Belgacom activeert eerste vdsl2 vectoring-aanbod van 70Mbit/s

Belgacom heeft zijn eerste vdsl2-verbindingen met 'vectoring'-technologie geactiveerd. Klanten in Mechelen kunnen daardoor een snelheid van 70Mbit/s tegemoet zien. Tegen 2016 moet de upgrade van het gehele vdsl2-netwerk gereed zijn.

BelgacomBelgacom en netwerkbedrijf Alcatel-Lucent begonnen de upgrade van het vdsl2-netwerk in Mechelen eind 2013 en de beide bedrijven melden nu dat de resulterende snelheid van 70Mbit/s voor klanten in de Belgische stad binnen handbereik is. Tot nu bedroeg de vdsl2-snelheid bij Belgacom maximaal 50Mbit/s, maar vectoring maakt een hogere snelheid over de bestaande koperlijnen mogelijk. Bij vectoring wordt de interferentie tussen twee gebundelde koperkabels onderdrukt.

Om van de hogere snelheid gebruik te kunnen maken, moeten klanten over een nieuwe modem beschikken: de B-BOX3. Binnenkort wordt de upgrade ook in de plaatsen Herstal, Laken, Roeselare en Bergen geactiveerd, gevolgd door een nieuwe reeks steden vanaf april 2014.

Tegen 2016 moet het gehele netwerk overgezet zijn. De hogere snelheid over koperlijnen moet de langetermijnstrategie van Belgacom om op glasvezel over te stappen aanvullen. In nieuwe wijken legt Belgacom al direct glasvezel bij huizen aan; in bestaande regio's is er glasvezel tot aan de verdeelkasten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-02-2014 • 09:59

69 Linkedin

Submitter: bresjt

Reacties (69)

69
66
32
3
0
31
Wijzig sortering
als je klant wenst te worden moet je wel goed vragen op welke "ring" dat je zit.. een jaartje geleden nog belgacom geprobeerd maar bleek op de derde ring te zitten.. ipv de beloofde 50mbits/sec had ik maar 14mbits/sec
Ik begrijp niet wat je met ringen bedoelt? VDSL2 bij Belgacom is met profielen, met bestaande profielen (de bekendste) van 70/6, 50/6, 30/6, 20/2, 16,5/2 en 12/1 Mbps (waarbij downloadsnelheid/uploadsnelheid). Afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale (ROP) of de centrale (LEX) en de verzwakking op de lijn, krijg je een profiel toegewezen.

Indien je abonnement 50 / 2,5 Mbps maximaal toelaat en je zit op een 70/6 profiel, kan je dus downloaden tegen 50 Mbps en uploaden tegen 2,5 Mbps. De overige bandbreedte wordt gebruikt voor Belgacom TV (IPTV). Wanneer je natuurlijk op een 16,5/2 zit, krijg je ook maar die down-uploadsnelheid, die je tegelijk moet delen met Belgacom TV (indien je dat hebt).

Dus inderdaad, niet iedereen krijgt zijn volledige snelheid, maar in tegenstelling tot grote concurrent Telenet, wordt er niet gewerkt met rode uren waarbij je op smalband vliegt tijdens de piekuren met een zogezegd "onbeperkt" abonnement, omdat je teveel gedownload hebt.
Kleine opmerking .... smalband heeft Telenet al lang niet meer.
Er kan sowieso afhankelijk van abbonement 250, 500 of 750 GB gedownload worden zonder gevaar voor een snelheidsbeperking.
Daarna gaat de snelheid dynamisch omlaag, enkel en alleen wanneer de bandbreedte voor een hele coax-fiber node over een bepaald percentage gaat.

Snelheid word dan vermindert in stappen van 10 Mbit, 6 Mbit, 5Mbit, en ten slotte 1Mbit. En dit alleen op de pieksurf momenten tijdens de week, op zaterdag is dit bijna de hele dag en op zondag is het de hele dag. Nadat het 22 of 23 uur is geworden tijdens de week krijg je weer volle snelheid. Op zaterdag en zondag moet je wachten tot 23:30 of 24 uur.

Bij 5 Mbit valt Youtube nog te doen ... bij 1Mbit word dat problematisch.

Het is waar dat je niet onbeperkt ongestoord kunt downloaden bij Telenet ... daarvoor heb je een DSL verbinding nodig, de overboeking om DSL is niet zo groot als die van Telenet op het kabel netwerk. Maar hoe het nu is bij Telenet vergeleken bij hoe het was ..... wereld van verschil. Ik weet nog dat de norm 10 GB per maand was ... zodra je dat opgebruikt had had je een verbinding van 64 kbit voor de rest van de maand .... of 10 euro per GB betalen.

De laatste vermelding die ik moet maken is dat door dit streng netwerk management Telenet in meer dan 80% van zijn klanten 90% van de tijd maximale snelheid levert. Met Telenet kan effectief 150 mbit down gehaald worden op bijna elk moment van de dag.

Kwestie dus van je downloads goed plannen, ik heb al wel eens meer dan 3 TB in de maand gedownload en geupload.

Kabel bied dus in vlaanderen het snelste internet bij een grote marge ... want je andere producten van Telenet verlagen de snelheid van je internet niet, zo wel bij DSL.

DSL bied het onbepertkte internet, maar is wel de helft of meer trager.
Het is maar wat een klant belangrijker vind.

Geen ideale wereld, zeker niet vergeleken met alle fiber to home in Nederland.
Maar de frustraties van de Vlaamse internet gebruiker zijn zeker minder geworden ....
Die 150Mbit waarover jij spreekt is enkel voor de gelukkigen die indertijd een upgrade kregen voor hun fibernet 120. Het heeft niet lang geduurd voor ze daar mee gestopt zijn en de maximale snelheid die je bij de nieuwe abonnementen kan krijgen is 120Mbps.

3TB/maand binnenhalen kan je ook al vanaf 10Mbps dus dat is geen grote prestatie. Een belgacom abonnement van 30, 50 of nu zelfs 70Mbps blaast je duurste telenet abonnement omver als het op uithouding aankomt zonder geknepen te worden.
Wil ik toch wel even reageren dat je fout bent. Naargelang je traffiek gebeurt overdag of 'snachts (piek en daluren) zal je sneller of minder snel een snelheidsbeperking krijgen.
Ook wat je zegt over de snelheid is niet correct. Na 23 uur zal je volledige snelheid hebben voor de rest wordt je snelheid gelimiteerd. Ik ga niet zeggen hoeveel juist omdat ik dit niet getest heb. Maar ik kan je het bovenstaande bevestiging uit eigen ondervinding.

Een kennis van mij werkt bij Telenet en hij liet uitschijnen (dus ik zeg niet dat het zo is) dat naargelang je buren grotere gebruikers zijn dat jijzelf ook meer kan downloaden vooraleer je tegen hun "limieten" loopt.

Ik heb al op smallband gestaan na 230GB maar ook pas na 500GB.
Vraag met toch af wat een particulier moet doen om 500 Gb of meer aan Legale data te down/uploaden en te bekijken/verwerken in 1 maand tijd?
Behalve eventueel een éénmalige, complete backup misschien.
...Maar bij Telenet haal ik wel degelijk de snelheid waarvoor ik betaal. Je moet dus kiezen tussen altijd te veel betalen, omdat Belgacom snelheden verkoopt die ze niet hebben, of betalen voor 'obeperkt' internet dat met vele beperkingen komt, omdat Telenet zomaar begint met afknijpen wanneer het hen goed uitkomt.

Beide zijn achterlijke producten die te laag presteren voor een te hoge prijs
Maar bij Telenet haal ik wel degelijk de snelheid waarvoor ik betaal....
...omdat Telenet zomaar begint met afknijpen wanneer het hen goed uitkomt.
Beetje tegenstrijdig niet?

Belgacom:
Pluspunt: De minste beperkingen op uw lijn (ongelimiteerd = ongelimiteerd, open poorten, modem in bridge modus te plaatsen,...).
Minpunt: Als je pech hebt (want dit is niet voor iedereen van toepassing), krijg je minder dan de maximale snelheid waarmee geadverteerd word.

Telenet:
Pluspunt: De geadverteerde maximale snelheden worden tot op ong 95%+ gehaald en ze liggen hoger dan belgacom.
Minpunt: Die snelheden worden niet OP ELK MOMENT en VOOR ELK PROTOCOL gehaald. Sta je op smalband kan het zakken naar 2Mbps of lager, torrents en onbekende protocollen worden geknepen.
Daarnaast zijn inkomende poorten onder de 1024 plus een hele lijst daarboven, gebasseerd op malware van de vorige eeuw, gesloten. Standaard krijg je een zeer beperkende 'homegateway' die niet in bridge te configureren valt in tegenstelling tot de Nederlandse kabelaar UPC waar dit al lang mogelijk is.

Alles bij elkaar kies ik toch voor de minst erge van de 2. De snelheden zijn dan niet zo fancy, maar dat is een luxeprobleem, uiteindelijk is het resultaat hetzelfde en het is niet zo dat het onwerkbaar traag is. Dit in tegenstelling tot telenets negatieve punten waar gewoon niets aan te doen is.
Torrents geknepen? Als je continue download misschien. Hier nog nooit meegemaakt. HD-films en series binnen het half uur op het goedkoopste internet van Telenet (25 Mbit).
Jij bent waarschijnlijk een belgacom-medewerker (als ik kijk naar de topics waar je reageert en hoe lang je account al actief is...) Wat je zegt over telenet klopt niet.

Het enige wat met zekerheid gezegd kan worden is dat telenet bijna altijd sneller is dan belgacom, en dat belgacom in de meeste gevallen de beloofde maximumsnelheid niet haalt, wat bij telenet wel het geval is.
Ik ben zelf een - tevreden - Belgacom klant. Ja, ze hebben mij verteld dat ik op een 20/2 profiel zou zitten, en nee, dat klopt niet helemaal. Blijkbaar hadden ze door de afstand een veilige schatting genomen en haal ik effectief 30/2.

Nu, die 30 Mbit (of zelfs die 20) is ruim gek genoeg voor mijn verbruik, aangezien vooral de hoeveelheid data me interesseert, en pas in veel mindere mate de snelheid (heb nog overwogen om voor EDPNet (ook zeer tevreden van trouwens) te gaan met een 16/10 profiel, omdat de hogere upload vaak interessant is.

Ik download redelijk weinig, en als dat dan al gebeurt is dat meestal wanneer ik aan mijn PC zit (steam, ...), dus ik heb echt geen zin om naar telenet te switchen en de hele miserie te hebben met een beperkte router die door hun gecontroleerd wordt, geblokkeerder poorten, piek- en daluren, afgeknepen snelheid op bepaalde drukke periodes, ...

zonder illegale downloads kom ik toch makkelijk aan een paar honderd GB per maand, waarvan het grootste deel naar streaming audio en video gaat.
Wat het interessantste is, hangt natuurlijk af van persoon tot persoon, maar voor veel mensen zal dat niet noodzakelijk telenet (of Belgacom zijn).

Bij Telenet heb ik in ieder geval zoiets van een Ferrari met een tank van 5 liter (met het goedkoopste abonnement van 26,00 / maand zit je op volle snelheid (30/2) na minder dan 8 uur door je limiet heen. Betaal je 47,40, dan krijg je als enige beloning dat je dubbel zo snel door je 100GB heen kan. Voor nog eens 20 euro extra, krijg je 120Mbit en het vage vrij downloaden.
als je klant wenst te worden moet je wel goed vragen op welke "ring" dat je zit.. een jaartje geleden nog belgacom geprobeerd maar bleek op de derde ring te zitten.. ipv de beloofde 50mbits/sec had ik maar 14mbits/sec
Dan heb je dus niet goed geïnformeerd, want je kan duidelijk zien en horren van de internet provider welke snelheid je kan hallen.

Zo werd ik ook duidelijk geïnformeerd dat ik niet 30Mbit (3,9MB) zou hallen, en dat klopt ook, ik haal 12,4Mbit (1,55) dus nog geeneens de helft, dus dan was het al duidelijk dat een 50Mbit bij Telfort niets zou doen en alleen geld kost.

Dus als jij je goed geïnformeerd had, had je een 30Mbit abonnement genomen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 20 februari 2014 18:29]

ik heb me heel goed geinformeerd bij de klantendienst want een snelle verbinding was voor mij zeer belangrijk..

zij beweerden dat die snelheid kon gehaald worden, pas toen ik later ging klagen in de lokale belgacom shop vertelden ze mij dat ik op het laagste niveau zat van hun netwerk..

ben geen telenet voorstander aangezien die gewoon te duur zijn, maar ik haal nu wel 114 mbps, tochwel handiger van 12,4 terwijl ze spreken van 50 (en durven te beloven dat die snelheid gehaald wordt lol)
Ja dat is achterlijk ja van ze, als ze zijden dat je met gemak 50Mbit haal, en daarna nog geen eens 20Mbit haal.
Je heb geen BBox3 nodig om aan de vectoring eisen te voldoen, een BBox2 of sagem webracer modem is voldoende.
Ziehier email van Edpnet
Beste klant

U gebruikt momenteel een Sagem (b-box2) modem voor uw edpnet internetverbinding. De Sagem / BBox2 modem is verbonden met het DSL-netwerk van Belgacom en wanneer noodzakelijk, voert Belgacom een update uit van de firmware van de toestellen.

Er is recent een nieuwe firmware beschikbaar gemaakt ter voorbereiding van vectoring. Vectoring is een belangrijke evolutie en hierdoor zullen er hogere snelheden op VDSL2 lijnen gegarandeerd kunnen worden. (Om het iets technischer uit te leggen: vectoring heft storing op die VDSL2 lijnen in eenzelfde bundel op elkaar veroorzaken dmv het toevoegen van een tegensignaal op de getroffen lijnen. Eens vrijgemaakt van storing kan een VDSL2 lijn hogere snelheden bieden, alsof het de enige VDSL2 lijn in de bundel is. In tegenstelling tot het DLM-proces, waarbij er geen garantie kon gegeven worden op het behouden van hogere snelheden op een VDSL-lijn, is dit wel het geval voor vectoring.)

Om vectoring voor te bereiden dient uw Sagem modem een nieuwe firmware te krijgen. Dit is een automatisch proces, dat online van op afstand zal uitgevoerd worden. U hoeft als klant niets te doen (n_n). U hoeft zelfs achteraf uw modem niet te herstarten. Deze firmware upgrade is één van de stappen in voorbereiding van vectoring, u zal nog geen wijzigingen opmerken.

De firmware upgrade is gepland voor de nacht van dinsdag op woensdag, 19 februari 2014. Mogen wij u vragen uw modem niet uit te schakelen. Indien deze toch uitgeschakeld wordt, dan kan de firmware upgrade niet uitgevoerd worden.

Dit is nu de laatste firmware : VDSL Version Firmware-VTU-R:9.5.7.10_ENGIK105012 Time Aug 19 2013, 13:42:40

[Reactie gewijzigd door ps22geert op 20 februari 2014 10:32]

De b-box2 (eigenlijk dezelfde Sagem modem maar dan met andere assemblage en minieme wijzigingen) is vectoring friendly, niet vectoring compatible. Er is een verschil.
B-box2 kan geen vectoringsnelheden aan, maar zorgt niet voor een negatieve invloed op de vectoring technologie. Enkel de b-box 3 is vectoring compatible met vectoring snelheden.
Zoals ik al poste in een vorig nieuwsbericht hierover, gaat het om de ITU-T G.993.5 standaard

Ravefiend in 'nieuws: Belgacom wil snelheid internet via koper opvoeren tot 70Mb/s'

Draytek heeft blijkbaar ook gehoor gegeven aan mijn eerdere oproep om werk te maken van ondersteuning hiervan. De Vigor130 serie is de eerste die via een firmware overweg kan met G.993.5, volgens een recent release note (FW 3.7.5) :

New Features:
Support G.993.5 Vectoring (G.Vector).
Misschien niet volledig on-topic, maar vroeg me toch iets af. In zowel de press release als in alle krantenartikels over het onderwerp wordt er gesproken over een huidige limiet van 30Mbps, terwijl Tweakers en de praktijk (heb thuis 50Mbps abo van Scarlet, die van het Belgacom netwerk gebruik maakt) melden dat de huidige limiet 50Mbps is.

Van waar komt die discrepantie?

[Reactie gewijzigd door Carrein op 20 februari 2014 10:05]

die 30 mbps was een gegarandeerde snelheid, mensen die nu reeds 50 of 70 hebben is omdat er gedurende 6 weken (snachts) testen worden gedaan om te zien of de kabel waar je op aangesloten zit goed genoeg is. Dit kon men tot nu toe niet garanderen op die kabel(zonder vectoring), omdat het nooit zeker is, als blijkt uit de test dat je buurman maar 50 kan krijgen en alle anderen 70, dan krijgt iedereen 50 omdat het dan zou storen voor je buurman als alle anderen op 70 zitten.
Euhm, waarom zou je buurman de anderen storen? Die heeft toch zijn eigen koperpaar tot aan de centrale?
Die zitten allemaal samen in dezelfde kabelbundel. Volgens mij nog steeds unshielded, waardoor je storingen krijgt van de anderen.
De kabel zelf is geschield, maar de koperparen in de kabel zijn niet geschield van elkaar.
Bij KPN hier in Nederland heb ik dan waarschijnlijk last van verstoring door m'n buren. Ik woon in een flat, en ik merk dat op bepaalde tijdstippen m'n snelheid afneemt, vermoedelijk als er veel anderen op de lijn zitten. Gelukkig wordt als het goed is vandaag mijn glasvezelverbinding geactieveerd. 100/100 Mbit is leuker dan 12/1.5 Mbit
Ik heb een Belgacom starters abonnement: dat geeft mij eenn upload van 2,5 Mbps en een download van 50 Mbps.
Sinds een tweetal jaar staat bij mij een toestel van SamKnows https://www.samknows.com/ in het kader van een Europees onderzoek. Elke maand krijg ik een gedetailleerd rapport over snelheden, fouten, packetloss, ...

Ik kan je vertellen dat mijn gemiddelde uploadsnelheid 2,48 Mbps is, met een minimum van 2,1 en een maximum van 5,02. Download is meer wisselvalliger, maar ligt gedurende de laatste 12 maanden tussen de 47,5 en 48,7 Mbps. Af en toe wel al eens minima gehad van maar 35 Mbps.

Als je dat een idee kan geven?

Edit: ik woon in Antwerpen en zit met een B-box 2

[Reactie gewijzigd door 535502 op 20 februari 2014 10:52]

Leuk dat ze er nog wat snelheid uit hebben weten te persen, maar DSL loopt toch wel echt op z'n eind.
En wat zie je dan voor de landelijke gebieden? Eer er 4g overal in NL en BE is zijn we al jaren verder, laat staan de datalimeiten..

Tevens is VDSL gewoon goedkoper dan kabel, en hebben heel veel mensen gewoon behoefte aan goedkoop internet. Snel internet is iets wat echt niet iedereen nodig heeft.
20mbit is in principe voor het meeste wel genoeg.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 20 februari 2014 10:37]

Kabel dekking is in Nederland en België niet echt een probleem, kan bijna iedereen verkrijgen
Erm, in NL alleen al hebben een half miljoen huishoudens geen verbinding met kabel hoor. Daar is het slechts koper.. Ik kan me voorstellen dat het zeker in de Ardennen nog erger gesteld is.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 20 februari 2014 12:00]

Echt? En ja Wallonië vergeet ik al gauw als ik over ons Belgen landje spreek :-P.
Hier in Vlaanderen is het moeilijk om je een wereld zonder kabel voor te stellen
Oftewel een klein deel, 95% van nl is gewoon bedekt met coax.
Klopt dat de meesten met 20 mbit toekomen. En net dan is Telenet superieur: beste prestaties (je haalt zo goed als altijd je snelheid) voor een scherpe prijs: €26/maand. Met 100 Gb/maand komt 90% van de bevolking gerust toe.
Bij Belgacom haal je zo goed als nooit die snelheid en stabiliteit van het netwerk is ook niet altijd optimaal.
Wat ik mij dan afvraag.. welke upload snelheden horen er dan bij ?
Heel mooi voor stedelijke gebieden, daar zullen ze alvast een beginnende concurrentie aangaan met Telenet. Of het zo'n vaart zal lopen dat het betaalbaar zal worden is een andere zaak.
Ik ben toch blij om te zien dat er nu ondertussen toch al glasvezel tot aan alle verdeelkasten ligt. Ik hoop van harte dat ze bij straatwerken dan ook binnenkort iedereen de kans bieden om meteen glasvezel naar binnen te trekken zodat we eindelijk van die antieke koperkabels verlost zijn.
Ik ben nu bij edpnet en heb nu een 70/6 profiel, vectoring gaat daar niet veel aan veranderen voor mij.
Daarom hou ik het bij bij Sagem webracer modem tot dat er een Frietbox goedgekeurd word door belgacom, ze spreken er nu al jaren van |:(
Ik bouw in een nieuwbouwwijk en wilde al de glasvezel klaarleggen ( met speciale daartoe voorziene kabel = smarttube) MAAR bij Belgacom sluiten ze die niet aan dus ligt er een klassieke dropkabel van mijn huis naar de straat en die is aangesloten. De smarttube voor de glasvezel ligt "klaar" tot aan de straat en vanaf daar moeten ze maar in de toekomst hun plan trekken. Wil ik genieten van glasvezel tech moet ik later nog eens gaan graven ... Hoe achterlijk kan je zijn als bedrijf als ik als klant zelf al alles klaar legt maar het bedrijft hardnekkig alleen maar de oude technologie aansluit en meegeeft met de aannemer. Ook zal ik 100 % nog eens moeten betalen als ze dat klote voetpad openbreken om die smarttube aan te sluiten. Triestig ...
Heb ik hier ook. Nieuwbouwwoning en zit op profiel 30/2....
Ik klaag niet hoor maar had ook nagevraagd bij hen maar glasvezel was nog niet mogelijk gezien de kast er nog niet klaar voor was.

Jammer
Waarom kies je dan eigenlijk voor Belgacom?
omdat ik bij telenet mijn nieuwe aansluiting zelf moest betalen wat toch op 150 euro neer kwam. Ik ben ook niet aan die fup ben en als ik tijdens de dag iets groots nodig heb dat ik er niet moet achter kijken en dat ik s avonds niet dichtgeknepen word... daarom misschien :)
Ik wilde hier niet op reageren omdat het te offtopic begint te gaan, maar zal het toch maar doen omdat een ander er wat aan kan hebben. Ik heb ook niets tegen je keuze voor Belgacom overigens, ik heb in onze nieuwbouw een telefoon- én kabelaansluiting laten plaatsen om altijd te kunnen wisselen.

Een telenet aansluiting in een nieuwbouw kan gratis gebeuren. Deze kabel wordt namelijk altijd geïnstalleerd door de netbeheerder (bij ons is dat Infrax). Als Telenet de kabel installeert, bellen zij in feite naar de netbeheerder, die dat vervolgens uitvoeren voor Telenet. Vervolgens zal Telenet naar de klant een factuur sturen voor de installatie (zij hebben tenslotte ook een factuur gekregen van de netbeheerder veronderstel ik). De aansluitkabel moet je zelf kopen als ik goed geïnformeerd werd.

Nu met de wetenschap dat je zelf die kabel kan (en moet) kopen, dat de netbeheerder zowiezo de elektriciteitsaansluiting moet verzorgen, en dat de coaxkabel (nagenoeg?) overal naast de elektriciteitskabel ligt, kan je dus aan de netbeheerder vragen of ze de coaxkabel even meeleggen als ze de elektriciteitskabel leggen. Volgens Infrax was dit een redelijke standaard werkwijze, omdat het overbodig is om het werk 2x te doen. Je kan het op voorhand vragen, of zelfs gewoon de kabel geven op het moment dat ze de elektriciteitskabel leggen. Je moet er enkel aan denken om dan de coaxkabel te overhandigen.

Ik vermoed zelfs dat Telenet nooit veel weerwerk zal bieden, omdat ze aan de klant 150 euro (of dikwijls 50 euro bij een promotie) vragen. Als de netbeheerder een tweede keer moet terugkomen om weeral te graven en een kabel te trekken zal hun factuur naar Telenet toe waarschijnlijk wat hoger liggen dan 150 euro. Maar omdat Telenet er belang bij heeft om een extra huis aan hun netwerk gekoppeld te hebben leggen ze wel wat bij. En dat laatste moeten ze in dit geval niet doen.

Overigens heb ik wel een factuur van Telenet gekregen voor het installeren van de kabel, maar toen ik zei dat ik die 50 euro (promotieprijs dus) nogal veel vond om een stekkertje op het uiteinde te maken, hebben ze het laten vallen.
Ik kies voor telenet maar ik leg Belgacom al klaar voor je weet maar nooit.
Tis fijn dat het klaarligt en is voor de toekomst ...
LOL, Belgacom...
Er zijn nu nog steeds tig klanten die met een 30MB-lijn amper 3-4Mbit halen. Om van de ping nog maar te zwijgen.
Telkens ik bij iemand een "computer"probleem moet gaan oplossen doe ik eens een speedtest.net
Telenet => 90-100% van de beloofde snelheid (altijd, tenzij interne bekabeling rammelt)
Belgacom => hoogste ooit gemeten: 70% van de beloofde snelheid (stond de Belgacom-kast net voor de deur).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee