KPN veroordeeld tot boete van 300.000 euro

KPN is door de voorzieningenrechter in Den Haag veroordeeld tot een boete van 300.000 euro omdat het bedrijf een eerder vonnis na een geschil met Pretium Telecom niet volledig heeft uitgevoerd. KPN accepteert de boete.

Pretium Telecom en KPN hebben elkaar in het verleden meermalen juridische geschillen uitgevochten. De jongste strijd gaat om een brief die KPN stuurde naar klanten van Pretium Telecom. De rechter oordeelde in juni 2007 dat KPN zijn concurrent in de mailing 'onmiskenbaar zwart maakte' en moest stoppen met negatieve uitspraken over de wervingstactieken en de bedrijfsvoering van het bedrijf. Bij de brief voegde KPN een aanvraagformulier toe voor een contract zodat de klanten konden overstappen en daardoor is er volgens de rechter sprake van een 'terugroepactie'. KPN is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak, maar dat leidt niet tot opschortende werking.

Gevolg is dat de voorzieningenrechter nu bepaald heeft dat het bedrijf niet volledig aan het vonnis voldaan heeft. "Het gaat daarbij onder andere om het terugzetten van klanten, dat was in een aantal gevallen niet gebeurd", aldus Marinus Potman, woordvoerder van KPN, die verklaart dat het bedrijf de boete accepteert. Volgens de zegsman vormde de brief een antwoord op klachten van voormalige KPN-klanten die verklaarden dat ze op slinkse wijze overgehaald waren een Pretium-abonnement te nemen. Vorig jaar zijn bij Consuwijzer, een samenwerking tussen de consumentenautoriteit, de NMa en de Opta, meer dan 3500 klachten binnengekomen over de handelwijze van Pretium Telecom.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-02-2008 • 15:34

25 Linkedin

Reacties (25)

Wijzig sortering
Anoniem: 248548
28 februari 2008 19:21
Pretium is een oplichtersclub pur sang die onder valse voorwendsels en op slinkse wijze mensen probeert mensen over te halen weg te gaan bij KPN en bij hun een telefoonabonnement te nemen tegen SLECHTERE voorwaarden dan bij KPN.
Ze richten zich daarbij graag op oude mensen die niet van de hoed en de rand weten op het gebied van telefonie. Zo is mijn 85-jarige oma er ook ingeluisd.

Ze bieden een werkelijk inferieur produkt tegen veel te hoge prijzen dat ze slechts met list en bedrog aan goedgelovige en onwetende mensen kunnen slijten.

Ze bieden wel meer kansloze produkten aan die ze alleen aan onwetenden en domoren kunnen slijten. Kijk hier bijvoorbeeld voor hun ADSL aanbieding.

http://www.pretium-teleco...breedband_internetten.php

Voor 19,70 per maand een adembenemende snelheid van 384Kb down en 128Kb up. Oh ja en ook nog een datalimiet van 20Gig per maand. Het meerdere 0,8 cent per MB.

En om het nog aantrekkelijker te maken;
Wij doen al het mogelijke om u het beste ADSL-abonnement te leveren tegen de laagste kosten. Als enige tegenprestatie verlangen wij van u een spaarborg van € 145. Op deze spaarborg ontvangt u van Pretium Telecom rente gelijk aan de hoogste gepubliceerde spaarrente in Nederland. Na drie jaar onafgebroken gebruik van Pretium ADSL All-In ontvangt u uw spaarborg plus rente terug. Ongeacht of u wel of niet van Pretium ADSL All-In blijft gebruikmaken na drie jaar.
Waarschuw jullie ouders/grootouders voor deze bloedhonden.
Hoe was de naam ook al weer jongen? PRETIUM oma!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 248548 op 28 februari 2008 19:26]

Anoniem: 223543
28 februari 2008 23:15
Net even op de website gekeken; wat een oplichtersbende.
Het mooiste is als je op de internet dienstverlening klikt verschijnt het volgende;

Op 2 april 2008 introduceert Pretium Telecom haar nieuwe ADSL-abonnement en het combinatie-abonnement Bellen & Internet. Klanten van Pretium Telecom lichten wij graag exclusief vooraf in over alle mogelijkheden en voordelen van deze abonnementen. Log daarvoor hieronder in met uw Pretium Telecom gebruikersnaam en wachtwoord.

Volgens mij moet dat 1 april zijn ;)

De bijbel is een beknopt boekje vergeleken met de algemene voorwaarden.

Optimaal voordeel
Heeft u nu bijvoorbeeld het KPN BelVrij Weekend abonnement voor € 18,00 per maand? Dan kunt u zonder enige moeite jaarlijks € 15 besparen. _/-\o_

Hoewel de voorwaarden erg helder zijn dat deze club erg slecht voor je gezondheid is, is er toch behoorlijk sprake van misleidende werving; tijd om eens een case aan te hangen tegen deze bende.

Bellen over het vaste telefoonnet, 100% betrouwbaar, net zoals u gewend bent. Maar dan veel voordeliger! Want u bespaart zowel op het abonnement als op de gesprekskosten. Bovendien heeft u het gemak van één telefoonrekening. En wij garanderen dat die elke maand de laagste is. Is dat niet het geval, dan krijgt u dubbel het verschil van ons terug. O-) 8)7
Dat is Pretium Telecom!
Ik weet uit ervaring dat Pretium gewoon via de telefoon zich voordoet als KPN. Dan vragen ze allerlei dingen aan je, zodat ze dan de overstap regelen. Ze stempelen hun brieven ook later af zodat je net niet binnen 7 dagen kan ontbinden (volgens de wet mag elke consument binnen 7 dagen van een contract afzien). Ze vragen meestal je bankrekeningnummer (de rest van je gegevens hebben ze meestal al), en of je akkoord gaat. Ze blijven wel elke keer herhalen dat ze van KPN zijn!! Als je dan het contract wilt ontbinden na 7 dagen zeggen ze dat ze een bandopname hebben dat je toestemming enzo had gegeven om geld af te schrijven (wat eigenlijk niet eens mag volgens de banken)! Ik vind het op zich een slechte zet van KPN om klanten zo'n brief te sturen, maar de overheid/ consumenten-instanties doen er ook niks aan om Pretium aan te pakken. Ga dus niet bij Pretium een abonnement afsluiten!!
Daar gaat deze rechtzaak niet over. Deze gaat over het nakomen van een eerdere uitspraak van misschien wel een andere rechter.
Ik denk dat die snotneuzerige rechter heus wel weet wat hij zecht :')

Als iemand jou schopt en daarna straf krijgt kan je er donder op zeggen dat jij dezelfde straf krijgt als jij het terug doet, of jij nou bent begonnen of niet.
Als je even goed leest zie je dat KPN al hoger beroep hád gedaan.
Volgens de zegsman vormde de brief een antwoord op klachten van voormalige KPN-klanten die verklaarden dat ze op slinkse wijze overgehaald waren een Pretium-abonnement te nemen. Vorig jaar zijn bij Consuwijzer, een samenwerking tussen de consumentenautoriteit, de NMa en de Opta, meer dan 3500 klachten binnengekomen over de handelwijze van Pretium Telecom.
Ligt het aan mij of houdt de rechterlijke macht in nederland een organisatie die op zijn zachts gezegd 'slecht presteerd' een hand boven het hoofd? Maar goed het exacte verhaal ken ik niet dus misschien valt het allemaal wel mee. Al kan ik me niet voorstellen dan een bedrijf als KPN dit soort dingen doet om een of ander klein telecom bedrijf te pesten......
Ik denk dat het aan jou ligt.. ;)
Het gaat er hier volgens mij om dat KPN niet, of niet volledig gehoor heeft gegeven aan een eerder vonnis. Dat Pretium in het verleden niet helemaal koosjer heeft gehandeld is hier nu niet belangrijk, dus er wordt hier bij niemand de hand boven het hoofd gehouden.
En als je echt denkt dat KPN dit niet zou doen om een klein bedrijfje te pesten, dan moet je jezelf denk ik nog een keer achter de oren krabben. Los van de slechte actie van Pretium, KPN heeft met deze actie nou niet bepaald integer gehandeld.. De boete is dus imho geheel gerechtvaardigd.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Genji op 28 februari 2008 16:02]

Het één heeft duidelijk met het ander te maken.

Pretium heeft in het verleden gewoon ongepaste verkooptechnieken toegepast om klanten weg te kapen bij de KPN. Dat de KPN in deze fout heeft gehandeld is een interpretatie van een rechter maar de actie van de KPN had tot doel om weggekaapte klanten weer terug te krijgen. Dat de rechter dit een 'terugroepactie' noemt is naar aanleiding wie z'n argumenten het beste kon verwoorden zodat er regels waren overtreden. Pretium had betere argumenten zo te zien. Rechtspraak is niet altijd rechtvaardig en correct.
Tuurlijk heeft het een met het ander te maken. Kwestie van actie en reactie. Maar wat ik persoonlijk de belangrijkste boodschap vind uit bovenstaand verhaal, is dat je als bedrijf wel kan gaan lopen jammeren dat de andere partij niet netjes handelt, maar dat je dat nog niet het recht geeft om je zelf schuldig te maken aan dezelfde feiten. En als je dan op je vingers wordt getikt door de rechter, dan moet je niet raar opkijken als je een geldboete krijgt wanneer je je niet houdt aan de opgelegde verplichtingen.

Neemt niet weg dat ik de handelswijze van Pretium toendertijd zeer misleidend vind en dat daar ook zeker iets aan gedaan moet worden.
Typisch een geval van "Jantje pakte ook een koekje uit de trommel, dus ik mag het ook." Ook al is hier naar mijn weten geen sprake van hetzelfde strafbaar feit. Het komt erop neer dat KPN niet goed heeft gehandelt, en dat moet bestraft worden, los van wat anderen goed of fout hebben gedaan.
Anoniem: 107284
28 februari 2008 16:30
Dat kan ik ook van Pritel zeggen. Mijn ouders zijn ook mooi in de aap gelogeerd door dat bedrijf. Doen alsof ze in opdracht van KPN werken en zeggen dat ze de dure abbo (vaste telefonie) vervalt en vervangen wordt door de hunne. Na de rekeningen van Pritel EN KPN ontvangen Pritel gebeld. Het antwoord: het klopt! Je behoudt de KPN abbo en je krijgt daarom 2x abbo kosten. En dat terwijl EN de telefoontrut en de salesmannetje aan de deur duidelijk hadden gezegd dat de abbo van KPN zou opgezegd worden! Dat laatste werd dan natuurlijk keihard ontkent!
Ik heb de papieren goed bekeken, maar ik kon van de opzegging van de KPN niets van vinden. Daarom had ik mijn ouders gewaarschuwd toch maar niet in zee te gaan met Pritel (een erg Tele2 gevoel had ik daarbij).
Aangetrokken door de aantrekkelijk lage abonnement en gesprekskosten (ze bellen gruwelijk weinig en aan een mobiel hebben we niets aan: ik versta er nl. niets van) zijn ze toch in zee gegaan. Nu maar hopen dat ze er echt vanaf zijn (de boete betalen ze maar voor lief: beter dan de rest van het jaar 30 euro extra betalen).
Echt waar: wat een stel hufters! Misbruik maken van goedgelovigheid van oudere mensen en de kluit belazeren :X
Het blijft een vreemde zaak dat de rechter in het begin Pretium gelijk heeft gegeven. Uiteraard is deze uitspraak alleen maar een gevolg van het niet nakomen van de afspraken door KPN.
Anoniem: 248548
29 februari 2008 09:26
Het Gerechtshof te Amsterdam heeft op 1 februari 2007 geoordeeld dat de reclameuiting "Laagste Kostengarantie" waarvan Pretium zich bediend misleidend is.
Dit omdat "de vraag welke aanbieder voor een bepaalde gebruiker de voordeligste is volledig wordt bepaald door het individule belgedrag van de gebruiker" Aldus het Hof.
Pretium is daarna echter gewoon doorgegaan met haar "laagste kostengarantie".

Met deze uitspraak: dat Pretium zich bedient van een misleidende verkooptechniek, ben ik nu al enkele maanden bezig om het contract waarmee mijn oma van 85-jaar (slechthorend en goedgelovig) erin geluisd is vernietigd te krijgen. Pretium geeft niet toe, maar ik ook niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 248548 op 29 februari 2008 09:31]

300.000 euro boete, ik denk dat ze dat dan al "terug" verdient hebben. Vandaar dat ze ook zo makkelijk accoord gaan...
En idd als je dan in hoger beroep gaat maar verder en dan lekker gaat afwachten voordat je je terugroep actie start zijn er nog meer mesnen overgestapt.

[Reactie gewijzigd door bonus op 28 februari 2008 15:47]

300.000 euro boete, en ze moeten alsnog alle klaten terugzetten dus ze verliezen geld + klanten ! lijkt me niet zo'n goede deal

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee