Veel KPN-klanten krijgen binnen anderhalf jaar hogere vdsl-snelheden

KPN-klanten die rond wijkkasten wonen die een upgrade krijgen, kunnen de hogere snelheden binnen anderhalf jaar verwachten. Dat blijkt uit een interne planning van KPN die in handen is gekomen van Tweakers. De upgrade van de wijkkasten moet begin 2015 klaar zijn.

De planning vermeldt welke wijkkasten wanneer een upgrade krijgen. Het laatst zijn onder meer de wijkkasten in Zwolle en delen van Amsterdam aan de beurt, die voor de eerste maanden van 2015 gepland staan. De eerste wijkkasten hebben inmiddels een upgrade gekregen. De hele planning is in handen gekomen van Tweakers: KPN heeft de planning zelf niet naar buiten gebracht.

De nieuwe straatkasten, door KPN 'vdsl buitenringen' genoemd, komen op plaatsen te staan waar nog geen glasvezelverbindingen naar de huizen aanwezig zijn en het telecombedrijf nog aangewezen is op het leveren van internet via koperlijnen. KPN meldt dat de eerste van 1200 geplande straatkasten inmiddels in Maarn is opgeleverd. De kasten worden door het telecombedrijf geplaatst samen met VolkerWessels en Schuuring.

KPN wil met de nieuwe straatkasten, die direct aan fiberlijnen zijn gekoppeld, de afstanden over het 'laatste stukje' koperlijn verkorten. Hierdoor kunnen hogere snelheden behaald worden, mede doordat met vdsl2-technieken als vectoring en pair bonding mogelijk zijn. Met de nieuwe straatkasten kunnen deze beide technieken gebruikt gaan worden waardoor klanten met een adsl- of vdsl-abonnement een snellere verbinding kunnen krijgen.

KPN claimt dat er met de upgrades van de straatkasten snelheden van meer dan 40Mbit/s te behalen zijn. Dit moet een gunstig effect hebben voor abonnees die kijken naar Interactieve Televisie en tevens hogere down- en uploadsnelheden op de internetverbinding mogelijk maken.

Update 15:52: KPN laat weten dat veel mensen een hogere snelheid krijgen, ook als hun wijkkast niet in onderstaande tabel staat. "Dit is alleen de batch die komende tijd een upgrade krijgt. Veel kasten zijn al geschikt", aldus woordvoerder Maurice Piek. De maximale snelheid is, in tegenstelling tot wat KPN eerder zei, niet 40Mbit/s maar 100Mbit/s na de upgrade.

Door Arnoud Wokke en Joost Schellevis

08-11-2013 • 14:11

115 Linkedin

Reacties (115)

115
115
74
6
1
3
Wijzig sortering
Anoniem: 21979
8 november 2013 19:01
Update 15:52: KPN laat weten dat veel mensen een hogere snelheid krijgen, ook als hun wijkkast niet in onderstaande tabel staat. "Dit is alleen de batch die komende tijd een upgrade krijgt. Veel kasten zijn al geschikt", aldus woordvoerder Maurice Piek. De maximale snelheid is, in tegenstelling tot wat KPN eerder zei, niet 40Mbit/s maar 100Mbit/s na de upgrade.

Dit betekend dan dat zeker een gedeelte van de bestaande wijkkasten al geupgrade zijn, maar nog geen snelheidsverhogingen naar 100Mbit/s zijn doorgevoerd.

Mijn postcode staat overigens ook niet in de lijst (2805).
Zit zelf op een afstand van ongeveer 30m van een wijkkast, heb sinds een half jaar 50/5 abbo via Telfort en haal 49/5.
Mooi als de snelheid ook bij Telfort(dochter KPN) naar 100Mbit/s gaat!
Op de site is daar iig nog niets over te vinden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 21979 op 8 november 2013 19:08]

Iets klopt er niet helemaal;
mijn postcode staat niet in de lijst, echter heb ik 28 oktober een brief gehad van de KPN dat in december mijn snelheid omhoog gaat van 30 naar 50mbit.
gezien ik ook nog op de ouderwetse lijn zit waar voorheen niet meer als 30 doorheen kon moeten ze wel iets veranderen.

verder wordt het natuurlijk gewoon tijd dat ze overal glas gaan aanleggen, vraag me ook echt af of dit soort investeringen wel rendabel zijn op de lange termijn.
Naast vectoring doen ze los daarvan ook aan pair bonding; gezien de snelheidsverhoging kunnen ze ook dat hebben toegepast. Dat staat hier dus los van :)
Maar hebben ze daar geen nieuwe DSLAMs voor nodig ? Dus toch een upgrade ?

Interessant. Misschien gaat de DSLAM in mijn dorp ook binnenkort pair bonding doen. De DSLAM is volgens mij onlangs pas geupgraded. (Pas in Nov 2012 ging ik van ADSL naar ADSL2+).
Het klopt allemaal wel, KPN zal alleen de locaties aanpassen die buiten het gebied van de wijkcentrale liggen. Dit gaat om dorpen die ongeveer een tot twee kilometer buiten het verzorgingsgebied liggen. Hiermee ondervangt KPN de karsterieken van de VDSL-verbinding. De snelheidswinst heeft nut tot twee kilometer.
Jaren terug kreeg ik ook bericht dat mijn snelheid omhoog ging. Abo vorm ging omhoog maar snelheid echt niet hoor. Maandenlang teveel betaald. Uiteindelijk wel deel teruggekregen maar wel oplichterij.
En zoals altijd worden de buitengebieden nog slecht bediend. We zitten nog steeds op koper dat voor de oorlog is aangelegd en KPN doet er niets aan om de verbinding hier te verbeteren.

Wel fijn voor de mensen die wel een upgrade krijgen.
En zoals altijd worden de buitengebieden nog slecht bediend.
Het is goedkoper en rustiger om in een buitengebied te wonen in plaats van in een stad. Daar staat wel tegenover dat het niveau van diensten lager ligt, omdat het aanbieders nou eenmaal veel kost.

Stedelingen hebben het voordeel van veel en varieteit aan diensten, maar hebben dan weer niet de rust en ruimte en betalen zich weer blauw aan woonkosten.
Indeed.

Hopelijk schiet het op met glasvezel door de riolering. Dat zou erg handig zijn :). Nu heeft gld wel geld vrijgemaakt om buitengebieden ook glasvezel te geven, maar dat duurt tot 2020 en er is geen indicatie of het ook overal komt.
Gelderland ?
Interessant. Heb je een URL met meer info ?

Tien jaar geleden moest het buitengebied opeens worden aangesloten op riolering. Technisch niet makkelijk. Zeker met al die heuvels hier, stront stroomt niet heuvelopwaarts. Dure oplossing, met pompen overal. In theorie kon je kiezen of je meedeed. In de praktijk had je geen keuze. ("Ja meneertje, vandaag voldoet uw zinkput. Maar over 5 jaar veranderen de regels misschien. En dan moet u de volle prijs voor een aansluiting betalen. Misschien wel 10k euro").

2500 Euro eigen bijdrage betaalt voor een rioolaansluiting in het buitengebied. Plus een veelvoud aan subsidies.

Maar een klein glasvezelkabeltje leggen, waar je echt wat aan hebt, ho maar. Nog geen cent subsidie heeft de gemeente er voor over.
http://www.omroepgelderla...dband-in-buitengebied.htm

Ik zit hier waar misschien 10 huizen internet hebben en dat over een afstand van alleen al 2.2km tot ons huis dus wordt flink bijbetalen denk ik.....
Hier in Overijssel is het precies hetzelfde. Vijftien jaar geleden konden we kabel krijgen, maar in een dorp met allemaal ouderen was de prijs van 1000 gulden per huishouden niet overeind te houden. En nu balen er heel veel mensen van dat ze daar destijds niet zijn ingestapt. We zullen wel gewoon rustig moeten afwachten, of verhuizen.
Echt heel mooi, zo'n tabel met zoekfunctie direct in het artikel! Mijn complimenten :)
Anoniem: 474132
@vharten8 november 2013 14:25
Ik huiver mijn postcode in te vullen, zou tweakers.net/De Persgroep dit aan mijn tweakers account/browser fingerprint koppelen?

/aluhoedjesmode off
Ik huiver mijn postcode in te vullen, zou tweakers.net/De Persgroep dit aan mijn tweakers account/browser fingerprint koppelen?

/aluhoedjesmode off
Haha. Hoewel ik het goed vind dat je nadenkt over je privacy, kan ik je (als bouwer van het tooltje) verzekeren: nee. De tool werkt geheel clientside, er is na het laden van de statische content geen interactie meer met de server. Als je me niet gelooft, check hier zelf de broncode: http://tweakimg.net/files.../kpn-vectoring/index.html
Komen deze gegevens bij KPN zelf vandaan? Zoals ik het in de titel lees lijkt het een gelekt bestand.

[Reactie gewijzigd door _Alkaline op 8 november 2013 14:59]

Je kan ook alleen de gemeente invullen.
Ik huiver mijn postcode in te vullen, zou tweakers.net/De Persgroep dit aan mijn tweakers account/browser fingerprint koppelen?

/aluhoedjesmode off
Een volledige postcode (inclusief letters) omvat ongeveer 25 adressen, dus is redelijk privacygevoelig.

Een plaatsnaam echter valt afhankelijk van waar je woont wel mee. Bij sommige providers is die ook al accuraat met GeoIP te bepalen, en anders kan het bekend zijn als je je woonplaats ooit bij een V&A ad hebt gezet.

Desondanks goed om erover na te denken natuurlijk. :)

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 8 november 2013 16:53]

Valt mij ook al geruime tijd steeds meer op; de tweakers.net/De Persgroep/Kpn samenwerking cq marketing.
O.a. ruim reclame voor xs4all maar de speciaal (mede)
daarvoor aangemaakte topics verder inhoudelijk links laten liggen!??
Maar tja, kan hier dan ook maar 8mb (11 in de praktijk!) halen via het koper...
Alleen de cijfers ingeven is al voldoende en zolang ze niet zien wat je onder de douche doet zal ik me geen zorgen maken :+
Eens, dat is echt fantastisch :) Wel jammer dat hier nergens een wijkkast geplaatst gaat worden, maar daar vreesde ik al voor :) Het zijn vooral steden waar het gaat gebeuren :)
Zelfs in de steden is het niet altijd koek en ei. Met de postcode van de wijkcentrale (die kan net in de buur-gemeente staan!) weet ik de centrale dus wel wordt bijgewerkt maar de 3 tot 4 Mbit adsl hier in de straat echt niet veel hoger gaat worden, gelet op de eerste paar woorden in het artikel...

Oftewel: zij die dicht bij de centrale wonen kunnen nog meer krijgen maar de techniek verhinderd dat iedereen die nu nog op max 10 Mbit zit, niet echt veel verbetering krijgt.
Om te kunnen zien op welke wijkcentrale je zit kun je via de check van BBNED doen: http://www.bbned.nl/netwerk/postcodecheck

Vervolgens kun je deze opzoeken in de lijst: http://www.actw.nl/kpn%20nummercentrales.htm

Daar kun je de straat zien en die kun je opzoeken in het scrips van Tweakers.net :+

Edit: dacht dat de lijst van wijkcentrales die aangepast wordt door KPN veel langer was.
Blijkt dus maar om een paar te gaan..

Uiteraard staat mijn wijkcentrale er niet tussen :'(

[Reactie gewijzigd door Flashbot op 8 november 2013 14:34]

Een telefooncentrale is geen wijkcentrale!
Ik denk dat je in de war bent met ADSL ipv VDSL.
VDSL maakt juist gebruik van kleine wijkcentrales naar de "gewone" telefooncentrale.
De check van bbned is dat dan naar een telefooncentrale of een wijkkast?
Telefooncentrale.
Je kunt dat ook wel afleiden uit de aantallen in de plaats waar je woont.
De afstand tot de centrale telt ook mee.
Bij een telefooncentrale kan dit wel 2000 meter zijn of meer, een wijkcentrale/wijkkast is veel dichterbij, denk dan aan 100-200 meter.
Vdsl maakt gebruik van kabelverdeelkasten,mocht je dat bedoelen met wijkcentrales.
Klopt, je kunt zo'n kabelverdeelkast ook een wijkcentrale noemen. Het is een knooppunt waar een groep kabels samen komen. In feite niet veel anders als een telefooncentrale.
BBNed postcode check geeft je wijkcentrale weer, de KPN upgrade in het nieuwsbericht gaat over wijk/straatkasten

Zo zijn er in Rotterdam maar +/- 20 wijkcentrales en een stuk meer wijk/straatkasten.
Komen die snelheden ook beschikbaar voor klanten van andere (ADSL) providers die de koperdraad van KPN gebruiken?
Ikzelf heb DSL internet van Tele2, en heb een verbinding van 50/5 mbit.
Ik concludeer hieruit dat deze upgrades alleen interessant zijn voor wijken waar tot nu DSL tot maximaal 20 mbit wordt aangeboden.
Ik hoop dat wij dan in Nieuw-Vennep ook bij Tele2 nu ook dan VDSL kunnen kiezen, althans, ik hoop van wel met mijn 1394m van de centrale (die ook nog eens naast mijn vaders winkel staat).

Nu kan ik nog alleen bij Tele2 20mbit krijgen waarvan ik 12mb max. haal :(
Als je met een 20 Mbit abonnement max 12 Mbit haalt, dan zal je te ver van de centrale zitten om voordeel te hebben van nieuwe technieken.
Nope. Tele2 gaat dit ook aanbieden vanuit de KPN wijkkasten dus er is dan wel degelijk een hogere snelheid te halen bv factor 5x hoger. Het is alleen nog even afwachten maar Tele2 gaat hier wel mee komen(kpn wholesale).

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 9 november 2013 01:07]

Mooi om te horen, ik wacht rustig af :P
Gaat over dezelfde infrastructuur. Dus het is mogelijk.
Het vreemde is dat KPN (en dochters) hogere snelheden kan leveren maar het niet doet. Ik zit bijvoorbeeld bij Tweak als provider en heb daar een VDSL2 abonnement, ze leveren 52/5mbit over een lijn die door KPN geleverd wordt, dat terwijl KPN aan hun eigen klanten 40/4 levert.
KPN heeft ongeveer een jaar terug ook abonnementen verkocht met 50 mb/s. Dat werd Internet Premium genoemd, maar die snelheid hebben ze inmiddels verhoogd naar 80mb/s, wat alleen leverbaar is met pairbonding
Telfort leverd wel 52 mbit
Anoniem: 80487
8 november 2013 14:18
40mbit "hoog".
Ik snap niet waarom ze ADSL zo blijven "oplappen" terwijl ze gewoon glasuitrol moeten bevorderen. De achterstand die DSL heeft ten opzichte van Cable is gewoon lachwekkend inmiddels... en dat is kut want dan hang voor "echt" snel internet af van 1 partij. (Als je geen glas kan krijgen)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 8 november 2013 14:20]

Mja, Glas is nog wel veel te duur, ik betaal 32 euro per maand voor 30 mbit incl digitaal TV, eerst vergelijkbare is minstens 10-15 euro duurder. Dat is per jaar 120 euro extra voor iets wat ik niet nodig heb. Series en films worden automatisch gedownload...
Anoniem: 303530
@sbmuc8 november 2013 16:30
Dat verschilt per locatie. Bij mij is een 8/1 inet+bellen+tv pakket duurder dan een 75/75 inet+bellen+tv glasvezel pakket.

Oordeel zelf:
https://bestellen.kpn.com/pakketten/standaard/alles-in-1
kpn alles in 1 instap (8/1), €48.
https://www.caiway.nl/site/nl/pakketten/overigepakketten
caiway alles in 1 easy (15/1.5), €46

https://www.caiway.nl/site/nl/pakketten
caiway glasvezel instap (75/75), €40.
Vectoring? Betekend dat je geen eigen modem meer kan plaatsen en geen concurrenten de koperdraden kunnen gebruiken? Of heb ik http://www.viprinet.com/de/viprinet/netzneutralitaet niet goed begrepen?
Nee, vectoring is een techniek tegen ruis.

Normaliter zt er ruis op de lijn, en vectoring techniek zorgt dat een groot deel van die ruis word opgeheven waardoor er minder signaal verlies is, en dus een hogere snelheid behaald kan worden.


Adion heeft gelijk:
Linkje

[Reactie gewijzigd door _Alkaline op 8 november 2013 15:07]

Voor zover ik weet is er geen universele standaard voor vectoring, dus op dit moment zal dit wel degelijk enkel werken met een modem met firmware van de provider.
Concurrenten kunnen vermoedelijk wel hun modems compatibel maken lijkt me. Ik neem aan dat die wel toegang krijgen tot de exacte specificaties, of anders dezelfde modems moeten aanbieden.
Geweldig nieuws! Kan niet wachten. Al zou ik wel moeten, omdat ik, in de regio Zwolle, pas in 2015 aan de beurt ben :(

Oh, te vroeg gejuicht. Ik ben weer blij met een dode mus. De wijkcentrale waar ik op zit aangesloten krijgt natuurlijk weer geen upgrade. Misschien toch maar een 4g access point aanschaffen (wanneer dat hier wordt uitgerold).

Ik kom er nu ook achter dat ik op een andere wijkcentrale zit aangeloten als dat ik dacht, maar dat maakt niet uit, want die krijgt ook geen upgrade. En gelukkig zit ik ruim 3.5km van de centrale af. Al ligt de andere centrale op zo'n 2/2.5km. Dus ik denk toch dat het een 4g access point wordt, om nog een iets hogere snelheid te halen (momenteel 8mbit, 4mbit wanneer ik TV kijk).

[Reactie gewijzigd door Kontsnorretje op 8 november 2013 15:10]

Ik zit in Zwolle op een wijkkast die 100% zeker weten al een upgrade heeft gehad, zonder dat ik nu VDSL kan bestellen. Bovendien staat deze kast ook niet in de lijst. Als het statement van KPN klopt dan blijf ik toch hoop houden... Misschien moet je eens ter plaatse kijken ;)
helaas, Kampen wordt ook overgeslagen :(
Kampen heeft in 2008 allemaal van die kasten gekregen! Het zou daar al beschikbaar moeten zijn.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee