KPN gaat 400Mbit/s-dsl vanaf tweede kwartaal breed beschikbaar maken

KPN begint in het tweede kwartaal met het breed uitrollen van bonded supervectoring, waarmee dsl-klanten snelheden tot 400Mbit/s kunnen krijgen. In datzelfde kwartaal start KPN met de combinatie van 4g en dsl voor buitengebieden.

KPN heeft tests met bonded supervectoring, of Vplus, vorig jaar uitgebreid en levert het inmiddels al aan zo'n tienduizend huishoudens. De aanbieder acht de dsl-techniek nu volwassen genoeg voor brede beschikbaarheid. Vanaf het tweede kwartaal maakt KPN op grotere schaal wijkkasten geschikt voor bonded vectoring. Daarvoor moet apparatuur bijgeplaatst worden, wat volgens het bedrijf een 'kleine ingreep is'. De huidige Experia Box v10 is geschikt voor de hogere snelheden, maar moet daar wel een firmware-update voor krijgen.

Voor bonded supervectoring is vereist dat de dsl-klanten een dubbele koperlijn hebben liggen. Volgens een woordvoerder is dat bij negentig procent van de huishoudens met dsl het geval. In het geval van een enkele aansluiting ligt de theoretische snelheid op 200Mbit/s. Hoe lang het duurt voordat alle klanten de upgrade hebben ontvangen, kan de provider niet zeggen, alleen dat dit binnen enkele jaren het geval moet zijn. Momenteel biedt KPN maximaal 100Mbit/s-pakketten aan, maar de komst van Vplus opent de weg naar abonnementen met hogere snelheden.

KPN bonded vectoring

KPN demonstreerde de techniek tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers, waarbij de aanbieder de verbeteringen bij de netwerken van het bedrijf toelichtte. De verbinding waarover de snelheid werd gerealiseerd, bestond voor enkele kilometers uit glasvezelkabel, maar de wijkkast die voor de demonstratie werd gebruikt, was voor het laatste stuk met een koperen kabel van 150 meter verbonden. De snelheidstest van de laptop die op een Experia Box v10 was aangesloten, liet een downloadsnelheid van meer dan 500Mbit/s en uploadsnelheid van 75Mbit/s zien.

KPN benadrukte bij de bijeenkomst door te gaan met het aanleggen van glasvezel in aanvulling op de upgrade van de kopernetwerken, maar concrete toezeggingen deed het bedrijf niet. KPN legt bij nieuwbouwwijken wel fiber-to-the-home aan en ook bedrijventerreinen krijgen steeds vaker glasvezel, maar voor het overige beperkt KPN zich grotendeels tot verglazing van de wijkkasten, waarbij het laatste deel tot de huizen koper blijft. Opvallend was de opmerking van de chief operations officer van KPN, Joost Farwerck, dat KPN wil samenwerken met derde partijen op glasvezelgebied. Welke partijen dat zijn, verduidelijkte hij niet. "We kijken met interesse naar partijen in Nederland die serieus zijn op fibergebied."

KPN nam in 2005 Regefiber over voor glasvezelaanleg, maar sinds 2014 stokt de aanleg bij huishoudens. Volgens KPN dalen de kosten voor de aanleg inmiddels wel van enkele duizenden euro's per huis naar zo'n zevenhonderd euro, bij gebruikmaking van gpon. Dat is een goedkopere manier om glasvezel uit te rollen waarbij verschillende klanten een glasvezelkabel delen, voor een maximale snelheid van zo'n 1Gbit/s. Op termijn verwacht KPN overigens dat zijn vaste netwerk uit glasvezel zal bestaan en dan samenkomt met een mobiel 5g-netwerk voor een convergent netwerk voor vaste en mobiele diensten.

KPN fiber 5g

Verder maakte KPN bekend dat buitengebieden in het tweede kwartaal een combinatie van 4g met dsl kunnen afnemen voor stabieler en sneller internet. KPN test deze optie sinds vorig jaar. De bedoeling is dat dsl als basis dient, maar dat 4g pieken in de bandbreedte kan opvangen. Bij tests in Nijkerk zouden klanten die standaard 6Mbit/s via dsl haalden, op deze wijze een downloadssnelheid van tot aan 76Mbit/s krijgen op de momenten dat ze dit nodig hadden. Voor de dienst is een 4g-modem nodig, die gratis door KPN wordt verstrekt. Klanten die in de praktijk een downloadsnelheid van minder dan 15Mbit/s hebben, komen in aanmerking.

Wanneer KPN de dienst voice-over-wifi introduceert, kon het bedrijf nog niet zeggen. KPN beloofde in 2016 aan dat VoWifi in 2017 beschikbaar zou komen, maar dat gebeurde niet. Met VoWifi kunnen gebruikers van een daarvoor geschikte smartphone bellen over wifi, bijvoorbeeld als de netwerkontvangst slecht is. Vodafone biedt dit in Nederland al wel aan. "We werken eraan, maar willen het pas aanbieden als we er zeker van zijn dat het zonder problemen draait", vertelde cto Tom Poelhekken tegen Tweakers.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

31-01-2018 • 16:05

284

Submitter: We Are Borg

Reacties (284)

284
281
140
15
5
123
Wijzig sortering
Dus je koopt eerst je fiber concurrentie op, legt dan de markt stil, en dan op een persconferentie vertel je met droge ogen dat je wil samenwerken met andere glaspartijen. Couldn't make this stuff up.
En weer staat dit bovenaan.

Discussie al eerder gevoerd. Het verglazen van de rest van NL kost zo'n 16miljard euro. De omzet van KPN is wat, ~3miljard.

Hoe? Hoe moet KPN dit bekostigen? Of hoe moet willekeurig bedrijf dit bekostigen?

Zelfs Reggefiber werkte al massaal samen met KPN lang en breed voordat het overgenomen werd. Want er is eigenlijk maar 1 partij in Nederland die uberhaupt de moeite neemt te investeren in glas. En wat gebeurd er? KPN wordt keer op keer de grond in geboord.

KPN die zijn concurenten gevraagd heeft mee te helpen te investeren in glas. ALLE concurenten hebben dit geweigerd.
KPN die de ACM smeekt alsjeblieft winst te mogen maken op hun glasvezel. De ACM heeft besloten, ondanks dat KPN dat netwerk zelf aanlegd en niet voor een appel en een ei van de overheid heeft gekregen, dat glasvezel exact dezelfde regeling krijgt als het kopernetwerk, KPN moet de bende voor kost prijs aan hun concurenten aanbieden. Kan dus geen winst maken, wat het kan gebruiken om te investeren in glas.
KPN die de overheid vraagt mee te helpen te investeren in glas. De overheid zegt "Zoek dat maar met de gemeenten uit". Gemeenten die het enkel voor de prestige willen doen, of net zoals de mijne, in 2006 de stad vol leggen met glas, om er dan 12 fucking jaar niets mee te doen. Aansluitkosten 2500 euro, 500 euro per maand voor 100/100... Juistem, vet realistisch, en dit geldt voor een groot deel van die 40% van de huishoudens die al aangesloten zijn op glas!

Nah er is maar 1 partij die we de schuld moeten geven van het achterlopende Nederland (verdomme ingehaald door voormalige soviet landen, Afrika en de hele rimboe).... Onze eigen overheid!

Oh en Ziggo, partij nummer 2 doet geen fuck behalve wat ze zelf uitkomt (en de ACM vind dit allemaal dikke vette prima)
En toch heeft Reggefiber op hoger tempo glas neer kunnen leggen, hoe kan een kleine partij dat nou sneller dan KPN. Ik gok dat die 16 miljard (bron?) ook slaat op het aanleggen van glas in alle buitengebieden.

Het aanleggen van glasvezel in grote steden zal financieel vast een stuk beter haalbaar zijn, terwijl er in veel grote steden er vrijwel niks ligt op dit moment.

En ja, Ziggo heeft concurrentie nodig, daarom willen we allemaal graag glasvezel.
Die kleine partij kan wel winst maken op hun glasvezellijnen. Hoe lang gaan zulke lijnen eigenlijk mee? Bij normaal gebruik bedoel ik dan...een jaar of 30? Kun je 30 jaar lang, 12 keer per jaar winst aftikken per aansluiting.

Een klein bedrijf heeft ook (nog) geen last van 'technical debt', oftwel veel minder geld spenderen aan systemen en software welke al in gebruik is en vaanwege contracten en wetgeving aan een bepaald functioneel verwachtingspatroon moeten voldoen in elke reeel mogelijke situatie.

KPN mag geen winst maken, heeft veel nog niet afgeschreven apparatuur en wel degelijk een heleboel contractuele verplichtingen, zoals onder andere het NoodNet (welke alle gemeentehuizen, ziekenhuizen, politie, brandweer en de militaire divisies aan elkaar koppelt, zodat deze in alle situaties toch nog met elkaar kunnen communiceren.

Een toko als Reggefiber had daar dus allemaal geen last van en hoeft er niet voor te begroten.
KPN mag gewoon winst maken, klopt er zijn verplichtingen voor noodnet etc, maar KPN is gewoon een bedrijf dat winst mag maken.
Natuurlijk. Als bedrijg MOET je winst maken, maar om winst te kunnen blijven maken moet je ook investeren en de vraag is wat de beste investering is voor KPN. Ze gebruiken al meer dan 100 jaar het aderpaartje. Wordt het niet tijd dat ze investeren in iets dat weer minimaal 100 jaar mee gaat?
Zolang er nieuwe technieken uitkomen voor dat aderpaartje waarom zou je?
Ja je kan als bedrijf miljarden investeren in een compleet nieuw product. Maar dat ga je investeren in iets wat je nog niet nodig hebt want je aderpaartje red het nog.
Is dat zo?

Technisch houd dit aderpaarte een keer op. Capaciteit is proportioneel aan de bandbreedte van het kanaal (= aderpaartje) maal de log_basis_twee(1+signaalruisverhouding). Dit is de stelling van Shannon.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Shannon-Hartley en daar ontkomt het aderpaartje ook niet aan.
De verliezen per lengte van het aderpaartje gaar heel snel omhoog als functie van afstand. Frequenties boven 6 MHz wordt al moeilijk.
Enig oplossing is het brengen van de glasvezel tot in de straat (FTC).
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fiber_to_the_curb
Wat is klost deze investering? En hoeveel duurder is FTH tov FTC? Hoelang hou je het met FTC uit totdat je toch naar FTH moet? Wat wel zeker is, is dat een glasvezel naar huis voor de komende >>>>100 jaren voldoende is.
De bandbreedte is ook direct afhankelijk van de signaal/ruisverhouding(zie je wikipedia link). Voor een enkel twisted pair kan je daarvoor de spanning wel verhogen, maar dan wordt de overspraak tussen pairs weer hoger, net als bij het verhogen van de modulatiefrequentie.
Je heb gelijk. Ik had het stukje SNR er maar nier bijgezet. Het deel S zit hem ook in de frequentieafhankelijke verliezen van het aderpaar. Het stukje N is een moeilijkere.
normaliter wordt er in DSL gebruik gemaakt van OFDM om de frequentieband zo optimaal mogelijk te vullen. Het badkuip princiepe (https://en.wikipedia.org/wiki/Water-pouring_algorithm) wordt hiervoor toegepast om de othogonale kanalen zo optimaal mogelijk te vullen. Goede SNR voor een kanaal betekent complexere modulatie (meer bits per symbool). Slechte SNR voor een kanaal beteken eenvoudige of geen modulatie.
Maar hoe het ook wendt of keert. Shannon blijft heilig. en uiteindelijk wordt aderpaartje wel heel erg kort om de capaciteit te kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door Roeloffzen op 22 juli 2024 17:37]

Heb je het plaatje bij het artikel gezien? KPN zal de vragen die jij stelt ook stellen, neem ik aan. En verwacht zoiets. Glasvezel ligt al steeds verder naar de eindgebruiker toe in de backbone van het netwerk, die laatste stap zal gemaakt worden als dat financieel logisch is voor KPN/Reggefiber of een ander bedrijf.
Dat klopt. KPN heeft deze afweging ook gemaakt. De vraag is hoe deze techno-economische afweging is genomen. Lange termijn investering tegen lagere winsten nu, lijkt een duurzame beslissing. Maar de emotie van de investeerder tellen ook mee. en hier gaat het vaak om de hogere kortere termijn winsten en waardestijging van het aandeel. Duurzame investeringen kunnen dit op koste termijn tegenwerken.

Ik zie de glasvezel meer iets als een langetermijnsinvestering. net zoals het aderpaartje dat is (geweest).
Want die wordt steeds korter. Voor technische uitleg zie een klein stukje omhoog.
Natuurlijk. Als bedrijg MOET je winst maken, maar om winst te kunnen blijven maken moet je ook investeren en de vraag is wat de beste investering is voor KPN. Ze gebruiken al meer dan 100 jaar het aderpaartje. Wordt het niet tijd dat ze investeren in iets dat weer minimaal 100 jaar mee gaat?
Waarom zou het tijd worden te investeren in iets wat niet nodig is?

Als ze inderdaad 90% van hun aansluitingen van 400Mbit kunnen voorzien en het koper nog zonder meer ondersteuning heeft tot 1Gbit+, waarom zouden ze dan miljarden gaan investeren? Daar is helemaal geen business case voor te vinden.
Alleen ga je die 90% op 400Mb niet halen, domweg omdat je dan binnen - zeg - maximaal 300 meter van de buitenring moet zitten. En dit is velen niet gegeven. Het bijplaatsen van kasten om dat te halen is immens duur, dat gaat hem ook niet worden. Ik ben machtig benieuwd naar het speelveld over één jaar. ACM is zich aan het beraden op een nieuwe marktanalyse waar het mij niet zou verbazen als Ziggo zijn netwerk zal moeten openstellen. Het is dat, of KPN de vrije hand geven en alle beperkingen van hun netwerk afhalen. En dat gaat -schat ik in - ACM te ver. Gezien de marktaandelen kunnen ze echter niet de boel zo laten, Ziggo heeft nagenoeg een gelijk marktaandeel t.o.v. KPN met een veel betere snelheid in hun netwerk. Als je de maximale snelheid per aan te sluiten adres gaat gebruiken als meeteenheid, dan loopt Ziggo op dit moment mijlen voor op KPN.

En als een dergelijke uitspraak er komt - en zou Farwerck daar op hinten? - dan gaat KPN de glas uitrol weer oppakken verwacht ik, maar dan met een partner en niet zelf. Hun core business verschuift naar IT en niet naar lijnen. En nee, dat is niet in tegenspraak met het artikel, het uitmelken van bestaande spullenboel is relatief goedkoop. In mijn wijk stond er kortgeleden een busje bij de kast en die man vertelde dat die nieuwe kaarten al overal werden uitgerold. Dat is dan een kwestie van "aan" zetten straks en klaar is Klara.
Als ik KPN zou zijn, zou ik ook niet (teveel) inversteren in glasvezel.
In feite is dat al achterhaald. 4G is in de lucht, 5 G komt eraan...Dus ook technieken met een hoge internetsnelheid zonder dat er een hele ondergrondse infrastructuur aan te pas komt. 6G is wss ook al in ontwikkeling?

Nog een paar jaar en dan halen we voor het gros dezelfde bandbreedte mobiel als via de reguliere kabel, dus who cares op dat moment nog over glasvezel?

Voor bedrijventerreinen, overheid, etc is het mss nog rendabel, maar voor de gemiddelde tv-kijkende en browsende particulier? (op die paar tweakers na die het uiterste uit de verbindingen kunnen en willen halen). is het toch ook een overkill om een 1 of 10 GB lijn in huis te hebben liggen...
Bedraad zal altijd goedkoper en sneller zijn dan mobiel, 5G zal hoe dan ook geen complete oplossing zijn voor bandbreedte, hooguit aanvullend daarop. En 10 jaar geleden dachten we ook niet dat we ooit meer nodig hadden dan een 56Kb modem en kijk waar we nu staan. Diverse onderzoeken laten zien dat 1Gb wordt gezien als toekomstig gemiddeld benodigd.

Of KPN gaat investeren is simpel een kwestie van een te verwachten resultaat. Is dat niet positief, dan gebeurt er niks ...
Ligt er een beetje aan wat je toekomstvisie is.
Ik bekijk het meer zo dat een vaste aansluiting steeds minder 'gewenst' is. De verkopen van desktops b.v. dalen nog steeds ieder jaar. Het gros van de mensen wil in feite dus mobiel internet en niet zo zeer meer een kabel die ergens in huis binnenkomt en waarvoor je allerlei randapparatuur nodig hebt (modem, router, etc).
Het is dus maar waar je als bedrijf echt op wil inzetten. Tuurlijk heeft een vaste aansluiting nog een toekomst voor een bepaalde doelgroep, maar persoonlijk zie ik meer toekomst in mobiel internet met hooguit een wifi router in een huis (aangesloten op 4 of 5 G)...

Of het daadwerkelijk goedkoper is om glasvezel aan te leggen, weet ik dan weer niet. Mss heb je gelijk, maar het lijkt me duurder om naar ieder individueel huis een aparte kabel te leggen dan om meer masten neer te zetten die per mast een groot aantal gebruikers kan servicen. Maar goed, dat is meer afgaand op boereninzicht ipv op daadwerkelijke kennis over het onderwerp hoor ;)
Daarom begrijp ik ook niet dat de ACM het toe heeft gestaan dat KPN kleine partijen heeft kunnen op kopen, maar zoals het er nu naar uit ziet zal Ziggo voorlopig geen echte concurrentie krijgen op snelheid gebiedt.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 22 juli 2024 17:37]

Het aanleggen van glasvezel in grote steden zal financieel vast een stuk beter haalbaar zijn, terwijl er in veel grote steden er vrijwel niks ligt op dit moment.
Lijkt me juist niet... Wat is praktischer, de grachtengordel van Amsterdam open breken en kabels leggen of een ruim opgezet dorp/stadje met 10K-50K inwoners. Ja je potentiële markt is groter, maar ik zie ze hier in Leiden de singels nog niet helemaal open leggen om wat glas te trekken...
Daarom moet ze ook de oude kabel vervangen, in zo geval hoeven ze in veel gevallen niet eens de straat open te trekken.

Het andere punt is gewoon, dat glas moet gewoon de grond in of dat nou nu is of over 10 jaar. Het POST netwerk is gewoon op, 400mb is gewoon is gewoon zwaar achterhaald als het pas over paar jaar pas dekkend is. Tegen die tijd levert ziggo 1gb verbindingen en ligt de volgende upgrade al weer op de loer. Terwijl de kans groot is dat KPN gewoon niet meer verder kan met dat oude netwerk. Alle partijen zijn het gewoon voor zich uit aan het duwen. Daar zijn we zo goed in geworden in Nederland, geen langer termijn beslissingen alles voor ons uit duwen zo dat de volgende het op mag lossen wat natuurlijk niet gebeurd.

Als er niet binnen 10 jaar heel Nederland glasvezel ligt dan kan KPN het wel schudden op de vast markt. Dan word de concurrentie van Ziggo gewoon te groot.
Het POST netwerk is gewoon op, 400mb is gewoon is gewoon zwaar achterhaald
Reality check: Dit is 50 MByte per seconde. Noem mij een toepassing die niet gaat werken.
400 / 8 is niet 50...
eindeloos diepe schaamte overspoelt mij momenteel :'(

Buiten dat kan KPN bijna bij niemand de geadverteerde en beoogde maximale snelheid behalen omdat de afstand tot de wijkcentrale leidend is. Hoe meer data je per seconde wilt duwen door een koperpaartje hoe kleiner de afstand kort zijn om de verliezen klein te houden

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 22 juli 2024 17:37]

Op mijn rekenmachine is 400/8 wel 50?

@mikesmit Lol, overkomt de beste ;-)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 17:37]

Ik realiseer me dat nu ook... zucht :9
Een huishouden met meerdere 8k TV's, waarvan de content via IP wordt aangeboden.
Nee, nu niet van toepassing, maar wie weet over 10 jaar overal ingeburgerd.
Wie weet? Ik denk KPN beter dan jij. Zij zullen vast al nagedacht hebben over hoe snel de gemiddelde Nederlander sneller internet nodig gaat hebben en hoe zij dat kunnen leveren. En die 8K tv's. Ik ken nauwelijks mensen (grotendeels) studenten die het vervelend vinden om naar een YIFY torrent te kijken of zelfs een cam opname uit de bios. Dus lever de 8K maar op 20mbit en ze zullen nog even gelukkig zijn. Ik persoonlijk zie nog geen reden om UHD bluray te kopen of een 4k tv. Je kan zeggen wat je wilt, maar op 50 inch in mijn woonkamer zie ik het verschil gewoon niet.
Zoals ik al zei, wie weet
Maar gezien de geschiedenis van KPN, die zeker niet.
- Ze waren laat met ISDN
- Ze waren laat en traag met ADSL (concurrerende partijen als BBned hadden dat al snel beter voor elkaar)
- Idem voor upgrade naar VDSL (zelfs België had een voorsprong)
- Met glasvezel schiet het ook al niet meer zo op.
Kortom, het oud kopernetwerk moet zo hard mogelijk uitgeknepen worden.

In welke resolutie en bitrate we over 10 jaar TV gaan kijken is zeker nog niet duidelijk, maar als je kijkt wat er afgelopen 15 jaar aan veranderingen geweest zijn (overstap van analoog CRT naar digitaal HD), zou het me niet verbazen dat we over 10 a 15 jaar 90mbit 8k uitzendingen tot onze beschikking hebben.

Grotere TV's worden ook steeds meer de standaard (voor de liefhebbers).
Waar 50" ooit eens als gigantisch groot (en duur!) werd beschouwd, is er tegenwoordig niet eens een OLED in dit formaat te krijgen.
En jah, hoe groter de TV, hoe meer pixels je eigenlijk wenst.
KPN vind het prima dat ik €80 in de maand betaal en dan 2400x1350 interlaced moet kijken in de beste gevallen op m'n 4K scherm. Natuurlijk ziet het er beter uit dan 1080p, en wordt het netjes geupscaled, krijg je betere kleuren en weet ik niet wat. Het mag tot 70Mbps kosten momenteel op de lijn.

Als het nu al teveel gevraagd is om meer dingen in echte 4K uit te zenden of voor de overheid om op NPO dingen in 4K te gaan aanbieden, dan verwacht ik dat 8K voorlopig helemaal nergens heen gaat.

NB; het is ook nogal belastend voor de hardware... Een 4K BR bron op een 1080Ti afspelen op een 6K 21:9 (6720*2880 (zeg maar 5K ultrawide)) scherm ging al niet echt van harte. Voordat mensen decoders / TVs en receivers hebben die goed samenwerken met 8K spul zijn we inderdaad denk ik persoonlijk alweer snel 3 jaar verder. Mag toch hopen dat over een 10 jaar 8K de (ondertussen toch echt verouderde) 1080 resolutie is, die het beloofd heeft te worden, waar men op budget GPU's en consoles op speelt.
Reality check: die 50 Megabyte per seconde is alleen download. De upload blijft weer eens achter bij deze dsl variant. Waar ik met glas een even hoge upload heb, en dat is soms wel zo fijn, bij backups bij mijn storage provider, uploads naar social media, videosites, netwerk van mijn broer en mij verbinden, etc. Vroegah was de enige upload die je had naar de dns, dan de server en dan downloaden die pagina. Upload wordt voor redelijk wat toepassingen belangrijker nu.

Ze laten hier bij 500Mbit download een 75Mbit upload zien. Het hoogste abbo moet 400Mbit zijn dus trek van de upload wat af, dan zitten veel mensen wat verder dus haal er maar weer wat af.
Achterhaald? Wat een grote onzin. Ik heb KPN glas, en had eerst 500mbit, nu 100mbit, en nog gebruik ik het amper op vollast. Downloaden via nieuwsgroepen en torrents zijn dusdanig aangepakt en verziekt dat grote bestanden wel meer tot het verleden horen.

En dat geld voor 99,5% van Nederland. Je doet alsof 1gb heilig is. De meeste computers kunnen het niet eens verwerken, en je moet al een grote en snelle SSD hebben, anders raakt je geheugen buffer vol en klaar met je snelheid.

Altijd maar dat ongefundeerd roepen. Dat is hetzelfde als ik nu zou zeggen dat Kabel out of time is. Ook dat kan nog decennia lang mee.

Ik juich het toe dat KPN alle adsl lijnen een flinke upgrade geeft, dat is positief voor iedereen die nog een echt lage snelheid heeft. En voor de buitengebieden combineren met 4g. Dat is een goede oplossing.
Helemaal mee eens! We zitten zelf met streamend gezin met 3 kids op een 30mbit lijntje zonder problemen. Waar gaat dit over? 8)7 Laat ze maar wat doen aan de prijs, die gaat de laatste tijd behoorlijk snel omhoog.

[Reactie gewijzigd door dutchdaun op 22 juli 2024 17:37]

Knap hoor je kan 3 HD steampje met een lage bitrate naar binnen trekken. HD wil ik toch graag kijken vanaf 20mb maar dat ben ik.

Sorry maar de toekomst gaat 4k en 8k breng en hopelijk ook nog een met een fatsoenlijke bitrate. Op zo moment wil je toch iets meer hebben. En dan hebben we het nog niet over het steeds meer cloud gebazeerde systemen waar we gebruik van gaan maken. POST netwerk is klaar er moet geïnvesteerd worden doen we dat niet dan lopen we over 10 hopeloos achter op de rest van de wereld.

Ik vind het toch wel een beetje simpel om te zeggen van ik heb het niet nodig dus de rest zal het ook wel niet nodig hebben.
Daarom hier glas eruit en 4G erin. 100mbit down/ 40 up, maandcontract, 26€/mnd incl onbeperkt bellen. En kan mee op vakantie /in de auto.
1gbps kan prima naar een HDD. Twee 500/500 lijntjes met teaming modem en je hebt ~108MB/s up en down.

Als ik m'n NAS over 1Gbps aanspreek, krijg ik ook netjes 119MB/s aangeleverd. Vanaf enkele "oude" Samsung F3 schijven, van een systeem dat op een Celeron draait...

Maar inderdaad, het moment dat je een laptopje met 5400 rpm helpt lopen over wifi N die de 433mbit niet haalt, dan zit je aan ~10-12MB/s, wat waarschijnlijk teveel gevraagd is voor de HDD.

Bekabeld kan ik hier gewoon netjes die 108MB/s wegschrijven naar een nóg oudere 1TB WD Green schijf, waarbij ik slechts ~5% cpu load krijg. Disclaimer: Moet het wel het enige proces zijn dat die schijf aanspreekt, anders keldert het.

Coax en koper kan je blijven reanimeren, maar na een tijdje is het uitfaseren toch de betere oplossing. Natuurlijk is een nieuwe Docsis standaard implementeren beter voor de buitengebieden dan nog maar weer 2 jaar wachten op iets beters, maar de rek is toch wel uit beide asymmetrische media uit technisch standpunt gezien. (Is zeker niet hetzelfde als commercieel standpunt helaas)
Ik denk dat je je daar nog wel eens in kan vergissen. Ik denk dat 90% van de consumenten op dit moment, maar ook over een paar jaar nog steeds aan 50 mbit zat hebben. De prijs is de doorslaggevende factor in het hele verhaal. Ik heb op dit moment een 'alles in één, met 100mbit voor €29,95 p/m. Met 100mbit kan ik, maar ook met 50mbit alles dat noodzakelijk is voor een gezin. De consument betaald uiteindelijk het aanleggen van de infrastructuur en het boeit maar weinig mensen of ze en 50mbit of 1gbit verbinding hebben. Netflix, mail en browsen werkt net zo goed...
En het kleine groepje dat echt meer dan 400mbit wil om Usenet leeg te trekken of zo of 8k te streamen ( ook dit gaat prima met 100 of zelfs 50mbit) gaat de investering voor glas echt niet dekken.
Daarnaast, mensen roepen al 15 jaar dat het koper netwerk echt niet meer kan en dat de rek er toch echt wel uit is. Maar toch gaan we nu naar 400mbit! over koper, als je dit jaren geleden gezegd had werd je in je gezicht uitgelachen. Wie weet zitten we over 10 jaar wel op een gigabit over koper, tijd zal het leren...
Je hoeft alleen maar een geul te graven, kabel er in en bij elk huis een aftakking. Je moet bedenken dat je in de stad een heel stuk minder glas nodig hebt per huis omdat de afstand heel veel korter is. Moet je eens kijken wat voor afstanden je moet overbruggen buiten dorpen en steden en hoeveel dat op zou leveren
Je hoeft alleen maar een geul te graven, kabel er in en bij elk huis een aftakking.
Jij bent er zeker een, die wel even 1 km/dag kan graven?

Zelfs in buitengebieden is de ruimte voor extra kabels/leidingen in de bermen beperkt.
Ook al zou er ruimte in een berm zijn kan het graven in zo'n berm niet zomaar kunnen. Bijvoorbeeld als zo'n berm ook als waterkering dient.
Probleem zit niet in de afstanden tot de woningen. In een wijk heb je 100 woningen die identiek aan elkaar zijn in het centrum van bijvoorbeeld Leiden moet je blij zijn als je er 2 naast elkaar hebt die identiek zijn. Je moet voor elke woning een plan maken hoe je de kabel naar binnen gaat brengen. Los van de problematiek om in een druk centrum te mogen graven.
Je kan ook 90% van Amsterdam in je redenatie overslaan. Of hebben ze in heel Amsterdam sinds kort grachten gelegd?
Ook de buitenste wijken van Amsterdam hebben op dit moment helaas slechts 20 mbit max. Het is er ooit aangelegd, de huizen zijn verbouwd. Maar de onderliggende lagen zijn blijkbaar destijds niet vernieuwd.
Als het goed is liggen er al een aantal loze leidingen in de binnensteden welke voor glas gebruikt kunnen worden.
Dat is waar je aardig fout zit. Ja er zijn zinkers (bij water) en extra mantelbuizen bij asfalt en kruispunten. Maar die zijn zeker niet bestemd voor glasvezel. Dat soort loze buizen zijn vaak eigendom van de electra netbeheerder in dat gebied.
okey, duidelijk. Jammer.
Het is overal gewoon mogelijk. KPN overdrijft wua kosten en word geleid door aandeelhouders, niet door maatschappelijk belang.

Ik heb het geluk in harderwijk te wonen waar een GEWELDIGE oplossing is betreft glasvezel. Hierdoor heb ik een 100/100 mbit aansluiting voor 30 ruro per maand incl tv, lach me kapot als ik de andere prijzen zie.

Voor meer info:
Oplossing 3: één glasvezelnet voor iedereen
Als je op zoek bent naar snel internet in de regio dan moet je afslag 13 op de A28 hebben. In de gemeente Harderwijk, wordt het plaatselijke glasvezel- en kabelnet beheerd door de Stichting CAI Harderwijk.

CAI Harderwijk heeft geen winstoogmerk. Alle inkomsten worden in het netwerk gestoken. Daarom heb je in Harderwijk én het snelste internet én het goedkoopste aanbod én een ruime keuze aan providers. De Consumentenbond riep de gemeente al uit tot ‘internetwalhalla’.

Op dit moment is CAI bezig de laatste 2 procent Harderwijkers in het buitengebied aan te sluiten. Het gaat om 750 adressen die een glasvezelverbinding krijgen – zonder iets bij te betalen. „Dat hoort bij onze maatschappelijke doelstelling” zegt CAI-directeur Edo Kweldam.


Harderwijk krijgt glasvezel in het buitengebied en dat kost de bewoners niks extra.
Bron: CAI Harderwijk

Zelfs de 500 adressen die nog een (supersnelle) kabelverbinding via coax hebben, krijgen een upgrade. Bij elkaar kost de aanleg meer dan 1,5 miljoen euro. Kweldam: „Glasvezel behoudt, eenmaal in de grond, wel twintig of dertig jaar zijn waarde. Dus we schrijven onze investering ook over zo’n lange periode af. Een commerciële partij kan dat nooit verantwoorden aan zijn beleggers.”

CAI speelt zelf niet voor provider op zijn eigen netwerk. De truc is juist, legt Kweldam, dat je één uitmuntende infrastructuur bouwt waarop andere partijen met elkaar concurreren. Glasvezel is daarvoor de aangewezen technologie, omdat elk adres zijn eigen ‘lijntje’ naar de centrale heeft. Iedereen kan zijn eigen provider kiezen – ook KPN’s interactieve tv-pakket is in Harderwijk verkrijgbaar.

Kweldam: „Nederland had ooit twee infrastructuren die allebei volledig benut werden: kabel voor tv en koper voor telefonie. Maar dankzij internet hebben we nu twee netwerken die allebei ten dele bezet zijn. Dat is inefficiënt.”

Die concurrentie tussen twee verschillende netwerken heeft Nederlandse internetgebruikers veel gebracht – snelle netwerken binnen de bebouwde kom, zegt Kweldam. Maar in de regio werkt het duopolie van KPN en Ziggo de vooruitgang eerder tegen. Er zit maar één ding op: verhuizen naar Harderwijk.
ja licht eraan natuurlijk wat voor een modem je hebt , ik heb afgelopen jaar een nieuwere gekregen na aandringen en verschillende telefoontjes en hij adviseerde mij geen v10 box te nemen omdat die wifi nog niet goed was.nu zie ik dat na een firmware de gehele snelheid omhoog word gekrikt zodat we sneller internet zullen hebben.
ik vind dit een goede tussen oplossing van kpn, aangezien glasvezel nu nog te duur is om het overal uit te rollen.moet ik dus toch maar een gaan bellen met kpn of ik die v10 modem alsnog kan krijgen.
Reggefiber had een schuld toen ze werden overgenomen door KPN en ging het allerminst florissant met die hut, ook al omdat allerhande subsidies werden gestopt. Zonder KPN had Reggefiber wellicht niet eens meer bestaan op dit moment, of hadden ze hetzelfde gedaan als KPN: stoppen met nieuwe uitrol. Wat ik veel interessanter vind is de uitspraak van die Joost Farwerck. Ik ken eigenlijk maar één grotere partij die uitrolt voor consumenten in NL en dat is CIF. Eurofiber richt zich alleen op de zakelijke afnemer.
[...] Ik gok dat die 16 miljard (bron?) ook slaat op het aanleggen van glas in alle buitengebieden.

Het aanleggen van glasvezel in grote steden zal financieel vast een stuk beter haalbaar zijn, terwijl er in veel grote steden er vrijwel niks ligt op dit moment.[...]
De komende jaren gaat vrijwel heel de provincie Groningen op de schop.
Dus ideale kans voor de KPN, of wie er maar wil, om vrijwel gratis de fibers in de grond te gaan leggen.
Veruit de grootste kosten zijn namelijk de graafwerkzaamheden en die zijn natuurlijk een stuk voordeliger wanneer werkelijk alles al open ligt.
De grootschalige sloop/herbouw hier in de dorpen, zal namelijk ook gepaard gaan met infrastructurele vernieuwingen zoals aanleg dubbele riolering, vervanging, etc.
Dus echt alles ligt dan al open.

Laat maar komen in dit zogenaamd dure gebied om glas neer te leggen.
De overheid moet ondertussen gewoon ziggo en kpn aan dezelfde regels laten voldoen, dan kan je weer concurentie krijgen.
In het oosten van Nederland ligt er gewoon FTH in de steden, dorpen en buitengebied. Dus het kan wel.
Thuis (in het dorp Weerselo) heb ik 500 Mbit/s synchroon :)
Mijn moeder buitengebied 3 km buiten het dorp heeft 75 Mbit/s synchroon. Ze had eerst 3 Mbit max via KPN ADSL en een satelliet schotel voor TV

https://www.glasvezelbuitenaf.nl/

Ziggo heeft de benen genomen en KPN komt niet meer mee.
Er is in het begin ook flink uitgerold door Reggefiber, maar toen KPN te horen kreeg van de ACM dat ze verplicht aan iedereen tegen kostprijs het netwerk open moesten gaan stellen is dat heeeeeel erg snel op een laag pitje gezet. Logisch: KPN alle miljarden investeren en er dan geeneens winst over mogen maken behalve voor hun eigen klanten... En op die klanten draaien ze ook wel winst zonder glas. :+
Dus dan verliest glasvezel opeens alle prioriteit.

Je moet ook rekening houden met het concurrentieprobleem trouwens. Als KPN overal glas neerlegt en aan iedereen toegang moet geven, wedden dat Liberty Global dan ook aanklopt bij KPN? Dan kan je opeens "Glasvezel bij Ziggo!" krijgen door heel Nederland. Nu waagt Ziggo zich niet aan gebieden zonder coax, omdat ze dan een beetje DSL kunnen afkraken. Zodra er glas ligt, wat superieur is aan coax, zal ook Ziggo meteen toegang eisen van KPN. Hoeven ze zelf niets te investeren in de aanleg, hemels.

Dusja... In alle opzichten wordt KPN gewoon echt behoorlijk hard genaaid.
En dat is niet zo fijn voor de consument... Maar dat zal de ACM een rotzorg zijn. Snap sowieso niet waarom de ACM het handje boven het hoofd van ZiggoVodafone houdt, maar dat heeft helaas ook deels te maken met EU-wetgeving die het verboden heeft om aan meer dan één netwerk restricties op te leggen. Dus denkt de ACM niet "Oh, nou om het dan eerlijk te maken en concurrentie een level-playfield te bieden, moeten we KPN ook toestaan het glasnetwerk niet zomaar open te stellen voor alles en iedereen, of niet verplicht tegen kostprijs." Welnee, ze houden gewoon de restricties op KPN actief. Je verzint het niet.
Zie ook mijn eerdere reactie. ACM moet met een nieuw marktbesluit komen t.a.v. de regelgeving voor KPN, maar ook voor Ziggo. Het marktaandeel ontloopt elkaar niet veel meer en als je kijkt naar de maximale snelheid per adres, dan loopt Ziggo mijlen voor. Twee dingen die kunnen gebeuren in mijn optiek: 1) Ziggo moet zijn netwerk openstellen voor de concurrentie, net als KPN. En daarmee vallen zowel Ziggo als KPN onder dezelfde regelgeving. En dat in het kader: Bescherm marktpartij 3 tot en met 10. 2) De regelgeving voor KPN komt te vervallen. In dat geval heeft ACM niks meer te reutelen en deze optie is daarom niet voor de hand liggend. Ik hou er zelf dus rekening mee dat ook Ziggo onder een regelgeving gaat vallen waarmee het verglazen van een flink deel van NL in prioriteit zakt van "nauwelijks interessant" naar "totaal niet interessant".

Wie daar op termijn mee geholpen is, ik weet het niet, maar het is een scenario die ik kansrijk acht. Het beste wat ik er dan in zie, is dat er meer geld overblijft voor de gebieden waar ze beide niet fatsoenlijk aanwezig zijn, concurreren in de gebieden waar één van beide zit is dan niet meer nodig. Maar of het zo gaat werken? De tijd zal het leren!
Bij ons is het geen Reggefiber glasnetwerk, maar aangelegd door Cogas of CIV en de aanbieders zijn Caiway, CBizz, Fiber, Solcon, W3Serve,

Als je glasvezel via Caiway neemt blijft het DVB-C signaal op de CATV coax bestaan. Dus geen extra kastjes nodig voor TV.
CIF* en dan moet je natuurlijk wel de luxe hebben dat er al coax ligt. In veel gebieden ligt er alleen een adsl lijntje waardoor wanneer er glasvezel komt er wel een decoder voor de televisie nodig is.
Klopt, dit heeft mijn moeder in het buitengebied ook. Deze wordt via een ethernetkabel op de glasvezelmodem van Genexis aangesloten.
Werkt goed.
Het is een kwestie van tijd totdat deze ook in TVs is geïmplementeerd. De meest TVs hebben al een ethernetaansluiting. Nu het gestandaardiseerd protocol nog installeren in de TV.

Hebben we ook gezien bij DVB-s(2) en DVB-c(2) die hebben de TVs tegenwoordig ook.
Precies dit, waarom moet er nog steeds perse zo'n k*t kastje bij de tv komen, het is 2018 man man man
Ja, dat is eigenlijk wel raar.
Het kastje is een Entone Kamai een standaard IPTV dingetje. Heeft verder ook niet met glasvezel te maken.

https://www.aminocom.com/...ew/client-devices/kamai-5

Waarom IP over TV niet standaard in TVs zit begrijp ik ook niet. Vooral niet in 2018 man man man.
Alles is toch IP tegenwoordig?
Met glas zou je toch ook een DVB-C signaal kunnen doorgeven? Het is toch alleen maar een draaggolf?
Doet CAIWAY dit niet zo?
Het wordt echt tijd om vast netwerk en aanbieders te gaan scheidden, net zoals op de energie market.
Met het oog op ziekelijke wetten zoals de sleepwet weet ik niet of ik daar wel zo’n voorstander van ben.
Ik denk dat dat helaas weinig gaat uitmaken als die wet er uiteindelijk door komt
Dit lijkt de enige goede oplossing te zijn. Maar KPN zal niet zonder slag of stoot het glas wat ze nu in handen hebben op gaan geven.
Wij in het buitengebied van Nederland snappen ook niet dat de ACM KPN niet snoeihard aanpakt. Op honderduizenden adressen leveren ze bij lange na niet de snelheid waarvoor betaald wordt. Je reinste monopolisten, die zakelijk tot de grootste zeeperds in de europese telecom industrie horen.
De ACM pakt KPN juist zo hard aan dat het voor hen niet rendabel is om jou van glas te voorzien. Dus vanwege de te harde regels van de ACM moet de ACM KPN nog harder aanpakken door t resultaat van hun eigen oneerlijke wanbeleid? Onzinnig. Je klaagt over KPN terwijl het de schuld is van de ACM.

De snelheden zijn trouwens “tot” x mbit en de verwachte snelheid op t adres wordt vermeld.
Wellicht kan je nog gratis 4G erbij krijgen ook.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:37]

Neemt niet weg dat de snelheden op xDSL in bijvoorbeeld het diepe zuiden van Limburg (tussen Noorbeek en Vijlen, ten zuiden van de geul) de snelheid echt dramatisch is. Als je netto 2Mb down, 256k up overhoudt, mag je in je handen knijpen. Om nog niet te spreken over het absolute gebrek aan _stabiel_ internet.
Maar er is gewoon geen keus: Ziggo is daar niet mogelijk. Het enige (min of meer) alternatief is een MiFi router met bijvoorbeeld T-Mobile. Maar als het ook maar even tegen zit is ook 4G niet mogelijk....
Je zet er in ieder geval niet de onzin-reden bij die ik vaak aantref: KPN heeft het netwerk gekregen en moeten daarom .... wat uiteraard lariekoek is. Nieuwe regelgeving is er al om de daadwerkelijke snelheden te laten zien, wat overigens of de fourstack site al lange tijd al zo werkt. Daarnaast gaat ACM niet over het uitrolbeleid van KPN, wel over oneerlijke concurrentie. Er is geen enkele wet die KPN verplicht om buitengebieden aan te sluiten als KPN dat commercieel niet interessant vindt. Dat is ook exact wat de aandeelhouders van KPN verlangen.

De BV Nederland heeft het recht van spreken verloren toen de toenmalige VVD regering het nutsbedrijf PTT voor een berg harde knaken heeft geprivatiseerd. Dat heeft heel veel opgeleverd waarna de BV Nederland ook nog met het veilen van de UMTS licenties een onvoorstelbare hebberigheid liet zien, waarmee KPN aan de rand van de afgrond kwam te staan. Of eigenlijk, ze hingen al over de rand, maar hielden zich nog vast aan een polletje gras.

Laatste, KPN is uitgeroepen tot de duurzaamste provider ter wereld, dus een "zeeperd" zou ik ze niet direct noemen.
"maar toen KPN te horen kreeg van de ACM dat ze verplicht aan iedereen tegen kostprijs het netwerk open moesten gaan stellen"

Heb je hier een bron van? De ACM stelt namelijk een tariefplafond vast voor de diverse diensten en dat is boven de kostprijs (zie bv tariefbesluit FttH bij de ACM).
Ik woon in het 'verre oosten', hier niet dus. De hele regio is hetzelfde hier. Glas is voor huishoudens gewoon niet te betalen, maar we worden wel meegenomen in de "40% van de huishoudens heeft toegang tot glas". En dan spreken we gewoon over een inwoner aantal waar we niet onder doen aan 1 van de grotere steden.

Met kabel is het veel makkelijker hogere snelheden te halen, en dat over veel langere afstanden dan het met koper te doen is.

Het is niet alsof Ziggo wel glasvezel loopt te trekken, Ziggo hoeft eigenlijk alleen de wijkcentrales te upgraden, en wat dat betreft, loopt KPN ook daar gewoon mijlenver voor. Alle wijkcentrales zijn al jaren geleden geupgrade voor snelheden boven die van Ziggo, Ziggo is nu nog bezig. (Ook te zien in het feit dat de overboeking op DSL gewoon nihil is) Ziggo heeft het geluk dat hun het kabel netwerk voor een prikkie hebben kunnen opkopen, en KPN heeft de pech dat het zit voort te borduren op een stenen tijdperk techniek en voor glasvezel gewoon een heel nieuw netwerk uit in de grond moet stampen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 17:37]

Jawel.
U betaalt dan eenmalig aansluitkosten.
Die zijn hier dus 2500 euro (duurder voor de boerderijen en dorpjes). Solcon is hier volgens de site een aanbieder. Check ik postcode en huisnummer (en die van een handje vol in de hele regio) :
Glasvezel beschikbaar: Nee
Kan hier ook alleen via de plaatselijke aanbieder, wat in samenwerking is met KPN (die het netwerk neergelegd heeft).
Ik woon in het dorp Weerselo en daar hebben we geen aansluitkosten betaald. De enige kosten is het standaard internetabonnement, wat niet duurder is dan de concurentie.

Mijn moeder woont in het buitengebied. Ook zij heeft geen aansluitkosten betaald. Bij iedereen is glas tot in het huis aangelgd. Zij betaald het standaard internetabonnement + nog iets van 10 euro per maand aan vastrecht voor de vezel. Dit is nog steeds goedkoper dan internet + telefoon van KPN en TV van Canaldigitaal.
Mijn vakje is een heel andere kleur, andere kant van Overijssel, het is hier echt dramatisch gesteld. Alles ten oosten van Deventer heeft prima glas, ten westen... niet dus.

Onze hoofdstad heeft ook geen glas, pak willekeurig Zwols postcode + huisnummer en voer het maar in bij Solcon bv. Enkel Stadshagen heeft daar glasvezel zoals jullie oosterlingen.
Ik zie het. Dat is jammer. Tja, ten westen van Deventer..... dat is toch al richting de randstand ;)
Meer invloed van KPN en Ziggo......
Dat is een meer dan logisch gevolg aangezien Ziggo mag doen en laten wat het wil (bijv. het gesloten houden van de Coax kabel ondanks dat zij 92% van de markt in handen hebben). KPN aan de andere kant moet aan allerlei regels voldoen waaronder het geen winst mogen maken op de glasvezel aansluitingen.

Allemaal lekker kortzichtig van de ACM weer, waardoor innovatie weer eens de dupe is. KPN wil heel graag, maar als het door gaat zoals men wil is het binnen 3 jaar falliet.

Overigens is Ziggo/Vodafone inmiddels de grootste partij in Nederland en zouden de regels van het ene bedrijf op het andere overgezet moeten worden. De politiek heeft hier echter geen zin in.
Wij hadden Ziggo kabelinternet. In 2014 kregen we een brief van Ziggo dat ze ermee stopten en dan we maar naar een andere provider opzoek moesten. Ze kozen eieren voor hun geld.

Wij hebben toen Caiway Coax genomen en nog datzelfde jaar werd de glasvezel naar de meterkast gebracht. een jaartje later naar glasvezelinternet overgestapt.
Welk gebied/welke gemeente was dat?
Gemeente Dinkelland.
Eens met dat de regels voor een grote partij overgedragen moeten worden als 'n ander de grootste wordt. Gezien de jaarcijfers van vandaag blijkt de winst van KPN afgelopen jaar te zijn gestegen en bijna de €500 miljoen aan te tikken. Failliet zie ik ze dus niet ineens gaan.
Wel als ze €15 miljard aan glas uitrol moeten uitgeven zonder dat ze er optimale winst op kunnen maken. Dan moeten ze lenen tegen rente, dat kost geld. Dat krijgen ze ook nooit verkocht aan hun aandeelhouders natuurlijk. :X
glasvezelbuitenaf is in het Vechtdal waar ik de infra doe anders mooi op hold gezet door KPN tot minimaal 2019. We hebben al jaren een niet te upgraden brakke DSL waar ik met mn antieke 2400baud modem in turbo mode nog overheen zou gaan.
ik zie net dat je gelijk hebt. Glasvezelbuitenaf gebruikt Cogas, en de niet concurrent Reggefiber. Ik ben in de war, heb thuis een Reggefiber aansluiting. Dan ligt het voortdurende uitstel ergens anders aan. My bad.
Jawel, Solcon is overgenomen door KPN dus heeft de grootste provider van CIF ook te pakken
Sinds wanneer heeft Ziggo de benen genomen in het oosten van het land...? Volgens mijn info is dat gedeelte van het cai netwerk nog steeds in handen van Caiway...
Natuurlijk heb je een aantal goede punten, maar KPN heeft de investeringen in glasvezel wel in één keer teruggezet naar 0. In mijn wijk zou glasvezel worden aangelegd, in een naburige nieuwbouwwijk ligt het namelijk al.

Dit stond allemaal op de planning voor 2016, later werd het begin 2017. Maar inmiddels is het van de planning verdwenen. Ongeveer tegelijk met de aankondiging dat KPN de investeringen zou stopzetten.

Als KPN zou graag zou verglazen, dan zou je verwachten dat ze het laaghangend fruit wel uitvoeren. Dan heb je veel minder kosten. Maar dat gebeurt niet, en mijn buurt is niet de enige waarvoor dit geldt. Zie ook het fiasco in Eindhoven.

Wat ik mooi vind om te zien is dat er wel steeds meer coöperaties komen voor de aanleg van glasvezel. Oké, dat kost je een inleg van tussen de 500 en 2500 euro (op basis van je inleg gaat je maandelijkse abonnementsprijs omlaag), maar dan heb je wel 1 Gbps synchroon voor nog geen 60 euro per maand (met de laagste inleg). Hier in het buitengebied ligt er daardoor al erg veel glasvezel. En dat zonder subsidie van de provincie.

Ik heb geen klagen, ik krijg 160 Mbps down en 16 Mbps up via de telefoonlijn. Wat je echter wel ziet, is dat uploadsnelheid steeds belangrijker wordt. Denk aan domotica, videobewaking maar ook allerlei alarmdiensten voor ouderen die langer thuis willen wonen. Dan red je het niet met een instapabonnementje met 4 Mbps upload.
Niet naar nul, KPN is nog actief bezig met glasvezel aanleggen op de industrie gebieden bv. Waar het makkelijker winstgevend te maken is. Zo'n beetje het hele industriegebied hier zit op de glasvezel aangesloten (MKB enzo vaak op DSL).

Het is voor huishoudens en die 40-100 euro per maand die ze max uit onze zakken kunnen wringen gewoon niet winstgevend te maken. Dus de aanheelhouders zijn niet te overtuigen (die nog een wrange nasmaak hebben van de bijna faillisementen van KPN een decenium geleden).

Dus in mijn optiek volstrekt logisch dat KPN de directe uitrol van glas naar huishoudens toe zo goed als stilgelegd heeft.

KPN heeft de veel goedkopere route genomen door het koper netwerk stap voor stap te upgraden. Eerst de verdeelpunten waardoor 99% van de huishoudens ineens toegang hebben tot 100mbit of meer. En dan stap voor stap vanaf de verdeelpunten naar de huishoudens (koper netwerk heeft ook onderhoud nodig, als we in die phase zijn beland en er moet een straat open voor onderhoud, trekt KPN de koper eruit en legt er glas neer).

We komen er wel, via een aanpak die een fractie van die 16miljard kost, duurt alleen 10-20 jaar langer.

Het is aan onze overheid om die tijdsduur in te korten.
Het is voor huishoudens en die 40-100 euro per maand die ze max uit onze zakken kunnen wringen gewoon niet winstgevend te maken.
Voor niets gaat alleen de zon op. Als het coöperaties lukt met een kleine inleg van de participanten en een lening, dan moet het KPN ook lukken. Alleen kunnen die geen 500 euro aansluitkosten vragen. Er moet ergens een sweet spot te vinden zijn.

Overigens zit het probleem hem er gewoon in dat KPN ooit Reggefiber volledig over heeft mogen nemen. Dat bedrijf had kennelijk wel een gezond verdienmodel. Het is logisch dat er voorwaarden worden gesteld om de marktmacht van KPN te beperken.
KPN heeft de veel goedkopere route genomen door het koper netwerk stap voor stap te upgraden. Eerst de verdeelpunten waardoor 99% van de huishoudens ineens toegang hebben tot 100mbit of meer.
KPN melkt gewoon het kopernetwerk dat ze ooit cadeau hebben gekregen zo ver mogelijk uit. Logisch hoor, het is een beursgenoteerd bedrijf dat winst moet maken. Ik snap het wel. Maar doe niet alsof KPN de goedheid zelve is, maar wordt tegengewerkt door de grote boze overheid.
En dan stap voor stap vanaf de verdeelpunten naar de huishoudens (koper netwerk heeft ook onderhoud nodig, als we in die phase zijn beland en er moet een straat open voor onderhoud, trekt KPN de koper eruit en legt er glas neer).
Heb je hier een bron van? Bij mijn zusje in de straat is vorig jaar onderhoud gepleegd aan het kopernetwerk en daar is in ieder geval géén glasvezel aangelegd. Daardoor is haar maximale snelheid wel opgekrikt van 25 Mbps naar 39 Mbps. Als dit al gebeurt, is mijn vermoeden dat het alleen gebeurt in omgevingen waar al FttH aanwezig is. Als glasvezel aanleggen goedkoper is dan nieuw koper.
Het is aan onze overheid om die tijdsduur in te korten.
De overheid mag geen staatssteun geven. Subsidie op glasvezel is door de EU alleen toegestaan in white spots (die zijn er in Nederland nauwelijks).
Als het coöperaties lukt met een kleine inleg van de participanten en een lening, dan moet het KPN ook lukken
Als je doelt op de glasvezel die tot nu toe is uitgerolt. Daar zijn ondertussen miljarden van gemeentes in gestopt. Dat wordt enorm gesubsidieerd. Gemeentes die vrijstellingen geven van vergunnings kosten, helpen met het opentrekken van de straten of dit voor ze doet, waarbij KPN (Want in alle gevallen is dit al vele jaren gewoon in samenwerking met KPN) enkel de kabeltjes hoeft te trekken.

Mijn gemeente heeft er dacht ik 60miljoen (maar er staat mij dacht ik veel meer bij) voor uit te kast getrokken. Om door de hele gemeente (en het is een grote) glas te trekken, en dan hebben ze zelf de meeste straten opengetrokken.

De overige 60% van ons land, gemeentes zijn niet bereidt te betalen (waaronder de mijne), dus er wordt verder geen glas meer uitgerolt.
Overigens zit het probleem hem er gewoon in dat KPN ooit Reggefiber volledig over heeft mogen nemen. Dat bedrijf had kennelijk wel een gezond verdienmodel. Het is logisch dat er voorwaarden worden gesteld om de marktmacht van KPN te beperken.
Reggefiber liet -al jaren- gewoon KPN de kabeltjes graven. Niet vreemd die overname. Veel goedkoper en efficienter om het KPN glasvezel en Reggefiber samen te voegen tot 1 bedrijf.
KPN melkt gewoon het kopernetwerk dat ze ooit cadeau hebben gekregen zo ver mogelijk uit. Logisch hoor, het is een beursgenoteerd bedrijf dat winst moet maken. Ik snap het wel. Maar doe niet alsof KPN de goedheid zelve is, maar wordt tegengewerkt door de grote boze overheid.
Ik gaf elders ook al aan dat kpn "soort van het beste met Nederland voor heeft". Het is een blijft een bedrijf, maar KPN is eigenlijk de enige partij geweest die echt bezig is geweest het investeren in netwerken voor ons land. De rest is er mee opgehouden omdat het gewoon veel te duur is. Zonder zo'n netwerk voor een prikkie door de overheid te laten aanleggen, is het gewoon niet winstgevend te maken.

De overheid is hier gewoon broodnodig en behoord hier een cruciale rol te spelen.
Heb je hier een bron van? Bij mijn zusje in de straat is vorig jaar onderhoud gepleegd aan het kopernetwerk en daar is in ieder geval géén glasvezel aangelegd. Daardoor is haar maximale snelheid wel opgekrikt van 25 Mbps naar 39 Mbps. Als dit al gebeurt, is mijn vermoeden dat het alleen gebeurt in omgevingen waar al FttH aanwezig is. Als glasvezel aanleggen goedkoper is dan nieuw koper.
Ik werkte destijds voor providers, waaronder KPN (en dochters). Heb dat toen meegekregen, doe "toekomst plannen van KPN" Het idee om het koper netwerk te upgraden is al heel oud.

Het zou ook in bepaalde phases gaan, eerst de verdeelpunten (waar ze nu nog mee bezig zijn), en dan pas naar de huishoudens. Zodra de verdeelpunten pas klaar zijn, gaat KPN het kopernetwerk naar de huishoudens stukje bij beetje vervangen. 1 van de voorbeelden die ik destijds meegekregen heb was dus "Zodra we toch een straat moeten opentrekken, halen we de koper weg en leggen we er glas neer", maar gezien dat alsnog kostbaarder is dan enkel de koper te onderhouden, gebeurd dat nu nog niet. Al het glasvezeluitrol budget zit nu nog in de verdeelpunten. Het is ook van alle oogpunten belangrijker om gewoon zo snel mogelijk 99% van de bevolking toegang te geven tot 100mbit, dan dat ze echt het glas gaan uitrollen, wat met hun budget ook gewoon nog 20 jaar gaat duren. Waardoor een groot deel van de bevolking alsnog op 2-8mbit blijft hangen.

We moeten juist van die onderlaag af, het beschikbare minimum moet gewoon zsm voorbij de 100.
De overheid mag geen staatssteun geven. Subsidie op glasvezel is door de EU alleen toegestaan in white spots (die zijn er in Nederland nauwelijks).
Ik ben van mening dat we soms gewoon echt de middelvinger moeten opsteken naar de EU. Dat hebben we gelukkig ook een beetje gedaan met Prorail en de NS (is infeite gewoon een verkapt staatsbedrijf). Dat moeten we met het elektra en informatie netwerk ook kunnen.
Als je doelt op de glasvezel die tot nu toe is uitgerolt. Daar zijn ondertussen miljarden van gemeentes in gestopt. Dat wordt enorm gesubsidieerd. Gemeentes die vrijstellingen geven van vergunnings kosten, helpen met het opentrekken van de straten of dit voor ze doet, waarbij KPN (Want in alle gevallen is dit al vele jaren gewoon in samenwerking met KPN) enkel de kabeltjes hoeft te trekken.
Dit is eenvoudigweg niet waar. Er zijn legio coöperaties (hier in de regio althans) die helemaal niets met KPN van doen hebben en ook 0 euro subsidie krijgen. Wel klopt het dat gemeenten soms faciliteren, maar dat is anders dan subsidiëren. Ik heb het hier niet over de vroege projecten waar de gemeente vaak wel subsidieerde maar echt over coöperaties. Kijk bijvoorbeeld maar naar Midden-Brabantglas. Geen cent subsidies, maar een flink netwerk. Zonder hulp van KPN, mogelijk wordt er wat dark fiber gehuurd voor de aanvoer (al is het meeste van Relined).
Ik gaf elders ook al aan dat kpn "soort van het beste met Nederland voor heeft". Het is een blijft een bedrijf, maar KPN is eigenlijk de enige partij geweest die echt bezig is geweest het investeren in netwerken voor ons land. De rest is er mee opgehouden omdat het gewoon veel te duur is. Zonder zo'n netwerk voor een prikkie door de overheid te laten aanleggen, is het gewoon niet winstgevend te maken.
Tja, investeren is eenvoudig als je een hele goede basis cadeau hebt gekregen. Maar ze pakken niet door. Ook niet in regio's waar het veel minder duur is dan jij schetst. Klopt, KPN had (als aandeelhouder) al veel te maken met Reggefiber. Maar doordat dit een autonoom bedrijf was, met een eigen verdienmodel ging de aanleg wel veel harder. KPN heeft het overgenomen en is vrij snel gestopt met de aanleg. KPN heeft alleen het beste voor met de aandeelhouders, raad van bestuur en directie. Prima. Is een bedrijf en niets meer.

In een overheidsnetwerk geloof ik niet. Al was het maar van de lange rechtszaken die KPN en Ziggo dan gaan voeren over oneigenlijke concurrentie.
Het is ook van alle oogpunten belangrijker om gewoon zo snel mogelijk 99% van de bevolking toegang te geven tot 100mbit, dan dat ze echt het glas gaan uitrollen, wat met hun budget ook gewoon nog 20 jaar gaat duren. Waardoor een groot deel van de bevolking alsnog op 2-8mbit blijft hangen.
Geloof jij dat deze upgrade zo snel gaat? Ik heb geluk, maar als ik gewoon in mijn familie kijk dan zie ik vooral mensen die niet boven de 36 Mbps uit kunnen komen (grote stad), niet boven de 41 Mbps (grote stad), niet boven de 17 Mbps (dorp, binnen de bebouwde kom) enzovoorts. Zorg dan eerst dat deze mensen minimaal 100 Mbps halen. Maar dat is ongetwijfeld ook te duur. Technieken aankondigen die leuk klinken maar in de praktijk maar door een zeer klein deel van de bevolking gehaald gaan worden, daar heeft de klant niets aan.
Als je doelt op bv glasvezel buitenaf... Volgens hun kaart is mijn regio door hun van glazvezel voorzien, terwijl dat niet het geval is, ik heb nu na aanleiding van dit topic de hele regio weer gepeild met hulp van solcon, 1 wijk kunnen vinden met glasvezel, een nieuwbouwwijk in Zwolle. Als ik het goed had was Deventer destijds ook 1 of andere samenwerking tussen de gemeente zelf en KPN of Reggefiber.

Hier beheert Glasvezel buitenaf nu het glasvezel netwerk dat door KPN is neergelegd voor de bedrijven op de industrie terreinen. Dat lijkt nu in Deventer ook het geval te zijn. Ze zijn nu ondertussen inderdaad zelf bezig zonder KPN, maar best een deel van het glasvezel in Overijssel ligt er al bijna 10 jaar.

Verder wordt Glasvezel buitenaf gewoon gesubsidieerd. Het is best gebruikelijk dat gemeentes de aansluitkosten boven de 1000 vergoeden. De provincie Overijssel die zelf 56 miljoen beschikbaar stelt. De gemeentes die het meeste subsidie leverde zijn toen ook als eerste aangesloten.

Maar goed, Nederland is groter dan Overijssel, een halve -halflege- pronvincie aansluiten is een druppel op de gloeiende plaat. Vrijwele alle andere pronvincies zijn ook door KPN (of Reggefiber, welke KPN het weer liet aanleggen) aangesloten.
We hebben het in mijn voorbeeld niet over Overijssel, waar inderdaad veel gesubsidieerd is. Waar KPN in het begin ook niets mee te maken had. Ook niet over een project voor glasvezel in white spots, die inderdaad wel gesubsidieerd worden.

Kijk bijvoorbeeld naar Midden-Brabantglas. Geen subsidie. Alles zelf. Kan prima, maar schaal doet veel.
Misschien is een XS4ALL abonnement dan interessant voor een betere upload.
Nah er is maar 1 partij die we de schuld moeten geven van het achterlopende Nederland (verdomme ingehaald door voormalige soviet landen, Afrika en de hele rimboe).... Onze eigen overheid!
Das niet heel vreemd, dat noemen ze de wet van de remmende voorsprong. In dat soort landen hebben ze vaak nog niets en leggen - als ze eenmaal beginnen - meteen het nieuwste van het nieuwste aan wat op dat moment van toepassing. Armere landen hebben in onze ogen dan 'ineens' een heel goed netwerk. Wij hebben echter al heel veel geïnvesteerd in technieken en kunnen nu eenmaal niet ineens alles vervangen en alles afschrijven waar al in geïnvesteerd uit.
Heeft niets met wet van remmende voorsprong te maken, of naja, we veroorzaken dat gewoon zelf. De overheid investeerd er niet in, dus komt het tot stilstand.

We mogen van geluk spreken dat we een KPN hebben die tenminste nog een beetje het beste met Nederland voor heeft. KPN kan het niet sneller, die hebben misschien een paar 100miljoen elk jaar te besteden om te investeren in glas. Gezien er nog een weg van ~16miljard ligt, hebben we nog wel even. Als de overheid mee zou werken, kan dit een heel stuk goedkoper, 90%+ van die kosten zit gewoon in het graafwerk, de bijbehorende vergunningen en planning (x keer per x tijd de straat mogen opentrekken, als de riolering bv net geupgrade is moet KPN weer 5 jaar wachten ofzo).

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 17:37]

Het verglazen van de rest van NL kost zo'n 16miljard euro. De omzet van KPN is wat, ~3miljard.

Misschien hadden we als consument meer geluk als KPN Reggefiber niet had mogen overnemen.

Dan had KPN meet kunnen investeren om de verbindingen te verbeteren met het geld dat ze nu in Reggefiber hebben gestoken. :?

En hadden we als consument een extra optie: beter uitrol van glasvezel door Reggefiber?
Tweeledig:

En hadden we als consument een extra optie: beter uitrol van glasvezel door Reggefiber?

Akkoord, aanleg inderdaad door een andere, beter op afgestemde, partij laten uitvoeren. Echter is de Reggefiber die jij voor ogen hebt niet meer voorhanden, zij het dat de kernmedewerkers en partners allang verder zijn gegaan. Oftewel, kennis, kunde en capaciteit is er niet meer en kost je sowieso weer 2 jaar de tijd om het opnieuw op te zetten.

Misschien hadden we als consument meer geluk als KPN Reggefiber niet had mogen overnemen.

Dhr. Wessels heeft altijd de intentie gehad om Reggefiber te verkopen aan KPN. Hierover zijn er vanaf het begin afspraken over gemaakt en bij bepaalde mijlpijlen nam KPN een groter aandeel in Reggefiber. Uiteindelijk is Reggefiber verkocht en zijn tevens de half miljard aan leningen ook overgenomen door KPN.

Dan had KPN meetr kunnen investeren om de verbindingen te verbeteren met het geld dat ze nu in Reggefiber hebben gestoken.

Ik snap je redenatie. Maar besef wel dat KPN op deze manier een modern en flexibiel netwerk heeft bemachtigd die ruim 2 miljoen huishoudens bereikt. Linksom of rechtsom moet KPN investeren. Bij deze woningen hebben ze dat al gedaan en bij de overige woningen passen ze eerst andere, ruimschoots toereikend voor de huidige behoeften, technieken toe.

Daarnaast heeft KPN ook kennis en kunde "gekocht". De kunst is om die ook aan boord te houden.

[Reactie gewijzigd door vr6-only op 22 juli 2024 17:37]

Het verglazen van de rest van NL kost zo'n 16miljard euro. De omzet van KPN is wat, ~3miljard.
In dit artikel staat dat het €700 per huis kost, dan kom ik op een kleine 4miljard euro voor heel NL. De omzet van KPN is ~6,5 miljard euro. Nog steeds teveel om in 1 jaar te doen, maar als 5 jaren plan best wel haalbaar.
Anoniem: 84766 @batjes31 januari 2018 16:59
De overheid investeerd er niet in, dus komt het tot stilstand.
Dit is onzin. De overheid investeert in zo veel zaken niet. Blijkbaar is het aanleggen te duur om het vervolgens rendabel te kunnen inzetten, omdat de consument niet bereid is om met zijn allen zo veel te betalen.

Een oplossing zou zijn om diezelfde consumenten te dwingen om dit wel te betalen, namelijk door het middels belastingen te eisen, om het vervolgens alsnog uit te geven. Waarom? Als men het niet vrijwillig wil, waarom zou een overheid dit dan moeten afdwingen?
De overheid heeft het koper en kabel netwerk ook neergelegd.

Net als het spoor, electra, het wegennet, gas, water.

Er is eigenlijk maar 1 infrastructuur die niet door de overheid is aangelegd, mobiele telefonie. En dat eigenlijk alleen omdat er nauwelijks wat aangelegd hoeft te worden.

Waarom zou de overheid niet investeren in glas? Dan kunnen we 2 antieke netwerken eindelijk uitfaseren.

Mooi moment voor de overheid om die infrastructuur weer in eigen beheer te nemen.
Dat zal wel moeten. Want aangezien we straks allemaal elektrisch gaan rijden, moeten daarvoor duizenden laadpunten aangelegd worden met bijbehorende graafwerkzaamheden voor bekabeling. Kunnen ze meteen de glasvezels naar de huizen leggen.
Iedereen gebruikt onderdelen van de overheid dat geld kost, wat anderen niet gebruiken. Zo werkt het nu eenmaal.

Dit systeem werkt nu eenmaal beter dan zo'n beetje elke andere realistische oplossing waar de mensheid mee gekomen is.

De markt gaf dat ook aan voor telefonie en kabel, die zijn ook door de overheid aangelegd. Kijk hoe ontzettend belangrijk die technieken nu voor ons land zijn, we zijn er cruciaal van afhankelijk geworden.

Soms moet de overheid gewoon het vooruitkijkend orakel zijn en zijn portemonee opentrekken voor de -toekomstige- bestwil van ons land.
Anoniem: 84766 @batjes1 februari 2018 07:39
Jij doet nu alsof er niets is en ook dat er niets zou zijn als de overheid het niet had aangelegd. Het gaat om marginal utility. Mensen hebben internet en de meeste mensen hebben meer dan genoeg aan wat ze nu hebben. Waarom miljarden inzetten voor iets dat men niet gaat gebruiken? Nogmaals het toverwoord is 'marginal utililty'.

En als ik zo de geschiedenis lees over de kabel, dan heeft de overheid meer dwars gelegen, dan dat ze het gestimuleerd hebben. Overigens hetzelfde met mobiele netwerken.

En dit systeem faalt keer op keer. Het duurt soms meer dan 100 jaar, soms korter, afhankelijk van de drang naar socialisme in een volk. In Nederland hebben we altijd een aardige balans gehad, maar ook hier beginnen we door te slaan naar socialisme vanaf links en 'crony capitalism' vanaf rechts.
Een groot deel van dit land heeft geen toegang to snel internet, of naja.. Ziggo.

Ziggo is wat dat betreft voor een groot deel van het land net als de NS. Absolute alleenheerser. Beide hebben die alleenheerser status ontvangen, van de overheid.

De KPN heeft dat vroeger ook ontvangen, maar toen greep de overheid wel in. En nu nog steeds, ik vind het echt niet vreemd dat KPN zijn netwerk moet opengooien, maar de kostprijs eis is idioot, ik stel voor een winstplafond (X% meer dan kostprijs) zodat KPN concurenten de markt ook niet kan uitdrukken. Maar ik zie voor Ziggo graag hetzelfde, is gewoon een kutexcuus dat kabel niet opdezelfde manier uitgerolt kan worden, want het kan gewoon, Ziggo's netwerk is alleen veel te gaar en zwak opgezet. Volgens mij ga je dan bandbreedte sharen en dan kan Ziggo niet meer tot 80% overboeken zoals het nu doet, naast dat Ziggo die net iets duurdere hardware weigert te plaatsen, bij het ACM zit niet eens iemand die uberhaupt de moeite heeft genomen de DOCSIS wiki pagina door te neuzen, laat staan de specsheet PDF te downloaden.

Wat mij betreft mag de overheid alleen al hierom bezig gaan met glasvezel uitrollen.

Met de opkomst van 4k en het wegvallen van de TV (de volgende generatie zal zich echt afvragen waarom men vrijwillig betaald om naar reclame te kijken, dat doe ik al jaren). Gaan we het niet redden met een mbitje of 100 voor een doorsnee gezin. 100mbit is vandaag al vrij marginaal aan het worden als je met meer dan 4 mensen in een huishouden woont. Netflix, Twitch, Youtube e.d. vreet bandbreedte.

25mbit is op dit moment per persoon nog best goed te doen. Maar gezien we ~10 jaar geleden het prachtig vonden toen de AMS-IX de 500gb doorbrak (en alleen al meer bandbreedte opvrat dan heel het VK bij elkaar), zit dat nu 10 keer zo good. Dus voor hoe lang is die 25mbit die men nu een beetje aanhoudt nog voldoende?

Waarom niet toekomst gerichter denken? Het is goedkoper om het niet als 2 decenia plan uit te smeren, en het zal de economie een lekkere boost geven waardoor die investering er gewoon dubbel en dwars uitverdient wordt.

Waarom niet investeren? Ik zie eigenlijk geen enkele tegenreden.
Ik weet niet hoe vaak en waar jullie in Afrika komen maar er ligt niet overal glasvezel hoor, ik snap helemaal de frustratie en de posts zijn prima maar deze klopt niet. Er is op dat continent (we doen altijd of Afrika een land is) vast wel ergens een goed netwerk maar ik ben het nog niet tegengekomen. :)
In Hillegom lag er al een perfect glasvezelnetwerk maar toen ze lijbrandt telecom overnamen hebben ze alle klanten overgezet naar DSL. Uiteraard is KPN nog steeds een commercieel bedrijf dus kan je ze het niet kwalijk nemen als ze iets stoppen wat niet winstgevend (genoeg) is.
Perfect? Volgens mij was dat FTTC (straatkast) en niet FTTH. Dan blijf je zitten met een onhandig concept dat ook meer storingen kent. Ethernet kan niet omgaan met gebrekkige kabels, dus je krijgt meer gedoe zodra er meer invloeden ontstaan. DSL traint lager in, we weten hoe irritant dat kan zijn, maar het blijft tenminste wel werken en je hebt het voordeel van een tunnelverbinding en geen standaard ethernet LAN dat weer meer management op de lokale switch nodig heeft.
Nee tot in huis.
Weet dat zeker, want heb zelf met de aanleg meegeholpen.
Klopt, wij waren een van de eerste dorpen in Nederland dat Glass had liggen. KPN heeft het toen ooit eens opgekocht en later geabsorbeerd in KPN zelf. KPN kwam toen opeens met het verhaal dat Glass niet beschikbaar was terwijl wij er al dik 10 jaar lang gebruik van maakte. Sneller en stabieler internet had je nergens anders en zeker niet voor de prijs die zij er voor vroegen. Nu ben ik samen met bijna heel het dorp overgestapt op Ziggo (klote bedrijf, storingen , internet valt weg, tv zenders storen, tv box veel gelimiteerder dan de oude Lijbrandt box) gewoon omdat we het KPN niet meer gunnen.
Netwerk ligt er overigens nog steeds. |:(
Van wie is dat glasvezelnetwerk dan???
Als het van kpn is dan ben je dus daar op aangesloten en niet op dsl zoals iemand hierboven beweert.
Nee want ze gebruiken dat netwerk niet. KPN heeft duidelijk gezegd dat zij geen gebruik gingen maken van het glas netwerk wat daar ligt. Ik heb even geen bron maar neem van mij aan dat het om het gebruikers bestand ging en niet om het netwerk. Naar mijn weten had meer dan 60% van de 21.486 inwoners Lijbrandt internet en tv. Ze maken gebruik van hun oude dsl aansluiting die er voor de glas aansluiting er lag. (glas kabel hangt ergens te bungelen in de meterkast)
Het verglazen van de rest van NL kost zo'n 16miljard euro. De omzet van KPN is wat, ~3miljard.

Waarom heeft KPN dan ooit Reggefiber willen overnemen vraag je je dan af? :? :?

Hadden KPN niet beter het geld dat ze hadden uitgegeven aan Reggefiber, kunnen besteden aan investeren in betere verbindingen? _/-\o_

Waren wij als consument beter af geweest:
  • - Hadden we meer glasvezel met Reggefiber
  • - Had KPN meer kunnen investeren in beter internet met het geld dat ze nu besteed hebben aan Reggefiber
KPN deed vlak voor de overname bijna alles in de samenwerking. Die graafde het glas en deed dus het echte werk. Als ze dan toch eigenlijk alles al doen, waarom niet overnemen? Kan KPN zijn eigen glasvezel activiteiten er mee samenvoegen, wat weer kosten bespaard en efficienter werkt voor een snellere uitrol.
Anoniem: 857639 @batjes31 januari 2018 17:36
Maar KPN besloot daarna wel het verglazen zowat te staken... dus van snellere uitrol naar LANGZAMERE uitrol..
Dat komt omdat de gemeentes die interesse hadden, destijds allemaal al over waren gegaan naar glas, waardoor de subsidie en samenwerking met de overheid wegviel.

En de ACM heeft een paar idiote uitspraken gedaan rond dezelfde periode.

KPN heeft gewoon maar een beperkt budget beschikbaar door de uitrol, de overheid werkt niet mee, de ACM zit ze dwars en dat zitten ze serieus, het is echt achterlijk dat KPN's glasvezel netwerk onder dezelfde regelingen is komen te vallen als het koper netwerk. Als de overheid dwingt dat een privaat partij zijn netwerk openbaart voor de concurentie, dan dient de overheid het bedrijf gewoon bij te springen.

Momenteel is de situatie "Alle concurenten laten KPN investeren in glas, om er dan met het geld vandoor te gaan", zoals Whatsapphack ook al zo lekker verwoorde elders hier.

Ik snap dan best dat KPN ook zo iets heeft van... uhm oke, ja dank je de koekoek, we zijn geen filantropische instelling.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 17:37]

KPN die de ACM smeekt alsjeblieft winst te mogen maken op hun glasvezel. De ACM heeft besloten, ondanks dat KPN dat netwerk zelf aanlegd en niet voor een appel en een ei van de overheid heeft gekregen, dat glasvezel exact dezelfde regeling krijgt als het kopernetwerk,
Dit vind ik dus het ergste. Koper kun je over discussiëren, maar als we de boel gaan privatiseren moet je de KPN wel de kans geven hun investering terug te verdienen. Dat Ziggo tegelijkertijd een beetje op zijn luie reet (kabel netwerk) zit en de ACM dat dan weer wel goed vind is voor mij echt van de zotte.

Willen we de boel nou wel of niet privaat hebben? ACM, beslis nou eens eenduidig. Als de overheid besluit overal glas in de grond te leggen en dat te laten exploiteren door andere is het wat mij betreft ook goed. Maar dit schiet niet op. Waar blijft mijn glas!
Het ACM wilt veel.. alleen wordt het ACM als het om Ziggo gaat heel erg veel tegengehouden door de EC.
Anoniem: 706671 @batjes31 januari 2018 16:50
Enigste wat ik jammer vind wat KPN gaat doen is werken met Gpon en niet EPON
December 2017 is volgens Speedtest de ranking als volgt:
1 Singapore (feitelijk 1 stad)
2 IJsland (min of meer 1 stad)
3 HongKong (feitelijk 1 stad)
4 Zuid Korea (extreem geurbaniseerd)
5 Roemenië (internetpenetratie erg laag, de mensen die het hebben hebben hoge snelheid)
6 Hongarije (zelfde als Roemenië)
7 Macau (feitelijk 1 stad)
8 Zweden (top prestatie!)
9 Nederland.

Ik zie in dit lijstje niet 'de hele Rimboe en Afrika) die jij er in ziet, en Er staan maar een paar echte landen voor Nederland (Zuid Korea, Roemenië en Hongarije, en vlak voor NL Zweden), waarvan er 2 tussen zitten met een laag percentage huishoudens dat toegang heeft tot vast internet. Ik vind je punt dus wel heeeeel erg zwak. Ja, ooit stonden we op 1 in de ranking, en nu staan er een paar steden en een paar landen voor, waar heb je het over.
En al die landen lopen voor dankzij hun overheden :)

Tenzij Nederland de afgelopen jaren enorm gegroeit is in snelheden, wat het niet is, klopt er volgens mij geen bal van dat lijstje. Speedtest is ook totaal niet representatief.

Een land als Litouwen wat al bijna zijn hele populatie aan de glasvezel heeft hangen ontbreekt er gewoon (die lopen echt mijlenver voor). Zelfs Kenya loopt voor, meer dan 2/3de van dat land zit daar nu op glas. China zit al over de 80% heen van de breedband verbindingen. Tjechië, Georgië, Ijsland... De lijst is eindeloos.

https://en.wikipedia.org/...o_the_premises_by_country

Nah, we lopen echt hopeloos achter hier.
Ja Spanje loopt ook voor, met overheidsgeld die naar Telefonica, Orange en Ono (Vodafone) is gegaan.

Willen we dat?

Edit:
Daarnaast hier in Nederland hebben we bijna allemaal een dergelijke DSL of kabel verbinding.

Het zelfde was met het gezeik over dat 4G zo lang geduurd heeft, maar onze 3G was bijna overal goed, met 7 en zelfs 14Mbps down en 2Mbps up.

Terwijl in landen zoals Amerika waren de 3G meer te vergelijken met 2G, en tegenwoordig is onze 4G veel sneller dan hun 4G, zo straks als 5G in de VS weer vooruit loopt, gaan we klagen dat hier alles zo langzaam gaat, terwijl met een beetje geluk komt hun 5G aan de buurt van onze 4G.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 22 juli 2024 17:37]

Vergeet nu ook ff de Filipijnen niet... die doen over glas tot aan deur aangezien we op plaats 3 stonden vanaf onderen 🧐
Jouw bron is een samenraapseltje met claims dat landen nummer 1 zijn van jaren en jaren terug. En totaaaal niet coherent onderzocht met dezelfde eisen.

Hoeveel huishoudens in heel China hebben glasverbinding? Welk percentage van de huishoudens heeft daadwerkelijk een 40MB+ heen/terug verbinding? Jaren geleden was 80% van de breedbandverbindingen half glas. (niet tot de woning). Waar heb je het dan over?

Je noemt ook Tsjechië... Een deel van de nieuwbouw woningen hebben tegenwoordig glas. In Praag. Hoeveel procent van de bevolking denk je dat in een nieuwbouw woning in net de goede wijk van Praag woont? 1%?

[Reactie gewijzigd door Arokh op 22 juli 2024 17:37]

Glas dit glas dat en KPN is de grootste slachtoffer van nederland.....
Ik zat er nog op te hopen dat ik in ieder geval iets zou krijgen maar tot begin vorig jaar kon KPN mij nog niet eens stabiel 20Mbit vDSL leveren.
Met ziggo heb ik nu strak 200Mbit. 24-25 MB/s download op steam is gewoon heel normaal.
Het glas debat interesseert me niet. Ik wil gewoon een normaal verbinding maar zelfs dat is al teveel moeite laat staan dat ik ga geloven of wachten op 400Mbit fabeltjes dat heel misschien over 15 jaar hier uitgerold wordt of gewoon helemaal niet zoals ik dat het afgelopen 20 jaar heb ervaren.
Voor mij is KPN gewoon geen optie meer ook al zou ik 200 euro per maand willen betalen ze leveren het gewoon niet.
En nee ik woon niet ergens in het midden van niemands land.
Kans aanwezig dat die koperlijn die er ligt, niet al te best meer is, onstabiele lijn is meestal gewoon gaar koper. En het kan door jouw eigen gemeente maar zo zijn dat het 3-5 jaar kan duren voor KPN de straat open mag trekken om dat in orde te maken.

Gebruik dan voor nu Ziggo (ik heb ook een paar jaar op de kabel gezeten, was niet anders) en probeer het over een paar jaar eventueel weer. Zoiets oplossen kan gewoon jaren duren.
Dat is het gedachtegang dat ik 10jaar terug had en heb geduldig gewacht.
Ben van 56k naar isdn -> aDSL->vDSL gegaan allemaal via kpn en zat dus op een begeven moment te betalen voor wat nu het minimum snelheid van 40Mbit is maar als ik boven de 12 uit kwam mocht ik blij zijn.

Ondertussen zag ik steeds ziggo omhoog gaan over de jaren en nu ben ik er gewoon helemaal klaar mee. En de grap is dat ik rond die tijd ook nog eens glasvezel monteur was en ingehuurd werd door KPN en heb zelfs in mijn "eigen" centrale staan werken. Ik weet precies wat de kwaliteit van de kabels zijn die hier liggen en hoever ik van de centrale af woon. Ik kan je garanderen dat het niet aan de gemeente ligt.
Nagenoeg de hele buurt hier heeft tegenwoordig ziggo en al was ik niet zo dom om hoop te hebben in KPN omdat ik persoonlijk heb gezien hoe het netwerk in elkaar steek was ik VEEEEEEEEL eerder overgestapt.
voor een appel en een ei van de overheid heeft gekregen,
Ook dat valt reuze mee. de overheid heeft het toenmalige PTT verzelfstandigd en KPN is uiteindelijk naar de beurs gebracht. De verkoop van de aandelen die de staat in handen had heeft flink wat geld opgebracht.
Het is maar een fractie van de aanleg kosten. In huidig geld is het gewoon ~3500-4000 euro per huishouden om een koper, coax of glas kabeltje te trekken. De techniek of het materiaal zelf maakt geen bal uit, is maar een fractie van de kosten.

~30 miljard voor alle huidige huishoudens, ~26miljard rond 2000. Die paar miljard die met de verkoop van de aandelen is gemaakt valt hierbij een beetje weg. De overheid zal het allicht een stuk minder hebben gekost (er gaat best een stuk van de kosten in de vergunningen alleen zitten). Maar dat zouden de realitische kosten zijn geweest als KPN of Ziggo het zelf hadden mogen ophoesten.
Batjes, er staat 700 euro per aansluiting in het artikel ........ wordt je door de KPN betaald of zo?
Generaties hebben aan dezelfde koperaansluiting betaald, die al vele keren afbetaald. KPN is een schandalig bedrijf ..... punt uit.
Toen ik er werkte was een koper kabeltje van een wijkcentrale naar een woning toe trekken, gemiddeld ~3500 euro.

In steden ~2500 euro.

Waarom? Omdat KPN voor een lullig bedrag van 120 euro (1 jaar budget bellen) verplicht is die woning van een ISRA punt te voorzien. Die kosten zijn bij alle DSL concurenten gewoon bekend, die misbruiken dat namelijk al jaren. KPN laten betalen voor dat ISRA, dan zelf die klant internet aanbieden.

De kosten van het aansluiten, 99%+ graafwerk en vergunningen (vergunningen liepen op tot 25% dacht ik zelfs) en nog geen % voor dat kabeltje.

Die kosten die ik gebruik zijn gemiddeld om vanuit elke wijkcentrale naar woningen toe een kabel te trekken. Dat de kosten dalen komt dus omdat KPN zijn bestaande netwerk is gaan overzetten. In plaats dat ze een nieuw netwerk er naast hebben moeten graven.

40% die nu op glas zit, zit op een apart netwerk. De overige 60% daarbij krijgen is die ~16,nogwat miljard.

KPNs aanpak kost een fractie, is ondertussen al zeker 5 jaar bezig, en heeft nog wel 10 jaar te gaan.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 17:37]

Anoniem: 857639 @batjes31 januari 2018 17:31
Toch doet KPN het veel langzamer dan nodig qua verglazen... sterker nog.. waar onderhoud aan de kabels nodig is.. wordt er (A)DSL kabels vervangen...
En weer staat dit bovenaan.

Discussie al eerder gevoerd. Het verglazen van de rest van NL kost zo'n 16miljard euro. De omzet van KPN is wat, ~3miljard.

Hoe? Hoe moet KPN dit bekostigen? Of hoe moet willekeurig bedrijf dit bekostigen?

Zelfs Reggefiber werkte al massaal samen met KPN lang en breed voordat het overgenomen werd. Want er is eigenlijk maar 1 partij in Nederland die uberhaupt de moeite neemt te investeren in glas. En wat gebeurd er? KPN wordt keer op keer de grond in geboord.

KPN die zijn concurenten gevraagd heeft mee te helpen te investeren in glas. ALLE concurenten hebben dit geweigerd.
KPN die de ACM smeekt alsjeblieft winst te mogen maken op hun glasvezel. De ACM heeft besloten, ondanks dat KPN dat netwerk zelf aanlegd en niet voor een appel en een ei van de overheid heeft gekregen, dat glasvezel exact dezelfde regeling krijgt als het kopernetwerk, KPN moet de bende voor kost prijs aan hun concurenten aanbieden. Kan dus geen winst maken, wat het kan gebruiken om te investeren in glas.
KPN die de overheid vraagt mee te helpen te investeren in glas. De overheid zegt "Zoek dat maar met de gemeenten uit". Gemeenten die het enkel voor de prestige willen doen, of net zoals de mijne, in 2006 de stad vol leggen met glas, om er dan 12 fucking jaar niets mee te doen. Aansluitkosten 2500 euro, 500 euro per maand voor 100/100... Juistem, vet realistisch, en dit geldt voor een groot deel van die 40% van de huishoudens die al aangesloten zijn op glas!

Nah er is maar 1 partij die we de schuld moeten geven van het achterlopende Nederland (verdomme ingehaald door voormalige soviet landen, Afrika en de hele rimboe).... Onze eigen overheid!

Oh en Ziggo, partij nummer 2 doet geen fuck behalve wat ze zelf uitkomt (en de ACM vind dit allemaal dikke vette prima)
Nee, de omzet van KPN is circa 7 miljard. KPN deed in 2002 nog 12 miljard omzet. Uberhaupt werd vroeger pak hem beet 25% van de omzet terug in het net geinvesteerd. Dat waren miljarden per jaar. Die 16 miljard uitgesmeerd over 10 jaar is echt Peanuts voor het oude KPN. Dit beleid is op de schop gegaan door een samenloop van omstandigheden. Eerst waren daar de UMTS licenties die letterlijk miljarden moesten opbrengen. Daarna kwam 9/11 waardoor de internet bubbel barste. In het post internet bubbel tijdperk is KPN van zijn investeringsstrategie afgestapt en zijn ze vooral gaan cashen en verkleinen.

Ondertussen zijn de kabelmaatschappijen wel blijven investeren en daarom kun je anno 2017 500/50 via ziggo binnen halen en blijf je bij KPN steken op 100 Mbit (met geluk).

Dat de overheid een rol speelt is zeker waar. Dat de kabel nog steeds niet is opengesteld is merkwaardig, is technisch geen probleem. Dat de aanleg van glasvezel stil ligt kun je wel KPN aanrekenen, dat is beleid.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 17:37]

2016 EUR 6.806 miljoen

Zat ik er naast met omzet, 3miljard was +/- dacht ik van KPN zelf, zonder dochters. Ik heb maanden geleden eens een post gemaakt met berekeningen waarbij ik dat -dacht ik- uit een jaaroverzicht getrokken had. KPN is natuurlijk meer dan KPN zelf, de omzet die XS4ALL, Telfort of InternedServices maakt heeft KPN zelf bar weinig aan in deze discussie.
Die kosten die jij noemt heb ik nooit gehad . Aanleg gratis, aansluiting gratis.
Ik heb sinds een paar jaar 1000/1000 voor 365€ per jaar(!!). Dus iets van €30 de maand (Tweak.nl in Enschede)
En weer staat dit bovenaan.

Discussie al eerder gevoerd. Het verglazen van de rest van NL kost zo'n 16miljard euro. De omzet van KPN is wat, ~3miljard.
Op dezelfde manier als hoe KPN en elk ander bedrijf ter wereld ooit elke investering betaald? Middels financiering? Banken, private investeerders, sparen, etc.

Of denk je echt dat bedrijven alleen investeringen doen die ze met minder dan 1 jaar omzet kunnen betalen?

Nog even los van het feit dat een investering niet hetzelfde is als verlies. Zodra KPN glas zou uitbreiden, zou hierdoor ook meer winst binnen komen... Netto kan en zal het waarschijnlijk zo zijn dat bij uitbreiding van glasvezel, KPN procentueel helemaal geen omzet zou hoeven inleveren. Sterker nog, waarschijnlijk neemt die alleen maar toe.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 17:37]

Het verglazen van de rest van NL kost zo'n 16miljard euro. De omzet van KPN is wat, ~3miljard.
In dit artikel staat dat een aansluiting €700 per huis kost, dan kom ik op een kleine 4 miljard euro voor alle huizen die nog niet zijn aangesloten. Veel geld, dat zeker, maar veel minder dan de 16miljard die je noemt.
Oh en Ziggo, partij nummer 2 doet geen fuck behalve wat ze zelf uitkomt (en de ACM vind dit allemaal dikke vette prima)
Je bedoelt die partij die is ontstaan uit vele fusies tussen nog veel meer kleinere aanbieders en beheerders, die de afgelopen 30 jaar gewoon constant hebben geïnvesteerd in hun netwerk(en) waardoor ze nu niet hopeloos achterliggen met een kostenraming van 16 miljard voor hun neus?

Het is veel te makkelijk de overheid/ACM de schuld te geven. Als puntje bij paaltje komt hebben de aanbieders waar Ziggo uit voort is gekomen veel harder moeten knokken om te concurreren. KPN is veel te lang veel te laks geweest met investeren (vooral buiten de randstad is het gewoon ronduit dramatisch). Het netwerk van Ziggo/UPC/@Home/Multikabel/Nutsmaas/Gazomaardoor is al heel lang geleden verglaasd (begin jaren 90) omdat ze die bandbreedte nodig hadden. Ze zijn tegelijkertijd ook altijd heel concurrerend met KPN geweest, ondanks die investeringen en het feit dat ze maar een mier waren tegenover het gigantische KPN. Die laatste daarentegen heeft in de jaren 90 niet veel gedaan. Vanaf dag 1 hadden ze een netwerk in hun klauwen dat al meer dan voldoende was, waar de kabelaars toen al tegen de limiet aan zaten. Bovendien was de techniek voor kabelinternet veel gevoeliger, waardoor dat eind jaren '90 nog steeds heel veel investering nodig had (lees: problemen had :P).

Dat wil niet zeggen dat ik het eens ben met de huidige regelingen. Ten eerste is het gewoon een wassen neus, ik weet niet waarom ze zo graag willen dat er 10 providers zijn met exact dezelfde prijzen omdat de helft dochterbedrijven zijn en de rest ook vast zit aan de kostprijs. Ik zie niet in waarom KPN geen winst op hun netwerk zou mogen maken - zolang ze maar geen oneerlijke concurrentie voeren door zelf ook als provider op te treden. Dat is waar men de mist in is gegaan wat mij betreft; het netwerkbeheer had nooit in handen van KPN mogen blijven. Dat is ook meteen waar het verschil met Ziggo zit: het kabelnetwerk is nog steeds niet volledig in handen van Ziggo zelf; sterker nog, er zijn gebieden waar ze helemaal niet zitten.

Ik kan dit gewoon niet genoeg benadrukken - los van de onzin die de ACM aan KPN op legt qua open stellen, heeft KPN het veel te makkelijk gehad. Eind jaren '90 en begin deze eeuw hadden we te maken met ontzettend veel kleinere kabelbedrijven die nú dan wel allemaal in Ziggo op zijn gegaan, toen was dat echter niet het geval. Die hebben idioot veel moeten investeren om tegen KPN op te kunnen boksen en uiteindelijk heeft dat geresulteerd in alle fusies. Dat was gewoon nodig. Dat investeren is echter nooit opgehouden en dat is waarom kabel nu (hier althans wel) zo veel beter is dan DSL.

Overigens wat het "doet geen fuck" verhaal betreft, op het adres van mijn ouders:
- Sinds '95 internet, toen via WXS (later Planet) op 56k en later ISDN (128 Kbps, fuck yeah :D)
- Ik vermoed in '99/'00 al meteen @Home gekregen
- In '02/'03 over gegaan op ADSL via Planet (inbel abonnement was nog steeds actief ivm onze email adressen) wegens de problemen die @Home toentertijd had
- Dat was 8/1 (ipv 4/1 van @Home), tegen '06 was dat 20/1.
- Na een hoop gezeik* terug móeten gaan naar @Home in dat jaar ('06), waar we dan 20/2 hadden (in deze regio waren er toen al geen problemen meer)
- Fast forward naar 2018: 400 Mbps bij Ziggo, zonder problemen 24/7 te halen. KPN? Zo'n 75 Mbps mét bonding (+- 1km van centrale).

Ik kan nou niet zeggen dat Ziggo geen fuck heeft gedaan. Waar KPN hier 15 jaar geleden nog wel concurrentie vormde, zijn ze dat nu echt niet meer. Het ergste is nog dat ze je wel extra laten betalen voor de upgrade naar 100 Mbps; ook al is dat niet haalbaar. En ze zijn al even duur als Ziggo.


* KPN sloot ons per ongeluk af, wat blijkbaar betekent dat ze stiekem en superstil 's nachts kabels door komen zagen onder onze voortuin want het was "technisch" onmogelijk ons weer aan te sluiten binnen een jaar. Tuurlijk jongens :+

[Reactie gewijzigd door Werelds op 22 juli 2024 17:37]

Hoe kan het dat er in Almere, Enschede, Leeuwarden, Dronten, Wolden en Deventer wel 1000/1000 mbit over glasvezel voor €1 per dag beschikbaar is?

Ik snap niet hoe de prijzen zo absurd ver uit elkaar liggen. The next best thing is 500 mbit voor €52 per maand bij KPN. Dat is niet *iets duurder* ofzo; dat is gewoon 4 keer zo duur per mbit.

(Bonus: in Wolden heb je nu zelfs 10 gigabit over glas voor €95 p/m.)

(Bonus: Levergebied 1000/1000)

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 17:37]

Goede toelichting met interessante informatie. Ik ben het er mee eens, dit hoeft niet alleen van KPN af te komen. Wel vind ik het jammer dat de aanleg stokt. Wij hebben in Zwolle nu 1 wijk (gelukkig de wijk waar ik woon) met glasvezel. De rest van Zwolle wordt niet meer uitgerold, hier waren een paar jaar geleden nog geruchten over maar nu is het muisstil.

Dat is jammer want glasvezel is een fantastisch product met goede down/upload snelheden en een super lage latency. (2ms naar amsterdam).

Wat ik mij wel afvraag is het voordeel van een snelle verbinding. Het downloaden via torrents en nieuwsgroepen wordt behoorlijk de kop in gedrukt. Voor het streamen van Netflix heb je het niet nodig. Ik heb zelf 500mbit en ik vind het alleen echt van pas komen als een game download op Steam of origin. Verwijderen van een game en herinstalleren is zo gepiept. Maar verder praktisch nut zie ik er zo niet meer van. Dan is het resultaat dat behaald wordt met Bonded Super Vectoring toch prima?

Of kan iemand mij nog goede particuliere use cases aangeven waarbij de snelheden van deze techniek niet goed genoeg zouden zijn?
Er zijn voorbeelden genoemd:
lezzmeister in 'nieuws: KPN gaat 400Mbit/s-dsl vanaf tweede kwartaal breed be...
ep667 in 'nieuws: KPN gaat 400Mbit/s-dsl vanaf tweede kwartaal breed beschikb...

Super bonded vectoring is heel leuk en aardig met 400Mbit down, maar in tegenstelling tot glas blijft de upload achter. Dat is hetgene waar ik me enorm aan irriteer. Daarom zou een produkt als dit nooit de 1e keus zijn voor mij.
meer mening en frustratie dan feiten
Geen enkel bedrijf zou moeten verglazen, dat kost te veel (voor de consument dan ;)). Verschillende gemeenten hebben het zelf gedaan en bij de meeste zijn internetverbindingen spotgoedkoop.

Infra zou van de overheid moeten zijn. De rest mag er diensten op aanbieden. Wat mij betreft faalt de overheid hier aanzienlijk.
Snap heel die plus +1 niet aangezien je duidelijk niet snapt hoe de Wholesale market in elkaar zit...

@batjes hieronder snapt het in elk geval wel voor een groot gedeelte.

Zolang KPN de enige partij is die ziet dat glasvezel aanleg een meerwaarde is en de rest van de markt als een teek op de rug mag meezuigen van de 'gratis' aanleg die KPN doet, dan komt glas niet veel verder dan het nu is.

Probeer in een nieuwbouw woning waar je FTU nog niet aangesloten zit rechtstreeks bij een budget glasvezel aanbieder een aansluiting te krijgen... Durf te stellen dat je of A) vertraging krijgt of B) belt u maar even met KPN en volgend jaar bellen wij u wel terug.

Kabel mag alleen Ziggo over leveren, stel die markt ook eens open beste mensen, maar nee, dat mag niet, want het kan niet.

Waarom zou je als investeerder een groot netwerk bouwen alle kosten zelfstandig dragen om vervolgens je bedrijf de afgrond in te storten omdat KPN niet het kapitaal bezit om dit zonder hulp aan te leggen. Ik zou het ook niet doen. Al ben ik wel blij dat mijn huis glasvezel heeft.

Men roept ook dat DSL techniek zwaart achterhaalt is, maar over een buitenring glasvezel heeft men nog nooit gehoord en ziet niemand - echter is wel een investering die KPN doet om zowel voor zichzelf als het overige net de hogere snelheden te kunnen leveren. Ik zou me toch zelf eens verder verdiepen dan je blik nu op de horizon staat ipv alleen roepen: KPN doet niets...
En wie moet dat gaan betalen? Want is niet alleen KPN, maar geen enkele provider begint daar massaal er mee.

Zelfs Tele2 die al een tweede ADSL+ netwerk had (van versatel) had zo iets van, we investeren geen cent on dat uit te breiden, we liften mee met KPN gewoon.

Wordt zo gezet als KPN de grote boosdoener is, maar ze zijn maar een commerciële bedrijf en zoals alle andere ISP in Nederland hebben ze zo iets van FttH is te duur.
Komt bij dat de meeste klanten helemaal niet zitten te wachten op FttH.

Kan je het wel gaan uitrollen, en ik snap dat veel Tweakers het geweldig zouden vinden, maar als je klanten vervolgens gewoon hun 40MBit/sec abonnementjes blijven afnemen ben je geen hol opgeschoten. :+
Enige optie is dan nog de prijzen te verhogen om het netwerk te financieren, maar dan krijg je ook weer boze klanten. "We motten dat glas helemaal niet! Internet is snel zat! Gewoon weer een truc om de consument uit te knijpen!" et cetera. :P

Er ligt hier glasvezel in de straat, gaat tot 500MBit symmetrisch.
Een beetje rondgevraagd, de meesten zitten op een asymmetrisch 40 of 80Mbit abonnement met 6 tot 12Mbit upload ofzo. Of ze zitten op 't goedkoopste Ziggo abonnemt, al is dat zeldzaam; meeste is KPN. En die snelheid had ook over koper behaald had kunnen worden zonder probleem. ;) Sneller zitten ze ook niet op te wachten want "Netflix doet het toch? That's all that matters" :P. Het boeit ze ook niets dat upload laag is.

Ik ben de enige in de straat met een 500/500 abonnement... In een van de huizen ligt 100/100 omdat hun gamende zoontje die upgrade van z'n krantenwijkje betaald (is toch maar €5 per maand extra), anders hadden ook zij het niet gekocht want "onzinnig".
... En het stomme is: ook die 100/100 zou *bijna* over het koper heen hebben gekund. (120 down/60 up.)
In dat geval is het dus slechts één klant hier die daadwerkelijk het glasvezel nodig heeft... Dat is volstrekt niet rendabel. Het is dat dit allemaal nieuwbouwhuizen zijn en er daarom glas ligt: maar als er koper had gelegen, dan had geen enkele glasaanbieder hier z'n vingers eraan willen branden. :+

De gemiddelde consument is helemaal nog niet klaar voor glasvezel... Kan je 't wel neerleggen, maar terugverdienen is moeilijk. Dus weinig afname van klanten + belachelijke regeltjes van ACM == heel moeilijk voor KPN om te concurreren en er veel winst over te draaien. Natuurlijk doen ze dan rustig aan en gaan eerst die wijkkasten lekker verglazen en upgraden. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:37]

Ben ik helemaal mee eens, zelfs voor mij, ik game niet, ik host niks...

Zodra ik over een single lijn 60Mbps up heb (heb nu 30) of met bondig 120Mbps, dan is het voor mij meer dan voldoende.
Same here, 24/24 online zijn is prima
Maar zolang KPN (DSL) niet meer dan 2MB upload biedt, ga ik niet bij Ziggo weg.
De download van 45MB kan me gehalveerd worden, als de upload maar naar het dubbele zou kunnen.
Ziggo 'geeft' me nu 5 á 6MB upload, en het voldoet ... Liever zou ik 10 / 15MB krijgen.

Ik zou overstappen inderdaad, maar ik ben bang dat ze hier in de omgeving die 51% toezegging niet gaan halen
Ik heb nog geluk, hal 100/30 zonder probleem, of 200/60 met bonding.

Je kan nog het argument maken dat in specifieke gevallen, dat je tegen de upload limiet tegen loopt, maar als ze straks 200/50 via een lijn kunnen aanbieden of 400/100 met bondig, dan vervalt dit argument.

En ik heb maar een keer of 3 gehad dat ik tegen mijn upload snelheid liep, met download ook geen probleem, 3 Netflix streaming (een 4k, twee FHD) te gelijk, mobieltjes en tablets die continu dingen updaten, torrenting... Heb nooit het gevoel gehad van dat ik sneller nodig had.


Had ik glas graag gezin? Ja, maar puur omdat het "leuk" is, ik zou niet extra voor betalen, en de rekening zou flink op lopen, want paar huisjes in een buitenwijk van Den Haag is prima te doen, maar gaat U maar geheel Laak beglazen, honderden appartementen (portieken) per straat...
Ach ik werk aan projecten met anderen, sommigen hebben glas, anderen een voor-oorlogse modemsnelheid.
Het kan, maar is allemaal net wat trager.
We syncen naar een online server, dus geen halszaak dat ik 5 minuten moet wachten.

En ja, omdat het kan is nog altijd van toepassing
Toch snap ik dat niet.
Ik had ook zo'n laag abonnement, maar ik vind toch dat dat eigenlijk alleen werkt als je OF echt niets bijzonders doet op internet, of beperkt bijzondere dingen doet en alleen bent. (of gezegd bent met een engelengeduld)
Als gewoon alles incluis je entertainment over internet gaat en met zijn tween daar gebruik van maakt is zo'n 20/30/40 megabit abonnement nog wel een keertje verzadigd. Als mijn vriendin volop haar Photoshop projecten binnen begint te trekken van werk terwijl ze Netflix aan het kijken is loop ik met mijn laptopje behoorlijk achter de feiten aan de hobbelen en zie ik dat gewoon terug in de responsetijden van bijvoorbeeld remote desktop naar mijn werk.

Dat gedoe wil je toch niet voor 5 tot 10 euro? Ik had echt heel snel een beetje deftige internet verbinding liggen toen ik ging samenwonen en ik download echt geen hol. Buiten wat de playstation aan data genereert met game, update en software downloads bijvoorbeeld maar dat doet dat ding doorgaans netjes als we niet thuis zijn.

Glas wil ik wel hebben. Al is het maar voor de upload want daar blijven de alternatieven over koper en coax gewoon achter.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 17:37]

“Als mijn vriendin volop haar Photoshop projecten binnen begint te trekken van werk terwijl ze Netflix aan het kijken is loop ik met mijn laptopje behoorlijk achter de feiten aan ”

Daar zit het “probleem” hem in denk ik. Voor dit soort zaken of bijvoorbeeld video-editing (al helemaal 4K-content) is een hoge down- en upload noodzakelijk, maar het aantal mensen dat dat thuis doet is relatief gezien natuurlijk redelijk laag. Ik weet dat er absoluut vraag naar is en mensen die t nodig hebben voor werk of zelfs hobby projecten, maar over het algemeen is de gemiddelde consument allang tevreden als ze een beetje kunnen facebooken en 1 a 2 netflix streams tegelijk kunnen kijken. Meer interesseert ze gewoon niets, en om dan voor die paar mensen glas trekken is nogal onrendabel.

Wellicht zijn jullie bijvoorbeeld net als ik de enige in de wijk die zo’n hoger abonnement zouden afsluiten. En als ze VDSL upgraden waardoor je upload omhoog knalt naar iets van 50MBit en je download naar 100 a 120 over koper zijn jullie misschien ook al blij en vinden het snel genoeg, waardoor de dure operatie FttH wederom niet strikt noodzakelijk is op het moment.

Het ligt heel erg aan je usecase, en helaas is voor de meeste mensen een instap pakketje kennelijk voldoende. Iets met vraag en aanbod, helaas.
Uiteindelijk komt glasvezel er wel, maar t zal niet zo’n storm lopen voorlopig ben ik bang.
check mijn reactie hier pal boven van 16:57 even. Wij moeten dat natuurlijk zelf betalen, en dat is helemaal niet erg vind ik.
Ze kijken naar andere partijen om die vervolgens over te nemen en de uitrol weer stil te kunnen leggen.
In tegendeel, daar is te weinig winst naar. Als alles niet had tegengezeten vanuit de overheid en de ACM dan had KPN nu nog bezig geweest met het uitrollen van KPN. Zoals @batjes al zegt, waar moeten ze die aanleg van bekostigen (minstens 16 miljard) als je winst maar rond de 3 miljard ligt?

Een bedrijf zit met afschrijvingen, het minimum is directe afschrijving "indien de winst dit toelaat" en anders is dit 3 of 5 jaar. Zelfs met 5 jaar hebben ze die minimale 16 miljard nog niet terugverdiend en winstgevend gemaakt daar moet je MINIMAAL 6 jaar die 3 miljard winst op maken.

Het overnemen van een andere toko zal niet veel anders zijn.
bij ons in de gemeente (grootste gemeente van Nederland) hebben ze in het buitengebied iedereen aangesloten, en je mag kiezen voor 1950€ zelf betalen, of 20€ per maand betalen voor de verbinding. Maar daar krijg je dus een goede glasverbinding voor terug, waar dat tot een jaar geleden nog zelfs per 56K modem moest!
Het gaat hier om zo'n 10.000 huishoudens in het buitengebied, waarvan ongeveer de helft voor een aansluiting heeft gekozen. Dat is een bijdrage van +/- 10.000.000 (dus 10 miljoen euro) bij 50% participattie. Dat is een mooi begin. Als 50% van NL dat wil betalen, zou het een bijdrage van consumenten (bedrijven zitten er ook nog tussen!!) zijn van 5.000.000.000, dus 5 miljard euro. Bij volledige verglazing hebben we het dan over 10 miljard euro. Plus de bedrijfsbijdragen.

Die 16 miljard is zo idioot dus niet wellicht. En als mensen zelf gewoon meebetalen is het zo gebeurt. Bij ons was het in een paar weken eigenlijk rond dat de hele gemeente mee deed.
En wue bepaalt de prijs van het abonnement zelf? Als ze daar morgen 100 € per maand voor willen hen je toch nog altijd geen alternatief?
Je hebt wel de vrije keus voor elke provider. Dat scheelt misschien iets. Redundant aanleggen zou natuurlijk kunnen, maar kost je natuurlijk nog eens zomaar 3000€ per huis. Dat heb ik er niet voor over. (als je redundant aan zou leggen (kabel bijvoorbeeld) dan stapt de helft op die glas en de andere helft op die andere, wat de kosten per huis opdrijft)
Je hebt wel de vrije keus voor elke provider.
Ja, maar net zoals met inbel-/DSL-providers destijds, koopt KPN gewoon zoveel mogelijk concurrenten op.

Dus dan kun je kiezen voor KPN-dochter A: premium prijs, goede helpdesk , dochter B: medium prijs, so-so helpdesk, en dochter C: nog wat lagere prijs, welke helpdesk? :P

En die 2-3 échte concurrenten die er dan misschien komen hanteren soortgelijke prijzen want ze moeten immers de infrastructuur van KPN gebruiken en die zal z'n eigen labels beschermen.

Of ze gaan lobbyen of naar de rechter om concurrentie te blokkeren, zie o.a. Tele2 en UPC/Ziggo destijds, tijdlijn 2009-2011:
nieuws: Mogelijk eind 2009 eerste alternatieve aanbieders op kabel - update
nieuws: Ziggo vraagt 11 euro per maand aan nieuwkomers op kabel
nieuws: Openstelling kabelnetwerken vertraagd door onderlinge onenigheid
nieuws: Tele2 is gestart met aanbod voor kabeltelevisie
nieuws: Nieuwe tv-klanten Tele2 worden niet aangesloten
nieuws: Rechter: kabelmarkt gaat weer op slot
nieuws: Verhagen: doorbreken monopolie Ziggo en UPC juridisch twijfelachtig

[Reactie gewijzigd door 3dfx op 22 juli 2024 17:37]

Ja, dat is een reële angst. Overigens geen beste reden omdan maar geen glasvezel aan te schaffen. Als je alternatief een 56K modempje is, dan ben je al blij dat je straks uit 3 KPN dochters mag kiezen. Alles beter dan helemaal niks :-)
Toch interessant dat lokale initiatieven die geen schaalvoordeel hebben zoals KPN deze heeft, heet wel voor elkaar krijgt om met een sluitend budget FTTH aan te leggen. Zelfs in de buitengebieden.
CAI-Harderwijk is hier een prachtig voorbeeld van.
Logisch, dat is te danken aan investeringen vanuit de gemeente en lokale bedrijven en dan nog kan men dan eventuele providers vragen wat men wilt. KPN zit met een maximum vraagprijs met als gevolg dat het de investeringen niet of nauwelijks kan terugverdienen.
De vraagprijs van KPN voor een glaslijn is in dit geval een stuk hoger. We gebruiken ze beiden ;-)
KPN heeft gewoon een belachelijke overhead, waarbij de top ook nog eens veel te veel moet 'verdienen'. Ik schat dat de kosten van 1 KPN bestuurder hoger zijn dan de complete salariskosten van een lokaal initiatief.
"Zelfs met 5 jaar hebben ze die minimale 16 miljard nog niet terugverdiend en winstgevend gemaakt daar moet je MINIMAAL 6 jaar die 3 miljard winst op maken."

dus klop je aan bij pensioenfondsen ... ?
Ze hebben iedergeval wel geld zat om hele pop neer tezetten incl graafwerkzaamheden voor maar 46 nieuwbouw huisen, immers valt hier in de wijk niet meer tebouwen.
Waarschijnlijk CIF/EQT 8)7
Opvallend was de opmerking van de chief operations officer van KPN, Joost Farwerck, dat KPN wil samenwerken met derde partijen op glasvezelgebied. Welke partijen dat zijn, verduidelijkte hij niet: "We kijken met interesse naar partijen in Nederland die serieus zijn op fibergebied."
Ik lees: "we houden iedereen in de gaten. Als er ook maar iemand durft een modern netwerk aan te leggen dat sneller is dan onze koperdraadjes uit 1920, dan nemen we ze over en zetten iedereen op straat, want fuck concurrentie. De ACM doet toch niets."
Het is bonded vplus, niet bonded vectoring. Bonded vectoring gebeurd al. (220/60)

Knap overigens, KPN heeft vplus single line nog niet eens in haar WBA portfolio.
Meer dan 1.5 jaar lang stond er een upgrade gepland naar 90Mbit/s op mijn adres, maar die prognose is verdwenen. Is dat gebeurt t.b.v. deze upgrade? Betekent dit dat hogere snelheden beschikbaar komen in Rotterdam Centrum?


Momenteel kom ik niet verder dan 1.6 MByte/s.
Dat is wel heel weinig. Heb ik bij m'n ouders thuis ook gehad, bleek eenvoudig op te lossen door een KPN-monteur. Mijn ervaring met Telfort is hetzelfde: houd goed in de gaten wat de snelheid is die je router/modem aangeeft en trek gelijk aan de bel als het te laag is, of lager wordt (heb toch wel 1 á 2 keer per jaar dat ik ineens 5-10 Mbit verlies.

Wat zegt https://netco-fpi-info.fourstack.nl?

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 22 juli 2024 17:37]

Ik zoek altijd naar deze link. Deze mag onder elk ADSL bericht een +3 krijgen :)
Die heb ik tijden in de gaten gehouden, daar is de upgrade nu weggehaald. Dus da's ook een beetje lullig, als je verwacht dat je een upgrade gaat krijgen!
Bel je ISP op en vraag ernaar! Het komt niet vanzelf naar je toe!

Wat ik al eerder heb gepost : Je moet er zelf moeite voor doen! Misschien ligt de lijn er al ;)
Allemaal leuk en aardig natuurlijk. Maar als KPN nou eens doorgaat met Glasvezel leggen ipv alle glasbedrijfjes opkopen en langzaam laten afsterven..

Desalniettemin natuurlijk goed nieuws voor huidige DSL gebruikers.
Denk dat er geen snelheid zit in de glasvezel omdat dit voor hun te duur is omdat ze veel geld op de bank willen houden.
Geld op de bank krijg je rente over. Geld in glasvezel niet, dankzij de extreem concurrentie belemmerende regeltjes die de ACM oplegt aan KPN. Dan kost het ze rente, en winst valt er moeilijk mee te maken dankzij de ACM. Dus ja, als ik KPN was en hun aandeelhouders: dan zou ik dat geld ook liever op de bank houden tot de overheid eens beslist om dat bord voor hun hoofd weg te halen en de restricties op KPN opheft.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:37]

eens. En vergeet dit niet: toen bij ons glasvezel kwam (emmeloord) wil je niet weten hoe we werden platgebeld via telefoon en deur en reclame door brievenbus van Ziggo. De glasmogelijkheid was de snelste en goedkoopste, en opeens ging Ziggo als een idioot marketing voeren om mensen van ht glas af te houden.
Deden ze hier ook inderdaad. De vloer zat nog niet eens in het huis of er lag al een brief van Ziggo op de mat met een stuntprijs. Omgerekend was Ziggo echter dankzij KPN Compleet constructies nog steeds duurder of ongeveer even duur: maar veel langzamer dan het glasvezel van KPN (zeker qua upload) dus nog steeds niet boeiend, maar toch... Als we geen mobiele KPN abonnementen hadden en geen Spotify (krijg ik ook nog “gratis” van KPN) dan was dat van Ziggo zeer aantrekkelijk geweest. Het 1e jaar dan, daarna mag je alsnog de volle mep gaan dokken. :+

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:37]

DSL gebruikers op 500m van de centrale ja, buitengebieden blijven braaf op 2 tot 6Mbit zitten.
KPN 4G buitengebied ook niet beschikbaar, maar wel elke maand hetzelfde betalen voor je abo.
Buitengebieden gaan ook over op VDSL2.

99% van de huishoudens zit binnen 2 kilometer van een verdeelpunt of centrale en kan straks dus gewoon minstens 100mbit halen.

Het upgraden van dat netwerk lijkt nogal wat vertraging op te lopen, bij mij ondertussen al weer een jaar. Dus zal nog wel even duren voor al die buitengebieden snellere DSL krijgen.
Ik heb mijn potentiele ADSL-verbinding al eens bekeken, aangezien ik weg wil bij Ziggo.
Ik heb een maximaal download van 2.5 Mbit/s, that's it. En ja, ik woon in de stad.

Ik heb wel een mooie aansluiting in mijn huis hangen voor glasvezel, nu nog wachten op de kabel in de straat. :(

[Reactie gewijzigd door Tukk op 22 juli 2024 17:37]

Heb ik een vraag naar aanleiding van dit artikel:
Hoe staat het met de uitrol van VVDSL in de wijkcentrales? Dus niet de wijkkasten, maar echt vanuit de wijkcentrales. Dat zou al jaren geleden starten, maar zover ik begrijp is er nog geen een wijkcentrale met VVDSL.
Of gaan ze VVDSL overslaan en dit uitrollen in de wijkcentrales?
VDSL-CO zie je al minder nut hebben ivm de langere koper afstanden en de grotere drop, dus Vectoring zal nog minder effect hebben vermoed ik.
Dus die aansluitingen blijven dus steken op de gecapte 50 Mbit denk je?
Ik ben geen KPN, maar ik dacht dat Vectoring een simpele upgrade voor een wijkcentrale was, ik kan mij niet voorstellen dat als het nut heeft ze het niet zullen activeren.
Alle wijkcentrales hebben dat al jaren, kwestie van de juist hardware plaatsen. Die zaten jaren daarvoor al op glasvezel, in de buurt wonen was gewoon max snelheid indien de koper kabels niet uit het begin van de vorige eeuw kwam (ADSL tot ~27mbit, VDSL1 tot ~70). KPN is al zeker een jaar of 5 bezig met de verdeelpunten.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 17:37]

Ja VDSL, maar geen VVDSL!
Type DSL maakt weinig uit, die wijkcentrales hangen via dikke glasvezel backbones aan het internet. KPN heeft dit toen tijdens die VDSL pilot al afgerond als ik het goed heb. Sindsdien is het een kwestie van de buitenringen/verdeelpunten klaar maken en de juiste hardware plaatsen.

De overboeking op DSL is ook al jaren gewoon nul eigenlijk. Er is eigenlijk alleen overboeking als men van die grote DSLAMs gebruikt wegens ruimte gebrek. In het ergste geval wordt met VVDSL bij jou wijkcentral de overboeking enkel groter.
Pff, en hier in België zitten we nog altijd op een maximale bandbreedte van 100Mbps op VDSL met vectoring.
Ik haal in Alkmaar centrum ook maar maximaal 40mbps, sneller bestaat niet midden in het centrum. |:( (ze lopen al jaren te zeggen dat er glasvezel komt :O )

Oh en kabel internet gaat wel tot 200mbps maar gek genoeg is dat met meeste websites toch trager dan VDSL, alleen voor bestanden downloaden haal je de volle snelheid. (schijnt te komen omdat wij een oud UPC regio zijn, technische reden)

[Reactie gewijzigd door stewie op 22 juli 2024 17:37]

Daar zou technisch geen reden voor mogen zijn, zelfs niet in zogenaamd oud UPC gebied.
Mogelijk last van een brakke DNS server oid, maar dat kan je makkelijk oplossen.
Het is al jaren zo in het centrum, ik heb ze er in het verleden ook over gebelt en ze zeggen dat er niets aan te doen is.. (En toen gaven ze mij een gestoorde korting, waar ik uit kwam op alleen de prijs van de basis kabel maar ben toch weg gegaan.)

*typo edit

[Reactie gewijzigd door stewie op 22 juli 2024 17:37]

UPC-gebied is ziggo, kabel, geen DSL natuurlijk. Bij Ziggo heb je daar inderdaad ook geen last van.
Daarom reageer ik ook op Stewie en niet op jou ;-)
Ho ho sorry verkeerd gelezen
ik zeg ook kabel.
Dat is het grote nadeel van DSL, dat er zo gruwelijk veel mensen op oude dsl-kabels zitten in extreme gevallen max 10mbit. Kunnen ze wel het aanbieden, maar als ze het niet leveren heb je nog niks aan.
In heel Alkmaar is Ziggo drama, ik woon in vroonermeer en heb al bijna 3 jaar maximale korting vanwege het brakke netwerk hier. De werkzaamheden die nodig zijn worden dan ook elk kwartaal weer uitgesteld en wordt mijn korting weer verlengd. Adsl is een No-Go max 50 Mbit (theoretisch) dus dit zal in de praktijk lager uitvallen. Terwijl aan d andere kant van de weg een nieuwe wijk wordt gebouwd waar wel glas komt te liggen. In de vroonermeer is wel eens een onderzoek geweest naar glas, ze wilde 80% hebben voor ze het wilden neerleggen, dat was dan ook kansloos.
In Nederland ook hoor. Dit zijn vooral mooie toekomstpraatjes.

De praktijk is dat op de overgrote meerderheid van de lokaties op zijn best VDSL 100 Mbps kunt krijgen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 17:37]

Zag vandaag reclame van Proximus voor glasvezel in een paar kleine gebieden waar ze dit aan het testen zijn. max 400/40 8)7
Dat is hetzelfde als ik nu al over kabel kan krijgen en niet eens symmetrisch...
Anoniem: 706671 @Goderic31 januari 2018 16:54
Dat is door GPON glasvezel die zijn niet meer symmetrisch.

Terwijl EPON dat wel is omdat de upload niet wordt gedeeld.

KPN Wil nu ook Gpon gebruiken omdat het goedkoper is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 706671 op 22 juli 2024 17:37]

Het is zoals veel zeggen natuurlijk niet beter dan glasvezel. Maar ik woon in een straat die in de aankomende 10 jaar volledig vernieuwd gaat worden. Glasvezel aanleggen gaat nu gewoon niet gebeuren. Als ik van mijn 100mbit naar 200 of zelfs hoger kan gaan ben ik erg tevreden.

Ik hoop dat ook andere providers zoals Fiber, T-Mobile Thuis, Tele2, etc gebruik van deze techniek kunnen maken. Ik weet niet of KPN hierin verplicht is, al neem ik aan van wel.
Bedrijven die via KPN hun diensten aanbieden kunnen inderdaad ook genieten van de hogere snelheden. Of ze dat gratis aan de klant gaan aanbieden is iets anders. ;) Wellicht gaan die providers extra geld vragen voor hogere snelheden, dat staat ze vrij om te doen. KPN levert enkel het signaal.
Dat vind ik ook niet meer dan normaal. Ik hoop dat alle huidige snelheden worden verhoogt en dat er een extra hoger pakket bij komt. Dat zou een mooie middenweg zijn ;) Op dit moment hebben de meeste aanbieders iets zoals:
20, 50, 100 mbit.
Dat zou kunnen gaan naar:
30, 100, 200, 400 mbit.

Natuurlijk speculatie, maar veel providers blijven bij 3 keuzes om het simplistisch te houden, dus ik ben benieuwd.
Zo kan ik via XS4ALL wel 160/16 krijgen, maar KPN zelf geeft me in hun bestellijstje 100/10 max.

Beiden zijn geen match voor mij momenteel t.o Ziggo ( tot 1juli 60€ korting dankzij een snelle Black Friday )
Maar ook hierna blijven ze verhoudingsgewijs nog steeds duurder per mbit/€ dan Ziggo.

* FreshMaker wacht geduldig op glas .... al 10 jaar ....
( het dorp hiernaast 3km verderop is al wel 500/500 mogelijk .... zo jammer )
Ja met glas is t goedkoper. Ik ben iets van omgerekend €55 per maand kwijt aan 500/500 op jaarbasis en krijg mobiel dan dubbele data/minuten en €5 korting per mobiel abonnement en het plus pakket gratis én Spotify zit bij t mobiele abo inbegrepen. Elk extra sim-only abonnement kost dankzij MB-delen dan maar €7 per maand. (400 minuten, en ik stuur 5GB van mijn 50GB op de 1e van elke maand.)

Die constructie met glas scheelt hier echt een paar tientjes per maand, hehe. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:37]

* FreshMaker heeft 4 abo's bij KPN, allemaal op een alternatief adres ;)
Kortingen en verdubbelingen, incl MB delen met een abo zonder data is prima geregeld
Tja dat heb ik dus ook op nog geen 50 meter afstand, daar heeft kpn hele pop neer gezet voor jaja 46 nieuwbouw woningen(ja meer kan er niet gebouwt worden want vol) dan baal je dus behoorljjk.
"Opvallend was de opmerking van de chief operations officer van KPN, Joost Farwerck, dat KPN wil samenwerken met derde partijen op glasvezelgebied."

Zouden ze Solcon tot KPN gaan rebranden?

Laatste keer dat ik een manager van KPN Consumer Operations (Reggefiber) sprak kon er alleen in uitzonderlijke gevallen geleverd worden over een glasvezelnetwerk van derden, fijn dat dat nu verandert!

[Reactie gewijzigd door esky op 22 juli 2024 17:37]

Ik denk dat ze gaan samenwerken met bijv. CIF. In Almelo is al een test gaande waarbij je KPN Galsvezel diensten over het CIF netwerk kunt krijgen. Ook RoutIT, eigendom van KPN, begint met aanbieden van KPN diensten via CIF glasvezel.
Dat is nieuws! Tot kort geleden kon dit niet. Heb je eventueel een bron?
Ja hoor, wat betreft KPN Diensten in Almelo: https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/54021647
Je kunt zelf een check doen op de betreffende postcode, dan zie je ook dat de diensten van KPN/XS4all/Telfort e.d. daar beschikbaar zijn.

Wat betreft RoutIT die over Caiway glas diensten gaat aanbieden:
http://drone-reclame.nl/project/routit-en-caiw/
https://channelconnect.nl...eteren-processen-klanten/

Dit stukje tekst bevestigd het:
Belangrijk nieuws is dat RoutIT een interconnectieovereenkomst heeft met CAIW, waardoor partners kunnen aansluiten op ruim 300 duizend extra glasvezelverbindingen. RoutIT gaat tevens interactieve TV-diensten van KPN aanbieden.
Hulde voor deze ontwikkeling, wel jammer dat het de aanleg van glasvezel vertraagd, omdat 'ze' nu weer een tijdje vooruit kunnen. Helaas is het ook zo dat als je ver van een centrale woont deze snelheden onhaalbaar zijn ... 4g (en straks 5g) is leuk maar of 'we' die kant op moeten, lijkt me niet...
Het wordt denk ik ook niet haalbaar (ook financieel) als iedereen elke avond gaat 'UHD Netflixen'... ;)

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 17:37]

Ik betwijfel ook heel erg of iedereen ook echt met 5G los kan werken, de capaciteit in de lucht is ook niet oneindig.

Voor buitengebieden lijkt t mij een prima oplossing, maar of het toereikend is in dichtbevolkt gebied om iedereen elke avond te laten streamen etc betwijfel ik een beetje.
Dat werd tijd, ze praten hier al eventjes over namelijk :P. Ik vroeg het me vorige week nog af in een een forumpost.

Voor iedereen die wat meer interesse heeft in de achterliggende technieken en de alternatieven die er nu zijn, ik heb daar in maart een uitgebreide reactie over geschreven :). (en misschien kraak ik ze nog even goed af omdat ze Reggefiber hebben opgekocht en vervolgens claimen dat de telefoonlijn snel genoeg is)

KPN zou binnen VDSL2 Profile 35b de snelheid op korte afstanden nog op kunnen voeren naar 300 Mb/s download per lijn (dus 600 Mb/s met pairbonding). Ik ben vooral erg benieuwd wat ze met upload doen: Dit is nu 30 Mb/s maar kan binnen de specificatie naar 100 Mb/s per lijn (200 Mb/s met pairbonding).

Ben ook wel benieuwd of we nog iets van die eigen modemkeuze gaan horen. Het is ook wel interessant om je eigen modem met Vplus te kunnen gebruiken, zoals de:

[Reactie gewijzigd door Balance op 22 juli 2024 17:37]

Ik ben inderdaad ook benieuwd naar de upload. Ik snap niet dat men het nog verkocht krijgt met alle dropbox-like oplossingen en 'het werken in de cloud'. Ik zelf heb wat servertjes draaien en heb nu een 400/40 verbinding van ziggo omdat ik niet anders kan.

Als ik het goed heb doet ziggo puur en alleen 10% van de download provisionen aan de upload door het tcp protocol (acknowledgement)? Er moeten ook pakketjes terug gestuurd worden, anders kun je nooit 400mbit halen (correct?).

Liefst zie ik gewoon een glazen kabel bij mij naar binnen komen. Lage ping, symmetrische snelheid en betrouwbaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.