Tele2 introduceert nog dit jaar 4g-abonnementen in Nederland

Tele2 start nog voor het einde van 2015 met het aanbieden van 4g-abonnementen in Nederland en ook opent de provider nog dit jaar zijn eerste eigen winkel. Dit meldt de aanbieder bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Het aantal mobiele klanten groeide niet.

In het afgelopen kwartaal haalde Tele2 een buitenshuis bereik van bijna 90 procent van de bevolking met zijn 4g-netwerk, waardoor een meerderheid van de klanten met een 4g-toestel nu van het netwerk gebruik kan maken. Komend kwartaal volgt daarom het starten met 4g-abonnementen en in de komende drie maanden blijft Tele2 investeren om landelijke dekking te realiseren, wat begin 2016 een feit moet zijn.

Klanten van de provider die dekking hadden, konden met hun 3g-abonnement al gebruikmaken van het lte-netwerk van het bedrijf. Hoe de nieuwe abonnementen er precies uit komen te zien is nog niet bekend. Tele2 is bezig zijn eigen 4g-netwerk te bouwen, waarbij het gaat om een 4g-only-netwerk.

De provider maakte eveneens bekend zijn eigen winkels in Nederland te gaan openen en de eerste moet eind 2015 zijn deuren openen. Het bedrijf zei dit bij het vrijgeven van de cijfers over het derde kwartaal. Tele2 noteerde geen groei wat betreft het aantal mobiele klanten: die bleef gelijk op 841.000. De provider zegt minder klanten te krijgen omdat het zich minder op prepaid-klanten en mensen met goedkope abonnementen richt en meer op klanten met 4g-toestellen.

Ook kampt het bedrijf met toenemende kosten in verband met toegenomen dataverkeer en het uitbouwen van zijn 4g-netwerk. Tele2 verloor bij vaste telefonie 5000 klanten en heeft nu nog 62.000 vaste bellers; bij vast internet nam het aantal klanten af van 355.000 tot 348.000.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-10-2015 • 11:21

66 Linkedin

Submitter: summetje

Reacties (66)

66
64
46
0
0
0
Wijzig sortering
ik heb toch al heel lang een abonnement van Tele-2 en ze beloven van alles, maar ik kan nog echt geen gebruik maken van hun 4G netwerk. ik heb destijds ook verlengd omdat ze dit beloofde.

Als je erover belt of mailt dan zeggen ze dat ze je al een keer geprobeerd hebben over te zetten, maar dat dit mislukt is.

Als ik de fora moet geloven ben ik niet de enige die met dit probleem kampt, persoonlijk vind ik het ook een slechte zaak als ze dit opstarten. Ze hebben destijds geroepen dat de bestaande klanten eerst over gaan. Laat ze dit dan ook eerst maar verwezenlijken.

22-10 update:

Zojuist weer een chatgesprek gehad met Tele2, met Alice Bakker en die geeft aan je op een lijst met voorrang te kunnen zetten. ik zal het gesprek hieronder zetten. ben wel benieuwd of dit de nieuwe manier van afwimpelen is of dat dit daadwerkelijk kan.


"Jij zegt:nee, maar ja. Ik weet wel dat ik het bijzonder slecht zou vinden als jullie nieuwe abonnee's meteen 4G gaan geven en de bestaande klanten daarmee overslaan."


Alice zegt:Dat snap ik , dat komt raar over.
Alice zegt:Het enige dat ik nog kan doen , is je nummer op een lijst te zetten met voorrang.

[Reactie gewijzigd door iTonny op 22 oktober 2015 12:26]

Het heeft voor mij ook een tijdje geduurd. Op Mijn Tele2 kun je aangeven dat je een nieuwe simkaart wilt ontvangen voor 4g. Dat kost niets en is nodig voor 4g. En het werkt.
ik heb destijds een nano kaartje gekregen voor mijn iphone 6, deze zou 4G ready zijn. Ik zal het eens controleren, bedankt voor de tip.

Edit: Zojuist een check gedaan en mijn kaartje is 4G ready.

[Reactie gewijzigd door iTonny op 21 oktober 2015 11:52]

Ik had in februari een sim only genomen en vervolgens verlengd in mei met een toestel. Ik had sindsdien ook geen 4g maar twee weken terug werd ik ineens overgezet naar 4g. Het komt waarschijnlijk wel, ik denk dat dit ook wel "soon" is aangezien aantal klanten niet zijn gegroeid gaan ze sneller de huidige klanten overzetten?
Ik kreeg een brief in de bus om te kijken. Geen goede simkaart, maar 1 week na aanvragen woon een sim kaart binnen gekregen en nu zit ik op 4g. Althans ik woon in een dode 4g hoek voor tele2, maar verder werkt het gewoon.
Ze zijn klanten aan het overzetten naar 4G, met en bepaald aantal per dag. Als ze 4G aanzetten voor jouw nummer, krijg je hier een mailte & sms van. Deze heb ik 1-2 maandjes terug gekregen. Mijn 4G werkte toen direct.
Waar kan je dit doen? Mijn 'mijntele2' overzichtspagina is nogal leeg (behalve wat verbruiksdata en een link naar facturen). In de URL staat overigens wel 4G... https://mijntele2.tele2.nl/mijntele2/4G/home.html#/
Via "Je Producten" -> "Overzicht producten" kan je klikken op een grote roze knop "Nieuwe sim aanvragen".

Ik heb dit zojuist gedaan en het lijkt erop dat Tele2 een 4g sim naar me opstuurt.
Alleen zie ik de hele knop 'Je Producten' niet. :? Sim only abonnement, Chrome.
Ik geloof dat ik onder producten iets kon aanvinken (4g check?)
Klopt, heb sim ook vervangen, in mijn woonplaats heb ik 4G maar 3 km verderop is het weer terug naar 3G dus de dekking is nog niet helemaal doorgevoerd.
Anoniem: 623473
@adameric21 oktober 2015 12:29
En ook even naar instellingen kijken.
Heb net nieuwe telefoon/simkaart, instellingen zouden automatisch moeten gaan maar stond op: WCDMA/GSM (auto connect).
Zelf (zojuist dus) gekozen voor LTE/WCDMA/GSM (auto connect) en idd, nu opeens op LTE :)
Webpagina's idd sneller!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 623473 op 21 oktober 2015 12:42]

Bij mij was het zo dat ik op gegeven moment een mail kreeg dat ik gebruik kon maken van 4g. Alleen m'n telefoon vond het nooit/bijna nooit nodig om verbinding te maken met een 4g mast. Heb op gegeven moment een app uit de play store getrokken die wat meer network mode opties bied. Moet het als ik mijn telefoon reboot wel weer opnieuw instellen, maar ik heb 'm nu meestal op "LTE, WCDMA" staan. Dan lijkt ie voorkeur te geven aan 4g en terug te gaan naar 3g als er geen 4g beschikbaar is.
Ja ik blijf het altijd raar vinden dat geen enkel toestel een quicktoggle 2G/3G/4G heeft in het dropdown menu, ik moet ook telkens weer diep de menu's in.

Ook bv de selectie van de dataverbinding, niets zou logischer zijn dan een quicktoggle tussen off/sim1/sim2, maar in plaats daarvan heb je on/off, en moet je vier lagen diep het menu in om tussen sim1 en sim2 te schakelen.
Precies om deze reden heb ik mijn abonnement bij Tele2 opgezegd: gebrek aan communicatie over 4G richting bestaande klanten.

En toen 6 dagen voor het einde van m'n abonnement werd ik ineens overgezet naar 4G 8)7
ik moet nog 2 jaar :( Ze zullen dus niet zo'n haast hebben.
volgens mij zijn alle huidige klanten omgezet als ze dat willen.
Helaas, ik nog niet.

Heb jij daar een bron voor?
Ik heb mijn contract voortijdig kunnen beëindigen wegens gebrek aan dekking op welke G dan ook. Moest nog 3 maanden, maar omdat ze me niets konden beloven qua verbetering, kon het contract opgebroken worden. Week later zat ik vrolijk bij Ziggo, inclusief nummer behoud.

Misschien iets voor jou om naar te kijken? Betrof overigens wel sim-only, dus ik had geen gedoe met een half afbetaalde telefoon. Weet natuurlijk niet hoe dat bij jou zit.
Helaas zit ik wel met een "half" afbetaalde telefoon in dit geval :(

Maar bedankt voor de tip, wellicht dat andere mensen hier wat aan hebben.
In mijn geval was mijn simkaart niet geschikt voor 4G (kwam hier zelf toevallig achter via een check op hun website). Heb toen een nieuw kaartje besteld en kon daarna direct van 4G gebruikmaken. Misschien dat dat in sommige gevallen de oorzaak is?
Daarom ben ik een jaar geleden overgestapt op Vodafone, omdat Tele2 er een eeuwigheid over doet om 4G uit te rollen en omdat Vodafone onbeperkt-bellen abo's had die mij heel veel geld schelen.
En als ik bel krijg te horen dat ze me, ondanks m'n nieuwe 4g ready sim, niet actief kunnen overzetten. "We zijn afhankelijk van software die random gebruikers overzet."
:O Bollocks.
haha ja dat verhaal heb ik ook gehoord, hebben ze ook al gezegd dat ze het al geprobeerd hebben bij je? Dat is het volgende smoesje :P
Net contact gehad met tele2:
Gerda zegt:Er bestaat geen voorranglijst hoor. Anders had ik die ook al aangeboden.

Hier klopt iets niet :+
Zou het weer een nieuwe smoes zijn?
Denk het, toen ik daarna reageerde dat ik het jammer vond dat ik niet op de voorrangslijst kon worden gezet, werd meteen het gesprek beëindigd zonder nog maar enige opmerking van: kan ik U nog ergens mee van dienst zijn? (iets wat ze meestal wel vragen...)
Ik vind het een beetje triest worden eigenlijk. Al die loze beloftes.
Ik ook, ik ben al lang klant bij tele2, maar mijn broertje en vader die allebei voor het eerst een Tele2 abonnement hebben zijn al wel overgezet naar 4g...

edit:
hieruit kunnen we dus wellicht concluderen dat de software die 'random' klanten overzet wel goed zijn werk doet 8)7

[Reactie gewijzigd door rrikkert op 26 oktober 2015 10:53]

Ik denk dat de software de "random klanten" selecteert op lengte van het contract :P

Dit is wel mijn laatste tele2 abonnement iig.
Dat is ook mijn idee ja, ook al vaker gehoord inderdaad... slim natuurlijk, maar ze schieten wel zichzelf in de voeten
Ik vraag me dan af of Tele2 niet altijd T-Mobile nodig heeft voor spraakverkeer. Het 4G netwerk is toch (nog) alleen voor data?
Tele2 wil ook voice over 4G (VoLTE) gaan realiseren. Het nieuwe netwerk waar ze het al zolang over hebben zou dit ook moeten ondersteunen: https://www.tele2.nl/news...euw-lte-advanced-netwerk/
Ja en Nee.. Tele2 wil wel VolTE ondersteunen. zie ook
nieuws: Tele2 ondersteunt vanaf het begin bellen over 4g
Daarnaast loopt Tele2 voorop als het gaat om de introductie van Voice over LTE (VoLTE) in Nederland, het nieuwe netwerk is nu al geschikt voor VoLTE, zodra de markt er klaar voor is, zal Tele2 deze techniek direct activeren.
https://www.tele2.nl/news...euw-lte-advanced-netwerk/


http://androidworld.nl/ni...-begin-2015-lte-advanced/
LTE Advanced en VoLTE
Telecompaper weet verder te melden dat de provider vanaf januari begint met de uitrol van zijn 4G-netwerk en gelijk begint met de uitrol van LTE Advanced, bij andere providers ook wel bekend als 4G+. Hiermee zijn maximale snelheden te halen van 225Mbps, maar om deze snelheden überhaupt te halen heb je ook een toestel nodig wat hiervoor ondersteuning biedt. Bellen via een LTE-verbinding, ook wel bekend als VoLTE behoort ook tot de mogelijkheden, maar dat is niet direct vanaf de lancering te gebruiken.
Je ziet meteen waarom Tele2 zicht volledig op 4G richt. Door onder de gebruikersgroep een hoge dichtheid 4G toestellen te hebben kunnen ze na het activeren van VolTE meer en meer zelf het belverkeer afhandelen. Dit levert op dat de afhankelijkheid en de kosten richting T-Mobile lager worden.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 21 oktober 2015 12:27]

Wat mij betreft kunnen ze ook niet snel genoeg komen met WiFi Calling, verbetert de ontvangst binnenshuis/op het werk enorm, en scheelt ze ook zwaar in de kosten. Ik begrijp niet waarom providers er zo lang over doen.
Ik heb mijn nieuwe simkaart binnen gekregen met 4g omdat ik al klant was.
Ik heb een 4g ready toestel (One plus one) maar helaas woon ik in Friesland waar nog geen dekking jammer.... :'(
Ze hebben het ook over 90% van de bevolking, niet over 90% van het oppervlak. Woon zelf ook in een klein dorpje in friesland, reken hier niet op dekking met 4G van Tele2.
One plus one is geen 4G toestel voor Tele2. Tele2 rolt voornamelijk uit op 800mhz in buitengebied en 2600mhz in grote steden. En de one plus one heeft geen 800mhz.

Die kan je dus eigenlijk alleen goed op het T-mobile netwerk gebruiken (enige die niet op 800mhz uitrolt, maar 900mhz..)

Heb ook getwijfeld om die te kopen, maar om die reden heb ik het niet gedaan. Ben wel benieuwd naar de nieuwe One plus..

[Reactie gewijzigd door hsb85 op 21 oktober 2015 11:57]

Tmobile rolt 4g uit op 1800Mhz, en voegt daar nu later per mast 900Mhz aan toe.
One Plus One is dus ook niet op KPN te gebruiken en derhalve gewoon een ruk-telefoon voor de Nederlandse markt :-D
Dat was de situatie eerst, KPN is intussen heel druk bezig op 1800 uit te rollen. Op steeds meer plekken heb je LTE-A. De OPO kan verbinden op de 1800 frequentie van KPN.

Snel internet, maar minder bereik.
Blijft een beetje leip dat ze die telefoon zonder goede 4G ondersteuning op de markt hebben gebracht.
De OPO is ook een generiek Chinees ontwerp, en in China heb je die band niet. De toestellen die specifiek voor Europa bedoeld zijn, hebben die banden wel.
Ik moet zeggen, sinds de 4G van Tele2 actief is op mijn abonnement en dus op mijn telefoon is het heel aardig verbeterd. In de 2G en 3G situatie zat je alleen op het netwerk van T-mobile. Dat is zoals bekend niet overal geweldig dekkend. Veel plekken 2G en dan marginale snelheden voor internet halen. Nu met 4G heb ik op de meeste bewoonde plekken waar ik eerder 2G had, nu gewoon 4G en de snelheid is echt prima. Daar waar 4G niet beschikbaar is of geen bereik heeft (liften, tunnels, gebouwen etc) zit je echter wel met een probleem. Ook is het overschakelen tussen 4G en 3G/2G traag, zeker omdat het dus ook nog eens een ander netwerk is. En zoals bekend, schakel je met bellen dus terug van 4G naar 3G, waardoor je direct te maken kan krijgen met een heel ander bereik. Dit levert tijdens bellen dus soms rare situaties op: je had goed bereik en je gaat bellen en alles valt uit. Dit heeft dus alles te maken met die hybride situatie. Ik hoop dat als de dekking volledig is en bellen met 4G actief wordt, dat dit opgelost wordt, want 2x bellen naar een persoon omdat de verbinding klapt tijdens het overgaan is niet zo heel fijn. Tele2 kennende zal dit echter nog wel even op zich laten wachten.
Ik ben dus benieuwd wat die 4G abonnementen gaan doen. Zou dat alleen op het netwerk van Tele2 zijn? Dan zou je die hybride problemen niet meer hebben, maar ik vermoed, gezien mijn ervaring, dat je dan wel dekkingsgaten gaat krijgen.


Update nieuws/speculatie:
T-mobile zet mogelijk zijn NL tak in verkoop en Tele2 wordt gezien als overname partij.
http://www.telegraaf.nl/d...ers_voor_T-Mobile___.html
Dan zou er 1 netwerk kunnen ontstaan!

[Reactie gewijzigd door Get!em op 21 oktober 2015 16:02]

Dat terugschakelen is normaal, maar je hebt waarschijnlijk inderdaad een delay. Het gekke is echter dat Tele2 VoLTE actief heeft, aldus Tele2. Of ze jokken daarover, of je toestel is er niet voor geschikt.
Ik ben benieuwd welke van de twee het is. :)
Zie mijn reactie hieronder: Get!em in 'nieuws: Tele2 introduceert nog dit jaar 4g-abonnementen in Nederland'

Edit: toestel is Iphone 6, en die is geschikt.
Netwerk van Tele2 is dus geschikt, maar VolTE staat niet aan, ondanks aankondiging dat ze er helemaal klaar voor zijn.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 21 oktober 2015 16:01]

Ja hij is geschikt, maar volgens mij moet je dan eerst een update krijgen die het ook daadwerkelijk activeert.
Er zijn twee zaken die spelen:
1.) Activatie op netwerk
2.) Activatie voor het netwerk op de iPhone

Wellicht als je update naar iOS 9.1 dat je meer geluk hebt.
Ik zou er niet al te hard op hopen, maar toch. ;)
Ik gebruik al een paar maanden 4G van Tele2 en ben er zeer tevreden over, ook gezien de lage prijs. Ook in het buitenland werkt internet goed, al zal dat misschien geen 4G zijn. Een tevreden klant hier :)

[Reactie gewijzigd door tinoz op 21 oktober 2015 12:11]

Sinds Tele2 mij heeft overgezet naar 4G was het huilen met de pet op. Slecht bereik, nauwelijks internetverbinding en de snelheid was bijna overal om te huilen. Ik heb 4G dan ook uitgezet, want hij was steeds aan het zoeken, en laden duurde een eeuwigheid. Heb nu 3G en dat werkt beter, al is het bereik nog steeds slecht op veel plaatsen. Ik stap in april, als ik weer een nieuw abbo mag weer over naar het KPN netwerk. Geen Tele2 meer voor mij.
Persoonlijk be ik tevreden met tele2. Dekking voor mij hier in de ranstad is prima. Heb sim only met onberperkt sms en bellen en een bundel van 500mb voor een schappelijk bedrag en per maand opzegbaar. Prima gewoon.
Opvallend om te lezen dat zoveel mensen problemen hebben met 4G. Ik heb me begin dit jaar aangemeld voor de beta met 4G en ben toen gelijk in maart overgezet. Het heeft nog even geduurd voor het hier in alle delen van Maastricht daadwerkelijk uitgerold was (in de randstad had ik wel 4G bereik) maar ik heb er eigenlijk alleen maar positieve ervaringen mee. Al moet ik toegeven dat ik niet heel vaak buitenshuis bel; dan worden de huidige dekkingsgaten waarschijnlijk een stuk vervelender.
"De provider zegt minder klanten te krijgen omdat het zich minder op prepaid-klanten en mensen met goedkope abonnementen richt en meer op klanten met 4g-toestellen."

Alsof een pre-paidklant niet op 4G wil bellen.

Off-topic: slechte kwaliteit 4G, onvoldoende snelle klachtafhandeling, mobiele app die niet goed werkt, facturatie die een maand achterloopt. In mijn geval zijn er echt andere factoren waardoor ik weg ga bij Tele2.
Vreemd, ik heb al 2 maanden een sim only bij ze en heb 4G. Wat gaan ze nu introduceren? Iets wat al wordt aangeboden, maar dan officieel ofzo?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee