KPN houdt praktijkproef met vdsl2-opvolger voor 400Mbit/s over koper

KPN start in oktober met praktijkproeven voor de Vplus-technologie die downloadsnelheden van 400Mbit/s over koper mogelijk moet maken. In eerste instantie zorgt de opvolger van vdsl2 voor 200Mbit/s over een enkel aderpaar.

KPN houdt de proef met Vplus, of 'Super Vectoring' vanaf begin oktober op drie locaties in Rotterdam en een in Haarlem. "De nieuwe technologie testen we eerst uitvoerig over één aderpaar", meldt KPN Wholesale. Daarbij zijn snelheden van 200Mbit/s down en 30Mbit/s up mogelijk. In de toekomst moet de combinatie van twee koperen aderparen deze snelheden verdubbelen.

Vplus is de opvolger van de huidige vdsl2-techniek die KPN gebruikt, bekend als vdsl2 profiel 17a bonded vectoring. De vectoring-algoritmes verlagen hierbij de invloed van ruis op koperkabels, terwijl bij pair bonding twee aderparen worden gecombineerd voor hogere snelheden. Hierdoor weet KPN nu al theoretisch 200Mbit/s over koper aan te bieden. Dankzij Vplus moet de snelheid toenemen tot 400Mbit/s.

Om de hogere snelheden te bereiken vergroot Vplus het frequentiebereik van 17MHz van vdsl2 naar 35MHz. De techniek is compatibel met vdsl2 17a-vectoring en kan naast die technologie in een netwerk gebruikt worden. De snelheidswinst van Vplus is afhankelijk van de afstand tot de wijkkast: bij afstanden groter dan 550 meter neemt de winst ten opzichte van vdsl 17a af. Vplus is ontwikkeld door Alcatel Lucent. Voor kortere afstanden tot de wijkkast is G.fast met theoretische snelheden tot misschien 1Gbit/s de technologie van de toekomst voor koper.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-07-2016 • 12:58

328 Linkedin

Submitter: amarok

Reacties (328)

-13280323+1104+212+31Ongemodereerd187
Wijzig sortering
Is het nou echt zo'n ramp om dat koper eindelijk eens te vervangen?
In niet-buitengebieden:

Aanlegkosten glasvezel tot in de woning (FttH): Tussen de € 500 en € 600 per "gepasseerde woning"
Aanlegkosten verglazing wijkkast: Rond de €100 euro per "gepasseerde woning"

Je mag zelf bepalen of je dat een ramp vindt of niet. Maar met miljoenen woningen nog te doen is de huidige afweging niet heel vreemd op de kortere termijn. En voor de langere termijn is KPN niet het geschikte bedrijf omdat ze beursgenoteerd zijn en daarmee m.b.t. de beurskoers gebonden zijn aan een maximale investering ten opzichte van de omzet.
Als je beursgenoteerd bent hoef je helemaal niet te houden aan een hoge winstmarge. D'r zijn genoeg 'top 500' bedrijven die specifieke eisen stellen aan bijvoorbeeld milieuvriendelijkheid van leveranciers. De bedragen die je noemt vallen best mee trouwens. Je zou verder eerst de goedkopere adressen kunnen doen, en vervolgens uitzoeken of er nog mogelijkheden zijn om kosten te besparen.
volgens mij legt het bedrijf Reggefiber de glasvezel tot in je huis , tenminste zo is het hier in Stein (Limburg ) gedaan en kun je zelf een provider uitzoeken dit hoeft niet perse KPN te zijn .
Zelf heb ik wel KPN glasvezel en het bevalt PRIMA.
reggefiber is nu van KPN en was een samenwerking tussen KPN en andere berdrijven toen het als reggefiber oppereerde en overal glasvezel aanlegden.
Ik woon in de Tilburg(redelijk in het centrum) en hier staat nog geen glas op de planning. je zou denken dat ze vooral het centrum van steden wel voorzien worden van glas. Nu zit ik nog steeds met mijn 50/5 lijntje van xs4all waar ik gelukkig wel 50/21 over heen kan halen.
ik zit te wachten op een hogere upload snelheid, de download kan me niet zo veel interesseren.
100 euro voor het aanleggen per huis lijkt me een no brainer, er zijn genoeg mensen die overstappen als een leverancier glas aan kan bieden.

voor het buitengebied kan ik het nut er inderdaad wel van inzien om hogere snelheden te krijgen over koper ivm de afstanden van de kabel.
Er is een officieel investeringstarief per VectoringVDSL lijnkaart: €190.
Heb je twee aderparen dan ben je al bij €380 investering aanbeland. En er moet dan nog een modem in de woning bij om dat te kunnen hanteren.
Wie dus 2 x 100 Mbit/s VVDSL of 2 x 200 Mbit/s Vplus geleverd wil krijgen, zorgt er voor dat KPN, Tele2 of Vodafone en de ISP (die het modem in de woning levert) samen een bedrag van ca. €450 investeren.
Maar je moet wel dicht bij de straatkast resideren om die 400 Mbit/s te gaan genieten.

In veel gemeenten zijn in gewone woonwijken de investeringskostprijs per woning voor kaal glas ca. €600 en daar komt dan ca. €250 à €300 bij aan optische lijnkaart + NTU (= kastje in huis) + installatiekosten bij voor 1 Gbit/s.

VVDSL of Vplus met bonding gaat voor de helft van de kostprijs, maar het doorgroeiperspectief erna is beduidend slechter:
upgraden op glas is goedkoper dan upgraden op koperdraad.

VVDSL en Vplus zijn op de korte termijn lagere investeringen per klant, maar op langere termijn staan die technieken voor hogere investeringen per klant.

De reden om met koperdraad aan de gang te gaan, is dat het in de grotere steden met veel etagebouw een heel gedoe blijkt om aan te leggen (men moet bijv. door de meterkast van de benedenbuurman die niet wil meewerken).
Ja dat is het. Het is onvoorstelbaar duur om overal straten open te halen en honderden duizenden huizen open te breken om een kabeltje te vervangen. Waar nieuwbouw komt, wordt dit dan wel gedaan, maar vervanging overal is allesbehalve kost-efficient. Daarom komen dergelijke technieken om de stukken te overbruggen waar geen glas ligt of komt op redelijke termijn. Zo'n beetje het laatste stukje van de chain, dus de laatste 100 m tot in jouw home-router.
Die fabel dat standaard bij nieuwbouw glas komt moet echt eens de wereld uit.

Zelf nieuwbouw huis gekocht, laatste deel van 35 woningen, van een project dat al een paar jaar loopt en meer dan 100 woningen omvat. Hier komt GEEN glas omdat het project te klein is.... Oftewel, alleen bij complete nieuwbouw wijken heb je hier kans op. Hoevaak gebeurt dat in een jaar?

De straat moet letterlijk al open om de gas en koper aan te leggen en om de straat zelf aan te passen, de telefoonkast staat 20 meter verderop.

Sterker nog, KPN levert niet eens een aansluiting, tenzij we daar als bewoner om vragen, want wettelijk mag een huis tegenwoordig ook alleen met (coax)kabel opgeleverd worden.

Ze willen mijn geld gewoon niet ofzo.....
Laat me raden, jij denkt dat je voor 50 euro per maand glas zou kunnen krijgen. KPN legt graag in jouw wijk glasvezel. Moet jij en al je buren bereid zijn om 300 euro per maand ervoor neer te leggen.

Ik ben benieuwd of jij jouw hele wijk zover krijgt dit te doen. Succes!
€300 per maand? Noem mij eens een consumenten glasvezel aanbieder die zo'n bedrag per maand vraagt. Geen idee waar je dat bedrag vandaan haalt en als KPN pas bij dat bedrag overstag gaat wordt het hoog tijd dat concurrenten aan de slag gaan, maar ja die kopen ze op.
Aanleg glasvezel op mijn adres: €9800 euro voor een ader. Komt een tientje vastrecht overheen per maand. Daarna nog de abonnementskosten.
Als je het wilt laten leggen, ja. Wanneer het als collectief in je gemeente wordt gelegd geen extra kosten. Daarom heb ik hier nu voor 55 euro per maand een 500/500 lijn.
En nee geen grote stad, maar relatief klein dorp hier.

[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 6 juli 2016 10:08]

waar is hier? Ik wil ook 500/500 ;)
Ik heb ook 500/500
Nope, buitengebied Berkelland. 'Sorry meneer, uw buren krijgen het gratis maar u zult moeten betalen omdat u buiten de 135 meter aansluitnorm valt'
neem eens contact op met Reggefiber die legt nl de glasvezel kabel tot in je huis en provider mag jezelf kiezen......
http://i.imgur.com/JuqRxdE.png

Amersfoort voor maar 45 euro per maand inclusief TV en vaste telefonie.

aan de ander kant was het ons gelukt om in heel Soest glas aan te laten leggen door reggefibre met een handtekening/aanmeld actie in 2012.
Hier hetzelfde, nieuwbouwproject van zeker 250 woningen (verdeeld over een paar jaar), 2009-2011. Er werd geen glasvezel aangelegd, wel coax en koper. KPN heeft wel al buisjes aangelegd om glasvezel doorheen te blazen. Maar tot op heden nooit gebruikt.

Gelukkig wel kabel, dus wel gewoon goed internet kunnen krijgen. Inmiddels heeft de Cogas gelukkig wel glasvezel aangelegd, maar de stoepen die er net een jaar of 3 in lagen zijn allemaal weer open gehaald. De buizen van de KPN liggen er nog steeds ongebruikt in. Volgens mij was het veel goedkoper geweest als de Cogas samen met de coax direct al glasvezel aangelegd had. Maar goed, schijnbaar waren er in 2009 nog geen plannen en in 2013 wel.

Het bedrijvenpark bij ons (2013) is weer een ander verhaal, daar legt nog Cogas, nog de KPN een fatsoenlijke verbinding. Inmiddels is er bij ons op het bedrijvenpark glasvezel gelegd, voor de deelnemende bedrijven. €1500 euro aansluitkosten en €250 euro huur per maand (max 50mbit). Daarbovenop komen de internet kosten nog, en dan ben je zakelijk ook direct aan de beurt. Het kost dus behoorlijk wat om een redelijke internet verbinding te hebben. Gelukkig huur in een kantoorruimte en worden de kosten gedeeld. Maar als ik de volle pond zou moeten betalen zou het er voor mijn bedrijf nooit uit kunnen!
Die fabel dat standaard bij nieuwbouw glas komt moet echt eens de wereld uit.

Zelf nieuwbouw huis gekocht, laatste deel van 35 woningen, van een project dat al een paar jaar loopt en meer dan 100 woningen omvat. Hier komt GEEN glas omdat het project te klein is.... Oftewel, alleen bij complete nieuwbouw wijken heb je hier kans op. Hoevaak gebeurt dat in een jaar?
Volgensmij is het standaard bij 200 huizen en meer. Maar ik heb ook al projecten van ~50-100 huizen gezien waar KPN/Reggefiber glasvezel neerlegde
Waar ik woon gaan verschillende straten enorm vaak open om de weg weer eens te vervangen, riolering, willekeurige kabels te trekken, etc. Elke keer apart en soms maar een paar maanden ertussen. Ten eerste worden straten al vaak opengebroken, daarnaast zou je dat kunnen combineren om de kosten zo laag mogelijk te houden.
Ik vind zeker dat indien mogelijk, de kans moet worden aangegrepen om glas te leggen in zo'n geval. Het feit dat het niet gedaan is zal dan (aangezien dit voor een bedrijf de enige belangrijke maatstaf is normaal) te maken hebben met beperkte opbrengst voor hen? Daarnaast is de straat niet het eindpunt natuurlijk: het moet nog in huizen ook geraken, en laat deze nu net zelden tot nooit worden opengebroken. Dergelijke technologieën bestaan dus niet om glasvezel te overwinnen of vermijden, maar om complementair te zijn, en zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de bestaande infrastructuur.
Aansluiting naar huis kan gewoon via het riool.
Bij de meeste huizen staat hun router niet in de riool hoor :)
Klopt, wordt ook een verbinding gemaakt richting de meterkast.

http://jelcer.nl/
en als dat riool moet opengebroken/vervangen moet worden ?????????
Kunnen ze gelijk een nieuwe leggen naast het riool :+
Glas wordt ook in de buizen van KPN toegevoegd (sinds reggefiber van KPN is)
Anoniem: 382732
@bkor5 juli 2016 17:19
Dat is niet zo makkelijk als dat het lijkt. Hoe meer je tegelijkertijd wilt doen hoe meer lopende projecten moet synchroniseren. Als een bedrijf een paar projecten tegelijkertijd doet moet je al heel erg uitkijken qua dependencies, laat staan als je dit met meerdere bedrijven moet doen. Resource planning wordt een nachtmerrie als het wilt combineren. En de kosten zullen niet per definitie lager worden (de kans is immers aanwezig dat er mensen idle komen te zitten als je op zo'n manier gaat werken).
Zie me reactie eerder.

De fiber zelf is niet duur, maar arbeidsloon per woning wel.
Met het verder uitmelken van koper stellen ze investeringskosten verder voor een jaartje of 10 uit.

Je moet rekenen op 20 tot 30 euro per meter (bron1) die het ze kost om de fiber aan te leggen.
Dan komen daar nog extra kosten zoals vervanging van huidige router & logistiek bij.
Verder moeten ze in elke gemeente vergunningen regelen om ondergronds bezig te mogen zijn.

1= http://www.glasvezelbuite...dbandophetplatteland.pptx
Aanleg kost ongeveer 10 euro per meter - om hier in het buitengebied langs de openbare weg glas te leggen is al een paar kilometer kabel nodig voor misschien 20 huizen.

En ik zit 200 meter van de openbare weg af - da's nog eens 2000 euro, die KPN niet voor me gaat betalen. ;)
vaak zitten de meeste kosten in het (laten) graven zelf. Als je daar wat voor kan regelen kan het vaak op zich wel goedkoper, al weet ik niet of KPN dat gaat doen aangezien die niet erg op glas zitten te wachten.

Ze zijn momenteel bezig om hier in het buiten gebied glas te leggen en mensen die ver (150m + ) van de weg af zitten worden dus niet standaard mee genomen omdat dat de kosten te veel op drijft. Daarmee wordt wel in overleg gegaan om aansluiting toch mogelijk te maken (waarbij er dus vooral gekeken wordt naar alternatieve routers voor het leggen van de kabel en ook assistentie van de bewoners/buurt bij de aanleg + soms een kleine eenmalige extra bijdrage).
Koper werd toentertijd ook overal ingegraven. Was men vorige eeuw echt zo veel rijker dan nu?
Ja. Kijk maar eens hoe vaak er een begrotingsoverschot was.
Toendertijd was er natuurlijk ook minder om rekening mee te houden. Het was minder druk qua infrastructuur (ook ondergronds) en bebouwing, wat de zaken heel wat simpeler maakte. Daarnaast was het ook enigzins noodzakelijk, er was geen alternatief. Vandaag de dag ligt er al gewoon een werkende verbinding die normaalgezien voldoet, dus de noodzaak is minder groot om moeite te doen.
Je kunt ook samenwerken en "loze buis" aanleggen, dan kan KPN/Reggefiber het glas er in schieten.
Te duur. Is al jaren beloofd om het uit te rollen alleen koper levert nog genoeg op. Dus waarom investeren?

Ik denk dat je minimaal tot 2020 of 2025 mag wachten totdat er op veel (minimaal de 5 grootste steden in NL helemaal) plaatsen glas ligt. En de kleinere gemeenten nog langer.
In kleine gemeenten is de impact van het leggen vaak veel kleiner. Daarom is het zo dat wanneer genoeg mensen hier interesse tonen er gewoon glasvezel komt voor alle woningen.
Kijk maar eens op https://www.eindelijkglasvezel.nl/waar-glasvezel/
En dan wel goed kijken, ja de randstad is vrij gekleurd, maar de dekkingsgraad is relatief vrij laag. Kijk maar eens goed in hoeveel plaatsen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord wel volledige glasvezel dekking is.
Wat is er mis met koper? De bottleneck gaat bij de meeste huishoudens toch liggen bij de WiFi.
Dus eigenlijk is glasvezel overbodig ?
Glasvezel heeft vele andere voordelen, latency, ongevoeligheid voor elektromagnetische velden en het ook niet genereren van die velden. afstanden. Daarnaast is als de infrastructuur er is het zuiniger en kostenefficienter. Er is geen modululatie en demodulatie nodig. simpelweg een conversie van elektriciteit naar optisch en andersom en je hebt een normaal standaard netwerk eigenlijk.

Die steeds geavanceerdere modulatietechnieken kosten veel energie en tijd en geven veel latency. Maar dat zie je niet als je je puur concentreert op bandbreedte en dan word vaak nog alleen over download snelheden gesproken zelfs en heb je een uiterste beroerde upload.
Natuurlijk, maar om naar elk huis in NL een glasvezel aan te leggen kost (tientallen of honderden?) miljarden. En bij draadloos zeuren we toch ook niet over modulatie technieken?
Tja, alles kost geld :P het is aan de bevolking (en daarmee de overheid) te beslissen hoe dit geld ingezet gaat worden. In landen als Zuid-Korea was de aanleg van glas erg belangrijk en je ziet daar hoeveel procent van de huishoudens is aangesloten.

Overduidelijk is in ieder geval dat er genoeg voordelen aan glas zitten tov koper, zeker gekeken naar de toekomst. Maar je zou je inderdaad kunnen afvragen of de baten opwegen tegen de kosten.

Persoonlijk maakt het me niet uit hoe ze het doen, maar ik wil maar wát graag van dat 8 mbit-koperlijntje van KPN af, die in mijn gebied een monopolie bezit. Of ze dat nou opwaarderen via dit soort technieken, glas neerleggen of Ziggo wat coax laten neerleggen... afgezien van de betere pingsnelheid van glas maakt het me niks uit :P
De overheid heeft (foutief) de communicatie infrastructuur in NL in particuliere handen gegeven en daarmee oligopolies gecreëerd die consumenten maximaal uitmelken. Tevens verdwijnen de winsten in het geval van Ziggo, welke een monopolie heeft op de kabel, naar het buitenland.

De overheid heeft dus nul komma nul invloed en de oligopolies gaan alleen daar glasvezel aanleggen waar het hun maximale winst oplevert. Ergo, slechts een klein deel van NL zal ooit op glasvezel aangesloten worden.
De staat kwam niet verder dan baseband voice, en met de innovatiesnelheid vanuit Den Haag hadden we nu geen 200Mbit of 400Mbit op koper gehad.

Verder is al 33% van de Nederlandse huishoudens al op glas aangesloten en er lopen verscheidene initiatieven in stedelijke- en buitengebieden.

Het is gewoon niet mogelijk om 7M huizen in 1x aan te sluiten.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 5 juli 2016 14:22]

Baseband voice was ook de doelstelling, internet bestond toen nog niet.

De innovatie komt van de private markt, maar het aanleggen kan een nationale aangelegenheid zijn. Dat heeft men in Z-Korea ook zo gedaan.

Probleem is dat nu altijd maar een heel beperkt gedeelte van de burgers het snelst mogelijke internet zal bezitten, want het is gewoon niet rendabel om het overal aan te leggen. Als PTT ook naar rentabiliteit van het aanleggen van telefoon aansluitingen had gekeken dan had ook maar een klein gedeelte van de burgers telefoon.
De reden dat er een initiatief loopt in het buitengebied waar ik woon, is omdat de vrije markt het blijkbaar niet nodig vind. KPN is zelfs actief bezig met het boycotten van glasvezel initiatieven in het buitengebied, als je meer daarover wil weten zal ik wel een aantal nieuwsitems voor je opzoeken.

Ik ben groot voorstander van de vrije markt, begrijp me goed. Maar ik ben het wel degelijk eens met de reactie van ArtGod. Op dit gebied werkt het op veel gebieden simpelweg niet volledig.
Graag lees ik dat nieuwsitem. Overigens betekent marktwerking niet dat de KPN overal glas moet aanleggen.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 5 juli 2016 17:46]

Nee, natuurlijk hoeft dat niet. Ik snap ook wel dat het in mijn omgeving (2km, ~20 huizen) het simpelweg financieel onhaalbaar is om glas of desnoods coax neer te leggen (hell, zelfs bonding is een flinke investering zonder er ooit wat voor terug te krijgen...).
Maar betekent dit dan dat alle huizen buiten de stads/dorpskernen, nooit over glasvezel mogen beschikken? Daar moet iets vanuit de overheid voor worden geregeld, wil je als gehele samenleving verder komen.

En dat lukt dus niet. Hier heb je een bron, die overigens niet het hele verhaal vertelt. Dat wil ik wel even voor je doen:
In mijn gebied zijn we al 2 jaar bezig met een burgerinitiatief om glasvezel mogelijk te maken. Hiervoor is een 'potje' beschikbaar, voor gebieden waarbij de gemiddelde snelheid onder de (geloof ik) 20 mbit ligt, om dat soort initiatieven te financieren middels een lening. Met de voorwaarde dat de bestaande markt geen geplande snelheidsupgrades heeft staan.
En jawel, op de uiterste datum waarop aanbieders uit de markt zich konden melden was daar KPN die opeens wél fiber, al is het naar de verdeelkasten wil leggen, nét precies binnen de 2 jaar (voor 2017), nét precies een snelheid aanbieden die boven de regeling valt. KPN zal wel denken: met dat burgerinitiatief verliezen we vaste klanten... Anyhow, einde financiering burgerinitiatief :) Men probeert nu aanspraak te maken op private investeerders wat al sinds maart dit jaar stil ligt.

Leuk detail: ondanks die beloofde snelheidsverhoging die KPN dus deed eind 2015, is de Fourstack-tool (die al info over planning in 2018 geeft) nog altijd helemaal leeg en heeft de klantenservice geen idee waar je het over hebt :)
Mabib (http://mabib.nl) wordt vanuit de Nederlandse overheid gefinancierd om alle woningen in het Brabantse buitengebied te ontsluiten met glasvezel. Ze zijn onderdeel van Mabin, een Nederland-breed initiatief. Ik zou zeggen, check daar eens even hoe de vlag erbij hangt. Er zijn meerdere gefunde initiatieven om het buitengebied in Nederland te ontsluiten.
Fourstack geeft accurate informatie tot 2 kwartalen in de toekomst. Projecten in 2017/2018 hoeven dus nog niet er in te zitten, al kan het natuurlijk wel. Overigens staat het een bedrijf vrij om concurreren met overheids / burger initiatieven. Als KPN inderdaad vrees heeft om klanten te verliezen, kunnen ze een beter aanbod doen als ze dat gerechtvaardigd vinden. Denk dat het aan de burgers is, om duidelijk te maken dat het niet voldoende is door massaal toch voor glasvezel te gaan. Maar stel dat de snelheid naar 100 mbps gaat dmv VDSL2 met vectoring/bonding dan kan ik me voorstellen dat de premium voor glasvezel dan minder interessant wordt.
Ergo, slechts een klein deel van NL zal ooit op glasvezel aangesloten worden.
Ooit, in een dynamische omgeving als dit....
25 jaar geleden was er geen enkele infrastructuur (afgezien van POTS).
Over 25 jaar is glasvezel wellicht antiek.
Een hoop mensen hebben nu nog steeds niets anders dan POTS.
DSL gebruikt gewoon de POTS bekabeling hoor.
Deels heb je gelijk maar netwerken in handen van de staat en onderhouden door de staat of gemeentes zijn vaak geen succes geweest. Zoals alles bij de overheid kost te veel, te weinig kennis dus ja in private handen.

Je hebt gelijk private partijen investeren daar waar het geld opleverd. KPN doet dan nog meer dan de kabelboeren die niets in de buitengebieden doen.
Glasvezel zie je wel in nieuwbouw projecten dus dat is weer positief.

Maar eerlijk is eerlijk als je dadelijk 1gb over een dubbel koperdraadje kan pompen is dat als er glas in de wijkkast zit ruim voldoende voor de massa.

Maar wie weet is die 1gb over koper ook nog niet het einde van de mogelijkheden en kan er nog 2 of 5gb aankomen. Het verbaasd me in ieder geval van 14k4 modem 25 jaar geleden naar nu als 200mbps over hetzelfde koperdraadje.
Er kan zeker meer dan 1Gbit over koper, de rek is er nog niet uit. Huidige technologie in ontwikkeling (bij Alcatel-Lucent) gaat al tot 10Gbit. Een van de praktische problemen is overigens de gebrekkige kwaliteit van het aanwezige koper, want daarin zitten nog al wat verschillen (er zijn veel goedkope lijntjes van tientallen jaar oud waar dit simpelweg de bottleneck is).

Het is inderdaad de bedoeling om met deze technologie het stukje tussen de 'straatkast' en het huis te overbruggen, en complementair met glas te werken, en zo de hoge (vaak nodeloze) kosten voor aanleg van glas te vermijden.
helemaal mee eens en kortzichtige politiek ook , als Nederland en dan de politiek slim was geweest vervangt men al het koper door glasvezel (tot in huis toe )

Dan ben je echt voorbereid op de toekomst en kan je weer mee tellen op ict gebied, teleconferencing, verbondenheid van ziek klasgenoot in ziekenhuis, oma die je via de pc kan zien (ja kan nu ook ) college volgen , en betere mogelijkheden voor thuiswerkers, consult van dokter etc...

Eigenlijk zou overheid netwerk moeten voorzien en de providers huren deel , hoe ze dan hun highway inrichten is hun zaak !
Het zal natuurlijk veel kosten, maar er wordt veel bijgebouwd en als kpn en ziggo op grote schaal direct fibre zouden gaan introduceren zouden we er snel genoeg zijn.
Het is misschien even leuk om te bedenken dat Roemenië nog steeds de europese koploper in internetsnelheden is. En als zij de upgrade kunnen betalen, waarom wij dan niet.
Het zal natuurlijk veel kosten, maar er wordt veel bijgebouwd en als kpn en ziggo op grote schaal direct fibre zouden gaan introduceren zouden we er snel genoeg zijn.
Kwestie van vraag en aanbod. Als KPN en Ziggo op grote schaal direct fiber zouden introduceren dan zijn ze goed gek. Nu verdienen ze flink op de techniek en kabels die er al liggen, her en der wat upgraden is qua kosten vele malen goedkoper dan een compleet fiber netwerk aanleggen.

Die upgrade verdienen ze binnen een jaar of wat terug, dat glasvezel netwerk zal echter jaren langer duren eer men het terugverdiend heeft.
Het is misschien even leuk om te bedenken dat Roemenië nog steeds de europese koploper in internetsnelheden is.
Het gras ........... ach, je kent 'm wel. Roemenië is daarentegen weer stikjaloers op het feit dat wij huur, zorg en kinderopvang toeslagen hebben en een uitkering mochten we van een steiger vallen of zelfs zwaar overspannen thuis komen te zitten. Nog niet gesproken over het feit dat ze daar in Roemenië jaloers zijn op de betere verkeersveiligheid maar dat ter zijde.
En als zij de upgrade kunnen betalen, waarom wij dan niet.
Daar komt zo ongelofelijk veel bij kijken. Het is geen kwestie van eventjes wat geld vrij maken. Wet en regelgevingen liggen anders, zo kun je in Roemenië als bedrijf vaak probleemloos een geul graven en daar wat kabels leggen "zonder dat er strenge controle op is". Doe je dat hier in Nederland, staan er weet ik niet hoeveel bedrijven en instanties in je nek te hijgen of je wel de juiste vergunningen en ontheffingen hebt, wel de gemeente even een lekker bedrag betaald hebt etc .etc.
"Miljarden" zijn op een schaal van miljoenen mensen over een afschrijftermijn van 50 jaar niet zo indrukwekkend, het gaat dan om tientjes per persoon per jaar. Een HSL of een JSF kost ook zoiets, aan glasvezel hebben we denk ik meer.
draadloos is ook een leuk hulpmiddel om even iets via internet te doen
het is totaal geen vervanging van je fysieke infrastuctuur!!

//edit; snelheid is een vna de vele aspecten, denk je van boeking, betrouwbaarheid, schaalbaarheid, certificering, afscherming en veiligheid etc.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 5 juli 2016 15:08]

Dat dacht ik vroeger ook, maar nu dat ze bijna Terabit snelheden via de ether kunnen bereiken ben ik daar niet meer zo zeker van.
Bandbreedte is maar 1 aspect.
Je wilt ook betrouwbaarheid en dat is via de ether veel lastiger te garanderen.
En het kopernetwerk aanleggen en onderhouden was/is gratis? Gecorrigeerd voor inflatie naar huidige maatstaven zal het totaal aan investering in het bestaande kopernetwerk ook gigantisch zijn, echter moet je ook kijken wat het opleverd met de miljoenen gebruikers die maandelijks tientallen euro's betalen.

Miljarden klinkt al snel spannend, maar als we het over telecombedrijven hebben en de schaal waarop die opereren kun je dit nou eenmaal niet vergelijken met de bakker op de hoek....
Hoe kun je zeggen dat er geen modulatie is?
De conversie van elektriciteit naar optisch en andersom *is* modulatie/demodulatie.
Het internet is al (vrijwel) geheel optisch, ook de wijkkasten. Dus er is wel echt een omzetting/stap minder. Het blijft met glasvezel optisch tot in je meterkast (of verder als je zelf zou willen).
Dat is niet waar. Bij jou in huis wordt dat digitale signaal omgezet in iets wat over de lijn naar de wijkkast gaat en aan de andere kant weer terug.

Of dat medium nu glas, koper of postduiven zijn verandert daar niets aan.

Het is niet zo dat de optische signaal wat jouw glasvezel-modem maakt direct naar new-york gaat. Dat wordt onderweg nog vaak omgezet.
Tijd voor circuit-switched glasvezelnetwerken? Dan kan het in theorie wel.
Circuit-switching is een achterlijke techniek uit de middeleeuwen. Het succes van het Internet heeft onderhand hopelijk bewezen dat packet-switching de beste, goedkoopste, meest flexibele, meest scalable oplossing is voor netwerken.
ik denk dat je je daar toch in vergist, ftth zal grotendeels richting provider moeten gaan alvorens het verder verspreid word, dat zijn dus allemaal lijnen die gebundeld (vanaf wijkkast) naar de provider gaan, ik hoef geen 1gbit uplink naar me buurman via de wijkkast, maar naar new york is toch wel prettig :+
Het blijft totaal niet optisch tot in je meter kast. Elke hop in de verbinding tussen jouw thuis router en "het internet" zet het licht om in elektriciteit, gaat het pakket routeren, en zet het weer om in licht. Het enige verschil met FttH is dat de laatste hop (je glasmodem) het nu niet omzet van elektriciteit naar elektriciteit (in het val van koper), maar licht naar elektriciteit.

[Reactie gewijzigd door DLGandalf op 5 juli 2016 13:58]

Hoe kun je zeggen dat er geen modulatie is?
De conversie van elektriciteit naar optisch en andersom *is* modulatie/demodulatie.
Je haalt termen door elkaar DLGandalf.
Op DSL verbindingen, netals in WiFi en bijvoorbeeld docsys3 bij kabel wordt er gebruik gemaakt van signaal modulatie om hogere bandbreedtes te halen. Ze moduleren het signaal op een dermate manier dat er meer mogelijkheden ontstaan in de signaal golf, maar dat vereist ook een helderder signaal, omdat de verschillen kleiner zijn en daarom beter verstaanbaar moeten zijn. Zoals Vastloper beschrijft wordt dit probleem aangepakt met vectoring. Maar dat complexer maken van het signaal om die hogere snelheden aan overdracht te kunnen halen kost tijd. Hoe complexer, hoe hoger de uiterlijke overdrachtssnelheid, maar ook hoe hoger de latency, omdat het meer tijd kost om een dermate complex signaal te genereren/verwerken. Bij glasvezel is er geen sprake van een dergelijke modulatie. Dat is slechts een 1 op 1 conversie van een elektrisch signaal naar licht.
Bij glasvezel is er geen sprake van een dergelijke modulatie. Dat is slechts een 1 op 1 conversie van een elektrisch signaal naar licht.
Bij baseband signalling (1/10G-BASE) inderdaad niet. Bij afstanden > 10km (en zeker bij snelheden >10Gbit) gebruikt men WDM technologie welke wel moduleert middels QAM.
Modulatie word alleen gebruikt wanneer er gebruikt wordt van een draaggolf (WDM/QAM). Bij baseband signalling (1GBASE-x, 10GBASE-x etc.) vindt er geen modulatie plaats.
Ook een prettig voordeel: verglazing zorgt voor een galvanische ontkoppeling. Kan bij blikseminslag schade schelen.
Wellicht enigzins offtopic, maar die latency waar jij over praat; zelf heb ik een ziggo 150/15 verbinding, en mijn ouders kpn 'glasvezel'' In feite is dit een veredelde dsl verbinding. Zij hebben 100/15 maar webpagina's etc komen sneller binnen dan bij mijn ziggo verbinding. Het lijkt wel alsof alles vlugger gaat op hun verbinding, het is net even feller. Ik weet dat het van een hoop factoren afhangt maar ik test op dezelfde manier, bedraad, met mijn laptop zonder andere pc's tablets en weet ik het wat aan. Mijn vraag; klopt het dus dat dsl verbindingen ook minder latency hebben dan de coax kabel en de boel daarom sneller is?
Beide types gebruiken in veel gevallen QAM types, hier kan enig verschil in zitten maar het grootste verschil zit hem meer in het punt dat bij coax time division multiplexing word gebruikt en DSL niet. Dit omdat bij DSL je in principe een eigen verbinding heb naar de wijkcentrale, terwijl je bij een coax netwerk hetzelfde kabeltje deelt met een hele wijk, Aangezien ze dit bij docsis met time division multiplexing oplossen ipv frequency komt dit de latency niet ten goede en deel je als het ware de latency. Het word enigszins gecompensserd door de hogere snelheden die over de kabel kunnen, maar komt alleszins nooit in de buurt van glasvezel welke ook een directe verbinding heeft. Daarom zal coax en ook dsl altijd blijven achterlopen. Er is relatief gezien heel weinig techniek nodig om snelheden over glas nog verder op te voeren en zal daarom goedkoper, betrouwbaarder en toekomstbestendiger zijn.
Bij glasvezel zijn de download en upload snelheden vaak gelijk, dit is bij koper niet.
Ook is de latency van glasvezel veelal lager dan van koper verbindingen.

Daarnaast; mocht je meerdere kpn tv ontvangers hebben (en aan hebben staan) verminderd dit je download snelheid nog eens 3,5/4mbit per actieve ontvanger.

Kpn investeert hier puur in om de gebieden waar geen glasvezel beschikbaar is toch een redelijk goede verbinding te kunnen leveren.
Kpn investeert hier puur in om de gebieden waar geen glasvezel beschikbaar is toch een redelijk goede verbinding te kunnen leveren.
Euhm, KPN investeert alleen in de gebieden waarin ze 'last' hebben van concurrentie zoals Ziggo en lokale operators die een glasnetwerk uitrollen, zoals Zeelandnet.
Als je op dit moment op een plek woont waar je het moet doen met minder dan 10 mbit, en partijen als Ziggo uberhaupt niet leveren, dan hoef je geen van alle upgrades van KPN te verwachten. En geef ze eens ongelijk, mensen gaan toch niet overstappen bij gebrek aan een alternatief.
Dat is niet helemaal waar. In o.a. de provincie Groningen zijn dorpen zonder Ziggo (en andere aanbieders) waar KPN hun straatkasten aan het upgraden is.
Ik ken mensen die in het centrum van steden wonen en geen glas hebben.
De bewoners buiten het centrum, hebben bijna allemaal glas.
De reden is heel simpel, even de straat open leggen voor een glazvezel is te duur.
Drukke straten met ondernemers of dure natuursteen bestrating.
Nou, als dat zo is.. Hier (Rotterdam-Zuid) mag je van geluk spreken als je een 40mbit met bonding haalt, terwijl Ziggo 500mbit kan leveren. Glasvezel is helaas nog ver weg, de upgrade trouwens ook.
Geplande upgrades
Wat VVDSL
Planning
Q3 2017
Betrouwbaarheid
Planning is plus of min één kwartaal (incidenteel kan een adres nog afvallen)
Internet Snelheid
80 Mbit/s
iTV
2 HD

[Reactie gewijzigd door Madshark op 5 juli 2016 17:16]

Dan ga je toch lekker naar Ziggo? :P die keuze is hier dus niet. Je hebt de optie tot een fatsoenlijke internetverbinding tenminste nog. Ik kan hier niet eens een IP-camera over een afstandje in een normale resolutie uitlezen.
Ja, ik kan naar 20mbit over 4G, in ruil voor een twee keer zo hoge ping, een datalimiet van 100 GB en een twee keer zo hoge rekening.
Geplande upgrades
Status Geen geplande upgrades
Internet Snelheid 8 Mbit/s
http://imgur.com/MNlssdD
Ben al een paar jaar (zeer tevreden) Ziggo klant, dus dat is het hem niet. Wilde alleen aanstippen dat KPN niet altijd haast maakt in gebieden waar ze concurrentie hebben. Overigens, nooit overwogen om eventueel je internet via een DIY straalverbinding elders vandaan te halen ? Voor nog geen 200eur kun je al een setje in elkaar zetten dat 80mbit (netto) over enkele kilometers kan reiken.
Laat ik het anders stellen: KPN geeft voorrang aan de gebieden waarop ze concurrentie hebben. Haast maken doen ze daar geloof ik sowieso niet echt (jammer genoeg) :P

Heb zoiets btw zeker eens uitgerekend en uitgedacht, maar mijn ouders waren het er niet helemaal mee eens, jammer genoeg. Sowieso is dit voor mij het laatste jaar dat ik thuis woon, dus het nu oplossen is niet zo belangrijk meer :)
ZeelandNet is de enige lokale kabelaar die GEEN glasvezelnetwerk uitrolt, die blijven voorlopig van hun hfc netwerk gebruikmaken.
Die laatste zin is natuurlijk onzin. Kpn investeert in mijn ogen namelijk voornamelijk in stedelijke gebieden. Landelijkere kernen kunnen fluiten naar glasvezel van KPN.

Hier hebben ze pas nog door de hoofdstraat glasvezel aangelegd om VSDL aan tekunnen bieden. Maar van glasvezel via kpn is nooit sprake geweest.

Leggen derde partijen glasvezel aan bied KPN geen diensten over dat netwerk aan.

Goede voorbeelden waarbij blijkt dat de marktwerking leuk is maar op het gebied van infrastructuur ervoor zal zorgen dat alleen de steden kunnen profiteren van ontwikkelingen. En misschien later de kleinere kernen.
Klopt, alleen als je KPN nationaliseert en opdracht geeft om elk huis in NL van glasvezel te voorzien, zoals we oorspronkelijk ook met telefonie hebben gedaan, wordt ieder huis voorzien van breedband internet.

Vraag is wel of dit allemaal nodig is, want 200Mb/s is al vrij snel als dit over koperen kabels kan. Vaak zijn dit theoretische snelheden, want de afstand tot de wijkkast is bepalend voor de snelheid. In buitengebieden kan die afstand kilometers zijn.
Klopt, alleen als je KPN nationaliseert en opdracht geeft om elk huis in NL van glasvezel te voorzien, zoals we oorspronkelijk ook met telefonie hebben gedaan, wordt ieder huis voorzien van breedband internet.
Een ander probleem is dat KPN wel wil, maar ze te weinig winst maken als ze overal glasvezel uitrollen omdat ze het netwerk moeten openen voor anderen
We moeten voorkomen dat er allerlei afgesloten monopolies ontstaan zoals nu met de kabel en telefoon en mobiel gebeurt. Liefst zie ik de oplossing die men bij de energie sector heeft bedacht: de infrastructuur blijft van de overheid maar iedereen kan daar op inprikken om zijn dienst aan te bieden. De prijzen worden dan lager en de kwaliteit hoger.

Het is nu te laat om dit bij de communicatie sector nog te doen, dus ik ben bang dat we ze met regelgeving tot concurrentie moeten dwingen.
Het is nu te laat om dit bij de communicatie sector nog te doen, dus ik ben bang dat we ze met regelgeving tot concurrentie moeten dwingen.
Gelukkig zijn er dan nog aandeelhouders die de stekker eruit kunnen trekken. Als er op overheidsniveau bepaald wordt dat KPN of Ziggo alles of x procent moeten voorzien van snellere verbindingen, dan gaat dit ten koste van de winst en stappen aandeelhouders massaal op.

Wie mag er dan voor die aanleg gaan betalen denk je ?

Overigens is er concurrentie en nauwelijks sprake van monopolie posities. Daarvan is pas sprake als x procent, geen keus heeft tussen aanbieders en dat percentage wordt bij lange na niet gehaald of wel, er is voor de grootste hoeveelheid mensen een keuze. Deze keuze moet bestaan uit het aanbod van televisie/telefonie/internet waarbij niet is vastgelegd wat de minimale snelheid zou moeten zijn.

Bij mobiele telefonie is al helemaal geen monopolie, we hebben 4 fysieke netwerken en minimaal 23 aanbieders verspreid over die 4 fysieke netwerken met een aanbod van prepaid, postpaid van een paar eurotjes tot tientallen euro's.
Inderdaad. Klassiek schoolvoorbeeldje van de marktverstorende werking van het beleid van de ACM... Door geen level-playing field te maken, of glasvezel van KPN uit te zonderen van de oneerlijke regels, is KPN zeer terughoudend in de uitrol. Helaas!
Ja mijn monteur vertelde laatst dat ik 200mbit aan de kast heb. En door mijn afstand tot de kast 60Mbps over zou moete kunnen houden (Heeft hij hier gemeten).
Bij kpn kan ik geen hoger abo afsluiten dan 20Mbps als ik wil oversluiten.
Nu heb ik een 30Mbps abo waarop ik 24Mbps haal.

Ik wilde laatst overstappen naar alles in 1 maar dan verloor ik dus nog eens 4Mbps. Dus ik heb het lekker zo gelaten zoals het is. Top service van kpn. _/-\o_
Glasvezel is er zelden van kast naar huis. Nieuwbouw krijgt glasvezel tot in de meterkast maar het gebeurt procentueel gezien niet vaak dat er glasvezel een huis wordt ingeschoten.

Glasvezel is in de regel van kast naar kast tot bijna straatniveau en de rest gebeurt nog altijd met stukje koperdraad. De afstand van stukje koper wordt dan beperkt tot maximaal een paar 100m.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fiber_to_the_curb

En dat is wel iets wat geregeld kan worden.
Misschien krijg je niet de max maar in een beetje dorp moet sneller dan 50mb/s haalbaar zijn.

Probleem is als je dus echt afgelegen woont of in je wijk heel weinig mensen wonen.
Zo zelden is dat niet hoor. Als Reggefiber glas komt aanleggen is het altijd Fiber to the Home ofwel glasvezelverbinding tot aan de woning. En ik woon ook niet een stad maar gewoon in een boeren dorp. Overigens heeft Reggefiber hier in de hele gemeente glas getrokken. :)
Ook dit is niet helemaal waar ik woon de in een woning die net als de hele wijk in 2011was opgeleverd en zowel kpn als ziggo vonden het niet nodig om glas aan te leggen en hebben dus lekker een 50jaar oud medium aangelegd
Kevinp,

Dit klopt zeker niet.
Ik geef je een voorbeeld.
In mijn omgeving zijn alle glasvezel kabels getrokken door Reggefiber.
Zij hebben nu 2 miljoen aansluitingen op hun naam staan.
KPN levert gewoon glasvezel diensten over deze fibers.


Daarnaast;
Ik woon niet in de big city / randstad maar in een klein boeren dorp.
Mijn buren hebben kpn glas (persoonlijk zou ik nooit kpn nemen maar dat ten zijde).
Je ziet dat xDSL abbo's van KPN bij ons in de buurt niet boven de 100mbit uitkomen simpelweg omdat glasvezel het vanaf daar (in prijs kwaliteit) overneemt.
Euh....

http://www.nu.nl/internet...-reggefiber-volledig.html

KPN = Reggefiber. Soms heb je als dorp misschien geluk, maar ik vind dat een modern land als Nederland toch ervoor moet zorgen dat nieuwe technieken sneller voor iedereen beschikbaar komen.

Hier is het een nieuwbouwwijk waar ziggo omdat ze anders het net open moeten gooien koper neer legt. Ook kpn heeft hier koper neer gelegt, waar glasvezel een vele logischere optie zou zijn geweest.

Nu snap ik dat je dan alleen nieuwbouwwijken hebt, maar dat zou al een begin zijn.
KPN investeerd juist als enige speler miljoenen in het ontsluiten van hoge snelheden in de buitengebieden. Zowel buitenring als binnenring (https://www.breedbandwink...houdens-aan-op-100mb-vdsl).

Natuurlijk kunnen ze niet naar elke boerderij een eigen vezel leggen, dus inderdaad blijven die achter. Daarvoor doen ze nu tests met 4G/5G.
voor Drenthe is dat enkel in woonkernen.

Wat hier nu gebeurt in buitengebieden is dat er zelf coöperatief glasvezel netwerken worden aangelegd in de buitengebieden.

voorbeeldje http://www.dekopbreed.nl/

en daar is veel animo voor, vooral omdat men op 5 km van de verouderde KPN centrales en een bagger verbinding heeft. En dat de staat canal digital niet meer betaald voor het doorgeven van NPO over schotel en canal digital nu "dure" abonementen verkoopt. waardoor men nu voor t zelfde geld ook wel glasvezel wil
nog een voorbeeldje
https://www.lvcnet.nl/
waar 4 gemeentes tezamen een initiatief zijn gestart.
http://www.e-fiber.nl/zeeland

Gewoon naar elke woning ook in het buitengebied. Geld overigens voor de hele gemeente dit is slechts één kern.

Dus het kan niet is onzin.
Kpn koopt juist de glasboeren op om vervolgens de investeringen in aanleg van glas stop te zetten.
Ik gok dat hij zich baseerd op oude berichtgeving waarin KPN inderdaad ten gunste van het upgraden van duizenden koperlijnen in buitengebieden de investeringen van kleinere schaal op glas heeft stopgezet.

Kwestie van keuzes en volgens mij wilde KPN gewoon zo snel mogelijk zo veel mogelijk verbindingen upgraden.

Voor de toekomst: nieuws: KPN wil dekking glasvezel verder uitbreiden - update
Ik weet niet waar jij mee praat maar ik heb gewoon een mond.

Hier een paar glasvezelboeren die zijn overgenomen:
https://www.acm.nl/nl/pub...vezelaanbieders-door-KPN/

Laat mij nu maar eens een lijstje zien waar KPN grootschalig glasvezel aan het uitrollen is en dan graag zonder te schelden?

In mijn ogen hanteren ze gewoon de methode: "If you can't beat them, buy them"

[Reactie gewijzigd door jbhc op 5 juli 2016 18:59]

Bij koper kan dat net zo goed hoor. Die 200Mb/s kan net zo goed 100Mb/s up / 100Mb/s down worden. Maar meestal wil men liever grotere download snelheden.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 5 juli 2016 14:11]

Hoe weet je dat? Is daar onderzoek naar gedaan? Ik geloof namelijk niet dat dat zo is. Dat is willen, omdat iedereen zegt dat ie dat wil, zonder te weten waarom ze nou precies exact DAT willen. Het past in het rijtje:
-Groente: "Vies!", heb je het ooit geproefd? "Nee"
-Megapixels: "meer is beter, logisch toch?!", oja? En de kwaliteit van de lens enz.? "Nah, megapixels!!!"
Zoek maar eens op SDSL.
Ik doelde op het stukje: "Maar meestal wil men liever grotere download snelheden." ;)
Dat is historisch zo gekomen. Content staat op servers, en het internet dient om die content van de server bij jou te halen. Zelden was het zo dat jij als thuisgebruiker zelf grote hoeveelheid data richting internet zou sturen.Dit is enigzins veranderd met het p2p model, en er wordt tegenwoordig redelijk veel content bij eindgebruikers gemaakt. Desondanks blijft het zo dat er heel wat meer wordt bekeken vanop het internet, dan dat er zelf op het internet wordt geplaatst.

ISP's bieden daarom veel grotere downloadsnelheid dan uploadsnelheid aan. De gelimiteerde uploadsnelheid is puur business related en heeft geen technologische reden: symmetrische snelheden zijn perfect mogelijk. Het is echter veel interessanter voor hen om een beperkte upload aan te bieden.
Dat is duidelijk verwoord. Echter denk ik dat dat meer een selffulfilling prophecy is. Diensten die een hoge uploadsnelheid prefereren worden minder snel door de grote menigte verwelkomt, want "het werkt niet goed genoeg".
Dat is misschien wel te stellen ja, alhoewel ik niet meteen aan een dienst kan denken in die situatie. Het is zoiets als 'je merkt pas hoe nuttig iets is als je het hebt'.

Het is ook niet zo dat het niet mogelijk is, je moet (key point voor de ISP uiteraard :) ) dan gewoon een duurder abbonement nemen. Het business related argument is (of op zijn minst was) is dat het grote verschil tussen up en down speed er toe leidt dat je sneller geïrriteerd bent door de uploadlimiet dan de downloadsnelheid, en je dus sneller een duurder plan neemt: van 0.5 naar 5 mbit is bv een groot verschil en duidelijk merkbaar verschil, terwijl je van 60 naar 100 mbit download een veel minder grote nood zal hebben (van ruim snel genoeg naar nog ruimer snel genoeg zeg maar).
Persoonlijk zou ik het handig vinden om ipv een extra hdd een cloudopslagpakket te hebben die meegroeit met mijn behoefte en meteen ook dient als een betrouwbaarder alternatief van een hdd (dus nihil kans op dataloss). En dan met name voor de niet zo privacygevoelige data.
"VDSL2 permits the transmission of asymmetric and symmetric aggregate data rates up to 300+ Mbit/s downstream and upstream on twisted pairs using a bandwidth up to 35 MHz." (klik)
Zie post hierboven. Ik doelde op het stukje: "Maar meestal wil men liever grotere download snelheden." ;)
Ah, dat had ik niet begrepen. Maar zie hier
In theorie is dit zeker waar ArtGOD
Die asymmetrie heeft op zich niets met glas te maken. Er bestaat ook SDSL over koper. Die asymmetrie is bedoeld om het frequentiespectrum te beperken en in overeenstemming wat 'de meeste gebruikers' ook doen (meer downloaden dan uploaden).

Dat ze bij glas vaak gelijk zijn, komt omdat de bandbreedte in glas (veel) hoger is dan koper. Vanuit dat oogpunt is het voor een kabelaanbieder simpeler/logischer om up & down gelijke snelheden te gebruiken, ondanks dat dit meer bandbreedte kost.

KPN is ook niet de enige kabelaar. Het komt nog steeds voor dat in nieuwe wijken geen glas komt. Glas is duur(der dan koper). En KPN zou wel gek zijn om kopernetwerk dat nog jaren mee kan bij het grof vuil te zetten. Investeren in technologie zorgt ervoor dat een (mogelijk financieel al lang afgeschreven koper netwerk) nog jaren mee kan. Dat is voor KPN leuk voor de opbrengsten (een nieuw glasvezel netwerk is veel duurder) maar ook beter voor de omgeving (milieu, graafoverlast).

Glas heeft evidente voordelen (o.a. ook ongevoelig voor bliksem), maar ook nadelen: kwetsbaarder, veel duurdere connectoren, ook geen oneindige lengtes zonder repeater.
Kdekker +1 .

Aanvulling:

In mijn nieuwbouwwijk word standaard geleverd:
Glaskabel (Reggefiber)
Coaxkabel (Ziggo)

Kpn ? Helemaal niets.
Uh, reggefiber is van KPN ;)
In onze wijk (start bouwrijp maken was 2011) alleen maar koper (kabel en telefoon).

Bij een vorige werkgever werkte ik met glasvezel. Multi-mode glasvezel haalde zonder repeaters max een paar km. Mono-mode komt verder, maar is (nog) duurder met stekkers/connectoren. Ik vermoed dat in de wijk alleen multi-mode glasvezel aangelegd wordt.

Blikseminslag was i.d.d. de hoofdreden om glas te gebruiken, zelfs voor het schakelen van lantarenpalen (die wel weer door koper gevoed werden :-)).
Ik heb juist gehoord van 'mensen in het veld' dat het heel slecht gesteld is met het koper van kpn en dat dit wel eens de nekslag voor kpn kon worden.. maar, dat is van horen zeggen... ik sluit me hier dus niet bij aan maar vraag het me meer af ;)
Ook is de latency van glasvezel veelal lager dan van koper verbindingen.
Niet meer waar.

Met oudere DSL-technieken, gebruikte je bepaalde error-correcties die extra delay introduceren. Op mijn router thuis, die nog ADSL2 doet, is dat 8ms downstream and 2ms upstream.

Ik heb vorige maand eens een uurtje of twee gesproken met iemand die er (echt) verstand van had. Die legde uit dat met hogere snelheden dat extra delay vanwege error-correctie steeds korter wordt. Met technieken als G.Fast is dat extra delay al gezakt tot onder de 1 ms. Op termijn zal het verschil in RTT tussen ethernet over glasvezel en G.Fast over DSL dus praktisch onmerkbaar zijn.
Kpn investeert hier puur in om de gebieden waar geen glasvezel beschikbaar is toch een redelijk goede verbinding te kunnen leveren.
Deze de dit maar. ik woon in het buiten gebied, en hier is een Vdsl in welke vorm dan ook. Dit komt door 2 dingen :
a) de wijk kast zit een 2.3 KM van mijn huis vandaan, en voor de ander huizen in de omgeving zal dit misschien een paar honderd minder ( of zelfs meer ) zijn.
b) er licht alleen ADSL en er is zo goed als geen concurentie.
Glas aanleggen vinden zowel kpn als de gemeente te duur, dus het enigste wat overblijft is dat KPN wel glas naar de wijkkasten gaat plaatsten, en meer wijk kasten gaat plaatsen ( dus bijv eentje bij onze staat waardoor de 4 huizen hier binnen 400 meter van een wijk kast zitten en Vdsl wel mogelijk word ! )
Anoniem: 120539
@robbinwehl5 juli 2016 17:08
Bij glasvezel zijn de download en upload snelheden vaak gelijk, dit is bij koper niet.
Dat dit bij koper niet zo is, is niet omdat dat technisch niet zou kunnen, maar is omdat daarvoor gekozen wordt door de aanbieder.
Koper zit onderhand wel op zijn einde, wat ontwikkeling betreft. Dit is wel zo'n beetje wat ze er nog uit kunnen persen. Wat in dit soort verhalen ook altijd verzwegen wordt, is dat je relatief dichtbij de centrale moet wonen, om die snelheden ook daadwerkelijk te halen. En de verbinding is nog steeds asynchroon, dus een lage uploadsnelheid. En met de opkomst van clouddiensten, wordt dat toch wel vervelend.

Glasvezel daarentegen zit nog aan het begin. Daar is nog plenty ruimte voor ontwikkeling en verfijning, om de snelheden nog veel verder op te schroeven. De upload is ook veel hoger. En de snelheid blijft stabiel over veel grotere afstanden.

Laat je niet in de luren leggen door koperboeren zoals KPN en Ziggo. Als je de mogelijkheid krijgt om glasvezel te krijgen, schrijf je dan gewoon in. Denk lange termijn.
Koper zit onderhand wel op zijn einde, wat ontwikkeling betreft.
Dat dacht ik ook. Maar toch niet waar.

Ik heb met mijn eigen ogen een test-opstelling gezien, waar snelheden van 1 Gbps worden gehaald, over oude, slechte kwaliteit koperdraad. Note, the maximale afstand is dan ongeveer 60 tot 100 meter. Maar toch.
Wat in dit soort verhalen ook altijd verzwegen wordt, is dat je relatief dichtbij de centrale moet wonen, om die snelheden ook daadwerkelijk te halen.
G.Fast is niet bedoeld om lange afstanden te halen.
Maar je hoeft ook niet dicht bij een centrale te wonen.

De test-opstelling die ik zag was met een klein apparaatje, ongeveer zo groot als een dubbele pizza-doos. Daar kunnen 8 of 16 koper-paren aan worden aangesloten. Die doos kan aan een hoge lantaren-paal worden gehangen. Of begraven onder de grond. Of in een KPN-kast. En het mooie is, hij heeft geen stroom nodig ! Hij kan stroom van de thuis-routers trekken, over koper. (20W verbruik betekent dat je thuis per gebruiker maar voor een paar Watt betaalt. No big deal, als ik er 100Mpbs of 1Gbps voor terugkrijg). Er moet wel glasvezel van de centrale naar dat kastje worden getrokken. Dat kost geld. Maar het voordeel is: je hoeft niet meer in mensen hun tuin te graven, in buiten-muren te boren. Er hoeft ook niemand thuis te zijn om monteurs binnen te laten. En toch 1 Gbps to the home.

Oh, en als er glasvezel wordt getrokken van de centrale naar die kastjes, dan is de oude koperdraad die daar loopt, niet meer in gebruik. En die zou je dus kunnen gebruiken om electriciteit te leveren.
En de verbinding is nog steeds asynchroon, dus een lage uploadsnelheid. En met de opkomst van clouddiensten, wordt dat toch wel vervelend.
Nope, niet waar.
BTW, de A van ADSL staat voor ASSYMETRICS. Heeft helemaal niks met asynchroon te maken. G.Fast is time-division-multiplexing. G.Fast laat de provider de verhouding in upstream en downstream snelheid bepalen. Je kunt dus, technisch gezien, gewoon 100Mbps down en 1 Gbps up krijgen.
Glasvezel daarentegen zit nog aan het begin.
Glasvezel is fantastisch. Ik had het graag thuis gehad.
Helaas is graven en nieuwe kabels trekken vaak veel duurder dan alleen nieuwe apparatuur plaatsen. Ik was heel blij toen ik hoorde dat er goede kans is dat ik van mijn huidige 6.5Mbps toch naar 100Mbps of sneller kan gaan. Er zijn geen technische redenen waarom dat niet mogelijk is. Het hangt af van wat KPN bereid is te doen met hun apparatuur.
Laat je niet in de luren leggen door koperboeren zoals KPN en Ziggo. Als je de mogelijkheid krijgt om glasvezel te krijgen, schrijf je dan gewoon in. Denk lange termijn.
Tot nu toe zijn Ziggo en de glasvezel-boeren niet bereid geweest om glasvezel te leggen. Terwijl ik slechts 1km buiten de bebouwde kom woon. DSL is mijn beste hoop op een hogere snelheid. Kom op KPN !!
Wel asymmetrisch dus wel lagere upload.

ADSL differs from the less common symmetric digital subscriber line (SDSL). Bandwidth (and bit rate) is greater toward the customer premises (known as downstream) than the reverse (known as upstream). This is why it is called asymmetric.
Koper zit onderhand wel op zijn einde, wat ontwikkeling betreft. Dit is wel zo'n beetje wat ze er nog uit kunnen persen. Wat in dit soort verhalen ook altijd verzwegen wordt, is dat je relatief dichtbij de centrale moet wonen, om die snelheden ook daadwerkelijk te halen.
Dit valt in praktijk redelijk mee. KPN heeft heel wat extra straatkasten geplaatst/geüpgraded zodat de "wijkcentrale" dichterbij komt (c.q. kleinere afstand koper).
Daarbij komt dat KPN op dit moment nog steeds van plan is om eind dit jaar 85% van Nederland van 100Mbit/s te voorzien. Hieruit blijkt wel dat er meer dan genoeg mensen dicht bij de straatkast/wijkcentrale wonen.
En de verbinding is nog steeds asynchroon, dus een lage uploadsnelheid. En met de opkomst van clouddiensten, wordt dat toch wel vervelend.
Mee eens, wel ben ik tevreden met de 60Mbit/s upload die ze bieden op Bonded Vectoring VDSL. Op dit moment is dat genoeg voor mij.
Laat je niet in de luren leggen door koperboeren zoals KPN en Ziggo. Als je de mogelijkheid krijgt om glasvezel te krijgen, schrijf je dan gewoon in. Denk lange termijn.
Zeker! Meer aanbieders is sowieso goed. Glasvezel is sowieso goed. En KPN/Ziggo zien op den duur ook de concurrentie en zullen dan ook aan het upgraden gaan
De ontwikkeling is echt niet op zijn einde. Anders had je doorgeklikt naar de G.fast techniek.
dat koper onderhand op z'n eind zit hoorde ik al toen 'we' van 9600 baud naar 14k4 gingen dus...
Nah, niet echt de snelheid van datatransport over glasvezel kan worden opgevoerd tot 100 terabits per seconde. :) maar vraag me af of dat ooit voor de consument word ik denk van niet
Vast wel, 15 jaar geleden waren we nog aan het inbellen op een 56k modem. Toen dacht ook niemand aan snelheden van 100+ mbit.

Waarschijnlijk dat dit over een aantal decennia standaard is.
Ik kan me dat niet voorstellen, maar waarschijnlijk heb je gelijk want het was ondenkbaar om vroeger meer dan 100Mb/s snelheid te gebruiken.

Grotere snelheden leveren ook allerlei nieuwe diensten op die we nu nog niet kunnen bevatten, zoals live-VR streams in kwaliteit die niet van echt te onderscheiden is.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 5 juli 2016 14:14]

Zou heel goed kunnen maar dan moet je je voorstellen dat je in 1 sec. films met een lengte van 3 maanden hebt gedownload
Zou heel goed kunnen maar dan moet je je voorstellen dat je in 1 sec. films met een lengte van 3 maanden hebt gedownload
Films van nu misschien, maar die kijk je dan niet meer, dan heb je vast ultraultraHD en is een film 4TB groot, duurt het alsnog 20 minuten om te downloaden.
Nee als je pech heb dat je niet naast de wijkkast woont heb je gewoon traag internet.
Op heel veel punten in het land zijn om die reden wijkkasten bij geplaatst. De komende tijd worden er nog meer gerealiseerd.
Nice! Wanneer kom je hier graven? :)
Wie vraagt wordt overgeslagen.
Nee als je pech heb dat je niet naast de wijkkast woont heb je gewoon traag internet.
Hoeft niet meer zo te zijn. Zie mijn post hierboven.
nee, glasvezel kan nu al 10gbit op zijn sloffen. koper kan simpelweg niet zo ver als dat glas dat kan.
Valt in de praktijk vies tegen, woon nu 3 maand op mezelf en had keus uit glas en koper. Ben voor koper gegaan want kon bij Ziggo 150/15 krijgen, bij glas kon ik niet sneller krijgen dan 100/100, veel upload gebruik ik toch niet, dus keus snel gemaakt.

Collega van me woont in een straat waar ook glas aangelegd is, de hele wijk ging zowat over op glasvezel omdat dat super snel zou zijn. Mijn collega is bij koper gebleven en des te meer mensen over gingen op glas, werd zijn koper verbinding alleen maar sneller, hij zit nu op dezelfde snelheden als de mensen met glas...

[Reactie gewijzigd door FastFred op 5 juli 2016 13:12]

Dat je niet meer kunt krijgen heeft weinig te maken met de rekbaarheid van de verbinding. Technisch gezien is het niet mogelijk om 10Gbit/s over de telefoonlijn te drukken en wel mogelijk om een 10Gbit/s over glas naar je voordeur te leggen. Dat dat commercieel niet interessant is is een ander verhaal.

Daarnaast zijn er wat glasvezelaanbieders die een verbinding kunnen leveren die sneller is dan wat ziggo momenteel kan bieden. Maargoed, ik ben van mening dat de internet snelheid tegenwoordig ondergeschikt(er) wordt. Ik gebruik momenteel nog geen 5% van de internet verbinding. Max-usage enkel wanneer ik een nieuw spel koop op steam. Ik zou dan liever een symmetrische verbinding hebben zodat ik een personal cloud-achtige omgeving op kan zetten.

[Reactie gewijzigd door M2M op 5 juli 2016 14:01]

Ik zou dan liever een symmetrische verbinding hebben zodat ik een personal cloud-achtige omgeving op kan zetten.
Volledig met je eens. Bij een recente verhuizing ben ik van 500 mbit symetrisch naar 100/20 down/up gegaan en qua downloadsnelheid zit ik eigenlijk prima maar mijn upload is duidelijk te langzaam voor gelijktijdig gebruik van mijn lokale storage over VPN en gebruik van RDP.
Wellicht is QOS een idee? RDP vorrang geven op het andere verkeer.

Ontopic: Ik denk dat niet alleen het balletje bij KPN gelegd moet worden als het gaat om uitrol glasvezel. Gemeente Amersfoort heeft in het verleden aangegeven dat het graag glas wilde hebben. Inmiddels kan ik mij niet meer heugen dat ik geen glas kon krijgen. Als de gemeente echt wil, kunnen ze in een paar jaar glas hebben. Alleen als ze daar nu pas achter komen, kan het even duren ;)
Alles staat of valt natuurlijk in welke mate er oversubscription gebruikt wordt.
In jouw geval is de snelheid gebonden door de gebruikte apparatuur in de wijkkast. Waarschijnlijk zit je nog op het "oude" WDGO netwerk dat reggefiber voor de overname van KPN heeft uitgerold.

En waarschijnlijk heb je ook geen 100/100, maar is je totale bandbreedte die je hebt, 170Mbit. Start maar eens een download en upload tegelijk, je zult zien dat alles tezamen niet hoger komt dat 170Mbit.

Ik zelf heb prive de mogelijkheid om 1Gbit af te nemen, maar zou niet weten waarvoor ik deze snelheid nodig heb. Daarom blijf ik op 100/100. Dan duurt mijn backup maar iets langer. Op mijn werk is net een SAN netwerk uitgerold met 16Gbit aansluiting. Glasvezel heeft weldegelijk een voorkeur op koper imho.
Ziggo is coax, geen koper.
Coaxkabel zit ook gewoon koper in
Coaxkabel zit ook gewoon koper in
Allen het stukje huis - verdeelkast, de rest is gewoon glas in 99% van de gevallen
VDSL is hetzelfde, maar dan via de telefoonkabel. Glas tot de kast en laatste stukkie koper.
Maar toch noemen we dat coax en geen koper ;)
Coax is wel degelijk koper :) Maar ik snap je punt.
Wat een onzin.
Ik weet zeker dat hij met zijn koper geen 500 Mb up haalt.

Daar komt nog bij dat ik zeker geen last wil hebben van wat mijn buren/straat aan het doen zijn.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 5 juli 2016 14:26]

Dat vind jij, toch is het zo. Naarmate er meer mensen van koper/coax overgingen op glas, des te sneller zijn koper/coax werd.
Nee, dat is niet iets wat ik kan vinden. Je kennis haalt gewoon geen 500 Mb up.
hoeveel buren er in zijn straat ook overstappen.
Ik zeg ook nergens dat ie 500Mb haalt...
klopt, je zegt dat zijn verbinding steeds sneller wordt.
op een gegeven moment zit je gewoon aan de max van de kabel (of het abonnement). maar het is toch treurig dat je met kabel afhankelijk bent van hoe druk ik het in de straat is? En met de ADSL varianten afhankelijk bent van hoe ver je van de wijkcentrale af zit.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 5 juli 2016 15:02]

Ook bij DSL en glas is er sprake van beperkte inkoop van bandbreedte op de backbone (Veel providers lopen over dezelfde backbone en het VLAN bepaalt de bandbreedte naar de centrale en deze wordt ingekocht bij KPN). De overboeking is bij de ene provider (online bijvoorbeeld) hoger dan bij de andere meer premium provider (noem xs4all oid).

Je deelt het VLAN en dus de bandbreedte op de backbone wel met de buren die bij dezelfde provider aangesloten zitten. Hierdoor kan wel degelijk congestie ontstaan, maar door slim inkopen van deze VLAN's wordt dit over het algemeen vermeden.

Ik heb nooit voor een coax-provider gewerkt dus weet niet hoe dit zit, maar ben benieuwd dus mocht iemand zich geroepen voelen dit aan me uit te leggen :)
dat ligt aan de provider, die heeft dus "slechts"100mbit spul gemonteerd, dat ligt niet aan de kabel waar we het hier over hebben.

ikzelf heb namelijk gewoon 1gbit op glas en er zijn genoeg providers die dat aanbieden.
wat er technisch mogelijk is is iets anders als wat de provider bied.
bijkomend voordeel is dat glas niet afhankelijk is van de buren...

[Reactie gewijzigd door flippy op 5 juli 2016 13:17]

Op de switch in het ODF zit gewoon overboeking. Het is dus wel degelijk afhankelijk van je buren of je de snelheid haalt of niet. Enkel tot de gateway/odf is er geen beperking mogelijk, daarna zit je gewoon op een 1:40-1:120 overboeking, afhankelijk van wat de provider/operator hanteert.
ik heb niet niet over overboeking van de provider maar het feit dat je signaal deelt op het broodje aan het einde van de straat met de buren. glas heeft dat probleem niet en is veel schaalbaarder dan koper.

overprovisie is een heel ander verhaal dan wat het medium kan.
Je suggereert dat de buren geen invloed hebben. Echter, je buren hebben dat wel. De schaal waarop dit gebeurd is niet zo heel groot, echter hebben we in Nederland allemaal p2p fiberaansluitingen waarbij een flinke switch niet veel meer dan 12x48 (en vaak fors minder) aansluitingen voor zijn rekening kan nemen. Een dergelijke switch is vaak al behoorlijk overboekt, dit is geen overprovisie in het datacenter waar de uplinks beperkend zijn, dat gebeurt gewoon in het ODF al.

Zolang de eindgebruiker er amper last van heeft valt dit mee, volgens mij is dat prima te monitoren. En hoe vaak gebruik je nou de volledige pijp? Vrij zelden. Volgens mij zijn er weinig situaties waarin de buren duidelijk invloed hebben op latency en bandbreedte.
de buren hebben geen invloed op de snelheid tussen jou modem en de (wijk)centrale. dat is het punt wat ik maak tussen koper en glas. wat de provider doet met de lijn vanaf de centrale is een heel ander gesprek. met koper ben je afhankelijk via coax van het broodje aan het einde van de straat en bij dsl zit je met de afstand naar de centrale en de hoeveelheid storing op de hoofdkabel die door de straat loopt. met glas zit je direct en onafhanklijk van de buren of omstandigheden direct in de wijkcentrale geplugd. wat de provider daarmee doet is afhankelijk van de provider en kan je niet afschuiven op de techniek.
Wat NoxiuZ zegt is dat als je buren volop de lijn voltrekken, dat je daar ook gewoon negatieve gevolgen van zult merken, vermits je provider erop rekent dat dat niet gebeurt (en in de praktijk ook niet zo is). Dus je hebt wel degelijk op een of andere manier altijd invloed van anderen in je omgeving. Het plafond is gewoon een stuk hoger met je glasverbinding nu.

Als je het puur op het medium wilt steken, heb je met koper ook geen invloed van anderen. Je kan namelijk gewoon een apart lijntje leggen naar de server van jouw keuze en dan hoef je je van niemand iets anders aan te trekken. Technologisch mogelijk. In de praktijk zit de infrastructuur zo niet ineen, en ook met glas is het dezelfde situatie: het medium is niet 1-op-1 los te schakelen van de setup in beide gevallen.

[Reactie gewijzigd door Mathieu_Hinder op 5 juli 2016 21:33]

het hele punt is waar je zelf al bijna op zit: bij glasvezel is het plavond heel erg hoog (10gbit) echter zit kpn en de kabelboeren nog steeds te emmeren met <500mbit en dat is niet eens beide kanten op. glas is superieur op practisch elk vlak, en zal door koper echt niet worden ingehaald.
Het is ook helemaal niet de bedoeling om glas in te halen. Het is de bedoeling van dergelijke technieken om optimaal de bestaande infrastructuur te gebruiken in tandem met glas. Zo kan je gradueel glas uitrollen zonder ineens miljarden uit te geven en heel het land open te leggen. Glas is zeker superieur, dat gaat niemand (ook Nokia niet hoor) ontkennen, maar het is helaas niet zomaar simpel een vingerknip en iedereen heeft glas :)

Het leeuwendeel van de thuisgebruikers heeft voor ruim afzienbare tijd echt wel genoeg aan de snelheden die met koper behaald kunnen worden (stel 10Gbit). 'emmeren met 500 mbit' klinkt alsof iedereen zit te hunkeren naar meer, wij hebben thuis 60mbit en daar komen we perfect mee toe voor alle praktische toepassingen.
in theorie kan adsl iets van 40mbit halen maar in de praktijk mag je blij zijn met een derde daarvan, dat is waar het probleem ligt in mijn optiek. koper word al jaren verkocht als een geweldig iets maar de geadverteerde snelheden zijn altijd met het sterretje en dik besmeerd met "wij van wc eend" en in de tussentijd kan de doorsnee klant zijn eerstgeborene afgeven aan ziggo of kpn voor een deel van de snelheid waar voor men betaalt. in het buitengebied is het natuurlijk helemaal een lachtertje. glas heeft die problemen niet en ik besef ook dat het niet ineens gaat maar als je ziet dat moedwillig bij diverse projecten doodleuk als ze de straat opentrekken en alleen koper in leggen omdat kpn de baas is in die regio is natuurlijk van de zotte.
Wel, ik zit in Belgie bij Telenet, en daar haal ik de beloofde 100 mbit over coax (ook een vorm van koper) zo goed als volledig. Het kan dus wel, net zoals bij deze technologie dit ook perfect kan, zolang het wordt toegepast zoals het ontworpen is. De koperlijn wordt steeds korter en korter (de idee is dat enkel de kast<>individueel huis blijft) koper blijft, waardoor de lengte en bijhorende performance verlies steeds minder fluctueren en je realistischer snelheden kan krijgen. Het probleem dat je stelt is er zeker (de reden dat bij ons heel de buurt op de kabel is overgeschakeld :) ) maar neemt dus wel af. Moedwillig glas tegenwerken is dan weer wel een jammerlijke zaak, daar heb je volledig gelijk in!
Valt in de praktijk vies tegen, woon nu 3 maand op mezelf en had keus uit glas en koper. Ben voor koper gegaan want kon bij Ziggo 150/15 krijgen, bij glas kon ik niet sneller krijgen dan 100/100, veel upload gebruik ik toch niet, dus keus snel gemaakt.
Dat heeft niets te maken met wat glas kan, dat heeft te maken met wat er door providers wordt aangeboden.
Ik ken mensen die in Almere 1Gbit afnemen op glas.
Nee, glasvezel is de toekomst en moet mijns inziens zo spoedig mogelijk overal aangelegd worden. Dit zijn gewoon lapmiddelen om koper proberen bij de tijd te houden.

Kpn heeft door deze lapmiddelen de aanleg van nieuw glasvezel behoorlijk vertraagd om nog zoveel mogelijk uit het bestaande netwerk te kunnen halen. Echter zul je bij dit altijd houden dat op veel plekken een lagere snelheid mogelijk is. Zo zal je op sommige plekken dus deze 400mbit kunnen halen, maar om even een voorbeeld te geven aan het eind van de straat is dit 100. In steden zullen veel straatkasten zijn om dit enigszins tegen te gaan. Maar in minder dicht bevolkte gebieden zal je dat dus gaan krijgen.
Anoniem: 291692
@Denizz5 juli 2016 13:12
Ik denk niet dat glasvezel, kabel of adsl de toekomst hebben ik denk dat we over een kleine 20 jaar overal wireless voor hebben, kijk naar de snelheden die haalbaar zijn over 4g en wat er straks mogelijk is op 5g. Dat maakt alle bekabelde technieken overbodig, het is alleen nog een kwestie van tijd, ik denk dat het zo gaat worden.

Maar voorlopig zitten we nog met de huidige situatie :)

Edit: Op bepaalde uitzonderingen na, maar ik heb het over thuis gebruik.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 291692 op 5 juli 2016 13:16]

Het probleem bij draadloos is altijd dat er toch een ontvangstpunt moet zijn wat naar de rest van het internet gaat, en die kan maar een beperkte hoeveelheid data/gebruikers tegelijk aan. Als er nu veel mensen op een onbeperkte 4g verbinding fanatiek zouden gaan downloaden, raakt het geheel gewoon overbelast ;).

Misschien dat 5g gaat voorzien op internet gebruik zoals we dat over de vaste lijn doen, 4g komt aardig ver maar heeft toch nog zijn beperkingen wat het tegelijk aan kan. De tijd zal het ons leren wanneer er een volwaardig draadloos alternatief gaat ontstaan, maar ik verwacht het in de voorzienbare tijd nog niet :).

Mooi zal het wel zijn, ik hoop met je mee ondanks dat ik zelf toch altijd bedraad verkies.
Anoniem: 291692
@Denizz5 juli 2016 13:22
Mijn voorkeur in de huidige situatie is ook zeker bedraad, maar ik denk wel dat de ontwikkeling zo snel gaat dat over een lange tijd wireless net zo stabiel en goed is als kabels :) Maar inderdaad nu nog niet
Over 20 jaar hebben we misschien 5g? Dat is misschien gigabit-capable en sub-milisecond latency.

Maar wat doet glas tegen die tijd? 10gbps, 40gbps?
Anoniem: 291692
@Nox5 juli 2016 19:41
5G is een referentie voorbeeld voor wat er nu al mogelijk is, natuurlijk hebben we dan wat anders.
Ik denk dat die beperkingen bij 4G voornamelijk door de providers opgelegd zijn om hun verdienmodel te handhaven.
De belachelijke datalimieten in Nederland zijn inderdaad (onderandere) doordat providers het grove geld wat ze aan de overheid betaald hebben voor de frequenties hier terug te verdienen.

Ik had het echter over de technische beperkingen van 4g zelf. Ik kan niet echt met cijfers en dergelijke komen maar ik had zo wel eens gelezen dat een 4g ontvangstpunt niet voldoende capaciteit heeft om veel gebruikers tegelijkertijd van voldoende snelheid te kunnen voorzien doordat er in principe maar een X aantal hoeveelheid aan bandbreedte is.
De veiling van frequenties kost iets van 0.28 EUR per abonnee per maand. Dat is al een keer uitgerekend in een vorig artikel door iemand anders. Een provider werkt niet op basis van kosten+marge. Ze vragen de prijzen die ze kunnen vragen. En liefst ook goed de prijsverhogingen van concurrenten volgen.

Een winstmarge van 30+% zegt genoeg.
Als je bedenkt dat je vandaag al vele wijkkasten hebt dan heb je direct ook een oplossing. Waarom niet met een technologie komen die in essentie elke wijkkast omtovert in een cel van je draadloze netwerk? Iets groter dan een femtocell, maar veel kleiner dan de klassieke zendmast.
Wireless voor thuisgebruik zie ik dus totaal niet zitten. We struikelen nu al over de zendmasten en draadloze apparatuur. Bovendien heeft draadloos altijd een hogere latency en dat is voor heel veel toepassingen, met name (game) streaming natuurlijk funest en ook voor al die geweldige cloud based oplossingen - het is wel fijn als die een beetje snel reageren.
Anoniem: 291692
@Vayra5 juli 2016 14:09
Dat is nu misschien ja, maar dat gaat echt wel veranderen hoor maak je daar maar niet druk om. Staat er ook bij in mijn verhaal, over een jaar of 20 niet morgen. Dus ben het niet eens met de stelling die je hier opdraagt, er wordt ook al gewerkt aan technieken met low latency wireless zie:

https://www.qualcomm.com/videos/ultra-low-latency-ulolat
Gaat veranderen ja, maar dan in de omgekeerde richting: zoals je nu al om komt in de elkaar verstorende wireless domestic networks
kom je over die jaren ook om in de elkaar verstorende wireless broadband networks. Die dan ook nog weer gestoord worden door de overige wireless communicatie en door alle rondvliegende/rijdende bronnen van electromagnetische straling. Doe mij dan maar liever glas dat daar ongevoelig voor is.
Je vergeet één ding: als iedereen over 4G/5G gaat zitten we elkaar dwars.
Net zoals bij Wifi, als er teveel mensen mensen actief zijn, haal je je snelheid niet.
Bij 2/3/4/6G or whatever. Er is een frequentiegebied, met een aantal kanalen. En die bij elkaar kunnen een bepaalde hoeveelheid informatie overdragen. Ben je de enige dan is alles OK, maar daarna wordt het wordt het delen met de meute.
NyQuist?

Jouw inzicht is niet gehinderd door wat er mogelijk is?
Anoniem: 291692
@Luno5 juli 2016 14:59
Wie zegt dat we dan nog met radio signalen werken over 20 jaar??
Het is altijd zo makkelijk praten wanneer je het geld niet hoeft uit te geven :)
Ik denk dat glasvezel als techniek het meeste toekomstgericht is. Maar als je op dit moment gaat kijken naar het aanbod glasvezel en dat afzet tegen het aanbod van Ziggo en VDSL2, dan nee, dan heb je op dit moment geen glasvezel nodig.

Ik denk echter wel dat de rek uiteindelijk een stuk eerder uit VDSL en de kabel is dan uit glasvezel zonder drastische investeringen. Maar voor nu kunnen huizen die nog geen glasvezelaansluiting hebben voorlopig nog vooruit.
Beter kijken naar de afbeelding. Er staat duidelijk dat je met volledig glasvezel tot 1000 Mbps en met deze nieuwe kopertechniek tot 400 Mbps kan gaan. Factor 2,5 langzamer dan de snelste techniek die nu beschikbaar is dus.
Nou nee.

Indien je een lijn als dit besteld weet je nooit wat je krijgt, of je moet al nagaan hoever je van de centrale verwijdert bent.
De kans dat je deze snelheid haalt is gewoon zeer klein of je moet het geluk hebben in de buurt van zo'n centrale te zitten.

Zoals inmiddels een aantal jaar geleden ik ging studeren en ik wilde een '' snelle '' verbinding voor zo weinig mogelijk geld, dat werd toen volgens mij tele2 of telfort (was een vdsl+ verbinding als ik me niet vergis met 60/6), ik ontving na komst van de monteur circa 20/0.5. Het was een appartementen/flat en ik zat op de 8e verdieping, wel volgens verschillende sites circa 250meter van de centrale.
Conclusie: contract opzeggen of er voldoening mee nemen.

Ik ben toen dus voor ongeveer 15 euro per maand meer naar Ziggo gegaan en ik kreeg waar ik voor betaalde (zou toen 50/5 moeten krijgen en kreeg 52/5,5)

Dit is dus zeker weten geen alternatief voor de coax / glasvezel, TENZIJ je geluk hebt dat je en dicht in de buurt van de centrale woont en alle andere mogelijke (negatieve) factoren niet aanwezig zijn. Enige voordeel wat KPN heeft is dat ze deze snelheden (met het woordje:TOT) mogen aanbieden voor een hoog bedrag, in de praktijk zul je waarschijnlijk niet krijgen waar je voor betaald.
Bij de coax en glas vrijwel standaard wel (of zoals in mijn situatie in verschillende woningen ondertussen, altijd meer dan waar ik voor betaal)

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 5 juli 2016 13:38]

Lijkt me eerder dat je nog gewoon op ADSL werd aangesloten ipv het snellere VDSL2 netwerk. Vooral die erg lage upload doet me denken aan ADSL2+.

Hier gewoon 100Mb DSL in Zwolle. Werkt uitstekend en net zo stabiel als kabel. Ouders hebben gewoon 50Mb DSL, en daar betalen ze ook voor.
Ja, en 640K is genoeg.. |:(
Naar je wijkkast ligt gewoon een glasfiber. (anders heb je geen VDSL)

Het is de tail (laatste kilometer) vanaf je wijkkast die te duur is om te vervangen.

Koper ligt vrijwel overal al, dus de levensduur van bestaande infrastructuur verlengen is gewoon strategische reden. Het is uitstel van executie, uiteindelijk heb je over een decennia gewoon fiber nodig voor nieuwe toepassingen zoals VR over Internet, 8K UHD 200 fps uncompressed streams etc...
die 400 mbps ga je alleen maar halen als je vlak bij de centrale zit. Je zit nog steeds met het probleem dat je bij koper gewoon in snelheid achteruit gaat als de afstand langer wordt.

Daarnaast is dit natuurlijk niet synchroon, zoals glasvezel waarbij jou upload en download snelheden (bijna altijd) gelijk zijn, al heeft coax (docsis) hetzelfde probleem.
Anoniem: 382732
@H D R5 juli 2016 17:16
Net zoals dat een auto overbodig is omdat een trein sneller kan....
Dat is wat kpn je graag doet geloven, maar zoals het zelf al aangeeft gaat het om een proef en theoretische snelheden.
Glasvezel kan nu al in de praktijk geleverd worden @1000mbit full duplex.
(als we het hebben over theoretische snelheden die mogenlijk zijn over glas een tienvoud daarvan)

KPN doet er daadwerkelijk alles aan om het aanleggen van glas uit te kunnen stellen en je kan er op rekenen dat een groot deel van hun klanten die 400mbit nooit gaan halen over hun 50jaar oude telefoonkabel. Zolang ze er maar mee kunnen adverteren
Nee, Glasvezel door heel Nederland is gewoonweg takkeduur.
Daarbij is deze techniek zoals KPN hem nu verkoopt bruikbaar tot 550 meter, maar deze techniek van Vplus is in staat om tot zo'n 150-200 meter 600Mb te leveren zonder pairbonding, met word dat dan 1200Mb, maar ja zoals gezegd maar tot 150-200 meter.
Als je in je netwerk veel aan uploaden doet dan ga je merken dat een upload van 20 Mbit en hoger wel erg fijn is. Zelf upload ik mijn backups naar mijn ouders toe (read only natuurlijk) voor disaster recovery en stream/deel ik mijn plex met meerdere mensen.

Op mijn router heb ik weer geconfigureerd hoeveel upload een bepaalde service maximaal mag innemen :)

Om meer ontopic te komen, ben zelf erg tevreden over KPN. Haal nu 100Mbit down en 25 up en met de familiebundel zorgt het ervoor dat de voordelen stukken beter zijn dan ieder andere provider.

[Reactie gewijzigd door vali op 5 juli 2016 14:25]

Jij bent dan natuurlijk een uitzondering. Overgrote meerderheid heeft niet jouw gebruikspartronen.
Hoezo ben ik een uitzondering? Misschien heeft niet iedereen zijn backup buiten zijn huis (wat wel aan te raden is tbh), maar iedereen maakt wel steeds meer gebruik van Cloud diensten. Eventjes hun foto's van hun iPhone op Icloud zetten maak je gebruik van je upload.

Als meerdere familieleden dat uitvoeren dan ga je dat uiteindelijk wel merken dat een lage upload nadelen heeft.

[Reactie gewijzigd door vali op 5 juli 2016 14:50]

Ik heb daar eigen NAS'sen voor. Die zitten via een gigabit netwerk gekoppeld. Zou eerlijk gezegd niet weten waarom ik een backup buitenshuis zou willen hebben. Ik heb sowieso geen echt belangrijke gegevens waarvan het een ramp zou zijn als ik ze verlies.
Dat dacht ik ook enige tijd, totdat ik bijna 500GB aan data verloor. Gelukkig kon ik die met pijn en moeite terug halen (andere printplaat op de harddisk), had wel een avond heerlijk zitten zweten van de stress.
Waarom biedt KPN dan nu nog geen 200/30 over enkel bedraad koper aan? Je hebt nog steeds alleen maar 20+ adsl over enkel/dubbel of vdsl over dubbel.
Ik haal op 1.8km van de central vaak tegen de 58mbit down en 8mbit up. Dat met een 40/4 abbo van Telfort.

[edit]
Ik heb gemerkt dat mijn snelheid drastisch omhoog gaat als ik de verlichting van mijn aquarium uit zet. En dan maak ik geen grapje. Er hangt een goedkoop chinees AC/DC convertor aan die blijkbaar heel veel bagger terug het net op pompt. Verlichting uit, download 50Mbit+, verlichting aan en mijn download zakt acute naar 21 tot 25mbit.

[Reactie gewijzigd door osluis op 5 juli 2016 13:27]

Dan heb je geluk, ik zou op zo'n 1130 meter zitten en haal niet meer dan 20 Mbps :(
Bij dit bericht heb ik dus ook een beetje zoiets van... leuk, straks biedt KPN officieel dus het 20-voudige van wat nog steeds het maximale is van wat ze hier bij mij kunnen leveren. En dat is gewoon in Maastricht, ik weet dat als je ergens in het buitengebied zit het nog veel trager kan worden.
dat is het verschil tussen ADSL en VDSL: VDSL biedt hogere snelheden als ADSL. Die laatste gaat namelijk niet hoger dan 20 Mb.
Dus misschien dat je op https://netco-fpi-info.fourstack.nl/ kan zien of er binnenkort VDSL jouw kant op komt?
Mwa, er is wel VDSL, maar daarmee haalde ik max 23 Mbps (heb voorheen Telfort gehad). Die site geeft aan dat 40 Mbps de max zou zijn hier, maar dat is dus nogal optimistisch.
Momenteel zit ik bij Vodafone die het omlaag haalt naar 20 Mbps bij het abonnement wat ik gekozen heb. Ik heb dus een tikkie overdreven.
De upgrade waarmee het hopelijk beter zou moeten worden komt helaas bij mij pas in Q3 2017.
Je moet niet alles geloven wat fourstack zegt, volgens fourstack zou max adsl 5mbit mogelijk zijn op mijn adres. Ik heb hier 55/5 gehad VDSL maar na verloop van tijd ging dit steeds verder omlaag naar uiteindelijk 30/5 en kregen KPN monteurs het niet beter na ~16 uur wat rond gelopen te hebben. Op dit moment is xDSL gewoon een drama in de wijk en niets werkt fatsoenlijk als het op xDSL aankomt.

Waar KPN zelf gewoon vrolijk blijft zeggen tot 100mbit wat gewoon niet mogelijk is vanwege de infrastructuur hier. Er zit hier namelijk nog een 'Stap58n systeem' wat teveel werk is te vervangen en laten ze het maar aanmodderen... Ook is er door de KPN monteur aangegeven dat kabels ondergronds nagekeken moeten worden, de afdeling 'ondergrondse' maakte hem gewoon belachelijk aan de telefoon.

Nee voor mij geen xDSL meer, jaren tevreden klant geweest bij XS4ALL maar ze staan niet meer zo voor je klaar als toen ze nog geen dochter onderneming waren van KPN zelf.

Ik ben juist overgestapt van xDSL naar Ziggo omdat die wel waar kunnen maken wat ze leveren, geniet van 300/30 hier.
Je zal me niet horen beweren dat Fourstack alles weet hoor. Maar de uitrol van VDSL hier in de wijk klopte in ieder geval wel :)
Ik zit (nog/ook) bij Ziggo, maar twijfel soms toch of overstappen niet voordeliger is. Mijn vriendin en ik zijn geen gamers, en of iets downloaden een of twee uur duurt... Tegelijkertijd: als er hier glasvezel komt ben ik wel meteen weg :)
Ik woon in Groningen Stad en heb exact hetzelfde probleem 20Mbps. Maar men broertje woont in een echt buitengebied en haalt 1.25Mbps... als hij geluk heeft..
Dat is een stuk beter dan wat ik krijg. 2.1km en we krijgen ~ 25mbit down en 4.5 mbit up binnen, met een abonnement van 60/6. En dat is zelfs met pair-bonding..

Het ergste is misschien nog wel dat we op een bedrijventerrein wonen, waar hoger eigenlijk niet leverbaar is tenzij je echt kapitalen moet gaan uitgeven. Volgens mij is dat ook een beetje het probleem op dit moment, dit soort gebieden worden vergeten met veel technieken en lopen dan vaak ook wat achter op de rest.
Dat is voordeel van fiber, die heeft geen last van electro/magnetische interventie.
KPN houdt de proef met Vplus, of 'Super Vectoring' vanaf begin oktober op drie locaties in Rotterdam en een in Haarlem. "De nieuwe technologie testen we eerst uitvoerig over één aderpaar", meldt KPN Wholesale. Daarbij zijn snelheden van 200Mbit/s down en 30Mbit/s up mogelijk. In de toekomst moet de combinatie van twee koperen aderparen deze snelheden verdubbelen.
Omdat ze daar nog mee moeten gaan testen!

De 200Mbit is momenteel alleen met pair bonding mogelijk, dus 2x 100 Mbit, mits je centrale dit ondersteund, anders is 100Mbit met pair bonding wel mogelijk.
nieuws: KPN begint met uitrol downloadsnelheid van 200Mbit/s over dsl-netwerk
Dit is de grootste onzin die ik vandaag heb gelezen. KPN bied al meer dan een jaar vvdsl (vectored vdsl) aan met snelheden tot 110/33mbit. En sinds een aantal maanden zijn in bepaalde gebieden ook de pairbonded vectored verbindingen te leveren met 220/60mbit als target. Hoe jij bij jouw uitspraak komt blijft me een raadsel...
Maar waar zie jij die snelheid dan?
Ik heb direct gekeken maar moet mijn postcode invoeren, daarna krijg ik alleen maar glasvezel aanbiedingen te zien want mijn woning is klaar voor een glasvezel abonnement (ik heb geen glasvezel maar goed dat mogen die mannetjes gerust denken). Hierdoor krijg ik niet de DSL mogelijkheden te zien?

Niet dat ik überhaupt DSL wil hoor maar ik ben wel nieuwsgierig aangezien jij de reactie van iemand de grootste onzin van de dag vind. Kan zijn dat ik er overheen lees ergens, maar het is een draak van een site :D

Het enige wat ik kan vinden is dit (VDSL)
https://www.kpn.com/prive...vice/internetsnelheid.htm (onderaan)
Maximale snelheid VDSL en ADSL
Met VDSL haal je een internetsnelheid tot 50Mbit/s en een uploadsnelheid van 10 Mbit/s als je binnen 1200 meter van de wijkcentrale woont. De maximale snelheid van ADSL is 20 Mbit/s.
En dan laten ze nog wat zien over Glasvezel, maar niks over wat jij zegt.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 5 juli 2016 13:54]

Een heel handige webste hiervoor is deze. Dit gebruiken de medewerkers van KPN zelf ook. ;)
Maar daar kan ik niks mee behalve zien wat (niet)mogelijk is op mijn adres?
FttH
Beschikbaar
Small green check
Distributiepunt(en)
Nm-APL/1
Internet Snelheid
500 Mbit/s
Mja goed hun denken dat hier in de regio glasvezel mogelijk is, maar dat is niet zo. Wel handig dat de medewerkers zo'n systeem gebruiken, zal ze wel wat boze klanten opleveren :D
Het is dat ik weet dat hier nergens glasvezel aanwezig is, maar als ik een leek was zouden hun mij dat zomaar kunnen verkopen, vervolgens kom ik uiteraard van een koude kermis thuis :P

Maar dan nog (bedankt voor de info hoor daar niet van) waar vind men dan de snelheden waar de tweaker over spreekt (waar ik op reageer)? Ik vind die nergens terug op hun site, terwijl volgens de tweaker KPN al meer dan een jaar 110/33 aanbied via vvdsl.
Hm opmerkelijk.. In principe staat de hoogst haalbare snelheid er ook. In mijn geval staat er 42Mbit/s, wat in principe ook wel klopt. Echter woon ik behoorlijk ver van de centrale, waardoor je gewoon snelheid verliest. Dit kunnen ze echter pas precies uitvogelen door het daadwerkelijk per (en in het) huis op te meten. Ik heb KPN ook gewoon 2x de snelheid laten controleren omdat ik een flink stuk minder binnen krijg dan ze zeiden. 30 vs 42.

Mijn zus krijgt ook glasvezel van KPN, maar dan wel met 60/6 Mbit. Ook weer zoiets raars, maar het schijnt dus wel gewoon glasvezel te zijn. Probeer daar dan misschien eens informatie over in te winnen. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, bij glasvezel denkt iedereen immers aan symmetrische snelheden. I guess not..

Voor de rest kan ik je dan niet helpen. Ik hoopte dat dit al wat hielp, maar niet echt. :P
Haha nee, het is niet zozeer dat ik hulp nodig heb want ik heb 0,0 interesses om weg te gaan bij ziggo.

Ging me om de reactie van de tweaker waar ik op reageerde, hij gaf aan dat de reactie van weer een andere tweaker de grootste onzin was, want KPN zou al langer dan een jaar 110/33 aanbieden via VVDSL..
Wat ik dus wil weten: waar vind je die snelheid dan, hoe komt die kerel erbij dat KPN dat aanbied.
Op de abonnementen pagina va KPN. Daar kun je 100/10 afnemen via DSL, als het natuurlijk in je buurt al geüpgraded is. In Zwolle hebben we ook 100/30. En die 30Mb upload is geen grap. Kijk maar eens op het telfort forum bij internetproviders en hosting.

Het Staat waarschijnlijk nergens aangegeven omdat er ook nog centrales zijn die die hoge snelheden nog niet kunnen leveren.

https://static.tweakers.n...Ynbs0lbELL552SGc/full.png

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 6 juli 2016 00:36]

KPN biedt 110/33 aan wordt gezegd. Andere tweaker verteld de grootste onzin want KPN zou al meer dan een jaar 110/33 aanbieden.
Wel zo netjes als die beste jongeman dan ook een bron geeft want niemand kan het kennelijk vinden.

Nog niemand heeft me dat laten zien.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 6 juli 2016 07:57]

Kan ook zijn dat hij de verbinding zelf bedoeld. Het modem traint op 110Mb download in en ongeveer 30Mb upload. Meestal hang je dus rond de 100Mb down en 30Mb up vanwege overhead.

Dit verschilt per aansluiting, omdat nog niet elke aansluitingen deze snelheden kan ontvangen. KPN meldt deze uploadsnelheid nog niet omdat niet alle centrales geschikt zijn voor die snelheden. Daarom melden ze tot 100/10Mb, omdat dit momenteel wel via de meeste centrales te leveren is. (via bonding of vvdsl). Ik heb ook DSL gehad waar de snelheid 100Mb was, maar pakket is terug gezet naar een lagere snelheid. Ook bij dat pakket was er 30Mb upload.

Er zijn aanbieders die melden dat de maximale snelheden 100/30mb zijn. Fiber.nl had dit op z'n site staan.

Daar naast kun je op deze site zien wat er te leveren is. https://netco-fpi-info.fourstack.nl

Ik kan je anders wel later van een screenshot voorzien als je dat wil :). Dat is een lijntje die op 120Mb zit, maar afgeknepen is tot 30Mb (goedkoop pakket).
Dus is het de tweaker wat de grootste onzin van de dag vertelde. KPN biedt het dus helemaal niet aan.
Dan begrijp ik je niet? KPN biedt namelijk een abonnement aan voor 100Mb download en 10Mb upload. Dat is er gewoon.

Die 30Mb upload krijg je als je vectoring vdsl hebt. Waarom die 30 weet ik ook niet, maar leuk is het wel, het is meer dan 10. Zie het maar als een cadeautje

Het staat niet op een website nee, dat klopt. Maar dat zegt niet dat ze het niet aanbieden

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 6 juli 2016 08:40]

JoeyHamers
@Kalief • 5 juli 2016 13:19
Dit is de grootste onzin die ik vandaag heb gelezen. KPN bied al meer dan een jaar vvdsl (vectored vdsl) aan met snelheden tot 110/33mbit. En sinds een aantal maanden zijn in bepaalde gebieden ook de pairbonded vectored verbindingen te leveren met 220/60mbit als target. Hoe jij bij jouw uitspraak komt blijft me een raadsel...


Als KPN het aanbied voor ons, dan wil ik dat op hun site zien.
Anders bied ziggo ook 170/17 aan omdat ik dat ontvang, maar dat is de grootste onzin want ze bieden 150/15 aan.
Kortom, de uitspraak van Joey is een raadsel en gewoon een vieze en onterechte uithaal naar een andere tweaker.
Dat was ut punt ;)

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 6 juli 2016 08:58]

Oh zo. Op die fiets.

De snelheden zijn dus mogelijk, maar staat inderdaad niet op de website van KPN.

En dat zal ook zijn omdat nog niet alles huishoudens van die hoge snelheden gebruik kunnen maken.

Fiber.nl maakte wel een melding van die 30Mb upload. Dat is ook de enige provider die dat deed geloof ik. Maar ze hebben er duidelijk bij staan dat dat nog niet overal zo is
Jaa kijk dat is wat ik bedoel.
Het was dus niet netjes van JoeyHamers om te roepen dat de reactie van een andere tweaker (Kalief) de grootste onzin van de dag was, sowieso niet netjes maar vervolgens komt hij dus kennelijk zelf met de grootste onzin van de dag :D

Want KPN bied geen 110/33 aan?:P

Op de manier hoe jij het beschrijft zou het dus betekenen dat Ziggo ook 170/17 aanbied want dat ontvang ik op mijn modem. Echter bied Ziggo 150/15 aan.
Haha. Abonnementspecifiek nog niet nee. Technisch is het al wel mogelijk

Ik snapte je eerst al niet, had niet door dat je naar abonnementaanbod keek.

Ik snap zijn reactie ook wel. Er zijn snelheden tot 200/60 in het wild al waargenomen. Nu nog de abonnementen.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 6 juli 2016 09:28]

Ja vandaar dat het mij ook handig leek om even het stukje mee te kopiëren waar de ''discussie'' ontstaan was.

Voor mij is aanbieden iets wat ze aanbieden en niet iets wat je met geluk zou kunnen krijgen en waar niet mee geadverteerd / verkocht wordt.

Technisch gezien zou ik ook al (als het goed is) 500/50 kunnen ontvangen bij ziggo, maar dat mag ik niet vertalen naar: ziggo bied 500/50 al meer dan een jaar aan.
Bieden ze wel aan, ook als abonnement :D.

Even naar ziggo zakelijk gaan.
Ja klopt haha dat wist ik al, maar ik wil niet al te lief doen voor Ziggo, dus ga ik voor de ''doorsnee'' consument uit, zoals de meeste hier (denk ik?) en dat zijn particulieren.
Volgende fase na het testen van nieuwe innovaties is kijken naar marketing-mix.

Aangezien Ziggo de enige grote serieuze concurrent is, hoeven ze hun prijzen en pakketten alleen maar in de buurt van Ziggo te houden.

Er is geen aanleiding om meer aan te bieden dan je grootste concurrent.
Nou en toch denk ik van wel.

Zoals Ziggo echt een lange tijd koploper is geweest met snelheden hebben ze ik weet niet hoeveel klanten gewonnen.
Doordat KPN (oa kpn) glas zijn gaan aanbieden, bied KPN voor het eerst meer snelheid, dat heeft Ziggo zeker weten klanten gekost.

Je ziet het ook aan de rest, KPN wilt een voorsprong krijgen door standaard (Gratis?) 2 mediaboxen te leveren. Ziggo ontwikkelt weer MyPrime voor gratis films/series. KPN had een tijd terug (of nog steeds?) gratis Spotify erbij. Ziggo heeft nu het sport kanaal en zend als enige F1 uit op de TV.

Ze proberen qua prijs bij elkaar te zitten maar daarnaast ook nog beter te zijn (ik vind het goed hoor, triggert ze hopelijk om zelf weer iets toe te voegen om weer een extra te hebben vergeleken de concurrent).

Goed, het heeft weinig tot niks met innovatie te maken, maar wel met rand zaken buiten de zelfde prijs/kwaliteit.
Snelheid is relatief gezien niet belangrijk, latency (peering agreements) en stabiliteit wel.

Ziggo (en met name UPC) heeft nooit een lage latency en stabiel verbinding kunnen leveren. Mensen in UPC regio weten dat ze een SSL tunnel (b.v. ssh sessie) geen 24 uur overleeft bij UPC als ook dat bij gamen ze hogere latency hebben dan bij de meeste ADSL providers.

Verder als je 1 Gb/s hebt, hoeveel sites denk je waar je dat ook daadwerkelijk zult halen?

Voor web browsing maakt 50 Mb/s of 500Mb/s niet uit namelijk. Ook voor Full HD streaming niet. Pas als je vele streams naast elkaar hebt, of veel torrent downloads zal bandbreedte nut hebben.

Aangezien upsteam bij consumenten vrijwel altijd a-symmetrisch is, kan je het ook niet voor andere zaken gebruiken (b.v. remote wegzetten van backups.)

Verder doelde ik erop dat prijzen en aangeboden diensten in Nederland elkaar amper ontlopen en derhalve dat er geen echte sprake is van concurrentie.

In landen waar je meerdere concurrenten met eigen infrastructuur hebben zie je dat ze meer bieden, als ook symmetrische verbindingen, fixed IP's etc.. etc..
Dit is niet helemaal waar.
(V)VDSL wordt sowieso al bonden en niet bonded geleverd. Lijnen van 200/60 (2x 100/30) worden al opgeleverd alleen lopen de pakketten nog maar tot 100 down (en 60 up).
ADSL is (voor consumenten) alleen enkel
En toch krijgen wij hier maar 1.5 Mbps van KPN via koper. Misschien is het een goed idee om eerst slechte bestaande bedrading naar normale snelheden te upgraden. Er zijn hier gelukkig wel een aantal organisaties die bezig zijn met glasvezel, vanaf dat moment stappen we meteen over.
Als ze die oude rommel die in de grond ligt willen gaan "upgraden" kunnen ze net zo goed gelijk glasvezel aanleggen. Pair bonding, vectoring etc. zijn gewoon lapmiddelen om een techniek in leven te houden die allang verleden tijd had moeten zijn.
Het probleem is dat wij zo'n oude rommel in de grond hebben liggen dat zelfs pair bonding en vectoring niet mogelijk zijn. Het hoogste abonnement dat we kunnen kiezen is 10 Mbps.. Van die 10 Mbps halen we er dus maar 1.5, dus ~ 180 KBps. :(
Mijn ouders hebben ook een erg oude lijn (een van de eerste van het dorp) liggen wat slecthts een enkel koperpaar is. Ze halen zo'n 7mbit. En KPN wist hun vrolijk 2x ip-TV te verkopen, HAH!. Toen de installateur langs kwam was hij snel klaar…

Op zich vallen de kosten van een nieuwe verbinding leggen nog wel mee. Alleen zitten ze dan nog steeds 1.5km van de centrale. Met zulke oude infrastructuur zou KPN gewoon zelf langs moeten komen en de boel vernieuwen. Dat ze überhaupt abonnementskosten durven te vragen is eigenlijk al bizar.

Binnenkort gaan ze toch maar (weer) over naar Ziggo.
Ik woon in een grote stad maar schijnbaar net iets te ver van de centrale en de snelheid is vrij laag. Nog geen 12 mbit. Enige optie is overstappen op Ziggo want glas ligt er niet.
Dus KPN kan wel allerlei verhalen verzinnen over iets wat ze in de randstad gaan neerleggen maar er is gewoon geen snellere optie beschikbaar. De kasten gaan ze sowieso niet upgraden staat er op die site.
Anoniem: 444220
5 juli 2016 13:06
Dus eindelijk eens een (toekomstige) waardige concurrent voor Ziggo? Mits je dus dichtbij een centrale woont begrijp ik.
Totaal geen concurrentie voor Ziggo, je mag van geluk spreken als je 10mbit haalt zodra je verder als 500 meter van de centrale afzit. De snelheden van (x)dsl zijn allemaal theoretisch en worden in praktijk vrijwel nooit gehaald. Alle lapmiddelen die ze nu nog gaan toepassen gaan echt niet ineens er voor zorgen dat je ineens wel een fatsoenlijke downloadsnelheid krijgt, laat staan de latency die je hebt met al die lapmiddelen.

Ik zou ook graag wel wat meer concurrentie zien hier (enkel keuze uit coax of dsl) maar dsl is dat niet en zal dat ook nooit worden.
Totaal geen concurrentie voor Ziggo, je mag van geluk spreken als je 10mbit haalt zodra je verder als 500 meter van de centrale afzit. De snelheden van (x)dsl zijn allemaal theoretisch en worden in praktijk vrijwel nooit gehaald.
Valt wel mee. De snelheden die jehierr ziet zijn in praktisch alle gevallen haalbaar
Ik voer net ons adres in. 7 Mbit max t.o.v. 150Mbit wat we nu hebben bij ziggo.

Totaal geen concurrentie dus. Vriendin van mij woont in Groningen (totaal ergens anders als waar ik woon) ook max 18 mbit i.p.v. minimaal het 10 voudige bij ziggo.
Onzin. Hier halen we prima snelheden op 550 meter. Ongeveer 80Mb, zonder pairbonding, vectoring of andere trucs. En de latency is vergelijkbaar met kabel, rond de 5 tot 10 ms.

We betalen voor 50Mb en krijgen 50Mb binnen. Na 500 meter zijn er nog prima snelheden te krijgen.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 6 juli 2016 00:41]

Dus omdat jij een van de gelukkigen bent die wel de beloofde snelheid krijgt waarmee kpn adverteerd, is iedereen waarbij dat niet zo is een leugenaar? Dat is wel makkelijk conclusies trekken zo.

edit @HvanderT:
Dat is dan jou ervaring, mijn ervaring (en dan heb ik het niet alleen over mezelf) is dat er behoorlijk weinig overblijft van de snelheid zodra je meer dan 500m van de centrale afzit.

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 6 juli 2016 17:30]

Ik reageer op je reactie dat je na 500 meter amper meer 10 mbit overhoudt. Dat is onzin. Alle aansluitingen waar ik aan gewerkt heb halen meer veel dan 10Mb op 500meter. Er zijn wel eens uitzonderingen met brakke aansluitingen, maar bij de ruime meerderheid komt er wel meer dan 10mb binnen, zeker op die afstand.

Ik heb nooit iets over liegen gezegd.
Nja en dan is de centrale nog niet eens het enige probleem, ik heb dat ''vroeger'' weleens gehad met circa 250 meter, haalde amper snelheid. De monteur wees ik er ook op want die heb ik laten komen nadat ik de speedtest zag. Maar volgens de monteur speelt er veel meer mee behalve de wijkcentrale.

Je kan het dus proberen door de gok te wagen en gebruik te maken van de bedenk tijd mja.
Ik hoop dat ze ook eens wat kunnen verzinnen op 't probleem als mensen verder van de centrale wonen. Bij mij is er maximaal 8-12Mbit beschikbaar namelijk, dus ik "moet" wel Kabelinternet nemen. Ook niet verkeerd, maar echt keuze heb je op die manier natuurlijk niet.

Al deze nieuwe technieken van o.a. KPN zijn leuk voor de mensen die dichtbij de centrale wonen, maar woon je meer dan 550 meter van zo'n ding vandaan, dan heb je er eigenlijk niets aan.
Dit is die oplossing... Deze verbindingen worden niet vanuit centrales geleverd maar vanuit buitenringen. Dit zijn kabelverdelers die zijn omgebouwd tot een soort van kleine centrale. Jouw gebied zal over een tijdje ook zo aangepakt worden..
Jammer voor KPN maar hier komen ze mooi te laat. 1.5 mbps adsl.... nu komt er waarschijnlijk CIF glasvezel, minimaal 75 mbps :).. dag KPN

Echt laat ze eerst eens investeren in het upgraden van alle straat kasten tot verdeel centrales zodat dit soort snelheden ook door meer mensen werkelijk gehaald kunnen worden. Of leg gelijk glasvezel tot de huizen....
Precies dit was bij mijn vorige werkgever een groot probleem, tot er samen met de omliggende bedrijven voor glasvezel werd gekozen. De "wijkcentrale" stond zo'n 6km verderop, waardoor er van ons 24Mbit ADSL-abonnement niet meer dan 2Mbit overbleef. Tsja, en als je daar dan VoIP over afneemt is dat vragen om ellende. Uiteindelijk hadden we dus 2 verbindingen: een dedicated voor VoIP (houdt nog niet over) en een voor de rest van de internetverbinding.

* Grrrrrene is blij dat er bij hem thuis glasvezel ligt. 100Mbit/s symmetrisch is heerlijk.
Dat heet glasvezel alleen heeft KPN ene Reggefiber overgenomen waardoor de uitrol van glasvezel op een laag pitje wordt gezet en KPN lekker verder blijft ploeteren op het oude kopernetwerk om daar de winsten lekker te maximaliseren.
Ik hoop dat ze ook eens wat kunnen verzinnen op 't probleem als mensen verder van de centrale wonen. Bij mij is er maximaal 8-12Mbit beschikbaar namelijk, dus ik "moet" wel Kabelinternet nemen. Ook niet verkeerd, maar echt keuze heb je op die manier natuurlijk niet.

Al deze nieuwe technieken van o.a. KPN zijn leuk voor de mensen die dichtbij de centrale wonen, maar woon je meer dan 550 meter van zo'n ding vandaan, dan heb je er eigenlijk niets aan.
Niet helemaal waar. Deze technieken worden ook vanuit de straatkast geleverd. En verder is de maximale snelheid van Vectoring VDSL (100/30 en 200/60) ook te halen op 550+ meter
Begrijp ik je goed dat Vectoring VDSL dan ook bij de meeste huishoudens al beschikbaar is? Want op zowel m'n oude als het huidige adres waar ik woon, is er in de afgelopen 6-7 jaar niets verbeterd: de snelheid is blijven steken op 8-12Mbit/s namelijk, en ik woon niet bepaald in een buitengebied :)
Dat weet ik niet 100% zeker. Maar meer dan 5 miljoen huishoudens hebben al 100Mbits of meer dit kan op 2 manieren, glasvezel en VDSL. Dus ik wil zeggen: ja.

Heb je hier gecheckt of er niets gewijzigd is, of gepland staat?
Die heb ik inderdaad getest, en daar staat (ook toen al) dat ik maximaal 100Mbit/s moet kunnen halen. Maar als ik dan bel met providers zoals KPN, Telfort en Tele2, dan zeggen ze allemaal dat de snelheid niet boven de 8-12Mbit/s uit kan komen.

Ik weet dat ze sinds eind 2015 de daadwerkelijk te halen snelheid moeten opgeven bij een postcodecheck, maar als ik dit zo zie is dat nog steeds niet altijd het geval.
Als daar 100Mbit/s staat dan kan dat ook, tenzij je een speciaal pakket wil met linesharing of ISDN of wat dan ook
Ik was zelf ook een beetje verbaasd toen ik van de provider hoorde dat ik helemaal geen 100Mbit haal op mijn adres, maar dat die daadwerkelijke snelheid eerder zo'n 8-12Mbit moet zijn. Ik hoef ook niets speciaals: gewoon snel internet + TV. Geen linesharing, ISDN e.d.

Helemaal frappant dat online inderdaad wordt aangegeven dat 100Mbit/s ook in de praktijk te halen moet zijn op mijn adres, maar dat de telefonistes (excuus, telecommunicatiemedewerkers) allemaal aangeven dat het hooguit 12Mbit/s moet zijn.
Mij lijkt het eerlijk gezegd zinvoller om meer wijkkasten te plaatsen. Dit heeft Tele2 recentelijk samen met KPN geregeld waardoor mijn VDSL2 verbinding van 34 Mbit naar 50Mbit is gestegen. Ik zou zelfs 100 Mbit moeten kunnen krijgen op mijn adres voor slechts € 3,- per maand extra, maar dat heb ik helemaal niet nodig voor dat beetje Star Trek Online, Spotify, Netflix en wat online pr0n :P
Gaat dit dan wel naar alle wijkkasten en wijkcentrales uitgerold worden?
Want die vectoring is hier niet en staat ook niet op de planning (ook het geval voor glasvezel) in Strijp, Eindhoven!
Hoeveel procent van de afnemers woont binnen 550m? Ken eigenlijk niemand die dat zou halen (doe aardig wat verbindingen beheren als de handige bekende).
Ik zit 3,6km vanaf de wijkkast en geen glasvezel hier dus blijft over Ziggo :(
Ja joh, houd glasvezel nog maar 10 jaar tegen om nog even te cashen met een pleisteroplossing terwijl we onze wereldwijde connectivity ranking inleveren. NL was zo goed op weg om een glasvezel land te worden maar toen werd de overname van Reggefiber door KPN goedgekeurd en werd alle glasvezel aanleg meteen stil gelegd. Maar KPN houdt er zulke warme relaties met de overheid op na als ex-overheidsbedrijf en geeft oud politici fijne baantjes dus laten we vooral geen lastige vragen stellen.
Gelukkig zijn er meer partijen die glasvezel leggen dan reggefiber. Metname buiten gebieden met alleen maar (trage) ADSL wordt momenteel veel gedaan door o.a. CIF en andere kleinere initiatieven. Voor de grote steden spelen helaas de gemeentes ook nog een rol welke (veel) geld willen zien voor het opbreken van alle straten om er glas in te leggen, waardoor er nog niet veel haast gemaakt wordt door providers om dit de doen helaas.
Daarnaast is het wel zo dat al dit geupgrade van KPN soms ook voor buiten gebieden vervelend kan zijn omdat een deel van de huishoudens dan weer niet niet voor subsidie voor glas in aanmerking komt....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee