KPN brengt 100Mbit/s-vdsl naar nog eens 1,5 miljoen huishoudens

KPN brengt de snelheden van vdsl vectoring en pair bonding, van theoretisch 100Mbit/s en 200Mbit/s, naar meer huishoudens. Tot nu toe konden via het kopernetwerk 2 miljoen huishoudens bereikt worden met deze snelheden, maar daar komen nog eens 1,5 miljoen huishoudens bij.

De uitbreiding is het gevolg van de introductie van VDSL Binnenringen. Tot nu toe bracht KPN vdsl vectoring en vdsl pair bonding naar de 'VDSL Buitenringen', oftewel de straatkasten die op meer dan 1500 meter van de wijkcentrale liggen. Hierdoor kunnen inmiddels 2 miljoen adressen met de hoge vdsl-snelheden worden bereikt.

Een groot deel van de huishoudens woont echter binnen 1500 meter van de wijkcentrale. Dankzij VDSL Binnenringen krijgen volgens KPN ook die 1,5 miljoen adressen nu de mogelijkheid de hogere snelheden te ontvangen. Bovendien wil KPN vdsl2 en vectoring inzetten op het directe net en de centrales waar geen mdf access wordt afgenomen.

Vdsl vectoring maakt een snelheid van 100Mbit/s mogelijk en met pair bonding is dit 200Mbit/s. Modems moeten hiervoor wel aan de Vectoring- en Bonded Vectoring-standaard voldoen. Naast KPN zelf kunnen de partners van het bedrijf de snelheden op het kopernetwerk gaan aanbieden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-08-2015 • 13:52

266

Submitter: Henkie-Jan

Reacties (266)

266
261
217
12
0
0
Wijzig sortering
Is deze hoge snelheid (van 100Mbit) altijd mogelijk of hangt dit ook samen met de huidige snelheid. Volgens https://netco-fpi-info.fourstack.nl/addresses/search zitten we namelijk nu bij mijn ouders op 6 Mbit/s. In Q4 van 2015 komt er een upgrade naar VVDSL, maar hier staat nog steeds een maximale snelheid van 6 Mbit/s bij.
Die site klopt niet bij mijn adres.
Hij geeft de oude snelheid (6Mbit) weer, terwijl een paar maanden geleden hier toch echt de wijkkast is geupgraded naar VDSL2.
Bij mij ook niet. Site geeft aand at wij 14 mbit/s koper zouden moeten hebben. In de realiteit loopt er helemaal geen lijn meer naar ons pand.
Dat klopt wel, want het is de mogelijke snelheid op het adres, niet de daadwerkelijke. Als de kabel weer aangesloten wordt is 14 mbit/s waarschijnlijk wel de snelheid die je krijgt.
Alleen wordt de kabel niet aangesloten want dat weigert KPN actief. Maar het zou me erg zuur lijken als je moet verhuizen en via zo'n site checkt of je een beetje fatsoenlijk internet kunt krijgen in een mogelijke woning. Zit je daar en dan blijkt opeens de kabel niet eens naar je woning te lopen. En vervolgens weigert elke ISP om er een te leggen. Dan heb ik toch liever dat zo'n site 0 mbit/s aangeeft, dat is tenminste een waarschuwing. Maar goed, ik denk niet dat ISPs actief kijken of kabels uberhaupt nog wel liggen waar ze denken dat ze liggen.
Gewoon een analoge lijn aanvragen. KPN heeft hiervoor een leververplichting tegen vaste tarieven. Het boeit niet of ze alleen een kruisdraad moeten zetten of een halve kilometer kabel moeten graven: de aansluitkosten zijn altijd hetzelfde en ze mogen het niet weigeren. Daarna kun je dat koperpaar voor dsl laten gebruiken. Let op: wel als consument aanvragen.
De leververplichting is tegenwoordig al een paar jaar uit de wet geschrapt (2012), die leververplichting hield ook een kosteloze fysieke aansluiting op het net in.
KPN moet echter wel indien jij wenst de aansluiting regelen, maar mag hiervoor de kosten in rekening brengen.
Hoeveel dat uit eindelijk moet gaan kosten is afhankelijk van een aantal factoren. In 2013 waren er 2 verschillende tarieven, 800 euro of 1500 euro en die waren afhankelijk van of er in de straat een zogenaamde straatkast aanwezig was of niet.

Wel kan het interessant zijn om het eerste jaar ADSL rechtstreeks bij KPN af te nemen ipv bijvoorbeeld Telfort.

Bij een Scouting vereniging waarbij ik actief ben hebben dat uiteindelijk gedaan.
KPN DSL wilde, indien wij bij hun een jaarcontract afnamen, de opdracht aan KPN Netwerk geven om die kabels even te trekken op hun kosten. Het DSL abonnement was slechts twee tientjes per maand duurder dan bijvoorbeeld Telfort en de aansluiting zou bij onze club 800 euro kosten.

Dus effectief kostte die aansluiting ons 240 euro.
Volgens mij bestaat die leverplicht nog steeds maar is in 2012 de bepaling geschrapt die voorschrijft dat het via koper moet gebeuren. Ergo: als er glas ligt mag KPN weigeren om koper erbij te graven en mag het je VoIP aanbieden over glas ipv POTS.

En als je al fiber hebt liggen dan is er ook geen noodzaak tot tweede of zelfs eerste koperpaar. Wie wil er nou VDSL als je FTTh kan krijgen?
De leverplicht van KPN geldt nog steeds. Echter dit geldt voor het signaal niet de signaaldrager. KPN is niet meer verplicht om daadwerkelijk een koperkabel te leggen naar elke woning wat in het verleden wel het geval was. Nieuwbouwwoningen worden daardoor soms zonder telefoonaansluiting opgeleverd indien de aannemer of de klant niet zelf iets regelen.

Via aansluitingen.nl kan een klant een (KPN gecertificeerde) aannemer de kabel laten leggen op eigen kosten. KPN is dan wel verplicht om daar een signaal over te leveren.

http://wetten.overheid.nl...ldigheidsdatum_12-01-2014
Volgens mij bestaat die leverplicht nog steeds maar is in 2012 de bepaling geschrapt die voorschrijft dat het via koper moet gebeuren. Ergo: als er glas ligt mag KPN weigeren om koper erbij te graven en mag het je VoIP aanbieden over glas ipv POTS.

En als je al fiber hebt liggen dan is er ook geen noodzaak tot tweede of zelfs eerste koperpaar. Wie wil er nou VDSL als je FTTh kan krijgen?
Helaas, moet ik toegeven dat je in deze totaal ongelijk hebt.

In de gemeente waar deze club staat is geen FTTH of andere vorm van glasvezel aanwezig.
Dit houdt dus volgens jou in dat de KPN de koper dan gratis aanlegt, zoals het volgens de leveringsplicht hoort.

Maar in 2012 is die leveringsplicht opgehouden te bestaan, natuurlijk wil het KPN netwerk je graag als klant hebben, maar tenzij je dit via ISP KPN doet, moet je zelf de aansluiting betalen.
Tot 2012 moesten ze dit wel bij nieuwbouw projecten of bij bestaande woningen realiseren indien afwezig. Dit allemaal kostenloos.
Exact, bij _wet_ moet een adres een analoge lijn hebben vziw.
Nee, dat is ook weer overdreven. KPN heeft een leververplichting voor analoge lijnen, maar er is geen wet die verplicht dat elk pand een analoge lijn moet hebben.
koste mij 7 maanden om een kabel naar mijn huis te laten aanleggen bij kpn. 3 verschillende keren opnieuw abonement en 2 verleningen, Ik wens je succes kpn heeft een overheids mentaliteit.
De site is ooit gelekt per ongeluk, KPN heeft het ondertussen maar als suggestie aan klanten aangeboden om zelf te checken, scheelt een hoop forum threads.

De website klopt lang niet altijd, maar geeft vaak wel vrij correct aan wanneer er een update gepland staat. De snelheid deugt vaak van geen kant.

Zo is er hier een upgrade gepland Q4 2015, in het dorp krijgt men 100mb/ps en iets verderop 50mb/ps - het eerste huis buiten de borden van het dorp heeft al 2mb/ps staan. Is dus erg ruig opgemeten.
Dat hangt af van de situatie. Vdsl is officieel mogelijk tot 1700 a 1800 meter van de dslam.

Nou zijn er grofweg 2 situaties mogelijk bij zo'n upgrade:

- situatie 1: de verdeelkast tussen telefooncentrale en de huisaansluiting is al voorzien van een glasvezel buitenring en dslam's en krijgt de upgrade van vdsl naar vvdsl. In dit geval weet je zeker dat de upgrade naar vectoring niet mogelijk is want anders kon je nu al vdsl zonder vectoring afnemen.

- situatie 2: de verdeelkast tussen de telefooncentrale en de huisaansluiting wordt momenteel nog gevoed door koperkabels vanuit de centrale en men gaat hier een glasvezel buitenring en dslam's in plaatsen. Tegenwoordig worden deze kasten gelijk voorzien van vectoring. In dit geval hangt het er vanaf of je vvdsl beschikbaar krijgt; stel de centrale is 3km van je huis af dan mag die kast op maximaal 1800 meter vanaf jou huis staan. Anders gaat vectoring niet werken. Adressen binnen een bepaalde straal is al wel te voorspellen wat de snelheid met vvdsl zal zijn, twijfelgevallen of verbindingen die te ver weg zijn niet(mijn inschatting).

Mocht het niet mogelijk zijn om vvdsl vanaf de nieuwe buitenring leveren, dan kan je ADSL2+ signaal wel vanaf de buitenring geleverd worden, de afstand is dan korter dan eerst en de snelheid dus hoger. ADSL2+ gaat over het algemeen niet sneller dan 20Mbit en neemt ook af in snelheid naarmate de lijn langer is.

Dit is wat ik zo 1,2,3 denk te weten! Succes
Pas geleden hebben ze hier tot de wijkkast de straat open gemaakt en er glas gelegd ;)
ik kan als ik wil gewoon 100/10 krijgen. Die kast staat 100M van mijn huis af.

Waarom ze niet rond informeerd hebben of mensen geinteresseerd zouden zijn in the last mile (FTTH) is mij een raadsel maar goed.
Dat heeft met de kosten en baten te maken. Gemiddeld gezien heeft een verdeelkast zo'n 300 aansluitingen zoals in het artikel beschreven staat. In het minst gunstige geval moeten ze flink wat glasvezel aanleggen(als er in de nabije omgeving nog dark fibers liggen drukt dat de kosten behoorlijk), vervolgens wordt er voor enkele 10 duizenden euro's aan apparatuur geplaatst en voor 75.000 euro hebben 300 huishoudens een snelle verbinding.

In een dichtbevolkt gebied kost het echter al minstens 1000 euro per huishouden om ftth aan te leggen omdat daar geen gebruik worst gemaakt van de bestaande infrastructuur. Wil je dan deze 300 klanten aansluiten(bij deze aantallen ligt de investering vast hoger) kost dit al 300.000 euro.

Vlug rekensommetje gebaseerd op schattingen.

Je snapt het punt uiteraard wel.
Natuurlijk is het de bedoeling dat overal ftth ligt over een x aantal jaar, maar zo'n investering kun je niet in een keer doen, en dat is, zoals ik het ergens las, volgens mij de reden voor deze hybride strategie.
Als ik bij mezelf in de omgeving kijk dan klopt er ook niets van, op mijn adres 50mb/s (wat ik ook haalde in het begin maar nu door een storing in de wijkkast niet) en kijk ik dan b.v. naar het adres van mijn bovenburen dan is het maximaal 5mbit. En dit varieerd tussen bijna alle woningen in dezelfde portiek van 5, 7, 16, 50...

Ook valt het me op dat de upgrades niet meer vermeld worden op mijn locatie, als sinds eind 2013 stond Gvectoring in de planning en dit is nu al 6 keer verzet en nu staat er helemaal niets meer geplanned.
Altijd die factoren bij DSL. Had eigenlijk gehoopt dat die oude meuk 'technologie' al de laan uit gestuurd was.

Zelfde als je bij een fast food keten een cola zou bestellen die tot 0.5 liter gevuld is. En dan maar 0.05 Liter krijgen.
KPN zou dat van een kant ook graag willen, maar je zit er dan wel mee dat het hele netwerk dan op de schop moet, en daar zijn meer kosten aan verbonden dan elke keer upgraden naar een nieuwe standaard.

Maar dit is in bijna alle eerste wereld landen zo, en dat blijft ook nog wel ff. 2e en 3e wereld landen hebben geen last van al die oude meuk technologie, want die hebben ze niet tot nauwelijks gehad.
KPN zou zekers niet overal de nieuwste technieken zomaar willen aanbieden als men er niet zeker van is dat er over een langere periode ook daadwerkelijk verdiend zal worden. Hoe groter de kans dat er een afzetmarkt is, hoe groter de kans een nieuwe techniek (glasvezel), ook werkelijk wordt uitgerold.

Vraag <-> Aanbod.
Vroeg of laat moet je wel.... en dan kan je als nog hogere kostenpost wordt om dat dan nieuwere techieken aanwezig is huidige randappratuur niet leverbaar meer is.

Er is heel veel dingen die je moet afwegen en soms kun je beter vooruit lopen dan stil staan.
Tussen willen en moeten zit een enorm groot verschil. En zolang apparatuur door ontwikkeld blijft worden, zullen de kosten van nieuwe apparatuur lager uitvallen dan de graafwerkzaamheden e.v.a. zaken die komen kijken bij de aanleg van glasvezel.

Maar het is en blijft rekenen en kijken naar de vraag en aanbod.
Had eigenlijk gehoopt dat die oude meuk 'technologie' al de laan uit gestuurd was.

Zelfde als je bij een fast food keten een cola zou bestellen die tot 0.5 liter gevuld is. En dan maar 0.05 Liter krijgen.
Waarom zou KPN de oude technologie uit de lucht moeten halen als het nog voldoet en voldoende inkomsten genereerd?

In principe kom je het met enorm veel producten, diensten, technieken etc. tegen en doet KPN niets nieuws. Laat ik het zelfs zo zeggen... dat wat KPN doet is de perfecte bedrijfsvoering, zolang er te verdienen valt op iets (zelfs met minimale investeringen), moet je het vooral blijven doen. Doet men het niet, zou een groot deel van de consumenten plots aan Ziggo e.a. kabelaanbieders gebonden zijn aangezien het investeren in glasvezelaanleg veelal nog hoger is en je dan als marktpartij niet eens de zekerheid hebt of er überhaupt voldoende vraag naar is.
Bedankt voor de link.

Net op de KPN site gekeken en daar kan je zowaar ook een check doen.
https://www.kpn.com/prive...heid/actuele-snelheid.htm
Check is niet echt betrouwbaar denk ik.
Check zegt: De maximaal haalbare snelheid op dit adres is:
7 Mbits

maar de Fritz box zegt dit :
DSL connected, 83,4 Mbit/s 22,0 Mbit/s
en dat is VDSL van XS4ALL sinds een paar weken.

Wel helemaal super want het was eerst inderdaad 7Mbits
:)
De snelheid is redelijk betrouwbaar op die site alleen niet up to date. Het kan even duren voordat de nieuwe data verwerkt is, maar het is gewoon gebaseerd op meetdata uit de centrale. De vraag is alleen of je wilt wachten en of het achterland bij KPN ook een update krijgt aangezien daar voldoende issues zijn. Ze acteren nu alleen als er voldoende klachten zijn en anders heb je pech.

Als ik naar mijn regio kijk dan staat 2016Q4 op de planning, maar het zelf wel later worden aangezien VDSL hier redelijk vroeg was. Prijstechnisch is DSL steeds minder interessant als je het gaat bekijken naar wat je krijgt. De extra's bij een XS4ALL zijn leuk, maar veel dingen worden amper nog onderhouden of zijn ergens anders goedkoper. Internet-toegang is een commodity geworden en dat merk je bij de aanbieders die nog over zijn. Sommige providers zijn niet voor niets begonnen om hun prijs langzaam omhoog te gooien of hun pakketten zijn gaan uitkleden. Ziggo biedt nu ook "kaal" internet aan met het minimaal verplichte TV aanbod omdat het een kabelaansluiting is.
Dank, de maximale snelheid is 1MBit/s. Nu weet ik dat we ver van de centrale afzitten, maar dit is wel heel weinig. Blij dat UPC/Ziggo hier al jaren wel op orde is qua snelheid.

Verder juich ik deze ontwikkeling wel toe, zowel in de zin van technische ontwikkeling als in een alternatief voor glasvezel/kabelaars wat weer de concurrentie verbeterd!
dank voor de link. Echter ze houden op deze site geen rekening met het feit dat de kabel na meting langer blijkt te zijn dan ze in het systeem hebben staan.
De snelheden van die site blijken dus niet haalbaar.
Als jij een KPN internetverbinding hebt wordt de snelheid die daar staat automatisch aangepast
Onzin. Bij mijn ouder' adres staat er 20mbit max op vdsl, terwijl 24 a 25mbit haalbaar is, al enkele jaren.
Hij is dus zelfs conservatief.
VDSL info is inderdaad niet correct: had jaren geleden VDSL 40/4 (volgens mij heet dat officieel VDSL2), en op de site staat dat VDSL2 24 Mbit/s is en via bonding 48 Mbit. Mijn modem gaf als max toentertijd al 50/5 aan volgens mij. Het intrainen en co was trouwens wel erg irritant in het begin :P

Het zou een goedkoper alternatief kunnen zijn voor glas/kabel, maar ik vrees dat de abonnementen niet 'goedkoop' zullen worden. Maar goed, ook fijn voor de mensen zonder glasvezel en die geen zin hebben in Ziggo :)

Heb dik geluk, de boel is pas nog geüpgraded: 500 Mbit glas is mogelijk. Ik zit hier goed ;)

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 23 juli 2024 13:11]

Maar goed, ook fijn voor de mensen zonder glasvezel en die geen zin hebben in Ziggo :)

Heb dik geluk, de boel is pas nog geüpgraded: 500 Mbit glas is mogelijk. Ik zit hier goed ;)
Bij mijn ouders hebben we geen keuze, er is alleen ADSL.

Ik zit zelf ook wel goed, heb bij mij thuis 1 Gbit/s internet O-). Wel een enorm verschil met mijn ouders ...
Bij mijn ouders werd ook nooit iets gedaan aan die centrales voor ADSL (ADSL zelf duurde ook eeuwen) en het is een dorp dus je zat er altijd al standaard 2 km vanaf als je niet zowat in het centralekastje woonde. Werd er hier glas aangekondigd, daarna pas bij hen maar ze hadden het wel eerder :+ Al die mensen waren het natuurlijk allang zat: UPC deed er toen ook godsgruwelijk lang over om kabelinternet uit te rollen, en in de vorm van dat dorp wel, dat dorp niet. Erg domme zet want nu is glas het daar dik aan het winnen :)
Snelheid van 100mbit is niet altijd haalbaar, maar volgens mij geeft de netco tool nog geen verwachtte snelheidsinfo weer, feit is dat ook (v)vdsl 'aftakelt' nav de lijn afstand, en KPN zal ergens een paar honderd meter eerder een kleine centrale plaatsen, dus de snelheid zal altijd omhoog gaan.
Hey zeer opmerkelijk als ik de link ik mijn adres in vul, is er een alternatief adres met hetzelfde postcode/huisnummer (het is een rijtjeswoning) alleen met TA02 er achter. En die heeft een veel hogere sneldheid.

Ik vermoed dat dit het tweede ader paar is? En hoe kan ik die krijgen, het maakt nl wel ff uit

Orgineel adres

Wat Koper
Beschikbaar ja
Distributiepunt(en)
Internet Snelheid 18 Mbit/s
iTV 2 HD

Technologie Internet Snelheid
ADSL2+ 8 Mbit/s
VDSL2* 18 Mbit/s Bonding* -

op het TA02 adres

Wat Koper
Beschikbaar Ja
Distributiepunt(en)
Internet Snelheid 46 Mbit/s
iTV 2 HD

Technologie Internet Snelheid
ADSL2+ 11 Mbit/s
VDSL2* 46 Mbit/s Bonding* -
Als dat er staat betekent het dat OF je geen snelheidswinst zal krijgen OF KPN niet kan uitrekenen wat de snelheid wordt
Planning is in Schagen nog steeds Q4 2016 voor 'VVDSL', wat dan de snelheid hier van 13 Mbit/s op 48 Mbit/s moet brengen.

Volgens een andere planning ligt er hier dan ook glas. (Iedere keer dat ik aan Ziggo denk, hebben ze net een grote lokale of landelijke storing)

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 23 juli 2024 13:11]

Schandalig eigenlijk, ik zit aan de rand van een van de grotere steden van Nederland en hier is nog steeds alleen maar 4Mbit ADSL2+ te krijgen met geen plannen tot upgrade. :X

Gelukkig hebben we Ziggo nog, al is dat ook niet zo fantastisch meer sinds de overname.
mijn toekomstige woonadres is onlangs geupgrade van max 4 naar max 38 terwijl in de planning stond dat het max 4 zou worden ;-)
Vdsl vectoring maakt een snelheid van 100Mbit/s mogelijk en met pair bonding is dit 200Mbit/s.
Dat is niet waar. VDSL kan zonder pair bonding ook wel tot 200 Mb. Met pair bonding moet je wel aan 400 Mb kunnen komen.

Maar los daarvan, respecteren ze ook de symmetrie van de VDSL-standaard? M.a.w., is je upload ook 100 of 200 Mbps?
Is er een lijst van plekken waar dit nu mogelijk is?
Je kunt hier: https://netco-fpi-info.fourstack.nl/addresses/search kijken of de nieuwe snelheid op een bepaalde postcode(/adres) beschikbaar komt. Ik ben bijvoorbeeld kwartaal 4, 2016 al tegengekomen een paar dagen geleden.
Das hier in Zuid Limburg pas grappig:

Maximaal: 15Mb/s ...... en word voorlopig niks aan gedaan verder. Geen geplande upgrades.

Al sowieso geen Glas in de meeste gemeenten, dus blijf voorlopig wel lekker bij Ziggo.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 23 juli 2024 13:11]

Hier is het nog triester. Max 5Mbit/s over ADSL 2+. Geen glas. Geen kabel. Geen vooruitzicht op upgrades.

Juist hier in het buitengebied is er veel belangstelling naar sneller internet. Iedereen in de omliggende dorpen heeft inmiddels de mogelijkheid tot 500+ internet. Ik begrijp dat de aanleg van nieuwe kabels dan een duur grapje is, dus juist dit soort technieken zijn erg welkom. Hopelijk breiden ze de uitrol ook in het buitengebied uit.
Exact! Juist het buitengebied heeft dit soort technieken echt nodig om niet nog verder achter te komen te liggen op dichtbevolkte gebieden. Anders zal de vergrijzing naar verloop van tijd alleen maar verder doortrekken.
Geen enkel jong gezin wil in een gebied gaan wonen waar remote desktop en HD videostreaming onmogelijk is immers.

Gelukkig hebben de meeste provincies dit probleem door. We zijn nu in mijn regio al een half jaar bezig om het ook in onze omgeving voor elkaar te krijgen middels een burgerinitiatief. Enkele maanden geleden hadden we eindelijk genoeg handtekeningen bij elkaar. Over enkele weken gaan providers, samen het potje van de provincie en enig privaat geld, samen kijken of het echt mogelijk blijkt. Als alles een beetje goed loopt kunnen we vanaf begin 2016 met de aanleg beginnen :)

Ik raad je aan ook zoiets te beginnen met wat buren: op dit moment is hier budget beschikbaar voor gemaakt, over 5 jaar zal dat vast lastiger worden. KPN alleen vind het immers echt niet interessant genoeg om de buitengebieden te upgraden, laat staan dat Ziggo moeite gaat nemen om kabel te leggen.
Dat heeft niks met het platteland te maken hoor. Ik werk bij een ADSL provider en ik ben mensen tegen gekomen dit jaar met een nieuwbouw woning in Amsterdam, geen glas, geen kabel en 4,4 Kilometer van de centrale. Veel succes met je verbinding in dicht bevolkt gebied :D
Ik zeg ook niet dat het ook technisch direct mogelijk is voor alle dichtbevolkte gebieden.. feit is wel dat het platteland geen voorkeur krijgt..
En ik werkte voor DE adsl boer van nederland :P

Amsterdam is daarbij sowieso drama, ik zie daar nauwelijks upgrades uitgevoerd worden..

[Reactie gewijzigd door 1989Willem op 23 juli 2024 13:11]

Het is heel simpel: dunbevolkt, dus minder aansluitingen en dus zijn de kosten per aansluiting hoger en de opbrengsten lager. De providers zijn commerciele bedrijven, die moeten geld verdienen. Juist daarom wordt er subsidie verstrekt aan deze gebieden en wordt er juist vaker direct glas aangelegd. Ik woon in Groningen (stad) in een nieuwbouwwijk, maar nog lang geen uitzicht op glas hier :(
Ik heb een collega met een tragere internetverbinding dan ik, wonend inderdaad in hartje Amsterdam.

Het verschil is echter dat het in Amsterdam nog wél eens aantrekkelijk kan zijn voor een kabelaar om glas aan te leggen (of dit soort technieken uit te rollen). Ja, kabel trekken kan lastig zijn door het centrum, maar met een kilometer glas kan je tientallen huishoudens verbinden.
Waar ik woon heb je er ongeveer 2-3 dan... :P
Dat soort adressen zijn vaak totaal oninteressant, waarom zou een bedrijf miljoenen investeren om enkele huishoudens te voorzien van snel internet als ze ook duizenden kunnen bereiken in een dichtere populatie..

De overheid zou hierin een actievere rol moeten spelen want KPN en al helemaal ziggo doen niet veel voor dit soort adressen.

*ex-medewerker van groot telecombedrijf.
Dat is precies wat ik zeg: die adressen zijn inderdaad totaal niet interessant en kosten juist meer geld aan onderhoud terwijl er tegenover meer zeurende mensen zijn door de lagere snelheden.

Het is daarom dus ook dat de provincie en soms ook gemeenten nu potjes hebben om de aanleg te stimuleren.
Belangrijk is wel dat de gebieden die er vraag naar hebben, daar NU gebruik van gaan maken. Die 'potjes' zijn er immers nu.
Je hebt gelijk, maar het buitengebied heeft ook stromend water, elektriciteit, een riool.
Man man man, wat is dat voor een vergelijking..??
Exact! Juist het buitengebied heeft dit soort technieken echt nodig om niet nog verder achter te komen te liggen op dichtbevolkte gebieden. Anders zal de vergrijzing naar verloop van tijd alleen maar verder doortrekken.
Geen enkel jong gezin wil in een gebied gaan wonen waar remote desktop en HD videostreaming onmogelijk is immers.
De term 'buitengebied' is denk ik aan discussie onderhevig.
Hier is 8mbit DSL te krijgen, volgens planning krijgen we 80mbit VVDSL in Q4 2016. Glasvezel is nog niet eens gepland. Maargoed dat we in dit 'gehucht' (Rotterdam) Ziggo hebben ;)
In dat gebied is her dus niet echt nodig omdat er een andere aanbieder is die van breedband voorziet.

Wat ik definieer als buitengebied, is het gebied waar geen Ziggo-kabel aanwezig is. Wij zijn wat betreft internet 100% afhankelijk van de koperkabel van kpn. Of je moet 4G of satelliet (met bijbehorende kosten en datalimieten natuurlijk) meerekenen.
Mijn zus en zwager wel met hun "vette" 4 mbit adsl wel die zijn er een aantal maanden geleden gaan wonen (buitengebied), maar... ze hebben wel riolering.
HD videostreaming zit er niet in
kabeltv ook niet, is wel kilometertje graven denk ik zo, en dat is dan maar een kilometer.
10-12 Jaar geleden is er riolering in het buiten-gebied aanlegd. In heel Nederland. Verplicht. Da's een hoop duurder dan glasvezel kabels trekken. De slangen zijn dikker, er moeten om de tig100 meter een put met een pomp en vergruizer komen. Er is onderhoud nodig (pompen gaan stuk, vergruizers lopen vast).

En waarom ? De meeste huizen en boerderijen hier hadden prima voorzieningen. Beerput, septische tanks, etc. Ik had zelf een oude beerput omgebouwd tot septische tank met 3 compartimenten. Werkte prima, goed voor het milieu. Alleen geen chloor in gooien. Maar toch moesten we over op riolering. Flinke kosten voor de gemeenten. Ieder huis moest zelf 2500 euro bijdragen. Bedrijven nog meer (5000 als je een boerderij had, geloof ik).

Dat kon wel.
Omdat politici veel afweten van stront.

Maar van technologie hebben ze geen kaas gegeten.
Interesseert ze ook niks. Geen lobby-groepen, geen druk vanuit Brussel. Rechts wil dat KPN en ISPs winst maken, niet dat ze dienst verlenen. Links interesseert het niks, want geitenwollensokken en het heeft niks met CO2-uitstoot te maken. En het midden (CDA) leeft nog in de middeleeuwen. De overheid is er om fatsoenlijke infrastructuur en gemeenschappelijke zorg en diensten te garanderen. Niet dus, zoek het maar uit. Dank je wel, Den Haag.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 23 juli 2024 13:11]

Er is alleen riolering aangelegd als dat mogelijk was. Wij hebben bijv. een IBA gekregen, een nieuw soort septic tank met drie compartimenten. Moet eens per jaar geleegd worden. Maar toen konden ze wel weer rioleringsheffing innen van ons...
Wij wonen in het uiterste noord-oosten van het land. Onze centrale (Termunten) staat ook helemaal niet op welke planning dan ook. En kabel ligt hier niet... Met 10 Mb internet mogen wij trouwens nog niet klagen...
Het is alweer een tijdje geleden. Inderdaad konden sommigen ook voor een locale oplossing kiezen (IBA). In principe kon je ook kiezen om niet mee te doen. Maar als je dat deed dan kreeg je te horen: "Nu (2002) is het nog optioneel om mee te doen. Maar misschien dat het over 10 jaar wel verplicht wordt. En dan is er geen subsidie, en moet je alle kosten zelf betalen. Zou wel eens 10k+ euro kunnen kosten, om je aan te sluiten". Als ze zo beginnen, dan kies je gauw om toch mee te doen.

Afij, mijn punt was: toen het over iets onnozels als riolering ging, kon alles opeens wel. Hoge kosten, subsidies, moeilijke techniek. (Het is hier heuvelig. Maakt het een riool een stuk moeilijker). Alles bij elkaar moet het landelijk honderden miljoenen hebben gekost.

En als het over glasvezel of kabel-tv gaat, dan is het: "zoek het maar lekker zelf uit. Veel plezier met je 6 Mbps dsl".
Riolering is een gemeengoed. Glas, 4G, VDSL nog niet. ADSL, 3G, en kabel inmiddels wel. Dat zijn oudere technieken die 10+ jaar geleden zijn uitgerolt.

VDSL ligt nog niet eens in elke grote stad. In de stad waar ik woon gebruiken we klaarblijkelijk de DSL centrale van het centrum met een whopin' 3 mbit. Het lijkt mij meer rendabel om daar te gaan upgraden ware het niet dat Ziggo hier de scepter zwaait qua marktaandeel.

Die paar klanten die in een hutje op de hei wonen zijn simpelweg de investering niet waard. Dat is de andere kant van het mes wanneer je er voor kiest om in de middle of nowhere te wonen. Plattenland of stad het heeft allebei zo z'n voor- en nadelen. Ik kom zelf van het plattenland en ik ben ervaringsdeskudige en dit is een van de vele voorbeelden.
Wat let je om een bedrijf te starten en kabels de grond in te leggen? Als het zo simpel is als jij zegt, heb je waarschijnlijk meteen een gat in de markt gevonden want dan kun je blijkbaar voor een schijntje ook iedereen een abonnement aanbieden.

Laten we wel reëel blijven, het is niet zo simpel als sleufje, kabeltje,dichten en klaar. Als dit zo was geweest had glasvezel allang tot in iedere woning gelegen.

Feiten liegen er niet om, het is afhankelijk van vraag en aanbod, stukje subsidie (of juist niet). Die 1.5 miljoen inwoners waarover jij het hebt zijn potentiële klanten, maar zijn er van die 1.5 miljoen potentiële klanten ook überhaupt klanten die bereid zijn om over te stappen etc. ik zou zeggen, start eens een onderzoek in de omgeving en je weet het snel zat.

Overigens liggen kabels lang niet allemaal in lijn met riolering, soms kan het maar in veel gevallen niet eens! Was het allemaal maar zo makkelijk.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 23 juli 2024 13:11]

Wat let je om een bedrijf te starten en kabels de grond in te leggen?
Kabel-TV is in bijna iedere gemeente opgezet door de gemeente zelf. En later verkocht aan UPC en Ziggo. Bij die verkoop zijn er allerlei juridische beperkingen ingebouwd. UPC en Ziggo wilden bv niet dat gemeenten zelf een jaar later een nieuw concurrerend netwerk gingen aanleggen. In de praktijk, als je zelf een netwerk wilt bouwen, dan zul je geen toestemming/vergunning krijgen. Je mag in dit land niet eens je eigen voordeur roze verven als je dat wilt.

Ik wil graag keuzevrijheid om een ISP te kiezen. Zelfs als ik maar 1 keuze had om glas of kabel te kiezen, ben ik al blij. De suggestie dat ik dan zelf maar een ISP moet beginnen is de grootste lulkoek. Waarom vertel je me niet naar welk land ik moet oprotten, als iets me hier niet bevalt ?

[Reactie gewijzigd door 280562 op 23 juli 2024 13:11]

Nu is het echt duidelijk dat je een politicus bent.
Het enige dat duidelijk is, is dat jij zwaar gefrustreerd en krampachtig labeltjes aan iemand plakt waarmee je het niet eens bent. Je kunt het ook oneens met iemand zijn en diegene in zijn of haar waarde laten. Dat soort dingen leer je toch ook op Usenet?
Ik deed email en Usenet in de jaren tachtig. Ik deed Internet in voorjaar 1990. Dat was 16 jaar eerder. Inderdaad, Internet was in 1990 nog geen gemeengoed. Maar in 1996 was het al flink doorgedrongen.
Dit geeft aan hoe onrealistisch jij bent. Een e-mail adres hebben was in 1996 simpelweg GEEN gemeengoed en het feit dat jij sinds de koude oorlog Usenet gebruikt doet daar verder niets aan af, het maakt je geen autoriteit op deze materie integendeel het laat zien hoe ver jij van de realiteit af staat omdat je niet inziet hoe bijzonder het is dat jij al Internet gebruikte terwijl de rest van de wereld nog fysiek bezig was. Bovendien draai jij mijn statement om; wij hadden het over technieken die komen met bepaalde snelheden, overboeking, latency, enzovoorts. Jij hebt het globaal over "Internet" terwijl je dondersgoed weet dat ik het heb over "breedband" toegang want de hele discussie draait daar om. Kortom, je probeert te mierenneuken.
Ik heb hier behalve telefoon ook water, gas en riolering. Waarom zou glasvezel anders zijn ?
En wie denk jij wie die infrastructuur aan heeft gelegd, en er voor heeft betaald? De onzichtbare kaboutertjes? Voor niets gaat de zon op. Infrastructuur aanleggen kost heel veel geld, en je hebt zelf toegegeven dat de riolering pas recent is aangelegt (hint: dat wordt aangelegt via potjes; we betalen er indirect op de een of andere manier voor en ik in stad X wens niet te dokken voor de boeren in dorp Y). Wie weet hoe lang die gemeente daar geld opzij voor heeft gelegd.
Je zou helemaal gelijk hebben als ik vroeg om een vesting van MacDonalds in mijn straat, of een supermarkt. Maar we hebben het hier over infrastructuur. Een van de taken van de overheid, imho, is er voor te zorgen dat er infrastructuur is. En daar schiet de overheid te kort.
Oh, ik wil het best eens zijn dat iedere Nederlander recht heeft op breedband infrastructuur maar dat moeten we dan via de wet regelen (en, ADSL is ook breedband). Er is nogal een verschil tussen gemeengoed van vorige eeuw zoals 1) gas, water, licht, riolering 2) technieken van het vorige decade zoals ADSL en 3G 3) VDSL2, glasvezel, en 4G. Als je het nieuwste van nieuwste wilt moet je simpelweg niet in de provincie gaan wonen maar in de stad want dat is commercieel aantrekkelijker. De markt werkt niet via de gemeente het werkt op een andere manier; via commerciele partijen. De infrastructuur van de telefoon was heel lang van de staat.

En als je glasvezel wilt en je kunt 30% van je gemeente overtuigen dan is het economisch rendabel en willen ze het overwegen. Over gemeengoed gesproken! Een 30% marktpenetratie is al "gemeengoed"!

Je blijft mij maar politicus noemen; integendeel mijn visie is economisch rendabel en die van jou heeft meer weg van leechen. Jij wil toch afgezonderd wonen? Moet je ook de gevolgen onder ogen zien.
Jij en de politiek denken dat ik slechts een derde-rangs burger ben.
Ik denk dat mensen die in een lage bevolksdichtheid genieten van lusten en lasten en ik wens niet te betalen voor een of andere kwiebus die op een hutje in de hei ook graag een glasvezelkabel wil trekken. Dat betaalt-ie dan zelf maar. En hey, dat kan gewoon hoor. Vooral als je een eigen bedrijf hebt, kun je misschien nog gunstig laten doen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 13:11]

In de praktijk, als je zelf een netwerk wilt bouwen, dan zul je geen toestemming/vergunning krijgen.
Niet helemaal waar aangezien Reggefiber n.l. gewoon toestemming/vergunningen kreeg net als wat lokale glasvezel initiatieven in het land. Het kan dus wel, maar alvorens glasvezel überhaupt gelegd kan worden moeten wel diverse berekeningen gemaakt worden om te kijken of het rendabel genoeg is. Het is makkelijk om met het vingertje naar één partij te wijzen, maar de feiten liggen anders.
Ik wil graag keuzevrijheid om een ISP te kiezen.
Die is er, maar die vallen blijkbaar niet binnen jou wensen. Als je DSL wilt is er veelal keuze uit diverse providers. Daarnaast zijn er voor vele mensen ook alternatieven als 3G/4G of satelliet.
De suggestie dat ik dan zelf maar een ISP moet beginnen is de grootste lulkoek.
Het is juist de grootste lulkoek om te zeggen dat het aanleggen van glasvezel zo eenvoudig is als jij zegt. Het is zelfs meer een typische 'gemiddelde consumenten' opmerking die blijkbaar niet weet wat er allemaal bij komt kijken. Als het zo makkelijk zou zijn van even een geultje graven, wat kabels erin donderen het weer dichten... dan zouden vele mensen / bedrijven dit inmiddels wel aan het doen zijn. Je vergeet hierbij gewoonweg het kostenplaatje, vergunningen, berekenen enz. enz. enz.
Ik wil graag keuzevrijheid om een ISP te kiezen. Zelfs als ik maar 1 keuze had om glas of kabel te kiezen, ben ik al blij
Mogen we hier uit opmaken dat ADSL wel bij jou is aangelegt? En dat je in feite gewoon breedband hebt?
"Ik had liever glasvezel gehad in mijn straat, dan weer 5 miljard naar de Grieken. Populistisch gebrabbel in jouw oren waarschijnlijk"

Tja, met ik heb liever X dan weer 5 miljard naar de Grieken, is elk argument een argument. Want waarschijnlijk heb jij nog liever je 5e tv-aansluiting in huis dan 5 miljard naar de Grieken.

Dus dit is met recht een populistisch voorbeeld te noemen.

Je zou in plaats van altijd naar de overheid te wijzen (wat alle geintjes dus erg duur maakt) ook zelf met je dorp een actie kunnen starten. Veel handtekeningen verzamelen (dat mensen glasvezel afnemen voor bedrag X), eventueel geld in een potje stoppen, in ruil voor korting op je factuur bij je toekomstige provider (dus mee-investeren). Zorgen dat de politici in je dorp als 1 front hierin staan, daarna die van het dorp ernaast.

Als er een wil is is er een weg, maar als burger altijd maar binnen blijven en wachten tot de overheid wat gaat doen, ja, dan heb je vaak zat reden tot klagen.

Neem bijvoorbeeld dit burgerinitiatief en ga ermee aan de slag

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 13:11]

Ik zou een politicus zijn of voor KPN werken? Je bent duidelijk gefrustreerd, ga het lekker ergens anders afreageren ipv anoniem achter je computertje tegen iemand die jou persoonlijk niet aanviel.

De rioleering is al veel langer een gemeengoed dan glasvezel en VDSL (die dat ook nog niet zijn aangezien het nog niet eens in elke stad ter beschikking is). En ja, je moet als je het over financien hebt harde keuzes maken. Dat heeft niet zozeer met politiek te maken, maar meer met hoe financien in elkaar steekt, en dat heeft weer te maken met volwassen gedrag want ook in je dagelijkse leven moet je financiele plannen en keuzes maken maw dat kom je ook op micro niveau tegen. Dat je zaken als VDSL en glasvezel dus eerst uitrolt in de steden, en met name de kennisgebieden, spreekt voor zich.

In 2002-2006 kwam het internet pas net van de grond. VDSL stond nog in de kinderschoenen. Snelheden die je toen met glasvezel kon halen stonden ver boven xDSL/kabel en de rek was nog niet uit ADSL. En ook niet de kabel. Glasvezel uitrollen in de riolering was dus in 2002-2006 niet echt een logische stap want de rest van het land had het nog vrijwel niet laat staan dat ze dat nu wel hebben. Het punt is, dat als jij er voor kiest om in de middle of nowhere te wonen jouw aanbod van voorzieningen ook beperkter ligt. Dat is onderdeel van de keus die jij maakt om op het platteland te wonen, en zo'n keuze heeft nou eenmaal verstrekkende gevolgen. Er dan over gaan huilen is niet erg volwassen het getuigd eerder dat jij niet kunt accepteren dat jouw keuze ook dergelijke nadelen tot gevolg heeft. De realisten onder de (voormalig) plattelandbewoners weten wel beter.

Je vergelijking met Griekenland slaat als een tang op een varken. Potjes ed. komen van de gemeente of provincie. Wanneer het een dunbevolkt gebied betreft zal de gemeente er waarschijnlijk minder geld voor over hebben want ze hebben ook minder inkomsten hetgeen nog een argument is om een stelletje op elkaar gepropte in flatjes wonende stedelingen goedkoper te voorzien van snel internet.

Kortom, wordt eens realistisch ipv dromen.

En nee, ik werk niet voor KPN. Het is nog veel erger: ik ben een Ziggo klant. ;)
"In heel Nederland, verplicht"
Nu snap ik dat je het over het "algemeen" had maar hier hebben we geen gas of riool.
Hemelsbreed 2 kilometer van de stad verwijderd, een oud polderdijkje waar eigenlijk niet in gegraven mag worden.

Zo is hier ooit in de jaren 50/60 stroom heen getrokken, toen mijn overgrootvader ook water nodig had heeft hij die zelf gegraven.
Riool is nooit aangelegd, gas ook niet.
Internet is via een oud kabeltje en dan heb je 2mb/ps.

Nu hebben we het voordeel dat de "belasting" die de providers moeten betalen voor een kabel bij bestaande graafwerkzaamheden in gooien is verlaagd/verdwenen, dus het is voor providers opeens wel interessant om een kabel te verwerken in een geul terwijl dat vroeger gewoon te duur was.

Hebben we hier wat aan? Nog niet, zolang de gemeente ons niet ook op het riool willen aansluiten, want dat is duur.
Het werd de gemeenten verplicht, door het Rijk, om al hun burgers riolering aan te bieden. Of de gemeenten nu wilden of niet. En natuurlijk waren er beperkingen, maar die gingen niet in eerste instantie over de kosten. Als er in jullie polderdijkje niet gegraven mocht worden, dan was dat vast een reden om een uitzondering te maken.

Mijn punt is: de overheid kan zich wel hard maken voor riolering in het buitengebied. Maar niet voor telecom. Daar klopt iets niet.

Als ik een hart-aanval krijg, mag ik dan hopen dat er een ambulance me komt halen ? Of heb ik pech gehad, het is te ver rijden om me te helpen ?
Ik ben bang dat dat laatste soms toch wint.
Ik denk niet dat de polderdijk echt DE reden was het niet te doen, was gewoon te duur om te graven voor 2 huisjes.
Soms is de morele verwachting niet te staven aan de reële werkelijkheid.
Bizar he? Destijds bekeek de staat riolering als een soort van welvaart, ofzoiets. Aan internet heeft de burger namelijk veel meer dan aan riolering, omdat zoals je al zegt, veel gebieden zelf al een prima werkende oplossing hadden.

Glasvezel is een van de weinige redenen dat ik blij ben met provinciale verkiezingen en gemeenteraden: zij zetten zich nog wel eens in voor de vragen van de lokale burger. Hier onder in Drenthe zijn daarom ook potjes beschikbaar om glasvezel initiatieven te stimuleren, waar wij in ieder geval heel erg blij mee zijn.

Ik ben het verder totaal met je eens dat er wel eens wat meer mensen met verstand van technologie in Den Haag mogen komen. Er mag sowieso wel wat meer gespecialiseerd worden, daar.
Gemeentes/Regged fiber zouden eens meer moeten samenwerken. Zo ook bij mijn vader. Bel ik reggedfiber op waarom omliggende dorpen/steden wel glas hebben en hij niet. Krijg ik als antwoord dat de gemeente niet wil dat de straat word opgebroken(oke kan ik nog bij komen). Maar 2 maanden later wel de boel opengooien voor een paar dagen om het riool te vervangen. Doe dan gelijk een glaskabeltje rt bij...
dat is natuurlijk niet regfibers schuld maar duidelijk gemeente politiek enige dat je pa kan doen is genoeg mensen verzamelen en naar de raadsvergadering stappen om op opheldering te vragen...
klopt. maar als hij toch open ligt wil regefiber met alle liefde een kabeltje er bij leggen. en als dat nu structureel gedaan word heb je in no-time 90% van Nederland voorzien van glas.
Dat zal Reggefiber jou wellicht poes, lief en aardig aan de telefoon vertellen. Maar Reggefiber kan zoveel zeggen. Even een kabeltje leggen is er niet bij aangezien ze zelfs als de straat al open zou liggen keiharde euro's zullen moeten neerleggen voor vergunningen.

Waarom zouden ze überhaupt vergunningen aanvragen voor een gemeente waarbij niet eens bekend is of er überhaupt voldoende vraag naar het product is ? En tegen de tijd dat iemand in de gemeente eens op staat en daar onderzoek naar gaat doen, is die grond alweer dicht.

Ook bewoners zouden initiatief kunnen tonen. Het is makkelijk te verlangen/verwachten dat Reggefiber wel eventjes wat in de grond steekt, maar wie gaat zelfs dat soort werkzaamheden betalen als achteraf blijkt dat er onvoldoende vraag is ?
Exact hetzelfde is hier het geval. Voor zakelijk glas gaat de straat wel open maar voor glas naar de woningen - in diezelfde straat, mijn straat - niet. In de verdeelkasten is nu wel overal glas aangelegd. en een verhoging van de snelheid van 18 MBit naar 90 Mbit is binnen een jaar gerealiseerd. Ik klaag dus niet, maar heb alsnog wel graag glas voordat ik met pensioen ga.
Het probleem is dat ze dan belasting moesten betalen voor die kabel in de grond, ook al gebruikten ze hem nog niet.
Het probleem is dus dat ze wel betalen voor het alvast neerleggen van een kabel, maar er niets voor terug krijgen.

Volgens mij hebben ze dat nu weggehaald, dus efficiënt werken is eindelijk in zicht.
Hier nog een. 6 Mbit/s, geen glas, geen kabel. HD-TV is niet eens mogelijk, behalve via sateliet. Wel een geplande upgrade naar VVDSL, maar dat is nog maar even afwachten of dat gaat helpen (er staat dezelfde snelheid bij).
Als er dezelfde snelheid bijstaat, betekent het vaak dat je geen verbetering zult ervaren. M.a.w. Je zit zelfs te ver weg van je verdeelkast voor een hogere snelheid.
Soms klopt dat niet, maar vaak wel.
In mijn geval stond er ook hetzelfde maar volgens de site is het nu 38 mb geworden. Dus hopelijk ook voor jou een grote stap in het verschiet.
in zulke gebieden is glas aansluiten ook nagenoeg geen optie het is jammer dat er destijds bij de 800 of 900 hmz veiling geen blok is vrijgelaten voor regio gebonden service...
op die manier had je gewoon een zeer local 4g netwerk kunnen aanleggen in plaats van al die halfbakken wifi achtige netwerkjes...
10mbit -> staatsliedenbuurt amsterdam (niet echt buiten gebied)
5Mbit , heeswijk dinther :( Kan niet eens netflix kijken en youtube kijken duurt ook super lang laden. Geen upgrade in de planning :/
Oplossing is in zicht voor jou, maar het duurt al wel erg lang ja.
Hier maximaal 11 mbit -> zorgvliet, villawijk bij centrum van Den Haag (ook niet echt buitengebied)
Spaarndammerbuurt wel 100mbit. Maar vindt oud upc nog een betere optie.
Ach tcviper, ik zit aan de rand van Amsterdam in een gebied waar het ook bar gesteld is met de ADSL.
Nu max 38Mbit (met bonding) of 19Mbit VDSL2+.

En in 2017 q4 internet snelheid 100Mbit. 8)7

Ik denk dat ik gewoon lekker op de kabel blijf hangen...

[Reactie gewijzigd door Ikke_Niels op 23 juli 2024 13:11]

38 Mbps ???
100 Mbps ????????
Kabel ???????????????????????

Oh, wat ik wel niet zou doen voor 38 Mbps ! Of kabel !!!!

https://www.youtube.com/watch?v=Xe1a1wHxTyo
http://www.phespirit.info/montypython/four_yorkshiremen.htm
:)
38 Mbps ???
100 Mbps ????????
Kabel ???????????????????????

Oh, wat ik wel niet zou doen voor 38 Mbps ! Of kabel !!!!

https://www.youtube.com/watch?v=Xe1a1wHxTyo
http://www.phespirit.info/montypython/four_yorkshiremen.htm
:)
De tweede link is voor BB gebruikers ?
:+
Beetje dom als je 100Mb afneemt en er maar 15 krijgt. Het zal vast wel aan vanalles liggen, maar je behoort gewoon te krijgen waarvoor je betaalt. Als je wilt, kun je dus best bestellen, en dan een klacht indienen (en betaling uitstellen) tot ze geven wat ze je beloven.
Ik heb helemaal niks gezegd over 100 afnemen en 15 krijgen. 15 is gewoon de max die men uberhaupt op xDSL kan krijgen hier. Bij Ziggo haal ik in ieder geval de volle 500mb/s down :)
ADSL2+ moet nog steeds tot 20Mbps kunnen. Als je dat al niet haalt, hoef je 100Mbps al helemaal niet te verwachten, lijkt me. Maar het zou niet slim zijn van KPN om het dan tock te proberen aan te bieden, want dan halen ze zich alleen maar problemen op de hals (nml, "hey ik koop 100 en ik krijg maar 15" klachten).

Maar 20 hoort gewoon te kunnen. Als je een 20Mb-abo hebt, dan betaal je voor 20.
ligt er volgens mij aan in welke wijken je woont. Bijvoorbeeld voor de wijk waar ik woon in Maastricht word het wel 'geupgrade'.

Ik zit nu op 13MB/s wat zeer pijnlijk is na glasvezel gewend te zijn wat meer naar het noorden :(

[Reactie gewijzigd door icratox op 23 juli 2024 13:11]

Het ligt aan "concurrentie". Als je ergens woont waar kabel-TV is, dan is er vast ook "snel Internet" over de kabel. Niemand wil dan nog "langzaam" DSL. Dat zijn de plaatsen waar de KPN snel en veel zal investeren. Want daar kunnen ze klanten winnen (van de kabelaars).

In gebieden waar geen kabel-TV ligt, is er geen concurrentie. De mensen daar kunnen alleen kiezen uit DSL van KPN, en DSL van KPN. De KPN is daar gegarandeerd van klandizie. En dus zullen ze daar nul cent investeren.
Hier in Kerkrade zou 28Mb/s haalbaar moeten zijn via VDSL. In Q4 2016 zou hier dan 90Mb/s mogelijk moeten zijn. In mijn geval blijf ik dus ook lekker bij Ziggo zitten. Zeker gezien de kwaliteit van de telefoonkabels in onze flat. De kwaliteit / staat van de lijn was zelfs zo dramatisch dat ooit een monteur heeft gezegd dat het leek alsof die er al van voor de oorlog in zitten.

Verder is glasvezel in de verste verte nog niet te vinden voor particulieren helaas.

[Reactie gewijzigd door D33F op 23 juli 2024 13:11]

Behalve in Valkenburg en omgeving. 100mbit glasvezel :p (tot 2 huizen van mijn huis af dan weer helaas)

[Reactie gewijzigd door Collaborator op 23 juli 2024 13:11]

Bij ons nog grappiger: maximaal 100Mb/s. Echt? Ja dat zegt de website ja.
Echter is de werkelijke snelheid maximaal 12Mb/s. Telfort heeft al verschillende onderzoeken gedaan, het kwam er telkens op neer dat het gewoon max 12Mb/s is. KPN wil er niet naar kijken want we zijn geen klant van ze (ook al is Telfort een dochter van KPN).
Toch blijft de maximale snelheid constant verhogen (begin dit jaar was het nog 50Mb/s) volgens die website. Dus als er werkelijk uitgegaan wordt van de waardes die daar staan dan geloof ik er allemaal bar weinig van wat KPN zegt.
Telfort zelf doet juist geen moeite om KPN monteurs aan te sturen, het is een budget onderneming. Ze zijn niet voor niets goedkoper, ze zullen liever een klant laten gaan dan tijd besteden aan de enkele uitzondering die problemen heeft met de verbinding..


*ex medewerker groot telecombedrijf.
Dat is ook flink te merken, wij als klant zijnde van Telfort hebben niks dan slechte ervaringen met hun klanten 'service'. We zijn nooit verder gekomen dan hun standaard 'reset je router' riedeltje jammer genoeg. Vanaf dat moment gaan ze andere oorzaken erbij halen waarvan we weten dat ze er niet toe doen of er überhaupt zijn, of die we al opgelost hebben en na dubbel checken zeker van zijn dat ze niet het probleem veroorzaken.

Bah, nee... ben blij als het jaartje telfort over is.
Even het ouderlijk huis in Amsterdam (Oost, net buiten centrum) gecheckt, 13mbps, en er komen geen upgrades aan. Vreemd genoeg krijgen de buren op dezelfde galerij nog 6mbps minder. Niet alleen de provincie blijft achter.
De backend van die site krijgt zijn gegevens uit de modems van de gebruikers.
Jouw ouders hebben gemiddeld 13 / 15mbps dan, en de buren geen, of een andere ADSLboer als provider ( Telfort geeft geen signaal terug over de experiabox )

Ik had in eerste instantie op de site max 30Mbit/s maar na een paar weken sprong het naar de 44 Mbit/s
( nu planning Q2'16 naar 80 Mbit/s )

Mijn buurman heeft Telfort, en krijgt op de site max 12Mbit, en in de 'echte' wereld 30 ( waar ook hij tot 50Mbit zou moeten krijgen )
Telfort blijft aangeven dat de verbinding naar de wijkcentrale te oud is, en vervangen moet worden door KPN, welke hem weer terug verwijst naar Telfort

* FreshMaker heeft hem al eens aangeraden om over te stappen, desnoods een jaar, naar KPN om de boel in orde te krijgen.
OK, dat verklaart het verschil. Nog steeds blijft het onbegrijpelijk dat KPN in dichtbevolkte gebieden niet verder komt dan ADSL2, zelfs met het allertraagste abonnement van Ziggo kom je al ruim boven de snelheid die KPN je biedt. Als je een beetje snelheid wilt zilt je dan wel aan Ziggo vast en dan ben je meteen verplicht tv af te nemen, jammer dat er zo weinig concurrentie is.
Snelheid is vaak overrated, maar inderdaad als je rond de 10Mb blijft steken is het (voor mij) ook geen optie.
Ik heb waarschijnlijk wat geluk, hier schommelt het tussen de 44/50Mbit wat ( voor ons ) genoeg is.
De downloadgekte is voorbij, in mijn ziggodagen ( 60Mb ) schoten er TB's door de lijnen, nu is een paar 100GB al een groot getal.

Het meeste is de 'YT-verslaving' van de oudste, die kijkt op zijn gemak 4 of 5 gamereviews weg over Minecraft / Terraria e.d
Voor ons thuisgebruik is alles boven de 30Mbit goed te doen
Actuele Beschikbaarheid


Wat Koper
Beschikbaar Small green check
Distributiepunt(en)Pth Internet
Snelheid 32 Mbit/s
iTV2 HD

Technologie Internet
Snelheid ADSL2+10 Mbit/s
VDSL2*16 Mbit/s
Bonding*32 Mbit/s

Wat FttH
Beschikbaar Small red cross
Distributiepunt(en)Internet Snelheid-
iTV-

*ISDN niet mogelijk bij VDSL en Bonding.

Geplande upgrades
Wat VVDSL
Planning Q2 2016
Betrouwbaarheid Planning is plus of min één kwartaal (incidenteel kan een adres nog afvallen)
Internet Snelheid 80 Mbit/s
iTV2 HD


Ik blijf dus ook nog maar voorlopig bij Ziggo(Voorheen UPC), maar ik heb dan ook totaal geen problemen hier :)
Thanks voor de link.
Op mijn postcode staat de upgrade voor Q3 2016 geplanned.

Ondanks de snelheid (ca. 7mbps) nagenoeg geen problemen. Slechts 1 of 2 keer per jaar wat uitval wat verholpen wordt door herstart (Telfort) Experia modem.
die website zelf hebben ze op een 56 modem aangesloten?
Gelijk overbelast lijkt het, ik krijg in ieder geval geen response heel traag antwoord.

Eerste kwartaal 2017 voor VVDSL, plus of min een kwartaal, tsja. :)

[Reactie gewijzigd door MeanGreen op 23 juli 2024 13:11]

rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @williamvdh24 augustus 2015 14:45
Bedankt voor het delen van deze link! De website is wel echt super traag.

Het blijkt dat er op mijn adres maximaal 13 Mbit/s geleverd kan worden met ADSL2+ en er is geen VDSL2 en geen bonding. Gelukkig ligt hier al enige tijd Glasvezel en ik zie nou via dezelfde website dat onze wijkasten inmiddels geupgrade zijn van 100Mbit/s naar 1Gbit/s dus nu kan er 500 Mbit/s geleverd worden. :9~

Vind dit wel goed nieuws voor mensen in de buiten gebieden die vaak alleen 8Mbit/s hebben.
Joh zelfs in Amsterdam nabij grote kantorenparken is het maximaal 8Mb/s:
https://netco-fpi-info.fo...G&alt_address=1102VG+404+

En pas in Q4 2016 of een kwartaal eerder/later komt daar 100Mbit. Je hebt daar dus 0 keuze, kan alleen Ziggo kiezen!

En wat doet de NMA? Helemaal niks. Want zogenaamd is het technisch onmogelijk om het kabelnetwerk open te stellen. 8)7
Jammer alleen dat die nog steeds niet 100% accuraat is, daar zit nog wel wat foute informative tussen.
Geen geplande upgrades gevonden
Oh…
steenwijk 3e kwartaal 2016 pfff.... Back in 2005 werkte ik voor T-mobile in Duitsland en toen gebruikten we al een stand verbinding van 100mbit.... En ja dit was iets met vdsl....
Die info is redelijk random. Ik had VDSL2 en zou 40Mbps moeten halen. In de praktijk was het niet meer dan 12Mbps bij een error rate kleiner dan 5% en 18Mbps bij een error rate van 20%. En als ik het huisnummer van de buren invul, dan heb ik heel andere getallen terwijl de kabel via mijn huis binnen komt. Ik ben bang dat door de slechte kwaliteit grondkabels er niet veel eer valt te behalen voor DSL.
Ah mooi... Helaas zie ik in het woondgebied hier nog steeds een max van 15MBit/sec en geen plannen voor een upgrade. ;(

Nouja, moed blijven houden en hopen dat ze een keer glasvezel gaan uitrollen dan maar.
Zal niet snel gebeuren, maar hoop doet leven. ;) Tot dan vast aan kabel... ;(
Inderdaad, kijken of dit een optie is voor jezelf hehe
Het kan aan mij liggen, maar ik heb totaal geen vertrouwen in die hoge-spec VDSL verbindingen. Ik geloof best dat er een kleine groep mensen is die hier relatief storingsvrij in volle glorie van kan genieten, maar mijn ervaringen met ADSL waren dat je met 6Mbit al een klapperlijn kreeg door een te grote afstand of vocht in de kabels.
Mjn conclusie is dat het er op papier prachtig uit ziet, maar dat in de praktijk weinigen echt van deze snelheid gebruik kunnen maken. En ze zullen er wel dik mee adverteren natuurlijk.
Anoniem: 631029 @page40424 augustus 2015 14:05
Appels met peren vergelijken.
ADSL1 is geen VDSL2.

Ik heb met mijn Vodafonethuis VDSL2 lijn (1.3KM van centrale) hier in Amsterdam meer upload dan met het zwaarste Ziggo pakket. Download is tot 80Mbps, maar zeg nou zelf. vanaf internet is er zelden een bron die meer dan dat nodig heeft.
Ook de ping is 10 x lager dan met coax en dat is ideaal voor de gameconsole.
(bijkomend voordeel is dat radio en tv zo'n 4 seconde eerder is dan via ziggo).
Oh ja de prijs is per maand ook dertig euro goedkoper dan bij coax kabelboer/regiomonopolist.

Wel is het bij DSL afhankelijk per gebied. ga ik 500 meter verder dan klooten ze met adsl1 op 11 / 0.7 Mbps.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 23 juli 2024 13:11]

Ook de ping is 10 x lager dan met coax en dat is ideaal voor de gameconsole.
Dat geloof ik niet.
Oude koperdraad is veel storing-gevoeliger dan glasvezel, en ook coax-kabel van kabel-tv. Dat is gewoon een fysische eigenschap. Kun je niet aan doen.

Om dat te compenseren doen alle DSL-technieken een hele boel aan error-prevention en error-correction. Dat doen ze door allerlei extra bits mee te sturen (net zoals parity bits, maar dan wiskundig een stuk complexer). De bits worden ook meer verspreid over de tijd. Zodat als er 2 milliseconde storing op de lijn is, de ontvanger toch nog alle bits kan reconstrueren via error-correction.

Echter, dat uitsmeren van bits over de tijd zorgt er voor dat er extra vertraging is voor ieder pakketje. Iets van 2 tot 8 milliseconden. Ik heb zelfs iemand zien klagen over 16ms. Je ADLS modem laat het zien. (Mijn Fritzbox noemt het expliciet, als latency, gesplits in upstream en downstream).

Glas en coax hoeven dit niet te doen. Omdat er van nature veel minder bitjes omvallen. Daarom hebben glas en vezel iets minder latency dan DSL-technieken.

Er is vast een Tweaker die hier meer van weet. Please correct me if I'm wrong.

Als je snellere pings hebt dan je buren met kabel of glasvezel, dan ligt dat aan iets anders. Bv dat de backbone van hun ISP meer congestie heeft. Maar het ligt niet aan DSL. DSL geeft extra latency, niet minder.
VVDSL (Vectored VDSL) heeft een gelijkwaardige latency vergeleken met Coax (DOCSIS) meestal rond de 10~15ms.
Reguliere VDSL lijntjes kunnen inderdaad een wat hogere latency hebben rond de 20~30ms.

Dit komt omdat er een andere foutcorrectie wordt gebruikt op VVDSL lijnen (G.INP) vergeleken met reguliere xDSL lijnen (iFEC), deze zorgt voor een lagere latency en hogere snelheden. Interessant artikel hierover: https://techzine.alcatel-...able-100-mbps-over-copper
10~15ms latency die intrisiek is aan Docsis of glasvezel lijkt me een beetje hoog. Ik bedoel, 10~15ms over alleen de eerste hop. Ik neem aan dat je de gemiddelde latency bedoelt van je huis naar diverse servers op het Net.

Als ik je goed begrijp, geven reguliere VDSL lijntje dus 10 tot 15 ms extra latency ten opzichte van kabel of glas. Dat is precies die 8 tot 16ms waar ik het over had. Volgens jou is de nieuwe VVDLS net zo goed in dit opzicht als kabel of glas. Mooi.

Bedankt voor de URL. Precies wat ik wilde weten.

Edit: erg interessant, G.INP. Ik zie op mijn Fritzbox dat mijn Fritzbox al G.INP kan doen. Maar het is niet enabled. (Off/off). Ik ben benieuwd wanneer de KPN G.INP gaat gebruiken op mijn lijn.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 23 juli 2024 13:11]

Anoniem: 631029 @28056225 augustus 2015 19:49
Ping hier op VDSL2 (niet vectored) is op speedtest.net: 1ms.
Geloof het dus maar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 23 juli 2024 13:11]

Ik heb jaren ADSL gehad en was daar toen zeer tevreden mee, maar ik ben ondertussen overgestapt op glasvezel. Misschien zijn de kabels in jou regio slechter? Ik heb ADSL in Amersfoort en Zwolle gebruikt.
Gelukkig zijn er een paar miljoen dsl verbindingen actief en werkt het grootste deel zonder problemen, denk dat dat wel genoeg zegt.
Tot nu toe bracht KPN vdsl vectoring en vdsl pair bonding naar de 'VDSL Buitenringen

Bonding op de buitenring is toch 'nog' niet mogelijk, alleen rechtstreeks op hoofdcentrale?
Als het goed is werd op het KPN Forum oktober 2015 genoemd als datum waarop Bonding vanuit de Buitenring mogelijk wordt.
Ik heb dit al eens eerder gevraagd op de forums maar weet het niet meer...
Een afstand van 3,2KM, wat levert dat op?
Ik geloof dat ze VDSL2 niet inzetten boven de 1,5KM, sinds dat niet sneller is dan ADSL2+
Mijn upgrade noemt VVDSL (Buitenring) - op 3,2KM zou ik volgens sommige grafiekjes maximaal 8mbit moeten halen?
3,2KM bijna niks.
maar is dat 3,2KM tot de centrale of 3,2KM tot het eerste knooppunt (straatkast)?
Mijn huis is ook tig KM'ers tot de centrale, maar maar 100 M tot de straatkast.

Sinds ze hier FTTC uitgerold hebben is maar nog zo 100M koper en kan ik 100 Mbit down halen ipv de 6Mb van eerst.
Ik geloof dat ze alleen de wijkkast, DSLAM, aansluiten. Daarna heb je wel allemaal kleine kastjes in het dorp, maar zolang die niet glasvezel krijgen gaan die nooit 100mbit halen.
Ik heb sinds 3 maanden VDSL en kreeg bij dag 1: 96 Down en 20 Up nu haal ik maar 71 Down en 20 Up. Dus mot weer ff bellen ^^
Jij hebt de experiabox v9? Deze heeft problemen met intrainen op 100Mbit, waardoor je maar 70 krijgt. Wij hebben precies hetzelfde probleem gehad. Even bellen, dan krijg je een nieuw modem en heb je de volle snelheid weer.
Daarbij is het aan te raden om een speedtest zo te doen, dat alleen de computer die de speedtest doet actief is op het thuisnetwerk.

Bij Vodafone bijvoorbeeld wordt in modem bandbreedte gereserveerd voor IPTV. Zodra je b.v. Entone Amulet 515 inschakelt (rtv kijken en tegelijk opnemen op hdd) wordt er zo 40Mbps gereserveerd, dus weggehaald bij thuisnetwerk en gereserveerd voor vlan. (Vodafone heeft de 4 modem lan poorten opgesplitst, 2 voor lan en 2 voor vlan)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 23 juli 2024 13:11]

Is bij KPN ook zo. Alleen kan de lijn in de meeste gevallen meer aan dan het abonnement aanbiedt, waardoor de totale downloadsnelheid niet vermindert.
Bij kpn experia (nieuwste model) bij kennis viel mij op dat kpn geen lan poort reservering heeft.
Daar kan je dus van modem naar slaapkamer een netwerkkabel trekken en in slaapkamer unmanaged switch met daaraan settopbox en computer met internet aansluiten(of internet voor smarttv).
Hoe reserveert KPN dan bandbreedte aan settopbox? Gaat dat via mac adres herkenning oid of is er en bepaalde poortrange gereserveerd met hogere prioriteit?

Vodafone heeft op modem lan1+2 voor internet en lan 3+4 voor iptv.
Zet je bijvoorbeeld settopbox op lan1 dan werkt het niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 23 juli 2024 13:11]

Die box (en ontvanger) herkennen elkaar gewoon, weet niet precies hoe, maar dat werkt inderdaad zonder vaste poorten
Oudere experiaboxen hadden nog wel een vaste poort voor tv, poort 3
Thanks HvanderT!, Heb inderdaad een v9. Morgen maar meteen even bellen met de vrienden van KPN. Ben overigens wel erg te spreken over Ping/MS en stabiliteit.

[Reactie gewijzigd door flexity op 23 juli 2024 13:11]

Volgens mij kun je checken op:

https://netco-fpi-info.fourstack.nl/addresses/search

Wat de opties zijn en de planning is. Bij mij wordt als het goed is 7 september max. 100 Mbps met VVDSL mogelijk. Upgrade staat bij XS4ALL al in de planning. Snap persoonlijk niet waarom je zelf moet aangeven dat je van ADSL2+ naar (V)VDSL wilt. Provider zou je toch de hoogst mogelijke snelheid moeten bieden. Meeste ADSL providers maken het onderscheid tussen ADSL en VDSL niet meer, maar verkopen paketten puur op snelheid, niet op techniek.

Of het is geld binnenharken, omdat de meeste mensen toch niet snappen wat de verschillen zijn.
XS4ALL hoeft bij mij niet te proberen ongevraagd mijn lijntechniek te wijzigen. Niet in de laatste plaats vanwege het vaste IP adres dat daarmee wijzigt.
Niet in de laatste plaats vanwege het vaste IP adres dat daarmee wijzigt.
Volgens mij hou je hetzelfde ip-adres. Volgens mij heb ik nu al ruim 12 jaar hetzelfde ip-adres.

Bovendien maakt het ip-adres niks uit.
Wat je wilt is een manier om makkelijk bij je machine(s) thuis te komen.
Je onthoudt nu waarschijnlijk je ip-adres. Dat is nergens voor nodig. Dertig jaar geleden is daar het Domain Name System voor ontworpen. Machines krijgen naampjes, je hoeft geen adressen meer te onthouden.

Xs4all geeft zijn klanten een mooie service.
Ga naar: https://service.xs4all.nl
Log in.
Selecteer links "Internetverbinding".
Rechts zie je nu: Hostnaam .... <wijzig>
Klik wijzig, en kies een naam voor je ip-adres. Bv hottestbrain.xs4all.nl.
Klaar is kees.
Je hoeft nooit meer een ip-adres te onthouden.
Je houd NIET hetzelfde IP bij de meeste techniekwijzigingen. Verhaal wat betreft de hostname klopt als een bus en is een erg fijne toevoeging die XS4ALL biedt. Alleen al daarom ga ik er nooit meer weg :D Ook de hostname zal bij wijziging in techniek alleen in eerste instantie wijzigen en handmatig omgezet moeten worden.
Is het zeker dat het vaste adres wijzigt? Mijn vader zit al een jaar of vijftien bij XS4ALL, heeft al redelijk wat snelheid én technologiewijzigingen achter de rug maar heeft nog steeds hetzelfde IPv4 adres als destijds in de aanmeldbrief stond (alleen heeft hij er uiteraard sindsdien ook een blok met 1.208.925.819.614.629.174.706.176 IPv6 adressen bijgekregen).
Toen ik over moest van ADSL naar VDSL, kreeg ik ook een ander IP-adres. Veel rompslomp om allerlei VPN's en DNS'en op VPS'en aan te passen. Behoud van het oude IP-adres was niet mogelijk.
Bij de overgang van Mxstream naar Bitstream moet hij toch een ander IP-adres gekregen hebben.
Wie zegt dat je modem geschikt is voor VDSL?
Die 7360 modems die ze nu erbij verkopen wel. De Fritzbox 7490 ook.

XS4ALL vervangt ook niet pro-actief de modems valt me op. Kan dus ben zijn dat er mensen met antieke Fritzboxen zijn omdat ze nooit de moeite genomen hebben een nieuwe aan te vragen.

Andere kant, er zullen ook nog veel mensen zijn met een veel te lange afstand tussen de IRAS en het modem. Ook niet bevordelijk voor een stabiele ADSL/VDSL verbinding met redelijke SNR.
Ik weet dat de hedendaagse modems geschikt zijn :)
maar oudere dus niet en dat is de reden waarom de lijn niet zomaar omgezet kan worden
Wat zegt u, u verbinding is weg gevallen, ja dat klopt, uw modem is niet meer geschikt, u kunt nu voor 150 tot 200 euro een nieuw modem aanschaffen om dit op te lossen....

Naah, gaat niet zomaar werken.
Voor wat betreft XS4ALL: Alleen de fritzbox 7170 is niet geschikt, je krijgt als je omgezet wordt gewoon een nieuwe als je de fritzbox 7170 nog hebt staan. Sterker nog, modems bij XS4ALL zijn in bruikleen en je hoeft dus nooit voor een modem te betalen bij ze. Hooguit een jaartje verlengen :)
Kan het kloppen dat de link momenteel niet bereikbaar is ?

Edit: Nvm ik was te snel, dank voor het delen.

[Reactie gewijzigd door xavento op 23 juli 2024 13:11]

Aparte is dat het op mijn adres de betreffende upgrade juist geschrapt heeft. Op mijn adres was een upgrade naar 100 Mbit gepland voor oktober (na al een aantal keren te zijn uitgesteld) en is nu helemaal geschrapt in die tool. Max blijft voor mij nu staan op 50 Mbit VDSL, dat even los van wat er van overblijft op 2,2 km van de centrale.
Leuk, maar het is allemaal wel erg storingsgevoelig. Op wat grotere afstand haal je deze snelheden sowieso nooit. Op drukke tijden heb je nog steeds last van 'overspraak' en daalt je snelheid ook zeer merkbaar. Je blijft zitten met risico op blikseminslag, asynchrone snelheden, matige timings, dure modems, etc.. Ze hadden gewoon moeten investeren in snelle uitrol van glasvezel. Dit is allemaal maar halfzacht.

[Reactie gewijzigd door Peetke op 23 juli 2024 13:11]

Hoe kom je hier bij? Bij ons in Rotterdam op de Kop van Zuid ligt er in ieder geval glasvezel tot in de straatkast. Rete snel en geen last van drukte.
Want VDSL is glasvezel ? Volgens mij heeft hij het daar niet over.
Voor VDSL wordt TOT aan de straatkast (dat lelijke grijze ding in je straat) de verbinding gelegd adhv glasvezel. Van de straatkast naar je meterkast is het een koperkabel. Dus vandaar de opmerking dat het rete snel is.
Er zijn kabel en telefoon verbindingen die tot de centrale voorzien zijn van glasvezel. Soms ook tot aan de wijkkasten.
Vanaf dat punt bestaat de verbinding uit koper.

Er is dus voldoende bandbreedte om de vertraging naar je huis op te vangen. Al zijn er veel plaatsen waar dit niet zo is.

Dus het is wel degelijk een aanvulling op het verhaal waarop hij reageerde.
Daar doelt hij ook op. Glasvezel kan hier tegen ADSL en VDSL een stuk minder. Bij drukte op de wijkkast is het netwerk gewoon trager. Als je buren allemaal dikke downloaders zijn heb je dus een probleem met ADSL of VDSL. Met Glasvezel en kabels speelt dat probleem niet.
Dat problem is dus niet zo groot meer, aangezien je een eigen koperpaar hebt lopen tot aan de straatkast.
Is maar een minderheid van de mensen die op 1km+ van de wijk/straat kastjes wonen. Meeste mensen hebben dat ding in de buurt staan, en tot daar wordt alles glas. Het grootste gedeelte van NL kan straks lekker via de koper 100mbit+ halen, misschien is KPN zelfs vriendelijk genoeg voor full-duplex.
True maar of het kan is minder interessant dan hoeveel het kost om dat daadwerkelijk te doen. Theoretisch kan ik ook glasvezel naar mijn huis financieren, als ik even een hypotheek erbij neem. Als ze nog steeds 80+ euro per maand voor 60 Mb/s up (en een miezerige 6 Mbitje/s down) willen hebben wordt de uitrol van glasvezel interessant, maar blijft een cheapo-pakket veel interessanter. Het is niet alsof gigabit-snelheden noodzakelijk, of zelfs maar merkbaar zijn voor de gemiddelde consument. Voor een beetje surfen, youtuben en wat gamen ben je met 20 Mbit al goed af. Alleen downloaden gaat wat trager, maar goed, dan laat je em 's nachts doorgaan.
20mbit per persoon, maar verder goed punt.
Ik zit voor 9,95e p/m (2de jaar 19,95) bij Online, wat net onder de -wat voor mij- schappelijke prijs zit. meer dan 20-25 euro p/m ben ik niet bereid te betalen voor slechts 61/6. De rest zat ~6 maanden geleden allemaal rond de 40-50, zelfs de superbudgets (Online heeft teminste nog redelijk zelf wat hardware in huis en de wijkcentrales staan) begonnen bij 20-25, en het liefst zit ik helemaal niet bij een budget provider, liever KPN zelf of 1 van zijn directe dochters als XS4ALL, maar helaas, 50euro p/m voor 50/5 vond ik echt veelste veel. Ondanks dat mijn mobiele abbo bij KPN loopt zal ik er veel duurder uit zijn (Ik kijk geen TV en heb niets aan vaste telefonie)
Ik heb ben inderdaad ook niet bereid om meer te betalen. Daarom switch ik elk jaar van provider. Nu dan wel voor twee jaar aan Online vast, maar daarna weer switchen naar Tele2. Beiden hebben prima VDSL verbinding vanaf mijn huis.
Het is duidelijk dat jij je niet in de techniek verdiept hebt. Vectoring is juist een techniek om de overspraak van de lijn te filteren. Het slaat ook nergens op dat er matige timings op de lijn zitten want dit wordt ook met de vectoring techniek verbeterd. Het is op dit moment gewoon niet veranwoord om overal glasvezel neer te leggen, en waarom zou men als er met koper nog zeer hoge snelheden gehaald kunnen worden? Daarnaast wat moet jij met een upload van 100Mbit/s?
En jij betaald de investering?
De investering moet wel geld opleveren. KPN en consorten zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Ze moeten wel geld kunnen verdienen om een investering verantwoord te laten zijn.
Dat gebeurt alleen bij Ziggo, daar merk ik dat de snelheid daalt in de avonduren.. Aangezien je je netwerk deelt met je postcode. KPN heeft directe lijnen naar mijn huis die niet snel beinvloed of nauwelijk beinvloed worden door de omgeving.

Ik heb 2 providers dus ik kan het weten :>
Bij DSL deel je tevens de lijn, vanaf de DSLAM. KPN overboekt gewoon niet zo veel als Ziggo doet.
Ik heb een beetje "eerst zien dan geloven" over dit, *DSL vind ik niet echt een techniek van de toekomst, maar er worden maar steeds dingen aan geplakt waardoor het weer even mee zou kunnen gaan...
Tuurlijk is dit niet de toekomst. Maar Kpn heeft mega veel geld in die lijnen gestopt. Nu ze zelf de uitrol van glas kunnen bepalen gaat het allemaal wat langzamer. Ze moeten eerst geld uit de koperlijn halen. Als dat eenmaal is gedaan kunnen ze heel snel overal glas hebben.

/edit klopt. ze hebben een hoop gratis gekregen.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 23 juli 2024 13:11]

"KPN heeft mega veel geld in die lijnen gestopt" ?

Toen de KPN werd verzelfstandigd heeft ze al die koperlijntjes naar alle huizen in NL gratis gekregen. Er is natuurlijk wel geinvesteerd in centrales en wijkkasten, maar juist in die laatste mijl niet.
Dus die koperlijnen hoeven ze niks op terug te verdienen, dat genereert alleen maar geld, minstens 10 euro per gebruikt aderpaar...
Weer die eeuwige mythe dat iemand iets gratis zou hebben gekregen. We hebben het hier over vele miljarden, niets gratis.

KPN/KPN Telecom/PTT Telecom/Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie heeft die lijnen zelf aangelegd de afgelopen anderhalve eeuw. Ze waren altijd al van KPN en zijn dat nog steeds, ze hebben niets gekregen.

Wat er wel is gebeurd is dat de eigenaar van KPN is veranderd. Ooit was de Staat (en dus de belastingbetaler) eigenaar van KPN. Met de privatisering is KPN voor miljarden verkocht aan de nieuwe eigenaren, de aandeelhouders. Die hebben daar flink voor in de buidel moeten tasten en dat heeft de schatkist een hoop geld opgeleverd.

Kortom, in werkelijkheid gaat het om miljarden, er is niets gratis weggegeven.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 13:11]

In werkelijkheid hebben die nieuwe eigenaren het voor een prikkie gekregen met de eis dat het netwerk voor iedereen gelijk toegangkelijk zou zijn. Dat is een hele vage regeling die door KPN met enige regelmaat met voeten getreden wordt.

Ze hebben het wel degelijk nagenoeg gratis gekregen. De tegenprestatie die ze daarvoor moeten leveren nemen ze met een korreltje zout.....
Dat is dus niet zo, tevens is KPN de enige die bergen extra kosten heeft dankzij hun verplichtingen.

Nee, juist omdat het een ex-staatsbedrijf is kost het KPN vele malen meer dan dat hun monopolie ooit geeft opgeleverd.
KPN heeft geen rooie cent in die lijnen gestopt. Die hebben ze helemaal gratis van Het Land kado gekregen toen ze geprivatiseerd zijn....

Het enige waar ze geld in gestopt hebben is de backbone. En die kunnen ze net zo goed gebruiken om uit te breiden naar FTTH.

Ze moeten concurreren met Ziggo die met 500/50 aan het testen zijn. Komt KPN aan met "Eind volgende jaar heb je waarschijnlijk 50/5 beschikbaar". En dan woon ik nog niet eens in een buitengebied. Wel raar aangezien we hier 8 jaar geleden al 20/2 hadden en ze nu zeggen dat we maximaal 8/.5 kunnen krijgen. De infra is er dus sterk op achteruit gegaan.
. Wel raar aangezien we hier 8 jaar geleden al 20/2 hadden en ze nu zeggen dat we maximaal 8/.5 kunnen krijgen. De infra is er dus sterk op achteruit gegaan.
Dat is beslist niet waar. Vroeger adverteerde iedere IPS met dingen als TOT/Maximaal 20/2 . Het woordje TOT/Maximaal werd door niemand gelezen of (on)bewust genegeerd. Daarna kwam er een lawine van klachten dat mensen maar 15/1.5 haalden of 5/0.5. Het was niet anders dan in een winkel de advertentie: Schoenen vanaf 9.99. Die kan je ook nooit vinden
Tegenwoordig geven ze op wat je op jouw adres echt kunnen leveren. En dat doen ze nog heel conservatief ook. Volgens de site van de KPN zou ik maximaal 5 kunnen halen. De praktijk is al jaren lang 8
En dat doen ze nog heel conservatief ook.
Wij betaalden voor 20/2 en kregen 20/2. Als ze dan nu zeggen "Nee, we kunnen echt niet meer dan 8/.5 leveren" dan is "heel conservatief" wel een heel groot understatement.
Als ik me niet vergis heeft KPN (PTT) die koperlijnen naar de abonnees zo'n beetje voor niets gekregen. Als dat klopt valt het met die mega investering nog wel mee :)
@kek Het werkt prima kan ik je melden. Hier ligt al 100Mbit DSL, zeer stabiel en zeer rap.
Leuk al die reclame voor KPN... maar in Zeeland is weinig te merken van de ontwikkelingen/marktwerking. Je hebt hier maar 1 optie... Ziggo (oh nee we doen net of we gek zijn en noemen het Delta... dan houden we die Zeeuwen voor de gek ;)

KPN en of glasvezelboeren investeren hier al jaren niet meer... volgens mij hebben ze om de tafel gezeten met Delta. Glasvezel is hier nergens te krijgen, en niemand heeft enige plannen om dit binnen 10 jaar überhaupt te starten... ADSL is gestopt na v2 en dan heb je overal klapperlijntjes... dus dan rest je alleen nog Delta en die proberen je op allerlei manieren hun 3-1 zooi door je strot te duwen... met exclusieve snelheidsverhoging alleen voor die pakketten tot gevolg...
Klopt niet helemaal, op genoeg plekken is in Zeeland tegenwoordig VVDSL te krijgen, zodat er snelheden van 100Mbit mogelijk zijn en binnenkort met pairbonding 200Mbit.

En dit is niet alleen in de steden zoals Middelburg, Vlissingen, Goes en Terneuzen te krijgen maar ook in de kleinere dorpen. Ze moeten nog wel een inhaalslag maken, en bepaalde (buiten)gebieden zullen vooralsnog achter blijven lopen qua internetsnelheid omdat de kosten in die gebieden niet opwegen tegen de baten.

[Reactie gewijzigd door Prolution op 23 juli 2024 13:11]

Heb je postcodes van de plekken waar het wel kan? als ik namelijk op eerder genoemde sites al mijn oude adressen opzoek in Rilland/Goes/Middelburg kan ik nergens VVDSL krijgen...
In Goes al meerdere stabiele VDSL2-lijnen gezien vanuit wijkkasten. O.a. Bij de Tol, Schilderswijk en Noord worden momenteel nieuwe kasten gezet, die worden allemaal in enkele weken tot maanden geactiveerd. In Dauwendale Middelburg is het al een tijdje mogelijk
Misschien een domme vraag, maar hoe kan je zien dat ze bij je in de buurt bezig zijn? Noordhoek, Goes. Q4 2015 voor mij, maar dat is een ruim begrip.
Ik reageer maar even: slechts ter voorbeeld heb ik je per bericht een adres in de buurt gestuurd. In Goes.
Ze rollen het zelfs uit in Borsele, en dat zegt nogal wat. Zelf gezien dat VW hard bezig is met glasvezel door te trekken, het is dus nog maar een kwestie van tijd voordat het daar allemaal werkt.

De dorpjes op Zuid-Beveland zijn veelal gedekt door de eigen grote nummercentrales en hebben vaak al de beschikking over pair bonding en snelheden van tientallen Mbits. Ik denk dus dat het vooral interessant zal zijn voor de boerderijen en kwekerijen even buiten de dorpen, want deze zijn op wijkkasten aangesloten.
Het is niet zo zwart als je voorstelt. Hier in Goes, KPN, stabiele lijn, de upgrade gepland voor Q4 2015..Nu hopen dat Q4 2015 ook gehaald wordt. Zou dus over een paar maanden zijn...
In Zeeland is juist veel te merken van de marktwerking. Reggefiber/KPN heeft aangegeven dat de aanlegkosten te hoog en de winsten te laag zullen zijn. Als argumenten noemen ze de harde Zeeuwse klei en het goede imago van Delta/ZeelandNet, waardoor ze bang zijn dat ze te weinig klanten hebben.

Ze zijn er wel bezig geweest, zo is er in Aria Goes glasvezel aangelegd door Reggefiber en heb je daar de mogelijkheid om particulier glasvezel van welke aanbieder dan ook te kiezen. Ook in Middelburg in de nieuwe wijk bij Mortiere schijnt er een straatje met (KPN) glasvezel te zijn.

Als ze nou eens zonder marktwerking zouden opereren maar geleid en gesteund door de provincie en gemeenten, dan waren we al een heel stuk verder geweest. Helaas is glasvezel voor de consument geen prioriteit gebleken voor de lokale overheid, geen wonder dus dat er niks gebeurt.

VVDSL is daar nu dus het plan, want dan hoeven ze maar een heel klein beetje te graven, 10% van het glasvezelbudget te investeren en harken ze voor de komende tijd(hoogstens 2 jaar) weer wat klanten en inkomsten binnen

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 23 juli 2024 13:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.