Proximus werkt samen met Delta Fiber en Eurofiber aan Belgisch glasvezelnet

Proximus gaat met de twee Nederlandse bedrijven Delta Fiber en Eurofiber samenwerken om in heel België 2 miljoen huishoudens en bedrijven van een glasvezelaansluiting te kunnen voorzien. Proximus zei eerder tegen 2025 in België 2,4 miljoen glasvezelaansluitingen te willen hebben.

Met de twee samenwerkingsovereenkomsten verwacht Proximus volgens de vrijdag gepresenteerde kwartaalcijfers de glasvezelaansluitingen dertig procent sneller te kunnen realiseren dan het bedrijf zei. Eerder zei Proximus tegen 2025 2,4 miljoen glasvezelaansluitingen te willen realiseren. Het bedrijf denkt dus dat dit met de samenwerkingsovereenkomsten sneller kan. Met de 2,4 miljoen aansluitingen heeft Proximus naar eigen zeggen een glasvezeldekking van ongeveer vijftig procent.

Met Delta Fiber wil Proximus een glasvezelnetwerk in Vlaanderen aanleggen. Met deze samenwerking moeten ongeveer 1,5 miljoen bedrijven en huishoudens aangesloten worden op het glasvezelnetwerk. Delta heeft op dit moment 700.000 glasvezelaansluitingen in Nederland en wil eind volgend jaar een miljoen aansluitingen in het land hebben.

Met Eurofiber wil Proximus focussen op Wallonië. Binnen deze samenwerking moeten minimaal 500.000 woningen en bedrijven aangesloten worden op het glasvezelnetwerk. Eurofiber heeft nu in de Benelux glasvezelaansluitingen op 12.000 locaties en 550 bedrijventerreinen.

De twee bedrijven gaan Proximus helpen met het ontwerpen, bouwen, onderhouden en upgraden van een netwerk. Dit glasvezelnetwerk moet ook opengesteld worden voor wholesaleklanten. Met de overeenkomsten wil Proximus eind 2028 tot 4,2 miljoen glasvezelaansluitingen gerealiseerd hebben. Dan heeft de provider een glasvezeldekking van ongeveer zeventig procent.

Proximus kondigde in maart aan de uitrol van het glasvezelnetwerk te willen versnellen. Eerder wilde het bedrijf pas per 2030 2,4 miljoen woningen en bedrijven aansluiten op het glasvezelnetwerk. De provider kondigde toen al aan op zoek te gaan naar partners.

Uit de kwartaalcijfers blijkt verder dat het aantal klanten van het bedrijf is gestegen. Het aantal tv-klanten steeg met 11.000 naar 1,65 miljoen klanten, het aantal klanten met een vaste internetaansluiting steeg met 19.000 naar 2,1 miljoen. De hoeveelheid klanten met een mobiel abonnement steeg met 45.000 naar 4,1 miljoen klanten. Het aantal machine-to-machine-simkaartklanten groeide met 32,6 procent op jaarbasis het sterkst, naar twee miljoen klanten. De grootste daling zag Proximus bij de prepaidklanten, dat aantal daalde op jaarbasis met 12,2 procent naar 662.000 klanten.

De omzet daalde in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 met 4,3 procent. Proximus haalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 1,04 miljard euro. Deze daling is volgens Proximus grotendeels te wijten aan het coronavirus, doordat mobiele klanten minder roamen. De omzet van de hele Proximus Groep daalde met 5,9 procent naar 1,33 miljard euro. De brutowinst of ebitda van de Proximus Groep bedroeg 477 miljoen euro, een daling van 1,5 procent.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Hayte Hugo

Redacteur

31-07-2020 • 11:03

78 Linkedin

Submitter: Mapje

Lees meer

Reacties (78)

Wijzig sortering
Ben benieuwd of ze het gaan houden op steden of dat ze ook naar het platteland komen. Woon zelf in een kleine gemeente en haal met VDSL netjes 100Mbit, maar zou geen neen zeggen tegen een glasvezel in huis.
Volgens mij zal de focus eerder eerst op steden liggen. Veel meer potentiële klanten dan in de kleine gemeenstes. De ROI is er dus veel hoger.
Ik zelf woon ook in een kleine gemeente en verwacht dus dat we nog enkele jaren gaan mogen wachten.

Persoonlijk denk ik dat in de kleine gemeentes fluvius sneller een optie zal zijn mits verschillende operators daar gebruik kunnen van maken zie https://glasvezel.fluvius...elnetwerk-van-de-toekomst
Klopt proximus verkoopt mooie verhaaltjes maar uiteindelijk sluiten ze rond de 50% van alle belgen aan. De rest heeft pech gehad.

Nu is het in België zo dat het kabelnetwerk het wel goed voor elkaar heeft, ook in buitengebieden. Daar waar proximus dsl zich beperkt tot steden en kern van dorp, zie je dat telenet ook in buitengebieden goed leverbaar is. Met de kabel heb je dan geen glasvezelsnelheid maar kabel internet is ondertussen ook goed snel.
Klopt, door een gebrek aan ruimtelijke ordening (en vaak ook gebrek aan inzicht van veel inwoners) wonen veel mensen op plekken waar ze eigenlijk niet zouden moeten wonen. Je kan niet verwachten dat die 'foute woonplaatsen' kunnen blijven alle voordelen krijgen die huizen in stedelijk gebied krijgen. Internet in België kost gewoon heel veel omdat de kost voor aansluiting van alle "niet-interessant gelegen" woningen en woongebieden gespreid wordt over alle abonnees. Hetzelfde geldt voor gas, elektriciteit en water.
Ik betaal in Vlaanderen in een stads-centrum even veel om mijn coax of koper (of elektriciteit of water) aan te sluiten, dan mensen op het platteland.
Dat noemt met solidariteitsbeginsel. Iedereen betaald ook dezelfde ziektekostenpremie hoewel de ene rookt en de ander niet. Zo zijn er nog meer voorbeelden. Gelukkig is dat ook zo en is dat een kenmerk van onze maatschappij.
Inderdaad. En met deze eindeloze ‘solidariteit’ (of zo lijkt het toch) eindigt elke oplossing voor een ecologischere en meer duurzame samenleving. Met als gevolg: een minder solidaire samenleving. De solidariteits-paradox.
Met 1Gbps down en 50Mbps up van Telenet vandaag over heel het vlaamse land kan je al 'n paar jaartjes verder..Ondertussen zijn er gesprekken met hun internet partner fluvius om ook glasvezel aan te bieden indien nodig.
maak van die 50Mbps 100Mbps en ik ga akkoord.
Kan ik (+familie) eindelijk overal men eigen content streamen zonder problemen of limieten.
Gaat die server hier eindelijk is renderen ;)
120Mbps up over coax kan,zodra ze analoog opheffen,wordt afgebouwd.
zie
https://www.delta.nl/nieu...-in-zeeland-tot-125-mbps/
Nog straffer, hier in de straat heeft proximus glasvezel gelegd hadden ze beloofd de inwoners aan te sluiten en nu weten ze dat ineens ni meer...
maar de rekening zijn ze nog niet vergeten te sturen denk ik
ha dat zijn ze van plan, ik dacht al waarom heeft Fluvius een glasvezel put + nodige buizezn op de Leuvensesteenweg in Mechelen laten leggen.
Met de nodige HOGE prijzen dus.
Mischien veel goedkoper.
Orange maakt ook gebruik van het Fluvius netwerk. Fluvius is internet partner van Telenet
https://www.orange.be/nl/producten-en-diensten/glasvezel
Ow dat is goedkoop :) dat betaal ik nu ook voor 100/10 VDSL
In Wallonië hebben ook -een aantal- kleine dorpjes al glasvezel
Dat is knap, je mag al blij zijn als je daar 4G hebt :P
4G heb ik wel in de delen van Wallonië tussen Nederland en Luxemburg. Geen ervaring met het westerlijke gedeelte. Als het ze in de Ardennen wel lukt :z
De strategie van Delfta Fiber Nederland is juist platteland ("Buitengebied"). Juist omdat mensen daar via DSL en kabel lage bandbreedte hebben.
Ik weet niet of dat de strategie van Proximus is, maar de ervaring van DFN kan helpen.
Haal je de kosten bijna niet van uit. Graven en inblazen naar een woning van om en nabij 500 meter van de weg kost al snel 5000 a 10000 euro. Stel je voor provider betaalt jou als netwerkbeheerder 25 euro per maand voor die aansluiting moet je dus 250 maanden (20 jaar) klant blijven via dat netwerk. 5G en alles krijgen interessante abonnementen dan wordt glasvezel naar het buitengebied helemaal niet meer interessant voor investeerders. Tenzij je als bewoner zelf voor je aansluiting wilt betalen.
Als je een 500 meter oprit hebt kun je het wel betalen.
In een buitengebied zijn er genoeg huizen, lees boerderijen die een opricht van 100 of soms 300 meter hebben. Maar ook in bewoonde wereld heb je soms tussen 2 huizen opritten of zeg maar onverharde weggetje van 100 of meer meter.

Maar als jou motivatie is hoe langer de oprit c.q. afstand tot de weg hoe rijker je bent is dat nogal simpel.
Wat is buitengebied... ik woon aan de rand van m'n stad in een wijk (maar hier staan de huizen gewoon tussen de 4 a 10m van de straat). Als de afstand tot de stad belangrijk is val ik dus af, echter ik denk dat je hier meer potentiele klanten hebt dan in de stad.
Buitengebied zeg maar normaal na het bordje bebouwde kom.

In België heb je nog heel veel buitengebied wat dat betreft. Je ziet ook veel bovengrondse kabels en daar hang telenet dan in. Soms zie je in steden zelf kabels op de gevel van huis naar huis lopen. Bovengrond is natuurlijk goedkoper aanleggen dan ondergronds.
Maar buitengebied is niet noodzakelijk een oprit van 100 a 300m (de meeste huizen zijn hier gesloten of half open bebouwing, af en toe eens een open bebouwing). Persoonlijk lijkt de ROI me hier dan ook redelijk goed al hangt dat van de strategie af (al vrees ik dat we nog wel wat jaren mogen wachten hier).
Klopt buitengebied hoeft geen lange oprit te hebben. Neemt niet weg dat er ook in België in het buitengebied veel huizen staan waarbij er tussen huizen soms paar honderd meter ruimte is.
Daar zie je nog steeds veel bovengrondse leidingen lopen.
dat is nu al het gedeelte van de straat tot bij U binnen is voor Uw eigen rekening
Coax is toch meer dan snel genoeg? Orange 400 Mbit en Telenet 1 Gigabit met speedboost.
Ik woon ook in een kleine gemeente en heb Orange. Zie voorlopig nog niet het nut van glasvezel.
Grappig. Iets relatief simpels als Interactieve TV krijgen ze bij Delta al meer dan 3 jaar niet van de grond, en dan zulke ambitieuze plannen. Ik ben benieuwd.
Maar Delta heeft wel een glasvezel netwerk. En daar draait het om. Proximus heeft een eigen, werkend IPTV platform. Daar hebben ze dus geen hulp bij nodig.
Het IPTV platform werkt, maar ze investeren er geen geld in. De kwaliteit is gewoon bedroevend. Ik kan het weten, want ik heb het. Als ze nog meer compressie uitvoeren op hun feeds sturen ze gewoon 1 pixel door.

Helaas zijn er voor mijn wijk nog geen plannen om glasvezel uit te rollen. Daar heb ik wel interesse voor.
Deze week toevallig ook nog gedacht. We zijn 2020, en Proximus zendt nog altijd in 1080i uit ipv 1080p, terwijl ze al zouden moeten bezig zijn met 4K uit te rollen. Geen idee wat de status bij Telenet is op dat vlak.
De resolutie maakt nog niet eens uit, het is zoals @CaineTanathos hier zegt de bitrate. Op mijn TV kan ik voor de Netflix app de bitrate zien. Die is 5Mbit/s voor SD/HD content en 15Mbit/s voor 4K content. Je zag een duidelijke drop in kwaliteit tijdens de lockdown.

Het is voor Proximus geen probleem om 4K content te sturen, maar als ze een compressie doen naar 10Kbit/s heeft het ook weinig zin.

Ik heb op een andere woonplaats Telenet gehad en dat is dag en nacht verschil. Je merkt ook wel wat meer compressie op de minder bekeken zenders. Op mijn huidige locatie kan ik geen schotelantenne zetten, maar ik mis het toch wel een beetje.

De Britse zenders waar ik graag naar kijk zitten FTA op Astra 2D.
BBC1 HD haalt gemiddeld net geen 5Mb/s met een maximum van 17Mb/s. Het geluid komt apart.
https://en.digitalbitrate...941&live=69&sec=0&lang=en

Een demo UHD stream op ASTRA 2D kan tot 25Mbit/s gaan.
https://en.digitalbitrate...400&live=69&sec=0&lang=en

En Netflix 4K werkt geweldig via Proximus. Het is dus zeker niet dat het niet kan die 15Mbit/s. Ik haal tot 80Mb/s down.

Voor beeldkwaliteit zou ik dus naar TV Vlaanderen gaan en een tweede kop voor de FTA op Astra 2D wanneer ik verhuis. Daarnaast fiber aansluiting voor internet.
en dan de bitrate soms nog , om te huilen :)
geluid ook om te wenen , beste geval is het dolby digital (niet de plus) 384kbps :)
of aac denk ik
Ik heb net een nieuwe decoder gekregen (V6), die 4k aan kan.
Zullen ze toch niet zomaar geven aan een klant die niet om vervanging heeft gevraagd. Maar of dat nu wil zeggen dat we binnen een jaar 4k TV gaan krijgen, da's iets anders.
Misschien zijn ze een techniek aan het ontwikkelen om het tot een halve pixel terug te brengen :D
Het IPTV product valt idd een beetje tegen maar in vergelijking tot wat het vroeger was (Caiway IPTV) is men al een heel eind gekomen.

De uitrol van glasvezel heeft bij Delta Fiber/Caiway/CIF nooit stil gelegen. In tegenstelling tot de strategie die KPNNetwerkNL hanteert: FTTH uitrol tijdelijk stoppen, VDSL uitmelken, en als klap op de vuurpijl andere glasvezel initiatieven frustreren en blokkeren.

Doe mij dan maar Delta Fiber. Hier in onze nieuwbouwwijk heeft KPNNetwerkNL het gepresteerd om al ruim 4 maanden (en dat loopt nog op!) geen werkende glasvezelverbinding op te leveren voor alle bewoners in deze wijk. Gelukkig ligt hier ook Delta Fiber en konden we dat wel relatief snel afnemen.

Het duo Delta Fiber en Eurofiber verbaast me overigens niet. Van wat ik heb kunnen zien maakt Delta Fiber (gedeeltelijk) gebruik van de Eurofiber backbone.

[Reactie gewijzigd door Neyluzz op 31 juli 2020 11:20]

Als ze klaar zijn in België, kunnen ze dan in Nederland fiber komen helpen aanleggen? Blijkbaar te grote klus voor KPN :+
Nee hoor, ik heb al 5 jaar glasvezel in het buitengebied. Ik ken bijna niemand zonder glasvezel? Alleen in groningen of drenthe misschien een paar plekken.
Bijzonder. Als je namelijk kijkt op de netwerkkaart van KPN zie je dat er nog niet heel veel glasvezelgebieden zijn in Nederland.
Als je niet alleen naar KPN kijkt krijg je een heel ander overzicht.
https://www.stratix.nl/glaskaart/
KPN is niet de enige die glasvezel aanlegt in Nederland. DeltaFiber heeft ons in buitengebied Weststellingwerf (Zuid-Oost Friesland) onlangs aangesloten. Dus wat @iRobbery vraagt is al het geval!
Decode zal waarschijnlijk in een gebied wonen waar KPN geen glas heeft liggen.

Er zijn namelijk veel lokale initiatieven waar KPN niks mee doet.

Op de website van KPN kun je overigens wel mooi zien waar ze op dit moment aan het aanleggen zijn. Toch een paar duizend aansluitingen per week die nu worden opgeleverd als er in 70 gebieden glas wordt aangelegd.
Ik ben jaloers :)

Ik woon nog in de randstad ook, vrij recent gebouwde wijk, en helaas geen glas. Ooit een keer gebeld met reggefiber of het ooit in de planning stond. Mevrouw aan de telefoon zei "Ja daar zit wel een groot meer he? nou ga er maar vanuit dat er in de komende jaren geen fiber komt."
Ik woon in een dorp van 10k inwoners: 500mbit of 1gbit fiber. En in wierden is helemaal geen fiber? What the fuck?

Het koste wel 1000 euro om glasvezel te krijgen, maar dan heb je ook wat.
Ik woon in de Randstad in nota bene een stad (dus geen buitengebied), maar geen glasvezel hier.
Nee hoor, ik heb al 5 jaar glasvezel in het buitengebied. Ik ken bijna niemand zonder glasvezel? Alleen in groningen of drenthe misschien een paar plekken.
Waarschijnlijk ken je dan niet zo veel mensen, of alleen in jou omgeving aangezien glas toch echt nog lang niet overal beschikbaar is.
Delta (toen nog zonder Fiber) heeft het ook heel lang tegengehouden want er kon/kan ook heel veel over het ouwe trouwe kopernetwerk.

De backbone is wel al jaren glas en nu zijn de laatste tijd ook begonnen om FTTH uit te rollen.
Van alle aangesloten huisgezinnen die aangesloten zijn op glasvezel is er maar 33% die er gebruik van maakt..Ziggo over coax blijft de grootste.
Ik heb hier ook ziggo als enige, normale bandbreedte, keuze. :/
Zelf klant op het proximus fiber netwerk.
Ben nu bij EDPnet en betaal 45/maand voor 500/100 die ik effectief haal, waar ik bij proximus geen fiber zonder TV kan bestellen en 75/maand betaal voor hetzelfde... 1000/100 voor 101/maand is gewoon absurd.

Waarschijnlijk zullen door deze samenwerking vanwege "stijgende kosten" de abbonementen weer omhooggaan

Nog een fun fact, als je via hun netwerktest kijkt of je aansluitbaar bent op hun fibernetwerk krijg je geen kortingen, surf je zelf naar de URL met de fiber pakketten in een incognitovenster krijg je een jaar lang maandelijks 10, 20 of 30 euro korting naargelang het abbonement.
Link

[Reactie gewijzigd door starfight op 31 juli 2020 11:24]

Gelukkig heb je keuze :)
Die 500down en 100Mbps up over fiber is maar magertjes
Orange komt met 1000/200Mbps
https://www.orange.be/nl/producten-en-diensten/glasvezel
Met de nadruk op KOMT eraan, is er nog niet en kan ik niet op wachten. EDPnet komt binnenkort ook met 1000/500 voor business, dus ik neem aan dat particulier ook zal volgen.
IK heb nu al 1Gbps down 40Mbps up bij Telenet
https://www.nperf.com/r/3267365025884121-otuy1qAw
Ik kan er al tegen,snel binnentrekken telt voor mij.
Versturen doe ik weinig of niets.
10/10Gbps over coax komt in zicht met Full Duplex DOCSIS 3.1

https://www.qorvo.com/des...th-full-duplex-docsis-3-1
Gaan ze dan ook eindelijk die achterhaalde data limieten overboord gooien of houden ze nog steeds vast aan 1990?
Op vlak van limieten kan je echt niet meer klagen in België vind ik.
Ik heb nu ook nog steeds een limiet bij Proximus maar die ligt op 3TB.
Als particulier moet je toch echt al bewust je best gaan doen om daar over te gaan. :)
idd was het onlangs aan het bekijken 3TB bij Proximus. 500GB FUP bij Scarlet (een van weinige nog met een lage limiet).

Telenet 750GB FUP maar enkel 12h00 tot 00h00 tellen hiervoor (tijdelijk door corona 17u00-00h00).

En dat is FUP, je kan altijd gratis packs bijbestellen... Dus ja begint stilaan een indianenverhaal te zijn met België en de datalimieten...

En dan heb je andere providers nog a la EDPnet en zo.

[Reactie gewijzigd door bjp op 31 juli 2020 12:40]

Heb nu een youtube stream draaien, upload 24/7 2500 kbps, dus ze rond de 15mb per minuut / 900 per uur / 21,6gb per dag x 30 = 648 gb per maand.

Nu draait niet iedereen een stream maar 750 gb fup ben je dan toch snel aan.

Heb zakelijk telenet abbo en 3 tb of dacht nu zelfs onbeperkt. Zakelijk heeft geen fup.
Dan heb je wel al gekeken naar de grotere abonnementen.
Net eens opgezocht en bij Telenet hebben ze blijkbaar ook nog een versie met een limiet van 150GB/maand: https://www2.telenet.be/nl/producten/internet/abonnementen/
Dat is in deze tijd toch echt schandalig. Met thuis werken/les volgen/minder ontspanning dus misschien meer gamen/streamen lijkt dat me echt beperkend.
Lang niet iedereen heeft 150GB per maand nodig.
Wil je meer dan kan je upgraden.
Of een provider kiezen die meer aanbied voor minder.
Ik las even terug dat er bij Telenet 1% is die de 750GB limiet overschrijden in de piek uren.
Die 750GB zal dus nog wel even blijven.
Wil je echt onbeperkt neem Telenet business vanaf 300/30Mbps tot 1Gbps down en 50Mbps up.
Ik heb Telenet met een Fup 750GB in de piek uren tussen 17 en 24 uur.
En heb al 2x de 15TB overschreden met grote back_ups die ik altijd voormiddag doe.
Hier al enkele malen aan Proximus doorgegeven dat de straat volledig heraangelegd wordt, en gevraagd of er plannen waren om dan meteen glasvezel te voorzien.
Nog steeds geen antwoord op gehad.
Dat zou jammer genoeg te logisch zijn om werken te combineren, kans lijkt mij dus klein.
In de praktijk zijn het verschillende aannemers enz, maarja een mens kan maar dromen van een efficiëntere wereld.
De kabel ingraven is geen probleem maar vergeet het hele engineering traject dat nodig is om een werkende verbinding op te leveren. FTTH is meer dan een vezel je woning in trekken.
zoveel werk is het niet hoor, de "reggefiber" oostblokkers die het in mijn straat deden waren in 1,5 dag klaar voor ~50 huizen.
en dankzij een flesje gezelligheid als smeermiddel zit het ook nog eens op een betere plek dan orgineel de bedoeling was... O-)

[Reactie gewijzigd door flippy op 31 juli 2020 11:33]

Zoiets moet je ook vragen aan Fluvius (zij leggen de fiber aan afhankelijk van de provincie)
Proximus zelf heeft hier zelf niet altijd een antwoord op
Fluvius heeft ook al negatief geantwoord: "Uw straat behoort niet tot een test gebied".
Ze zouden beter testen daar waar er gewerkt wordt.
Normaal verwittigt de aannemer/gemeente bij een heraanleg de nutsmaatschappijen zodat die hun werken hierop kunnen afstemmen. Het heeft geen zin om dit zelf te vragen. Ze komen dan één voor één het voetpad openleggen, hun ding doen en alles terug toegooien (waarschijnlijk om in geval van schade te kunnen achterhalen wie de schuldige is).
Vreemd want de bitrate van zowel het DTV platform alsmede het IPTV platform zijn nagenoeg bij Delta gelijk. Hou er wel rekening mee dat IPTV adaptief is en zich aanpast aan de kwaliteit van de verbinding. Zit je upstream redelijk vol dan merk je dat direct aan je IPTV streams.

Controleer daarom even hoe je IPTV-box is aangesloten. Direct via UTP op het modem, via een eigen router, via een powerline adapter of via wifi? Wifi ontmoedigt Delta al ruim een jaar, via een powerline adapter levert regelmatig ook problemen op (probeer dan eens met een lange UTP direct op het modem) of test de snelheid van je powerline. Hetzelfde geldt overigens als je een eigen router gebruikt: test dan ook even direct op het modem.

Verder gooien de Docsis 3.0 modems weleens roet in het eten. Heb je dus een zwart modem (3212/3925 of 3940 van Cisco) en geen nieuw Sagemcom 3890 (wit) Docsis 3.1 modem neem dan even contact met de klantenservice. Je modem en AOP moeten dan nog vervangen worden.

Dat er overigens niet geinvesteerd wordt in IPTV is overigens niet waar. We hebben sinds een paar maanden de nieuwe 4K boxen en Aria (Full-HD) boxen. Zolang er geen 4K-aanbod is raadt ik die eerste echter niet aan. Verder is het in het belang van Delta om IPTV zo goed mogelijk te laten werken. IPTV dient namelijk in een verre toekomst uiteindelijk DVB-C te vervangen.

Edit: moest dus een reactie zijn op @bbc

[Reactie gewijzigd door liberque op 31 juli 2020 13:44]

Bedankt voor de informatie.

Mijn aansluiting gaat inderdaad niet via UTP. Momenteel loopt hij via een powerline adapter en is deze ook als enige aangesloten op die powerline. Toen mijn PC erop hing had ik 60Mbit/s op die powerlines. Wifi gaat blijkbaar niet zonder een wifi booster, maar ik zal het eens via een lange kabel proberen om te zien of er verschil is.

Dit gezegd zijnde heb ik een zwarte modem, maar volgens de referentie op de onderzijde is het een Sagemcom b-box 3V+.

Ik zie dat het kan met IPTV. Ik haal prachtig beeld via het netwerk van Proximus, alleen niet op die compact V5 decoder.

Telenet schakelt ook over op IPTV ten nadele van DVB-C. Op zich heb ik daar geen probleem mee, maar bij Proximus wordt er toch iets te hard geknepen op het beeldmateriaal.
Bij Telenet wordt de video on demand steeds meer via IP gedaan omdat pakketjes schakelen gemakkelijker is dan een deel van een mux voor een enkele gebruiker (tijdens het kijken) continu vrij te houden.
Voor live zenders lijkt imo DVB-C mij nog steeds een betere keuze te zijn; beelden worden ononderbroken uitgestuurd en het maakt voor dit multicast verkeer niet uit of er nu 1 of 1000 kijkers zijn.
Waar DVB-T tuners "gewoon" op een andere frequentie (e.d.) moeten overschakelen, duurt het bij IPTV naar mijn ondervinding bij Proximus een heel stuk langer om tijdens het zappen de nieuwe streams op te starten.
Uiteindelijk zal het beeldmateriaal via glasvezel waarschijnlijk ook over IP gaan, om het even welke operator het aanbiedt maar de overvloed aan bandbreedte zal minder druk zetten op de aanbieders om alles "dicht te knijpen".
Akkoord.

Bij Telenet kan je bij IPTV ook niet meer lokaal opnemen, maar het wordt op de server bewaard.

Zappen valt nog mee bij Proximus, maar het duurt even voor beeld en geluid sync loopt. Bij de BBC heb ik de indruk dat het nooit echt 100% meer sync loopt.

Ze gaan allemaal via IP gaan waarschijnlijk. Ze zouden zelfs kunnen samenwerken en alle kanalen samen uitzenden. Ze zouden kunnen differentiëren met welke zenders ze standaard aanbieden.

Ik ben grote fan van DVB-C, maar via IP is er potentieel om het beter te doen, maar de kans is klein dat het gaat gebeuren. Ze verdienen niet veel aan TV. Het meeste verdwijnt in auteursrechten.
Ach, geef het nog even en we gaan via de satellietjes van Elon of Jeff. Moest Proximus dit project goed aanpakken, dan zijn ze een concurrent voor Telenet. Nu blaast Telenet iedereen weg met de kwaliteit van zijn tv aanbod en de gigaspeed. Wat maakt dat ze lui worden en achterover leunen en arrogant worden (denk voetbalcontract bv.). Maar Proximus moet niet alleen zijn netwerk op orde zetten, ze moeten ook zien dat ze de juiste interactieve diensten aanbieden. Ik snap bv. nog altijd niet dat je in Vlaanderen niet naar een deftig UK aanbod kan kijken met BBC, ITV, Channel4, Sky, ..... Er zijn heel wat anglofielen. Aan de kust zat ITV jaren in het analogo kabel aanbod. Of een nl aanbod, in Antwerpen heb je daar een pak klanten voor waarschijnlijk. Of een us aanbod. Zal wel vooral met rechten te maken hebben, maar dat interesseert mij als klant geen zak. En persoonlijk interesseer ik mij ook geen zak aan de Duitse, Franse, Italiaanse en Turkse onzin die Telenet nu wel heeft. Denk ook aan meerdere streaming platformen, hoe zal dat gaan bv. Nu heeft Proximus Netflix in zijn abonnment zitten. Wat met HBO Max, Disney+, Peacock .....
Eerst zien, dan geloven.
In de straat waar ik werk in een kleinere stad (Lier) durven ze nog serieus afkomen met een 20/2-Mbps DSL-lijn, maar konden zelfs dat eerst niet garanderen!
Schaamtelijk.
En dus een pruts-backup lijn op die Telenet: 500/50, met eventueel upgrade naar 1000/50 mogelijk over coax.
Mis hier in het artikel of het gaat over GPON zoals hun huidige glasvezelnetwerk of het dedicated fibers zijn waarvoor oa eurofiber gekend is.
Met GPON zit je ook op een gedeeld netwerk zoals coax waardoor je geen synchrone lijn krijgt als consument.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee