Proximus geeft 1,5 miljoen Vlaamse huizen komende jaren glasvezelaansluiting

Proximus gaat de komende jaren 1,5 miljoen huishoudens in Vlaanderen voorzien van glasvezel. Daarvoor werkt de provider samen met de Zweedse investeringsmaatschappij EQT, dat ook een aandeel heeft in Delta Fiber.

Proximus zegt dat het een definitieve overeenkomst heeft gesloten met het Zweedse EQT Infrastructure. Die investeringsmaatschappij bouwt op meerdere plekken in Europa glasvezelnetwerken. De bedrijven hebben afgesproken 1,5 miljoen Vlaamse huishoudens en bedrijven van glasvezel te voorzien. Dat gebeurt in 'de komende jaren', maar een definitieve tijdlijn is er nog niet. Proximus wil sowieso aan het eind van 2028 bij 4,2 miljoen huishoudens en bedrijven glasvezel hebben liggen.

Deel van het plan is om glasvezel in de volledige regio van hoofdstad Brussel aan te leggen. Ook wil Proximus 500.000 extra aansluitingen in Wallonië neerleggen, maar ook daarover ontbreken details. Proximus zegt dat het medio volgend jaar meer informatie wil geven over het plan. Dan wil het bedrijf onder andere vertellen welke regio's aan de beurt komen en wanneer.

Om het plan rond te krijgen begint Proximus een nieuwe joint-venture met investeringsmaatschappij EQT. De provider krijgt daar 49,9 procent van in handen. Daarvoor is een plan ingediend, waar autoriteiten nog akkoord op moeten geven. EQT is ook de grootste aandeelhouder van het Nederlandse Delta Fiber. Dat werkte eerder ook al samen met Proximus voor de aanleg van glasvezel.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-11-2020 • 16:48

132 Linkedin

Reacties (132)

132
125
34
8
0
77
Wijzig sortering
Ik vind het nog wel grappig op onze school 1 gbit lijntje en niemand problemen, en jahoor in de pauze wordt er veel gestreamed ala netflix etc door leerlingen, en ook veel met de cloud gewerkt.
(in monitoring blijkt dat de lijn nog ruimte voldoende overheeft).

Gigabit voor particulier is leuk maar voorlopig zeker nog geen noodzaak alhoewel een aantal mensen moord en brand schreeuwen dat ze het nodig zijn omdat ze 2 kids in huis hebben... en geen idee hebben dat het probleem bij hun WiFi netwerk zit of bij de server op internet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 28 november 2020 19:09]

In het geval van Proximus moet je niet enkel denken aan de gewone surfsnelheden, maar ook aan de digitale TV die erover moet.

Er zijn nog veel mensen die op een vrij slecht VDSL profiel zitten waardoor hun maximaal haalbare snelheid niet geweldig is. Als ze dan met 2-3 decoders (woonkamer, slaapkamers,...) tegelijk aan het kijken zijn, zoonlief dan nog eens zijn laatste COD update van 50GB aan het binnen halen is,... dan merk je dat wel degelijk.

Proximus heeft gekozen om nu volop in te zetten op glasvezel in plaats van nog tijd te steken in het verbeteren van hun kopernetwerk.
Concurrentie komt er, vanuit de ruimte! Heb je de snelheden van de eerste users van de internetservice van SpaceX al eens gezien? Héérlijk, gedaan met die kabels en een klein schoteltje van SpaceX is voldoende.

Gaat de markt keihard distrubten binnen dit en 5 jaar!
Welke kabels bedoel je precies ? die kabel in de meterkast wat je nooit ziet of kijk je altijd in de meterkast?
Geen idee hoor maar hier met glasvezel is nergens een kabel te zien of kastje, de vezel komt binnen in de meterkast met alle rest van de kabels en daar hangt een router.

Bovendien een klein schoteltje heeft ook gewoon 2 kabels, 1 voor stroom en 1 voor data naar je WiFi netwerk toe, ik denk niet dat je WiFi zender op buiten wil hebben tenminste, dus het kabelprobleem blijft hetzelfde of wordt juist erger.

Daarnaast gaat SpaceX geen concurrent worden in Nederland, de vaste lijnen zijn goedkoper.
Nederland kent al een tijd snelle lijnen in vorm van BVVDSL(ja je hoort het goed ook over de telefoonlijn kan al prima 200 mbit gehaald worden en straks 400mbit, Coax of glasvezel, alleen op een uitzonderlijke uithoek na kan iedereen zeker 100mbit of meer krijgen.

Ik kan alle 3 krijgen maar echt concurrentie is er niet, ze zijn allemaal 1 pot nat en het maandbedrag verschilt weinig als je naar het totaalplaatje kijkt, je moet dus kijken naar welke aanbieder de extra,s aanbied wat bij je wensen aansluit zoals bij glasvezel is dat de lagere latency en down / upload hetzelfde zijn.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 november 2020 23:53]

Ik heb ooit de berekening gedaan, kan ze niet meteen terugvinden maar het kwam erop neer dat hoewel starlink héél veel satellieten de ruimte in gaat pompen, deze planeet bleek nogal héél véél oppervlakte te hebben waarbij die satellieten gelijk verdeeld zijn tov oppervlakte, de beschikbare bandbreedte per oppervlakte was daarbij dusdanig slecht dat het uitgesloten is dat je ook maar enigszins kan overwegen massaal gezinnen op Starlink kan aansluiten in het heel dicht bewoonde Europa.

Of om het met een ander cijfer te zeggen dat ik wel terug vond, 95% van de mensen woont op slechts 10% oppervlakte van deze planeet.
Als je voor Starlink kiest kom je ineens terecht bij een Amerikaanse ISP. Veel van de rechten die jouw als Europeaan moeten beschermen, onder meer op gebied van privacy, zijn dan niet meer van toepassing.

Daarnaast is een sattelietnetwerk een gedeeld medium. De snelheid is nu al veel lager dan wat je op een fiber verbinding kunt krijgen (maar daarom nog niet slecht), maar vergeet niet dat er op dit moment amper gebruikers zijn. Wat gaat dat geven als je met vele mensen gebruik probeerd te maken van dat netwerk? Juist ja. Een lege snelweg is leuk, kan je goed doorrijden. Veel volk? Sta je in de file. Gaat bij een Starlink niet anders zijn.
Amerikaanse bedrijven moeten ook aan de Europese wetgeving voldoen als ze hier hun diensten aanbieden
nu 300 satellieten in space. Binnen 5 jaar 20.000.
Om te beginnen zullen het er geen 20k zijn, het zullen er eerder tussen de 5k en 10k zijn. Ze hebben vergunningen aangevraagd voor 20k, maar dat is eerder om het voor andere aanbieders moeilijker te maken om zovele sattelieten in te zetten. Maar dat aantal op zich is niet het belangrijkste. Het is wel de downlink naar je grondstations die van belang is en de beperkende factor zal vormen. De huidige planning voorziet in ongeveer 7500 satellieten. De helft moet gelanceerd zijn in 2024, de andere helft in 2027. Op dit moment heeft SpaceX geen 300 maar ongeveer 900 satellieten in een baan om de aarde.

Daarnaast zit je nu met enkele honderden mensen op dat netwerk, als het eenmaal is uitgerold hoopt SpaceX natuurlijk op miljoenen gebruikers. En ook dat maakt een enorm verschil. Zeker in dichtbevolkte gebieden heeft dat een impact op de beschikbare bandbreedte net zoals vandaag een GSM mast de bandbreedte moet delen in drukke gebieden.

Starlink is dan ook in de eerste plaats bedoeld om snel internet te krijgen in plaatsen waar dit vandaag niet beschikbaar is. Nederland en België zijn landen waar we de luxe van suipersnel internet bijna overal kennen. In een land als de VS is dat iets wat je enkel in dichtbevolkte gebieden hebt vandaag. Ook in vele andere landen, neem nu Australië, zijn er enormge gebieden waar je amper fatsoenlijk internet kunt hebben. Daarvoor dient Starlink, om op dat soort plaatsen een alternatief te kunnen bieden voor de zeer trage DSL verbindingen die er vandaag zijn of de enorm dure satteliet verbindingen die je vandaag hebt.
Wat ik vooral interessant vind, is dat Starlink sowieso verplicht is hun infra te vernieuwen (grofweg elke 10 jaar) omdat de oude sats worden ge-deorbit. Daardoor wordt hun infrastructuur eigenlijk continu verbeterd en kunnen ze dus steeds meer load aan.
Op de website van Proximus kan je met een kaart zien waar er reeds galsvezel aanwezig is, wat in aanleg is en wat gepland is.... en dat ze (volgens hun huidige planning) stoppen op 100m van mijn deur :(

+edit:
hoe dan ook... dat betekent hopelijk dat er eindelijk degelijke concurrentie komt voor telenet.

