Lijbrandt Telecom gaat op in moederbedrijf KPN

Lijbrandt Telecom gaat stoppen met het aanbieden van zijn glasvezeldiensten. Het bedrijf gaat op in KPN, dat overigens al eigenaar is van Lijbrandt. Klanten zijn hierover geïnformeerd, en krijgen de mogelijkheid om over te stappen naar KPN.

Dat meldt TotaalTV op basis van informatie die naar klanten is verstuurd. Lijbrandt werd eind 2011 ingelijfd door KPN, maar is sindsdien doorgegaan met het aanbieden van zijn eigen glasvezeldiensten. Daar gaat dus nu een einde aan komen. Op 1 januari van volgend jaar zal Lijbrandt niet meer zelfstandig abonnementen aanbieden.

Klanten die nu nog bij Lijbrandt zitten krijgen de mogelijkheid om naar KPN over te stappen, zo is vermeld in een brief. In het geval dat zij ingaan op het aanbod, krijgen zij een nieuwe decoder voor televisie. De glasvezelverbinding blijft overigens wel hetzelfde.

Door RoD

Admin Mobile

30-09-2016 • 19:05

89 Linkedin

Submitter: Enyeda

Reacties (89)

89
87
39
4
0
41
Wijzig sortering
Gisteren met KPN gebeld. Het is mij verteld dat het glasvezelnetwerk op zwart gaat. Je wordt dus overgezet op vdsl. Met max 60/6Mbit100/10Mbit. Op dit moment haal ik 100Mb synchroon. Waar je ook naartoe gaat je gaat er kwa internet upload snelheid enorm op achteruit. Ook kwa kosten ga je er op achteruit. Wel is het zo dat je de eerste 12 maanden een korting krijgt zodat je hetzelfde in mijn geval hetzelfde blijft betalen als nu bij Lijbrandt. Daarnaast zit daar dan ook Spotify premium bij (Let op! kan niet worden geupgrade naar family)

Ook is er de mogelijkheid dat je je mobiel, in mijn geval simonly, onder brengt. Dan zou je 5 euro factuurkorting krijgen, Bel/sms en data verdubbeling en voor het bedrag mag je per mobiel abonnement een extra televisie pakket afsluiten.

Dat zou voor mij het volgende kosten plaatje kunnen brengen.

NU
 • lijbrant: 50,95
 • Spotify: 9.95
 • Youfone: 10,-
 • Simyo: 11,- (3G - 100sms/bel 1,5Gig)
 • totaal: 81,90
KPN
 • alles in 1: 62.50
 • Upgrade 100Mbit: 2,50
 • korting p/m 11,55
 • simonly: 20 (4G - 200sms/bel 2Gig),
 • korting 5,-
 • spotify: 0,-
 • videoland: 0,-
 • totaal: 68.45
Voor mij kan het dus wel interessant zijn.

Edit - Donderdag was er op de website van kpn max 60/6Mbit mogelijk op mijn postcode, vrijdagavond was de upgrade naar 100Mbit mogelijk.

[Reactie gewijzigd door wicked_query op 1 oktober 2016 09:04]

Hoezo upgrade 100Mbit, je schrijft toch dat je vdsl krijgt met max. 60/6Mbit?
Aangepast,

Donderdag was er op de website voor mijn postcode nog geen 100Mbit mogelijk, terwijl ik gisteren de post aan het schrijven was en de website van kpn checkte zag ik dat 100Mbit nu ook een mogelijkheid is.
Lijkt mij erg sterk dat het glas op zwart gaat en je over moet op vdsl. Als ik bij KPN een alles in 1 instap abbo bestel van 20mbit dan krijg ik die gewoon over glas geleverd en niet over aDSL. (ik heb hem wel geupgrade naar 500/500 maar in eerste instantie gewoon 20mbit aangevraagd).

Overigens krijg je bij KPN compleet maar max 1 TV pakket gratis. Wel krijg je op elk telefoon contract 5 euro. korting en verdubbeling van data/sms/min (wat in een groot gezin aanzienlijk kan schelen).
Het is heel duidelijk verteld dat het glasnetwerk op zwart gaat. Het netwerk is niet compatible met dat van KPN / reggefiber. Het netwerk zal eerst een upgrade moeten krijgen. Helaas staat dit nog niet in de planning van reggefiber. . Dit is wat mij verteld is na aanleiding door de medewerker van KPN/lijbrandt inbound.

Zie ook het bericht van KilZone.

[Reactie gewijzigd door wicked_query op 1 oktober 2016 09:03]

In Hillegom zijn momenteel 3 nieuwbouw wijken, daar wordt geen koper meer aangelegd alleen Reggefiber. (En natuurlijk Ziggo)
De techniek wat Lijbrandt telecom in Hillegom gebruikte was glasvezel tot een straatkast en van daaruit koper naar de woning.
Het is totaal niet vergelijkbaar met elkaar qua techniek of qua oplossing.
Het is wel jammer hoewel in zijn begin tijd ver vooruit, (Casema de voorloper van Ziggo bood 4 mb down en 768 up en Lijbrandt 20/20 op papier maar in werkelijkheid haalde je gewoon 100/100 ) is de techniek inmiddels achterhaald denk dat door een upgrade van 100 Mbit naar 1 Gb poorten er nog wel wat rek mogelijk zou zijn maar blijkbaar is deze investering niet meer zinvol.

Ik hoop dat de medewerkers intern bij KPN een baan kunnen krijgen en niet op straat staan straks.
Ik was altijd al verbaasd dat ik niet iets van een stroomleiding zag lopen naar de box waar internet en tv uitkomt. Maar als dat dus koper is verklaart dat het wel :)
Anoniem: 832365
@GB227 oktober 2016 09:01
Nee dat van dat koper is niet waar.

2x 640 GB dikke glasvezel. In de woning.

Gr
Het gaat hier over "Lijbrandt Telecom", niet het vroegere "Lijbrand" dat inderdaad gewoon over Reggefiber netwerken ging.

Lijbrandt Telecom levert/leverde in een beperkt aantal gebieden met een aparte constructie qua glasvezel.

Blijkbaar is het voor KPN of bedrijfsonderdeel Reggefiber niet doenlijk om die netwerken zo om te bouwen dat ze in het standaard proces van KPN passen. Wel jammer.....
Hoe kom jij aan videoland: 0,-? Ben ik wel benieuwd naar namelijk ;).
We hebben hetzelfde abonnement met KPN Compleet, maar Videoland ben ik nog nergens tegen gekomen.
Er werd mij verteld dat wanneer je ook je simonly onderbrengt bij kpn je 5 euro factuur korting krijgt en voor de waarde van dat simonly pakket , dus nog 15,- euro een etxra pakket mag uitzoeken.
Je bedoeld compleet? Nee dan mag je kiezen uit:
- HBO (incl HBO On Demand en HBO GO)
- Pluspakket
- FOX Sports
- Kinderpakket
Videoland is geen optie ;)
https://www.kpn.com/compleet.htm

Echter kapt HBO er eind dit jaar mee, dan is t afwachten wie de plaats inneemt... Als KPN de rechten niet krijg tenminste.
Ik hoop op Netflix of Amazon Prime. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 2 oktober 2016 01:29]

Ok, dat was dan weer niet verteld, thx. Ik moet ook zeggen dat de telefonisten nog een beetje "onzeker overkwamen" als in ze dat ze even moeten inwerken in wat de mogelijkheden zijn.
Het komt hier op neer:
- Je krijgt €5 korting per KPN mobiel abonnement
- Je mobiele abonnement wordt verdubbeld in belminuten/smsjes/MB's, je kan dus als je 10GB nodig hebt het abonnement van 5GB pakken (scheelt €7,50 ofzo) en dan krijg je ook nog eens €5 korting over die lagere prijs. Of als je 20GB wilt hebben kan je het 10GB abo pakken :P
- Je krijgt een gratis zenderpakket bij KPN; en dan kan je dus kiezen uit die lijst die ik noemde; waarvan de duurste (HBO) €15,50 per maand is die je dan gratis kan krijgen.

That's the gist of it :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 3 oktober 2016 14:31]

Ah okey. Ik dacht al :9.

Maar in principe zou het HBO pakket vervangen kunnen worden door die van Videoland, Film1 of wat WhatsappHack hierboven aangeeft. Dan heb je redelijk hetzelfde als vervanging en heb ik niet het gevoel dat ik er op achteruit ga.
Bericht op TotaalTV en Tweakers is (voor de gemeente Hillegom) niet in lijn met wat Lijbrandt Telecom zelf meldt:
Geachte meneer ****,

Bedankt voor uw e-mail.

KPN gaat geen gebruik maken van onze kabels. Hiervoor heeft KPN zelf zijn kabels liggen in Hillegom. Voor overige inhoudelijke vragen kunt u bellen met 023-7513061.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met onze klantenservice via 023 - 891 00 00.

Met vriendelijke groet,

***
Hierover nog diverse verdere berichten uitgewisseld met Lijbrandt Telecom, maar de reactie vanuit het bedrijf blijft bovenstaande met aanvulling dat er over 2 weken meer duidelijkheid omtrent de abonnementen komt. Er geldt overigens dat sommige inwoners ook een brief hebben gehad dat KPN een nieuwe aansluiting komt maken in de woning en dat de kosten hiervan vergoed zullen worden door Lijbrandt Telecom; dit suggereert dat ze geen gebruik gaan maken van het glasvezel-net in Hillegom.
Geen gebruik maken van al aangelegde glasvezel??? Dat is weggooien van geld. KPN, met al z'n koper legacy, moet toch beter weten.
"De glasvezelverbinding blijft overigens wel hetzelfde."

Dat zou betekenen dat ze DVB-C behouden.

Overigens is de ACM de schuldige dat er nog maar 1 Glasprovider landelijk is. Zij vinden blijkbaar kiezen tussen zus A, zus B en Zus X voldoende concurrentie en keuzemogelijkheid. Het feit dat het gebodene identiek is en de prijsverschillen tot centen beperkt blijft is blijkbaar onbekend bij ACM.

Praktijk ik nu dat je keuze tussen KPN of Ziggo hebt, Niet echt veel keuze.
Bij nieuwbouwhuizen wordt -als glasvezel geleverd kan worden- al een paar jaar standaard geen koper meer aangelegd.

Vooral KPN zit op rozen. Veel gemeenten hebben de aanleg van glasvezelnetwerken door Reggefiber flink gesubsidieerd en gefaciliteerd.
Tja, hetzelfde geldt voor het gros van de kabelnetwerken in nederland
Veel gemeenten hebben de aanleg van glasvezelnetwerken door Reggefiber flink gesubsidieerd en gefaciliteerd.
Wat is dat nou weer voor onzin? Gemeenten hebben geen geld voor zulke subsidies en mogen dat ook niet eens want dat is illegale staatssteun. En dat faciliteren zijn ze op grond van de telecomwet zelfs verplicht.
Ook als er geen glasvezel is, krijg je geen koper meer in de meterkast. Ziggo daarentegen heeft wel een aansluitpunt. Mocht je ondanks dat toch xdsl willen, moet je eerst flink aansluitkosten betalen. (Aldus mijn buren)
Kun je een lijstje geven van de gemeenten die KPN hebben gesubsidieerd?

N.B. Gemeenten zijn wettelijk verplicht graafwerkzaamheden te faciliteren. Dat heeft echter niet met KPN te maken en moeten ze bij iedereen doen, en die ook gelijk behandelen.
Praktijk: ik heb slechts Lijbrandt Telecom als opgelegde 'keuze' en het is de slechtste internetverbinding die ik ooit gehad heb. €18,- per maand voor een crappy 20/20 mbit verbinding.

[Reactie gewijzigd door Stidge op 30 september 2016 20:18]

€18 is niet onvoordelig voor 20/20 glas, sterker nog ik weet niet waar je goedkoper breedband internet kan krijgen, laat staan glas?
Maar mss is het op een andere manier slecht.
Nou ja, 300 meter verder zit je op de faculteit met gratis 100/100 mbit. En betrouwbaar.
Kom maar door met KPN. Kan ik die voordelen van mobiel + thuis internet krijgen!
Dan zit je in een studentenkamer toch? Want een gewone woning in Hillegom krijgt deze prijs voor een aansluiting niet.
Erg jammer ja, had maar al te graag een abonnement bij Tweak(Gigabit voor €40/maand :9 ) gehad maar dat kan helaas niet ondanks dat ik gewoon een glasvezel lijntje naar mijn huis liggen.
Komt ook omdat er weinig bedrijven willen investeren in een nieuw netwerk, dat mag namelijk wel.

Blijkbaar is het niet zo makkelijk om ergens een nieuw glasvezelnetwerkje aan te leggen en dat winstgevend te exploiteren. Wees blij dat deze partijen dat nog redelijk doen gezien de wereldwijde ranking van snel internet, alhoewel meer concurrentie altijd beter zou voor de klant.
ik woon in Rhoon en ik kan kiezen uit ADSL 1 of Caiway Glas inmiddels wat opzich snel is 500/500. Echter inderdaad geen keuze vrijheid. Barendrecht is 600Meter verderop waar ze Ziggo hebben. En KPN over glas kan hier ook niet overal is een lockin.
NEE! Alleen maar gezeur gehad met KPN en mijn glasvezel verbinding (lees: niet stabiel, slechte router enz..) Overgestapt naar Lijbrandt toen de tijd, en alle problemen waren verdwenen.
Lijbrandt was een goede provider, in mijn gebied vervangen door Telfort. Jammer dat KPN de rest over neemt, wat een vreselijke provider is dat zeg...
Mijn ervaring is juist erg positief met KPN. Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar ik denk dat het ook totaal ligt waar je woont enzovoorts. Het werkt volgens mij niet overal hetzelfde, maar daar ben ik niet kundig genoeg voor omdat met zekerheid te zeggen.
Het aantal klachten omtrent KPN Glasvezel is in tegenstelling tot 2013 ook wel heel erg omlaag gegaan. En snelheden maar ook stabiliteit enorm toegenomen.

Het bericht van Yoram komt bij mij persoonlijk dan dus ook meer over als de welbekende gezegde Eens een dief, altijd een dief. Eenmaal een indruk gekregen, wijken mensen hier vaak niet vanaf terwijl tijden en situaties kunnen veranderen en in dit geval ook zeker veranderd zijn.

Mijn ervaring, maar gezien het enorme aantal afgenomen klachten (2013 vs 2016), denk ik dat dit ook zeker voor meer mensen geldt.
Als systeembeheerder van een 40-tal MKB klanten en met zo'n 18 jaar ervaring heb ik mn buik meer dan vol met dat klantenhatende rotbedrijf 'KPN'... je kan vanalles verzinnen voor die 'K' maar Koninklijk hoort daar echt niet bij.

Bedrijf (15 man!) heeft een internetstoring, woensdag aangemeld bij KPN: "oh we komen dinsdag wel even kijken". WTF!! Dan lig je er als bedrijf dus 6 dagen volledig uit! En dat is policy, geen uitzondering. Echt, wekelijks ellende met die knoeiers.
Vergeten een SLA af te sluiten? Of goedkoop gegaan door een consumentenpakketje te nemen?

Sorry hoor, maar als men als bedrijf er geen geld voor overheeft een degelijk contract af te sluiten, dan zal het met de internetafhankelijkheid ongetwijfeld meevallen.

Om maar eens wat te noemen, KPN biedt voor een schamele 80 euro per maand een sla aan binnen 8 uren, 24/7.
+1

Dit soort klachten hoor ik ook geregeld (al doe ik gelukkig al jaren geen MKB-markt meer) omdat bedrijven een goedkoop Telfort consumenten-abonnementje nemen. Nu is de "klantenservice" van Telfort eerder een misdaad tegen de menselijkheid dan een service waar je werkelijk wat aan hebt, maar juist mensen die een bedrijf runnen zouden meer dan wie dan ook moeten weten dat het verlenen van service extra geld kost. Het komt uit de lengte of uit de breedte.

Als een internetverbinding van vitaal belang voor de bedrijfsvoering is dan moet je het ook als zodanig behandelen. Als een dag downtime per jaar je 1000 euro kost, dan moet je niet een provider nemen die 200 euro per jaar goedkoper is dan eentje die een betere dienstverlening biedt.

Voor Telfort (en wie dan ook) maakt het geen zak uit of je met 5 of 50 man zit. Je hebt een contract afgesloten, daarin staan afspraken, bijvoorbeeld hoeveel en wanneer je als klant betaalt maar ook hoeveel tijd de provider mag nemen om een probleem op te lossen.
Vind je dan dat je dat bij consumenten wel kan maken, 6 dagen geen dienst?
Dat zeg ik niet, echter, in elk contract staat wat de rechten en plichten zijn van de partijen, en weet je dat je bij consumentencontracten niet veel kunt eisen, en daar is de prijs dan ook naar.

Ik zou het ook niet waarderen als ik 6 dagen zonder zou zitten, maar daar kies ik voor door geen duur contract met sla te nemen. Uiteindelijk kosten de mensen die oproepbaar voor herstellingen van verbindingen moeten zijn geld, en gaan die niet betaald worden van de contracten van een 25€ per maand.

[Reactie gewijzigd door KrazyJay op 1 oktober 2016 09:20]

Zakelijk. En niet groot genoeg voor een SLA.

En KPN houdt zich voor die prijs niet aan hun SLA. Hoeven ze ook niet, want KPN. Zakelijke helpdesk is ook gewoon niet bereikbaar... via via heb ik goddank het 06-nummer van een van de engineers gekregen zodat ik in elk geval nog IETS kon aanmelden. Maar wel gewoon 6 dagen offline, 15 man x 8 uur x 6 dagen.

Dat lukt Ziggo bij mij thuis (consumentenlijntje!) nog niet eens. Volgende dag staat er iemand op de stoep met een nieuwe adapter. Die ene keer in 15 jaar dat ik een storing heb gehad bij ze.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 30 september 2016 22:37]

Te klein om MKB te zijn?
https://www.kpn.com/zakelijk/mkb/vast/internet.htm

Sterker nog, zelfs nog als consument kan ik een sla krijgen met het juiste pakket. Alleen ligt de kosten-batenverhouding wat anders dan bij een bedrijf.
Met alle respect maar dan had je mazzel Ziggo hoeft dat niet met een consumenten lijntje, mijn modem was een keer defect op een zondagavond, gebeld en zelfs iemand in een redelijke tijd gesproken maar ze konden pas donderdag. Dus is maar net hoe druk het is en of je mazzel hebt.

Maar dan nog, een KPN lijn met SLA A (hoger is er niet) is altijd ex local loop.
Dat is trouwens ook met Eurofiber of Tele2 als internet dan zo belangrijk is neem dan 2 providers en maak een BGP oplossing zodat je onafhankelijk van 1 telco internet hebt, dit biedt KPN ook aan (hoofd fiber / backup via bvdsl of 4G) maar als die plat ligt heb je nog niks.
Nee precies, het hoeft niet, maar Ziggo heeft wel wat meer respect voor z'n betalende klanten dan KPN..
Ja, dat is ook vaak zo dat het een kort door de bocht mening is. Alhoewel ikzelf dan weer niet zo'n prettige ervaring met Ziggo heb, daarbij ook mee genomen wat ik van anderen hoor.
Er spelen altijd wel wat dingen mee natuurlijk. Het is niet betalen en denken dat het feest is, zoals KrazyJay zegt. Eigen (goede) input scheelt je ook een hoop gezever.
Telfort = KPN, je kan gewoon je contract ontbinden (als de voorwaarden bij KPN anders zijn als bij Lijbrandt) en dan naar Telfort de budget dochter van KPN met minder service gaan. Je kan ook kiezen voor XS4ALL wat ook KPN is maar dan weer met veel betere servive.
Er zit toch echt verschil in zowel prijs als materiaal tussen Telfort rn KPN, Telfort is in mijn geval goedkoper en minder dichtgetimmerd.
XS4All is helaas tegenwoordig gelijk aan KPN, tenminste : ik merk geen verschil meer. Storing met mijn tv-tuner: Oh, dat is KPN. Wil graag VDSL op een van mijn kantoren in plaats van ADSL voor 9 medewerkers: Ja, dan moet je bij KPN zijn... Nee, wij zijn eigenlijk wel van KPN maar daar kunnen wij niets mee regelen...

Ik heb nu opdracht gegeven de eerste van mijn drie abonnementen over te zetten. Kan iemand mij uitleggen waarom ik nog XS4All zou houden???
Daar is eigenlijk geen reden meer voor. KPN heeft de laatste jaren al wat merkjes begraven. Hetnet, Planet, Hi en ga zo maar door. De gemiddelde Xs4all klant kiest specifiek Xs4all vanwege de speciale service, de wat beter getrainde klantenservice en betere apparatuur zoals Fritzboxen. Voor KPN maakt het verder niets uit, echter behouden die het merk Xs4all omdat dit bij de klanten tussen de oren zit. Het is verder gewoon hetzelfde bedrijf :) .

Het is een kwestie van de markt verdelen en toch alles zelf doen. KPN biedt een premium product, klant wil iets minder betalen, prima, Telfort is daar. De centjes gaan in beide gevallen naar dezelfde zakken. Hetzelfde zie je in andere sectoren. Q8 (van de tankstations) doet hetzelfde met Tango, de appie biedt een eigen huismerk en daarnaast AH basic. Dus ja, waarom het ene merkje pakken ipv de andere? Ik weet het soms niet meer.
Ze zitten bij Xs4all toch echt op een andere locatie met een eigen directie en staf (consumenten en technisch). Wel moet Xs4all net als zo langzamerhand ieder ander bedrijf, VDSL in de straatkast of glasvezel inkopen bij KPN.

Als die straatkast dan niet is omgebouwd dan krijg je geen VDSL.

Ik heb Xs4all met Vectoring VDSL en een Fritzbox. Mijn lijn draait op 110 Mbit/s down en ruim 30 Mbit/s upload (hoewel de downloadsnelheid soms wel eens iets omlaag synchroniseert en dan later weer omhoog gaat).

Er staat met de regelmaat van de klok een Ziggo-verkoper voor de deur. Die kwamen grappig genoeg ook net ruim een maand voordat de straatkast om de hoek hier naar Vectoring VDSL werd omgebouwd voor het eerst sinds jaren langs ...

Die nieuwe kast stond er toen al, maar de VVDSL was er nog niet in gemonteerd. Verkoopmomentje voor Ziggo.
Jammer dat de eens zo diverse glasvezelmarkt nu gedomineerd wordt door 1 partij.
Anoniem: 382732
@bobaas30 september 2016 20:07
Je hebt nu eenmaal schaalgrootte nodig om dit soort zaken tegen een concurrerende prijs te kunnen aanbieden. Voor kleine partijen is het niet mogelijk om dit te kunnen doen, en maar weinig mensen zullen meer geld over hebben om bij een kleine provider te zitten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382732 op 30 september 2016 20:08]

Ik zit zelf bij Tweak en zal dat niet een groot bedrijf noemen, maar ik denk niet dat je gigabit voor 40 per maand haalt bij KPN?
Tweak biedt dat bijna nergens aan; volgens mij gaat het in de rest van de gebieden gewoon over KPN?
Zag namelijk dat Tweak hier ook diensten aanbiedt, tot 500MBit/sec, en de enige die hier een lijntje heeft liggen is Reggefiber. Reggefiber is van KPN.
Reggefiber werkt alleen aan glasvezel netwerken. Waarschijnlijk dat ze gedeeltelijk deze jongens inhuren om de glasvezel punten te bouwen bij de klant thuis. Voor de rest draait Tweak in principe op het Cambrium netwerk welke geheel zelfstandig is:

https://www.cambrium.nl/producten/

Daarnaast is Tweak nog niet overal beschikbaar, maar wel in Flevoland, Friesland en Overijssel. Ze zijn ook langzaam het Cambrium netwerk aan het uitbreiden:

https://www.tweak.nl/nieu...e-hout-en-nobelhorst.html

Hopelijk gaan ze het dekkingsgebied uitbreiden want het is een erg fijne provider!
Ik denk dat ze toch capaciteit inhuren van Reggefiber/KPN; immers zijn de lijnen die hier liggen voor 0% van Tweak; maar kan ik wel een Tweak abonnement kopen. :)

Het zal dus zo zijn:
- Waar Tweak/Cambrium ligt, bieden ze hun eigen diensten (1000/1000) aan
- Waar het niet ligt, gebruiken ze Reggefiber/KPN (max. 500/500)

Gokje, hoor :)
Wat je zegt klopt.

Hier wordt dat zeer helder uitgelegd:
https://blog.tweak.nl/algemeen/hoe-werkt-glasvezel/

Het komt er kort op neer dat, voor Tweak om Gigabit aan te kunnen bieden, ze in alle Area-PoP's van Reggefiber zelf switches e.d. moeten plaatsen en dat ze in de City-PoP moeten zorgen voor een backhaul naar hun eigen netwerk toe. Bij Reggefiber 'huren' ze in feite ruimte in de PoP's en de vezels naar de consument toe. "ODF" heet dat.

In gebieden waar ze dat nog niet hebben gedaan huren ze capaciteit in bij KPN Wholesale (WBA).

Overigens ben ik zelf ook tevreden klant van Tweak,met 1 Gbit up én down voor omgerekend 31 euro in de maand (1 euro per dag bij betalen per jaar).

Echter, ik houd wel mijn hart vast hoe lang dit kan duren.

Je ziet toch wel dat het Cambrium niet lukt om de Sparql TV-dienst echt volwassen te krijgen (terwijl ze hier inmiddels al sinds 2013 mee bezig zijn).

De vraag is dan ook hoe lang het duurt voor ook Tweak in de problemen komt en over genomen wordt.

[Reactie gewijzigd door eymey op 1 oktober 2016 11:39]

Hopelijk ook in belgie :+
Reggefiber huurt niemand in.

Reggefiber is gewoon een (inmiddels) bedrijfsonderdeel van KPN dat de vezels de grond in graaft en PoP's bouwt waar deze vezels termineren.

Andere partijen kunnen capaciteit huren om apparatuur te plaatsen en de vezels naar de consument van licht te voorzien.
Tweak heeft maar op een paar plekken eigen lijnen, op de andere plekken huren ze inderdaad KPN lijnen. Op eigen lijnen bieden ze 1000/1000 voor hetzelfde geld als 100/100 op KPN lijnen. Omdat het huren duurder is dan eigen lijnen hebben. Kwaliteit an tweaks eigen lijnen is erg goed, dus ik zou denken dat een grote jongen als KPN het allemaal goedkoper kan aanbieden dan ze doen.
Tweak is een ontzettende niche-partij met hun gigabit verbindingen, dus in het grote geheel niet erg serieus te nemen

En wanneer je niet in het minieme tweak gebiedje zit zijn ze op geen enkele manier concurerend

[Reactie gewijzigd door tinzarian op 30 september 2016 23:35]

Natuurlijk wel. Je kan er niet over het feit dat Tweak goedkoper is voor hun diensten. Je moet alleen de weg vinden naar Tweak en daar heeft KPN voorsprong.
Als je zo praat zijn namelijk 1Gbps verbindingen in het algemeen een niche markt. Veelal te duur of niet te leveren. Feit is gewoon dat het als product bij beide partijen af te nemen is, dus daar is ook concurrentie.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 1 oktober 2016 02:24]

Lijbrandt Glasvezel en Lijbrandt Telecom zijn twee verschillende bedrijven, allebei overgenomen door KPN. mensen die Lijbrandt Glasvezel hadden zijn overgezet naar Telfort, Lijbrandt Telecom zet zijn klanten zoals eerder werd aangegeven over naar KPN. Daarnaast mbt de 'kabels': http://www.trouw.nl/tr/nl...van-KPN-en-de-kabel.dhtml
"Reggefiber is de investeringsmaatschappij van Dik Wessels, die via Volker Wessels Stevin al betrokken is bij tal van glasvezelinitiatieven. Eind juni kocht hij nog Eurofiber, het grootste glasvezelnet in de Benelux."

Ik dacht al, wat is dit voor belachelijk artikel... Maar toen zag ik dat het uit 2006 kwam, hehe. Nu 10 jaar later is glasvezel dus niet in de mega stroomversnelling gekomen die men beweerde, en die bom van Wessels is dus absoluut niet afgegaan. Mede dankzij oneerlijk ACM beleid.
Leuk om te reflecteren :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 2 oktober 2016 01:34]

Mede dankzij oneerlijk ACM beleid
Leg eens uit, welk beleid van de ACM is zo desastreus geweest voor glasvezel?
Het beleid waarbij tegen KPN gezegd werd dat glas hetzelfde wordt gezien als koper, en ze dus ook dat netwerk verplicht open moeten gooien tegen kostprijs voor concurrenten, en zich aan tig regels moeten houden zoals bij aanbestedingen het vooraf moeten overhandigen van offertes aan concurrenten; terwijl de concurrenten dat niet hoeven; en kabel ook niet open hoeft, die mogen monopolie hebben. Geen level playing field dus.

Dat maakte het voor KPN een stuk onaantrekkelijker, waardoor er vziw voornamelijk snel is uitgerold in gemeentes met subsidies en in nieuwbouwwijken... En verder nauwelijks. Ik ben van mening dat dit een enorme rem op de uitrol van glasvezel heeft gezet, mede omdat er lastiger rendement uit te halen valt met zulke zware, en oneerlijke, regels.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 2 oktober 2016 02:36]

ik was jaren lang klant van Lijbrandt, maar toen werdt het overgenomen door KPN. Wik kregen netjes een nieuw contract aangeboden om over te stappen naar Telfort. Wij zijn toen overgestapt en totaal geen spijt van gehad. De kwaliteit is voor mij gevoel nog steeds net zo goed als vroeger. De snelheid is sinds de overstap naar Telfort juist verhoogd.
Heel jammer dit, Lijbrandt is perfect. Ik zou er lachend een paar tientjes meer in de maand voor betalen. En dat aanbod dat KPN gaat doen is om te huilen, max 10mbit upload hier. Terug naar het jaar 2000 dus. Denk dat het toch Ziggo moet worden dan, maar ook daar is het geen feest met max 30 mbit upload voor ruim anderhalf keer de prijs...
De upload bij 100 Mbit/s down over VVDSL is regelmatig 30 Mbit/s. Maar dit is vast een instelling van een provider.
Dus als KPN 100/10 geeft, dan wordt dat centraal geconfigureerd. Het is niet wat een VVDSL-modem technisch kan halen.
VVDSL biedt relatief veel meer uploadsnelheid t.o.v. download.
En dat alles zonder Bonding.
Dit is wel erg triest. Hoe kan KPN DSL boven glasvezel stellen.
Als KPN niet eigenaar is van de glasvezel daar (dus geen Reggefiber netwerk), dan kan KPN zeggen dat ze dat glasnetwerk niet gaan gebruiken.

Natuurlijk behoorlijk zuur, als alles echt op DSL overgaat.
Het glasvezelnetwerk in Hillegom heeft een technisch andere architectuur. Het is Fiber-to-the-Curb. Vanuit die straatkast gaat een samengeslagen kabel met UTP-3, UTP-5, coax en een glasvezel naar de woning. Daar eindigde het in het "Kastje dat alles kan" [Kadaka].

Over de UTP-3 ging één aderpaar voor telefonie en het andere aderpaar werd voor alarmering apart uitgebracht op de Kadaka.

In Hillegom is de glasvezelaansluiting in de Kadaka niet geactiveerd.
Dat vereiste installatie van PON-splitters in de stoepstraatkasten en dat is nooit gerealiseerd. Men leverde bij Lijbrandt-Telecom Ethernet over de UTP-5.

Hoewel KPN een PON-toekomst ruim een jaar terug heeft aangekondigd is er blijkbaar niet voor gekozen om het netwerk in Hillegom daarnaar om te bouwen en de gemeente als Pilot-gemeente aan te kondigen.

Een interessante vraag is, of KPN dit alleen doet vanwege operationele efficiëntie (niet allemaal aparte technieken hanteren) of dat ze hiertoe zelfs door de ACM zijn gedwongen, omdat er geen wholesale-toegang aan o.a. Tele2, Online en Vodafone wordt geleverd tot het netwerk van Lijbrandt Telecom in Hillegom.
Ik weet niet wat er mis is met KPN. De verbinding is stabiel en ik haal vaak de volle 500 mbps op mijn PC. Maar dit zal wel liggen aan de regio

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee