Delta Fiber neemt glasvezel- en coaxnetwerk van Rekam in Midden-Holland over

Delta Fiber neemt de glasvezel- en coaxverbindingen over die Rekam heeft in de regio Midden-Holland. In totaal gaat het om ruim 50.000 aansluitingen. Voor bestaande klanten verandert er niets. Delta Fiber wil meer glasvezel aanleggen in de regio.

Volgens Delta Fiber en Rekam maakt de overname een versnelde aanleg van glasvezel in de regio mogelijk. Rekam-directeur Cas van Disse stelt dat de aanleg van glasvezel in Gouda en omstreken door de overname in een stroomversnelling wordt gebracht. Waar en wanneer de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken precies start is nog niet bekend. Delta Fiber zegt daar in de komende maanden meer over bekend te maken en bewoners te informeren.

Voor klanten in de regio Midden-Holland die nu diensten van Rekam afnemen, verandert er volgens het bedrijf niets. Delta Fiber neemt het netwerk, de aansluitingen, het onderhoud en de medewerkers van Rekam over en klanten krijgen hierover bericht. De abonnementen die gebruikers afnemen wijzigen niet. Delta Fiber leverde al diensten over het Rekam-netwerk, maar ook andere providers doen dat. Die contracten blijven geldig.

Rekam blijft zelf ook actief. De Stichting Regionale Kabeltelevisie Midden-Holland was eerder een joint venture met GlasDraad gestart voor de aanleg van glasvezel in Krimpenerwaard. Dat project is geen onderdeel van de overname en blijft doorgaan als Rekam GlasDraad. Delta Fiber heeft naar eigen zeggen glasvezelaansluitingen bij 800.000 woningen en bedrijven in Nederland. Het bedrijf wil dat voor het einde van dit jaar verhogen naar 1 miljoen aansluitingen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-02-2021 • 11:06

95

Reacties (95)

95
94
41
3
0
48
Wijzig sortering
Erg jammer weer deze overname. Als ik het me goed herinner waren er juist diverse glasvezelaanbieders actief op de lijnen van Rekam. Hierdoor waren er goedkope en duurdere aanbieders en was er eigenlijk voor ieder wat wils.

Met Delta kan je het goedkope aspect wel weglaten. Een gigabit glasvezel kan wel, maar zo ver als Delta de lijn opentrekt mag jij de knip open trekken. 69 euro per maand voor 1 gigabit, waar je bij een T-Mobile/NetRebel rond de 35~40 euro zit voor een gigabit lijntje. En zo zullen er vast nog wat aanbieders zijn die ik vergeet die op Rekam's netwerk actief zijn/waren.

Kan me niet voorstellen dat dergelijke overnames e.d. bevorderlijk zijn voor a) expansie van het netwerk en b) adoptie door gebruikers (nog even los van het aspect dat meer snelheid dan VDSL ook flink duurder is op deze manier)
Het wordt zo nog onduidelijker...
Gouda heeft/had drie aanbieders van glasvezel; KPN, Rekam (lijn leverancier) en Delta Fiber.
Rekam was zelf al wat jaar geleden begonnen met de uitrol van glasvezel, maar zonder een degelijk plan. het stokte geregeld de verdere uitrol.
Het leek op een mislukking uit te gaan lopen tot ze met KPN in zee gingen en via een samenwerking (glasdraad) glasvezel gingen uitrollen.
https://glasdraad.nl/reka...e-uitrol-glasvezel-gouda/

Echter van die samenwerking bleek ineens niets meer over toen KPN bij een vriend van mij los van zijn al bestaande Rekam aansluiting een nieuwe Vezel naar binnen bracht. Bij wat navraag bleek die samenwerking dus niet meer te bestaan en volgens diverse KPN bronnen heeft die ook nooit bestaan... ?!

Rekam was de open leverancier, open netwerk, meerdere providers, maar lopen financieel stuk?!
KPN gaat zijn eigen gang en heeft als streven een volledig eigen onafhankelijk (gesloten) netwerk aan te leggen.
Delta fiber deed datzelfde en was vooral in wijk Bloemendaal actief met de aanleg van het eigen netwerk.

De gemeente heeft een regulerende rol (zo staat te lezen op de gemeentelijke pagina), maar grijpt niet in. Al jaren niet, er is geen duidelijk plan, er is onduidelijkheid over wat je kan verwachten van de verbindingen.
Als je er zelf als consument niet bovenop zit is het compleet onduidelijk, de leek snapt er los daarvan al helemaal niets meer van.

Waar je op de Coax en het koper DSL netwerk keuze vrijheid had, kan dat straks niet op de vezel aansluiting van Delta en KPN. De consument snapt helemaal niet dat er nog een vezel moet worden gelegd naast zijn bestaande vezel. los van dat de straat dus meerdere keren open moet en er wijken zijn die nog helemaal geen vezel hebben. Er zijn al wijken waar dus al twee en wellicht zelfs drie glasvezel aansluitingen zijn.

Ik woon in een zwart gat van Gouda waar nog geen enkele vezel ligt. Ik moet het hebben van een brakke VDSL of Coax (van nu nog Rekam).
Ik wacht al jaren op een betrouwbare vezel en doordat de gemeente zich nergens mee bemoeid zijn er dus huizen in Gouda met twee tot drie aansluitingen en wijken zonder vezels... het is ronduit een puinhoop en door deze overname wordt het er niet beter op.

[Reactie gewijzigd door TheTeek op 23 juli 2024 13:37]

KPN Glasvezel heb je wel degelijk nog keuzes, maar dat waren dezelfde 'wassen neus' keuzes als jij had voor koper had (coax heeft nooit keuze gehad, dat is maar 1 provider altijd geweest - kabelfoon en later caiway).

Mijn glasvezel aansluiting kan ik online, xs4all, solcom en KPN kiezen, het probleem is dan geen KPN, maar T-mobile/Vodafone (bijvoorbeeld) die niet direct via KPN willen leveren (dan behalve via koper), precies waarom Ziggo nooit internet via Rekam aanbood (die ook naar hun zeggen hun netwerk 'open' hebben).

Zoals ik ooit de gesprekken begreep bij de gemeente wilde zij initieel hele zooitje reguleren, maar Caiway (nu Delta) initieel had aangegeven 'slechts' noord Gouda te willen verglazen, KPN direct daarop aangaf juist 'heel' Gouda te willen doen, dat ze beide groen licht hebben gekregen, al weet ik verder niet hoe hele voortraject van glasvezel van Rekam ooit is geweest, die lijken zich nu volledig op zuiden te richten (Oudekerk/bergambacht etc). Hadden ze slecht Delta groenlicht gegeven, zat aanzienlijk deel van Gouda nog steeds niet aan de glasvezel, natuurlijk blijft een flink klote voor die 'zwarte gaten', maar die zijn er altijd geweest.
Dat het overzicht zoekende is ben ik volledig mee eens, evenals de noodzaak om meerdere netwerken uit te rollen naast elkaar. Echter:

Gemeente Gouda kan het niet blokkeren en wilt het stiekem ook niet (ze krijgen per m1 geul betaald)

Het zijn commerciële partijen en die bepalen hun eigen koers. KPN is juist de enige met reguleringen vanuit ACM. En het is wel degelijk een open netwerk, maar bepaalde providers moeten nog aanpassingen doorvoeren aan hun kant om te kunnen leveren over GPON.

Rekam doet, in bepaalde gebieden, zaken met KPN Wholesale. Dat is dus de actieve operator en niet KPN NetwerkNL. Dat is namelijk oud Reggefiber. En Rekam vertelt onwaarheden, zijnde dat zij in heel Gouda glasvezel aanleggen met KPN wholesale als 1 van de actieve operators. Bel ze maar om het te verifiëren.

Rekam heeft geen dekkend glasvezelnetwerk in Gouda. Het is net zo dekkend als Goudae kaas of de kaas stukjes in Tom&Jerry tekenfilms.

Tenslotte. Who cares? Laat de straat lekker 4x open gaan. Aanleg van glasvezel is lang niet zo belastend als overige infra projecten. En in Gouda wonen = gewend zijn aan openliggend straatwerk omdat het zakt als de malle. Tevens betaal je er niets voor, want het zijn commerciële partijen. Je gemeente verdient er juist aan.

[Reactie gewijzigd door vr6-only op 23 juli 2024 13:37]

Laat het ons Goudse kaas erbuiten hé..., die bevat overigens maar weinig gaten..:P

Eens, hoe meer aanbieders hoe meer keus, echter door het niet te reguleren worden nieuwe vezel projecten gestart in wijken die al zijn voorzien. begin nu met nieuwe aanleg in wijken die nog geen vezel hebben.
Ik sta overigens nu wel op de planning volgens KPN, echter zonder duidelijk tijdsspanne..., zoals heel Gouda vermoed ik...
Beetje bijzonder, deze overname.
Ik woon in Gouda Noord, en heb inderdaad glasvezel van Delta Fiber, wat destijds met veel bombarie werd aangekondigd.
Echter nadat ik dat aangevraagd had (was destijds mijn enige kans op glas) kreeg ik nog een brief van Rekam, waarin ze aangaven het niet eens te zijn met de actie van Delta Fiber, en dat zij van plan waren om in de wijk ook glasvezel te leggen (Tot dan toe alleen op aanvraag mogelijk en moest dus voor aansluiting betaald worden).

Kwam niet over of Delta en Rekam 'vriendjes' waren, dus ben benieuwd hoe vriendelijk deze overname is. Ook Caiway, wat voor COAX samenwerkte met Rekam, is inmiddels Delta.

[Reactie gewijzigd door TazzyD op 23 juli 2024 13:37]

Voor klanten in de regio Midden-Holland die nu diensten van Rekam afnemen, verandert er volgens het bedrijf niets. Delta Fiber neemt het netwerk, de aansluitingen, het onderhoud en de medewerkers van Rekam over en klanten krijgen hierover bericht. De abonnementen die gebruikers afnemen wijzigen niet.
Er wijzigt dus niets voor bestaande klanten. Maar hoe het zit met nieuwe abonnementen is nog maar de vraag. Zal een aanbieder als Netrebel blijven bestaan? In dat geval heb je 1 gigabit voor 37,50.
[...]Zal een aanbieder als Netrebel blijven bestaan? In dat geval heb je 1 gigabit voor 37,50.
Netrebel bied op het Rekam netwerk 800Mbit, maar dat is opzich een prima snelheid.
Voor klanten in de regio Midden-Holland die nu diensten van Rekam afnemen, verandert er volgens het bedrijf niets.
Dat lees ik bij zo'n beetje elke overname in welke branch dan ook en dan als de bedrijven eenmaal geïntegreerd zijn komt er een verhaal over stroomlijnen van het portfolio en verdwijnen toevallig net de voordeligste opties.

[Reactie gewijzigd door esky op 23 juli 2024 13:37]

Dat er op den duur wel dingen veranderen daar ben ik ook bang voor. Helaas valt daar nu nog niets zinnigs over te zeggen. Ik vond Rekam in dat opzicht wel een verademing aangezien zij hun netwerk open stellen aan (in principe) alle aanbieders. Rekwam was zelf geen internetprovider. Met Delta is dit straks nog maar de vraag omdat zij zowel kabelbeheerder als provider zijn.
Delta heeft geen enkel, maar dan ook geen enkel belang, om op de termijn van 1-3 jaar de huidige situatie intact te laten. Dubbele kosten voor facturingsystemen, marketing, administratie, communicatie etc. etc.

Natuurlijk veranderen ze niets als de overname net plaatsvindt, want dan is iedereen wakker en moet gerustgesteld worden.
Tja als ik de zin heel zwart wit lees kan je ook zegge;
oor klanten in de regio Midden-Holland die nu diensten van Rekam afnemen
Dat dit alleen opgaat voor mensen die een directe overeenkomst hebben met Rekam en niet indirect via een partij als T-Mobile / NetRebel etc.

Kwestie van afwachten wat er precies gaat veranderen en wat niet ben ik bang voor de mensen. :+
Even voorop stellen: ik ben geen lid van de fanclub van Delta Fiber. Maar het is wel 1 van de weinige partijen die in elk geval op enige schaal nog glasvezel aanlegt.

Wat al opgemerkt is: de vraag is in hoeverre partijen als Rekam bestaansrecht hebben met hun relatief kleine glasvezelnetwerken. T-Mobile/NetRebel kunnen alleen voor die prijs aanbieden omdat hun contract met Rekam daar ruimte toe laat (prijs), en daar zit voor Rekam weinig marge op. Als er wel marge op zat hadden ze waarschijnlijk wel hun netwerk verder uitgerold.

Je mag 69 euro voor een gigabit veel vinden, maar kijk even naar wat een tegenhanger als Ziggo biedt. Voor het tarief (als Delta hier zou leveren) van 80 euro heb je Internet + TV, iets waar ze bij Ziggo 100 euro voor vragen en je krijgt minder (geen synchrone verbinding). Ik zou als ik hier morgen voor 69 euro glasvezel zou kunnen krijgen direct m'n krabbel zetten, maar helaas, dat is nog ver weg (onvoldoende animo in het dorp).

Wat ik verwacht is dat Delta Fiber de contracten inderdaad respecteert,ook naar de aanbieders op het netwerk, en dat bij het verlengen van de contracten (van de andere aanbieders) er een prijsverhoging in zal zitten voor hen. Waarna ze mogelijk zelf besluiten om te stoppen met leveren, of hun tarieven te verhogen. Niet leuk voor degenen die er nu gebruik van maken, dat ben ik met je eens. Maar ik heb meer het idee dat er bij Delta Fiber naast wat meer overhead ook meer realiteit in de prijsstelling zit dan dat er bij Rekam het geval was - en dat is voor de langere termijn denk ik beter.
Even voorop stellen: ik ben geen lid van de fanclub van Delta Fiber. Maar het is wel 1 van de weinige partijen die in elk geval op enige schaal nog glasvezel aanlegt.
En juist die initiatieven zie ik graag, meer concurrentie in de markt. IMHO way better dan de enige grote partij die investeert steeds het leven zuur maken met als toppertje deutsche telekom a.k.a. t-mobile die via een rechtzaak kpn probeert tegen te houden, blij dat de rechter die klojo's heeft uitgefloten, anders was een behoorlijk precedent geschapen ten koste van de consument die dan nog afhankelijker wordt van die ene partij die als eerste de stoep opengooit.
Helemaal eens dat meer concurrentie goed is. Maar het moet wel levensvatbaar zijn, het leggen van een glasvezelnetwerk kost veel geld, en dan vooral als voorinvestering.

De kleinere initiatieven zijn vaak ontstaan uit een cooperatieve gedachte om wat vezels in de grond te leggen, veel aanbieders toe te staan, en geen winst te maken. Maar daarbij is ook vaak vergeten dat je ook een stukje moet reserveren voor toekomstige investeringen en tegenvallers. Steeds meer van dat soort kleine partijen verkopen daarom (deel van) hun infra, omdat ze het anders niet kunnen volhouden. En dan zijn het makkelijke "prooien" voor partijen als Delta Fiber en KPN.

En dat is precies waar ik op reageerde: er wordt gesteld dat partijen als Delta en KPN teveel vragen voor hun product, en gedeeltelijk betaal je natuurlijk ook voor "winst" en "reclame", maar voor een deel ook voor reserveringen voor toekomstige investeringen. Als de kleine partijen niet vanuit cooperatie gedachte opereren, maar zorgen dat ze ook dat stuk reservering meenemen, is de kans groter dat ze zelfstandig kunnen blijven.

En dan nog: KPN gaat ook een keer langskomen om hun kopernetwerk te vervangen, en wij als tweakers kunnen wel kwijlen bij een tweaker-minded-provider, het grootste gedeelte van de bevolking gaat toch gewoon voor Ziggo of KPN. Dus linksom of rechtsom, de kleine glasvezelboeren gaan het nog best lastig krijgen de komende jaren... (helaas)
Ik geef je helemaal gelijk met je betoog. Ook de component EU regulering is wat mij betreft te ver doorgeschoten. Niet ondenkbaar zou zijn dat men vanuit china massaal gaat reageren op internationale aanbestedingen. Je krijgt dan allerlei chinese bedrijven (niets tegen chinezen, wel de gevoerde politiek) die voor je het weet europa als een 2e afrika gaan koloniseren...
Ik vind persoonlijk de EU te ver doorgeschoten: ja leuk 1 munteenheid, maar een beetje de grenzen ophogen en eigen politiek voeren vind ik steeds interessanter ipv BV nederland uitverkopen...
Ik vind het ook jammer. Hiermee verdwijnt een duurzaam streven naar een open netwerk in Gouda. De enige toezegging die gedaan lijkt te zijn is: "Alle lopende contracten met andere providers op het netwerk blijven van kracht." Ik ben dus heel benieuwd:
1) Als ik Netrebel/Glasnet bestel vandaag, wordt er dan geleverd?
2) Wat voor een prijsverhogingen gaat (mag?) Delta opdringen aan de huidige leveranciers (en haar klanten)?
Als Gouds burger heb je compleet geen zicht op wat voor halfhartige besluiten het stichtingsbestuur heeft genomen op dit vlak.

Aan de andere kant, kijkend naar de historie van Rekam... het werd ook wel een beetje een krakende wagen tussen al het commerciële geweld. Ik heb zelf nog eens een poging gedaan om zitting te nemen in het stichtingsbestuur van Rekam. De statuten van deze stichting waren al een hopeloos fusie-product van diverse regionale stichtingen. En dan had je ook nog zo iets als een programmaraad... Ik heb het maar laten lopen.

Tot slot:
- Solcon is mijn provider.
- Solcon levert over glas van RekamDelta
- Solcon is van KPN
- Er is ook KPN glasvezel aanwezig in mijn nieuwbouwwoning... |:(
- Ben benieuwd hoe dat gaat aflopen... b.v. Brief: "Geachte klant, solcon heeft besloten dat zij gaat stoppen met levering van uw product over ... etc."

Edit: het voormalige Rekam netwerk zal nu wel dicht gaan en het idiote is... het KPN netwerk is meer open dan ooit... inclusief NetRebel en Trined.

@Zer0 Ik denk niet dat ik zeur, noch dat mijn potentiële deelname aan het stichtingsbestuur ook maar iets veranderd zou hebben aan deze ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door MOmax op 23 juli 2024 13:37]

Ik heb het maar laten lopen.
Je zag dat eea niet goed geregeld was, kon actie ondernemen, maar "hebt het laten lopen"..
Dan moet je nu niet zeuren, had toentertijd actie ondernomen.
Dat is een terecht opmerking. De markt werkt niet alleen door zaken die je niet bevallen maar zijn beloop te laten om achteraf te klagen dat het niet is opgelost en er nog meer gevolgen aan zitten die niet bevallen. Als je bij een netwerk zaken bemerkt die niet bevallen hoor je ook zelf verantwoordelijkheid in de markt te nemen door het aan te kaarten of zelfs weg te gaan en een andere oplossing te zoeken. Anders is het achteraf klagen meer een teken dat het je kennelijk toch niet zo heel erg om de het probleem te doen is maar meer om het klagen zelf.
Edit: het voormalige Rekam netwerk zal nu wel dicht gaan en het idiote is... het KPN netwerk is meer open dan ooit... inclusief NetRebel en Trined.
Hier moet wel even een asterisk bij: KPN gebruikt de laatste tijd een vorm (GPON of zoiets?) die nog niet door alle providers wordt ondersteund. Zo kunnen T-Mobile klanten bijvoorbeeld nog niet afnemen van een recent gelegde aansluiting. Dus hoe open het is hangt er een beetje van af.
KPN had zoiets ook met VDSL pair bonding. De nieuwste technologie alleen aan eigen klanten aanbieden en pas na langere tijd (maanden/jaren) aan andere providers.

Maar een simpl en degelijk DVB-C signaal op de glasvezel laten staan of zetten? Nee hoor, neem maar bandbreedte en extra kastjes vretende IPTV of crappy Digitenne.

Wat dat betreft dus wel goed dat er alternatieve glasvezelproviders actief blijven die daar hopelijk anders instaan.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 13:37]

Die prijzen zijn leuk, maar hun afzetgebied is marginaal klein in Gouda, beetje binnenstand en paar straten er omheen, dan heb je dat wel gehad. De vraag is dan ook of ze zo'n prijs konden houden bij een markt van heel Gouda, waar KPN al redelijk in de buurt zit, of voor hoelang ze dit konden volhouden.

Andersom is KPN marginaal duurder, KPN levert standaard geen 'zonder TV', dat geval praat je 65 vs 55 euro, nog steeds 10tje verschil, maar beschikbaarheid is aanzienlijk hoger dan gebied van Netrebel/T-mobile.

(grappig trouwens dat 35mbit DSL duurder dan 1Gbit glasvezel bij T-mobile :P)

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 23 juli 2024 13:37]

Ik ken iemand die net op het grensgebied woonde in Gouda, hij wilde dolgraag (qua bandbreedte) af van kpn, maar nee, op de dijk werd niet geleverd...
Volgens mij kun je alles los nemen van kpn (tv wordt dan wel digitenne, niet enkel tv over dsl), maar ook internet zonder televisie, noch telefonie.
(grappig trouwens dat 35mbit DSL duurder dan 1Gbit glasvezel bij T-mobile :P)
Ik vermoed dat glasvezel voor ze gewoonweg goedkoper te leveren is ? dsl en coax zijn oude technologieen, op een gegeven moment is nieuw spul aanleggen en beheren gewoonweg goedkoper dan bandbreedte wholesale inkopen of oud spul onderhouden. Zie sommige regio's in het oostblok en afrika, prima 5G en glasvezel daar, ze hebben daar 3/4G en dsl overgeslagen...
Maar ik heb zelf voor hele glasvezelperiode jarenlang 'naast' de bonded VDSL mensen gewoond, zij konden allemaal 100mbit tot zelfs 200mbit (xs4all) krijgen voor precies dezelfde prijs als ik nog steeds mijn 35mbit kon krijgen, ik had geen pair en stond niet in de planning van enig onderhoud/upgrade. Alle jaren was het precies ons huizenblok wat op een 'rotte aansluiting' zat, adsl van 8 en 20mbit nog gehad, maar met de opkomst van vdsl stond de mijne vast op 35mbit (varierend van 27 tot ~42 over de jaren heen), dus ik weet redelijk wat een 'grensgebied' in Gouda is :P

Maar bij KPN moet je dit apart bestellen, via de website kan je niet apart bij glasvezel enkel internet nemen, daar zit altijd TV gewoon bij, contact nemen en ze kunnen alles wel regelen voor je (ik had bv een vast-telefoon/internet abbo, wat in die tijd ook niet echt 'bestond', maar prima via klantenservice kon worden afgenomen).

Maar Caiway doet precies hetzelfde, Coax in Gouda hele pakket is aanzienlijk duurder dan caiway-eigen glasvezel pakket (wateringen/den haag), terwijl ze factor 5 hogere snelheid hebben. Maakt an sich ook vrij weinig meer uit, maar het was dat ik coax van de buren kon 'gebruiken', anders had ik gewoon simpelweg niets anders kunnen nemen voor zo'n lage snelheid en nog meer betalen dan gros van mensen met veel hogere pakketten.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 23 juli 2024 13:37]

Met Delta kan je het goedkope aspect wel weglaten. Een gigabit glasvezel kan wel, maar zo ver als Delta de lijn opentrekt mag jij de knip open trekken. 69 euro per maand voor 1 gigabit, waar je bij een T-Mobile/NetRebel rond de 35~40 euro zit voor een gigabit lijntje.
Het is wel moeilijk te vergelijken, denk ik. Delta hanteert gewoon prijzen die vergelijkbaar zijn met reguliere internetabonnementen van middenklasse providers. Een beetje: de markt bepaalt. Delta heeft dan ook een eigen netwerk te onderhouden.

Netrebel huurt alles en heeft nog geen eigen IP-netwerk, extra diensten kun je er ook niet krijgen. Sterker nog: je krijgt daar volgens mij nog steeds geen publiek IP-adres. Dat scheelt ook geld.

T-Mobile accepteert een zeer kleine winstmarge of zelfs verlies op hun internetabonnementen. De hoop is natuurlijk dat dit wordt goedgemaakt door de verkoop van extra diensten (zoals TV of mobiel) waar meer marge op zit. Ook is de hoop dat ze zo meer klanten weten te krijgen, zodat ze straks een "mainstream" provider zijn die meer kan vragen.
Dus Rekam glasdraad, Delta glasvezel en KPN glasvezel. Goed over nagedacht.... 🤦🏻‍♂️

Ik maak al jaren gebruik van Rekam glasvezel en KPN is ook bezig de wijk te verglazen.

Waarom? Is al dat werk en al die overlast nu echt financieel of qua gemak, concurrentie of keuzevrijheid de moeite waard voor deze bedrijven? Of voor ons als klanten?
Dat komt volgens mij omdat we, ondanks Al dat politiek gelul, internet toegang niet als nutsvoorziening hebben bestempeld

Bij gas elektra en riolering is het netwerk in handen van de partij die het als eerste heeft aangelegd
Als er al alternatieven zijn dan is dat dus via het netwerk van de beheerder

Voor internet zou dat natuurlijk ook moeten maar vooral ziggo heeft daar enorm tegen gelobbyd
Dat komt volgens mij omdat we, ondanks Al dat politiek gelul, internet toegang niet als nutsvoorziening hebben bestempeld
Yep de begroting werd vet aangevuld met de verkoop van ptt onder het mom van privatisering. Ik gok dat enkel de verkoop zo'n 25 miljard euro heeft opgebracht. Tel daar de zendmachtigingen bij op en eenieder ziet hoe de begrotingen tussen 1985 en ... (gouden aandeel ?) zijn rechtgebreid.
Bij gas elektra en riolering is het netwerk in handen van de partij die het als eerste heeft aangelegd
in de tijd tot de jaren 60 werd dit met gemeentegeld aangelegd. Na de verkoop van diverse partijen en EU regels mag de gemeente geen rol spelen anders dan een internationale uitbesteding vanaf bedrag X.
Als er al alternatieven zijn dan is dat dus via het netwerk van de beheerder
Bestaande partijen hebben een voordeel qua omzet, maar een nadeel qua verplichting en oude technieken. Mogelijk ook een voordeel dat de 'basis' al is afbetaald.
Voor internet zou dat natuurlijk ook moeten maar vooral ziggo heeft daar enorm tegen gelobbyd
Ik zie vooral liberty global die naar ik vermoed de boel 'richting' heeft gegeven, heel speciaal enkel in nederland (in andere landen doen ze wel linesharing icm docsis). Daarnaast een lakse regering want nergens in de EU regeltjes staat dat je niet een andere niet-nederlandse marktpartij gedurende een periode onder toezicht gaat houden ...
Je suggereert dat de verkoop van de ptt zo lucratief was maar het tegendeel is denk ik waar

Een goede communicatie infrastructuur is van gigantische waarde

Dat er nu met corona kan worden thuisgewerkt levert onze economie (en dus de staatskas) miljarden op die we anders niet hadden kunnen goedmaken

Ondertussen is er het constante gekibbel over wel of geen glas in de wijk, of ziggo zijn netwerk moet openstellen en wanneer er eindelijk 10G netwerken zijn

Dan vraag je je toch af, kijkend naar de wholesale prijzen van kpn en diens jaaromzet hoeveel we juist zijn misgelopen

Ja aanbesteding is soms lastig maar dat is het evengoed nu voor kpn die ook steeds een netwerk moet optuigen

En redundant netwerk waarop private bedrijven diensten mogen aanbieden

Hoeveel meer had de staatskas ermee verdiend: Net zo goed voor gsm-netwerken als voor vaste lijnen. Dezelfde frequentieveiling maar dan mét masten en zonder niet op mijn flat gezeur

Wat betreft je opmerking over linesharing en europese regels; het was juist de EU-rechter die het de Nederlandse acm verbood om ziggo tot openstellen te dwingen

Dit kwam NIET door de nederlandse overheid

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 13:37]

Hoe raar het ook klinkt, ik denk dat we beiden gelijk hebben/hadden. Lukratief voor de regering tussen pakweg 1985 .. 2015. Die kip is uitgeplukt. Nu met corona wordt de economische toegekende waarde aan een goed netwerk ineens heel erg hoog.
het was juist de EU-rechter die het de Nederlandse acm verbood om ziggo tot openstellen te dwingen
desondanks de acm (= een nederlandse uitvoeringsinstantie van de regering) die ziggo niet onder toezicht stelt: ze kunnen en dienen 1 marktpartij te reguleren...
En waarom niet eerst wijken waar nog geen glas ligt aanpakken voor je wijken dubbel gaat uitvoeren om de concurentie aan te gaan...
8)7
ze gaan het hier in drenthe (Havelte) ook doen ik krijg 2 fiber kabels ons huis in. 1 van kpn en een van caiway (delta fiber). prima, maar wel een beetje van de zotte haha!
Ze doen het allemaal gratis, maar ben het wel eens dat internet als nuts voorziening bestempeld moet worden.
Als KPN en Caiway/ deltafiber nog moet gaan aanleggen betreft de glasvezel reken er maar niet op dat je 2 glasvezels in je woning krijgt 2 concurrenten gaan de tent uitvechten wie als eerste de glasvezel gaat leggen de ver gevorderde voorbereiding wint vaak de aanleg.
KPN heeft ervaring met dit soort ontwikkelingen dat is in het verleden al voorgekomen met KPN (Reggefiber) tussen concurrent Cogas infra (Caiway) nu Delta fiber wegens de zoveelste overname.
Wij zouden in eerste instantie ook 2 glasvezels in de woning krijgen KPN en van Cogas (Caiway) Cogas was als eerste die reclame maakte voor de aanleg glasvezel, van KPN Reggefiber nog niets over bekend in eerste instantie maar stilletjes achter de deur was KPN al verder gevorderd met de ontwikkeling glasvezel aanleg in de gemeente, Cogas heeft zich op bepaalde moment terug getrokken met de aanleg glasvezel.
Denk wel dat ik het krijg aangezien ik kort geleden nog een mail kreeg dat het door ging in februari dus deze maanden zullen ze wel komen we gaan het zien :P
Wat ook nog roet in het eten kan gooien als 2 partijen glasvezelkabel willen leggen in een gemeente en de straat moet bijv, 2 x open gebroken waar de gemeente een stokje voor steekt en als 2 partijen samen niet gezamenlijk de glasvezel in de grond willen leggen of overeen kunnen komen.
In Havelte is de joint venture Delta Fiber en Rendo actief. De gemeente Havelte (Westerveld) is aandeelhouder in Rendo (levert jaarlijks een miljoen op) en heeft dus belang bij de glasvezelaansluitingen. Zo'n groot dorp als Havelte is laaghangend fruit, in het buitengebied heeft de gemeente de bewoners in de kou laten staan.
Bij die wijken waar niets ligt heb je als provider ook commercieel bezien geen achterstand. Daarom die blik op wijken waar wordt aangelegd of net pas ligt, voordat mensen helemaal zijn ingeburgerd bij de concurrent. Kun je ook een nog nieuwer netwerk claimen, heel even wachten mensen, dan heb je echt wat (hetzelfde natuurlijk). Commercieel heel logisch, voor de burger liever één goede nutsbeheerder 8)7
En waarom niet eerst wijken waar nog geen glas ligt aanpakken voor je wijken dubbel gaat uitvoeren om de concurentie aan te gaan...
Ik vermoed dat kpn niet zozeer markt % probeeert te beinvloeden, maar kopertelefonie uit aan het faseren is. Planning ? Geen flauw idee, ik zie ze hier in den haag weer een straatje opengooien voor kabel, dan weer dicht, sprietje aansluiten, dan weer een paar weken niets. Er zal vast en zeker logica achter zitten, maar hoe, wat en waarom is mij onduidelijk ?
En wat ik er ook niet fijn aan vind, het lijkt me nou ook geen mooie oplossing voor het milieu, zoveel bedrijven en meerdere glasvezelkabels.
Juist wel beter voor het milieu, minder straling, minder stroomverbruik. En zo krijgen de wormen ook weer wat lucht ! :z
Minder stroomverbruik? Glasvezelapparatuur wordt ook gewoon gevoed en er zijn net zo goed 'kabelverliezen'. En als je geen DVB-C uit je terminatiepunt krijgt, heb je voor je TV's nog extra kastjes nodig ook.
Ik heb het enkel over het transportmedium, natte vinger schat ik een factor 3 verschil in stroomverbruik in dsl versus fiber, nog meer bij de gpon oplossing. Optisch kent geen elektrisch vermogensverlies (=warmte) in de kabel, geen sproeien in elektromagnetische frekwentiebanden.
Ik hoop zo ontzettend hard dat DeltaFiber dan ook in de kern van Krimpen aan de Lek wil gaan aanleggen! Veel andere gemeenten in de Krimpenerwaard zoals Bergambacht en Stolwijk hebben al glasvezel van Rekam, en Krimpen aan den IJssel van DeltaFiber, maar tot nu toe is Krimpen aan de Lek steeds tussen wal en schip gevallen.
Stolwijk wel (huisaansluiting fase is zo goed als bezig), Bergambacht niet, maar krijgt wel glasvezel via rekam glasdraad waar ook KPN over gaat leveren.
Er komt heus wel glasvezel in Krimpen aan de Lek hoor, is het niet door Delta Fiber dan is het wel door KPN Netwerk. Vroeg of laat heeft iedere gemeente FttH.
In Bergambacht alleen de buitenwijken (het ligt er maar voorlopig nog niet bij de huizen) en in Stolwijk maar voor de helft.

Het wordt sowieso tijd dat ze in de Krimpenerwaard weer de draad oppakken met het voorzien van glasvezel.
RekamGlasdraad is hard bezig met het aanleggen van glasvezel in de volgende gebieden:
- Haastrecht (oplevering feb/mrt 2021)
- Stolwijk (oplevering jan 2021)
- Bergambacht/ Schoonhoven West (oplevering jan 2021)
- Ouderkerk aan den IJssel incl Oudeland en Lageweg (oplevering feb/mrt 2021)
- Gouderak (oplevering mrt/apr 2021)
- Vlist/ Schoonhoven Oost (oplevering jan 2021)

Krimpen aan den Lek en Lekkerkerk zijn de volgende logische kandidaten toch.
Dus de derde partij in Gouda gaat terug naar tweede partij, diezelfde partij die enkel noord Gouda van glasvezel wilde voorzien, waar inmiddels KPN nagenoeg de rest van Gouda al heeft gedaan, zijn ze rijkelijk laat mee.

Gelukkig hebben ze weer prijsverhogingen gedaan, dus kan ik nu alles van Caiway/Delta/Rekam opzeggen :)
Ik heb het vermoeden dat KPN Netwerk alle huizen die al op REKAM/DELTA zijn aangesloten overslaat. KPN Netwerk stopt met de aanleg letterlijk aan de overkant van de weg. Ik zit dus vast aan DELTA. Erg jammer en verschrikkelijk slechte communicatie van alle betrokken partijen.
Ik heb ook beide aansluitingen (Korte Akkeren), die van KPN hebben ze vorige maand geplaatst. Zit zelf met TriNed op het Rekam netwerk en heb nooit problemen. Als ik zou overstappen naar KPN gaat het mij €10 per maand meer kosten, dus dat ga ik niet doen.
Wel jammer dat Trined niet meer kan worden gekozen als provider. Bestaande klanten blijven behouden maar ze accepteren geen nieuwe aanvragen meer vanaf het Rekam Delta netwerk.
Ah, dit wist ik niet. Weet je toevallig ook waarom ze er af zijn gegaan?
Daar wil Trined niets over zeggen. Onenigheid met de Rekam misschien? Net zo vaag als dat Caiway wel kabelinternet aanbiedt via Rekam maar geen glasvezelinternet. Terwijl die diensten bij mij thuis over hetzelfde kabeltje lopen.
Caiway nam ook een tijd geen nieuwe coax klanten meer aan op het Rekam coax netwerk in Gouda, daar is Glasnet voor in de plaats gekomen.
Nee hoor, heb sinds kort 2 glasvezelaansluitingen ..(Gouda-Oost). Meterkast wordt wel vol zo.
Oh, wat zou het toch lekker zijn als de communicatie van alle betrokken partijen wat beter zou zijn :)
Het is ronduit een puinhoop en ik vind dat de gemeente als coordinator eisen moet stellen.
Voor je een vergunning krijgt maak je een duidelijk uitrol plan en informeer je de bewoner (bijvoorbeeld).
Ik heb al glasvezel tot in mijn meterkast van de Rekam. Maar kreeg 2 maanden geleden ook een folder dat KPN glasvezel tot in de meterkast gaat aanleggen.

Maar gaat Delta nou het ook in het buitengebied Reeuwijk-Dorp/Oost/Tempel verder op zich nemen.
Daar wacht familie van mij ook al jaren op de glasvezelaansluiting naar binnen. Buiten liggen wel de kabels, maar het lijkt daar wel stil te liggen.

[Reactie gewijzigd door Johandmc op 23 juli 2024 13:37]

Denk het niet. Ze hebben rond oktober hier (2805) de straten opengegooid en kabels neergelegd. Sprieten steken nu uit de grond bij de kabelgoot waar Rekam's kabels omhoog lopen en moeten zo'n 2-7 meter de lucht in om bij de aansluitingen te komen. Zou echt complete verspilling zijn als ze het nu zo laten.

KPN is hier ook echt zwaar in gebreke wat betreft communicatie, dat zonder meer. Bij mijn adres staat de status al zeker 2 maanden op 'wachten op toestemming van VVE/woningbouw' en het mailtje naar de klantenservice hierover is denk ik al bijna 2 weken onbeantwoord.

[Reactie gewijzigd door erikvduyn op 23 juli 2024 13:37]

Bij jouw zitten nog kabels in de grond.
In de Savelberghof waren ze begonnen en gelijk weer gestopt, vanwege geen toestemming.
18 november 2020 is er toestemming gegeven.
Bij ons staat het zelfde verhaal, alleen staat er nog steeds je zegt ja tegen glasvezel.
Kpnnetwerk weet ook niet wanneer ze verder gaan met de aanleg.
De wirwar aan kabels brengt inmiddels ook een wirwar aan bedrijfjes met zich mee
Rekam - Stichting Regionale Kabeltelevisie Midden-Holland - GlasDraad - Delta Fiber
zijn nog maar een paar namen genoemd in dit artikel.
Of dit een goede ontwikkeling is voor de consument zal nog moeten blijken, maar het lijkt er op dat steeds meer spelers zich op de kabelmarkt begeven dan alleen Ziggo en KPN
Delta Fiber heeft naar eigen zeggen glasvezelaansluitingen bij 800.000 woningen en bedrijven in Nederland. Het bedrijf wil dat voor het einde van dit jaar verhogen naar 1 miljoen aansluitingen.
Het is niet echt nieuw, ik heb in een ver verleden (+ - 16 jaar geleden) bij de REKAM stage gelopen. Toen deden ze al glasvezel (eerst tot aan wijk kastjes en daarna tot aan de huizen).

Vond het gaaf om te zien hoe trots ze toendertijd waren dat ze volledig zelfstandig waren

Het gaat juist achteruit, eerst had je nog zelfstandige koper/glas netwerken in Zeeland, gouda (en omstreken) en geen idee waar Caiway hun netwerk had. Dit wordt allemaal geconsolideerd

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 juli 2024 13:37]

Eigenlijk zou je nog Caiway erbij moeten vermelden, die was eerst de 'internetboer' over het netwerk van Rekam, die werd overgenomen door Delta :P

Per saldo zijn er niet 'meer' spelers, juist minder, de kabel in regio Gouda is altijd 'non-ziggo' geweest, sinds jaar en dag Rekam (kabelfoon internet), wij waren de uitzondering van 'overal Ziggo'. Caiway nam Kabelfoon over, de internetprovider op coax van Rekam, Delta nam Caiway weer over en nu Rekam.

Dus van 3 partijen gaan we terug naar 1 enkel bedrijf, Delta.
Er hing natuurlijk iets in de lucht sinds interim-directeur Cas van Disse de positie van Peter Oskam overnam.

[Reactie gewijzigd door MOmax op 23 juli 2024 13:37]

Mmm bij ons in de wijk in Gouda ligt sinds vorig jaar Glas van Delta
Maar er zou ook glas komen van KPN waar ik op zit te wachten maar daar heb ik al bijna een jaar niks meer van gehoord?
Hier hetzelfde. Maar met de abominabele snelheid van KPN - op elke vlak; communicatie, data, tv-ontvanger - ga ik niet langer wachten en stap ik binnenkort over op Caiway.
Ik zit bij Xs4all wat nu dus KPN is maar zit met overstappen alleen met al mijn Email die ik overal gebruik en verder nog steeds tevreden met xs4all/KPN op VDSL
krijg ook netjes elk jaar 10% korting
Dus wil wel bij KPN blijven als het kan.
Als Delta dan direct wat aan de stabiliteit van haar netwerk doet is het goed. Onderliggende is het bij ons in het buitengebied delta en dat is instabieler dan het adsl wat ik voorheen had. Regelmatig dat internet voor 15-30 minuten er uit ligt of simpelweg hapert. Iedereen heeft daar bij ons last van en we hebben allemaal andere provider die gebruik maakt van de infrastructuur van Delta. Uitbreiden betekend dan ook dat je flink in capaciteit uitbreidt anders hebben we er met zijn alle last van. Dus netwerken overnemen is wat mij betreft ook investeren in de totale backbone capaciteit.
Met de backbone van Delta is niets mis. Die storingen zijn allemaal lokaal.
Ik ervaar totaal geen instabiliteit bij Delta. Het mag wel wat goedkoper maar ik ben er enorm blij dat we glas hebben in plaats van een ADSL lijn waarmee het voorheen moesten doen.
Welke Delta ... Delta Zeeland of Delta Rijssen Glasvezel Investeringen
https://www.deltaglasvezel.nl/ of https://glasvezelinhetbuitengebied.nl/
Beginnen ze weer met die overnames, straks komen we weer uit op 2 grote monopolisten en dure prijzen...
Zit momenteel nog op de crappy Coax aansluiting via Glasnet op het Rekam netwerk, hopelijk wordt dit dan snel vervangen door een DeltaCaiway glasvezelaansluiting.
Wat is er zo crappy aan coax? Of je nou een ping van 5 hebt of koper of op glas, dat maakt niet zoveel uit.
Het Coax netwerk van Rekam in centrum Gouda is bijna 25 jaar oud, is dus erg verouderd, en daardoor zeer instabiel. Verbinding zakt soms zomaar 2-4 uur in naar max 0.5mbps met een ping van 800ms.
Ahja, en in het centrum trekken ze ook niet zomaar even de straat open natuurlijk. In Zeeland is vrijwel alles glas behalve het laatste stuk van de verdeelkast naar de huizen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.