KPN vernieuwt straatkasten voor hogere vdsl2-snelheden

KPN heeft de eerste nieuwe op glasvezel aangesloten straatkasten geplaatst die hogere vdsl2-snelheden over koperlijnen mogelijk moet maken. Hierdoor zouden via een vdsl2-verbinding snelheden van meer dan 40Mbit/s behaald kunnen worden.

De nieuwe straatkasten, door KPN 'vdsl buitenringen' genoemd, komen op plaatsen te staan waar nog geen glasvezelverbindingen naar de huizen aanwezig zijn en het telecombedrijf nog aangewezen is op het leveren van internet via koperlijnen. KPN meldt dat de eerste van 1200 geplande straatkasten inmiddels in Maarn is opgeleverd. De kasten worden door het telecombedrijf geplaatst samen met VolkerWessels en Schuuring. De aanleg zal nog tot in de loop van volgend jaar gaan duren.

KPN wil met de nieuwe straatkasten, die direct aan fiberlijnen zijn gekoppeld, de afstanden over het 'laatste stukje' koperlijn verkorten. Hierdoor kunnen hogere snelheden behaald worden, mede doordat met vdsl2 technieken als vectoring en pair bonding mogelijk zijn. Met de nieuwe straatkasten kunnen deze beide technieken gebruikt gaan worden waardoor klanten met een adsl- of vdsl-abonnement een snellere verbinding kunnen krijgen.

KPN claimt dat er met de upgrades van de straatkasten snelheden van meer dan 40Mbit/s te behalen zijn. Dit moet een gunstig effect hebben voor abonnees die kijken naar Interactieve Televisie en tevens hogere down- en uploadsnelheden op de internetverbinding mogelijk maken.

De oplevering van de nieuwe straatkasten volgt op de aankondiging van KPN in mei dat het zijn bestaande kopernetwerk verder zal verbeteren en proeven wil gaan houden met het toepassen van pair bonding op vdsl2-verbindingen. Onduidelijk is nog hoeveel vdsl2-klanten van KPN gaan profiteren van de plaatsing van de nieuwe kasten.

Nieuw vdsl2-straatkast

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-11-2013 • 19:43

263

Reacties (263)

263
259
168
16
0
10
Wijzig sortering
Op zich vind ik het wel goed dat KPN ook mensen wil bedienen die te ver van een telefooncentrale af zitten om hogere VDSL snelheden te halen.

Aan de andere kant had ik liever gezien dat ze meer investeren in hun glasvezel product en de mogelijkheden voor wholesale afnemers (tele2, vodafone, tweak, solcon, etc.) om eigen content zoals eigen multicast streams aan consumenten aan te bieden.

Nu is glasvezel van KPN een slap aftreksel van wat ze via ADSL al aanbieden (inclusief een beeldkwaliteit die slechter is dan die van UPC of Ziggo). Alleen de hele hoge uploadsnelheid is een voordeel.

Als KPN van glasvezel écht een tof product zou maken, dan zouden meer mensen bij een vraagbundeling van Reggefiber voor glas kiezen en komt er van zelf in meer plaatsen glas te liggen. Glas van reggefiber kan in theorie met de gebruikte fibers al 10 gigabit/s aan EN er is veel makkelijker concurrentie tussen meerdere providers mogelijk.

Als KPN voor deze actie echt als reden geeft dat er in zo veel plaatsen nog geen glas ligt, dan hebben ze dat echt aan zichzelf te danken. Want voor de downloadsnelheden en televisiekwaliteit blijven mensen wel bij hun kabelaar. Tot ze om 1 of andere reden ontevreden worden over die kabelaar en dan ontdekken ze ineens dat ze alleen maar naar een medium kunnen waar ze maximaal 20, 50 of met mazzel 80 mbit halen met een net zo asymetrische upload als bij de kabel.

[Reactie gewijzigd door eymey op 24 juli 2024 18:46]

FttH is vele malen duurder om uit te rollen vergeleken VDSL, op deze manier is het rendabel om uit te rollen in kleinere dorpen en wijken en in de toekomst kunnen ze het eventueel omzetten naar FttH.

KPN kan best wel meer FttH gaan uitrollen maar dat betekend ook dat de prijzen voor de consument omhoog moeten om deze investering binnen een redelijke termijn te kunnen terug verdienen en dat is dan weer iets wat de meeste consumenten niet willen, zeker omdat de snelheden die VDSL bied voor de komende jaren meer dan genoeg is voor de gemiddelde persoon.
Nja, ik vind van niet want ze vertikken het om hier glasvezel in de grond te stoppen dus voor mij en voor veel anderen zal dit waarschijnlijk een oplossing zijn.
Dat zeg ik toch ook. Voor mensen zonder alternatieven zal dit een oplossing zijn.

Echter, ik had dus liever gezien dat KPN wél verder inzet op uitrol van glasvezel.. Ze hebben nota bene een aandeel van 51% in Reggefiber.

Overigens gaan ze pas glasvezel de grond in stoppen als jullie met het dorp een vraagbundeling starten en minimaal 30% (en in erg afgelegen gebieden 60%) een abonnement neemt.
Ja in het dorp ligt het wel, maar buitenaf niet en daar wonen ook mensen.. ;( Daarnaast betalen we voor een 20mb/s pakket, maar krijgen we maar 11mb/s. Dat is zo'n beetje hetzelfde als 10 liter water verbruiken en voor 50 betalen.. Ik bedoel voor stroom, water en gas betaal je ook voor het verbruik en waarom bij internet niet? Ik vind het maar belachelijk en stom dat het kabinet daar geen striktere regelgeving voor toepast.

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 24 juli 2024 18:46]

De DSLAM staat nu idd in de ''wijkkast'' en niet meer op de TFC ( telefooncentrale )
Echter wat ik veelal voorbij zie komen is dat mensen van mening zijn dat het maar tot 40 Mbit gaat.

Wat doet de pairbonding : 2 binnenkomende lijnen koppelen op het modem waardoor je dus tot 2x 40 Mbit binnen krijgt.
Ligt natuurlijk aan de lengte van de koper en kwaliteit.
Pakken we de idieale situatie kunnen we zelfs 60Mbit per lijn halen.
Theoretisch zou zelfs 70 a 80 Mbit per lijn gehaald kunnen worden.
Praktisch ligt dit heel anders natuurlijk.
Maar we gaan uit van een pairbonding incl vectoring.
Wat gaat vectoring dan doen....

Nou heel makkelijk...van nature is er ruis op de lijn en overspraak van andere lijnen.
Deze ruis word eruit gefiltert met een ''tegen'' ruis waardoor er toch weer meer bitjes geplaatst kunnen worden in de subcarriers. Wat dus inhoudt dat we procentueel ook weer een hogere snelheid kunnen halen bovenop de situatie als we alleen maar een pairbonding gebruiken.

Dus al met al kunnen er snelheden van zeker 100 tot 150 Mbit gehaald kunnen worden.

Ik hoor nu iedereen al roepen ...nee dat is onzin...dat kan niet....
Geloof me...dat is zeer zeker mogelijk. En dat voor een draadje waarvan ze in de beginjaren dachten dat het alleen voor telefonie geschikt zou zijn... ;)
Anoniem: 551125 @cng5 november 2013 22:02
Jammer dat dit nu weer net niet helemaal waar is. En aan de andere kant klopt er wel iets van maar helaas over de hoge snelheid wat jij zegd klopt weer net niet. Dit halen ze nog lang niet, want na elke 100m verlies je al snelheid en over een kilo meter is dat al heel wat meer.

Zo wie zo is het mooi dat nu de kabel kasten worden geupgrade naar glas gevoed dit kan de snelheid al behoorlijk verhogen samen met vectoring en pair bonding. Maar we praten nog steeds over overspraak op de lijn en daar kan KPN volgens mij er nog niks aan doen. We praten wel over koper lijnen die al bijna 60 jaar oud zijn op vele plaatsen..
Kijk eens naar dit plaatje.
http://broadband.dension....-vs-VDSL-transmission.png

Mijn geval.
Ik woon 1.5km buiten een klein dorpje (< 1k inwoners).
Dat dorpje hoort bij een iets groter dorp (>10k inwoners).
Dat grotere dorp ligt 2 km van het kleinere.
De telefooncentrale staat in het grote dorp. (Zie de lijst hierboven).
Als ik met Google Earth moet schatten hoever ik van de centrale zit, dan schat ik 3.5km.
Dat lijkt te kloppen, want met ADSL2 haal ik nu 6 Mbps.

Straks de nieuwe situatie.
De DSLAM (het andere einde van mijn DSL verbinding) staat niet meer in het grote dorp 3.5km verderop.
De DSLAM komt nu in een wijkkast, in het kleine dorp. Slecht 1.5km verderop.
Vanaf 2-3km is VDSL2 niet veel sneller meer dan ADSL2+.
Maar ik zit dan op 1.5km. En de nieuwe wijkkast gaat VDSL2 ondersteunen.
Er kan dan met VDSL2 ~40 Mbps over die oude, maar kortere, koperdraad van me !

Maar het wordt nog beter. Die koperdraad van mij zit in een dikke tuinslang. En die tuinslang heeft 4 aders (2 paar koperdraadjes). Met "pair bonding" kunnen alle twee de paren tegelijk gebruikt worden. Ik krijg dan dus 2x zo veel bandbreedte !
VDSL2 met pair bonding: 2x 40 Mbps = 80 Mbps.

Een gigantische upgrade. Van 6 Mbps naar 80 Mbps.
Dat is de moeite waard.

Geen kabel hier. UPC heeft onze straat overgeslagen. (Sommige andere wegen in het buitengebied hebben 15 jaar geleden wel kabel gekregen. Wij niet). De glasvezel (Reggefiber) heeft ons al weer overgeslagen.

Met 80 Mbps zou ik kunnen overwegen om TV via DSL te nemen. Nu heb ik nog een schotel. Eerst maar eens afwachten tot ik extra bandbreedte krijg. Eerst zien, dan geloven.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 24 juli 2024 18:46]

Anoniem: 488497 @2805626 november 2013 20:09
Hulde voor de enige juiste uitleg tot zover!
Maar dat weet KPN toch ook en koper dat 60 jaar oud is en dan?
Al sinds wij dit jaar overgestapt zijn op KPN zijn we aangesloten op de buitenring, met 52 Mbits met een aderpaar. Volgens de medewerker had onze wijkcentrale al lang FttC oftewel had onze wijkkast al een glasvezel verbinding.
Dit is niet eens de hoogste snelheid, over een aderpaar, ik sprak pas een KPN medewerker en hij vertelde mij dat wij nu het op een na hoogste VDSL2 profiel hebben. Technisch gezien is er 80/90 Mbits op een aderpaar mogelijk, maar de OPTA staat dit niet toe omdat concurrenten dit niet kunnen aanbieden. Dit is natuurlijk een lul verhaal want de kabelaars kunnen al veel meer snelheid bieden.
Momenteel bied KPN op mijn locatie nog geen pairbonding want ze hebben niet genoeg capaciteit.

KPN moet eens beginnen met alle klanten de waarheid vertellen over wat hun netwerk biedt en hun medewerkers ook eens inlichten want elke medewerker heeft mij een ander verhaal verteld. ook liegen alle helpdesk medewerkers als ze beloven het persoonlijk bij te houden wat er voor problemen zijn.

Ik ben benieuwd wanneer KPN abonnementen met 180 Mbits gaat aanbieden want met het hoogste vdsl2 profiel icm pairbonding is dit al mogelijk op hun netwerk.
Ben ik toch benieuwd, was het afnemen van VDSL via de postcodecheck mogelijk? Of heb je hiervoor andere wegen bewandeld? Heb van meerdere monteurs gehoord dat ik op een VDSL kast zit aangesloten, het moet alleen in die wijkkast worden omgezet.. De helpdesk houdt zich vervolgens van de domme...
Ik heb het afgenomen via de KPN winkel, waar ons minimaal 40 mbit beloofd is, maar hij verwachte dat we veel verder richting de 80 zouden zitten want wij hebben het premium alles in een pakket.
Nu begonnen wij met 20 mbit, als je maar blijft bellen gaan ze er alles aan doen over op te lossen, je moet gewoon eisen dat je minimaal krijgt waar je een abonnement voor hebt, dus als je een abbonemnt kan afsluiten voor premium, doe dat, en dan moet je eisen dat je minimaal 40 mbit krijgt.
Er zijn bij ons 4 monteurs langs geweest, 2 thuis, en twee in de buitenringkast.
Ik heb in een maand 15 uur gebeld met de klantenservice, ik ben een type die eist waar hij voor betaald en dat ze er maar achteraan moeten gaan.
Mij is ook verteld door verschillende medewerkers dat pairbonding mogelijk is, maar tot nu toe hebben wij het nog niet, maar ik heb hier thuis alles al klaar liggen, ik ben er gisteravond achter gekomen welke afdeling ik moet bellen om het voor elkaar te krijgen, gister avond was het niet mogelijk, dus ik ga het zo even proberen.
Ik ga dan ook eens even een bezoekje aan de winkel brengen.. Thnx en succes!
Ik woon zelf ook in de polder en vindt sommige reacties hier wel erg overdreven. Het is voor KPN nou eenmaal niet rendabel om glasvezel door alle polders in NL te trekken. KPN betaald zo'n 30.000 EUR per aangelegde kilometer glasvezel. Dus is het rekensommetje snel gemaakt wanneer er maar vijf aansluitingen op bijvoorbeeld twee kilometer zit.

Ik ben dan ook zelf heel blij met deze actie van KPN en hoop hier in de buurt ook een nieuwe straatkast te krijgen daar ik op de centrale aangesloten zit welke zo'n 3600 meter bij me vandaan staat.
De snelheid zal wanneer we hier een straatkast krijgen aanzienlijk omhoog gaan.
Daarnaast heeft 100 mb of meer vaak geen zin bij glasvezel of kabelaars.. als de server of website waar je van download dit niet kan leveren ( wat meestal het geval is ) heb je weinig aan degelijke snelheden.

Maar even afwachten wat we gaan krijgen de komende periode!
Online biedt al jaren 50 Mb/s aan over vdsl2, dat gaat toch ook over de straatkasten van KPN of heb ik het verkeerd?
Even uit mijn eigen ervaring. In de wijkkasten heb je DSLAM's, zeg maar de netwerkmeuk waar je modem mee communiceert. Veel providers huren gewoon ruimte bij KPN, er zijn echter enkele providers met eigen DSLAM's in de wijkkast naast die van KPN. Online heeft al jarenlang een eigen netwerk, het oude netwerk van Wanadoo en heeft dit de laatste jaren geupgrade. Voor zover mij bedient levert Online ongeveer 70% van Nederland met het eigen netwerk. Het enige dat KPN voor Online.nl hoeft te doen is de koperdraden van de klant op de DSLAM van Online te prikken en verder laat KPN alles over aan Online. Tele2 heeft altijd hetzelfde gedaan met het netwerk van BBned en zo zijn er nog enkelen.

Ik weet niet in hoeveel wijkcentrales andere providers eigen apparatuur plaatsen maar het netwerk van Online is best netjes. Enkel bepaalde buitengebieden en eilanden in het noorden wordt met KPN apparatuur geleverd. Hier kan Online ook alleen maar een lagere snelheid bieden omdat ze netwerkcapaciteit van KPN huren die daar uiteraard geld voor rekent. Wat KPN hier doet is straatkasten vernieuwen en zo een voorsprong bieden op andere partijen op de telefoonlijn. Het zou mooi zijn als andere partijen ineens mee investeren maar ik zie dat niet gebeuren. Dit is tevens een reden waarom KPN doorgaans ook wat duurder is overigens, soms willen ze best investeren :) .
Ter informatie: Over het algemeen hebben de andere providers geen eigen apparatuur bij de wijkkast maar bij de KPN telefooncentrale.
Aanvulling: mocht je de wijkcentrale zoeken, hier vind je een overzicht van alle wijkcentrales binnen Nederland:

http://adsl.hunen.net/index.php?id=10
Ik ben redelijk verbaast dat deze informatie zo online staat (ook al ben ik eerder ook een grote lijst met kabelverdelers tegen gekomen online) maar na een korte check kan ik zeggen dat de lijst niet compleet is.

Edit: Btw. wat jij wijkcentrale noemt is wat ik TFC noemde, we hadden het effectief dus over het zelfde. :P

[Reactie gewijzigd door SECURITEH op 24 juli 2024 18:46]

Zeker niet, de wijkcentrale bij ons in het dorp is er één van 2
De andere staat in/achter een weiland, deze staat er niet bij.
De monteur had op dag één de fout gemaakt om zijn routenavigatie te gebruiken :+
ergo, broek tot de knieen in de modder ;)

dag twee, de werkelijke aansluiting meegereden met hem, en hem de "lokale route" gegeven, half verhard, maar geen modder op het pad.
KPN doet dit waarschijnlijk zodat ze gemakkelijker over de verbinding ook interactieve TV kunnen aanbieden, dat slokt best wat bandbreedte op (8mbit voor een HD stream). Wil je dus 1080i kijken op meerdere TV's en nog wat over houden om te bellen en internetten, dan is extra bandbreedte fijn.

En nu veel kabelaars hun klanten tegen scherpe tarieven 3 in 1 aanbieden, waar ze deze klanten bijvoorbeeld al met TV en Internet bedienen, dan betekent het dat er dikke kans is dat ze bij zo'n overstap telefonie van KPN verlaten. Vandaar de noodzaak om een soortgelijk pakket aan te kunnen bieden.
Dat speelt zeker mee, Digitenne verliest al een tijdje klanten in een zorgelijk tempo. Als dat zo doorgaat is er over een paar jaar niets meer over... VDSL is een duidelijk betere manier om TV te leveren.
Waarschijnelijk word die dan gecapped bij KPN om zo te verzekeren dat klanten geen storingen hebben bij het kijken van HD zender of om er zeker van te zijn dat de klanten zo dicht mogelijk bij hun theoretishche (geadverteerde) snelheden zitten dus,
Ja, het probleem is dat je dicht op de straatkast moet zitten die dat ondersteund. Is dat niet het geval dan haal je een veel lagere snelheid.
Online (en andere die geen dochterbedrijven van KPN zijn) levert alleen via de telefooncentrale. Die wijkkasten zijn alleen voor KPN verbindingen zover ik begrepen had.
Dus dan gaan ze een nieuwe kabel trekken naar de telefooncentrale en niet de bestaande bekabeling gebruiken? Klopt niet denk ik.
De oude straatkast blijft staan, hier word de buitenkant af gehaald waardoor er een koperverdeler blijft staan. Daar word een actieve verdeler overheen geplaatst. Betekend in dit geval dat de DSLAM en een soort huls die over de oude verdeler valt. De DSLAM hangt normaal in de centrale maar word nu dus verplaatst naar de wijkkast. De dslam word "gevoed" door glasvezel.

Daarnaast, omdat het koperdeel gewoon blijft staan, blijven de koperkabels naar de centrale liggen.
Tussen bieden en krijgen zit een groot verschil :-)
40Mbit/s?????
Lang leve de KABEL (Ziggo)
Klopt, ADSL providers lopen achter de feiten aan. Voor een paar euro's meer heb je bij UPC een verbinding die minstens 4x zo snel is als een gemiddelde ADSL verbinding.

Waarom steken ze niet met z'n allen de koppen bij elkaar en leggen wat winst opzij en gooien ze nederland vol met glasvezel?!
Je vergeet er wel bij te zeggen dat je die A met al je buren deelt die kabel en B je radio/tv en internetsignaal over die kabel binnenkomt, dus hoeveel blijft er over van dat geweldige signaal..?

gr. John
Eeeh op je eerste opmerking nee die lusjes die je vroeger had die bestaan niet meer dat is iets van het euro dosis 1 systeem als ik mij niet vergis. Is er uit gegaan zodra het dosis 2 systeem uit kwam. We zitten inmiddels op dosis 3.0 (max 400mbit volgens mij) en dosis 3.1 kan als ik mij niet vergis 4gb downstream aan. En die 4gb's heb je echt gewoon voor je zelf (tot de backend niet meer kan leveren maar dat heb je ook met fiber en ieder ander product)

Verder zijn TV, Radio en internet gescheiden via de kabel. voor ieder wordt gewoon een apart stukje van het maximale frequentie bereik van de kabel gebruikt. Bij ADSL en Fiber is het inderdaad wel zo dat er een bepaald aantal Mbit per TV gereserveerd is om goed tv te kunnen kijken en dat gaat af van je totale snelheid.
Sorry, maar die 'lusjes' zijn er gewoon nog steeds hoor. Ze zijn niet meer zo groot als vroeger en met de komst van Eurodocsis 3.0, 3.1 en daarbij behorende mogelijkheid om meerdere downstream frequenties te bundelen en dynamisch te switchen is het probleem van "de buren" inderdaad voor een deel weg genomen.

Maar je zit nog steeds minimaal met je hele straat op 1 'loop'. Als er meer snelle abonnementen zijn dan het totaal aan voor downstream gereserveerde frequenties, dan treedt er gewoon nog steeds opstopping op.

Glas en ADSL hebben inderdaad ook 'overboeking' als de backbone achter headend/wijk-hub 'vol' zit, maar bij glas heb je in ieder geval ALTIJD een gegarandeerde dedicated lijn tussen jouw huis en de wijkcentrale.

Bij kabel heb je dus nog steeds zowel overboeking op de backbone die de wijkhub met het netwerk verbindt, als op het segment tussen de wijkhub en jouw huis afhankelijk van het totaal aantal beschikbare downstreamfrequenties versus de snelheden die er worden afgenomen.

Kabel is en blijft een shared medium, TOT de coax aan jouw AOP 1:1 uit komt op de wijkhub. Dankzij docsis 3.0, 3.1 en channel bundeling kan je tegenwoordig vrijwel altijd je maximale snelheid wel halen, maar dat is alleen als niet iedereen op hetzelfde segment tegelijk verkeer genereert.

En wat betreft gereserveerde TV bandbreedte bij glas: Dat is alleen nog een probleem bij 'oudere' netwerken van Reggefiber. In alle nieuw aan te leggen gebieden zijn de verbindingen al lang gigabit en is het maximale abonnement bij KPN 500 mbit. Waar TV dus nooit meer van af gaat.
Nee johny,

Dat was ong 10jaar terug zo.
Bij mij zit de hele straat zo'n beetje op de kabel. Ik haal 24/7 de volledige snelheid met mijn 120 lijn.
Tv etc lijd er nooit niet onder, dat is alleen bij adsl..
Dan houdt nog steeds "zo'n beetje je hele straat" zich tamelijk rustig.

Het is namelijk gewoon nog steeds zo. Verdiep je maar eens in het HFC netwerk van UPC of Ziggo ( TNO heeft voor NLKabel leuke onderzoekjes uitgevoerd daaromtrent ).

Wel is het zo dat door Docsis 3.0 en (straks) 3.1 modems meerdere downstreams kunnen bundelen en ook heel snel kunnen switchen naar downstream frequenties waar minder gebruikers op zitten indien nodig.

Maar als op het segment van jouw straat bv. 16 downstream frequenties (docsis 3.0 à 50 mbit per frequentie) gereserveerd zijn. Dan is dat dus 16 x 50 = 800 mbit. Onmogelijk dus dat meer dan 8 huishoudens tegelijk 120 mbit kunnen genereren.

Oftewel, jouw stellige uitspraak dat dit helemaal niet meer zo is kan je alleen maar onderbouwen als jij precies weet hoe groot de 'loop' is van huishoudens die 1 segment delen en als je weet hoe veel frequenties er zijn gereserveerd voor downstream.
Nou mijn reactie was dus ook een reactie op vinkjb.

Ongeveer 10 jaar terug merkte je inderdaad dat wanneer 1 iemand aan het downloaden was in jou straat dat jij nog maar amper je mail kon bekijken.
Ook merkte je dat het kwaliteit van je tv etc eronder leed, dat is allemaal niet meer het geval.

Ik verwacht niet dat elk huis een upc pakket heeft met een 120 lijn uiteraard. Ik zou zeggen lees de reactie van shunt boven jou..

Daarbij geloof ik je best, wanneer de hele straat hun volle 120 lijn gebruikt dat ik dat kan merken. Uiteraard zal dat in geen enkele straat in NL gebeuren waardoor je het probleem wat vinkjb aanhaalt al heel wat jaren niet meer hebt.
<offtopic>
Nou, ik zit bij Ziggo met een 150mbit abbo, waar dus ook TV nog over de kabel erbij komt. Ik download gewoon met dik 15MB/s van usenet tijdens het TV kijken om 20:00. Dit terwijl hier in een straal van 50m minimaal 10 ziggo klanten zitten gezien de SSID's hierin de buurt :)
</offtopic>
<ontopic>
Nee geen DSL meer hier, hoogstens een keer glas als het hier ooit (over een jaar of 10-20) beschikbaar wordt, maar dat ligt vooral aan de kosten... DSL zal snel stappen moeten maken met betere technieken voor hogere snelheden, anders zullen ze het gigantisch afleggen in de komende jaren.
</ontopic>
Radio/tv hebben geen invloed op internetsnelheid. Verder zijn er meerdere kanalen waardoor je alleen last hebt van de buren als de hele straat een snel abo neemt en voluit gaat lopen downloaden.
Als analoge tv verdwijnt komen er meer kanalen beschikbaar voor digitale televisie en internet.
Anoniem: 256386 @Soribaj5 november 2013 20:24
Dat wilde KPN een paar jaar geleden doen. Maar de kabelboeren willen geen miljarden investeren als ze met technische aanpassingen naar de 10GBS kunnen gaan.
In mijn ogen is glasvezel mislukt. Te hoge investeringen, en de verbinding van straat naar je telefoonkast is nog steeds van koper.

nieuws: Docsis 3.1-modems met downstream van 4Gbit/s worden in 2015 verwacht

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 24 juli 2024 18:46]

dat het van de straat naar je kast van koper is is grote onzin. er ligt pure glasvezel binnen, daarna gaat het verder met cat 5 utp kabel .
Zowel jij als @alteclansing hebben het niet helemaal juist:

Alteclansing doelt op de "FttC" projecten die KPN in het verleden gedaan heeft (bv. in Apeldoorn) en die ze verkochten als "glasvezel". Dat is inderdaad fiber naar de straatkast en koper naar binnen toe.

Hij gaat echter voorbij aan het feit dat er tegenwoordig ook in genoeg steden en kleinere dorpen 'echt' glasvezel van Reggefiber ligt, wat gewoon werkelijk tot in huis loopt. En dat is waar jij op doelt.

Maar of het "grote onzin" is hangt dus af van de plaats en de situatie.
Bij glasvezel komt de glasvezel weldegelijk je huis binnen, ik denk dat je in de war bent met wat de kabelboeren (UPC, ziggo) doen. Die hebben glasvezel tot in je wijk of straat en het laatste stukje is dan een "ouderwetse" COAX kabel. Om te kunnen concureren noemen ze dat dan "glasvezel" en dat is het ook maar niet helemaal.
Het is allemaal wel leuk maar op koper kan je gewoon tot 1gig gaan, dus het glasvezel is nog helemaal niet interessant.
Heb zelf Ziggo 150/15.
En wie heeft er nou glasvezel in huis ?
Almere, Leeuwarden, Deventer, Dordrecht, Amersfoort. Zo maar een greep uit grotere plaatsen waar bijna ieder huis glasvezel tot in huis heeft.

En dan nog een hele rits kleinere plaatsen.

En afhankelijk van de apparatuur die in jouw huis en in de wijkcentrale wordt geplaatst heb je tussen je huis en die centrale altijd een gegarandeerde dedicated bandbreedte ( 100 mbit, 1 gigabit of zelfs 10 gigabit ).

Alleen de capaciteit naar het netwerk van de provider/operator toe beperkt wat je werkelijk van/naar internet te halen snelheid is.

Op 'de kabel' ben je, in tegenstelling tot wat de kabelaars je doen geloven, nog steeds afhankelijk van hoe veel huishoudens er op jouw segment achter de wijkhub/wijk-headend zitten, welke abbo's die huishoudens hebben en hoe veel downstream frequenties er op dat segment gereserveerd zijn (1 downstream frequentie geeft bij docsis 3.0 50 mbit).

Zit er bij ADSL en Glasvezel alleen overboeking op de verbinding tussen wijkcentrale en backbone van de operator/provider, bij "de kabel" heb je dus overboeking op diezelfde koppeling naar de backbone én op het segment tussen jou en de wijkhub/wijk-headend.
Ik ben het met je eens dat je met Coax koper tot 1GHz/1GBit kan gaan en vast nog wel meer. Geen reden dus om glas tot in je huis te hebben. Alleen wordt die coax "onhandig" gebruikt omdat er ook analoge TV en radio signalen op zitten. Als je die weg zou laten en de coax optimaal zou kunnen gebruiken (dus geen ingewikkelde modems aan beide zijden van de coax, die weer latency geven !) dan is glas ineens veel minder nodig. Glasvezel heeft die "legacy" niet en is daarmee in het voordeel.
Er is toch wel een reden om glas tot in je huis te hebben en die je ook aan de "Coax legacy" redenen kan toevoegen:

Je lokale kabelaar heeft een 'monopoly' op de Coax. Fijn als je tevreden bent over die kabelaar, de snelheden die ze leveren, de pakketten, etc.

Maar als je om wat voor reden dan ook weg wil bij die kabelaar maar je wil wel hoge snelheden kunnen halen, dan ben je dus de sjaak.

De kabel 'open breken' wordt ook behoorlijk lastig. Op DOCSIS niveau kan je op het MAC adres van de kabelmodem nog wel gaan bepalen bij welke ISP een huisaansluiting een abonnement heeft, en bij DVB-C kan je alles weer dichtgooien en achter Conditional Access gooien. Maar bij analoog kan je dat onderscheid niet maken. 1 aansluiting in het wijk-headend vertaalt zich naar enkele tot tientallen huisaansluitingen die op die aansluiting zitten.

Glas zoals Reggefiber en Wiericke/Glasoperator het hebben aangelegd biedt dit concurrentie wel op 2 lagen:

* De fysieke (donkere) vezel: ODF. Iedere partij kan z'n apparatuur in de PoP zetten en z'n backbone op die PoP aansluiten om zo diensten te kunnen leveren. Een huisaansluiting matched dus 1 op 1 naar een patch aansluiting in de PoP, in tegenstelling tot bij Coax.

* Netwerk transport laten doen door een partij die al apparatuur in de PoP heeft (bij Reggefiber dus KPN). Deze vorm zou trouwens op de kabel ook kunnen. In praktijk laat Cai Harderwijk bv al meerdere ISP's toe om diensten te leveren, waarbij CaiHWK het kabelmodem platform beheert en per abonnee routeert naar de juiste ISP.
Vergeet niet dat je UPLOAD gigantisch achter blijft bij de kabel.
Glas geeft je altijd de volle snelheid de upload snelheid is dus gelijk aan de download snelheid.
Voorheen was iedereen aan het downloaden nu gebruikt men steeds meer upload, denk aan Cloud storage en backups maken.
Ik HAD Ziggo en HEB glasvezel. Ziggo is nog steeds zo asymmetrisch als maar kan en dat werd echt een probleem. Zoals HoppF al aangeeft; we leven in tijden dat cloudstorage, youtube en online backups bestaan en die wilde ik graag gebruiken. Oh en m'n ping is beter; Ziggo als al heel wat beter dan die ellende van ADSL, maar glas latency is simpelweg kleiner.

tld;dr; Ikke :D
KPN heeft ook FTTC ofzoiets verkocht als glas, daarvoor zijn ze op hun vingers getikt. Het heet nu VDSL :)
"en de verbinding van straat naar je telefoonkast is nog steeds van koper."

