Opta legt lat voor voip bijna net zo hoog als voor analoge telefonie

Na de markt voor voip-telefonie vier jaar te hebben gevolgd, meent de Opta dat de tijd rijp is om aanbieders nagenoeg dezelfde verplichtingen op te leggen als aanbieders van analoge telefonie.

Volgens de Opta is voip de laatste jaren bezig uit te groeien tot de standaard op het gebied van vaste telefonie en wordt het door een op de drie Nederlandse consumenten gebruikt. Daarom moeten voor voip-aanbieders in principe de regels uit de telecomwetgeving gelden, zoals de mogelijkheid tot nummerbehoud bij het wisselen van aanbieder en het kunnen bellen met 112 en naar het buitenland. Ook moeten voip-providers nummeridentificatie, doorschakelmogelijkheden en gespecificeerde telefoonrekeningen kunnen aanbieden.

In een aantal gevallen zijn er door de gebruikte techniek echter beperkingen in vergelijking met traditionele telefonie. De telecomwaakhond eist daarom dat de aanbieders van voip-diensten hun klanten goed gaan voorlichten. Het gaat met name om het gebruik van randapparatuur zoals faxapparaten, pinapparatuur en alarmmelders, die bij sommige aanbieders slecht of helemaal niet werken, aldus de Opta in een persbericht. De Opta zal bovendien tegen voip-providers optreden als er klachten over ze komen.

De Opta merkt overgens op dat niet alle voipdiensten kunnen worden aangemerkt als 'openbare telefoondienst', zoals dat in de telcomwet beschreven staat. Daarvoor moet er sprake zijn van de mogelijkheid om te bellen en gebeld te kunnen worden, met gebruik van een standaard Nederlands telefoonnummer. De Skype-software, waarbij van pc naar pc wordt gebeld, valt bijvoorbeeld niet onder de richtlijn van de Opta. Ook de functionaliteit om met dergelijke programmatuur een pots-toestel te bellen, zoals met Skype Out, valt buiten de bevoegdheden van de telecomautoriteit.

De Opta signaleert dat voip in bepaalde gevallen meer mogelijkheden kan bieden dan traditionele telefonie, zoals videotelefonie, unified messaging en het gebruik van het nummer vanaf een andere lokatie, maar dit is niet in de telecomwet geregeld en valt dus niet onder de bevoegdheden van de telecomautoriteit. Voip kan echter ook onderdoen voor de traditionele pstn-telefoonlijn, bijvoorbeeld als de telefoonfunctionaliteit door een stroomstoring uitvalt. Omdat ook isdn-lijnen en draadloze toestellen zonder elektriciteit niet meer werken, meent de waakhond echter dat dat geen wezenlijk verschil tussen voip en traditionele telefonie is.

Ten slotte stelt de Opta dat voip-aanbieders in principe informatie moeten geven over de kwaliteit van de geleverde dienst, wat overigens ook voor providers van reguliere telefonie geldt. De organisatie is zich echter wel bewust van de problemen die de zogeheten kwaliteitsindicatie met zich meebrengt, en zal daarom afwachten wat het standpunt van het ministerie van Economische Zaken is, voordat hierover een definitief standpunt wordt ingenomen. Er zijn in elk geval wel al aanbieders die een kwaliteitsniveau kunnen leveren dat vergelijkbaar is met dat van pstn-lijnen, noteert de telecomwaakhond.

Consumenten kunnen overigens op de overheidssite Consuwijzer.nl informatie vinden over wat er van hun telefonieaanbieder mag worden verwacht en hoe ze een klacht kunnen indienen.

Door Mick de Neeve

24-06-2008 • 15:07

50

Reacties (50)

50
46
15
4
0
0
Wijzig sortering
"Omdat ook isdn-lijnen en draadloze toestellen zonder elektriciteit niet meer werken [...]"

Dit klopt niet helemaal. Draadloze toestellen werken inderdaad niet meer, maar een ISDN lijn doet het nog perfect als de stroom uitvalt. Een ISDN telefoon die geen losse voedig nodig heeft zal dan nog steeds werken.
Dat ben ik met je eens. In veel gevallen zit er echter een kastje tussen wat er voor zorgt dat je je oude pstn-toestellen kan gebruiken in combinatie met je ISDN lijn. Dit kastje heeft een voedingsspanning nodig (was bij ons in ieder geval het geval) en doet meestal ook dienst als huiscentrale. Als de stroom dan uitvalt heb je inderdaad geen telefoon meer via die toestellen. Echte ISDN toestellen, mits niet gevoed door een externe spanning uiteraard blijven het wel doen.

Maar ik ben met je eens, de lijn blijft het doen!
Anoniem: 19339 @ShadowLord24 juni 2008 16:05
Correct, met de beperking dat de meeste toestellen meer stroom vragen dan ISDN kan leveren, en daarom terugvallen op basisfunctionaliteit (alleen bellen en gebeld worden, maar bijvoorbeeld geen display meer, etc.).

Vaak moet daartoe op een ISDN-toestel een schakelaartje worden omgezet, waarmee wordt aangegeven dat het toestel in een dergelijke 'noodsituatie' ook nog moet doen, anders valt het uit. Als je meerdere toestellen dusdanig configureert, doen ze het alsnog niet omdat ISDN ze niet allemaal tegelijk kan voeden.
Of een ISDN alarmkiezer. In combinatie met DigiAccess Alarm is dit nog steeds de dienst met de hoogste beschikbaarheid. Als de stroom uitvalt, blijft de ISDN lijn gewoon intact doordat ze gevoed wordt uit de KPN centrale. En als de lijn ergens wordt onderbroken, is dat ook binnen 30 seconden bekend gezien er een hartbeat overheen gaat.
Wat eigenlijk nog altijd een groot probleem is is het overstappen van ene naar andere provider.

Vaak werkt de oude provider niet mee aan een telco-telco migratie. Ook het in/uit porteren van nummers gaat nog lang niet vlekkeloos.

Dit geld voor de grootste providers als KPN, Ziggo, Telfort, Orange.

De kwaliteit van de telefoongesprekken zijn naar mijn mening wel aardig op orde. Je hoort wel eens dat iemand blikkerig geluid of echo op de lijn heeft, maar meestal ligt daarbij de oorzaak bij die persoon.
Ik noem een kabel van 10+ meter op rol tussen isra en modem, waardoor de dsl snelheid niet wordt gehaald en er neit genoeg bandbreedte is voor VOIP.
Volgens mij is de LAG meer probleem dan de bandbreete. Deze is met een 1 Mbit lijntje al hoog genoeg namelijk.

Als ik o.a. TeamSpeak open gebruikt deze voor 1 op 1 gesprekken ongeveer 10Kb/s Met redelijk goed geluid. Alleen de lag is is soms vervelend..

LAG met VOIP heb ik haast niet mee gemaakt. Daarom vind ik het ook onwaarschijnlijk dat de echo's en blikkerige afkomt van de bandbreete..
Terecht dat de Opta dit doet. Want IP telefonie wordt steeds vaker aangeboden i.c.m. een internetabonnement en velen maken hier gebruik van. Zelf vind ik het handig om via voip te kunnen bellen, zo zit je niet meer vast aan een KPN lijn. Natuurlijk betaal je via je abbo wel voor de koperdraden, maar je hebt niet meer direct te maken met KPN, die als het aankwam op vaste telefonie toch echt een monopolie heeft.

Dus laat maar komen, een toezichthouder op de diverse aanbieders van VOIP kan nooit kwaad. Op de normale telefoniemarkt heeft het ook al aangetoond te werken en dat je als consument er gebaat bij bent.
Voip is leuk voor je niet zakelijke bellen naar iemand ver weg maar de kwaliteit van de lijn is nog lang niet even goed zoals we bij klanten van ons bedrijf merken.

Wij zijn al wel aan het onderzoeken of er al een stabiel genoegen voip beschikbaar is die wij kunnen gebruiken.

jammer genoeg is voip voorlopig ook geen optie op de nieuw locatie omdat KPN nog geen glasvezel heeft neer gelegd, dit ook niet gaat doen!

Dus op moment maar een max 4-6Mb internet verbinding kunnen krijgen, wat natuurlijk niets is

zakelijk internet kunnen we maar tot 1-2Mb krijgen dit zijn allemaal beperkingen waar KPN wat aan moet doen maar ze gaan op deze locatie kopere leidinge leggen (hoe bedoel je terug naar stene tijdperk) dus pas volgend jaar kunnen we better internet krijgen.

Dus OPTA moet KPN eens aan een hoger standaart vast leggen, dat ze alleen nog maar kwaliteit infra structuur aanleggen zeker naar bedrijven terreinen daar zijn ze toch voor of betaald KPN ze te veel af om ze aan te pakken

[Reactie gewijzigd door dispie op 23 juli 2024 02:05]

Dit is goed nieuws! Wij kunnen met onze Alice aansluiting al sinds het begin niet meer bellen met iemand die bij CaiWay zit. Dit is erg vervelend. Onze hoop dat het goed komt is inmiddels ook dermate gezakt, dat we binnenkort over willen stappen naar een andere aanbieder.

'Ons geval' is inmiddels al maanden in onderzoek en ik heb er ook al genoeg brieven en e-mails over gestuurd, maar zonder gewenst resultaat. Wanneer er strenge richtlijnen van de OPTA komen wordt de druk misschien hoger om dit soort problemen op te lossen.
Inderdaad. Ik ontdekte ook proefondervindelijk dat vanuit Telfort VOIP 084- en 088- nummers niet gebeld kunnen worden. Kon het op de website ook niet vinden. De helpdesk wees me toen ik erover belde fijn naar de kleine lettertjes waarin iets dergelijks (nl. dat niet alle nrs. werkten) stond.
Anoniem: 147238 @Rixard24 juni 2008 20:30
Dit probleem zit waarschijnlijk bij CaiWay, het nummer van jullie kennis die bij CaiWay zit is waarschijnlijk meegenomen vanaf het PSTN netwerk. Probleem wat hier wel eens voorkomt is dat het nummer niet goed is gerouteerd, het is weg van het PSTN maar staat niet goed in de server die de plaats waar het nummer zit aangeeft (help me ff mede tweakers ik weet de officiële afkorting ff niet meer :$) deze denkt dat het nummer op het PSTN netwerk zit, maar daar zegt de vergelijkbare server dat het nummer bij hem niet bestaat maar bij CaiWay zit, deze geeft aan dat het nummer nog niet is geporteerd en nog op het PSTN moet zitten. Gevolg is dat het nummer niet bereikbaar is voor jullie maar wel voor anderen.
Het kan op de details iets verschillen met mijn voorbeeld maar vergelijkbare gevallen ben ik bij een vorige werkgever ook wel tegen gekomen. Lastige is dat hiervoor eigenlijk de klant van Caiway een klacht moet indienen omdat Caiway de enige is die info over de routering van dat telefoon nummer kan wijzigen.

Veel succes in ieder geval, het kan lang duren in deze gevallen.
Beter gaat de OTPA eens kijken naar de business model van bedrijven die nog steeds per tijdseenheid of tariefgroep factureren. Dat is gewoon niet te verantwoorden daar de exploitatiekosten niet stijgen of je nu wel of niet belt. Een telecomnetwerk is 24x7 in bedrijf dus of je nu wel/niet belt of gebeld wordt maakt voor de kosten niets uit. Sterker nog, de infrastructuur die nodig is om per tijdseenheid en tariefgroep te kunnen factureren maakt de exploitatie duurder. Allemaal overbodige kosten die niet gemaakt hoeven te worden als je alleen maar flat-rate aansluitingen zou hebben.

Er moet dus gewoon een verbod komen op het factureren per tijdseenheid of tariefgroep.
Uit de cursus telecommunicatienetwerken:
Een telecomnetwerk moet gedimensioneerd worden op piek-verbruik.
Stel dat 5% van 100 mensen typisch bellen om 18:00.
En 1% belt om 20:00. Dan heb je 5 lijnen parallel nodig als max. capaciteit. [5 Erlang]

De kostenstructuur helpt wat om het gebruik wat te effenen en de piek lager te krijgen.
Stel je weet 20% van de 5% te bewegen om het gesprek uit te stellen naar 20:00.
Dan heb je maar 4 lijnen parallel nodig als max. capaciteit.

[In het echt is het nog wat moeilijker met exponentiele verdelingen en acceptabele service graden.]


Theoretische consequentie: bij het door jou voorgestelde verbod ga je uiteindelijk meer betalen dan het maximumtarief nu.
Zoveel kost dat niet, het is maar een simpele adaptor die volgens een bepaalde standaard moet worden geïmplementeerd. Deze zijn er genoeg te vinden, verder heb je alleen koppeling nodig met je oude mainframe voor de billing. Ik heb wel eens zo'n adaptor geschreven om te communiceren met een game server oplossing, de adaptor maakte het mogelijk om winnaars van het spel via de telefoonrekening een klein bedrag te geven.

Het is heel gemakkelijk om een gesprek goed te keuren, en vervolgens een teller (in seconden) te laten lopen... inclusief bepaling van de eenheid...

[Reactie gewijzigd door alienfruit op 23 juli 2024 02:05]

Dat 112 bellen is nog wat moeilijker. Je mag namelijk als je b.v. woont in Leeuwarden, het nummer registreren en gebruiken in Maastricht. Je wilt dan natuurlijk niet dat je door wordt verbonden met de alarmcentrale in Leeuwarden. Dan is die ambulance er echt niet met 15 minuten :)

Nog moeilijker wordt als je het vaste nummer via het mobieltje hebt geregistreerd. Hoe weet je VoIPprovider dan naar welke alarmcentrale je moet worden doorverbonden?

[Reactie gewijzigd door black_eye op 23 juli 2024 02:05]

dan moet je ook zeggen waar je woont ;)

Of iig om welk adres het gaat. Er kan ook iets bij de overburen zijn, inbraak ofzo. Dan mogen ze er niet vanuit gaan dat ze naar jouw adres moeten rijden, als ze dat al kunnen achterhalen adhv je telefoonnummer...

Maar doorverbinden naar een alarmcentrale moet altijd kunnen. Je provider weet echt wel waar je woont. Dat weten ze adhv je bankgegevens, je factuuradres, etc.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 02:05]

Anoniem: 79837 @_Thanatos_25 juni 2008 14:13
lijkt me inderdaad leuk ja.

Ik woon in het westland, maar zit vaak bij mijn schoonouders in eindhoven (ongeveer 150 KM verderop). als ik dus met een mobieltje ga bellen bij mijn schoonouders dan hebben ze niets aan mijn adresgegevens.
Ik had het over vaste telefonie. Als je met vaste telefoon belt, zijn adresgegevens altijd wel te achterhalen.
Niet meer dan een goede zaak lijkt me, naar mijn mening is de Opta een van de weinige waakhonden (in vergelijking met andere branche's) die telco's door hun optreden op de knieen krijgt. Dus ik sta hier helemaal achter!
Anoniem: 46304 24 juni 2008 15:48
Zolang ze de aanbieders maar niet verplichten het systeem aftapbaar te maken. Anders wordt het tijd voor p2p encryptie over voip (als dat er niet al is, voor mobiel beginnen dat soort toepassingen ook langzaam op te komen en als umts gemeengoed is moet dat al helemaal makkelijk worden.
Wat denk je zelf? Zodra een dit soort diensten aan het grote publiek worden aangeboden, moeten ze per definitie afluisterbaar worden.

UMTS is inmiddels al aardig gemeengoed en VoIP kan al prima. Alleen verbruikt het nog zoveel energie dat je batterij binnen 6 - 8 uur leeg is zonder een minuut gebeld te hebben. Er moet blijkbaar nog wat getweaked worden zodat het beter geschikt is voor batterijgevoed gebruik.
Zal eens tijd worden dat dat beetje aan banden gelegd wordt

KNP en Orange bieden deze service wel aan maar of het ooit werkt is een 2de natuurlijk .

Zeker bij orange met een livebox als modum en een jaar strijd werkt deze service nog het is bij hun dan ook of internet werkt of telefonie werkt beide werkend heb ik nog niet mee gemaakt

Dus ik hoop dat doormiddel hiervan dat de service zal verbeteren,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.