Wowow, wat zou jij doen als illegaal downloaden niet mogelijk was? Als er geen torrents / usenet achtige providers waren? Hoe zou jij dan je film kijken?
Dat ligt een beetje aan de film/serie.

Jij probeert iets wat fout is goed te praten op alle mogelijke manieren. Dat lukt niet aangezien het om iets gaat wat fout is, namelijk: ''illegaal'' downloaden.
Ik vind het sowieso dom dat het illegaal gemaakt is dankzij inmenging van de EU, maar daar doen we helaas vrij weinig aan... Soeverein Nederland bestaat al een tijdje niet meer.
Dat gezegd hebbende, soms is de enige optie om het "illegaal" te downloaden. Zelfs als je er voor *WIL* betalen dan *KAN* dat gewoon niet. Dat maakt het zo leip allemaal.
Neem nu bijvorobeeld Game of Thrones... Ik heb daar echt alle mogelijke manieren voor proberen te zoeken om voor te betalen, ja zelfs via een Amerikaans account met m'n Amerikaanse credit card. Ging allemaal niet vanwege de regiorestrictie.
Vervolgens ben ik dan eindelijk voor GoT (en andere meuk) gaan betalen via een HBO abonnement, krijgen we te horen dat HBO er in Nederland mee kapt.

Kan ik weer gaan downloaden, want er is geen enkele andere optie om het te kijken behalve 1 a 2 jaar wachten tot het op de reguliere zenders wordt uitgezonden... No way.
Het wordt je in sommige gevallen bizar moeilijk gemaakt om voor je content te betalen.
Maar, je mag het met me oneens zijn uiteraard

, ik vind 'illegaal' downloaden niet fout. Oprecht niet. Zolang je uiteindelijk maar voor je content gaat betalen.
Piraterij draagt bij aan het verspreiden van populariteit van films, series en muziek; en levert veel extra inkomsten op. Iets dat eerst onbekend is omdat mensen iets hadden van "meh" omdat de trailer bijvoorbeeld kak was, gaan het toch downloaden omdat ze willen kijken of het wat was. Opeens blijkt het geweldig te zijn: boem, hype. Opeens trekt het volle zalen/de DVD verkoop schiet omhoog; en de zenders springen ook op de hype-train en gaan knokken voor de rechten.
Dat is de keerzijde van piraterij. Ik vind het daarom altijd zo vreemd dat er maar net wordt gedaan alsof het allemaal belachelijk veel geld kost voor de filmmaatschappijen, terwijl piraterij de-facto denk ik de beste marketing is die een bedrijf relatief goedkoop kan krijgen:
- Het kost ze bijna niets, enkel de enkeling die echt nooit voor content betaald is een verlies
- Ze hoeven niets zelf te doen, de uploaders/downloaders/shares betalen zelf de bandbreedte en delen het met elkaar
- Het levert centen op
Onder de streep verschijnt er dan toch echt een +
HBO zei dat zelf al... Ze zijn er verschrikkelijk blij mee dat Game of Thrones zo bizar vaak is gedownload (meest gedownloade serie ooit): want het heeft ze belachelijk veel centen opgeleverd omdat iedereen toen het uitkwam opeens een abonnement op HBO wilde hebben en/of de boxsets gingen kopen.
Als zo'n bedrijf dat al toegeeft, waarom zou ik er dan tegeningaan?
Begrijp me niet verkeerd, ik vind de piraten die nooit ook maar ene cent lappen voor hun content ook maar een stelletje ******; en lekker onethisch.
Maar eens in de zoveel tijd iets downloaden wat je anders niet eens *kan* kopen; en bijvoorbeeld om te zien "what's the fuss about??"... Nee, daar heb ik echt niets op tegen.
En ja natuurlijk mag je het met me oneens zijn.

Wat ook bleek, ik begon steeds meer films te kijken waaronder ook zeer slechte. Toen kreeg ik ook de gedachten: ik ben blij dat ik hem gedownload heb, ik had daar nooit geld aan uit willen geven.
In de tijd dat ik een film opzocht en downloade, had ik ook even op google kunnen kijken om te zien hoe goed of slecht de film eigenlijk is.
Inmiddels doe ik het al een aantal jaar op de legale manier, en weet je? Ik heb veel meer lol, ja ik kijk wellicht een stuk minder films, maar ik kijk nog maar zelden slechte films.
Is dat niet een placebo effect, dat je het goed wilt vinden omdat je er voor hebt betaald?

Is een oprechte vraag

Je merkt vaak dat mensen dingen voor zichzelf goed gaan praten als het geld gekost heeft.
Want ik zie niet in: waarom maakt het betalen opeens dat je geen slechte films meer ziet?
Ik ben wel eens naar de bios gegaan voor een film waarvan ik dacht dat ie vet was, en achteraf dacht ik "godverdomme, ben ik mooi voor €11 opgelicht."
Enkel het betalen ervoor maakt de kwaliteit niet opeens hoger; en je kan niet vooraf weten of de film waarvoor jij gaat betalen leuk is of niet.
Hoe kan het dus dat jij nog maar zelden naar slechte films kijkt, puur omdat je ervoor betaald...? Dat effect snap ik even niet.
Voor mij is het redelijk simpel... Als ik iets niet betaald (onderdeel van m'n abonnementen) kan krijgen: dan download ik iets om het te beoordelen. Of dat nou een muziekstuk, film of serie is maakt niet uit.
Als het goed is dan koop ik het en betaal ik ervoor. Is het driewerf kak? Dan kijk ik de rest niet en mogen ze 't lekker houden.
Ik vind dit tevens een effect van die hele entertainmentindustrie... In vrijwel elke sector kan je je geld terugkrijgen als je iets kut vind.
Waar kan dat niet? Software, films, muziek, series.

Je wordt dus zowat verplicht om (veel) geld neer te tellen voor iets, waarvan achteraf blijkt dat het volslagen *** is.
Zelfs bij de meeste restaurants als je zegt dat het eten niet te vreten was krijg je (een deel van) je geld terug. Maar bij de entertainmentindustrie? There's no way.
Sterker nog: ze zeggen altijd "je betaald voor je rechten". Moet jij eens een CD-winkel inlopen, zeggen dat je CD beschadigd is; en dat je graag een nieuwe CD met korting wilt: want je hebt natuurlijk al voor de rechten betaald!
... Ze lachen je keihard uit.
En er is nogal wat bagger content, dus het risico is relatief hoog. Dan vind ik het ook niet gek dat veel mensen puur downloaden om even te kijken of het uberhaupt wel wat is. Zo ja: doorgaan en aanschaffen. Zo nee: weg ermee, nooit meer naar kijken; en klaar.
Het probleem is, met jouw gedachtegang is iets mis, want het mag niet en er zijn manieren om het legaal maar dan wel betaald te doen.
Alle content die ik kan krijgen via Netflix, HBO GO, Videoland, et cetera: daar betaal ik gewoon voor. Soms betaal ik er achteraf pas voor, want als ik iets niet vertrouw en de recenties maar half/half zijn: dan download ik het alsnog voordat ik dadelijk voor veel geld word opgelicht.
Maar er is nu eenmaal, helaas, heel erg veel content waarbij een betaling gewoon geweigerd wordt. En dan ben je toch echt veroordeeld tot downloaden, er is dan geen andere manier om het te zien/horen.

Ga maar eens terug naar de periode toen je nog niet kon downloaden (zeg de internet inbel tijdperk), hoe keek je toen je films?
Ik zal je eerlijk zeggen: toen pirate ik nog veel meer dan nu.

Nu heb ik voor €35 per maand: Spotify, Netlfix, HBO + HBO OD + HBO GO.
Destijds had je dat soort shit niet. Ja een abonnement op de videotheek, maar dat was achterlijk duur voor nauwelijks content. Ik ken bijna niemand die dat ooit heeft gedaan.
... Wat deed je?
Casettetapes (mixtapes!!

) en videobanden kopiëren van vrienden (en de videotheek en vervolgens delen met je vrienden...), daar begon het mee.
Later werden dit CD's en DVD's. (ook van de bibliotheek)
En uiteindelijk werd het digitaal, ja.
Piraten is veel ouder dan het internet.
En die mixtapes trouwens... Die hebben echt menig band heel erg groot gemaakt.
Maar sinds Spotify er is, heb ik bijna nooit meer hoeven downloaden. Ik denk dat ik in het afgelopen jaar 50 MP3'tjes heb gedownload; waarvan er een stuk of 40 nog legaal (bandcamp!

) ook; en de rest was obscure shit die je nergens kan krijgen omdat het een stel leipe Noren zijn ingebouwd tussen een paar fjorden, en die het geen hol interesseert wat er gebeurt: als ze maar kunnen spelen. Geen spotify, geen CD's (ja lokaal misschien), etc. Als de content er is, en je kan het voor een goede prijs halen: dan doet iedereen dat. Kijk hoe populair Spotify en Netflix zijn. Piraterij is enorm gedaald sinds die diensten er zijn.
Dat toont iets aan: de consument WIL wel betalen, het piraten was voornamelijk erg populair omdat het gewoon niet KON.
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 3 oktober 2016 15:07]