Nieuwere wijken liggen vol glas en ook genoeg oudere wijken worden compleet glas aangesloten.
Heb in Amsterdam glasvezel tot in de meterkast, 100/100 voor 55 euro/maand (xs4all) en altijd de volle snelheid helemaal voor mezelf :-D
Wat een rare prietpraat. Een mannetje van Ziggo/UPC spreekt hierboven mij.
Nee hoor. Ik heb zelf adsl. Hoewel ik vlakbij den haag woon heb ik maximaal 9mbs. Glasvezel is niet eens te verkrijgen.
Enige wat kpn kan doen is de prijs laag houden om nog te kunnen concurreren met kabel.
In 2003 wilde kpn een gezamelijke investering om landelijk glasvezel aan te leggen want de totale kosten werden op 8 mld euro geschat.
Zelfs als het momenteel goedkoper wordt kunnen ze de investering moeilijk terug verdienen.
Omdat de Nederlandse overheid het glas in handen houdt. Gezien de privatiseringsfiascos met oa kabel-tv in de afgelopen decennia kan ik het daar moeilijk mee oneens zijn. Ook worden er in veel regios elke keer dat de straat opengaat voor werkzaamheden snel ook glasvezel naastgelegd. Blijft het betaalbaar. Denk niet dat veel mensen 300 euro willen betaling om aangesloten te worden en dan de eerste paar jaar honderd euro per maand om de kosten eruit te halen.

Oh, en bedrijven leggen geen winst opzij. Ze maximaliseren het.
Welke controle heeft de Nederlandse overheid op het CIF, Reggefiber, Eurofiber?
Dat glas is toch echt niet van 'de overheid'.

Stuk voor stuk commerciële partijen die zo langzaamaan overal glas de grond in aan het stampen zijn.

En nogal wiedes dat er zoveel mogelijk winst word behaald. Dat zegt niets over wat er met die winst gebeurd c.q. waar het aan word uitgegeven.
De partijen die jij noemt zijn niet in mijn provincie actief. Heb er dus niet veel verstand van hoe hun systeem werkt. Wat ik weet en hier heb gehoord is dat het fysieke kabelnet in handen van overheid blijft. Hoe het bij jou geregeld is weet je ongetwijfeld veel beter dan ik.
En nogal wiedes dat er zoveel mogelijk winst word behaald. Dat zegt niets over wat er met die winst gebeurd c.q. waar het aan word uitgegeven.
Ik bedoelde te zeggen dat het naief is van een commercieel bedrijf te verwachten dat ze enorme investeringen doen in technologische vooruitgang zonder dat daar een bewezen return tegenover staat. Nederland ff snel volbouwen met glas gaan ze in hun hele leven nog niet terugverdienen. Vind dat ik die suggestie redelijk terecht heb afgekraakt.
Je komt uit Gouda? Provincie zuid-holland?

Ik kan je verzekeren dat alle genoemde partijen in zuid-holland actief zijn. ;)

Maar je hebt het nu over een kabelnetwerk. Het televisie kabelnetwerk is iets anders dan een glasvezel netwerk. Als ik me niet vergis is in Gouda de Rekam leverancier voor kabelinternet en levert Caiway diensten over het Rekam kabelnetwerk heen. Rekam is in handen van de gemeente Gouda, voor zover ik weet.

Daar hadden we het echter niet over, we hadden het over glasvezel netwerken en het feit dat veel partijen glas in de grond aan het leggen zijn. Over deze fibers heeft de overheid weinig te zeggen, die hebben ze niet in 'handen' zoals je stelde.

KPN en Eurofiber hebben al aardig wat glas in Gouda liggen. Toegegeven, dit is meer om bedrijventerreinen te ontsluiten, maar het ligt er wel. En er is geen 'overheid' die de fibers onder 'controle' houd.

Voor wat betreft de investeringen en roi, neem eens een kijkje bij het Cif, en andere voorgenoemde partijen, die doen dat ook niet voor hun lol.

Toegegeven, ze zullen altijd eerst gebieden verglazen waar het meeste geld te verdienen valt, maar geef ze eens ongelijk.

[Reactie gewijzigd door WausMaus op 24 juli 2024 18:46]

Ik ben heel slecht op de hoogte van het aanbod aan breedbandverbindingen voor bedrijven in mijn regio, gezien ik particulier ben. Voor ons ligt er nog geen enkele meter glas in het Goudse veen, en zolang er geen monopoliepositie ontstaat maakt het voor mij als eindgebruiker niet uit wie die kabel in de grond propt, als ik er maar gebruik van kan maken met de provider naar keuze. Ik geloof dat de overheid die open markt in ieder geval ging garanderen.
Ook worden er in veel regios elke keer dat de straat opengaat voor werkzaamheden snel ook glasvezel naastgelegd.
Is dit zo? (ben daadwerkelijk benieuwt). In mijn ervaring is dit soort werkzaamheden meestal niet gecoördineerd (ik denk dat menigeen wel anekdotes heeft van straten die maandenlang opengingen kort opeenvolgend voor het een of ander)
Hier in ZH in de dorpjes in het Groene Hart wel ja, heb t met eigen ogen zien gebeuren. Is inderdaad wel voor het eerst.
In mijn regio is UPC de kabelaar die je kunt kiezen. Het goedkoopste internet abonnement wat ze hebben is 50 mbit voor €35,- + een verplicht TV abonnement voor €18,20.

Mijn internetprovider Telfort geeft me voor €20,79 een abonnement waar ik netto 15mbit mee haal. Ik kijk verder geen tv, dat wat ik wil zien staat op uitzending gemist/rtlXL/Net5-gemist. Per mbit is UPC inderdaad goedkoper, alleen qua euro's zijn ze 2,5 keer zo duur. De dag dat UPC geen tv abonnement erbij verkoopt worden ze pas interessant.
Als je geen TV-abonnement bij je kabelverbinding wil raad ik je aan om iedere kans die je krijgt te stemmen op dat al die analoge zenders van de kabel gaan.

Op het moment dat het "slotje" van jouw kabelaansluiting gaat (oftewel: de kabel wordt in de kast fysiek in de aansluiting geprikt) heb je ook een stuk of 20 TV-zenders, zij het analoog. Als UPC dat abonnement loskoppelt zegt iedereen z'n TV-abonnement op (want het werkt toch wel) en gaat UPC failliet (zelfde geldt voor Ziggo)

Staat tegenover dat als je digitale TV hebt ze het signaal kunnen "scramblen" en heb je dus een smartcard nodig voor beeld.

Bijkomend voordeel van enkel digitaal signaal: Er blijft veel meer bandbreedte over voor internet of meer zenders.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 24 juli 2024 18:46]

Altijd dat geklets over die analoge zenders |:( alsof het basistarief omlaag gaat als je die erafgooit... Nouja, als niemand ze meer wil hebben kunnen de modulatoren uitgezet worden zodat ze een fractie meer winst maken (onderhouds- en energiekosten en ruimtebeslag van deze modulatoren vallen weg, dat zijn omgeslagen over het aantal gebruikers lage bedragen) , maar de verdere doorgeefkosten zijn practisch gelijk aan de onderhoudskosten van de kabel en die worden dus sowieso aan de klant doorberekend.

Overigens vangen ze van mij 50 euro minder per kwartaal in dat geval, want als ik dan toch digitaal moet (heb de modulatoren al staan om mijn toestellen dan van signaal te voorzien) hang ik net zo makkelijk een schotel op.

@hieronder: Geen idee waar ik dat voor nodig zou hebben. Op kantoor ligt 100mbit en mijn server hangt aan een gigabitlijntje. Bovendien als ik wel snel internet nodig zou hebben, dan is op mijn traditionele Ziggo-aansluiting gewoon 150mbit beschikbaar (waarnaast ik alsnog de overweging kan maken om TV elders te betrekken als er geen basispakket is dat me zint, dat maakt in de kosten van de kabel zoals uitgelegd toch niks uit). Zou ik het nog bonter willen maken dan is glasvezel een uitstekende oplossing (overigens loopt een normaal kabelnetwerk ook vaak voor een groot deel over glasvezel - zowel je digitale als je analoge signaal heeft daar flink profijt van, en veel minder monteurs nodig om bijvoorbeeld achter bliksemschades aan te lopen).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 18:46]

Jij ziet 200 mbit up&down over de kabel niet zitten begrijp ik? :)
UPC verstuurd de digitale zenders ook unencrypted. Dus de analoge zenders eraf halen gaat niet helpen om geen TV af te kunnen nemen.

Maar het is idd precies de reden dat ik hier ook ADSL heb, zowel Kabel (Ziggo) en Fiber hebben alleen "alles in een" paketten. M'n 6mbit ADSL is niet alles, maar 15 eur/maand is ook niet veel :-)
15 euro is inderdaad minder dan 35, maar 6 mbit is anno 2013 toch ook wel behelpen.

Vind 35 een schappelijk bedrag voor snel internet en DTV (basis pakket staat ongecodeerd op de kabel). 15 euro voor enkel 6 mbit vind ik persoonlijk te duur.

Incluis de eerste 6 maand korting heb ik het afgelopen jaar 45 euro de maand betaald voor;

120/10 mbit internet
(gratis router (gebruik hem niet)
Digitale TV + 10 HD zenders
Radio
In mijn regio is UPC de kabelaar die je kunt kiezen. Het goedkoopste internet abonnement wat ze hebben is 50 mbit voor €35,- + een verplicht TV abonnement voor €18,20.
Uhhhh... voor EUR 42,50 kun je Alles-in-1 Basis (50/2,5) (inclusief analoog) bestellen, voor EUR 40,00 voor 2-in-1 Basis

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 24 juli 2024 18:46]

Daar zijn ze al mee bezig, maar niet overal gaat het even snel.
Beetje hetzelfde verhaal als met 4G nu. Niet overal is het er, maar op de plekken zonder 4G is er nog het tragere 3G/G om toch internet te hebben.
Dit doen ze alleen in de grote wijken, of beter gezegd de wijken waarbij de woondichtheid minstens 1000 huizen per x vierkante kilometer is (ik weet het niet exact).
Woon je in een meer uitgestrekte omgeving dan zul je óf geluk nodig hebben met een bestaande zakelijke glasverbinding óf een burgerinitiatief, of heb je pech.

Begrijp me niet verkeerd: het is geen zeiken, maar met alle ontwikkelingen op het gebied van streaming (HD, iptv, netflix, videoland?) lopen heeeel veel regio's achter de feiten aan.

[Reactie gewijzigd door noopie op 24 juli 2024 18:46]

Hier in het zuiden lijkt het juist tegenovergesteld... Elk klein rotdorp krijgt glas, maar Maastricht? Ben je gek :/
Nee in Limburg gaat het op burgerinitiatief zoals hij aangeeft.
Maastricht is koppig en wilt de straten niet open gooien, ze hebben nu al genoeg files, toch?:D
dat is niet alleen in het zuiden zo maar ook Gelderland en waarschijnlijk de rest van NL. Alleen nieuwbouw en burger initiatief. Samenwerken is er niet bij.

En verder kijken dat men's neus lang is al helemaal niet. Dit zou de overheid moeten oppakken. En het netwerk ook daadwerkelijk in beheer blijft van de staat en dus geen privatisering. Bedrijven, ongeacht, kunnen het dan exploiteren.

Maar ja… politiek… ik kijk nog liever met een biertje naar de tele-tubbies!
Nou, voor paar euro. Eerder, paar keer duurder :?

Ik betaal nu 20 euro voor 30/3 van Telfort en die snelheiden haal ik gemakkelijk. Ik hoef ook geen TV en telefoon.

En Ziggo biedt:
20/2 voor 38,95 = 1,5 keer langzaamer maar 2 keer duurder, of
60/6 voor 48,95 = 2 keer sneller maar 2,5 keer duurder

Ik wacht dan liever voor glasfezel tot huis want ik heb eigenlijk meer uploadsnelheid nodig. En zou eigenlijk ook tevreden zijn met 30/30 voor 30 euro.
Klopt, ADSL providers lopen achter de feiten aan. Voor een paar euro's meer heb je bij UPC een verbinding die minstens 4x zo snel is als een gemiddelde ADSL verbinding.

Waarom steken ze niet met z'n allen de koppen bij elkaar en leggen wat winst opzij en gooien ze nederland vol met glasvezel?!
Adsl kost ook stuk minder, betaal zins kort 14.25 euro per maand(tele2 1 jaar actie) en haal ongeveer 18Mbit. UPC kost 35 euro voor 50Mbit, zoveel scheelt dat dus niet als je euro de Mbit gaat bekijken.

Adsl = 0.79 euro per Mbit
UPC = 0.70 euro per Mbit

Ik heb meer dan zat aan 18Mbit, dus waarom meer betalen, adsl is prima keuze voor mij. :)

Edit/
Over dat glasvezel, wij hebben hier in buurt van zomer glasvezel laten leggen, kan je gewoon zelf gratis regelen mits je in grote stad woont met huizen dicht bij elkaar, steek dus je eigen koppen bij elkaar. ;)

Overigens geheel gratis aangelegd, wij moesten minimaal 60% glasvezel nemen dan werd het gratis gelegd, ook bij de overige 40% die dus niet of later pas glasvezel zouden willen, niks verplicht bij die 40% alleen gratis kabel naar de meter kast, en die 40% mochten het ook gewoon weigeren, maar dat zou stom zijn natuurlijk, straat ligt toch al open.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 24 juli 2024 18:46]

alleen jammer dat hier geen kabel ligt;)
Moet je wel ergens wonen waar je internet via upc kan krijgen. Dat kan hier ook pas siinds een half jaar.
dat is iig een stuk beter dan de 4 mbit die ik nu kan gebruiken ( ja maximaal mogelijk leverbaar hier!)
Ik voel met je mee. Ik heb dan 8mbit, maar op het moment dat ik de TV aanzet (mijn pa vond het nodig om zonder overleg over te stappen op interactieve TV |:( ), heb ik ook rond de 4mbit.

Dit is dus eigenlijk heel goed nieuws voor mensen in onze situatie :D Nu nog hopen dat we hier in de buurt niet als laatste aan de beurt zijn, en dus nog een jaar moeten wachten.
Als je bij KPN zit, bel ff de helpdesk en vraag of pair bonding mogelijk is op jullie adres. Zo ja, dan kunnen ze dat gratis activeren.
Bij mij thuis ging het van 20 naar 40 Mbps op iets meer dan een kilometer van de wijkcentrale. Dus ik heb nu precies de upload- en downloadsnelheid waar ik voor betaal :)
8MB is ons std. abonnement, voor 40MB betalen we al meer en we hebben al IPB van KPN, dat wordt ons op dit moment te duur. In de toekomst misschien.

Ter info, pair-bonding wist ik. Kan ook op ons adres.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 24 juli 2024 18:46]

Dat ik het even goed begrijp: Je "klaagt" over je maximale snelheid van 8 Mbit alsof het niet sneller kan. Maar het kan wel degelijk sneller alleen je wil gewoon niet meer betalen dan je nu betaalt? :?
Je begrijpt het voor de helft, ik KAN niet meer betalen, dan dat ik nu betaal :)
Hier ook.

8Mbit, terwijl ik verdeurie op minder dan 1KM van de centrale woon :/

En dan heb ik nog het gedonder dat waar ik woon, glasvezel niet aangelegd kan worden, vanwege het oude beton in het appartementencomplex. Lekker.

Je betaald zoveel voor 8Mb waar een ander voor hetzelfde 3/4x zo snel heeft. Ik zit hier absoluut op te wachten!
Zit je gezien die afstand niet gewoon nog op ADSL1 ipv ADSL2+?
Lijkt mij inderdaad ook, zal waarschijnlijk te maken hebben dat er alleen ADSL1 in de centrale leverbaar is. Misschien even contact over opnemen met je ISP. :)
Voor jou zou de uitrol van zo'n buitenring dus uitkomst bieden: Dan krijg je toch de wijk glasvezel en vanaf jou huis naar de wijkcentrale is het dan nog koper. Maar dan hoef je geen KM te overbruggen. Als je dan binnen een straal van 400 meter van zo'n buitenring af woont ontvang je dus 80 mb/s
Hier exact hetzelfde probleem... Want dat is het! Grouphug O+

Ontopic:
Geografisch-technisch is dit de manier, een kabelaansluiting is hier niet mogelijk (aldus Ziggo) en 10 km glasvezel laten trekken is net een brug te ver.

Ik hoop dat KPN hier rekening mee houdt, zo niet en er komt wel een alternatief voor de koperlijn dan ben ik foetsie!
Draadloos en gericht instralen?
Goed niews, ik heb 30 Mbit/s van Tefort en ik haal maar 1576 KB/s, iets meer dan 1,5 MB/s.

Nu hoopen dat het snel rond de 30 Mbit/s word, 3,7 MB/s.
dan heb je gewoon een standaard adsl-tje liggen.
veel van die providers als Tele2 e.d. verkopen hoog maar leveren veel minder. Het gaat om de voorwaarden en vooral het deel: "minimaal gegarandeerde snelheid". Daar in zul je zien dat de garantie veel lager ligt.

Ik heb hier zowel adsl2 als kabel. Maar vreemd genoeg rapt KPN weinig over die dienst hier.

Ik zit nu bij UPC 50M/bit en haal 5-6MB. Dus dat is redelijk snel maar wel duur en heb liever glas.
Dan ben ik toch bang dat je óf in de straatkast verkeerd zit aangesloten op de verdeler of dat je jouw bekabeling niet in orde hebt. Ik heb op 1 plek 200mbit en haal 187 tot 195 mbit en op de andere plek heb ik 30 en haal ik ook gewoon 30 strak.
MegaBit vs MegaByte buddy.
Het is niet het zelfde.

Haal daarvan af de overhead dat zit je met een 50Mbit maximaal op een 6Mbyte download snelheid.
waarom denk je dat ik constant bit erbij typ buddy... Overal als het over internetsnelheden gaat wordt gebruik gemaakt van megabit notaties.
Dan heb ik dus niets te klagen.

Ik heb hier 150 Mbit/s van ziggo.

En ik haal ongeveer 18.7 MB/s.
Dat mag zo wezen jeantje, maar ik betaal maar €21,- p/m (252 p/j) , jij betaald € 58,95 p/m (707,40 p/j).

Dat is € 455,40 p/j meer, en dat kan ik goed voor andere dingen gebruiken, dan duurt het maar wat langer om een film of serie te downloaden, dat heb ik er wel voor over.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 24 juli 2024 18:46]

Waar bestel je dat? :o
Gebruik maken van iemand die in het kabel verzorgingsgebied woont, de verbinding met je wil delen, en een beetje geluk hebben dat je line of sight hebt. Het is te doen.

En in jouw omgeving moet dat eenvoudiger zijn dan op de veluwe.
Precies de reden waarom ik ook voor kabel gekozen heb: bij controle van ADSL aansluiting voor ons nieuwe huis bleek dat we niet meer dan 5 Mb down gegarandeerd zouden krijgen. Dus hebben we nu 60 via de kabel :)
zoals ik al aangaf ligt hier geen kabel.. wij hebben gewoon maar 1 keus. tv via canaaldigitaal (satteliet tv dus) en internet via het coax lijntje waar ik dus niet hoger kan krijgen dan 4 mbit:(
Op dat soort locaties komt ook echt geen buitenring. Gewoon niet interessant.
Heb hier hetzelfde :'(
Via de telefoonlijn kan al makkelijk meer dan 40Mbit/s gehaald worden. Mijn telefoonlijn kan 95 Mbit/s aan, en krijg netjes de 40Mbit waarvoor ik betaal. Niet iedereen beschikt over een TV-kabel.

Overigens dacht ik dat KPN hier al veel langer mee bezig was? Ik krijg het direct vanuit de telefooncentrale, geen wijkkast hier in de buurt.
KPN is inderdaad al langer bezig met het plaatsen van deze kasten om het koper te verkorten maar het vectoring en pair bonding is nieuw, voorheen was 40+ Mbit niet mogelijk.

De technische eisen voor het plaatsen van deze kasten zijn recentelijk ook aangescherpt om dit mogelijk te maken.
Pairbonding wordt al geruime tijd door KPN uitgevoerd (> 1 jaar?), zelf heb ik regelmatig 60 tot 80 Mbit VDSL2 verbindingen op de buitenring gezien (tijdje bij KPN gezeten). Ik begrijp de nieuwswaardigheid van dit artikel dan ook niet.
Slechts in een Pilot, voor mij is het ontwerpen van deze kasten dagelijks werk, pairbonding word later pas geïntroduceerd.
Hmm ok. Ik dacht dat alle nieuwe VDSL klanten echt (zo mogelijk) al een tijdje op pairbonding gezet werden. Ik weet zeker dat ik daar monteurs voor heb aangestuurd.

[Reactie gewijzigd door Twpk op 24 juli 2024 18:46]

Pairbonding is al vrijwel overal een tijdje mogelijk, echter gaan ze nu vooral de buitenringen uitbreiden, de meeste VDSL uitrol was nog vanaf de traiditionele wijkcentrale en nu gaan ze de overgang naar glas dichterbij brengen, dus meer mensen die meer snelheid kunnen krijgen (over een single pair)
Overal is het zeker niet mogelijk. Flashnet kent slechts 1 aderpaar, net als stap 68 (of 58?). Het was inderdaad in eerste instantie vanaf de wijkcentrale, niet op de buitenringen. Nu dus ook vanaf de buitenringen.
Nu zit ik voornamelijk in de B2B wereld, meestal tref je daar toch meer dan 10 aderparen aan en werkt het dus altijd, daarnaast Flashnet en stap58 en 68 gaven volgens mij (wat ik ook zo lees) eigenlijk altijd 2 aderpaar mogelijkheden toch? moderne isra's zijn toch meestal 2 paren dacht ik?
In huis wel, in de straat is een ander verhaal. Het kan goed zijn dat vanaf de distributiekabel er slechts 2 aders zijn verbonden naar je ISRA.
Klopt. Naar mijn weten zouden de koperlijnen van de kast naar de woning max 600 meter mogen zijn. Pairbonding word volgens mij niet direct ingezet.
Toch niet helemaal waar ik heb bij XS4ALL VDSL klanten al regelmatig 50/5 gezien.
Ik heb VDSL van Tele2. Ben daar nu 4 maanden klant en heb al drie van die waardeloze Comtrend modems uit 2007 versleten en heb al 2x een monteur op bezoek gehad omdat ze niet snappen waar het probleem zit. Constant last van uitvallende verbindingen en timeouts op websites. Hoop dat het 4e modem nu wel goed blijft werken maar heb er een hard hoofd in.

Het is dat ik een jaarcontract heb dat ik uit moet zitten, maar zodra dat is afgelopen ga ik weer terug naar Ziggo op de kabel. DSL is gewoon niet leuk op de locatie waar ik zit. Ik woon in een monumentaal pand binnen het oude stadscentrum van Roermond, dus de leidingen zijn waarschijnlijk ook uit het jaar 0, net als de wijkverdelers.

Ik zag dat ik met VDSL maar liefst dik € 300 op jaarbasis kon besparen omdat ik dan niet aan zo'n irritant televisie- of telefoonabonnement vast zit; wat bij die alles-in-1 pakketten van Ziggo wel het geval is. Wat ik jullie kan meegeven is dat ik er al 4 maanden spijt van heb de overstap te hebben gemaakt.

Tele2 probeert weliswaar om de problemen op te lossen en zijn ook coulant met compenseren, maar ze modderen veel te lang aan. De apparatuur die zij leveren is gewoon prut. Ik ben der mening dat je een contract kosteloos moet kunnen opzeggen als een provider al 4 maanden lang aan het rommelen is om je verbinding op orde te krijgen. Ze willen er vooralsnog niks van weten bij Tele2. Dat zijn dus de addertjes die onder het gras liggen als je wilt proberen te bezuinigen op je maandelijkse kosten. Ik had het ook wel kunnen weten ... Bij Ziggo kun je tenminste per maand op zeggen ... die vrijheid mis ik nu dus wel.

Snelheid is op zich wel redelijk; 31/5 op een 50/5 abonnement (932 meter van de verdeler). Goede vriend van me zit bij Online en haalt de volledige 30/3 op het abonnement dat hij heeft. Hij zit rond de 960 meter van de wijkcentrale af, dus ik vermoed dat 30 - 32 Mbit wel het maximale is wat je op die afstand kunt halen over VDSL. PING-tijden variëren tussen de 40 en 70ms. Voor online-games is dat acceptabel, maar aan de hoge kant als je kabelinternet van Ziggo gewend bent (10 - 15ms).

Wat ik me afvraag is of de upgrades die KPN nu in de straatkasten / wijkcentrales doorvoert ook invloed hebben op de virtuele providers (zoals Tele2) die op het DSL netwerk van KPN meeliften.
Is het niet zo dat Tele2 voor zijn VDSL verbindingen gebruik maakt van de eigen (voorheen Versatel en BBned) glasringen en DSLAMs? Het kan inmiddels zijn veranderd, maar in mijn tijd (~2 jaar geleden) mocht Tele2 geen gebruik maken van de KPN buitenring/straatkasten waardoor het VDSL dekkingsgebied nogal beperkt was.
Dat zou kunnen. Wat ik van de klantenservice begreep (toen ik over de storingen begon) maken ze wel (deels) gebruik van het kopernetwerk van KPN. Het kan goed zijn dat ze destijds zelf met de bouw van een eigen netwerk zijn begonnen maar mede dankzij de crisis hebben gekozen om toch bij KPN mee te liften. Dat zal wel voordeliger zijn geweest.

Ik haal zoals gezegd 31/5 Mbit op een VDSL lijn van max. 50/5 Mbit. Vriend van me zit in een andere wijk (net zo ver van zijn centrale als ik van de mijne) en haalt 30 mbit op een 30/3 verbinding bij Online. Zoals ik al aangaf zal die 30 Mbit wel bijna het maximaal haalbare zijn op een afstand van 950 meter.

Dat de verbinding minder snel is en een hogere latentie heeft dan kabel vind ik niet zo'n probleem, maar deze moet er niet iedere maand uitklappen omdat Tele2 bejaarde (Comtrend CT-6373) modems verstuurt.

Als ik 100% zeker was dat de DSL lijn zelf in orde was en ik het aan de praat zou krijgen, had ik kunnen overwegen om dat Tele2 modem te vervangen voor een AVM Fritzbox. Die investering was het me dan wel waard geweest. Zij zeggen (logischerwijze) dat het niet gaat werken.

Nu kan ik wel naar een andere DSL provider wisselen (eentje met betere modems zoals Canal Digital of Online), maar aangezien die allemaal met jaarcontracten werken loop ik dan het risico om weer tegen hetzelfde probleem aan te lopen als blijkt dat de fout in de wijkcentrale of DSL lijn ligt.

Bij Ziggo kun je iedere maand opzeggen, ook als nieuwe klant. Dat geeft een hoop vrijheid; iets dat ik bij DSL mis. Vandaar dat we volgend jaar met de staart tussen de poten toch weer naar Ziggo terug gaan kruipen. Dat ik dan € 17,75 voor TV-standaard moet betalen vind ik weliswaar niet fijn omdat ik geen TV kijk, maar het is altijd nog beter dan een instabiele verbinding. In die 7 jaar die ik bij Ziggo klant was heb ik nooit uitval of gesodemieter gehad met de internetverbinding.

Het enige dat ik kan hopen is dat Ziggo inderdaad voor 2015 alle analoge TV-zenders uitschakelt. Wettelijk gezien is dat toegestaan. Ziggo gaf al aan dat het dan ook mogelijk zou zijn om internet en / of telefonie af te nemen zonder het standaard TV-pakket. Dat kan ik alleen maar toejuichen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 juli 2024 18:46]

Ik heb VDSL van Tele2. Ben daar nu 4 maanden klant en heb al drie van die waardeloze Comtrend modems uit 2007 versleten en heb al 2x een monteur op bezoek gehad omdat ze niet snappen waar het probleem zit.
No Offence, maar zijn we dan 'eindelijk' van jouw rants af over het dure kabel / triple play verhaal ?
Zoals ik al eens aangegeven heb, is goedkoop niet altijd beter, en soms zelfs duurkoop.
( niet qua besparen, maar wel voor het gevoel ... Perceptie is 75% van de beleving )

Ik ben ook overgestapt naar KPN, ivm prijsaanbieding, maar express geen 'virtuele' aanbieder, zoals telfort genomen.
Tele2 was al helemaal uit de besluitvorming genomen, ivm de zakelijke problemen die ik dagelijks zie op mijn werkplek ( teveel uitval, op GEGARANDEERDE verbindingen )
Ik blijf erbij dat de technologie achter het kabelinternet niet handig in elkaar steekt. Mensen verplichten om TV-standaard af te nemen als ze enkel willen internetten vind ik gewoon erg vervelend als je (zoals ik) nooit TV kijkt.

Het minste dat Ziggo had kunnen doen is de prijs van Internet Z2 flink reduceren. Zeg dat ze dat voor € 15 per maand aan zouden bieden. Met de prijs van TV-Standaard er bovenop zou ik dan € 32,75 per maand kwijt zijn. Daar zou ik mee kunnen leven.

Maar nee; Internet Z2 kost € 48,95 per maand (incl. TV-standaard). Op jaarbasis zijn dat € 587,40. Ik vind dat een aanzienlijk bedrag als je enkel wilt internetten. In dat bedrag zitten maar liefst € 213 aan TV-standaard kosten waar ik geen gebruik van maak.

Als hier straks (eindelijk) eens glasvezel beschikbaar komt zul je zien dat ik ook enkel de keus krijg uit abonnementen waar TV en/of telefonie bij zijn inbegrepen terwijl daar (in tegenstelling tot kabel-internet) geen enkele technologische reden voor is. Toen ik navraag deed bij glasvezel-aanbieders in andere regio's kreeg ik te horen "dat zou wel kunnen maar we bieden enkel triple-play abonnementen aan omdat er geen vraag is naar een losse internetverbinding". Vervolgens beweerden ze nog "het TV en telefonie krijgt u er dan gratis bij".

Jaja, "gratis"... Dikke snikkel - zit allemaal in de prijs bij inbegrepen.

De keus die je hebt is dus simpel; een inferieure instabiele (x)DSL verbinding nemen of ieder jaar bakken met geld door het toilet spoelen voor diensten die je niet nodig hebt. Een abonnement op maat is enkel mogelijk bij DSL en dat vind ik gewoon zonde.

Het enige dat ik kan hopen is dat UPC de abonnementskosten van Ziggo reduceert zodra de overname voltooid is, maar veel hoop heb ik vooralsnog niet.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 juli 2024 18:46]

P.s. Ook goedkope providers moeten dat leveren wat ze beloven (binnen alle redelijkheid). Het is niet zo dat een aanbieder als Tele2 maar kan aanmodderen omdat ze toen de goedkoopste waren op mijn adres.

Voor hun gelden dezelfde regels als voor dure providers. Je biedt een dienst aan waar ik voor betaal. Zij verwachten dat ik mijn betaalverplichting nakom en ik verwacht dat de verbinding goed werkt.

Dat ik slechts 31 Mbit op een (max.) 50 Mbit lijn haal vind ik geen probleem. Voor mijn doen is dat vlot genoeg. Waar ik wel een probleem mee heb is als de verbinding instabiel is. Of dat nou aan de wijkcentrale of het modem ligt boeit me niet. De provider en de netwerkbeheerder moeten zorgen dat het allemaal in orde is, anders plegen ze in mijn optiek contractbreuk.
Makkelijk gezegd. Ziggo levert niet in heel Nederland, en dat hele monopolie op de kabel is ook niet geweldig te noemen.

Hier in Gouda levert Caiway via de kabel, en die gaan niet hoger dan 40Mb. Bovendien krijg je er gratis 10 disconnects per dag bij. Ik heb hier gelukkig 33Mb over VDSL, maar dat is maar in een kwart van de stad leverbaar schat ik zo.
Precies ik woon ook in Gouda en moet kiezen tussen Caiway (slechtste provider van NL volgens de consumentenbond en met storingen die dagen duren volgens google) en ADSL over 2,5 km koper. Dat laatste doe ik dus. (11 Mbit)... :'(

Zo'n buitenringkast in onze (dichtbevolkte) wijk zou echt een hoop schelen.
Er zijn genoeg plekken waar geen kabel is maar wel telefoonkoper...
Maar er zijn volgens mij 0 plekken waar wel kabel is en geen telefoon lijn.

Daarnaast komt het nog vrij vaak voor dat mensen al bij KPN zitten en simpelweg "upgraden" en de satteliettv de deur uit doen. Ook dan heb je nog niks met de kabel te maken gehad en is het altijd makkelijker om door te gaan met wat je al had.

Kabel is leuk in stedelijke gebieden waar er al een tijd geleden coax gelegd is, maar dat is op een stuk minder plekken dan je denkt.
Er zijn genoeg plekken waar geen kabel is maar wel telefoonkoper...
Maar er zijn volgens mij 0 plekken waar wel kabel is en geen telefoon lijn.
Toch wel. Hier in Groningen hebben ze containerwoningen voor studenten geplaatst, die in hun eigen internetverbinding moeten voorzien. Daarvoor kunnen zij kiezen uit kabel via Ziggo of een glasvezel verbinding, maar geen ADSL/VDSL. Het zal inderdaad wel vrij schaars zijn, maar het komt zeker voor, met name in nieuwbouw denk ik.
Anoniem: 338569 @Justin236 november 2013 06:06
Lang leve de concurrent VSDL zonder hun zijn de tarieven van de kabelaars een vrij brief om goed te cashen.
35 euro is wat ik nu al 3 jaar betaal bij tele2 voor mijn alles in 1 pakket
30-55 Mbit/s (ik haal max 3 megabyte per seconden binnen ) andere VSDL providers zitten rond het zelfde tarief. Als je elk jaar doet switchen dan betaal je helemaal een schijntje.
Ik moet daar bij zeggen dat ik het geluk heb ,dat mijn huis dicht bij de centrale staat.
Niet iedereen heeft dat geluk en dat is wel het nadeel van ASDL en zijn varianten.....
liever snel genoeg internet en een hoop centjes in mijn zak houden dan super snel internet waar je eigenlijk niets aan hebt.
Tele2 is spotgoedkoop ja. Via Breedbandwinkel.nl betaal je voor 50/5 VDSL de eerste 9 maanden € 12,50 en vervolgens 3x 29,50.

Zoals ik in andere reacties heb aangegeven weet ik nu ook wel waarom ze zo goedkoop zijn. Ik heb binnen 4 maanden tijd bereids 3 modems versleten en ben nu aan het 4e toe. Heb al 2x een monteur op bezoek gehad omdat de verbinding gammel is (hij kon niks vinden, dus wéér een "nieuw" modem) en 4 maanden de abonnementskosten vergoed gekregen.

Allemaal leuk en aardig, maar als je zo lang aan het klooien bent heb je er de neus op een begeven moment wel van vol. Het is dat ik niet onder het jaarcontract uit kom (nóg een nadeel van DSL-aanbieders), anders was ik al lang terug gegaan naar Ziggo. Wel spoel ik daar ieder jaar € 213 door het toilet vanwege een onbenut TV-standaard abonnement, maar dat is altijd nog beter dan een onstabiele DSL-verbinding te hebben die er iedere maand uit klapt.
Zoals als in het artikel beschreven staat, zal deze techniek voornamelijk toegepast worden in de gebieden waar géén kabel of fiber aanwezig is maar wel de conventionele kopere telefoonlijnen. Denk hierbij aan de plattelandsgebieden waar men het nu moet doen met hele trage ADSL verbindingen of in sommige gevallen nog ISDN of zelfs 56k-inbel.
Vaudjuh, het wordt 80/8. Ik heb nu al ongeveer 45 MB (netto) down en 4.8 (netto) up via VDSL zonder vectoring. Formeel is dat 40/4. Mijn modem synchroniseert nog flink hoger.

[Reactie gewijzigd door Inkjet op 24 juli 2024 18:46]

In Arnhem heeft KPN dit al (gedeeltelijk) gedaan, het is nu de enige aanbieder die 80/8MB/s kan leveren over de telefoon kabel. Anderen aanbieders blijven hangen op 50.
Ik heb nu al bijna een jaar 50mbit in Haarlem op een buitering kast. Beetje laat nieuws dit, 80mbit is is zelfs haalbaar bij mij thuis...
Ik ben vandaag van "glasvezel" vdsl (20/2) overgegaan naar kabel lekker terug naar ziggo. Over een maand heb ik voor hetzelfde geld 3x zo snel internet (60/6). Ook omdat bleek dat mijn (en alle ander vdsl glasvezels) oude "glasvezel" zilver door de kpn omgezet gaat worden naar een alles in 1(40/4) maar ook naar die prijs. Wat voor mij zou betekenen dat ik van 65 naar 83 euro zou gaan...

Neuhhh dank je KPN bovendien met die extreem gesloten routers heb je weinig aan die snelheid aangezien je niet door de router komt van buiten naar binnen. Dus een eigen servetje/nas/vpn zit er niet in...

Maar fijn dat alle mensen die blijven bij KPN wel hogere snelheden kunnen krijgen...
Ik kan vanaf het internet prima bij mijn apparaten komen die op het interne netwerk hangen. Nas, VPN, server, kan er allemaal prima bij. Het is waar dat je niet veel met het modem kan, maar kan prima poorten openknallen. En die blijven ook open.
Net als HvanderT hierboven kan ik ook zonder problemen een paar poorten open klappen. Al is hij inderdaad wel dichtgetimmerd.

Daarnaast is het ook gewoon mogelijk om de KPN Router te vervangen door een andere router naar keuze. Het gaat niet zonder slag of stoot, en zal je de nodige koppijn opleveren, maar het is mogelijk. Zo'n 5 jaar terug heb ik dit ook gedaan voor een zakelijke KPN klant.
Neuhhh dank je KPN bovendien met die extreem gesloten routers heb je weinig aan die snelheid aangezien je niet door de router komt van buiten naar binnen. Dus een eigen servetje/nas/vpn zit er niet in...

Maar fijn dat alle mensen die blijven bij KPN wel hogere snelheden kunnen krijgen...
Server, Nas, VPN, check ... alles werkt .... het servetje, die kan ik idd net bereiken nee

Ik heb een KPN 80/8 ( haal momenteel 'maar' 55/8, maar ik vindt de upstream belangrijker dan de download ( ivm eerder genoemde diensten thuis )
Dus ik betaal 10 euro meer, en krijg niet de 'beloofde' snelheid ( wat al aangegeven is bij aanmelding door KPN )
Maar dat is de eigen keuze, door deze inzet van wijkkasten, KAN het alleen maar beter worden i.m.h.o
Konden we hier maar Ziggo krijgen. We zitten hier verplicht aan het veel te dure Zeelandnet met zijn alleenrecht op de kabel.
Met VDSL2 is in theorie 100Mbit mogelijk. Bij mij thuis haal ik met VDSL 43Mbit. Goede zaak, xDSL begint een steeds beter alternatief voor de kabel te worden, en zelfs voor het nogal prijzige glasvezel.

edit: bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/VDSL2

[Reactie gewijzigd door kipppertje op 24 juli 2024 18:46]

Heb je wel gezien hoeveel latency vdsl met zich meebrengt?
Volgens mij komt het hele '*DSL heeft hoge latency' verhaal door bufferbloat. Mensen die overstappen naar iets anders (kabel) zullen dat meestal doen als ze dan ook hogere bandbreedte krijgen. En bij hogere bandbreedte loop je minder snel tegen vol lopende buffers aan, en zie je dus minder vaak hoge latency.

Hopelijk wordt fc_codel de komende jaren overal uitgerold. Anderszins MIT's Alfalfa Sprout op mobiele (variabele bandbreedte) verbindingen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bufferbloat
http://www.bufferbloat.net/projects/bloat/wiki/Introduction

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 24 juli 2024 18:46]

Heb je wel gezien hoeveel latency vdsl met zich meebrengt?
Dat valt wel mee...
[code]PING tweakers.net (213.239.154.20) 56(84) bytes of data.
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=1 ttl=57 time=23.8 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=2 ttl=57 time=22.5 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=3 ttl=57 time=22.5 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=4 ttl=57 time=22.6 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=5 ttl=57 time=22.5 ms
^C
--- tweakers.net ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 4006ms
rtt min/avg/max/mdev = 22.500/22.837/23.872/0.537 ms
[/code]
VDSL hier via XS4all vanuit Groningen. Vanaf een server, gehost in Groningen, is het zo'n 4.7 ms, dus dat is ongeveer het minimale op deze afstand.
hier ook netjes ping vdsl van kpn

PING 213.239.154.20 (213.239.154.20) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_req=1 ttl=57 time=20.6 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_req=2 ttl=57 time=20.8 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_req=3 ttl=57 time=21.3 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_req=4 ttl=57 time=21.4 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_req=5 ttl=57 time=21.5 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_req=6 ttl=57 time=21.1 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_req=7 ttl=57 time=20.9 ms
Anoniem: 338569 @adam766 november 2013 06:08
Tele2 vsdl in schiedam :)
PING 213.239.154.20 (213.239.154.20): 56 data bytes
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=0 ttl=58 time=21.850 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=1 ttl=58 time=21.970 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=2 ttl=58 time=21.367 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=3 ttl=58 time=21.223 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=4 ttl=58 time=21.498 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=5 ttl=58 time=21.199 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=6 ttl=58 time=21.175 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=7 ttl=58 time=21.349 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=8 ttl=58 time=21.343 ms
^C
Hier ook netjes ping vdsl van kpn, nog lager dan die van jullie zelfs!

64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=0 ttl=58 time=18.413 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=1 ttl=58 time=18.222 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=2 ttl=58 time=18.663 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=3 ttl=58 time=18.185 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=4 ttl=58 time=18.047 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=5 ttl=58 time=18.466 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=6 ttl=58 time=18.075 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=7 ttl=58 time=18.047 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=8 ttl=58 time=18.105 ms
64 bytes from 213.239.154.20: icmp_seq=9 ttl=58 time=18.114 ms
^C
--- tweakers.net ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 packets received, 0.0% packet loss
round-trip min/avg/max/stddev = 18.047/18.234/18.663/0.200 ms

VDSL via Zwolle. Vanaf een server in EasyNet is het ongeveer 1.5ms, dat is ook zo'n beetje het snelste wat je hebt denk ik.

PING tweakers.net (213.239.154.20) 56(84) bytes of data.
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=1 ttl=58 time=1.35 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=2 ttl=58 time=1.37 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=3 ttl=58 time=1.45 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=4 ttl=58 time=1.27 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=5 ttl=58 time=1.18 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=6 ttl=58 time=1.60 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=7 ttl=58 time=1.33 ms
^C
--- tweakers.net ping statistics ---
7 packets transmitted, 7 received, 0% packet loss, time 6006ms
rtt min/avg/max/mdev = 1.188/1.371/1.609/0.133 ms
Bij Tele2 ligt de latentie iets hoger :

Pingen naar www.tweakers.net [213.239.154.20] met 32 bytes aan gegevens:
Antwoord van 213.239.154.20: bytes=32 tijd=29 ms TTL=56
Antwoord van 213.239.154.20: bytes=32 tijd=29 ms TTL=56
Antwoord van 213.239.154.20: bytes=32 tijd=28 ms TTL=56
Antwoord van 213.239.154.20: bytes=32 tijd=34 ms TTL=56
Antwoord van 213.239.154.20: bytes=32 tijd=28 ms TTL=56
Antwoord van 213.239.154.20: bytes=32 tijd=32 ms TTL=56

Op zich valt dat reuze mee, maar ik haal slechts 62% (31Mbit) van de geadverteerde maximale 50Mbit.
Toegegeven vanuit Amsterdam...(op XS4all glas)

PING tweakers.net (213.239.154.20) 56(84) bytes of data.
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=1 ttl=57 time=3.71 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=2 ttl=57 time=3.13 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=3 ttl=57 time=3.08 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=4 ttl=57 time=2.86 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=5 ttl=57 time=2.89 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=6 ttl=57 time=3.27 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=7 ttl=57 time=2.79 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=8 ttl=57 time=2.92 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=9 ttl=57 time=2.86 ms
64 bytes from tweakers.net (213.239.154.20): icmp_req=10 ttl=57 time=2.94 ms
^C
--- tweakers.net ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 9012ms
rtt min/avg/max/mdev = 2.794/3.050/3.710/0.261 ms
Ik ben eigenlijk best verbaast dat VDSL nog een ping heeft van 20-30 ms, aangezien Vodafone 4G tussen de 30-40 ms zit, op mijn mobiel.
Ik vind een latency van 25ms nog niet extreem hoog, daar werkt alles gewoon prima mee.
Ik heb vdsl van Xs4all, officieel 40/5, maar ik haal ruim 50/5.
Niets te klagen dus...

Hoewel, ik blijf een Hollander, dus: Ik zou liever wat meer upstream hebben, daar mogen ze mijn downstream wel wat voor verlagen.
Prijzig? Over het algemeen is glasvezel indien een pure glasvezel aanbieder goedkoper dan een kabellaar of DSL boer. prijs/mbit verhouding dan.

Jammerlijke dat sommigen glas ISP's gewoon *kuch KPN kuch* de hoofdprijs ervoor vragen...
Als je alleen internet wil en geen telefoon en TV, dan is kabel best duur. Aangezien je bij de kabel verplicht een tv dienst moet afnemen. Bij DSL betaal je alleen voor internet, niet voor telefoon en TV.

En bij Telfort betaal je 26 euro p/m voor 50Mbit internet (het kan nog goedkoper), dus dan is het wel wat duurder.
Zo, dat werd tijd zeg. Ik dacht dat ik traag ADSL had, maar hierboven zijn een paar gebruikers die het nog slechter getroffen hebben. Van de geadverteerde 40/4 krijgen wij 16/1.3. Hoewel dat niet onmogelijk traag is moeten we het wel met 7 studenten in een huis delen, en dat loopt zelden soepel.
Altijd zo grappig om te zien hoe KPN hun ADSL promoot met 'het betrouwbare en stabiele netwerk' omdat ze geen snelheid hebben. Mijn ervaring is dat de kabel net zo stabiel is alleen stukken sneller.

Als je ADSL (van KPN) neemt kun je beter eerst onderzoeken welke snelheid je werkelijk gaat halen voordat je een te duur abonnement neemt.
Anoniem: 544499 @Trygve5 november 2013 20:22
Dan zou ik als ik jou was een storing melden!
Als je een 40mb lijn hebt en je haalt echt maar 16mb wordt hier een monteur voor aangestuurd om dit naar minimaal 25 te verhogen!
Wel moet ik erbij zeggen dat de manier van aansluiten bij vdsl verbiindingen goed moet worden gedaan en de bekabeling vanaf het kpn israpunt naar het modem moet ook goed zijn!
Dit zijn vaak 2 punten die voor problemen zorgen.
Nathan, bedankt voor je bericht. Ik heb destijds al contact gehad met de helpdesk. Na mijn korte uitleg direct doorgestuurd naar de technische helpdesk.
Er zijn snelheidsmetingen van de centrale naar de wijkkast gedaan, daar was niks aan de hand. Het moest dus wel vanaf de wijkkast naar ons huis zijn, dat bleek 1,3 2km in afstand te zijn, en uit een oude koperen lijn te bestaan. Daarom ben ik ook blij met dit nieuws, ik hoop dat de snelheid wat omhoog gaat volgend jaar!
Had laatst de kabel van de isra naar de modem wel flink verkort, is nu zo'n 20 cm en heeft een kleine positieve invloed op onze ping en upload gehad.

[Reactie gewijzigd door Trygve op 24 juli 2024 18:46]

Als je een 40mb lijn hebt en je haalt echt maar 16mb wordt hier een monteur voor aangestuurd om dit naar minimaal 25 te verhogen!
Hangt erg van de situatie af. In principe (voorwaarden) is 16Mbit acceptabel voor een <40Mbit pakket, zeker gezien de vele factoren die van invloed zijn. Alleen als r100 in een straal van < 1km van het DSLAM zit is het tijd voor een monteur.

De upload is een ander verhaal... durf er m'n koffie om te verwedden dat de aansluiting tussen modem & isra beter kan. (ergens een bridged tap?)

[Reactie gewijzigd door Twpk op 24 juli 2024 18:46]

Hoef je niet moeilijk voor te doen, kun je gewoon op d website controleren (van te voren)
Ik heb officieel 40, en krijg iets van 36 binnen, niet verkeerd toch?
Misschien eens kijken naar een routertje met OpenWRT, waardoor je middels fq_codel in ieder geval betere latency kan afdwingen. fq_codel gaat gericht pakketten laten vallen als een stream de latency te veel opjaagt. Hierdoor blijft alles voor de weinig-gebruikers gewoon snel.

Meer bandbreedte krijg je er natuurlijk niet door, maar alles werkt wel prettiger.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 24 juli 2024 18:46]

Ik snap dit verhaal niet; ik heb al 2 jaar VDSL op (ff in router spieken) 52012/5184 kbps.

[Reactie gewijzigd door pafdaddy op 24 juli 2024 18:46]

Lucky boy.

Niet iedereen woont zo dicht bij een centrale als jij.
Met deze upgrade komt VDSL2 beschikbaar voor een hele hoop meer mensen.

Bovendien wordt de snelheid nog net iets beter (door nieuwe transmissie technieken).
En komt er pair-bonding. Wordt je lijn effectief 2x zo snel.
Niet waar. ALLES wat in dit artikel staat (muv vectoring en pairbonding) gebeurd al twee(?) jaar massaal. Kan heel goed zijn dat hij al jaren op straatkast met glas en DSLAM (buitenring) zit.

Dat jij dat niet hebt ligt of aan dat er misschien glasvezel aan zit te komen, of dat er te weinig winst te behalen valt opbrengst binnen komt (wat best logisch is als je eens gaat narekening wat zo'n DSLAM nou kost)

[Reactie gewijzigd door Xatr0z op 24 juli 2024 18:46]

Wat je nu roept is slechts gedeeltelijk waar. Er worden op dit moment nog steeds kasten geplaatst. Wel klopt het dat er in 2007-2008 een project is geweest dat ALL-IP heette, toen werden er soortgelijke kasten geplaatst.

Bij deze kasten is er geen rekening gehouden met pairbonding en vectoring. Dit zelfde geld voor kasten die tussen 2010 en 2013 zijn geplaatst. Vanaf 2013 wel.

Er zit wel een groot verschil tussen een geactiveerde kast en een passieve kast, de kast word geactiveerd wanneer er genoeg vezelvoorraad op een telefooncentrale is. (Er moet immers vanaf een switch op een centrale toch een route naar de kast worden gemaakt). De DSLAM word wel meteen besteld, ik weet niet of er Huawei of Alcatel word gebruikt, maar de prijs hiervan ligt tussen de €6.000 en 15.000, afhankelijk van het aantal lijnkaarten en splitterkaarten die geïnstalleerd moeten worden. Daar bovenop komen er ook kosten voor de bekabeling, er moet immers een 2 of 4 aderig kabeltje worden getrokken vanaf de DSLAM naar de lijn die naar de woning loopt.

edit: Nederlands blijft lastig.

[Reactie gewijzigd door _Alkaline op 24 juli 2024 18:46]

Ik zit bij KPN en wij hebben 40Mb volgens mij ook met een VDSL2 aansluiting. Continue 40Mb en nee geen glasvezel. Hier zijn ze nu mee bezig (dus binnenkort doei 40 hoi 100Mb) Maar ik snap dit artikel dus niet helemaal "meer dan 40Mb" Ja hoeveel meer? Want die 40Mb is prima te halen zonder glasvezel tegenwoordig.
ik wou net zeggen ja,

50 Mb is al veel langer mogelijk op de VDSL kasten. Heb al tijden 50 Mb via telfort.
dus dit nieuws klinkt als oud nieuws :)

de attainable speed is overigens meer richting de 100Mb dus het kan prima :)
Het nieuws hier zit hem in het feit dat ontzettend veel mensen níet kunnen profiteren van VDSL.

Dat jij die 50 mbit/s wel kan halen komt omdat jij óf in een gebied zijn waar het al FttC is (want KPN is daar in bepaalde plaatsen in het verleden al mee bezig geweest). Óf je hebt gewoon mazzel dat je al op minder dan enkele honderden meters van de wijkcentrale woont.

Maar ontzettend veel mensen aan randen van steden en dorpen kunnen dus die VDSL snelheden niet halen. KPN wil dus op meer plekken DSLAM's dichter die gebiedenin gaan brengen.
Oke dat is helemaal prima. Ik weet dat wij eerst geen VDSL2 hadden en dat onze internetsnelheid plots veel trager was we haalde nog maar 10Mb/s. Wij hebben toen KPN gebeld die daarop dus iemand naar ons stuurde om het te veranderen. Sinds dien perfect internet.

Verder heel slim dat ze dit zo doen! (toch wonen wij 10km van een centrale af, en wonen we in een vrij klein dorp. Maar kan me voorstellen dat lang niet overal dit beschikbaar is/was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.