KPN verliest meer breedbandklanten, ondanks groei van glasvezelaansluitingen

KPN heeft de cijfers van het vierde kwartaal van vorig jaar gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het bedrijf nog altijd breedbandklanten verliest. Ten opzichte van een jaar geleden is het verlies groter, ondanks de toevoeging van meer huishoudens en klanten op het glasvezelnetwerk.

In een toelichting op de kwartaalcijfers zegt KPN dat het in het vierde kwartaal van vorig jaar in totaal 3000 breedbandklanten zag vertrekken ten opzichte van het derde kwartaal. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is sprake van een daling van 29.000. Een jaar geleden werd nog een daling van 16.000 klanten voor vast internet gemeld. De daling is daarmee groter geworden, ondanks de groei van het aantal glasvezelklanten. Daarvan kwamen er in het vorige kwartaal 20.000 bij ten opzichte van een kwartaal eerder.

In heel 2020 heeft KPN in totaal 319.000 huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk, waarvan 112.000 in het laatste kwartaal van 2020. Dat laatste is de sterkste groei van alle kwartalen uit 2020. Dat komt omdat KPN het aantal homes passed per week flink heeft vergroot in het vierde kwartaal. Dat kwam op ongeveer 8100 uit per week uit, wat een jaar geleden nog ongeveer 3750 huishoudens per week was.

Met deze toevoegingen zit het totale aantal huishoudens dat op het glasvezelnetwerk is aangesloten op 2,78 miljoen. Dat zat eind 2019 nog op 2,47 miljoen. Nog altijd zit het aantal klanten dat ook daadwerkelijk zijn glasvezelverbinding heeft geactiveerd op ongeveer 50 procent. Uitgaande van de 319.000 aangesloten huishoudens hebben daarvan 142.000 of 45 procent ook daadwerkelijk hun glasvezelverbinding geactiveerd.

Het aantal huishoudens dat zowel een vast als een mobiel abonnement combineert, steeg in het afgelopen kwartaal met 4000 ten opzichte van een jaar geleden. Dat aantal zit nu op 1.406.000 en dat is 50 procent van het totale aantal breedbandklanten; een jaar geleden zat dat nog op 49 procent. Het aantal klanten dat vast en mobiel combineert zit nu in totaal op 2,35 miljoen, waar dat een jaar geleden nog 2,25 miljoen klanten waren. Van alle mobiele klanten heeft 65 procent ook een vast abonnement, terwijl dat een jaar eerder nog op 63 procent uitkwam.

De omzet van KPN kwam uit op 1,35 miljard euro, waar dat in dezelfde periode een jaar geleden nog 1,39 miljard euro was. Het bedrijf meldt een nettowinst van 174 miljoen euro, waar dat in het vierde kwartaal van 2019 nog op 84 miljoen uitkwam. Die aanzienlijke groei schrijft KPN vooral toe aan eenmalige meevaller.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-01-2021 • 11:30

418 Linkedin

Submitter: juliank

Reacties (418)

418
412
140
6
1
247
Wijzig sortering
KPN gaat een moeilijkere tijd te gemoed, KPN is duur ten opzichte van 3rd partij aanbieders en levert in gebieden waar glasvezel zeer gewenst is, nog geen glasvezel. Ook levert het naar mijn beleving een mindere (kijk) ervaring op.

Te lang ingezet op koper. Daarnaast als je puur premium kijkt, biedt Vodafone|Ziggo momenteel het betere totaal pakket in een zeer groot deel van Nederland. Hogere download, vaak ook hogere upload, betere Ondemand content en inmiddels een beter Online TV platform. Daarnaast zit Vodafone|Ziggo niet stil en zullen zij waarschijnlijk al vrij vlot na het uitschakelen van de analoge radio frequencies naast een hogere download ook een hogere upload aanbieden bij vrijwel al hen aansluitingen. Helaas weten zij dit natuurlijk ook en vragen zij hier een premium voor.

Ik verwacht zelfs dat Ziggo Go op termijn als los product verkocht gaat worden.

Ook T-Mobile is nu eindelijk hard aan de weg aan het timmeren als alternatief voor KPN en heeft nu ook een moderner TV/VoD platform, toegegeven, heeft voornamelijk met hen combi prijs te maken want er zijn helaas meer storingen dan gewenst, maar het gaat de goede kant op.

KPN zal uiteindelijk nog belangrijker worden als wholesale i.p.v. directe ISP, echter pas op het moment als overal glasvezel ligt.

Zodra hier glasvezel ligt ben ik echter wel direct over naar Freedom of andere ISP.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 27 januari 2021 11:52]

Ziggo voldoet prima en is goedkoper dan KPN. Daarnaast heb je bij Ziggo ook nog Ziggo sports waar je bij KPN voor moet betalen. Daarnaast als je een Vodafone abonnement hebt dan kan je nog een gratis zenderpakket of on demand pakket erbij krijgen.

Grootste nadeel van glasvezel vind ik dat je geen gebruik meer kan maken van je bestaande DVB-C tuner in je tv. ik heb nu overal coax in huis liggen en kan direct mijn tv daar op aansluiten en de interne DVB-C tuner gebruiken. Bij glasvezel moet je UTP trekken en daarnaast moet je ook nog eens per kamer een apart kastje neerzetten (Vaak tegen betaling). Bij Ziggo krijg je al de meeste zenders door, met een CI+ module krijg je nog iets meer zenders, maar in de extra kamers vind ik dat geen toegevoegde waarde.
Ziggo voldoet prima en is goedkoper dan KPN. Daarnaast heb je bij Ziggo ook nog Ziggo sports waar je bij KPN voor moet betalen.
Goedkoper is Ziggo zeer zeker niet. Welke goedkoper is, hangt sterk af van de locatie volgens mij; zoals je hierboven kunt lezen zijn er verschillende mensen bij wie KPN goedkoper is en dat is bij mij idem dito.

Ik heb net een huis gekocht (centrum Hilversum) en daar ligt zowel coax als glasvezel, ik kon dus makkelijk kiezen. Ziggo biedt 250/25, 80 zenders zonder opnemen en Ziggo Sport voor 63,95/mnd.
KPN Glasvezel biedt 200/200, 65 zenders zonder opnemen en ESPN 1 voor 60,00/mnd.

Omdat ik al 12 jaar KPN mobiel heb en daarom extra korting krijg, heb ik nu voor 97,50 per maand:
- Toestel (Xiaomi Mi 9t Pro, 100 aanbetaald)
- 22gb/mnd, onbeperkt bellen/SMS
- Glasvezel 100/100
- TV 65 zenders + ESPN 1
- Spotify Premium
Ter vergelijking T-mobile thuis met T-moblie abbo:
- 12Gb/mnd, onbeperkt bellen/sms
- glasvezel 100-100
- tv zenders vergelijkbaar
Geen spotify, zelf nog een los toestel
Totaal 44 euro voor T-moblie thuis en 22 euro voor teleloon.

Ik heb ook spotify , premium is geloof ik normaal 10 euro oid (ik heb zelf de 15 euro versie).
Als je zowel T-Mobile Thuis als T-Mobile Mobiel hebt, waarom kies je dan niet voor de combi deal? Dan ben je namelijk een stuk goedkoper uit en heb je gbit internet (indien mogelijk) en unlimted data.
in zijn geval snap ik het ook niet.
Ik zit echter nog in de 500/500 snelheid van Tmobile over KPN.
Als ik nu gebruik wil maken van de combideal dan moet naar 100/100 wat voor mij helaas geen optie is.
(ik bekijk graag films on demand in een bitrate van 100-150mbs)
200mb zou voor mij dus een minimum moeten zijn....
Mag ik vragen waar jij films met een bitrate van 100-150Mbps vandaan haalt? De UHD stream van Netflix en Amazon zijn namelijk maar rond de 15Mbps.
Ik heb een eigen VM die ik host met collectie van UHD films erop.
(dit aantal is nu slechts 83 films die ik van originele schijfjes afgehaald heb, maar ik geef veel om gebruikersgemak om een film te kunnen starten zonder elke keer een schijfje te moeten pakken, en ook deze films op beide tv's af te kunnen spelen. (ik heb alleen in de huiskamer een 4k speler staan)
Allen raw-blurays komen daar zo'n beetje bovenuit.... 100mbit is 45GB/uur, dus ~80-90GB/film. Alles vormen van streaming zijn heel RUIM onder de 100mbit.

De meeste 2160p rips zijn ~20GB, 20-30mbit.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door markjanssen op 27 januari 2021 16:03]

Netflix zit zelfs al op 13,5 Mbps :)
Euhm. Waarom niet de supercombi?

T-mobile thuis en mobiel
- onbeperkt internet mobiel
- onbeperkt bel/sms mobiel
- gigabit glasvezel symmetrisch

2x €25 per maand. Tv er bij is €15 extra. Heb je KPN glas liggen?

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 27 januari 2021 13:48]

Ik.moet idd even bellen ivb verlenging. Ik heb hier geen glas.op.gbit snelheid (geloof dat 100-100 maximaal.is?!), Krijg wel.kortingen op.alle aanbod vanwege combi's. Txs voor de tip!
Ah als 100/100 max is zit je op een lijn van KPN. Daar kunnen ze niet heel veel mee. Wholesale prijs van KPn is dan te hoog.

Op hun eigen netwerk krijg je met de unlimited GO bundel dan namelijk gigabit symmetrisch.

Bij mijn ouders scheelde het 300+ op jaarbasis vs ziggo alles in 1. En die hebben ook tv en voip.
ja, blijft vreemd allemaal.

Net wat aangepast: mijn telefoon abbo omgezet naar inlimited, daar betaal ik dan 5 euro extra en krijg op internet 5 euro korting.
1 gb/s is nog niet mogelijk, omdat kpn dat niet vrijgeeft. Kan een week duren, kan een jaar duren...
Heeft niet zozeer met vrijgeven te maken. Als KPN het wel vrij geeft gaan ze het ws alsnog niet doen ivm kostenplaatje.
Geen idee, dit is wat ze mij vertelden. Ze adverteren al wel met glasvezel 1gb/s
wel bizar eigenlijk dat mijn telefoon datalijntje nu sneller is dan internet via glas.
Kan ik niet een telefoonrouter maken :-D
Ja dat is op de eigen netwerk. Heb ik nu bijvoorbeeld. Weet niet wanneer ze voor KPN netwerk gaan (en of ze überhaupt gaan).
Hier een Ziggo 25Mb internet/ tv basis abbo voor €42/€43
“Vaste” telefoon: eigen oplossing, wereldwijd grotendeels geen tikken: €1,20 p/m en ongeveer €30 p/j
Mobiel: KPN €22,50 incl. Oneindige tikken nationaal.

Geen extra abbo’s.
“Vast” nummer tevens wereldwijd mee te nemen en overal vandaan mee uit te bellen. Actief sinds 2007.

[Reactie gewijzigd door Sparks.nl op 27 januari 2021 13:55]

Wij hebben kpn met ook espn 1 erbij en internet plus een smartphone abo.
Waar wij nu op zitten te wachten is op glassvezel internet van kpn.Aangezien ze opdracht gekregen hebben overal glasvezel te leggen, hoop ik erop dat ze ook richting zuid limburg gaan zodat wij ook kunnen genieten van sneller internet.
Kan je vertellen dat ik net een brief heb gekregen van kpn dat ze in iedergeval in Roermond willen aanleggen.(woonwijk)
Moest nl aangeven of ik de aansluiting wilde hebben tot mijn meterkast.
Ondanks dat op veel bedrijventerreinen al glasvezelnetwerk lag.
Zo een brief hebben we tot heden en dagen nog niet gehad.
Wel goed dat ze je daar op de hoogte van stellen.Ik ben benieuwd hoe duur zo een aansluiting zal zijn.Moet je de aansluitkosten dan ook betalen?

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 28 januari 2021 15:22]

Wat ik kan lezen was aansluiting gratis. Nou raad ik aan sowieso aan te leggen want je bent zoals ik las op KPN niet verplicht om er gebruik van te maken. Tevens moet je wel kosten betalen als het achteraf moet.
En in de toekomst weet je niet of koper ooit uit gaat/niet toereikend is als mijn kids opeens heavy users worden :9

Toestemming is ook nodig dat men ook in je huis mag komen om door te trekken naar de meterkast.(uiteraard op afspraak)

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 28 januari 2021 17:42]

wij hebben hier alles nog met koper.
Ze hebben een paar maanden geleden nog aangelegd bij een andere wijk kortbij onze wijk.
Ik ben benieuwd of ze bij ons alsnog komen aanleggen.Als onze wijk nog op de planning staat weet ik ook niet.Maar ik ben wel blij mede ook voor andere mensen die daar gebruik van maken dat ze idd overal nu aan het aanleggen zijn.
Ja ik heb ondertussen dezelfde brief gekregen.ik kon het niet online regelen maar wel telefonisch een afspraak gemaakt voor aan te leggen.Ik zou nog een telefoontje krijgen wanneer ze precies zouden komen voor alles aan te leggen.
Klopt ik heb een nieuwe brief gehad dat ze willen beginnen. Wanneer is denk ik afhankelijk van jouw gemeten.

Wel interessant was dat in de brief stond dat ik 1 op 1 aangesloten kon worden zonder extra kosten met zelfde voorwaarden.( Ik heb pre hussel abo).

Nu nog met de chat eens bevestigen
Prijzen vergelijken is best lastig. Ik ben zelf in totaal Incl 2 telefoons onbeperkt internet 115 euro kwijt voor 200/200 internet, tv, extra zenders, ESPN, opnemen en spotify premium.

Abonomenten worden en kunnen steeds meer maatwerk worden. Ook kortingen over toestellen en klanten behouden door extraatjes.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 27 januari 2021 15:21]

Nette prijzen, maar wel vergelijkbaar.
Ik heb 10Gb/mnd meer, een toestel in de prijs en spotify voor 33/mnd meer. Scheelt misschien een paar euro maar meer niet.

Ik denk dat je links- of rechtsom bij alle providers wel ongeveer even goed uit bent als je goed zoekt en af en toe overstapt.
Maar vervolgens betaal je per tv 5 euro per maand meer als je een ontvanger wilt. Ik kan op elke kamer een DVB-C tv zetten bij Ziggo zonder daar extra voor bij hoeven te betalen. Voor 3 tv's extra is dat dus 15 euro per maand extra. Bij Ziggo krijg je een hogere downloadsnelheid 250 vs 200. Upload is voor mij geen hoge toegevoegde waarde eerlijk gezegd.

Ik betaal bij Ziggo/Vodafone dit:

- 20Gb/mdn, onbeperkt bellen/SMS: 22 euro
- Ziggo 250/25 TV 50+ zenders + Ziggo sport 65 euro

Ik ben dus 87 euro kwijt. Bij KPN ben ik al duurder uit omdat ik 3 tv's erbij moet selecteren. Dan kom ik op 75 euro uit met iets langzamer internet en dan krijg ik de 5 euro korting niet meer op mijn vodafone abonnement. Kom ik in totaal op 102 euro uit. Scheelt 15 euro...
omdat ik 3 tv's erbij moet selecteren.
Als je een recente lg/samsung tv hebt kun je zonder kastje, zonder extra kosten tv kijken via een app op je tv .... Via pad of telefoon kijken is ook gratis ...
Dat kan inderdaad ook bij Ziggo. Maar dat werkt niet ideaal. Je kan toch niet zo lekker zappen zoals je gewend bent van de normale tv.
Ziggo. Maar dat werkt niet ideaal.
Tijd om over te stappen naar kpn zou ik zeggen?
Dan heb jij mij denk ik niet helemaal goed begrepen, ik heb het er over dat ik het niet ideaal vind werken met een app. Dat heeft niks met Ziggo te maken. Ik heb nu gewoon coax overal liggen met televisies met een DVB-C tuner. Dat werkt uitstekend! Geen enkele reden om over te stappen dus.
Tja, als je tevreden bent met coax, dvb-c kaarten in een tv hebt, ziggo wifi, een geshared kopermedium met 60 straatbewoners, diverse kastjes, tplugjes, stekkertjes, op een voor mij onduidelijke manier tot abonnementskosten komt, prima toch ?
Ik zie nu dat het nieuwe glasvezelnetwerk via GPON werkt bij KPN. Dit moet je dus delen met andere in de straat....
Yep, van onderwerp wisselen
Ik stop met reageren aangezien je bij geen gelijk snel van onderwerp verandert en daar je punt probeert te halen.
Ik wou me er eigenlijk niet mee bemoeien maar wat een slecht geinformeerd baasje ben jij tweazer.

Je hebt geen idee waar je het over hebt.

Je 'koper kabeltje' wat je met ziggo deelt met 60 huishoudens trekt makkelijk de 500mbit voor alle 60 huishoudens. Op het moment dat je dat met kleine kpn kabeltjes probeert mag je blij zijn dat je 'savonds weer je fapvoer kan benaderen.

Kwalitatief is er een WERELD van verschil. En in tegenstelling tot jou heb ik persoonlijk en een tijd bij kpn en bij ziggo in de infra rondgelopen. Ziggo hun infra is factor 10 misschien wel factor twintig beter ingericht dan KPN. Glasvezel is leuk maar kpn heeft het eerst doodgeknepen en nu rollen ze het uit bij een stel boeren ipv in de grote steden waar veel IT specialisten wonen. Daarbij is KPN prijstechnisch totaal niet relevant. De kans dat je storing krijgt bij KPN of dat een monteur per ongeluk een kabeltje in de Wijkcentrale verkeerd plugged is vele malen groter. Zeker omdat ze hun wijkcentrale's delen met andere vdsl aanbieders.

Het enige maar dan ook enige pluspunt wat kpn ooit had was een goede upload via glas. Maar zoals het er nu uitziet kunnen we straks zonder problemen een upload van ca 100mbit afnemen bij ziggo zonder teveel aanzienlijke kosten (hoger zullen ze bepaalde EV,GV en miss zelfs bepaalde WC's moeten aanpassen).

Voor Televisie is KPN niet relevant , de kwaliteit is te slecht
Voor Telefonie (mobiel) is kpn duidelijk beter dan T-mobile, maar met de aanbiedingscombo van vodafone + ziggo druipt KPN gewoon af in mijn optiek.
Voor IPTV is KPN niet relevant, ook hier is de kwaliteit matig
Voor VDSL internet is kpn niet relevant, je krijgt met VDSL al een out of date solution en dan nog over 2 kleine kabeltjes naar je huis toe. Dat is gewoon vragen om performance loss.
Voor Glasvezel hebben ze half nederland tegen zich gejaagd. Als er dan glasvezel ligt dan gaan we echt niet het afnemen bij KPN maar gewoon bij een andere leverancier.

Dan hebben we het nog over de klantenservice :

- Klantenservice ziggo : Fatsoenlijke systemen, grotendeels up2date. Agents kunnen daadwerkelijk verder dan hun neus lang kijken als je een fatsoenlijk iemand aan de lijn krijgt (en die zitten er). Monitoring om ervoor te zorgen dat er geen misbruik plaats vind.

- Klantenservice kpn (Real experience , kop van zuid rotterdam 13, 14,15,17e verdiepingen daar):

1e lijns worden gekleineerd, mogen niets , lezen op van een script en mogen op oude afgeschreven systemen eigenlijk hun werk doen. (ten tijde van dit had je bij ziggo bv 2-3 monitors waar je op werkte, bij kpn kregen ze voor zover ik zag allemaal 1 monitor en sommigen waren zelfs nog 4:3 resolutie!). Daarbij consteerde ik toen ik een audit aan het uitvoeren was dat de 'vraagbaken' / 'seniors' op de support afdeling gewoon de halve dag Transport tycoon deluxe aan het spelen waren via het netwerk (+1 voor het spel , maar ja het komt overeen met de ervaringen die wij met KPN hebben). De systemen van KPN waren toen nog half dos en half windows voor het meten. Ik heb destijds ook even goed met een paar callcenter medewerkers gesproken en ondanks dat er in beide ' support centers' duidelijk machtsmisbruik gaande was en niet de klant maar de KPI het belangrijkste was werd wel heel duidelijk dat het bij KPN gewoon een oudbollige takkezooi is waar men veels te lang achter de feiten aan liep. Alleen al het feit dat men destijds geld voor whatsapp berichtjes wou vragen (geen idee of je toen al uit de luiers was) geeft al aan met wat voor bedrijf je te maken hebt.

Kwalitatief is ziggo zeker goedkoper voor wat je ervoor terug krijgt. Je ziet het misschien niet direct op de 1e factuur. Maar de eerste keer dat je KPN eruit vliegt en je meermaals een kpn monteur nodig hebt omdat A) je zelf het probleem niet goed kan uitleggen en B) ze zelf slecht kunnen meten dan heb je die 2-3 euro al terug.

Ow en als afsluiter Tweazer :

1) Jij komt met argumenten die door snefkens netjes weerlegd worden
2) Je begint dan over prijzen te praten omdat je kennelijk niet snapt hoe snefkens zijn netwerk in elkaar heeft zitten. als je ook maar 1 seconde had gelezen dan zie je dat hij een mesh netwerk heeft etc en dat hij echt wel weet waar hij het over heeft. en dit ook goed heeft overwogen.
3) Daarna ga je laagdunkend lopen doen omdat je kennelijk helemaal in de veronderstelling bent dat je het aan het juiste eind heeft terwijl het enige wat bij de lezer overkomt dat je als een kleine puber stennis loopt te schoppen je gelijk probeert door te duwen terwijl je het niet hebt. Je hebt een mening maar jouw mening is helaas geen realiteit. Je moet namelijk veel meer factoren incalculeren dan je op je vmbo hebt gehad.
4) Je doet zelf wat je zegt in je laatste bericht : " Ik stop met reageren aangezien je bij geen gelijk snel van onderwerp verandert en daar je punt probeert te halen. " .

Je was gewoon op je piemel getrapt omdat hij zei dat je je in de materie moest verdiepen eer je reageerde (wat pijnlijk duidelijk is helaas , dat je geen idee hebt wat je lult)

Volgende keer echt inlezen op de materie Tweazertje..... Want dit is niets.
Volgende keer echt inlezen op de materie Tweazertje..... Want dit is niets.
Ik lees net dat ik over 2 maanden op 1000/1000Mbit fiber zit ipv 500/500, voor welgeteld E 42,50 per maand, eens kijken wat ik verder wil prime, film 1.

Lang verhaal, tuurlijk, wat je zegt. Ik lees uit je betoog dat jij en die andere meneer (of je alter ego) errug ziggo minded zijn. Veel plezier met je coax, smartcard, horizon box, vpn uitdagingen...
Euhm. Hij heeft gewoon een aantal goede punten hoor.
Zie mijn andere reactie waarop ik aangeef dat ziggo alsnog goedkoper is. Alleen daar reageer je niet op....
Negeer hem. Het valt heel pjinlijk op wie er wel kennis heeft in jullie discussie en wie niet.
Net zoals de coax van Ziggo.
Die deel je ook met de buurt. Wat dat betreft is er weinig verschil. Waar Ziggo zo'n 300 tot 500 aansluitingen op een CMTS heeft van +-1200Mbit capaciteit, heeft KPN er max 64 lijnen op 2,5Gbit downstream.

Het zal dus wel een beetje meevallen. ;)
Ik heb geen ziggo wifi maar een eigen mesh wifi netwerk. Alleen in de woonkamer heb ik een CI+ kaart. De rest van de tv's kunnen gewoon alle andere kanalen ontvangen via de dvb-c tuner. Er ligt gewoon glasvezel naar het kastje in de straat. Vervolgens loopt er naar elk huis een aparte kopere kabel. Shared met de straat is een ouderwets principe. Tegenwoordig heb je 24 uur per dag dezelfde snelheid.

Ik heb geen diverse kastjes. Dat is nou juist het voordeel van ziggo. Kan alles via dvb-c zonder kastjes. Maar goed je hoeft het niet af te nemen. Voor mij is dit de betere keuze dan kpn. Wellicht moet je iets beter in de materie inlezen.
Wellicht moet je iets beter in de materie inlezen.
Goed idee, hier zijn de juiste ziggo en kpn prijzen te zien
ziggo begint vanaf 53,50 en kpn vanaf 47,50 voor een iptv abonnement. Inlezen lijkt mij een goede keuze om mee te beginnen .... O.a. hier kun je nog goedkoper terecht en wellicht beter vergelijken.
Maar ik heb het over functionaliteit en nu begin je over prijzen. Wat heb ik er precies aan om prijzen te gaan vergelijken?
Wat heb ik er precies aan om prijzen te gaan vergelijken?
Je begint zelf over prijzen, dat ziggo goedkoper is. Als blijkt dat het niet zo is wil je snel naar een ander onderwerp ?
Volgens mij heb ik hierboven duidelijk uitgelegd waarom ziggo voor mij goedkoper is.

Maar goed blijf jij lekker bij kpn.
KPN is 47,50 zonder tv. Met tv is dit 57,50 euro. Er is ook nog een 50mbit pakket met tv voor 52,50 euro.

Ziggo is 53,50 inclusief interactieve tv.

Ziggo is 48,50 euro voor internet + standaard tv (50+ zenders)

Dan noem ik KPN niet echt goedkoper... Ziggo is dus met tv 4 euro goedkoper per maand bij 50mbit en tv.
Dat “shared kopermedium delen” is al heel lange niet meer het geval. Tot jouw straatkast is het al heel lang glas, alleen de aansluiting van straatkast naar woning is nog coax. Net als de glasvezelaansluiting bij jouw thuis naar de straatkast op basis van glas is.
Ja, dat is ook zo. Daarom zei ik ook: het is per situatie/persoon verschillend. Elke user case is uniek. Daarom was de uitspraak waar ik op reageerde, "Ziggo is goedkoper", niet waar. Het kán goedkoper zijn, het kan ook even duur zijn, het kan duurder zijn. Locatie, user case, klanthistorie, het speelt allemaal mee.

In mijn geval komt er ook een tweede TV op de slaapkamer. Nu heb ik op mijn huidige locatie al krap 3 jaar helemaal geen TV aansluiting meer en ik mis het ook niet echt, maar in m'n nieuwe huis dacht ik: why not, dat tientje per maand... En de TV op de slaapkamer is dan leuk voor bij het was vouwen op bed, ofzo.
Aan de TV in de slaapkamer komt een Chromecast te hangen, waardoor ik via mijn KPN app met één klik elk TV programma naar die TV kan streamen. Via m'n telefoon, desktop, laptop of tablet.

In mijn geval is het dus volstrekt onnodig om een 'kabel' door te kunnen trekken naar een tweede TV en is KPN voor mij beter: hogere upload (thuiswerken/teams/gaming/4k HDR streamen), hogere korting i.c.m. mijn KPN mobiele abbo, sportzender met elk weekend Eredivisie topwedstrijden (heb je niet bij Ziggo) én 5 euro korting op mijn Spotify Premium.
Maar in jouw specifieke geval zie je dus dat KPN en Ziggo vrijwel precies even duur zijn, maar dat het voor 3 TV's extra in huis fijner/praktischer/makkelijker is om het met COAX en zonder meerprijs aan te kunnen sluiten. Ook heb je een iets hogere down snelheid maar een lagere up snelheid.

Prima toch?
Je mag voor mij wel ESPN 1 wegstrepen. Zeker mooi dat daar ook wedstrijden op worden uitgezonden, maar volgens mij hebben KPN en ESPN (Fox Sports destijds) afgesproken om te gaan uitzenden op andere kanalen om zo meer abo's te verkopen. Zo zijn veel top wedstrijden op ESPN2>= terwijl bij Ziggo deze gewoon op kanaal 14 en/of kanaal 13 zijn.

In mijn ogen heeft Ziggo dit veel beter voor elkaar, terwijl KPN en ESPN ontzettend moeilijk doen, kan Ziggo promoten met gratis* wedstrijden, terwijl je bij die andere wel een uitgebreid pakket moet nemen, waarvan voorheen ook nog twee voor alle kanalen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 27 januari 2021 15:51]

Nee hoor, eerder andersom. ESPN heeft de uitzendrechten op de Eredivisie en ESPN 1 is de instap-zender waarbij elke week minstens 3 eredivisie-wedstrijden (meestal de toppers) worden uitgezonden. ESPN zit sinds dit jaar exclusief in het KPN pakket, bij Ziggo moet je bijbetalen.

Ziggo sport is ook erg leuk, maar heb je als voetballiefhebber weer een stuk minder aan, omdat de uitzendrechten dus bij ESPN liggen en Z.S. geloof ik enkel Champions Leage mag uitzenden, of is dat nog Veronica?

Hoe dan ook, Ziggo heeft het niet (meer) beter voor elkaar dan KPN.

https://www.totaaltv.nl/n...-in-digitaal-basispakket/
Beetje vreemd, maar in mijn ogen zenden ze vrijwel nooit de top wedstrijden uit. Als ik kijk zit ik meestal op ESPN2 en zie ik op ESPN1 de eerste divisie of lagere teams spelen.

Vergeet ook niet dat ESPN1 voor een reden in het KPN pakket is opgenomen. ESPN (voorheen dus FS) heeft een deal gesloten met diverse ISP's en iedere abo betaald een X bedrag aan hun (of Disney - is maar hoe je het bekijkt) of je nou kijkt of niet. FS is hier keihard in geweest, in mijn ogen had dit beter onderzocht moeten worden door de ACM (of welke partij dan ook) en dreigde anders te stoppen met het uitzenden ervan of prijzen nog meer te verhogen.

ZS zendt veel meer uit dan enkel CL: Premier League, La Liga, volleybal, wielrennen, etc. Misschien dat Nederlands voetbal meer interessant is voor de gemiddelde kijker, daarom kopen ze tegenwoordig ook andere sporten waar veel Nederlanders aan meedoen.

Beide zijn eigenlijk slecht voor de markt, kijk maar eens naar de UK waarbij Bt en Sky vrijwel alle content hebben, hele hogen prijzen vragen en 'kleintjes' wegduwen. KPN en Ziggo zijn wellicht minder in die mate, maar ze gaan zeker die kant op.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 27 januari 2021 16:26]

Ja oké, dat snap ik, maar je zei "terwijl bij Ziggo deze gewoon op kanaal 14 en/of kanaal 13 zijn."
Maar bij Ziggo moet je hoe dan ook bijbetalen om Eredivisie te kunnen kijken, bij KPN krijg je minimaal 3 wedstrijden per week te zien (willekeurig, dat wel). Ziggo heeft het in elk geval niet beter voor elkaar, hooguit vergelijkbaar - afhankelijk van je persoonlijke voorkeur natuurlijk.

Overigens betaal je bij KPN 'slechts' 7,99 per maand voor ESPN Compleet als je ook, zoals ik, een KPN of Telfort mobiel hebt. Da's toch best een goede deal, dan :)
De buitenlandse topwedstrijden en vooral de topploegen zijn gewoon wekelijks te zien op Ziggo Sport 14 waar FOX/ESPN dan wel de handvol echte topwedstrijden in de Eredivisie op ESPN 1 laat zien maar sinds vorig jaar de meeste topploegen op ESPN 2 programmeert. Voorafgaand aan vorig jaar waren elke week Ajax, Feyenoord en PSV op 1 te zien. Tegenwoordig krijg je eerder VVV - ADO op 1 terwijl tegelijkertijd Ajax - Twente om maar wat te noemen op 2 wordt uitgezonden.
Dan heeft voor mij het gratis Ziggo Sport kanaal echt wel meer meerwaarde tov ESPN 1 (en bij T-Mobile Eurosport 2 in het basispakket). Dacht overigens dat 1-3 gratis op KPN te zien was?

Zit zelf nog altijd op T-Mobile Glas overigens.

[Reactie gewijzigd door apis29 op 28 januari 2021 11:32]

https://www.totaaltv.nl/n...-in-digitaal-basispakket/
Om naar live eredivisiewedstrijden te kijken, dient de Ziggo-abonnee vanaf vandaag dus het aanvullende ESPN Eredivisie-abonnement te kopen. Dit abonnement kost €17,95 per maand. Ziggo biedt klanten op dit moment wel een actie waarbij dit abonnement vier maanden met 50 procent korting wordt aangeboden. Hierdoor kan de liefhebber tot het einde van het voetbalseizoen voor half geld kijken.
Dat bedoel ik steeds te zeggen: Eredivisie wedstrijden zijn bij Ziggo uit het basispakket gehaald, je moet er voor bijbetalen. Bij KPN zit de 'husselzender' ESPN 1 nog wél in het basispakket.
'FOX Sports 1 was vanaf 1 augustus tot en met 31 december voor alle digitale tv-abonnees van het kabelbedrijf te bekijken'
Ik wist niet eens dat het bij Ziggo in het basispakket zat maar dat was dus blijkbaar ook maar voor een hele korte periode (hiervoor heeft het nooit in het basispakket bij Ziggo gezeten). Puur voor de Eredivisie heb je dan idd wel gelijk ja maar waar het om topvoetbal gaat heeft Ziggo Sport 14 vele malen meer meerwaarde dan ESPN 1.
Behalve voor mij, ik kijk uitsluitend Eredivisie/EL/CL (want Ajax) en EK/WK. Ik ben zo'n opportunistische voetbalkijker: vind het erg leuk, maar niet leuk genoeg om wedstrijden van andere clubs te kijken ;)
Dus voor mij heeft Ziggo Sport nul meerwaarde - om maar weer eens te herhalen: het is per geval verschillend welke aanbieder/combi 'beter' is :)
Het ligt er heel erg aan wat voor eisen en extra pakketen je nodig hebt/wil. Ik kan bijvoorbeeld prima zonder TV en opnemen, maar als je dat wel wilt dan zijn dit soort pakketen wel prima. Telefoons in de prijs meerekenen maakt de vergelijking dan ook een beetje scheef want dat verschilt natuurlijk per toestel. Wat is nu het maandbedrag wat bij dit toestel hoort? Het toestel is niet meer leverbaar dus ik kan niet even een nieuw abonnementje samenstellen.

Er zijn echter ook heel wat budget providers die goede service leveren en relatief lage prijzen hanteren.
even ter vergelijking een of the shelf configuratie bij t-mobile:

- Toestel (tsja dat heb je zelf in de hand)
- Onbeperkt data, bellen, sms - 25 eu
- Glasvezel 1000/1000 - 25 eu (non-kpn netwerk)
- TV 64+ zenders + ESPN - 15 eu
- Spotify premium - (tsja dat kun je zelf ook wel activeren voor een tientje)

al met al ben je dan voor 75 euro klaar, heb je nog een behoorlijk bedrag over voor je telefoon (22,5 * 24 + 100 = 640 euro).
Daarom herhaal ik nog maar weer een keer: het is per user case verschillend. Of iets voordelig is of niet hangt af van welk pakket je neemt, wat je eisen/wensen zijn, welke combinaties je gebruikt (alle aanbieders hebben een of andere vorm van combi-voordeel) enzovoorts.

In mijn specifieke geval wil ik bij KPN blijven omdat ik al 12 jaar zeer tevreden mobiele klant ben. Als mobiele klant krijg ik al 7,50 korting op mijn mobiele abonnement en 5 euro op een entertainment toevoeging, in mijn geval Spotify, waardoor die op 4,99 ipv 9,99 p/mnd uitkomt. Het mobiele abonnement loopt ook nog minimaal een jaar dus voor het komende jaar zit ik sowieso nog even aan KPN 'vast'.

Het toestel is heel simpel: ik heb geen zin in een BKR dus ik heb per definitie maximaal 10 p/mnd in mijn abo zitten voor het toestel. De 9t Pro kostte mij dus 24x 10 + 100 = 340 euro totaal. Dus:

Toestel, 22gb data, onbeperkt bellen/sms = 35€ edit: 32,50 (40 - 7,50 combo korting)
glasvezel 100/100, 65 zenders + ESPN, Spotify Premium = 62,50€

Eerste 6 maanden ook nog een korting van 22,50€ p/mnd dus over een jaar bekeken ben ik ongeveer even duur uit: 95-11,25=83,75. Zie ik tzt wel weer of ik ga overstappen, want zo doe ik het altijd: per jaar bekijken :)

[Reactie gewijzigd door musje83 op 28 januari 2021 12:05]

je vergeet dat je ook nog is korting krijg op extra pakketten voor de tv mits je die afneemt ;).
Haha ja, dat had ik oorspronkelijk ook meeberekend. Ik krijg nu 7,50/mnd korting op mobiel en 5/mnd korting op Spotify. Plus in totaal 22,50/mnd korting de eerste 6 maanden, toch 11,25/mnd extra korting over het hele jaar berekend. Dan zie ik over een jaar wel weer verder welke aanbieder mij dan het beste pakketje biedt ;)
Anoniem: 1031525
@casper95627 januari 2021 13:33
"je vergeet dat je ook nog is eens korting krijg(t)"
stapels met korting, mobiel, tv, tv pakketten ..... bij ziggo mag je voor elk ding giga bedragen extra betalen.

Geef mij maar kpn :D.
stapels met korting, mobiel, tv, tv pakketten ..... bij ziggo mag je voor elk ding giga bedragen extra betalen.
Dit klopt simpelweg niet. VodafoneZiggo heeft ook dergelijke pakketten en kortingen als je combineert.
Gratis "HBO", dubbele data, korting op het maandbedrag, etc.

Nu ligt hier geen Glas dus is er voor mij geen keuze naast VodafoneZiggo maar mocht ik glas krijgen en KPN is de enige aanbieder dan weet ik zo net nog niet of ik over zou stappen, ik vermoed van niet, dat is die hogere upload alleen mij niet waard.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 27 januari 2021 16:40]

Als ik dezelfde pakket bij ziggo neem die ik nu bij kpn heb, betaal ik 30 tot 50 euro meer voor hetzelfde.

Ziggo vraagt naar mijn mening simpel weg de hoofdprijs als je extra pakket wil voor tv.
Hier komen ze simpel weg niet binnen, ook aangezien hun modem compleet is dicht getimmerd terwijl je bij kpn gerust open staat met de fritzbox modem.

Bij ziggo mag je niks behalve teveel betalen.
Sterker nog, waar ik woon is volgens KPN het volgend mogelijk: op jouw adres is Standaard Internet van kpn beschikbaar. De maximale snelheid is: 18 Mbit/s download- en 2 Mbit/s .

De laatste keer dat ik dergelijke snelheden had moet toch ergens pre-2010 zijn geweest (alweer een decennium geleden :o ) . Ik zou dolgraag overstappen naar glas (uploadsnelheden en poort 25 zijn voor mij redenen), maar KPN heeft gewoon veel te lang aan hun koperen stengel gehangen en ik heb geen alternatief.
Dat ligt er aan de mogelijkheden in je wijkkast. Ik heb bijvoorbeeld bonded VDSL (220/66), mijn upload is hoger dan welk pakket van Ziggo dan ook.
Wat een onzin. Een koperlijn deel je niet met anderen. En de geadverteerde technische snelheden worden ook gewoon prima gehaald. De plekken waar tegenwoordig geen 100Mbit gehaald worden vallen reuze mee. Ja, hier op tweakers zijn die personen zeer luidruchtig en zou je haast denken dat niemand nog DSL gebruikt, maar landelijk gezien is ruim 80% van de aansluiting (waar geen glas ligt!) inmiddels 100Mbit down en 30mbit up door de dslams in de straatkasten te plaatsen ipv de centrales. Een klein gedeelte kan ook nog is via pair bonding 200/60 halen.
Je moet helemaal niks delen op de koperen lijn van kpn, dat verzin je gewoon ter plekken.

Echter, met de nieuwe glasvezel techniek die nu wordt aangelegt vanuit kpn, zal je die verbinding wel moeten delen met de wijk waar je woont (gpon techniek).
Het grote probleem met de huidige implementatie van IPTV door ISP's is dat zij niet gewoon videostreams met inlog leveren of diverse standaard IPTV apps niet en ons zo het leven moeilijker maken.

TV tuners/decoders zullen hoe dan ook verdwijnen de komende jaren en zullen vervangen worden door media players met App support, waarvan momenteel mijn positiefste ervaring Ziggo Go platform is.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 27 januari 2021 17:10]

Bij T-mobile gebruik ik een apple TV app. Ziggo en KPN hebben dat geloof ik ook?
Ziggo heeft wel Apple TV app. KPN nog steeds niet. KPN is nogal koppig wat dat betreft.
kpn heeft apps op IOS en lg/samsung tv's Apple TV koppig, geen flauw idee, eerder (nog) niet gemaakt ?
Wel op iOS, iPadOS, niet voor Apple TV...
Ik begrijp even niet zo goed dat er hier veel positieve ervaringen worden gemeld over Ziggo Go of is de rest dan nog slechter? Mijn eigen leert dat dit platform toch ook vaak storingen heeft, vooral op piekmomenten tijdens de F1 of andere evenementen liggen ze er nog weleens uit, krijgen gebruikers onterecht een melding dat hun max. aantal streams is bereikt of lukt het Chromecasten niet. Nog een minpuntje is dat je soms niet kan vooruit/terug spoelen bij terugkijken; geen idee of dat een afspraak is tussen Ziggo en de content provider, tevens heb ik begrepen dat het vrij normaal is, ook in België bijvoorbeeld.

Zelf heb ik geen ervaring met andere IPTV diensten, maar betekend dit dat deze nog slechter zijn? Het voordeel van Ziggo vind ik namelijk DVB-C. Zelf heb ik in de meterkast een rPi hangen met TVHeadend en stream ik zonder problemen naar mijn apparaten zonder dat het ten koste gaat van mijn verbinding. Bij KPN en dus ook bij Ziggo Go is dat wel het geval.
Ik gebruik Ziggo Go i.c.m. mijn eigennetwerk apparatuur waarbij het eigenlijk al jaren goed gaat en zeer prettig werkt zowel direct vanaf hardware als casten.

(Windows/Mac pc’s, Chromecast & AppleTV)

Wij kijken eigenlijk voornamelijk via Ziggo Go, de Next in de woonkamer wordt eigenlijk alleen in de avond uren gebruikt.

Het vervelende met Ziggo Go is echter dat jouw toestel bij casten van Ziggo Go ook online moet zijn en op de achtergrond moet verversen, inmiddels hebben ze hier wat aanpassingen gedaan dat dit minder vaak nodig is en dus de stabiliteit bij mindere netwerken ten goede komt.

De werking op de PC met trage harddisks of beperkte ram was voornamelijk in het begin het probleem, volgens mij is dit inmiddels nu ook flink minder tot bijna niet voorkomend.

Storingen op piek momenten heb ik zelf de afgelopen jaren maar 1x meegemaakt, weet wel dat veel andere er meer last van hebben. Misschien heb ik hier gewoon puur geluk. Want uiteindelijk heeft Ziggo ook haar infra uitgebreid.

Het probleem bij teveel streams is eigenlijk een combinatie van eerder genoemde problemen en (illegale) account sharing. Het duurt enkele minuten na beëindigen van de stream tot de Ziggo Servers deze weer vrij geven.

Is Ziggo Go perfect zeker niet er moet nog flink wat gebeuren maar het werkt naar mijn mening prettiger dan de apps van de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 27 januari 2021 17:08]

Het grote probleem met de huidige implementatie van IPTV door ISP's is dat zij niet gewoon videostreams met inlog leveren
En precies dat heb ik nog nooit begrepen en blijf ik niet begrijpen. Een isp weet je ipnummer, weet dat dat ipnummer die abonnee is. Waarom dan encrypten ? Waarom inloggegevens gebruiken, een ipnummer is genoeg ? Het kost energie, bandbreedte, kan issues opleveren, alleen maar omdat, waarom ?

Juridisch snap ik het wel, dan lijkt het eenvoudiger dat je iets kunt afdwingen, maar je hebt het ipnummer met de klantgegevens, waarom dan encrypten over je eigen netwerk !?

Als het niet encrypted zou zijn elke vlc alike kloon als client kunnen optreden, simpele apjes die een h2.x verbinding gebruiken zouden voldoende zijn ???
Niet supporten zou prima zijn, maar waarom encrypten, wie ?
Heeft voornamelijk met DRM te maken zelfde als waarom HDCP bestaat en zo veel andere redelijk onzinnige DRM maatregelen.
Tja, DRM heb ik ook geen boodschap aan, voor een paar tientjes koop je bij alibaba een hdmi naar microsd recorder. Unencrypted kun je dan alles opslaan. Denken die advocaten dat een film met een rtl4 logo en een kanaalindicatie in de andere hoek aantrekkelijk is om trots te gaan delen aan de hele wereld, jaren nadat een film uit is gekomen in de bioscoop, jaren na blueray/dvd publicatie ?
Ik zit thuis mijn tv ontvanger te meten, die verbruikt 3.5Watt/h aan elektriciteit. Stel dat encrypte 0.25W/h kost aan ontvangerzijde, met 6 miljoen huishoudens derhalve 1.25Mwatt/h verstoken vanwege encryptie ?
Ihkv vergroening van de maatschappij zeg ik: "Het zou verboden moeten worden!"
Watt per uur? Watt gaan we nou krijgen?

Verder eens dat dit een slechte zaak is hoor, maar dit is echt niet OK. 😂
Ziggo goedkoper? Zeer zeker niet.

Aantal jaar geleden overgestapt naar KPN en dat scheelde mij 20 Euro per maand, heb ik nog 500/500 ook.
Ziggo sport mis ik niet, het enige wat ik wel mis is VH1 :P
Als ik Ziggo met kpn vergelijk dan is KPN gewoon duurder. (Ik kijk dan op de website van kpn en ziggo)
Onzin: ziggo begint vanaf 53,50 en kpn vanaf 47,50 voor een iptv abonnement.
Dan lees je niet goed. KPN is 47,50 zonder tv. Met tv is dit 57,50 euro. Er is ook nog een 50mbit pakket met tv voor 52,50 euro.

Ziggo is 53,50 inclusief interactieve tv.

Ziggo is 48,50 euro voor internet + standaard tv (50+ zenders)

Dan noem ik KPN niet echt goedkoper... Ziggo is dus met tv 4 euro goedkoper per maand bij 50mbit en tv.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 27 januari 2021 19:20]

Onzin, ga maar eens prijsvergelijken op bijvoorbeeld https://www.breedbandwinkel.nl/
Dit staat letterlijk op de website van ziggo en kpn en je noemt het onzin. Goede beargumentatie...

Ik heb even mijn postcode ingevuld op die website die je doorstuurt. Dan krijg ik ziggo internet Basic & start voor 43,50 euro en kpn voor 52,50 euro. Dusz...

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 27 januari 2021 19:55]

als ik kpn met alle pakketten die ik extra heb icm mobiel en ga vergelijken met ziggo incl mobiel van vodafone, betaal ik gemiddeld 30 euro meer bij ziggo dan bij kpn.

Voor mij kpn ziggo voorlopig niet erin tenzij de pakketten goedkoper worden en de modem volledig in te stellen is, wat ik nu ook kan bij kpn met de fritzbox (blijf een techie wat dat betreft).
Bij Ziggo moet je voor ESPN Eredivisie betalen: 17,95/mnd. Dat is bij KPN gratis.
Bij KPN moet je toch ook gewoon 12,95 euro betalen?

https://www.kpn.com/televisie/pakketten/espn.htm
idd, ik zat al even te kijken of ik een aanbieding/promo van ESPN/KPN had gemist :)
Is/was dat niet enkel deze maand gratis ?
bij mij is het gratis op kanaal14
dat met 6 extra zenders heb ik niet wel 1 espn

[Reactie gewijzigd door noway op 27 januari 2021 15:12]

Dan heb je alleen ESPN 1 dat is 1 kanaal en niet het hele pakket.
Dat is afhankelijk wanneer je contract is afgesloten :+.

Ik heb eredivisie nog steeds zonder extra kosten.
Tja maar voor een vergelijking nu mag je dat natuurlijk niet meenemen.
Denk het wel. Als ik nu op onderzoek zou zijn. Kan het goedkoper. Dan zal je toch wel wat een afweging moeten maken.

Wat heb ik nu, wat wil ik hiervan behouden en wat zijn mijn huidige kosten. En wat kost een soort gelijk pakket bij een andere provider.

Zijn toch wel belangrijke aspecten ipv alleen nieuwe pakketten met elkaar vergelijken.
Ziggo Sport is naar mijn weten 15 euro bij KPN (en los) en biedt veel meer dan alleen 1 voetbalcompetitie.
Edit: Het is iets complexer maar Ziggo komt er wel beter af: https://www.ziggosport.nl/kijken/

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 27 januari 2021 13:01]

ziggo komt bij mij juist veel slechter af, ga echt geen 40 euries meer betalen bij ziggo.
De vraag is hoe lang dat nog gaat duren als het op streams worden en alles vanaf je aop over het internet werk gaat.
Het voordeel is wel dat je die utp kabels ook kan gebruiken voor overig internet gebruik. Ook wordt wifi steeds beter, boven kijken wij eigenlijk alleen maar via wifi naar tv.
Alleen via de app tv kijken is ook een optie. Ik kreeg nu voor een jaar gratis tv, anders was ik al overgestapt naar NLziet. Die app kan je installeren op android tv.
Via de ethernet kabel kun je ook voeding voor kastjes laten lopen, bekabeld heb je geen last als een bouwkraan al het wifi verkeer wegdrukt. Wifi kastjes van KPN zijn toppie itt de concurrenten (bereik en vpn issues).
Grootste nadeel van glasvezel vind ik dat je geen gebruik meer kan maken van je bestaande DVB-C tuner in je tv.
Dat hangt helemaal af van het netwerk waar je op wordt aangesloten.
Hier in Groningen stad is KPN bezig met verglazing. We krijgen op elke aansluiting één vezel die wordt aangesloten op een modem met enkel UTP.
In het buitengebied van Groningen is een andere partij bezig. Zij krijgen op elke aansluiting twee vezels die wordt aangesloten op één of twee modems, één met UTP (internet, telefoon, interactieve TV) en één met COAX (DVB-C, gewone TV).

[Reactie gewijzigd door hdullink op 27 januari 2021 14:13]

Dus je kan via glas en dan de modem is dan coax, en dan tv kijken

Hm daar weet ik niks van. Heb je een link?

Edit ik zag dat idd bij fiber.nl
Dan hoef je geen utp kabel voor je tvkastje. Maar gelijk coax naar je tv. Scheelt weer kabels trekken.
Maar in Groningen is daar al fiber.nl? iig niet op mijn postcode

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 27 januari 2021 15:30]

coax ethernet bestaat al langer hoor :) Maar ik denk dat je het tv signaal (analoog of dvb-c) over coax wilt transporteren: ik meen dat er aantal glasproviders dit deden (nieuw vennep, zeeland ons brabantnet ?), maar daar in de loop van de tijd van af zijn gestapt. IP only is toch waar de markt naar gaat ipv dvb-c decoders, kastjes, chipkaarten
Ja ik ken de coax netwerken tijd ook nog wel in mijn 386 pc :) Maar deze man heeft het over glasvezel in huis en dan naar coax
Ah, hij heeft een 386 pc :+
Ja en werkt nog steeds goed, net als mijn 486 ook nog :+
Hier een voorbeeld van een niet-KPN glasvezelboer in het noorden:
Veelgestelde vragen Digitale Televisie & Radio
Vraag 3 en 4: F-connector op NTU voor digitale tv via coax en UTP op NTU voor interactieve tv (iptv), internet, telefoon (voip), etc...
Danku voor bericht, dat is interessant
Bij Telenet zuster van Ziggo blijven ze ook niet achter.
Gratis sportzender er bij.
https://www.demorgen.be/t...tis-sportzender~b2255912/
Grootste nadeel van glasvezel vind ik dat je geen gebruik meer kan maken van je bestaande DVB-C tuner in je tv.
Behalve dat er uit mijn NTU (of is het FTU) gewoon COAX komt, mijn ISP heeft een handleinding waarin staat dat er zowel een analoog als DVB-C signaal uitkomt. Maar TV via een COAX kabel is een aflopende zaak naar mijn mening.
Bij Ziggo komt er geen analoog signaal meer uit de kabel. Dat is al uitgefaseerd.
Hoe is dat van belang op mijn opmerking dat er analoge/DVB-C TV uit mijn NTU/FTU komt komt? Mocht het niet duidelijk zijn: Fibre Termination Unit, een glasvezel verbinding dus.
Verkeerd gelezen. maar dat tv via coax een aflopende zaak is daar heb ik zelf een andere mening over. ;-)
je kunt ook ethernet over coax hebben
Ik heb KPN voor 1 jaar en krijg 6 maanden korting. De iTV app op mijn LG is een genot. Tevens heb ik ook gewoon ESPN(1?), zonder extra voor te betalen. Dus dat Ziggo bij voorbaat beter is, is onzin.
Bij glasvezel moet je UTP trekken
Onzin, via wifi werkt het prima.
Toevallig ben ik net overgestapt van Ziggo naar KPN glasvezel (500/500) plus tv (ze hebben letterlijk gisteren hier de glasvezel kabel in de meterkast aangesloten)
Ik ben nu maandelijks hetzelfde kwijt als bij Ziggo maar wel met een hogere internetsnelheid. Het aanbod aan tv zenders is ongeveer hetzelfde bij beide.
Dus om nu te zeggen dat Ziggo goedkoper is, in mijn geval krijg ik bij KPN meer voor hetzelfde geld
En geen overstraling meer/weersinvloeden als de kabel onder water staat/bliksem inslaat. Ik zit hier ook met smart te wachten totdat ze hier telefoonkabels van 75+ jaar oud door fibfer vervangen hebben, nog een paar maanden ....
Ziggo blech, ik betaal liever geld (teveel of te weinig maakt niet uit) aan een nederlandse partij dan aan Deutsche Telekom of Liberty Global.
Ziggo voldoet prima en is goedkoper dan KPN
Als je zowel internet als TV afneemt is dit wellicht het geval, maar ik wil alleen internet en dat kan niet bij ziggo. Als ik dan minimaal 100 down wil betaal je bij Ziggo 53.45 euro per maand (buiten acties) voor Smart XXL terwijl ik bij T-Mobile nu een internet lijn heb voor 30 euro en er nog genoeg andere aanbieders zijn voor ongeveer dezelfde prijs op koper.
Ik vergelijk het inderdaad met een compleet pakket inclusief tv. Voor alleen internet moet je niet bij Ziggo zijn.
Grootste nadeel van glasvezel vind ik dat je geen gebruik meer kan maken van je bestaande DVB-C tuner in je tv. ik heb nu overal coax in huis liggen en kan direct mijn tv daar op aansluiten en de interne DVB-C tuner gebruiken. Bij glasvezel moet je UTP trekken en daarnaast moet je ook nog eens per kamer een apart kastje neerzetten (Vaak tegen betaling).
Er zijn ook glasvezelproviders die wel DVB-C leveren, zie Jonaz. Je krijgt dan een modem waar naast ethernet en wifi ook een coax aansluiting opzit. Geen apart kastje nodig op iedere kamer, maar helaas (bij Jonaz) wel een CI+ module nodig voor ieder toestel.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 27 januari 2021 16:36]

Tja, maar als ik mijn postcode invoer dan zie ik dat het niet beschikbaar is op mijn adres. Dat is natuurlijk het vervelende je bent heel erg gebonden aan de providers die beschikbaar zijn op je locatie. Enige voor mij is KPN of Ziggo. Of ADSL maar daar ga ik niet aan beginnen. Andere opties zijn er voor mij niet.
Grootste nadeel van glasvezel vind ik dat je geen gebruik meer kan maken van je bestaande DVB-C tuner in je tv. ik heb nu overal coax in huis liggen en kan direct mijn tv daar op aansluiten en de interne DVB-C tuner gebruiken. Bij glasvezel moet je UTP trekken en daarnaast moet je ook nog eens per kamer een apart kastje neerzetten (Vaak tegen betaling). Bij Ziggo krijg je al de meeste zenders door, met een CI+ module krijg je nog iets meer zenders, maar in de extra kamers vind ik dat geen toegevoegde waarde.
Dit verschilt per provider. Een aantal providers geeft DVB-C over coax door vanuit hun glasvezelmodem, bijvoorbeeld Trined. Dit is vaak wel in gebieden met een lokaal/regionaal glasvezel initiatief.
Je kunt gewoon met nlziet tv kijken. Een tv kast is niet meer nodig mits je tv het aankan of er een kastje voor geplaatst kan worden, bijvoorbeeld een spelcomputer.

KPN is goedkoper dan Ziggo. Bij ons hebben de buren, 4 meter verder is nieuwbouw, glasvezel en wij hebben 25mbit max. Ziggo heeft als instap 50mbit. Als glasvezel van KPN hier beschikbaar komt dan zijn we in ‘no time’ over. Wanneer gaat het gebeuren en wordt daadwerkelijk de koperen kabel die hier al vanaf de 1945 in de grond ligt vervangen. Destijds hebben we KPN opgezegd vanwege onophoudelijke storingen. Bij oudere huizen mag je het vervangen van de kabel zelf betalen. De prijs hiervoor is ongeveer € 1500,- en is voor mij niet het overwegen waard. Er zijn mensen die dit toch hebben laten uitvoeren.
Instap van ziggo is 25mbit en goedkoper dan kpn. Staat alleen niet op de website zelf. Kan je alleen via derde bestellen, zoals: https://www.breedbandwinkel.nl/

Ik heb geen last van storingen of interferentie of zo van de koper kabel. Altijd de juiste snelheid zonder problemen.
Mijn ervaring met Ziggo is helaas een beetje anders.
Kwaliteit naadje, verbinding die steeds wegvalt (door 30 jaar oude coax die op meerdere plaatsen beschadigd is. Een zeer non-communicatieve helpdesk die klanten niet serieus neemt.
Uiteindelijk helpdesk weten te overtuigen dat het aan hun coax lag,
Toen moest ik zelf als klant achter de aannemer aan en ook nog eens naar de gemeente voor het regelen van de vergunning voor het graven.
One stop helpdesk heet dat :-)

Laatste tijd krijgen we wel wat aandacht van Ziggo.
Wordt regelmatig gebeld door sales afdeling.
In september wordt hier namelijk glasvezel opgeleverd door Glasdraad (keuze uit 13 providers.)
Nu er een groot klantenverlies dreigt, neemt men ons wel serieus ....
Ziggo? Als het niet moet, noooiiit weer.

En ja, goedkoper zijn ze ook niet, maar dat is geen wonder met de monopoliepositie die men hier al jaren inneemt
Wat ik vooral merk en dat is niet alleen bij dit soort serviceproviders maar ook bij webwinkels. Is dat alles prima gaat als het goed gaat en je de helpdesk niet nodig hebt. Zodra er iets fout is dan is het ook echt foute boel. Dan krijg je helpdesk medewerkers aan de telefoon die of van een extern bedrijf zijn, niet kundig zijn of geen beslissingsbevoegdheid hebben. Waardoor je geen kant op kan en door meerdere keren bellen pas iets voor elkaar kan krijgen. De service is vaak ver te zoeken. Hier wordt ook altijd als eerste op bezuinigd. Terwijl die bedrijven geen idee hebben wat de impact daarvan is. Bij webwinkels is helemaal desastreus als je slechte reviews hebt, want op een gegeven moment kan je de tent sluiten.
Steeds meer providers bieden een tv app aan waarmee je rechtstreeks via je smart tv naar de zenders kunt kijken. Dus dat voordeel van dvb-c komt dan steeds meer te vervallen. Op dit moment levert bijv niet iedere provider dat, maar verkoopt canaldigitaal wel los tv via de app, dus je kan voorlopig zelfs los internet via DSL of glasvezel combineren daarmee.

En ja, soms is het dan handiger om UTP te trekken (wifi is niet altijd stabiel genoeg ervoor), maar ja DVB-C werkt ook niet via de lucht, dus dat is gelijk.
Een dergelijke app heeft ziggo ook. Maar het werkt niet zo lekker t.o.v. Dvb-c. Dat is nou juist mijn punt. Dus dat is geen optie voor mij.
Hmm voor de korte periode dat ik Ziggo had werkte het bij mij wel prima de app. Maar goed wellicht dat ik niet zo hoge verwachtingen heb ervan.
Te lang ingezet op koper. Daarnaast als je puur premium kijkt, biedt Vodafone|Ziggo momenteel het betere totaal pakket in een zeer groot deel van Nederland.
Dat is in de aanname dat de klant interesse heeft in televisie, waar je bij Ziggo altijd voor betaalt.
Ook T-Mobile is nu eindelijk hard aan de weg aan het timmeren als alternatief voor KPN
Dat zou wat betekenen, als in Nederland er een strikte scheiding was tussen infrastructuuraanbieder en dienstaanbieder. Voor de meeste huishoudens gaat T-Mobile gewoon over een KPN lijn, en draagt daarbij netjes af aan KPN.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2021 11:54]

Ja, als je meer toespitst op de individu is het natuurlijk afhankelijk van de wensen.

De verplichte afname van TV bij Ziggo is inderdaad wel een min-punt als je "Internet only" alleen nodig hebt of wilt.

Reactie op je toevoeging:
Daardoor zie ik ook een grotere rol weggelegd voor KPN Wholesale en niet KPN de ISP.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 27 januari 2021 12:21]

Ja, als je meer toespitst op de individu is het natuurlijk afhankelijk van de wensen.
Ik heb wel eens een vergelijking gemaakt van de jaarkosten tussen KPN en Ziggo, met en zonder televisie. Allebei voor het snelste internetabonnement, allebei voor het eerste jaar.

Even de cijfers ververst met wat het nu is:

KPN (1000/500 Mbps, zonder TV): 565 EUR.
KPN (1000/500 Mbps, met minimale TV): 625 EUR.
Ziggo (1000/50 Mbps, met minimale TV): 830,70 EUR

Ziggo is aanzienlijk duurder.

[edit]
Kleine aanpassing door een rekenfout bij Ziggo. Nog steeds is Ziggo aanzienlijk duurder. De conclusie is duidelijk: voor televisie en een lagere uploadsnelheid betaal je bij Ziggo verplicht 47% extra, ten opzichte van KPN zonder televisie en met een hogere uploadsnelheid.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2021 13:00]

Volgens breedbandwinkel kloppen de hierboven genoemde prijzen niet. Internet zonder TV kost bij KPN € 65,- per maand. Dat maakt dat je voor KPN € 780,- per jaar betaald. Wil je TV dan komt hier een € 10,- per maand bij en wordt het € 900,-

Ziggo 1000/50 kost per jaar € 918,- en dan heb je er standaard 50 TV zenders bij. 3x HD en 1x Ziggo sport.
Lijkt aardig te kloppen. Als ik mijn huidige pakket nu vergelijk tussen KPN en Ziggo dan is KPN een stuk goedkoper en dan heb ik bij KPN nog eens het voordeel van een synchrone verbinding en de lagere latency van het glasnetwerk.

KPN 500/500Mbit -> €55pm
KPN 500/500Mbit + TV**-> €65pm
Ziggo 500/40Mbit -> €71pm

Zou ik naar 100Mbit overgaan dan blijft KPN goedkoper.
KPN 1000/500Mbit -> €65pm
KPN 1000/500Mbit + TV -> €75pm
Ziggo 1000/50Mbit -> €81pm

*Actie tarieven en aansluit kosten niet meegerekend.
** TV hebben wij er zojuist uitgedaan, maar ook met TV is KPN goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 27 januari 2021 12:54]

Het wordt interessant als KPN ook kan leveren waar Ziggo levert en als Ziggo synchroon kan leveren. Kijken wie dan wint. Nu verliest de klant steeds want ze leveren beide niet synchroon en zijn beide niet altijd beschikbaar.
Eerste jaar met korting en zo.
Volgens breedbandwinkel kloppen de hierboven genoemde prijzen niet.
Ik heb de prijzen gebaseerd op wat de sites van KPN en Ziggo zelf aangeven, inclusief kortingen (zoals @boschhd noemt) en eenmalige kosten. Voor het overzicht ga ik ervan uit dat er geen handelaren tussen zitten, en neem ik enkel de informatie mee van de partij die ertoe doet (de ISP).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2021 12:53]

Bij KPN is FOX Sport Eredivisie (nu ESPN) gratis, bij Ziggo kost dat 17,95 per maand. Duurder/goedkoper hangt helemaal af van individuele wensen. Wil je Eredivisie kijken dan kost Ziggo in jouw voorbeeld net geen 1100,- per jaar.
Hangt inderdaad af van je individuele wensen. Want bij Ziggo heb je weer ziggo sport met F1 en andere sporten
Je krijgt alleen ESPN 1 en niet het complete pakket. Bij KPN betaal je daar ook gewoon 12,95 euro extra voor. In het weekend als je wedstrijd net op ESPN 2 is dan kan je het dus niet kijken. Dus dit is wel een beetje appels met peren vergelijken.
In jouw berekening lijkt het erop dat je bij KPN met een actietarief (eerste jaar) rekent en bij Ziggo niet.

Of ben ik gek?
Je bent gek, maar daar is niets mis mee. ;)

Voor Ziggo ben ik uitgegaan van de eerste zes maanden een bedrag van 39,95 EUR, en de laatste zes maanden 98,50 EUR. Voor KPN is dat respectievelijk 35 EUR en 55/65 EUR (naargelang je minimale televisie afneemt of niet). Verder komen er voor KPN nog aansluitkosten bij.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2021 12:57]

Het is wel wat appels met peren vergelijken. Want het minimale TV bij het Giga pakket van Ziggo is goed als het meest uitgebreide TV pakket wat je er bij krijgt. Dat is een keuze van Ziggo natuurlijk maar als je dat bij KPN ook doet kom ik op deze prijs uit.

Dan ziet het er als volgend uit:
Ziggo: €830,70 EUR(jouw berekening)
KPN: €833,88

KPN kosten berekend met opname/4K & pluspakket, vergelijkbaar wat je bij Ziggo krijgt.
Totaal eerste 6 maanden
49,48
Daarna per maand
89,48
Het is wel wat appels met peren vergelijken.
Niet in de context van mijn vergelijking, wat in context op het tegenovergestelde van dit gebaseerd is:
Dat is in de aanname dat de klant interesse heeft in televisie, waar je bij Ziggo altijd voor betaalt.
Verder praat ik over 'minimale' televisie die beiden leveren, dus het minste pakket. Daaruit valt te concluderen dat wat Ziggo doet koppelverkoop is, want de klant moet meer dan het minimum (van KPN) afnemen, en daar rekent Ziggo dan ook naar.

Als je inderdaad andere eisen hebt m.b.t. televisie, dan worden de vergelijkingen anders. Ik betaal echter niet zoveel voor zo weinig. Van dat geld kan je best wel wat streamingabonnementen afnemen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2021 13:52]

Ik zie het ja. Ik hoop niet dat KPN dit zit als ruimte om hun prijs op te schroeven.....
Ik zeg overigens nergens dat Ziggo goedkoper is, he.
Ik zeg nergens dat jij dat zegt. ;)

Het is meer om je argument te versterken, dat het aan de wensen van het individu ligt als alle andere factoren (beschikbaarheid) gelijk zijn. Voor geen en beperkte televisie is KPN een stuk goedkoper.
Voor mij als F1 fan is Ziggo gewoon de beste optie aangezien dit standaard in het pakket zit, neem daar in mee dat je bijna alles kan opnemen, terugkijken van begin, live tv pauzeren etc. en doordat mijn vrouw vodaphone heeft een gratis zender pakket, korting op haar abbo en 2x zoveel data.
Dat vind ik HET grote nadeel aan Ziggo. Ziggo was bij mij altijd veel stabieler en sneller, maar sinds VDSL ook van de grond kwam met veelal iets van 100/30 ben ik vanwege de hele hoge prijs van Ziggo destijds toch maar overgestapt. Ik zou meteen weer naar Ziggo gaan als ik die basiskabeldoorgifte niet zou hebben.
Puur uit interesse, wat heeft jou doen switchen? Alleen de prijs? Ben heel erg benieuwd naar je motivatie hierin.

Ik zie in de huidige tijd dat mensen echt alleen nog maar beslissingen nemen tussen producten/diensten gebaseerd op prijs. Waarom niet als eerste op behoefte en kwaliteit. Prijs is voor mij echt ondergeschikt aan de kwaliteit en mogelijkheden tussen verschillende producten/diensten.
Ik betaalde iets van ~ 60-65 voor het middelste Ziggo-pakket, en kon toen voor ~ €30 euro naar VDSL 100/30 ipv iets van 120 - 200? Mbit wat het toen was bij Ziggo. Voor de rest zou ik weinig merken. In de praktijk haal ik zo'n 85-90 Mbit met VDSL.

Ik vind een besparing van zo'n €400 op jaarbasis nogal wat. Verschillende diensten heb ik niks mee, ik wil gewoon een domme internetpijp, net als heel veel millenials om mij heen. Al die pakketcombo's zijn voornamelijk vendor lock-in, waardoor je nooit meer kan switchen.

Het voornaamste nadeel van VDSL vind ik, dat de effectieve snelheid nooit vooraf bekend is, je bent uiteindelijk afhankelijk van de weerstand van 2 middeleeuwse miniscule koperdraadjes. De fourstack-prognose is lang niet altijd accuraat, en ook lijkt het tussendoor te kunnen fluctueren. Mijn buren gingen van 100/30 ineens naar 60/30 (merken ze zelf niets van, omdat ze 't amper gebruiken, maar had bij mij niet moeten gebeuren), bij Ziggo krijg je daadwerkelijk je volledige snelheid, bij DSL is het altijd maar hopen en bidden dat de snelheid aansluit met wat er wordt aangeprezen.

[Reactie gewijzigd door MsG op 27 januari 2021 12:40]

Dat is nou precies de reden waarom ik van KPN naar Ziggo ben overgestapt. Ik woon nu 500 meter verderop maar glasvezel van KPN is niet mogelijk en met de koperlijn komt deze max tot 100MB p/s. Ik zit nu op 500MB p/s.
Voor de meeste huishoudens gaat T-Mobile gewoon over een KPN lijn, en draagt daarbij netjes af aan KPN.
Of leasen ze glasfiber kabels van ik meen de abm amro als investeerder ../..
Opvallend genoeg gaat het aandeel KPN omhoog sinds het bekendmaken van deze cijfers. Schijnbaar doen ze het niet heel slecht ten opzichte van de verwachtingen.
Ze doen het beter dan men verwacht had en daarnaast zijn die overname geruchte nogsteeds "in the air".

Dat gezegd te hebben, KPN is echter naar mijn mening momenteel ondergewaardeerd, dit zeg ik omdat zij uiteindelijk links om of rechts om overal het meeste glasvezel zullen leggen.
(ze winnen het altijd van kleinere partijen op welke manier dan ook)

En als er dus overal glas ligt, verwacht ik dat zij weer enorm veel geld binnen gaan harken, echter verwacht ik ook dat de rol van KPN Wholesale nog belangrijker gaat worden hierin.
Maar voordat er overal glas ligt zijn we jááren verder, terwijl Ziggo door de hoge penetratie van wijkkasten bij COAX, op veel plekken al gigabit-snelheden kan leveren. Dit terwijl glas-abbo's soms niet eens hoger dan 100 Mbit gaan. Wellicht een contractuele beperking, maar dat doet daar niets aan af.
Klopt, daarom zeg ik dat KPN een aantal moeilijke jaren staat te wachten.

Het zal tenminste tot 2024 duren denk.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 27 januari 2021 12:37]

Maar wat is er dan ondergewaardeerd aan KPN? Ik zie die marktpotentie niet zo van ze, ze zijn als first-party vrijwel altijd stervensduur in vergelijking met hun resellers. Volgens mij leeft KPN enkel nog omdat het leunt op een soort historisch gevoel van degelijkheid, terwijl alle resellers de bits over dezelfde infra versturen, maar ja dat gaat er bij Jan met de pet niet echt in.

[Reactie gewijzigd door MsG op 27 januari 2021 12:35]

Wholesale, ik denk dat de rol van KPN zal veranderen en steeds meer op de achtergrond zal verdwijnen.

KPN zal dan steeds meer een soort van Stedin worden.

Op de zakelijke markt zie je dit momenteel al.
terwijl alle resellers de bits over dezelfde infra versturen, maar ja dat gaat er bij Jan met de pet niet echt in.
Dat is gewoon ook niet waar, tot aan de wijkkast is het dezelfde route , maar mijn traceroutes bij een Telfort (Toen nog), Tele2 en Online liepen vanaf een bepaalde hop echt via verschillende routes met verschillende responsetijden.
Ja oke er zit heus wel wat eigen hardware in de keten, maar wat voor verschil maakt dat nou daadwerkelijk in de praktijk? Het is niet alsof er de hele tijd zaken niet werken bij de budgetboeren, het is voornamelijk het beknibbelen op een eventuele klantenservice.
En bij T-Mobile, een reseller van kpn glas, beknibbelen ze op bijvoorbeeld DNS servers.
https://tweakers.net/nieu...ng-bij-vast-internet.html
Je weet er een hoop van Jonathan. Misschien kun je CEO worden ?
Hahahaha, zou dat opzicht wel leuk vinden.

Via “Investor relations” wordt er een hoop info gedeeld en tijdens vergaderingen veel gespeculeerd.

Daarnaast natuurlijk ook telecompapier en interesse in de branch.

Maar uiteindelijk zijn het ook allemaal maar speculaties, niemand kan daadwerkelijk de toekomst voorspellen.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 27 januari 2021 12:52]

Welke zijn goedkoper in mijn regio dan? Ziggo is duurder dan KPN glas bij mij, t-mobile levert maar max 100mbit, daar waar ik 500mbit wil. Ook zoals ik al ergens anders reageerde, freedom is 30p/m duurder in vergelijking met kpn. Dat voor een monteur en helpdesk die ik nooit bel beetje zonde.

Wel vond ik het beleid mbt tot glas uitrol tenenkrommend in het land na overname van regefiber gelukkig was gemeente westerkwartier toen al uitgerold voordat dat compleet was.
Je bent met je 500Mbit-eis wel een minderheid. Als je die harde eis niet zou hebben is elke willekeurige KPN-reseller goedkoper. Ik noem een Tele2, T-Mobile of een Budget-Alles-in-1
Als je de actietarief niet meetelt en je kijkt ook TV dan is Budget-Alles-in-1 zelfs duurder dan KPN.

KPN is 200/200 €50,- + TV a €10,- = €60,-
Budget is 200/200 €47,50 + TV a €14,- = €61,50

Dan is de keuze best makkelijk. Zeker je bij die budget providers ook budget support krijgt, in het verleden zat ik zelfs bij een provider waarbij je niet eens kon bellen bij problemen... alles via tickets/emails.
Bij KPN is de service gewoon beter (natuurlijk kunnen enkele mensen slechte ervaringen hebben), vooral het aansluiten. KPN trekt gewoon gratis een kabel door de muur bijvoorbeeld.
Zodra je inderdaad ook lineaire zenders kijkt wordt een vergelijking compleet anders. Maar zodra je dat niet doet, zijn dat soort resellers echt honderden euro's goedkoper op jaarbasis.
Als ik alleen even de internet pakketten vergelijk... €2,50 per maand is dus maar €30,- op jaarbasis :p.
Ik zie dat je bij 100/100 €5,- goedkoper uit bent en bij 50/50 is het weer €2,50.

Dus bij de 100/100 scheelt het €60,- op jaarbasis. Je kan zeggen, is toch bijna 1,5 maand gratis in vergelijking bij KPN. Alleen lever je dus wel in qua kwaliteit op support.

Als we de actietarieven meenemen dan ben je uiteindelijk duurder uit bij Budget. Oxxio is zelfs duurder dan Budget. Vroeger kon je echt voordeel uithalen bij de budget providers, maar dat is nu echt niet het geval meer.
Kijk je wel verder dan die zeer tijdelijke actietarieven?

Als ik voor mijn situatie bekijk, ben ik bij KPN €47,50 kwijt (1e 6 maand €35) voor 100/30

En bij Budget Alles in 1 €32,50. Dat is dus op jaarbasis (even los van de 1e 6 maand) 12 * €15 = €180 die je door de plee spoelt door bij KPN zelf te gaan zitten.

Gevoelsfenomenen als "kwaliteit" en "support" koop ik weinig voor. Die 1 x per jaar dat ik de klantenservice nodig heb word ik bij een budgetboer net zo slecht geholpen als bij KPN. Bovendien is het koperdraad niet opeens anders. Meestal weet je als Tweaker toch veel meer dan een eerstelijns telefonist, en als de boel er echt uit ligt, heb je aan klantenservice ook niet veel. Enige echt feitelijke USP voor een eventuele first-party leverancier zou voor mij zijn dat een XS4All of een KPN pair bonding VDSL kunnen leveren. Resellers vinden de tarieven hiervan te duur en bieden dit vrijwel nooit aan. Ik vind 100/30 voor mijn gebruik echter goed genoeg, icm de veel hogere prijs van een KPN/XS4All.

[Reactie gewijzigd door MsG op 27 januari 2021 14:18]

Weet je dat T-Mobile daar niks aan kan doen van max 100mbit? KPN geeft niet meer ruimte.
Wat ik ook ooit ergens gelezen had was dat T-Mobile wel meer kon gaan bieden op KPN netwerken maar toen KPN meer moest gaan betalen. Hier hadden ze niet veel zin in.
Klopt niet helemaal bedenk ik mij nu. Op sommige KPN netwerken boden ze eerst wel 500 aan maar toen de contracten verleng moesten worden met KPN wou KPN meer geld zien. Daar had T-Mobile geen trek in en hebben de 500 uit hun pakket gehaald voor die gebieden.

[Reactie gewijzigd door houtig op 27 januari 2021 12:16]

Klopt, is puur een contractuele beperking. Waar ik vroeger (lees vorig jaar) een tmobile 200/200 abbo afnam, kan ik nu maar een 100/100 abbo afsluiten. (voor een hogere prijs overigens)
Hier exact hetzelfde. In 2019 overgestapt naar een hele mooie t-mobile aanbieding met door combi korting met mobiel data abbo gratis upgrade naar 200/200 ipv 100/100 extra tv pakketten en gratis extra tv ontvanger.

Als ik nu mijn tmobile thuis abbo zou verlengen ipv laten doorlopen ga ik terug naar 100/100, moet ik gaan betalen voor mijn 2e tv ontvanger en extra zenders en gaat daardoor de prijs 15-20€ hoger dan wat ik nu betaal. Met de halve snelheid.

Het data only abbo van 3GB data voor 5€ per maand zorgt ervoor dat ik m’n 200/200 en andere voordelen kan behouden.
Daarnaast als je puur premium kijkt, biedt Vodafone|Ziggo momenteel het betere totaal pakket in een zeer groot deel van Nederland. Hogere download, vaak ook hogere upload,
Hoger upload? als er 1 voordeel van KPN glas te noemen is (of is het een nadeel van Ziggo) dan is het toch wel de uploadsnelheid.
Ik doel met hogere upload in deze context voornamelijk op xDSL momenteel, ik verwacht echter dat na afschakelen van analoge radio, Vodafone|Ziggo ook richting symmetrische snelheden wilt gaan.

Momenteel is de ratio inderdaad een probleem.

Glas zal uiteindelijk de winnaar zijn maar het gaat even duren.
Ben je nu niet al te positief? Ik ben blij met elke verhoging, maar als ik nu zie in welk tempo dit gaat, dan duurt het nog wel even voordat ik hier (eindelijk) een hogere upload snelheid heb. Zeker heeft het coronavirus invloed gehad, maar ik dacht dat Ziggo al in begin 2018 bezig was met afschakelen en er ook nog ontzettend veel mensen zijn die liever niet willen overschakelen. Kijk voor de grap maar eens nieuwsberichten terug over het geklaag over het uitschakelen van deze analoge radio-kanalen en 'geen alternatief' hebben.
DAB+??? Radio vervangen hoeft niet duur te zijn en zal op termijn toch moeten. Zijn zelfs al modules die je op de aux kan aansluiten zodat de auto niet aangepast hoeft te worden.

Antenne TV uitschakelen waren ook mensen tegen maar moest wel gebeuren om andere technieken beschikbaar te stellen.
Ik ben het helemaal met jou en @Jonathan-458 eens hoor, er zijn genoeg alternatieven. :)
Mijn punt was juist dat er veel mensen niet blij zijn met deze stap, zeker hier op Tweakers zag ik veel negatieve reacties staan. Wat mij ook verbaasde, want ik zou juist denken dat een groot gedeelde van deze doelgroep ook blij is met een hogere upload.
Neeh, klopt maar dat is nooit anders geweest. Als je mensen dingen afneemt zullen er toch altijd mensen naar boven komen welke hierover klagen.

Het verbaasde mij ook enorm dat het verwijderen van teletekst binnen Nederland zo’n enorm ding is, volgens mij ondersteund de Mediabox Next dit alleen nog in NL.
Nee, aftakelen van analoge TV is in 2018 begonnen, aftakelen van analoge radio begint volgende maand officieel en installeert Ziggo eigenlijk al since mid 2019 geen AOP met radio splitter meer.

Het is jammer voor analoge radio luisteraars via de kabel maar er zijn inmiddels genoeg alternatieven en de technieken moeten verder.

https://www.ziggo.nl/klan...ie-radio/alles-over-radio
Probleem is ook dat bij glasvezel klanten ze gewoon dsl abbo aan bieden. Dus 120 down 10 up.

Als ze bij glas nou gewoon standaar 100/100 aan bieden. Of 50/50 voor de mensen die minder up en download snelheid nodig hebben. Prima, denk ook daarom dsl klanten sneller overstappen op ziggo.
40/20 zou ik het al voor doen
Huh? KPN verkoopt al enkele jaren geen DSL snelheden meer op glas. Zou je vandaag 100Mbit glas afnemen krijg je 100/100.

De asynchrone snelheden die je nu ziet zijn of hele oude abonnementen uit de tijd dat KPN dat wel deed (jaren terug) of oude DSL abonnementen die naar glasvezel zijn gemigreerd en nog niet de gratis "glasvezel upgrade" hebben geactiveerd.

Overigens is de upload bij KPN minimaal 30Mbit bij Vectoring VDSL en na overzetting op glasvezel. Bij elk pakket, je krijgt gratis extra upload.
Mijn buurman heeft vorig jaar rond deze tijd zijn ziggo opgezegd naar kpn. Die heeft gewoon 120/20.

Wat jij aangeeft is dan in de afgelopen jaar aangepast.

Daarnaast op papier klinkt die 30 vdsl snelheid leuk. Maar mij ouders komen toch niet sneller dan 10 /15 mbps upload.
Oom het gratis upgraden van de upload. Dat zal waarschijnlijk bij de nieuwe type abbonomenten zijn en niet bij de oudere abbo’s. Van voor vorig jaar en ouder.
In oktober 2019 is die Hussel formule gelanceerd en sinds die tijd al synchroon. nieuws: KPN vernieuwt abonnementen voor vast en mobiel internet, tv en bellen...

Dus mogelijk gaat dan iets mis bij je buren. Al herken ik het wel, de buren naast ons halen ook 120/30; is een migratie van DSL 100/10 naar glasvezel geweest. En nooit het abonnement aangepast.

Hier is het nieuwe Hussel abonnement 50/50 wat in de praktijk 70 down / 80up is. Omdat ik weet dat de snelheid hoger uitviel heb ik bewust het 50Mb pakket genomen, is voor ons gebruik snel genoeg.

De hogere upload van 30Mb/s is al jaren het geval. In 2015 werden wij op Vectoring VDSL aangesloten met een abonnement van destijds 60/6, dat was in de praktijk al 70/30. Alle WBA profielen staan bij KPN al op minimaal 30Mb up als er gebruik wordt gemaakt van Vectoring VDSL of glasvezel.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 27 januari 2021 22:03]

Hij heeft een pakket voor hussel. Alle abonnees van voor hussel en glas hebben geen a-synchroon snelheid.

Die 30 Mbps is theoretische snelheid. Zijn ook genoeg plekken in Nederland die nog niet eens 10Mbps binnen halen op koper en dus gedwongen zijn alternatieven te gebruiken zoals kabel of Umts
Gaat het om het internet of om het TV deel? Veel mensen maakt het niet veel uit of ze 20mbit of 100mbit hebben, beide is snel voor wat de meeste mensen doen. Het gedoe met de software updates voor de TV ontvanger als ook het niet kunnen kijken van alle zenders via de app opf online ITV en voor mij ook een beetje het steeds meer verdwijnen van de leuke zenders en troep dat er voor in de plaats komt maakt de overstap ook makkelijker.
De uitzendrechten van de F1 schijnen bij de Duitse RTL ook te verdwijnen en als je dan daarvoor toch het Ziggo pakket wilt nemen kan je ook net zo goed de overstap naar Ziggo maken.
Ik verwacht zelfs dat Ziggo Go op termijn als los product verkocht gaat worden.
Ik verwacht dit niet op korte termijn, ik heb een usecase waar een Ziggo Go constructie zeer wenselijk is maar niet 'kan' omdat de stelling van Ziggo is dat het alleen leverbaar is icm een consumenten kabel abbo. Hoor vanuit Ziggo al een jaar of 5 dezelfde langspeelplaat draaien.
Dit zal ook niet op korter termijn zijn, denk ik.
Ik verwacht zelfs dat Ziggo Go op termijn als los product verkocht gaat worden.
Dat doen ze al (hoewel een beetje verstopt).
Klopt. In de pakketten heet het tv-online of iets dergelijks. Of het ook echt helemaal als stand-alone te verkrijgen is weet ik niet.
Ziggo Go als los pakket zou ik ideaal vinden (als de prijs dan tenminste ook echt lager is dan een standaard abbo) want kijk eigenlijk nooit via 'de kabel', maar altijd via de app of browser. M'n internet is via Tweak (1Gbit) dus echt geen zin om over te stappen naar Ziggo.

Mocht er iemand een linkje hebben naar waar je TV Online/Ziggo Go als los pakket (dus zonder internet of kabel tv) kunt bestellen zou ik erg dankbaar zijn, want ik kan het nog niet vinden geloof ik.
Ik heb nog even gekeken. Het wordt niet heel duidelijk uitgelegd, maar ik vind tot nu toe ook alleen Ziggo Go i.c.m. internet of kabel tv.

I.c.m. internet leggen ze uit als: Je hebt internet nodig voor Ziggo Go.
Echter mag je wel Ziggo Go afnemen i.c.m. alleen kabel tv. Dan heb je ineens geen internet meer nodig volgens Ziggo blijkbaar?

Vreemd...
Thanks, misschien dat ik ze gewoon es bel, kijken of het niet alsnog via de klantenservice te regelen is ofzo. Af en toe gebeuren er wonderen als je de juiste persoon te pakken krijgt bij zo'n klantenservice ;-)
Heb nog even gekeken, dat doen ze niet meer zo te zien. Althans, niet zonder TV-kabel abbo van inmiddels 19.95/maand. Ik heb 't een paar jaar terug wel gehad, nu doen ze alleen nog Sport Totaal Go als stand-alone product zo te zien.
Hoop dat het ooit weer komt, dan kan ik weer eredivisie kijken.
Volgens mij niet. Je krijgt het gratis als je klant bent, maar Go als enige dienst van ze afnemen gaat volgens mij niet.
De 25/25 thuis/mobiel combinate kan je amper mee concurreren. Het is no-nonsense met alleen internet thuis, maar meer wil een gemiddelde tweaker ook niet. Hun klantenservice laat wel te wensen over jammer genoeg, maar ik heb dat zelf opgelost door de ISRA zelf te vervangen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 27 januari 2021 12:20]

het probleem was daarbij altijd dat er met koper ¨snelheidsverhogingen¨ kwamen op papier voor je abonnement puur om bedrag te verhogen, want ¨er is vanwege de afstand tot de centrale maar 60mbit beschikbaar op uw adres¨. Dus dan kreeg je een brief met ¨uw pakket is verhoogd van 80 naar 100mbit en daar betaal je 2,50 euro extra voor¨, terwijl dat dus helemaal niet het geval was voor je. Ziggo heeft wat dat betreft het voordeel dat een pakketverhoging ook automatisch een snelheidsverhoging voor jou betekent.

Met glasvezel zal dat beter worden, maar ja voor wij aan de beurt komen is het wel 2050. Veel mensen hadden bijv al jaren een straatkast upgrade en konden 100mbit krijgen, terwijl dat bij mij pas 6 maanden geleden gebeurd is. (mijn adres staat waarschijnlijk ergens onderaan in de to do lijst).
KPN heeft aandeelhouders om tevreden te houden, en zo lang dat zo is, zullen grote investering utiblijven.

Nu moeten ze wel omdat anders andere partijen de gebieden gaan dekken en kan KPN het helemaal schudden want ze weten dondersgoed dat hun beleid gewoon kut is. Ze weigeren pertinent om te gaan peeren met andere net beheerders, zodat je altijd vastzit aan de providers die op dat netwerk zitten waar je woont. Ik had liever rekam/glasnet gehad, maar hier in gouda is het nu een lappendeken van Rekam/KPN en in onze straat is nou net toevallig KPN gelegd, dus komt rekam niet ook nog eens een vezeltje aanleggen.

Ronduit stugge beleidvoering en de concurrentiestrijd hoog houden (terwijl samenwerking veel beter is), dat is KPN.
Anoniem: 894165
@Pmf197127 januari 2021 14:12
KPN heeft aandeelhouders om tevreden te houden, en zo lang dat zo is, zullen grote investering utiblijven.
Dat heeft elke grote partij, ook Vodafone/Ziggo, Telfort etc.

Ik zeg niet dat KPN het meest flexibele bedrijf is (ook zakelijk niet), maar dat het in jouw wijk niet naar je zin gaat betekent niet dat het meteen een waardeloos bedrijf is in z'n geheel.
Ziggo etc zijn net zo erg. Glasnet is een stuk kleiner en een stuk flexibeler, en persoonlijk had ik daar het liefst gebleven.

Een paar jaar terug moest ik een VPN pijp opzetten voor een klant voor communicatie met de douane (dit ging via het kpn netwerk). Ik heb er wel 80 uur aan besteed maar kreeg het niet werkend. urenlang met KPN aan de lijn gehangen, conclusie dat het aan mijn apparatuur moest liggen (Terwijl ik al 3 verschillende vpn routers geprobeerd had). Heb het toen maar opgegeven.
Puntje bij paaltje: Toen ik 3 maanden later nog een keer een VPN aanvroeg bij KPN, werkte het in een keer, zonder da tik er een vinger op hoefde te leggen. Bleek dus dat destijds het profiel bij KPN corrupt was. Na verwijdering en 3 maanden later opnieuw aangemaakt, gelijk werken.
Ze hadden niet de moeite genomen om het profiel ene keer opnieuw aan te maken.
Die 80 uur zijn nooit betaald (kan ik niet aan de klant factureren).

[Reactie gewijzigd door Pmf1971 op 27 januari 2021 14:51]

Ik heb hier glasvezel van KPN. We hebben alleen internet en sinds kort telefoon, wat verder gewoon 'oké' is. Alleen de kosten zijn belachelijk.

Kan niet wachten tot er een andere provider is die ook gigabit gaat leveren hier, dan kan ik heel snel over.
Ook T-Mobile is nu eindelijk hard aan de weg aan het timmeren als alternatief voor KPN en heeft nu ook een moderner TV/VoD platform, toegegeven, heeft voornamelijk met hen combi prijs te maken want er zijn helaas meer storingen dan gewenst, maar het gaat de goede kant op.
KPN kan qua prijs inderdaad niet concurreren met T-Mobile. Ik betaal nu €25 p/m voor 100 Mbit internet (via glasvezel) en €25 p/m voor Unlimited sim-only. Bij KPN betaal ik na een actieperiode maar liefst €47,50 p/m voor dezelfde snelheid. Ik heb ook geen televisieabonnement nodig, dus Ziggo is dan ook een stuk duurder. Dan is de keuze makkelijk gemaakt.

Enige nadeel is dat ik bij T-Mobile niet nóg sneller internet kan krijgen. Het is of 1 Gbit bij eigen netwerk of 100 Mbit wanneer het een KPN-netwerk is. Tot nu toe pas 1 storing bij T-Mobile gehad, maar die was opgelost door de DNS-servers aan te passen.
Helaas leveren niet alle providers ook dezelfde paketten in de verschillende gemeentes. Kan je gerust een glasvezel hebben liggen, maar doen nog heb je niet de keuze die je misschien wilt hebben.
Ik denk dat het afhankelijk is van de situatie van de afnemer. Kortingen, wensen, etc.

Ik ben recentelijk overgestapt van ziggo naar glas via tweak. Klein initiatief bij ons in de gemeente. Maar de verbinding is niet alleen sneller, maar ook veel stabieler in de avonduren. Bij Ziggo had ik toch wel last van een soort van congestie als het druk was op het net. Latency spikes en packetloss, etc. Als ik de berichten daarover lees dan ben ik niet de enige.

Daarnaast heeft ziggo misschien wel het beste aanbod voor televisie. Maar ze leveren nog steeds één van de meest waardeloze mediaboxen. Nu hebben ze inmiddels een alternatief die wel goed lijkt te zijn (Next), maar daar betaal je weer extra voor.

Ik heb nu NLziet afgesloten en ja ik weet dat ik dan geen fox heb, een aantal films mis en geen ziggo sport en een aantal zenders mis. Maar goed ik ben nu klaar voor 42 euro in de maand tov 68 met ziggo. Mocht ik F1 willen kijken, kan ik altijd nog bij F1 een los abo aanschaffen. En tegenwoordig kijken we toch bijna geen televisie meer naast Netflix of andere diensten.

Of Ziggo Go een los product gaat worden weet ik nog niet. Ik heb een tijd naar ziggo go gekeken via de app op de apple tv. Ik was eventueel van plan dat te blijven gebruiken alleen gaat dat niet omdat je in het netwerk van ziggo moet zitten om de app te gebruiken.

Persoonlijk verwacht ik dat KPN en misschien wel ziggo zich gewoon inkoopt op het glasvezel netwerk dat bij ons in de gemeente is aangelegd. Het is een open net en kostentechnisch waarschijnlijk veel interessanter voor KPN dan overal de stoep open te graven.

[Reactie gewijzigd door KraveN op 27 januari 2021 13:49]

Hier ligt net glasvezel, maar kan alleen via kpn afnemen, niet via freedom. Schiet niet op!
Zodra hier glasvezel ligt ben ik echter wel direct over naar Freedom of andere ISP.
Dat dacht ik ook, totdat bleek dat alleen Caiway aanbied op glas, omdat het volledig gesloten is. Totaal geen keuze en Caiway komt qua diensten niet in de buurt van KPN / Vodafone / T-mobile.

Heb dus wel glasvezel, 350 / 350. Dik blij mee, maar meer keuze is er voor mij ook niet.
Zodra hier glasvezel ligt ben ik echter wel direct over naar Freedom of andere ISP.
Zo werkt het hier iig niet. De glasvezelaanlegger heeft alleenrecht!
Tuurlijk glasfiber is betrouwbaarder en heeft ook snel upload bijv. 100Mbps up en down. De KPN heeft wel 4k TV zenders en een Wifi router die 6G doet.
Koper en coax is echt ouderwetse techniek. Gewoon verhuizen naar een gebied waar glasvezel ligt!!!
Kan voor bepaalde mensen in hun situatie best kloppen, maar in het algemeen klopt het inderdaad niet.
Glasvezel en Coax bieden een praktisch identieke kijkervaring/beeldkwaliteit.

Telt het 'kastje' ook mee in de 'kijkervaring' dan weet ik zo 123 niet welke beter is. Ik ga de nieuwe van KPN krijgen, zo'n mini-kastje met een bluetooth-aftstandsbediening, en ik moet het nog meemaken. Voorheen zowel Ziggo als KPN Glas gehad en nooit een verschil kunnen ontdekken/waarnemen.
Reactie bedoelt op mij?
Ja. En ga alsjeblieft Nederlands leren.
Kan je dat toelichten, ik noem nergens dat tv kijken via glasvezel een betere ervaring biedt?

Het kan wel, maar dat heeft dan vaak met beschikbare bandbreedte te maken.

Met specifiek kijk ervaring verschil doel ik op de platformen en niet glasvezel vs andere techniek.

ps: ik snap dat mensen soms struikelen over mijn Nederlands en ik probeer hier op te letten maar het is lastig als je het zelf niet ziet.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 27 januari 2021 16:49]

Dat is niet wat je hier zegt:

KPN is duur ten opzichte van 3rd partij aanbieders en levert in gebieden waar glasvezel zeer gewenst is, nog geen glasvezel. Ook levert het naar mijn beleving een mindere (kijk) ervaring op.

Te lang ingezet op koper.
Ook levert het naar mijn beleving een mindere (kijk) ervaring op.
Met deze tekst doel ik op de ervaring met KPN als geheel, kijk staat tussen haakjes omdat niet iedereen iTV heeft. Hoe zou ik dit anders moeten formuleren?
(zie het echt niet)

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 29 januari 2021 20:33]

Ik ben overgestapt naar KPN glasvezel van 500/500 down/up voor 55 euro. Ik betaalde eerst 55 euro voor 250/25 bij ziggo :+ . Toen ik Ziggo belde om af te zeggen kon Ziggo toch opeens matchen aan KPN en ook 500/500 aanbieden voor 55 euro . Dat betekent dat ik eigenlijk het afgelopen jaar ben afgezet vanwege gebrek aan concurrentie. Dus om deze reden toch alsnog overgestapt naar KPN.
Ziggo kon 500 upload aanbieden?
Ja daar stond ik ook van te kijken. Ziggo kon 500 upload bieden via koper, terwijl dat niet kon als ik via de website een postcode check deed. Bleek dat er wel glasvezel de straat in komt, maar dan vervolgens over koper naar de woningen worden verdeeld. Dus als KPN (of andere concurent) glasvezel komt leggen, zou ik Ziggo bellen als je bijvoorbeeld bij hun wilt blijven vanwege TV. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk de prijs/prestaties matchen.

[Reactie gewijzigd door KoningSlakkie op 27 januari 2021 13:14]

Oke, dacht dat het technisch nog niet kon.

Hier ligt ook een paar maanden glasvezel en het is een dooie mus, je zit vast aan KPN en dochters. Andere aanbieders moeten een fee aan KPN betalen waardoor ze geen budget-aanbod kunnen doen. Zoals b.v. T-Mobile Unlimited Mobiel en Thuis voor 50,- waarbij je een Gbit krijgt.

KPN 200/200 en Ziggo 250/25 pakket zijn qua prijs (inclusief combivoordeel mobiel) nagenoeg gelijk in prijs.

Dus weinig zin om over te stappen en ik snap wel dat breedband bij KPN niet groeit.

Wat mij betreft gaat Ziggo ook internet only aanbieden voor een lage prijs.
De wholesale kosten worden gereguleerd door het ACM en het is niet anders als bij koper.

Zelfs KPN's glasvezel netwerk wordt gereguleerd, terwijl dat -grotendeels- door KPN zelf gefinancieerd en volledig door KPN is aangelegd.

Ondertussen mag Ziggo ongereguleerd de boel gesloten houden.
Ziggo ben ik ook geen fan van hoor, ook een monopolist.

Je zegt het zelf al, KPN legt het netwerk aan en KPN financiert dit.... terwijl het eigenlijk een onafhankelijk bedrijf zou moeten zijn, dat KPN netwerk NL b.v.

Rekenen ze zichzelf ook dat wholesaletarief? Vast wel, in de boeken.
Het mooiste zou zijn als de infra en aanbieder los van elkaar komt te staan. Net als op de weg of het spoor. Dan hebben alle aanbieders hetzelfde speelveld en kan er daadwerkelijk concurrentie plaatsvinden. We liepen ooit wereldwijd voor dankzij concurrentie op de providermarkt.

De KPN dochters betalen ook het wholesale tarief. Iedereen betaald dat op KPN's netwerk behalve KPN zelf.
Klopt, 500Mbps upstream kan niet via de coax op Ziggo.
Lijkt me een onzin verhaal van een overijverige verkoper. 500 Mbit upload met DOCSIS is qua frequentieruimte een uitdaging. Daarvoor zal er eerst meer ruimte op de kabel vrij moeten komen (bv. analoge radio eruit, etc).

Ik geloof er niets van dat ze ineens in allerlei technische hoepels zouden springen om 500 Mbps upload te kunnen bieden om een paar klanten te behouden.
500 upload bij Ziggo? Dan zou je de eerste zijn..
Zo is het bij KPN ook. Ik ben XS4ALL klant en heb gewoon om korting gevraagd omdat Ziggo goedkoper zou zijn. Heb de prijzen voor ze neergezet en ze kwamen met een redelijke korting. Die onderhandeling zal ik elk jaar moeten doen.
Ik ben wel benieuwd wat de grootste concurrent, Ziggo, in de toekomst gaat doen: DOCSIS 4 of glasvezel?

Ze zijn nu volop DOCSIS 3.1 aan het uitrollen maar ik ben benieuwd of ze in de (verre) toekomst naar DOSSIS 4 of glasvezel zullen gaan. Wat ik begrijp loopt het naar klanten afgeleverde signaal al voor 97% over glasvezel, en die overige 3% over COAX.

In Polen is Liberty Global ook over aan het gaan op IP / glasvezel gebaseerde diensten.

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 27 januari 2021 12:24]

Ziggo netwerk is al 97% glas, alleen het laatste stukje loopt over coax. De meest logische keuze lijkt mij vanuit dat opzicht om uiteindelijk een keer via glasvezel aan te bieden. Heb zelf het idee dat ze dat niet doen omdat ze dan concurrenten moeten toelaten op hun netwerk.
In een aantal dorpen (waaronder Bleijswijk) biedt Ziggo al glasvezel tot aan de meterkast aan. En sommige kabeloperators (waaronder Kabel Noord) zijn als overgestapt van HFC naar glasvezel.

Investeren in DOCSIS 4 is zinloos, verglazen van de last mile is economisch voordeliger.
Ziggo heeft heel veel glas liggen, wat ze nu alleen maar end to end aanbieden voor zakelijke gebruikers. Ze zullen net als KPN zoveel mogelijk willen halen uit hun oude netwerk maar uiteindelijk zal de coax verdwijnen, de vraag is echter of er dan een beter alternatief is voor glasvezel.
Als KPN even doorwerkt hier in de wijk dan hebben ze er binnenkort weer een klant bij :)
Na 1 jaar vraag ik me toch echt af, of ze terugkomen en die extra 2 meter aanleggen naar mijn huis.
Weet niet precies hoe het bij jou zit, maar ik heb onlangs een huis gekocht waarbij glasvezel wel in de straat lag, maar niet tot binnen.

Abonnement bij KPN afgesloten, paar uur later werd ik gebeld om een afspraak te maken voor het laten maken van een glasvezelaansluiting. Gratis.

Paar dagen later stonden hier 2 mannen voor de deur die mijn voortuin (en een deel van de straat) hebben uitgegraven. Gat geboord in mijn fundering, kabel erdoorheen gelegd en een aansluiting in mijn meterkast gemaakt. Binnen 'n paar uurtjes gepiept.

Als je via KPN of een andere provider glasvezel kunt afsluiten zal dit voor jou waarschijnlijk ook mogelijk zijn.
Geinig, bij mij ging dat dus totaal anders.

Vorig jaar zijn tegenover mijn huis nieuwe woningen gebouwd. Toen is hier voor de deur de stoep open geweest (aan de overzijde geen stoep) om alle nutsvoorzieningen aan te sluiten, en toen heeft KPN daar gelijk glasvezel gelegd. Ze hebben echter onze zijde van de straat niet aangesloten. We hebben er dus wel de overlast van gehad, maar niet de lusten. Heb ik KPN over benaderd. Kreeg een offerte terug, voor €2850 excl. btw. kan de vijf meter tussen stoep en meterkast worden overbrugd. En o ja, daar hoeft dus enkel de stoep even voor open, want er ligt al een mantelbuis onder mijn tuin waar ze 'm zo door kunnen blazen.
Misschien ligt het er aan of KPN bij jou al wel een andere aansluiting heeft (DSL) en bij @DynaSpan nog niet? Dus wellicht dat jij al op het KPN netwerk zit al is het via een andere aanbieder. Dan is wellicht de urgentie voor KPN om glas aan te leggen naar jouw deur een stuk minder,
Kan zijn, ik zit op het koper van KPN.
Maar gelukkig hebben we inmiddels ook een initiatief van DeltaFiber lopen, dus wellicht komt dat fijne glaspijpje binnenkort toch.
Ik heb (had) hier zowel een DSL (KPN) als kabel (Ziggo) verbinding al in huis. Beiden zijn uit de muur getrokken en liggen nu ergens in de kruipruimte.
DAn gaat die vlieger dus ook niet op. Dan kijkt KPN dus echt per straathelft of het rendabel is wat aanmeldingen betreft.
ach vroeger was het de PTT.
toen zeiden we al: Putje graven, Tentje zetten, Tukkie doen. ;)

heb de eerste glasvezel bief gehad, binnen een uur ingevuld dat ik het wel wil overwegen.
en dat is ben ik bang de snelheid die niet meer geëvenaard gaat worden in heel het project. :P

(zal geduld moeten hebben, erg veel ben ik bang.
maanden/jaren wie weet. :? )
Dan is Klant Prioriteit Nul niet echt een verbetering ;)
Februari 2020 aangevraagd, van de week een mailtje gehad dat er een vergunning nodig was van de gemeente. Doorlooptijd: 10 weken. We kunnen dus nog even genieten van onze oranje grasspriet in de voortuin
Je zou kunnen bellen dan staan ze misschien binnen 2 weken wel op je stoep!
Helaas zijn ze hier 2 straten verderop gestopt met glas leggen, even doorgraven en ik ben erbij.
Hier zijn ze ook een paar straten verderop gestopt omdat er te weinig animo voor was in mijn deel van de wijk. Ipv gewoon zoveel mogelijk glasvezel aan te leggen en alsnog de hele wijk te voorzien van glasvezel skipten ze dus delen met weinig aanmeldingen.
Maarja het aanbod was dan ook niet aantrekkelijk. Een hogere prijs dan ziggo en ook geen "glasvezel snelheid" dus geen reden om te switchen en ben dus zelf ook niet ingegaan op het aanbod. :+

[Reactie gewijzigd door Valinor op 27 januari 2021 12:02]

dat is stom van zo'n wijk. jullie hadden beter voor een jaartje glas kunnen nemen. Dan had je daarna keuze gehad. Nu hebben die twee partijen geen concurrentie. Met een paar muntjes omdat je iets duurder was had je het toen geregeld. De drempel nu is erg hoog om het nog een tweede keer in zo'n wijk aan te bieden.
Hier in de omgeving waren alle partijen in rep en roer bij de aanleg van glasvezel. Heb Ziggo nog nooit zo zien stunten en promoten (met een wagen in het dorp). Glas is er gekomen en wij hebben hierdoor keuze uit twee alternatieven en op glas ook nog verschillende aanbieders. Voor de consument maakt het nu niet meer uit welke van de twee het meeste klanten heeft. Het blijft ze scherp houden. De keuze is nu reuze! ;-)
Klopt maar er wonen veel ouderen in de wijk en ik ging er daarnaast van uit dat ik wel ergens in de toekomst zou verhuizen.
Tot nu toe wel tevreden met Ziggo dus heb niet heel veel te klagen tenzij er opeens een glasvezel aanbieder komt met gigabit voor een lage prijs.
KPN werkt zowel de consument als de concurrentie tegen. Als wijk kun je voor een van de twee kiezen. Helaas niet voor geen van beide.
Bij mijn ouders is er helemaal niet gekeken of er genoeg animo was in de wijk. Er kwam gewoon een brief, "binnenkort komen we glasvezel aanleggen", ze moesten alleen even laten weten of de monteur binnen mocht om een aansluiting te maken.

Nee, ze hebben geen KPN, zitten bij Ziggo. :P
Dat is ook mijn probleem, links de straat uit (op 12 meter van zo een lokaal initiatief) en er is glas, rechts de straat uit (200m van KPN zelf) en er is glas, maar bij mij willen niemand komen.
Gelukkig haal ik 120mbps down en 25mbps up via de DSL dus ik kan wel wat geduld hebben. Maar frustrerend is het wel.
dan heb jij nog geluk, ik haal 60mbps down en 16mbps up |:(
Dan heb jij ook nog geluk ik haal via KPN maar 30 down en 2 up |:( .
Dus de enige die overblijft is de kabelboer.
Ja, zo denk ik er ook al jaren over ;)
Heb nu kabel van Ziggo, maar als er ooit glasvezel in Amerongen kkmt stap ik meteen over!
En hier heeft KPN netwerk er weer een klant bij, al ga ik naar het roze kamp met mobiel en vast internet+tv, dus bye bye Ziggo voor internet+tv en bye bye KPN voor mobiel. O-)
Ik snap sommige mensen en werkelijk waar niet waarom ze zo graag glasvezel willen hebben. Ik bedoel ze denken dat het beter is en sneller internet geeft, maar als je doorvraagt zeggen (vooral de wat oudere mensen) ze dat het alleen gebruik voor de whatsapp met de kleinkinderen, email te lezen en wat af en toe een filmpje te bekijken.... Heb je daarvoor een 500 Mbit/s snelheid nodig? ik dacht het niet :?

[Reactie gewijzigd door dunpealhunter op 27 januari 2021 23:11]

Tja, ADSL is dan ook niet meer van deze tijd. 4G kan zelfs al sneller zijn.
Met pair bonding is 220/60 Mbps niet ongewoon. Niet zo snel als glasvezel, maar een stuk stabieler en met minder vertraging in verhouding met 4G.

*DSL als techniek is op deze laatste trap nog goed te doen qua bandbreedte, maar de rek is er nu wel zo'n beetje uit. Er wordt bijzonder veel moeite gedaan om hoge bandbreedtes te behalen over oude koperparen aan beide kanten van de verbinding, en op een gegeven moment is die investering zo hoog dat het dan toch echt tijd wordt om de kabel zelf te vervangen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2021 11:38]

Op zich heb je gelijk. Echter als je die snelheden kan krijgen zit je 90% zeker in een gebied waar je waarschijnlijk ook wel iets beters kan krijgen dan ADSL.
Echter als je die snelheden kan krijgen zit je 90% zeker in een gebied waar je waarschijnlijk ook wel iets beters kan krijgen dan ADSL.
Als het enige alternatief Ziggo is en je hebt behoefte aan zaken als vaste IP's, meerdere IP's, ... Dan heb je alsnog weinig keuze.

Verder heb je een punt. KPN is daar ook bezig met FttH, dus ook die lijn zal in de toekomst wel omgezet worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2021 11:42]

Je kan ook gebruik maken van een broker voor je IP adressen, dan zit je niet vast aan je provider.
Die 90% kan ik niet bevestigen, maar het feit dat ik hier in een gewone woonwijk op DSL weinig van die max snelheid overhoud wel. Ik heb daarom dus glasvezel van KPN. Ik irriteer me er wel aan dat ik elk jaar moet leuren om korting of een goed aanbod. Vandaar dat ik dit jaar wellicht overstap naar Jonaz. Ietsje duurder, veel sneller, maar gewoon een goeie prijs zonder leuren.
En waarom zou je ieder jaar korting moeten krijgen? Winstmarges zijn al niet bijster geweldig en als iedere klant ieder jaar om kortingen vraagt dan blijft er weinig over van die netto winst. Het ontwikkelen en verbeteren van netwerk en dienstverlening zal daarmee dus niet ten goede komen.
Ik ben het met jou eens dat je niet ieder jaar korting moet krijgen. De markt is nu en al jaren zo dat het loont als ik elk jaar overstap en dan weer terugkom. Met cashbacks/kortingen/cadeaus ben ik netto per jaar voordeliger uit dan dat ik blijf plakken bij dezelfde provider. Als ik dan puur op de prijs (niet op kwaliteit van support, uptime etc) vergelijk met een partij als Jonaz, dan prefereer ik een dergelijk model. Een lager tarief , potentieel 10x zo snel en zonder onderhandelen over de prijs. What you see is what you get .

Ik vind het prima om bijvoorbeeld op 1/10e van de snelheid te blijven voor een vergelijkbaar tarief, met de kwaliteit en betrouwbaarheid van KPN, maar om dat te realiseren werkt het om te vragen om korting of over te stappen.

Ik ben het zeker met jou eens mbt de kwaliteit van het netwerk en heb in tegenstelling tot jou geen inzicht in marges op dit deel van de KPN business. Als het echt een probleem zou zijn, dan moeten ze wat mij betreft dergelijke welkomstacties niet toestaan voor klanten die de afgelopen 2 (of meer) jaar klant zijn geweest, of niet onderhandelen met je, als je dreigt weg te gaan, toch?
Dat interesseert iemand die elk jaar gaat lopen bellen om korting niet, die willen gewoon minder betalen en waar het vandaan komt is niet hun probleem :) .
Totdat er glas lag was het hier *DSL of Ziggo, er was dus niets beters dan *DSL. VVDSL2 is vergeleken met Ziggo veel stabieler en goedkoper, zeker als je naar de upload.
En die snelheden worden inderdaad maar door een beperkt aantal klanten behaald. De meeste klanten halen dat niet vanwege de afstand tot de centrale/wijkkast. Een probleem dat je niet hebt met glasvezel.
En die snelheden worden inderdaad maar door een beperkt aantal klanten behaald.
Net als bij 4G.
Precies, er wordt veel te positief gepraat over DSL snelheden: het blijven nu eenmaal 'tot snelheden', of anders gezegd potentiële snelheden.

KPN (+ onze overheidsinstantie) heeft helaas liggen slapen en hebben veel te laat ingezet op glasvezel. De praktijk is nu niet beter en iedere partij wordt gewoon opgekocht door KPN, wat weer niet goed is voor ons als consument. Het blijft bijvoorbeeld gek dat er meerdere glasvezelkabels over elkaar heen liggen of dubbel moeten worden aangelegd omdat KPN niet wilt meewerken met iemand anders.

Ik ben dus niet rauwig om KPN, het afstoten van dochters is ook negatieve factor geweest in mijn ogen, maar het lijkt ook wel een opgezet plan om de boel straks makkelijk(er) te kunnen verkopen.
Er zijn voor mij 2 redenen om geen xDSL te nemen.
De eerste is een praktische; ondanks alle nieuwe technieken kom ik hier niet boven de 80MBit en als ik de metingen bij mijn buren zie vraag ik me af of dat stabiel haalbaar is. Dat is dus een "nee, dank je" .
De 2e is een principiële: ik ga KPN niet het idee geven dat ik het acceptabel vind nog jaren te wachten tot ze misschien ooit een keer glasvezel aan komen leggen en ondertussen teveel betalen voor een niet-toereikende techniek, Als ze glasvezel aanleggen ga ik het serieus overwegen. Anders, wederom "nee dank je".
De 2e is een principiële: ik ga KPN niet het idee geven dat ik het acceptabel vind nog jaren te wachten tot ze misschien ooit een keer glasvezel aan komen leggen en ondertussen teveel betalen voor een niet-toereikende techniek, Als ze glasvezel aanleggen ga ik het serieus overwegen. Anders, wederom "nee dank je".
Je doet nu de aanname dat KPN kijkt naar hoeveel mensen *DSL afnemen voordat er FttH aangelegd wordt. Het gebied waarin de betreffende snelle lijn beschikbaar is (voor wat ik beheer en voor omliggende bewoners) wordt gratis door KPN verglaasd. Wij hebben beiden geen harde bronnen, maar er is geen indicatie dat KPN wel deze afweging maakt.

Principes over hogesnelheidslijnen naar je huis kan je overboord gooien. Bij bijvoorbeeld Ziggo betaal je verplicht voor televisie, ondanks dat je het wellicht niet gebruikt. Praktischer is het om (zoals je ook doet) naar prijs en naar je wensenpakket te kijken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2021 11:48]

Ik denk ook niet dat ze die afweging kan maken, maar aangezien ik alleen kan stemmen met mijn portemonnee, zeg ik: als KPN mijn infrastructuur komt upgraden krijgen ze er een klant bij (en Ziggo een klant minder), anders verdienen ze niets aan mij. Kan alleen maar hopen dat meer mensen zo kunnen en willen redeneren.
Ik heb zowel thuis als op het werk al een paar jaar sneller 4G dan de snelste KPN dsl lijn. Het is echt diep triest gesteld met het vaste netwerk van KPN.
Zoals je wellicht ook wel begrijpt haal je deze snelheden alleen bij een Vodafone zendmast met een dikke installatie erachter. Vaak in de grotere kernen.

Ga je naar het platteland, dan is Vodafone vaak de langzaamste provider aangezien die vaak maar 1 4G band aanbieden tov de concurrentie. Is uiteraard geheel afhankelijk van de locatie, maar als je kijkt op antennekaart.nl zul je zien dat Vodafone echt nog een grote stap moet zetten om mee te kunnen met vooral T-Mobile en KPN.

En bij DSL en 4G is de verschil in techniek niet echt te vergelijken. Een beetje 4G netwerk kan al meer bandbreedte verstouwen dan de 17Mhz die bij VDSL gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 27 januari 2021 20:20]

Wat maakt dat uit? Het gaat er om dat ik zowel thuis als op mijn werk daadwerkelijk 250Mbps haal met een speedtest via 4G en die snelheden niet kan halen via dsl en het dus belachelijk is dat kpn zo lang aan een dood paard blijft trekken en de uitrol van glasvezel tegenwerkt. Dat ik het geluk heb in de buurt te zitten van masten met een grote capaciteit en dat het in andere delen van het land langzamer is is volkomen irrelevant, ik spreek enkel over mijn persoonlijke ervaring.
En hier is de ervaring dat DSL sneller is dan Vodafone 4G. :+.

KPN is inmiddels in ruim 70 gebieden al bezig met de aanleg van glas, dus die komen ook wel weer op gang. Ze hebben de boel inderdaad tegengewerkt en daar kwam ze nu ook zelf achter.

En oke, hier ligt sinds kort nu glasvezel maar kies zelf voor een langzamer abonnement omdat ik het niet nodig heb; dezelfde snelheid van 50Mb had ik ook al op DSL. De 4G snelheid tikt hier ook 400Mb aan. Pure overkill, maar wel leuk om te hebben natuurlijk.
Ik heb weinig keus. Er ligt geen coax of glasvezel in de straat, alleen koper. ik heb nu DSL met 4G backup (KPN buitengebied). Daarmee haal ik rond de 60 down en 10 up, beetje afhankelijk van het weer. Dat is met de binnenantenne in de meterkast. Er is dus nog ruimte voor verbetering.
Ik neem aan dat ze daar Xs4all ook in mee tellen? Na mijn recente ervaring met hun helpdesk kwam ik tot de conclusie dat ze inmiddels volledig de Kpn mentaliteit hebben overgenomen (compleet waardeloos dus) en ik ben dan dus ook 1 van die vele opzeggers.
Precies dit. En als je een monteur nodig hebt, komt KPN en niet Gideon. Enige verschil is dat je bij xs4all niet standaard betaalt voor zo'n bezoek.

Ik overweeg nu ook de overstap. Freedom lijkt me. En dan hopen dat er een keer concurrentie komt voor Ziggo.
Freedom vind ik voor mij niet echt een alternatief, €30 p/m duurder voor mij voor internet en tv (nu bij KPN) beide voor 500mbit. Dat voor een helpdesk waar ik nagenoeg nooit gebruik van maak en een monteur die ik ook niet nodig heb, een klein beetje zonde.
Snap ik. Freedom moet je alleen doen als je het qua idealisme wil rondom privacy.
Ik zou een KPN monteur juist liever over de vloer hebben dan een mogelijk incompetente - of oplichter van Gideon. Vrienden van me hadden er een over de vloer in een nieuwbouwwijk. Netwerkkabels verkeerd geknipt, en tientallen meters teveel tegen meertarief in rekening gebracht. Die gebruikt hij dus 's avonds voor zwart bijklussen. Als je gaat zoeken kom je meer wisselende ervaringen tegen.

Gideon werkt overigens met zelfstandigen die het inhuurt, ik weet niet precies hoe dat met KPN zit.
Gideon werkt overigens met zelfstandigen die het inhuurt, ik weet niet precies hoe dat met KPN zit.
Mijn moeder had laatst een explosie in de meterkast. In eerste instantie kwam glasvezel signaal binnen, dus kwam er iemand langs van Gideon (via T-Mobile) om een nieuwe router te brengen (kon blijkbaar niet per post). Een dag later begaf ook het glasvezel signaal. Resultaat helemaal niets meer. Nu moest KPN er naar kijken.

Wat blijkt nu? Zelfde persoon 8)7
Blijft toch een persoonlijke mening.. ook ik heb pas contact gehad met de helpdesk van XS4ALL en ben supergoed geholpen, Heb zeker niet het gevoel op de centrale KPN helpdesk terecht gekomen te zijn.. ze wisten waar ze het over hadden, iets wat ik in het verleden bij andere helpdesks toch echt anders ervaren heb. Volgende week ga ik zelf over op het KPN glas, dus deze jongen blijft gewoon KPN klant met een geel randje
Da's dan de laatst overgebleven helpdesker die vergeten is het licht uit te doen. Mijn eerste slechte ervaringen met de zwartgeelgerande provider dateren al van een paar jaar na de overname. En combinatie van bureacratische en niet transparante procedures en een klachtmedewerker zonder inhoudelijke kennis.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 29 januari 2021 01:58]

Inderdaad, afgelopen jaar ook meerdere keren contact gehad met XS4ALL, en telkens dramatisch geholpen. Het was duidelijk waar de storing zat ( bij graafwerkzaamheden in de straat was een kabel geraakt ), maar die informatie wordt niet eens gedeeld met de monteurs die ze langssturen, en dus telkens weer onverichte zaken weg kon gaan, omdat hij niks kon betekenen.

De communicatie is echt enorm slecht. Ze zeggen dat ze terug bellen, en dan geven ze elke keer als excuus dat je niet bereikbaar bent. Nogal logisch als je een storing hebt aan je internet, en daardoor ook telefonie. Ik kan mij niet voorstellen dat dat een uitzondering is en je daar niet over nagedacht hebt. Echter blijkbaar is het te moeilijk om naar het telefoon nummer te bellen die je opgegeven hebt, waarbij ook expliciet aangegeven is dat contact via dat nummer moet verlopen.

Na weken zonder internet gezeten te hebben kan er nog niet eens een excuus vanaf, of een korting op het abonement.

Het is dat het aanleggen van glasvezel elke keer vertraging oploopt, maar dan gaat xs4all er hier direct uit.

[Reactie gewijzigd door Woy op 27 januari 2021 11:58]

XS4ALL begon al een paar jaar na de overname met de KPN-mentaliteit al zullen er toen nog meer lichtpuntjes geweest zijn.
Noem 1 reden waarom je je glasvezel-abonnement bij KPN zou willen afsluiten?
1. Omdat het de enige is die hier meer dan 100/100 glasvezel aanbied
2. Omdat ik geen Coax kabels wil trekken
3. Omdat het snel en stabiel is
Waarom zou je coax trekken als je via de Ziggo Go app kunt kijken...
Kinderen en schoonouders die gewoon met een afstandsbediening willen werken
Doen we nog steeds maar dan met de afstandbediening van de Apple TV hebben ze tegenwoordig ook een app voor echt top!
Android boxje kopen?
Ja die staan dus bij elke TV.
NL Ziet e.d. geprobeerd maar de vrouw en kinderen willen perse de afstandbediening. Daarnaast kijk ik eigenlijk geen TV dus heb weinig te vertellen.

[Reactie gewijzigd door dannzyx op 27 januari 2021 12:40]

Ik snap 'm niet helemaal. Die android box heeft toch ook een afstandbediening? Of zijn ze echt zelfs te beroerd om een app op te starten? Dan houdt het inderdaad wel op.
Zeker, maar de shield heeft natuurlijk geen 'normale' afstandsbediening. Het werkt schijnbaar gewoon net allemaal wat handiger via de KPN settopbox.
De oudjes hebben er inderdaad wat meer moeite mee maar de kids hebben het in 1 week door. Die komen tegenwoordig met ipad uit de vrouw haha!
Ziggo Go App heeft ook nog een lagere beeldkwaliteit dan een mediabox.
Omdat je geen andere keus hebt als je glasvezel wilt? Als je een glasvezelaansluiting van KPN heeft kun je volgens mij geen andere aanbieder kiezen.
Jawel hoor, T-Mobile vast glas bijvoorbeeld is 95% gewoon KPN netwerk.
Ligt eraan, want de vraag is hoger dan 100mbit. En in WBA gebied valt T-Mobile dan af omdat je daar maximaal 100mbit kan krijgen. In ODF gebied kan je bij T-Mobile over KPN glas wel 1gbit krijgen.

De andere wederverkopers (youfone, online.nl, oxxio, budget) bieden tot 1gbit ook aan in WBA gebied, maar op de internet only abonnementen scheelt dat maximaal 3 euro per maand.
Er zijn flink wat redenen waarom uiteindelijk glasvezel the way to go is; symmetrische snelheden, stabiliteit, response tijden, veiligheid, thuis werken gaat toch vaker gebeuren dan men dacht.

Waarom je het specifiek bij KPN zou willen afsluiten, ja das een goede vraag, zelf zou ik wijken naar Freedom of Tweak, ik denk echter dat het per situatie verschillend is.
Freedom is dan weer duurder dan KPN, Tweak levert max 100/100.
Hier in de wijk dan in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door dannzyx op 27 januari 2021 12:06]

Dat is een persoonlijke overweging, ik kan alleen meer mededelen dat ik voor deze twee zou kiezen in mijn situatie.
Omdat ik geen goedkopere combinatie kan vinden van:
- Snel internet (500/500)
- Drie mobiele abonnementen, waarvan één kids sim en één unlimited (incl. praktisch gezien unlimited MB's delen'
- Televisie
- Telefoon
- Fox Sports (of nu: ESPN)

Deze combinatie lijkt bij KPN niet per se goedkoop, totdat je de KPN compleet voordelen mee gaat rekenen. Ik kom in elk geval nergens goedkoper uit.
Wij zijn overgestapt naar KPN.

De internetsnelheid is hoger, vooral upload. Daarnaast hebben we meer TV-zenders en betalen we ook 5euro minder per maand. Ook is onze wifi dekking beter door de 2 gratis wifipunten van KPN die we bij Ziggo niet hadden.
Het totaalplaatje was voor ons duidelijk, maar waarschijnlijk wel specifiek voor onze doeleinden en wensen.
1. Omdat alles UTP in huis een stuk praktischer is dan UTP+COAX
2. Omdat je bandbreedte snelheid symmetrisch is, wat erg fijn is.
3. DOCSIS blijft analoge techniek. Ik heb tientallen jaren Ziggo gehad, en het werkt vaak goed, maar dan ineens ontstaan er weer vreemde problemen waarbij het weer weken duurt voordat het is opgelost. Zelfs een monteur krijgen is vaak een uitdaging. ("Nee meneer, u krijgt geen monteur want wij zien geen problemen"). Ik was daar gewoon klaar mee. Glasvezel werkt of het werkt niet. Port-errors kan de ISP duidelijk zien. Geneuzel met coax signaal kan ik zelf niet zien (geen meetapparatuur). Een UTP kabel kan ik prima zelf doormeten.
4. IPv6 (bij Ziggo onmogelijk in bridge)
5. Werkelijk waar NOOIT issues met de Fritzbox van XS4ALL. Ding doet het werkelijk subliem.
Bij Ziggo had ik 4 modems die ik af en toe wisselde, omdat er wel weer eens iets mee was.
6. Gezeik met kabelversterkers, bekabeling die met 4G ineens niet meer voldoet, etc, etc.

Onder de streep had ik met Ziggo te vaak te veel technische issues, een matige helpdesk, is het oude techniek in een nieuw jasje en het scheelt dubbele bekabeling in je woning. Ik woon in een nieuwbouw woning, waarbij een extra leiding naar de meterkast +/- 250 euro kost. Tel maar uit je winst.
Omdat ik anders weer terug moet op de oude KPN DSL lijn die hier ligt en ik niet hoger dan 15Mbit download heb, kabel komt hier nooit meer te liggen en omdat Tweak nog niet zijn eigen hardware in de wijkkast heeft staan. Elke andere provider is WBA dus die moeten nog hun eigen marge bovenop de wholesale prijs van KPN berekenen of leveren vaak niet boven de 100Mbit.
Rekam/Glasnet over kabel kon niet meer dan 200/50 aanbieden.

KPN 500/500 voor ~ zelfde prijs.

Ben normaal ook geen KPN fan, had liever rekam/Glasnet glas gehad, maar ja...concurrentiestrijd is zo hevig nu dat KPN en Rekam in Gouda een soort lappendeken vormen. Inmijn straat KPN, maar twee straten verder kan het rekam zijn.
Totaal van de pot gerukt als je mij vraagt.
Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is sprake van een daling van 29.000.
Met deze toevoegingen zit het totale aantal huishoudens dat op het glasvezelnetwerk is aangesloten op 2,78 miljoen.
De daling betreft slechts ~ 1% van het geheel. Een gevecht in de marge.

De reden voor KPN's grootschalige glasvezeluitrol is om het toekomstige duopolie veilig te stellen, niet per se om nieuwe zieltjes te winnen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 januari 2021 11:35]

Als KPN veel huizen aansluit op glazvezel, en desondanks het aantal abonnementen daalt, Dan is er wel degelijk sprake van afname, en dat lijkt me niet marginaal. Mijn huis is afgelopen zomer aangesloten op glasvezel van KPN. Ik ben bij Ziggo gebleven omdat ze duurder zijn.

Herstel, KPN is iets van 2 euro duurder dan Ziggo, met mijn huidige bandbreedte. Zender aanbod van Ziggo heeft geen Formule 1 in het basis abonnement. En ik ben F1 fan

[Reactie gewijzigd door Jan-Will3m op 27 januari 2021 12:14]

Ik ben bij Ziggo gebleven omdat ze duurder zijn.
Dat leest heel dubbelzinnig :+
Het klopt nog ook, Ziggo is echt allejezus duur vergeleken met KPN Glas :P
Totdat je je situatie en je wensen doorrekent. Als je meerdere Vodafone abonnementen in huis hebt en graag ziggo sport totaal wil hebben is ziggo wel goedkoper. Deze kaart werkt overigens ook andersom in sommige gevallen.

Edit: ziggo is de enige bij mij die meer dan 80mbit/s aanbied dus voor mij is er geen keuze wat dat betreft.

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 27 januari 2021 12:15]

KPN is hier weer duurder dan Ziggo. Helemaal als je per tv een kastje moet gaan huren bij KPN. Ziggo werkt alles met Coax/DVB-C of met apple tv oid...
Dat is een van de blunders/bezuinigingen van KPN. DVB-C is alleen beschikbaar op sommige 3rd party glasvezelnetwerken, bij de overgenomen providers die het wel hadden, hebben ze het eraf geschopt. Dan dus toch maar weer Ziggo.
KPN is hier weer duurder dan Ziggo. Helemaal als je per tv een kastje moet gaan huren bij KPN. Ziggo werkt alles met Coax/DVB-C of met apple tv oid...
En in dát geval is een Apple TV app weer verrekte handig...
Ziggo vereist ook een extra kastje+verhoging van abonnementskosten voor elke extra tv.
Ik heb glasvezel van KPN maar een abonnement bij Tweak. Dus ik weet niet hoe ze dit tellen, want KPN verdient nog steeds heel goed aan de verbinding.
Het leuke van glasvezel is (of was) dat ze meerdere aanbieders moeten toelaten en je dus wél goedkoper (of flexibeler) kan zijn dan Ziggo.
Volgens mij valt de WholeSale van de Glasverbindingen onder het NetwerkNL tak. dus ik denk niet dat ze klanten (t-mobile op kpn netwerk bijv) meetellen als een KPN klant aansluiting.
Nee dat denk ik ook en daarom geeft dit ook geen goed beeld.
want KPN verdient nog steeds heel goed aan de verbinding.
Ik ben wel benieuwd waarom jij dit denkt. Volgens mij valt de infrastructuur van glasvezel onder het toezicht van ACM en mag KPN alleen kosten in rekening brengen, met heel kleine marges.
Kijk maar naar het verschil bij Tweak (€ 41,- p/m 1Gb) als ze hun eigen netwerk hebben of dat van KPN (€ 67,- p/m 500Mb). Beide internet only. De kosten van de infrastructuur zal ongeveer hetzelfde zijn, maar het verschil in prijs en snelheid behoorlijk groot.
Die kosten (wholesale tarieven) zijn gereguleerd en gelden voor iedereen, dus ook voor de KPN merken zelf. Dit om te voorkomen dat KPN goedkoper kan leveren. De marge die wederverkopers daarop zetten is wat KPN potentieel mist t.o.v. hun eigen merken. Maar daar staat dan weer minder support kosteb tegen over.
Blijf vooral geloven dat als er meerdere op glasvezel worden aangesloten, dat de prijzen omlaag gaan ;) gaan juist omhoog.
Dan scheelt het toch weinig met KPN hoor, een 200/200 abo met Ziggo sport, pluspakket en twee ontvangers met opnemen kost je zonder eventuele kortingen 86 euro, nu betaal ik 81 bij Ziggo (met movies XL, 1 mediabox) voor 250/25. En het ziggo sport pakket is de uitgeklede versie (dus geen F2), terwijl je bij KPN alle kanalen hebt, incl Ziggo sport Racing

edit; bij allebei kan je combikortingen krijgen, die heb ik achterwege gelaten.

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 27 januari 2021 14:16]

Zelf geen KPN klant, wel natuurlijk in de overwegingen bekeken. Uiteindelijk laat ik ze altijd afvallen omdat het bedrijf toch altijd een stuk duurder uitvalt. Ondanks meer aansluitingen, minder klanten. Misschien toch iets scherper gaan prijzen.
Het gekke is dat ze hier vrijwel altijd als een van de goedkoopste uit de bus komen, alles bij elkaar genomen. Misschien net 1 a 2 euro duurder dan prijsvechters, maar daar staat dan wel goede software, stabiliteit en service tegenover; dat ben ik wel bereid te lappen. ;)
KPN en goede service, dat moet ik nog mee maken.
Ook die "stabiliteit" is ver te zoeken bij KPN, de laatste keren dat ik met ze in aanraking kwam.

Ik zal even een aantal voorbeelden noemen, om het te illustreren.

1.
Een van mijn vrienden had DSL van KPN, snelheid was bedroeven slecht etc dus hij belt KPN op, komen er zo niet uit dus hij wordt terug gebeld en vragen ze aan hem waarom zijn internet zo traag is :+
Dat was voor hun de druppel om over te stappen naar glas van caiway.

2.
Bij een van mijn vorige werkgevers hebben ze het nooit voor elkaar gekregen om de VOIP lijn goed aan het werk te krijgen in de ~2 jaar dat ik daar gewerkt heb. Hij heeft op een gegeven moment maar korting gekregen omdat ze het niet voor elkaar kregen.

3.
KPN/IS heeft een backup provider over genomen waar wij onze backups hadden staan, heeft jaren probleemloos gewerkt en ze hadden echt kennis van hun omgeving/product.

Vervolgens binnen 1 maand na dat KPN de boel heeft overgenomen direct problemen en na 3 weken hebben ze het alleen maar erger gemaakt. Vervolgens maar besloten om weg te gaan want ze kunnen het niet oplossen, en zelfs dat is nog te moeilijk voor KPN, die bleven nog 3 maand lang facturen sturen.

PS:
KPN is heel erg duur, ik ben 43 euro per maand kwijt voor gigabit glas en daar komt KPN niet eens in de buurt van ;)
Het zal voor iedereen anders uitpakken natuurlijk. Zelf heb ik voldoende aan een beperkt sim-only abo en 50Mbps glas. Kost bij KPN een kleine € 60; bijna het dubbele van wat ik nu betaal. Dat is toch wel stevig imho.
Ja er zijn zeker goedkopere aanbieders, tot ze wholesale van kpn moeten gebruiken dan wordt alles veel duurder ;)
Ook ik ben vertrokken bij KPN nadat ik bij verhuizing naar een andere woning er achter kwam dat ze niks sneller dan 52Mbit kunnen leveren. Dat is toch niet meer van deze tijd, zeker niet als je bedenkt dat de nieuwe woning nog geen 20 jaar oud is.
20 jaar geleden werd ik geloof ik blij van ISDN; misschien net over op kabel. In internettermen is dat zowat de pre-historie man.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 januari 2021 11:55]

De leeftijd van de woning heeft helemaal niets te maken met de maximale snelheden die op *DSL kunnen worden behaald. Afstanden tot infrastructuur en de ouderdom van deze infrastructuur zijn van belang, heel misschien is er met een oude kabel naar deze infrastructuur een probleem maar die is dan ergens beschadigt door externe invloeden, niet zomaar door ouderdom.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee