Consumentenautoriteit beboet Pretium Telecom opnieuw

De Consumentenautoriteit waarschuwt consumenten voor de verkoopmethoden van Pretium Telecom. De telefonieaanbieder blijft regels overtreden en heeft daarom een nieuwe boete vanwege ongeoorloofde verkoopmethoden aan zijn broek gekregen.

Pretium TelecomPretium kreeg eerder een boete van 87.000 euro opgelegd, omdat telemarketeers consumenten opbelden zonder goed duidelijk te maken namens welk bedrijf ze belden en wat het doel van het gesprek was. Dat doen de telefonische verkopers nog steeds niet, heeft de Consumentenautoriteit nu geconstateerd.

De nieuwe dwangsom, die 35.000 euro bedraagt, is opgelegd vanwege twee overtredingen. Als Pretium-verkopers in het telefoongesprek ook geen duidelijkheid over de tarieven van de telefonieaanbieder geven, kan de dwangsom nog verder oplopen. Het theoretische maximum van de boete is 300.000 euro.

Omdat Pretium-verkopers niet goed zeggen wie ze zijn, raadt de Consumentenautoriteit consumenten aan extra waakzaam te zijn: "Laat je goed informeren en vraag vooral na wie je aan de lijn hebt." Eén aspect heeft Pretium wel verbeterd: in de welkomstbrief staat nu vermeld dat klanten binnen zeven werkdagen het contract kunnen annuleren; dat betreft de zogenoemde bedenktijd.

Al eerder had Pretium bezwaar aangetekend tegen de boete van 87.000 euro. De Consumentenautoriteit heeft dat bezwaar nog in behandeling. Als de uitslag voor Pretium negatief is, kan het bedrijf in beroep bij de rechtbank in Rotterdam. In theorie kan het geschil hierover nog jaren duren.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-05-2009 • 14:20

76

Reacties (76)

76
71
18
7
0
4
Wijzig sortering
Een andere club die zich van deze praktijken bedient is Oxxio. Komen langs de duur (rond etenstijd uiteraard!), mijn vriendin vraagt informatie over wat ze bieden en ze mag daar een formuliertje voor invullen.
Ik kom thuis, zie dat liggen, lees het door en vraag haar waarom ze een andere energieleverancier heeft aangenomen, terwijl dit op mijn naam gaat, was gewoon een aanvraagformulier voor overstap, niet om informatie.
Ik die gasten proberen te bellen, niet doorheen te komen. Mailen werkte redelijk, na 5 dagen reactie dat het gecancelled wordt, krijg ik 2 weken later een bevestiging met tijd waarop de nieuwe digitale electrameter wordt geïnstalleerd.
Wederom bellen, nee meneer is gecancelled hoor er wordt niet overgestapt. Mijn huidige provider stuurt met een brief met bevestiging van opzegging met een acceptgiro erbij voor de boete wegens te vroeg overstappen.
Met heel veel pijn en moeite en dreigen met advocaten(handig als je er een kent) kom je er vanaf.

Dit soort bedrijven moeten met onmiddelijke ingang gesloten worden en de leiding gevenden mogen wat mij betreft NOOIT meer in de dienstverlenende branche werken. Laat ze maar straten vegen of vuilnis ophalen. Ongelooflijk dat dit zo licht bestraft wordt.
Oh ja Oxxio, die vertrouw ik ook niet.

Bij mij kwam er iemand langs om naar de energie meter te kijken.
Vond ik al vreemd, maar goed, kijken mag wel hoor.

Begon hij een verhaal dat per 1 januari 2009 digitale meters verplicht zouden zijn en dat je zelf de kosten moest ophoesten. En dat het 250 euro zou gaan kosten, etc.
Maar bij Oxxio zou je hem gratis krijgen, lagere tarieven etc.

Nou mooi niet dus, ik doe niet aan 'aan de deur verkopen'.

Maar iemand die wat naïever is zou er zo intrappen.

Ook heeft mijn vader een keer gehad dat een energieleverancier info wilde sturen.
Maar daarvoor hadden ze wel zijn bankrekening nodig......

Het beste is om gewoon _nooit_ aan de deur of via de telefoon iets te kopen of info te laten sturen.
Vraag gewoon om een website url en zoek het dan zelf op.
Anoniem: 50893 12 mei 2009 14:34
Het bevreemd mij steeds meer dat Nederland steeds meer alles wil af doen met boete's inplaats van strafrechterlijke vervolging. Zo los je namelijk geen problemen op maar houd je ze in stand, waardoor er nog steeds mensen gedupeerd kunnen worden.

Het mooiste voorbeeld is nog steeds met dronken automobilisten. Worden aangehouden met een hoog promillage en krijgen een boete, wat voor vele betaalbaar is en vaak zie je ze wederom in de fout gaan. Dit gaat om een relatief kleine groep maar het gebeurd nog te vaak dat mensen die al eerder beboet zijn toch naderhand met een slok op een ongeval veroorzaken, en ieder ongeval is er dan ruim één teveel.

En dat is het nadeel met de politiek, men durft gewoon niet hard op te treden en maken daardoor een mensenleven ondergschikt aan de grillen van een ander. Regelgeving en wetgeving is er niet voor niets, ga je al één keer over de scheef dan zegt dat al dat je weinig respect daarvoor hebt. Zo ook met Pretium, die boete is een lachertje op hun omzet maar het meest erge nog, ze leren er niet van en blijven stug door gaan. Wet/regelving op zijn best, het werkt niet maar de overheid veranderd ook niets |:(
Inderdaad. Het probleem van boetes is dat het makkelijker voor een bedrijf is om te overwegen of het betalen van zulke boetes opweegt tov de winst uit de praktijken waarvoor ze beboet worden.
Ik kan me voorstellen dat de klanten die ze op deze manier hebben verkregen op lange termijn meer gaan opbrengen dan de pakweg 87k+35k euro boete die wordt opgelegd.
nog meer offtopic.

in diverse producten zit (welliswaar minimaal) alcohol. Bv in brood zit door gisting alcohol. Een 0-promile is dus onmogelijk omdat je vlak na je lunch of ontbijt altijd wel wat alcohol in je bloed hebt(welliswaar zo goed als niks, maar toch)
0 promille is onmogelijk met de huidige meetapparatuur. Is laatst eens op tv geweest (dacht bij wegmisbruikers). Ook als je nix gedronken hebt kan de apparatuur uitslaan en aangeven dat je wel gedronken hebt (wel minimaal, maar genoeg om 0 promille onmogelijk te maken).
Anoniem: 46304 @Tsjilp12 mei 2009 15:33
Bovendien is niet aangetoond dat zeer lage promilages een nadelige invloed hebben op de rijvaardigheid, dus waarom zou je dat verbieden? Men verbiedt tegenwoordig om het verbieden zelf, niet om een serieus doel (bv. verhogen van de verkeersveiligheid).
Het gaat om het principe. Je kunt daar best een correctie op toepassen. Het gaat om een statement. De marge ie er nu in zit, daar kun je gewoon mee spelen.

En het verschil tussen een plakje brood en een blikje bier is wel op te merken, lijkt me.


OT:
Dat pretium mogen ze wel opdoeken. Ik heb een snoeiharde hekel aan dat soort bedrijven. Komen ze weer met boetes aankakken... vervolgen lijkt me een beter opie.
En het verschil tussen een plakje brood en een blikje bier is wel op te merken, lijkt me.
Nee, dat soort aannames is dus ongefundeerd. Daarvoor zou de politie een veel te gedetailleerde medische analyse van je moeten doen. Iedereen reageert anders. Aangezien dat niet te rechtvaardigen is (proportionaliteit), wordt de wettelijke grens getrokken op een nivo dat de politie wel simpel kan meten.
Als het geschil nog theoretisch jaren kan duren ziet het er naar uit dat dit bedrijf gokt op, zoveel mogelijk inkomsten binnenhalen, ook al komt er een boete. We verdienen toch wel meer dan de hoogte van de boete is. Dus er is alsnog een flinke portie winst.

Ofterwijl, die boetes verhogen, en je bent er vanaf.
DIt is ook het probleem. Met veel van dit soort zaken.

Een boete moet komen bovenop de winst die het bedrijf daardoor behaald/heeft behaald.

En daarbij moet iedereen een brief krijgen waarin alles duidelijk is uitgelegd en dat ze zonder kosten weer van pretium af kunnen (dit dus allemaal na de uitspraak).

Dan krijg je dus dat pretium laten we zeggen 1 miljoen aan die klanten heeft verdient dat de boete niet 87.000 is maar 1 miljoen + 87.000. De winst is dus te niet gedaan. Daarnaast kunnen ze klanten verliezen omdat ze de klanten de waarheid moeten gaan vertellen.

Hopelijk gaat dit allemaal snel, want niemand (zeker de consument niet) is er bij gebaat dat dit bedrijf nog jaren zonder "problemen" op dezelfde manier kan blijven handelen.
Dat, en misschien de strategie van het bedrijf om eerst zo veel mogelijk geld te verdienen, en daarna het bedrijf failliet verklaren (door de mogelijke boetes) en met de centen richting de zonnige oorden te gaan. Dat zal ook niet de eerste keer zijn namelijk.
Een drugsbaron is zijn bezittingen ook kwijt nadat deze is opgepakt. Kan Justitie de inkomsten die Pretium op illegale wijze verkregen heeft niet vorderen?

Dan is het hele idee van "we hebben toch genoeg geld voor de boetes" meteen weg.

Daarbij is de staatskas dan weer van een laagje voorzien, is in crisistijd geen overbodige luxe ;)

Maar dat kan dus zeker niet in Nederland?
Zo'n drugsbaron is strafrechterlijk vervolgd en kan op die basis middels de Pluk-ze wet zijn illegaal verkregen fortuin kwijtraken. Zolang Pretium niet strafrechtelijk vervolgd wordt is die mogelijkheid compleet van de baan.

Natuurlijk willen heel veel mensen dat ze strafrechtelijk vervolgd worden maar dat is helaas niet mogelijk. Uit niets blijkt immers dat Pretium haar callcenters opdracht geeft om te liegen, hoe onaannemelijk dat ook mag klinken. Het is een wellus-nietus spelletje waarbij Pretium simpelweg zegt dat sommige callcenter medewerkers liegen om hun targets te halen en dat dit geenszins de bedoeling is van Pretium zelf. Zo nu en dan zal er een medewerker uitvliegen onder het mom dat hij niet de waarheid verteld en op die manier houdt Pretium de waan op dat hiertegen optreden.

De enige die op kan treden tegen Pretium is de markt zelf. Momenteel treedt de consumentenautoriteit op maar ze vechten feitelijk tegen de bierkaai. Een boete van 100.000 Euro is niet indrukwekkend als je er een paar honderd klanten mee binnen heb weten te trekken. Let op: het gaat hier niet om de winst die deze klanten genereren; het gaat meestal om de waarde die de klanten hebben bij een eventuele verkoop hetgeen makkelijk tot in de honderden euro's op kan lopen.

Het is daarom dan ook zaak je niet te binden aan dit soort bedrijven. Voor ons lijkt dit eenvoudig maar voor ouderen ed. kan dit soms lastig zijn. Een paar eenvoudige stelregels en antwoorden helpen echter al een hoop voor deze groep mensen:

1. Neem geen gesprekken aan waarvan het nummer is afgeschermd. Indien deze toch binnenkomen laat de voicemail ze afhandelen en kijk zelf of u terug wilt bellen.
2. Registreer het telefoonnummer van uw naaste ouderen voor ze op www.infofilter.nl hetgeen straks verplicht is voor de callcenters om te gebruiken.
3. Als er uiteindelijk toch een callcenter gesprek doorkomt hang dan gewoon op. Ga er niet op in, probeer niet vriendelijk af te wimpelen. Zeg niets en verbreek de verbinding. Bellen ze terug, neem dan gewoon op; leg de hoorn naast de telefoon en leg deze er 10 minuten later gewoon op.

Mocht het onverhoopt toch gebeuren dat er de volgende dag een enveloppe in de bus ligt vergeet dan de laatste regel niet.

4. U heeft 7 werkdagen de tijd om het contract te ontbinden. Let op: 7 werkdagen!!! Dat wilt zeggen dat als u de brief op dinsdag krijgt u tot de week daarop woensdag de tijd heeft om te reageren. Het gaat er hierbij ook niet om wanneer uw ontbinding door Pretium wordt ontvangen; nee het gaat om de dag datum waarop u uw ontbinding verstuurt. In de toekomst wordt dit overigens mischien 14 dagen maar dan telt ook hierbij dat het om werkdagen gaat, dus alleen ma,di,wo,do en vrijdag.
Anoniem: 51637 @liberque13 mei 2009 08:11
Uit niets blijkt immers dat Pretium haar callcenters opdracht geeft om te liegen, hoe onaannemelijk dat ook mag klinken. Het is een wellus-nietus spelletje waarbij Pretium simpelweg zegt dat sommige callcenter medewerkers liegen om hun targets te halen en dat dit geenszins de bedoeling is van Pretium zelf.
Als dat het probleem is moet de wet veranderd worden. Zo'n callcenter werkt namens Pretium, dan moet Pretium er op aangesproken kunnen worden dat ze iets verkeerd doen. De eerste keer een waarschuwing, als het dan doorgaat kun je Pretium verwijten dat ze hadden kunnen weten dat er iets niet in de haak is. Dan mag je van mij een percentage van de omzet eisen als boete (dus aandeelhouders, die middels een RvC toezicht hadden moeten houden, straffen), en bestuurders op persoonlijke titel strafrechtelijk aansprakelijk stellen (dus dat ze als boete een percentage uit hun privé-vermogen betalen). Het 'Ich habe es nicht gewusst'-argument heeft sinds een jaartje of 60 een beetje een nare bijsmaak.

Dat callcenter kan daarna door Pretium worden aangesproken, eventueel middels een civiele procedure. Dat dat jaren kan gaan duren omdat het een wellus-nietus spelletje wordt zal me een zalige klootzorg wezen, dan hadden ze maar beter op moeten letten en zaken goed moeten vastleggen.
De enige die op kan treden tegen Pretium is de markt zelf.
De enige die het überhaupt mogelijk maakt dat dit soort wanpraktijken plaatsvindt is de markt zelf (bij gebrek aan deugdelijke controle). Bovendien gaat dat optreden van de markt niet met terugwerkende kracht, dus het heeft bij lange na niet de kracht die een boete kan hebben. Je zult daar juridisch iets mee moeten doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 22 juli 2024 18:28]

zou het niet zo horen te zijn dat je 7 dagen te tijd hebt om het te bevestigen(via de post) en niet via een telefoonaanbieder die je geen nee kan/wil zeggen omdat je zelf wel beleefd bent.

als je nergens op ingaat kan je ook gewoon niet betalen. Zeker niet betalen zelfs als je zeker weet dat je niks hebt afgesproken. Laat ze lekker maar kosten maken.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 22 juli 2024 18:28]

Het lullige is dat Pretium wel je contract met KPN opzegt. En dat kun je dan ook niet meer zomaar terugkrijgen. Dus zo simpel ligt het helaas niet.

Afgezien daarvan ben ik het volledig eens met je: je moet niet door allerlei hoepels hoeven springen om iets af te zeggen wat je al niet hebt toegezegt. Laat ze maar lekker in hun sop gaar koken.
Waarom zou je je contract met KPN niet kunnen terugkrijgen? Je hebt het namelijk nooit opgezegd, en Pretium was daar niet toe gerechtigd.

Overigens zou ik als KPN simpelweg weigeren om nog klanten naar Pretium over te zetten zonder schriftelijke machtiging van de klant. Het uitgangspunt mag dan wel zijn dat je elkaar moet vertrouwen, maar dat vertrouwen is inmiddels dusdanig geschonden dat er een periode van herstel nodig is.
goed idee, vind ik zelf ook hoor. Je zag bv dat d'r een bierkartel was, nou die krijgen een boete. En een paar maanden later verhoogde ze de bierprijzen.

tja dat lijkt me niet kunnen. Mijn uitspraak was toch iets anders geweest.

10 jaar lang geen verhoging zonder goedkeuring van de staat/europa.
extra winsten terugbetalen, bijna onmogelijk dus dan maar naar de staatskas.
+ een boete.

Dan kost het zo veel geld als je wordt gepakt dat je het risico niet snel wil lopen.
Dat was omdat graan duurder is geworden. Maar hier kun je je macht als consument uitoefenen, dan neem je een ander merk want je hoeft het niet te drinken. Maar de meeste mensen lossen niet graag hun eigen problemen op en kijken meteen naar de overheid om het allemaal maar te regelen.

Vwb Pretium vraag ik mij af waarom de telecomwaakhond de boete bij de 2e overtreding niet meteen wat hoger inschiet. Iemand een idee wat de omzet van die club is zodat het wat duidelijker wordt of €35k zeer doet?
Ja dat heeft bij mij ook geholpen door geen Coca Cola meer te kopen. Daar is toch echt meer voor nodig.

Je kunt heel creatief je prijs verhogen, ik geloof niet dat het met alleen graan te maken heeft. Die boetes hebben inderdaad geen zin... en trouwens waar gaat dat geld heen?
ja en? Dan draaien ze maar verlies, ze hebben immers lang TE veel winst gemaakt. Dat graan dan in prijs stijgt tja boontje komt om z'n loontje.
Wordt het niet eens tijd om strafrechtelijk onderzoek te gaan doen? Zo langzamerhand lijkt het er niet meer op dat er simpelweg een aantal regels van de telecomwet worden overtreden, maar dat Pretium Telecom een criminele organisatie vormt, die bewust mensen aan 't oplichten is.

(Het mag duidelijk zijn dat ik geen jurist ben, maar ik vraag me serieus af wanneer het punt bereikt wordt dat Justitie zich ermee zou kunnen/moeten bemoeien, in plaats dat het bij Telecomwaakhonden en dergelijke industrie-eigen organen blijft hangen).
Het lijkt er meer op dat Pretium Telecom de randen van de regels opzoekt.
Meestal kunnen de regels op meerdere manieren uitgelegd worden.
Daarom is er ook beroep aangetekend tegen de eerste boete. Die zaak is nog in behandeling.

De Consumentenautoriteit wil natuurlijk laten zien dat ze goed bezig zijn.
En wil dus niet wachten totdat het beroep tegen de eerste boete afgehandeld is.

Bedrijven als Pretium Telecom zorgen er in ieder geval voor dat de prijzen omlaag gaan.
Mensen hebben een vangnet met de opzegtermijn van 7 dagen na ontvangst van de aanmeldingsbrief.

Dus wellicht eerst eens afwachten wat er uit het hoger beroep komt.... zou niet de eerste keer zijn dat de overheid een beetje te hard tekeer gaat ;-)
Als je eens naleest op welke manier Pretium Telecom bezig is, dan zul je absoluut niet meer vertellen dat ze de randen van de regels opzoeken, maar dan zeg je ook gewoon dat ze doelbewust met oplichting bezig zijn.

(Keihard beweren dat je van de KPN bent is niet de randen opzoeken.., maar gewoon oplichting.
Ontkennen dat je van Pretium bent wanneer iemand dat letterlijk vraagt, is ook niet de randen opzoeken...)

Uiteraard doet Pretium net alsof het de individuele medewerkers van de call-centers zijn die de boel oplichten...
Als daar bewijs voor is kan KPN hele hoge schadevergeodingen eisen lijkt me. Die lui moet je in de pertemonee pakken, anders beginnen ze onder een andere naam opnieuw.
In de Volkskrant maakt Pretium Telecom ook agressief reclame, en daar staat dik gedrukt: Pretium is niet KPN, en daarom zijn we goedkoper! Die advertentie is trouwens ook al een stukje oplichting. Aan de linker kant van de ad staat een krantenartikel uit de telegraaf over de verhoogde tarieven van KPN. Aan de rechterkant van de ad staat een 'krantenartikel' met daarboven "uit: De Volkskrant, augustus 2008". Het lijkt nu net alsof de redactie van de VK dat stukje heeft geschreven, wat natuurlijk niet zo is, het is pure onzin van Pretium (wat natuurlijk zijn tarieven nog verder verlaagt, je zou het bijna niet geloven) met de opmaak van de VK. Ik snap niet dat de krant zulke advertenties toelaat.
Ik heb zelf toevallig bij KPN gewerkt inbound servicedesk (en verkoop :+ ) en het regende daar telefoontjes van bejaarden die opgelicht waren door medewerkers van Pretium.

Dit is overigens wel 1.5 jaar geleden.

Om het verhaal wat meer te nuanceren, ik denk niet dat Pretium daadwerkelijk in het management besluit om mensen op deze manier te benaderen. De enige ingredienten die je nodig hebt om een dergelijke situatie te creeeren is:

- enkel door targets gemotiveerde werknemers
- Weinig tot geen toezicht op gedragscode en gebrek aan represailles en sociale controle op overtreding van gedragscode.

Als dit aanwezig is dan liegt en bedriegt iedereen de boel bij elkaar, dit is eerder regel dan uitzondering in de outbound callcenter wereld.
Het lijkt er meer op dat Pretium Telecom de randen van de regels opzoekt.
Meestal kunnen de regels op meerdere manieren uitgelegd worden.
Daarom is er ook beroep aangetekend tegen de eerste boete. Die zaak is nog in behandeling.
Jezelf aan de telefoon voordoen als een ander bedrijf (KPN) is niet aan de randen van de regels, dat is gewoon illegaal.
Ik heb nog nooit een transcript gezien waarin ze letterlijk zeggen "U spreekt met de KPN" of iets dergelijks. Wel "Met Henk, het gaat over uw KPN aansluiting". En dat is net iets anders.
Bij Kassa of Radar heb ik die transcripts wel degelijk gezien.
Daar werd letterlijk door de Pretium medewerker gezegd dat Pretium een onderdeel van KPN was.
Ik heb nog nooit een transcript gezien waarin ze letterlijk zeggen "U spreekt met de KPN" of iets dergelijks. Wel "Met Henk, het gaat over uw KPN aansluiting". En dat is net iets anders.
Ze hoeven het niet eens letterlijk te zeggen. Mensen associeren telefonie zo sterk met KP dat als ze de bedijfsnaam niet helemaal goed verstaan, zeker als die eindigd op telecom, ze al gauw aannemen dat het om KPN gaat. Ik heb zelf een blauwe maandag voor een telemarketing bedrijf gewerkt waar ze ook pretium verkochten en ben het een paar keer tegengekomen. Er zijn daar ook mensen geweest die mensen in de waan lieten dat het inderdaad om KPN ging.
Die zijn ontslagen zodra mensen gingen klagen.

(dat telemarketing bedrijf werkt trouwens niet meer samen met pretium)
Anoniem: 231832 @Ook al Bezet12 mei 2009 19:26
Sterker nog, het is identiteitsfraude. Een zeer kwalijk feit dus. Toevallig kom ik vaak in aanraking met mensen die genept zijn door Pretium en ik kan beamen dat het inderdaad op deze manier gebeurt. Het komt ook regelmatig voor dat klanten helemaal niet instemmen met de overstap en dat ze nooit een bevestigingsbrief krijgen en toch moeten ontdekken dat de factuur van de eigenlijke provider niet meer aankomt omdat ze kennelijk overgenomen zijn. En dan zijn er ook nog mensen die met veel pijn en moeite onder het nieuwe contract uitkomen om vervolgens 6 maanden later weer genept te worden. Ja, dan wordt je vanzelf enigszins wanhopig. Dit is de nieuwe realiteit waarin we leven en waarin sommige partijen alle regels der wet en moraal compleet aan de laars lappen. En dan voor het oog van de camera weer mooi weer spelen en meeveren en toegeven dat er wel wat fouten gemaakt zijn en dan beterschap beloven die er nooit zal komen. Het wordt tijd dat ze hier de Class Act in gaan voeren en echte straffen uit gaan delen aan van die malafide bedrijven waar niemand om gevraagd heeft. Overigens vind ik dat naam Pretium ook erg gejat van Pentium. Hopelijk krijgen ze intel ook nog op hun dak!!! Dat zou ik zeer komisch vinden.
Ik denk niet dat de kosten van een strafrechtelijk onderzoek opwegen tegen het probleem dat Pretium veroorzaakt. Ondanks dat ze zich blijkbaar niet aan de regels houden, heeft de Consumentenautoriteit op dit moment genoeg middelen in handen om dwangsommen op te leggen.
Nee, maar mogelijk kan die zaak daarna wel opgedoekt worden als criminele organisatie.
Er is zelfs al een specifiek debat gewijd in de ministerraad (? dacht ik) over dit bedrijf. Het wordt echt wel eens tijd dat dit bedrijf opgedoekt wordt op de een of andere manier.
Anoniem: 46304 @Tidaku12 mei 2009 15:30
Dat is geen geldig argument, dan zou je alle winkeldieven ook wel kunnen laten lopen.
Het gaat tegenwoordig veel te makkelijk met het omzetten van abonnementen. Een okeetje via de telefoon is voldoende. Nu kan ik nog wel helder nadenken, maar mijn oma heeft al vele verschillende aanbieders voor telefoon, gas etc. gehad. Nu is het wel lekker snel maar stuur mij maar een papiertje waarop ik de voorwaarden nog eens kan nalezen en waar ik een handtekening op moet zetten.

Pretium was toch een toppunt met hun rare papieren en website. Kon niets snel en duidelijk vinden.

[Reactie gewijzigd door Ascathon op 22 juli 2024 18:28]

Zelfs als je per telefoon alleen akkoord gaat met het opsturen van meer informatie, rekent Pretium Telecom als een overstap, en daarna is het voor ouderen zonder internet of fax bijzonder moeilijk om nog op te zeggen.
Stellettje oplichters daar bij Pretium Telecom.

Nadat ik na veel gezeik van ze af was en terug bij KPN kreeg ik een telefoontje:

"Goeie dag, wij bieden u nu lagere kosten aan voor uw KPN abonnement."

Nou geweldig, dacht ik. Zolang ik maar bij de KPN blijf is dat prima.

"Ja meneer u houd gewoon uw eigen nummer en abonnement bij de KPN."

Nog even gevraagd of ze dat zeker wist.

"Ja zeker meneer, u blijft gewoon klant van KPN."

3 keer raden? Een week later kreeg ik van KPN een bevestiging dat het abo was opgezegd. :(

Nooit met deze gasten in zee gaan.
Ik ben heel erg van het 'mensen moeten zelf een beetje nadenken over wat ze toezeggen', maar Pretium telecom is wel een hele erge boevenpartij.

M.n. ouderen denken gelijk als ze KPN horen dat het wel goed zit. Erg sneu dat ze daarmee schermen.
Anoniem: 111378 12 mei 2009 14:28
pretium is foute business. ze hebben mijn vader destijds ook een contract verkocht. probleem was dat hij ze niet geproken heeft en ook dat hij niet in nederland was. volkomen onmogelijk dat hij dat contract afgesproken heeft.
Daarom is het tegenwoordig ook zo dat bedrijven verplicht zijn om een dergelijke telefonische overeenkomst op te nemen (recorden) als bewijs.
Eén aspect heeft Pretium wel verbeterd: in de welkomstbrief staat nu vermeld dat klanten binnen zeven dagen het contract kunnen annuleren; dat betreft de zogenoemde bedenktijd.
Die 7 dagen is tegenwoordig ook door de wet verplicht. Helaas kan justitie daar weinig aan doen, aangezien dit bedrijf in het verleden het alleen niet vermeldde :S

[Reactie gewijzigd door naveci op 22 juli 2024 18:28]

Die 7 dagen gaan 14 dagen worden (Europese regelgeving). Alle thuiswinkel.org leden moeten daar eind dit jaar aan voldoen willen ze gecertificeerd worden.
Pretium Telecom zal dus zijn briefje moeten gaan aanpassen willen ze straks aan de regelgeving voldoen. Ik weet alleen niet wanneer de 14 dagen officieel ingaan (en te lui om even te zoeken :O )
Het zijn zeven WERKdagen trouwens. Foutje van Tweakers of van de CA?

En als je het als bedrijf niet meldt in die brief, krijg je als consument drie MAANDEN om alsnog op te zeggen.
Ze nemen het ook op, het fragment waarop je "Ja" zegt wel te verstaan en niet het hele gesprek. Ze stellen de vraag "Wilt u minder betalen voor uw telefoonrekening?" of iets in die geest om je ja te laten zeggen. De opgebelde zegt ja en hop ze hebben er weer een klant bij... Meteen ook even een automatisch incasso erbij want daar heb je dan ook toestemming voor gegeven. Ik heb het zo zien gebeuren in ieder geval en vraag mij niet hoe ze aan je gegevens komen want je bent voor je het weet gewoon over op Pretium.

Die 7 dagen bedenktijd is ook maar een wassen neus bij Pretium, je kan wel bellen, mailen of posten. Maar ze wachten dan gewoon die paar dagen af met je brief of ze zijn niet bereikbaar en melden dan met droge ogen dat je te laat bent met het opzeggen.
Dat is het leuke van deze rechtzaken. Je kunt nu weigeren om Pretium te betalen. Dan kunnen zij je voor de rechter slepen. Maar in dat geval staan ze qua bewijs extreem zwak. Ten eerste hebben ze al meerdere rechtzaken verloren, ten tweede heb jij het origineel van jouw brief, en ten derde heb je ook nog de brief die je aan je oude provider hebt geschreven dat je helemaal niet in zee bent gegaan met Pretium en dus je (oude) contract wil voortzetten. Goede kans dat de Pretium rekening in de prullebak verdwijnt.
Zo makkelijk werkt dat nou ook weer niet ;). Een geldig voicelog bevat een volledig gesprek waarin de klant alle gegevens bevestigd, en te kennen geeft akkoord te gaan met het contract.

Dat de voicelogs vaak onduidelijk zijn ben ik met je eens , ik heb zelf voor een telco gewerkt en genoeg lachwekkend materiaal voorbij zien komen.

Maar met een simpel ja.wav bestandje kom je er niet ;)
zolang het ze nog geld opleverd zullen ze niet stoppen,eerlijk zaken doen kennen ze daar niet blijkbaar bij pretium lijkt het.dat soort bedrijven moeten out of business gaan.is er weer een probleem opgelost
nee, dan beginnen ze opnieuw onder een andere naam. Als het geld oplevert dan zal men door blijven gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.