KPN begint in het tweede kwartaal met het breed uitrollen van bonded supervectoring, waarmee dsl-klanten snelheden tot 400Mbit/s kunnen krijgen. In datzelfde kwartaal start KPN met de combinatie van 4g en dsl voor buitengebieden.
KPN heeft tests met bonded supervectoring, of Vplus, vorig jaar uitgebreid en levert het inmiddels al aan zo'n tienduizend huishoudens. De aanbieder acht de dsl-techniek nu volwassen genoeg voor brede beschikbaarheid. Vanaf het tweede kwartaal maakt KPN op grotere schaal wijkkasten geschikt voor bonded vectoring. Daarvoor moet apparatuur bijgeplaatst worden, wat volgens het bedrijf een 'kleine ingreep is'. De huidige Experia Box v10 is geschikt voor de hogere snelheden, maar moet daar wel een firmware-update voor krijgen.
Voor bonded supervectoring is vereist dat de dsl-klanten een dubbele koperlijn hebben liggen. Volgens een woordvoerder is dat bij negentig procent van de huishoudens met dsl het geval. In het geval van een enkele aansluiting ligt de theoretische snelheid op 200Mbit/s. Hoe lang het duurt voordat alle klanten de upgrade hebben ontvangen, kan de provider niet zeggen, alleen dat dit binnen enkele jaren het geval moet zijn. Momenteel biedt KPN maximaal 100Mbit/s-pakketten aan, maar de komst van Vplus opent de weg naar abonnementen met hogere snelheden.
KPN demonstreerde de techniek tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers, waarbij de aanbieder de verbeteringen bij de netwerken van het bedrijf toelichtte. De verbinding waarover de snelheid werd gerealiseerd, bestond voor enkele kilometers uit glasvezelkabel, maar de wijkkast die voor de demonstratie werd gebruikt, was voor het laatste stuk met een koperen kabel van 150 meter verbonden. De snelheidstest van de laptop die op een Experia Box v10 was aangesloten, liet een downloadsnelheid van meer dan 500Mbit/s en uploadsnelheid van 75Mbit/s zien.
KPN benadrukte bij de bijeenkomst door te gaan met het aanleggen van glasvezel in aanvulling op de upgrade van de kopernetwerken, maar concrete toezeggingen deed het bedrijf niet. KPN legt bij nieuwbouwwijken wel fiber-to-the-home aan en ook bedrijventerreinen krijgen steeds vaker glasvezel, maar voor het overige beperkt KPN zich grotendeels tot verglazing van de wijkkasten, waarbij het laatste deel tot de huizen koper blijft. Opvallend was de opmerking van de chief operations officer van KPN, Joost Farwerck, dat KPN wil samenwerken met derde partijen op glasvezelgebied. Welke partijen dat zijn, verduidelijkte hij niet. "We kijken met interesse naar partijen in Nederland die serieus zijn op fibergebied."
KPN nam in 2005 Regefiber over voor glasvezelaanleg, maar sinds 2014 stokt de aanleg bij huishoudens. Volgens KPN dalen de kosten voor de aanleg inmiddels wel van enkele duizenden euro's per huis naar zo'n zevenhonderd euro, bij gebruikmaking van gpon. Dat is een goedkopere manier om glasvezel uit te rollen waarbij verschillende klanten een glasvezelkabel delen, voor een maximale snelheid van zo'n 1Gbit/s. Op termijn verwacht KPN overigens dat zijn vaste netwerk uit glasvezel zal bestaan en dan samenkomt met een mobiel 5g-netwerk voor een convergent netwerk voor vaste en mobiele diensten.
Verder maakte KPN bekend dat buitengebieden in het tweede kwartaal een combinatie van 4g met dsl kunnen afnemen voor stabieler en sneller internet. KPN test deze optie sinds vorig jaar. De bedoeling is dat dsl als basis dient, maar dat 4g pieken in de bandbreedte kan opvangen. Bij tests in Nijkerk zouden klanten die standaard 6Mbit/s via dsl haalden, op deze wijze een downloadssnelheid van tot aan 76Mbit/s krijgen op de momenten dat ze dit nodig hadden. Voor de dienst is een 4g-modem nodig, die gratis door KPN wordt verstrekt. Klanten die in de praktijk een downloadsnelheid van minder dan 15Mbit/s hebben, komen in aanmerking.
Wanneer KPN de dienst voice-over-wifi introduceert, kon het bedrijf nog niet zeggen. KPN beloofde in 2016 aan dat VoWifi in 2017 beschikbaar zou komen, maar dat gebeurde niet. Met VoWifi kunnen gebruikers van een daarvoor geschikte smartphone bellen over wifi, bijvoorbeeld als de netwerkontvangst slecht is. Vodafone biedt dit in Nederland al wel aan. "We werken eraan, maar willen het pas aanbieden als we er zeker van zijn dat het zonder problemen draait", vertelde cto Tom Poelhekken tegen Tweakers.