Tele2 biedt nieuw 'Internet Extra'-abonnement met 100Mbit/s aan

Tele2 voegt een nieuw abonnement toe aan zijn aanbod. De dienst heet 'Internet Extra' en is in staat downloadsnelheden te leveren tot theoretisch 100Mbit/s. Tele2 maakt daarbij gebruik van het vdsl-netwerk van KPN.

Tele2Tele2 geeft aan dat het nieuwe abonnement 28 euro per maand gaat kosten en dat het op dit moment leverbaar is aan 28 procent van de Nederlandse huishoudens. Tegen het einde van dit jaar moet dit aantal gegroeid zijn naar 85 procent. Het is sinds begin deze maand mogelijk om het abonnement af te sluiten, zowel voor bestaande als nieuwe klanten. De eerste drie maanden heeft het abonnement een lagere prijs van tien euro.

Het is via de postcodecheck op de Tele2-site mogelijk om te kijken op welke adressen de dienst geleverd kan worden. De exacte snelheid kan echter per adres verschillen. Tele2 kan de snelheden leveren door zijn vorig jaar afgesloten zevenjarige overeenkomst met KPN. Het vdsl-netwerk van die provider ondersteunt snelheden tot 100Mbit/s inmiddels bij miljoenen gebruikers dankzij technieken als vectoring en pair-bonding.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

01-02-2016 • 15:45

122 Linkedin

Reacties (122)

122
120
65
11
2
12
Wijzig sortering
Er is een hoop verwarring betreffende VDSL.

VDSL is de nieuwe ADSL als het ware.

Je hebt de hoofdcentrale, vroeger zat iedereen direct aangesloten op die nummercentrale.
Toen kwamen er wijkkasten (die betonnen gebouwtjes) die het dan verdeelden, en verderop zitten natuurlijk die grijze kasten die langs de weg staan, niet te verwarren met de kastjes van de kabel (ziggo)

Wat KPN (Tele2 zit op het KPN netwerk) de laatste tijd doet is die grijze kasten langs de weg voeden met een glasvezel kabel. De afstand van die kast naar de nummercentrale is dan dus verwaarloosbaar, dat is juist de afstand waar een hoop snelheid verloren gaat.

Nu is het enige criterium eigenlijk nog dat je niet te ver van die straatkast zit. Zit je boven de laten we zeggen 2KM dan krijg je geen VDSL aansluiting maar ga je door de kast heen direct naar de nummercentrale zonder dus via die glasvezelkabel te gaan.

Waarom ze je niet via die glasvezelkabel sturen is mij niet helemaal duidelijk, maar VDSL is maar effectief tot ongeveer 1400 meter. Zit je dus buiten die 1400 meter dan kan het zijn dat bij een upgrade naar VDSL van de straatkast, je alsnog gewoon die 4Mb/ps of lager houdt (wat ongeveer je snelheid zal zijn) De ergste gevallen blijven dus alsnog op de trage lijn zitten. Bijkomend voordeel is wel dat de meeste mensen niet meer dezelfde route nemen als jou (vanaf de straatkast is het glasvezel wat niet stoort) en je er dus in theorie in snelheid iets op vooruit gaat.

Waarom ze niet ADSL2+ kunnen leveren vanuit die straatkast is zelfs onder het KPN personeel niet helemaal bekend.

Zit je in een dorp waar zo'n kast zit, en zit je binnen 1400-2000 meter, dan heb je kans dat je ondertussen al VDSL2 kan krijgen, of die upgrade komt eraan, overal waar ik kijk qua redelijk grote dorpen staat het al in de planning, deze planning is absoluut niet bindend en kan twintig-maal verplaatst worden. Het is ooit per-ongeluk uitgelekt maar wordt nu enigszins als tool gebruikt voor het publiek zelf.

Wat straks ook nog mogelijk wordt is het zogenaamde Pair Bonding, iets wat al langer bestaat maar nog niet in combinatie met VDSL. De term heet straks "Bonded Vectoring" waarbij men 2 aderparen (dus 4 draden) in je modem drukt om zo beide paren te laten samenwerken, de storing in de ene draad wordt gecompenseerd door de andere draad waardoor er minder data verloren gaat en de bandbreedte gigantisch kan worden opgepompt, vaak kan je uitgaan van een verdubbeling van snelheid.

Addertje onder het gras is dat het nog niet zover is, KPN heeft de straatkasten dus grotendeels recentelijk geupgrade met een VDSL feature, maar heeft het bonded (dus de 2 aderparen) nog niet aangezet... dat is iets wat we binnen een paar maanden kunnen verwachten.

Niet elk huis krijgt meerdere paren binnen, het is bij een hoop huizen uit vroegere tijden neergelegd voor een eventuele fax-lijn, maar dat is er nooit van gekomen, dus werden ze als reserve gebruikt mocht de ene lijn storen of dergelijken. Nu kunnen ze dus beide benutten, mits je ze binnenkrijgt.

Je kan KPN vragen of je meerdere lijnen in huis krijgt en of ze ze binnenkrijgen bij die straatkast, dat is niet te zien bij die tool die hierboven wel vermeld werd - is iets wat ze vaak intern alleen kunnen zien.

Een hoop haken en ogen dus aan het hele VDSL verhaal, VDSL dus alleen voor een redelijk korte afstand tot de straatkast en Pair Bonding (Bonded Vectoring vanuit straatkasten) alleen als je dubbele aderparen binnenkrijgt en ze die aangesloten hebben in de kast.
VDSL is inderdaad een soort van "nieuwe adsl", met een limiet tot ong. 2km.

Vdsl heeft de nare eigenschap na ongeveer 1400m al dramatisch in te kakken. Zo kun je op 1200m nog 30mbit halen, blijft er na 1500m nog maar 13mbit over. Dit geeft meteen aan waarom adsl2+ eigenlijk nog gewoon nog vanuit de TFC's gevoedt wordt. Je zult in beide gevallen ongeveer dezelfde snelheid halen op locatie. Los van het feit dat de TFC's al volstaan met DSLAM kaarten en het (kosten- en ruimtetechnisch) onzin is buitenringen ook nog eens te voorzien van deze kaarten. Al bestaan er wel kasten waar ADSL2+ inzit.

Verder moet je vdsl ook niet verwarren met vectoring, dit is weer een toevoeging op vdsl (VVDSL) en wederom kritischer met afstand. Vectoring heeft na 800m al haast geen nut meer.

Tevens is pair bonding juist énkel mogelijk icm vdsl. En de nieuwe stap is dus bonded vectoring. Al mag je uitgaan van heel veel kinderziektes vanwege de extreem strenge eisen (de kpn mag dan de bekabeling en apparatuur in orde hebben, in de woningen zelf zitten meestal geen twisted pair kabels, en sluit menig mens de modem aan op een recht toe recht aan telefoonkabeltje met alle gevolgen van dien).
Eh, voor zover ik weet is er vanaf elke buitenring ADSL2+ mogelijk. Dit wordt gedaan door de lijn in het fallbackprofiel te zetten(dit profiel is er eigenlijk voor als je een modem aansluit dat geen vectoring ondersteund, deze komt dan in plaats van VDSL up met een ADSL2+ profiel).

Vanaf de buitenring is het ADSL2+ profiel wel iets lager dan vanaf de nummercentrale. Dit is gedaan omdat ADSL2+ lijnen(zowel buitenring gevoed als nummercentrale gevoed) niet meegenomen worden in de antiruis berekeningen uit de vectoring groep en dus meer storing kunnen veroorzaken die niet weggerekend kan worden dmv vectoring.

Daarnaast plaatst KPN als het goed is ook nieuwe buitenringkasten op plekken waar helemaal geen kast stond(bij bijvoorbeeld rechtstreekse verbinding zonder verdeelkast).

Pin me er niet op vast, maar volg het op de voet :)
VDSL van tele2?
Ik heb nu een 50mbit abbo die de snelheid van de 30mbit abonnement niet eens.
Dus dit zal dan rond de 60 mbit zitten zodat ze kunnen aangeven dat het sneller is dan de 50 mbit
Je kunt hier checken wat kpn kan leveren op jouw adres: http://netco-fpi-info.fourstack.nl
Technologie
Internet Snelheid
ADSL2+
17 Mbit/s
VDSL2*
100 Mbit/s
Bonding*
200 Mbit/s

Kan leveren , klinkt leuk , maar ik wil weten wat komt er uit mijn Isra punt >
Ik zit op 4km van de wijkcentrale.
En geen van die DataBoeren kan dit aangeven ,
Oud Kpn 10Mb max 7 leverbaar , op isra soms 3,5 Mb met Tripleplay
Nu ziggo 40 en ik krijg 40
Als netco-fpi-info 100Mbit zegt, zal je 95-105 halen. Bonded Vectoring VDSL is helaas nu nog niet leverbaar dus die is niet relevant op dit moment.
Bonded Vectoring wordt nu uitgerold. Ik krijg op de 25e een monteur langs die dat bij me gaat installeren. Wel zie ik dat Bonded Vectoring alleen nog gedaan kan worden op de grotere wijkverdeelpunten en niet op de stand-alone VDSL verdeelkasten. Het hoeft dus niet per se meer de hoofdverdeler te zijn.
100 Mbit op 4km afstand kan niet, waarschijnlijk is er een wijkkast/straatkast tussen gezet. Als er bij "Distributiepunt(en)" meerdere namen staan dan is dit het geval.

Ik zit rechtstreeks op de centrale in mijn stad (1014m kabellengte ongeveer), ik zie één naam staan. Max. haalbare snelheid nu 38Mbit. M'n ouders zijn al geüpgrade naar de 100Mbit mogelijkheid, bij hen staan er twee namen, die tweede is de straatkast.
Die 17 ga je halen via ADSL vanuit de wijkcentrale. 100 Mbps vanuit de straatkast. Zodra bonding wordt geactiveerd 200. Kennelijk zit je niet ver van een straatkast vandaan.
Bij Telenet BE zit ik nu aan 240mbit. Wel duur, 80euro ex btw. Maar het I effectief wel 240mbit down en 20up. Mogelijk Is een US server trager.

Het verschil in gevoelssnelgeid met een basic net (30mbit),is niet heel erg groot.en een 60mbit voelt exact even snel aan als 240mbit. Buiten peakperformance heb je er weinig aan maar de 240mbit heeft een veel hogere datalimiet.

Tegen 2020 zou hier 1gigabit actief moeten zijn over coax.

Coax heeft geen last van de grote afstanden omdat in de meeste gebieden glasbezel gelegd is langs alle grote wegen. Sinds de Docsis standaard gaat het allemaal erg vloeiend. Mijn modem is een docsis 3.0 en zou tot 400Mbits aankunnen. Dat wil zeggen dat mijn WiFi trager wordt dan mijn internetverbinding ;)

Btw,,Zelfs op 4G haalde ik een jaar geleden 98Mbits en 15upload. (proximus)
Het zit er dik in dat je die 100Mbit gewoon gaat halen. En met bonding zelfs 200Mbit... vraag is echter of dit ondersteund wordt door Tele2. KPN levert volgens mij momenteel maximaal 100Mbit dus zelfs met bonding wordt het geknepen(kan natuurlijk wel voordelig zijn als er 2 of meer HD tv's draaien want dan blijf je 100Mbit over houden)
Gaaf zag meteen dat ze mijn lijn gaan upgraden in maart !

Dank
beters!

Ik zie meteen het tegen overgestelde :P geen geplande upgrade gepland

Actuele Beschikbaarheid
Wat
Koper
Beschikbaar
Small green check
Distributiepunt(en)
Hrl-Krd
Internet Snelheid
34 Mbit/s
iTV
2 HD
Wat
FttH
Beschikbaar
Small red cross
Distributiepunt(en)
Internet Snelheid
-
iTV
-
Technologie
Internet Snelheid
ADSL2+
10 Mbit/s
VDSL2*
17 Mbit/s
Bonding*
34 Mbit/s
Technologie
Internet Snelheid
ADSL2+
12 Mbit/s
VDSL2*
46 Mbit/s
Bonding*
-

Nou nou, 46 Mbit/s maar...Blijf dus mooi bij Ziggo zitten. Woon zo dicht bij de grote stad maar hier in het dorp ff Glasvezel aanleggen, ho maar! 8)7
In de steden zijn ze anders ook niet snel met de aanleg van glasvezel. In tegendeel. In Rotterdam lijken alle plannen in die richting voor een lange tijd in de ijskast gezet
Handige link. Kon gelijk zien dat ik via KPN tot 500Mbit per/sec kan gaan.
Leuk om te weten. Alleen heb ik daar het geld niet voor over. 100 is voor mij meer dan genoeg.
Die 500 gaat over FTTH zeker?
KPN heeft hier in de regio de boot volledig gemist. Tegen de tijd dat ze VDSL gingen uitrollen heeft de kabelboer FTTH uitgerold en zit bijna iedereen daar. Ik zie hier geen FTTH van KPN meer komen.
Dat is niet (helemaal) de schuld van KPN.
Jaren geleden is het VDSL/glasvezel project in de ijskast gezet omdat OPTA KPN wilde dwingen de kabelboeren voor een grijpstuiver toegang te geven.
KPN heeft hier in de regio de uitrol van ADSL net zo lang lopen vertragen tot ze zelf eerst hun mxstream rotzooi konden aanbieden. Sindsdien is het geen haar verbeterd. Nieuwbouwwijken worden keurig voorzien van een glasvezel maar er daadwerkelijk iets op aanbieden doen/deden ze niet.
Nu de lokale kabelboer wel de moeite heeft genomen om glas aan te leggen naar elk huis is KPN eindelijk wakker geworden en kunnen de mensen in de nieuwbouw wel glasvezel producten afnemen via de glasvezel van KPN. Maar de mensen die niet in een nieuwbouw huis zitten konden braaf nog een jaar wachten op VDSL.
bedankt. Geeft inderdaad aan dat ik maximale snelheden van 24 mbit kan halen over een 50mbit verbinding.
En ik weet dat er bij de advertentie staat tot 50 mbit.
Maar de door mij behaalde snelheid van 24 mbit valt voor mij niet onder de noemer tot. Tussen de 30 a 35 zou ik nog kunnen verteren

Maar ik ga sowieso naar Kabel of glasvezel overstappen. Dus de lagere snelheden zijn dan verleden tijd.
Met Ziggo haalde ik altijd de gegeven snelheid of iets (paar procent) eronder.
Glasvezel nog geen ervaring mee.
Oeh, dat is een erg handige link, vooral vanwege de geplande upgrades die getoond worden...
Helaas staat daar voor mij dat het nog 1,5 jaar gaat duren voor ik meer dan 17 Mbps mag verwachten :(
Ik blij dat ik glasvezel heb liggen (en hiervoor kabel gebruikte).
Snelheid over koper zou max 4Mbit/s zijn...
4mbit leverbaar en geen upgrades geplanned. Ik zit dus nog wel even vast aan ziggo. En dat terwijl ik in een dorp woon met 50.000+ inwoners. Blijkbaar heeft dat geen prioriteit.
Toch grappig, ik woon in een straat met 3 huizen. Op nr 1 100Mbit, de buren op 3 50 Mbit en op 5 14Mbit. Woon ik stiekem toch op een landgoed zeker?
En hier zie je wat er daadwerkelijk geleverd kan worden. https://thd-fpi-info.fourstack.nl/
Er zit soms nog al verschil in, in wat wat voor lijnen er liggen en er daadwerkelijk geleverd kan worden.
Grappig deze geeft 100Mbit en 200mbit, maar telfort en tele2 site geeft maximaal 50mbit, ook voor hun grootste abbo (80 en 100 Mbit)

Hoe zit dat dan?
Dat betekent gewoon dat Telfort dat niet kan aanbieden, bel ze op en vraag het ze, dit is wat KPN kan leveren op jouw locatie.
Ja, maar Telfort is toch van KPN?
Ach, het is snel genoeg nu hoor, maar het verschil is opvallend.
Zo kan KPN bij mij geen 40Mbit/s leveren, maar Telfort blijkbaar wel... Als je het echt wilt weten, vraag het ze.
Super vaag. Ik woon op 78 en kan max 8Mbit krijgen. Mijn buurman op 74 kan max 100Mbit krijgen en zit op een andere wijkkast. De buurman op 72 zit weer op dezelfde wijkkast als ik en kan dus ook max 8Mbit krijgen. Wat is hier aan de hand?
Laatst een vdsl verbinding geïnstalleerd: fysieke link was 110mbit down, uiteindelijk netto ruim 94mbit. Gaat als een speer! Niks mis nee. Inderdaad wel dicht bij de wijkcentrale, maar da's nou ook precies waar vdsl zich in onderscheid. VDSL is een techniek waarbij vooral de afstand tot de wijkcentrale wordt verkleind, juist door meer centrales te plaatsen. In ons dorp stond vooralsnog één enkele dsl centrale vh hele dorp. Nu heeft men glas tot in de wijken gelegd en staat er in iedere wijk een vdsl centrale zachtjes te brommen.... Dat is dus het idee achter vdsl.
Het is een theoretisch maximum, staat er ook bij als het goed is. Het is afhankelijk hoe ver je aansluiting van het verdeelcentrum(wijkkast) zit. Zit je er pal naast dan heb je max snelheid. Anders niet, bijna niemand zal dat dus halen.
na 2km zit zou de kwaliteit/snelheid afnemen (Bij VDSL/ADSL)

[Reactie gewijzigd door RSB op 1 februari 2016 16:03]

VDSL is eigenlijk niet meer te krijgen na 2km. ADSL neemt na 2km langzamerhand af. De snelheden op jouw adres kan je hier vinden: https://netco-fpi-info.fourstack.nl/
Anoniem: 280967
@RobinF1 februari 2016 17:51
Dank je voor de link. Tele2 komt er bij mij nooit van zijn leven meer in met hun waardeloze service. Maar zag wel dat ik begin maart dit jaar via jouw link de 100 mbits ook op mijn adres krijg. Dus dan zullen andere providers dit ook wel gaan aanbieden.
Ja, de site gaat om het KPN Netwerk, dus praktisch alle DSL providers zullen dat kunnen tenzij ze bijvoorbeeld geen VDSL of Bonding aanbieden
Ik zit 940 meter van de wijkkast en haal 34Mbit op een 40Mbit verbinding van Tele2. Eerst was dat nog een 50Mbit abonnement (waar ik ook 34Mbit haalde), maar nu lijkt het dus alsof ze dichter bij de maximale verbindingssnelheid zitten. Het enige dat ze hebben gedaan is het abonnement een andere naam geven. Daarom zet ik ook mijn vraagtekens bij die 100 Mbit. Maar goed; als je er een beter modem bij krijgt is dat het overwegen misschien waard, zolang de prijs er maar naar is.

-edit-
Ik zie dat het 40Mbit abonnement weer is vervangen voor 50Mbit. Ze zijn wel erg wispelturig bij Tele2. De site geeft inderdaad aan dat ik 34Mbit kan halen op mijn adres. De 100Mbit variant bieden ze niet aan. Dat is jammer, want ze kost maar €3 meer dan het 50Mbit abonnement (zonder TV).

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 1 februari 2016 17:31]

Ik heb 13Mb bij een 20Mb ADSL abo waar 11Mb beloofd wordt (lucky me).
De snelheid bij een 50Mb pakket die beloofd wordt op de site van Tele2 is ook 50Mb. Ik zit 1,7km van de wijkcentrale af.
Ik ga Tele2 maar eens bellen of ik kan overstappen op VDSL en of de 50/5Mb ook echt gehaald wordt en wat we kunnen doen als dat niet gehaald wordt.
Ik zou het niet direct via Tele2 doen. Via Breedbandwinkel.nl hebben ze vaak betere acties. Ook krijg je daar een betere indicatie van de daadwerkelijke snelheid. Het lijkt me sterk dat jij wel 50Mbit zult halen terwijl je 2x zo ver van de centrale af zit als ik en ik niet verder kom dan 34Mbit. Jij zult waarschijnlijk tussen de 20 en 25 Mbit halen op die afstand. Maar goed; dat is altijd nog het dubbele van wat je nu haalt.
VDSL neemt na 600 meter al af, voor veel klanten buiten de 600 meter kan KPN een straatkast ertussen zetten om die klanten toch binnen de 600 meter te krijgen.

Daarnaast zijn er al technieken die nog niet geimplementeerd gaan worden nu om vectoring tot 600 Mb te kunnen leveren, dit zonder pair bonding.

[Reactie gewijzigd door cHoc op 1 februari 2016 18:58]

en op die nog niet geïmplanteerde techniek wacht ik :+

Ziggo gaat t dan nog eens moeilijk krijgen. I guess
Ik zit 2,2 KM van de wijkcentrale af en ik behaal 48,5 Mbit/s van de 50 Mbit/s. Het zal waarschijnlijk aan de kwaliteit van de koperkabel onder de grond liggen dat je zo weinig internetsnelheid binnenhaalt. Tele2 laat overigens al een tijd lang zien wat de verwachte geleverde internetsnelheid is. Deze komt bij mij overeen met wat er geleverd wordt. Ik koos namelijk eerst voor het 20 Mbit/s abonnement, maar haalde daar ik slechts 11 Mbit/s van binnen doordat ze ADSL2+ leverde i.p.v. VDSL. De upgrade naar internet basis is voor mij goed uitgepakt, ik had alleen gehoopt dat ze internet basis direct zouden upgraden naar de 100 Mbit/s :P

Tele2 is overigens één van de weinig internet providers die daadwerkelijk de beloofde snelheid weergeeft. Bij KPN misleiden ze de boel door een 60 Mbit/s alles in 1 pakket te laten zien bij een postocode zoals 7606AM waar je slechts 10 Mbit/s kan ontvangen doordat er geen VDSL beschikbaar is.

Bron: beste internet provider
Heeft niks tot weinig met de kwaliteit van het koper te maken. Jij zit 2.2km van de stadscentrale, maar waarschijnlijk een stuk minder van de buitenring in jouw omgeving. Daardoor haal je dergelijke snelheden. En misleiding door KPN? Of gebrek aan begrijpend lezen bij de klagende menigte? Bij KPN adverteren ze met snelheden TOT 60 mbits in t desbetreffende pakket. Je hebt dan zelf de verantwoordelijkheid om via fourstack (zoals ze bij de klantenservice in 90% van de vragen netjes aangeven) te kijken wat mogelijk is. Jezelf inlezen is tegenwoordig voor sommige klanten echter al te moeilijk en men kiest gewoon wat wordt voorgekauwd.
Dus als er maar 10 Mbit/s mogelijk is op een adres en KPN probeert je een 60 Mbit/s abonnement aan te smeren terwijl er een goedkoper 20 Mbit/s abonnement is, dan is dat niet misleidend? Ik snap dat mensen moeten kunnen lezen, maar dat neemt niet weg dat het niet deugt wat KPN doet.

De kwaliteit van de koperkabel kan zeer zeker van invloed zijn op de geleverde internetsnelheid. Ik wil niet indiceren dat ik de volle snelheid behaal vanwege de kwaliteit, maar duidde meer op degenen waar ik een reactie op gaf. Die persoon haalde maar 30 van de 50 binnen en dat kan wel degelijk liggen aan de kwaliteit van de koperkabel onder de grond. Anders moet je eens rondvragen bij de wijk Wittevrouwen in Utrecht over DSL internet. Een groot drama door verouderde kabels in de grond.
Jij haalt 2 dingen door elkaar. Het goedkoopste alles in 1 abonnement wordt geadverteerd met snelheden tot 60mbits. Hier is geen goedkopere variant van.

En jij hoeft mij echt niks uit te leggen over koperkwaliteit en dergelijke. Echter zal bij klachten die aantoonbaar door slechte koperkwaliteit komen, altijd een lasploeg aangestuurd kunnen worden.

En nu stel ik voor dat we erover ophouden, want je bent overduidelijk anti-KPN..
Dat zeg ik je dus, er is een goedkoper alles in 1 abonnement van 20 Mbit/s :) Ik ben niet zozeer anti KPN, maar probeerde dat punt dus duidelijk te maken dat er wel een alternatief was, maar het niet haalbare naar voren gehaald wordt.
Bij het afsluiten van een pakket wordt netjes de verwachte snelheid aangegeven (die gelijk is aan fourstack)
Klopt, maar sommige mensen hier zijn zo anti-(voer hier een provider in) dat ze bij alles beweren dat het er niet staat. Neem van mij maar aan (heb bij de 3 grootste providers gewerkt en werk momenteel nog steeds bij een van die 3) dat iedere provider bij aanvragen en informatie verstrekking eerlijk en transparant is. Dit is overigens niet tegen jou bedoeld maar tegen alle personen die hier willekeurige providers van malafide praktijken beschuldigen.
vdsl is altijd nog net als adsl locatie afhankelijk voor je max snelheden (helaas)
Welke techniek is dit niet dan?
En coax. Beiden leveren altijd* de geadverteerde snelheid.

*ligt uiteraard ook aan je interne bekabeling en infra, maar dat is bij adsl vdsl niet anders.
Ook glas want heeft de pop maar max 10Gbit/s lijn naar internet toe en je hebt 500 gebruikers met 1gbit/s lijn is het ook zo vol, mar dit geldt met coax en vdsl ook.
ik bedoelde de fysieke afstand tot centrale, die is bij glas eigenlijk niet van belang in NL, bij vdsl en adsl heb je dit issue nog wel.
Nou oké dan. De snelheid van glas is niet afhankelijk van afstand. Maar er is wel een maximale afstand
Vreemd ik zit aardig ver van de centrale af (1,6km), en haal +/- 5.9MB/s van 6,2MB/s (50Mbit).

Ga ook kijken of ik de 80Mbit kan nemen van Telfort.
Nou, daar is zo goed als geen verlies over afstand, maar op een bepaalde afstand (van de versterker) werkt dat gewoon niet meer
Tele2 kan de snelheden leveren door zijn vorig jaar afgesloten zevenjarige overeenkomst met KPN
Effectief is het dus VDSL van KPN, aan jou geleverd door Tele2. Ook die 60Mbps is wellicht een uitdaging, als je nu al niet hoger komt dan 30Mbps. Maar goed, €28,-/mnd is echt niet duur, zeker als je geen kabel- of glasvezelaanbod in je regio hebt.
Snelheid is afhankelijk van de afstand tot aan de wijkkast. Misschien woon je te ver om 50mbit te halen.
28 euro voor 100 Mbit/s is goedkoper dat mijn 100 Mbit/s glasvezel abonnement. Ik ben benieuwd of het in de praktijk bevalt.
Er zijn wel nog veel meer verschillen hoor:
-Wat dacht je van de reactiesnelheid; DSL blijft pingtijden van ~20ms houden, terwijl dit op glas structureel onder de 10ms ligt.
-DSL heeft bovendien last van drukte (overspraak) op de koperkabels. Dus juist als je veel internet ('s avonds) haal je je geadverteerde snelheden ook niet.
-Glasvezel geef ook geen risico van blikseminslag (hier in het dorp al vaker hele straat eruit geknald).
-DSL heeft allerlei aanvullende eisen om hoge snelheden te halen: Afstand centrale. Kwaliteit koperkabel. En je centrale moet een upgrade hebben gehad. En een correct abonnement en nieuw modem natuurlijk.

Erg veel mogelijkheden waar het mis kan gaan. DSL is mijns inziens dus bij elke vergelijking slechter dan glasvezel, waarop je vandaag de dag gewoon 1000Mbit/1000Mbit kunt krijgen.

Glasvezel heb je nu ook al voor € 30/mnd, dus ook de prijs is niet echt een argument.
Een aantal van deze punten wordt opgelost door VVDSL & de achterliggende Vectoring techniek.
- Vectoring in combinatie met een nieuwe stabilisatietechniek genaamd G.INP zorgt voor een lagere latency, vaak is 10ms of lager ook haalbaar met VVDSL. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van regulier VDSL zonder G.INP/Vectoring.
- Vectoring zorgt er voor dat overspraak voor een groot gedeelte wordt weggefilterd, daardoor zijn ook deze ook snelheden van 100Mbit+ mogelijk over een koperlijntje.

Uiteraard is Glasvezel beter, maar DSL hoeft zeker niet afgeschreven te worden, zeker indien er VVDSL beschikbaar is in je buurt meestal bevind een (omgebouwde) VVDSL straatkast zich op een paar honderd meter van je huis.
G.INP heet nu G998.4 en zorgt er voor dat je kunt interleaving zonder veel verlies op snelheid (~40ms), maar zorgt dus niet voor versnelling. Alleen dat bij hogere bandbreedte er niet extra vertraging optreed.
Specs staan hier: https://www.itu.int/rec/T-REC-G.998.4/en
Uitleg over G995.4 kun je bijv. hier vinden:
http://www.draytek.co.uk/...sl-vectoring-sra-and-ginp

Vectoring verminderd overspraak, en geeft inderdaad meer bandbreedte, maar als je een bron hebt voor een vermindering van de latency dan hoor ik dat graag.

Waarom krijgt mijn zeer inhoudelijk reactie een -1?
Zie bijvoorbeeld dit artikel: https://techzine.alcatel-...able-100-mbps-over-copper

Daar wordt duidelijk aangegeven dat G.INP zorgt voor een hogere throughput en lagere latency.

Ook in de praktijk zie je dat, hier bijvoorbeeld iemand met een 60/6 pakket van KPN met een VVDSL lijntje:
http://gathering.tweakers...message/45657388#45657388

Telfort VVDSL lijntje (30/3):
http://gathering.tweakers...message/43203254#43203254

Of iemand met een Bonded Vectoring lijn (BVVDSL):
http://gathering.tweakers...message/45671097#45671097

Regulier VDSL lijntje met G.INP geactiveerd:
http://gathering.tweakers...message/44880106#44880106

Met VVDSL of regulier VDSL met G.INP is de latency dus echt significant lager, meestal rond de 10ms en dus vergelijkbaar met bijvoorbeeld Ziggo.

[Reactie gewijzigd door Prolution op 2 februari 2016 10:05]

De praktijk zal gros die 100mbit niet eens halen ivm afstand, zal de upload nog steeds 10mbit zijn (tegen 100mbit symmetrisch bij glasvezel), en gezien de enigszins negatieve ervaringen die je leest over Tele2, zal de helpdesk je ook niet blij maken :P

Klinkt allemaal leuk, we kunnen 100mbit aan miljoenen mensen leveren.. Immers geeft elke pagina en contract wel de kleine letters dat de praktijksnelheid afhankelijk is van tientallen factoren buiten hun macht, dus 100mbit lange na niet realistisch.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 1 februari 2016 16:13]

Nou.. Het doel is om 85% van alle huishoudens van 100Mbit+ te voorzien. Op dit moment zitten ze daar redelijk dicht bij en al helemaal met BVVDSL zal het straks snel gaan.
Anoniem: 126717
@RobinF1 februari 2016 16:37
Ik woon midden in Den Haag, echt hartje stad, dus bepaald geen buitengebied.
Net even gekeken wat er bij mij haalbaar is, en dat is 50 Mbit volgens de KPN pagina. Min wat verlies en ik zit dus ruim onder de helft. Geen werkzaamheden in de planning., geen ftth beschikbaar.
Kan je nagaan wat er in buitengebieden mogelijk is, die 85% is heel erg hoopvol. Tenzij ze een contract/samenwerking met Ziggo nemen.
Nou, in de iets bevolktere buitengebieden staan aan buitenringen waarbij 100Mbit vanaf de kast geleverd wordt. Die 50Mbit in Den Haag komt doordat er ook allemaal ISDN en Analoge lijnen uit de centrale komen en daarom 50 het maximum is voor DSL
tja, je gasvezel pakket heeft wel symmetrische snelheid.
dat heet vdsl (nog) niet...
Omdat bandbreedtes over FTTH vrijwel gegarandeerd kunnen worden, en de bandbreedte symmetrisch is, als een lagere latency. Op al die drie punten is het i.t.t. xDSLx. Voordat ik FTTH had, had ik VDSL van KPN. De down/up (40/4) snelheden haalde ik vrijwel constant -- ook tijdens piekuren -- en latency was bijna even laag als met FTTH. Maar ik zou voor geen goud terug willen naar DSL. De veel hogere upload snelheden zijn wat mij betreft het geld waard.
Dit is klinkklare onzin. Je kan helemaal geen 100Mbit uit de wijkcentrale halen, behalve met Pair Bonding is dit mogelijk. Zit je echter bij een Buitenring kan je maximaal 100Mbit over 1 lijn halen.
Overigens is de upload 30Mbit, bij zo'n 100Mbit lijn.

Als je bij KPN even de verwachte snelheid bekijkt komt deze netjes overeen. En overigens zijn de snelheden bij Ziggo ook TOT snelheden en eigenlijk niet gegarandeerd.
Als jij op een max. 3-400 meter van de wijkkast woont (die ze momenteel druk aan het bijzetten zijn om de afstand tussen jou en de hardware van KPN te verkleinen) dan haal je waarschijnlijk gewoon de 100 Mbit hoor. Vanaf de centrale naar de wijkkast is glasvezel, het laatste stuk (vanaf wijkkast/straatkast) is nog de koperen telefoonlijn.

Zoals ik het begrijp is KPN eigenaar van de hardware en huurt Tele2 hier capaciteit op. Het lijk mij dan sterk dat Tele2 enorme overboeking toepast, KPN zal dan wel ingrijpen lijkt mij (en sowieso, vol=vol denk ik).

Nogal een negatieve toon sla je aan in je bericht, ik zou haast denken dat je voor Ziggo werkt ;) Concurrentie op dit soort markten is voor de consument alleen maar gunstig. Wordt hoogtijd dat de monopolie van Ziggo op de COAX-kabel ook wordt opengebroken.
Met KPN haal ik 140 down en 50 up vanwaar ik ben. Dat is goed te doen O+
Jammer dat er op de website geen woord gerapt word over uploadsnelheid .. Want voor 28 euro 100 Mbit down en pak hem beet 10 up, is altijd nog goedkoper dan Ziggo met 60 euro voor 120 om 12.
Als je de 100down kan halen, kan je 30Mbit up krijgen. De vraag is even waar (en of) Tele2 ergens capt
Anoniem: 16328
@Hertog61 februari 2016 15:52
Als je puur internet wilt kun je ook bij een glasvezelaanbieder terecht die kan het ook goedkoper leveren dan Ziggo. Ziggo richt zich op alles bijelkaar pakketten.
Als je puur internet wilt kun je ook bij een glasvezelaanbieder terecht die kan het ook goedkoper leveren dan Ziggo. Ziggo richt zich op alles bijelkaar pakketten.
Niet overal ligt glas, dus je kan wel willen, maar daar houdt het dan wel op.
Zoals Ass-Ware inderdaad al aangeeft. Hier in de stad Groningen, ligt er nog niet overal glasvezel.

Dat gezegd hebbende, zou ik op dit moment niet terug willen naar Tele2 en dat komt vooral omdat Ziggo de mogelijkheid geeft om je router in bridge mode te zetten. Persoonlijk is dat mij die paar euro's in de maand extra dik waard.
60 euro?

Op de ziggo site staat 49,95 p/m en 200/20 met TV voor 53.95 per maand en dat zonder aanbieding.

Wij betalen 69,95 per maand bij ziggo, standard TV, onbeperkt bellen en 200/20 internet waarvan wij minimaal 180 halen (upload is altijd rond de 19 a 21).

Vind ik persoonlijk een prima prijs.
Jammer dat er op de website geen woord gerapt word over uploadsnelheid .. Want voor 28 euro 100 Mbit down en pak hem beet 10 up, is altijd nog goedkoper dan Ziggo met 60 euro voor 120 om 12.
Waar haal jij 60 euro voor 120/12 vandaan?

https://www.ziggo.nl/internet/internet-max/

sneller en goedkoper. Tuurlijk nog geen 28 euro. maar wel minder als het door jou genoemde bedrag.
Dat is het bedrag wat ik op dit moment betaal voor Ziggo (Connect & Play Complete) maar ik wist helemaal niet dat Ziggo tegenwoordig ook dit soort pakketen aanbood! Ga ik vanmiddag na mijn werk toch maar eens even bellen met Ziggo :9~
In de praktijk blijkt het meestal 100/30 te zijn wat je krijgt, kijk maar eens in Het grote xDSL-topic
Jawel, onderaan de pagina bij product specificaties
20/2 , 50/5 , 100/10
Ik kan nergens info vinden over de upload, iemand?
Tja, dat zegt KPN ook tot 6 of 10Mbit afhankelijk van abonnement, gelukkig in het praktijk is het 10 of 30Mbit.
30 is de max bij Vectoring verbindingen op dit moment. Als je dus 100 down kan halen, zal je 30 up halen.
Dat is een nette prijs. Ik zag een tijdje geleden dat er 200mbit mogelijk is door double bonding op mijn adres. Alleen waren er nog geen abonnementen beschikbaar die hoger gingen dan 60 of 80 mbits.

Bij Tele2 kost 100mbits 28 euro per maand. Bij KPN kost hetzelfde 42,5 euro per maand. Dat is best een behoorlijk prijsverschil.

Leuke ontwikkeling als je je bedenkt dat er hier nog nergens glasvezel ligt, en dat voor een behoorlijke stad.

[Reactie gewijzigd door darkdesign op 1 februari 2016 16:17]

Het verschil is inderdaad wel behoorlijk. Maar neem ook service e.d. mee in de prijs.

Overigens wordt 200Mbit geleverd via BVVDSL (niet double Bonding ofzoiets, zoals jij zei) maar tot op heden wordt dit amper aan de consument uitgerold.
Wel jammer dat je bij Tele2 geen eigen modem kunt gebruiken. Mijn ervaring is dat bij de meeste providers de meegeleverde modemrouter vaak behoorlijk crappy is.

Ik heb nu Telfort VDSL en heb de meegeleverde Experiabox V8 nog nooit uit de doos gehad. Vanaf dag 1 hangt er al een Fritz!box 7360 aan en dat gaat als een trein. Het juiste instellingenprofiel voor Telfort IPTV was zelfs al standaard in de firmware aanwezig. Werkt retestabiel en vind het wel zo fijn als ik zelf gewoon alles lekker kan tweaken (eigen DNS-servers ingeven e.d.).

Telfort maakt ook gebruik van de KPN-infrastructuur, de 100Mbit is met Telfort ook al mogelijk (meerdere meldingen in Telfort xDSL Internet ervaringen topic - Deel 20 gezien van mensen die betalen voor 80/8 maar 100/30 halen). Alleen jammer dat op mijn adres de max. snelheid op dit moment nog maar 38Mbit is en er nog geen upgrade bekend is. Achja we wachten af, maand of 3 terug wel nieuwe wijkkasten geplaatst, dus hopelijk binnenkort hogere snelheid.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 1 februari 2016 16:28]

Anoniem: 616444
@ThinkPad1 februari 2016 17:33
Hele nette prijs. Tele2 is goed bezig.

De nieuwste Tele2 router/modems zijn trouwens niet slecht, heb nu een Technicolor en die werkt uitstekend. Wifi heeft ook een goed bereik en is erg stabiel.

Nadeel is wel dat je niet bij alle instellingen kunt. Als je dat wilt dan kun je een eigen router op het Tele2 modem aansluiten. Die laatste zet je dan DMS-mode zodat die alleen een doorgeefluik wordt.
Als tele2 dit kan dan kan online.nl dit dus ook maken gebruik van exact zelfde netwerk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee