KPN verliest vaste klanten mede door concurrentie lokale glasvezelaanbieders

KPN verliest klanten op de markt voor vast internet en dat komt volgens de provider door toegenomen concurrentie van onder meer lokale glasvezelaanbieders. Bovendien daalde het aantal klanten dat het vaste abonnement combineert met een mobiel abonnement.

Het aantal klanten met vaste diensten daalde met 48.000 naar 3,19 miljoen. KPN wijt dat aan felle concurrentie, vooral op de vaste markt. Daar vechten drie providers nu om klanten voor vast-mobielabonnementen, namelijk KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile. Er is ook andere concurrentie. "Dat is te zien in agressieve promoties in de vaste markt en door toegenomen concurrentie van lokale glasvezelaanbieders in landelijke gebieden", aldus KPN.

In totaal hebben nu 2,23 miljoen mensen bij KPN een combinatie van vast en mobiel abonnement, verdeeld over 1,38 miljoen huishoudens, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van KPN. Bij de combinatie van vaste en mobiele abonnementen kunnen meerdere abonnees die in hetzelfde huis wonen, profiteren van kortingen. Vandaar dat het aantal mensen met een gecombineerd abonnement hoger ligt dan het aantal huishoudens.

In totaal gingen netto 18.000 huishoudens weg uit het vast-mobielabonnement, goed voor in totaal 21.000 mobiele abonnees. Dat is 0,9 procent van het totale aantal mobiele klanten met een gecombineerd abonnement. Het aantal mobiele klanten nam met 56.000 af naar 4,62 miljoen, vooral doordat KPN prepaidklanten afsloot.

De gevolgen van de integratie van Telfort in KPN bleken vooral zichtbaar in de NPS-score, de bereidwilligheid om een merk aan te raden aan anderen. Telfort-klanten bleken daar niet zozeer toe bereid, zegt de provider. De omzet van KPN daalde ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar met 2,4 procent naar 1,33 miljard euro. De nettowinst steeg juist met 35 procent naar 120 miljoen euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-04-2020 • 09:08

277 Linkedin

Reacties (277)

-12770276+1119+222+32Ongemodereerd141
Wijzig sortering
> Dat is te zien in agressieve promoties in de vaste markt en door toegenomen concurrentie van lokale glasvezelaanbieders in landelijke gebieden

Waarom hebben ze dan ook geen glas aangelegd op plaatsen waar dat er nog niet was? Voor KPN's 100/10 verbinding betaal je grofweg hetzelfde als Ziggo's 250/25 verbinding, terwijl ik hier met glas met 500/500 heb, voor minder geld dan KPN's 100/10 en Ziggo's 250/25.

Ook gaar is dat KPN (en Ziggo) volgens mij bij lokale glasvezelacties wel om betrokkenheid wordt gevraagd, maar ze dit weigeren. De lokale glasvezelaanlegactie hier:
Waarom doen KPN of Ziggo niet mee?
We hebben deze providers gevraagd maar ze willen alleen op hun eigen netwerk diensten leveren.
En dan zijn er nog de acties van KPN zelf om glasvezelaanleg tegen te houden. |:(

nieuws: ACM: gedrag KPN leidt tot vertraging uitrol glasvezel

nieuws: KPN stelde 'agressieve tegenacties' voor bij concurrentie glasvezel

Om er nu over te gaan zeuren. Wat bezielt KPN?
Vergeet niet dat het bestaande glasnetwerk van KPN ook alleen maar mogelijk is gemaakt door kleine innovatieve bedrijven op te kopen. Als het aan KPN had gelegen dan waren er heel veel gebieden geweest die helemaal geen glasvezel zouden hebben gehad. Het bedrijf doet net alsof het staat voor vernieuwing maar niets is minder waar.

Het is wel lachwekkend dat KPN het "Agressieve promoties in de vaste markt door toegenomen concurrentie van lokale glasvezelaanbieders in landelijke gebieden" noemt. 8)7

Grote bedrijven als KPN en Ziggo zijn er alleen maar voor hun aandeelhouders, zo gaat dat nu eenmaal in grote bedrijven. Vernieuwing gaat op een laag pitje en men moet zorgen dat de marges zo groot mogelijk worden. Gelukkig zijn er dan kleinere lokale glasvezelaanbieders die wel voor de consument opkomen en wel waarde voor het geld aanbieden.
Grote bedrijven als KPN en Ziggo zijn er alleen maar voor hun aandeelhouders, zo gaat dat nu eenmaal in grote bedrijven. Vernieuwing gaat op een laag pitje en men moet zorgen dat de marges zo groot mogelijk worden. Gelukkig zijn er dan kleinere lokale glasvezelaanbieders die wel voor de consument opkomen en wel waarde voor het geld aanbieden.
Het is geen geheim dat KPN zelf ook weet dat ze een soort monopolie positie hebben en dus eigenlijk achterover leunen. Laatst nog met iemand gesproken die daar gewerkt heeft en dat dat idee breed leeft in de cultuur daar. Alleen maar goed dat klanten blijkbaar weggekaapt kunnen worden naar glasvezelaanbieders, houdt de markt scherp.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 30 april 2020 10:24]

Echt totale nonsens. Ik heb er 10 jaar gewerkt en vind een heleboel van KPN. Echter om de 'cultuur' daar nu zo gemakkelijk de oorzaak van te laten zijn, medewerkers van KPN verdienen meer dan dat.

Je mag uiteraard je mening hebben over de strategie, maar dat is het commerciele leiderschap en vertelt weinig over de cultuur binnen een bedrijf.
Echt totale nonsens.
Nee hoor.
Echter om de 'cultuur' daar nu zo gemakkelijk de oorzaak van te laten zijn, medewerkers van KPN verdienen meer dan dat.
Van wat ik heb gehoord is natuurlijk meer de cultuur in die directe afdeling, niet het hele bedrijf. Had dat misschien iets duidelijker moeten vermelden.

Zo kan ook jij eigenlijk niet oordelen over zo'n groot bedrijf in z'n geheel.
Precies waarom ik dus niet oordeel =) Na 10 jaar superveel slechte besluiten, en geweldige besluiten gezien. Maar boven alles dedicated medewerkers in alle lagen die echt wel het hart op de goede plaats hadden.

De mensen die de besluiten nemen die waar hier veelal over wordt gesproken zijn nog niet eens 1% van het totaal, en 'zijn' ook niet in hun eentje KPN.
Ik denk dat je onderscheid moet maken tussen het hoger management (zeg algemene directie) en het lager management (zeg de business units).
KPN verliest klanten op de markt voor vast internet en dat komt volgens de provider door toegenomen concurrentie van onder meer lokale glasvezelaanbieders.
Dit zal precies de reden zijn dat ze ooit Reggefiber over hebben genomen en de glasvezel activiteiten toen stop hebben gezet.

En alle activiteiten die ze nu doen om op dezelfde plek glasvezel aan te leggen als waar andere partijen dat ook van plan zijn: het probleem van concurrentie weg nemen en daardoor geen klanten kunnen verliezen, omdat die geen keus hebben.

Mn eerste baan was als trainee bij KPN, en dat vond ik geweldig. Heb niets tegen KPN, maar het glasvezel verhaal is wel jammer.

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 30 april 2020 16:24]

Waarschijnlijk hoeven ze dankzij hun grootte geen moeite te doen om de goedkoopste te zijn. Op mijn adres (kabel en glasvezel aanwezig), met een minimale downloadsnelheid van 250Mbps, is Ziggo de goedkoopste (250/25) en KPN is 3 euro duurder (500/500). Een bedrijf als Solcon is beduidend duurder. Helaas...
Een glasvezellijn 1000/1000 bij Tweak kost €41 p/m zonder router.
Bij KPN kost 200/200 €50 p/m

Door al dat gedoe over samenvoegen schud je mensen wakker.
Jaren lang op TV beweren hoe goedkoop Telfort is.
Het gevoel is: Ineens moeten de budget klanten naar uitzuiger KPN
Datzelfde heb je met XS4ALL, die zijn ook hun binding helemaal kwijt met de provider.
Die moeten straks betalen voor de Fritz!Box en helpdesk. €7,49 extra

Nu komt Freedom er ook nog bij.
Daar gaan straks ook nog een hele lading klanten heen.
1000/1000 voor €49 met router en extra's.

[Reactie gewijzigd door erikmeuk3 op 1 mei 2020 15:01]

Ik heb een nog ongebruikte glasvezel in mijn meterkast, ik denk inderdaad serieus na over Freedom! Ik heb geen idee wat er mis is met Tweak, ze adverteren met 1000 Mbps, mijn postcodecheck slaagt, maar ze bieden me 100 Mbps aan voor een bedrag dat iets lager ligt dan mijn Ziggo alles-in-1 met 250 Mbps. Dat is geen optie voor mij. 1 Gbps voor hetzelfde bedrag als Ziggo of KPN en ik was al overgestapt!
Ga eens kijken bij T-Mobile, ik ben gisteren net overgestapt omdat je voor 50 euro een 1000/1000 glasvezelverbinding EN een onbeperkt mobiel abonnement hebt.
KPN had van oudsher een monopolie positie en werd door de toezichthouder ook zo behandeld: trokken ze nog meer marktaandeel, dan kregen ze beperkende maatregelen opgelegd. Wellicht is dat monopolie nu verleden tijd, maar ziet de toezichthouder dat ook al zo?

We wijzen wel erg makkelijk naar KPN, maar zo vreemd is het niet dat je een niet zo vernieuwend bedrijf krijgt, als het je verboden is voorop te lopen. "Smart follower" is (/ was?) de benaming voor de strategie die daaruit voortvloeide. Vind ik best k eigenlijk, maar geef ze in die keuze toch geen ongelijk.

De toezichthouder deed het natuurlijk voor een gelijker speelveld. Maar door een krachtige speler te kortwieken, verzwak je ook de kracht van de hele markt..
Onzin. KPN heeft met Reggefiber honderdduizenden aansluitingen zelf gefinancierd en opgeleverd. KPN is per saldo ook de grootste uitroller van glas... Dat ze ook een paar lokale initiatieven hebben opgekocht doet daar niets aan af. De meeste providers rollen helemaal geen of heel erg weinig glas uit, KPN is koploper met de uitrol.
Nadat KPN Reggefiber had overgenomen is de uitrol van glas sterk verminderd. Dat werd intern in die tijd ook duidelijk gemaakt. Geen grote projecten meer, alleen nog op makkelijk aan te leggen wijken goodwil creëren met een mooi verhaal van vernieuwing en verbetering van het netwerk. Onder aan de streep zou Reggefiber veel meer netwerk aangelegd hebben wanneer het niet was overgenomen door KPN.
En dat had o.a. ook te maken met het feit dat KPN aandeelhouder was van Reggefiber. Reggefiber draaide geen winst op de aanleg van glasvezel (sterker nog, dikke verliezen) en KPN kon mocht dat dus ophoesten. Andere providers zagen ook geen brood in de aanleg van glasvezel, dus ik snap KPN heel goed dat die geen zin hadden om glasvezel te leggen waar de concurrentie vervolgens voor twee tientjes op kon meeliften. KPN heeft zelfs nog andere providers benaderd met de vraag om mee te doen.

Daarnaast kwam vectoring VDSL van de grond en kon KPN in korte tijd veel locaties ombouwen met snellere DSL verbindingen dan destijds met de aanleg van glasvezel gerealiseerd konden worden. Zeker omdat VDSL voor de meeste consumenten voldoende snelheid kon bieden.

Die 5% die dat niet voldoende vinden zoeken dan meestal hun heil bij Ziggo. En dat is dezelfde 5% die nu zeikt dat er geen glasvezel ligt. Ik viel daar ook onder, totdat KPN ineens met een glasvezelkabel aan de deur stond en wij dus binnenkort ook aan het glas hangen

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 30 april 2020 12:41]

Ze zien er geen toekomst in omdat het niet een short term profit oplevert.
Het leggen van glasvezel is een investering, maar bedrijvenzoals KPN willen daar niet aan beginnen.

KPN deed bij mijn ouders thuis ook veel te lang met upgraden van de snelheid die was veels te lang vast op 60Mbit terwijl er met Ziggo al makkelijk 200 te halen was.

Als KPN voor de huizen markt nog wat wil betekenen moeten ze beter hun best gaan doen.
Enige wat management doet is niet verder dan een jaar of 2 kijken en zo snel mogelijk winst naar binnen harken dan investeren en er over 5 jaar beter uitkomen.
KPN had het ook niet kunnen opbrengen als ze alles in één keer van glasvezel gingen voorzien.

DSL was sneller op te waarderen dan de uitrol van glas en goedkoper. En de meeste klanten hadden er genoeg aan.

Economisch gezien helemaal geen rare keuze van KPN.
Er zit ook voor KPN weinig profit in omdat de ACM ze gelijk verplicht om het netwerk voor concurrenten open te stellen. Je bent dus het netwerk van je competitie aan het aanleggen - natuurlijk heeft KPN (en ook Ziggo) daar weinig trek in.
Het in 1 keer verglazen van het land kost vele miljarden. KPN is nou ook weer niet zo rijk. Wel 2,4miljard winst vorig jaar, maar niet alles daarvan is als internet provider.

KPN heeft voor elk jaar X miljoen budget beschikbaar om glas uit te rollen en dit is dan vrij beperkt. Mede mogelijk gemaakt door wat je bovenbuurman al aangeeft. KPN is teruggefloten door ACM en alle glas-investeringen kwamen ineens op een lager pitje te staan. Wat logisch is, KPN is geen liefdadigheidsinstelling, maar een bedrijf met aandeelhouders. Daar handelen ze naar, daar hebben we als maatschappij notabene zelf voor gekozen, we hadden destijds ook een ProCom oid kunnen opzetten die de infra in beheer zou nemen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 30 april 2020 21:28]

Vorig jaar 120 miljoen euro aan winst. 2,4 miljard zou wel heel veel zijn }:O }:O
Ah, verkeerde bron gepakt dan.
Hier spreekt met over 2,4miljard

Hier over 614
614, kan je nog steeds genoeg mondkapjes van kopen :+ :+
> Die 5% die dat niet voldoende vinden zoeken dan meestal hun heil bij Ziggo. En dat is dezelfde 5% die nu zeikt dat er geen glasvezel ligt.

Ik kan er zo snel geen percentage aan hangen maar er is zeker een groot deel die in het buitengebied wonen (zoals ik) die geen keuze hebben anders dan DSL. VDSL biedt daar ook weinig uitkomst omdat op 2km van de centrale je dan nog steeds niks over hebt (ik zit nu met 15/0.8mbit). Het enige waar je op kan hopen dan is dat KPN voor de aderbundel waar je op zit de wijkcentrale dichterbij plaatst (wat ze voor de huizen verderop in de straat gedaan hebben, die haalde met geluk 2mbit). Maar als je download boven de 10mbit is dan vinden ze dat je verder niet hoeft te klagen. Gelukkig biedt sinds een tijdje 4G buitenaf wel iets verbetering. Maar dat is ook sterk afhankelijk van hoe de wind staat. Heb zelfs het modem buiten onder een emmer moeten zetten omdat thuiswerken anders onmogelijk is.

Dus ik zeik maar al te graag dat er glasvezel gelegd moet worden. Niet omdat ik van 100mbit naar 500 of 1000 wil. Maar omdat ik gewoon normaal hedendaags breedband wil.

Gelukkig zijn ze begin dit jaar begonnen met aanleggen van glasvezel, maar ook niet zonder de nodige perikelen aequitas in 'nieuws: Glasvezel buitenaf heet nu Delta Fiber Netwerk en focust.... Ik heb geluk dat ik in een straat zit die aangesloten wordt. De vraag is nog of een paar straten verderop uberhaubt glasvezel gaan krijgen nog nu het meest rendabele gedeelte van dit gebied voorzien is.
In dat soort partijen heb ik nog minder vertrouwen dan KPN. Die hebben we hier ook gehad en daar is nooit wat van terechtgekomen. De provincie Friesland heeft toen een lening beschikbaar gesteld en een Friese kabelboer legt nu in het hele buitengebied glasvezel aan. Toen kwam de uitrol wel van de grond.

In de gemeente Westerkwartier was zelfs de idiote situatie dat er drie bedrijven glasvezel in de grond wilde aanleggen. De bewoners snapten er op den duur niks meer van wie er nou glasvezel ging aanleggen, de kosten verschilde per partij weer en de aanbod was ook maar wisselend. Nu ligt alles stil en gebeurt er niets.
Het probleem in de buitengebieden is dat alles beter is dan de huidige situatie. Hier hebben honderden zich ingeschreven om voor €1600,- glasvezel aan te laten leggen, ook al hadden velen hun twijfels bij het bedrijf dat gaat aanleggen.
Gewoon omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat KPN ooit nog fatsoenlijk (meer dan 20mbit) breedband over de koperlijn gaat verzorgen. En kabel is hier vaak ook al een gepasseerd station. Nota bene liggen de kabels van Ziggo naar het volgende dorp bij ons voor de deur. En 2 straten (1km) verderop heeft ieder huishouden kabel, maar dat is een andere gemeente, dus die hadden geluk.
Wat nog wel kan werken is P2P Wifi, maar voordat je dat kostendekkend uitgerold en ondersteund hebt ben je ook aardig wat geld en tijd verder.
Onder welke steen heb jij gelegen, net als @Cntdown vermeld is het na de overname van Reggefiber juist alleen maar minder geworden. Dat KPN een minderheidsbelang heeft ingekocht in Reggefiber is niet zo heel vreemd. Zelf hadden ze helemaal geen vernieuwing en het is goed om een vinger in de pap te hebben bij een eventuele nieuwe concurrent.

Daarbij vergeet je ook nog dat KPN de maandelijkse kosten voor glas sinds de overname alleen maar heeft verhoogt. De prijzen voorheen waren vele malen goedkoper en scheelde soms in de maand meer dan €10,- voor dezelfde snelheid.
Op het moment dat KPN dat bedrijf opkocht (ja, ook Reggefiber was niet een onderdeel van KPN) hebben ze de uitrol direct stopgezet om de eigen oude techniek te beschermen. Pas veel later kwam daar weer mondjesmaat wat uitrol bij in de gebieden waar veel aansluitingen voor zo min mogelijk geld gerealiseerd konden worden of op plekken war de concurrentie bezig was met uitrol.
Nonsens, uitrol is juist daarna nog onderdeel van de strategie geweest. Later is er idd een jaar/2 jaar pauze ingelast om te focussen op andere technieken. Tja. Of dat slim was, geen idee. Commerciele keuze uiteraard.
de projecten waar ze zich aan gecommitteerd hadden zijn afgemaakt, daardoor kon pas na een poosje de stekker eruit.

Uiteraard een commerciële keuze, en dat is ook prima verdedigbaar natuurlijk, zo'n bedrijf hoeft niet gedwongen te worden mensen van glasvezel te voorzien. Het is geen overheidsdienst tenslotte. Maar het kan natuurlijk wel kwaad bloed zetten bij consumenten die zich in de steek gelaten voelen, ook dat is prima verdedigbaar. Ik probeer nu al jaren KPN 100% te vermijden (en naast KPN meer bedrijven die ik geen geld van mezelf meer gun), en dat gaat me prima af. Ik verwacht ook in de toekomst geen KPN meer te gebruiken als ik eerlijk ben, maar je weet maar nooit.
De uitrol was onderdeel van de strategie: door het zo lang mogelijk te traineren. De focus op andere technieken is een drog-reden. Slim? net wie je het vraagt.
Sinds circa 1 jaar heeft KPN de uitrol van glas opnieuw gestart, dit is namelijk hier een jaar geleden door KPN aangelegd. Als ik naar mijzelf kijk dan ben ik weg bij Telfort omdat ik een aanbieding kreeg om een KPN abonnement te nemen voor de dubbele kosten.
Als Freedom internet eindelijk beschikbaar is dan ga ik ook met mijn XS4All spullen weg. Toch bedank ik KPN wel dat ze alsnog glas hebben aangelegd, nu de rest van Nederland nog.
Als ik naar mijzelf kijk dan ben ik weg bij Telfort omdat ik een aanbieding kreeg om een KPN abonnement te nemen voor de dubbele kosten. klopt geen reet van...is gewoon het zelfde gebleven.

welke dubbele kosten?
Dat was een aanbieding in de Telfort app.
Als het aan KPN had gelegen dan waren er heel veel gebieden geweest die helemaal geen glasvezel zouden hebben gehad.
Even voor de goede orde: Glasvezels liggen al heel lang overal in Nederland uitgezonderd de buitengebieden, ver voordat KPN bestond.
Dat KPN en Ziggo aandeelhouders hebben, hebben 'we gewoon laten gebeuren' door ze niet langer te beschouwen als nutsvoorzieningen. Jammer uiteraard, maar dan kun jij en veel van andere Tweakers hier, niet het verwijt maken dat ze een bedrijfsvoering er op na houden die met bepaalde marges werkt.
Of je moet er voor pleiten de bedrijven (weer) van de staat te maken. Of zelf een coöperatie oprichten, dan ben je zelf aandeelhouder van het bedrijf.
Ik heb me enige tijd geleden ook aangesloten bij een coöperatie en dan voel je letterlijk elke beslissing die wordt genomen. Want elke investering die wordt gedaan betaal je aan mee. Het principe is hetzelfde alleen zijn de aandeelhouders van een coöperatie vaker bereid te gaan voor het grote doel.
In Noord Drenthe wordt iedereen aangesloten voor dezelfde prijs, ook mensen die op de vlakte wonen. Daar betaal ik graag aan mee. De vraag is kun je van KPN of Ziggo verwachten dat ze dat ook zouden moeten doen. Het antwoord is neen, tenzij de overheid het verplicht stelt dat iedereen moet worden aangesloten 'en ga dat maar regelen in je bedrijfsvoering'.
Kortom: Grote commerciële kabelaars verwijten dat ze misbruik maken van hun positie is te makkelijk,
hooguit kun je de overheid of hun toezichthouders (ACM) dit kwalijk nemen, maar die overheid zijn we zelf... dan hadden we in het verleden maar op een andere partijen moeten stemmen die staan voor meer solidariteit in plaats van liberaliteit en privatisering O-)
De vraag is kun je van KPN of Ziggo verwachten dat ze dat ook zouden moeten doen. Het antwoord is neen, tenzij de overheid het verplicht stelt dat iedereen moet worden aangesloten 'en ga dat maar regelen in je bedrijfsvoering'.
Dat kan prima, blijkt wel uit de aanpak van de vergunningen voor mobiel internet: Bedrijven krijgen alleen een vergunning als ze overal mobiel internet aanbieden.

En nee, de overheid zijn we niet zelf. Dat slaat nergens op. Als de helft van de bevolking stemt voor blauwe fietspaden, de andere helft voor rode en er wordt ‘democratisch’ besloten dat overal gele fietspaden komen omdat dat net iets goedkoper was, krijgt niemand waar hij voor gekozen heeft. Volgens jou kun je dan alleen jezelf de schuld daarvan geven, terwijl er heus wel betere compromissen te bedenken zijn.

aanvulling:
Niet alleen leveren de investeringen zoals telefoonkabels in landelijk gebied van wel 50 jaar geleden nog steeds geld op aan KPN, ook zijn veel, zoniet alle gemeentelijke kabelnetwerken in Nederland aangelegd met grote financiële steun van de overheid: Gemeenten – dus de inwoners.. ALLE inwoners – stonden borg en onderhandelden mee voor lage rentes voor de financiering van commerciële bedrijven die nu samen zijn gegaan onder de noemer Ziggo.

Kortom, Ziggo noch KPN zijn het product van een open markt. Die open markt is er nooit geweest

Dan op een dag besluiten dat die twee voortaan een open markt moeten gaan vormen, was nogal naïef gedacht.

Er dan ook nog van uit gaan dat dit zonder sturing en serieus toezicht vanzelf goed komt, is helemaal kansloos.

Wat je de laatste tien jaar ziet is dat dit besef langzaam indaalt, maar er weinig verandert doordat de overheid passief en verdeeld is.

De markt zelf kan dit niet repareren omdat nieuwe bedrijven natuurlijk niet in het zadel worden geholpen door de overheid, zoals KPN en Ziggo dat wel werden.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 30 april 2020 11:55]

Uiteraard heb ik iets gechargeerd maar in deze crisistijd zien we wel wat meer wat 'voor ons' daadwerkelijk belangrijk is. Hoe het straks financieel gaat uitpakken met 'onze zorg' na COVID, wordt ook een dingetje. Ondanks dat de zorg niet meer van ons/de overheid is, zullen ze/we toch behoorlijk mee moeten betalen.
Ik ben niet voor een communistisch systeem hoor maar bepaalde gemeenschappelijke zaken kun je beter in eigen beheer houden. En zoals blijkt uit de glasvezelaanleg is het vaak zelfs goedkoper voor iedereen.
Dat is best logisch omdat 'we' er niet aan hoeven te verdienen. De compromissen waar jij het over hebt werken over het algemeen in Nederland inderdaad prima, je betaalt er meestal alleen wat meer voor, dat is een (luxe) keuze die we ons kunnen permitteren. En over het algemeen zal een regering in Nederland kiezen voor de beste keuze... alleen is die beste keuze niet voor iedereen hetzelfde en zo hebben wij 15 miljoen bondscoaches en bijna 18 miljoen mensen die verstand hebben van Corona :+

aanvulling op aanvulling:
De markt zelf kan dit niet repareren omdat nieuwe bedrijven natuurlijk niet in het zadel worden geholpen door de overheid, zoals KPN en Ziggo dat wel werden.
Bijna alle lokale initiatieven worden door overheden in het zadel geholpen. Uiteraard word eerst een marktconsultatie gedaan, 'of partijen de komende 3-5 jaar van plan zijn iets te gaan ondernemen', als niemand reageert, mag een gemeente of provincie een goedkope lening verstrekken.

De ACM heeft tot nu toe helaas gefaald maar mede door regelgeving waar zij afhankelijk van zijn.
Het laatste woord ie hier nog lang niet over gezegd.
maart reviews: KPN en Ziggo hoeven hun netwerken niet open te stellen
april: nieuws: Staatssecretaris wil dat ACM openstellen netwerken snel kan verplichten
De staatssecretaris wijst de Tweede Kamer in een brief op de uitspraak van College van Beroep voor het bedrijfsleven, waarbij de verplichting voor KPN en VodafoneZiggo om hun netwerken open te stellen voor concurrenten werd vernietigd. "Deze uitspraak onderstreept dat het van belang is dat zo spoedig mogelijk aanvullende mogelijkheden worden gecreëerd voor de ACM om tot regulering te kunnen overgaan", ...
Eerder in april heeft het ministerie van Economische Zaken wel besloten het wetsvoorstel om de ACM meer bevoegdheden tot reguleren te geven niet voor het zomerreces te behandelen. Als het wetsvoorstel nog wel dit jaar aangenomen wordt, kan de ACM in 2021 met een nieuw marktanalysebesluit komen om de netwerken open te stellen, al volgen dan waarschijnlijk nog onderhandelingen en beroepsprocedures.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 30 april 2020 12:17]

dat je er bij moet zeggen dat je niet voor een communistisch systeem bent :-)

Dat ben je op sommige gebieden gewoon wel. En dat is ook prima. Ikzelf ben ook sterk voor een communistisch systeem op sommige zaken, al hoeft het niet 100% zuiver te zijn. Ik heb zelf nog wel in communistische gebieden rondgelopen (waar met wisselend succes dingen goed en bijzonder slecht gingen).

Zorg puur kapitalistisch inrichten is voor maar heel erg weinig mensen aantrekkelijk. En dat geldt eigenlijk ook voor zaken als openbaar vervoer, dijken aanleggen, brandweer regelen, etc. etc. Daar is communaal denken veel verstandiger dan kapitalistisch denken. Al helpt het kapitalistische in je achterhoofd houden wel om de kosten beheersbaar te maken.

(PS, offtopic: we kiezen nu als 'wereld' heel sterk om honderdduizenden mensen het leven te 'redden' ten koste van min of meer alles. De Coronacrisis kost nu al honderden miljarden, en je kunt natuurlijk een rekensommetje gaan proberen te maken hoeveel mensen overleden waren als we alleen strategisch social-distancing hadden toegepast (wel veel testen, wel zieke mensen isoleren, wel op uurslots boodschappen mogen doen etc. etc., maar niet alles op slot). Dan kun je de totale wereldwijde kosten delen door de levensjaren die je er mee winst maakt. Dan ga je wel zien dat de prijs per levensjaar schrikbarend hoog is. Dat is op zich niet erg, maar we zijn niet bereid om kinderen met een specialistische vorm van kanker te helpen, want dat is te duur, of om honger of infectieziekten echt de wereld uit te helpen, want dat is te duur, maar die kosten vallen in het volkomen niets vergeleken met deze levensjaar-winst :-)
De waterleiding, riolering, vuilnisophaaldienst, elektriciteitsnetwerk, dijkbewaking, gasnet, afijn van alles en nog wat zijn door de overheid in feite uitbesteed aan een vaste leverancier, zij het voor een aantal jaar tegelijk of permanent. Dat heeft weinig met communisme te maken. De meest liberale landen hebben dat ook meestal zo geregeld. Dus je hoeft je niet te verontschuldigen voor communistische ideeën wat dat betreft. :)
Tot op zekere hoogte zijn we zeker wel de overheid. We kunnen er allemaal gaan werken, we kunnen allemaal de politiek in. We kunnen allemaal druk uit oefenen op de overheid. De mensen die voor de overheid werken, zijn net als jou en mij, onderdeel van de maatschappij. Soort van voorbeeld: Veel mensen hier op Tweakers kiezen er bewust niet voor om bij de overheid hun IT kennis aan te bieden, want een hoger salaris is belangrijker dan het dienen van een maatschappelijke belang.
[...]

Even voor de goede orde: Glasvezels liggen al heel lang overal in Nederland uitgezonderd de buitengebieden, ver voordat KPN bestond.
Dit is de grap van de maand!!!!
Het bedrijf wat nu KPN heet bestaat ruim 130 jaar. En nu beweer jij dat glasvezel eerder was.
Beetje geschiedenis kan geen kwaad voordat je zoiets schrijft.
:?
KPN is ontstaan uit de PTT, dat was een staatsbedrijf/'van ons'
Hier de geschiedenis van KPN
Op 1 januari 1989 krijgt de PTT een nieuwe naam: Koninklijke PTT Nederland NV, oftewel KPN. Hiermee wordt is het niet langer een staatsbedrijf, maar zelfstandig. De aandelen blijven nog in handen van de staat, maar vanaf nu is de organisatie zelf verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Wim Dik wordt de voorzitter van de raad van bestuur en krijgt de taak om van KPN een commercieel concern te maken. PTT Post en PTT Telecom zijn de belangrijkste onderdelen van KPN.

Meer .pdf leesvoer
De eerste echt bruikbare glasvezelkabel was in de jaren 70 van de vorige eeuw inzetbaar.
In die begin jaren werd glasvezel ingezet door telecom operators om hun eigen infrastructuur te voorzien van meer capaciteit en lagere beheerskosten ten opzichte van het traditionele netwerk van koper…

Ook gemeenten kwamen in die jaren in het bezit van een (beperkt) glasvezelnetwerk, vaak aangelegd door de PTT en nu in handen van Ziggo ;)
KPN bestaat sinds 1989, glasvezel bestaat al wel sinds 1960...
Dat klopt niet. KPN is er niet voor de aandeelhouders maar van aandeelhouders. En die kopen aandelen om er geld mee te verdienen, niet om te investeren in glasvezel.
Goh mierenneuken? Bedrijven als KPN zijn en hebben alleen bestaansrecht omdat ze een dienst leveren. Als andere bedrijven dat beter kunnen dan gaan klanten daar naar toe. Dus KPN kan wel van de aandeelhouders zijn maar een normaal gezond bedrijf die in een open markt functioneert die zal toch moeten vernieuwen. Stilstand is achteruitgang.

En daar zit nu precies het probleem, KPN is nooit vernieuwend geweest. Ze hebben enkel en alleen geluk dat het geen open markt is, maar dat Ziggo en KPN elkaar niet direct in het vaarwater zitten. Je kunt alleen als bedrijf je richten op de klanten, dus goede betaalbare diensten leveren met vernieuwende producten. Ja daarvoor moet geïnvesteerd worden maar dan blijft men ook bij de tijd en loopt men niet achter de feiten aan. Maar KPN heeft de hele bedrijfsstructuur en diensten ingericht om maximaal winsten te draaien met zo weinig mogelijk innovatie. En op die manier is KPN er blijkbaar voor de aandeelhouders en niet hun klanten.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 30 april 2020 14:39]

Grote bedrijven als KPN en Ziggo zijn er alleen maar voor hun aandeelhouders.
jep, mee eens.

maar de grote aandeelhouders dat zijn veel al de pensioenfondsen.
die dat met ons pensiongeld doen, en die willen wij niet verlagen dus moet grote winsten maken als aandeelhouder.
dus indirect is dit onze eigen schuld.

hoe deze cirkel te doorbreken in dit vrij ingewikkeld systeem waar bijna niemand meer zicht op heeft.
geen idee, hoef je niet aan mij te vragen.


mischien helpt het als er genoeg mensen zijn die een +/-10€ extra willen betalen voor een andere evt snellere verbinding.
zouden we dat wel doen, dan investeren de pensioenfondsen er graag ook in en dan komt dit allemaal wel op stoom.
maar ik durf er niet op te gokken. ;)
of een investeringsplicht van XX% inzetten van de abonnementsprijs. Dan mag er een opslag komen waarmee geïnvesteerd MOET worden in de kwaliteit, uitrol en betrouwbaarheid.
investeringsplicht van XX%
no prob, dat mag van mij.
maar, dat betekend ook een prijsverhoging van XX%.
no prob, dat mag van mij, geen probleem mee.

maar nu het grote publiek, zit die daar op te wachten.
tweakers ja dat geloof ik wel, kan niet snel genoeg, jan alleman thuis zitten die daar op te wachten?
ja, ik ken de problemen :-)

Ikzelf heb al glasvezel, en ben er blij mee (en woon in een klein stadje van 25.000 inwoners in plattelandsgemeente) dus ik zeg het niet eens voor mezelf, ik ben al voorzien. Maar je hebt gelijk hoor, daar zit niet iedereen op te wachten inderdaad.

Aan de andere kant: we betalen via de energienota ook een verplichte bijdrage aan 'groene energie tax'. Daar hoor je nooit iemand over klagen eigenlijk. Een opslag bij vliegtickets voor de luchthaven ook niet echt. KLM gaat nu naar verwachting ook extra geld rekenen om aan de voorwaarden van de overheid te gaan voldoen (groener vliegen, minder nacht, stiller). Dat kost geld en mensen hebben weinig keus, maar gaan gewoon de tickets boeken :-)
Vanaf het moment dat KPN Reggefiber in handen heeft gekregen is het klaar. Sindsdien doen ze zo min mogelijk aan glasvezel. Ik heb geluk dat mijn dorp in de Reggefiber tijd is aangesloten maar daarna hielt het op. Ergens begrijp ik KPN om zo veel mogelijk de zaken uit te buiten maar voor Nederland zelf is het enorm slecht. Reggefiber had nooit in handen van KPN mogen komen.
KPN legt tot 2021 nog een miljoen extra glasvezelaansluitingen aan. Wij hebben er onlangs eentje opgeleverd gekregen. KPN is er weer druk mee bezig.

Ik verwacht dat dit na 2021 wel doorgaat eigenlijk. Ziggo kan namelijk veel meer bieden dan een DSL lijntje kan.
Klopt, ik weet nog de uitspraak van de NMA destijds, 'de klant heeft nog voldoende alternatieven dus we gaan akkoord', als je DSL meerekende a.
Ik zat (Dordrecht dus echte FTTH) bij Lijbrandt, die werd opgekocht door Telfort, en Telfort door KPN, dus daar heb nu een email van binnen dat ik binnenkort over ga. 'Er veranderd niets'. Maar ondetussen betaal ik 2x zoveel voor hetzelfde. Ga toch maar eens bellen of er een deal mogelijk is.
Als KPN de oorzaak van klantenverlies uitlegt is dat niet zeuren.

En mensen die enkel naar prijs kijken snappen service niet.
Een monteursorganisatie die 6 dagen in de week voor consumenten beschikbaar is tussen 08:00 en 21:00hr (zaterdag tot 18:00) en 24hr telefonische helpdesk kost geld.

Minder geld voor minder service kan ook en is dan een keuze.

Appelen / peren..
En mensen die enkel naar prijs kijken snappen service niet.
...
Appelen / peren..
Wat dit ook is, het zijn geen 'appelen / peren'. Het is glasvezel versus glasvezel met service versus service.

En KPN moet mij nog maar eens uitleggen waarom ik hun 45 euro glasvezel zou nemen als T-Mobile mij voor 25 euro 2x zo snelle glasvezel biedt én daarbij goedkoper mobiel abonnement. Ik sta op het punt van overstappen. Service? Ik heb het KPN gevraagd, waarom zou ik blijven? Ze hebben geen antwoord. Want wanneer je je modem aansluit doet'ie het gewoon en ben je online. Wat voor jarenlange service wil ik? Wat is service? Komen ze op de koffie? Bellen ze om te vragen hoe het gaat? Krijg ik een glossy met tips van coole websites om te bezoeken? Nee, de vraag is of het een stabiel netwerk is.

Ik acht het hoogst onwaarschijnlijk dat T-Mobile mij minder internet voor m'n geld geeft.
Hoezo service niet snappen? Ik snap heel goed wanneer men mij goede service verleent en ik snap nog beter wanneer men mij geen goede service verleent. De telefonische helpdesk van KPN is een incompetente treurnis van formaat. Het niveau van de mensen waar je mee wordt opgescheept is diep en diep triest. Ik ben zelf helemaal niet bijzonder onderlegd in internetaansluitingen etc maar toch ben ik degene die het gesprek moet leiden om de meest simpele dingen voor elkaar te krijgen. Wie snapt dan de service niet??

Ik ben zelf 10 jaar geleden korte tijd werkzaam geweest op de 2e lijn. Daar is men iets bekwamer hoewel dat bijvoorbeeld niet perse voor mijzelf gold. Ik was onderdeel van een "spooksloopteam".Dat zijn 8 man die zijn aangesteld om klanten met een spooksloop te begeleiden. Een spooksloop is een internetlijn die zonder reden is uitgevallen en opnieuw aangesloten dient te worden. Resultaat: klant zit 5 weken zonder internet en moet vaak gebeld worden om een beetje te pamperen. KPN's gedachte is liever 8 man fulltime er op dan geld investeren in het oplossen van dit probleem.
Service? Welke service?

Daarnaast sluit ik me aan bij wat hier boven wordt gezegd. Ik heb sinds een maand nu glasvezel. Duurbetaald trouwens omdat ik schijnbaar in een wba gebied zit waar KPN de lijnen verhuurd aan andere partijen voor prijzen die 30 euro hoger liggen dan de prijzen die T-Mobile en de rest rekent in hun eigen ODF gebied (met dubbele upload snelheid). Als ik een gigabit lijn wil is er simpelweg geen andere keuze dan KPN omdat zij hier met hun prijzen hun alleenrecht hebben afgedwongen. Ik heb de hoge uploadsnelheid van glasvezel nodig maar zodra er een andere aanbieder is ben ik zsm vertrokken naar een provider die service niet zo laag heeft staan.

[Reactie gewijzigd door MartnK op 30 april 2020 15:24]

24hr telefonische helpdesk kost geld.die is er niet en als die er was , is het ook een NOOB die er geen reet van snapt.

monteur? voor wat? kabeltje trekken? dat kan elke mongool.
> Om er nu over te gaan zeuren. Wat bezielt KPN?

Beeldvorming? Je weet nooit wanneer je het nodig hebt voor de volgende rechtszaak met ACM.
Je moet de marketing PR van KPN ook even vertalen:
KPN heeft last van allerlei kleine bedrijven die glasvezel aanbieden voor een normaal bedrag, en KPN krijgt het niet voor elkaar om ze allemaal op te kopen om de service te verslechteren, de prijzen te verhogen en de kwaliteit te verlagen.
En bij bedrijven die ze wel opkochten (en waar ze de service verslechterden, de prijzen verhoogden en de kwaliteit verlaagden) daar vertrekken de mensen naar andere aanbieders indien mogelijk.
Waar precies wordt er "gezeurd" ? Het is een vaststelling. Meer niet.
Welke glasvezel aanbieder heb je en welke aanbieders zijn er nog meer?
Het initiatief was LVCNet. Volgens mij was er keus uit 3 of 4 providers, waarvan ik maar TriNed heb gekozen i.v.m. de All-in-One optie.

Volgens mij was dit het aanbod:

Netrebel (?)
Plinq (?)
TriNed (AIO)
LVCNET (Alleen internet)

Nu hebben de volgende providers zich ook aangesloten: MultiFiber, Tweak, SNLR, Freedom.

Netrebel lijkt niet meer mee te doen, of ze verschijnen niet op vergelijkingssites (e-fiber). LVCNet is volgens mij niet doorgegaan tot een provider zelf.
LVCnet is wat ik lees coöperatie die het glasnetwerk beheerd. Andere aanbieders kunnen daar hun diensten op aanbieden. Dat zou kpn bijv ook kunnen doen.
Probleem is dan dat ze de tarieven moeten hanteren die ze ook op andere glasnetwerken hebben. Dan blijkt dat ze ineens stukken duurder zijn dan andere aanbieder op lvcnet.
Dus blijft kpn er om die reden waarschijnlijk ook weg. Ze zitten dus met een probleem.
In het gebied van lvcnet zal knp dan zeker ook veel klanten blijvend verliezen.
LVCNet wordt aangelegd door e-fiber en er zijn inmiddels veel providers die daarop hun dienst aanbieden. Ikzelf ben naar Trined gegaan.
LVCNet wilde zelf als aanbieder doorgaan, maar gebruikers konden door een uitspraak van een rechter naar een andere provider overstappen, nog voordat glasvezel actief is.
> Dat is te zien in agressieve promoties in de vaste markt en door toegenomen concurrentie van lokale glasvezelaanbieders in landelijke gebieden

>>Waarom hebben ze dan ook geen glas aangelegd op plaatsen waar dat er nog niet was?

In het landelijk gebied van de hele provincie Groningen wordt op dit moment glasvezel aangelegd. Dit gebeurt met subsidie ivm de aardbevingsproblematiek. Een partij als KPN zou dit nooit rendabel kunnen aanleggen. Ik kan me voorstellen dat meer van die lokale aanbieders op de een of andere manier gesubsidieerd worden. Dan kun je KPN niet verwijten dat ze het zelf nooit eerder hebben gedaan.

https://www.snelinternetgroningen.nl/
Het ACM beleid is altijd geweest dat KPN hun netwerk opgesteld moet hebben voor de concurrentie. En ACM heeft daar bedacht wat een faire prijs is. Dus een bestaande aansluiting levert voor KPN evenveel op als een aansluiting waar ze 80 miljoen aan aanlegkosten voor glas voor betaald hebben in een regio. Dat financiële risico ligt bij KPN in dat geval. Ik kan me voorstellen dat je dat risico niet wilt nemen. Jij legt het aan en elke concurrent kan het voor een paar stuivers gebruiken. Nu de rechter heeft bepaald dat die openstelling - voorlopig - van de baan is, kunnen ze meer financieel risico neerleggen bij afnemende partijen.

De oplossing? Ik zou hem simpel houden, als er iemand glas neerlegt, is de regio per definitie van die partij. Als tegenprestatie moet die partij wel zijn netwerk verplicht openstellen en marktconforme prijzen rekenen, te controleren door ACM. En daarmee verplicht je bedrijven tot samenwerken. Wil je niet samenwerken en ligt er glas? Prima, dan heb je daar dus geen klanten.
Op zoek naar smoesjes. Externaliserend gedrag heet dat in de psychologie. Geen hand in eigen boezem steken, maar de situatie om je heen de schuld geven.
Ik heb vorige week een brief van KPN in de bus gekregen dat ze hier in de regio(segbroek, den Haag) glas aanleggen gaan hervatten. Het opengooien van de straat en het trekken van de nieuwe bekabeling en afmonteren van glas tot in het huis, moesten van de gemeente hier afstemmen met een concurrerende partij(lees: T-Mobile), en die zijn er samen niet uitgekomen(vorig jaar November had hier al glas moeten liggen..

Je gooit een straat niet "even zomaar open", hier zijn meer factoren van afhankelijk dan alleen wat een provider wil, lokale gemeentes en netbeheerders spelen hierin ook een rol.
Vind je het gek met die belachelijke prijzen. Zodra ik van het kpn WBA (wholesale) netwerk af kan ben ik weg. Los van de prijs ook. Ze slopen xs4all, houden wba prijzen hoog, lopen iedereen dwars te zitten. Moet niks van die lui hebben.
Ik denk dat je het qua emotie ook goed verwoord.
Hier kijken ze alleen nog maar naar cijfertjes en commercie, ik denk dat KPN niet goed inschat hoe beu mensen hun houding zijn over XS4all, reggefiber en het omgaan van de aangeboden diensten daarvan.
Tuurlijk volgt lang niet iedereen dat, maar ik mijdt KPN nu uit principe...en ALS er hier straks eindelijk een glasvezel verkrijgbaar is, dan betaal ik graag een tientje meer als ik dan een ander kan krijgen dan KPN...
Ik denk dat die 3 Tweakers en een paardenkop die 'boos' zijn op KPN en hun principes mee laten wegen in de jaarlijkse aanbesteding van de consumenten-internetlijn niet echt een dreiging voor KPN wordt gevonden. In een aanzienlijk deel van Nederland is het ook kiezen tussen het nog-veel-duurdere Ziggo met verplichte televisiedoorgiftekosten of gewoon signaal via KPN, al dan niet via een goedkopere reseller.
Hier 1 van die 3*. Maar ik heb een nog grotere hekel aan Ziggo. KPN gaat hier binnenkort glasvezel aanleggen dus ik ga over mijn boosheid heenstappen.

*heel bijzonder hoe veel KPN nog voor een vaste lijn durft te vragen. Mijn moeder is nogal dementerend en ze belt nauwelijks. En ja ik kan dus voor haar een mobiel abbo nemen met daaraan gekoppeld een "vast uitziend" telefoontoestel. Maar dan moeten al de mensen die haar nog bellen, dat nieuwe nummer gaan bellen en die mensen zijn ook al op leeftijd dus een nieuw nummer wordt gedoe :(
Nummer porteren naar een VoIP aanbieder en vervolgens doorschakelen naar dat 06 nummer. Kost een fractie van wat een vaste lijn kost.
Thanks! En shame on me, dat had ik waarschijnlijk zelf moeten weten.
KPN is in mijn optiek echt veel te groot om klantvriendelijk te zijn. Nu XS4all helemaal wordt opgezogen in KPN zijn we gaan kijken naar lokale providers, en daarbij zijn we goedkoper uit 15 euro per maand, en we kennen zelfs mensen bij de klantenservice, waarvan we weten dat ze verstand hebben van zaken, (solcon voor de gene die geïnteresseerd zijn). Nu heb ik zelf nog geen ervaring met de klanten service, dus ik kan ze zelf niet aanbevelen.
Je weet dat Solcon al een tijd ook KPN is?
Feiten over Solcon
Jaar van oprichting: 1996, sinds 2017 onderdeel van KPN.
Solcon - KPN
Het overgrote deel van de mensen kan het opheffen van xs4all niks schelen en reggfiber hebben ze nooit van gehoord.


Toch gek dat tweakers graag hun mening verkondigen als de mening van het volk......
Zo groot is die kloof niet meer, zoals tien of twintig jaar geleden nog wel. Tweakers is een van de grootste sites van Nederland en de goegemeente spreekt inmiddels een aardig woordje IT.
Het groene gif is een uitspraak die je in IT land regelmatig voorbij hoort komen. Maar WBA, je bedoelt dan toch KPN Zakelijk (Glasvezel) ??... Dat de prijzen daar hoog zijn geldt volgens mij niet alleen voor KPN. Vrijwel alle zakelijke glasvezelinitiatieven zijn erg kostbaar op wat uitzonderingen na van partijen die heel lokaal te werk gaan.

Ikzelf werk voor een internet service provider met eigen glasvezelnetwerken en IP-diensten, daar zie ik de verkoopprijs van een glasvezelabonnement ieder jaar met ruim 2% ~ 2,5% stijgen en dat op een aansluiting die vaak al snel enkele honderden euro's per maand kost.

De uitdaging zit vooral in de aanleg kosten van een aansluiting. Indien een nieuwe adres moet worden aangesloten op het glasvezelnetwerk en dit adres ligt binnen 0-100m van het netwerk maken providers al snel €5000.- á €10000.- kosten om een nieuw adres aan te sluiten. En dan moet alles kloppen qua graafwerkzaamheden :-)
Oftewel, sluit alles meteen aan. ipv achteraf te doen.

En als mensen dat weigeren, prima dat ze die kosten dan toch ook krijgen?
En als mensen dat weigeren, prima dat ze die kosten dan toch ook krijgen?
Leuk dat je dit zegt, dit is mijn ouders min of meer overkomen. Ze hadden een tele2 aansluiting van max 20Mbps maar konden overstappen naar ziggo 120Mbps voor de helft van de prijs. Gecontroleerd op de Ziggo website, alles okay, kabeltje ligt er etc etc.

Dus overstappen maar, 2 maanden later komt de ziggo monteur modem aansluiten en blijkt dat er helemaal geen kabel ligt! De vorige eigenaar van het huis had als enige in de straat besloten de kabel niet te accepteren en Ziggo had hem wel als aangesloten aangegeven.

Vervolgens mochten we van Ziggo het abonnement niet cancelen maar kregen we wel een rekening van 2500 euro omdat de kabel de 5 meter van de stoep naar het huis doorgetrokken moest worden.
[...]
De vorige eigenaar van het huis had als enige in de straat besloten de kabel niet te accepteren en Ziggo had hem wel als aangesloten aangegeven.

Vervolgens mochten we van Ziggo het abonnement niet cancelen maar kregen we wel een rekening van 2500 euro omdat de kabel de 5 meter van de stoep naar het huis doorgetrokken moest worden.
Ik neem aan dat jullie niet betaald hebben en desnoods een rechter hebben laten oordelen of dat wel een geoorloofde handelspraktijk is? Daar zou ik wel een rechtszaakje aan willen wagen i.i.g., op welke grond denkt Ziggo zoiets te kunnen vragen als ze de klant eerst fout voorgelicht hebben, het was nooit de afspraak dat er 2500 euro betaald ging worden tenslotte.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 30 april 2020 11:16]

dit is appels met peren vergelijken.

ziggo kan niet leveren, dus moeten hun het abbo annuleren. heel simpel.
Je bent gek als je daarvoor betaalt.
Als je graag ziggo hebt dan zou ik betalen.


Contract opzeggen betekend met lege handen en terug naar kpn.
Ja daar zit wel wat in.

Maar als er maar een paar partijen in Nederland capitaal krachtig genoeg zijn om zo'n grote investering te kunnen doen blijven de prijzen natuurlijk relatief hoog. Die investeerders willen rendement zien, dat gaat niet lukken als je prijzen drastisch gaat laten zakken. Daarnaast krijg je dan een nieuw probleem is dat er minder partijen zich zullen wagen, en de aanleg van glasvezel vanwege lagere winsten nog langzamer zal verlopen. Denk ik zo :)
Bieden jullie op je eigen netwerk ook andere leveranciers aan? En zijn die duurder of goedkoper?

[Reactie gewijzigd door harrytasker op 30 april 2020 10:02]

Nee wij stellen ons netwerk niet open voor andere aanbieders.
We bieden overigens wel andere providers aan. Maar zodra we bijvoorbeeld een aansluiting inkopen van KPN/Eurofiber/Tele2 dan neemt de provider van dat netwerk de aanleg op zich. Koppelingen die er zijn met deze providers zorgen ervoor dat we onze eigen IP-diensten kunnen aanbieden over de netwerken van de benoemde providers.

Wij als lokale speler in Brabant zijn overigens vaak duurder dan de genoemde providers. Alhoewel dit wel te verklaren is omdat onze eigen aansluitingen altijd 1:1 zijn (premium) tegen maandtarieven die vergelijkbaar (iets hoger) zijn dan de maandelijkse tarieven van overboekte verbindingen van KPN/Eurofiber/Tele2. Maar dit is alleen mogelijk zolang we onze eigen kabel kunnen aanleggen, de verbinding dus van A tot Z beheren/eigendom zijn.

[Reactie gewijzigd door Marchel op 30 april 2020 10:19]

Ziggo helaas niet veel anders, zodra er hier glas beschikbaar is zwaai ik ook af.
Hoop ik voor je dat het niet reggefiber/KPN is. Want dan zit je in hetzelfde schuitje.
Je doet alsof die lokale concurrentie zoveel beter is, dat is deze niet. Als puntje bij paaltje komt worden deze ook weer gewoon verkocht aan diegene die het meeste bied. XS4ALL is al meer dan 20 jaar dochteronderneming van KPN, over de jaren heen heeft het verschillende stadia van onafhankelijkheid meegemaakt. En 15 jaar geleden deed XS4ALL ook al stupid sh!t... En dat van iemand die XS4ALL klant is.

Dat KPN klanten verliest in een aantal gemeenten heeft eerder te maken dat KPN gewoon te laat is met glasvezel aanleggen en een lokale boer hem is voor geweest. Ik kan me bv. niet voorstellen dat KPN glasvezel verkoopt in Almere, daar was Tweak zo een beetje de eerste met Glasvezel en zo zijn er meer gemeenten. Over de jaren heeft KPN verschillende van die lokale partijen overgenomen, zo is dat bv. ook gebeurd met XMS (hier in Zeewolde). Ik werd toen overgezet naar Telfort (ook KPN dochter) en dat was puur droefheid met de helpdesk, ik ben toen gewoon asap overgestapt naar XS4ALL omdat er (op dat moment) geen betere keuze was. Dat de Telfort naam wordt uitgefaseerd kan alleen maar beter zijn voor de Telfort klanten...
Zo zie je maar weer. Ik ken mensen zweren bij KPN, en ikzefl heb heel erg narigheid gehad (en wil er nooit meer iets mee te maken hebben ook al is de concurrentie 300% duurder) met Fiber
Als T-Mobile zijn eigen apparatuur hier heeft staan dan ben ik ook weg van KPN. Nu kan ik enkel terug vallen naar 100/100 en dat trek ik helaas niet meer.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 30 april 2020 11:57]

Ik vind het altijd weer bijzonder dat bedrijven belachelijk worden gemaakt, terwijl hun handelen een gevolg is van "de marktwerking" die een bepaalde regering eind jaren 80 voor ogen stond. De boel moest en zou geprivatiseerd worden en ziehier het resultaat. Twee kolossen die samen de markt bedienen en beiden een verplichting hebben naar hun aandeelhouders toe. Zowel KPN als Ziggo hebben een winstoogmerk, zo simpel is dat. Als je een partij aan wilt kijken - te laat en achteraf - is het de toenmalige regering die PTT in zijn volledigheid de markt op hebben gesmakt en niemand anders.

De prijzen die KPN Wholesale aanrekent zijn door ACM goedgekeurd, ik vind ze niet belachelijk overigens. Aanleg, onderhoud, leversystemen, service, afschrijving ... Voor die 20 euro per maand (afhankelijk van bandbreedte) is dat niet zo gek denk ik. Maar dat is een ander ding. Wat ik belachelijk vind is dat Ziggo onder hun openstelling uitgekomen is op dit moment, ik hoop van harte dat ACM inderdaad meer armslag krijgt om alsnog beide marktpartijen te verplichten hun netwerk open te stellen. Niet alleen KPN, maar ook Ziggo. En dan niet meer kijken naar techniek of zo, maar dat ACM een prijs per bandbreedte vaststelt, ongeacht de drager.

Waar ik elders ook al voor pleit, het zou ook goed zijn om "glas" te bestempelen tot techniek van de toekomst. Dat er een visie komt dat elk huis in NL verglaasd moet worden. Maar ook dat één aansluiting genoeg is. Met de verplichting dat die partij een ACM goedgekeurde prijs berekent EN verplicht zijn netwerk openstelt voor de concurrentie. Dan is "dwars zitten" niet meer mogelijk en wordt duur graafgeld maar éénmaal uitgegeven. Dat is denk ik het best haalbare. Het "netwerkbedrijf" waar ook veel voorstanders voor zijn is commercieel volstrekt onhaalbaar, dat is een fata morgana.
Niet zo gek ook. Als je naar de prijzen kijkt zijn andere glasvezelnetwerken gewoon altijd goedkoper. Hier zouden we eerst E-Fiber krijgen maar dat ging niet door wegens gebrek aan belangstelling. Die konden veel hogere snelheden bieden voor een lagere prijs (1Gbit voor €30-35 ofzo, via Tweak). KPN wilde toen wel ineens glas aanleggen en nu hebben we 50mbit voor €42,50 :(

Moet ik wel bij zeggen dat hun glasvezel wel prima en stabiel werkt. Niks over te klagen. Maar voor mij is er helaas niet zo veel keuze: ADSL gaat hier tot 8/1 en voldoet dus niet meer aan moderne standaarden. Kabel is eigenlijk een TV product waar ze ook internet bij doen, en laat ik nou net al lange tijd een hekel hebben aan ouderwetse reclame-TV (wil ik niet voor betalen). Dus blijft alleen de glasvezel over en daar zijn de prijzen door de policies van KPN bij iedere aanbieder vergelijkbaar. Dan maar KPN, het gaat sowieso via hun netwerk en dat scheelt gedoe met meerdere partijen die naar elkaar wijzen.
Je kan ook gewoon internet via de kabel afnemen zonder tv hoor...
En bij Ziggo kan je bij opgenomen programma's de reclames god zij dank doorspoelen.
Je betaalt bij Ziggo altijd iets van 17,50 (was het destijds) voor de kabeldoorgifte van televisie. Daarom zijn ze veelal ook duurder dan een DSL-concurrent die écht internet-only levert. Daarnaast is hun instappakket onevenredig duur waardoor je al gauw de middelste optie hebt. Dan zit je zo aan €60 euro terwijl je voor de DSL-concurrent op basis van een budget reseller rond de €30 zit.
19 jaar geleden was dat al zo, en daarom heb ik een enorme hekel aan Ziggo. Blijkbaar is dat nog steeds zo? Ze zullen vast goede economen/wiskundigen in dienst hebben die doorberekend hebben dat die paar psychopaten die enkel internet en geen tv willen een verwaarloosbare groep is qua omzet. Maar oh god I hate those guys.
Het is technisch ook niet te doen om het kabeltelevisiesignaal niet mee te zenden, dus ik snap op zich wel waarom ze dat verplicht willen laten afnemen. Anders gaat iedereen straks internet-only maar stiekem toch wel gewoon TV kijken. De smartcard-beperking werkt maar deels, de doorgifte voor diverse zenders werkt gewoon zonder smartcard.

Denk dat het aandeel televisiekijkers gewoon nog best groot is. Veel providers willen je triple-play door de strot duwen voor verhoogde lock-in en loyaliteit, terwijl ik het allerminimaalste pakket wil met gewoon rap internet. Er zijn maar weinig aanbieders die zich in dat spectrum bevinden, en het zorgt dus ook wel voor af en toe moeten overstappen.
Maar dat is een technisch probleem, dat een deel van het signaal blijkbaar niet te blokkeren valt voor fervente TV-haters zoals ik. Het blijft vaag: je bent overal kaal, je koopt bij de supermarkt een fles azijn en je krijgt er een zakkam bij. Maar akkoord. Dan doe ik wel geen zaken met ze. Ik had gehoopt dat het aantal mensen dat via de kabel TV kijkt zou afnemen door terugkijken via internet en netflix en consorten. Blijkbaar niet. Pure nieuwsgierigheid: Wat zag je onlangs op TV dat je de moeite van het kijken waard vond?
ook voor mij het is de reden niet voor Ziggo te kiezen. Ze zijn zo veel duurder voor lager aanbod. Dat je er dan TV bij hebt interesseert me niet. Nederland 1, 2 en 3 zitten al gewoon via live TV in mijn TV ingebakken, de commerciëlen kijk ik nooit live.

Voor veel mensen zal het wel interessant zijn, prima, voor mij niet :-)

Trouwens, is dat signaal niet gewoon digitaal tegenwoordig? Als je een decoder nodig hebt kunnen ze de digitale TV gewoon niet aan jou geven als je daar niet aan wilt mee betalen.
Bij Ziggo zit er altijd TV signaal op de kabel. Als je bij Ziggo internet afneemt, zit er altijd tv bij. Sluit maar eens een tv aan op je aansluiting, je krijgt gewoon beeld.
Dat is steeds minder het geval, daar analoge TV er uit gaat. Voor DTV heb je toch een decoder met bijbehorend kaartje nodig.
Je hebt nog steeds een digitaal TV signaal op de kabel, dat zonder kaartje te ontvangen is. Het basispakket.
Dat gaat toch alleen om de zenders van de publieke omroep? Voor alle commerciële zenders heb je voor zover ik weet een kaartje nodig?

(Maar ik heb KPN Glas, dus mogelijk is het veranderd?)
Nee. Ziggo geeft het basispakket in SD kwaliteit door. Wat vroeger analoog was is nu in iets betere kwaliteit te ontvangen. Dus alle zenders die je vroeger analoog ontving, krijg je nu ook nog steeds.

Wil je HD, dan heb je wel een kaartje nodig.
Voor DTV van Ziggo heb je geen decoder nodig, dat is alleen nodig voor het interactieve abbo als je dat hebt.

Toen Ziggo analoog afsloot, was het tijd voor de tweede TV in huis (bij mijn ouders) deze te vervangen naar een TV met geschikte tuner (DVB-C), het enige wat er in gaat in COAX. Inmiddels hebben ze glasvezel via Trined en is Ziggo eruit, het enige wat er hoefde te gebeuren was de digitale kanalen in de TV te programmeren.
Dit kan bij KPN toch ook? Ik spoel altijd de reclame blokken door als ik via de gids iets terugkijk.
Bij ons kan dit alleen bij de publieke zenders, bij de commerciele zenders is het bij ons geblokkeerd.
Net even getest... werkt inderdaad niet bij RTL/SBS. U heeft gelijk, heb die zender nooit gebruikt denk ik. Al kan ik mij herinneren dat het bij NatGeo of zo wel kan, of ook niet?

Waarom kan dit bij Ziggo wel? Omdat je dan een lokale HDD hebt? Ipv het terugkijkt via een stream?

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 30 april 2020 09:58]

Bij KPN kan dit ook bij opgenomen uitzendingen. Alleen 'terugkijken' via Interactieve TV kan je niet doorspoelen. Dat is volgens mij bij Ziggo niet anders.
Bij Caiway (glas) kan het zelfs niet bij opgenomen programma's.... dus vandaar hier lekker een NLZiet abo erbij, daar worden de reclames er zelfs nog netjes voor je uitgeknipt
bij mijn caiway kan het wel. ligt misschien aan de ontvanger

[Reactie gewijzigd door Jermak op 30 april 2020 21:49]

Waarom kan dit bij Ziggo wel?
bij opgenomen prograama's ... Kan vziw bij iedereen...
Bij KPN (glasvezel) kan ik opgenomen programma's altijd reclame doorspoelen, dus ook van commerciële.
Echter zodra je terugkijken gaat doen is het opeens geblokkeerd en moet je wel reclame meekijken 8)7
Opnemen is een ander product dan terug / uitgesteld kijken met andere voorwaarden (licenties etc.)
Jij kan met kpn reclames doorspoelen op de RTL kanalen? Zonder dat je het hebt opgenomen of alleen bij opgenomen series/TV?
Als het goed is kan je bij KPN de publieke altijd doorspoelen en RTL e.d. alleen als je het zelf hebt opgenomen.
En zo werkt het volgens mij bij Ziggo idem dito

[Reactie gewijzigd door Jesse89 op 30 april 2020 09:51]

Ik weet dat het bij Ziggo zo werkt, daarom mijn vraag. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat RTL het bij KPn wel toelaat om de reclames door te spoelen.
Als het niet anders is dan een jaar geleden dan is het zoals ik beschreef: Je kan bij KPN zenders als RTL alleen doorspoelen als je het opname pakket hebt en het programma van te voren hebt opgenomen.
Niet bij de commerciëlen.
Tweak biedt die 1Gbit alleen aan op hun eigen netwerk, wat dat betreft net zo erg als KPN. Hier komen ze bv niet verder als 100Mbit terwijl bv T-mobile wel 500Mbit levert en dan de prijs van die 100Mbit is niets beter dan wat de rest aanbiedt. Gemiste kans als je het mij vraagt.
Tweak biedt alleen geen gigabit op het KPN netwerk. Op alle andere netwerken (waaronder hun eigen netwerk, en lokale initiatieven) kan je gewoon gigabit krijgen.

Dat is een beperking die KPN oplegt overigens, niet tweak
Alleen zijn er genoeg dorpen/steden die non KPN glasvezel hebben waar Tweak niet zit.
KPN staat bij ons niemand toe meer aan te bieden dan 500MB, dus Tweak kan dat ook niet aanbieden. Dat zouden ze wel graag willen overigens.
En dat is ook eindig .... 1Gb komt er aan!
dat had ik helemaal gemist. Dat is leuk om te zien! Ik zie nu dat ik inderdaad ok 1000/500 mag kopen. Niet 1000/1000 nog helaas.

[Reactie gewijzigd door Arokh op 30 april 2020 13:31]

Tot de tweede helft 2020 staat er bij, dan is die limiet er ook af. Nog even afzien met "maar" 500Mb upload 8)7
Precies dat. Dat reclame TV model moet ook echt eens op de schop. Heb mijn Ziggo kastje al weken zo niet maanden uitstaan.
Heb van dichtbij meegemaakt hoe een snel groeiend en ambitieus bedrijf (Reggefiber) is overgenomen om vervolgens actief minder glasvezel punten aan te sluiten en zo veel te treineren als mogelijk. Dus ik ben blij als KPN niet meer bestaat.Hoe 1 bedrijf gewoon 5 jaar innovatie en vooruitgang kan tegenhouden....
Alleen was die gestaakte uitrol de schuld van de ACM, niet van KPN.
Reggefiber was ambitieus genoeg om voor veel geld alles te verkopen aan KPN... Uiteindelijk draait alles om geld en wie er wil investeren....
KPN wijt dat aan felle concurrentie, vooral op de vaste markt. Daar vechten drie providers nu om klanten voor vast-mobiel-abonnementen, namelijk KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile. Er is ook andere concurrentie. "Dat is te zien in agressieve promoties in de vaste markt en door toegenomen concurrentie van lokale glasvezelaanbieders in landelijke gebieden", aldus KPN.
Is dit een reactie in de trend van "wij als WCeend.."? Want zie weinig concurrentie en agressieve promoties in deze markt? Sterker nog, heb idee dat deze markt al jaren zeer saai is. Mijn internet abonnement + telefoon abonnement is al jaren hetzelfde en kan nog steeds geen beter deal vinden. Misschien als ik actief zoek zou ik best wat kunnen vinden, maar dat staat haaks op de agressieve promoties.
Precies dit dacht ik.

Concurrentie my ass: zo lang mogelijk wachten met upgraden van infrastructuur en de centen blijven innen. Zodra iemand anders in de markt stapt voor aanleg van glasvezel, dan heel toevallig in dat gebied ook een project starten, en zodra de andere dan denkt nu is het niet meer lucratief voor mij, dan weer het upgrade plan op de lange baan schuiven.

Wat mij betreft moeten ze KPN en Ziggo allebei keihard aanpakken. Want met z'n tweeën hebben ze te veel invloed op de hele markt in Nederland.

Ah kijk, nog iemand die dit ziet

[Reactie gewijzigd door dangerpaki op 30 april 2020 09:34]

Mooi voorbeeld van het wachten op concurrentie is in Deurne.
E-fiber gaat glasvezel aanleggen, een tijdje erna heeft KPN besloten om alleen in de kern ook glasvezel te leggen, dit dan wel zodat maar 1x de stoep open moet.
Zover ik weet gaat dit al jaren zo. Onderhoudt en aanleg worden vaak overlegt met ander partijen zoals die in de water, gas, elektriciteit en riolering. Het stuken goedkoper dan zelf een sleuf graven.
Er is voor mij al een plek in hell gereserveerd. Maar is dit niet precies wat mensen ook doen.

Ik bedoel ik "ken" mensen die dit doen en ook blijven doen. Waarom zou je jezelf verbeteren als je daar toch niks van terugziet.
Dit! Goed omschreven. Ik wacht al jááááren op vezels. Den Haag
Ze hebben er ook een houtje van (zowel Ziggo als KPN) om een berg aan marketing uit te geven gepaard met allerlei troep in de brievenbus als er een animo check voor glas gaande is in een regio, terwijl ze amper wat te bieden hebben(hier is dat dan ook niet gehaald).
Vooral eigen belang met die giganten(om nog maar niet te speken over de verschrikkelijke monopolistische abonnementsvormen van Ziggo ), van mij mogen ze een flinke trap op de knieën krijgen...

[Reactie gewijzigd door CHBN op 30 april 2020 11:39]

Dat zo lang mogelijk wachten kan ik be-amen.

Er komtbeen snelheidverhoging aan.... uitstel ..nee nu december 2018 en ga zo maar door ...

Als het mee zit eind mei eindelijk 100 mbit . Na zoveel jaar maar wel betalen voor 100 ,daar heb ik dus laatsts even 10 euro per maand afgesnoept ....ivm maximaal 50 leveren en als ik op papier overstap naar goedkoper abbo verlies ik te veel extras waar ik bij het andere abbo wel recht op heb
Ze hebben het over de glasvezel die ze niet zelf uitrollen. Bij mijn ouders kan KPN bijvoorbeeld alleen ADSL leveren, maar is er sinds kort ook een lokaal glasvezel project. Ik geloof dat je daar €50 betaald voor 1Gb. Dat is nogal heftige concurrentie zou ik zeggen. Als dat hier zou kunnen wist ik het wel. Dat is ruim €10 minder dan wat ik bij XS4ALL voor mijn 200mbit lijn betaal.
Hier (Arnhem Zuid) precies hetzelfde. Hier kun je alleen ADSL krijgen (wel pair bondig) of Ziggo. Kpn maakt geen enkele aanstalte om glasvezel hier mogelijk te maken sinds ze reggefiber overgenomen hebben.
Ik heb enkele jaren in Arnhem-Zuid gewoond en kreeg al snel de belofte dat de ADSL-lijn geüpgraded zou worden. Ik blij, want met 24/6 was niet echt te leven. De beloofde 3 - 6 maanden werden ruim 3 jaar! Overstappen op de kabel was geen optie en verder was er ook geen concurrentie op mijn adres. Lekker iedereen uitknijpen.
Ik ben recent verhuisd en zou willen dat ik hier de situatie had zoals in Arnhem Zuid toen. Ik heb nu de keuze uit een 15/0.8mbit DSL lijntje en ..... niks. Had destijds gewoon een 40/4 Ziggo en dat was op zich al voldoende. Het is vooral de lage upload die een probleem is hier want als 1 telefoon besluit foto's te gaan backupen naar de cloud dan is internet hier niet vooruit te branden. Gelukkig krijgen we hier binnenkort glasvezel, maar dat ging ook niet zonder slag of stoot: aequitas in 'nieuws: Glasvezel buitenaf heet nu Delta Fiber Netwerk en focust...
KPN begon hier (Zeevang) met het upgraden van het adsl-netwerk toen het glasvezelnetwerk bijna klaar was. Ik was een paar weken op glas aangesloten toen ik een heel blij kaartje in de bus kreeg waarop KPN vertelde wat de nieuwe mogelijkheden zijn. Dat is mosterd na de maaltijd, omdat al heel lang bekend was dat hier glas gelegd zou worden. Voor alles in 1 van Telfort betaalde ik 45 euro voor een krappe 30/8-verbinding. Nu heb ik 560/500 voor 54 euro. En superstabiel en veel mooier beeld op tv.
Tja, op die manier raakt KPN wel klanten kwijt.

Ik ben wel benieuwd hoe snel de prijs dadelijk omhoog gaat.
Hier legt KPN inmiddels gewoon glasvezel aan in een dorpje in Friesland en de intentie om vervolgens de rest van de gemeente ook mee te pakken. Het buitengebied had al glasvezel (lokale kabelboer die meer vraagt voor glasvezel dan KPN), maar de dorpen weer niet. Dus KPN is inmiddels al weer flink bezig.

Ik had tot voor kort ook de hoop opgegeven maar kwam er toen bij toeval achter dat KPN glas ging aanleggen, ruim een halfjaar eerder voordat het in de media bekend werd gemaakt. (Was per ongeluk zichtbaar op de website van KPN)

KPN wil voor 2021 nog een miljoen aansluitingen extra realiseren. Dus er is een kans dat ook andere gebieden binnenkort alsnog van glas worden voorzien.

Hier was trouwens geen andere partij bereid om glasvezel aan te leggen, KPN was daadwerkelijk de eerste. De stunts die KPN doet om een lokale concurrent bij aanleg te weren is dan weer niet goed te praten.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 30 april 2020 11:08]

Glasvezel aanleggen in kleine gebieden kost toch verschrikkelijk veel en is toch niet echt de moeite waard gezien de kleinere doelgroep?

Of is kabel/telefoonlijn upgraden zo duur dat glasvezel aanleggen betere deal is?
Glasvezel in het buitengebied bleek gouden handel. Ja het kost meer per huis om uit te rollen, maar er ligt veelal ook geen kabel. Dus je hoeft als aanbieder alleen maar met KPN ADSL te concurreren. In de gebieden waar het hier om gaat levert DSL maximaal 8mbps down en 1 mbps up. Niet echt Corona/Zoom/Teams proof.

Nu zien de meeste stadslui de plattelanders als domme boeren, maar dat valt in de praktijk toch mee. Veel bewoners van het platteland zijn kundige en hoogopgeleide ondernemers met bedrijven die enkele tonnen omzetten. Dit doen zij veelal door het exploiteren van flora dan wel fauna, maar ook met allerlei daaraan gerelateerde activiteiten. Op locaties die nu niet meer de traditionele agrarische bestemming hebben zijn ofwel andere bedrijven begonnen, ofwel gefortuneerden gaan wonen die graag landelijk en met ruimte wilden wonen.

Toen de business cases voor deze netwerken gemaakt moesten worden, werd er gedacht dat de bank de meerkosten per aansluiting moest financieren. Zelfs met de huidige rentes kost dit echt geld. Klanten kregen de mogelijkheid om het bedrag (meestal ongeveer 2000 euro) vooraf te betalen. Nu blijkt dat de ondernemers in de buitengebieden dit massaal doen. Gaat gewoon van de winst af en klaar. Voor de glasvezelinitiatieven is dit fantastisch. Waar ze dachten 100% te moeten lenen, bleek er opeens een karrevracht aan cash beschikbaar te zijn.

Nu is er een glasvezeloorlog in het buitengebied.
Niet alleen ondernemers, hier als particulier geen seconde over hoeven na te denken, die 2000 euro was het dubbel en dwars waard (van 2 naar 1000 mbit).
Ik zei ook "gefortuneerden" ;-)
Bedankt!
Nu is er een glasvezeloorlog in het buitengebied.
Lijkt mij positief gezien de ontbrekende concurrentie met betrekking in kleien gehuchten
Totdat de initiele reserves opdrogen, onderdelen vervanging nodig hebben.
IMHO zou de overheid de kabel moeten verzorgen, ISP's de diensten. Oh nee wacht, dat is terug naar de jaren 70. De regering heeft besloten meer concurrentie mogelijk te maken door openbare diensten te commercialiseren, weg landelijke communicatie, energie, zorgverlening. Dankjewel politiek voor de huidige situatie..
Glasvezel aanleggen is precies wat hier gedaan is: https://www.midden-brabantglas.nl/
Midden-BrabantGlas is een burgerinitiatief dat zich sinds een eind 2015 inzet om bewoners in de buitengebieden van Baarle Nassau, Alphen-Chaam, Gilze en Rijen, Dongen, Waalwijk, Heusden, een deel van Den Bosch, Vught, Haaren, een deel Oisterwijk, Tilburg en Goirle bij elkaar te brengen om zelf via een coöperatief model zonder winstoogmerk een glasvezelnetwerk in het buitengebied aan te gaan laten leggen.

Ben blij dat ik hier gestapt ben, en heb nu een hele mooie glasvezel aansluiting.
Hiervoor hadden jullie ADSL van KPN? En hoeveel sneller is het geworden dan precies?
Hier hetzelfde (ook midden Brabant glas), eerst adsl (2 mbit), daarna nog een paar jaar 4G (10 mbit, ook met buitenantenne) en nu glas (1000/1000).

[Reactie gewijzigd door FoxLenny op 30 april 2020 10:15]

Hoe snel het is ligt aan de provider die je kiest. Er zijn voor de consument een paar aanbieders waar je uit kan kiezen. Wil je alleen internet, dan kun je bij NetRebel terecht voor 1Gbit up/down. Bij de andere aanbieders kun je ook voor tv en telefonie kiezen. Daar kom je op 500 Mbit symmetrische uit.

Wil je zakelijke gaan, dan zijn er mogelijkheden om nog sneller te gaan.

Praktijk snelheid van grote downloads van bijvoorbeeld Steam games: 100-110MB/s.
Ik had twee keuzes voor glasvezel:

1) KPN
2) Andere aanbieder(s) die gebruik maakt van de hardware en infrastructuur van KPN met zeer twijfelachtige service
3) T-Mobile

Ja dan is de keuze snel gemaakt, welke concurrentie heeft KPN het hier over dan?
Die slechte service bij optie 2 wordt schromelijk overschat. Hoe vaak heb je die als techneut nou nodig? Nagenoeg de enige keer dat je problemen met je lijn kan hebben is het toch KPN-breed en zou je dit met je XS4ALL Triple XL Premium Gold abbo ook hebben gehad. Snap ook niet waarom mensen ooit first-party KPN klant zijn. Vreselijk duur. Voor telefonie zie je precies hetzelfde. Zit altijd bij resellers en nooit problemen.
Jonaz is bijvoorbeeld een andere aanbieder die geen gebruik maakt van de infrastructuur van KPN en ze zijn aanzienlijk goedkoper. 39,99 p/m voor een 1Gbps/1Gbps ftth verbinding.
Jonaz is een aanbieder die je het beste maar kan vermijden. Lees het Jonaz ervaring Topic maar

Erg jammer, ik zit nu 2 jaar bij T-Mobile en heel leuk dat je 1gb lijn hebt voor €25 maar die storingen komen me keel uit. Ook sinds de overstap van KPN haal ik met mijn VPN verbinding nog maar 1/3e van de snelheid die ik had bij KPN. Eigen router ertussen lost het ook niet op.

Het is dat het €55 kost voor 500/500 dat gaat me echt te ver, maar in de 4 jaar daarvoor bij KPN op glasvezel werkelijk nooit problemen gehad. Klantenservice is binnen 10 minuten bereikbaar (bij t mobile meerdere keren meer dan een uur mochten wachten)
Jonaz is prima, snel internet voor weinig (1 Gbit GPon, in de praktijk 800 MBit up/down voor 40 euro). Heb het naast Ziggo televisie. Probleem bij Jonaz was wel altijd de customer support maar die heb ik al tijden niet nodig gehad; zeer stabiel allemaal.
Ik heb nu bijna 5 jaar T-mobile thuis en heb slechts 1 keer een storing gehad, toen met dat akkefietje dat alles via Duitsland liep. Buiten dat nog nooit een verbroken verbinding of andere problemen. Wil wel aantekenen dat ik exclusief eigen apparatuur gebruik van A tot Z. De vezel gaat direct in een eigen switch ipv de omvormer en die switch is dan ook tevens de router. Werkt nu al bijna 5 jaar feilloos, en dat voor 25 euro per maand.
Voor mijn gevoel had ik die opties niet. En de aanbieding die ze hadden was dan wel weer fijn.
Maar vind niet dat KPN moet zeuren over concurrentie terwijl ze genoeg uitgekocht hebben...
Wie bied er verder aan op dit netwerk?
Wij hadden ook de KPN opgezegd om over te stappen, we kregen echter een nieuw aanbod wat we niet konden weigeren, dus blijft het voorlopig bij KPN.
Dat is dus het probleem ook, zolang je betaalt is het prima als je opzegt kan het ineens goedkoper 🙄
Daarom altijd aan het einde van je abonnement bellen om op te zeggen, dan krijg je vaak een goed aanbod.
Klopt. Ik kreeg ook zo’n belletje. Of ik toch liever niet wilde blijven... Ik had mijn redenen (optelsom), maar die argumenten werden “gewoon” bij KPN naast zich neergelegd (“meneer, ik heb nog nooit gehoord dat mensen daaróm hun abonnement op gingen zeggen”) en ik mocht/ moest toch maar weer bij KPN blijven “want er is weer een flinke korting”.
Korting kreeg ik immers ook bij mijn nieuwe abo O-)
Inderdaad, je krijgt een goed aanbod. Maar niet hetzelfde of beter dan de "concurrent". Tussen haakjes omdat het in dit geval ging om KPN vs Youfone.
Een paar weken geleden het volgende vergeleken: glasvezel internet only 200/200.
Youfone geeft 50% korting de eerste 6 maanden, KPN ook maar alleen bij nieuwe klanten.
Bij afdeling opzeggen kon KPN wel een aanbod doen, maar niet hetzelfde of beter dan Youfone.

De afgelopen jaren heb ik dit elk jaar gedaan, en toen lukte dit nog wel bij KPN.
Dus ja, zo verlies je klanten inderdaad.
KPN (en Ziggo) konden mij toch niet de prijs bieden die ik via E-Fiber / Tweak krijg, zelfs niet in verhouding.
KPN ( xDSL only tot 100Mb ) kost me zo'n 50€ Ziggo tot 500Mb - 85€

Beiden een max upload die uitermate bedroevend is, maar ik kreeg ten hoogste 3 maanden 50% korting, en 6 maanden Fox-Sport ( alsof je daar NU iets aan hebt ;) )

Dus Tweak wordt het ( helaas kwam Freedom nét te laat erbij, anders hadden die mijn voorkeur gehad )
Eerste 6 maanden geen abonnementskosten, en daarna 42€/m
Maar dat is bij mensen toch ook het geval? Opeens kan het.
Bij welk bedrijf is dat niet zo? Je hebt liever nog een beetje omzet uit klant X dan helemaal geen omzet meer. Bovendien is het vaak een tijdelijke korting, en als die klant dan niet weer opnieuw in de pen klimt zit zo iemand zo weer op het oude tarief.
Mijn vrouw maakte het ook mee: bij het opzeggen van de Donald Duck "te duur" krijg je een aanbod om voor half geld je abonnement voort te zetten. Vaker dreigen op te zeggen ?
Ik ben ook overgestapt, was altijd vaste klant van KPN. Het aanbod van Tweak (gigabit) + NLZiet was echter goedkoper en had dan nog sneller internet ook. KPN heeft toen geen beter aanbod gedaan.
Concreet zeg je dus dankjewel dat je goed genomen bent...ik snap dat het netto goedkoper uitvalt, maar op de lange termijn naai je jezelf en ook anderen een beetje, maar dat helpt alleen als iedereen principieel KPN laat blijken daar niet van gediend te zijn...
Het is een beetje jammer dat dit de nieuwe norm is geworden. Je ziet het ook veel bij energiebedrijven en banken. Klantenloyaliteit wordt niet meer gewaardeerd, behouden klanten is geen KPI voor management, alleen nieuwe klanten. Dus er wordt budget vrijgemaakt voor marketing en promotie. Daarbij worden nieuwe klanten "beloond" met ene korting of een kadootje. Maar bestaande klanten krijgen niks. Sterker nog, de prijzen gaan alleen maar omhoog. Er zijn een paar uitzonderingen, helaas zijn deze vaak moeilijk te vinden tussen al het gepromote aanbod.
Is niet helemaal waar, bij Vattenfall heb je spaarpunten en korting als je langer lid blijft, ING heeft rentepunten en zo zullen er nog wel wat meer voorbeelden zijn dat ze proberen bestaande klanten toch wat extra's te bieden.
Maar vaak zijn dit kortingen op de adviesprijs en is het assortiment beperkt. Als je even googlet vind je hetzelfde product voor die prijs ook ergens anders.
Vattenfall heeft ook een constructie dat je korting krijgt naarmate je langer klant blijft. Maar deze is dan weer alleen op de stroom prijs. Waardoor het voordeel dan effectief in het niet valt met de gas kosten. Vooral als je het vergelijkt met elk jaar overstappen en de 200,- euro die je dan gemiddeld terugkrijgt.
Het grootste probleem zit hem in de service denk ik
Dat hebben alle EX staats bedrijven PTT post - NS - e.d.
Die zijn alleen heerser geweest zonder concurrentie dus service geven hebben ze toen niet geleerd
En waarom zou je het beleid veranderen als je er groot mee geworden bent
99% van de klanten yeeft nooit de klantenservice nodig. Degene die dat wel hebben hebben of net pech met defecte hardware of zelf een probleem veroorzaakt of een probleem aan de vaste lijn en zoiezo een monteur nodig of ze nou bij kpn of elders zaten.
En dat kan je bij iedere provider wel oplossen.
Ik hop zo vaak ik kan naar de goedkoopste oplossing en heb ondertussen tele2, T-Mobile,kpn,simpel,youfone, Telfort,ben en ziggo/a2000/upc gehad en klantenservice was nooit echt een probleem. Nooit nodig gehad of het was binnen een paar minuten geregeld (bijvoorbeeld blocken betaalde telefoonnummers of uitzetten voicemail of ipv6 uitzetten).

Ik heb werkelijk geen idee waarom mensen voor zichzelf proberen goed te praten meer te betalen voor in nederland prima werkend internet. Zonde van het geld.
Ben ook weggegaan bij KPN- om meerdere redenen.
Ik heb ook de kleinere glasvezel abonnementen overwogen- ik kijk toch ook nog wel TV, maar durfde het toch niet aan. Ik wist niet hoe kwalitatief goed/ slecht die zijn op beide punt en en ik wil toch wel een (beetje) kwaliteit. Ben daarom bij T-Mobile terecht gekomen.
(Buiten die wifi storing van de week geen problemen gehad).
Is hier iemand die ervaring heeft met een kleine glasvezel aanbieder?
Het zijn allemaal 'kleine' aanbieders.
Vrijwel allemaal resellers op een netwerk van een andere partij ( of KPN, of E-Fiber, en zo zijn er nog een paar )
Het werkt voornamelijk zoals de energiemarkt, één backbone, en daarover lopen de diensten.

Ik heb het voor E-Fiber bekeken, maar ze bieden allemaal hetzelfde, maar de ene 'verdiend' aan de TVpakketten, de andere vraagt 5€ voor een app, en nummer drie is goedkoper op de maandrekening, maar biedt dan geen Sport of Film1 aan.
Mijn keuze was dan uiteindelijk uit 'gevoel' - Tweak was één van de meest 'vrije' aanbieders, die dicht naar XS4ALL neigden.
Had Freedom er 3 maanden geleden bij gestaan, had ik die genomen ( ondanks dat die een paar centen duurder zou zijn )
Bij T-Mobile moet je zeker niet zijn voor kwaliteit hoor.
Een kleinere aanbieder zal veel beter zijn best doen de kwaliteit hoog te houden. Je kan daarom echt veel beter bij een kleinere club zitten, veel directer contact en vaak ook veel sneller een oplossing.

Bron (en zo zijn er nog extreem veel meer 8)7 );
nieuws: Klanten hebben last van storing bij T-Mobile Thuis - update
nieuws: T-Mobile Thuis heeft storing - update 2
nieuws: T-Mobile heeft een landelijke storing - update 2
nieuws: T-Mobile draait routering internetverkeer via Deutsche Telekom terug
nieuws: T-Mobile blijft internet via Duitsland routeren, toezichthouder bekij...
nieuws: T-Mobile: terugzetten routering naar AMS-IX gebeurt in komende nachten


Edit; dat ik een -1 krijgt zegt eigenlijk al genoeg dat een goed onderbouwd artikel alsnog als kritiek wordt gezien.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 30 april 2020 09:42]

T-Mobile 100/100 up/down voor €32.50 per maand al 2 jaar en rete stabiel.

Routering heeft paar dagen voor beetje vertraging gezorgd (maar als je geen online multiplayer games speelt merkte je dat nauwelijks) verder 1x een storing van paar uur meegemaakt.

Aanrader dus!
En "beter contact" dat wil ik helemaal niet, internet moet gewoon goed werken. Geen contact nodig.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 30 april 2020 09:38]

Als je daar genoegen mee neemt met een storing van een paar uur en vertraging voor dagen dan is dat natuurlijk prima.

Kwaliteit is dat echter niet te noemen.
Heb je de storingen bij KPN en Vodafone dan al eens bekeken? Want in elk geval mijn vader met KPN en buur met Ziggo hebben juist regelmatig last van storingen.

Ik haal altijd max snelheid met lage latencty, 1x paar uur storing in 2 jaar tijd vind ik inderdaad prima, sterker, dat noem ik absoluut top..
Nog sterker, ga jij maar vertellen welke ISP garantie biedt storingsvrij te zijn :)

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 30 april 2020 10:08]

Al jaren Telfort klant (KPN). Ik kan me de laatste storing niet meer herinneren.
Ik ben al 7 jaar vaste klant bij Telfort en heb nog nooit een storing gehad, dit monitor ik ook.
Fijn dat het bij jou goed werkt, helaas geldt dat niet voor iedereen.

Ik dacht ook, wat kan er nu misgaan bij een overstap van glasvezel naar glasvezel..

Nou, een heleboel, hoge ping, download/upload snelheden die niet gehaald worden, wegvallende verbinding in de avond..

Ben helemaal klaar met die bende, gelukkig ben ik er zo vanaf!
ja dan was ik zeker ook heel snel weggeweest..
Ik begrijp dat je bij T-Mobile in 2 verschillende netwerken kan zitten, de ene is WBA (KPN) de ander is wat minder "WBA" en 'meer' T-Mobile zelf.. op het forum op GoT staat hoe je dat kan checken dacht ik en volgens mij heb ik het laatste.
Grapjas.. Een hoop kleine aanbieders zijn juist grotere beunhazen dan een T-mobile. Je kunt wel een hoop nieuws linkjes plaatsen, maar van andere aanbieders kun je vergelijkbare linkjes plaatsen.
Ik zeg niet dat T-mobile goed is, maar om nu te zeggen dat kleine aanbieders beter hun best doen gaat mij toch echt te ver.
Elke provider heeft wel eens ernstige storingen gehad.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee