Nederlandse telecomsector werkt aan certificering voor glasvezeltechnici

Nederlandse providers willen samen met branchevereniging NLconnect een branchebrede certificering voor glasvezeltechnici in het leven roepen. Dat moet de kwaliteit van Nederlandse glasvezelnetwerken ten goede komen.

Sinds het voorjaar van vorig jaar heeft de telecomsector verkend of en hoe een gezamenlijke certificering voor glasvezeltechnici haalbaar is. Nu spreken de deelnemende partijen de intentie uit om zich te bundelen in een FttX-certificeringsboard, die een certificering moet uitwerken.

De certificaten zullen gericht zijn op basisvaardigheden die noodzakelijk zijn voor de planning, het ontwerp, de aanleg en het beheer van FttX-glasvezelnetwerken, aldus de aankondiging. FttX staat voor Fiber to the X, een algemene term voor een op glasvezel gebaseerde aansluiting van een locatie. Er zijn al langer certificeringsprogramma's voor technici die werken aan koper- en coaxnetwerken. De FttX-certificering moet daar een aanvulling op zijn.

KPN, VodafoneZiggo, Eurofiber, Delta Fiber, T-Mobile Nederland, Open Dutch Fiber, branchevereniging NLconnect en SECT willen de certificering voor glasvezeltechnici opzetten. Daarmee willen ze naar eigen zeggen 'de kwaliteit van de Nederlandse glasvezelnetwerken blijvend garanderen' en voorkomen dat ze voor hetzelfde werk verschillende eisen stellen aan medewerkers. Volgens NLconnect-directeur Mathieu Andriessen zorgt de certificering er onder andere voor dat glasvezeltechnici met één certificaat bij verschillende opdrachtgevers aan de slag kunnen.

Glasvezeltechnici

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-04-2021 • 11:10

65

Reacties (65)

65
63
26
6
0
28
Wijzig sortering
Ff de basisvraag: is het nu zo slecht gesteld met de kwaliteit van glasvezeltechnici?

Certificering doe je voor twee redenen:
1) er is een kwaliteitsprobleen, dat wil je oplossen
2) er is een kwantiteitsprobleem en dat wil je oplossen.

Met dat 2e bedoel ik vooral: als je te veel concurrentie ervaart, met name door zelfstandigen, dan is certificering verzinnen een mooie ‘barrier to entry’
duidelijk het eerste: fiber begint net zo ingeburgerd te raken als koper, coax en electriciteit, dus je wil dat er toch een minimum aan kwaliteit wordt geleverd. Zo kan iedereen een fiber wel aansluiten, maar niet splicen of schoonmaken, wat imho toch basisvaardigheden zijn die de doordeweekse IT-installateur vaak niet dan wel heeft
Sure, maar als ik iets niet kan, dan doe ik het ook niet.

Het is pas een kwaliteitsprobleem als er veel beunhazen zijn, die denken/zeggen dat ze het kunnen, maar er een soepzooitje van maken. Tussen jou en mij: die indruk heb ik niet bepaald, dat er veel glasvezel slecht wordt aangelegd.

Maar ik heb maar een beperkte blik uiteraard, dus vandaar de vraag.

@Anoniem: 138647 @Japiegsxr @vdstaak
Bedankt, hoewel anecdotisch. dat klinkt inderdaad alsof het wel meer dan de incidentele beunhaas is.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 21:53]

Het is niet alleen bij glas een probleem hoor, ook bij coax.

Een voorbeeldje: De gemiddelde schade wordt betaald per wat er gedaan is. Prima zou je zeggen, maar de prijzen wordt je niet vrolijk van.
Tot 5 meter graven en nieuwe kabel leggen, in je 1tje, ongeacht de staat van de grond, en het weer dichtstraten: 80,- ex btw.
Als gevolg: Standaard elke schade wordt er op 6 meter ook een gaatje gemaakt, en wordt de eerstvolgende 5 meter ook geclaimd. Eerlijk? Ik vind van niet, beide kanten in niet.

FTU's afmonteren. Manmanman wat kom ik een hoop ellende tegen. Soms zelfs dat de vezels niet eens zijn gelast maar enkel in de krimpers zijn gedaan. Het is ronduit belachelijk af en toe. Of dat ze wel gelast zijn, maar de krimpers geheel zijn overgeslagen. Tjah ...

Top dat je het niet doet als je het niet kan, maar genoeg die bluffen en een beetje doen alsof ze het kunnen. En ook genoeg die het alleen naar eigen inzicht doen.
je moet kijken naar de bedrijven van waaruit de vraag komt, dit zijn allemaal grote spelers, maar als ze vaak met onderaannemers werken, dan kan je zulke mensen toch tegen komen, al is het maar om toch nog rap een job gedaan te krijgen die ze anders niet zouden kunnen uitvoeren. Het grote probleem is dat dingen vaak niet opvallen totdat iemand met kennis van zaken de boel moet herstellen of controleren.
Zo ben ik een technieker tegen gekomen die er in geslaagd was om consistent zijn RJ45 T568A schema fout af te patchen met 1 bepaald type keystones. De fout kwam pas te boven toen er beslist werd om kabelgoten te installeren waar diezelfde keystones niet meer in gebruikt konden worden en hij er andere moest gebruiken en plots de wiremap compleet fout was. Het gevolg kan je al raden: op alle sites die hij gedaan heeft moeten alle keystones opnieuw gedaan worden.
Dan is het toch vooral een kwantiteitsprobleem, er is dusdanig veel vraag dat meer mensen nodig/gekwalificeerd moeten zijn om goed met glasvezel om te gaan aangezien het niet langer niche is?
Ik ben werkzaam in de wegenbouw en zit dagelijks tussen de kabels en leidingen .
Hoe er op sommige plaatsen glasvezel is gelegd is echt schandalig .

De glasvezel bedrijven die het aanleggen worden betaald per meter .
En het komt dus heel vaak voor dat de glasvezel niet diep genoeg word gelegd .
5 tot 10 cm onder het maaiveld komt regelmatig voor , terwijl 40 cm zo ongeveer de norm is .

Tevens hoort er over glasvezel een mat gelegd te worden ter bescherming als er in de toekomst weer gegraven moet worden .
Zeker als er een enkel kabeltje van 5 mm ligt.
Ik steek gemiddeld5 x per jaar een glasvezel kabel doormidden met mijn schep vanwege deze gang van zaken .

Voorheen koste mijn werkgever dat 1000 euro per schade .
Tegenwoordig is het zelfs zo dat we geen enkele schade hoeven te betalen vanwege de erbarmelijke ligging en afdekking van de glasvezel kabels .
Niks mis met per meter betalen voor standaard omstandigheden en een stelletje buitenlanders inhuren, maar dan moet je wel genoeg controleren om ze eerlijk te houden.

Boete clausules in het contract en als bij een steekproef het fout gaat meteen de laatste week/maand werk controleren. De valse zuinigheid om ze maar hun gang te laten gaan kost veel meer achteraf gezien.
Daarom dus certificering zodat je dat eenvoudig kunt controleren of iemand bepaalde kennis zou moeten hebben.

Dat is in bouw ook zo met veilig werken (VCA) en in de it met itil, bisl, scrum, Prince, tmap en de vele andere certificaten.
Anoniem: 138647 @Keypunchie19 april 2021 13:48
Ik denk dat het een beetje een zooitje is op de markt. Ik was twee maanden geleden bij een Klant (grote fabriek in Belgie) en er stonden 3 mannen voor de receptie. De "voorman" zij, toen hem gevraagd werd wat hij kwam doen":
hij zei "vuzul".
Receptioniste: "wablief?"
Hij weer "vezul" en brabbelde zachtjes nog wat na.
Ik tegen die dame: "ik denk dat hij "vezel" bedoelt. Zegt een van die andere 2 mannen "ja glas".
Die kwamen dus glasvezel aanleggen. Toen lieten ze een formulier zien.

Komt er net een IT collega voorbij lopen en zegt geërgerd "oh daar is de glasvezelturk weer, komt er zeker weer een puinhoop van maken". Die man gelijk beledigt natuurlijk.
Wat er verder achter dat verhaal zit weet ik niet (ben ook maar extern) maar ik moest ze begeleiden naar het datacenter en daar deden ze hun ding, zonder verder een woord te zeggen, communicatie met ons nul komma nul, waren meer met elkaar aan het ouwehoeren als dat ze wat deden.
Van de minimale buig-radius hadden ze schijnbaar nog nooit gehoord want sommige kabels gingen "het hoekje om" en stonden zo strak als een gitaarsnaar. Wat een broddelwerk...
Minimale buigradius is tegenwoordig ook heel erg klein hoor. Ik heb zelf glasvezelnetwerk liggen en de minimale buigradius voor die kabels is 7,5 mm. Dat is dus ongeveer een vinger/duim.
Zoals Dasiro al aangeeft, echt het eerste.

Ik rij nu een aantal maanden mee in glasvezel, en ik kom vanuit Coax. Voor Coax heb ik alle certificeringen gedaan, mensen uitgelegd wat het nut is, en vaak gaat men dan nog naar eigen inzicht zaken doen en niet volgens voorschrift.

Dat voorschrift, bij de huidige opdrachtgever, wil nog wel eens veranderen van persoon tot persoon. Hoeveel lengte je van een vezel afstript en wegdraait in een FTU, hoever je de pigtails terug moet strippen, hoe lang alles hoort te zijn, het daadwerkelijke ritueel van lassen.

Daarnaast merk ik bij heel veel zelfstandigen dat ze wel willen, maar niet weten waar te beginnen. Ook dan is een certificering (met bijbehorende training) een goed startpunt, en daar kun je dan als opdrachtgever ook naar verwijzen, in plaats van ze zelf intern op te gaan leiden.
Idd wel een prima idee.

Als je nu ziet hoeveel gezeur het is om de pops in te kunnen van KPN NetwerkNL of CIF, allemaal hun eigen eisenlijstje...

En dan ben je binnen, dan wordt je verdrietig wat je soms aantreft.

Het is iig een begin, maar niet heilig. Ook met coax zie je genoeg gerommel waardoor de meest vage storingen optreden.

Zeker nu steeds meer glas is maak ik best wel eens mee dat een coaxmonteur de zooi mooi afregelt, maar bv geen idee heeft van het voorliggende (glas) deel voor de retour en bv een retourmodule aan de fiber kant overstuurd wordt.
Door de enorme vraag naar glasvezeltechnici is er een enorme wildgroei aan kleine zelfstandige onderaannemers ontstaan die niet altijd even lang op projecten meedraaien. Een certificering kan helpen het kaf makkelijker van het koren te scheiden.

Het aanleggen en afmonteren van glasvezel is niet heel moeilijk, maar je kunt het behoorlijk verknallen wat leidt tot storingen en dure hersteloperaties achteraf voor de netwerkbeheerder. Vandaar dat in het rijtje namen ook voornamelijk netwerkbeheerders staan en niet providers zoals het artikel een alinea eerder stelt (ook al zijn sommigen natuurlijk ook provider).
en voorkomen dat ze voor hetzelfde werk verschillende eisen stellen aan medewerkers.
Misschien moeten ze dan eerst eens even gaan kijken wat er landelijk gezien een goede oplossing is. Je ziet nu al dat men op sommige plekken twee komplete netwerken naast elkaar hebt liggen, gewoon puur omdat een KPN koppig is, te duur is, of simpelweg niet wil leveren aan derden.

Misschien kunnen we op landelijke schaal kijken of we daar wat kosten op terug kunnen winnen zodat we deze dure technici kunnen betalen, want overal waar en certificaat bij komt kijken gaan de prijzen omhoog.
Koppigheid? Je bedoeld dat KPN verplicht hun netwerk moeten open stellen voor derden terwijl anderen dat niet hoeven. Je kan KPN moeilijk aanvallen op het feit dat ze hun investeringen terug willen verdienen. Dat wil ieder bedrijf. Het kom weer terug op de fout van de ACM die bijna onder elk artikel over de telecomsector weer boven komt drijven.

De ACM/Overheid heeft een fout gemaakt en dat zal waarschijnlijk nooit meer recht gezet worden. Elk voortvloeisel uit die fout kun je moeilijk de partijen aanrekenen.
Je kan KPN moeilijk aanvallen op het feit dat ze hun investeringen terug willen verdienen.
Oh nee dat is ook niet het punt/probleem.

In water en elektra hebben we hetzelfde probleem gehad, zelfde met gas. Daar hebben we nu nutsbedrijven voor die de daadwerkelijke aansluiting leveren (zoals Stedin, Liander en dergelijke) en partijen die daarover de dienst leveren. Dat zijn gescheiden partijen en dat werkt tot op zekere hoogte vrij goed.

dat gezegd hebbende is die investering natuurlijk prima terug te verdienen door wholesale verkoop aan virtuele providers.
Ook jij weet dat dit niet gaat gebeuren en wat je nu ook niet zegt is dat de overigen lieverdjes zijn.
wat je nu ook niet zegt is dat de overigen lieverdjes zijn.
correct ;)
Ook jij weet dat dit niet gaat gebeuren
Helaas zie ik het niet snel gebeuren nee, maar beetje hoop mag wel toch?
Dat is het niet alleen van die 2 netwerken. Ik had ergens gelezen dat de overheid van de glasvezel ook geen Nuts-voorzienig wilde maken, waardoor je die koppigheid van KPN krijgt en er een soort milieuvervuiling ontstaat door 2 kabels.
[...]

Misschien moeten ze dan eerst eens even gaan kijken wat er landelijk gezien een goede oplossing is. Je ziet nu al dat men op sommige plekken twee komplete netwerken naast elkaar hebt liggen, gewoon puur omdat een KPN koppig is, te duur is, of simpelweg niet wil leveren aan derden.
Dat heeft niets te maken met certificering van de technici die de netwerken aanleggen.
Wel degelijk, want als de marktpartijen niet allemaal zelf een netwerk aan moeten/hoeven leggen is daar al veel minder gedoe over. Een enkele partij die het fysieke netwerk regelt kan dan veel makkelijker bepaalde vereisten stellen. Nu stelt iedereen weer zijn eigen vereisten op. Dat is dan niet nodig.
Nu stelt iedereen weer zijn eigen vereisten op.
Ze werken juist samen om de eisen vast te stellen:

"KPN, VodafoneZiggo, Eurofiber, Delta Fiber, T-Mobile Nederland, Open Dutch Fiber, branchevereniging NLconnect en SECT willen de certificering voor glasvezeltechnici opzetten."

En de eisen zijn niet anders als er meerdere netwerken naast elkaar liggen. Meerdere netwerken naast elkaar betekent ook dat er in totaal meer capaciteit en meer redundancy is dan wanneer er maar één netwerk zou liggen.
Ze werken juist samen om de eisen vast te stellen:
Ja omdat ze deze zooi dan ook zelf veroorzaakt hebben. De reden dat ze samen die eisen moeten vaststellen is omdat ze in eerste instantie zelf allerlei vereisten hebben opgesteld.
En de eisen zijn niet anders als er meerdere netwerken naast elkaar liggen. Meerdere netwerken naast elkaar betekent ook dat er in totaal meer capaciteit en meer redundancy is dan wanneer er maar één netwerk zou liggen.
Oh no, dat zou je zeggen, maar dat valt dus vies tegen. Als eindklant moet je dat dan sowieso dubbel afnemen om die redundancy te krijgen. Plus alle netwerken hebben in principe al behoorlijk wat redundancy om downtime tegen te gaan. Alleen het laatste stukje vaak niet, maar dat is met graafwerkzaamheden toch al een issue aangezien beide kabels veelal op dezelfde plek liggen. Raak je er 1 dan raak je ze vrijwel altijd allebei.
Oh no, dat zou je zeggen, maar dat valt dus vies tegen. Als eindklant moet je dat dan sowieso dubbel afnemen om die redundancy te krijgen.
Ik bedoel dat het landelijk netwerk redundancy heeft; als één netwerk uitvalt zit niet heel NL of bvb een heel stadsdeel zonder.
Mja. Dat begrijp ik, maar dat valt meer tegen dan je denkt. Storingen op infra zijn zeldzaam, maar komen wel voor. Dan moet je dus denken aan kapotte kabels door graafwerkzaamheden of bijvoorbeeld stroomstoringen. Graafwerkzaamheden kun je voorkomen door een ringnetwerk te maken (dus als er ergens een kant stuk gaat kun je de andere kant nog langs) en stroomuitval door aggregaten te plaatsen. Dat laatste wordt niet gedaan.

Maar in principe zijn er heel veel plekken waar het fout kan gaan die al redundant op zijn gezet. En uiteindelijk maakt het dan niet zoveel uit op welk netwerk je zit. Als shit de fan hit ben je hoe dan ook de lul.
Kijk wat bijvoorbeeld de verplichting van een STEK certificaat heeft gedaan met de prijzen van de ZZP'ers voor het inbedrijfsstellen van een warmtepomp.

Goed dat ergens certificering op te halen valt, maar het maakt het niet perse heiliger dan iemand zonder die certificering en er moet ondertussen toch ook wel een certificeringsmoeheid moeten ontstaan? Alles met regeltjes tot op de mm berekend terwijl de pure praktijkkennis verdwijnt.
Werk doen zonder opleidingen en certificering zorgt voor "heroes" organisaties. Daar wil je geen bedrijf op bouwen. Wil je blijven bestaan dan moet je een structurele oplossing hebben om kennis up-to-date te houden.
Dat ben ik met je eens, maar hoe ver moet je gaan? De laatste jaren is alles onder certificeringen gegooid en is de kostprijs per uur ontzettend toegenomen. Moet alles als kenniseconomie worden bestempeld? Of hoef je niet alles tot de mm te reguleren?
Ja, je zou verwachten dat dit binnen het technisch onderwijs ondergebracht was.

Vroeger kwam je van een bepaalde richting van ambachtsschool, MTS of HTS en kon je aan de slag op basis van je diploma ...
De ontwikkelingen gaan zo snel dat tegen de tijd dat je klaar bent met school je alweer 2 jaar achterloopt in kennis.
Of de helft gewoon simpelweg nooit hebt gehad.

Leuk dat je leert programmeren op school, maar Monitoring, Infra en deployments zit er bijvoorbeeld niet bij. Of echt fatsoenlijk leren om te gaan met Git en static code analysis.

Er zijn voor zover ik weet geen opleidingen tot DevOps engineer. En laten we maar niet beginnen over cloud.
het zal niet aan de prijs van het certificaat of de opleiding liggen, eerder het feit dat zulke bedrijven denken meer te mogen vragen dan anderen die het niet hebben en doordat die anderen stilaan verdwijnen (bvb doordat ze dezelfde strategie toepassen) gaat het prijsniveau omhoog
hoe ver moet je gaan? De laatste jaren is alles onder certificeringen gegooid
Het is toch niet vreemd om bij zoiets specialistisch en belangrijks (nationale- en wereldwijde communicatie infrastructuur) met certificering te werken.
Het is niet vreemd, maar daar waren toen de functies senior voor uitgevonden, Piet kan het al 10 jaar, Mo komt net van school en begint onder de vleugel van Piet het verdere leren, net zoals je met het halen van je rijbewijs niet gelijk kan rijden.

Nu is het langzaam, in mijn mening, het volgende aan het worden
Mo komt van school, haalt zijn certificering en Piet, die mag het niet meer, ook al heeft hij in 10 jaar tijd een smetteloos trackrecord, want geen certificering.
Dan haalt Piet zijn certificering met 2 vingers in de neus. Geen probleem dus. In mijn directe omgeving exact deze situatie bij een CV service monteur. Opgewerkt van hulpmonteur naar eerste om vervolgens de service erbij te doen. Inmiddels full-time service/storingsmonteur waarbij je een goed stel hersenen nodig hebt. Een goede storingsmonteur moet analyseren in plaats van lukraak maar wat doen.
Hij heeft alleen een basis opleiding gehad maar door doorlezen documentatie, installatie handleidingen en hulpvragen bij fabrikant en uitstekend service monteur. Ook hier wordt certificering verplicht en hij zag er erg tegenop. Achteraf bleek het geen enkel probleem en was zijn kennis en ervaring ruim voldoende.
Het is goed dat er certificering is, scheid kaf van koren.

[Reactie gewijzigd door Floor op 24 juli 2024 21:53]

Ligt er aan wat die certificering inhoud. Zo zijn er genoeg certificeringen en onderdelen van certificeringen die je in de praktijk vrijwel niet gebruikt.

Zo heb je in Java declaraties de optie om heel veel van hetzelfde type in 1 keer te declareren door `int i, j, k;` te typen. Als je dat ooit in de parktijk gebruikt dan kun je er donder op zeggen dat daar commentaar over komt. sommige dingen zijn in theorie anders dan in de praktijk, goed om te weten dat het bestaat, maar in de praktijk mag je het rustig vergeten, want je gebruikt het toch niet.
Waarom er nu al vanuit gaan dat er met die certificering iets niet in orde zal zijn?
Omdat dat simpelweg is hoe het werkt. Een certificering berust op theorie. Daar is niks mis mee, maar in de praktijk is het gewoon vaak anders.

Jij hebt bij het behalen van je rijbewijs B (als je die hebt) ook geleerd om 2 seconde afstand te houden right? In de praktijk is het op veel snelwegen praktisch onmogelijk om die afstanden te hanteren vanwege de drukte. nu wat minder, maar Pre-covid was het gewoon te druk om dat te kunnen doen.
Dat wil niet zeggen dat het beter zou zijn rijbewijzen (certificering) af te schaffen. Al zou het initieel wel goedkoper zijn, in latere instantie zou veel duurder zijn vanwege de vele ongelukken.
En welke garantie geven certificaten en opleidingen?
Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden. Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren. Verder constateert de Onderzoeksraad in het vandaag gepubliceerde rapport dat periodiek onderhoud aan installaties geen afdoende bescherming vormt tegen koolmonoxideongevallen. De verschillende kwaliteitslabels zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. Ook koolmonoxidemelders vervullen hun waarschuwende functie niet vlekkeloos.
https://www.youtube.com/watch?v=3zqAQgEOyP4
De prijzen voor een examen zijn hier ook veel te hoog, ik had het een keertje opgezocht voor Amerika en daar was het een schijntje.

Als ze dat examen goedkoop maken dan proberen de meeste mensen het ook gewoon via een boek, kan de doe het zelver het ook gewoon halen. Jammer voor de cursus industrie maar word het aanbod wel veel groter.
Soms is het gewoon verantwoordelijkheidverschuiving, zoals VCA destijds.
Juist dit dus.

Plus het feit dat iedereen zichzelf bij wet mag benoemen tot certificeerder.

Er zullen vast heel veel certificatie instanties en groepen zijn die wel toegevoegde waarde hebben.
Maar dit is weer zo'n gevalletje dat er waarschijnlijk een kans zag om zichzelf tot manager te bombarderen.

Is het nu echt nodig? heb nog nooit van iemand gehoord dat zijn glasverbinding niet werkt door beunhazerij.
Wie word er hier nu echt beschermd door dit certificaat.

(aluminiumhoedje op) Ik zou bijna denken dat KPN op deze manier alsnog zijn concurenten een hak wil zetten.
Want bij het leggen van de huidige glasvezel netwerken kom ik een hoop roemenen en bulgaren tegen (aanname: en ik gok dat deze daar geen papiertje voor hebben gehaald.)
Daar in tegen zijn er legio kwakzalvers onderweg die het niet zo nauw nemen met veiligheid en voorschriften , de slimste zijn de CV installateurs en, om kosten te besparen worden er dom weg dingen niet gedaan die dringend moeten worden gedaan om zo veiligheid te waarborgen , in de CV branche is dat de regel omdat de concurrentie moordend is en de grote de kleinere dicteren.

In het eind is het geen heiige graal maar het is wel zo dat monteurs nu ook aansprakelijk zijn voor schade die door onzorgvuldigheid of door simpel dingen niet uit te voeren en daardoor schade veroorzaken hier voor op draaien , dus misschien denk je nu 2 x na, , of tenminste laten we het hopen.

Je kan dit werpen op vele installatie bedrijven van , Glas , Gas , Electra , Telecom etc.
Certificering zegt vaakt helemaal niets, al genoeg mensen met certificeringen rond zien lopen waarvan je je afvraagt hoe ze die ooit hebben kunnen krijgen want de kunnen nog geen simpele lamp vervangen.
Als je zo denkt kun je het hele onderwijs ook wel afschaffen.

Je moet toch ergens beginnen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 24 juli 2024 21:53]

Het zou dus praktijk kennis met een certificaat moeten worden.

Dus eerst opnemen van kennis, dan periode praktijk en dan de certificering.
Als er geen strakke, reguliere controle is en er geen behoorlijke sancties zijn blijven 'rotte appels' werkzaamheden uitvoeren met hun certificaat.

En hoe wil je de kwaliteit van de netwerken blijvend garanderen als een willekeurige loonwerker de glasvezelkabel kapot steekt door gebrek aan ervaring of kloppende tekeningen?

Hier in de buurt staan er allerlei niet Nederlands sprekende mannen in de grond te spitten t.b.v. werkzaamheden aan het elektranet en is er soms meerdere dagen achter elkaar de brandweer opgetrommeld vanwege een gaslek.
Ik weet niet hoe dit met telecom gaat, maar kan mij goed vergelijkbare situaties voorstellen.
Wat heeft het feit dat ze geen Nederlands spreken te maken met de werkzaamheden?
FYI, voordat je gaat graven moet je een verzoek indienen bij de gemeente. Je krijgt dan een kaart opgestuurd met daarop overzicht van wat er onder de grond speelt.

En het gebeurt maar al te vaak dat de kaarten niet kloppen en er uiteindelijk iets kapot gaat. Heeft niks met geen Nederlands spreken te maken. Dat doen die "goeie oude" Nederlands sprekende werkers ook met regelmaat.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 24 juli 2024 21:53]

Anoniem: 613510 @Relief200919 april 2021 12:16
En er moet een KLIC melding gedaan worden.
klic was al verplicht bij mechanisch graven. Per 1 april zelfs verplicht digitaal in vectorformat op de graaflokatie te hebben. Een printje op papier of een pdf'je op de telefoon is niet meer voldoende.
Er wordt gewerkt aan een minimaal schermformaat waarop de kaart geraadpleegd wordt.
Heeft er niets mee te maken, het helpt alleen even bij de beeldvorming waarop ik doel.

Het gaat mij er om dat als je certificeringen voor de techneuten maakt,
de onder onder onder aannemers die het graafwerk doen niet buiten schot kunnen blijven.
Je moet de certificering dus door de hele keten heen trekken.
Althans, zeker als ze hameren op 'de kwaliteit van de Nederlandse glasvezelnetwerken blijvend garanderen', en dus ook bij onderhoud op of nabij het netwerk.
Niks mis mee, dit is toch gewoon goed?
Eerlijk gezegd ben ik verbaasd dat dat nog niet bestaat...
Om krachtstroom of gasleidingen aan te mogen leggen moet je ook gecertificeerd/opgeleid zijn...
Iets als; de aanleg van glasvezel, wat een behoorlijk precies werkje zal zijn als je een kwaliteits-infrastructuur wilt realiseren, dat laat je toch alleen doen door de goed opgeleide mensen??!!
Gasvezel?

Ah, het is al gefixt :)

[Reactie gewijzigd door downtime op 24 juli 2024 21:53]

Auto-correct strikes again! :+
moest ook lachen. Gasvezeltechnici. Dacht dat we van gas afgingen.

Wel mooie gedachte. Werd tijd ook. Hoop dat ze ook op andere vlakken ook de monteurs e.t.c een opleiding gaan geven.

Je hoort te vaak dat als het even tegenzit dat ze of het niet meer weten en wild om zich heen gaan verzinnen, of dat ze een ander persoon moeten laten komen.
Met een beetje fantasie zou je een mobiele verbinding als een vezel via gas kunnen zien :-)
Voor diegene die dit op -1 modereren, Het kan een slechte verwijzing zijn naar een bepaald verleden (foei).

Aan de andere kant is Duitsland juist over aan het stappen naar gas gestookte woningen, waar wij juist weer vanaf stappen. So yeah, je kunt het als vooruitgang zien.

https://www.cleanenergywi...ing-opt-natural-gas-study

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 24 juli 2024 21:53]

Ik geloof dat duitsers zelfs subsidie kunnen krijgen als ze overstappen van stookolie op gas.
de kolenkachel is nogal populair in Duitsland. België was meer van de mazout (diesel)

Stookolie wil je liever niet stoken thuis. Dan praten we over zwaar residuale olie die voor de scheepvaart gebruikt word/werd ;)

zit redelijk dicht bij het spreekwoordelijk vuur

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 24 juli 2024 21:53]

Het was inderdaad ook een referentie naar de hernieuwde interesse naar gas in Duitsland al was de pun intended :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.