KPN toont nieuwe Experiabox V10a met vplus-ondersteuning - update 2

KPN gaat een nieuwe Experiabox verstrekken aan klanten. Het gaat om het model V10a van de fabrikant Arcadyan. De modem/router ondersteunt direct de dsl-techniek vplus voor 200Mbit/s-snelheden.

KPN heeft de komst van de Arcadyan Experiabox V10a nog niet officieel aangekondigd, maar de modem/router staat op de faq-pagina van het telecombedrijf. De modem/router is wit, en voorzien van de naam Experiabox V10 en twee leds aan de voorkant.

Aan de achterkant zitten de aansluitingen voor dsl, telefoon, usb en wan. Er zijn drie lan-aansluitingen, en ook de knoppen voor resetten en in- en uitschakelen zitten aan de achterkant. De wps-knop zit aan de zijkant.

Een bron van Tweakers bevestigt dat de box direct vplus-verbindingen ondersteunt. KPN is bezig vplus aan te bieden via zijn netwerk. Deze uitbreiding op vdsl2-vectoring zorgt voor hogere frequenties, waarmee de downloadsnelheid op 200Mbit/s kan komen te liggen, met een uploadsnelheid van 60Mbit/s. In combinatie met pair bonding kunnen de snelheden theoretisch op 400Mbit/s uitkomen, maar pair bonding ondersteunt de box volgens meerdere tweakers niet.

De Experiabox V10 van ZTE kan na een update vplus en bonded vplus ondersteunen. De overige specificaties van de Arcadyan Experiabox V10 komen vrijwel overeen met die van de ZTE-variant. Zo is ook ondersteuning voor 802.11ac-wifi standaard aanwezig. KPN zou de V10a-versie van de Experiabox volgens de bron op korte termijn gaan verstrekken aan klanten. Tweakers heeft vragen uitstaan bij de provider om dit bevestigd te krijgen.

Update, 14.00: KPN heeft een reactie gegeven: "Wij zijn inderdaad een nieuw type Experiabox aan het testen. Zodra deze testen zijn afgerond, zal deze langzaamaan beschikbaar komen naast de bestaande Experiaboxen."

Update, maandag: Volgens meerdere tweakers ondersteunt de Experiabox V10a geen pair bonding.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-06-2018 • 11:52

207 Linkedin

Reacties (207)

207
197
103
3
1
43
Wijzig sortering
Kan iemand mij in jip en janneke taal vertellen wat Vplus is? en waarvoor het gebruikt wordt?

[Reactie gewijzigd door ferragosto op 29 juni 2018 12:18]

Vplus is een uitbreiding van de VDSL2-standaard. Door slim met de signalering en ruisonderdrukking om te gaan kunnen er veel hogere snelheden over de bestaande koperlijntjes worden gehaald (mits de afstand niet te groot is*). Waar nu de maximum voor enkele lijn zo'n 100 Mbps is, is dat straks 200 Mbps.

Omdat er de mogelijkheid tot "bonding" (er lopen doorgaans twee aderparen) is, mag je de theoretische maxima ook verdubbelen, alhoewel dat vaak niet standaard wordt aangeboden.

Lees vooral ook de openingspost van: Het grote xDSL-topic

*Na de eerste paar honderd meter kabel zijn de topsnelheden wel gezien. Boven de 1 km hebben deze nieuwe technieken nauwelijks zin. Vandaar dat KPN tegelijkertijd bezig is om glasvezel naar de straatkasten te leggen (Fiber-to-the-Cabinet), zodat je niet de hele afstand naar een wijkcentrale hoeft te gaan over koper.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 29 juni 2018 12:43]

Bedankt voor je uitleg, dit is perfect voor mijn situatie, ik zit zo'n beetje bovenop de centrale (ik haal snelheden boven wat ik heb in mijn abo) (100-20 maar haal 100-30) Rol maar uit!
Bij VDSL capt KPN alleen de downloadsnelheden, afhankelijk van het gekozen abonnement. Je krijgt wel altijd de maximaal beschikbare uploadsnelheid. Dat is inderdaad 30 Mbit/s. Naast mijn huis staat ook zo'n kast, waardoor ik ook 100 Mbit/s down en 30 Mbit/s up binnen krijg. Het maakt daarbij dus niet uit of je volgens het abonnement 20, 8, 4 up of zelfs nog minder behoort te krijgen. Na de upgrade naar VDSL2 gaat dat naar 60 Mbit/s. 😌
Grappig, ik zit bij Telfort (KPN-dochter) en bij mij lijkt juist de download uncapped, hij geeft de max die m'n modem/router ook aangeeft (en met 50Mbps hoger dan m'n abo van 30).
Upload is met 10Mbps ook hoger dan m'n abo, maar volgens m'n modem/router is de mogelijke max 15Mbps, de upload is dus wel capped.
Via Fourstack (https://netco-fpi-info.fourstack.nl/) kun je zien wat er op jouw adres technisch mogelijk is en welke upgrades er zijn gepland.
Helaas is die niet altijd even up to date, vooral niet met de geplande upgrades / migraties
Als je dicht bij de centrale zit is de kans dat je VDSL kan gebruiken een stuk kleiner, dan val jij waarschijnlijk onder de "binnen ring" en doen partijen als de ACM en andere profiders een stuk moeilijker (omdat KPN eigen apparatuur moet plaatsen in de TFC ipv. dat iedere profider hun eigen apparatuur heeft per lijn). Mogelijk zal jij hier dus niet van kunnen profiteren door bestaande regelgeving (die de consument zou moeten beschermen maar helaas in dit geval alleen maar kwaad doen).

[Reactie gewijzigd door SECURITEH op 30 juni 2018 11:18]

Houd het met vectoring en Vplus maar op max 600 meter.
1000 meter met Vectoring en zeker Vplus is een utopie.
Nee joh. Vectoring op 800 meter kan de 100Mbit/s per lijn nog wel halen. Beetje afhankelijk van de kabelbundel.
In dat geval moeten er zeker geen aliens op de DSLAM zitten als het een grote DSLAM betreft met 400+ klanten, plus je moet kwalitatief een goede koperkabel in de grond hebben liggen.
En dan nog, op 800 meter 100 Mb halen is zeker niet de norm.

In de meeste gevallen blijft het zo met vectoring en meer met Vplus, als je net over de grenzen van de lengte aankomt, dan kakt de snelheid hard naar beneden.

[Reactie gewijzigd door cHoc op 30 juni 2018 18:26]

Ja, of juist niet. Want meer klanten = meer vectoring = minder overspraak.

Verder is het niet de norm, maar ~90Mbit/s op 800 meter op een vectoring aansluiting is zeker wel gebruikelijk

[Reactie gewijzigd door RobinF op 30 juni 2018 18:28]

Het maximum voor een vectoring groep is 382 klanten, dit heeft te maken met het maximum aan te sluiten klanten op een DSLAMkaart en het maximaal aantal kaarten binnen een vectorgroep.
Op een locatie met meer dan dat aantal klanten word de locatie opgesplitst in meer dan 1 vectorgroep.

Dus meer klanten, meer vectoring, minder vectoring gaat dan niet op.

Daarnaast betekend het voor het vectoriseren wel, hoe meer klanten hoe meer werk om te vectoriseren, want de ruisonderdrukking moet wel per klant berekend worden, en toegepast worden per klant.
Je kant niet 1 ruis-profiel berekenen en dat op alle klanten zetten.
Goede uitleg. Hoe zit het eigenlijk met de ping snelheden van deze nieuwe technieken? De snelheid vind ik boven de 100mbit minder belangrijk. Maar met glas merk je wel dat je weinig latency hebt. Als je glas tot aan de straat hebt zal het ook wel meevallen. Maar je hebt natuurlijk wel wat omzettingen.
Redelijk laag. Bij vectoring vdsl zit je op zo'n 10ms (ping) richting o.a. servers in grote datacenters in Amsterdam
Tot een meter of 600 kunnen ze deze snelheden redelijk goed garanderen en tot 1km kunnen ze in ieder geval hogere snelheden aanbieden maar daarboven gaat het heel snel achteruit en is het inderdaad redelijk zinloos.
Vplus werkt op het 35b profiel. Snelheden tot 250mbit zijn mogelijk tot op 550M (afhankelijk van kwaliteit kabel, aansluitpunt woning, binnengeleiding, etc)

Voor de geïnteresseerden Vplus info: Klik.
Vdsl Plus. De volgende tree op de DSL trap.
Van 4 naar 3 LAN poorten zo te zien, weer een stapje achteruit helaas.
Inderdaad zeer jammer. Ook met de reden dat wij thuis al 3 switches moeten gebruiken om alles bekabeld te krijgen. En dat zullen in de nabije toekomst dus wel meer worden.
Waarom niet meteen een 24port 19" gbit managed switch neerzetten? Klein rackje eromheen, kijkt leuk. Koop je tegenwoordig voor luttele tientjes via de bekende 2e hands kanalen...
Het punt is dat ik die wel heb, maar de ruimte er simpelweg niet voor heb om deze ergens neer te zetten, anders was deze er al lang geweest. En deze overigens meer herrie maakt dan de gemiddelde straaljager die volledige afterburners aan heeft voor je neus.
Ik heb hier een Cisco 24 poorts en die is muisstil. Heeft wel een kleine ventilator maar hoor je echt niet
Ze zijn er dus wel
Ja, ben er van bewust. Het is dat het netwerk aangepast moet worden thuis maar dat pas als alles klaar is en de kabels allemaal gelegd zijn ;)
Dat "herrie" verhaal is al lang niet meer aan de orde / hoeft niet meer zo te zijn. Ik heb een netgear GS724T , deze is zelfs passief gekoeld, dus geheel stil (oppassen, er zijn meerdere versies, de oudere hebben nog een kleine fan). Die oude switches maken inderdaad een klereherrie en verstoken een hoop stroom. Moderne versies hebben een kleine SOC (system on chip) die alles doet en verstoken ~20 watt.
Zou dit graag willen, alleen krijg ik in een bestaande woning (mid jaren 90) geen 13 kabels door het huis getrokken zonder dat dit lelijk/zichtbaar is. Ben al zeer blij dat ik tijdens verbouwen direct een kabel naar mijn PC kamer getrokken heb (oude telefoonkabel eruit, LAN erin).

19" switch is geluidtechnisch overigens niet handig...

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 29 juni 2018 13:28]

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig gewoon 19" passief gekoelde managed gbit switches. Ik heb zelf tijdens het betrekken van een bestaande woning over drie verdiepingen vertikaal een paar flinke kabelgoten in de kamerhoeken geplaatst. Heb daar tot op heden geen spijt van. Daar hoeven ook geen dertien kabels doorheen; in mijn geval een stuk of vier en op iedere verdieping een switch. Nogmaals, kost tegenwoordig, zeker gebruikt, geen drol meer. Maw. niets houdt je tegen je huis vol te bouwen met mooie gbit lan apparatuur, wat altijd een goed idee is :)
Genoeg 19” managed 24 poort switches zinder geluid hp 1810 of 1820 zijn prima (24 zonder fan) 1920 is geloof ik ook fanless.

Consumenten merken als TP-link en d-link hebben ook genoeg stile switches met 24 poorten.
Als je DSL gebruikt (ipv Glas) heb je gewoon de 4 LAN poorten tot je beschikking.

Bij Glasverbindingen komt er een normale UTP vanaf je Glasaansluiting naar je modem en dan ben je dus één lan poort kwijt daar aan inderdaad. Maar goed daar krijg je dan Glas voor terug.

edit: volgens mij.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 29 juni 2018 12:15]

Onjuist, glas komt met sfp gewoon direct in de modem.
Hoe bedoel je dit? Toen ik glas had kreeg ik gewoon een aansluiting met RJ45 erin die naar mijn (eigen) modem / router liep.
Ligt aan je router, sommige werken met SFP modules... dan kun je glas ook zonder om te zetten naar RJ45 aansluiten op je router :)
Oké, duidelijk, die optie is mij nooit geboden en volgens mij kan deze router het ook niet dus dan alsnog de WAN poort gebruiken. :)
Is ook niks mis mee hoor ;)
Goede kwaliteit kabel gebruiken en niks aan het handje :)
De glaskabel gaat bij mij gewoon dmv een spf module mijn modem in.

https://nl.hardware.info/...aytek-vigor-2132fvn/fotos
Dit geldt alleen voor de draytek modems. Deze hebben de sfp poort direct ingebouwd in het modem
Ik heb KPN glas en gewoon 4 poorten.
Modem is 14 dagen geleden gewisseld, want de lichting, die januari-februari werden uitgegeven, zijn af fabriek al niet goed zei de monteur.
Ik zie een WAN-poort, maar óók een DSL-poort. Net alsof je de modem ook als alleen-router kunt gebruiken als je al een ander DSL-modem (zonder routerfunctie) hebt. Wellicht dat je in modemrouter-mode de (dan nutteloze) WAN-poort als LAN-poort kunt gebruiken. Zou me niets verbazen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 29 juni 2018 12:40]

De wan poort is voor een glasvezel aansluiting en de DSL poort voor DSL aansluiting

[Reactie gewijzigd door Jessez op 29 juni 2018 13:44]

Vind ik persoonlijk geen issue. Alle apparaten bij mij draaien op Wifi, alleen de gamebak is bedraad.
...en anders gewoon een switch er achter hangen, zie het probleem ook niet echt.
Handig als je ISRA punt in de meterkast uitkomt, niet in de woonkamer zoals bij mij, daar wil je toch de nodige bekabeling, stroom, hitte, geluid, en ruimte beperken.
Handig als je ISRA punt in de meterkast uitkomt, niet in de woonkamer zoals bij mij, daar wil je toch de nodige bekabeling, stroom, hitte, geluid, en ruimte beperken.
Het is één extra stroomdraadje, terwijl er al (op zijn minst) vier netwerkkabels naartoe lopen (anders heb je immers geen switch nodig), is dat echt zo'n probleem? Ik weet niet hoeveel een losse switch verbruikt, maar dat kan toch niet veel zijn? :-o Dit is de eerste keer dat ik iemand bezorgd hoor zijn over de hitte en het geluid van een switch (consumer grade; een rack mount met tientallen poorten is een ander verhaal).

Dan blijft eigenlijk alleen over dat het onhandig is om nog een extra kastje kwijt te moeten. Van de ene kant zie ik je punt, van de andere kant denk ik dat het niet meer dan redelijk is dat ze het apparaat zo goedkoop mogelijk willen houden en dus geen aansluitingen hebben die (ruwe schatting) nog niet eens een procent van hun klanten zal gebruiken.
Anoniem: 310408
@dvdk12629 juni 2018 13:31
Hoeveel 'hitte' maakt dat ding dan dat dat een probleem is in de woonkamer? Zodra de verwarming aan is heb je er natuurlijk alleen maar baat bij!
krijg je zelfs gratis als je belt en zegt dat je poorten vol zitten
Dat is inderdaad niet zo mooi, gebruik bij de mijnde all 4. Word nog wat als mijn v10 ooit stukgaat
Simpele switch erachter (5-8 poorts) en klaar.
Dat is inderdaad de beste oplossing, alleen wel weer een extra bakkie aan het stroom. heb alles precies zo weggewerkt dat er geen ruimte is voor een extra stekker xD
Mag je meer apparaten draadloos laten connecteren ;-)
Inderdaad vervelend. Bij mij lopen er 4 draden door het huis. Eén minder zou kunnen, maar is niet wenselijk.
Persoonlijk heb ik nu al meerdere 12 poort switches staan die je voor een paar tientjes kan halen. 1 in de woonkamer (voor TV en consoles), 1 op de 1e verdieping voor PC's, extra Wifi module en 1 op de 2e verdieping voor printer, PC's en nog een Wifi module. En de switch op de 2e verdieping is ingeplugd op de switch van de 1e verdieping atm. (maar singds kort heb ik ook direct een kabel lopen van de bg naar de 2e verdieping via een kabelschacht). En de switches zijn klein genoeg om ze tussen een muur en een kast/tv meubel te leggen.
Maar hopen dat de Bridge mode er in komt!
DMZ werkt toch niet lekker met de edgerouter.
Ik heb heel de Experiabox ertussen uit gehaald.
En vervangen door pricewatch: Ubiquiti EdgeRouter X
Heerlijk! heb alle controle weer terug :).
Ik vind het maar lelijke grote apparaten met veelste weinig mogelijkheden.

Voor mijn ouders een prima ding hoor, geen omkijken meer naar. maar als je net iets meer wilt loop je snel tegen beperkingen aan.
Heb ik ook gedaan, met een Edgerouter Lite, maar dat werkt alleen met glasvezel. Voor ADSL heb je nog altijd een modem nodig.

Heb nu 800/800. Vraag me niet hoe dat kan :) Fluctueert tussen 600 en 800. Upload is zelfs vaak iets sneller dan down.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 29 juni 2018 13:16]

Nee hoor, je hebt Edgerouters met SFP-slot. Normaal steek je hier SFP-modules voor glasvezel in, maar je hebt er ook voor VDSL. Aangezien VDSL (dus geen ADSL2+) Ethernet-gebaseerd is werkt dit zonder gekke zaken, al zul je (afhankelijk van je ISP) misschien wat zaken als VLAN-tagging en PPPoE moeten instellen. Maar dan zit je VDSL-verbinding wel gewoon direct in je Edgerouter!
Interessant wat je daar zegt, wist ik niet. Betekend dit dat wanneer ik een sfp pci express kaartje koop, deze als wan interface in een pfsense router prik, en ik daar een vdsl2/vplus sfp module insteek , ik dit op deze manier werkend kan krijgen??? En dan de vraag: kan bsd of linux overweg met vdsl/vplus bonding?? En kan een edgerouter met bonding overweg via deze constuctie?
Als het goed is wel. BSD of linux heeft volgensmij niets met vdsl/vplus te maken, maar de SFP module moet dit doen.
Er zal iets van pppoe oid over de lijn lopen, punt is dat het bonding verhaal me wel iets lijkt wat de host software moet doen? Ik neem aan dat uit twee verschillende aderparen ook daadwerkelijk twee netwerken komen?
Nou, niet echt "netwerken". Nu is bonding op één SFP niet zo gebruikelijk en gaat dit was andere oplossingen vergen, voor VPlus en (V)VDSL kan dit gewoon werken. En die PPP sessie kan die host vast wel opbouwen.
Voor een voorbeeld: http://www.proscend.com/en-gb/product/vdsl2/180t.html

In de specificaties staat dat ook ADSL en ADSL2+ ondersteund wordt, maar deze technieken zijn ATM-gebaseerd en hiervoor moet je normaal in je modem nog VPI/VCI instellingen maken. Dit ondersteunen switches en routers waar je de SFP in prikt over het algemeen niet. Mogelijk moet je hiervoor iets met firmware rommelen om het werkend te krijgen. Zoals gezegd is VDSL gewoon ethernet en zijn deze instellingen niet meer nodig.
Enige probleem waar je wel tegen aanloopt is dat KPN niet de SIP-gegevens wilt vrijgeven. Zelf had ik enige tijd met de experiabox 8 de bridge mode ingesteld, maar sinds het tv kastje op routed mode is gezet ontvang je geen tv signaal meer. Tot nu toe lijkt het wel alsof ze willen verplichten dat mensen met vdsl of adsl2 gebruik maken van de experiabox.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juni 2018 13:25]

En hoe heb jij dit precies gedaan? Reactie van @jurri@n hieronder begrijp ik, maar een Edgerouter X heeft geen SFP port. En zover ik weet heeft de X nog altijd geen modem functie.
De Edgerouter X heeft geen SFP-slot, maar de (iets duurdere) Edgerouter X SFP wel :) Je kunt de SFP ook in een switch of media-converter met SFP-poorten steken en de VLAN's doorzetten naar je router (voor de mensen met iets meer netwerk-kennis).
Heb je ergens een guide om dit op te zetten?
Ik heb zelf alles zoveel mogelijk open gezet in de experiabox en er een eigen router/wifi/dhcp achter hangen, maar als ik de experiabox kan vervangen voor iets waar ik meer controle over heb dan graag!
Leuk dat vplus, maar als je een aansluiting hebt rechtstreeks op de wijkcentrale (dus niet de straatkast) dan heb je zelfs nog geen VVDSL!
Was het vroeger een voordeel om zich mogelijk bij de centrale te wonen, nu is het blijkbaar een nadeel..
Is het niet zo dat er dan gewoon vplus apparatuur in de centrale staat?

Zij(KPN) verplaatsen het naar de straatcabinets om minder weerstand te creëren (lees:minder koper=minder weerstand, dus meer snelheid).
Kan mij niet voorstellen dat als je direct op de centrale zit hier geen mogelijkheid voor is.
Niet iedere wijkcentrale heeft actieve apparatuur voor DSL staan. Het is jaren geleden begonnen vanuit de MDF (hoofdcentrale voor een stad, grote steden hebben soms meerdere MDFs). Met de komst van VDSL is KPN begonnen om de buitenring (de wijkcentrales verder dan 1,5 kilometer van de MDF) te voorzien van actieve apparatuur. Mogelijk valt de wijkcentrale van Slaay binnen de binnenring of zitten er te weinig DSL-klanten op om het voor KPN rendabel te maken de centrale te upgraden.

Mocht het een binnenring-wijkcentrale betreffen: goed nieuws! KPN gaat sinds kort ook de wijkcentrales in de binnenring voorzien van actieve apparatuur!
Nope. Elke wijkcentrale heeft bij KPN DSL-apparatuur. Zelfs in stedelijke gebieden staan wijkcentrales te ver uit elkaar om klanten in het verzorgingsgebied van een centrale te laten bedienen door een andere centrale. Als je op fourstack bij Distributiepunt MDF ziet staan, dan staat de DSLAM in 'jouw' wijkcentrale. Als er SDF staat, dan staat de DSLAM in een actieve straatkast.
Nee, MDF betekend dat het vanuit de 'hoofdcentrale' vanuit jouw stad geleverd wordt. Daar kan nog steeds een wijkcentrale tussen zitten (al is de centrale dan vaak niet meer dan een soort patchkast). SDF is een actieve wijkkast. In straatkasten (als die al gebruikt worden) wordt normaal nooit actieve apparatuur geplaatst, want die hebben veel te weinig aansluitingen.

Ik weet niet of fourstack ook de naam van de MDF of SDF weergeeft, maar die info zie ik (op m'n werk, ISP) wel gewoon en ik weet waar in mijn woonplaats de wijkcentrales staan. Toch wordt overal in deze plaats vanuit de MDF geleverd, op 1 wijk na (waarbij dan ook keurig de SDF-naam teruggegeven wordt).
Misschien hebben we last van spraakverwarring. Als ik zeg 'wijkcentrale', dan bedoel ik eigenlijk 'nummercentrale' (de soort waarvan er ca. 1360 zijn in ons land). Die staan op een enkele uitzondering na gewoon veel te ver van elkaar om zinnig DSL-diensten via alleen wat koperdraad te kunnen leveren in het gebied van een andere centrale. Ik heb in het verleden wel eens stenen gebouwtjes gezien waar eigenlijk alleen een grote verdeler in stond. Als dat is wat je bedoelt, dan zijn we het denk ik feitelijk niet oneens.

Heb je een voorbeeld van wat jij verstaat onder een wijkcentrale waar geen actieve DSL-apparatuur zou moeten staan?

[Reactie gewijzigd door ZwarteIJsvogel op 29 juni 2018 17:00]

Ik denkpnk dat we inderdaad hetzelfde bedoelen. Als je op https://vvdsl.diederik.it/map kijkt (tip: via het tandwiel rechtsboven ook even "no upgrade planned" aanzetten") dan bedoel ik de grijze punten met MDF ( noemt ze ook zo in hun WBA dienstverlening).

Dan heb je in de wijken nog verdeelkasten staan, vaak grijze kasten van (geschat) 80cm breed en 150cm hoog. Daarin vind je alleen schroefverbindingen tussen de aanvoer uit de MDF en de straatkabels. Voor actieve apparatuur is daar geen ruimte; dan zou de kast vervangen moeten worden door een grotere.

Je hebt ook nog een soort betonnen huisjes/bunkertjes waar PTT op de deur staat. Deze hebben ruimte genoeg, maar bevatten niet altijd DSL-apparatuur (ik ken er waar het wel staat, ik ken er waar het niet staat).

Tot slot heb je nog telco-ruimtes in sommige flats en verzorgingshuizen, vaak omdat het gebouw zoveel appartementen heeft dat het een wijk op zich vormt. Ook hier staat niet altijd apparatuur (zeker verzorgingshuizen vol senioren niet, veel bewoners hebben niet eens een pc).

Deze grijze kasten, huisjes/bunkertjes en telco-ruimtes zijn SDF (wederom volgens de naamgeving in KPN WBA) en zijn niet allemaal van DSL-apparatuur voorzien.
Ik ken die site. Helaas zijn daar nogal wat stippen ten onrechte grijs (Central Office). Ik ben eens wezen kijken bij drie suspecte locaties hier in de buurt (Heerlen). Bij alle drie heeft de adresinformatie in het veld Postcode de toevoeging KVD (Kabelverdeler). De eerste locatie was een actieve straatkast, de tweede een stenen huisje (PAN-huisje) met waarschijnlijk wel actieve apparatuur maar geen actieve koeling, de derde kennelijk zelfs een gewone kabelverdeler (geen hoorbare koelventilatoren). Geen daarvan zou ik willen kwalificeren als wijkcentrale.

Ik heb overigens wel de indruk dat KPN met het ombouwen van de straatkasten ook bezig is hun databases op te schonen. Het komt dus allemaal goed :)
Dat 'nieuws' is al 3 jaar oud en je bedoelt de wijkkasten in de binnenring:
nieuws: KPN brengt 100Mbit/s-vdsl naar nog eens 1,5 miljoen huishoudens

Dat is dus niet de wijkcentrale zelf, daar is nog steeds geen sprake van VVDSL/vplus...
Klopt die worden als laatste voorzien van een upgrade. Ze willen eerst de echte schrijngevallen aanpakken die nog niet boven de 10 Mbit uitkomen en zo werken ze verder terug. Het zal wel komen maar als je dicht in de buurt van een wijkcentrale woont dan ben je gewoon als laatste aan de beurt.
Anoniem: 877483
@slaay29 juni 2018 12:53
Dit gaat volgens mij over de binnen- en buitenringen. Hier staat daar al wat extra informatie over: https://forum.kpn.com/int...ring-en-buitenring-424330

Dit is trouwens ook een mooi topic over xDSL: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1648101
Dus de huidge V10s kunnen ook gewoon vplus?
Kwestie van firmware update, dicht bij de straatkast/centrale zitten en gassen maar?
Wat was de afstand ook alweer? Onder 300-400 meter voor volledige vplus snelheid?
Ja.

Ik heb een 7581 van XS4ALL en die doet 203 Mbps / 30 Mbps achter het modem. DSL snelheden zijn 222 Mbps / 33 Mbps. Dit is met Vplus, een ader paar. De straat kast staat in een parkje aan de andere kant van de straat van mijn appartementen complex dus zal paar honderd meter zijn.

Gekke is dat KPN supervectoring (Vplus) al sinds 1-2 maanden aan het uitrollen is, maar de upgrades niet gemeld worden. Bij mij vloog DSL er ineens vorige week uit, XS4ALL al gebeld,, maar bleek dus een upgrade te zijn.
1 aderpaartje (dus geen pair bonding) en je haalt een linesync van 222/33? Pics or it didn't happen ;)
Wat is hier bijzonder aan? Dat is gewoon een standaard snelheid voor vplus op korte afstand van straatkast
Dat is het mooie van Vplus. Op 1 aderpaar dus 200/30 als je dat abonnement afneemt.

Zodra bonding mogelijk wordt in de toekomst, gaat het naar 400/60.
Ik woon praktisch aan de overkant van een wijkcentrale. Er kwam volgens monteur meer dan 200mbits binnen.
Dit werd vervolgens door KPN afgeknepen naar 100mbits, zoals afgesproken.

Een firmware update is niet eens nodig. Het gaat meer over 400mbits pair bonding vermoed ik.
In wijkcentrales zal er geen Vplus geleverd worden, enkel vanuit straatkasten.
Dat kan ik me prima voorstellen, als ik hier al meer dan 200mbits binnen krijg.
Dan ben jij aangesloten op een straatkast, en niet vanuit een centrale.
Oké, verkeerd begrepen. Ik heb het wel over 1,5 jaar terug ongeveer.
In theorie zullen mensen die tot 200 Mbs kunnen halen en 2-3 tv;s willen aansluiten de V10a modem kunnen krijgen. In gebieden waar wel 400-500 Mb beschikbaar is zal al snel dan de V10 modem worden geleverd. De V10a modem is overigens niet gechikt voor pair bonding en zal gemiddeld een upload hebben van 30-40 Mbit/s op VDSL en Vplus. Je kan overigens maar 1 telefoon aansluiten.

Als het goed is zal Vplus vanaf 2 juli beschikbaar zijn mits het beschikbaar is op locatie. Per 1 juli gaan de snelheden zoiezo omhoog van 60Mbits/80Mbits naar 100 Mbit/s. Upload is nooit begrenst over koper.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 29 juni 2018 17:59]

Zit ik hier perfect. Woon in polder en heb de kast op nog geen 75 meter van mijn huis staan.
Lekkuh.
Kan hier ook 200 halen maar KPN kapt het nog af op 100
Klinkt goed. Alleen jammer dat ik kennelijk nooit voor dit soort verbeteringen en technieken in aanmerking kom. Diverse keren aan KPN gevraagd wat de mogelijk heden zijn, maar ik moet het blíjven doen met 12Mbit/s. De prijs verhogingen voor een theoretisch haalbare snelheid van mijn abonnement worden gelukkig wel netjes doorberekend.
Gewoon uit nieuwsgierigheid, maar zijn er geen andere mogelijkheden bij jou thuis? Kabel, glasvezel? Ik ken het probleem. KPN kwam bij mij nooit boven een 10 Mbit uit door oudere KPN bekabeling in het appartementen gebouw. Helaas wilden ze dat niet upgraden (we konden zelf niet eens in de verdeler in het gebouw, alleen KPN had de sleutel). Ben toen over gegaan naar kabel internet (dat kon gelukkig wel bij ons).
Ja ik heb wel een mogelijkheid om voor de kabel te kiezen. Alleen zijn er andere redenen dat ik niet naar de kabel (meer) wil. Ook zit ik voor mijn werk verbonden aan KPN. Ik ben overigens ook wel heel tevreden over de andere zaken van KPN. Maar op het vlak van snelheid kunnen ze mij kennelijk nooit iets bieden. Het lijkt of de wereld wel door ontwikkeld maar KPN niet in mijn locatie meer wil investeren. Dat is vermoedelijk ook de reden waarom het overgrote deel van Maassluis (mijn woonplaats) inmiddels bij Caiway op glas zit.
Kijk eens of je kan uitwijken naar hun 4 g oplossing. Hoor daar best goede berichten over.
Indeed. Check kpn.com/buitengebied of het kan. Kost je niets extra (mits je het juiste abo hebt, en nog een aantal voorwaardes). Maar je gaat er wel op vooruit, jouw basisverbinding + 4g = profit!
Ja, als je er voor je werk niet zomaar weg kan is het natuurlijk lastig.
Helaas wilden ze dat niet upgraden (we konden zelf niet eens in de verdeler in het gebouw, alleen KPN had de sleutel). Ben toen over gegaan naar kabel internet (dat kon gelukkig wel bij ons).
Dit is onzin. KPN is wettelijk verantwoordelijk voor de infra tot aan het IS/RA punt. Het IS/RA punt en alle verantwoordelijkheden eromheen zijn wettelijk gedefinieerde begrippen. Dat IS/RA punt bevindt zich in de technische ruimte van het gebouw en de gebouwbeheerder is de enige die toegang heeft tot die ruimte. KPN monteurs gaan natuurlijk niet een bos met sleutels mee sleuren naar elke klus.

De infra vanaf het IS/RA punt in het gebouw wordt beheerd door de gebouwbeheerder, dat wil zeggen dat de kabels in het gebouw verantwoording zijn van de huisbaas/bewoner/VVE.

Het lijkt mij dat jij een luie huisbaas/VVE had die het maar zo van de hand wees om ermee klaar te zijn.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 30 juni 2018 01:34]

Probleem is dat we daar als VVE niet in kunnen. De verdeler waar de binnenkomende kabel verdeelt wordt naar de appartementen is van KPN. Alleen KPN heeft de sleutel en alle eindpunten in de appartementen zijn zelfs nog met PTT gemarkeerd. Ik was al snel klaar met de discussie met KPN en ben overgestapt op Ziggo. Dat werkt, bij ons tenminste, probleemloos.
Probleem is dat we daar als VVE niet in kunnen.
Dat is een probleem van de VVE, de sleutels van alle technische ruimtes horen in een sleutelkastje bij de hoofdingang te zitten. Dat dat sleutelkastje er niet is of dat de sleutel kwijt is, kan KPN niks aan doen natuurlijk.
De verdeler waar de binnenkomende kabel verdeelt wordt naar de appartementen is van KPN.
Dat klopt en daar houdt het ook op. Dat is een wit (zal onderhand wel grijs of beige zijn) kastje aan de muur waar alle appartementen op worden gelast.

https://www.acm.nl/sites/...l_aansluitlijn_020702.pdf
Alleen KPN heeft de sleutel
Dat klopt niet, KPN heeft die sleutel nooit gehad. Nogmaals, die sleutel is een verantwoordelijk van de gebouwbeheerder. Als de sleutel van de technische ruimte zoek is dan is het onmogelijk om allerlei vormen van onderhoud uit te voeren.
en alle eindpunten in de appartementen zijn zelfs nog met PTT gemarkeerd.
Dan is dat gebouw jaren 70 begin jaren 80 gebouwd. Dat er PTT op staat wil niet zeggen dat het is aangelegd is door de PTT, maar grote kans dat het wel zo is. In 1999 is er een duidelijke definitie gekomen van waar de verantwoordelijkheden precies liggen en dat is tot aan de hoofdaansluiting. De verdere verdeling in het gebouw is van de gebouwbeheerder. Daar heeft KPN niks mee te maken.

Ik vindt het ook raar dat jij denkt dat je discussie kan voeren met KPN over dingen waar ze helemaal geen verantwoordelijkheid over dragen.

Het komt vaker voor dat de toenmalige VVE/gebouwbeheerder zijn zaken niet op orde heeft. Het werkt zolang het werkt en niemand heeft er behoefte om eraan te zitten. Nu jaren later moet er onderhoud gebeuren en weet niemand meer wat er aan de hand is. Daarbuiten heeft KPN nooit een sleutel van die ruimte gehad, die hoort in een sleutelkastje bij de hoofdingang te zitten. Dat is in elk gebouw zo, toen al en nu nog.

KPN heeft in het gebouw niks te willen, hun verantwoordelijkheid houdt op bij het stijgpunt van de IS/RA. De sleutel van die ruimte en het onderhoud wat ermee gemoeid is, is een probleem van de VVE/gebouwbeheerder.

Ik ben blij voor je dat je een oplossing hebt, maar ga aub niet zomaar me de vinger wijzen. Het is de VVE die z'n zaken niet op orde heeft, niet KPN.

Buiten dat, als het is aangelegd door het toenmalige PTT dan is er zeker hoogwaardig materiaal gebruikt, een voordeel van het Nederlandse over dimensioneren. Er zal wel iets anders aan de hand zijn dat jij een zwak signaal binnen krijgt, maar aan de kabels zal het niet liggen. Misschien begin jaren 90 aangelegd door een prutser ofzo, maar ook dat zet mijn verhaal weer kracht bij.

Als jezelf ook een beetje logisch nadenkt dan had jezelf tot bijna dezelfde conclusies kunnen komen, of dacht je nou echt dat KPN ergens een hele hele hele grote bos hebben met alle sleutels van alle technische ruimtes in Nederland? Nee natuurlijk hebben ze dat niet, is ook een onmogelijke klus om dat allemaal bij te houden. De sleutel ligt bij de gebouwbeheerder.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 30 juni 2018 22:02]

Sinds kort heeft KPN de vereisten van de 4G backup versoepeld; voorheen was 10 Mbit/s de grens, tegenwoordig 15 Mbit/s. Als je bij het dure KPN zit (en dus niet bij een dochter) dan zou je een 'gratis' 4G SIM aan kunnen vragen, waarna je vaste verbinding over 4G plaats kan vinden.

Hopelijk heb je goed 4G bereik thuis, anders schiet je er nog steeds niks mee op natuurlijk (zoals bij mij het geval is) - maar wellicht is het een uitkomst.

De enige oplossing is: zorg voor concurrentie. De enige reden dat marktpartijen hiermee wegkomen is omdat jij toch geen keuze hebt. Start een glasvezelinitiatief en heb veel, heel veel geduld.
Eind dit jaar betalen wij 365 euro per jaar voor een 1000/1000 verbinding via Tweak - na jarenlang in dezelfde situatie te hebben gezeten als jij.
Nou. Niet helemaal lekker verwoord. Maar het is sinds de versoepeling een hybride oplossing die load-balanced over DSL en 4G. Afhankelijk van de locatie en waar je het 4g modem plaatst kan je daar dus ineens flinke snelheden mee halen (100Mbit/s is zeker mogelijk)
Mogelijk, mocht je een goede 4G dekking hebben. Waar ik woon is geen 4G+ maar enkel 4G dekking (dus dan is het maximaal 50 Mbit/s), met 1 streepje blijft daar 10 van over. Gecombineerd met ADSL is het dan in een ideale wereld 20 Mbit/s, toch?

Met een buitenantenne kan het inderdaad interessanter worden, maar voordat je dat allemaal aan de praat hebt ben je heel lang en heel veel geld verder. Zonder garanties.

En dan ben ik nog niet over upload, ping en een vast IP begonnen :+
Buitenantenne ga je niet zomaar werkend krijgen met de hybride oplossing.

Verder is upload ook gewoon geloadbalanced en heb je een vast IP bij de hybride oplossing.

Ping kan ik niet heel veel over zeggen, maar problemen heb ik er niet mee.
Bedankt voor je tips.
Ik dacht dat ik screwed was met mijn 1-3mb/s snelheid terwijl ik echt Recht heb op 12mb/s.

GA verweg van Saarland mocht je Willen verheizen. En iets aan de snelheid doen? Ho Maar.
Waar woon/werk je?
Waarom heeft de experiabox v10a maar één telefoonpoort? Genoeg mensen die van allebei van de bestaande 2 poorten gebruikmaken.

Ook ben ik benieuwd waarom KPN weer met Arcaydyan in zee is gegaan voor de v10a, aangezien men(klant en Kpn zelf) zeer ontevreden was over de Experiabox v8 en de ronde witte Adsl variant. Is dit vanwege de problemen die ZTE fabrikant van de experiabox v7, v9 en v10 nu heeft met de VS en Donald Trump?

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 29 juni 2018 12:54]

Denk dat je zelf al het antwoord hebt gegeven, ZTE was praktisch failliet, totdat de amerikanen de touwtjes iets lieten vieren qua rechtzaken en claims.

KPN is verstandig geweest om te switchen, helaas naar arcaydyan, bekend van de klote experia spullen, maar misschien dat ze nu wel een goed product hebben.....
WiFi versterker van Arcadyan is prima.

De V8 was een ramp.
En ik denk dat KPN al voor die hele soap met ZTE en de US de keuze had gemaakt voor Arcadyan. Ik denk dat zo iets ook via een soort van aanbesteding gaat.

Qua Experiaboxen is/was ZTE "hofleverancier" :P de V7, V9 en V10 kwamen van ZTE. En dat waren eigenlijk prima modems, hier geen gezeik mee gehad.
Er zijn nog heel veel mensen met de V8 modem en V9 modem. De mensen die twee poorten willen gebruiken zullen gewoon de V10 modem krijgen. De V10a is geen vervanger van de V10 modem. Er zijn steeds meer mensen die verlengen of een nieuw pakket aanvragen en dan telefonie laten vallen. Dit was een half jaar geleden ook in het nieuws.
De WiFi versterker van KPN is van Arcadyan, de HMB2260 ook. Wat is je punt?
Binnenkort verstrekken aan klanten, dat is in bestaande klanten of nieuwe klanten? Want de enige keer dat ik een nieuw modem kreeg is was wanneer de oude het echt niet meer doet na een week meten en wegen door KPN.
KPN gaat echt geen oude modems preventief vervangen die nog werken
Jawel hoor. Maar t is ook zonde om die direct weg te moeten doen, daarom gebeurt dat nog niet met de H220N bijvoorbeeld. Ouderen worden al wel vervangen afhankelijk van meerdere variabelen.

Echter, alle modems zoals de H220N of ouder kan je gewoon vragen om omruil en dat wordt het geregeld.
Dat doen/deden ze wel als ze daardoor bepaalde (itv) diensten niet kunnen leveren aan de klant. Zo is mijn oude tg 789 modem een paar jaar geleden proactief vervangen door een v9 modem.
Je krijgt inderdaad een nieuw modem zodra de oude niet meer functioneert. Zelfs als de WiFi slecht is krijg je geen nieuwe. Dan kun je een 'WiFi Versterker' kopen van KPN.
Tenzij "slecht wifi" een defect in de Experiabox is (duh).
Dan inderdaad wel :) maar dat is logisch.
Waarom zou er een nieuw modem moeten komen voor deze technieken als de Experiabox V10 van ZTE het ook kan na een update? de specificaties blijven immers hetzelfde lees ik.
ZTE was op een haar na dood en loopt nog steeds risico.
Dat kon KPN waarschijnlijk niet direct zien aankomen, maar ik gok zomaar dat er wel een contingency plan lag en ze daarom ook een andere leverancier hebben gekocht. Daarnaast werken ze al heel veel samen met Arcadyan voor o.a. TV-ontvangers (die gek genoeg in het buitenland wél gewoon met WiFi kunnen werken), dus een logische keuze.

Ik ben blij om te horen dat KPN niet volledig meer afhankelijk is van ZTE.
Dan klinkt het inderdaad logisch! :) ik ben benieuwd vanaf wanneer ze beschikbaar komen.
Krijgen klanten van telfort ook de optie om deze Modem te ontvangen?
Tele2 is geen KPN (dochter) provider, maar een opzichzelf staande provider.
Dat betekent niet dat je geen Experia op hun netwerk zou kunnen gebruiken. Het is niet een product van KPN of een andere provider. Het is gewoon een cheap DSL modem gebouwd door een onbekende hardwareboer die niet eens een wikipedia-pagina heeft.

Dus als je per se zo'n apparaat wil, kun je er vast wel aan komen. Maar er zijn ook vast wel betere DSL-modems.
de xperiabox is gemaakt door ZTE, speciaal voor KPN, er is namelijk niets te vinden over de Xperiabox op de site van ZTE (internationaal, en chinees)
"de" Xperia box bestaat niet, er zijn diverse modellen, afaik van verschillende leveranciers.
de xperiabox {v10} is een andere benaming voor een minder bekend ZTE apparaat:
https://www.consumentenbo...xhn-h369a-experia-box-v10
Ja, en de V8 was een Arcadyan VGV7519.... Wat is je punt?
Volgens mij heeft Tele2 in sommige gebieden ook KPN als leverancier voor hun ADSL-verbindingen. Alleen glasvezel is volledig van hun, dacht ik.
Daarom zijn ze nog geen dochter
True, ik was te snel. Tele2 krijgt net zo waarschijnlijk als Telfort deze modem idd.
LOL .... deze techniek is voor KPN zelf nog niet eens volledig operationeel en dan beginnen jullie al over andere providers te zeuren 8)7

Lijkt me vrij duidelijk dat dit modem alleen geleverd gaat worden bij mensen die daadwerkelijk gebruik gaan maken van Vplus...
Tis geen kwestie van modem wissel en klaar he ... infra etc moet het ook ondersteunen of aankunnen en anders pech...
Zou ik niet weten. Zelf heb ik glasvezel via Telfort 500up/down, heeft deze modem dan zin?
Dit zijn twee totale verschillende technieken, dus nee dat gaat niet werken.
Hoe krijg je dat voor elkaar, ik kan toch echt niet hoger bestellen dan 200 mbit...
ik heb zelf ook glasvezel.

deze is aangekoppeld via een FIBER NT via Rj45 naar de xperiabox V10.

maar er zijn genoeg klanten van telfort die geen Fiber hebben maar nog DSL.
met snelheiden tot 50mb/s afhankelijk van de lengte tot de centrale. (ik woon er 150 meter vanaf, en zo volgens kpn via adsl maar maximaal 37mb/s kunnen krijgen)
Als ik een fiber kon krijgen met rj-45 komt de experiabox aan een switch te hangen zodat mijn pc gewoon direct het internet op kan....
Of NLE? Die gebruiken ook de Experiabox. Sowieso ben ik er nog steeds verbaasd over dat er 'gewoon' hd-tv en een bandbreedte meer dan genoeg voor Netflix HD uit een paar koperdraadjes komt voor nog geen 30 euro.
Je moet wel flink wat klachten hebben wil je voor een ander model router (zoals KPN aanbiedt) in aanmerking komen. Eerst wordt sowieso nog de oude voorraad Experia v8 boxen weggewerkt, en dan komen pas andere/nieuwe boxen aan bod.
Toch heb ik al 3x een installatiepakket met een v10 gekregen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee