KPN neemt glasvezelnetwerken in Drenthe en Gelderland over van Digitale Stad

Digitale Stad heeft drie glasvezelnetwerken overgedragen aan KPN. Het gaat om netwerken in de buitengebieden van Westerveld in Drenthe en Lingewaard en Berg en Dal in Gelderland. Voor aangesloten gebruikers verandert niets, beloven de partijen.

De netwerken omvatten samen ongeveer 7700 adressen. Digitale Stad staat bekend om het aanleggen van glasvezelnetwerken in buitengebieden en kleine gemeentes. Het heeft daarvoor projecten in onder andere Westerveld, Uden en Heerenveen. KPN en Digitale Stad werken daarbij al langer samen.

De drie glasvezelnetwerken waar het nu om gaat waren eigendom van Digitale Stad en Delta Rijssen Glasvezel Investeringen. Omdat het om een open netwerk gaat, kunnen verschillende providers van het netwerk gebruik blijven maken, ook nu de glasvezelnetwerken overgedragen zijn aan KPN. Hoeveel geld er met de overdracht gemoeid is, maken de aanbieders niet bekend.

KPN is in rap tempo bezig met het opschalen van zijn glasvezelaanbod. Over vier jaar wil het bedrijf dat twee derde van de huishoudens glasvezel van KPN tot in de meterkast heeft, oftewel 5,3 miljoen huishoudens. Op termijn moet dat stijgen naar 6,3 miljoen huishoudens, 80 procent van alle huishoudens in Nederland. Op dit moment biedt KPN aan een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Vanaf dit jaar legt de provider daarom jaarlijks ongeveer 500.000 nieuwe lijnen aan.

KPN richt zich weer meer op glasvezel bij toenemende concurrentie op de markt voor breedbandinternet. VodafoneZiggo voert de snelheden van zijn kabelaanbod sinds 2020 op en T-Mobile richt zich ook meer op de aanleg van glasvezel. In december nam het bedrijf daartoe nog de aanleg van glasvezel in Rotterdam-Kralingen over van L2Fiber.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

08-01-2021 • 12:38

171

Submitter: Anoniem: 767041

Reacties (171)

171
171
62
13
3
104
Wijzig sortering
Voor aangesloten gebruikers verandert niets, beloven de partijen.
Dat moet je lezen als er veranderd nu niets, hoe dat over 1 of 2 jaar is, is dan weer een andere vraag.

De praktijk is als 3den op knp glas netwerk diensten aanbieden deze een stuk duurder zijn dan op glasnetten die niet van kpn zijn. Dus ja als kpn het overneemt gaat er uiteindelijk toch iets veranderen.

Beloftes hebben ook totaal geen waarde, het zijn beloftes en dat is juridisch toch iets anders dan een schriftelijke garantie geven dat er niets veranderd voor x jaar.
Ik heb het in Brabant meegemaakt met mijn ouders daar waar dit was van een lokale partij.
Hierna kwam KPN erover die niet alleen de lijn eigenschappen wijzigde maar ook de manier van zaken aanbieden. I.p.v. netjes gescheiden over VLAN's werd ook PPPOE doorgedrukt. Ook werd de glasvezel naar koper module gewijzigd inclusief een all in one modem die niet in bridge modem kan/mag.

Dus dat ze inderdaad melden er gaat niets veranderen is de grootste kolder.
En daar bovenop (hier ook voormalig OnsBrabantNet) mochten we ineens 20 euro per maand meer gaan betalen voor feitelijk hetzelfde product.
Meer betalen en minder krijgen was inderdaad het motto van de KPN overstap.
Het duurste pakket werd nog duurder en er werd gesneden in de snelheden. Wat ik erna ook nog merkte is dat de snelheden niet meer absoluut waren. In feite gingen ze er flink op achteruit toen KPN binnen gerold werd.

Dat KPN een dermate grote monopoly krijgt zou ergens tegen gehouden moeten worden want dit komt niemand ten goede..
Daar hadden we een waakhond voor maar die is z'n tanden kwijt geraakt omdat de rechter vindt dat ze geen monopolypositie bezetten (zowel KPN als VodafoneZiggo). Volgens mij mis je dan iets aan je begrip van de markt en je ogen, but that's just my opinion.
Dat, of de wetten waaraan de rechter moet toetsen zijn niet toereikend.
Daar schrok ik best wel van, ik heb hier ook glasvezel liggen waar ik niets mee doe. ik red mij wel met Ziggo.
In Hoogeveen, nu weet ik werkelijk waar niet of Reggefiber dit aangelegd heeft of de toenmalige KPN .
Maar daar zat wel een flinke bak subsidie op.
Gelukkig zijn er meer aanbieders dan alleen KPN zelfs op het KPN netwerk. Die ook voor lagere prijzen diensten kunnen leveren. Echter het is vaak niet goedkoper dan de lokale glasvezel boer zoals het eerst was.
Ik denk dat KPN helemaal geen glasvezel wil gaat aanleggen in gebieden met Ziggo. Hier in West Friesland hebben we alleen Ziggo en geen KPN die er ook maar aan denkt hier glasvezel aan te willen gaan leggen.
In Friesland legt KPN juist in gebieden met Ziggo glasvezel aan. Heerenveen, Wolvega, Drachten en kleinere dorpjes hebben hier inmiddels glas. Ook in Groningen worden Ziggo gebieden "verglaasd".
Ik kan er ook geen lijn in ontdekken. Hier (Goeree-Overflakkee) is Delta Fiber nu stukje bij beetje heel het eiland aan het verglazen. Eindelijk iemand die het doet.

Eerst in het buitengebied maar nu ook in het dorp waar ik woon, waar op zich prima snelheden internet te krijgen zijn, maar uiteraard alleen van De Twee.

Ik vind het onbegrijpelijk dat we anno 2021 nog moeten wachten tot betrekkelijk kleine bedrijven als Delta Fiber dit gaan doen terwijl reuzen als KPN en Ziggo de laatste 25 jaar miljarden moeten hebben omgezet. Ik snap dat je eerst het laaghangend fruit aansluit, ik snap dat je een paar jaar aankijkt of internetgebruik echt doorzet, maar daarna had dit gewoon door De Twee uitgerold moeten worden, liefst als één nutsbedrijf, maar sowieso tot in elke uithoek van het land.

Dit zou gewoon een nutsvoorziening moeten zijn.
Ik zit een eiland lager en kan straks kiezen tussen glasvezel van KPN of glasvezel van Delta. Maar dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Delta toch al aan het verglazen is en dat ik in een nieuwbouwwijk woon, waar KPN blijkbaar standaard glasvezel aan legt en nu de bestaande woningen ook mee gaat nemen.

Maar het is inderdaad raar en inefficiënt dat er straks gewoon letterlijk twee glasvezeladers binnen komen. Kies dan voor een gezamenlijke wijkkast, waar alle huisaansluitingen samen komen, zodat je ze daar op de ene of de andere aansluit.
Delta is superlui en passief. Handdoekje leggen en dan jarenlang neuspeuteren. Zou er niet op rekenen, ze hebben iedere keer een smoes, en bij elke smoes gaat er minstens 3 maanden overheen eer er weer iets 'besloten' wordt;
Zoals je waarschijnlijk in de brief al gelezen hebt is de kans klein dat wij glasvezel gaan aanleggen in Zaanstreek Waterland. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van de vele waterwegen en smalle bermen. Vanwege de smalle bermen, kunnen we alleen glasvezel aanleggen onder en vlakj naast de asfaltwegen. De grond onder deze asfaltwegen is echter door ophoging met vervuild puin en de aanleg van asfalt over asfalt in het verleden, ernstig vervuild. Bij aanleg van glasvezel in dergelijke vervuilde gebieden, hebben we te maken met onvoorziene strenge milieumaatregelen en erg hoge kosten. Deze onevenredig hoge kosten en strenge milieumaatregelen hebben zoveel impact, dat wij op dit moment geen mogelijkheid zien om glasvezel aan te leggen.

Wij hebben het bovenstaande gedeeld met de provincie en de omgevingsdienst. Zij zijn bereid om naar mogelijke alternatieven te kijken. De komende weken wordt dit nader onderzocht. Als wij meer nieuws hebben, dan houden wij je hier natuurlijk van op de hoogte. ^Mike


Needless to say dat we niets hebben vernomen van delta.
Oh, en heel apart: Er kan wèl koper (KPN/ADSL), riolering, aardgas, electra, waterleiding liggen en onderhouden worden, maar er een dun fibertje naast trekken, schijnbaar onmogelijk!

[Reactie gewijzigd door jubeth op 24 juli 2024 11:15]

Je leest inderdaad – ook over Delta – nogal eens reacties van tereurgestelde klanten die al 1,5 jaar zitten te wachten.

Ik zie dat ze in het buitengebied van Goeree-Overflakkee een half jaar geleden inderdaad zijn begonnen en al heel wat kilometers hebben gelegd. Nog niemand is concreet aangesloten dus we gaan het zien.

Ik het zoiets van… Ik meld me aan en ik zie het wel. Als het niets wordt, blijf ik gewoon bij Ziggo. Een zwager van me in Bilthoven heeft het al een paar jaar, maar dan via KPN. Hij vindt het verschil in snelheid nihil en dat verwacht ik ook, omdat ik zelf toch geen snelle verbinding gebruik. Maar het is niet duurder dan Ziggo en ik kan na een jaar er weer vanaf en dan heb ik altijd de optie om te kiezen tussen koper van KPN, COAX van Ziggo en glasvezel van Delta. Beter dan alleen KPN en Ziggo.
Helemaal mee eens! Ze hadden in de 90's moeten luisteren naar Maurice de Hond. Die vond dat als NL mee wilde komen als kenniseconomie, dat ze dan per direct moesten beginnen met iedereen FTH te geven, naast aardgas, water en electriciteit. En in plaats van de koper voor telefoon die overal al ligt.
Van Friesland wist ik dat, maar hier in WEST Friesland (Noord Holland) is dat helaas niet het geval.
Hebben? Ik ken niemand in Drachten met glasvezel hoor.
Nouja, de aanleg ervan dan.

Surhuisterveen en Wolvega zijn zo goed als voorzien. In buitengebied van Smallingerland ligt ook al glasvezel (Kabelnoord)
Al bijna 3000 aansluitingen in huis aangebracht in Drachten in de afgelopen maanden.... Totaal aantal in Drachten ligt rond de 20.000, verdeeld in twee projecten. Dus ze zijn zeker nog wel tot in 2022 bezig.
Even boven Heerenveen: geen glas (en we zitten maar 3km boven It Fean ...). Digitale stad kwam september vorig jaar luidkeels binnen met de aankondiging dat ze in plaats van KabelNoord aan de slag gingen. Sindsdien is het stil.

Nu schijnt aangelegd te worden bij Nieuwehorne en Mildam (Zuidelijk deel van de gemeente) maar als ik de website van Digitale Stad bekijk hebben ze hun handen vol aan Uden en Rivierenland.

Jammer genoeg is Glasvezel Buitenaf de pas afgesneden door de provincie en het halstarrige beleid van de gezamenlijke Friese gemeenten...

Het zal wel even duren voor Friesland op glas ligt ...
Ik heb in het buitengebied van Smallingerland de eerste actieve actieve glasaansluitingen al gezien. Van 10/1 naar 200/200 is dan indrukwekkend :+.
West-Friesland ligt niet in Friesland maar in Noord-Holland. De "neus" van de "hondenkop" zoals de provincie er grafisch uitziet ;-) En daar is VodafoneZiggo inderdaad heer en meester voor wat betreft hogesnelheidsinternet...
Het ging er meer om dat KPN in Ziggo gebieden wel glasvezel aanlegt. In notabone een provincie wat tot 2017 nul belang had hierin. Maar.onder het mom van "economische ontwikkeling en vergrijzing" ineens wel belang had.

Overigens is Ziggo hier ook nog de de baas qua snelheid, al is KPN in de grotere kernen bezig en een lokale partij uit Dokkum in de buitengebieden.

En ja, West Friesland weet ik ook te vinden :+.
Spijkenisse zijn ze al bezig. Ook Ziggo gebied.
Ik heb destijds de overstap-pakketkortingen van OBN klanten gezien vanuit de KPN winkel... Als men op die aanbiedingen in ging, was je beter af. Er zijn mensen geweest die inderdaad niets wilden aanpassen.

Ik geloof dat een issue vooral was dat OBN bijv nog kabel tv analoog aanbood en dat kon via KPN niet meer. Alternatief was Digitenne, maar dat was niet goed genoeg in vele ogen en moest ineens IPTV zijn, tja dan ben je idd duurder uit, maar heb je ook betere techniek dan voorheen. Tijdens de aanleg/overstap bij OBN ging veel mis, maar dat is altijd als je te maken hebt met mensen die gewend zijn aan iets en gedwongen moeten ze veranderen - maar eigenlijk wil men dat ook niet.

Enkele voorbeelden... Echter is OBN niet voor niets opgegaan in woud der ISPs, wil je goedkoper dan KPN, ga eens bij T-Mobile shoppen.

Ik denk dat onder aan de streep voor het netwerk, het goed is dat KPN zaken weer opkoopt en door ontwikkeld met de beschikbare technieken, die kunnen vanuit 3de partijen weer vaak niet aangeroepen worden en uiteindelijk hoop ik, zal men dus een betere aanvoer snelheid krijgen.
Ben gelijk opgestapt toen KPN de boel over nam: het wordt altijd slechter en duurder met KPN.
Bij OBN kon je nog met DVB-C (niet analoog) kijken, wat hartstikke handig was (alle TV's konden simpel via de coax aangesloten worden, zonder verder decodering), bij KPN moest je een waardeloze settopbox huren/kopen.
Nee, als KPN iets overneemt ben ik weg, jammer van de fijne glasvezel aansluiting.
Precies hetzelfde werkt het bij E-fiber / Trined. Gewoon digitale TV via de coax-kabel in huis als je geen IPTV wil. Niks geen gezeur met settopboxen en twee afstandsbedieningen.
Je kan natuurlijk gewoon alleen het internet afnemen of bij een derde partij aansluiten - niemand verplicht je bij KPN te blijven.

/edit hoezo is dit ongewenst?! -1 waardig als dit exact dezelfde context heeft als hierboven...

[Reactie gewijzigd door logix147 op 24 juli 2024 11:15]

ik heb door de jaren heen zo'n hekel aan KPN gekregen dat ik alleen iets afneem als het echt niet anders kan. De infrastructuur (glasvezel) is nu van KPN, dus als ik iets van derden afneem betaal ik ook (indirect) aan KPN.
Ook werd de glasvezel naar koper module gewijzigd inclusief een all in one modem die niet in bridge modem kan/mag.
Gelukkig mag je tegenwoordig eigen apparatuur gebruiken, dus kan KPN dit soort praktijken niet meer forceren.
Klopt als een bus, helaas geven zij beperkt tot geen ondersteuning om eigen hardware te plaatsen.
Het uitzoeken toen der tijd om mijn eigen hardware werkbaar te krijgen heeft me ook 2 dagen gekost.

Gelukkig zijn ze overgestapt naar T-Mobile en zit alles een stuk gemakkelijker in elkaar.
Het gaat hier om een overname van alleen maar infra waarbij KPN al als enige operator beschikbaar is, wat zou er dan moeten veranderen? Ook als het bij Digitale Stad bleef en KPN WBA verhoogt de prijzen zou je die zelfde prijsstijging alsnog krijgen bij je provider. Er is tenslotte geen andere operator (kan ook niet, want PoP te klein). Verder is je Brabant verhaal maar half waar. Er is destijds nooit gezegd dat er niks ging wijzigen. Alle OBN klanten kregen een brief met een aanbod om naar KPN over te stappen en daarin werd ook uitgelegd wat er WEL (best veel, dat ontken ik niet) ging veranderen.
Ik heb het in Brabant meegemaakt met mijn ouders daar waar dit was van een lokale partij.
Hierna kwam KPN erover die niet alleen de lijn eigenschappen wijzigde maar ook de manier van zaken aanbieden. I.p.v. netjes gescheiden over VLAN's werd ook PPPOE doorgedrukt.
Mijn ervaring met PPPoE bij XS4ALL is dat je ook gescheiden VLAN's hebt. Hoe was dit eerst dan in Brabant, voordat KPN kwam? Dan had je wel VLAN's begrijp ik uit je post, maar geen PPPoE?
Mijn post is denk ik wat onduidelijk geschreven;

Bij OBN werd een lijn opgeleverd zonder VLAN's en zonder PPPOE omdat TV gescheiden geleverd werd.
Hierna kwam KPN met eigen VLANS binnen waarop PPPOE geconfigureerd was met hun eigen Experiabox.
In Hillegom en omstreken is dit toendertijd ook gedaan, jarenlang langzaam Lijbrandt opgegeten, uiteindelijk had KPN de meerderheid en is Lijbrandt "samengegaan" met KPN. Gevolg? Men moest maar een DSL abonnement afnemen bij KPN voor een dubbele prijs en nog niet eens de helft van de snelheid, waarom zou je denken? Er ligt toch glasvezel? Nou beste mensen, die techniek was volgens KPN ouderwets en niet over te nemen, daarmee hebben ze alle glasvezel in de straat buiten werking gesteld, DSL was de toekomst...

Nee, voor mij nooit geen KPN.

[Reactie gewijzigd door randommen op 24 juli 2024 11:15]

Ik vind de overname van kleine glasvezel partijen het voorbeeld van, hoe de acm niks doet voor consumenten en monopolie toestaat. #overheid/politiek word wakker.
Ik vind de overname van kleine glasvezel partijen het voorbeeld van, hoe de acm niks doet voor consumenten en monopolie toestaat. #overheid/politiek word wakker.
Dat klopt tot op zekere hoogte: het monopolie houdt stand tot de dienstverlening te slecht wordt bij een te hoge prijs. Die telkens doorgevoerde prijsverhoging die monopolisten kenmerkt gaat door, totdat er zoveel te verdienen is dat een nieuwkomer er brood in ziet weer infrastructuur aan te leggen.

Tot nu toe kocht KPN deze nieuwkomers of buurt initiatieven uit of op. T-Mobile, NLE etc. zijn prijsvechters op KPN infrastructuur. Tegelijkertijd kunnen zij niet hetzelfde aanbieden als KPN. Bijvoorbeeld pairbonding voor verdubbeling van je snelheid op het “koper netwerk” is zo’n ding.
[...]


Dat klopt tot op zekere hoogte: het monopolie houdt stand tot de dienstverlening te slecht wordt bij een te hoge prijs. Die telkens doorgevoerde prijsverhoging die monopolisten kenmerkt gaat door, totdat er zoveel te verdienen is dat een nieuwkomer er brood in ziet weer infrastructuur aan te leggen.

Tot nu toe kocht KPN deze nieuwkomers of buurt initiatieven uit of op. T-Mobile, NLE etc. zijn prijsvechters op KPN infrastructuur. Tegelijkertijd kunnen zij niet hetzelfde aanbieden als KPN. Bijvoorbeeld pairbonding voor verdubbeling van je snelheid op het “koper netwerk” is zo’n ding.
monopolisten kan echt heel vergaan, kpn heeft tot nu toe alle kleine glasvezel projecten opgekocht, omdat dit een gevaar vormt voor hun. Verder zal het ook niet tengoede komen voor de consument als er straks overal 5 glasvezel netwerken in elke buurt te zijn met allemaal ze eigen onderhouden kosten. Daarom zou de acm hier wat tegen moeten doen. Of de politiek. https://www.rtlnieuws.nl/...ncurrenten-acm-concurrent
Maar dat geldt natuurlijk net zo goed als de provider waar je zit niet wordt overgenomen. Dan kunnen er ook dingen veranderen. Alleen worden verandering na een overname vaak gekoppeld aan die overname terwijl dat niet de reden hoeft te zijn.
KPN heeft het goed bekeken. Alle lokale initiatieven die uiteindelijk op niks uitdraaien, of niet winstgevend genoeg zijn laten ze links liggen. En de initiatieven welke het wel halen nemen ze over.
Geen investerings risico, en meteen weer een concurrent op de (lokale) markt geëlimineerd.
Je kunt je ook afvragen waarom een partij (zoals in dit geval Digitale Stad) de boel verkoopt. Als het heel succesvol zou zijn zouden ze het toch wel zelf houden zou je denken.
Het A2000 netwerk in Amsterdam was ook door de gemeente gesponsord aangelegd t.b.v. de digitale stad, totdat de PVDA er goed geld voor kon maken door de verkoop aan Chello, UPC, nu Ziggo.
Het wordt nu echt tijd dat het glasvezel netwerk, net als het Spoor en de electriciteits kabels weer onze eigen handen komen!
De initiele aanleg vd coax kabels (zowel de distribitie als de huisaansluitingen) waren aangelegd met subsidie maar de ombouw om het retourgeschikt te maken (partiele verglazing distributie netwerk; vervangen alle versterkers en multitaps) is gedaan toen A2K als semi commercieel bedrijf (met gemeente als aandeelhouder) en de gemeente (niet de PvdA dus) ontving een heel leuk bedrag bij de verkoop. Als ze dat niet hadden gedaan dan hadden ze vanaf 2000 steeds heel veel moeten investeren in upgrades vh netwerk (van het originele systeem van baycom via 1e versie euro-docsis tot huidige infra) alsmede het introduceren en vervolgens upgraden van digitale tv diensten en initieel apart telefonie netwerk. Dit zou voor een kleine speler heel lastig en duur zijn geweest: als lokale ISP zouden ze geen eigen internationale ip backbone hebben en dus veel meer transit ip moeten inkopen zonder de marktmacht van een upc voor zowel ip maar vooral op het gebied van tv diensten.
Of de klanten beter af geweest waren als het gewoon A2000 was gebleven voor Asd en Hvs met de lokale overheid als eigenaar waag ik ernstig te betwijfelen. Veel terecht af te geven op Upc/Ziggo maar het alternatief was waarschijnlijk nog beroerder
Ik blijf erbij dat de enige echte oplossing voor dit probleem is door netwerk en diensten te scheiden waarbij er 1 netwerk partij komt, zonder winstoogmerk, die het netwerk op orde houdt en waar je contributie aan afdraagt en verder meerdere commerciële partijen die diensten aanbieden op dat netwerk.
Het voordeel is dat ook buitengebieden zo aangesloten worden omdat iedereen de kosten van die aanleg draagt.

Inmiddels is toegang tot het Internet een noodzaak geworden omdat veel zaken alleen nog maar online geregeld kunnen worden. IMHO is het daarmee een NUTS voorziening geworden en moet dit dus vanuit de staat geregeld en gegarandeerd zijn.
Alles heeft een prijs.
Cash nu is meer waard dan cash over x-tijd. Zoals ik het begrijp nemen ze alleen delen van het netwerk van DS over en neit het volledige bedrijf. De bak met geld die hierdoor vrij komt biedt ruimte om nieuwe investeringen te doen.
Zak met geld daar draait het veelal om en verder niets.

Straks wordt KPN glasvezel wel overgenomen wie weet, het draait tenslotte om goed gevulde zakken met geld.

Zo gaat dat vaak met overnames, als je kijkt hoe vaak de afgelopen jaren Cogas netwerk wel niet is overgenomen.
Toen KPN ons netwerk in Eindhoven overnamen van OnsBrabantNet hebben ze ons zelfs afgesloten omdat de capaciteit van onze flat nodig was voor een bedrijfspand.

Inmiddels verhuisd naar een wijk met redelijke glasvezel capaciteit.
Sorry hoor, maar dat is echt onzin. Dat gebeurt absoluut nooit.

Aangesloten adressen worden nooit afgekoppeld. Incidenteel kan het voorkomen dat een adres wat slechts een reservering heeft en geen aangesloten FTU wordt gebruikt om een ander adres aan te sluiten, maar ook dan kan daarna alsnog een aansluiting gerealiseerd worden.

Daar komt bij dat Reggefiber in principe alleen woningen aansluit. Kleine bedrijven soms ook nog wel, maar dan zijn ze of al aangesloten, of ze betalen er zelf voor, of ze liggen in een woonwijk.
Helaas geen onzin.

Er hangen hier dode glasvezel modems in de meterkasten en het is niet meer mogelijk om een abonnement aan te vragen.

Ik heb dit vaker hier op Tweakers genoemd en het is zeldzaam maar niet uniek. Het is ook door een tweaker die bij KPN werkt bevestigd.

Ik heb contact opgenomen met de gemeente maar ze konden niet voorkomen dat we afgesloten werden. Je hebt echt geen poot om op te staan.
Vreemd hoor. Ik heb jaren bij Reggefiber gewerkt en o.a. beleid bepaald. Indien een aansluiting technisch niet gebruikt kan worden zou het kunnen zijn dat de kabels worden hergebruikt, maar een aansluiting voor woningen die gewoon staan naar bedrijven leggen is echt bijzonder ongebruikelijk.

Als ik er nog had gewerkt had ik er meer van willen weten ;).
Kabel naar appartementen gewoon afkoppelen, kabel naar bedrijf aansluiten.

Klaar.

Meer algemeen, de kabelnetten verkopen is de slechtste zet ooit geweest van de overheid.
Neuh, dat is niet meer Kerncentrales bouwen geweest.
Ik vind dit heel moeilijk om te geloven. Een beetje flat levert onder de streep veel meer op dan een bedrijfspand en over het algemeen overlappen de piek momenten in gebruik van bedrijven en consumenten niet.
Ik vond het ook moeilijk om te geloven.

De gemeente was hiervan op de hoogte en zei dat er enkel een overeenkomst was voor het aansluiten van nieuwe woningen. Niet voor het in stand houden van bestaande aansluitingen.
Je maakt claims maar levert geen enkel bewijs. De enige verwijzing die ik kan vinden dat dit gebeurd zou zijn is de claim die je hier maakt.
Klopt.

Je hoeft het ook niet als waarheid aan te nemen. We weten allemaal maar al te goed dat als 1 iemand iets roept het niet meteen waar is. Maar de volgende keer dat je een vergelijkbaar verhaal hoort is het misschien al iets plauzibeler.

Ik hoop dat het niemand over komt.
Heb je ooit de prijzen bekeken van zakelijk glasvezel?
Ik werk voor een zakelijke ISP, een beetje flat brengt meer in het laadje op dan een bedrijfspand. Overigens de prijzen voor onsnet/reggefiber verbindingen in Eindhoven waren zakelijk gelijk aan die van consumenten.
Of zoals in zeist het lokale initiatief ondermijnen door eigen plannen aan te kondigen waardoor het lokale initiatief afziet van een netwerk en KPN vervolgens niets doet waardoor er nog altijd geen glasvezel ligt.
Ik heb zelfs de verantwoordelijke gemeenteambtenaar gebeld.
Er was 1 eis: ook verplicht alle buitengebieden.

Had mij netjes aangemeld bij efiber en tweak.
Geen haar op mijn hoofd die dat ooit zou doen bij kpn (draai mij nog liever om in mijn graf).
Maar als meer mensen KPN weigeren komt het glas er idd nooit.

Gemeente Zeist zou hier zelf wat aan kunnen doen, maar nee die willen geen hand uitrijken zoals altijd...
Precies hetzelfde hier in Oirsbeek, Schinnen en Amstenrade!
Zo werkt de economie toch al sinds een eeuwigheid?
Tja het zijn dan ook de geld zuchtende die het doorverkopen. Want op lange termijn haal je het toch wel er uit vermoed ik. Alleen willen ze nu hun broekzakken vullen en niet op lange termijn. Dus het is maar hoe je het bekijkt. Want ze konden ook NEE zeggen.
Dat is nog maar de vraag in hoeverre je het er op lange termijn uit haalt, want jij gaat waarschijnlijk nooit de machtspositie hebben die KPN en Ziggo hebben om de Nederlandse burgers meer te laten betalen. Daardoor kunnen ze grotere marges maken met mindere kwaliteit waar je als kleine aanbieder jezelf echt moet verkopen.

Het kan zijn dat op lange termijn meer verdient zou worden, maar dat is helemaal niet zeker
Ik wordt een beetje moe van het smeken, maar wanneer krijg ik in godsnaam glasvezel in Roermond? Ieder pokke dorp in de gemeente heeft het ondertussen al, behalve de stad zelf.
Ik heb in Arnhem ruim 10 jaar om glas gesmeekt. Alle omliggende dorpen hadden het al behalve wij.
Totdat het in 2020 was aangelegd. Mijn smeken was over en ik ging mij verdiepen in welk abbo ik ging nemen. Toen pas bleek dat glas een (heel) stuk duurder is als Ziggo is, het TV-aanbod veel lager is als Ziggo en de verbinding bij de buren een heel stuk minder stabiel bleek te zijn.

M.a.w. vraag jezelf voorzichtig af of je wel echt glas wilt.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 juli 2024 11:15]

Hier (Arnhem) 100/100 glasvezel met telefoon en tv voor 60 euro per maand.
Ziggo Start XXL is 58 euro en is geen glas. Dus wat is "een heel stuk duurder" dan?
KPN
Max 200Mbit - 50 euro
Tv - 27,50 (10 standaard, 2,50 voor 4K zenders, 5 euro Opnemenpakket en 10e voor 2e en 3e tv)
Bellen- 2,50

Samen 80 euro tegenover 60 bij Ziggo (incl Next).
Dat verschil valt ansich mee, maar is op jaarbasis meer als 200 euro, de snelheid is 200 Max (dus nog afwachten) terwijl Ziggo 250Mbit op mijn wifi heeft. TV zenders: minder 4K en sowieso veel minder zenders + gedoe met decoders op slaapkamers.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 juli 2024 11:15]

Dat klopt niet. 3 TV's + gratis opnemen kost 10 euro, scheelt 5 euro.
Dan nog, Ziggo is dus goedkoper als je extra TV's hebt. Hier staat er maar 1. Ik kan me voorstellen dat Ziggo voor jou voordeliger uitpakt bij 3 TV's.

Maar dan alsnog zie ik sommige opties niet @ Ziggo website. Zoals bijv 4k (next) bij goedkoper pakket.
Misschien ben ik scheel

KPN:
Internet: Glasvezel 200/200: 50 euro
TV: 65 zenders: 10 euro
3 TV's en Opnemen = +10 euro
4k = +2,5 euro
= 72,50 euro

Ziggo (Compleet pakket):
Internet: 250/25
TV: 80 zenders
Extra CI module: +2 euro, dus x2 voor 2 extra TV's (kan je er uberhaupt 2 van krijgen?)
= 72,00
En dit is is zonder 4k (ik kan geen goedkoper pakket selecteren mét 4k)
CI-module heb je niet nodig bij Ziggo voor 2e en 3e tv. Die zitten gewoon in de coax-aansluitingen in de muren van de slaapkamers, weer een voordeel ten opzichte van glas.

En ik ben ook niet op zoek naar strijd, ik wilde alleen iemand die smeekt om glas tippen eens alles goed op een rij te zetten of glas wel echt beter is dan Ziggo. Want in mijn geval heb ik 10 jaar voor niks uitgekeken naar glas.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 juli 2024 11:15]

CI module heb je wel nodig als je digitale zenders wil decoderen. Heeft niks met een coax aansluiting te maken. Als je alleen Nederland 123 wil kijken heb je gelijk dat je geen CI module nodig hebt. Voor de anders zenders echter wel.
Onzin. Onze 10 jaar oude Samsungs hebben gewoon een ingebouwde DVBC-tuner daarvoor. En dus rechtstreeks op coax. https://www.ziggo.nl/tele...tv/kabel-tv-zonder-kastje

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 juli 2024 11:15]

Letterlijk van die pagina afgehaald:
Je kan een selectie van de digitale zenders uit het Kabel TV pakket zonder kastje bekijken. Bekijk de zenders in het zenderoverzicht op het tabblad ‘Zonder smartcard’.
CI smartcard is geen kastje. Het is een insteek module voor je TV waardoor de ingebouwde module ook beveiligde zenders kan decrypten.
De DVBC-tuner in de tv doet het werk van het kastje (of CI-module).

Hier staat het ook nog letterlijk: https://www.ziggo.nl/televisie/zenderoverzicht/kabel-tv
Heb je thuis een tv-toestel met een digitale kabel (DVB-C) tuner? Dan kijk je onderstaande zenders zonder dat je daarvoor een smartcard of een aparte digitale ontvanger nodig hebt. Je hebt minimaal een abonnement op Kabel TV nodig. En natuurlijk een kabel naar je tv.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 juli 2024 11:15]

Ja zoals ik eerder al vermelden heb je voor enkele zenders geen smartcard nodig. Voor de overige zenders echter wel. Daarbij doet de tuner niet het werk van de smartcard. De smartcard geeft de ingebouwde tuner credentials zodat deze de zenders kan decrypten. De smartcard op zichzelf doet niks. Dus als je appels met peren vergelijkt heb je geen smartcard nodig. Als je op elke tv je volledig zenderaanbod wil kijken zul je ook bij Ziggo of een smartcard of een kastje moeten halen. Dit is natuurlijk een overweging die je zelf moet maken. Ik vind echter mijn stabiliteit van mijn verbinding belangrijker dan wel of geen tv kastje. Daarnaast betaal ik op het KPN netwerk voor T-Mobile 25 euro p.m. voor 1Gbit up en down. Best that Ziggo.
Kijk even bij het gelinkte overzicht welke zenders erin zitten zonder smartcard of kastje.
Alle zenders. Behalve de betaalzenders waar je sowieso een extra abo voor nodig hebt.

En ik weet hoe een CI-module werkt. Er liggen er meerdere in de la omdat ze niet meer nodig zijn sinds 2 jaar geleden de analoge kabel is beëindigd en ze die vervangen hebben voor een digitaal signaal op de coax.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 juli 2024 11:15]

KPN is ook heel erg duur en weinig keuze. Jammer dat andere glasvezelinitiatieven de nek omgedraaid worden.
Ik heb ook altijd gedacht dat ik kon gaan kiezen tussen een boel aanbieders. Maar het bleek alleen KPN te zijn
https://www.kpnnetwerk.nl...-op-glasvezelnetwerk-kpn/

Overeenkomsten zijn dus afgelopen zomer getekend en toen werd al aangegeven dat de werkzaamheden in 2021 zouden starten. Dat is geen handdoekje leggen maar simpele voorbereidingstijd. Er zijn op dit moment heel veel projecten tegelijk en de aannemers worden voor een paar jaar vooruit ingepland.

Eerste project wordt per vandaag gestart met communicatie naar bewoners en start graven binnen een paar maanden.
Blijf het toch wel een aparte manier van communiceren vinden. KPN kondigt dit aan en De Digitale Stad hult zich in stilzwijgen. Geen idee of klanten via de mail zijn geinformeerd, maar op hun site lees ik niets.
Ik vermoed dat hier sprake is van enige verwarring.
Het artikel heeft niets te maken met De Digitale Stad (www.dds.nl), maar alles met https://glasvezelinhetbuitengebied.nl/digitale-stad/ . Het is niet zo vreemd dat DDS er niet over communiceert.
Excuses voor de verwarring, maar ik bedoelde Digitale Stad, dus zonder de ;)
Blijft mijn punt hetzelfde. Op hun website lees ik niets: www.digitale-stad.nl
In mijn ogen geen goede ontwikkeling dat KPN weer alles opkoopt. Ik zit momenteel op koper (binnenstad van Groningen, echt in het hartje) en krijg er maar 45 up/10 down. Stappen na de contractperiode over naar Ziggo Giganet (1000 down, 50 up). Had gehoopt dat KPN hier wat sneller is wat betreft aanleg glasvezel maar dat gebeurt alleen buiten de diepenring/in de buitenwijken.

Het is dus wel begrijpelijk dat KPN weer meer investeert in glasvezel, maar de concurrentie opkopen is nooit een goed plan (voor de concurrentie en de consument).
KPN is gewoon de concurrentie wat gevaar vormt voor het bedrijf op de winstmarge uit te kopen.

Over een aantal jaar hebben we alleen nog KPN en Ziggo als het zo doorgaat alleen het voordeel dat KPN zijn netwerk open moet stellen en Ziggo hoeft dat niet, echter KPN heeft de WBA tarrieven zo hoog gezet dat je nauwelijks nog om concurrentie kan spreken.
KPN hoeft zijn netwerk niet open te stellen, en als ja, dan sowieso alleen koper, toch?
Dat zou dus betekenen dat ik in de toekomst zou vastzitten aan KPN of Ziggo en geen t-mobile of whatever mag kiezen meer.

Vandaag dus die streken opeens dat T-mobile geen 500mbit meer kan leveren omdat KPN de WBA tarrieven fors heeft verhoogt boven 100mbit.

Zeer slecht dit KPN en Ziggo zouden eigenlijk netbeheerder moeten zijn en geen provider meer net als bij energie/gas.

Concurrentie is er niet bij Ziggo moet je verplicht TV nemen(ja ook al zou je een "internet only" pakket nemen de maandbedrag verschilt weinig tegenover wel TV) en KPN kijkt naar de prijzen van Ziggo want vreemd genoeg kunnen al die andere providers wel fors goedkoper leveren.

Nog een nadeel KPN levert opeens standaard allemaal glasvezelpakketten zoals 50/5, 100/10, 1000/500 best vreemd het was altijd 1:1 ik zou nooit meer zo lage upload willen als ik een snelle download had, dat 1:1 was nou net een voordeel van glasvezel wat ze de nek om proberen te draaien.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

“Vandaar dus die streken opeens dat T-mobile geen 500mbit meer kan leveren omdat KPN de WBA tarrieven fors heeft verhoogt boven 100mbit.”

Dat klopt niet helemaal. Dat was al zo toen de prijzen geheel gereguleerd werden door de ACM. T-Mobile wilde stunten met die “€25/mnd voor de hoogste snelheid op jouw adres!”. De fees voor 500/500 waren daarbij te hoog en KPN had uiteraard geen zin om Sinterklaas te spelen omdat T-Mobile zo nodig een (te) lage prijs wilt hanteren. :P Dat kunnen ze doen op hun eigen netwerk (tegen verlies of kostprijs), maar KPN heeft ook gewoon onkosten en kan ‘t moeilijk gratis aan T-Mobile geven of er op toeleggen.

Dat is dus gewoon een strategische keuze van T-Mobile en heeft weinig van doen met KPN’s prijzen. Je kon voorheen gewoon tegen meerprijs 500/500 afsluiten bij T-Mobile en dan was ‘t ook meer dan die €25... Die optie hebben ze verwijderd. :/ Is puur marketing.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 juli 2024 11:15]

Tja, dat is toch bij alle soorten infrastructuur zo? Zelfs bij zorgverzekeraars. Als je denkt dat je keuze hebt dan kan je dat wel vergeten, er zijn maar 2 grote moederbedrijven die 90% van de verzekeraars onder zich hebben. Enkel de naam van het product verschilt. Same gaat voor vervoer etc.

Het is nou eenmaal enorm kostbaar om z'n netwerk aan te leggen en te onderhouden. Als we ook kijken naar hoe robuust onze netwerken zijn, wat wel gebleken is toen er nooit ook maar een haarscheur is ontstaan nadat iedereen thuis moest gaan werken. Heb ook wel eens paar jaar in het buitenland gewerkt zoals bijvoorbeeld Italië, dan ben je enorm blij dat je weer Nederlands internet hebt ondanks dat de prijs(destijds) iets lager was.

Zijn er verbeterpunten/kritiek punten... Sure. Maar zo slecht als je wil stellen is het niet hoor. Er is ook een reden waarom die andere providers die 'fors :? ' goedkoper zijn niet groter worden of opgekocht worden.

Hier althans een tevreden Ziggo gebruiker :) .
Zo kostbaar is het niet hoor, zoals Ziggo zit gewoon een groot voetbalclub te sponsoren over de ruggen van zijn klanten, dat soort gekkigheid kunnen ze nu doen omdat ze enorm groot zijn geworden.

Maar toch vreemd dat providers als t-mobile het wel kunnen(ja heeft ook gedeeltes in het land een eigen netwerk), er zijn nog wel meer kleine providers wat het ook kan, de grote jongens bieden zoveel "onzin" producten aan waarbij ik als klant er aan mee mag betalen ondanks ik een provider wil met basis behoefte en zo gestript mogelijk.

De reden van de weerstand ze worden te groot dan komen ze overal mee weg, een gevaarlijke ontwikkeling dit, geen concurrentie remt innovatie.

Ik heb er ook weinig problemen mee alleen jammer van verplicht TV.

btw de kleintjes worden amper groter want ze gaan niet zomaar glasvezel aanleggen waar al glasvezel van een ander provider ligt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Dat heet marketing? Hoe bedoel je over de ruggen van zijn klanten? Jij kiest er toch voor om er een abonnement af te nemen en dat geld te betalen. Dan hoeven ze toch vervolgens geen verantwoording af te leggen met wat ze het met geld doen? of waar ze het aan uitgeven. Elk groot bedrijf reserveert een x percentage voor marketing, hoe groter het bedrijf hoe meer budget want vaak is dat procentueel. Bij Ajax krijgen ze zelf ook veel 'return on investment' met exclusieve acties en content. Ook KPN sponsort schaatsen en de Eredivisie.

Wat kan T-mobile wel? Dat is ook een enorm bedrijf wat notabene Bayern Munchen en FC Utrecht sponsort? Er is een reden waarom er in de afgelopen 20 jaar weinig intreders zijn geweest in deze markt, omdat de instap enorm hoog is en daarbij ook een groot risico. Het aanleggen van een netwerk is enorm kostbaar, en je vecht tegen gedegen concurrenten zoals Ziggo en KPN met diepe zakken.

Daarnaast en dit bedoel ik zonder denigrerend te doen, maar het is niet zo belangrijk wat jij wil. Het is belangrijk wat de gemiddelde consument wil. Ik vind het namelijk prima wat ik krijg voor het geld wat ik ervoor betaal. Als je vind dat je teveel betaald kan je bijvoorbeeld dit pakket nemen: Internet 25 Mbit/s & TV Start a 43,50
In genoeg gebieden is er geen concurrentie en is je enige keuze coax of een traag DSL lijntje of andersom dat noem ik geen concurrentie, waarom denk je dat Ziggo opeens zo actief wordt als ze horen dat er glasvezel komt en zoveel mogelijk met argumenten komen om het de grond in te trappen, juist omdat ze de hete adem voelen en mensen gaan overstappen en dus keuzes krijgen(als de glasprovider geen KPN is).

Een startpakket met 25 mbit voor 43,50 is extreem duur voor als je geen TV wil.
De gemiddelde consument heeft geen keus die denkt dan whatever zal wel.

Daarom is het beter dat we net als bij energie hebben dat Ziggo en KPN netbeheerder zijn en niet meer dan dat zonder winstoogmerk.

Pas dan heeft de klant echt keuze naar welke provider ze willen gaan, als je dan Ziggo whatever kiest en sponsoren een voetbalclub dan is het je eigen keuze.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Nôh hier is het laatste woord nog niet over gezegd @ben2513
In de Drentse gemeente Westerveld (digitale stad) is het provider-aanbod erg groot trouwens
https://www.digitale-stad...veld/glasvezel/#providers
Een stuk meer als in Midden Drenthe die inmiddels ook in handen is van KPN
https://www.sterkmiddendrenthe.nl/

Coöperatie Glasvezel Noord in Drenthe is nu de laatste die het in eigen handen heeft
voor zolang het duurt ...
CGN is binnenkort nog de enige, uit een burgerinitiatief voortgekomen, zelfstandige coöperatieve vereniging in Drenthe.
CGN is een gezond bedrijf. Ook op de langere termijn. Dat neemt niet weg, dat wij er verstandig aan doen om ons te bezinnen op de vraag of we er goed aan doen om de coöperatie na de realisatie van de tweede fase zelfstandig te laten voortbestaan.
Ironisch voorbeeld..

Westerveld kent zoveel aanbod omdat KPN zelf als operator in de PoP zit en dat was onderdeel van de afspraken, evenals het uiteindelijk overnemen van het netwerk. Dus dat aanbod heb je juist te dankan aan KPN.
In Midden-Drenthe zit KPN (nog) niet in de PoP's, vandaar het schrale aanbod.

Digitale Stad is van Delta Rijssen en deze netwerken zijn vanaf het begin, samen met KPN aangelegd. KPN Netwerk (voorheen Reggefiber) hielp met de marketing. KPN Wholesale ging als operator in de PoP's zitten en vanaf het begin was afgesproken dat de netwerken uiteindelijk naar KPN zouden gaan.
Digitale Stad bouwt alleen netwerken maar wil ze niet beheren. KPN wil deze netwerken niet bouwen omdat ze als groot bedrijf niet overweg kunnen met het incasseren van eigen bijdrages (die hier bijna altijd van
Ik heb net even online gekeken op mijn postcode.
In mijn regio biedt KPN nog wel 50/50, 100/100, 200/200 etc., misschien dat dit per regio verschilt?
KPN levert sinds een aantal jaren gewoon gelijke snelheden op glas? Ja, er was een tijd dat KPN inderdaad 50/5 verkocht op glasvezel, maar tegenwoordig krijg je bij het afnemen van glas synchrone snelheden.

Hier 50Mbit glas down/up. Upload schommelt hier rustig rond de 200Mb/s terwijl we betalen voor 50.
Anderen schijnen op papier wel netwerk van KPN te kunnen gebruiken maar het is te duur. Dus je zit vast aan KPN. Dat spelletje spelen ze overal. Schande is het. En wij zijn de dupe. Hier in Zeist hebben ze hetzelfde geflikt toen E-fiber genoeg handtekeningen had. En KPN legt dan ook nog eens alleen de kernen aan terwijl E-fiber iedereen aansluit. Als je dus iets afgelegen zit kan je de moord stikken.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 24 juli 2024 11:15]

Is over een paar jaar de prijzen, datalimieten en snelheden van 5G (of de opvolger ervan) niet gewoon voldoende voor 99% van de consument en heeft dan gewoon complete bevolkingsgroepen geen vaste internet lijn meer? Zo is het de telefoon vergaan en ik ken nu al enkele mensen met zo'n UMTS router en onbeperkte SIM erin.
Nee, dat was het met 3G niet, met 4G niet, en ook met 5G gaat er nooit voldoende bandbreedte per mast beschikbaar zijn voor het mobiele verkeer + het opvangen van het verkeer wat nu door de bestaande vaste verbindingen word gegenereerd. Ik snap ook niet waarom dit argument steeds weer boven komt drijven.
Mobiel netwerken gaat voorlopig nog niet concurreren met vaste netwerken, dan moet je echt denken aan 30+ jaar voordat zoiets gaat gebeuren, dat werd ook gezegt van 3G en 4G maar is er nooit van gekomen, van 5G verwacht ik het ook niet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Ik verdenk Ziggo en KPN afspraken te hebben dat KPN geen glas legt in gebieden waar Ziggo-coax in de grond ligt en Ziggo geen coax gaat leggen waar KPN glas ligt.
Moah geen idee, ze willen alleen zo min mogelijk concurrentie van elkaar.

Wel verpant inderdaad dat een nieuwe kleine speler het regelmatig voor elkaar krijgt om glas te leggen in Ziggo gebied, maar KPN zie je dat nooit doen idd of het moet wel heel rendabel winstgevend zijn, en helaas na een paar jaar worden de kleine spelers spotgoedkoop opgekocht.

Als je dan ziet hoe extreem laag de maandbedragen zijn van de nieuwe providers is het gewoon lachwekkend tegenover de grote reuzen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Ik zit momenteel op koper (binnenstad van Groningen, echt in het hartje) Had gehoopt dat KPN hier wat sneller is wat betreft aanleg glasvezel maar dat gebeurt alleen buiten de diepenring/in de buitenwijken.
Dat is best vreemd. In hartje Groningen wonen veel mensen en zit veel bedrijvigheid. Dan zijn de kosten sneller terugverdiend dan de minder druk bewoonde buitenwijken. In mijn omgeving (geen grote stad) zie je juist het tegenovergestelde namelijk. Of is die redenatie te kort door de bocht?
Ik kan me voorstellen dat de straten in de binnenstad openhalen wat meer voeten in de aarde heeft dan in een buitenwijk. Helemaal als er veel smalle straatjes en eenrichtingsverkeer zijn, waardoor je héél taktisch moet gaan plannen.

[Reactie gewijzigd door pagani op 24 juli 2024 11:15]

Plus monumentale en oude panden, enorm veel verkeerd, grachten die complexiteit toevoegen.

Dat moet dan terugverdiend worden met de extra centjes die mensen betalen t.o.v. de huidige internetmogelijkheden (Ziggo, koper) en hoewel er zeker meerwaarde is lijkt het met niet zo vanzelfsprekend dat het tegen de hoge kosten opweegt.
Dan nog niet te vergeten dat er vaak ook al behoorlijke infrastructuur wat betreft kabels/leidingen in de straten liggen. Het kost elke keer als je door een kabel van een ander bedrijf hebt ook herstelkosten + het maakt het lastiger om nieuwe kabels te leggen.
Enexis is in dezelfde periode alle gasleidingen in de binnenstad aan het vervangen. En de gemeente is alle gele steentjes aan het vervangen door nieuwe welke minder glad zijn. En KPN heeft met de gemeente afgesproken dat heel Groningen eind 2021 glasvezel heeft.

Dus als men slim was en de drie partijen met elkaar hadden gecommuniceerd dan had men de straat slechts 1 keer open hoeven halen in plaats van 4 a 5 keer.

De gemeente legt echt super strak een mooie stoep. Dan komt de aannemer van Enexis. Soms heb je dan allemaal gebroken stenen, stenen die in de andere richting liggen en waar stukken af zijn. Dan kom de aannemer van de gemeente het weer herstellen.
Dat heet werkverschaffing. Daar is men in de steden goed in. Maar de bedrijven hebben hier ook deel aan. Veel ego en vriendjespolitiek. Er zit ook geen lef bij veel gemeentes, wel veel brave ambtenaren.
Graafwerk/vergunningen in een stad zijn een grote kostenpost, in het buitengebied is dat veel makkelijker ongeacht de afstand veel groter is.

Dus zo makkelijk is die TVT dus niet stad vs platteland en tussen platteland zit ook nog verschil of je buren 5 km verderop zitten of 50 meter.

Iedereen denkt meteen het platteland is alleen ergens een verlaten huisje op een akker, echter woonwijken kunnen ook gewoon in het platteland zijn.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Iedereen denkt meteen het platteland is alleen ergens een verlaten huisje op een akker, echter woonwijken kunnen ook gewoon in het platteland zijn.
Het platteland of landelijk gebied omvat al het gebied buiten de bebouwde kom. De meeste woonwijken zijn toch echt onderdeel van de bebouwde kom. ;)

Natuurlijk is een woonwijk verglazen sneller terugverdient. In een woonwijk heb je, in tegenstelling tot een binnenstad, niet al te smalle straatjes. De huizen staan ook op redelijke afstand, en er is weinig verticaal geneuzel. De grond is vaak ook niet zo vol. En in tegenstelling tot het echte platteland heb je niet honderden meters (of meer) afstand tussen huizen. Dus de voordelen van goedkoop aanleggen en van voldoende potentiële afnemers om het binnen een redelijke tijd terug te verdienen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 11:15]

Maar als er al Ziggo coax in de grond ligt heeft KPN opeens helemaal geen zin op daar glas naast te gaan leggen. Dat is de realiteit in West Friesland, Noord Holland.
Volgens mij heeft dat vooral te maken met de daarmee verbonden kosten. Het opentrekken van trottoir en straat moet best wat duurder zijn dan in de buitenwijken. Het is hier vrijwel alles geen gewone asfalt maar oudere bouwmaterialen (steen bijvoorbeeld). Ook hebben wij geen grote flatgebouwen in hartje stad, maar dat heb je in de buitenwijken juist ook niet (want straten vol met eigen huisjes). Goede vraag dus.
Er zijn op dit moment heel veel initiatieven die glasvezel in het buitengebied aanleggen. Als daar eenmaal glas van een ander ligt krijg KPN die klanten niet snel terug en is de investering in glas aanleggen daar dus riskanter, dus moeten KPN nu snel zorgen dat ze die klanten niet kwijtraken. Glas in het buitengebied is ook makkelijk te verkopen (t.o.v. in de stad) omdat dit soort gebieden meestal alleen een heel slechte DSL lijn hebben, vaak geen kabel en heel soms een WiFi provider. In de stad kan DSL vaak nog wel een goed alternatief zijn voor kabel, vooral voor mensen die niet heel gevoelig zijn voor hoge snelheid maar wel voor combinatieaanbiedingen met T.V. en mobiel.
Ik reageer op jou. Maar vooral omdat meerdere reacties over centrum/buitenwijken praten.

Hier in Groningen is 'KPN' ook wel bezig met het leggen van glas voor huizen. Ik denk alleen nog niet binnen de diepenring. De laatste paar maanden van vorig jaar in ieder geval rond Nieuwe Ebbingestraat richting Station Noord.

Dat is niet hartje centrum. Maar er ook niet ver vandaan. En toch wel anders dan de echte buitenwijken van Groningen.

Ik 'vrees' al die simpele kabelgootjes die in ons straatbeeld gaan verschijnen. In mijn VvE ga ik daar absoluut niet voor.
Kijk hier maar eens: https://www.kpnnetwerk.nl/netwerkkaart/

In zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Den Haag heel weinig glasvezel dekking rond de centra. Alleen in de wijken verder van centrum af zijn wat geplande uitbreidingen. Meeste wat er nu ligt zijn de nieuwbouwwijken. Zowel mijn ouders als schoonouders wonen in buitengebieden aan andere uiteinden van het land en hebben onlangs glasvezel gekregen.
Ik ben wel benieuwd, wat doe je precies met 1Gb down? Ik download zelf behoorlijk wat en stream regelmatig maar 300Mbps hebben we toch echt wel genoeg aan hier in huis. Hoger up zou wel fijn zijn :)
Precies hetzelfde zeiden we 20 jaar geleden van 1Mbit downstream. Uiteindelijk ben ik wel blij met de vooruitgang, al was het maar dat ik geen last heb van Netflix en games van de rest van de familie terwijl ik videobel met collega's...

Er is ook een filosofie die stelt dat het opvoeren van de bandbreedte voedingsbodem is voor nieuwe toepassingen...
Dat is totaal niet te vergelijken, 20 jaar geleden was er zeker behoefte aan sneller, 1 mbit was prima inderdaad maar als je sneller had kon je dat enorm merken in allerlei zaken, elke snelheidsupgrade gaf een enorme boost, dat is nu allang niet meer het geval.

Als we nu een snelheidsupgrade krijgen kun je het nergens aan merken mijn internet pagina,s worden niet sneller doordat veel zaken streaming is geworden is het niet sneller, ik moet echt exotische zaken gaan doen wil ik het nog gaan merken of een groot gezin hebben.
En steeds meer staat in de cloud waardoor je "live" werkt dat hoef je ook niet meer steeds te up/downloaden.

Het zijn nu echt nog de "powerusers" wat stevig downloaden en het merken, ik weet het nog wel vroeger was ik letterlijk 100+gb aan downloaden aan films bijvoorbeeld of andere zaken dat is nu allemaal streaming en dat neemt niks, games downloaden precies zelfde de verbindingen zijn zo snel dat het in een poep en een scheet binnen is.

In verhouding met vroeger kwa snelheid is het fors de databehoefte voorbij gegroeit, ik verwacht ook niet dat het gaat veranderen dan moeten games bijvoorbeeld wel 5-10x zo groot worden opeens mocht dat terug komen.

Op mijn adres kan ik ook gigabit afnemen maar zie er 0 noodzaak in, steeds vaker is de dienst op internet de bottleneck geworden, hier daarom maar 100/100 verbinding en zelfs dat is eigenlijk al te snel.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Voor tekst zijn we inderdaad al lang voorbij de zinnige verbetering, al is er nog een hoop te winnen in het efficiënter gebruiken van de bestaande infrastructuur.

Voor grote gezinnen, bedrijven e.d. is het nog steeds wenselijk een topsnelheid verbinding te hebben en ik denk dat er voldoende zijn die zo bij willen leggen voor nog eens 2x dat. Bovendien wordt apparatuur steeds sneller, dus zelfs als een telecomboer z'n apparatuur pas na afschrijving vervangt (wat toch moet gebeuren) kan het netwerk zonder noemenswaardige meerkosten sneller gemaakt worden.

Overigens is het downloaden van een moderne game met 100Mbit (toch best een bovengemiddelde snelheid) op dit moment ook best tijdrovend (Cyberpunk 2077 ophalen duurt dan ongeveer 1,5 uur, maar dat is wel een forse uitschieter). Zou het niet erg vinden als het wat sneller gaat ;)
Meeste van de tijd staat de verbinding op idle.
Mijn auto staat ook het grootste deel van de dag stil, maar ik ruil ‘m toch liever niet in voor een brommobiel...
Dat is totaal geen vergelijking, als je graag wil vergelijken doe het dan goed.

Zeg maar een B klassement auto vergelijken met een C klassement auto, beide kunnen 120 halen alleen de C duurt er iets langer over.

Jouw vergelijking zou zijn 1 gbit glasvezel tegenover een 56k inbelmodem auto vs brommobiel.

Zo extreem is het niet meer hoor tegenwoordig tussen het budget pakket en top pakket, je zal dat alleen merken als je heel veel met data heen en weer aan hengelen bent, bij streamen en andere zaken zul je niks merken.

Vroeger zou de video nog eens gaan bufferen maar ook dat is verleden tijd, en niet omdat de dienst zich automatisch aanpast maar puur omdat zelfs het goedkoopste pakket nog probleemloos een goede 4K video kan afspelen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Ik geef ook niet aan dat ik tegen de vooruitgang ben. Wat mij betreft mag de groei zo wel even doorgaan. Ik vraag me alleen af wat iemand dan doet om het daadwerkelijk te benutten. Aangezien ik mezelf al als een vrij zware gebruiker zie. en een vriend van mij heeft een 1Gbps symmetrisch verbinding en komt tot de conclusie dat hij de verbinding nooit dichttrekt omdat de serverkant vaak geen snelheden tot aan 1Gbps toestaat (en dit gebeurd zelfs bij downloads van steam, origin, epic, etc).

[Reactie gewijzigd door glennoo op 24 juli 2024 11:15]

1 dienst is inderdaad niet zo snel dat ze een 1Gbps verbinding kunnen dichttrekken (meestal throttlen ze). Maar van steam iets met 500Mbps downloaden en vervolgens nog 500Mbps voor andere dingen overhebben is heel fijn, zo stoort die steam download niemand anders.
In dat geval is het de beurt voor de serverkant om de verbinding te upgraden. Dat is ook gewoon een kwestie van tijd (en wordt eerder noodzakelijk als mensen met Gbit netwerk lopen te hameren op diensten)
Goede vraag, 1Gb down hoeft (nog) niet. Als ik hier maar 300Mbps had zou ik ook ervoor gaan hoor ;-) Echter kies ik bij de overstap naar Ziggo wel 1 Gbps down en dat vanwege de upload.
Goede vraag, 1Gb down hoeft (nog) niet. Als ik hier maar 300Mbps had zou ik ook ervoor gaan hoor ;-) Echter kies ik bij de overstap naar Ziggo wel 1 Gbps down en dat vanwege de upload.
50m/bit upload bij Giganet, wat nog niet beschikbaar is bij jou in hartje Groningen. Ook is er nog geen glas daar, dus zul je moet afwachten op glas of giga. 500/40 is wel beschikbaar( ziggo max)
1000/50 is beschikbaar op mijn adres en omdat dit pakket de hoogste upload snelheid heeft ga ik ook daarvoor kiezen hoor.
Waarvoor heb je 300Mpbs nodig? Ik download/stream regelmatig wat op 100Mpbs en dat is snel zat, meer zou fijn zijn maar nergens voor nodig.

Dit is natuurlijk sarcamse, waarom zou iemand geen hogere snelheid nemen indien men bereid is daarvoor te betalen, waarom zou ik dus geen 1000/1000 nemen als dat maar 5 EUR/maand meer is dan 500/500 en nog altijd goedkoper dan het snelste wat Ziggo kan leveren (500/40 voor 66 EUR/maand).
Niet iedereen woont in z'n eentje, als vrouw en (eventueel meerdere) kinderen ook willen streamen, videobellen, gamen etc. krijg je 100Mbps nog wel vol. Zeker als je 4K abonnement hebt.
Dat valt wel mee in praktijk, zelf kan ik ook kijken op de monitoring ik werk op een school en wij hebben een gigabit verbinding(glas), wij zijn een grote school en in de pauzes streamen de leerlingen erop los met Netflix en gamen in de kantine maar de verbinding heeft zat over hoor en niemand hoor je klagen over langzame verbinding, je zou zeggen dat moet onmogelijk zijn dan.

Streaming diensten gebruiken compressie, 4K neemt maar weinig en online gamen ook bijvoorbeeld, videobellen neemt ook maar heel weinig.

In de meeste gevallen ligt het aan de WiFi verbinding bij mensen thuis wat de bottleneck is, nu met de lockdown zie ik dat ook heel vaak als ik remote een pc overneem, man wat een slechte lijn zeg en dan hebben ze gewoon een 500 mbit lijntje en zitten ze alleen thuis, doe je een speedtest haalt die maar 5 mbit... met een enorme delay.

En natuurlijk stappen ze over naar een andere provider dan werkt het opeens sneller omdat ze net een ander type modem hebben en net toevallig een andere WiFi channel automatisch heeft gekozen wat minder storing geeft, maargoed dat krijg je bij mensen er niet in dan lag het altijd aan de andere provider.

Lijnen boven 100+ moet je echt wel wat voor doen wil je die onderuit schoffelen, je download niet de hele dag want dan zit de pc snel vol.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Voordeel van streamen is dat Netflix etc hun bandbreedtegebruik automatisch terugbrengen als het netwerk het niet bijhoudt. In dat geval krijgen de leerlingen niet de volle kwaliteit, maar denk niet dat ze daarover klagen. Overigens zou je rond de 100 4k Netflix streams moeten kunnen trekken op 1Gbps, hoop niet dat echt iedereen aan zo'n schermpje hangt in de pauze...

Wifi is inderdaad een bottleneck, maar moet natuurlijk wel gefaciliteerd worden met een snelle en stabiele bedrade verbinding.
Er wordt maar 400mbit gebruikt en nog 600 mbit over, Netflix neemt maar erg weinig hoor, zijn er genoeg wat op een laptop kijken.
Natuurlijk zal niet al die 100 man 4K kijken.

Je kan al 4x 4K streams kwijt op een 100mbit lijn, in praktijk kijken er nooit 4 man tegelijk op een stream, en heb zeer de twijvels als er daadwerkelijk 4 man tegelijk op 4K kijken in een thuis situatie.

Ik geloof wel dat studentenhuizen het enigsinds zal lukken om een lijn dicht te trekken met exotische zaken zoals torrents en bijvoorbeeld een super seeder te zijn.

mensen verkijken zich er vaak op wat er allemaal mogelijk is, we leven niet meer in het verleden toen we nog met DSL of inbelverbindingen aan prutsen waren, want in die tijd bij het toppakket trok je de lijn zo dicht met 1 persoon.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Netflix adviseerd 25Mbps voor 4k, je kan dus 4 4k streams doen het is immers niet strak 25Mbps CBR. Videobellen en gamen is een paar Mbps. MAW 100 Mbps is goed genoeg voor een standaard gezin.
Dit soort argumenten vertragen alleen maar de ontwikkeling.
Je zou juist moeten zeggen; "Wat fijn dat er meer mogelijk is!". Of je het daadwerkelijk afneemt is het tweede.

Tante Truus zal geen 1Gbit/s nodig hebben inderdaad. Zij zal mogelijk zelfs nog genoeg hebben aan alleen een analoge telefoon lijn.
Op die manier blijven we in het 'stenen tijdperk' leven.

Iets met een paard en bek.
Waarom voelt iedereen zich direct zo aangevallen? :+ Ik ben gewoon oprecht benieuwd waar iemand een 1000/50 verbinding voor nodig heeft. 1000/1000 zie ik meer het nut van in.
Een lage upstream komt deels door oude technologie (kabel/ADSL) die nog uitgemolken wordt voordat overal eindelijk eens glas ligt en deels omdat het huidige gebruik (nog) geen grootschalig gebruik maakt van de hoge upstream. Vermoedelijk wordt er ook veel meer video e.d. downstream getrokken dan er ooit verzonden wordt, maar voor bv. off-site backups zou een hogere upstream heel welkom zijn.
Waarom wordt er altijd teruggevallen op extremen en direct voorbeelden als 56k modems gepakt, die waren vroeger ook al traag btw toen het net nieuw was, ik weet er alles van, de datavraag was vroeger fors hoger in vergelijking met nu doordat alles naar de cloud gaat en streaming is.

als mensen onderuit "geluld" worden wordt er meteen extremen gepakt.
Natuurlijk is het iedereen eigen keus maar het is geen must zware lijnen te hebben dat is echt een niche markt voorlopig voor de mensen wat er daadwerkelijk wat aan hebben.

Want waarom kan een grote school uitstekend werken met een gigabit lijn en thuis voor een gezin is het "krap aan" terwijl op school de leerlingen exact dezelfde zaken doen in de pauze(hier tenminste) en dan praat ik wel over 100+ man in de kantine.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Het heeft niks met 'uitgeluld zijn' te maken. Je bent het zelf een beetje aan het omdraaien.
Dit artikel gaat over hoe KPN steeds meer wilt gaan verglazen, en bestaande glasvezel netwerken over aan het nemen is.

Dan zijn er argumenten van mensen "Maar waar heb je x-M/Gbit voor nodig?! 8)7 ". Zonder er bij stil te staan, gaat het direct over "maar ik heb het wel/niet nodig".
Dat doet er ook niet toe! Het gaat er om dat KPN er (eindelijk) achter komt, dat de huidige drager van hun dienst, niet meer toereikend is voor de vraag van de klant.

Je zou zelfs 100Gbit over een vezel kunnen drukken. Boeit het? Waarschijnlijk niet. Wat wel boeit is dat een verbetering plaatsvind in de infra.
In mijn ogen geen goede ontwikkeling dat KPN weer alles opkoopt. Ik zit momenteel op koper (binnenstad van Groningen, echt in het hartje) en krijg er maar 45 up/10 down. Stappen na de contractperiode over naar Ziggo Giganet (1000 down, 50 up). Had gehoopt dat KPN hier wat sneller is wat betreft aanleg glasvezel maar dat gebeurt alleen buiten de diepenring/in de buitenwijken.

Het is dus wel begrijpelijk dat KPN weer meer investeert in glasvezel, maar de concurrentie opkopen is nooit een goed plan (voor de concurrentie en de consument).
A(V)DSL is natuurlijk niet te vergelijken met Glas of Kabel van Ziggo. begrijp ook niet wat jou situatie te maken heeft met deze overname. Al jaren worden kleine spelers overgenomen, zo werkt het nu eenmaal. Dat is overal hetzelfde, supermarkten of netwerken. Ik kan niet beoordelen of het beter of slechter wordt na overname, dat is afwachten. Gaat het duurder worden nu ?
De reden dat KPN flink wat glasvezel ondernemingen opkoopt lijkt Ziggo te zijn, en ik ben dus één van hun klanten (weliswaar indirect, want ik zit op koper bij T-Mobile) die overstapt naar Ziggo vanwege de lage snelheden op koper en dankzij het aanbod van Ziggo. KPN wil mij niet verliezen.

[Reactie gewijzigd door ben2513 op 24 juli 2024 11:15]

De reden dat KPN flink wat glasvezel ondernemingen opkoopt lijkt Ziggo te zijn, en ik ben dus één van hun klanten (weliswaar indirect, want ik zit op koper bij T-Mobile) die overstapt naar Ziggo vanwege de lage snelheden op koper en dankzij het aanbod van Ziggo. KPN wil mij niet verliezen.
Dat is de normale gang van zaken. mensen die meer snelheid nodig hebben stappen af van A(V)DSL.
Ziggo is de kabelaar, en T-Mobile en KPN Glas, waar KPN zelfs Glas gaat leggen op de kabels van T-Mobile.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat die kleine partijen de boel moeten verkopen omdat het anders gewoon niet levensvatbaar blijft. Niemand verplicht ze om het te verkopen aan KPN. Er wordt altjid wel gedaan alsof de opkoper de boeman is, maar als er niets te koop is, valt er ook niet te kopen.
In het centrum van Groningen een zakelijke glasvezelaansluiting willen hebben kost je al snel 2500 tot 4500 euro, tot aan de gevel en dan nog je monumentale pand in wat nog apart gefactureerd wordt.
Ziggo zakelijk levert te weinig upload naar mijn mening maar is altijd nog beter dan de 50/10 snelheid nu met VDSL van KPN.
Zelfs nu het halve centrum open ligt door riool en gas leidingen vervanging zie ik geen oranje mantelbuizen getrokken worden, gemiste kans.
Vreemd VDSL kan vaak wel sneller leveren, verrot bekabeling? uitzonderingen?, mijn ouders kunnen daadwerkelijk 200/60 krijgen en nee de straatkast staat niet bij hun in de tuin maar een fors eind verder.

Groningen is de boel ook wel erg oud allemaal de binnenstad.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:15]

Het is te belachelijk voor woorden dat de de gemeente niet beter coordineerd en dit gewoon afdwingt bij KPN. Een groot deel van de binnenstad is de afgelopen jaren volledig opengetrokken voor het vervangen van troitoirs, Denk aan de Aweg, gedempte zuiderdiep, en binnenkort ook de oude Ebinge. Ook alle oude gele stenen gaan vervangen worden omdat ze te glad geworden zijn, dus de rest word ook allemaal opengetrokken. Ook is er in een groot deel van de binnenstad, en omliggende wijken de riolering vervangen. Ook hier is niet van de gelegenheid gebruik gemaakt om direct heel goedkoop glasvezel te kunnen aanleggen.
Dat komt omdat de gemeente Groningen heel erg moeilijk doet als je iets wil in die gele klinkers heb ik gehoord, althans zo was het altijd.
maar goed, ik heb buren/overburen die 85 mbit-100 mbit kunnen halen op VDSL, maar waar ik woon hebben ze gewoon niet aangesloten op de wijkcentrale, wij kunnen maar max 20-25 mbit halen, omdat de kabel nog ouderwets 3 km is.
De buitenwijken... dat is alleen Paddepoel en Selwerd, waar men gelijk glasvezel heeft gelegd samen met Warmtestad.

De rest van de stad heeft ook nog niks. Woon zelf in Vinkhuizen en aangezien Enexis al 2 jaar achterstand heeft met het gas netwerk onderhoud, hoop ik dat ze dit jaar ook hier zullen beginnen. Alleen voorspeld de kaart van KPN niet veel goeds.
Net buiten de diepenring ligt er sinds kort wel flink wat. Binnenstad-Noord en volgens mij ook in de Professorenbuurt
Dat KPN zich eroveral tussen wurmt is ook geen goed plan. We krijgen een minder product, hebben geen keuze en we betalen teveel. Het zou zo moeten zijn dat je keuze hebt, en ze zorgen ervoor dat je die niet hebt. Hier in Zeist was E-fiber rond en toen kwam KPN. Diep triest is het. En KPN legt alleen in de dichtbevolkte gebieden aan en E-fiber overal. Ook de afgelegen gebieden. Ongelofelijk wat er momenteel allemaal gebeurd. Dit zou in staatshanden gelegd moeten worden.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 24 juli 2024 11:15]

“Voor aangesloten gebruikers verandert er niets”. Hoe vaak heb ik dat al niet gelezen? Er ontbreekt slechts één tweeletterwoordje: “NU”. Er verandert nu niets. Maar over een jaar of enkele jaren verandert er van alles.
Tsja nu niet. Alle samenwerkingen/voegingen van Ziggo ook niet. Toch zie ik wel veranderingen. Met name de prijs. Gelukkig heb ik nu in het buitengebied koper, coax en glas van internetbuitenaf. Hopelijk gaat KPN die niet ook overnemen op den duur.
Dat hangt er van af of internetbuitenaf de boel wil verkopen of niet.
internetbuitenaf is ook al Delta geworden toch?
Hoelang zou die belofte dit keer stand houden? KPN weet ook wel dat als het een monopoly heeft het kan doen wat het wil.
KPN heeft geen monopolie. Vrijwel overal waar glas ligt is ook kabel.
KPN heeft monopoly op glas. Met Ziggo heb je hele lage upload. Zou je maar net willen hebben. En het monopoly hebben ze trouwens samen met Ziggo. Daarom is internet/TV hier in Nederland ook extreem duur en zit je vast aan pakketten.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 24 juli 2024 11:15]

Had gehoopt dat KPN hier wat sneller is wat betreft aanleg glasvezel maar dat gebeurt alleen buiten de diepenring/in de buitenwijken.
Opvallend hier gebeurt het juist alleen in de centra en niet in de buitengebieden omdat dat te duur is.
Jammer voor de mensen die vervolgens te maken krijgen met de klantenservice van KPN. 'Het valt wel mee, twee weken wachten. Sommige mensen zitten wel twee maanden zonder verbinding', aldus twee (!) medewerkers KPN klantenservice. Ik belde omdat op de opleverdatum mijn glasvezellijn nog niet geactiveerd was door KPN Netwerk. Dan moet er een monteur komen volgens de klantenservice, terwijl het gewoon op afstand kan. Zonde van alle kosten. Heeft me zo'n drie uur gekocht om dit antwoord uit de klantenservice te persen. Als het ze niet lukt om het op te lossen, hangen ze op zonder wat te zeggen. Boden ze uiteindelijk nog aan om 50gb op mijn t-mobile abonnement te storten. 'Ja dat kan zeker wel hoor meneer, de computer accepteert het tel nummer'. Belde vervolgens met Ziggo of mijn abo een maandje langer door kon, KPN had die voor me opgezegd, 5 minuten, is goed meneer. Nu een week later nog steeds geen 50gb van KPN. Buitengebied, gecondoleerd met uw glasvezelinternet.
Ik heb het normaal ook niet zo op de KPN, in het verleden veel slechte ervaring gehad met hun helpdesk. Maar mijn ervaring met hun helpdesk van de afgelopen 2 jaar is heel positief. We hebben 2 keer DSL storing gehad, een keer door een slecht aderpaar en een keer door een kapotte DSLAM. Beide keren hoefde ik niet veel moeite te doen om de 1elijns te overtuigen dat er iets stuk was, er werd gelijk een monteur ingepland. Bij het slechte aderpaar was dit snel verholpen en bij de kapotte DSLAM hoefde de monteur niet eens aan de deur te komen, die belde dat ie het in de centrale gefixed had en wou controleren of het werkte.

Nu zitten we hier gelukkig op glasvezel van Digitale Stad (nog steeds KPN dus) en de aansluiting hiervan ging ook vlekkeloos, ik had zelf hiervoor even gechat met de helpdesk toen ik zag dat ons adres was aangesloten in FPI Info, dus nog voor ze zelf gebeld hadden voor een afspraak. Dat werd toen ook snel opgepakt en uitgevoerd.

Dus mijn mening over KPN is iets bijgedraaid t.o.v. vroeger. Wel ben ik huiverig voor de toekomst, zeker nu de ACM er helemaal geen grip meer op heeft. Je ziet nu al dat andere partijen lastig op prijs kunnen concurreren op dezelfde glaslijn. Dat zal straks misschien alleen nog maar erger worden.
Voor aangesloten gebruikers verandert niets, beloven de partijen.
geef het een jaartje....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.