Staatssecretaris: OPTA moet onderzoek doen naar Pretium Telecom

Staatssecretaris Heemskerk heeft de OPTA gevraagd onderzoek naar Pretium Telecom te doen. Het belbedrijf stuurde klanten een dubieuze brief met een aanbod voor verlenging van het abonnement: wie niet reageerde, zat eraan vast.

Pretium TelecomHeemskerk waagt zich niet aan een oordeel over de zaak, maar zegt in de brief met antwoorden op Kamervragen onder meer dat Pretium in het vervolg beter met zijn klanten moet communiceren. Heemskerk gaat de OPTA en de Consumentenautoriteit vragen een oordeel over de zaak te vellen.

Pretium stuurde bestaande klanten een brief met de aanbieding om het huidige contract met een jaar te verlengen. Voor hetzelfde maandbedrag zouden klanten de mogelijkheid krijgen om 's avonds en in het weekeinde gratis te bellen. Pretium ging ervan uit dat klanten die niet reageerden, akkoord waren met de aanbieding. Heemskerk weet niet of deze wijzigingen als positief of negatief voor de klant moeten worden gezien. Ook is hem niet duidelijk of het hierbij om een totaal nieuw contract gaat. Alleen als de wijzigingen positief zijn, is deze handelswijze toegestaan, zegt Heemskerk.

Woensdag heeft Pretium ook het hoger beroep tegen consumentenprogramma Tros Radar verloren. Eerder oordeelde de voorzieningenrechter in Den Haag dat Radar in een uitzending vorig jaar onzorgvuldig had gehandeld, maar nu heeft het Gerechtshof geoordeeld dat Radar bij het samenstellen van de reportage wel degelijk zorgvuldig te werk is gegaan.

Een medewerker van Radar ging tijdens de reportage undercover bij een van de Pretium-callcentra waarvandaan consumenten worden gebeld. Radar wilde op die manier aantonen dat de methodes die Pretium gebruikte, ontoelaatbaar waren. Radar zal nu in de eerstvolgende uitzending de rectificatie die het eerder moest plaatsen, herroepen.

Pretium kwam dit jaar al enkele keren in opspraak vanwege de manier waarop het bedrijf zijn producten aan de man bracht. Op GoT en op fora van consumentenprogramma's als Kassa en Radar zijn veel topics over de handelswijze van Pretium te vinden. Het telecombedrijf heeft het al enkele keren met de OPTA aan de stok gehad. Nog onlangs stelde de rechter de telecomautoriteit in het gelijk, toen de OPTA de provider ervan beschuldigde de term 'toezichthouder' te misbruiken om producten te verkopen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

22-07-2009 • 15:55

27 Linkedin

Reacties (27)

Wijzig sortering
Wat ik me nog altijd af vraag; wat gebeurd er met de personen achter zo'n bedrijf?
Stel OPTA komt tot de terrechte conclusie dat Pretium een dief is en oplichtingspraktijken beoefend. Bedrijf wordt gestaakt .... maar wat met 'de grote mannen' daarachter?
Wat gaan zij nu doen? Ongetwijfeld dat zij hun (wan)praktijken voortzetten onder bedrijfsnaam Y :? Of ben ik nu erg hypocriet bezig?

Triest blijf wel dat je in Nederland zoo slecht beschermd bent tegen oplichten, laat staan daar (zelf) iets tegen te kunnen doen. Hoe vaak hoor je niet de eigenaren van bedrijf X zijn naar de noorderzon vertrokken? Zoals recentelijk met die vakantie huisjes in spanje? je kunt fluiten naar je centen, immers is er geen bedrijf meer wat je aansprakelijk kunt stellen

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2009 16:03]

Veelal niets, meestal BV vormen dus kan je daar niet echt de 'mensen erachter' ook nog eens aansprakelijk stellen (of zij moeten zelf wat crimineel zut hebben gedaan).

En dan kan je inderaad weer rustig verder onder een andere naam, was er recent nog 1tje in het nieuws die zo al jaren rond ging.

Ze zitten wel erg netjes op het echte randje van de regels (die zonder tegenbericht akkoord met aanbieding is inderdaad wel zo het geval).
Ze zitten wel erg netjes op het echte randje van de regels (die zonder tegenbericht akkoord met aanbieding is inderdaad wel zo het geval).
Dat is meestal ook wel het probleem met dit soort zaken, ze weten precies wat nog net mag en kan. Zo ook (sommige) energie maatschappijen, die weten toch ook regelmatig op soortgelijke manier klanten te winnen. Die kennis nemen ze gewoon mee en ze doen heel het trucje opnieuw onder een andere bedrijfsnaam.
Blijkbaar komen ze bij Pretium tegenwoordig ook aan de deur. Ik doe de boekhouding van mijn ouders dus zij zullen echt niks doen voordat ze het eerst aan mij hebben gevraagd. Mijn vader had het er pas over dat er iemand bij hun aan de deur kwam met een enquete over hoe duur de telefoon rekening was en of het misschien niet goedkoper kon. Hij liet mij de papier die de verkoper had achtergelaten zien en wie denk je dat het was, Pretium!

Nou zijn mijn ouders nog goed bij hun hoofd en bij hun ging dus een lichtje branden toen ze ineens moesten tekenen voor een enquête maar als ik zo het verhaal hoor van mijn vader dan kan ik me goed voorstellen hoe het misleidend het is en hoe andere mensen er zo intrappen.
JA! Eindelijk, mijn moeder zit er ook aan vast terwijl ze nooit een brief heeft ontvangen.

Pretium stuurd gewoon onaangetekende brieven om mensen contracten in hun maag te spitsen.

zie ook mijn topic:http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1359030
Je moeder zit er niet aan vast, want dit is een verboden praktijk. Zie art. 7:7 BW, http://wetboek.net/20080803/BW7/7.html En daarom wil de minister dat de OPTA actie gaat ondernemen.

Als Pretium geld afboekt: klacht indienen bij de OPTA, geld laten storneren en aangifte doen wegens verduistering. (En mail me gerust voor de benodigde juridische briefjes als je wilt.)
Ik heb ooit eens begrepen dat, als er iemand geld van je rekening plukt zonder jouw toestemming, je beter naar de bank kunt gaan en melding doen van een illegale transactie o.i.d. Bij stornering kan een bedrijf de volgende keer gewoon opnieuw geld van je rekening plukken maar bij illegale transactie (exacte definitie weet ik zo even niet meer) wordt ook dat meteen geblokkeerd.
Pretium Telecom mogen ze van mij helemaal opdoeken, wat een stelletje boeven daar.
Uit de meerdere conflicten met de OPTA blijkt dat ze regelmatig over de grens gaan en niet van zins zijn om zich "netjes" op te stellen richting klant én overheid.
Ze willen maar 1 ding en dat is zo snel mogelijk en ten koste van alles zo veel mogelijk geld verdienen.
Zelf heb ik het ook met ze aan de stok gehad en heb na anderhalf jaar eindelijk met hun tot een schikking kunnen komen na dreiging met een klacht bij de geschillencommissie (ging maar om 20 euro én om het principe 8)7 )
Ik denk dat de OPTA een hele grote beerput open gaat trekken :X
Dat vraag ik me eigelijk af. Jamba en al die andere .... zooi van foute diensten draaien ook elke dag nog vrolijk verder, zelfs van die live sex crap waaronder duidelijk is aangegeven dat het gaat om fictieve profielen.

Ik snap alleen niet dat dit zo lang moet duren, inmiddels zijn er al te veel mensen gestrikt voor hun 'valletjes' en gaan ze vooralsnog vrolijk door. Worden ze opgedoekt zitten betreffende mensen nog een keer met het probleem, weer terug zien te komen bij hun vorige provider.
Je kan Jamba en al die andere aanbieders niet vergelijken met Pretium. Een SMS dienst kan je meestal wel stoppen met een stop-keyword. "Live sex crap" lijnen kan je stoppen door gewoon op te hangen.

Pretium niet. Je kan geen belletje of SMS'je sturen om je ongevraagde abonnement te stoppen. Sterker nog, aangetekende opzegbrieven worden genegeerd en overschrijvingen terug halen of blokkeren worden afgedaan met een dreigement naar de rechter of Geschillencommissie.

Kortom, je kan twijfelen over de Jamba diensten maar je kan dit wel direct stop zetten terwijl je dat bij Pretium niet zo simpel kan doen.
Ja idd.
Ze kunnen ze het beste gewoon keihard aanpakken.
Van de 1 op de andere dag binnenvallen en gaan graven, graven, graven in de administratie en elke overtreding bestraffen totdat er niets meer over is.
De eigenaren van de bv's én handlangers privé ook kaalplukken en daarna opsluiten.
Kost wel wat maar zo worden de kosten niet doorgeschoven naar onmondige en onkundige burgers die nu uiteindelijk de "kosten" betalen doordat ze maar kunnen doormodderen.
Heeft iemand een link naar de besproken radar uitzending (enkel het stuk over Pretium) of kan hier iemand een korte beschrijving van geven wat ze toen gedaan hebben toen ze undercover zijn gegaan en wat ze gezien/gehoord hebben?
Als je nou zelf even naar trosradar.nl gaat, en daar zoekt op "Pretium" tussen de uitzendingen, dan had je de link ook zelf kunnen vinden ;)
Ik zie dat ze ook eens bij kassa geweest zijn, 7 februarie dit jaar.
Link : http://www.uitzendinggemi...ed7fc9cb473ee4a75b7f2a46a
Radar heeft een medewerker biinnen het 'callcentrum' van pretium telecom gekregen, en zo inzicht gekregen in hun wervings praktijken.

Ze deden zich voor als KPN, en lieten belangrijke informatie achterwegen. waardoor het meer op oplichting lijkt dan iets anders.

Link naar uitzending http://www.trosradar.nl/i...d=uitzending&itemUid=1267
Gevonden via Keyword "pretium" in de Uitzending Deel van de Zoek functie.

Een voorbeeld van zo'n gesprek is (een extract altans):
"Hallo u spreekt Martijn de Wit. Mevrouw of Meneer Nizet, een hele goede middag u spreekt met Martijn de Wit. Fijn dat ik u tref, ik bel in verband met u telefoonrekening, verstaat u mij?

Oke, ik heb goed nieuws, en het goede nieuwe is dat uw telefoonrekening vanaf volgende maand wordt verlaagd. Ja, dat komt namelijk door de nieuwe regeling van de OPTA, de Nederlandse telecom toezichthouder die heeft bepaald zowel uw abonnementskosten als uw gesprekskosten namens Pretium Telecom te verlagen. Zodat u niet meer hoeft te betalen dan nodig is. Het rekeningnummer moet ik eenmalig noteren mevrouw Nizet. U heeft geen interesse?"
En het vervolg hierop samengevat door de tros
Tijdens de gesprekken die de cursusleider voert gaat het lang niet altijd even vriendelijk: "Het enige wat ik doe is de gegevens doornemen en ik verlaag het ! Dus wilt de dubbele tarieven blijven betalen? Geld te veel meneer? Heeft u geld teveel! U betaalt nu te veel. Dat ga ik voor u verlagen?! Moet ik bij een ander doen? Dan bel ik uw broer even op!"

[Reactie gewijzigd door Sysosmaster op 22 juli 2009 16:17]

Ik kan me de onmacht van gedupeerden heel goed voorstellen. Heb er zelf geen ervaring mee gelukkig, maar het gaat volgens mij nog een stapje verder dan de helpdeskterreur van bijvoorbeeld een bedrijf als Ziggo. In 1 woord; verschrikkelijk!

Op de eerste plaats natuurlijk fout van Pretium zelf. Maar een OPTA mag de hand ook in eigen boezem steken. Het feit dat het idee van Heemskerk komt en niet vanuit de OPTA zelf zegt al genoeg. Zulke wanpraktijken kunnen alleen ontstaan door gebrekkige controle. Worden ze uberhaupt gecontroleerd, en leidt dat tot een boete (hoe is het mogelijk!), dan is het vaak een bedrag waar binnen de directiekamer van Pretium waarschijnlijk hard om wordt gelachen.

[Reactie gewijzigd door Fornoo op 22 juli 2009 16:27]

Hola, OPTA heeft beperkte mogelijkheden als toezichthouder.
Wat is de nut van een toezichthouder dan?
Ik vind de OPTA anders behoorlijk proactief, en de boetes die ze uitdelen liegen er ook niet om. Een half miljoen euro voor een stel spammers, dat is niet om te lachen.
Het zijn boeven, mij hebben ze ook gestrikt, ze bellen je op, ze ontfrutselen je rekeningnummer en zodra dat is gelukt ben je je geld kwijt, maar wel allemaal binnen de wet...
Geweldig bedrijf dit, ach nog een half jaar pretium afschriften ontvangen en dan ben ik er vanaf (hoop ik...).
Ik heb ze meerdere malen gebeld, maar ze kunnen alleen maar onzin praten aan de telefoon, je kan er niks voor elkaar krijgen.
kwestie van stoneren + aangifte doen en eventueel op een zaak laten aankomen als dat tuig zover wil gaan.

Je bent immers geen overeenkomst aangegaan als je op zon wijze door hun van je geld afhandig word gemaakt.
Misschien een vreemd voorstel, maar zou telefonische colportage (want dat is dit) niet gewoon geheel verboden moeten worden? Ben je meteen van al dit soort excessen af.

Dat of je verandert de huidige wetgeving en draait de huidige wetgeving om, van 8 dagen om er vanaf te komen nadat je de boel schriftelijk ontvangt. Je moet dan gewoon iets terug sturen, doe je dat niet is er geen overeenkomst.
vind je dat niet een beetje ingrijpen in de contractsvrijheid die partijen hebben? iedereen heeft het recht om overeenkomsten te sluiten. en als een bedrijf onder valse voorwendselen jou je geld af wil troggelen dan is dat jammer, maar er zijn genoeg mogelijkheden om dat tegen te gaan, zoals Arnoud Engelfriet hierboven helder heeft beschrijven.

en ja, wat Pretium doet lijkt wel heel erg op het bestanddeel 'listige kunstgrepen' uit het verbod op oplichting.

[Reactie gewijzigd door DeTinuxNL op 22 juli 2009 23:34]

+1Anoniem: 26447
22 juli 2009 20:02
Het enige wat ik hier op te zeggen heeft, is dat Pretium de desbetreffende callcentra die voor hun werkte en er zo'n puinhoop van maakte per direkt het kontrakt verbroken heeft. Dat hoorde ik een week of twee geleden van mij ega die op het hoofdkantoor van Pretium werkt en het hoofdkantoor is dus niet een callcentrum wat men vaak denkt, callcentrums worden ingehuurd en het bleek dat de laatste callcentrums zwaar over de schreef gegaan waren waardoor onmiddellijk het kontrakt werd verbroken.
Eigenlijk jammer dat we in Nederland niet de Amerikaanse 'class action suits' kennen. De enige reden dat dit soort praktijken altijd maar lukken is volgens mij dat mensen alleen zo weinig kunnen. Je kan moeilijk even de kosten voor een rechtszaak op gaan hoesten alleen om van je telefoonabonnement af te komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee