Belgische isp Dommel gaat internet via vdsl2 aanbieden

De Belgische breedbandprovider Dommel gaat vanaf september het vdsl2-netwerk van Belgacom gebruiken om snel internet aan te kunnen bieden op plaatsen waar adsl2+ niet beschikbaar is.

Er zijn nog niet veel details over het nieuwe aanbod bekend, behalve dat het onder de naam Speedconnect aan de man zal worden gebracht. Gebruikers zouden bij het abonnement een downloadsnelheid van 12Mbps krijgen, zo blijkt uit een servicebericht van de provider dat een Belgische Tweaker heeft ontvangen.

Het vdsl2-abonnement is in feite een noodgreep om potentiële klanten die met de adsl2+-dekking buiten de boot vallen, toch te kunnen bedienen. Sinds deze week moet Belgacom zijn adsl2-netwerk openstellen voor andere aanbieders. Dommel heeft de gelegenheid aangegrepen om de snelheid van zijn Netconnect-abonnementen via het normale adsl-netwerk op te hogen van 4Mbps naar 4,6Mbps. De snelheid van het adsl2+-Speedpack-abonnement wordt opgeschroefd naar 12Mbps. In het servicebericht meldt Dommel dat klanten die geen gebruik kunnen maken van het Speedpack-aanbod, vanaf september kunnen kiezen voor een op vdsl2 gebaseerd abonnement. "Deze accounts zullen dezelfde snelheid hebben als Netconnect met Speedpack maar zullen in een groter geografisch gebied beschikbaar zijn", belooft de isp.

Vdsl2 wordt in België momenteel alleen door Belgacom gebruikt voor de doorgifte van zijn hdtv-signalen. Hoewel deze provider verplicht is om concurrenten op zijn adsl2+-netwerk toe te laten, geldt de verplichting nog niet voor zijn vdsl-netwerk. Het is mogelijk dat Belgacom, door Dommel wel toegang te geven, anticipeert op de kritiek van de Europese Commissie, die eerder aangaf dat Belgacom ook zijn vdsl-netwerk zou moeten openstellen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Wilbert de Vries

02-07-2008 • 11:44

60 Linkedin

Reacties (60)

Wijzig sortering
Wat vele hier over het hoofd zien blijkbaar of wat er weinigen blijkbaar al door hebben is het feit dat dommel netconnect (100GB) in feite al unlimited is als je de boostpack erbij neemt... Met de boostpack is de 'small'-band snelheid gewoon 4Mbit (lees de kleine lettertjes) én blijft je usenet-toegang gelden! Er wijzigt maw niets als je over je limiet gaat... ;)

Trouwens; nog iets dat beter is aan dommel vergeleken met de andere providers: smallband is nog genoeg om degelijk te surfen en tegelijk je msn open te laten staan, ook zonder boost-pack! :)
inderdaad, maar ze noemen het dus ook geen smalband, maar mediumband. Je krijgt zo'n 1,5 mbit ter beschikking dewelke de laagste prioriteit heeft op hun netwerk (qos). Ik heb wel al gemerkt dat er dan wel veel meer latency is, dus lastig voor apps zoals skype etc, maar surfen blijft mooi doorgaan en als je wil kan je via payservers of torrents blijven downloaden.
Klopt, ik gebruikte enkel het woord 'smallband' om consitent te blijven, zodat degene hier die geen dommel hebben ook konden volgen...

Met die latency heb ik geen ervaring, maar met de boostpack weet ik wel dat alles netjes blijft werken...

Kben allesinds blij dat dommel er nog is, ik ben een ex-upc abonnee uit Leuven (20Mbit unlimited) maar UPC is overgenomen door Telenet en gedaan ermee!
VDSL is toch symetrisch? Dus 12 Mbit/s up en down?
0Anoniem: 110977
@Fiber2 juli 2008 19:04
nope dat is sdsl.

vdsl is asymetrisch, al kan ik me indenken dat men voor bedrijfstoepassingen wel een symetische variant zal gaan aanbieden. Maar voor consumers vrees ik dat het niet beschikbaar gaat zijn.

Nadeel van sdsl is dat er flink wat meer vermogen in het signaal gepompt zal moeten gaan worden aan de kant van de klant. Dus meer kans op overspraak etc, etc. En belgacom heeft bij consumenten dan geen controle over de eindapparatuur, terwijl dit bij bedrijven dus iets makkelijker is te regelen middels huur en sla.
Nope VDSL is in zowel symetrisch als asymetrisch te krijgen.

VDSL1 52 down / 13 up of 26 down/up
VDSL2 is tot 100/100

Alleen Belgacom (en straks ook KPN) gaat (natuurlijk) beginnen met lagere snelheden, net zoals in het begin met ADSL
Eindelijk! Ik woon op randje Brussel ver weg van de centrale en dus was adsl2 geen optie voor mij ook. Ik ga voor Dommel als het bij mij beschikbaar is, zeker de moeite waard om het op te volgen. Vraag me natuurlijk af hoeveel het gaat kosten.

Over downloadlimieten in België denk ik dat we dichter bij de afschaffing daarvan zijn dan dat mensen insinueren. Ik zit momenteel bij Tele2 en zij bieden je een jaar geen downloadlimiet en korting als je je facturen betaald met domiciliatie. Moest dit aanslaan, dan wordt het gebruikelijk bij de concurrenten om dit ook aan te bieden.
Eindelijk komt er verandering in België.

Het zou stilletjes aan tijd worden dat er aantrekkelijke alternatieven komen voor de mensen die niet in de buurt van een stad wonen. De enige degelijke keuze die we hier hebben is Telenet.

Eindelijk heb ik het gevoel dat de prijzen aan het dalen zijn en we eindelijk op een degelijke manier kunnen surfen.
Surfen kan m.i. evengoed op een 1 of 2Mbit lijn. Hoge downstream is vooral merkbaar als je veel grote bestanden downloadet, maar dat noem ik geen surfen meer. ;)
1Mb is slechts 128 KB/s, daarmee surf je toch niet comfortabel meer?? zeker niet als je een sop youtube ofzo wilt gaan; en, al helemaal als je in eht hoofd houd dat een 1Mb lijn maximum 1Mb levert, dus in de praktijk zit je steeds op 75% van die snelheid: zo'n 90KB/s... daarmee moet je toch even wachten voor tweakers geladen is...

Comfortabel surfen kan vanaf 4Mb/s, niet lager.
Ik zit op 2Mbit met Dommel netconnect omdat de kwaliteit van het signaal door omstandigheden niet meer kan aanbieden. Een jaar geleden zat ik op Belgacom Skynet op 1Mbit (omdat 3Mbit niet lukte hadden ze het maar direct weer op 1Mbit gezet tijdens het uitrollen van de snelheidsverhoging, lang geleden).

1Mbit is inderdaad nogal krap, maar die 2Mbit is echt wel voldoende om te kunnen surfen. Zelfs tweakers en Youtube. Youtube is trouwens van server kant gecapt op enkele tientallen kB/s zodat er genoeg bandbreedte overblijft voor iedereen die aan het youtuben is.

Ik kan dus met zekerheid stellen dat 2Mbit genoeg is om te surfen én daarbij nog lichtjes te down- en uploaden.

Op kot, als student zijnde, heb ik wel al de snelheid van een Telenet kabelverbinding mogen ervaren. Ik moet zeggen dat het inderdaad net dat ietsje sneller reageert, maar dat is een kwestie van deciseconden.

Hier thuis zijn we met 4 waarvan er 3 tegelijk kunnen internetten. Nadelige invloed op de surfervaring komt er pas als er 1 van de computers aan het torrenten is tegen de downstreamgrens aan. Verder is dat dus geen probleem.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 2 juli 2008 12:47]

youtube gecapt op enkele tientallen kB/s? Ik dacht het neit, als ik een youtube filmpje laadt, springt mn trafiek naar zo'n 200 tot 400 kB/s tot de video volledig binnen is hoor...

Verder over het torrent-probleem: dat heb je ook met een snelle connectie hoor, omdat torrents steeds enkele tientallen tot meer dan honderd verbindingen tegelijk maken, wat je pingtijd drastisch verhoogt (dodelijk voor gamers op het netwerk :P)

[Reactie gewijzigd door kiang op 2 juli 2008 13:44]

Besef wel dat wij met 8 mensen in huis wonen. Waarvan er 5 gebruik maken van het internet. Geloof mij, dat is echt niet comfortabel meer.
Eindelijk...
Wat ik eigenlijk mis is reclame voor dommel op TV. Moesten er meer mensen op de hoogte zijn van dommel dan zou de concurrentie misschien wat stijgen en Telenet en Belgacom het vuur aan de schenen gelegd worden. Ik hoop dat ik nu misschien een degelijke verbinding kan krijgen van Dommel, ik zit op 6 km van de centrale dus met adsl2+ zou ik sowieso te weinig bandbreedte hebben. Vraag me af hoeveel ik zou halen met vdsl2, want voor korte afstanden is vdsl2 een enorme verbetering maar op lange afstanden blijft het ongeveer hetzelfde.
+1Anoniem: 110977
@Lima2 juli 2008 12:31
je blijft even ver zitten van het kvd. Alleen staat er lokaal een ROP (Remote optic platform) Pas op dat punt wordt dan pas het xdsl signaal op je lijn gezet. En dat zou dus wel minder moeten zjin. Op 6km kan je overigens wel op addsl2+ gezet kunnen worden als het met normale adsl niet werkt. Dan krijg je een reach profiel (traag dus) maar dan zou adsl dus zeker wel moeten werken, maar vdsl2 is natuurlijk een stuk leuker. (Dus als vdsl2 beschikbaar is, dan heb je dus niet te maken met die 6km maar met de afstand huis tot ROP).

En behalve de snelheid kan je dan ook nog eens HDTV nemen.
0Anoniem: 74652
@Lima2 juli 2008 12:27
dommel heeft altijd gebruik gemaakt van mond tot mond reclame, dit maakt het niet alleen goedkoper voor de klanten maar zorgt ervoor dat ze tijd krijgen om hun netwerk uit te breiden zonder overrompeld te worden door nieuwe klanten, overigens zijn er wel al enkele artikels over dommel geschreven in enkele tijdschriften.
dommel kennende zal het eerder een 10voud fof 15voud hiervan gaan zijn :D
als het goed is gaan ze van de datalimieten af in België, of dat is immers al gedaan..
helaas nog niet, baar begint beetje bij beetje te verbeteren
0Anoniem: 217577
@DarkJack2 juli 2008 13:06
De drie grootste spelers:
Telenet: 12GB, wordt verhoogd begin augustus naar 20GB
Belgacom: 25GB
Dommel: 100GB (alleen internet) of unlimited (internet+telefonie pack)
Dommel een grote speler? Voor zover ik weet is Scarlet de 3de grootste, en die heeft inderdaad ook een limiet van 100GB op sommige van zijn abbonementen.
0Anoniem: 198334
@Shaidar2 juli 2008 14:04
Voor zover ik weet is Scarlet (sinds nog niet zo heel lang) een onderdeel van Belgacom geworden.

edit: typo gefixt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 198334 op 2 juli 2008 14:26]

dacht het niet, te veel bezwaren van de belgische nma
Maakt ook niet veel verschil uit, of Belgacom nu Scarlet overneemt of niet. Belgacom heeft al aangegeven Scarlet te willen behouden als een alleenstaand onderdeel. Belgacom en Scarlet bedienen allebei een ander deel van de markt... respectievelijk die met veel franjes voor niet ervaren gebruikers, en met teruggeschroefde support/diensten voor de meer ervaren gebruikers.
0Anoniem: 55049
@Shaidar3 juli 2008 01:32
"en met teruggeschroefde support/diensten voor de meer ervaren gebruikers"
dat is ook wel subtiel uitgelegd LOL
bij scarlet is er helemaal GEEN service ! al hun admins en technischi zijn er weggelopen.
Scarlet is klaar voor falliet
Ja Scarlet One heeft sinds al geruime tijd 100GB TRANSFER limiet (zowel up als down)

Op Natrium: Scarlet is nog lang niet van Belgacom zoals bbob1970 zegt teveel bezwaren :p
BGC doet net hetzelfde voor hun klanten die te ver wonen voor ADSL2+,dus is het maar logisch dat dommel ook dit kan doen.
eindelijk een alternatief voor Telenet voor mij.
Ik zit op 5.4 km van de centrale, dus adsl2 is geen alternatief.
Zou leuk zijn als dommel in de toekomst ook nog TV zou aanbieden. Kunnen we al die rommel van Belgacom en Telenet openbaar gaan verbranden }>
Hmm, juist dat verbruikt veel data/capaciteit. Daar zullen ze denk ik nog niet zo snel mee beginnen in België. Als ik al zie dat de Nederlandse providers al problemen hebben met de grote hoeveelheden data (en in NL het woord datalimiet al bijna verdwenen is) lijkt me het helemaal onwaarschijnlijk in België.... (http://webwereld.nl/artic...line-videocapaciteit.html)
Je zit nog wel steeds op hun netwerk...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee