KPN versnelt dsl-abonnementen

KPN heeft in alle stilte de snelheden van zijn dsl-internetpakketten verhoogd. Ook is er een nieuw abonnement: KPN Internet Standaard met downloadsnelheden tot 60Mbit/s. Verder biedt KPN meer upgrademogelijkheden.

Het Alles-in-1 Instap-pakket, dat 45 euro per maand kost, biedt voortaan een snelheid van 20/2Mbit/s, terwijl dat voorheen 10/1Mbit/s was. Alles-in-1 Standaard en Premium krijgen een verhoging van 50/5 naar 60/6Mbit/s, zo meldt Breedbandwinkel. De nieuwe snelheden zijn inmiddels ook op de KPN-website te vinden.

Nieuw is het Internet Standaard-abonnement. Dit vdsl-abonnement biedt uitsluitend internettoegang voor 37,50 euro per maand en geeft een snelheid van maximaal 60/6Mbit/s.

KPN geeft ook een aantal upgrademogelijkheden. Zo kan er voor 5 euro extra per maand 100/10Mbit/s worden 'ingekocht'. Andere upgrademogelijkheden zijn naar 100/100 en 500/500Mbit/s voor glasvezelverbindingen voor respectievelijk 7,50 en 17,50 euro per maand.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-06-2015 • 13:00

176 Linkedin

Reacties (176)

176
175
101
1
0
0
Wijzig sortering
Je kan hier zien wat voor snelheid je ongeveer kan verwachten en welke technieken er momenteel beschikbaar zijn of gepland zijn voor je adres (postcode + huisnummer):
http://netco.fpi-info.fourstack.nl/
Klopt voor mij niet, er staat 36mbit/s en haal 42mbit/s. Er zit dus wel een redelijk grote marge op.
Ze zijn dus heel behoudend, dit is wat ze zeker weten dat gaat lukken. Andersom en je zou boos zijn
Afgelopen anderhalf jaar zaten we exact op wat die fourstack site aangeeft. Daarvoor zaten we er zo'n 20% boven. Sinds ruim een week ook weer :) Bonding wordt ook aangegeven en daarmee gaan we naar bijna het dubbele - in de praktijk nog niet beschikbaar. Volgens xs4all krijgen we hierover vanzelf een brief. Of zou het er al zijn (hoe te testen)?
Bonding wordt ook aangegeven en daarmee gaan we naar bijna het dubbele - in de praktijk nog niet beschikbaar. Volgens xs4all krijgen we hierover vanzelf een brief. Of zou het er al zijn (hoe te testen)?
Pair bonding is een techniek waarbij alle 2 de adersparen gebruikt worden, als je nu nog geen bonding hebt, dan heb je ook hardware matige aanpassingen nodig. (een Y-kabeltje). Dus helaas niet zelf uit te testen. Want naast de kabel moet natuurlijk ook op beide aders signaal gezet worden
Heel behoudend. Ik heb sinds 3 weken een 50Mbit abbo, maar heb steady 71Mbit.
En geen Horizonbox meer. Eindelijk. Het was zwaar, maar aan het Lijden is een eind gekomen. :*)
Ik ken het gevoel :)
Betaald nu €45 i.p.v. bijna €60 bij ziggo
Vergeet niet dat dit KPN netwerk is - andere leveranciers zijn wel afhankelijk van het kopernetwerk maar kunnen ook andere aparatuur gebruiken.
Er zit inderdaad een marge op. Als je de experiabox lange tijd aan hebt zal de site ook aanpassen naar je huidige snelheid
Het is dan ook een schatting. Niet overal kan de modem rechtstreeks geplaatst worden waar de telefoonkabel binnenkomt, denk bijvoorbeeld aan appartementen. Als de bekabeling in huis op niet veel trekt zal de snelheid lager uitvallen.
Overigens zie je ook dat bij appartementen dat de een beter signaal heeft dan de andere terwijl ze op exact dezelfde afstand zitten van de centrale. Meestal hoe ouder de telefoonkabels hoe meer verschil er op zit, vermoedelijk dat sommige kabels de tand des tijd beter doorstaan dan andere. Dit geld voor zowel de binnenhuis als de straat kabels.

Heel het probleem van die telefoonkabels is heel simpel, kijk naar hoe dik ze zijn (en onder de straat is het dezelfde kabel). Er is letterlijk 0,0 shielding voorzien, een dun koper kabeltje waar een beetje plastic omheen zit. Daardoor gaan ze als antenne fungeren en een lange antenne pikt meer op dan een korte, vandaar dat de lengte naar de centrale bepalend is.
Afhankelijk van hoe diep, waarin de kabel ligt en hoeveel storingsbronnen er zijn krijg je een ander resultaat echter de lengte blijft de belangrijkste factor.

Dat men schat op 36 en er komt 42 uit is een héél goede schatting als je het mij vraagt.
Ik zie voor mijn adres een geplande upgrade naar vvdsl staan voor Q4.
Enig idee wat dit betekend voor de snelheid? Haal nu max 5mbit met 20 Mbit abo, dus enige verhoging zou best fijn zijn. :P
Zelf zit ik nu op 2,5mb/ps op 6,3KM van de centrale.
Hier staat ook voor Q4 2015 een upgrade naar VVDSL en zitten we op 3,14KM van de centrale, volgens mijn berekening zou dat alsnog 7 keer zo snel internet moeten opleveren.
Ik zit nu op 2,5mb/ps internet, dat is ongeveer 312KB/ps als je het niet belast met andere computers bijvoorbeeld.
Straks zit ik in theorie op 17mb/ps, 2125KB/ps
Het is nog steeds lang niet wat men tegenwoordig mag verwachten van providers, but I'll take it.
Maar nooit eraan gedacht om bijv over te gaan op ziggo of glasvezel indien beschikbaar?

Dit zijn snelheden die ik me nog vaag kan herinneren van ''vroeger''...

Kan natuurlijk zijn dat het geld per maand een zeer grote rol bij je speelt, maar voor die paar euro verschil zou ik gewoon lekker een 120/12 lijntje pakken bij ziggo waarbij je 9 van de 10x ook nog eens boven de geadverteerde snelheid zit..

Niet dat ik dit zeg om KPN te bashen of andere dsl providers, maar ik vind qua prijs/kwaliteit verhouding dat DSL ontzettend duur is.
Glasvezel, kabel en andere grappen zijn niet mogelijk op dit adres.
KPN is de enige provider die ons wil hebben, andere providers willen ons niet hebben omdat ze ons geen goede snelheid kunnen leveren. Wellicht omdat dat dat hun "gemiddelde snelheid" nogal naar beneden drukt. En dat staat natuurlijk niet zo mooi in de foldertjes. Je zit 5 minuutjes fietsen van de stad maar behoort al gauw tot het buitengebied en zo wordt je dan ook behandeld. KPN heeft mij jarenlang boos gemaakt maar de plannen en werkzaamheden die ze er nu doorheen duwen kan ik alleen maar waarderen.
Bij ons hebben ze pas geleden de straatkast geupgraded.
Wij gingen van max 8 Mbit (ADSL1) naar 110 MBit (VDSL2) mogelijk

wij wonen zo 200/300 M van de wijkkast af.
Je gaat naar een buitenring. Kpn is bezig alle kabelverdelers over te zetten op glas. Oftewel, geen koper meer tussen de hoofdverdeler en de kabel verdeler maar glas. En dat scheelt uiteraard een hoop demping. Dan heb je vaak nog maar een paar honderd meter ipv enkele kilometers. :-)
Als het goed is staat er ook een snelheid bij. Als deze snelheid hetzelfde is als dat je nu hebt, woon je of te ver weg bij de straatkast, of er komt een nieuwe en ze kunnen de snelheid niet berekenen.
Onthoud wel dat de site niet altijd even juist is qua datum
Voor ons staat die gepland op 20 juli, "plus of min 1 week". Dan komt er 100 Mb volgens de pagina.
Is ook broodnodig: een maximum snelheid van 5 Mb (die nu beloofd wordt) is bijna Spartaans...

En het verklaart (deels) waarom Ziggo de afgelopen week een aantal dagen in het winkelcentrum stond: nog even zieltjes winnen voor de concurrent met een echt concurrerend product komt! :)
Hoe betrouwbaar is dit? Ik kom voor mijn nieuwe adres uit op 32 mbit max, heb een abbo afgesloten voor 120 mbit...
En bij wie heb je een abo afgesloten? Bij ziggo of bij KPN? aangezien dit allemaal om kpn gaat en hun idd zwaar onder de snelheden anno 2015 zitten met dsl.

Net even bij KPN gekeken en hun verkopen op dsl nu max 60mbps, dus ik denk dat jij een ziggo 120/12 abo afgesloten hebt, en die vind je uiteraard niet terug op een kpn postcode check he haha.

Als jij ziggo 120/12 afgesloten hebt hoef je niet eens een postcode check te doen, als het geleverd kan worden kan je het kopen, indien ze het niet kunnen leveren ( wat volgens mij niet meer bestaat ) dan kan je het ook niet afsluiten.
Indien mijn vermoeden juist is en jij ziggo afgesloten hebt en niet een dsl provider waar dit hele artikel + reacties over gaan dan ga jij gewoon de 120/12 of hoger krijgen op je modem :)
Ziggo. Ik was even te snel inderdaad, bedankt voor de moeite. :)
Nou, stel ziggo liep over de adsl / telefoon lijn ala netwerk van KPN dan had je idd wel die check kunnen doen denk ik, maar ziggo heeft tot in de woonkamer hun eigen netwerk die gewoonweg veel meer aankan dan het telefoonlijntje van KPN, vandaar ook dat die test natuurlijk zinloos is als je naar een glasvezel of kabelaar gaat, daar ligt het kwaliteit veel hoger.
Zeer betrouwbaar, maar het Is wel een KPN postcode check, niet Ziggo/upc.
Voor mij zegt hij: "Status: Op dit adres kan geen (DSL) dienst geleverd worden vanwege de grote afstand tot de centrale"
Dit verklaard ook waarom de helpdesk medewerkers van KPN zo verward waren toen ik ISDN wou opzeggen voor iets meer snelheid. "U kunt helemaal geen ADSL hebben"

En nu wordt ik ietwat sip: "Geen geplande upgrades gevonden"
Dus kennelijk moet ik blij zijn dat ik al ADSL heb en kan ik niet veel verbetering verwachten van KPN.
Ach, het is ook maar net op wat voor termijn verbeteringen worden ingepland en via deze pagina's zichtbaar worden.
Niet erg up-to-date :P

Op mijn nieuwe adres wordt glasvezel neergelegd en geen koper..
Volgens de site zou koper alleen beschikbaar zijn.. :)

(En ook dat zou niet het geval zijn)
Denk dat deze site per wijk geld en niet per huisnummer..
Deze site werkt per huis nummer. Is het wel Reggefiber glasvezel? Het kan zijn dat het pas weergeven wordt als het er al ligt
Het werkt zelfs per aansluiting in hun systeem, zo heb ik op mijn huisnummer 2 aansluitingen.
(Die tweede is van het vorige gebouw op die locatie.)
tussen (glasvezel) kabels in de grond stoppen en daadwerkelijk deze kunnen gebruiken zou ik toch minstens een 1 jaar rekenen. Sneller kan waarschijnlijk niet, vanwege bureaucratische rompslomp en zo.
Dit geldt alleen niet voor de mensen die op glasvezel zitten.
Dat lijkt erg logisch, maar mocht je bv. problemen hebben met je glasvezelverbinding hebben zoals ik had 2 maanden lang (!) en je wil terug naar adsl dan heb je mooi pech.
Dat is dus alleen mogelijk wanneer je naar een andere aanbieder gaat.
KPN schijnt zal altijd de 'beste' verbinding aanbieden en niet minder. De stabilitiet van de verbinding is echter geen factor in het bepalen van de beste verbinding...
</rant>
klopt niet helemaal, geeft voor mijn adres 8mbit aan, en geen vdsl. Terwijl ik 18mbit over vdsl haal ;) (internet only abbo van 40mbit vdsl)
Helaas wordt mijn abo omgezet, maar gebeurd er bij mij geen dooie, dooie klap qua snelheid. Blijf 15 Mb/s houden.
Bij ons geeft ie voor dsl 5Mbit aan 8)7 voor ftth gelukkig wel 500Mbit, geloof niet dat ze nog geld gaan steken in upgraden van het koper.
KPN steekt helaas zeker nog wel geld in het upgraden van koper.
In Apeldoorn is de uitrol van glas stopgezet door KPN en wordt het koper ge-upgrade.
De uitrol is niet gestopt, het aanbod word alleen per wijk bepaald door de vraag. Is er geen 30% of meer vraag naar glas, dan komt het er (voorlopig) niet. In dat geval betekend dat klanten lekker op hun vectoring of bonding lijn blijven zitten. Dan word de kabelverdeler inderdaad wel aangepakt en komt er glas in om de klanten te behouden en voor die wijk het kopernetwerk weer een impuls te geven.

Overigens worden er geen koper abbonomenten meer afgesloten als er glas ligt, huidige vdsl verbindingen worden kostenloos overgezet via een CUF order naar glas. Iedereen happy. Klant snellere en stabielere vervingen en wij minder kosten door slechts 1 te onderhouden netwerk. Gegevens en opnames gaan niet verloren!

[Reactie gewijzigd door MonteurX op 1 juli 2015 00:03]

Voor zover ik weet is de uitrol volledig gestopt. Ook de inventarisatie naar de vraag (30% of meer). Aangegeven door KPN zelf.

Zie ook http://www.glasvezel.nu/nieuws/004218-20140814_uitrol-glasvezel-apeldoorn-stopgezet
en
http://glasvezelgids.nl/reggefiber-stopt-met-aanleg-apeldoorn/

[Reactie gewijzigd door L_Jinx op 3 juli 2015 11:57]

Glasvezel neerleggen is op dit moment nog steeds duurder nar koper upgraden, dus het is nog even wachten
Auw! Huidige adres heb ik glas en kan ik 500/500 halen (ik heb nu 50/50 abo en haal 80/70), nieuwe adres kan ik 15/10 halen met VDSL.. :(
De upload zit in het wat stabielere frequentie spectrum. KPN hecht meer waarde aan een stabielere upload heb ik me laten vertellen. Iets met dat upload over het internet zwaarder is dan download ivm het cachen bij providers(hun "LAN" waar de klanten e.d. inhangen en het rest van het web). Om te voorkomen dat de geuploade pakketjes vaker herstuurt moeten worden. Tevens is het upload spectrum wat kleiner en de marges minder groot.

Is al van vele jaren terug en met het huidige interactieve internet zal het misschien wat minder uitmaken en is het blijven hangen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 30 juni 2015 23:13]

op naar ziggo naar 200/20 :Y)
Een letterlijke copy/paste van mijn originele reactie (Mr_Blobby in 'nieuws: KPN experimenteert met dsl van 400Mbit/s') ;)
Als je het echt letterlijk kopieert is een bronvermelding wel zo fijn of gebruik anders je eigen woorden.

[Reactie gewijzigd door Mr_Blobby op 30 juni 2015 21:39]

Anoniem: 428562
30 juni 2015 13:08
Ik heb jarenlang een 8Mb/s gehad, bandbreedte is bijna altijd hoger geweest dan die 8Mb. Eerst rond de 10Mb en de afgelopen twee jaar was het 17Mb. Ik vraag me af of dat een configuratie foutje bij KPN is geweest. Sinds 1 mei heb ik 25Mb/s van Ziggo voor 10 euro. Maar ik ben altijd zeer tevreden geweest over ADSL van KPN.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 30 juni 2015 13:10]

Vaker is je snelheid niet gelimiteerd.. Dus wanneer je een 8/10Mbit abo hebt, kan het zijn dat je meer haalt wanneer de lijn ook meer door kan geven.

Is vaker ook zo bij 20Mbit abonnementen, wanneer de lijn 47Mbit doorgeeft zul je ook tegen die snelheid kunnen zitten.

Heb het wel vaker meegemaakt, maar of het overal zo is, I have no clue!
KPN en dochters (en de meeste overige DSL providers ook) sturen max signaal uit. Sinds ze over zijn gegaan op DSL type pakketten ipv echte snelheden paketten. Laagste abbos waren ADSL1, midden ADSL2/+ en hoogste VDSL. Dit worden de VDSL 50/100(/200?) paketten. Maar dat is ook techniek gelimiteerd en niet kunstmatig snelheid knijpen.
De 'oude' 8mbit pakketjes zijn nagenoeg allemaal omgezet naar 20mbit, mensen die zo'n pakket hadden, konden vaak toch niet veel sneller, dat een 8 naar 20 weinig last voor ze was. Plus dat de hoge pakketten vaak nog in prijs dalen.
Er zijn het afgelopen jaar toch redelijk wat DSL-snelheidsverhogingen geweest. Zou het niet handiger zijn om de snelheid wat stabieler te maken, zodat mensen die verder van de centrales af wonen, óók de snelheid krijgen waar ze voor betalen? Dat lijkt me toch een stuk fijner, want het meerendeel van de DSL-klanten woont nu eenmaal niet binnen 1 kilometer van zo'n centrale af.
Het blijft met koper altijd zo werken: Als je ver woont, heb je een hoog verlies. KPN is actief bezig met straatkasten plaatsen met VVDSL zodat mensen die 1.5KM+ wonen ook een hoge snelheid krijgen.
Die wonen dus niet meer op 1,5km :P
Jawel, een lijnmeting geeft nog steeds (geschatte) afstand tot wijkcentrale :P
serieus? Lekker dom dan.
Fisieke metingen geven gewoon netjes tot de wijkkast aan, aangezien je vanuit daar je DSL krijgt, niet vanuit de centrale.
Dat gebeurt nu ook, KPN zet overal straatkasten neer zodat de afstanden korter worden en de snelheden dus omhoog gaan.
@RobinF & HvanderT; ah, dat helpt (hopelijk) inderdaad een hoop in dat geval. :)
En als je ver weg woont, blijft er hopelijk meer over omdat er een hogere snelheid verstuurd wordt
De afstand tot de centrale is niet altijd leidend.
Bij VDSL gaat het om de afstand tot het punt dat het glas wordt en dat is dan doorsnee de straatkast/wijkkast die op max 1 KM zit.
en de huidige abbo's? :-)
Ik heb een verhoging gehad. Naar 70mb ipv 60.
Dus die worden zeker niet vergeten
Dit vraag ik mij ook af. Ik betaal nu voor 10/1 met een upgrade om de 14 te halen. Maar ik zou dus naar 20/2 kunnen!
Wel gek dat op bijna geen één VVDSL adres de 100/10 optie beschikbaar is
op mijn adres : 110/11. De wijkkast is pas geleden geupgraded met glasvezel

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 30 juni 2015 15:31]

Maar is de optie ook beschikbaar, als je een pakket wil bestellen?
Als ik bij xs4all kijk geven ze me als hoogte mogelijkheid (hoogste DSL) 100/10
bij KPN vaag genoeg niet :? :?
Vaag bedrijf.

Techisch dus mogelijk (in dat hoeverre vertrouw ik xs4all wel), of de ISP's het aanbieden is een 2e
Daarvoor moet eerst de kast in de wijk aangepast worden naar glasvezel. Van huis naar de kast zal nog steeds koper blijven maar is het mogelijk om dmv. pair bonding een snelheid van 100mbit te halen. Ook wordt er druk geexperimenteerd met snelheden van 500mbit over het laatste stukje koper.

Nu eerst druk bezig met de uitrol van FTTC dus :)
Jep, en straks Bonded Vectoring en dan V.PLUS of SuperVectoring
VDSL kan nog veel meer, mijn lijn met vectoring traint netjes in op 99,6Mbit down en 22 up...

(Draytek 2860)
Dan heb je ook een beetje geluk qua lengte en kwaliteit van de telefoonkabels van je aansluiting. Zelfs in dichtbevolkt gebied haal je dit soort snelheden nauwelijks.
Vectoring haal je over het algemeen alleen in buitengebieden, of als je ver van de wijkcentrale woont, omdat VVDSL alleen in straatkasten wordt uitgerold
Nu op ons plekje ook weer fatsoenlijk internet. De service medewerker van KPN aan de telefoon wist mij te vertellen dat ik een snelheid van rond de 44mbit kon verwachten naar mijn huis maar eenmaal aangesloten bleek dit een stuk hoger uit te vallen en halen we vrolijk zo'n 65mbit :)

Ik vond het dus al vreemd want op internet stonden andere snelheden vernoemd dus ik zei al tegen de monteur, "ik niet bemoei". Maar nu lees ik dit dus en dan klopt het ook wel :)
Wat de meeste mensen vergeten is dat de lijnkwaliteit heel erg meespeelt in de daadwerkelijke snelheid. Heb je geluk dan ligt er een droom koperlijn in de grond, heb je pech dan is het waardeloos. Hoe beter de kwaliteit hoe lager de weerstand en hoe beter de geleiding en hoe hoger de snelheid (even heel simpel uitgelegd). Het kan altijd veel beter uitpakken of het kan heel slecht uitpakken, dat weet KPN vaak ook niet weet ik uit ervaring als werknemer van een andere ADSL provider. Wel heeft KPN zelf over het algemeen de beste snelheden. Als je in Rotterdam woont kun je het beste nooit ADSL nemen als je in de oudere delen van de stad woont, alle wijken die er voor de oorlog als stonden zijn no-no wat betreft ADSL omdat de kwaliteit daar bagger is bijvoorbeeld.
De kwaliteit is van belang bij de wat grotere afstanden, op een korte afstand moet je wel héél erg slecht koper hebben liggen om die snelheden niet te kunnen halen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er kwalitatief minder koper naar de centrale ligt :)
vergeleken met m'n basis ziggo van 50mbit/s is het toch wel mager. Ook voor 45 euro voor 3 in1
Alleen maar omdat je schijnbaar een oud UPC abonnement hebt, Ziggo verkoopt dat niet meer en nu is het 40Mbit voor 45.95 EUR/maand.
Xs4all heeft ook hogere internetsnelheden zie ik net. Waar ik eerst bij het 50mbit/s abbo 38mbit/s haalde haal ik nu 42mbit/s. Het lijkt er dus op dat alle providers op het kpn dsl netwerk zijn geüpgraded.
Vanavond ook eens kijken, dan.
Ik zit aan het einde van de lijn en mijn verbinding stuitert tussen de 8 en 10Mbit, waar het 20 zou kunnen zijn qua pakket. De postcode-check geeft zelfs maar 7 op, trouwens...
Jammer dat bij ons een infrastructurele beperking van 8/1 geldt (max; werkelijk is 6,75 down, 0,75 up). Abo kan wel sneller maar infrastructuur niet..... Of we moeten iets met gebundelde kabels nemen waardoor het vele malen duurder wordt....
Pairbonding? Bij KPN betaal je gewoon voor (bijvoorbeeld) 50/5, en dan krijg je pairbonding als dit er is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee