Glasvezel is essentieel
Allereerst: Koper is een verouderde techniek en laffe, tijdelijke oplossing. Net zoals elk huis water, gas en elektriciteit heeft zou ook elk huis een glasvezel lijn moeten krijgen. En niet volgende eeuw, maar binnen 5 jaar. Als iedereen een 10 Gb/s internetverbinding zou hebben zou dit een enorme boost aan de economie geven, omdat compleet nieuwe vormen van werken mogelijk worden. Een schijf in de cloud zou net zo snel kunnen als een schijf in een computer kunnen zijn
(10 Gb/s = 1250 MB/s, een SATA-600 SSD doet slechts 550 MB/s). Hierdoor kunnen grote bedrijven bestanden op eigen servers kunnen bewaren zodat deze via een beveiligde VPN overal ter wereld benadert kunnen worden. Dit is veiliger, sneller en efficiënter. Verder is het voor talloze bedrijven en thuiswerkende mensen essentieel om een snelle internet verbinding te hebben. Glasvezel is de enige techniek die dit kan, en makkelijk 10 Gb/s haalt en hoger. Koper heeft moeite met een paar honderd Mb/s en Kabel komt voorlopig ook niet aan, laat staan over, de gigabit. Vroeger konden we ook de elektriciteit-, telefoon- en waterverbindingen aanleggen dus waarom nu niet?
Techniek koperlijn
Dat terzijde, zou ik graag wat inzicht willen bieden hoe deze technieken over de koperlijn werken. Om dit te begrijpen zijn een aantal fundamentele eigenschappen van deze koperlijnen van belang:
- Elk signaal over de koperlijn wordt langzaam minder sterk (demping)
- Hoe langer de koperlijn hoe meer van deze demping plaats vindt
- Hoge frequenties dempen sneller dan lage frequenties
- Op elke koperlijn is ruis aanwezig
- Als er minder ruis is kan je hogere modulatie gebruiken (meer bitjes in dezelfde megahertz)
Alle nieuwe technieken waar je zometeen over gaat horen doen feitelijk maar twee dingen: 1) een kortere koperlijn gebruiken om hogere frequenties (dus meer bandbreedte) te kunnen gebruiken ne 2) van slimme technieken gebruik maken om de ruis zo veel mogelijk weg te filteren.
ADSL2+, VDSL2, VPlus en G.fast
ADSL2+ is nu de oudste nog gebruikte techniek en wordt voornamelijk gebruikt bij de lange lijnen van 500+ meter. ADSL2+ maakt gebruik van lage frequenties, namelijk 0 tot 2.2 MHz. Hierdoor duurt het lang voordat de signalen uitgedempt zijn en kunnen ze op lange koperlijnen gebruikt worden. En nadeel is natuurlijk dat er weinig bandbreedte aanwezig is en dus maximaal 24 Mb/s download en 1.4 Mb/s upload gehaald kan worden. Dit is in een ideaal geval, als de lijn langer dan een kilometer wordt neemt dit snel af.
VDSL2 is de volgende techniek die nog in omloop is. Dit hebben de meeste klanten nu. Profiel 8 biedt 8.8 MHz aan bandbreedte en kan daarmee 50 Mb/s halen tot maximaal een kilometer. Profiel 17 gaat tot 17.6 MHz, het dubbele, en haalt daarmee ook dubbele snelheden, 100 Mb/s dus. Alleen omdat hogere frequenties gebruikt worden dempt het signaal sneller uit en mag de lijn dus niet langer dan 600 meter zijn.
VPlus is simpel weg de volgende stap. Bandbreedte voor verdubbeld naar 35.3 MHz en de snelheid verdriedubbeld (er wordt ook hogere modulatie gebruikt) naar maximaal 300 Mb/s. Echter moet hiervoor de afstand weer een stuk korter zijn: 200 meter. Indien je de hogere modulatie weglaat haal je nog maar 200 Mb/s maar wel over zo'n 400 meter.
Voor de echt super korte koperlijnen is
G.fast bedacht. Met een gigabit aan overdrachtssnelheid is het razend snel maar heeft ook heel veel bandbreedte nodig: Wel 106 MHz. Daardoor kan je op 100 meter 500 Mb/s halen en op nog kortere afstanden wel een gigabit.
Grafiek lengte/snelheid koperlijnen (.png)
Tabel technieken, snelheden en afstanden (.png)
Toekomstbestendig?
Waarom gebruiken we nu al deze technieken? Simpel: Het kost te veel geld/moeite om glasvezel naar iedereens deur te trekken, als dus een bedrijf met een winstoogmerk. Waarom miljarden investeren als we ook verouderde koperlijnen kunnen misbruiken? KPN sluit simpelweg een aantal straatkasten aan op het glasvezelnetwerk, en vanuit daaruit lopen de koperlijnen dan naar de klanten. Over deze kortere lijnen kunnen dus hogere snelheden worden gehaald en iedereen is weer blij. Dit werkt voor nu, maar is absoluut niet toekomst bestendig. Het opschalen van deze technieken is kost heel veel tijd terwijl glasvezel naar 10, 40 of 100 Gb/s kan door er een ander kastje (welke nu al bestaan!) aan te hangen.
Kleine toevoeging: KPN is gewoon een commercieel bedrijf met winstoogmerk, dus helemaal logisch dat ze winst willen maken. Het gaat mij meer om gebrek aan visie bij zowel het Ministerie van Economische Zaken als het ACM. Gooi elke vorm van vaste infrastructuur open (dus ook de kabel, het is meerdere malen gedemonstreerd dat het prima kan) en stop een paar miljard in het stimuleren van de aanleg van glasvezel. Dit verdient zich binnen no-time terug, gaat tientallen jaren mee en schaalt op naar 100'en Gb/s. Bedenk even hoe wij er nu bij hadden gezeten als ze de huidige mentaliteit hadden gehad bij het aanleggen van het elektriciteit- en telefoonnetwerk.
[Reactie gewijzigd door Balance op 2 maart 2017 20:38]