KPN heeft drie miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel

KPN heeft op maandag het drie miljoenste huis aangesloten op glasvezel. In heel Nederland hebben volgens KPN 3,9 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting. Daarmee heeft driekwart van alle huishoudens met glasvezel een KPN-glasvezelaansluiting.

Het telecombedrijf zegt meer dan negenduizend huishoudens per week aan te sluiten op glasvezel in honderd gebieden. Medio juni had het bedrijf de tweehonderdduizendste aansluiting van 2021 bereikt. KPN wil dit tempo in 'de komende periode' op gaan voeren. De drie miljoenste aansluiting is in Zwolle aangelegd.

KPN herhaalt de plannen om de komende vijf jaar nog ruim drie miljoen aansluitingen te willen realiseren. Hiervoor heeft het meerdere projecten lopen, zoals Glaspoort, een joint venture van KPN en pensioenbeheerder APG om de komende jaren 975.000 glasvezelverbindingen aan te leggen. Het gaat hierbij om 225.000 aansluitingen op bedrijventerreinen, met de resterende 750.000 aansluitingen mikt Glaspoort voornamelijk op dorpen en kleine kernen. In de gemeente Rotterdam zijn er plannen voor 285.000 glasvezelaansluitingen.

De provider claimt dat in 2026 'bijna iedereen in Nederland' een glasvezelaansluiting heeft. Eerder in juni zei het bedrijf nog dat over vijf jaar 'ongeveer tachtig procent' van de Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting moet hebben. Als het gaat om glasvezeldekking lijkt KPN ook de cijfers van andere glasvezelproviders mee te nemen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-06-2021 • 09:36

238

Lees meer

Reacties (238)

238
234
79
9
0
123
Wijzig sortering
Zie hier de 'actuele' kaart van waar KPN allemaal bezig is en waar reeds FTTH aanwezig is.

https://www.kpnnetwerk.nl/netwerkkaart/
Tegen de tijd dat ze eindelijk glasvezel krijgen op de locatie waar ik woon in Amsterdam... woon ik er denk ik zelf niet meer :'( (ik wacht inmiddels al zo een 15+ jaar maar helaas...)
Ligt eraan waar je woont in Amsterdam.

Als je in de binnenring woont, vergeet dat voorlopig maar, dat is een logistieke nachtmerrie en bijna fysiek onmogelijk om daar nog glas aan te leggen op dit moment, als je ooit kabelwerkzaamheden hebt gedaan in Amsterdam centrum weet je waar ik over praat, en hoe problematisch dit kan zijn op bepaalde knooppunten in de stad. Kabels liggen daar letterlijk onder de klinkers ipv op 60cm diepte, omdat er gewoon geen ruimte meer is.
In de Jaren 90 toen ik nog werkte als Kabellasser bij KPN, hoefde ik daar alleen de klinkers uit het wegdek te halen, en bezem pakken om wat zand weg te vegen en was al bij het kabelbed.
In de jaren is dat alleen nog maar meer geworden, tot nu dat gewoon er geen doorvoer meer is op bepaalde knooppunten, en eerst gesaneerd moet worden voor er weer ruimte is.
Maar dat betekend veel verstoring in een druk gebied, dat gaat dus niet zomaar gebeuren.

Buiten de binnen ring zal het binnen nu en paar jaar zover zijn daar zijn deze probelem vele malen minden van toepassing
van Gelder is op dit moment al bezig in buitenveldert en als de planning nog steeds zo is als toen ik deze laatste keer zag van ze, is daarna Z.O aan de buurt.

[Reactie gewijzigd door ArranChace op 23 juli 2024 11:10]

Misschien is er dan toch nog wat hoop na het lezen van je post! :)
Thank voor deze info! Appreciated
Voor mij geldt beide: ik heb reeds FTTH, maar KPN gaat binnenkort ook aan de slag zodat ik twee fiberaansluitingen heb. Beide zonder verplichting om ook daadwerkelijk een dienst af te nemen en zonder kosten in rekening te brengen. Ok, prima. Kan ik altijd nog kiezen.
Dan woon je wel in een erg rendabel gebied als ze tot 2x toe glasvezel aanleggen.
Dat hoeft niet per se. Op sommige plekken in het buitengebied van Hollands Kroon is ook twee keer glasvezel aangelegd, ondanks dat zelfs één glasvezelaansluiting door KPN niet als rendabel werd gezien. Een burgercoöperatie is samen met Kabeltex (een Texelse provider) in 2014 begonnen met het inventariseren van de vraag, gesprekken met KPN, het aanvragen (en toegekend krijgen) van overheidsgarantie, etc. Andere aan KPN gelieerde partijen hebben toen een ietwat vies spelletje gespeeld, de coöperatie vertraagd met rechtszaken, en uiteindelijk zijn meerdere partijen tegelijkertijd begonnen met aanleggen.

Ik heb het verhaal al tijd niet bijgehouden maar ik zie dat er ondertussen (gelukkig) een akkoord is gesloten, waardoor het merendeel van Hollands Kroon geen dubbele glasvezelaansluiting krijgt. Uiteindelijk hebben ze denk ik toch naar hun portemonnee gekeken.
Ik had er zelfs drie kunnen hebben. CaiwayRekam had ik al, Delta kwam er nog eens bij en KPN wilde ook aankoppelen. Zit voor €37,50 op 1Gbit up/down met 850-950 in de praktijk, via het CaiwayRekam net. Daar kan KPN met hun prijzen niet tegenop, dus heb die aansluiting geweigerd. Wel fijn dat ze flink inzetten op Glas.

Update: Foutje, ik zit op het netwerk van Rekam, niet Caiway. Additioneel: Deze prijzen haal ik via de reseller 'Netrebel'.

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 23 juli 2024 11:10]

Dan heb jij mazzel. Hier in Zeist komt alleen KPN netwerk. Dus hier mogen we flink de portemonnee trekken. :(
Het was de bedoeling dat e-Fiber in Zeist een glasvezelnetwerk zou aanleggen. Er was ook voldoende animo alleen heeft de gemeente last-minute een deal met KPN gesloten (wat zou daar betaald / geregeld zijn ??) en is KPN eindelijk na anderhalf jaar langzaam aan begonnen. Je hebt alleen niks meer te kiezen.
Ja, ik weet het. Dat zijn de slinkse praktijken van KPN die toegelaten worden in Nederland en ook onkunde of erger bij de gemeente. Heeft wel consequentie dat ik straks voor mijn abo ongeveer het dubbele moet gaan betalen dan via E-fiber en dat vind ik veel geld. Moet je eens uitrekenen hoeveel dat is in 10 jaar. Shocking.
moest je voor die aansluiting betalen dan?

Als het gratis aangelegd zou worden (of voor een kleine prijs) dan mogen ze van mij hier prima 3 glasvezels naar binnen trekken.. heb ik altijd keuze en voldoende concurrentie ..

(ik vind het eigenlijk zinloos maar dat is een andere discussie)
Zinloos wellicht maar wat je dan ook kunt doen is twee goedkope aanbieders nemen op twee verschillende netwerken en zelf een dual wan router voorzien. Mocht er dan eens eentje uit klappen en heb je bv bedrijfskritische zaken draaien dan heb je altijd een backup. Sommige bedrijven nemen om die reden zowel coax als DSL, dat vermindert de kans dat je door een storing op vrijdagavond ineens drie dagen problemen hebt.
ik vind het zinloos om dat ik vind dat het glas niet van een provider moet zijn
maar puur van een 3de partij (net als je stroomkabel)

Dus puur een nuts voorziening (voor mij is het net zo belangrijk als de stroom, water of riool)

Ze moeten concurreren met diensten, niet met de kabel zelf
Ik snap dat je het niet hebt gedaan, maar persoonlijk had ik het alsnog gedaan. Als je op den duur je huis verkoopt en die persoon heeft KPN (op het oude adres), dan wil die persoon dat mogelijk meeverhuizen en verwacht die persoon mogelijk daar ook KPN (glasvezel) te kunnen hebben. Als het gratis is dan zou ik persoonlijk het gewoon laten aanleggen.
Ik vind het jammer dat e-fiber in mijn woonplaats alleen aan legt waar mensen ook een abonnement afsluiten, dit gaat mij mogelijk extra kosten (of zorgen dat ik geen glasvezel af neem) als ik ooit een keer binnen mijn woonplaats ga verhuizen.

Oeps deze had onder Sjeefr in 'nieuws: KPN heeft drie miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel' moeten staan, thanks joco

[Reactie gewijzigd door MetalfanBlackness op 23 juli 2024 11:10]

ik heb niks geweigerd ;)
dat was Sjeefr

ik heb hier kabel (wat ik nog steed gebruik) en ook kpn netwerk het glas hier mooi laten aanleggen
Helemaal hardgrondig mee eens. Maar dat is in Nederland helemaal verziekt helaas. Alle infrastructuur geven we uit handen.
Dat is toch al het geval? Het netwerk is van KPNNetwerkNL en KPN en zijn dochters (plus nog online.nl en freedom) zijn de providers die over de glasvezel kunnen leveren voor de hoofdprijs.
kpn netwerk is gewoon kpn

dat is geen Eneco/Essent/Greenchoice (leveranciers) tov Enexis/ Liander (netwerk eigenaar)
Sommige bedrijven nemen om die reden zowel coax als DSL, dat vermindert de kans dat je door een storing op vrijdagavond ineens drie dagen problemen hebt.
Dat klinkt als een verbinding voor cosumenten zakelijk gebruiken. An sich niets mis mee, als je tenminste rekening houdt met een consumenten SLA qua service. Bij storingen kun je wel mooie traceroutes genereren :)
Nope. Toen ik het huis kocht, lag Rekam er al. Delta en KPN worden gratis aangeboden. Ik zou enkel voor de verbinding betalen tegen de publiekelijk bekende prijzen.
Mag ik vragen welk abonnement je dan hebt? Als ik bij caiway kijk dan moet ik 79 euro per maand betalen voor een gigabit aansluiting. Ook de combi pakketten zijn precies zo duur als bij ziggo rara. En eenmalig aansluiten van 250 euro.
Foutje; ik zit op het netwerk van Rekam via Netrebel. Ik heb m'n bericht aangepast. Excuses!
Wat een bedragen zie ik hier voor glasvezel voorbij komen. Hier 60 / 30 adsl bij kpn (ex-Telfort) met dataverdubbelaar voor mobiel (2x) voor iets meer dan twee tientjes per maand. De stoep hier (DH Segbroek) ligt om de paar maanden open voor de zoveelste kabelploeg dat het inmiddels een flinke kluwen moet zijn daar beneden, en regelmatig aanbiedingen in de brievenbus van allerlei aanbieders met glasvezels, maar die mogen wel met een heel goeie deal komen om ons om te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Gethijsem op 23 juli 2024 11:10]

Zo versteld als jij staat over die prijzen, zo versteld sta ik van mensen die nog met een ADSL abonnementje blij kunnen zijn.
Het is maar net wat, waarvoor en hoe je het internet wil gebruiken. Ik zou zonder blikken of blozen 60 euro per maand neertellen voor 1Gbps glasvezel en durf er ook nog wel 250 euro aansluitkosten voor te betalen mocht dat echt nodig zijn. Voor mijn gebruik is mijn huidige Ziggo lijn al kansloos op 600/40, door de upload. Daarnaast moet ik er niet aan denken om vandaag de dag nog onder de 500Mbps download te komen met de kwaliteit en bitrates van moderne media. (Een simpele back-up van mij versturen duurt al 2 dagen, laat staan als ik alles in de back-up wil zetten!)
Daarnaast is ADSL in mijn ogen hele oude techniek die we hopelijk snel achter kunnen laten, ik vind het fijn om met de tijd mee te gaan waar mogelijk. Overigens ben ik wel van mening dat er abonnementen van 20/30 euro per maand moeten blijven zijn met wat lagere snelheden (100/100 of 250/250 bijvoorbeeld) voor mensen die alleen toegang willen en het allemaal niet zo snel en duur hoeft.

[Reactie gewijzigd door drocona op 23 juli 2024 11:10]

Caiway en delta zijn toch dezelfde? Caiway is overgenomen door delta.
Foutje; ik zit op het netwerk van Rekam via Netrebel. Ik haalde er een paar door elkaar. Ik heb m'n bericht aangepast. Excuses!
T-Mobile € 40,- 1000/1000. Per 1 juli schakel ik over. Nu €35,- voor 100 mbit dsl lijn....
Graven ze ook drie keer je hele straat open?
Goedkoop is mooi, maar er moet ook nog service/onderhoud/reparatie etc. gedaan worden en men moet ook inkopen. Een voorbeeld is T-Mobile die geld moet verdienen op de goedkope snelheden om juist de hogere snelheden te compenseren.

Dit soort bedrijven die met prijzen stunten worden ook op de lange run er niet beter van en zullen op een bepaald moment het gewoon verkopen. Overigens Rekam werkt samen met KPN.
Gelukkig stunten ze niet, maar hebben ze al jarenlang dezelfde prijs gehanteerd. Ze besparen juist op service, want Netrebel in dit geval, focust op Tweakers, mensen met verstand van IT en netwerken. Je regelt zelf je router, dus geen settopbox kosten. Je bent zelf verantwoordelijk voor je netwerk instellingen, dus geen monteur. Bij lokale storingen buiten hun verantwoordelijkheid om ben je op jezelf aangewezen om het te fixen (al zijn ze niet de lastigste als je ze vraagt om hulp). Uit eindelijk leveren ze alleen de snelheid en onderhoud op hun netwerk. In drie jaar tijd geen storingen gehad. Voor deze prijs zeer tevreden.
Hier andersom. Geen glasvezel zeggen alle sites. Toch raar dat er wel een fiber binnenkomt. Met een kpn leeg kastje eromheen. Maar KPN weet van niets. }:O
Handig als je wilt verhuizen en je vrouw wilt weten waar je wilt wonen.
* Groene zones waar we meteen naar kunnen verhuizen
* Blauwe zones waar we in afzienbare tijd naar toe kunnen verhuizen.

Daarnaast leuk dat KPN claimt het allemaal te hebben aangesloten, maar het meeste is door partijen gebeurd die door KPN zijn gekocht. Bijv een groot gedeelte van Amersfoort is aangesloten door XMSnet. wat samen met vele andere is opgekocht door KPN. Dus "KPN heeft aangesloten".. me reet.
hier precies hetzelfde ;)

krijg ik weer een adres door op funda..
eerste wat ik doe: copy/paste adres -> internetten.nl -> kijk of er minimaal kabel of glas is
zo niet? Geen in om verder te kijken :)
Met de huidige huizenmarkt is dat huis al weg nog voor jij internetten.nl geopend hebt ;)
Niet in de randgebieden waar je geen kabel en/of glas hebt ;-P
Ik deed dat ooit ook, maar uit eindelijk toch het huis zelf de doorslaggevende factoor zijn. Nu zit ik toch alweer 3 jaar teleurgesteld met ziggo als enige normale optie. Ik kijk regelmatig op zulke kaarten, Reggefiber gebeld etc, maar het lijkt toch vrij hopeloos qua vooruitzicht op glasvezel. Maar ik hou toch stiekem hoop.
Gelukkig heb ik nieuwbouw, kon ik gelijk kiezen uit glasvezel. Jammer dat ik niet een gebied heb waar t mobile zit met dat super dealtje van 25 eur voor 1gbps. Maar goed, ben al blij dat ik niet aan ziggo vast zit.
Start je een initiatief 😎😎
Klopt volkomen wat je memoreert hier in mijn regio Achterhoek en volgens mij ook Twente heeft het toenmalige Reggefiber bijna alle dorpen en steden aangesloten op glasvezel.
Na de "overname" door KPN lag het al zeer snel compleet stil, en heeft KPN daarna gigantisch veel kapitaal in de sloot gegooid met opwaarderen kopernetwerk.
Hier (Hengelo OV) hebben ze ook eerst DSL een upgrade gegeven. Meeste werk daarvan was het trekken van glas vanuit de centrale naar alle wijkkasten. Het afgelopen jaar is er vanuit die wijkkasten glas naar de huizen getrokken. Alleen het stukje van mijn huis naar de wijkkast is dus recent aangelegd, de rest gaat op de bestaande infrastructuur.

Het is dus absoluut niet zo dat de upgrade van het DSL netwerk verspilde moeite is geweest.
Maar je mag wel meer gaan betalen.
Hoeft niet, je kunt voorlopig nog gewoon op koper blijven. Mijn schoonmoeder woont op 400 meter van de cenrale en beschikt over supersnel ADSL. Inmiddels is er door KPN wel glasvezel in haar huis aangelegd. Ze maakt er geen gebruik van.
Koper is bij mij te langzaam. En ik heb die hoge upload nodig. Zit er al jaren op te wachten. Dus zit klem. Max 500/500 (had bij E-fiber 1g/1g geweest) voor het bijna dubbele bedrag. :'(
En binnenkort gaat kpnnetwerk via joint venture www.glaspoort.nl ook nog eens 1 miljoen extra aansluitingen realiseren.

Gaat nu op eens hard, op glaspoort is ook een map te zien zoals kpnnetwerk.

[Reactie gewijzigd door Minaaj op 23 juli 2024 11:10]

Die kaart heb ik ook gezien.
Maar geen idee wat de legenda is??

Blauw krijgt glas en rood niet?? :+
sowieso wel een slechte kaart.
Ik zit in een grote rode bol maar die bol zal wel slaan op Amsterdam en de grootte van de bol niet de geografische dekking representeren maar het aantal aansluitingen. De bol overlapt dus talloze gemeentes maar heeft daar geen betrekking op. Ik spreek jullie wel weer in 2040 als ze eindelijk glas hebben gelegd hier in het dorp.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 23 juli 2024 11:10]

5 jaar! Allemachtig. Dat gaat wel lang duren zeg. Toch maar eens gaan shoppen.
Kaart is niet echt actueel.
Surhuisterveen heeft al een jaar glasvezel, kaart geeft aan nog in aanleg...
Hier en daar in het centrum steken de oranje kabeltjes nog uit de grond. Mogelijk dat ze die nog naar binnen moeten leggen. Ook de appartementen zijn nog niet voorzien.

Ze mogen nog wel een keertje terugkomen voor de bestrating. Dat zag er echt niet uit.

We zijn inmiddels ook een jaartje over, met opstartproblemen en kapotte vezels in het begin, maar alles werkt nu perfect.
Wat is eigenlijk het verschil tussen de Groene vlakken en Donker groene vlakken?

de legenda zegt niet veel over wat het is
Ik heb al 4 jaar glas, maar volgens KPN kan ik alleem koper krijgen...
Dan moet je contact opnemen met kpnnetwerk?
"We zijn bezig!"
Wanneer krijg ik glasvezel? Goed nieuws! Het is zeker dat ook jouw woning op de planning staat voor glasvezel. Volgens onze gegevens wordt je woning in de komende 12 maanden aangesloten op ons glasvezelnetwerk.
Ik wacht al 4 maanden op een glasvezel aansluiting in mijn nieuwbouw woning. ;(
Goed nieuws, nog maar 8 maanden te gaan.
bah, vrijwel geheel witte kaart ! KPN heeft nog vuul te doen !
Leuk voor KPN aanleg, maar ongeschikt als het netwerk bijvoorbeeld is aangelegd door een E-Fiber. Dan komt hij niet voor op de kaart.
Deze site laadt zo langzaam, laat me raden, die is verbonden op een oud stuk DSL wat in Amsterdam, Haarlem of Zaanstad nog zeker 10 jaar geen upgrade gaat krijgen?
Ik krijg een 504: Gateway Timeout. Ik gok op een 'Hug of Death' door het nieuwsbericht.
Niet alleen in de randstand is dat een probleem. Hier in Deventer sluit KPN ook alleen maar aan waar ze zin in hebben lijkt het :/
Deventer heeft toch al jaren glasvezel?
Dat is wat ze graag adverten ja. Maar als je kijkt op de nerwerkkaart zie je dat het maar pakweg de helft van de stad is.
Ok, ik heb op de PC Hooftlaan gewoond en daar had ik pak m beet 7/8 jaar geleden "al" 100/100, ongekend voor die tijd.
Waarschijnlijk zal ik in 2026 behoren tot de groep die nog niet aangesloten is op het glasvezelnetwerk.
Ondanks dat de wijken om mij heen wel een upgrade hebben gekregen, of gaan krijgen, is het nog steeds niet bekend bij KPN wanneer mijn wijk aan de beurt is.
Een alternatief als Ziggo is ook geen optie, want ook die heeft geregeld problemen (bij mijn buren) dat het netwerk er uit ligt. Dan heb ik liever stabiel, ondanks dat het te traag is om goed thuis te werken (20Mbit) terwijl het gezien ook nog even tv of netflix/disney/amazon wilt kijken.

Zou leuk zijn als KPN een goede en duidelijke roadmap kon laten zien wanneer welke wijk er aan de beurt is. En de grote vraag is ook, zal er ooit een 100% dekking behaald gaan worden?
Het is op de lange adem ben ik bang voor je.
In 2030 moeten alle Europese huishoudens toegang hebben tot een betaalbare 1Gbit verbinding (up en down)

https://ec.europa.eu/digi...arket/en/broadband-europe
Excellent and secure connectivity for everybody and everywhere in Europe is a prerequisite for a society in which every business and citizen can fully participate. The ambition for the Secure and sustainable digital infrastructures area is that by 2030:
all European households are covered by a Gigabit network, and all populated areas are covered by 5G.
https://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17182
Gigabit connectivity is to be understood as cost-effective symmetrical Internet connectivity offering a downlink and an uplink of at least 1 Gbps.
Of de samenvatting (in EU-termen ;) )
https://ec.europa.eu/comm...orner/detail/en/IP_21_983
2) Secure, performant and sustainable digital infrastructures; By 2030, all EU households should have gigabit connectivity and all populated areas should be covered by 5G;
“Moeten”

Het is naar mijn weten een streven, geen verplichting. Dat gaat ook niet, want logistiek niet per se direct uitvoerbaar op dit moment.
Een beetje de spijker op zijn kop.
Glasvezel is inmiddels politiek geworden. Daarmee bedoel ik dat Europa, landen, gemeenten en provincies het hebben omarmd. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel er nu in Italië en Frankrijk wordt neergelegd. Inmiddels mogen landen Europese subsidies gebruiken om het platteland te ontsluiten, dan gaat het hard...
Logistiek is op dit moment vooral een personeelsprobleem, maar inmiddels komen vele gravers en stratenmakers uit het oosten deze kant op...
Je hebt gelijk er wordt gesproken over 'should'. Nederland als 'beste jongetje van de klas' zal dan in elk geval zeker z'n best doen om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Dat is dan ook heel duidelijk te zien aan o.a. KPN die op dit moment zo hard aan de weg aan het timmeren is.

Uiteraard is in EU-termen 'should' niet 'we zien wel of het lukt' (gechargeerd natuurlijk :) )

Het collosale voordeel in Nederland is natuurlijk wel, dat onze grond relatief zacht is, en we vrijwel overal klinkers/tegels op de straten hebben liggen. (waar je in veel andere landen veel asfalt als stoep ziet, wat toch meer werk is om open te breken en dicht te maken).
Ze zijn op dit moment bezig in mijn wijk, en van de week is mijn tuin aangesloten (heb nu dus zo'n oranje sprietje voor m'n deur). En ik moet zeggen dat het best rap gaat. (ik heb geen referentie, maar ik vond het snel gaan)
Ik betwijfel of "betaalbare" een 100% juiste vertaling is van "cost-effective".

Ten eerste is betaalbaarheid een relatief begrip: het is erg afhankelijk van je maandinkomen.

"cost-effective" is erg afhankelijk van door wiens bril je kijkt. Hoe meer graafwerk per aansluiting des te duurder wordt het. Al met al geldt dan dat hoe groter de dekking, des te duurder wordt het. Zelfs al verdeel je het over alle aangeslotenen.
100% dekking is dus zeker niet "cost-effective".

Op het moment dat jij de zo gewenste glasaansluiting hebt zal je die "onbetaalbaar" gaan vinden als je later nog uit solidariteit moet gaan betalen voor de laatste peperdure (=niet cost-effective) stukjes van anderen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 11:10]

Klopt helemaal
'cost-effective' als woordelijke vertaling is 'kosten-effectief' wat in het Nederlands gedefinieerd wordt als bijvoorbeeld/onder andere 'rendabel' (wat ook weer een relatief begrip kan zijn). Als je het puur commercieel bekijkt, zal een verbinding in een stad altijd 'meer kosten-efficienter' zijn dan een boerderij ver weg in de polder.
Op dat moment komt er inderdaad een stukje 'sociaal inkopen' bij. We betalen met z'n allen voor iedereen. Dus degene die het verst weg woont heeft het meest 'waar voor z'n geld' en degene die het dichts bij woont het minst. Maar onder aan de streep hebben we wel allemaal hetzelfde product gekregen. Is dat helemaal eerlijk? Nee: Want de kostprijs voor de leverancier was voor de één lager, dan die voor de boerderij verderop. Of Ja: Want we hebben allebei hetzelfde product, en ik heb niks te maken met hoeveel geld het de leverancier kostte.
Of ik een brief naar iemand in België stuur of iemand in Nieuw Zeeland is beide even duur. (1,55 uit m'n hoofd). Ik weet niet hoe de kosten van de PostNL, de transporteurs en de regionale postdiensten geregeld zijn, maar ik kan me zo voorstellen dat die naar Nieuw Zeeland meer kost dan die naar België. Is dat dus eerlijk voor iemand die veel post naar België stuurt? Waarschijnlijk niet.

Er is een goede kans dat KPN (of een andere partij) deels gesubsidieerd kan worden voor de 'verre aansluitingen', gezien de doelstellingen van de EU zou dat niet onterecht zijn. Maar daar hebben wij natuurlijk zelf niet zo veel mee te maken. KPN biedt het zelf aan onder bepaalde voorwaarden. Blijkbaar kunnen zij dit voor hen rendabel exploiteren. En dan nemen ze wat meer bij de één en geven ze desnoods toe op de ander.
Voor KPN zelf is dit natuurlijk een gigantische investering voor in de toekomst. Mogelijk dat zij het merendeel van de aansluitingen pas over 3, 5 of misschien zelfs pas over 10 jaar hebben terugverdiend. Denk ook aan al die glas-apparatuur per aansluiting die ze moeten voorschieten. (dus de kastjes die glas naar ethernet omzetten en dan de routers die we verplicht huren in bruikleen hebben.)

Ik heb best wel tijd gestoken in al die documenten van de EU (voornamelijk uit interesse) rondom de 'Digital Compass', en in andere documenten wordt gesproken onder andere gesproken over 'affordable', wat een betere vertaling is voor 'betaalbaar'. Maar ook dit is natuurlijk relatief. Voor de één is iedere dag biefstuk beter betaalbaar dan voor de ander, maar we snappen dan best wel wat er bedoeld wordt.
Je kunt je afvragen of cost-effective (affordable) moet betekenen dat voor iedereen dezelfde prijs moet gelden.

Verstedelijking ontstaat juist omdat het goedkoop is. Je propt zoveel mogelijk mensen in een zo klein mogelijke ruimte. Het is bio-industrie met mensen als vee.

Als je daaraan wilt ontsnappen is er ruimte op het platteland. Een luxe! Daarom lijkt het mij gerechtvaardigd dat er wel gedifferentieerd mag worden naar afstand, c.q. 'afgelegenheid'. Het is toch wat raar dat het stadsplebs moet dokken voor kapitale landhuizen in bos en veld of kastelen hoog in de bergen.
Dat is een zeer valide punt.
Je ziet dat in de praktijk ook terugkomen. Voor de iets meer (klein)stedelijke gebieden is KPN aanwezig met KPN NetwerkNL. In de 'buitengebieden', is er onder andere (er zijn er meerdere) het product met de heerlijke naam "KPN Glasvezel in het Buitengebied" of "Glasvezel Buitenaf" (niet van KPN volgens mij) :). Zover ik weet zijn die aansluitingen onder andere voorwaarden. Volgens mij moet je dan 'verplicht' zoveel jaar een soort 'vastrecht' betalen of je hem nou gebruikt of niet, of dat je verplicht bent een abonnement af te nemen voor zoveel jaar, of nog andere constructies.
Op zich niet onterecht natuurlijk.
Er zijn er een aantal die samen met KPN werken.
https://www.kpn.com/inter...le-glasvezelaanbieder.htm

Nou weet ik niet precies hoe dit rijmt met het streven van de EU om iedereen aangesloten te hebben. (als boerderij XYZ niet aangesloten wil worden, enzovoorts). Nou verwacht ik persoonlijk dat het leeuwendeel van die aansluitingen daadwerkelijk wel gebruikt zullen worden, aangezien dit typisch de locaties zijn waar Ziggo (en andere coax-consorten) ook niet goed kunnen aansluiten met snelle verbindingen, en internet via schotelantennes is ook niet optimaal.
Mijn ouders zitten bij Ziggo, wij bij KPN. We hebben echt even vaak (of even weinig zeg maar) storing. Ik vind alleen Ziggo verschrikkelijk duur! Ik betaal nu 30 Euro voor VDSL en TV. Ja, de snelheden zijn ruk (kan ook niet beter schijnt) maar mijn ouders zitten op zo'n 80 Euro per maand! En wat doen zij? Beetje Marktplaats, NOS journaal kijken en onbeperkt bellen met de familie. -zucht- Maar wel op de aanbiedingen van de supermarkt letten om een paar duppies te besparen.
Jouw ouders hoeven niet zo'n duur Ziggo-pakket te hebben als ze een beetje internetten, NOS-journaal kijken en onbeperkt bellen.
Nou, vooral dat onbeperkt bellen (volop bellen heet dat tegenwoordig) is vrij prijzig. Een Alles-in-1 pakket begint bij 55 Euro per maand. Dan dat onbeperkt bellen erbij en het is kassa.
Dat is onzin dat Ziggo pakket, dat kan €30 of meer per maand goedkoper bij Ziggo
Ok, laat maar zien dan. De goedkoopste Ziggo internet + bellen + TV is €54,50 p/m.
Volgens mij hebben je ouders een te hood pakket. Een beetje compleet abbo is rond de 65 bij Ziggo. Je betalen te veel of dat onbeperkt bellen is enorm duur. Ik zou kijken op de website van Ziggo en hen erbij helpen. Echter het kan zijn dat die vaste telefoon duur is en als zij ook een mobiele abbo hebben dan is het goedkoper voor ze om of bij T-mobile of bij Tele2 een onbeperkt abbo te nemen.
Ze zijn er ooit ingetrapt bij Casema om dat onbeperkt bellen te nemen. Dat heet nu volop bellen of zo... En vooral mijn moeder is er van overtuigd dat ze een goede deal te pakken heeft. Ze hebben nu nog steeds het oude abonnement lopen wat elk jaar stiekem duurder wordt. -zucht- ik ga er niet eens meer over beginnen bij hen.
Je kan het nog een keer voor de laatste keer proberen en onderstrepen dat je het echt goed bedoeld en dat je hen juist wilt helpen. Ook is een vaste telefoon helemaal niet meer nodig in deze tijd en is mobiel voldoende.

Ik zal het ook nog eens met me moeder daarover hebben. Zij heeft vast en mobiel. Vast gebruikt ze meestal nooit.
Laat ze het voordeel pakket nemen bij ziggo, met onbeperkt bellen, dan zit je denk ik op ca 55-56 euro.
Je hebt dan wel een lager snelheid en een ci module (geen box, maar zolang je geen next wil kan je een humax op marktplaats kopen, mits je irdeto kaart krijgt/hebt )
Dan moeten de buren even bellen naar Ziggo. Ik klaag er veel over, maar stabiliteit is geen punt eigenlijk. Ook altijd de maximale snelheid waar ik voor betaal. Ik heb honderd keer liever glasvezel, maar dit zijn voor mij niet de redenen om over te stappen. Als het ooit komt, want middelgrote stad Ede ligt echt achter wat dit betreft.
ZIGGO is erg goed in na-calculaties en spookposten. En daardoor vrij duur.
Heb ze daarom de deur uitgedaan.
Heb nu 1Gb. en TV , bellen voor Eur 54 ! via TMOBILE
Geduld is een schone zaak ;) Maar wees gerust KPN wil van hun/het oude (koper)netwerk af.
Of dat 100% glasvezeldekking met zich meebrengt weten we nog niet...
Wees blij dat je in een wijk woont, dan is de kans behoorlijk dat ze op een dag besluiten dat daar genoeg te verdienen valt om aan te sluiten. Mensen die achteraf wonen zijn afhankelijk van coulance.
Tenzij gemeente of provincie druk uitoefent op de kabelaar en een 'inspanningsverplichting' afdwingt.
Op de totale kosten van het aanleggen van een nieuw (gedeelte)netwerk, hebben een paar afgelegen huizen slechts marginale impact...
En met het vertrek van F1 bij Ziggo zullen de abonnees ook wel stijgen, ik hoor rondom mij heen dat mensen alleen bij Ziggo blijven voor de F1.
Jup, is een aderlating voor ze denk ik.

Zeker omdat je bij *DSL wisselende snelheid krijgt, afhankelijk van de kwaliteit koper, afstand tot de centrale etc... Bij Glasvezel is dat allemaal in één keer gefixt, en beter dan op COAX. Als je ziet dat 75% van de huishoudens aangesloten op Glas er ook naar overstapt dat is het niet eens zo gek meer dat Ziggo's moederbedrijf ook al onderzoek doet naar diensten over glas.
Netwerk Ziggo is al 99% glas. Alleen laatste meters naar huis is coax. Maar dat ze het wegvallen van de F1 gaan merken is duidelijk alhoewel ik het idee heb dat ze een soort subdeal gaan maken.
Netwerk Ziggo is al 99% glas.
en als die laatste 1% een bottleneck is :?
Er zijn nog veel gebieden in Nederland waar dat laatste stukje COAX wordt gedeeld met een hele wijk.
We praten dan over honderden huizen. Meestal werkt dat (nog) prima, maar als iedereen tegelijkertijd gaat streamen is de kans op (ver)storingen aanzienlijk. Kan het verderop wel glasvezel zijn, maar daar heb je dan weinig aan. Dit bottleneck-probleem is trouwens relatief klein hoor, omdat we in Nederland in de spits nu nog maar een paar Mbps per huishouden verbruiken. Daarom kan Ziggo/coax er op de meeste plaatsen wel mee uit de voeten, maar doe mij maar een eigen glasvezel ;)
dan zit de bottleneck pas in de POPcentrale :+
dat hoor ik nu constant.
maar de praktijk is al jaren en jaren dat als ik wanneer ook een speedtest doe op mijn ziggo aansluiting ik altijd mijn volle snelheid haal (dit over meerdere huizen heen over die jaren)
Afgezien van het feit dat een speedtest niet heilig of zalligmakend is gaat het met een aansluiting niet alleen over/om internet maar ook over TV (incl.terugkijken) en telefoon die door dezelfde coax gaan.
Om mijn vorige reactie verder te nuanceren: De ruimte/bandbreedte is in een coax beperkt. Inmiddels gaat er (kan er met DOCSIS 3.1) zoveel doorheen dat er sprake is van een enorme topprestatie. Maar om dit ook in de toekomst stabiel te houden is 'een hele uitdaging'. Het is inmiddels een veel betere optie en zelfs goedkopere oplossing om het laatste stuk te verglazen ipv de coax met DOCSIS (hoe knap ook) in stand te houden. Mind you Ziggo gebruikt de prijsverhogingen voor een coax ontwikkeling, KPN voor een glasvezel.
De keuze lijkt me niet zo moeilijk ;) En toch houdt Ziggo vol niet verder te verglazen, de vraag is hoe lang nog...
Inmiddels is DOCSIS 4 al gedefinieerd en daarmee is 10 Gb down en up mogelijk. Als Ziggo in de toekomst full IP gaat en glas tot aan de straatkast heeft liggen is de uiteindelijke prestatie vergelijkbaar met de GPON van de glasvezelboeren.
Uiteraard ben ik daar van op de hoogt en Hulde voor DOCSIS4 ! Ik investeer liever in glasvezel.
Glasvezel van Ziggo ligt overigens tot aan de wijkcentrale en slecht op enkele plekken tot aan de straatkast.
Maar misschien ontstaan er geen grote problemen, als genoeg mensen overstappen naar KPN, blijft er voldoende ruimte/bandbreedte over voor de 'achterblijvers' bij Ziggo :+
Volgens mij liggen er in ieder geval al loze buizen naar de meeste straatkasten zodat het een kwestie van tijd is dat er glas in wordt geblazen. Kort geleden was er in mijn straat een monteur in de kast bezig en mocht even een foto maken. Hier zie je ook de loze buisjes al: https://live.staticflickr...60284531_11e0830e47_b.jpg.
Volgens mij liggen er in ieder geval al loze buizen naar de meeste straatkasten zodat het een kwestie van tijd is dat er glas in wordt geblazen.
Op deze Ziggo site stond vrij recent nog dit bericht: 27 oktober 2020:
Ziggo combineert in zijn ''hybride'' vaste netwerk glasvezel en coax. De weg die het internetsignaal van bijvoorbeeld de studio naar een huisaansluiting aflegt, verloopt over het Ziggo-netwerk voor gemiddeld 97% via glasvezel. Alleen het laatste deel, van de wijk tot in de huiskamer, gaat via coaxkabel. Op dit coaxdeel past Ziggo de technologie DOCSIS 3.1 toe waarmee ook onbeperkt hoge internetsnelheden te behalen zijn met nu al een downloadsnelheid tot 1 Gbps

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 23 juli 2024 11:10]

Mijn opmerking ging over de waarschijnlijke volgende stap van Ziggo.
Netwerk Ziggo is al 99% glas. Alleen laatste meters naar huis is coax.
Ja, maar dat is nou juist precies waar het om gaat, de laatste meters! KPN is ook al jaren glas tot aan de straat maar als jij dan nog 500 meter koper moet is je snelheid alsnog ruk. En dat is met Ziggo natuurlijk ook zo.
Genoeg kernen die gewoon nog op een telefooncentrale kilometers verder zitten hoor. Wijkkasten (buitenring) zijn nog lang niet overal. Die worden ook niet verder uitgebreid/aangelegd omdat dat een vergeefse investering is en men nu alleen glas aanlegt waar eerder VDSL zou komen. En dat gaat langzaam. Heel langzaam.
Waardoor je uiteindelijk nog een wisselende snelheid hebt, en een enorm lage uploadsnelheid. Misschien dat dit omhoog gaat als analoge tv of radio (1 van beiden zou eind dit jaar helemaal uitgefaseerd zijn) er ook af gaat.
Nou nee. Volgens Ziggo zelf ligt er zo'n 410000km coax en 38500km glasvezel.
Netwerk Ziggo is al 99% glas. Alleen laatste meters naar huis is coax.
Dit hoor je heel vaak, en technisch gezien ook zeker waar. (Althans. Ik heb het nooit gecontroleerd, maar ik geloof ze direct ;) ). Het 'probleem' hiermee is dat het medium zelf eigenlijk helemaal niet interessant is. (ik durf er om te wedden dat mijn 4g verbinding ook glasvezel is totdat het de antenne opgaat.)

De KPN glasvezel-aan-huis-verbindingen hebben, op dit moment domweg concrete voordelen t.o.v. wat Ziggo aanbiedt over coax (puur kijkend naar het internet-stukje). Over het algemeen een lagere latency en een hogere upload. Voor de rest (potentiele downstream, stabiliteit, enz, enz, enz.) zijn ze functioneel gezien potentieel gelijk aan elkaar. (Even los van individuën met issues met Ziggo, want dat gaat natuurlijk ook gebeuren met KPN glasvezel))

Stel dat 5g aan huis dit ook kan bereiken, is dat ook prima. Dan gaan we ook niet roepen, "maar er loopt een glasvezel naar de zendmast". Als die verbinding maar snel, stabiel en betaalbaar is, maakt het voor de eindgebruiker natuurlijk geen fluit uit of het met een stroompje, een lampje een radiogolf gaat.
De laatste 100 meter is de allerduurste. Kabel (coax) is een ring systeem. Je verbind van buurman tot buurman. Zo kun je grotere afstanden leggen en hoef je niet een aparte kabel te graven naar elk huis.
Als ze over gaan op glasvezel moeten ze elke straat openhalen om een glasvezel aansluiting aan te leggen.
Ik weet het niet zeker maar ik het zou kunnen dat de kabel POP kasten ook verder weg zitten.


Glas naar elk huis zou dan gewoon toegevoegd kunnen worden. Omdat glas ook niet stoort kan het misschien zelfs in dezelfde buis!

[Reactie gewijzigd door shadylog op 23 juli 2024 11:10]

Er wordt zeker niet doorgelust. Iedere abonnee heeft een eigen label naar de eindversterker.
Klopt er lopen onder mijn huis (wat op zich al opvallend is) een hele tros kabels naar de andere huizen toe toe. Rechts van mijn huis staat een Ziggo verdeelkast en in ben het 3e huis. Elk huis heeft zijn eigen kabel er wordt niets doorgelust.

Als ik een aantal van die draden doorknip heeft Ziggo (mijn buren verderop) wel een probleem zolang ik ze geen toestemming geef om onder mijn huis te kijken :)
Iedereen heeft een eigen kabel naar het kastje in de wijk, vanaf daar gaat er weer naar een regionaal center etc etc. Alleen vanaf het huis naar het groen/grijze kastje in de buurt is nog coax. Maakt verder geen verschil dat alle straten weer open moeten.
Ja, 99% maar een stukje niet. En nu een mooi krantje gehad op naam in de bus van Ziggo omdat KPN hier binnenkort gaat aanleggen. Hele mooie krant, goede teksten etc. maar de waarheid vertellen ze niet. Maar zit zo goed in elkaar dat er veel mensen bij Ziggo zullen blijven op opwaarderen. Maar over de echte techniek en het gebrek aan upload snelheid hebben ze het natuurlijk niet.
Nu maar hopen dat er hier wat superaanbiedingen komen want die prijzen van KPN zijn wel erg duur vergeleken met andere netwerkaanbieders (die ze hier dus uit de markt gedrukt hebben helaas).
Ja, dat is echt fantastisch nieuws wat dat betreft. Ik heb zelf ook een glasvezel project willen starten, maar na een paar kleine onderzoekjes bleek dat ik overal de vraag kreeg: En de F1 dan?

Nu dat weg gaat bij Ziggo gaat er ineens een wereld open voor glasvezel. Goed nieuws.
Je kon altijd al F1 TV Pro nemen, kost 65 euro per jaar.
Klopt, maar dat vinden mensen te veel werk en geld: Want bij Ziggo was/is het gratis.

Om die reden bleven mensen bij Ziggo. Nu dat F1 weg gaat zien mensen de kans om over te stappen.
Nou ja. Gratis bestaat niet in dit geval. Nu betalen alle Ziggo-leden het abonnement gezamenlijk. Ook de mensen (zoals ik) die helemaal niks met Formule 1 hebben. Net zoals dat iedereen meebetaald voor al die andere zenders of voor die paar films/series van HBO via Movies and Series of ze die nou kijken of niet.

Het verschil is, is dat je het niet op je rekening zag terugkomen, maar dat alles in één grote pot gestopt wordt.
Het is niet gratis , uiteindelijk betaal je er gewoon voor in je abo.
En bij andere providers kan je ook gewoon het totaalpakket aanschaffen dus het is nooit een reden om maar bij ziggo te hoeven blijven.

ik betaal persoonlijk liever die 15 euro per maand extra dan terug te moeten naar die oude coax-techniek van ziggo
Nee, ik begrijp je helemaal. Maar dat is wel de redenatie van veel mensen. Ik neem Ziggo, betaal X per maand en heb alles inclusief de F1.
Daarom heb je ook huzzels, en die combi van Ziggo met Vodafone. Je wordt 'gedwongen' om bij partijen te zijn/blijven. Los is het natuurlijk veel duurder. Net zoals een internet abo ongeveer net zo duur is als een abo met tv. Maar TV los is weer veel duurder. Alles om je in de tang te nemen en je niet vrij te laten in keuzes. Kan dat niet eens aangepakt worden?
Het ging mij om je opmerking:
Nu dat weg gaat bij Ziggo gaat er ineens een wereld open voor glasvezel
F1 TV kost €5,40 per maand, lijkt me dan prima mee te nemen in de berekening glas vs. Ziggo. Ziggo Internet & TV kost €68, dan had je voor €62,60 glasvezel kunnen zoeken.
Altijd al? Dat is net n jaar aan de gang. Daarvoor was je toch echt afhankelijk van wie het op TV uitzond.
Dat meer dan eens hapert op het moment dat er een oefensessie, kwalificatie of race aan de gang is... Net op het moment dat je denkt dat het probleem is opgelost, begint het bij de volgende race weer.
Ja dat was hier ook het geval toen ik aan een aantal vrienden vroeg of zij ook glasvezel namen toen het project hier in de dorpskernen van start ging (Delta fiber). Ze gaven aan bij Ziggo te blijven vanwege F1. Nu dat wegvalt kiezen een hoop mensen (gelukkig) alsnog voor glasvezel en waarschijnlijk wordt daarom het vereiste minimum aantal ook makkelijk gehaald, tenminste dat is wat mij werd verteld. Ik was zelf een van de eerste aanmelders. Toen ik later een man van Delta fiber tegenkwam die hier in de buurt de huizen afliep en vroeg hoe het er voor stond met de aanmeldingen begon hij te lachen en zei dat er 100% glasvezel zou komen, dus ik blij. :)
Een hoop schiet niet op, als je het percentage niet behaald. Niet iedereen heeft iets met F1 en toch blijven ze bij Ziggo
Ja ik heb ook één zo'n kennis. Is wel tevreden met Ziggo zegt 'ie. Maar wat het kost! Ziggo is gewoon duur. En die kennis is nog wel een technologiefreak, dat is helemaal niet te rijmen. Een andere kennis is nogal een zuinig type en heeft nu VDSL en gaat denk ik ook niet over want te duur (maar geld zat, afbetaald huis, drie keer per jaar op vakantie, etc.) Ook mijn buren zijn niet echt enthousiast helaas.. Tja genoeg van dit soort mensen en het gaat alsnog niet door.
Als Ziggo straks geen F1 meer heeft. Dan ga ik zeker eens rondkijken. Voor nu is de combinatie met vodafoon voor mij ook goed
Niet alleen ZIggo, maar ook Vodafone is ronduit duur, ook gecombineerd. Met een Sim Only kun je veel goedkoper terecht, bijvoorbeeld Simpel (netwerk van T-Mobile) 8GB data p/m en onbeperkt bellen voor een tientje p/m. Redt je niet bij Vodafone..
Heeft iemand een idee wat het kost om glasvezel binnen te laten brengen als de vorige bewoner geen loze leiding heeft laten binnen brengen?

In mijn wijk heeft iedereen glas (KPN), maar de vorige bewoners hebben er voor gekozen om geen loze pijp naar binnen te laten leggen, vermoedelijk ligt er een loze oranje pijp onder de stoep, maar niemand die het mij kan zeggen.

Ik heb nu enkel ziggo maar zou graag de mogelijkheid hebben om over te stappen op glas.
Hier in de Hoeksche Waard pas een campagne gestart. Direct meedoen bij uitrollen van glas is gratis aansluiten in huis. Achteraf aansluiten is minimaal 450 euro. Geen idee of bij jou dezelfde prijzen gehanteerd worden.
Maar in de Hoeksche Waard is het via E-Fiber, niet via KPN. wellicht dat KPN andere voorwaarden heeft.
Hier precies hetzelfde (Delta fiber).
Kan niet wachten :*)
Groeten uit OBL ;)
Dat is gratis als je een abonnement afsluit. Zie https://www.kpnnetwerk.nl/
Wel wordt dan de meeste makkelijke weg naar binnen gepakt. Als je het glasvezelmodem ergens anders wilt, dan zul je hier zelf de voorbereidingen voor moeten treffen.
Aanleg van dat kastje is volgens mij altijd gratis als ze starten. Wil je dat achteraf dan kost het geld.
Dat is bij 'gewoon' aanleggen ook hoor. KPN netwerkbedrijf heeft haast en legt alles zo makkelijk mogelijk aan.
Heeft iemand een idee wat het kost om glasvezel binnen te laten brengen als de vorige bewoner geen loze leiding heeft laten binnen brengen?

rond de € 450,00
Het verschilt per aanlegger nogal om achteraf toch glasvezel te pakken. Bij aanleg eerste keer is gratis.

Glasvezel Helmond 198 euro
E-Fiber 450 euro max 9 meter

KPN NetwerkNL krijg niets gevonden. Ben zeer benieuwd waar je die rond de 450 euro bedrag ergens hebt gelezen.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 23 juli 2024 11:10]

Wij krijgen on onze gemeente glasvezel van e-fiber. Als je nu klant wordt zijn er geen aansluitingskosten en vastrechtkosten. Later aansluiten kost 450,00 vastrecht en 95,00 aansluitingskosten.
Dat aansluiten vertelde ik al... en zoals is te lezen zit er ruim 200+ verschil tussen de een en de ander. Maar wat is de prijs bij KPN?

ETH0.1 vraagt het bedrag voor KPN het legt je vertelt rond 450 euro is, waar staat dat ergens?
Het is niet gratis als je het achteraf laat aanleggen.
Ik heb zelf in mei 2018 en mei 2020 offertes aangevraagd. Daar wordt een ingewikkelde calculatie op losgelaten, afhankelijk van hun (graaf)kosten. De eerste keer zou het me €1700 kosten, de tweede keer €4500. Te veel geld voor wat het me op zou leveren.

Hier een offerte op te vragen:
https://www.kpnnetwerk.nl/haalbaarheidsonderzoek/
Nu nog de jaarlijkse "inflatie correctie" aanpakken. Gezien de synchronisatie met alle andere providers jaarlijks er uit ziet als kartel vorming.
Ik snap inflatiecorrectie als principe wel. Tot op zekere hoogte is het prima te rechtvaardigen. Ik vind het alleen niet te rechtvaardigen als je een meerjarig abonnement hebt afgesloten tegen vaste voorwaarden dat de prijs dan wel eenzijdig kan worden aangepast.
Je bent vanaf dat moment wel contractsvrij ;)
Nee dat helaas niet, zolang het maar een echte inflatiecorrectie is.
KPN en Ziggo verhogen hun prijzen in een vast bedrag, met inflatie en investeringen elke keer als reden.

Het probleem voor KPN en Ziggo is dat door een mooi rond bedrag te pakken, het geen inflatiecorrectie is. De inflatie wordt tenslotte door het ECB bekend gemaakt en is elke keer een bepaald percentage.
Zolang een provider hun prijs laat mee bewegen die exact gelijk is aan deze correctie, dan ben je niet vrij om je contract op te zeggen.

Een goed voorbeeld hiervan is Tmobile, deze past jaarlijks een echte inflatiecorrectie toe ipv een echte wijziging.

p.s. sommige providers en andere dienstverleners gericht op consumenten die ook alleen een inflatiecorrectie toe passen. Zullen vaak een coulance hebben om mensen te laten gaan als ze dit willen, Dit omdat consumenten vaak denken dat ze wel kunnen opzeggen, en dat het gezeur van deze enkele klanten die uiteindelijk toch weg zullen gaan veel te duur is om aandacht aan te geven.
(De marges op consumenten producten zijn vaak niet erg hoog, dus als een medewerker hier veel tijd aan besteed kan je weer enkele maanden aan winst kwijt zijn bij deze zeurende klant)
De gehele inflatie correctie is onzin. Een bakker past ook geen inflatie correctie toe, wel verhoogt ie de prijjzen als zijn kosten omhoog gaan. Maar de zogenaamde investeringen, daar gaan de kosten voor de baat uit, maar bij de providers gaat de verhoging van het abonnement voor de verhoging van de winst uit.

Verder zou ik verwachten dat ondanks de data toename, de kosten van de infra om laag gaan. Bijvoorbeeld: Hoeveel is het abonnement van ziggo omlaag gegaan doordat ze analoog afschakelen. NUL.
We mogen betalen voor investering, zonder dat we de baten krijgen. En nee de snelheids verhogingen tellen niet, daar zitten de kosten niet in (hooguit op de maximale snelheid, niet op de lagere snelheden), een echte baat zou zijn om het abonnementsgeld te verlagen.
Ik zeg niet dat ik het eens ben met de reden die ze opgeven.

Ik zeg dat inflatiecorrectie een wettelijk middel is dat gebruikt mag worden om de prijs te verhogen zonder dat je vrij bent je abonnement op te zeggen.

De jaarlijkse verhoging van €2,50 - €5,00 die kpn en ziggo toepassen is natuurlijk geen harde correctie maar gewoon een verhoging.
Het probleem is alleen dat dit wordt gedaan door elke provider, dus je kan overstappen maar dan betaal je een andere partij die precies hetzelfde doet. Wat zie je ervoor terug? Niet per se iets, want uiteindelijk worden de abonnementen alsnog duurder over de gehele lijn.
3 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen toch? Das waar dit hele artikel over gaat.
Inflatiecorrectie is waar deze discussie specifiek over praat.
Bij het aangaan van het contract bij je werkgever heb je ook een salaris afgesproken ik vind het alleen niet te rechtvaardigen dat het jaarlijks een paar procent hoger wordt.

Als de lonen niet jaarlijks omhoog hoeven dan hoeft de inflatie correctie ook niet, deze is vaak gewoon nodig om de hoger lonen te kunnen betalen. En niet vergeten dat in de voorwaarden van je contract gewoon staat dat KPN deze inflatiecorrectie doorvoert als deze positief is en negatieve inflatie wordt niet doorgevoerd.
Ik heb nu een contract voor een bepaalde tijd. Het zou me niet verbazen als we dan pas weer gaan hebben over nieuwe voorwaarden. Ik zie niet hoe dat anders is voor telecombedrijven.
Ik werk bij een telecom bedrijf en krijg jaarlijks gewoon een CAO verhoging, deze is ook van toepassing op de collega's met een contract voor bepaalde tijd. Zo'n CAO verhoging is bij de meeste bedrijven van toepassing, al zijn er soms wel randvoorwaarde dat je bijvoorbeeld al vanaf september in dienst moet zijn en dus niet pas in december begonnen.
Afhankelijk van waar je werkt wordt er in je contract waarschijnlijk gesproken over een CAO die je volgt. Dus dan heb je een redelijke kans dat de voorwaarden voor jou gedurende je jaarcontract veranderen. (als je zonder CAO werkt, dan heb je zeer waarschijnlijk gelijk)

Ik heb recentelijk een overeenkomst gemaakt met KPN. Daarin ben ik onder andere akkoord gegaan met het volgende:
Inflatiecorrectie

KPN heeft het recht om 1 x per kalenderjaar per 1 oktober een inflatiecorrectie toe te passen volgens de CBS Consumentenprijsindex over de voorgaande periode 1 juli − 30 juni.
Als ik het daar niet mee eens ben, moet ik het contract niet aangaan. Bovenstaande staat overigens gewoon met koeienletters, als één van de eerste items in de overeenkomst. Niet in een één of ander onleesbare gebruikersovereenkomst in een te klein lettertype.
Jaarlijkse CAO loonsverhogingen die meestal per 01-01 doorgevoerd worden ook maar eens een keertje aanpakken. Belachelijk elke keer die verhoging van loon

[Reactie gewijzigd door NoahAmber op 23 juli 2024 11:10]

Dat doen ze allemaal inderdaad. Van mijn verzekeringen krijg ik ook elk jaar de nieuwe prijzen door. Ze hebben altijd weer dezelfde leugenachtige smoesjes, maar ja, wat kun je? We zijn gegijzeld door bedrijven die niet echt met elkaar concurreren en de prijzen ongeveer gelijk houden. Eigenlijk bepaalt KPN driekwart van de prijs omdat zij eigenaar van de infra zijn in de meeste gevallen.
Anoniem: 377399 @shadylog21 juni 2021 11:17
Volgens mij moet je nog eens kijken naar de daadwerkelijke cijfers, want bijvoorbeeld een 50/50 KPN glasvezel abo nu kost ruim 5,5% minder dan in 2018.

Andere feiten:
  • Afgelopen jaar gingen KPN abo's omlaag (Hussel Internet abo is goedkoper dan de vergelijkbare abo daarvoor)
  • Afgelopen jaar werden VDSL 40/4 abo's zonder prijsverhoging verhoogd naar 50/5 (en de technologie werd ook verbeterd waardoor ze vaak 70/50 halen).
Los daarvan, moeten ze dan ook de salarissen van hun werknemers bevriezen? Kan synchronisatie met andere providers iets te maken hebben met het feit dat ze dezefde CAO's hebben?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 377399 op 23 juli 2024 11:10]

De start salarissen bij KPN en Ziggo staan gewoon op de site waar ze ook intern personeel werven. Dat start salaris is in vergelijking met dezelfde functie bij VodafoneZiggo best hoog. Zou dat niet ook ermee te maken hebben. Aan een kant personeel goed betalen is ook belangrijk en niet de goedkoopste willen zijn.
KPN en Ziggo beweren ook niet de goedkoopste te zijn, dat doen veelal de andere providers
Dit is goed nieuws! :)
Ik hoop dat wij snel tot deze groep behoren, de kabel ligt al tot onze woning.
De laatste stap is het glasvezelkastje nog en dan lets go!
Sinds kort overgestapt, heb de 500/500 genomen. Tot nu toe erg tevreden. Lekker game en plex servertjes draaien vanuit me huis op een NUC met proxmox. Overal bij mijn files op de Synolgy. Helemaal happy! Ziggo loopt wat mij betreft echt enorm achter met hun upload snelheid.
Als bij ons het glasvezel ook aangesloten is wil ik gaan voor de 1GB snelheid, omdat die maar 80 cent duurder dan de 500/500 per maand is
Huh volgens mij is die wel duurder dan 80 cent hoor?
Vanaf 1 Juli niet meer, zoek maar op.

nvm zie link 1 Juli

EDIT: 0.90 Cent verschil per maand

[Reactie gewijzigd door G_Dragon op 23 juli 2024 11:10]

Wanneer kwam die glasvezel verbinding nu bij mij?

Even nagekeken, maar we staan nog niet op de planning.... :( :( :( :(
Zijn prima prijsjes voor een Gbit verbinding. Zodra ik te horen krijg dat ze gaan aanleggen, zal ik de bekabeling in huis wel een kleine upgrade geven.
Geen idee om eerlijk te zijn, zit niet in die wereld.
Wij hebben vorig jaar bij de verhuizing zelf de hele bekabeling aangelegd en gelijk overal Cat6 neergelegd in het hele huis, wij zijn er al helemaal klaar voor!
Let wel op dat 1gbit alleen in de Hussel abonnement beschikbaar is. Zit je dus nog op een oud abonnement dan verlies je mogelijk de voordelen daarvan als je overgaat naar 1 Gbit Hussel.

Hussel heeft zijn voor- en nadelen en verschilt per persoon/situatie of het goedkoper is. Zo kreeg je bij compleet een zenderpakket gratis, bij Hussel krijg je slechts 5 euro multimedia korting (die je dan wel weer kan inzetten voor bijv spotify).
Scheelt dat we vorig jaar door verhuizing het oude abbo moesten aanpassen en daardoor al in hussel zitten, we gaan het tv kastje de deur uit doen. Aangezien die 1 tot 2 keer per jaar word gebruikt, alles wat we kijken doen we via Videoland of andere wegen ( lekker reclame vrij ).

Spotify heb ik al, deel al lange tijd het Family abbo met 3 anderen.
Ja hier graag! Als ik toch al 75 euro p.m. betaal, dan graag 500/500 of zo.
Echt, de dag dat hier glas ligt kan Ziggo zijn koffers pakken voor meerdere wijken in deze stad...
Ik denk dat dat nog behoorlijk gaat tegenvallen. Veel mensen interesseert het niet en zitten al jaren "comfortabel" bij Ziggo of voorheen Multikabel of Quicknet en vinden overstappen maar een gedoe en veel te ingewikkeld. Dit soort mensen zorgen ervoor dat het minimum aantal aanmeldingen soms nét niet gehaald worden waardoor de aanleg van glasvezel alsnog niet doorgaat. Bij ons is het project nog gaande (sluitingsdatum volgende week, 30 juni) en wordt er gezegd dat er voldoende aanmeldingen zijn, maar eerst zien, dan pas geloven! Helaas is de voortgang nergens op de site van Delta Fiber te volgen dus ben je afhankelijk van geruchten..
Als ze perse aan willen leggen, zijn er altijd voldoende aanmeldingen..... Zo niet, dan toch.
Vooral als je overstapt heb je gedoe met je provider mail. Teveel moeite om alles om te zetten dus blijven bij de huidige provider.
Misschien een rare vraag hoor. Maar die 3,9 miljoen aansluitingen. Is dat niet een beetje het low hanging fruit? Alle begin gaat snel.

Wij wonen in een vrij oud appartementencomplex(jaren '60) en de huidige coax kabel loopt letterlijk door de woonkamer van al onze onderburen.
Als er straks nog een glasvezel naar boven moet worden gelegd moet dat ook door iedereens woonkamer. Dat gaat nogal wat werk (en toestemming) opleveren denk ik.
Kan dat niet over de buitenmuur, waar dan een bescherming over de kabel(S) gaat tegen weersinvloeden?
Dat kan. Maar dan moet onze VVE daarover beslissen, stemmen etc.
Dat zorgt wel voor wat aangezichtsverandering van het pand blablabla.
...de huidige coax kabel loopt letterlijk door de woonkamer van al onze onderburen.
Als er straks nog een glasvezel naar boven moet worden gelegd moet dat ook door iedereens woonkamer. Dat gaat nogal wat werk (en toestemming) opleveren denk ik.
Bij mij zit de coax en de telefoon ook in een hoek van de woonkamer; voor mij wel handig in verband met een draadje naar de router en de kabel naar tv.
Glasvezel echter, is aangelegd in de meterkast van de appartementen. Gaatje in de vloer, vezeltjes er door en klaar. Pech voor mij, want dat is diagonaal aan de andere kant, 12 meter verderop. :(
En vooralsnog houdt KPN dat geheim want bij het zoeken naar aanbieders en abonnementen vond ik enkel KPN zelf. Wellicht dat dat nog verandert.

Het is al met al niet gezegd dat het oranje draadje in jouw woonkamer binnen gaat komen.
Binnenshuis snap ik dat. Maar wij zijn 4 appartementen op elkaar.
Verdieping 1 heeft op dit moment 4 kabels door zijn woonkamer naar boven lopen.
Verdieping 2, 3
Verdieping 3: 2
Verdieping 4: 1

Heel vreemd. Maar als daar dus glasvezel bij moet komen dan moeten we dus lekker gaan boren. Ik vraag mij af of KPN dat gaat doen.
Dit is dus de 3 miljoenste aansluiting sinds er in Nederland ergens eind vorige eeuw begonnen is met aanleggen door KPN, of een door hun opgekocht bedrijf? Dus over een periode van bijna 25 jaar of zelfs langer.

Hoeveel van die aansluitingen zijn (nog) actief?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.