KPN activeerde 77.000 glasvezelaansluitingen afgelopen kwartaal

KPN heeft in het eerste kwartaal van 2021 106.000 huishoudens aangesloten op zijn glasvezelnetwerk en 77.000 glasvezelaansluitingen geactiveerd. Volgens het bedrijf ligt de verhouding tussen aansluiting en activatie op 54 procent.

De activatie van glasvezelnetwerken lag in het afgelopen kwartaal hoger dan vorig kwartaal, toen 46.000 fiberaansluitingen geactiveerd werden, en in het eerste kwartaal van 2020, toen het om 32.000 activaties ging. Netto kreeg KPN er afgelopen kwartaal 47.000 glasvezelklanten bij. De hoeveelheid aangelegde glasvezelaansluitingen lag iets lager dan vorig kwartaal, 106.000 versus 112.000 homes passed, maar kwam ruim boven het aantal van vorig jaar uit.

In totaal heeft KPN nu 2,89 miljoen huishoudens aangesloten op zijn glasvezelnetwerk. Daar moeten tot 2025 nog 2,5 miljoen huishoudens bijkomen. Daarmee zou het bedrijf tegen die tijd een dekking van 65 procent van alle Nederlandse huishoudens hebben. Het bedrijf is een joint venture met pensioenuitvoerder APG aangegaan om de aanleg te versnellen. Die joint venture moet gaan zorgen voor nog eens 685.000 glasvezelaansluitingen tegen 2025, in met name dorpen en andere minder dichtbevolkte gebieden. Daarmee zou KPN een dekking van 75 procent kunnen realiseren.

De aanleg van glasvezel gaat samen met het uitschakelen van kopernetwerken. KPN meldt dat dit met succes gebeurt in zes testregio's. Tegen 2023 gaat KPN op grote schaal zijn kopernetwerken deactiveren. Veel mensen stappen over naar glasvezel of kabel voor breedbandinternet. In totaal daalde het aantal KPN-klanten met breedband in het eerste kwartaal met 1000 klanten. Overigens betrof die daling vorig kwartaal nog 3000 breedbandklanten.

KPN's kwartaalomzet kwam uit op 1,29 miljard euro. Dat was 2,9 procent lager dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De nettowinst steeg met 18 procent tot 141 miljoen euro. KPN kon er 4000 postpaidklanten voor mobiele telefonie bijschrijven.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-04-2021 • 10:49

231 Linkedin

Reacties (231)

231
217
158
14
0
45
Wijzig sortering
Ja het gaat nu wel opeens in een treinvaart, wat beweegt KPN hier nu opeens toe? Bij ons hebben we laatst ook al een brief ontvangen voor werkzaamheden (KPNNetwerkNL). Merken ze nu dat er klanten weg gaan door het koperen netwerk? of zijn ze zo ver dat het nu helemaal uitgemolken is en het nu wel moet aankomen met glasvezel.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 30 april 2021 10:52]

Ze verloren te veel marktaandeel tov van Ziggo in DSL gebieden. Te vaak zaten mensen net te ver van de centrale af en kozen ze toch voor Ziggo. Daarbij zijn er een aantal concurrenten die in FTTH actief zijn, wat mogelijk pijn kan doen. De kosten voor uitrol zijn ook nog eens gedaald en financiering is relatief goedkoop. Daarbij rendeerden FTTH gebieden goed en konden wel de concurrentie aan met Ziggo. Ja, je kunt heel lang volhouden dat iets de beste strategie is op basis van powerpoints en voorspellingen, maar op een gegeven moment komen de echte getallen boven en verlies je de discussie.
Je vergeet een hele belangrijke trigger. In meerdere gebieden is er glasvezel aangekondigd vlak nadat een andere speler had door laten schemeren dat ze in dat gebied glas willen leggen. Het is volgens mij puur een trigger om de eerste te willen zijn. De concurrentie is immers vaak goedkoper en waarom zou men dan nog op het kpn glasnet willen?
KPN verglaasd hun private kopernetwerk of is daar al mee klaar. Daardoor hebben ze geen plicht aansluitingen tegen kostprijs aan derde providers te leveren. Had men een nieuw glasvezel netwerk aangelegd náást de koper, dan was dit een van de eisen. Nu dat dus niet meer hoeft, is glasvezel voor KPN óók interessant commercieel gezien.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 30 april 2021 11:06]

Met de huidige koper prijzen , zouden ze elke kabel uit grond moeten trekken.
het wordt zo steeds aantrekkelijker om het koper te vervangen
Met de verglazing van het kopernetwerk bedoel ik die van de wijkcentrales en het netwerk daartussen tot de core, niet van wijkcentrale tot deurmat (die je ziet en die jij bedoelt).

Glasvezel heeft meer bandbreedte en maakt een netwerk veel minder complex dan het dsl netwerk. DSL kan dan vanaf huis naar wijkcentrales best via koper (die al ligt) en vanuit wijkcentrale vervolgens via glasvezel verder. Je overdrijft dus lichtelijk. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 30 april 2021 12:01]

Ook het laatste stuk wordt ook vervangen. Omdat het Pots netwerk vervangen wordt door voip. Ik zit in een van de proef gebieden waar het al gebeurt is.https://www.kpnnetwerk.nl/over-kpn-netwerknl/nieuws/nieuws/kpn-zet-kopernetwerk-uit-in-glasvezelgebieden/
Klopt, uiteindelijk wordt alles vervangen inderdaad. Maar doordat KPN eerst het backbone netwerk heeft verglaasd, kan men dit nu doen. Zou er tot aan de deurmat geen glasvezel zijn, kan men natuurlijk ook geen glasvezel internet aanbieden. ;)
Overdrijven is ook een vak.
Je hebt voor €50 per maand een heel behoorlijk 100mbit abonnement bij onze groene vrienden met synchrone snelheid en een lage vertraging (ms). Qua product is het weer een tik beter dan internet over koperdraad.

Je hebt natuurlijk ook de keuze om kabelinternet te nemen in jouw dorp. Dat is al helemaal duur en ook al niet beter.
Bofkont. Ik haal 40MBit upload voor 75€ per maand. Download is dan wel 500Mbit. In theorie hè. Fijne is wel dat ik er een gratis straalkachel met afstandsbediening bij heb gekregen die ik niet gebruik.
Echt, ik snap niet waar je probleem zit. Kan je fijn jammeren dat Tweak goedkoper is maar daar heb je dus niks aan als het niet geleverd wordt.
Als je die niet gebruikt, heb je dus ook geen straalkachel, me dunkt. ;)
Meer dan 100 nodig voor wat? Het enige wat je er mee koopt is wat tijd. Met 100 kan je alles wel doen.
Ik werk vanuit huis en download en upload regelmatig gigabytes aan data. Dan is tijdwinst wel fijn. Als iets maar een minuut duurt ipv 10 scheelt dat wel veel, zeker omdat ik dat regelmatig doe. Maar 100 UL is in ieder geval beter dan die 30 van Ziggo. Maar je hebt gelijk, voor de rest is 100/100 snel genoeg voor alle andere zaken.
Als je regelmatig bestanden upload of download dan is dat wellicht een van de uitzonderingen. Ik zit zelf op ongeveer 20gb aan data per dag op mijn laptop, daarnaast wat ik stream op mijn tv. Dit is nooit een probleem geweest op 40mbit down en 4mbit up. Toen Ziggo het verhoogde naar 50/5 merkte ik het nauwelijks. Nu zit ik op 100/100.... Geen verschil. Tenzij ik echt grote bestanden heen en weer verplaats, dan ga je het echt merken. In juli krijg ik 1000/1000. Mijn wifi netwerk (iig een van de hotspots) gaat dat niet halen. De andere hotspots, geen idee, dat moet ik nog bekijken als het zo ver is, maar ik verwacht niet verder dan 500mbit te halen op de wifi.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 30 april 2021 20:14]

Met die redenatie zouden we volgens een zekere uitspraak ook nog op 640k zitten ipv de vele gigabytes nu.
Met het verschil dat je minder betaald als je voor de juiste max snelheid gaat. Het kan zijn dat je een uitzondering bent, maar bij de meeste mensen is de gebogen snelheid niet de berekende factor naar bijvoorbeeld zeer slechte wifi dekking. Bij dat laatste heb je niks aan een 100mbit verbinding laat staan hoger. Een 100mbit verbinding is al goed om gelijktijdig 4x streaming in 4k aan te bieden. Ik ken geen enkele huishouden waar dat tot het "normale" gebruik hoort.
Nogmaals, ik oordeel niet over of 100 Mbps voldoende is of niet (al is 100 millibit dan weer een ander uiterste... ;)). Ik zeg alleen, als je de vergelijking trekt naar de uitspraak waar ik op doel, je zo nooit een reden hebt om hoger te hoeven of te gaan, terwijl blijkbaar de behoefte er wel is.

En of ik nu 40 euro per maand betaal voor 1Gbit up- en download of 50-60 (zo uit mijn hoofd) voor 100Mbit up- en download, dan weet ik wel waar ik mijn geld aan uitgeef. ;)
Nee, zo moet je dat niet stellen. Er zijn zat mensen die dromen van 10M in Nederland. Ik kan zat usecases voorstellen waar je graag 500M of 1G wilt hebben, maar wat je daarmee kan is vrijwel altijd ook mogelijk met 100. Hij zegt dat hij het nodig heeft dus ik ben benieuwd waarvoor. Als hij zegt dat hij zo ongeduldig is als de pest dan kan ik daar wel begrip voor opbrengen.
Ik vermoed ook door de vele (kleine) andere initiatieven zoals bijv e-fiber. Ze moeten wel willen ze de grootste blijven.
Inderdaad. Als KPN het niet doet, doet E-Fiber het wel. En dan lopen er veel KPN-klanten weg...
En als een derde partij dit aanmeld, gaan ze ook actie ondernemen.

Grappig om te zien hoe hier in de gemeente nooit interesse was om glas aan te leggen ( buiten de veel te dure cityring )
E-Fiber gaat aanleggen, en 'spontaan' heeft onze nieuwbouwwijk als enige KPN-Glas mogelijkheden

Nu begrijp ik ook wel dan in een nieuwbouwwijk het 'eenvoudig' is, maar er is zelfs geen poging gedaan om de rest zover te krijgen, nu zijn het 30 woningen die beschikbaarheid hebben via KPN, de rest gaat over E-Fiber ( met bijbehorende prijs/snelheidsverschil - zo is Freedom over Efiber 40€, 1000/1000 en over KPNnetwerk 1000/500 á 84€ )
En als een derde partij dit aanmeld, gaan ze ook actie ondernemen.
Zo heeft KPN ook burgerinitiatieven in buitengebieden jaren vertraagd door opeens wel glasvezel in de goedkopere delen zoals dorpskernen aan te leggen waardoor de initiatieven niet meer rendabel waren. tweakers.net nos.nl
Ja hier in Zeist ook. Eerst heeft e-fiber maandenlang campagne gevoerd. Ik heb zelfs nog de buurt gemobiliseerd. Om vervolgens toen bleek dat er net niet genoeg interesse was in gesprek te gaan met de gemeente voor subsidie. Precies op dat moment komt kpn met een campagne en zegt het zonder subsidie te kunnen doen, waarnaar e-fiber heeft opgegeven. En idd kpn kan dit doen, heeft meer macht en kapitaal dan een kleine speler als e-fiber en wij consumenten betalen daarvoor de (veel) duurdere prijs.

Kan er nog steeds boos om worden
Onze gemeenteraad heeft nogal wat 'buitengebied' ondernemers in de achterban.
Ondanks dat de benodigde 30% niet gehaald was, is de gemeente toch over de brug gekomen, omdat E-Fiber beloofde dat ondanks Corona, iedereen aangesloten zou zijn voor 06-'22

KPN kon dit niet waarmaken, al heb ik geen idee waarom niet, want beide partijen moeten tussen gemeentes aan graven, en de dichtsbijzijnde glasvezel is een KPN gebied.
< ja, het werkt zo niet, I know, maar voor het gevoel moest E-Fiber meer kilometers maken >
Maar E-fiber heeft toch afgehaakt? https://www.ad.nl/utrecht...rekt-zich-terug~a3c81fba/

Of is er achter de schermen iets anders aan de hand. Ben wel nieuwschierig welke info je hebt.
Dit gaat over de aansluitingen hier, in Brabant.

Dat artikel van jou laat wel de billen van KPN wel heel duidelijk zien
Prima om een netwerk te delen, maar alleen als KPN dat in beheer heeft, en de prijs bepaald.

Over het netwerk van E-Fiber gaat de volle snelheid, en open ( naar de kant die wij als externe weten )
KPN is ook een open netwerk, maar wel duurder

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 3 mei 2021 09:38]

Oké bedankt voor je toelichting
Ik vind dat overigens wel een schrikbarend verschil van bijna 40 euro. Voor een 1000/500 bij KPN (84 euro) terwijl je voor 40 euro bij E-Fiber een 1000/1000 verbinding krijgt... Ik hoop dat hier wel wat aan gedaan wordt in de toekomst, want wilde zelf ook kijken naar een andere provider dan KPN, helaas zitten we aan hun vast.

Gezien je bij de concurrent bijna het dubbele betaald voor dezelfde snelheid, wat ook over het KPN netwerk gaat .
Dan schrik je al helemaal van de prijzen die nu gevraagd worden om op de 'zakelijke' cityring aangesloten te worden ;)

Kennis van ons wilde voor zijn drukkerij de boel op 'echt' internet aansluiten ( 2 jaar geleden, 4Mbit dSL max )
Hij kreeg de offerte, er werd vanaf het pop gerekend in meters, 6000€ graafkosten, en 1500€ aansluiten en testen, en maandelijks 99€ voor 50/50

Omdat er al geruchten waren qua E-Fiber heeft hij het afgehouden, maar er zijn al een aantal wél aangesloten op dat netwerk.
Nu heeft hij tijdelijk een UTPkabel naar de buren, die wel aangesloten zijn, en betaald de helft mee
Ja daar schrik je ook van, maar het is toch absurd dat een bedrijf als e-fiber 1000/1000 kan aanbieden voor 40 euro terwijl KPN 1000/500 aanbied voor 84 euro? Daarbij in Amerika bieden ze zo langzamerhand 10.000/10.000 aan via Google fibre voor 40 Dollar. Ja ik weet het meer mensen en ander geld eenheid, maar toch om die er eens bij te pakken voor de vergelijking.

En daarbij komt ook nog dat KPN/Ziggo het toch ieder jaar weer voor elkaar krijgen om de prijs op te hogen, we krijgen er niks voor terug (behalve bij Ziggo af en toe een snelheids verhoging).

Voor degene die KPN hebben, is het jullie ook opgevallen dat de TV reclames tegenwoordig ook langer duren? Ik had laatst namelijk een reclame blok van 15 minuten...
Die reclameblokken ligt niet aan de provider, dat is de zender zelf.
Dat hebben we bij Ziggo net zo goed ..

vorige week daarom mijn TV naar het laagste van het pakket gezet, scheelt me ook al 30€
Nu in afwachting tot het glas de meterkast inkomt, dan ben ik weer een paar jaar blij ;)
Dat vind ik het mooie van DeltaFiber / Delta, die hier glasvezel (ja het is nu definitief) gaat aanleggen: Geen 'verplicht' tv-pakket zoals bij Ziggo.

OK, in principe kun je bij Ziggo het tv-pakket weglaten, maar dat betaal je op € 1 na net zo veel…

Scheelt niet alleen geld, maar ik wil sowieso niet van Ziggo of wie dan ook afhankelijk zijn voor mijn tv/video on demand. Ik kijk Netflix en op het moment Prime erbij, soms het NOS journaal via een app.

Dit gaat een aardverschuiving worden in tv-land de komende jaren, want straks willen meer mensen van hun tv-pakket af en als mensen straks wél kunnen kiezen in gebieden waar glas ligt, dan kan Ziggo dat niet negeren. Dan moet Ziggo wel een 'kaal' internetpakket voor een lagere prijs aanbieden dan met hun tv-pakket.
Wij gaan nar Efiber, maar wil inderdaad ook niet van de Ziggo-TV af
Wat ik gezien heb, is dat de iptv oplossing van CanalDigitaal nou niet echt fantastisch te noemen is.

Ik ga een beetje vals spelen, door het ziggogo account van mijn schoonmoeder af en toe te misbruiken op de Chromecast+TV.
Wij kijken sowieso al minimaal lineaire TV, en hetgeen gekeken wordt, kijken we online.

Sinds ik F1tv heb, heb ik (gelukkig) ook Ziggo niet meer nodig voor die uitzendingen, aangezien ik me al sinds het begin ergerde aan de verslaggeving, het enige waardevolle was dat ze soms leuke interviews maakten.

Als abbo nu, heb ik het zakelijke pakket, en nu ik de next retour heb gedaan, is mijn rekening toch wel 30€ gezakt ( met de extra pakketten ook opgezegd )
betaal nu 52€ voor 400/40
Ik ga straks € 43 betalen voor 150/150 via Delta Fiber / Delta, inclusief behoud van vast nummer voor € 1 / maand.

Nu betaal ik € 54 voor 50/5, net opgehoogd naar 70/5 bij Ziggo. Daar zit wel TV bij, maar in feite doe ik daar weinig mee.

Netflix en Prima betaal ik uiteraard apart. Ik ga straks alles via die nieuwe Apple TV kijken. Misschien nemen er nog NLziet bij voor de publieke meuk, dat kijkt mijn vrouw nog wel eens.
Gezien je bij de concurrent bijna het dubbele betaald voor dezelfde snelheid, wat ook over het KPN netwerk gaat .
Dat mag die concurrent zelf bepalen, als die klanten heeft die het dubbele willen betalen: geen probleem. Wil die concurrent tegen de helft van KPN aanbieden ook geen probleem, maar dan maakt hij wel verlies op de inkoopprijs. De inkoopprijs voor een 1000/500 verbinding via KPN/WBA ligt (niet al te veel) onder de verkoopprijs van KPN die je hier noemt. KPN heeft bepaalde verplichtingen om wholesale verbindingen aan te bieden met gereguleerde prijzen (die dus ook intern voor KPN diensten gelden).
De vorige keer was het Reggefiber die glasvezel aanlegde. KPN nam Reggefiber over en stopte direct alle glasvezel activiteiten van Reggefiber.

Slechte zaak. Goed dat KPN nu kleinere glasvezel partijen niet overneemt en de nek omdraait als de vorige keer.

Daarbij is er ook T-Mobile die glasvezel aanlegt. Die vis is net iets te groot voor KPN om over te nemen. KPN legt nu wel glasvezel aan in gebieden waar T-Mobile ook net glasvezel aangelegd heeft.
Reggefiber en KPN werkte vanaf het begin al samen, de overname was ook al vele jaren van te voren al bekend. Buiten dat KPN o.a. de graafwerkzaamheden al uitvoerde.

Reggefiber is eigenlijk altijd al een beetje KPN geweest.
Nou.... Reggefiber legde daadwerkelijk provideronafhankelijk glasvezel aan in hoog tempo. KPN is daar meteen na overname van Reggefiber én bijna alle glasvezel-ISPs mee gestopt, en gaat dat ook niet meer provideronafhankelijk doen, behalve wat echt wettelijk noodzakelijk is. Ze proberen echt het randje op te zoeken van hoe monopolistisch ze kunnen zijn. Dat is Reggefiber nooit geweest, voor zover ik weet?
De uitspraak van het ACM dat glasvezel dezelfde monopolie regeltjes kreeg als koper kwam vlak na de overname.

KPN is gestopt omdat ze niet op hun eigen manier winst mochten maken op de glasvezel uitrol. Hun netwerk, hun regeltjes lijkt me.
Nou, gelukkig is dat niet de enige regel bij basisinfrastructuur die je maar beperkt vaker kan aanleggen. Iets met maatschappelijk verantwoord ondernemen ook.
En Reggefiber hield zich daarvoor al aan die regels, de enige reden dat het veranderde was toch echt monopolistengedrag van de KPN.
KPN is in veel opzichten een absoluut rukbedrijf die graag de monopolist wilt uithangen.

Maar dat ze de uitrol van glas op een erg laag pitje gezet hebben is naar mijn idee wel begrijpelijk. Het land verglazen kost vele miljarden euro's, als je daar niet een beetje winst op mag maken. Heb je een terugverdien termijn van vele decennia. KPN is een bedrijf, geen overheid. Die kijken niet naar "Als ik nu 20miljard investeer, heb ik in 2050 misschien geld verdient" .
Deze reactie brengt me op een idee:
Glasvezel is net als de elektra van te groot nationaal belang; dat hoort bij een netbeheerder!
De uitspraak van het ACM dat glasvezel dezelfde monopolie regeltjes kreeg als koper kwam vlak na de overname.

KPN is gestopt omdat ze niet op hun eigen manier winst mochten maken op de glasvezel uitrol. Hun netwerk, hun regeltjes lijkt me.
KPN wist vóór de overname wat ze overnamen en welke rendementen daar al dan niet op te behalen waren. Een logischere verklaring is dat de glasvezel een bedreiging werd die door de overname perfect geneutraliseerd kon worden. KPN is altijd een premium merk geweest. Het laatste dat KPN kan gebruiken is dat de snelheden van concurrenten dermate veel hoger liggen dat KPN niet meer als premium kan worden gezien. Bijkomend voordeel van de overname is dat de dag dat Docsis (kabel internet) te snel wordt KPN alsnog kan inzetten op glasvezel. Dat scenario is ondertussen uitgekomen. De uitrol van Docsis 3.1 is gestart en er is momenteel in DSL land niets dat mee kan komen met die snelheden (In de UK hebben ze vorig jaar 2200/214 Mbps gehaald). KPN gaat dus zoals verwacht inzetten op glasvezel.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 april 2021 14:16]

Voor de overname had het ACM nog geen uitspraak gedaan. De ACM heeft roet in het eten gegooid.
Voor de overname had het ACM nog geen uitspraak gedaan. De ACM heeft roet in het eten gegooid.
Reggefiber legde open netwerken aan. Dit is notabene door KPN zelf ingebracht bij het toestemming verlening in 2014:
(3a) Visie Partijen
...
Partijen wijzen er op dat nu, door middel van de verplichtingen op grond van het besluit marktanalyse ontbundelde toegang 2011, toegang tot glasvezelnetwerken geborgd is, de Remedie 2008 overbodig geworden is
Reggefiber legde al open netwerken aan en KPN heeft het zelf als argument gebruikt om de overname goedgekeurd te krijgen... Dan kun je toch niet beweren dat diezelfde openstelling later ineens een reden is om de boel stil te leggen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 april 2021 18:07]

Reggefiber, nu kpn netwerknl is een onafhankelijke dochter onderneming van kpn. Kpn netwerknl heeft in opdracht van de gemeente bij ons glasvezel geleverd. Providers kunnen vervolgens hun diensten gaan aanbieden. De eerste provider die de dienst beschikbaar stelt is dan wel vaak kpn. Na een aantal maanden heb je meer keuze in providers. Nu na bijna een jaar zelfs T-Mobile glasvezel, 1000/1000 voor €25 (dat is dan wel als je een unlimited tmobile abbo hebt). Dus glasvezel geleverd door kpn netwerknl en vanaf juni tmobile dienst. Ik zie de monopolie positie niet zo. Bij de coaxkabel duidelijk wel.
In reggefiber gebieden niet, daar moet KPN voldoen aan de ACM-regels. Daarom komen er ook geen nieuwe meer bij met die techniek. in nieuwe gebieden, met GPON, kan je daar ook t-mobile krijgen voor dat bedrag?
Bij mij is vorig jaar juli glasvezel aangelegd door kpn netwerknl. Toen dat opgeleverd werd kon je in het begin als enige de dienst van kpn afnemen. Na een aantal maanden kwamen er andere aanbieders bij die waarschijnlijk het kpn netwerk gebruiken om hun internet dienst aan te bieden. Sinds kort heeft T-Mobile echter ook glasvezel aangelegd. Dat gaat dus niet via het kpn netwerk. Vandaar dat ze 1000/1000 kunnen aanbieden terwijl je bij kpn dat niet kan krijgen. Het laatste stukje glasvezel, van de wijkkast naar mijn huis is nog steeds van kpn netwerknl, die verzorgen en onderhouden dat stukje infra. Het maakt dan niet uit welke provider zijn dienst aanbiedt. Al kan ik me voorstellen dat een provider ook voor dat laatste stukje glasvezel een onderhoud fee moet betalen.

Weer iemand hoe dat precies zit? Het belangrijke en wat ik tot nu toe heb begrepen is dat je aan de ene kant kpn hebt die een dienst (internet, tv, telefonie) aanbiedt en aan de andere kant kpn netwerknl (regfibber) die het stukje glasvezel van wijkkast naar huizen in beheer heeft. Het is wel onderdeel van kpn maar opereert onafhankelijk van kpn.
Je zit waarschijnlijk op het 'oude' netwerk van KPN. T-Mobile kan dan eigen apparatuur in de wijkkast plaatsen. Het enige dat je van kpn gebruikt is de kabel van de wijkkast naar je huis, afhankelijk van hoe de wijkkast op andere netwerken zit aangesloten dan.

In de nieuwe situatie is dat technisch onmogelijk, omdat er geen losse kabel van de wijkkast naar je huis meer is - de splitters zijn passief en zitten onder de grond. Het is wel mogelijk met verschillende golflengtes, maar dat zullen ze niet snel toestaan. Het lijkt dus op het Ziggo netwerk: de kabel is gedeeld met 32 of 64 van je buurtbewoners, en niet meer een eigen kabel die alleen naar jouw huis gaat, en je internet kan in theorie langzamer worden als je buren dit veel gebruiken. Dit is goedkoper voor de provider en energiezuiniger. Maar het heeft vooral grote concurrentievoordelen voor KPN: omdat meer apparatuur van KPN gebruikt moet worden, betaal je bij verschillende providers, zoals tweak of freedom, vaak aanzienlijk meer voor je internet. Zelfs 100mbit/s is dan vaak duurder dan 1gbps bij de andere netwerken.
Oude netwerk? Het is vorig jaar juli opgeleverd, door kpn netwerknl. Is dat nu weer anders of is het afhankelijk van wie de opdrachtgever is voor de aanleg van de glasvezel? Want bij ons is dat in opdracht van de gemeente gebeurd.

De kabel van de wijkkast naar mijn huis wordt dan door een onafhankelijke dochter van kpn, namelijk kpn netwerknl, beheert.

In andere locatie en gemeentes zou het anders geregeld kunnen zijn, dat weet ik niet, maar het ziet er naar uit dat het overal wel anders is als ik het allemaal zo lees.
'Oud', als in, nog niet via de laatste plannen van KPN/kpn netwerk nl opgeleverd. Oud is hier beter voor de eindgebruikers en voor de concurrentie. Als ze adverteren met 'nog moderner' en 'kan later 10 gbit', dan is het zeker nieuw. Geen idee of ze nog anders gaan aanleggen.
En ja, het is dus overal anders.
eh ze draaien ze nu de nek om door te melden "dat ze glasvezel gaan aanleggen", wat ze vervolgens 2 tot 3 jaar na dato doen.
Bedenk wel dat dat net de tijd was van de vijandige overnameplannen van Carlos Slim en er nog geen wetgeving was om die te blokkeren. Een investeringsstop was toen de enige manier om de overname tegen te gaan.
De mobiele tak van kpn is al laag aan klanten, minst grote van de andere 2 reuzen
En niet te vergeten de wat grotere concurrent T-mobile die hard aan de weg timmert, alsook de druk vanuit Ziggo die hun snelheden aan het pushen zijn.
En niet te vergeten de wat grotere concurrent T-mobile die hard aan de weg timmert
Is mis daar de feiten, ik zie wel dat ze enorm veel reclame maken op de diverse media (billboards, tv, ad popups). Ik lees weinig over hun fiberuitrol ? Eerder dat deutsche telekom van ze af wil ??
Onder andere een zwik nieuwsberichten: https://tweakers.net/nieu...eyword=t-mobile+glasvezel
En daarnaast het feit dat ze op aardig wat plekken tegenwoordig glasvezel leveren. Bevalt me prima icm hun comibinatieaanbieding met mobiel.
Kpn is overgestapt op GPON. t-mobile (nog) niet ? kpn levert 'Box 12' en fritzbox (extra betalen).
Als ik het goed begrijp (heb nu enkel nog een sprietje) levert kpn een wit kastje 10x10, daar komt een fiber uit naar een ont (aktief kastje) en daarop mag je het bijgeleverde- of je eigen modem/router op aansluiten.

Hoe zit t-mobile 'in de wedstrijd' qua laatste stand van kastjes, type routers en wel of niet ont/gpon ?
Ze zijn hier voor T-mobile vier keer langs de deur geweest, maar ik wacht op KPN, die hier(den Haag Segbroek) in November 2019 al gestart had moeten zijn. Opleverdatum staat nu op half Mei, maar ze moeten hier in de straat nog beginnen.

Ze sturen ook echt de grootste idioten langs je deur die niet van T-mobile zelf zijn, maar van een uitzendbureau met 0 kennis van de materie, die vervolgens beweren dat KPN niet gaat leveren hier in de straat(staat toch echt op hun planning, vertraagd door Corona). Ik heb T-mobile al meerdere gebeld met het verzoek die lui niet meer langs mijn deur te sturen, maar betwijfel of die lui die ze sturen uberhaupt weten in welke straat ze lopen.
Triest, een andere mening wordt weggemod... lastig als je niet kritisch mag zijn van een individu ..

@mjansen2016 ik zou sowieso een kabel aan laten leggen door alle partijen, ook al gebruik je het niet zelf, is het een meerwaarde voor je woning ...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 30 april 2021 13:23]

Aansluiting van Ziggo zit hier nog, en T-mobile ligt voor de deur. Er zijn hier geen voortuinen, mijn voorraam en de dus voorpui zit, evenals bij de buren direct aan de straat. Ik heb ook geen zin ze te belemmeren als ze dat doen, gezien dat mij niet uitmaakt.

Het enige dat ik pertinent weiger is een abonnement van ze af te nemen, en dan willen ze hier ook geen kastje plaatsen.

Net even gecheckt met KPN hoe het zat, de laatste week van Juli word mijn aansluiting opgeleverd.
Maar krijg je nu wel of niet een overdrachtspunt ?

Want hou er rekening mee, dat als jij het niet neemt, je over een paar maanden / jaar zelf de aanlegkosten moet gaan betalen.
Hier ( E-Fiber ) leggen ze het punt wel aan, ook zonder abonnement, maar als je later instapt komt er 250€ kosten bij kijken.
Zeker in het geval van eigen woning, kan het zoals gezegd wel een waardeverhoging zijn om toch na te vragen.
Ik krijg niks van T-mobile in mijn huis. Wel glasvezel van KPN dus met 3 maanden en er ligt nog coax van Ziggo. Dat glasvezel van T-mobile moet wel erg fantastisch zijn(wat het niet is geconstateerd bij kenissen), willen ze dat per se hebben en niet genoegen nemen met KPN glasvezel.
Gast, dat is echt onverstandig. Partijen als freedom internet kunnen veel goedkoper leveren op een lijn van tmobile. Ik zou desnoods een jaartje tmobile doen, kun je daarna altijd nog kijken. KPN lijn leggen ze evengoed wel aan.
Ik vind het in iedergeval niet erg, het aanbod is hier gering. Je hebt of coax/ziggo of het kopernetwerk waarbij andere aanbieders op zitten en kpn. Keus voor een snel netwerk is er nu maar 1.
Wat KPN ook wel doet als ze lokale initiatieven niet kunnen tegenhouden/frusteren is de boel gewoon opkopen als het eenmaal draait; zo hou je ook je marktdominantie.
Nee, maar met GPON kunnen ze glasvezel nog veel meer uitmelken dan eerst. Zoals ik het begrepen heb, kun je het ongeveer zo zien: Eerst had elk huis zijn eigen glasvezeltje en kon een andere provider voor elke aansluiting een kastje vervangen, waardoor je vanaf daar over het netwerk van jouw provider ging (zeg T-mobile-thuis). Nu wordt elke huisaansluiting op een straat aansluiting gelast en elke straat aansluiting op een wijk aansluiting, waardoor die T-mobile-thuis niet meer huisnummer 56 op hun netwerk kan doorzetten, maar er dan gelijk de hele straat op diezelfde aansluiting hangt. Zoals vroeger Ziggo/UPC, 's avonds geen snelheid omdat de hele straat internet gebruikte. Maar wat voor KPN nu het voordeel is, huisnummer 56 kan alleen internet van T-mobile-thuis krijgen als T-mobile-thuis het hele traject van KPN huurt, ipv de laatste meters naar de voordeur.

Voor de meer experts: Het zit ongetwijfeld ingewikkelder in elkaar, maar dit is hoe ik het de afgelopen maanden heb begrepen uit informatie vanaf internet op binnen- en buitenlandse websites.
Nee dit klopt niet, je kan ook met GPON nog steeds in de wijkkast het verkeer al overnemen van KPN of op één punt 'boven' in het netwerk. Dat veranderd niet zo veel.

Ook de kritiek dat dit voor minder snelheden zorgt klopt niet echt. Hoewel Actieve point to point fiber inderdaad voor meer snelheid van jouw huis naar de straatkast kan zorgen, heb je daar niks zo veel aan. Want ook als iedereen in de straat 10Gbps heeft, dan heeft die straatkast alsnog maar één 10gbps verbinding met de rest van het netwerk.

Dáár zit de bottleneck. En aangezien XGS-PON 10gbit symmetrisch aankan denk ik niet dat je je veel zorgen hoeft te maken over hoeveel meter fysieke kabel er wordt begraven.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 30 april 2021 17:04]

Ook de kritiek dat dit voor minder snelheden zorgt klopt niet echt.
Dat klopt dus wel echt. Gegeven dat echte P-t-P fibers prima mogelijk zijn, want die zijn tot voor kort steeds uitgerold, is GPON inferieure technologie. De technologie onder PON is uiteindelijk gewoon TDM, dus de bandbreedte wordt gedeeld. Of men die bandbreedte nu wel of niet nodig heeft doet niet ter zake. Minder snel is minder snel. Er is maar één reden waarom KPN PON uitrolt en dat zijn de centen. Noem mij een datacenter wat van binnen PON gebruikt?

En als KPN zo overtuigd is van de techniek, dan geven ze mensen toch gewoon de keuze? Geef mij iig maar P-t-P ipv GPON.
Met XGS-PON is 10Gbit up&down mogelijk. Wat is de tekortkoming dan?

Ja, de bandbreedte wordt gedeeld. Maar als ze voor jou specifiek een eigen vezeltje aanleggen dan komt dat nog steeds uit in een straatkast die weer een verbinding heeft met de rest van het netwerk via één verbinding. Dus je verschuift het van 'gedeeld in de straat' naar 'gedeeld vanaf de wijkkast'. Uiteindelijk moet al het verkeer uit jouw straat door die wijkkast heen, of je nu een eigen vezel hebt tot dat punt of niet.

Het maakt dus effectief geen verschil.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 30 april 2021 16:56]

Al is die lijn vanaf de wijkkast wel makkelijker te upgraden. Gpon moet alles geupgrade worden.
De tekortkoming is TDM. TDM is technologie uit de vorige eeuw. Het schaalt slecht omdat tijd niet oneindig deelbaar is en het heeft relatief veel overhead. Verder is latency een dingetje. TDM zet je in als je te maken hebt met een shared medium, c.f. WIFI en 4/5G. En zelfs daar zie je dat men steeds meer toevlucht neemt tot multiplexing op andere grootheden zoals frequentie en ruimte.

Natuurlijk voldoet GPON of 10GPON voorlopig prima voor de meeste mensen, maar waarom zou je de problemen van een shared medium opzoeken als dat niet hoeft. DOCSIS bestaat ook alleen maar omdat er nou eenmaal een grote installbase is van kabel. Ethernet is niet voor niets al jaren geleden afgestapt van coax als medium.
Nu nog wel. Maar er komt een punt dat KPN gaat stoppen met het bouwen van wijkcentrales, en over gaat op straatkasten waar ze de splitters in gaan stoppen. Daar is geen ruimte voor apparatuur van derden
Je hebt deels gelijk. Echter, ook met GPON kan je aan derden leveren. ISPs hebben daardoor wel een actieve interconnect nodig met de PON apparatuur van KPN in de wijkcentrale. Of een NNI in een datacenter.

Vanaf daar is het een kwestie van VLANs doortaggen naar de klantmodem.

Maar PON is een mooi argument naar de ACM om te zeggen: technisch onmogelijk om het netwerk open te stellen. Idem wat Ziggo nu blijft roepen.

[Reactie gewijzigd door hulseman op 30 april 2021 15:25]

Maar PON is een mooi argument naar de ACM om te zeggen: technisch onmogelijk om het netwerk open te stellen. Idem wat Ziggo nu blijft roepen.
Er is IMHO een groot verschil tussen een kabel vrijgeven en diensten leveren over diezelfde kabel. Met gpon doet kpn eigenlijk hetzelfde als docsis, alleen met een belachelijke grotere bandbreedte voor de consument (ik lees al over 50Gbps gpon to the home).
Alleen zijn dit kennelijk vooral nieuw aansluiting in buurten waar geen glasvezel lag. Er is dus geen betere benutting van glasvezel dan eerst, er was namelijk nog geen glasvezel.
Zelfs als je zou stellen dat ze nu glasvezelnetwerken kunnen uitrollen die rendabeler zijn dan koper lijkt geen sterk argument, dat kon namelijk eerder ook al door massaal uit te rollen. Glasvezel is niet zomaar rendabeler door een bepaalde communicatiewijze, dat hangt van veel meer af waaronder de investering in bestaand koper, bereidheid om opnieuw te investeren, mogelijkheid van afnemers om de onvestering terug te kunnen verdienen, concurrentie enz.
Vandaag hoorde ik in een radio reclame (Slam mix marathon reclame blok). Dat juist het daarom 'GPON' sneller is. Er werd zelfs gezegt dat als je buurman netflix krijgt jou snelheid er niet onder leid. Lijkt me een zware leugen.
Merken ze nu dat er klanten weg gaan door het koperen netwerk? of zijn ze zo ver dat het nu helemaal uitgemolken is en het nu wel moet aankomen met glasvezel.
Een combinatie van factoren, ook omdat het gebruik van oud koper steeds duurder wordt door de complexiteit van de apparatuur aan beide kanten.
[...]
Een combinatie van factoren, ook omdat het gebruik van oud koper steeds duurder wordt door de complexiteit van de apparatuur aan beide kanten.
Die apparatuur is per aansluiting een afrondingsfout vergeleken met wat het kost om de straat open te breken en kabels te vervangen. Maar als je toch die kabels al aan het onderhouden bent kan je ze natuurlijk prima vervangen door glas...

Ik vermoed dat het aantal klanten wat vertrekt door koper erg laag is. Met VDSL kan ik tot 200Mbit downstream krijgen, wat voor veel mensen meer dan genoeg is. Natuurlijk kan glas veel sneller maar dan moet er ook een pakket zijn voor een redelijke prijs. Meeste niet-tweakers hebben een budget 50Mbit lijntje, denk dat er op de hele bevolking maar een kleine groep is die het snelste van het snelste willen en er ook de hoofdprijs voor willen betalen.
Die apparatuur is per aansluiting een afrondingsfout vergeleken met wat het kost om de straat open te breken en kabels te vervangen.
Het is een vorm van technical debt. Bij elke upgrade van de techniek om bij te blijven worden de kosten hoger. Voor FttH zal bij upgrades van apparatuur de kosten een stuk lager zijn. Dus ja, de straat openbreken is initieel een grote investering, maar verdient zich later snel genoeg terug (zeker wanneer KPN de concurrenten voor is).
Ik vermoed dat het aantal klanten wat vertrekt door koper erg laag is. Met VDSL kan ik tot 200Mbit downstream krijgen, wat voor veel mensen meer dan genoeg is.
VDSL tot 200 Mbit is niet overal verkrijgbaar, ondanks de aanwezigheid van een telefoonlijn. Wel deel ik je vermoeden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2021 11:19]

[...]

Die apparatuur is per aansluiting een afrondingsfout vergeleken met wat het kost om de straat open te breken en kabels te vervangen. Maar als je toch die kabels al aan het onderhouden bent kan je ze natuurlijk prima vervangen door glas...
Was het maar dat ze hadden vervangen.
Bij ons hebben ze de straat open gebroken en glas erbij gelegd.
Later moet de straat opnieuw open om de koperkabels definitief op te ruimen.
(Dat is opnieuw een majeure operatie omdat er een woud van andere kabels+leidingen ligt.)
Voor wie is die rekening?

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 30 april 2021 12:47]

Tsja, als vandaag je telefoon+internet afgesloten wordt en je een briefje in de bus vindt dat er over 6 weken glasvezel aangesloten wordt denk ik niet dat je blij wordt...
Dat lijkt me niet lonend met de huidige koperprijs.
Als glas er eenmaal ligt trekken ze de stekker uit die koper verbindingen. Je bent dus aan de grootmachten overgeleverd. Walgelijk hoe we dat hier in Nederland laten gebeuren.
Overdrijven blijft een kunst. ;)

Beginsituatie:
KPN biedt koper aan, ongeacht of het gebruikt wordt of niet.

Mutatie:
KPN biedt aan om gratis het koper te vervangen voor glas, zonder verplichting van gebruik.

Eindsituatie:
KPN biedt glasvezel aan, ongeacht of het gebruikt wordt of niet.

Wat is hier walgelijk aan?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2021 11:33]

Dat een klant die via een derde voor €20 per maand internet had, nu wordt gedwongen te kiezen tussen Ziggo of KPN voor veel meer dan die klant nu betaalt.
Ik heb hier nog steeds de oude koperen aansluiting van kpn (gebruik ik niet), de coax van Ziggo (gebruik ik niet) én glasvezel in opdracht van de gemeente door kpn netwerknl. Na levering van de glasvezel heb ik de eerste aanbieder genomen die beschikbaar was op de glasvezel (dat was kpn wat geen verrassing is natuurlijk), daarna zijn dat andere partijen erbij gekomen en nu ook t-mobile die bij de wijkkast ook een eigen glasvezel heeft aangelegd. Ik heb dus keuze uit 3 soorten verbindingen en de bijbehorende dienstverleners. Voor de coax alleen Ziggo.
Koper netwerk is ook niet gratis te onderhouden en als het gros van de mensen overgestapt zullen de koper aansluitingen alsmaar duurder worden per klant met als gevolg hogere prijzen.

Glas wordt gepushed vanwege onderhoud en upgrade mogelijkheden.

En wat is het prijs verschil tussen goedkoopste glas of dsl abbo?
Koper netwerk is ook niet gratis te onderhouden
Hier heb ik ze er in 30 jaar nog nooit onderhoud aan zien doen.
Het is afgeschreven, en het werkt. Het kost ze niets. Ook niet nu er glas naast ligt.
Ze kunnen toch wachten tot het kapot gaat, ipv je te dwingen naar duur glas?

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 30 april 2021 14:56]

De oude koperen verbinding wordt toch niet weg gehaald? Je kan nog steeds een adsl verbinding nemen terwijl je ook de glasvezel tot in je meterkast hebt. Bij nieuwe woningen kan ik me voorstellen dat je alleen glasvezel krijgt. Maar wat maakt glasvezel duur dan? Je kan ook goedkopere diensten via de glasvezel krijgen, dat hoeft niet van kpn te zijn.
In Eersel hebben ze onlangs het hele koper netwerk uitgezet. Dus het is nu of coax of glasvezel. Een goedkoop vdsl abonnementje gaat niet meer.
Hier heb ik ze er in 30 jaar nog nooit onderhoud aan zien doen.
In de 10 jaar dat ik hier (in de stad) woon is elke maand wel ergens in de straat de stoep opengehaald. Als die ^&%!@ aannemer zijn huiswerk niet maakt en gewoon lukraak gaat graven gaat gas/water/elektriciteit/koperleidingen kapot. Nadeel van in een grote binnenstad wonen met veel oude woningen en steeds deelsonderhoud. Eigenlijk hadden ze alle bewoners moeten verzoeken 1 specifieke maand op vakantie te gaan, alle leidingen vervangen ipv steeds iets een paar meter ..
@tweazer
Mijn straat is ook >100 jaar oud, en er werd al vaak gegraven: voor gas, riool, kabelTV.
Maar vzv mij bekend was er nooit wat met telefoonkabels. Dat is solide spul! Ze zijn dikker dan die van electra.
Uhm... Het gaat niet om jouw fysieke draad, maar om de telefooncentrales. Dat is allemaal duur vastgoed, met dslams en andere apparatuur die onderhouden, gekoeld, ed moet worden. Ja, dat kost veel geld.
Omdat er ook nog mensen zijn die koper hebben via derden bijvoorbeeld en je moet dus over naar glas.
'Koper via derden'? Als het koper niet van KPN is, dan zal KPN dat niet uitschakelen.
Tegen hogere kosten.
Bron?
Dat is walgelijk. Tevens maken ze het voor derden te duur zodat wij als consument veel te veel betalen. Hier hebben ze E-fiber eruit gewerkt en dat betekent dat ik tot ruim 100% meer ga betalen voor een abbo. Walgelijk genoeg lijkt me.
Enkel als jij diensten via de infrastructuur van KPN blijft afnemen. Waarschijnlijk kan je ook kabel afnemen en overstappen.

Als je punt is dat infrastructuuraanbieders en dienstenaanbieders gescheiden zouden moeten zijn om zo eerlijkere concurrentie mogelijk te maken, dan ben ik het met je eens. Voor de rest betreft het een vrije markt, en ben jij als consument ook vrij om een keuze te maken of om een eigen infrastructuuraanbieder op te richten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2021 11:37]

[...]
'Koper via derden'? Als het koper niet van KPN is, dan zal KPN dat niet uitschakelen.
[...]
Zijn er kopertelefoonlijnen die niet van KPN zijn dan? Misschien een paar bij de spoowegen.

Maar i.h.a. heeft men de uitfasering van koper op 'korte termijn' in de planning als er glas is gelegd.
nieuws: KPN zet kopernetwerk in glasvezelgebieden vanaf begin 2023 uit

Ik ga er van uit dat ik binnen 3 jaar mijn ADSL-lijntje verplicht moet omzetten naar glas, wat hier 1 jaar geleden (gratis) in de meterkast is gebracht.
Op DSL en glas van KPN worden dezelfde diensten tegen dezefde kosten aangeboden.
Weet je het zeker ? Ik dacht dat glas goedkoper of meer voor hetzelfde bedrag is (was?) ?
KPN is nu meer dan 2 jaar volop bezig met glasvezel uitrollen.
ik denk dat dat nog wel 10 a 15 jaar doorgaat... Niet om te chargeren, maar enkel de grootte van de klus .. Nu hebben ze even wat geld, straks ... ?
Ze zullen wel moeten.
Ja het gaat nu wel opeens in een treinvaart
Ik vind 77k aansluitingen per kwartaal geen (snel)treinvaart. Uit het artikel:
Daar moeten tot 2025 nog 2,5 miljoen huishoudens bijkomen
Oftewel in 3.75 jaar (of 15 kwartalen) willen ze nog 2.5 miljoen huishoudens aansluiten. Dan moet je dus gemiddeld ongeveer 160k aansluitingen per kwartaal doen. Ze zitten nu nog niet eens op de helft. Daarnaast is het niet per se zo dat ze de turbo er nu in gooien, in tegendeel zelfs
@Gropah het zijn geen 77K maar 106k want het ging om aangesloten woningen. Aangesloten is trouwens ook een kabel bij de voordeur.

En Tweakers maakte een typefout. Die 2,5 miljoen was tot en MET 2025. Dus dan moeten ze nog naar de 130K per kwartaal.
Ok, dus dan gaat het om 106k van de gemiddeld 130k die ze moeten halen. Dat is te weinig en zoals ik ook al zei lijkt het er niet op dat er een versnelling aan zit te komen.

En dan hebben we het nog niet over dat dit ongeveer 5 miljoen adressen zijn die KPN wilt aansluiten, maar dat er veel meer woningen in Nederland zijn die ook zo'n aansluiting verdienen/zouden moeten krijgen.
Ik weet niet of men wel beseft wat voor werk verzet wordt. Hier heb ik voor het aansluiten door de straat naar een gewone rijtjeswoning voor mij en 4 buren (5 aansluitingen dus) een ploeg van 4 man van 's-morgens vroeg 0800 tot 1900 zien graven, leggen en dichtgooien. Pakweg 60 meter straat. Dan is hier nu enkel een kabel tegen de buitenmuur geplakt. Ze moeten dan nog binnen afmonteren, het andere uiteinde naar de centrale brengen (een gpon splitter verderop in de straat), daar lassen, dan centrale werkzaamheden doen, allerlei logistieke dingen. Hier nog naar binnen trekken en aansluiten. Zeg 2 dagen werk per aansluiting. Respekt voor de aanleggers (geestdodend lassen en physiek zwaar gaten graven, leggen en weer dichtgooien).

En dat even tig duizend keer ?

Achter de computer zijn het slechts getalletjes, klikt wat veel/weinig/whatever, maar wat blij zal ik zijn als ik van een telefoonlijn van meer dan 50 jaar oud naar fiber van nu ga ! Elke aansluiting tikt aan !
Ik heb de nummers niet verzonnen, dat is aan KPN. En ik ontken ook niet dat het een gigantische operatie is. En ook niet dat het niet nodig is. Wat ik alleen wel zeg is dat het er op lijkt dat ze de 2.5 miljoen aansluitingen in 2025 niet gaan halen, bij lange na niet.
Mwoah 'laaghagend fruit' wellicht ? In de wijk waar ik woon is een forecast om 20.000 nieuwbouwwoningen te realiseren, Hoeven ze weinig te doen, dat doet de aannemer voor ze. Grote flats/dichtheid in de stad maakt grote sprongen, weinig graafwerkzaamheden. Glaslassen binnen en buiten en monteren blijft een bottlenek waar ze geen snelle stappen kunnen maken..
Het is een commerciele firma, dus ik zou niet weten waarom een woning er recht op zou moeten hebben.
Goed, dit gaat redelijk offtopic/politiek worden, maar:

Zeker nu in deze pandemie hebben we wel gemerkt hoe essentieel internet eigenlijk is. Wat mij betreft zou een goede internetaansluiting dan ook als een nutsvoorziening zoals water, elektriciteit of gas geregeld moeten worden. Of alles in 1 bedrijf van de staat (maar dat gaat niet gebeuren) of 1 netwerkbeheerder met losse leveranciers er op die capaciteit bij de beheerder betalen.

Op dit moment is het niet slecht geregeld, maar dat betekend niet dat het niet beter kan.

Verder zit er ook nog een verschil tussen "recht hebben op" (wat jij mij in de mond legt) en "verdienen/zouden moeten krijgen" die ik noem. Zo weet ik van bepaalde regio's op het platteland die zijn overgeslagen voor glasvezel dat in de buurt werd aangelegd, geen kabel hebben en alleen een brakke VDSL verbinding hebben waar ze blij zijn met 3mbps. Die zouden echt wel een glasvezel moeten krijgen wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door Gropah op 30 april 2021 19:14]

Ik ga ervan uit dat als je op het platteland woont, cq. gaat wonen, je weet dat de voorzieningen daar stukken minder zullen zijn dan in het centrum van een stad. Niet alleen op het gebied van internet, maar op veel terreinen, zoals werkgelegenheid, cultuur en transport. Dat is niet iets dat recentelijk is ontstaan, dit is zo sinds de industriële revolutie. Dit behoor je dus te weten als je daar gaat wonen. Het lijkt me dan ook dat, in het algemeen, de behoeften van deze personen aan dergelijke voorzieningen ook minder zullen zijn. Zijn die behoeften desondanks heel erg groot, zijn er ook andere oplossingen zoals 5g of desnoods satelliet.
Verder zullen er altijd wat locaties buiten de boot vallen. Garanties zijn er niet in het leven en we leven in een kapitalistische omgeving, die gedreven wordt door winst. KPN is geen filantropische instelling.
Plus de grote hoeveelheid geld die beschikbaar is tegen hele lage rentes.
Kpn voelt de hete adem van T-Mobile in haar nek, nadat het in de praktijk zo'n 8 jaar stil heeft gestaan met het uitrollen van glasvezel.

Zie o.a. dit artikel:
nieuws: T-Mobile vraagt Den Haag aanleg KPN-glasvezelnetwerk stop te zetten

In Eindhoven werden rond 2010 veel glasvezel kabels de grond in gestoken, maar door KPN kwam eigenlijk al rond 2012 een abrupt een einde aan. In 2020 besloot T-mobile om de kabels zelf maar aan te leggen in Eindhoven, waardoor de laatste wijken van eindelijk voorzien kunnen worden van een snelle glasverbinding.
Aanleg van ftth verhoogt de beurswaarde van KPN met 3000 euro per aangesloten huis. Vandaar...
Omdat het koper netwerk inmiddels is afgeschreven en nieuwe investeringen in koper niet logisch zijn als glas de nieuwe standaard is.
Staat ook in hun aandeelhouders verslag.
Concurrentie. En wellicht het besef dat hun koper dood is?
Wat mij betreft is KPN op de tour zoals veel van dit soort bedrijven doen, alle sympathie is bij mij wel verdwenen voor het merk KPN.
Ja het gaat nu wel opeens in een treinvaart, wat beweegt KPN hier nu opeens toe?
Ik kan een paar redenen bedenken.
1. Ziggo biedt tegenwoordig ook 1gbit snelheden aan.
2. Er worden tienduizenden woningen per kwartaal gebouwd, die krijgen geen koper meer maar allemaal glas.
3. Als er ergens onderhoud nodig is dan zal er al snel glas getrokken worden in plaats van het koper te vervangen.
4. KPN wordt klaargestoomd voor de verkoop en hoe groter het netwerk hoe meer ze waard zijn. Klanten overtuigen om over te stappen naar KPN is lastig in onze markt, maar meer kabels uitrollen is relatief makkelijk.
Kpn heeft eindelijk door dat mensen he graag glasvezel willen. Teveel concurrenten pikken terrein in en die verlieten masaal kpn. Dus ja, kiezen of delen dan. En kpn heeft eieren voor hun geld gekozen.

Wel triest dat ze vreselijk veel geld verbrand hebben met vdsl. Als ze dat in glasvezel hadden gestopt waren echt veel meer mensen klant van kpn op het glas.
Hopelijk verbranden ze nog veel meer als concurrenten zelf ook fibers gaan leggen of mensen liever naar Ziggo overstappen dan een veel te duur abonnement bij KPN afsluiten. Ben al jaren bij KPN voor mobiel en naar tevredenheid, maar de arrogantie die ze nu tentoonstellen zuigt het laatste restje sympathie met een rotgang weg.
dutchnltweaker schrijft:

> Ja het gaat nu wel opeens in een treinvaart, wat beweegt KPN hier nu opeens toe?

Dat ze er nu plotseling achter komen dat ze de boot gemist hebben wat glasvezel aanleg betreft. Ze hebben dat jaren lang gedwarsboomd door bijna alle bedrijven- die zich bezig hielden met aanleg van glasvezel- op te kopen om op die manier concurentie uit te schakelen.

> nog eens 685.000 glasvezelaansluitingen tegen 2025, in met name dorpen en
> andere minder dichtbevolkte gebieden. Daarmee zou KPN een dekking van
> 75 procent kunnen realiseren.

En óók dat gaat echt niet lukken, omdat er nu weer andere bedrijven zijn die glasvezel aanleggen in speciaal buitengebied. Kpn is nog erg "zinnig" wat glasvezel aanleg in buitengebieden betreft en zolang ze dat volhouden haal je echt niet die 75%.
Oh god niet weer dat verhaal he... 'T is geen Facebook hier hoor.

Daarbij; het gaat om huishoudens aansluiten op Glasvezel en het (verouderde) kopernetwerk uitschakelen, heeft dus 0,0 te maken met de mobiele verbindingen van KPN, of heb jij een zendmast van KPN in je achtertuin staan? :z
Klok/klepel verhaal.

Ja, om via 5G volle bak aan te bieden heb je een stevig onderliggend netwerk nodig en dat zal inderdaad glasvezel zijn.

Maar dat heeft niets te maken met de glasvezel die men bij woningen aanlegt. In tegendeel: als er al een link is tussen de twee netwerken (wat niet zo is, maar ok) dan vormen de woningen een extra belasting die 5G vertraagt.
Ik denk dat providers het wel beter weten dan een "bron op Facebook".

De meeste masten hebben allang glasvezel providers hebben de laatste jaren ook niet stil gezeten hoor, de backbone is al fors uitgebreid.

Daarnaast wordt er ook gewerkt met straalverbindingen of gestapelde dsl lijnen.
5g kan gerust aangezet worden het ligt eraan hoe vol geboekt de mast is of de snelheid gehaald wordt maar daar houden ze wel rekening mee.

btw je zal je verbazen hoeveel "darkfiber" Nederland heeft liggen, niet toegankelijk voor consumenten voorlopig maar wel voor bedrijven.

Jouw huis aansluiting staat ook geheel los van een aansluiting van een zendmast.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 1 mei 2021 09:51]

Ik check niet alle bronnen, ik ga niet bij de telecomboer zelf langs. Durf vrij te denken, krijg veel tegenwind, zit er uiteindelijk qua inzicht in ontwikkelingen niet vaak naast. It's a lifestyle. Truth above common opinion :)

[Reactie gewijzigd door gepebril op 1 mei 2021 19:49]

Toch wel jammer dat je iemand persoonlijk wilt aanvallen, en daarbij een discussie wilt aangaan wat los van het artikel staat.

Nogmaals en @NielsFL zegt het net ook al, het gaat om de aansluiting bij jou thuis, dat heeft niets maar dan ook niets te maken met een mobiel netwerk. Dat er voor beide toepassingen glasvezel in gebruik is betekend niet dat het met/aan elkaar verbonden is.
Op zich goed nieuws... maar wat hier in de stad opvalt is dat de stoep en weg open gaat om die mooie oranje kabeltjes er door heen te trekken. Maar de manier waarop ze de weg dichtmaken is eigenlijk bij de beesten af.. je ziet door de hele stad rommelige goten van stenen lopen dus dat is jammer.

Overigens heb ik ook glasvezel en iik zou niet meer zonder willen (upload ftw)
Dit word met een reden gedaan. Na graafwerkzaamheden moet de grond opnieuw inklinken. Na een paar week komt er dus een nieuwe ploeg langs die het afmaakt.

In assen gaan ze zelfs zover dat de tegels er eerst omgekeerd ingaan zodat ze makkelijker kunnen zien waar ze moeten wezen: https://assercourant.nl/a...ssluitingen-in-assen.html
De gemeente krijgt ook een vergoeding van KPN om de hele boel weer op orde te maken. Dat gebeurt na een aantal maanden inklinken, dus niet al na een paar week.

Overigens vind ik dat die ploegen hier in de wijk erg vlot en netjes werken. Alles was binnen een dag open en weer dicht en het ziet er zeker niet rommelig uit.
Dit is mij bij graafwerkzaamheden opgevallen. Het ene bedrijf werkt heel netjes en een ander bedrijf werkt minder netjes, maar ze doen beide hun uiterste best om dit zo netjes mogelijk te doen. Dat is dus een eigen constatering. Het zijn meestal buitenlanders die graven en glasvezel leggen. Nederlanders willen dit werk niet meer doen en de buitenlanders verdienen hier meer dan in hun eigen land. Erg harde werkers waar ik medelijden mee heb. Ze hebben alleen zo'n chemisch toilet maar een fatsoenlijke schaft mogelijkheid hebben ze niet. Bij een pauze kruipen ze bij elkaar in één auto om het gekochte bij een supermarkt op te eten en te drinken......
hoe zie jij aan de buitenkant of iemand buitenlander is? Er werken meer dan genoeg nederlanders in de glasvezelwereld. €35/uur is een prima inkomstenbron.
Hangt ook heel erg af welke partij de graafwerkzaamheden uitvoert, bijvoorbeeld zijn ze bij Spitters een soort van cowboys.
Veel buitenlandse ploegen (niets tegen buitenlanders) welke geen ervaring/training hebben gehad.
Veel graafschades waarbij leidingen van derden worden geraakt, maar ja ze bieden zich goedkoop aan.
Veel buitenlandse ploegen (niets tegen buitenlanders) welke geen ervaring/training hebben gehad.
Veel graafschades waarbij leidingen van derden worden geraakt, maar ja ze bieden zich goedkoop aan.
Hier in den haag had volkers wessels een aantal russen ingehuurd om het kabelwerk te leggen, Uiterst vriendelijk, netjes gewerkt, netjes opgeleverd, niets te klagen, nu nog de glaslasser(s) ..
Ja, Volker Wessels doet het veel professioneler.
Volker Wessels heeft heel veel verschillende kwaliteiten onder het personeel.
Er zitten ex-KPN monteurs tussen met 30 jaar ervaring.
Ik heb deze maand kennis gemaakt met uitersten. Een zeer deskundige verstandige man en een uitermate domme seksist.
Bedenkt dat het altijd het management is dat verantwoordelijk is voor het resultaat! Het management bepaalt wie ze inhuurt en wie ze inzet voor wat en wat dit personeel als opdracht mee krijgt.
Personeel is voor management is als gereedschap voor de timmerman. Als het resultaat prut is is het altijd de schuld van de timmerman/manager. Slecht of bot gereedschap is nooit een excuus.
Als KPN of Volker Wessels onervaren of ondeskundig of verkeerd geïnstrueerd personeel inzet is dat niet het personeel te verwijten. Het zal misschien uitmaken in de loonkosten per inhuurkracht per uur, maar de bottom line kan wel eens helemaal verkeerd uitpakken. Goedkoop is duurkoop...
Melden bij de gemeente die zouden dan contact op moeten nemen met de vergunninghouder. Die moet dan met de civiele ploeg regelen dat het goed dichtgemaakt wordt.
Hier in stad (Groningen) is het ook een zootje. Had, vanwege berichten dat het zo beroerd terug wordt gelegd, dat nog aangegeven aan degenen die hier bezig waren. Ze zouden er rekening mee houden, maar echt netjes ligt het er niet in.
Beetje vreemd dat KPN homes passed als aangesloten adressen benoemd. In het ontwerp zijn home passed adressen van mensen die weigeren om aangesloten te worden en is home connected voor de woningen die wel aangesloten worden.
strikt genomen zou je het onderscheid hebben:

Homes passed: het glasvezel gaat langs het huis, maar mogelijk niet overal in het huis. Daar waar het niet in het huis is, is het toch goed om te weten dat ze passed zijn, want het zijn huizen die met beperkte moeite wel aangesloten kunnen worden. Er moet alleen een eindje langs de oprijlaan gegraven worden.
Homes connected: het aantal huizen waarbij de glasvezel daadwerkelijk naar binnen is gebracht en klaar voor dienstverlening is:
Homes activated: Dit zijn woningen waar daadwerkelijk een actieve verbinding gerealiseerd is waar KPN rechtstreeks of via een andere ISP geld voor vangt.

Maar goed, voor de aandeelhouders is dit duidelijk in de presentatie.
Daar wordt in de engineering rekening mee gehouden. In de regel wordt elke woning en nieuwbouw van de komende 5 jaar meegenomen in het project.
Home connected is connected, dit maakt voor de achterliggende systemen niet uit of hier een actieve verbinding op zit of niet.
Er zijn 2 statussen die een adres kan hebben, HC (home connected) kabel is binnen en afgewerkt.
HP (home passed) kabel ligt op rol, afgewerkt in de DP oid. (Om alle statussen op te noemen heb ik weinig zin in)

Maar dit bericht is inderdaad erg gefocussed op aandeelhouders en de media zodat ze kunnen zeggen "kijk hoe goed wij het doen".
Ik zie dat hier in de wijk ook bij een aantal woningen. De glasvezel is niet doorgetrokken naar het huis. De aansluiting van glasvezel is gratis en je bent niet verplicht om glasvezel te nemen. Toch kiezen sommigen blijkbaar ervoor om dat niet te laten doen. Ik mijn ogen is dat niet heel slim, want bij eventuele verkoop is het wel fijn als het huis al aangesloten is een je als nieuwe bewoner niet meer de extra kosten zit.

Wat zou een reden kunnen zijn voor iemand om de aansluiting in de meterkast niet toe te laten? Het kost (nu) niks en je bent tot niks verplicht. Of is dat anders bij andere glasvezel projecten?

[Reactie gewijzigd door david-v op 30 april 2021 14:08]

In kerngebieden is het bij de meeste gratis om binnen te leggen in eerste instantie ja. Zelf zit ik niet aan de uitvoerende kant, maar wat ik meekrijg zijn het vooral "ouderen" die het niet nodig denken te hebben, mensen die in het verleden slechte ervaringen hebben gehad met de provider dingen in die richting.
Ook was het in het eerst vaker dat je wel aan 1 specifieke provider vast zat voor een x aantal jaar. Mensen snappen niet dat dit niet meer zo is.

In buitengebieden kunnen de kosten voor een aansluiting wel flink oplopen maar zelfs daar zou ik aanraden om het te doen (mits je het geld hebt) want een nagekomen aansluiting is altijd een stuk duurder.
In het buitengebied is de acceptatie wel veel groter. Daar heeft men meestal alleen DSL en vaak levert dit niet meer dan 8 mbps of zelfs veel minder. Dus zijn de meeste bewoners daar heel blij met een aansluiting. De meeste betalen ook nog eens het hele aansluitbedrag in 1 keer, omdat het vaak ondernemers zijn en zij dit als investering kunnen afschrijven. Hierdoor is een goldrush in het buitengebied ontstaan. eind 2021 heeft 85% van de panden in het buitengebied een glasvezel aansluiting volgens een schatting van Stratix
Lijkt mij persoonlijk erg sterk aangezien de buitengebieden waar ik aan gewerkt heb gemiddeld rond de 35% van de adressen slechts hebben gekozen om een glasvezel aansluiting te nemen. Vooral de hoge instapprijs en het feit dat je daar wel balen een abonnement bij een specifieke provider af moet sluiten houdt veel mensen tegen.

Of je moet het over een specifiek buitengebied hebben. Maar ik kan met 100% zekerheid zeggen dat eind dit jaar niet 85% van alle buitengebieden aangesloten is.
Het is een kwestie van goed uitleggen :P
Of KPN Ziggo of TMobile of een lokale Coöperatie het doet, aanleggen van glasvezel kost geld en uiteindelijk betaal je daar 10 tot 15 euro in de maand voor de kabel, uitgesmeerd over een jaar of 10 15 meestal verrekend in je aboprijs.
Eenmalige bedragen variëren van 700 tot 2000 euro. Mensen schrikken daar van maar ze beseffen niet dat ze nu aan KPN of Ziggo elke maand ook 10-15 euro betalen (in hun abo) voor het oude netwerk.
Ik ken veel initiatieven die erg goed gaan maar ook enkele die matig lopen. Meestal komt dat doordat mensen te weinig vertrouwen hebben, jammer want zoals @Raindeer al zegt kan de acceptatie groot zijn omdat het huidige netwerk erg slecht is. Als ergens maar 35% van de mensen zich inschrijft is er sprake van slechte uitleg want glasvezel aanleggen voor een (buiten)gebied is niet duurder dan het in stand houden van een oud netwerk. Niet voor niets gaat KPN hiermee aan de slag en neemt het inmiddels steeds vaker diverse initiatieven over die bijna allemaal zonder subsidie uit de grond zijn gekomen. De 85% gaan we voorlopig niet halen, maar 'we' zijn op de goede weg...
stand glas oktober 2020: https://www.stratix.nl/glaskaart/
Ben ik het helemaal mee eens, maar vaak zijn die hoge eenmalige aansluitkosten een drempel die ze tegenhoudt. Hoe goed je communicatie ook is, veel mensen willen of kunnen niet eenmalig €1000,- betalen voor een aansluiting.

Wat betreft de 35% (misschien wat overdreven) dan heb ik het over grote gebieden van grote providers en opdrachtgevers. Ook als ik naar andere projecten van deze partijen en collega's die voor andere opdrachtgevers werken is de inschrijving zo laag.
Er wordt voor de meeste initiatieven niet voor niets een grens van rond de 40% aangehouden.
Elk project waar ik (mede)verantwoordelijk voor ben geweest qua engineering heeft meer HP adressen dan HC adressen gehad.
Er zijn er meerdere redenen bijvoorbeeld als iemand verhuisredenen heeft ga je geen 1000 euro meer dokken, mensen denken dan niet na dat je huis slechter verkoopbaar is.

Langzaam internet op een adres wordt steeds meer naar gekeken (Als er geen coax is en alleen 10 mbps dsl bijvoorbeeld).

Als ik verhuis is dat ook een punt er moet fatsoenlijk internet mogelijk zijn in welke form dan ook BVVDSL of COAX of Glasvezel, vorig adres had gewoon 100/30 mbit over dsl dat was ook prima, dit adres heeft alle 3 mogelijkheden hier zit ik dan wel op glas.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 1 mei 2021 10:09]

Die grens wat je aangeeft, bijvoorbeeld is meest alleen maar reclamepraat.
Welgeteld is er maar iets van 15% van de mensen welke daadwerkelijk een abonnement nemen op glasvezel.
Omdat "homes passed" het meest kapitaal intensieve gedeelte van de aanleg is. En deze cijfers zijn vooral voor de investeerders bedoeld om KPN's adresseerbare markt te weerspiegelen.
Misschien een stomme vraag maar weet iemand hoelang het duurt voor de KPN glasvezelverbinding open wordt gesteld voor andere providers?

Als ik naar het forum moet laat het me gewoon weten I.P.V. -1
Misschien een stomme vraag maar weet iemand hoelang het duurt voor de KPN glasvezelverbinding open wordt gesteld voor andere providers?

Als ik naar het forum moet laat het me gewoon weten I.P.V. -1
Lastig om te zeggen, hier in een wijk verder hebben ze afgelopen jaar glazvezel neergelegd (KPNnetwerkNL). Als ik bij T-Mobile thuis kijk kan ik op die postcode glasvezel afsluiten. Toen het netwerk net was aangelegd kon dat nog niet en had je alleen de keus naar koper.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 30 april 2021 11:01]

Hier vorige week over naar T-Mobile 1GB op het KPN Netwerk NL inderdaad, dit kon een tijdje terug nog niet.
feb '20 is onze wijk 'opgeleverd'. KPN heeft het aangelegd dus ik had alleen die optie. Intussen kan ik nu ook Online.nl glasvezel aanvragen. T-Mobile nog niet. Ik ga voor Online; voor 6 tientjes 200mbit glasvezel en tv mét 4 kanalen fox sports.
Ik zat op Telfort VDSL. Eind 2019 heb ik 'gratis' glasvezel van KPN in de meterkast gekregen.
Daarna duurde het ongeveer nog zo'n 4 maanden voor ik überhaupt glasvezel internet via KPN (of 1 van haar dochters kon bestellen). Volgens www.kpnnetwerk.nl/ kon ik vanaf die tijd ook via alle partners internet bestellen. Echter als ik dan bij T-mobile (of een andere partner) navraag deed, kreeg ik te horen, dat enkel VDSL mogelijk was, met allerlei verschillende argumenten zoals, afspraken met KPN, KPN geeft het niet vrij, aantal ingekochte verbindingen op, andere techniek etc.

In februari dit jaar nog eens gekeken en toen zag ik in de KPN portal dat ik mijn abbo kon upgraden voor € 8,95 p/mnd naar 200/200 Mbit glasvezel internet. T-Mobile was nog steeds niet mogelijk.
Vanaf half maart nu glasvezel van KPN.
En warempel, als ik nu T-Mobile check, dan kan ik het bestellen.
Volgend jaar dus maar eens kijken of ik in maart ga overstappen op 1Gb glasvezel internet van T-Mobile.
T-mobile is een compleet ander netwerk, daarvoor moet T-mobile eigen apparatuur plaatsen in de pop en dat doen ze maar zelden. Dat is iets anders dat de providers die de verbinding inkopen bij KPN.

Ik heb al sinds 2014 glasvezel maar T-Mobile vertikt het om hier te leveren.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 30 april 2021 13:08]

Is dat dan T-mobile op hun eigen glasvezelkabel? Want over het netwerk van KPN bied T-mobile enkel 100mbit aan.
Volgens mij kan dit in theorie per direct. KPN stelt volgens mij alle verbindingen open via KPN Wholesale. Het is dus aan andere providers of ze dat willen afnemen. Echter zit bij mijn weten de grootste uitdaging in het gereed maken van de infrastructuur van die andere providers om te zorgen dat ze de kabels van KPN kunnen gebruiken.

Nogmaals, ik weet het niet zeker dus mocht iemand anders het daadwerkelijk weten hoor ik het graag :)
En bij de prijs: KPN rekent bij nieuwe verbindingen zulke hoge prijzen dat andere providers eigenlijk niet concurrerend kunnen aanbieden op de KPN GPON netwerken. Zie de prijzen van KPN Wholesale, en bijvoorbeeld https://freedom.nl/diensten/internet . Op de oudere KPN-netwerken kan het wel.
als het goed is kan dit direct. je kan hier kijken welke providers je uit kan kiezen voor jou adres: https://www.i4networks.nl/
De site waar je naar verwijst klopt voor geen meter en geeft foutieve info.
Ze willen vooral dat je contact met ze opneemt, volgens de Tweakersnorm is je link commercieel twijfelachtig/niet toegestaan.
ik had die site rechtstreeks van kpn dus ging ik er van uit dat ie wel goed was.
Volgens de kpn is het netwerk al lang open naar andere providers. Ze leggen daar helaas wel een veel te hoge prijs op. Kijk bijvoorbeeld naar Freedom.nl: daar heb je op kpn-glasvezel een hogere prijs dan op andere glasvezel-netwerken: https://freedom.nl/diensten/internet .
Poeh hey, 35 eurootjes meer betalen voor 1Gbit glasvezel ten opzichte van alle andere netwerken. Zelfs 100Mbit is al een tientje duurder dan de overige 1Gbit netwerken.
Vergelijk het ook met de prijs van xs4all. Bij mijn in huis, via kpn-glasvezel, max 0,5 Gb voor €69,50/mnd (na de start-maanden). Enneh, kpn zelf: 1Gb €65,-...

Volgens mij wil de kpn nog steeds geen particuliere internet klanten bedienen...
Ik ben diverse keren door de KPN gebeld of ik niet wilde overstappen. Ik zit nu bij Ziggo zakelijk. Ik heb een vast IP adres. Nu is de KPN wat goedkoper en de verbinding symmetrisch, dus ik had er wel oren naar.

Nu heb ik bij Ziggo zakelijk een vast IPv4 adres, en vroeg of ik dit ook bij de KPN kon krijgen. Ja, als ik de FRITZ!Box internetoptie, voor € 7,50/maand extra, zou kiezen kreeg ik een vast IPv4 adres. Ik had daar zo mijn twijfels over, waarom zou een FRITZ!Box-modem voor een vast IPv4 adres zorgen? Dus werd ik doorverbonden. Ja, zeker, zeker, ik lieg toch niet, zei de manager, dat is zo. Dus ik ging akkoord als ze heb mij schriftelijk zouden bevestigen. Dat lukte niet want in de bestelling, die ik alleen maar hoefde te bevestiging, stond niets over een vast IPv4 adres.

Een maand later weer hetzelfde verhaal. Onderhand had ik bedacht dat ze dachten dat een lokaal netwerkt met vaste DHCP adressen gelijk stond aan een vast IP adres. Niet dus, ik bedoel een vast internet IP adres, en dan maakt het mij niet uit of dat v4 of v6 is. Het was echt heel moeilijk om dit uit te leggen op een manier die ze begrepen. Waarom deed ik dat eigenlijk?

Nu blijkt er wel een optie te zijn om een vast IP adres bij de KPN te krijgen, alleen betaal je dan veel meer dan bij Ziggo. Niet interessant dus. Gelukkig ben ik ietwat wantrouwig en heb ik alle verzekeringen niet geloofd, want anders had ik een groot probleem gehad.

Oh, waarom ik een vast IP adres gebruik? Ik heb een aantal forse servers die ik beheer en de manier waarop ik voorkom dat anderen toegang kunnen krijgen is door alleen mijn eigen IP adres toegang te geven (mocht je dat eng vinden, als backup heb ik ook nog toegang via de website van de hosting provider).

Met andere woorden, wees altijd voorzichtig met telefonische aanbiedingen of aanbiedingen aan de deur. Mijn standaard houding is tegenwoordig dat ik ze allemaal afwijs.
Neem dan XS4ALL. Symmetrisch op FttH, een vast IPv4 adres (ook met eigen apparatuur), een vast IPv6 /48 subnet, en een optie om tegen een meerprijs een vast IPv4 /29 subnet af te nemen.
Met andere woorden, wees altijd voorzichtig met telefonische aanbiedingen of aanbiedingen aan de deur. Mijn standaard houding is tegenwoordig dat ik ze allemaal afwijs.
Ik weiger dat soort aanbiedingen juist in principe, want de persoon die de aanbieding doet moet ook betaald worden, en dat mag ik doen. Ik betaal dan de persoon die mij lastig valt. Dacht het niet. :+

Liever hang ik elk jaar even aan de lijn om nieuwe klantenkorting aan te vragen in ruil voor een nieuw jaarcontract.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2021 12:38]

Met andere woorden, wees altijd voorzichtig met telefonische aanbiedingen of aanbiedingen aan de deur. Mijn standaard houding is tegenwoordig dat ik ze allemaal afwijs.
Iets zegt me dat een zakelijke wens op een consumentendienst/loket terecht gekomen is. Heb je nu overigens een zakelijke dienst bij ziggo, welke ? (Gegarandeerde beschikbaarheidsgarantie van 99,6% vind ik overigens erg laag, 99.7 is voor huurlijnen een budget dienstverlening) Bij beide partijen zal de consumenten versie geen vast ip adres bieden. Ondanks dat ze het niet garanderen zal dat in de praktijk wel meestal zo lijken...
Betaal jij niet extra voor dat vast ip adres bij ziggo zakelijk? Toen ik voor 2 jaar geleden bij ziggo zakelijk zat had ik een semi statisch ip adres.
Er ontbreekt wat in je verhaal werd je gebeld door KPN consumentenlijn of zakelijk, de zakelijke versie van KPN is dat namelijk zeker wel mogelijk(alhoewel je bij een consumentenlijn in praktijk ook wel een vast adres hebt maar geen garanties helaas).
Wat ik eigenlijk wel wil weten is of dat de tegels er weer goed ingezet gaan worden na de werkzaamheden. We hebben net de tuin laten doen en als dat dan weer helemaal opgegraven gaat worden voor die kabel....

We hebben nu Ziggo met 250/25 (binnenkort 300/30). Zal ik er nu echt zoveel op vooruit gaan als ik glas van KPN ga nemen?
In de meeste gevallen graven ze tot de erfgrens en boren/schieten ze de kabel naar je voordeur onder je tuin door.
boren/schieten ze de kabel
Hoe moet ik mij dat voorstellen? Boren ze horizontaal een tunneltje of zoiets?
Verhip, precies zo ! tuinraket lees ik ..

[Reactie gewijzigd door tweazer op 30 april 2021 16:51]

Zoiets ja. Hoe ze het precies doen weet ik niet maar ze waren bij mij zo klaar. +/- 5 meter
Hier gebruikten ze een ijzeren staaf, pakweg 4 cm doorsnede, een meter lang, daaraan een luchtslang, die met een compressor vooruit getrild werd. Vanuit de straat in een kuil, een beetje richten, aanzetten en wachten tot in de bij de muur gegraven kuil de voorkant zichtbaar werd. Het gemaakte gat werd opgevuld met een buis en daardoor de fiberkabel. Van de aannemer begreep ik dat ze dit zo deden om tuin en/of looppad niet te beschadigen, niet voor de snelheid aangezien zo werken voor hun langzamer was dan een 'slootje' te graven.
Volgens mij noemen ze het schieten.
Daar waar heien verticaal gaat met behulp van een opgehesen gewicht dat valt, werkt dit vergelijkbaar maar horizontaal met een gewichtje dat steeds door luchtdruk een stoot krijgt.
Ervaring hier is dat de kwaliteit van het terugleggen van de tegels teleurstellend kan zijn. Ik zou er in ieder geval bij blijven staan als ze het doen.

Wat ik persoonlijk fijn vind aan glasvezel is de upload, als je veel in cloud doet met documenten /backup (of een eigen servertje draait) kan dat echt wel heel fijn werken.

Verder zal je het verschil niet merken.
Ze halen er niks uit. Ze drukken de kabel onder je oprit door. Hebben ze hier ook gedaan. Alleen paar tegels tegen woning er even uit.
De aanleg van glasvezel gaat samen met het uitschakelen van kopernetwerken
Heel apart. Voorheen kon je hier in de wijk in het appartementencomplex via DSL snelheden krijgen tot 100/30 mbits. Echter nu komt er in de buurt glasvezel dus kunnen mensen nog maar maximaal 10/0mbits afsluiten via DSL.

Het typische is dat bestaande abonnement tot nu toe nog wel 100/30 ontvangen in mijn pand maar dat het nog niet duidelijk is wanneer wij zelf een aanbod voor glasvezel krijgen. Mensen die dus in mijn pand wonen zitten nu per definitie vast aan Ziggo tot dit opgelost is tijdens een tijd waarin we veel thuiswerken en ziggo niet optimaal functioneert.
Dit is echt puur toeval en heeft niks te maken met glasvezelplannen. Wat logischer klinkt is dat de straatkast waar jullie op aangesloten zijn, geen actieve poorten meer over heeft. Daardoor worden nieuwe klanten automatisch doorgestuurd naar de beschikbare poorten in de centrale. Die zo ver weg zit dat de snelheid nog maar 10 Mbit is.
Als de fysieke ruimte in die straatkast voldoende is zal KPN poorten bijplaatsen en dan komt die hoge snelheid op DSL ook weer beschikbaar voor nieuwe klanten.
Dat klinkt al wat logischer. Waarom zouden bestaande klanten anders nog wel de juiste snelheid halen!
Ben benieuwd wanneer ze hier in Purmerend gaan starten. College van bestuur had vorig jaar deze tijd groen licht gegeven voor het aanleggen met de bedoeling dat ze eind van vorig jaar zouden starten. Tot op heden geen informatie meer verstrekt.
@Prom0 nog heel eventjes geduld...
Is er eigenlijk een planning bekend van KPN (of andere nationale glasvezel aanbieders zoals T-mobile)? Waar en wanneer ze glasvezel in bestaande plaatsen gaan uitrollen?

@Lisadr Dank je. Op zich logisch die geheimhouding, mits het echt werkt en Ziggo niets alsnog in wijken gericht gaat adverteren op het moment dat KPN aangeeft daar glasvezel uit te gaan rollen. Ik wacht rustig (niet echt) verder tot het hier ooit komt.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 30 april 2021 11:28]

Ik ben er wel blij mee. Zitten hier nog op koper met zo'n 25Mbit/s. Door het vele thuiswerken is dat bijna geen doen meer. En overstap naar Ziggo wil ik niet omdat er dan weer allerlei kabels getrokken zouden moeten worden. De kabel ligt er inmiddels in de straat tot de voordeur. Nu wachten tot het daadwerkelijk wordt aangesloten. Planning schijnt Q3 te zijn.
Ik ben er wel blij mee. Zitten hier nog op koper met zo'n 25Mbit/s. Door het vele thuiswerken is dat bijna geen doen meer. En overstap naar Ziggo wil ik niet omdat er dan weer allerlei kabels getrokken zouden moeten worden.
Waarom moeten er kabels getrokken worden voor Ziggo? Is het abonneeovernamepunt van de kabel ver van de telefoonaansluiting? Zo niet, dan is het een kabelmodem plaatsen op de plek waar nu het DSL modem is en gaan.
Ging om bekabeling (coax) richting tv. In ons nieuwbouwhuis (inmiddels 15 jaar oud overigens) hebben we daar 'alleen' een UTP-kabel getrokken. En het was nog al een crime om die draden door loze buizen te krijgen (hoe ze de loze buizen in de muren etc hebben gedaan is een raadsel, maar niet eenvoudig recht leek het).
Ging om bekabeling (coax) richting tv. In ons nieuwbouwhuis (inmiddels 15 jaar oud overigens) hebben we daar 'alleen' een UTP-kabel getrokken.
Waarom zou je coax kabels naar TV's moeten trekken met Ziggo voor TV? Neem een Android TV box (indien de TV zelf geen Android TV draait) en de Ziggo GO TV applicatie, en je hebt TV over UTP of draadloos. Een bonus is dat je alle andere zaken (streamindiensten, etc.) ook meteen geregeld hebt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2021 11:26]

Ok, thanx. Zo goed had ik me er ook niet (meer) in verdiept. Ik begreep altijd dat die Ziggobox een coax nodig had. Nou ja, ik laat het nu verder zo en wacht op de glasvezel.
Het kabelmodem heeft een coax aansluiting nodig (om op het abonneeovernamepunt aangesloten te worden), maar tegenwoordig is verdere coax in de eigen woning niet meer nodig voor doorgifte van televisie. Sterker nog, +10 jaar geleden was het eigenlijk al niet nodig voor de creatieve tweaker.
Nou ja, ik laat het nu verder zo en wacht op de glasvezel.
Dat kan natuurlijk ook. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2021 11:31]

Waarschijnlijk ook stukken flexibele buis gebruikt dat is een drama om achteraf nog kabels door te krijgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee