Aantal KPN-abonnees met zowel mobiel als vast abonnement blijft stijgen

Zeven op de tien mobiele abonnees binnen het KPN-merk hebben ook een vast abonnement. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers over het afgelopen vierde kwartaal van vorig jaar. Dit percentage mobiele abonnees met een vast abonnement zit al een tijd in de lift.

KPN meldt op basis van de kwartaalcijfers dat nu zeventig procent van de mobiele abonnees van het KPN-merk ook een vast abonnement bezit. Daarmee zet de groei hiervan door, aangezien dit aandeel in het vierde kwartaal van 2017 nog op 65 procent uitkwam. Voor het hele bedrijf, als ook Telfort en Simyo worden meegerekend, ligt dit op 57 procent, terwijl dat cijfer een jaar eerder nog op 51 procent lag. In het afgelopen kwartaal kwamen er meer dan 32.000 mobiele abonnees bij met een bundel waarin vaste en mobiele diensten worden gecombineerd; daarmee zit het totaal op een kleine 2,1 miljoen klanten.

Het bedrijf verloor in het afgelopen kwartaal in totaal 19.000 mobiele abonnees, waarvan er 11.000 bij Telfort en Simyo vertrokken. Dat laatste schrijft KPN onder meer toe aan de voortdurende concurrentie in de markt. In het afgelopen kwartaal kon KPN 9000 nieuwe breedbandklanten bijschrijven en bij het onderdeel iptv kwamen er 22.000 consumenten bij.

Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal een nettoverlies van 45 miljoen euro, terwijl een jaar eerder nog een winst van 56 miljoen euro werd behaald. Volgens KPN is deze daling vooral toe te schrijven aan een eenmalige belastingafwaardering van 107 miljoen euro. Zonder deze eenmalige kostenpost was de nettowinst op 62 miljoen euro uitgekomen. De omzet daalde licht met 1,1 procent naar 1,44 miljard euro. De brutowinst of ebitda kwam uit op 572 miljoen euro, een stijging van 1 procent.

Over heel 2018 daalde de omzet met 1,8 procent naar 5,64 miljard euro en de nettowinst daalde met 28 procent naar 280 miljoen euro.

Door Joris Jansen

Redacteur

30-01-2019 • 12:24

87 Linkedin

Reacties (87)

87
84
49
3
0
27
Wijzig sortering
De titel van dit stuk laat m.i. wat te wensen over; "KPN heeft wederom meer mobiele abonnees met ook een vast abonnement".

Natuurlijk niet direct te ontkennen maar er zijn duidelijkere titels te bedenken.

Overwegende;
- "Meer" ten opzichte van wat? vorig jaar? vorig kwartaal? de concurrentie?
- Als ik voor nu even uit ga van kwartaal zijn er niet meer mobiele abonnees bijgekomen, sterker nog, deze groep is aardig gekrompen.
- De bestaande mobiele abonnees zijn eerder geneigd hun abonnement om te zetten naar quad play.
- De omzet is in alle 4 de categorieën(consumer/business/wholesale/other) gekrompen.

Als ik dit lees is de key takeaway: Zelfs met een hogere conversie naar quad play lukt het KPN niet om de omzet te laten groeien.

Misschien is het ook interessant om een keer een artikel te wijden aan de krimpende telecom markt als geheel. Deze trend is natuurlijk niet alleen zichtbaar bij KPN.

edit: typos

[Reactie gewijzigd door PH_ONE op 30 januari 2019 13:54]

Omzet is lager door meer investeringen en doordat er veel minder hardware is verkocht en dat is voor de mobiel tak de toestellen. Voor vast moet je denken aan centrale"s en hardware voor internet, mede door eigen hardware. De omzet verlies heeft niks met abonnementen te maken en zelfs met afname en uitfasering ISDN is dit niet van toepassing.

Voor Wholesale krijgt KPN meer de cashflow is met 10% en zijn er wel meer zaken in het jaarverslag en als ik het zo zie dan is ondanks de prijzen druk op de markt ,waar bepaald aanbieders tegen kostprijs werken zie ik KPN al twee jaar stabiel doorgaan.

Zou kijken naar het jaarverslag en interviews met de CEO en de financiele man de Jan Kees.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 30 januari 2019 15:20]

Ook mijn eerste indruk.

Het is even wat creatief koppen knutselen (en gezien het nieuws mbt. kpn de afgelopen tijd ook wel 'toevallig' positief gesponnen).

"Omzet KPN gedaald door concurrentie", dat is wat ze eigenlijk willen zeggen (en in andere bronnen 'gewoon' zo genoemd wordt).
Het blijft door de korting en of data verdubbeling een mooie "Vendor lock-in" waardoor je als combi-klant moeilijk kan overstappen.
  • Is op het moment van dat je contract voor je vaste aansluiting verloopt de vaste aansluiting bij een ander goedkoper, dan verlies je bij overstap je dubbele data.
  • Is op het moment van dat je contract voor je mobiele aansluiting verloopt, de mobiele aansluiting bij een ander goedkoper, dan verlies je bij overstap de korting op je vaste aansluiting.
Maar KPN is zeker niet de enige aanbieder die zo werkt. Bijna alle concurrenten hebben deze lock-in tactieken ook in hun aanbod verwerkt.

De ACM vindt het allemaal wel prima.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 30 januari 2019 12:32]

Anoniem: 181786
@3x330 januari 2019 12:39
Als je meer producten afneemt krijg je hogere kortingen. Hetzelfde principe is al decennia gangbaar bij verzekeringen.

Het heft niets met vendor lock te maken aangezien je vrij simpel en probleemloos kan overstappen. Deels of helemaal. Het kost je alleen je financiële voordeeltje.
Het kost je alleen je financiële voordeeltje.
Je kan dus niet zonder extra kosten zomaar overschakelen naar een concurrent.
Wiki: Vendor lock-in maakt een klant afhankelijk van een leverancier voor producten en diensten, omdat hij niet in staat is om van leverancier te veranderen zonder substantiële omschakelingskosten of ongemak
Je loopt of tegen omschakelingskosten op, of tegen het ongemak van minder data.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 30 januari 2019 12:43]

Anoniem: 181786
@3x330 januari 2019 12:48
Als je die benauwende wiki definitie al wil hanteren is er nog geen sprake van een vendor lock-in. Je kan van KPN namelijk makkelijk overstappen naar Vodafone (of andersom) en dan heb je soortgelijke voordelen.

Ik zou niet weten waarom het acm zou moeten ingrijpen.
Dat kan enkel en alleen echt zonder beperkingen als je bereid bent om met al je producten over stappen.
Een individuele vrije keuze maken zonder meerkosten voor "het beste mobiele netwerk", en de "beste tv aansluiting" en de "beste ISP" wordt door de gekoppelde verkoop beperkt.
Er is geen sprake van gekoppelde verkoop, beide producten kunnen te allen tijde afzonderlijk gekocht worden en zijn contractueel volledig van elkaar gescheiden. Je kan dus zonder beperking met een of alle producten overstappen zolang je contract voor het desbetreffende product dit toe laat.

Het 'kpn compleet' voordeel is dan ook geen product, het is een gift die toegekend wordt bij bepaalde voorwaarden.

Dat het de drempel om over te stappen verhoogt is logisch. Omdat de algehele 'waarde' van de twee contracten + de gift beter is dan de afzonderlijke producten zal het lastiger zijn om een dusdanig betere deal te vinden dat je wilt overstappen. Het ACM heeft hier al enige maatregelen op gezet in het verleden. KPN (en mogelijk over niet al te lange tijd ook vodafone ziggo) hebben een minimale marge waar zij niet onder mogen om de dominante positie op de markt niet te misbruiken (door dusdanig lage of mogelijk zelfs negatieve marges te vragen om concurrenten uit de markt te drukken). Zolang de voordelen die te behalen zijn boven deze opgelegde minimale marge blijven is alles acceptabel.
Nee, die keuze heb je nog steeds. Je moet alleen de afweging maken of de hogere kwaliteit van een of meerdere onderdelen van het pakket een dusdanige meerwaarde biedt dat je het prijsverschil wil betalen. Je blijft een vrije keuze hebben.
Dat kan alleen makkelijk als zowel het abonnement van je vaste aansluiting als die van je mobiele telefoon op dat moment opzegbaar is. Loopt er nog eentje en zeg je maar één van je abonnementen op, dan is de drempel als een stuk hoger omdat bij het opzeggen van het ene abonnement voordelen bij het andere abonnement wegvallen.
“Je kan dus niet zonder extra kosten zomaar overschakelen naar een concurrent.”

Er is geen sprake van extra kosten, enkel van een andere prijs bij de concurrent... Je kan misschien niet overschakelen naar de concurrent tegen eenzelfde of soortgelijke gunstige prijs, dat is iets anders dan “extra” kosten - je krijgt geen boete ofzo als je vertrekt en KPN bepaald de prijzen van de concurrent niet. Dat is dus je eigen keuze of je wel of niet meer wilt betalen. Als KPN de gunstigste aanbieding heeft en je hebt geen reden om over te stappen dan zit je prima. Heb je wel een reden, dan zal het die meerprijs wellicht wel waard zijn?

Niets staat de concurrent overigens in de weg om je een aanbieding te doen die het aanbod van KPN matcht... (En zowel ZiggoVodafone als T-Mobile bieden volgens mij ook extra kortingen als je zowel vast als mobiel afneemt, je kan dus ook overwegen geheel over te stappen. Wil je dat niet dan zit er kennelijk ergens een voordeel in de dienstverlening die je graag wilt houden...)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 30 januari 2019 13:00]

Abonnementen voor dienst A en B kun je op verschillende momenten en looptijden aangaan.

Als je wisselt van product A, kan het zijn dat product B voor de rest van de looptijd effectief duurder of van een minder aanbod wordt.
Als je wisselt van dienst B kan het zijn dat voor de rest van de looptijd van dienst A, de dienst duurder of een beperkter aanbod wordt.

Daar kun je alleen onder uit door de looptijden van producten exact 100% gelijk aan te houden.
Dat weet je van te voren. Je gaat hoogstens terug naar de origineel afgesproken en contractueel vastgelegde maandprijs voor het restant... Dat, of je trekt ze zelf gelijk als dat je dwars zit. Niemand die je verplicht om direct na vervaldatum van het contract te verlengen... :) Ik heb ze ook wel eens gelijkgetrokken door vast 3 maanden langer door te laten lopen, maar dat was zodat ik dan meer druk kon zetten om extra korting te krijgen op zowel vast als mobiel. :+ (And it paid off...)

Hoe dan ook blijft er geen sprake van extra kosten, immers is dit een aanvullende korting - niet je contractuele prijs waar je voor tekent.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 30 januari 2019 13:15]

Waar is dit echt een probleem, though? Een vast aansluiting contract is altijd 12 maanden en een mobiel contract 24. Je kan gewoon nog een extra 12 maanden je vaste aansluiting contract houden voor je de switch maakt. Is er een aanbieder super interessant, dan kan je altijd de overstap maken.
nvm

[Reactie gewijzigd door mainvoid op 30 januari 2019 13:46]

Dat weet je toch zodra je het abbo start? Het lijkt mij dus dat daar prima rekening mee te houden is, je hoeft tenslotte ook niet per se op dat moment over te stappen. Je kan ook gewoon wachten tot je bij beide diensten contract vrij bent (als je beide contracten op een ander moment afgesloten hebt) en dan pas overstappen. Ze zullen je mogelijk een leuke aanbieding doen als je eenmaal op mag zeggen om je weer een jaar vast te houden, maar hier hoef je niet op in te gaan. De diensten lopen gewoon door onder de oude voorwaarden als je dat niet doet.
De kosten zijn niet bepaald substantieel zoals die wiki wel zegt dat het moet zijn.

Zoals jij een lock-in hanteert is de goedkoopste aanbieder daar per definitie schuldig aan want het wordt vanuit dat punt altijd duurder om over te stappen of het nou om 1 of 2 diensten in een combi gaat...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 januari 2019 13:54]

dat is natuurlijk maar beperkt zo, na je abonnement zijn dit soort abonnementen maandelijks opzegbaar (volgens mij)
Maar vaak is het dat je gedurende de looptijd van je abonnement een korting krijgt, die dan vervalt. Dus dan ben je alsnog duurder uit. Dit om te zorgen dat je weer een abonnement neemt.
als je bij een nieuwe provider tekent krijg je ook weer korting ;)
Tjsa 5 euro korting op mijn abo, gratis extra zender bij ziggo en ook nog eens dubbele data, als ziggo klant kan ik eigenlijk alleen maar voor Vodafone kiezen, en omgekeerd.
Ja maar dat is alleen als je het dan ook allemaal gebruikt, ik ga juist straks weg bij Vodafone.
Ik wil geen dataverdubbeling bij mijn abbo hebben, dan heb ik zoveel data waar ik niks mee doe(5 Euro korting is ook niks).

Ik ben naar simpel gegaan 4 euro per maand straks 500mb, ik hoef geen 6gb data of meer waar ik niks mee doe.
Ik ben dan ook goedkoper uit dan vodafone met hun 5 euro korting omdat ik ziggo heb thuis.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 30 januari 2019 15:41]

Oftewel, de boel bedonderen bedoel je?
Nergens staat dat ik mijn gba adres moet gebruiken. Enige voorwaarde die ze eraan koppelen om misbruik te voorkomen is dat je unlimited van maximaal 3 rekeningnummers mag laten afschrijven. Afgeleide beredenering: zolang je daaraan voldoet val je binnen de kaders van wat mag ;)
Ja, want die persoon staat niet ingeschreven en woont niet op hetzelfde adres.. Je hebt dus geen recht op die korting.. Zelfde "trucje" wat veel mensen toepassen bij b.v. Spotify familie abonnementen.. Delen met mensen die heel ergens anders wonen.. Dat mag dus niet en is gewoon de boel bedonderen.. Dat snap je toch wel mag ik hopen?!?
Dan is er wel wat fout in jouw beredenering.
Want als ik wat koop, mag ik toch zelf bepalen wat ik ermee doe. Zou wat zijn, koop ik een auto, mag ik die alleen op mijn terrein gebruiken.

En zelfs al zou dat zo zijn, is de naam `spotify family´ wel heel gek, aangezien niet heel mijn familie op mijn adres woont 8)7
@PlowKing
In het Engels staat 'family' doorgaans voor 'gezin' en valt de rest van je familie onder 'relatives'. Als Spotify graag zou willen dat je het zou delen met mensen buiten je gezin hadden ze het beter 'Spotify Relatives' kunnen noemen.

Verder is het zeker niet zo dat je mag doen wat je wilt met een product dat je hebt gekocht. Zeker niet als je daarmee een wet overtreedt of bijvoorbeeld een licentieovereenkomst schendt.

[Reactie gewijzigd door gday op 30 januari 2019 23:14]

waarschijnlijk heeft Spotify niet op dat semantische verschil gelet, aangezien ze in Spanje Plan Familiar gebruiken (en niet Plan Familia) en familiar is een vertaling van ¨relatives¨. Dus je argument gaat niet op. Ik verwijs je voor je 2e deel naar mijn reply naar gday.
Desondanks specificeert Spotify ook in het Spaans dat je in hetzelfde huishouden moet wonen. Dat is een redelijk ondubbelzinnige voorwaarde maar desondanks denken mensen dat het toegestaan is omdat het lastig te controleren is.

[Reactie gewijzigd door gday op 31 januari 2019 22:42]

Dus als ik een auto koop, en de licentieovereenkomst beschrijft dat ik niet een kapot lampje zelf mag vervangen, en dat wel doet, dan mag ik dat niet?
Je mag volgens mij altijd zelf repareren. Maar het is te kort door de bocht om te stellen dat je alles mag met een product dat je hebt gekocht.
Nee, maar als het in de licentieovereenkomst staat is het volgens jou dus illegaal om dat lampje te vervangen.
Zucht. Nee, want een licentieovereenkomst kan natuurlijk niet iets afdwingen dat in strijd is met een wettelijke bepaling.

Sorry, maar als je dat soort dingen zelf niet kunt bedenken heeft een discussie geen zin. Ik stap eruit.
Daar gaat het wel over. Spotify of netflix die licentievoorwaarden heeft over gebruik familie abbonement......
Je mag met een auto inderdaad doen wat je wil als die gekocht is. Voer je em op, voer je em aan de eendjes, jouw eigendom, ga je gang. Wil je er echter de OPENBARE weg mee op, daar gelden inderdaad regels voor die dingen. Nogmaals, een bedrijf is geen wetgever he, groot verschil ;)
Ik zou niet direct weten waarom. Als ik een pak koekjes in de winkel koop en deze ga uitdelen dan gaat die winkel toch ook niet mekkeren dat al die lui losse koekjes moeten komen kopen? Bij diensten als gsm of spotify zie ik dat ook, erg plaatsafhankelijk zijn die niet. Zolang het betaald en geleverd wordt zou het geen probleem moeten zijn. Volgens jouw redenering is elke collectieve aankoop "de boel bedonderen". Leuk dat een bedrijf allerlei regeltjes verzint maar ze zijn nog altijd geen wetgever he.

[Reactie gewijzigd door Andros op 30 januari 2019 15:28]

Het is gewoon een coorperate shill, niet meer niet minder,
Omdat je van een kortingsaktie gebruik maakt die aan bepaalde voorwaarden gebonden is.. Jij houdt je dan bewust niet aan die voorwaarden en verzwijgt dit, je past dan ook bewust fraude toe bij de aanmelding.. 100% illegaal welke onzin vergelijkingen je ook verzint om het voor jezelf goed te praten.. *zucht*
Als jij voor 10 euro per maand onbeperkt koekjes mag komen eten in de supermarkt wanneer je wilt, maar jij ze stiekem in je jaszak steekt om ze buiten uit te delen, dan snap ik gerust dat de supermarkt dat niet leuk vindt.
Leuk vinden en er iets aan kunnen doen zijn 2 verschillende dingen.
Natuurlijk kunnen ze niet alles tegenhouden maar dat maakt niet meteen dat het ook toegestaan is. De politie kan ook niet voorkomen dat ik door rood rijd als zij dat niet constateren, maar dat betekent niet dat het toegestaan is.
Nu ga je wetten vergelijken met acties van winkels.

De big coorps hebben je goed in hun zak.
Hou alsjeblieft op met die onzin. Ik ben niet zo van gediend van dat slappe geouwehoer. Bewaar dat liever voor je vriendenkring. En stop eens met die 2e ‘o’ die je consequent toevoegt terwijl die daar niet hoort.

Aangezien het te moeilijk voor je is om mijn vergelijking te begrijpen zal ik er eentje toevoegen die wellicht makkelijker voor je is. Als ik mijn dochter verbied om een koekje te eten, en ze doet het stiekem toch omdat ik niet thuis ben, dan betekent dat niet dat ze een koekje mocht eten.

[Reactie gewijzigd door gday op 1 februari 2019 10:03]

Maar jij bent dan ook geen ooverheid....
Anoniem: 310408
@3x330 januari 2019 12:41
Natuurlijk niet abnormaal dat je als je meer producten afneemt je meer korting krijgt he? Overigens altijd even bellen als je overstapt om te zien of je nog wat kan afdingen. Werkt tegenwoordig prima.
na een jaar zijn ze maandelijks opzegbaar en kun je dus gewoon overstappen waar je maar naar toe wilt, zowel mobiel als televisie en vast internet. (mobiel kan 2 jaar zijn, ligt eraan wat je hebt afgesloten)
Het is niet per se zozeer vendor lock-in wat mij betreft als convergentie.

Telefonie&data betrek je op een mobiele of vaste lijn ook doorgaans bij 1 en dezelfde provider, maar dat zien we niet als vendor lock-in.

Zelfde richting gaat het onderscheid vast/mobiel ook heen. Straks koop je die diensten niet meer los, maar neem je gewoon ‘connectiviteit’ af.

Je stapt dan dus altijd met al je diensten in 1x over (alles dat een dataverbinding heeft)

Ook wel mooi dat dat nieuwe diensten gaat opleveren. Bijvoorbeeld dat je onderscheid thuis/onderweg verdwijnt, maar dat je via je provider al je apparaten altijd in een virtueel “LAN” hebt, zonder dat je zelf VPN’s en dergelijke hoeft op te zetten. (Is maar een gedachte/mogelijkheid)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 30 januari 2019 12:55]

Tja. Ik vind het ook maar niets, maar iedereen heeft de vrije keuze. Zelf neem ik uitsluitend maandelijks opzegbare abonnementen en dan het liefst bij zo veel mogelijk verschillende providers. Hoeft niet per sé duurder te zijn, ondanks de gemiste combi-voordeeltjes. Je moet alleen wel wat beter zoeken naar de goedkoopste aanbieders.
Dat kun je ook direct zeggen over Apple en hun eco platform, waarbij je niet eenvoudig/naadloos kan overstappen.

Echter zijn er voor beide goedkooere alternatieven, want KPN is niet altijd de goedkoopste als je een 4-in-1 abonnement van de KPN tak hebt.

Wat mij betreft hoeft de ACM echt niet in te grijpen dankzij die goedkopere alternatieven.
Genoeg aanbieders geven meer data dan slechts een verdubbeling, EN zijn meer dan die 5,- (?) goedkoper per maand om de korting te compenseren.

Dus hoewel je argumenten logisch klinken, moet ik ze in de praktijk nog tegenkomen. Denk eerder dat het gemakzucht is. Bijvoorbeeld dat mensen zien 'korting EN extra data, woohoo' zonder zich te bedenken wat ze er daadwerkelijk voor betalen (en hoeveel goedkoper de concurrentie is).
Ook erg handig voor families aangezien je de dubbele data met elkaar kan delen. Zet je alles op KPN dan ben je met 1 abo van 20/50gb en een groepje dataloze abonnementen eronder goedkoper uit dan voor iedereen een 5/10gb abonnement bij een andere provider.
totale onzin wat hier uitgekraamd wordt.
Je kan toch bij een andere provider kijken wat je voor kortingen en data krijgt, en dan bepalen of je de overstap wil maken.
Als de andere providers meer kortingen of data geeft is er toch niks aan de hand, en hoef je niks in te leveren of gedwongen worden om te blijven bij je huidige provider.
De grootste reden lijkt mij eredivisie live. Ik betaal 18 euro oid om dit te ontvangen bij ziggo. Had ik kpn combi, dan was dit 'gratis'.
Probleem is dat ik via kpn maar 8mbps internet kan krijgen. Te ver van het verdeelstation / kabelhuisje/ hoe je dat ook noemt. Dus ik moet wel op de kabel bij ziggo, wil ik normaal internet. Heb nu 40mbps, kan 100 krijgen als ik meer betaal, maar heb genoeg aan 40.
De laatste reden waar ik voor over zou stappen is een gratis sportpakket O-)
Ieder zijn ding toch? Als Ruw ER graag sport kijkt dan kan dat zeker een goede reden zijn. Misschien zie jij graag films en zul je Ruw ER nooit in een bioscoop treffen. Dan kunnen ze jou binnenhalen met een filmpakket :)
Zelfs dat niet. Mij zouden ze binnenhalen met korting ipv "gratis extra shit die je nooit kijkt" :+
Dat is toch niet vreemd...
Die alles in een pakketten waar je vaste telefonie in mee moet nemen en dan nog eens extra korting als je zowel vast internet heb en mobiel via KPN (of dochter).

Ik heb juist vorige week mijn mobiele abo, die ik al bijna 20 jaar via t-mobile (of dochters/voorouders) heb lopen, overgezet naar KPN. Dat had ik al vanaf het begin willen doen, maar ~20 jaar geleden was KPN zo ontiegelijk veel duurder dan t-mobile/Ben/etc. dat het niet rendabel voor mij was. Nu ben ik significant goedkoper uit dan met t-mobile, met meer omdat ik ook nog eens XS4all klant ben. En laat ik eerlijk wezen, toen ik belde dat ik wilde opzeggen bij t-mobile (contractduur navragen), waren ze ook niet heel geïnteresseerd om mij te behouden... En KPN heel behulpzaam over mijn vragen als nieuwe klant.
Dat is toch niet zo vreemd een provider is altijd behulpzaam bij nieuwe klanten :)
ik zie nogal wat mensen die over een vendor lock-in beginnen, daar ben ik het hartgrondig mee oneens.
Ik heb al jaren TV en internet van KPN maar heb nooit overwogen om er ook een mobiel abonnement bij te nemen. Ik bel niet zo veel en heb een databundel van 5GB, bij een prijsvechter als Youfone (op KPN netwerk notabene) ben ik dan €12 per maand kwijt. Vriendin heeft een vergelijkbaar abbo (iets minder data en met wat meer minuten O-) ). Als we met twee personen overstappen op KPN krijgen we een hele bak belminuten en allerlei dataverdubbelaars, maar zijn we onderaan de streep meer geld kwijt terwijl we de data en minuten nooit opkrijgen.

Leuk als anderen (bijv hele gezinnen) ermee geholpen zijn maar mij krijgen ze niet als klant. Er valt nog genoeg anders te kiezen op de mobiele telefoniemarkt.

[Reactie gewijzigd door MadMarky op 30 januari 2019 13:59]

Precies dit dat ik dus nu weg ga na 13 jaar bij vodafone gezeten te hebben, ik had een abbo van 1,5gb en onbeperkt bel en sms voor 18 euro 2 jaar lang.
Dit is dus tijdje geleden verdubbeld naar 3gb data gratis door ziggo, allemaal leuk en aardig maar ik gebruik dit niet.

Kunnen zeggen ja bij ons krijg je nu dan 6gb voor die prijs, ja leuk maar ik betaal dan voor iets wat ik niet gebruik(En dan is het niet goedkoop maar juist duur).
Ik stap in Mei nu over naar simpel 500mb data voor 4euro(En wat bel en sms erbij), ik ben juist zo goedkoper uit in mijn portomonee(Dan dat ik bij Vodafone blijf).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 30 januari 2019 15:54]

Ik heb nu KPN met alle voordelen van compleet en ben 15,- euro kwijt voor 6GB en onbeperkt bellen. Vind ik nog altijd een mooie prijs.

Het kan echter voordeliger, bij o.a. Ben en Tele2, daar ben je voor 'ongeveer' hetzelfde zo'n 12 euro kwijt. Of met een leuke actie nog geen 10 euro per maand.

Maar je gaat mij niet vertellen dat de kwaliteit van het netwerk, internetsnelheid, kwalitatief goede klantenservice, dekking en ondersteuning bij laatste budgetproviders hetzelfde is als bij KPN. De overweging over te stappen heb ik even gehad, het scheelt toch 60 euro per jaar, maar ik kan mij niet voorstellen dat het gelijkwaardig is.

Daarnaast meldt Ben mij dat het netwerk van T-Mobile is. Natuurlijk is dat zo, maar de snelheid is minder en ongetwijfeld zit je op een 'zijlijn' en ben je tweede keus op het netwerk. Althans, dat is mijn gevoel nog altijd. Wellicht is dat niet meer zo. Correct me if I'm wrong. :)
Ik ga het ervaren over paar maanden zit ik bij simpel(Tmobile netwerk), ja mindere snelheid dan tmobile zelf maar nog snel zat.
Daarbij vind ik 15 euro nog veel geld kijk ik kan het makkelijk betalen, maar waarom betalen voor 6gb data voor 15 euro als ik dat bij lange na nooit gebruik ?.

Daarbij is tele2 geen virtuele provider maar een provider op zich zelf, alleen op het 3g netwerk liften ze mee bij tmobile 4g hebben ze zelf.
Maar goed deze zijn nu ook overgenomen door tmobile dus niet echt meer van toepassing.

En dan ben je misschien maar 2de keus op het netwerk, Ik ken er verder een paar met Youphone en hoorde ze nooit klagen(En 2 met Ben ook niet).
en klantenservice wanneer heb je die nodig, zo goed als nooit eigenlijk ?
Ik heb al jaren geen klantenservice nodig gehad bij vodafone & Ziggo.

Verder krijg je bij een budget provider wel gewoon de zelfde dekking, alleen snelheid kan je op inleveren maar heb je die echt nodig?(Het kan uiteraard).
Bij simpel krijg je 75 Mbit/s download in plaats van de 200 ofzo van tmobile, ik heb thuis nog niet eens 75 maar 40/4 en alles opent al flitsend :)

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 30 januari 2019 16:09]

Met een vast abonnement wordt een abonnement voor thuis verstaan, zoals internet, tv en telefonie? Dan is dat niet zo gek toch. De enige reden om KPN te kiezen is als je er alles neemt. Anders is het veel te duur. Ben zelf overigens een tevreden KPN klant.
Ag ook gewoon als los abonnement, hun services betaal ik wel wat extras voor
Logisch dat zo'n grote percentage zowel mobiel als vast heeft. De voordelen zijn gewoon erg aantrekkelijk.

- 5 euro korting op je mobiele abonnement
- Dubbele data
- Extra zenders

Mede een reden dat ik bij KPN blijf.
Er zijn ook aanbieders die geen combi met mobiel bieden. Bij Caiway is dit bijvoorbeeld nog steeds niet mogelijk.
Anoniem: 498327
30 januari 2019 17:01
Vind het toch verbazingwekkend. Lijkt allemaal leuk en aardig en voordelig zoals KPN het voorstelt, maar dat is het niet. Ik draai nu 1,5 jaar ons hele huishouden op 4G onbeperkt van Tele2, en daar kan prijstechnisch niks tegenop. Ook klantenservice is heel behoorlijk (in de fysieke winkel).
En dankzij VPN is ons TV aanbod ook best goed. Kinderen vinden bijvoorbeeld Ramasjang of CBC.ca geweldig, hoef ik bij normale TV bundel niet naar te zoeken. En al onze schoolvakanties draait ons netwerk gewoon door. Bij KPN betaal ik toch 3 maanden voor piet snot.
Enige irritante is dat Facebook constant vind dat ik verdacht inlog doordat ons IP adres een stuiterbal is, maar ja Facebook........

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 30 januari 2019 17:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee