Dit lijkt me een voorbeeld van non sequitur; ofwel het een volgt niet per definitie op het ander. Overigens begrijp ik je stelling t.o.v. Pretium maar dat moet een rechter buiten beschouwing laten in zijn vonnis.
De kwestie die hier behandeld wordt is: Mag je als een particuliere belangenbehartiger een call-centre infiltreren om daar te kijken of er miststanden plaats vinden?
Je redenatie is: De handelswijze van radar lijkt me terecht want Pretuim licht mensen op. Dus omdat A verkeerd doet, mag B aldus handelen. Uiteraard is het niet goed dat Pretium elke dag een waslijst aan ontevreden klanten overhoudt, maar dat zou een eventueel verkeerd handelen van Radar niet per definitie mogen rechtvaardigen. Daarom is het wel goed dat de rechter hiernaar gekeken heeft. Ik vind deze uitspraak nog niet zo vanzelfsprekend:
Tros Radar heeft in 2008 als smoes van een sollicitatie een 2 daagse cursus genomen bij één van de callcenters van Pretium. Hierbij heeft Radar in het geheim een verborgen camera meegenomen om gesprekken met personeel op te nemen. De medewerkster heeft wel verzwegen dat zij een andere werkgever had; namelijk Tros Radar. Je zou dus ook kunnen zeggen dat Radar gelogen heeft en de privicy en het vertrouwen de van het personeel van Pretium heeft geschaad. Hier had de rechter ook kunnen zeggen dat Radar informatie op een onrechtmatige manier verkregen heeft waarbij de claim van Pretium best juist lijkt. Want dan zou de rechter inderdaad kunnen oordelen dat Radar moet rectificeren.
Daarom is dit vonnis wel heel interessant voor de journalistiek! Wat is toelaatbaar? Waar ligt de grens van de vrijheid van meningsuiting? Waar die van privicy? Wat valt onder de journalistieke plicht en verantwoordelijkheid?
In deze zaak heeft de Hoge Raad het hoger beroep tegen de uitspraak van het Hoge Gerechtshof in Den Haag afgewezen. Die laatste bevestigde het oordeel van de rechtbank te 's-Gravenhage dat Tros Radar geen
onzorgvuldige journalistiek heeft bedreven. Radar heeft Pretium vooraf voldoende inzage gegeven in de beelden en ruim voldoende gelegenheid gegeven om een weerwoord te geven. Bovendien werd de oorspronkelijke uitzending uitgesteld tot na het kort geding van Pretium. Daarnaast heeft Hoge Raad geoordeeld dat er voldoende
noodzaak was om het gebruik van camerabeelden te rechtvaardigen vanwege 3 redenen:
1) Er waren bij Tros Radar inmiddels heel veel klachten binnengekomen;
2) Pretium was in gebreke door het nalaten van het bijhouden van voicelogs. Hierdoor was het bijna onmogelijk om na te gaan of er ongeoorloofde verkooptechnieken werden gebruikt;
3) Pretium ontkende alle problemen.
Ik vind het best bijzonder dat het Nederlands rechtssysteem zoveel vrijheid geeft aan de pers. Anderzijds heeft Tros Radar met deze ingreep mogelijk nog heel veel leed weten te voorkomen. Toch hoop ik wel dat de media goed zal omgaan met diens vrijheden. Nu is Tros Radar wel een instantie die doorgaans heel discreet handelt hetgeen de rechter ook heeft meegewogen. Toch blijf ik het wel een extreem middel vinden om een organisatie te infiltreren om eventuele misstanden aan te tonen.
Voor de liefhebber hier de oorspronkelijke uitsspraak van de rechtbank te 's-Gravenhage:
LJN BH2777, Rechtbank 's-Gravenhage, 325380 KG ZA 08-1545
Misschien deels off topic maar ook voor GoT is dit wel een interessante uitsrpaak. Op het forum van Radar stonden best zware beschuldigingen tegen Pretium maar de rechter zag geen noodzaak om Radar daarvoor verantwoordelijk te houden.
30 Wie ooit dergelijke websites heeft bezocht zal kunnen beamen dat sommige uitingen daarop de grenzen van het geoorloofde, alsook de geldende fatsoensnorm, aanmerkelijk overschrijden. Op het internet veroorloven sommige deelnemers zich uitlatingen die overigens in het maatschappelijk verkeer ongetwijfeld als excessief zouden worden beoordeeld.
Hiervan heeft de Hoge Raad gesteld dat Radar geen repressief toezicht hoeft te hebben en enkel het "
notice and take down" princiepe hoeft te volgen. Dus als ik het vonnis juist interpreteer dan is een forum niet aansprakelijk op hetgeen derden erop zetten mits het er maar afgehaald wordt als een instantie dat vraagt. --Al gaat dit wat off topic--