Telecomwaakhond Opta wil KPN verplichten zijn vdsl-netwerk open te stellen voor concurrenten. Wel krijgt KPN de vrijheid terug om zelf zijn beltarieven vast te stellen. Kabelaanbieders zullen hun televisienetwerk moeten openstellen.
De Opta neemt elke drie jaar de telefonie- en internetmarkt onder de loep. Op basis van deze bevindingen neemt de telecomwaakhond besluiten die de onderlinge concurrentie moeten bevorderen. Dinsdag maakte het overheidsorgaan bekend hoe de koers voor de komende jaren eruit moet zien. Niet alleen KPN krijgt met nieuwe regelgeving te maken, ook de kabelaars komen niet ongeschonden uit de strijd. Wel toonde de Opta zich tevreden met de prijsstelling en de beschikbare bandbreedte in Nederland.
De telecomwaakhond juicht de verglazing in Nederland toe. Het gevolg van de plannen van KPN om zijn netwerk te migreren naar een zogenoemd all ip-netwerk op basis van glasvezel en vdsl, is echter wel dat de wijkcentrales uiteindelijk zullen verdwijnen. Juist op dit niveau had de Opta KPN eerder verplicht zijn netwerk open te stellen, zodat alternatieve adsl-aanbieders de mogelijkheid hadden om met de telecomgrootmacht te concurreren. "KPN moet concurrenten een alternatief bieden", vindt de Opta daarom. Het bedrijf zou daarbij kunnen kiezen uit openstelling van de glas-verdeelstations en gereguleerde dienstentoegang tot het bestaande koper, wat dan op een ander punt dan de bestaande wijkcentrales zou moeten gebeuren.
Volgens de telecomwaakhond zit in de tarieven die KPN voor beide varianten zou kunnen rekenen een 'redelijk rendement' op de investering. KPN laat in een eerste reactie weten door te gaan met de uitvoering van zijn all-ip-programma, maar wil de kat nog wel even uit de boom kijken. "KPN is begonnen met de vernieuwing van het huidige kopernetwerk en uitfasering van centrales zal op termijn plaatsvinden. In een aantal geselecteerde gebieden gaat KPN consumentendiensten aanbieden via het ftth-netwerk van Reggefiber. KPN zal in een later stadium een besluit nemen over eventuele verdere investeringen in ftth." Volgens de telco zijn garanties van de Opta over regulering hierbij van groot belang. "KPN wacht in de komende periode af hoe Opta deze zekerheid gaat vormgeven."
De Opta wil ook rekening houden met de opkomst van geconvergeerde diensten zoals tripleplay-abonnementen. Omdat de concurrentiestrijd op dit gebied in de praktijk tussen KPN en de lokale kabelaars gaat, acht de Opta concurrentie van alternatieve aanbieders noodzakelijk. Om dit te bewerkstelligen worden ook kabelaars verplicht om hun netwerk open te stellen voor andere aanbieders. Die verplichting geldt echter alleen voor het tv-signaal en niet voor kabelinternet, licht Cynthia Heijne van de Opta toe. "De komende drie jaar zullen de kabelaars op het gebied van internet hun netwerk in ieder geval niet hoeven open te stellen. Voor televisie zal dit vanaf 1 januari dus wel gelden", vertelde Heijne aan Tweakers.net.
Ook in de telefoniemarkt kan er het nodige veranderen, nu de Opta heeft besloten de aan KPN opgelegde prijsregulering voor gespreksdiensten af te schaffen. De aanbieder kan hierdoor weer zelf zijn prijzen voor de consumentenmarkt bepalen. KPN zou bijvoorbeeld kunnen besluiten om op regionaal niveau afwijkende tarieven aan te bieden, om zo beter met een lokale kabelaar te kunnen concurreren.