Belgacom gaat vectoring gebruiken om vdsl2 te versnellen

Belgacom gaat met apparatuur van Alcatel-Lucent zijn netwerk upgraden naar vdsl2. Met behulp van vectoring moet het netwerk datasnelheden van minimaal 50Mbps kunnen leveren. De pieksnelheid zou 100Mbps bedragen.

Alcatel-Lucent zal Belgacom de benodigde netwerkapparatuur leveren om snelheden van minimaal 50Mbps over koperkabels mogelijk te maken. Voor de verhoogde vdsl2-doorvoersnelheden maakt Alcatel-Lucent gebruik van vectoring, een techniek waarbij de interferentie tussen twee gebundelde koperkabels wordt onderdrukt. Belgacom stelt dat zijn netwerk als eerste ter wereld gebruik zal maken van vectoring.

Belgacom stelt dat de gegarandeerde 50Mbps-snelheden nodig zijn voor het bekijken van meer dan één videostream via zijn triple play-pakketten. Abonnees die binnen een straal van 400 meter van een Belgacom-verdeelkast wonen, zouden zelfs snelheden tot 100Mbps kunnen behalen, maar deze zijn door de vergrote kans op packet loss alleen te gebruiken voor regulier internetverkeer.

Voor het upgraden van het netwerk, door Belgacom 'project Broadway' gedoopt, is drie jaar uitgetrokken. Momenteel bereikt Belgacom 79 procent van de Belgische huishoudens, maar in 2013 moet het verzorgingsgebied zijn gegroeid naar 85 procent. De kosten voor Belgacom blijven beperkt; de huidige modems blijven werken, al moeten er voor de hoge snelheden wel nieuwe modellen komen. Ook hoeft de telecomaanbieder niet te graven; het glasvezelnetwek van Belgacom, dat 16.500 kilometer lang is, loopt al tot de verdeelkast in de straat.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-09-2011 • 16:18

52 Linkedin

Lees meer

Ericsson verstuurt 500Mbps via vdsl Nieuws van 17 maart 2009
Belgacom introduceert vdsl2 in België Nieuws van 11 oktober 2007
KPN gaat VDSL2 testen Nieuws van 30 augustus 2006

Reacties (52)

52
52
17
2
0
23
Wijzig sortering
En enkel voor de 'dichtbij het vuur' mensen, VDSL2 uitrol zal nog lang geen 100% dekking hebben en al helemaal niet met zulke 'ideale' afstanden. Grappig dat kabel zulke afstanden kan halen ver boven een kilometer, waar vdsl2 niet verder komt dan 'enkele' megabits.

Rol dan gewoon glasvezel sneller uit, dan continue maar dat uitmelken van een oud koperdraadje.
Grappig dat kabel zulke afstanden kan halen ver boven een kilometer, waar vdsl2 niet verder komt dan 'enkele' megabits.
De kabel kan dat ook niet, daar termineer je veel dichterbij je huis dan een telefooncentrale. Daarnaast is een coax kabel dikker, en ommantelt met een shielding mesh, waardoor het minder gevoelig is voor storing. Telefoondraad zijn 4 flinterdunne koperdraadjes zonder shielding.

De uitrol naar glas is vaak onbetaalbaar, vandaar dat je dat nog maar op weinig plekken ziet. (het neemt wel redelijk toe)
zouden zelfs snelheden tot 100Mbps kunnen behalen, maar deze zijn door de vergrote kans op packet loss alleen te gebruiken voor regulier internetverkeer.
Dus met hogere snelheden heb je meer kans op packetloss? Met lagere snelheden heb je een stabielere verbinding? Als ik een snellere verbinding heb, dan kan ik minder goed televisiekijken met meerdere streams?

:?

iemand die dit technisch kan onderbouwen?


verder:
Belgacom stelt dat zijn netwerk als eerste ter wereld gebruik zal maken van vectoring.
heel veel succes abonnees van Belgacom met alle kinderziektes!

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 27 september 2011 16:29]

Met een hogere snelheid is de frequentie van het elektrisch signaal op de koperdraad hoger, waardoor interferentie, oversprak en andere storingen een grotere invloed hebben. Zie het als een shotgun: daar kun je twee kleine vogeltjes (kleinere bits, dus hogere frequentie) mee raken of één grote (grotere bits, dus lagere frequentie).

Dat heeft als gevolg dat er (meer) packetloss optreed, en dat is precies waar een connectionless protocol (zoals IPTV, maar ook UDP) last van heeft. Hoe het bijv zit met VoIP, weet ik niet, maar ik verwacht dat dat er ook last van heeft, gezien dat niet over TCP gaat.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 27 september 2011 16:40]

Ik ken de details van deze techniek niet, maar een signaal is niet altijd binair gecodeerd. Als eens ymbool meer dan twee toestanden kent kan het zijn dat signalen niet als 0 of 1, maar als 0, 0.33, 0.66 en 1.0 worden verstuurd. Er kan dan twee keer zoveel informatie (2 bits = 4 verschillende waarden) per symbool, dus per tijdseenheid verstuurd worden. De afstand tussen twee waarden neemt dan af van 1.0 naar 0.33, dus de twee waarden zijn minder goed te onderscheiden. Simpel gezegd: het is makkelijker te bepalen of iemand praat (aan of uit) dan wat hij zegt. Hierdoor neemt de signaal/ruisverhouding af: een signaal wordt eerder onleesbaar door teveel ruis. Er worden dus vaker fouten gemaakt. Normaal gesproken zullen deze fouten te detecteren zijn met behulp van een checksum en worden de pakketjes die fouten bevatten weggegooit: packet loss.
Bij Belgacom wordt een buffering gebruikt voor idtv van als ik het me goed herinner een halve seconde, om een packet rerequest te kunnen doen. Voor de rest wordt er al sowieso gebruik gemaakt van een interleaving protocol om packetloss te kunnen verminderen. Helaas is ook dat niet een perfecte oplossing. Het wil wel eens gebeuren dat een klant zoveel corrected errors heeft dat de processorload op het modem te hoog is om nog fatsoenlijk de data aan de decoder door te sturen.

VOIP (of Italk zoals het bij Belgacom heet) heeft volgens zeggen alleen maar de interleaving errorcorrectie en uiteraard is er een QoS-systeem m te voorkomen dat je torrent de VOIP verziekt. (Overigens is binnenkort heel Belgie VOIP alleen is de keuze aan de klant om het bij hem thuis om te zetten(Italk), of in de centrale*en dat noemen we nog steeds PSTN)).
[...]


[...]

heel veel succes abonnees van Belgacom met alle kinderziektes!
Graag ook onderbouwing waarom jij denkt dat er veel kinderziektes zijn ?

Alcatel-Lucent is sinds 2006 bezit met vectoring en help mee aan de ITU vectoring standaard die er in 2009 kwam. Nu zijn we 2011.
Zie video Alcatel-Lucent over vectoring en ander optimalisaties voor je kopernetwerk.
http://www.youtube.com/watch?v=zkVmej4urx4&

Bericht van Belgacom zelf: http://www.belgacom.com/b...10927_alcatel_lucent.page

[Reactie gewijzigd door abusimbal op 27 september 2011 19:46]

Hoeveel heb je nodig voor 1 HD stream in h.264 (720p of 1080i).
Dat moet toch wel in ongeveer 10Mbps passen.
Dat ligt eraan met welke bitrate het aangeboden wordt.
Daar heb je als abonnee geen invloed op ;)

Dat 1080p met een hoge kwaliteit encoder ook in 8Mbps past, weten veel aanbieders helaas niet. Bluray pakt er dacht ik 25Mbps voor, maar daar is kwaliteit ook veel belangrijker.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 27 september 2011 16:43]

Daar heb je als abonnee geen invloed op
Ja maar Belgacom zelf toch wel ?
Lijkt me wel ja. Maar ligt er ook aan wat ze aangeleverd krijgen.
Hoeveel heb je nodig voor 1 HD stream in h.264 (720p of 1080i).
Dat moet toch wel in ongeveer 10Mbps passen.
Volgens de DVB-C standaard tussen de 6 en 64 Mbit/s, afhankelijk van modulatie en frequentie. (en natuurlijk welke resolutie je gebruikt, welke compressie algortimes, etc)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 27 september 2011 16:52]

Het grote probleem is als je meer dan 2 TV's wil plaatsen en ook nog met een paar mensen wil surfen. Er gaan steeds meer dingen verbonden worden met het internet. De enige oplossing lijkt me dus om toch zwaar te gaan investeren in glasvezel, zekers als ze de concurrentie willen blijven aangaan met de kabelproviders.
Op dit moment is het beter om TV te kijken via satelliet en naargelang de mogelijkheden in je buurt kabel of dsl te nemen voor internet. Als kwaliteit en snelheid tenminste van belang is ;)
Bij Belgacom wordt voor een SD kanaal 3Mbit en voor een HD kanaal 9Mbit gerekend, dacht ik.
http://en.wikipedia.org/wiki/VDSL2

Boem, 200Mbps. Wat is het probleem? 100Mbps is niet eens het snelste van het snelste, dus waarom doet Belgacom zo uit de hoogte? Ik lees het alsof ze iets uitgevonden hebben, maar het is "gewoon" een kwestie geweest van een zwaarder VDSL-profiel implementeren.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 27 september 2011 16:45]

Omdat wat er op wiki staat mooie theorie is maar de praktijk in deze iets weerbarstiger is...
Die getallen daar zijn alleen haalbaar op zero loop, i.e. zonder verzwakking of noembare ruis of crosstalk. Belgacom heeft inderdaad niks uitgevonden, maar Alcatel daarentegen wel. Het is net die crosstalk die je verhindert om die waardes op wikipedia te behalen die door vectoring zo goed als gecancelled gaat worden.
Ook hoeft de telecomaanbieder niet te graven; het glasvezelnetwek van Belgacom, dat 16.500 kilometer lang is, loopt al tot de verdeelkast in de straat.
Alleen ligt deze "verdeelkast in de straat" wel een paar km van de huizen ... Weet nog genoeg plaatsen waar maar 2Mb kan liggen.
Ik blijf er bij dat ze maar eens de beloofde snelheid in de praktijk omzetten.
Ik heb een 25Mbps abbo

Met de draad haal ik: 15-20 Mbps
Op WiFi haal ik: 7-12 Mbps

Dat ze eerst eens geld steken om die 25Mbps in de praktijk te leveren.
En betere routers zou ook geen kwaad kunnen want mijn meeste interapparatuur is wireless
Dat je op wifi maar 7-12 Mbps haalt zegt meer over je draadloze verbinding dan over je internet dat toekomt in je huis. 20 Mbps is toch redelijk dicht bij die 25?
Jammer genoeg zijn er ook mensen met een 25Mbps abbo, en die maar net boven de 4Mb komen (zowat het merendeel van onze gemeente).. Geen snelheidsverhoging mogelijk, tenzij overschakelen naar telenet.

Plannen om degelijke lijnen te leggen? Zijn er helemaal niet, en dan zitten wij niet eens in the middle of nowhere.. Belgacom zou zich moeten schamen, in plaats van uit de hoogte te doen in de media..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 348368 op 27 september 2011 18:28]

Wireless is nooit zo goed als bedraad. Dat jij geen kabel wil trekken naar jouw apparatuur (behalve dan de uitzonderingen daar gelaten: gsm/nintendo DS/... waar wireless eigenlijk beter voor is).

Voor een laptop/PC is wireless eigenlijk niet geschikt als je thuis bent, enkel wanneer je niet het netwerk moet belasten & gewoon in de zetel wat zit te internetten is dat goed.

Ik haal overigens wireless 22 megabit over belgacom hun VDSL2 netwerk wireless, bedraad weet ik niet (too lazy :P)

Overigens: de beschikbare bandbreedte wordt via wifi verdeeld over de aangesloten apparaten. Dus als jij trage apparaten aansluit en deze hebben connectie, dan gaan die het netwerk vertragen, of je ze nu gebruikt of niet.

Enkele jaren terug was dit zo, en ik denk niet dat dit intussen al anders is?

[Reactie gewijzigd door Ali3nSt0rmz op 27 september 2011 22:18]

nog steeds zo. Tevens zijn de frequenties gedeeld. Dus als iedereen op kanaal zes zit te stampen, vertraagd dat ook enorm.

Als vuistregel schijn je te mogen nemen dat ieder actief draadloos apparaat de netzerksnelheid halveert. Uiteraard kan je er een n-router of accespoint achter je apparatuur zetten, zeker omdat je dan ook nog eens in de 5GHz band kan zitten, zou je betere snelheden moeten kunnen halen.

Alleen die combo apparaten die tegelijkertijd en n op 5GHz en g op 2.4GHz kunnen aansturen zouden hier dus minder last van moeten hebben. Maar als je nog ergens een bejaard laptopje hebt, met alleen b-standaard dan zal de snlheid dus sozieso al bij zo'n bbox instorten naar 11mbit max.
Ze gaan aan de snelheid van VDSL2 sleutelen terwijl wij in onze straat nog niet eens ADSL2+ kunnen krijgen. We kunnen hier nauwelijks TV en internetten tegelijkertijd. Ik woon nog eens niet in een boerengat.
Dat je geen ADSL2 kan krijgen wil weinig zeggen...
Ik zit bij edpnet op VDSL2 en haal mooi de beloofde 20Mbit/s, maar ADSL2 is hier gewoon niet te krijgen. Als het goed is kunnen ze je wel bij benadering een datum geven wanneer VDSL2 beschikbaar zou moeten komen.
Belgacom gaat met apparatuur van Alcatel-Lucent zijn netwerk upgraden naar vdsl2.
Dit klopt niet. Belgacom is al langer (dacht vanaf 2006/2007) met VDSL2 bezig enkel gaan ze nu vectoring toepassen op hun bestaande VDSL2 netwerk.
Ik woon meer dan 5 km van de verdeelcentrale van eender welke isp die gebruikt maakt van de belgacom infrastructuur, ik ben benieuwd of ik hier dan wel iets van ga merken.
zou wel leuk zijn, maar tegen wanneer? achter 5 jaar als ik hier het huis al lang uit ben?
Als je toch het huis uit gaat, kies dan een woning binnen 400m van een verdeelkast zou ik zeggen. ;-)

Hier in NL is het erger, rollen ze VDSL2 uit vanuit de centrale en niet vanuit de wijkkast. Op 900m heb ik daar dus niet zoveel aan in vergelijking met ADSL2+.
Het verschil is wel dat jij nog 10 andere aanbieders hebt van kabel internet. Terwijl hier de enige andere optie Telenet is.

De enige andere internet verdelers hier lopen allemaal via het belgacom netwerk...
Euh.... nee, er is per regio maar 1 kabel aanbieder. Afhankelijk van je locatie heb je dus de keuze uit
Kabel (Ziggo / UPC / etc.)
ADSL (Alle aanbieders)
Al die ADSL aanbieders zitten vziw op hetzelfde kpn netwerk...
Nou de kabelaanbieders doen het hier best goed vind ik! Alles-in-1 pakket voor ongeveer 60 EUR en dan heb je 120Mbit down en 10Mbit up, behalve dat ook nog eens TV & bellen.

Retesnel internet!
Het verschil is wel dat jij nog 10 andere aanbieders hebt van kabel internet. Terwijl hier de enige andere optie Telenet is.
Oh ja joh? Laat me even weten welke 10 allemaal. Ik heb hier de keuze uit ADSL en UPC. Van wie ik de ADSL ook af neem, het gaat allemaal over dezelfde 3 km koper. Blijft over UPC...ja...wat moet ik daar van zeggen. Na de zoveelste administratieve blunder en slinkse streek wil ik daar niets meer mee te maken hebben.

In Nederland heb je absoluut geen keuze voor kabel internet. Woon je in een UPC gebied krijg je UPC en woon je in een Ziggo gebied krijg je Ziggo...maar het is ECHT geen monopolie hoor.

Ik HOOP dat er eindelijk iemand de VDSL bij ons gaat uitrollen tot aan de straatkast

[Reactie gewijzigd door Ortep op 27 september 2011 16:36]

Het gaat niet om de wijkcentrale maar om de ROP (Remote Optical Platform).
Ik zou het overigens veel leuker vinden als ze zouden beginnen met FTTH in plaats van VDSL2, al vrees ik dat dat hier in België nog wel even kan duren.
Men is in 2 wijken in twee verschillende gemeenten bezig met FTTH als test.

Maar voorlopig kan er dus nog genoeg over koper gedaan worden. En wellicht zijn er in de toekomst nog meer mogelijkheden. Tevens is VDSL al een eerste voorbereiding naar glasvezel. In theorie kan men het signaal van de rop over glas doorzetten. Dan kan men nog een tussenstap doen met fiber to the building.

Als je ook ziet hoe traag de uitrol van glasvezel in Nederland gaat, en dat ook daar bij de KPN een enkele keer VDSL2 wordt genoemd als tussenstap in verband met de hoge kosten van FTTH.

@SinergyX
Ook de coax heeft weer zijn nadelen. Zeker op het gebied van T. Alle kanalen tegelijkertijd over dezelfde kabel sturen voor de analoge tv en voor de decoders, terwijl bij VDSL2 je alleen de zender pakt op het DSLAN. Dus zolang de bandbreedte naar het DSLAN groot genoeg is in principe oneindig veel kanalen, terwijl je kabelboer keuzes voor je moet maken. Nadeel is dan weer dat het een langere keten wordt waardoor er meer points of failure kunnen ontstaan.
Het gaat niet om de centrale, maar om je straatkast. Die afstand is als het goed is een stuk kleiner. (een paar honderd meter, in mijn geval 300, en ik haal met VDSL2 prima de 20/2 die me beloofd is, de afstand tot de centrale is zo'n 2,5 KM).
Moeten ze je wel via die kast willen aansluiten.

Ik had zo'n verdeelkast 20meter naast de oprit, maar ik was aangesloten op een centrale 5.5km verderop. De verdeelkasten zijn er voor de triple-play klanten die de bandbreedte echt nodig hebben (voor TV), aangezien ik alleen Internet wilde kon ik opzouten. (uiteraard vertellen ze je zoiets pas een maand nadat het contract bent aangegaan)

Dat was net buiten Leuven Belgie overigens, Scarlet klant via Belgacom.

[Reactie gewijzigd door Rapier op 27 september 2011 16:45]

Tja, ik heb ook geen triple-play, alleen internet. Maar dat is misschien het verschil tussen Belgie en Nederland.

Toen ik nog ADSL2+ had zat ik ook op de centrale een paar kilometer verderop, dat werkte overigens prima. Maar met de overgang naar VDSL2 ben ik echt aangesloten op de straatkast. Maar goed, dat is Nederland.
Dat hangt er vanaf wat voor technologie je gebruikt. Belgacom doet namelijk enkel VDSL vanuit de straatkasten, als je ADSL2+ of ADSL gebruikt, dan is dat nog steeds vanuit de centrale.
Onzin, tegenwoordig worden de meesten* gewoon aangesloten op vdsl2, ook zonder triple play..

Waarom denk je dat oa scarlet een apparart internet-vdsl only abbo heeft?

Heb je wel al een gekeken op http://www.edpnet.be/edp/testconnection/ of er wel vdsl2 beschikbaar is? indien dit zo is zou je provider je er op kunnen aansluiten. Alleen is dit bij alternatieve providers niet zo evident om gedaan te krijgen... (aandringen meerdere keren bellen etc...)

Een belgacom klant die nu nog op adsl zit maar naar vdsl2 kan/wil word gewoon 50eur activatie gerekend en krijgt een nieuwe modem toegestuurd... (je moet er wel zelf achter vragen)
ADSL en ADSL2+ lopen nog steeds over de afstand naar de centrale. Dit zal nooit veranderen, en daarom ook dat ADSL nooit zulke hoge snelheden kan halen.

VDSL2+ gaat tot de verdeelkast, en je kan geen VDSL2 abo hebben zonder dat je maar tot de verdeelkast hoeft te rekenen.

Dus jij hebt waarschijnlijk gewoon ADSL
Anoniem: 421001
@Rapier28 september 2011 09:24
Tsja hoe dat zit bij scarlet weet ik niet. Maar zit je bij Belgacom, kan je altijd (mits beschikbaar uiteraard) overschakelen naar de vdsl2. Kost je wel eenmalig 50 euro, maar krijg je wel een bbox2 modem bij. (kost anders 100 euro los).

Ik ken de abonnementen van Scarlet niet, maar bij BGC kan je zelfs gratis IDTV krijgen bij een internetfavourite of hoger abonnement. Je zou het dus zelfs kunnen kiezen als fallback en voor de rest alleen de bandbreedte for internet kunnen gebruiken.

Als het echt een ROP (remote optical platform) is die op 20 meter staat, zou je afhankelijk van de uitrusting van die rop nu al 50mbit kunnen krijgen. (Een flink aantal klanten staan voor een test al op die snelheid) En anders zeker 30mbit.

Nogmaals dit zijn mijn ervaringen binnen BGC, Scarlet is een budgetoperator die toevallig ook eigendom is van BGC maar waarvan hun producten niet binnen Belgacom zelf geintergreerd worden. (Stel je voor dat we je geld laten besparen. :) )

Uiteraard bieden we wel BelgacomTV naar de scarlet klanten aan, want zo kunnen we meer aan je verdien. :+
neem er dan tv bij, kost 5 euro meer en je kan je kabel van 13 euro opzeggen ;-)
@ skelleniels
Ik zeg toch ook dat ze iets aan die routers moeten doen. Ik vind het echt jammer want het is onmogelijk om aan mijn Game/Hoofd pc met lan er te geraken :(

@MisterK
Ik heb een paar maanden geleden pas overschakeld van ADSL naar VDSL2.
Ik was toen zeer actief in het downloaden en vond de snelheid van toen 250 KiloByte/Sec echt om te wenen. Heb toen is eens op de site gekeken en er stond toch 25Mbps en toen heb ik mijn ouders kunnen overtuigen om eens te bellen naar de helpdesk. En toen hebben ze gezegd dat ik dus recht had op VDSL2 aan een prijs van €50 activeringskosten.

Waarom kunnen ze de mensen eens geen brief sturen om te zeggen VDSL2 maakt je internet sneller (Ofzoiets) had ik toen nooit zo kritisch geweest op downloadsnelheid zat ik wss nog met 250Kilobyte/Sec

Maar nee want Belgacom hun netwerk zal waarschijnlijk overbelast geraken als iedereen opeens VDSL2 nemen daarom zwijgen we in alle stilte...

Misschien niet volledig hetzelfde wat je bedoeld maar ik moest het toch eens zeggen.
Ik ben geen expert in zo'n zaken maar ik vond toch dat ze eens eerst proberen iedereen de snelheid te geven waarvoor hij betaald.

Dit is misschien wel oftopic maar moest het toch eens zeggen.
Ze geven iedereen ook de snelheid waar ze voor betalen. Wanneer gebruikers geen opzoekingswerk doen voor sneller internet, kan belgacom daar weinig aan doen. (want VDSL2 is niet hetzelfde als ADSL2, en ze gaan dus niet gaan brieven rondsturen omdat dit geen "upgrade" of verbetering is, maar een volledig andere soort)
Ik heb anders ADSL besteld vorige maand en VDSL2 gekregen(KPN). Mensen weten net dat er zoiets bestaat als ADSL, redelijk logisch vanuit een commerciele kant dat ze niet met SDSL/XDSL/VDSL termen, maar gewoon "internet"
Volgens helpdesks en belgacom winkels begon de uitrol van vdsl2 een goed half jaar geleden in onze gemeente. Tot op heden zijn ze hier nog niet eens mee gestart..

Ook ik begon mij te informeren (en viel helpdesks lastig :P ), maar dat veranderde jammer genoeg niets aan onze situatie..

Ben wel blij voor jou dat je eindelijk toch die beloofde snelheid kreeg!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee