Tele2 ondersteunt vanaf het begin bellen over 4g

Als Tele2 dit jaar zijn 4g-netwerk in Nederland live zet, ondersteunt dat meteen bellen over 4g. Dat bevestigt de provider tegen Tweakers. Als gebruikers geen 4g-bereik meer hebben, vallen ze zonder dat het gesprek wegvalt terug op 2g of 3g van T-Mobile.

Dankzij de ondersteuning van de technologie kunnen gebruikers zowel bellen als data verstoken op het 4g-netwerk van Tele2. Andere Nederlandse providers ondersteunen bellen over 4g nog niet; alleen Vodafone kijkt naar de mogelijkheid, van KPN en T-Mobile is niets bekend.

Bellen via 4g, dat in de industrie bekendstaat als VoLTE of Voice over LTE, biedt volgens de Zweedse providers diverse voordelen, zoals betere spraakkwaliteit dan met normaal mobiel bellen en sneller verbinding maken. Het grote verschil is dat VoLTE werkt via gewone ip en dus packet switching, waar normaal bellen 'circuitgeschakeld' is.

Omdat Tele2 alleen een 4g-netwerk bouwt, moet het voor 2g of 3g gebruikmaken van het netwerk van T-Mobile, waarmee het een overeenkomst heeft. Als de gebruiker tijdens het bellen buiten het bereik van Tele2's 4g-masten komt, schakelt het gesprek over op een mast van T-Mobile met 2g of 3g. Dat gebeurt zonder dat het gesprek verbroken wordt, zegt woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo van Tele2 tegen Tweakers. "Het zou natuurlijk heel vervelend zijn als dat wel zo was, dus we zijn blij dat er een fall-back is."

De Zweedse provider zet later dit jaar zijn netwerk live, maar wil nog niet zeggen wanneer dat precies is. Als de provider begint met zijn netwerk, gebeurt dat met 3500 opstelpunten voor antennes. Er is vooral dekking in de Randstad en in het Zuiden, maar in het hele land zouden al antennes zijn.

Tele2 kan zijn netwerk bouwen omdat het eind 2012 een licentie heeft gekocht voor het gebruik van de 800MHz-band. Eerder kocht het al een licentie voor 2,6GHz. Tele2 heeft in Nederland nog geen eigen grootschalig netwerk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-01-2014 • 09:35

99 Linkedin

Reacties (99)

Wijzig sortering
goed om te horen, nu maar afwachten wanneer de overige providers dit gaan invoeren.
VoLTE biedt meer bandbreedte voor een gesprek en dus betere kwaliteit,net zoiets als dat HD bellen van o.a. KPN, echter dat is gebaseerd op 3G technologie dacht ik.

Die 3500 antenne locaties, zijn dit niet meteen ook alle nieuwe 4G locaties van T-Mobile, waarmee ze een eerdere samenwerking aankondigde vorig jaar?

[Reactie gewijzigd door basix op 16 januari 2014 09:41]

T-Mobile krijgt naar verwachting meer 4G-locaties dan Tele2. Dit omdat een dergelijk dichte dekking niet nodig of zelfs gewenst is op 800 MHz; T-Mobile gebruikt 1800 MHz namelijk.

Op de overige locaties gaan ze wellicht 2600 MHz inzetten, maar of/hoe dat gaat plaatsvinden blijft nog even spannend :)

Overigens is de wijze van uitrol best uniek; Tele2 krijgt één van de eerste 4G-only-netwerken ter wereld. Doordat ze alleen 4G uitrollen en doordat alles op haar bestaande glasvezelnetwerk komt (wat ook fijn is voor T-Mobile!), zijn de kosten van plaatsing en onderhoud enorm veel lager dan die van de andere providers. Ik verwacht erg scherpe tarieven!

Naast die scherpe tarieven hangt het even af van de samenwerking met T-Mobile hoe de snelheden/dekking buiten de randstad zal zijn...
Voor zover ik weet word alleen mast en "locatie" gedeeld tussen T-Mobile en Tele2, voor delen hiervan zijn :

- Gezamelijk site onderhoud kosten
- Voordeel Tele2: Alleen nog maar bij nieuwe masten die ze zelf opzetten hoeven ze te onderhandelen met de landlord.
- Glasvezel netwerk word dus niet geshared.

Ik denk dat Tele2 hier erg goed uit de bus gaat komen en heeft echt het meeste voordeel ten opzichte van T-Mobile.
Nee, Tele2 maakt ook gebruik van de antennes van T-Mobile (waar mogelijk).
Bron: http://4gmasten.nl/nieuws...details-over-de-4g-uitrol
Das inderdaad alleen voor het 2G ( Anders werkt de fallback naar 2G niet) gedeelte maar voor 4G krijgt Tele2 gewoon eigen zendequipment en delen ze alleen de mast en het "landlord contract".
Nee, ze delen de fysieke antenne: er gaan per antenne meerdere kabels naar binnen. Bizar veel kabels soms trouwens, heb ik gezien op locaties waar Tele2 / T-Mobile allebei al op een dak staan :+
Nee, ze delen ook de antennes. Ze delen de passieve gedeelte met T-Mobile, Locatie/Mast/Kasten/Stroomvoorziening/Antenne (indien aanwezig).

De antenneversterker/basestation/netwerk is van Tele2 zelf.
Dit is correct inderdaad misschien verkeerd geformuleerd van mij dan maar dat klopt echter de "uplinks" naar de radio locaties is niet gedeeld, die zijn immers namelijk op de actieve componenten aangesloten en daar heeft zowel Tele2 als T-Mobile een gescheiden infra ( dus glasbvezel).
De glasvezel én de antennes worden gedeeld. Ze hebben alleen een apart basisstation (kastje met zend- en ontvangapparatuur) per locatie.

Da's trouwens redelijk uniek, komt bijna nergens anders ter wereld voor, deze samenwerking.
Naar ik een poos terug bij Telecompaper heb gelezen, gaat Tele2 het feit dat ze een glasvezelnetwerk moeten uitrollen voor al die 4g opstelpunten (of capaciteit moeten huren bij de Eurofibers van deze wereld, weet niet welk van de 2) waarschijnlijk ook aangrijpen om in plaatsen waar een FttH netwerk ligt zelf operator te worden om onafhankelijk van KPN diensten aan te gaan bieden.

Als Tele2 dit echt voor elkaar weet te krijgen en mooie producten tegen scherpe prijzen in de markt weet te zetten, dan zou dat erg mooi zijn voor de keuzevrijheid!
Dat is in principe onzin. 8Kb compressed voice over circuit switching kan beter en duidelijker zijn dan 64Kb "HD" voice over IP. Latency, gegarandeerde packet order, forward compression zijn allemaal belangrijke voordelen die circuit switched heeft over IP.

hogere snelheid impliceert misschien lagere latency, maar dat is niet gegarandeerd.
Al die dingen die je noemt zijn geen echte problemen. In de praktijk is het nu ruim goed genoeg met huidige technieken (degelijke QoS) en bandbreedtes.
Ik reageerde op de originele stelling van Basix
VoLTE biedt meer bandbreedte voor een gesprek en dus betere kwaliteit
Voice gebruikt zo weinig bandbreedte dat een verbetering van de datapijp geen automatische verbetering brengt in kwaliteit zoals wordt gesuggereerd. Bovendien is het een appels met peren vergelijking tussen technieken. Als tele2 zou besluiten om de speex 4Kb codec te gebruiken voor de voice over LTE dan is er zeker geen verbetering tov de klassieke oplossingen
Ga er maar gewoon vanuit dat ze AMR-WB ondersteunen hoor :+
Pure circuit switched netwerken bestaan bijna niet meer.
Maar OK of VoLTE direct al betere voice kwaliteit heeft bij drukke netwerken tewijl je reist... Ik denk het niet.
In theorie heb je die klikjes en halve seconden stilte niet meer die je bij 2G wel hebt bij handover naar een andere cel. Bij 3G is dat ook al minder merkbaar dan bij 2G.
Heb je bij 2G toch ook niet? Heb ik in iedergeval geen last van behalve als je bijna geen signaal meer hebt (even voor de verbinding helemaal wegvalt)
Bij een kanaalswitch op 2G hoor je daar eigenlijk altijd wat van hoor; fractie van seconde stilte + eventueel een klik. Het is maar heel kort en de ander moet net aan het praten zijn op het moment van de switch naar een ander kanaal, anders hoor je het niet.
Ga ik eens proberen in het lab. Zoveel keer gedaan en was me nooit opgevallen.
Niet bij frequency hopping die er voor de veiligheid in zit natuurlijk maar wel bij handover naar een neighboring cell (wat ook een andere sector op dezelfde antenne kan zijn trouwens).
Ja duh. Frequentie hopping is een aantal maal per seconde.
Geen stilte bij handovers. Ligt misschien aan de telefoon dan?
Goede kans dat dat zo is. Nu worden de masten vaak al gebruikt om de apperatuur van diverse providers te huisvesten en uitrollen van en netwerk is vast goedkoper/sneller door de werkzaamheden te combineren met werk voor andere aanbieders
HD Voice maakt inderdaad gebruik van 3G. Waar 4G bereik is, doet je telefoon een fallback naar 3G om gebruik te maken van HD Voice.
Klinkt overigens erg goed, duidelijk beter dan 2G.
Het is voor Tele2 veel logischer, wanneer ze minder afnemen van T-Mobile en mogelijk zelfs over een tijdje alleen nog maar 2g afnemen (bellen dus) besparen ze veel geld.

Ik ben meer benieuwd wanneer het live gaat.
Er zijn hier bij mij op het gebouw antennes van T-Mobile geplaats. Heb ze eens van dichtbij bekeken, niks van Tele2 te bekennen. Op de stickers staan ook locatie ID's van enkel T-Mobile en hun service nr bv.
Ik hoop dat ze flink gaan concurreren met de gevestigde orde, in de hoop dat we weer terug gaan naar een ruime FUP data limiet bij alle providers.
Onwaarschijnlijk. Er is een reden dat VoLTE een aparte standaard is en niet is meegenomen in de LTE standaard, gemaakt door de telecom providers...

Het is erbuiten gelaten om het mogelijk te maken voice te blijven verbieden over een data netwerk (in veel landen is er geen net neutrality op mobile). Het per definitie toevoegen van voice over LTE had hun eigen verdienmodellen blootgesteld aan precies dit fenomeen. VoLTE is een oplosing voor een probleem dat de providers zelf gecreëerd hebben, geen hoogstaande speciale techniek.

VoLTE is niets speciaals. Iedereen die een murmer server of teamspeak server thuis heeft gedraaid heeft het equivalent van VoLTE techniek gebruikt. Gekoppeld aan een freeware asterisk server is het zelfs mogelijk zelf een koppeling tussen voip en circuit switched te maken.

Lang verhaal kort, leuk voor Tele2, maar ik verwacht niet dat dit op de korte termijn enige impact heeft op de andere providers.
VoLTE is toch wel iets anders dan reguliere VOIP diensten.

Het grootste verschil is dat achter VoLTE een QoS (quality of service) model zit dat alleen mogelijk is doordat VoLTE zich op een lager niveau in de protocol stack afspeelt dan VOIP apps als skype en TeamSpeak e.d.

VOIP maakt gebruik van hetzelfde IP protocol als dat waarmee je b.v. ook je webpaginas laadt. Echter, die verbinding is strict "best effort" en garandeert dus geen latency. Dit kan gevolgen hebben voor de geluidskwaliteit en de betrouwbaarheid van de verbinding.

Omdat VoLTE op een veel lager niveau in de protocol stack ingrijpt (het is zichtbaar in de physical en L1/L2 layers van je modem software), kan het netwerk VoLTE verkeer speciaal behandelen en b.v. een persistente en regelmatige reserving voor de data overdracht van een gesprek vastleggen.

Een "app" kan deze features niet reproduceren.

[Reactie gewijzigd door RickN op 16 januari 2014 11:19]

Natuurlijk wel, QoS kan nu ook met VoIP als de providers dat zouden willen.

Het verschil tussen VoLTE en VoIP is het volgende:

VoLTE is een standaard en dus intercompatible
VoLTE heeft standaard QoS settings

Bevoordelen van de verbinding tussen mobiel en toren is verboden onder "net neutrality" en wat overblijft is dus de QoS intern in het netwerk.

Dit alles neemt niet weg dat VoLTE intern gewoon VoIP is met "voordeeltjes" voor de provider.
QoS (van het niveau zoals in VoLTE) voor VOIP over reguliere IP kan niet omdat TCP/UDP gewoon niet de garanties (scheduling, reserving) biedt die daarvoor nodig zijn. Met deep-packet-inspection zou je nog wel iets kunnen doen, maar dat mag niet. Of de providers het willen is niet relevant. Waarschijnlijk zouden WIJ het wel willen, maar het mag/kan niet.

VoLTE is wel packet switched, maar geen reguliere IP. Omdat VoLTE data op een veel lager niveau in de verbinding wordt geinjecteerd is het niet onderhevig aan net neutrality beperkingen die op IP niveau geregeld zijn. Het is simpelweg geen IP verkeer.

VoLTE is dus geen VOIP (want niet enkel een dienst over IP) en de voordeeltjes zijn niet alleen voor de provider. QoS is een voordeel voor de gebruiker, lagere signaling overhead is een voordeeltje voor de provider.

[Reactie gewijzigd door RickN op 16 januari 2014 12:04]

Volslagen onzin, VoLTE is gewoon een IP gebaseerde dienst en verschilt in de basis niet van Skype en regulieren VoIP. Het is het samenspel tussen diverse componenten die garanties mogelijk maken, niet het feit dat VoLTE op een lager 'niveau' in de stack zit oid. VoLTE is gewoon VoIP en bestaat uit SIP en RTP plus wat truken eromheen vanuit de PCRF naar de PCEF/PGW en de SGW plus eNodeB.

Als de telco's zouden willen zouden ze een VoLTE achtige ervaring ook kunnen bouwen voor de huidige Over The Top (OTT) diensten als Skype of je eigen SIP client. Kwestie van het verkeer op de juiste wijze klassificeren, de juiste DL-TFT en UL-TFT's definieren, een dedicated bearer opzetten voor het verkeer met de juiste prioriteit en het Skype verkeer aan de hand van de TFT's over die bearer sturen.

*tadaa.wav*

Beweren dat VoLTE geen IP is is opmerkelijk, aangezien LTE een pure IP dienst is. Alles wat je over LTE stuurt moet in IP verpakt worden, data, voice en zelfs SMS (RCSe/Joyn): het loopt allemaal over een IP gebaseerd IMS.

[Reactie gewijzigd door Odie op 16 januari 2014 12:51]

VoLTE verkeer wordt op het allerlaagste niveau, in de physical layer van de modem stack (dus niet eens zichtbaar voor het OS) op een andere manier afgehandeld dan overige data. De network scheduler maakt daar op een andere manier reserveringen voor VoLTE, waardoor de fysieke resources (subcarriers van OFDM symbolen) op een andere manier aan VoLTE worden toegekend dan aan overige data. Vervolgens worden deze reserveringen met speciale signaleringen naar de User Equipment gecommuniceerd; anders dan reserveringen voor overige data. Dit is een fundamenteel en essentieel verschil tussen VoLTE en reguliere data over LTE.

[Reactie gewijzigd door RickN op 16 januari 2014 13:56]

Alle data die een dedicated bearer krijgt middels TFT's wordt op een andere manier afgehandeld dan overige (default) data. VoLTE is gewoon SIP/RTP en dus VoIP. Dat het in de UE misschien op een iets andere manier naar de applicatie gaat doet daar niets aan af. En het is ook geen voorwaarde in mijn optiek, het opzetten van een dedicated bearer icm de juiste TFT's is in beginsel al voldoende om QoS te kunnen bieden. Die TFT's zijn in mijn optiek verantwoordelijk voor het op de juiste wijze aansturen van de schedulers in zowel de UL als de DL. Hoe je de TFT's naar de UE signaleert doet toch niets af aan de vraag of VoLTE VoIP is? Ditzelfde truukje kun je zoals gezegd ook voor Skype oid doen. Ook dan kan je aparte resources in de scheduler laten reserveren.

Ik ken niet de details hoe native VoLTE dialers in UE worden geimplementeerd, maar het lijkt me stug dat het OS de SIP en RTP data niet (kunnen) zien. Heb je een bron daarvan?

[Reactie gewijzigd door Odie op 16 januari 2014 14:26]

*dubbelpost verwijderd*

[Reactie gewijzigd door Odie op 16 januari 2014 12:55]

Ik ben nu een Tele2-gebruiker met een 2 jarige sim-only abonnement en gebruik het met mijn HTC One, maar ben niet echt tevreden met T-mobile's netwerk. Ik hoop dat mijn abonnement wordt overgezet op Tele2's eigen netwerk. Ik zou daarvoor best wel wat meer betalen.
Ik heb het idee dat t-mobile 3rd partys op hun netwerk blokt of een zwakker signaal geeft.
Ik was eind dec in limburg en had de hele weer geen internet met tele2 via t-mobile maar de 5 andere mensen die er waren met een t-monile abbotje hadden prima ontvangst. ook het 4 jaar oude tablet abbotje deed het gewoon prima!

Dus wat mij betreft heeft T0nietzomobile wat uit te leggen aan bedrijven als tele.
Zwakker signaal geven is onmogelijk. Blocken per zendmast kan in theorie, hoewel je dan enge verboden netwerk-meldingen krijgt, maar waarom zou T-Mobile dat willen? Ze verdienen juist per minuut/MB aan Tele2...

Wat een mogelijkheid is, is dat je een 2G-telefoon hebt en dat er op die plek alleen 3G-dekking was. Die plekken zijn er namelijk bij alledrie de providers, hoewel je bij KPN en Vodafone moeite moet doen om ze te vinden.
ik weet niet waarom het was maar het viel me op dat iedereen met t-mobile geen probleem had en mijn tele2 abbo gewoon niet werkte zelfs niet voor whatsapp...
Zette ik m echter in 2g modus werkte whatsapp wel gewoon maar de 3G verbinding werkte niet.

en nee ik heb gewoon een 3G telefoon (lg 4x hd)
Kan iemand even vertellen wat dat plaatje betekent? Is dat de verwachte dekking van de 4G van Tele2, de huidige dekking van het Tele2 (T-mobile) netwerk (zou wel mijn gedoe met bereik in Limburg verklaren), of nog iets anders?
Als je de muis erop houdt dan krijg je de tekst: "Dekking Tele2 bij lancering 4G". Dus denk dat dit de verwachte dekking is!
Als dat zo is moet je als inwoner van Drenthe, Groningen of Friesland dus niet voor Tele2 gaan. Erg jammer.
Erg blij met mijn 4G verbinding van KPN in die 3 provincies trouwens.
Dat is de (toekomstige) dekking van Tele 2's eigen 4G netwerk, daar bovenop heb je nog steeds het 2/3G netwerk van T-Mobile.
Als ik dat zo zie dan vermoed ik dat dit de verwachte dekking is van het 4G netwerk wanneer dit live wordt gezet door Tele2. Ik mag namelijk niet hopen dat dit de dekking is van T-Mobile, want anders zou dat wel huilen met de pet op zijn ;(

Overigens onderschrijf ik de problemen met het T-Mobile netwerk wel met ervaringen uit het verleden, lees een jaartje of 8 geleden. Echter hoop en denk ik dat die wel gefixt zijn.

Overigens kun je via onderstaande linkt bekijken wat T-Mobile claimt als bereik te hebben!

http://www.t-mobile.nl/se...cmp=bto_mtm_netwerk_kaart
Geplande dekking van Tele2 op de korte termijn (dekking 2015?). Voor het T-Mobile-dekkingskaartje moet je even naar hun site gaan.

Raar trouwens dat al hun antennes op 0 + 120 + 240 graden gericht staan :+
Ondersteunen alle 4G-telefoons dan ook bellen over 4G?
Nee niet per definitie, maar alle telefoons met 4g hebben wel de mogelijkheid een app te draaien waarmee dit vervolgens mogelijk gemaakt kan worden. Dat garandeert overigens dus niet perfecte integratie qua menu's e.d.

Veel telefoons met 4G zijn echter wel VoLTE voorbereid.
Menu's is nog het laatste waar ik me zorgen over maak. Waar ik me eerder zorgen over maak is, als het via een app toegevoegd wordt, is het dan nog mogelijk een fallback naar 2g/3g te implementeren, want daarvoor moet je mijns inziens nogal diep in het systeem voor zitten. Zo'n handover van het gesprek naar een 2g/3g netwerk lijkt me dat je enigszins toegang tot protocol level moet hebben, is dit mogelijk met een app?
Nee, in de praktijk zal dit vaak niet mogelijk zijn.

Een app klinkt leuk, maar zaken als de handover naar 2G/3G en notificatie (van een inkomend gesprek) vereisen gewoon diepe integratie met de modem firmware van zo'n telefoon. Als die modem firmware geen voorbereiding voor VoLTE heeft, is het gewoon niet mogelijk.

Een app gebriken heeft wel als voordeel dat je niet hoeft te integreren met de dialer en andere user interface van de telefoon. De gebruikerservaring is dan uiteraard wel minder, en meer vergelijkbaar met zoals Skype of zo het doet.
VoLTE is een applicatie gebaseerd op IMS serverices, wat in principe om kan gaan met roaming tussen services (ook wifi handover e.d.) . Zolang je een presence houdt op de verschillende netwerken is een handover in principe mogelijk. Vraag is wel natuurlijk of de samenwerking op niveau van T-mobile dit toelaat.
Nee, wel de volgende toestellen: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_devices_with_LTE

Maar ik snap je reactie, Ik vind het ook zo frappant. Gewoon een Marketing dus...

Edit: Misschien komt mijn reactie zo bot over, maar zo is het totaal niet bedoeld.

@Fabbie,

Inderdaad, ik wil je bedanken dat je mij zo briljant vind.

[Reactie gewijzigd door Noob_Saibot op 16 januari 2014 11:00]

Ik denk dat hij bedoelt of alle 4G-telefoons ook bellen via 4G ondersteunen, naast de data-verbinding over 4G.
Leuk dat je zo'n reactie plaatst. Helaas heb je niet gelijk. Niet alle LTE-toestellen ondersteunen nog VoLTE.

Echter de functionaliteit is vaak wel toe te voegen via een softwareupdate en de verwachting is dat dat ook wel snel gaat gebeuren voor zover toestellen het nu nog niet ondersteunen.
De lijst die jij hebt gegeven gaat over apparaten die LTE in het algemeen ondesteunen. Maar een klein deel hiervan ondersteunt VoLTE.
Je kan ook normaal reageren Audipowerrrrr.

Maar goed.
Net zoals Bart was ik ook in de veronderstelling dat alle 4G-telefoons dan ook bellen over 4G zouden ondersteunen (ik weet het, assumption is the mother of all fuckups) maar dankzij zijn vraag en de nuttige antwoorden hieronder, weet ik dat het nu niet zo is.
We kunnen niet allemaal zo briljant zijn als jou. ;)
waarom fiesland zo weinig dekking?
Waarschijnlijk doordat de koeien daar geen behoefte hebben in mobiele telefonie. Het is voor een bedrijf natuurlijk veel interessanter om in de dichter bevolkte gebieden deze dure masten te plaatsen, meer mensen die ervoor betalen en door de grotere capaciteit van 4g is deze hier ook nuttiger. Als je met 1 mast 1000 mensen kan voorzien ipv 10 is dat natuurlijk winstgevender.
Omdat die masten er niet zijn om jouw een snelle en mooie verbinding te geven. Het netwerk wordt uitgerolt om geld te verdienen. Hoe meer mensen er rond een mast wonen, hoe meer geld verdient kan worden. Hoe minder mensen, hoe minder er verdient wordt. Blijkbaar liggen er gebieden in nederland waar geen geld verdient kan worden, en daar komen de masten dan ook niet.
Zelf woon ik op de veluwe, en zelfs om met een normaal mobieltje te bellen moet ik buiten gaan staan, zo zwak is het signaal. Alleen kpn is zo aardig om daar een enkele mast neer te zetten.
Dit wordt de dekking bij lancering. Na lancering zal deze worden uitgebreid. Bij Tele2 behoud je de fallback naar 2G/3G.
Bied deze vorm van LTE nou ondersteuning voor iPhone 5?
Nee, Tele2 maakt gebruik van de 800 MHz band, de iPhone 5 ondersteund alleen de 1800 MHz.
T-Mobile is de enige die een landelijk 1800 MHz netwerk uitrolt, KPN en Vodafone hebben ook ruimte in de 1800 MHz band, maar die gaan ze alleen toepassen in drukkere gebieden voor capaciteitsvergroting en in de toekomst LTE-Advanced.

De 5S ondersteund wel alle gebruikte banden.

[Reactie gewijzigd door The Wizard op 16 januari 2014 15:17]

De 5s ondersteunt de juiste band (20) wel...
Nee, tele2 heeft niet de hogere frequentiebanden die de IPhone ondersteund. Alleen de lage banden.
edit:
De 5s ondersteund volgens mij wel de lagere banden dus die weer wel

overigens ter info:

http://www.apple.com/iphone/LTE/

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 16 januari 2014 10:10]

Ehmmm gebruikt bellen over 4g niet VEEL meer sap?

Volgens mij was 2g het zuinigste (bellen) daarna 3G en daarna 4G tenzij je veel data gebruikte dan is 4G zuiniger dan 3G maar verbruikt dan nog steeds meer als 2G.

Dus waarom zou ik in vredesnaam willen bellen over 4G en mijn accutijd om zeep helpen?

http://gigaom.com/2012/11...-power-of-2g-voice-calls/

Dit laat zien dat het 2x !!!! zoveel sap gebruikt als bellen over 2G al is het 1% meer het is gewoon niet acceptabel en vind dan ook dat tele2 mensen hiervan op de hoogte moet stellen en eventueel hun abbo kostenloos mag stopzetten.

Wat mij betreft blijven we lekker bij 2g bellen en 2g whatsapp gata gebruik.
Het is snel zat voor whatsapp en kost bijna geen stroom in vergelijking met 3G en 4G.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 16 januari 2014 15:42]

Je kan altijd de keuze maken in je telefoon om op een "lagere" snelheid te verbinden.

De reden is heel simpel, Tele2 wilt zoveel mogelijk over hun eigen netwerk doen, dan hoeven ze, vermoedelijk, minder aan T-mobile te betalen
Als iedereen die nu op 3G zit, op 2G zou zitten, dan zou heel het netwerk ontzettend hard dichtslibben. De techniek is er gewoon niet voor geschikt.

4G voor Whatsapp gebruikt veel minder stroom dan 2G en 3G. 4G voor bellen gebruikt wat meer stroom, maar in de toekomst zal dit efficiënter worden en naar verwachting evenveel stroom gebruiken als op 3G en uiteindelijk evenveel stroom als op 2G...
van wat ik gezie heb in tests is voor whatsapp 4g juist slechter.
het is alleen goed voor de grootverbruikers van data.

als 3g en 4g een 100 kbit stream zouden draaien kost 4g veel meer stroom dan 3g echter als je 10 MB moet doenloaden ben je met 4g zuiniger uit omdat hij 2 tot 5 keer zo snel klaar is en 4g geen 200% van het stroom verbruikt van 3g.

dus iets als whatsapp wat nog geen 1 seconde duurd kost meer over 4g dan over 3g doordat het simpelweg bijde 1 sec aan moeten staan en dus 4g over die 1 sec meer stroom verbruikt als 3g.
en 2g is zelfs nog zuiniger omdat dat weer zuiniger is als 3g en snel genoeg is om een whatsapp bericht (geen foto) te versturen in 1 sec..
3G moet continu van heel veel states wisselen, bij 4G hoeft dat niet. Bij zelfde ontvangst is het juist door de lagere overhead volgens mij zuiniger dan 3G.

2G is een verhaal apart; bij zeer weinig data én betere ontvangst kan dat zuiniger zijn. Het is echter vooral zuiniger op momenten dat je helemaal niks doet en dat je dataverbindign idle is. Op plekken met goede 4G-dekking kost 4G waarschijnlijk minder energie.

Wil anders wel eens weten waar jij je info vandaan hebt :)
ik zou zeggen google eens en laat mij maar wat serieuze tests zien die aantonen dat het minder gebruikt.
alles wat ik op google vind toond namelijk aan dat 4g in 22% van de gevallen door verschillende redenen (standaard gebruikt data controle en de blok grootte)slechter is voor de accu.
Heeft het bellen over 4G ook toegevoegde waarde als ik bel met mensen die zelf niet over 4G bellen? Of is dit alleen handig als ik bel met andere Tele2 klanten die een telefoon hebben die dit ondersteunen?
Bellen over 4G is VoIP alla skype, ipv packet based als "normale" telefoons. Het is technisch anders, niet meer, niet minder (hoewel de kwaliteit van voip naar voip wel beter kan zijn).
Nee VoLTE bellen over 4G is niet zoals skype maar als 2G/3G fixed. Je kan gewoon naar alle telefoonnummers nummers bellen.
VoLTE heefte en aantal voordelen.

Allereerst zijn 4G LTE telefoons vandaag de dag bijna altijd data-only. De telefoon moet dan terugvallen op 2G/3G netwerken om te bellen. Providers kunnen op termijn schaarse 2G/3G bandbreedte gaan heralloceren indien telefoons niet alleen data kunnen gebruiken, maar ook zaken als SMS, MMS en spraak. Op lange termijn is dat ook goed voor de klant, want nu moet men die drie netwerksoorten naast elkaar houden met als gevolg minder goede dekking en minder bandbreedte.

Op korte termijn zorgt het ervoor dat jij nu ook parallel kunt internetten en bellen over 4G. Nu valt een eventuele openstaande 4G verbinding terug naar 2G/3G indien je gaat bellen.

Verder is het mogelijk betere codecs te gebuiken met VoLTE. Dat is niet exclusief voorbehouden aan 4G, want diverse van die codecs kunnen ook al optioneel bij 3G gebruikt worden, maar de verwachting is wel dat de gemiddelde spraakkwaliteit op 4G VoLTE beter zal zijn.

Ook kent LTE een betere encryptie. Waar de meeste 2G encrypties allemaal gekraakt zijn en 'iedereen' jouw telefoonspraak kan afluisteren, is dat met 3G al lastig. Met 4G wordt het nog lastiger. Het zal de NSA :) of Nederlandse justitie niet buiten houden, want die luisteren op het netwerk zelf af, maar 'gewone' criminelen echter hebben weer een extra drempel.

Het grootste voordeel echter is potentieel de extra communicatievormen. Met 2G en 3G is het altijd 1-op-1. Providers kunnen via trucjes dan zaken als wisselgesprekken doen, maar met 4G VoLTE zijn zaken als groepsgesprekken gewoon standaard ingebouwd. Uiteraard moet de telefoon het ondersteunen en de provider het dan ook nog steeds aanbieden.
hier in noorwegen (waar ik woon) gebruiken we al een jaar of 2 het 4g netwerk voor 'voice'

geluidskwaliteit is inderdaad STUKKEN beter

gesupporte toestellen..
apple 4s en hoger
samsung 3s en hoger ( in ieder geval.. 2s weet ik niet.. denk het niet)
zelfs Huawei p6 werkt er prima op .

het is echt even wennen. geluid is veel 'natuurlijker.. maar dat ben je niet gewend van een telefoon .
Je verwart denk ik HD Voice (reeds bruikbaar inderdaad op op 3G netwerken) en VoLTE.

Geen enkele Apple ondersteunt bjivoorbeeld VoLTE.
dat zou zomaar eens kunnen :P
iPhone 4S/5 zijn niet te gebruiken op Tele2 zijn 4G netwerk in Nederland, alleen de 5S/5C.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee