KPN levert eerste aansluitingen met techniek voor 400Mbit/s-dsl

KPN is de testen met de vdsl2-opvolger Vplus aan het afronden en als onderdeel daarvan gaat het beginnen met de daadwerkelijke technische levering van Vplus-verbindingen aan een paar duizend klanten. Vplus maakt snelheden van 200Mbit/s, en bij pair bonding 400Mbit/s, mogelijk.

Het gaat om de levering aan enkele duizenden klanten in Hillegom, zo laat KPN aan Tweakers weten. Van een grootschalige uitrol in Nederland zal echter nog geen sprake zijn. KPN kijkt naar de marktbehoefte bij de verdere implementatie. Voorlopig gaat het om snelheden van rond 200Mbit/s down en 30Mbit/s up. Later dit jaar volgen testen met Vplus waarbij pair bonding wordt toegepast, om tot snelheden van 400Mbit/s te kunnen komen.

KPNDe uitrol volgt op testen bij zo'n honderd huishoudens in Rotterdam, Haarlem en Hillegom. Daarbij werden snelheden van maximaal 222Mbit/s down en 33Mbit/s up gehaald. Bij die testen werd onder meer gekeken naar de invloed van verstoring door omgevingsfactoren op het signaal. Die pilots worden nu afgerond.

Om Vplus oftewel super vectoring te kunnen leveren, hoeft KPN niet al zijn klanten van een nieuwe modem te voorzien. Een deel van de modellen biedt namelijk al ondersteuning, zoals de Experia Box v10 die de provider sinds twee jaar levert. Commercieel levert KPN vdsl-internet met downloadsnelheden tot maximaal 100Mbit/s en het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om 85 procent van de Nederlandse huishoudens van minimaal 100Mbit/s te voorzien.

Daartoe is het bedrijf bezig zoveel mogelijk wijkkasten op glasvezel aan te sluiten. Het resterende deel tot aan de woning blijft daarbij in de meeste gevallen de koperlijn. Inmiddels is daarmee ongeveer 78 procent van de Nederlandse huishoudens ofwel indirect op glasvezel aangesloten, het zogenoemde fiber-to-the-curb, ofwel direct, met fiber-to-the-home.

Bij nieuwbouwwijken kiest KPN wel voor het aanleggen van glasvezel tot aan de woning, maar bij bestaande wijken is dat te duur en te tijdrovend volgens het bedrijf. KPN claimt op korte termijn meer huishoudens snel internet te kunnen bieden met de nieuwe technieken voor koper. Ook bij grotere glasvezelprojecten zoals die van Eindhoven en Hengelo is de implementatie van fiber-to-the-home om deze reden stilgelegd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-03-2017 • 15:27

166 Linkedin

Reacties (166)

166
164
119
34
5
34
Wijzig sortering
Glasvezel is essentieel
Allereerst: Koper is een verouderde techniek en laffe, tijdelijke oplossing. Net zoals elk huis water, gas en elektriciteit heeft zou ook elk huis een glasvezel lijn moeten krijgen. En niet volgende eeuw, maar binnen 5 jaar. Als iedereen een 10 Gb/s internetverbinding zou hebben zou dit een enorme boost aan de economie geven, omdat compleet nieuwe vormen van werken mogelijk worden. Een schijf in de cloud zou net zo snel kunnen als een schijf in een computer kunnen zijn (10 Gb/s = 1250 MB/s, een SATA-600 SSD doet slechts 550 MB/s). Hierdoor kunnen grote bedrijven bestanden op eigen servers kunnen bewaren zodat deze via een beveiligde VPN overal ter wereld benadert kunnen worden. Dit is veiliger, sneller en efficiënter. Verder is het voor talloze bedrijven en thuiswerkende mensen essentieel om een snelle internet verbinding te hebben. Glasvezel is de enige techniek die dit kan, en makkelijk 10 Gb/s haalt en hoger. Koper heeft moeite met een paar honderd Mb/s en Kabel komt voorlopig ook niet aan, laat staan over, de gigabit. Vroeger konden we ook de elektriciteit-, telefoon- en waterverbindingen aanleggen dus waarom nu niet?

Techniek koperlijn
Dat terzijde, zou ik graag wat inzicht willen bieden hoe deze technieken over de koperlijn werken. Om dit te begrijpen zijn een aantal fundamentele eigenschappen van deze koperlijnen van belang:
  • Elk signaal over de koperlijn wordt langzaam minder sterk (demping)
  • Hoe langer de koperlijn hoe meer van deze demping plaats vindt
  • Hoge frequenties dempen sneller dan lage frequenties
  • Op elke koperlijn is ruis aanwezig
  • Als er minder ruis is kan je hogere modulatie gebruiken (meer bitjes in dezelfde megahertz)
Alle nieuwe technieken waar je zometeen over gaat horen doen feitelijk maar twee dingen: 1) een kortere koperlijn gebruiken om hogere frequenties (dus meer bandbreedte) te kunnen gebruiken ne 2) van slimme technieken gebruik maken om de ruis zo veel mogelijk weg te filteren.

ADSL2+, VDSL2, VPlus en G.fast
ADSL2+ is nu de oudste nog gebruikte techniek en wordt voornamelijk gebruikt bij de lange lijnen van 500+ meter. ADSL2+ maakt gebruik van lage frequenties, namelijk 0 tot 2.2 MHz. Hierdoor duurt het lang voordat de signalen uitgedempt zijn en kunnen ze op lange koperlijnen gebruikt worden. En nadeel is natuurlijk dat er weinig bandbreedte aanwezig is en dus maximaal 24 Mb/s download en 1.4 Mb/s upload gehaald kan worden. Dit is in een ideaal geval, als de lijn langer dan een kilometer wordt neemt dit snel af.

VDSL2 is de volgende techniek die nog in omloop is. Dit hebben de meeste klanten nu. Profiel 8 biedt 8.8 MHz aan bandbreedte en kan daarmee 50 Mb/s halen tot maximaal een kilometer. Profiel 17 gaat tot 17.6 MHz, het dubbele, en haalt daarmee ook dubbele snelheden, 100 Mb/s dus. Alleen omdat hogere frequenties gebruikt worden dempt het signaal sneller uit en mag de lijn dus niet langer dan 600 meter zijn.

VPlus is simpel weg de volgende stap. Bandbreedte voor verdubbeld naar 35.3 MHz en de snelheid verdriedubbeld (er wordt ook hogere modulatie gebruikt) naar maximaal 300 Mb/s. Echter moet hiervoor de afstand weer een stuk korter zijn: 200 meter. Indien je de hogere modulatie weglaat haal je nog maar 200 Mb/s maar wel over zo'n 400 meter.

Voor de echt super korte koperlijnen is G.fast bedacht. Met een gigabit aan overdrachtssnelheid is het razend snel maar heeft ook heel veel bandbreedte nodig: Wel 106 MHz. Daardoor kan je op 100 meter 500 Mb/s halen en op nog kortere afstanden wel een gigabit.

Grafiek lengte/snelheid koperlijnen (.png)
Tabel technieken, snelheden en afstanden (.png)

Toekomstbestendig?
Waarom gebruiken we nu al deze technieken? Simpel: Het kost te veel geld/moeite om glasvezel naar iedereens deur te trekken, als dus een bedrijf met een winstoogmerk. Waarom miljarden investeren als we ook verouderde koperlijnen kunnen misbruiken? KPN sluit simpelweg een aantal straatkasten aan op het glasvezelnetwerk, en vanuit daaruit lopen de koperlijnen dan naar de klanten. Over deze kortere lijnen kunnen dus hogere snelheden worden gehaald en iedereen is weer blij. Dit werkt voor nu, maar is absoluut niet toekomst bestendig. Het opschalen van deze technieken is kost heel veel tijd terwijl glasvezel naar 10, 40 of 100 Gb/s kan door er een ander kastje (welke nu al bestaan!) aan te hangen.

Kleine toevoeging: KPN is gewoon een commercieel bedrijf met winstoogmerk, dus helemaal logisch dat ze winst willen maken. Het gaat mij meer om gebrek aan visie bij zowel het Ministerie van Economische Zaken als het ACM. Gooi elke vorm van vaste infrastructuur open (dus ook de kabel, het is meerdere malen gedemonstreerd dat het prima kan) en stop een paar miljard in het stimuleren van de aanleg van glasvezel. Dit verdient zich binnen no-time terug, gaat tientallen jaren mee en schaalt op naar 100'en Gb/s. Bedenk even hoe wij er nu bij hadden gezeten als ze de huidige mentaliteit hadden gehad bij het aanleggen van het elektriciteit- en telefoonnetwerk.

[Reactie gewijzigd door Balance op 2 maart 2017 20:38]

Tsja, ik ga ook weer eens grijs plaatje draaien.

Leuk hoor, voor de Tweakerts, die hoge bitlijnen, maar voor het overgrote deel van de Nederlanders is het niet nodig, Datahonger en behoefte aan bandbreedte groeit, maar niet met de snelheden die Tweakers willen.

De business case is dat de meerderheid van mensen in Nederland ruim voldoende hebben aan 10 (daadwerkelijke) Mbps voor hun dagelijks internetgebruik.
Wat normale use cases:
Een (vrij zware) website van 1 MB laadt in 0,8 s
Je kunt er twee HD streams van Netflix mee kijken.
Een app update of patch van +- 100 MB heb je binnen anderhalve minuut binnen
Een zware download, zoals een volledige nieuwe versie van iOS/macOS (2GB) hengel je in 3 kwartier naar binnen.

Dat zijn allemaal acceptabele tijden voor de huis-, tuin-, en keukengebruiker. Ja, de torrenter heeft er niet genoeg aan, of de gamer die een LPB wil zijn, maar het gezin met 2,3 kinderen kan pa&ma beide op de iPad aan het browsen hebben op de bank (2x1 Mbps down), terwijl dochterlief op de console een shooter speelt (1 Mbps down/up), zoonlief naar Spotify luistert (0.3 Mbps down) en dan nog kan de jongste naar teletubbies kijken op Netflix... in HD!

Tien jaar geleden kklaagden mensen altijd dat "het internet" zo langzaam was. Die perceptie is al lang weg.

Natuurlijk is het lekker om meer snelheid te hebben. Dat die OS patches er in 5 seconden zijn en die grote download in 2 minuten. Maar nodig? En belangrijker voor de KPN's van deze wereld: bereid om ervoor te betalen?

De voornaamste manier waarop ze nu al hun dure abonnementen kunnen slijten, is vanwege triple- en quadplay. De marketing voor "nog sneller" internet is al een beetje opgeraakt. Ja, mensen willen best sneller internet, maar ze willen er niet voor betalen. De druk op de markt zit niet in het *hoge* segment, maar juist in het *lage* segment.

Het enige dat KPN vanuit business perspectief hoeft te doen met hun premium produkt: de Tele2's en Online's van de wereld voorblijven in snelheid. Immers mensen willen wel een groter getal voor hun geld. Maar dat is een ondergrens: niet lager dan de budgetboer. Het is geen daadwerkelijk gevoel van "traag internet".

/Keypunchie's standaard verhaaltje voor mensen dat de wens tot hoge bitrates helemaal niet zo vanzelfsprekend is als ze misschien denken.

* Keypunchie zit zelf op een heel redelijk 40/10-lijntje, wil ook wel sneller, maar is niet bereid >30 euro/maand te betalen voor internet.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 maart 2017 20:23]

Als een iemand een 10 Gb/s lijn heeft dan heeft hij er natuurlijk niet zo veel aan. Het gaat om dat we allemaal dit soort snelle lijnen hebben en er aan gewend raken. Dan kan je hele computers naar de cloud verhuizen en dus de processing en de I/O scheiden. Niet voor iedereen nodig/interessant, maar thuiswerken krijgt een compleet nieuwe betekenis (wat de potentie heeft om miljarden aan de economie toe te voegen en ons hele transportprobleem op te lossen).
Sorry, maar die smaakmakende verhalen over "potentie om miljarden aan de economie toe te voegen" komen me inmiddels de strot uit. Dit is niets meer dan een kwatsverhaal gebruikt door lieden die niet vijf min. extra op een download kunnen wachten en vooral van belanghebbende die financieel gewin in glasvezelaanleg zien (grondeigenaren, aannemers, agrariërs die graag zien dat de burger aan hun dure aansluiting meebetaald).

vplus is net als docsis 3.1 een keurige (tussen) oplossing, totdat een volgende stap economisch rendabel en vooral noodzakelijk wordt.

Zoals ik telkens weer aangeef: het tweakers publiek geeft een zeer vertekend beeld van de gemiddelde computergebruiker. De meeste particulieren facebooken wat, zitten wat op marktplaats en doen 's wat libelle.nl lezen.

Dat JIJ graag een gig synchroon en 2ms latency wilt is je goed recht, maar ga dit dan niet verkopen alszijnde "een must voor iedereen", want da's simpelweg kwats. En die miljoenmiljard euro economische groei is net zo waarschijnlijk als de kans dat ik mn schoonmoeder prettig in de omgang ga vinden...
Dit vind ik nu echt een goede reactie, eindelijk een keer vanaf het oogpunt van veruit de grootste doelgroep.

Ik ben laatst naar Pair Bonding gegaan en daarmee naar 100 mb/s, maar in dagelijks gebruik merk ik daar bijvoorbeeld vrij weinig van. Oftewel, ondanks dat ik ook download en Netflix in 4k stream is het geen absolute must om meer dan 50 mb/s te ontvangen.
Ben het niet met je oneens.

Ook ik droom van het internet en de technologie van de toekomst. Dat we over 10 jaar allemaal in Immersive VR een teleconference voeren en 's avonds een ULTRA-3D Holografische film kijken en alle sensoren van mijn huis een constante datastroom naar een cloud-provider AI stuurt die al mijn domotica beheert.

En wie weet heb ik daar dan inderdaad een Gigabit/s downstream voor nodig.

Maar totdat de technologie goedkoop genoeg is, en de use case sterk genoeg, gaan (op early adopters na) Nederlanders er niet voor betalen. Op dit moment is de enige echte driver van meer data "4K films" (25 Mpbs). Dat past al binnen mijn huidige DSL-abbootje, maar moet ik nog wel even op zijn minst 400 euro sparen voor een nieuwe TV.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 maart 2017 20:47]

Het lullige in het hele verhaal is, en dat zie ik in vele plaatsen waar een Reggefiber langs is geweest. Alle particuliere woningen zijn voorzien van een glasvezel aansluiting maar zodra je een voet de hoek om zet het plaatselijke industrie terrein dan ligt er ineens niks.

Wil de MKB'er die daar gevestigd is een fatsoelijke glasvezel aansluiting dan kan dit wel maar dan betaald hij voor een 100/100 aansluiting ineens € 500 per maand en krijgt ook nog eens enkele duizenden euro's aan aanlegkosten om de oren. Terwijl diezelfde MKB'er in zijn prive woning in datzelfde dorp gratis glasvezel heeft gekregen en een 100/100 inclusief tv en telefonie voor een € 60 per maand heeft.

Het lullige is dan ook nog eens dat de MKB'er die een kantoor tussen de woonhuizen heeft wel een glasvezel aansluiting heeft en er nota bene een zakelijke aansluiting van 100/100 op kan krijgen met 8 ip's voor € 60 euro.

Kortom, de plekken waar een hogere bandbreedte gewenst zou zijn in het bedrijfsleven heersen grote ongelijkheden die in dit segment van ondernemers niet uit te leggen is. En wat al helemaal niet uit te leggen is dat er op datzelfde bedrijven terrein de DSL varianten ook achterblijven omdat KPN de lokale centrale / straatkasten voor koper niet meer upgrade omdat er glasvezel in het dorp ligt.

[Reactie gewijzigd door Plopeye op 2 maart 2017 22:19]

Het transportprobleem kan niet opgelost worden met thuiswerken omdat werkgevers niet willen dat hun medewerkers vaak thuis werken.
Helaas is dit niet met prachtige nieuwe technieken op te lossen..
Nu wil ik niet heel lullig zijn, maar 2 IPTV kasten van KPN verbruiken al 10Mbit/s, deze gaan ook van je internetsnelheid af. Hier heb ik namelijk een discussie met KPN mee gehad dat ik 100/100Mbit/s internet afnam, maar de verbinding naar de wijkcentrale was maar 100Mbit/s.

Als ik dus 3 IPTV kastjes aan had staan ging er gewoon een 15Mbit/s van de snelheid af die je toch wel mist met Steam games van 30-50GB. Na veel pijn en moeite toch de gbit uplink naar de wijkcentrale gekregen van KPN. Maar om even ontopic te blijven, tegenwoordig zal deze bandbreedte alleen maar meer worden. Denk aan: meer HD zenders, hogere resoluties tv/streaming, grotere games (dus ook downloads), meer streaming, meer cloudbased applicaties/synchronisaties.

Denk hierbij niet alleen aan de download snelheden, maar ook aan de upload snelheid. Een voorbeeld is natuurlijk een backup naar de cloud sturen, hiervoor heb je upload snelheid nodig wat bij glasvezel gelijk is aan de download.

Nu weet ik dat ik een zogenoemde "tweaker" ben die dit wel gebruik maakt van de glasvezel snelheden, maar ik vind het eigenlijk wel een beetje misselijkmakend dat KPN op deze manier een vieze monopolie speelt en de overheid dat blijkbaar goedkeurt.
VLAN's hebben toch elk hun eigen EVC? Dat is wat KPN altijd zegt:

DSL: EVC binnen de bandbreedte van VLAN 6;
Glas: EVC buiten de bandbreedte van VLAN 6.
ja, maar denk a.u.b. even logisch na :P

Je hebt internet snelheid van 100mbit/s.
En je wilt tv kijken wat zo'n 15mbit verstookt.

Dan kom je op een totale snelheid uit van 115mbit/s naar de wijkcentrale.

Maar als jou fysieke connectie naar de wijkcentrale maar 100mbit/s is, dan zal jou internet connectie geknepen worden zodat het tv signaal gewoon doorgaat...

(Dit begreep menig support medewerker van KPN trouwens ook niet hoor 8)7 ;) )
Of je nou 10, 20, 50 of 100 mbit hebt voor je internet, de access is toch altijd gigabit?
nee, bij oudere aansluitingen niet, wij kwamen nog uit het 100mbit tijdperk en KPN weigerde om een monteur naar de wijkkast te sturen.

ter compensatie van de uiteindelijk ingediende klacht kregen we 3 maanden gratis 500/500mbit waardoor er toch een monteur lang de wijkcentrale moest rijden. |:( 8)7
Dit gaat misschien op voor downloadsnelheid maar zeker niet voor uploadsnelheid terwijl dit steeds belangrijker wordt. Ook voor de huis/tuin en keuken consument.

Docsis 3.1 gaat daar bij Ziggo wat aan doen maar KPN blijft hangen. Ik vind het jammer dat de ACM het heeft toegelaten om Reggefiber over te laten nemen door KPN. Was er eindelijk weer concurrentie, wordt die weer weggekocht en sterft Reggefiber een stille dood omdat KPN (het bedrijf wat Reggefiber koopt!!!) zegt dat aanleg van fiber te duur is. Naar mijn mening koop je dan alleen maar een bedrijf om de concurrentie weg te nemen en op je dooie gemak door te gaan op de oude weg.
10mpbs al GENOEG?? :?

Ziggo bied standaard al 50Mbps en KPN 20Mbps.

Apps worden alsmaar groter en groter.

Vroeger was 10Mbps nog te doen maar tegenwoordig heb je aan 25Mbps al niet genoeg.
Ziggo heeft ook gewoon abonnementen met 25 of 40Mb.

KPN biedt inderdaad als instap pakket een 20Mb pakket, maar die snelheid is meestal al 30Mb/s, mits mogelijk.

Ik kom bij veel mensen op het platteland en die hebben maar een 10Mb verbinding ivm met afstand tot de centrale. Het zijn geen tweakers, en die mensen gebruiken ook internet zonder ook maar over de snelheid na te denken. Zolang YouTube (Full HD), whatsapp en facebook werken vinden die het allemaal wel best.

Uiteraard zal er in de toekomst de snelheid uiteindelijk wel omhoog moeten, maar voor nu kan 10mb prima. 3G heeft ook jaren tot 10Mb gezeten en daar konden we ons ook mee redden.
snelheid is niet zozeer nodig inderdaad, echter de lage responstijd van Glas (<2ms voor mij tot oost europa) is wel bijzonder goed te merken tegenover ADSL waar het 30-40ms was (ver in het buitengebied woonachtig, >2km van de adsl centrale verwijdert). Veel sites als tweakers zijn nu praktisch "instant" waar dat eerst een tijdje wit scherm was door de vertraging van adsl, niet zozeer de snelheid zelf, maar gewoon de responsetijden van alle requests zijn merkbaar sneller.

Een gemiddeld huishouden heeft met 50Mb/s inderdaad meer dan voldoende, de lage ping is echter wel bijzonder prettig, en goed merkbaar!
10 a 20 mbit/s is zeker meer dan genoeg voor een gemiddeld gezin in Nederland. Heb zelf een 180/30 lijn van Ziggo (zakelijk), maar kom eigenlijk nooit boven de 20 mbit/s uit bij normaal gebruik, en dan heb ik een gezin van 5 personen, die allemaal redelijk actief zijn op internet, denk aan Spotify en Netflix streamen, YouTube video's, etc.
Zie screenshot
Leuk verhaal maar het komt erg zeuren over. Ik krijg gewoon het typische anti kpn verhaaltje.

KPN moet kijken naar nu, hoeveel gled hebben ze te besteden en wat zijn de opbrengsten.
Als ze nu overal glas moeten gaan aanleggen praten we over een tiental miljard.
Hoe wil je dat terug verdienen.
Daarnaast wie heeft nu een 10gb verbinding nodig, de massa waar kpn het voor moet doen niet.

Oeps dan zijn we de kabelboeren vergeten, die laten zich ook niet wegdrukken.
KPN moet de straat overal open gooien, glas aanleggen en 3/4 die kabel heeft zegt daar ben ik blij mee wil ik niet.

Je verhaal technische beperkingen van koper kloppen met de kennis van nu. 25 jaar gelden met een 1200 baud modem konden we ons niet voorstellen dat we over koper 100 mbps konden halen.

Dus met jou verhaal van nu kun je niets zeggen over de stand van de techniek over 5 of 10 jaar. Wie weet kunnen we dadelijk gewoon 5gb over koper krijgen, je weet het niet.

Wat je ook vergeet is mobiel internet, die techniek wordt steeds sneller en sneller en jou 10 gb halen we over 10 jaar misschien gewoon via de lucht. Dus waarom nu miljarden in het laatste stukje glas.

[Reactie gewijzigd door bbob op 2 maart 2017 19:25]

[...]
Je verhaal technische beperkingen van koper kloppen met de kennis van nu. 25 jaar gelden met een 1200 baud modem konden we ons niet voorstellen dat we over koper 100 mbps konden halen.

Dus met jou verhaal van nu kun je niets zeggen over de stand van de techniek over 5 of 10 jaar. Wie weet kunnen we dadelijk gewoon 5gb over koper krijgen, je weet het niet.

Wat je ook vergeet is mobiel internet, die techniek wordt steeds sneller en sneller en jou 10 gb halen we over 10 jaar misschien gewoon via de lucht. Dus waarom nu miljarden in het laatste stukje glas.
Helemaal mee eens dat het zeker zakelijk bekeken moet worden.
Echter een deel van zijn verhaal zal ook over 5, 10 en zelfs 25 jaar nog gelden; Hoe meer kabel-afstand je moet overbruggen, hoe slechter het signaal zal worden en dat is ook zo met de telefoonlijnen van 25 - 30 jaar geleden toen we inderdaad met 1200 baud zaten te communiceren. Toen waren de kabels ook een stuk langer voor veel mensen. KPN heeft namelijk op veel plekken de afstand tot een centraal punt behoorlijk ingekort (bij mijn ouders met een 4 km ingekort) en zijn betoog is dat dat eigenlijk nog wel korter zou moeten/kunnen.
En waar de boel toch open moet, is er volgens mij geen reden om dan niet gelijk alvast glas neer te leggen, ookal heb je de maximale capaciteit niet nodig. Die moet namelijk ook nog eerst geleverd kunnen worden aan de centrale/wijkkast.
Dus nieuwbouwwijken, maar ook binnen afzienbare tijd half Groningen zal een goede kans maken op een moderne aansluiting. En zeker is via de ether op afgelegen gebied daar een van de mogelijkheden. Want zelfs al is het in afgelegen gebied goedkoop graven per meter, met veel meters is dat toch weer duur.
Lees ook nog het laatste de ontwikkeling van droodloze techniek die steeds sneller gaat.
Steeds meer mensen gebruiken hun mobiel als draadloos internet.

Kijk 5 jaar verder en je mobiel is gewoon je vaste pc geworden. De cpu's zijn al snel genoeg voor de meeste taken, internet, word, nog wat andere dingen.
Je streams met je pc draadloos naar je flatscreen. Gebruikt een toetsenbord en ja je gebruikt je draadloze 7g (noem maar wat) verbinding die ruim over de 1 gb gaat.

Dus vergeet ook niet dat een vaste aansluiting misschien minder noodzakelijk wordt voor veel mensen in de toekomst.
Alternatief kan natuurlijk ook zijn dat draadloos voor de laatste paar honderd meter gebruikt wordt.
En toch kan het in Groningen, met slechts 5 woningen ruim 2km buiten de dorpskern Steendam toch glas in huis en maximaal 500/500 kunnen krijgen.

Is toch beter als het gedeelde medium dat radiogolven heet.
Ik probeerde eigenlijk onze grote vriend Henk Kamp (wie tevens ook zijn klimaatdoelen niet gaat halen en onze Groningse vrienden door de grond laat zakken) ff af te zeiken, niet zo zeer KPN :P.

We praten hier over een investering van tientallen miljarden, maar wel eentje die enorm belangrijk is en weer tientallen jaren mee kan. Stel je voor dat we vroeger te lui en/of gierig waren om elk huis op het stroomnetwerk aan te sluiten omdat we ook wel kaarsen konden aansteken, met de hand konden naaien en een brief konden versturen ;).
Je gaat voorbij aan het feit dat KPN al enorme bedragen geinvesteerd heeft in de aanlag van een enorm glasvezelnetwerk, landelijk, naar iedere wijkcentrale, om jou zo van snel vdsl te voorzien.

Dus ipv klagen en zeuren, zou je ook eens dankbaar kunnen zijn omwille van het feit dat men, zonder jou abonnementje met honderd euro per maand in prijs te laten doen stijgen, een reusachtig bedrag heeft uitgegeven aan duizenden kilometers glasvezel, stroomvoorziening naar vdsl wijkcentrales (want dit waren passieve kasten) en de bijbehorende vdsl dslam's.

Lekker makkelijk om van achter je scherm anoniem een berg kritiek op internet uit te kotsen; ga maar 's een dagje in de regen met een kpn monteur mee, vdsl centrales afmonteren. Wellicht dat je dan wat meer waardering kunt opbrengen voor wat je hebt ipv alleen maar meer te willen. (HEBBEN HEBBEN HEBBEN!!)
Leuk dat je zegt: glasvezel is essentieel. De buitengebieders (uitzonderingen) of mensen die in een wooncooperatie (keihard geweigerd/zou niet kunnen) wonen zoals ik, hebben geen glasvezel of zelfs geen kabel. AAn de heisa van de leverancier overgeleverd. En dan is het hier nog krommer:

16 Mbit

Zelfde appartementencomplex, maar dan in de zijvleugel:

36 Mbit

En dan zijn er zelfs nog geen geplande upgrades. Dus mja - KPN Tech's snappen er niks van en daar moet je het "maar mee doen", ondertussen wel 55+ Euro betalen voor alles-in-een via KPN. Dan ga je maar naar de goedkoopste aanbieders, omdat je een eerlijkere prijs wil ten opzichte van de fortuinlijke buur die ff op het goede plekje zit.

Kortom, ik kan het alleen maar toejuichen, aangezien FttH of zelfs FttC er voor mij niet in zit.
Anoniem: 557140
@Balance2 maart 2017 23:49
Klopt niet..
Adsl2+ = 2km +
VDSL = tot 1.8/2km
VDSL2 of Vectoring = 1km tot 1.4km
VPlus = tot 500m

Afhankelijk van de kwaliteit van het koper..
Dat glas niet veel tot huis gelegd wordt heeft met politiek te maken.
Glas moet open zijn voor eenieder. ADSL en kabel niet. Dus dan nog even koper uitmelken.
Dat glas niet veel tot huis gelegd wordt heeft met politiek te maken.
Glas moet open zijn voor eenieder. ADSL en kabel niet. Dus dan nog even koper uitmelken.
Onzin, ADSL is een open netwerk van KPN net zoals het glasnetwerk. Je reactie en conclusie kloppen dus helemaal niet.

KPN is verplicht om haar gehele netwerk open te stellen voor concurrenten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ziggo die deze verplichting niet heeft.

Het blijft dus altijd vreemd dat mensen KPN, een commercieel bedrijf, het kwalijk nemen geen glas aan te leggen tot aan de deur en Ziggo, net zo commercieel, dit niet kwalijk nemen en zelfs de ook achterhaalde coax techniek, promoten.

[Reactie gewijzigd door sylvester79 op 3 maart 2017 14:58]

Toekomst is in de 5g netwerk.

Met het 5g netwerk zijn teoretische snelheden van 20GBit mogelijk en ping van 1ms. Ik verwacht dat wij over 5 jaar TV, internet en telefonie via 5g kunnen aanvragen via een 5g modem.

Als je het zo bekijkt is investeren in glasvezel onzin.
De glasvezelkabel kan ook niks hebben. Is erg storingsgevoelig. En tijdens graafwerkzaamheden in de straat lukt het ze altijd om een glasvezel of telefoonkabel te raken.
Met 5g zul je geen last hebben van kapotte kabels in de grond.

KPN moet nu kunnen concuren met Ziggo, en hebben zij het goedkoop opgelost door van wijkkasten, centrales te maken. In de toekomst zal alles vervangen worden door 5g.
dit is gewoon quatsch. zelf verheerlijking. u bent niet belangrijk. onthoud dat.

het internet is van levensbelang, bij n gemiddelde bandbreedte wereld wijd van nog geen 3 mbit. U en ik gigabit per seconde maakt niks uit. afrika aansluiten met 3 mbit/sec zal de wereld veranderen.

En by the way, elektra en telefoon op het platteland heeft heel erg lang op zich laten wachten. net als fiber to the home, bij wijze van voorbeeld.

4K is dood. je PC in de cloud ? wel eens gehoord van meneer Snowden ?
nee zeker ??

De enige manier om iets aan line speed te doen, is de line elimineren.
Die 200 mbit werkt niet voor de 80 procent die verder dan 400 m weg zit van een centrale.

Je kunt al 30 jaar (dertig) dvd kwaliteit filmpje kijken, dank zij satteliet techniek.
t is de enige optie die gaat werken voor iedereen. Satelliet netwerk, wereld wijd, en beschikbaar als mensen recht, niet als speeltje van een elitaire maatschappij die overal bommen gooit, klimaat onleefbaar maakt en vervolgens verbaasd is over vluchtelingen stromen.

vdsl, vplus en whatever : werkt voor grote stadsmensen in de juiste wijk.

Ik woon bovenop 40 gbit, maar kan niet meer krijgen dan 20 mbit Xdsl.
Hier ook maar 8Mbit en geen Ziggo leverbaar. En nee, niet in een uithoek. In Alphen aan den Rijn, midden in de randstad. Dus dit is zeker welkom!
Alphen aan den Rijn? Ziggo, KPN glas etc.. is er gewoon?
Helaas niet als je buiten het centrum woont. Ik kreeg jaren geleden een brief dat heel Alphen glasvezel zou krijgen. Een week later dat ik pech had. Dat was best balen...
Laat ze eerst maar eens investeren in de achterhoek. Het is te schandalig voor woorden dat wijken met prima internet een upgrade krijgen terwijl er hele gebieden met maximaal 300kbs zijn in nederland.
Doe eens wat aan het buitengebied. Ik snap dat er weinig te verdienen valt maar wanneer je zulke hoge snelheden leest en dan nog durft te klagen.... Ik zou eens voor willen stellen betaal wat je gebruikt.

Koper
Beschikbaar
Small green check
Distributiepunt(en) Pth
Internet Snelheid 2 Mbit/s
"KPN richt zich erop zo'n 85 % van de huishoudens aan te sluiten op snel internet...... "
Dus daar waar al redelijk snelle internet mogelijkheden zijn daar gaan we ons op richten....

Zou nu eens aardig zijn als ze zich met de concurrenten de krachten bundelen om nu ook dei laatste 15% eens te voorzien!
De grap is natuurlijk ook dat 85% van de normale klanten WiFi gebruikt en niks bekabeld aansluit. Dit wordt dan ook nog eens zonder eigen router gedaan, wat blijft er dan nog over van die giga snelheden? Als je klant er geen behoefte aan heeft kan je er ook niet aan verdienen
KPN claimt op korte termijn meer huishoudens snel internet te kunnen bieden met de nieuwe technieken voor koper.
In plaats van dat ze gewoon zeggen waar het op staat: op glasvezel kunnen ze niet concurreren.
Ik betwijfel dit. Ze kunnen V.Plus (of Super Vectoring) veel makkelijker leveren dan FTTH of NG.PON. Voor KPN is het veel goedkoper om de DSLAMs te vervangen, of te updaten dan om de hele straat over hoop te halen.

Tuurlijk zien ze ook wel in dat op lange termijn glasvezel beter zal zijn, maar ik denk dat de daarvoor NG.PON willen gebruiken vanuit de straatkasten die ze toch al hebben
Het is gewoon wat KPN al jaren doet en wat ze ook de mobiele markt heeft gekost. Voort proberen te blijven pruttelen op oude techniek en geen risico durven te nemen met een investering in iets nieuws als glasvezel. Het enige dat ze doen is de aanleg er van dwarsbomen, en misschien is dat goed voor de omzet van volgend kwartaal, maar verder dan dat lijken ze niet vooruit te kijken. Als ze groot inzetten op glasvezel kunnen ze met een jaar of 3 a 4 ziggo het vuur aan de schenen leggen maar met de huigige manier van werken gaat ze dat niet lukken, tegen de tijd dat s-dsl is uitgerold verhoogt ziggo probleemloos naar 500Mbit voor consumenten en loopt KPN weer achter de feiten aan.
Waarom zie ik nu niemand die boos is op T-mobile/Vodafone (en andere providers) omdat ze niet investeren in glasvezel?

De enige partij die verdere investering in glasvezel dwarsboomt is de ACM. Die hebben bepaald dat alle overige providers voor een dubbeltje op de eerste rij diensten mogen leveren op het geïnvesteerde netwerk van KPN en daarmee tegelijk KPN concurreren. Dus ik vind het helemaal niet zo gek dat ze daar nu terughoudend in zijn en kiezen voor het upgraden van het bestaande koper netwerk.
Er gebeurt zeker wel af en toe wat, soms zie je t ook aan de oppervlakte:
http://www.ad.nl/economie...goeding-van-kpn~a2bc39b5/
Omdat die andere providers niet Reggefiber volledig ingelijfd hebben om vervolgens praktisch alle glasvezel projecten de nek om te draaien.
Waar denk je waar Reggefiber zijn geld o.a. vandaan haalde en wie haar wijkcentrales beschikbaar heeft gesteld voor de aanleg van glasvezel? Als KPN destijds niet had geïnvesteerd in glasvezel dan waren er een stuk minder FttH aansluitingen geweest.
En toch, KPN is niet ideaal, maar voor mijn werk ben ik op t moment veel bezig met verbindingen in de UK, maar dan is KPN opeens fantastisch hoor...

BT is nu volop bezig met hun "Fiber Speed" uitrol, dat houd in dat je een normale VDSL2 verbinding kan krijgen die ergens in de 20 mbit tot ik geloof 40 mbit is, vectoring of bonding kennen ze verder niet, daarnaast is de behoefte op veel plekken zo hoog dat de wijkkasten vol zitten, uitbreidingen laten op zich wachten.
In Nederland hebben we het geluk, klein landje, afstanden die relatief kort zijn.
UK is in vergelijking tot NL als groot land qua oppervlak, investeringen zijn daar dan ook gewoon een stuk hoger.
Ook gewoon midden in grote steden is het vaak nog helemaal ruk, en doet er niets aan af dat nieuwe wijkkasten daar nu opgeleverd worden met standaard vdsl zonder enige nieuwe functies.
Persoonlijk denk ik, zoals ik in mijn vorige bericht al hintte, dat KPN de huidige straatkasten wil hergebruiken voor NG.PON. NG.PON wordt al jaren in hun investeerder-presentaties genoemd, en alhoewel er genoeg nadelen zijn, zijn er ook veel voordelen.
Heb je een overzicht van de voor- en nadelen?
Ik heb geen online overzicht, maar ik kan een gedeelte wel opnoemen:

Een nadeel is dat je bij NG.PON 1 fiber deelt met meerdere huizen. Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende golflengtes om de verbindingen uit elkaar te houden.
Dit heeft het volgende als gevolg: Het andere einde heeft KPN apparatuur, en als niet-KPN provider heb je alleen toegang tot laag 2. Terwijl je bij Reggefiber FTTH laag 1 toegang hebt. Concreet betekent dit dat je als provider (zoals Tweak) minder kan verschillen qua snelheid en het niet mogelijk is om bijvoorbeeld 10Gbit aan te bieden als KPN dat niet doet.

Je kan ook nog andere kleine nadelen noemen, zoals de uitbreidbaarheid. Elke vezel kan maar door een bepaald aantal huizen gebruikt worden. Als jij dus een nieuw huis bouwt kan je niet "zo even" toegevoegd worden aan die vezel.
Een ander (misschien klein) nadeel is dat je de totale 40Gbit/s deelt met alle gebruikers op de vezel

Het grootste voordeel is de snelle uitrol. Vanuit de huidige straatkasten kan NG.PON uitgerold worden, tuurlijk moet de straat open maar er hoeft geen PoP gebouwd te worden e.d.
Hiermee kunnen in relatief korte tijd heel veel huishoudens op het glasvezelnetwerk worden aangesloten.
Het is wel degelijk mogelijk, de splitters dienen echter makkelijker bereikbaar te zijn en gebruikers kunnen van splitter naar splitter omgepatcht worden. Waar nu de fiber nog in een grote switch verdwijnt, verdwijnt hij later gewoon in een splitter van provider xyz. Omdat splitters passief zijn is een 'pop' echt heel compact en simpel te houden. Je kan hem zelfs onder de grond wegwerken.

De alternatieve providers dienen dan een vezel richting die pop te leasen en van daaruit de woningen op hun splitter aan te sluiten. Waar je nu switches hebt staan heb je straks passieve splitters.

En het nadeel 'uitbreidbaarheid' vind ik niet echt een nadeel. Vezels kosten niks, je trekt er toch altijd meer dan nodig. Je kan makkelijk uitbreiden door de split ratio van 1:28 naar 1:29 te gaan (als je bij 1:32 er slechts 28 aansluit bijv.) en als je veel huizen hebt pak je een nieuwe vezel waar je een splitter op zet.

De 40Gbps die je voor een heel huishouden deelt een nadeel noemen... vanuit de pop gaat er echt geen 2 terabit voor 2000 huishoudens, overboeking heb je toch en door slim splitters te plaatsen kan je achteraf de split ratio nog verkleinen van 1:32 naar 1:16 bijvoorbeeld.
Concreet betekent dit dat je als provider (zoals Tweak) minder kan verschillen qua snelheid en het niet mogelijk is om bijvoorbeeld 10Gbit aan te bieden als KPN dat niet doet.
Precies, en dat is het echte doel van KPN: concurrentie tegenwerken. Zowel bij GPON als bij VDSL/Vplus ben je afhankelijk van het KPN netwerk (en dus snelheden) en kan je niet zoals bij het ReggeFiber netwerk alleen de fiber leasen.

Zo voorkomt KPN dat een concurrent sneller en goedkoper internet aanbied. En de ACM kijkt de andere kant op.
Alle concurrenten verrekken het echter om ook maar één stuiver te investeren in een eigen netwerk, maar liften voor een appel en een ei mee op de investeringen die KPN helemaal alleen doet. Dankzij de alom geprezen ACM. KPN is een beursgenoteerd bedrijf die de uitrol van een netwerk dus zelf moet bekostigen, dan is het niet gek dat ze daar een efficiënte oplossing voor zoeken. De concurrentie kiest er zelf voor om niets te investeren, tja, dan moet je meeliften op hetgeen geboden wordt. Dat is een eigen keuze hoor, dat kan je KPN niet kwalijk nemen ...

Daarnaast denk ik dat er geen partij in NL zo wordt dwarsgezeten door de ACM als KPN. Weet je nog dat KPN vroeg de kabel open te stellen, omdat dat omgekeerd nu ook zo is? Nee hoor, dat hoefde niet van ACM, terwijl Ziggo op de kabel een marktaandeel heeft waar KPN niet eens in de buurt komt met hun koper ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 2 maart 2017 17:35]

Alle concurrenten verrekken het echter om ook maar één stuiver te investeren in een eigen netwerk, maar liften voor een appel en een ei mee op de investeringen die KPN helemaal alleen doet. Dankzij de alom geprezen ACM. KPN is een beursgenoteerd bedrijf die de uitrol van een netwerk dus zelf moet bekostigen, dan is het niet gek dat ze daar een efficiënte oplossing voor zoeken. De concurrentie kiest er zelf voor om niets te investeren, tja, dan moet je meeliften op hetgeen geboden wordt. Dat is een eigen keuze hoor, dat kan je KPN niet kwalijk nemen ...
Je hebt wel een beetje gelijk, maar een dergelijk landelijk dekkend netwerk is een natuurlijk monopolie. Een natuurlijk monopolie is een situatie waarin de eerste partij die iets doet een enorm, haast niet in te halen, voordeel heeft, omdat de investering voor navolgers te groot is.

Een landelijk dekkend netwerk is zo'n situatie. Als je nog geen kabel-TV of analoge telefoonaansluiting hebt dan is het zeer de moeite waard om te investeren in een aansluiting.
Als je wel al kabel hebt dan heb je er eigenlijk niks aan om een tweede kabel je huis binnen te laten komen, je gebruikt er toch maar één tegelijk. Wie een landelijk dekkend netwerk wil bouwen moet dus overal de straten laten openbreken terwijl de klanten nauwelijks geinteresseerd zijn. Daarbij is het in één keer aanleggen van zo'n netwerk zo duur dat de prijzen van de nieuwe speler veel hoger zouden komen te liggen, daar kun je geen bedrijf op bouwen. Vergeet daarbij niet dat de meeste mensen het helemaal niet leuk vinden als de straat wordt opengebroken. Gemeentes maken het dus zo moeilijk mogelijk voor nieuwe partijen om nog een extra kabel te komen leggen.

Om historische redenen hebben we in NL 2.5 netwerken, telefoon, televisie en glasvezel. We hebben het "geluk" gehad dat die technieken niet compatible waren, anders hadden we nu waarschijnlijk maar 1 netwerk gehad.

Wat mij betreft wordt het glasvezelnetwerk genationaliseerd (uiteraard tegen betaling). Het is niet realistisch om meerdere landelijk dekkende glasvezelnetwerken naast elkaar te hebben (koper trouwens ook niet). Laat de overheid maar voor de kabels zorgen, net zoals we dat ook doen met wegen en kanalen.
De hebberigheid van de BV Nederland is hier debet aan. Inderdaad had het goed geweest het netwerk bedrijf als nutsvoorziening te zien en die in staatshanden te houden OF los van KPN te verkopen. Maar beide is niet gebeurd en nu is het te laat. Of het nu leuk is of niet, KPN is een zelfstandig bedrijf los van de BV Nederland. In die zin ook raar dat de regering toch weer invloed wil hebben op het tegenhouden van een overname van KPN. 't Geld is gebeurd en dan toch weer terugkrabbelen. Berouw komt na de zonde.
Ik denk wel dat je het deels mis hebt. Glasvezel had nooit in handen mogen komen van KPN. KPN had gewoon naast Reggefiber zelf ook glasvezel moeten uitrollen. Dit gebeurt in Spanje bijvoorbeeld, -Telefonica had een landelijk dekkend dsl netwerk, is begonnen met uitrol van glasvezel.
-Vodafone heeft kabelaar Ono gekocht en is verder gegaan met uitrollen daarvan.
-Orange is begonnen met het uitrollen van zijn eigen glasvezelnetwerk.
-Masmovil heeft de kleinere glasvezeloperator Jazztell gekocht en daarnaast mobiele operator Yogio ook overgenomen en gaat verder met het uitrollen van zijn glasvezelnetwerk.

open toegang geldt alleen op DSL netwerk.

resultaat: 4 grote netwerkoperators die zowel mobiel als vast een eigen netwerk hebben. Je kan dus 3x een glasvezelaansluiting, 1x een kabel en 1x een dsl aansluiting hebben in huis in Spanje. Keuze zat.
Sja, de 'zegeningen' van de privatisering. Als telecommunicatie gezien zou zijn als wat het is nl. een utilitaire voorziening die onze samenleving nódig heeft om te kunnen functioneren en om adequaat economische activiteiten te kunnen ontplooien en dat je dan met DIE economische activiteiten geld kunt verdienen en dat je dat NIET al met de infrastructuur moet willen, dan had men telecom in handen van de gemeenschap, behartigd door de staat, gehouden. Die had dan op een gegeven moment kunnen inzien dat het hele netwerk tot aan elk huis verglazen gewoon een logische en t.b.v. die economische activiteiten zinvolle stap zou zijn en dan had men domweg kunnen besluiten dat te gaan doen. Dan zouden we met zijn allen natuurlijk zoals bij alles voor die kosten opdraaien maar de investering/afschrijving hoeft niet met 5-10 jaar terugverdiend te zijn wat commerciële partijen graag willen maar dat kan een staat rustig over een langere tijd als 20-30 jaar doen. En dan had zo'n besluit al lang geleden genomen kunnen zijn en dan was het nu al zo'n beetje af geweest. Vooral als e.e.a. een beetje handig aangepakt zou worden.

De afgelopen jaren is bij mij de straat open geweest voor nieuwe riolering, ook tot aan elk individueel huis, voor nieuwe waterleiding, voor nieuwe elektriciteit en gasleidingen, ook weer tot aan elk individueel huis, maar denk je dat men zo slim en efficiënt is geweest om gelijk even een glasvezeltje te leggen of desnoods alleen maar de buizen waar die doorheen getrokken zou kunnen worden? Welnee. Dat is een samenwerking die al die 'verzelfstandigde' versplinterde bedrijfjes veel te moeilijk vinden. Als die hele utiliteitssector gewoon daar gebleven was waar die hoort, nl. in gemeenschapshanden, dan had dit allang geregeld kunnen zijn. Maar ja... onze regeringen belijden nu eenmaal het neoliberale geloof dus aan gezond verstand en rationeel denken en beargumenteerd onderbouwde standpunten doen we niet. Die 'geloven' dat de heilige markt alles kan en zal oplossen.

En dan zou een telecombedrijf ook niet om de haverklap weer (met winst) doorverkocht worden aan een andere partij die zijn investering ook weer snel wil terugverdienen en zo moet de klant telkens weer die extra opgedreven 'waarde' opbrengen.

Fijn hè, die privatiseringen.
Ik kan alleen maar zeggen: Amen.
Om heel eerlijk te zijn: Kpn doet dit alleen op basis van prijs.
het is op dit moment al mogenlijk om 96 verschillende DWDM-kanalen over een glasvezel te verzenden.

Met 100-gbit QSFP's betekent dat dus dat je per kanaal 25 gigabit aan data kan verstouwen.

Ik heb persoonlijk al een testopstelling gezien waar 2,4 Tb/s over een enkele glasvezel gehaald is.
Het grootste nadeel is dat iedereen 'straks' glasvezel nodig heeft...
Wil je meer leesvoer, met dit TNO artikel: De toekomst van digitale connectiviteit in Nederland ben je wel een dagje zoet :)
Hierin is te vinden dat: ...Dit heeft geresulteerd in de prognose dat in 2025 75% van de huishoudens een capaciteitsbehoefte heeft van tenminste 500 Mbit/s (downstream) en 300 Mbit/s (upstream)
Een gemiddelde tweaker heeft daar waarschijnlijk dus niet genoeg aan...
Geen risico durven nemen.

Het risico waar je het over hebt is een tiental miljard om overal glas aan te leggen.
Verdien dat eens terug.

Kijk dan ook eens naar mobiel internet, de snelheid daarvan die steeds verder toenemen en wie zegt dat over 10 jaar 1gb of zelf 10gb draadloos niet standaard kan zijn.

Dan het je een tiental miljard die je nooit terug kan verdienen.
Jij noemt dan lichtzinnig geen risico nemen.
Als kpn moet en mag je alleen gecalculeerde risico's nemen. Je wil ook niet dat je ten onder gaat aan schulden als het risico toch te groot bleek.
Een "gecalculeerd" risico is geen risico. En ja een glasvezel netwerk is duur om aan te leggen, maar die kosten zijn echt niet enkel voor KPN. En ja mobiel internet wordt steeds sneller, maar bedrade snelheid zal voorlopig altijd nog vooruit lopen op draadloos omdat de techniek minder ingewikkeld is. De vraag naar bedrade aansluitingen zal misschien iets afnemen in de komende jaren, maar zal wel blijven bestaan. Interactieve TV zal naar 4K of zelfs 8K gaan, dan is glasvezel toch wel erg prettig om te hebben. Sure 400mbit werkt, maar als je 2 8k tv streams en wat ander internet verkeer hebt dan zit het al vrij snel vol.
En ja een glasvezel netwerk is duur om aan te leggen, maar die kosten zijn echt niet enkel voor KPN
Voor wie zijn die kosten dan nog meer? Van ACM mag iedereen meeliften op het KPN netwerk tegen kostprijs plus een klein beetje. Wie is er dan zo gek om zelf te gaan investeren als KPN dat gratis en risicoloos voor jou zou doen. Daar zit juist de crux van het hele issue, niemand investeert nu in glas ...
Er zijn meerdere investeringsfondsen bezig met de aanleg van glasvezel, ook is de overheid nog altijd bezig met bekijken of subsidie mogelijk is of dat de overheid zelfs moet gaan investeren in de aanleg van glasvezel. Het is zeker dat er iets moet gaan gebeuren want Nederland gaat op deze manier achter de feiten aan lopen. Glasvezel betekend ook beter internet voor bedrijven, internationale bedrijven die de economie en werkgelegenheid steunen. Lopen we achter op het gebied van technologie dan kijken ze ergens anders. België bijvoorbeeld waar Proximus druk in glasvezel aan het investeren is.
In de landen om ons heen is bijvoorbeeld heel veel minder betaald voor mobiele licenties waardoor de schuldenlast van bedrijven anders ligt. Daarnaast is het vanwege "staatssteun" vaak zo goed als onmogelijk om dit soort initiatieven te steunen. Ik heb eerder gepleit voor een tweedeling: "Beste markt, je hebt de komende 3 jaar de tijd voor je plannen". Doen ze dat niet, dan mag de gemeente of provincie het plan maken en uitvoeren. Mara of dat juridisch ook kan? Geen idee. Maar ook ik zou graag glas willen ja :)
Wat ik nou niet snap, is dat de overheid (landelijk/gemeentelijk) niks er aan doet.


De landelijke overheid moet zo snel mogelijk het landelijk glasvezel net overnemen van KPN of zo spoedig mogelijk KPN weer onder de overheid bregen. Klaar met dat privatiseren van Nutsbedrijven(zelfde geld ook voor TenneT, NS, ProRail, Urenco, Evides enz). Zeker noodzakelijk voor de kritische infrastructuur zoals 112 en militaire toepassingen.

De gemeentelijke overheid kan dan op hun kosten een gemeentelijk glasvezelnet aanleggen (eventueel via het staatsbedrijf KPN die heet dan in beheer en eigendom heeft). Dit kan makkelijk als de gasnetten die worden vervangen door warmtenetten, dan moet namelijk toch alles open.

KPN word wettelijk verplicht gesteld om iedereen aan te sluiten op glasvezel en dezelfde kosten (onderhoud+ plus aanleg en vervanging +20% marge)aan alle aanbieders te berekenen, De dochterbedrijven worden zelfstandig en betalen hetzelfde, het geld word voor aanleg/onderhoud gebruikt en wat er overblijft gaat naar de schatkist.
Dus iedereen betaalt mee om overal in NL glasvezel te krijgen.

Kabel hoeft niet open en daar mag alleen nog maar analoog 1,2,3 op worden aangeboden. Rest moet er af. Laat Ziggo ook maar op glas overgaan of omvallen.

Probleem opgelost

[Reactie gewijzigd door SRich op 3 maart 2017 19:32]

Het antwoord is simpel. KPN van de beurs halen kost een vermogen. (beurswaarde zat in 2015 op 15 miljard) Iedereen aan het glas kost eveneens een vermogen.Zeg even elk huishouden 1000 euro initiële kosten met apparatuur erbij in de backbone. met 7.7 miljoen huishoudens is dat 7.7 miljard. Kortom, dit kost een krappe 23 miljard initiële kosten.

Probleem 1: Dit heet staatssteun en mag niet van EU

Even meerekenen, Zeg dat iedereen 50 euro betaald voor zijn abonnement per maand. Met 7.7 miljoen huishoudens is dat 4.6 miljard per jaar. Dan ben je na 5(!) jaar pas break even, zonder rente, afschrijving etcetera meegerekend. Kortom: groot probleem. :) En dan is nog de vraag wie even die 23 miljard op tafel wil smijten zonder rendement (want die had ik niet meegerekend)

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 3 maart 2017 22:15]

Je hoeft niet altijd instant je kosten binnen een zeer korte tijd er uit te halen.

Maar zeker het zal niet goedkoop zijn, maar dat is nou eenmaal met investeren in de toekomst. Als je het niet doet ben je in de toekomst met elke keer ombouwen duurder uit.
En dat is exact het probleem met aandeelhouders. Die hebben over het algemeen niets met "toekomst", het gaat daar om korte termijn winst. Dat elke keer ombouwen duurder is, dat weet ik eigenlijk niet. Als ik nu een beperkte investering doe die ik er binnen 3 jaar uit heb, met voldoende rendement voor de aandeelhouder, wat is dan duurder? Als je die mijn plaatje van 23 miljard geeft of het in de eerste regels gestelde scenario, dan weet jij ook wat ze kiezen ... Anyway, ik heb voorlopig geen glas hier en dat zal nog wel even duren ook vrees ik.
Anoniem: 670884
@HKS-Skyline3 maart 2017 09:17
En hoeveel huishoudens hebben (behoefte aan) 2 8k tv's?
Moeten we voor dat handjevol huishoudens allemaal hogere abonnementskosten gaan betalen?
Ik ben onlangs geupgrade van 16mbit naar 50mbit, en eerlijk gezegd merk ik het verschil niet eens (behalve dan soms met downloaden, en in theorie kan ik nu een 2e tv aansluiten, maar die heb en hoef ik dus niet).
Als er dan enkele gebruikers zijn die zonodig 100mbit + willen hebben, met tv's van xxx euro's, mogen die van mij (en van KPN) prima zelf die investering betalen. Ik hou ze niet tegen. Maar zeg niet dat KPN dat maar moet betalen en we dus met zijn allen voor die kosten moeten opdragen.
Ik heb het over een langere periode. In 1998 vond niemand het nodig om een mobiele telefoon te gebruiken, 10 jaar later liep iedereen en zijn moeder met een iphone rond. Kijk over 10 jaar en dan betaal je slechts een paar honderd euro voor een 8K tv en kan het heel normaal zijn om er een aantal in huis te hebben. Ik ben geen helderziende, maar de ontwikkeling staat niet stil.
Anoniem: 670884
@HKS-Skyline3 maart 2017 09:36
En jij denkt werkelijk KPN ons over 10 jaar nog steeds een simpel VDSL+ lijntje serveert?
Volgens mij is het hier al vrij vaak langs gekomen, maar niemand weet wat de precieze stand van de techniek is over 10 jaar, noch wat de exacte behoeften zijn over 10 jaar (8k tv heb ik dan overigens nog steeds geen behoefte aan, om HD te onderscheiden is mijn tv net groot genoeg voor en meer ruimte wil ik niet vrijmaken in mijn woonkamer).
Dus is het vanuit bedrijsvoering niet meer dan logisch om je investeringen stapje bij beetje te doen. Waarmee je de behoefte bij (probeert) te houden, en in kan spelen in nieuwe ontwikkelingen.

De benodigde harware voor een glas netwerk is over 10 jaar (wanneer jij denkt dat we dat wellicht nodig hebben) een stuk goedkoper, en beter/sneller/stabieler. Dus waarom nu investeren in techniek die wellicht al inferieur is op het moment dat we daar werkelijk behoefte aan hebben?
Tuurlijk denk ik niet dat ze dan nogsteeds op een VDSL+ lijntje zitten, maar ik denk dat je te kortzichtig bent om het te begrijpen.
Een nieuw netwerk tover je niet zomaar uit de grond, mijn hele punt is dat KPN achter ligt op de markt en nooit bij zal komen als ze geen risico nemen. Ik geef alleen maar aan dat de behoefte van de markt er over 10 jaar anders uit ziet en dat KPN het niet gaat redden als ze niet optijd in glas investeren. Een 8K tv is slechts een voorbeeld van iets dat veel bandbreedte nodig heeft en wellicht over 10 jaar gemeengoed is. Dat jij nu geen brood ziet in een 8K tv heeft daar niets mee te maken. Zoals ik al zei, in 1998 zagen de meeste mensen niets in een mobiele telefoon, 10 jaar later was dat een ander verhaal.
Anoniem: 670884
@HKS-Skyline3 maart 2017 10:31
Als we elkaar kortzichtig gaan noemen houdt de discussie wel een beetje op.

Mijn hele punt is dat KPN wel redelijk bij blijft, en wel degelijk investeerd in een opwaardering van hun netwerk, maar dit wijselijk stapsgewijs doet. Zo kan KPN het budget beter sturen, en flexibeler inspelen op de stand van de techniek en de vraag van de markt.

Alle glasvezel die nu naar de straatkasten wordt gelegd, kan straks uitstekend voor fibre to the home worden ingezet, als daar behoefte aan is, maar als de technieken voor (korte) koperlijnen nog grote stappen gaan maken, hoeven ze de laatste stukjes koper voorlopig nog niet definitief in de prullenbak te gooien.
En zoals hier al vaker gemeld, wie weet hebben we over 10 jaar wel allemaal 6 of 7G op onze mobiel/laptop/tv/router, en kunnen alle vaste lijnen zowieso overboord. Nu al is mobiel internet vaak sneller dan vast.
Tsja tuurlijk kunnen ze de straatkasten updaten naar ftth, het probleem is juist dat dat nu niet gebeurd en dat ze nog altijd ver achter liggen op bijvoorbeeld ziggo. 4G of zelfs 7G is allemaal leuk en aardig, maar glas is nog altijd sneller en goedkoper. Zeker voor bedrijfsmatig gebruik zal het de voorkeur blijven. We hebben het hier niet enkel over consumenten maar over de hele markt. Snelheid is 1 ding, maar een vaste aansluiting gaat nog altijd stukken beter als je veel verbindingen tegelijk hebt.
Tsja je vergeet even voor het gemak dat KPN zowat alleenheerser is in NL.
De andere moeten meestal huurlijnen gebruiken van jawel KPN.
Er liggen echt geen 3 andere netwerken in de grond het is echt niet anders.
KPN is trouwens toch echt wel mans genoeg, maar ik moet bekennen dat als ik in mijn buurt kijk er heel veel ziggo kabel hebben terwijl deze helemaal niet zo geweldig is. En nee dan bedoel ik niet diegene die in hoofdsteden wonen en letterlijk bagger verwend zijn.
Als je in een kleinere stad woont is de kans dat je uberhaupt fiber to the home zult vinden vrijwel nihil. Dus ik ben erg blij met vdsl en hoop toch dat KPN een keer verstandig word en toch de uitrol van betere technieken naar bestaande woning bouw gaat overwegen. Want ik zou meteen overstappen zonder dralen, maar goed omdat KPN zo dom is om de uitrol van FTH niet te doen zit ik met vdsl2. Op zich best net om met 11 MB/s te kunnen downloaden maar de nabije stad Zwolle hebben dikke ziggo kabel waar ze 50 en 100 MB/s hebben. Dan voel je jezelf achter gesteld door de grootste van nederlands omdat ze geen zin hebben de investering te doen die nodig is.
Ben al jaren niet eens met hun besluit en denk zelf, dat ze alleen maar in hun eigen vingers snijden met dit halstarrig besluit
KPN is een financieel gedreven bedrijf met aandeelhouders die blij moeten blijven. Een mega investering in een glasvezelnet zal ooit wel komen, maar elk jaar "te vroeg" doen kost enorm veel geld aan rente. Daarnaast wil je als bedrijf - zeg - 80% van de klanten bieden waar ze om vragen en ik heb het idee dat dat met BVVDSL (Bonded Vecored VDSL) en straks met VPlus heel aardig lukt. Tweakers zijn daar niet het juiste referentiekader vrees ik.

Kortom, koper zal net zo lang worden uitgemolken tot een door KPN bepaalde drempel bereikt is, er teveel klanten naar Ziggo gaan en dan zullen er investeringen gedaan worden. En dan alleen waar de concurrentiedruk (te) groot is. Maar ik denk dat dat grote glasvezelmoment nog enkele jaren voor ons ligt. Helaas.
Inderdaad helemaal met je eens
Het is gewoon wat KPN al jaren doet en wat ze ook de mobiele markt heeft gekost.
He? KPN is nog steeds de grootste mobiele provider en groeit.
Staan ook bekend als een bijzonder goed 4G netwerk.
Op welk moment heeft iets ze precies de mobiele markt gekost?
Met een ietwat langere termijn blik:

Hoe vaak kan je DSLAMS en de CPE's vervangen voor de prijs van glas aanleggen geevenaard wordt?

Ook DSLAM's en de wijk units om de local loop in te korten zijn niet goed koop, evenals het werk wat hier keer op keer mee gemoeid is zal niet gratis zijn.

Vectoring is hier nog geen 2 jaar geleden aangezet met VDSL2 en nu hebben ze het al weer over de volgende stap.

Het heeft in mijn ogen dan ook alle schijn van een korte termijn visie om mooie cijfers voor de aandeelhouders te creeren. En stiekem schieten die graaiers zichzelf in de voet door dat er over de tijd meer geld wordt uitgegeven dan dat ze het in een keer goed zouden doen met glas.
Maar de stap naar Vectoring was best groot. Om diezelfde DSLAMs naar V.Plus te upgraden is zo goed als geen werk.
Er moet eerst glasvezel liggen, dat is het hele probleem. KPN upgrade liever bestaande kabels, dan dat ze hele straten open leggen om glasvezel gaan leggen.
Die glasvezel zal er toch ooit moeten komen, meteen aanleggen is dan goedkoper. Nu zit KPN met de kosten voor Vplus en dan over een paar jaar alsnog de kosten voor glas.
Wat denk je hoe hoog zijn de kosten om alle straten open te gooien in vergelijking tot apparatuur vervangen die na jaar toch afgeschreven is en vervangen moet worden.

Neem daarbij ook nog eens dat kabel concurrentie is dus je kan straten open gooien, als 50% geen glas wil maar gewoon kabel wat dan.

Denk dan ook eens aan de opkomst van mobiel internet en de steeds maar toenemende snelheden daarvan.

Het kan zo maar dat we over 10 jaar meer mobiel dan vast internet hebben.

Geld uitgeven lijkt soms zo eenvoudig maar verdien het maar eens terug.
Ja dat hebben ze in Amerika ook al daar hebben ze een soort van 4g of 5 g wireless internet liggen wat even snel is als glasvezel.
Dus als kpn het in de grond echt die kabel lecht dan lopen ze alweer achter de feiten aan.
idd die kosten voor aanleg zijn hoog en verdienen ze nu niet terug en worden id de toekomst waarschijnlijk ingehaald door steeds snellere draadloze technieken.

Maar ja kpn bashen is nu eenmaal populair op tweakers. Het is zo voorspelbaar dat gedrag.
Voor Vplus wordt er alleen een andere kaart in een bestaand chassis gestoken, dat kost relatief gezien geen drol.Die kosten heb je er binnen maximaal 2 jaar weer uit. Een prima business case dus. Glas uitrollen zit qua investering hier vele, vele factoren boven, een paar jaar uitstel is dan uiterst positief voor je cashflow ...
Die kaarten zijn (Alcatel) niet zo goedkoop als je denkt en soms mag je je chassis ook helemaal vervangen. Vergeet niet dat KPN heel wat oude rommel heeft staan, soms nog uit het begin van het ADSL tijdperk en daar is de rek inmiddels meer dan uit.
Snap ik, maar relatief zijn ze veel goedkoper dan een glastracé aanleggen en alle huizen voorzien van glas. Zie "geen drol" even in het juiste perspectief. KPN heeft in de bewoonde wereld een immense inhaalslag gemaakt (sorry platteland), daar staat zeker geen oude rommel meer. ADSL (de voorloper van ADSL2+ is inmiddels uit de verkoop gehaald, dat is niet voor niks!)

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 3 maart 2017 16:59]

Uiteindelijk betaald de consument natuurlijk.
Wat ik me dan afvraag is waarom dat het niet gewoon mogelijk is om de koperdraden uit de buizen te trekken en in deze buizen glas te leggen? Dit klinkt gewoon te simpel om mogelijk te zijn vrees ik 8)7
De koperdraden zitten in kabels, die krijg je niet leeg
Dus de geïsoleerde koperdraden zitten niet nog in een echte plastic buis?
Nee,Vaak in een stalen omhulsel met teer erom heen
ja, zo simpel is het helaas niet.
Hier in Rotterdam heeft KPN de glasvezel initiatieven opgekocht. Onze VVE heeft zich kort onderzocht of glasvezel haalbaar was voor ons appartementen complex. Reactie KPN was dat koper de toekomst was 8)7 . Volgens mij heeft KPN eigenhandig een aantal glasvezel initiatieven de kop ingedrukt.

Ik woon in hartje Rotterdam (de enige metropool van Nederland), de wijkcentrale kast is een pokke eind weg en de DSL snelheden zijn uiterst bedroevend. Ziggo blijft zo als enige over.
Glasvezel is natuurlijk de toekomst, maar ze willen koper nog zo ver mogelijk uitmelken. Klant is al lang niet meer koning. Het gaat om de winst, en die daalt behoorlijk als ze moeten investeren in glas.
Allemaal leuk, maar zit je in de 15%, heb je ook meteen helemaal geen snelheid. Het is alweer 4 jaar geleden dat KPN met grote beloftes mij probeerde terug te halen, waar mijn haalbare snelheid inmiddels lager is dan 8 jaar geleden.

En hoever ze ook download blijven pushen, 30mbit max is niets meer vergeleken met glas. Waar zoveel mensen 200mbit al niet meer nodig hebben, zijn er wel steeds meer mensen met cloudopslag etc.
Allemaal leuk, maar zit je in de 15%, heb je ook meteen helemaal geen snelheid.
Niet helemaal waar. Van die 15% die waarschijnlijk geen toegang tot 100Mbit/s zal krijgen (of pas op hele lange termijn) zal 8% tussen de 40 en 100Mbit/s krijgen.

Van de overige 7% (zo'n half miljoen huishoudens) zal 4% een VDSL upgrade kunnen verwachten waardoor ze toch nog richting de 40 gaan en de overige 3% zullen zich "moeten" redden met 4G Buitengebied of andere toekomstige oplossingen.
Ze zouden het in mijn opinie wel eens een grondwet of iets dergelijks mogen maken. Iedereen moet toch gewoon 'normaal' internet kunnen krijgen, nee dan krijg je in een buitengebied oid iets van een 30-50mbit verbinding waarmee je ook nog een HDTV moet streamen en bellen tegelijk, waardoor er netto nog maar weinig overblijft. Om nog maar niet te spreken over de stabiliteit, die is iig op het adres waar ik mij vaker bevind verre van stabiel, 4-8 fouten per dag gemiddeld volgens fritzbox.

Het aller ergste vind ik nog dat mensen vaak ook nog eens de hoofdprijs betalen voor dit soort verbindingen, dus met pijn en moeite 30-50mbit hebben en dezelfde prijzen of zelfs nog meer betalen dan jan met de pet uit de stad die voor 50 euro pm een alles-in -1 150mbit tot zijn beschikking heeft.
Wat is dan normaal? 30 tot 50 mbit is toch zo beroerd helemaal niet? Tuurlijk is gigabit glas leuker, maar om nou te zeggen dat dat geen normaal internet is vind ik rijkelijk overdreven.

Tuurlijk je "moet" van de overheid steeds meer via internet doen, maar niets waar je een supersnelle verbinding voor nodig hebt hoor. Zeker niet iets wat een grondwetswijziging rechtvaardigt.

Als je tijdens het gamen ook nog naar een paar 4K streams wilt kijken, wat wilt downloaden en een paar telefoongesprekken voert dan kan ik me voorstellen dat je met 30-50 mbit niet uitkomt, maar dat soort gebruik is denk ik niet de regel.

Daarnaast dat je voor een mindere verbinding meer betaalt dan iemand in de stad, jammer voor je dan moet je daar maar niet gaan wonen. Iemand in de stad betaalt voor een kleiner huis met een minder grote tuin en gebrek aan parkeerruimte voor de auto veel meer dan iemand in het buitengebied, da's dan weer pech voor de mensen in de stad. Verschillen houd je altijd.
Ik zou prima af kunnen met minder dan 50 Mbit. Maar het probleem is dat adsl en alle omliggende technieken die over dezelfde kabel gaan gewoon hoge Ping geven.

Als je met adsl een Ping van onder de 80 kan krijgen met online Gaming dan moet je van geluk spreken.

Dan is nog het probleem dat als je begint met uploaden van iets je Ping wel omhoog schiet naar >1000. Ik woon in een huis met meer mensen maar adsl is gewoon niet te doen.

Kabel is al een stuk beter. Ping van onder de 20 op Europese servers. En het heeft minder last van uploaden.

Glasvezel zit je Ping onder de 5 op een Europese server. En totaal geen last van andere gebruikers op de lijn. Iemand kan vol aan het uploaden zijn maar de download en Ping hebben daar geen probleem mee.

Ik ben blij dat ik hier glasvezel heb. De wijk naast ons zij als volgende aan de beurt zijn. Maar reggefiber (KPN) is gestopt met de aanleg. Als ik in de toekomst verhuis dan weet ik1 ding zeker. Ik ga niet in een huis wonen zonder glasvezel. Dan kijk ik wel verder.
Als je met adsl een Ping van onder de 80 kan krijgen met online Gaming dan moet je van geluk spreken.
Met ADSL was een ping van ~30ms normaal en bovendien is die ping heel stabiel, de kabels worden bij DSL namelijk helemaal niet gedeeld.

Tegenwoordig, met de technieken die nu uitgerold zijn en worden (VDSL Vectoring / Vplus), zit je ping onder de 15ms richting AMS-IX.
Ja 30-50 is nog vrij ruim dat klopt, maar volgens mij zijn er ook nog genoeg gebieden die 10-20 al niet halen, dat is toch wel echt rampzalig anno 2017. Een groot probleem is vaak ook nog de stabiliteit, omdat die adsl/vdsl verbindingen nogal storingsgevoelig zijn.
Klopt, zit hier op 8.... Welkom in 2017. In gemeente De Wolden zijn ze bezig met uitrol van glas. Is echter schreeuwend duur.

Weet ff de site niet meer waar je kan checken wanneer kpn gaat upgraden maar voor ons staat dat gepland in Q3 van dit jaar (+ of - 1Q). Al haal ik de 20 ben ik al blij, das 2.5 keer sneller dan dat ik nu haal...

Dit bij KPN en Telfort aangegeven maar op een dorp met 2600 inwoners nemen ze blijkbaar het deel wat wél overstapt naar glas voor lief in plaats van eerder te upgraden....
Als je geen snelheid wil verliezen aan reguliere TV heb je zelfs 2 opties in Nederland:
1) De minst goede optie eigenlijk: Digitenne. Erg matige beeldkwaliteit vermoed ik, 576i of p. Hier komt binnen enkele jaren wel verandering in met de omschakeling naar DVB-T2, dan wordt FHD beschikbaar.
2) Canaal Digitaal via de schotel. Best goede beeldkwaliteit + een hele hoop extra gratis zenders, zeker met de tripple quad LNB waarmee je ook vele Engelse en Duitse zenders kan ontvangen. Ik heb zelf het Vlaamse broertje hiervan (TV Vlaanderen). Verwacht echter niet al te veel interactieve functies, hoewel dit tegenwoordig steeds meer wordt uitgebreid denk ik.

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 3 maart 2017 00:28]

Maar wie verplicht je dan wel en niet om overal "normaal" internet te leveren? Wanneer is een provider niet meer regionaal? En moeten providers dan allemaal geld investeren voor een handvol klanten?
Internet is wel een noodzakelijk iets geworden, dus waarom niet? Mensen die in een buitengebied wonen hebben echt "bagger" internet. Uit eindelijk moeten ze het toch wel terug verdienen toch?
Internet is noodzakelijk, snel internet is niet noodzakelijk. Snel internet is en blijft voorlopig luxe. Net als dat meneer in buitengebied het recht heeft op een menswaardig bestaan privacy en wat ruimte maar de luxe heeft te genieten van een zee aan ruimte die hier 4x zo veel zou kosten. Dan weet ik welke luxe ik liever krijg en welke ik zelf dan maar aan leg ;-)
Centrum van Den Haag of Amsterdam is niet echt buiten gebied. Om maar eens wat te noemen. Even een korte check zie ik huishoudens met een snelheid van welgeteld 16Mb/s (32Mb/s met bonding) en geplande upgrade Q4 2017 naar helemaal wel een wonderbaarlijk hoge snelheid van 40Mb/s.
Echte buiten gebieden kunnen helemaal belabberd zijn inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Myliobatis op 2 maart 2017 17:04]

Geen idee, ik denk KPN en Ziggo? Was dit vroeger niet ook al zo dat iedereen een telefoonverbinding moest hebben en KPN hier voor moest zorgen ofzo?
KPN moest vroeger verplicht telefoonlijnen leveren voor een vast tarief, ook al moest er daarvoor (fors) gegraven worden. Die verplichting is er bij mijn weten niet meer, iedereen heeft immers mobieltjes rondslingeren.
4 tot 8 wat voor fouten? disconnects, frames, crc error's ?
Daarnaast, vergelijk t eens internationaal, ik vind 50 euro voor alles in 1 met 30 tot 50mbit niet eens zo slecht, de gemiddelde Engelsman tekent ervoor :P

[Reactie gewijzigd door Powermage op 2 maart 2017 16:39]

Dno precies, stond er niet in detail en kon het zo snel niet uit de log halen. iig schoot mijn ping ervan naar 200-300, soms voor een paar minuten, soms een kwartier lang.
Ik zit dan bij de 7%.... Volgens netco-fpi-info zou ik Q1-2017 100mbits krijgen, inmiddels hebben ze dat er uit gehaald en blijf ik voor nog onbepaalde tijd op 33mbits. Waarvan ik overigens maar 20mbits haal.
Laat KPN eerst maar eens de snelheden uberhaupt ophogen. Ik zit nu al jaren met een 100mbit abo waar je ook nog eens extra voor betaalda 7,50. En ik weiger 17,50 extra te betalen voor 500mbit ten aanzien van het standaard 60mbit pakket.
Dit zal langzamerhand wel volgen, of in iedergeval 200Mbit/s voor DSL zal binnenkort waarschijnlijk volgen. Of dit voor glasvezel komt denk ik wel, maar weet ik niet zeker. Ik denk dat ze eerst dit (V.Plus) klaar willen hebben. Anders moeten ze namelijk bonding leveren en dat is veel duurder.

Overigens is het glasvezel netwerk open en kun je dus ook uit genoeg andere providers kiezen. Dat is juist de reden dat het open is.

[Reactie gewijzigd door RobinF op 2 maart 2017 15:59]

Open?
Op papier misschien. Zo'n beetje alle providers zijn opgekocht doorKPN en daarna zijn onderscheidende diensten als extra analoge TV en DVB-C uit t assortiment gehaald. Alleen voor Ons Brabant Net trok de ACM aan de bel en die is nog beetje onderscheidend.
Als bestaande klant bij de rest kan je nauwelijks meer wisselen want je bent dan je analoge TV en DVBC meteen kwijt.
En bijna alle pakketten zijn ongeveer even duur voor ongeveer hetzelfde omdat zo ongeveer alle providers nu het standaardKPN wholesale pakket leveren met alleen een eigen logo op de rekening.
Alhoewel ik je punt begrijp, is echt toch open. Providers zoals Tweak, Vodafone/T-Mobile en NetRebel hebben eigen apparatuur in de pop en hoeven alleen huurkosten aan Reggefiber te betalen. Die providers kunnen hun eigen TV platform bieden.
Dan betaal je dat toch niet? je kan ook naar een andere provider he..


OT: +1 voor ontwikkeling, en als ze als doel hebben 85% naar minimaal 100MB te krijgen vraag ik me af of dat voor de zelfde prijs zal blijven.

Ik als groot gebruiker betaal voor 40 maar ontvang 75 door het aanpassen van mijn DNS, vraag me niet waarom, de snelheid is echt gewoon bijna verdubbelt sinds ik de google DNS gebruik ipv standard Telfort (KPN netwerk). (Speedtest van 38 naar 75, downloads van max 5mb/s naar 9 zolang de server goed is, steam bijvoorbeeld), denk dat de meeste mensen eigenlijk niet zo veel hebben aan 100mbps, maar meer is altijd beter!
Een dns server zorgt niet voor een hogere snelheid. Die zet alleen maar webadressen om naar een IP adres.

Waarschijnlijk heeft Telfort/KPN je lijn gewoon omgezet naar een verbinding met Vectoring. Dan gaat je snelheid omhoog en je latency/Ping naar beneden.

Er zijn namelijk veel meer klanten die een hogere snelheid krijgen dan volgens contract. Je bent dus echt niet de enige.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 2 maart 2017 18:41]

Ik dacht ook dat het niet klopte maar zodra ik de DNS terug verander wordt mijn internet ook gelijk weer wat het hoort zijn. Dus heb er geen andere verklaring ervoor
Ja ik zou naar een andere provider over kunnen, maargoed heb compleet dus hang erin :p in ieder geval tot mei 2018.
"KPN kijkt naar de marktbehoefte bij de verdere implementatie."

oftewel: we gaan geen moeite doen en lekker cashen op ons monopolie in bepaalde regio's.
Nouja, dat is ook niet helemaal waar.
In een community als die van ons is er als je naar het geheel kijkt een stuk meer animo voor hogere snelheden d.m.v. glas en dergelijke.

De gemiddelde consument (zoals mijn ouders bijvoorbeeld) zou het geen moer uitmaken of ze nou 50 of 200 mbit hebben, als het 'maar werkt'.

Ik denk dat glas, of in ieder geval snellere technieken er wel doorkomen, als 'onze generatie' meer de overhand krijgt en ze dus wel grotere druk krijgen, dat begint nu al op te komen, maar ik denk dat je nog een 10 jaar mag wachten daarvoor.

Daarnaast moet ik wel zeggen dat ik het (op technisch vlak) redelijk achterlijk vind dat KPN reggefiber opkoopt om vervolgens te zeggen "Neh, glas, doen we niet meer.".
Vanuit markt/concurrentie oogpunt is dit natuurlijk best slim.
Dat hebben ze niet gezegd, ze leggen alleen geen fiber-to-the-home meer aan. Reggefiber is volop aan 't werk met glasvezel naar wijkcentrales. :)
Reggefiber bestaat uberhaupt niet meer. Alleen nog als merk. Het bedrijf is volledig opgegaan in KPN. Er wordt nog zeker wel FttH aangelegd, maar alleen in nieuwbouw projecten. Nu ook wel een stuk kleinere nieuwbouwprojecten dan een paar jaar geleden (toen alleen vanaf 250 woningen).

Glasvezel naar wijkcentrales? Ik neem aan dat je dan de straatkasten van KPN bedoelt? Dat wordt aangelegd door dezelfde afdeling en dezelfde aannemers als de laatste paar jaren. Dus niet door de (voormalige) Reggefiber club.
Ja dat klopt, maar er is nooit gezegd "glas doen we niet meer"; enkel de grootschalige uitrol naar huizen is op een lager pitje gezet.
Ik heb zelf ook een nieuwbouwhuis uit 2016 waar direct glasvezel lag. (En er zijn hier maar iets van 15 huizen neergezet.)

Ja als het bedrijf opgegaan is in KPN klopt dat, maar ik neem aan dat net als bij Reggefiber dat vrijwel exclusief door VolkerWessels (of een sub-partij daarvan) wordt gedaan. Dan is dus inderdaad enkel de naam veranderd voor die uitrol, maar wordt de capaciteit van Reggefiber alsnog (goed) ingezet - toch? :)
Zo is het niet helemaal. Voor VDSL uitrol (de straatkasten) werken 2 aannemers. Schuuring voor Noord-Nederland, Volker Wessels voor Zuid-Nederland. Die doen daar hetzelfde werk (en zelfs wat minder) op dat VDSL gebied als de laatste jaren.
Het FttH werk dat ze voor Reggefiber deden in de aanleg in bestaande gebieden de laatste jaren is geheel gestopt. Dus niet op een laag pitje maar echt gestopt.

Nieuwbouw FttH wordt dus nog wel aangelegd maar de aannemers hebben over het geheel genomen echt fors minder werk te doen. De meeste aannemers die FttH aanlegden voor Reggefiber (Schuuring, BAM, Van Gelder etc..) zijn nu druk bezig in Duitsland voor Deutsche Glasfaser. De duitse opvolger van Reggefiber.
In Rotterdam liggen de straten open, worden riool, gas- en waterleidingen vernieuwd tot in de huizen en KPN heeft geen enkele interesse om dan gelijk ook glasvezel aan te leggen. Daar ben je dus als inwoner ook voor de komende jaren gezegend met een 'snelle' 20Mbit verbinding van KPN want ook de 'nieuwere' producten als VDSL2 etc. zijn niet leverbaar in mijn wijk.
Kortom Ziggo is de enige hier die fatsoenlijke internetsnelheden kan leveren.
Same here in België; het voetpad in onze straat wordt binnenkort heraangelegd, maar Proximus heeft geen interesse om glas te trekken naar straatkasten om ons van ADSL (3,9 Mbps down en 0,4 Mbps up) naar VDSL2 te upgraden...
Waarschijnlijk zal het toekomstige antwoord zijn: wij gaan nu echt niet de voetpaden openbreken om sneller internet te voorzien, ze zijn namelijk pas heraangelegd. |:(
Welkom in het land Belgistan...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee