KPN koopt prepaid-telco Ortel Mobile

Telecombedrijf KPN neemt een meerderheidsbelang in Ortel Mobile. De overige aandelen blijven in het bezit van het management van de aanbieder van prepaid mobiele telefonie.

Ortel Mobile logoFinanciële details over de overname zijn niet vrijgegeven. Ortel Mobile heeft volgens KPN vooral prepaid-klanten van allochtone afkomst en is actief in Nederland, Duitsland en België. Daarbij gebruikt het de gsm-netwerken van KPN en zijn dochters E-Plus en Base, zo heeft het telecombedrijf woensdag bekendgemaakt.

Volgens KPN kan Ortel door de overname sneller groeien in Europa. Ortel heeft kantoren in Den Haag, Antwerpen en Düsseldorf en telt 56 werknemers. Het bedrijf kende in 2007 een jaaromzet van 85 miljoen euro. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Nederlandse en Duitse mededingingsautoriteiten.

Ortel Mobile bestaat sinds 2005 en is een zogenoemde mobile virtual network operator. De aanbieder heeft dus geen eigen netwerk, maar biedt zijn diensten aan via het netwerk van andere gsm-operators.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-03-2008 • 09:50

15

Reacties (15)

15
15
3
2
0
0
Wijzig sortering
Bij BNR was ooit oprichter aan de telefoon.

Verslaggeefster "Maar mijnheer u spreekt amper Nederlanders"
Turk: "Dat maakt voor mijn succes toch niets uit?"

Ik schat dat hij op zijn minst 300 miljoen heeft gekregen.

Overigens is het raar dat KPN niet gewoon kapot is gaan concurreren, hoe moeilijk zal dat zijn, op dit moment zoeken alle allochtonen naar de goedkoopste manier om naar land van herkomst te bellen en per gelegenheid (zoals feestdagen) speuren ze de markt af.

Als KPN gewoon voor een paar miljoen een gateway in Suriname, Antillen, Turkije en Marokko zou neerzetten, met vanuit Nederland (en de landen waar KPN dochter zitten) tunneltjes naar die gateway, dan kunnen ze tegen een kostprijs van 10 cent per minuut iedereen weg concurreren. Als er 1 allochtoon over de dam is, volgen ze allemaal.

Eigenlijk is dit gedrag van KPN gewoon een teken van wat Scheepsbouwer laatst in een interview riep, we beginnen te dom te worden in Nederland om met diensten/producten te komen die bepaalde lucratieve markten bedienen.
Als er 1 allochtoon over de dam is, volgen ze allemaal.
Ja, want 'de allochtonen' hebben allemaal dezelfde levensmotieven en hebben allemaal dezelfde behoeftes... :? En dan heb ik het niet eens over individuen maar over groepen (die je feitelijk ook niet kunt generaliseren).
Wanneer leert men toch eens dergelijk simplistisch denken te ontstijgen. De wereld waarin je twee groepen hebt, nl. de allochtoon en autochtoon is een oversimplificatie van etnish demografisch organiseren. Zelfs Wilders komt (iets) verder dan dit.

Verder snap ik niet waarom het zo belangrijk is dat er een 'allochtoon-merk' moet komen. Biedt gewoon ala Vodafone een buitenland blox aan, en promoot dat. Waarom allochtone en autochtone klanten scheiden? Sowieso zou ik me minder serieus genomen voelen, plus je mist de extra klandizie vanuit de allochtone groepen voor je hoofdproduct.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 10:33]

Ik generaliseer niet, toevallig heb ik een markt onderzoek naar de Turkse en Marokkanen laten doen.

Hoe deze groepen in Nederland leven komt overeen hoe Nederlanders 50 jaar geleden waren, veel onderling contact en roddel cultuurtje ons-kent-ons, waardoor goede tips al snel een hype worden, vandaar ook dat Ortel in zo een korte tijd zo groot heeft kunnen worden.

Je moet eens kijken of je bij Alice er achter kunt komen wie die 20 euro extra betaald om gratis naar het buitenland te kunnen bellen.

Het zijn voornamelijke MKB + allochtonen die als eerste bij Alice klant worden, want de doorsnee klant is wat behoudender en blijft langer bij dezelfde leverancier.

Met tussen de 7% en 10% aan allochtonen in Nederland loop je een groot markt aandeel mis indien je niet op hun wensen inspeelt.

En neen de behoeften van die 7 tot 10% zijn niet geheel dezelfde als die met autochtonen, alleen al het feit dat ze meestal familie in het buitenland hebben is al een groot verschil. En de familie banden nauwer zijn en derhalve meer communiceren /spenderen.

En zoals iemand anders al schreef het is voor een grote organisatie goedkoper een lopende onderneming op te kopen dan een nieuwe markt aan te boren.
Ik generaliseer niet, toevallig heb ik een markt onderzoek naar de Turkse en Marokkanen laten doen.
Ja, dat zijn inderdaad alle allochtonen in Nederland.... Verder is die 20 Euro van Alice (en een groot deel van alle buitenlandtoevoegingen bij de verschillende aanbieder) juist bedoeld voor die groepen, dus dat is logisch. Ik viel over de uitspraak '1 allochtoon over de dam..." Tuurlijk zijn er specifieke groepen die van dergelijke services flink gebruik zullen maken. Maar omdat dit allochtone groepen zijn, wil dit niet zeggen dat alle allochtonen groepn daar ook gebruik van gaan maken. Immers is een Indonesiër of Creool een heel ander type allochtoon dan een Turk of Marokkaan.
En zoals iemand anders al schreef het is voor een grote organisatie goedkoper een lopende onderneming op te kopen dan een nieuwe markt aan te boren.
Ik doelde vooral op Ayyildiz. Veder is Ortel alleen maar pre-paid.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 10:33]

Eigenlijk is dit gedrag van KPN gewoon een teken van wat Scheepsbouwer laatst in een interview riep, we beginnen te dom te worden in Nederland om met diensten/producten te komen die bepaalde lucratieve markten bedienen.
Dit heeft niets met dom te maken, maar meer dat het in een groot gevestigd bedrijf heel moeilijk is om nieuwe kleine commerciele activiteiten te starten.
Weet ik.
Het is echter niet in de belang van de doelgroep dat er minder concurrentie is ipv meer.
Dan kopt ja dat heb ik ook ooit gehoord, in leiden zat een belhuis van Ortel, daar hing tot het belhuis wegging nog steeds een BEN plaatje van BEN beltegoed, ik had altijd zon idee van weer zo vaag belhuis.

Toen hoorde ik dat interview met de eigenaar van ortel, ik vraag me toch af hoe je met zon taalgebrek toch een succesvol bedrijf kan opzetten.

Ondanks zijn slechte inburgering heb ik toch wel een soort van respect,
Stja hun eigen merk voor de 'allochtoon' slaat totaal niet aan. (Al Yazizz geloof ik).
Dan nemen we dit maar over.
Ik vraag me af of ze gaan rotzooien aan de tarieven, ze zitten nu voor de doelgroep prima.
AYYILDIZ is het, en of het aanslaat weet ik niet maar ik heb een aardig zak geld gekregen van hun door enkele banners te plaatsen op mn website :9
omzet van 85 miljoen op 56 medewerkers, voor die paar GSM-belminuten? _/-\o_
Omzet is nog geen winst. :)
Dat zegt ie ook niet, maar 1,5 miljoen omzet per werknemer is toch best wel heel goed te noemen :)
Anoniem: 61204 5 maart 2008 10:37
omzet van 85 miljoen op 56 medewerkers, voor die paar GSM-belminuten?

IDD dikke WOW voor deze turken
Och, hoeveel zal AH omzetten per medewerker? Ik denk dat de gemiddelde supermarkt een dergelijke omzet per medewerker ook wel haalt.
Eigelijk stelt KPN zijn eigen inkomsten veilig.

Deze gegevens vond ik over Ortel:

Als MVNO gebruikt Ortel Mobile het netwerk van KPN in Nederland, E-Plus in Duitsland en BASE in België.


E-Plus is van KPN
BASE is ook van KPN

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.