[Reactie gewijzigd door Herr_Boogie op 27 november 2020 16:53]

Als ik de kaart goed bekijk, zie ik in mijn omgeving dat er vooral industriegebieden glasvezel krijgen en de nieuwe woonwijken. Er zijn zo goed als geen werken gepland in bestaande wijken. Ben blij dat ze hun ambities verscherpen en meer inspanningen zullen doen, maar ze kiezen wel (ook in stedelijk gebied) voor een gedeelde oplossing, wat goedkoper is, maar ook minder capaciteit / groei mogelijkheden heeft.

PS: Via https://www.proximus.be/n...-komt-naar-jouw-stad.html kan je een plaats selecteren en verder op de kaart inzoomen/uitzoemen en bewegen om zo ook andere gebieden te zien.

[Reactie gewijzigd door Marsmillo op 27 november 2020 17:53]

Proximus kiest het goed uit, grote steden zullen het krijgen nieuwbouw, bedrijven maar vele zullen nooit glas krijgen van proximus.
De kabel van telenet zeker in buitengebieden in België is dan nog steeds een goed alternatief. Doscis 3.1 full duplex is daarnaast in de toekomst tot 10gb up en down mogelijk.
Ik zet mijn hoop dan ook op Fluvius en hoop dat hun proefproject navolging krijgt.
ze kiezen vooral industrie/business terreinen... daar valt veel meer mee te verdienen dan particulieren.

En genoeg bedrijven die vandaag snel internet willen, zeker met het thuiswerken!
Ik woon in aan de zuid kant van Gent en hier ligt overal glasvezel. Ze zijn begonnen met het centrum en breiden langzaam uit. Ik denk dat er op de meeste plaats in Gent ondertussen glasvezel beschikbaar is. Nadien komt de buitenrand aan de beurt volgens hun originele planning.
Dat is ook logisch, bedrijven moeten soms tot over de 1000 euro betalen voor fiber, al dan niet ook voor de SLA's maar het is iedere keer een gevecht om fiber verbindingen te krijgen. Of dan oef, ze gaan een fiber leggen, snelheid gecapt op 40/40MB |:( (uiteraard door dik te betalen kan dat zomaar naar 1GB/1GB)

Daarnaast, een fiber leggen in een straat is 1 ding, je moet hem ook binnen brengen als je daadwerkelijk klanten wenst. Bij nieuwbouw is dat geen issue, dat moet sowiezo gebeuren. Maar bij bestaande woningen? begin maar eens,...

"beste mijnheer/mevrouw, we gaan een glasvezel leggen in u straat, hoewel u zelfs geen klant bent bij ons zouden we toch graag een gat volledig door u muur boren, daar een kabel doorsteken, zodat u later de mogelijkheid heeft om via die kabel klant te worden van ons. Tevens vragen we u daarvoor een dag verlof te nemen zodat u ons toegang tot u woning kan verschaffen. Indien u een oprit heeft dienen we deze open te breken door een aannemer, indien dit het geval is krijgt u nog een brief met de kosten voor deze werken, gelieve hiervoor u toestemming te geven"

Bedrijven zijn veel gemakkelijker, hoi mogen we een fiber binnen trekken? *persoon* belt naar de IT dienst. *Tweaker* van de IT dienst neemt op, ja laat ze maar doen, dat kan interessant worden, desnoods om de bestaande leverancier zijn prijzen onder druk te zetten.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 28 november 2020 23:36]

Orange is degelijke concurrentie hoor.
Heb vorige week Orange internet over de kabelinfrastructuur van Telenet.

Je zou denken dat Telenet voorrang krijgt, maar wettelijk bepaald van niet ;) Mijn snelheidstesten voor én na bewijzen dat.

Bespaart me €60/maand, reken dat maar eens uit op jaarbasis voor éxact hetzelfde :D
Ben benieuwd hoe je op alleen internet telenet vs orange 60 euro per maand kan besparen.

Probleem voor orange is dat ze vrij veel moeten betalen voor toegang tot de telenet kabel en daarom onder de streep er niets op verdienen en er zelfs geld bij moet.
Is dat zo? Dan is dat wel een héél vreemd businessmodel. Waar verdienen ze dan wel geld op volgens jou? Ben benieuwd :)
https://webcache.googleus...&cd=4&hl=nl&ct=clnk&gl=be
Anderzijds boekt Orange verlies op zijn televisie- en internetbundel die het aanbiedt via het netwerk van Telenet. Vorig jaar vrat de zogenaamde Love-bundel (tv plus internet) 18,5 miljoen euro brutowinst (ebitda) op.
Daarom maant de Fransman de telecomwaakhond BIPT andermaal aan om in te grijpen. 'Om Love break-even te maken moet de waakhond de huidige financiële en operationele voorwaarden voor de groothandelstoegang tot de kabel aanzienlijk verbeteren.' Lees: de huurprijs moet van Trabbia met 10 euro omlaag tot 17 euro per kabelklant. Afwachten of de Belgische telecomwaakhond en de Europese Commissie binnen enkele maanden Oranges visie volgen bij de herziening van het groothandels- of huurprijs.
Als ik het dus goed lees moet orange telenet 27 euro betalen voor kabelklant. Bipt moet dat wijzigen.

Ter info bipt is de schoothond van telenet en proximuus. Bipt zit vol met oud werknemers van telenet en proximus, politiek bemoeid zich ermee. Overheid is grootaandeelhouder bij proximus. Tarieven die omlaag gaan voor toegang, ik zie het via de schoothond niet snel gebeuren, maar wie weet.
Dat zou dus sinds begin nog maar €14,75 per klant meer moeten zijn voor internet+tv, Het BIPT heeft ondertussen lager prijzen vastgelegd.

https://datanews.knack.be...article-news-1485447.html
Ik vind dat nu niet zo raar dat er mensen op het BIPT werken die vroeger bij proximus of telenet werkten. Dat lijkt nogal logisch dat zij de juiste skillset hebben.

Ik denk ook niet dat deze werknemers daarom ook partijdig zouden zijn ten voordele van hun vroegere werkgever. Welk voordeel hebt ge daar trouwens bij. Als ik van werkgever verander probeer ik toch niet stiekem het beleid te voordele van mijn ex-werkgever te veranderen.

Ik heb immers geen banden meer met mijn ex-werkgever, hij betaalt mij ook niet meer en misschien is de reden dat ik bij de ex-werkgever wegging wel dat ik redelijk kritisch was tov die werkgever?

Mensen zijn echt geen schoothondjes van het bedrijf waar ze vroeger voor gewerkt hebben.
Zou zeggen kijk naar wat de bipt echt doet en hun uitspraken en dan kom je gewoon tot de conclusie dat ze een schoothond zijn.
'Maar niet getroost politici die dit soort bedrijven moeten controleren hebben vaak ook een betaalde bijbaan bij diezelfde bedrijven. Politici in België grossieren in bijbaantjes.
Vergeet ook niet dat de Belgische overheid grootaandeelhouder bij proximus is, ze krijgen ieder jaar een leuk dividend. Politici roepen al lang het moet anders maar raar dat het er nooit van komt.
Ga je nog reageren op de belangrijkste vraag?

Namelijk hoe jij €60 maand bespaart op internet only van Orange?

Orange internet vanaf €40/maand en Telenet begint bij 28,60/maand..
Dat van 28,60 is met een limiet dat je er op drie dagen door hebt. Wel appelsienen met appelsienen vergelijken he.
Aaah je wilt iets vergelijken wat totaal niet kan, alé dan:

Orange: "Geniet van ultrasnel internet dankzij een downloadsnelheid van 100 Mbps en uploadsnelheid van 5 Mbps."

Telenet: 100 Mbps en 10 Mbps of ga je naar een duurder abbonement kom je direct uit op 300 Mbps / 20 Mbps

Voor 63 € per maand krijg je bij Telenet: 150 / 15 en 15GB mobiel + 300 minuten

We waren trouwens enkel over prijzen bezig en niet voor volume's, als jij op 3 dagen tijd 150GB download dan ben je echt niet de 'gemiddelde klant' van hier en als je zoveel download ga je toch niet zeuren over €25 extra per maand?

[Reactie gewijzigd door LordMike op 27 november 2020 21:47]

Hmm 1x call of duty warzone downloaden en je zit er doorheen.
enkel als je het download tijdens de piekuren, als je dit 's nachts download, dan heb je nog GB's over..

[Reactie gewijzigd door LordMike op 28 november 2020 09:13]

vandaag heb ik weer iets nieuw geleerd :-)
@bbob1970 vraagt: "Ben benieuwd hoe je op alleen internet telenet vs orange 60 euro per maand kan besparen."

En jij negeert deze vraag gewoon volledig.
Laat me gokken, als je je rekening bij orange niet betaald dan bespaar je zo 60 euro per maand ?
Hahahahaha 😂 dat zou wel eens kunnen, maar een abonnement bij Telenet kost nog niet eens €60 per maand dus je zou nog een creditnota van Telenet moeten toevoegen 🤷‍♂️
Denk dat hij bedoelt, 60 euro besparen met tv en mobiel inclusief. Ik ga de overstap ook wagen en het zal mij rond de 30 euro per maand besparen.

Het enige probleem bij Orange is de helpdesk, dat draait heel slecht en wanneer er problemen zijn met het netwerk kunnen zij niets doen, dat moet telenet voor hun doen en die haasten zich uiteraard niet ;)
Jij komt op 30 euro uit, dat is nog steeds 30 euro verschil per maand extra.

De berekening van die 60 euro wacht iedereen hier nog op, ik kan het niet vinden zonder te weten wat je moet vergelijken.
Welke snelheden haal je dan?

Ik zit nog bij Telenet maar ik vind hun service echt erbarmelijk.
Mijn ouders hebben tegen mijn advies in Safeguard genomen en heel de boel werkt niet meer en ze krijgen precies jobstudenten aan de lijn alleen.
Ikzelf had problemen met een mesh netwerk achter hun router en werd gewoon wandelen gestuurd en gemeld dat ik maar op het internet moest zoeken.

Dus van het moment dat er ergens anders gelijkaardige snelheden (ie, 290 mbps is wat ik effectief overal in huis haal) zijn te krijgen ben ik weg.
Ze mogen eens afgestraft worden voor hun belabberde klantenservice laatste tijd.
Ze weten duidelijk gewoon dat ze de enige zijn met deze snelheden.
Internet aan deze snelheid (ik heb alleen internet, niets anders) kost je 54,56 euro per maand.
Toch normaal dat ze je niet helpen met je mesh-netwerk? Je neemt internet af van hun, niet een IT-helpdesk service.

Ik ben toevallig deze week na 10 jaar Scarlet overgeschakeld naar Telenet, omwille van de 1Gbit (haal +- 900mbit). De installateur kende er erbarmelijk weinig van, wist zelfs niet hoe de router van Telenet te bridgen naar mijn eigen router, noemde een ethernetkabel steevast "internetkabel", kende het ipadres van de telenetrouter niet, etc. Maar dat probleem heb je bij Proximus of Scarlet ook.
Ik had hun IT service niet nodig.
En die hebben ze niet.

Ik had een bruikbare router nodig.
Inderdaad. Je moet via hun website inloggen op die router.
-static IP onmogelijk
-opslag paswoord wifi onversleuteld
EN ze vinden dat normaal.

Als ik er via men werkgever niet aan vast hing was ik al lang weg.
Een modem-only installatie vragen. Router, wifi, switch(es) regel je dan zelf en heb je zelf controle over.
Dat was wat ik nodig had maar wat ze niet wouden geven xD
Als je een modem-only wilt (emta modem) moet je naar een telenet winkel gaan en het daar vragen.
Maar die zijn ondertussen ook uit de handel genomen en er wordt enkel nog witte HomeGateWay's uitgedeeld.
Via Mijn.Telenet moet je dan ingeven welk apparaat rechtstreeks toegang krijgt tot internet (bridging optie).
Thanks!
Dit is inderdaad waar ik op die manier met geendigd ben.
Maar het koste serieus wat afgescheepte telefoontjes eer ik iemand had die wou helpen want je krijgt ze alleen maar als business klant kreeg ik te horen in de Telenet store. Het was pas toen er in mijn dossier een nota stond van support om die te geven dat ik er 1 kreeg.

Gewoon bizar dat ze de mogelijkheid niet in hun gewone routers gestoken hebben want de mesh wifi support waar ik 8 uur mee gebeld heb (omdat Telenet bleef zeggen dat het daar aan lag) had na opzoeken gevonden dat die modellen dat wel kunnen normaal maar dat Telenet de support ervoor eruit gehaald heeft. Wat de support medewerker van Telenet die er kennis van had ook bevestigde. En die ook zei dat Telenet geen support meer gaf voor mesh dus dat hij er zelfs niet mee mocht helpen.
Tja, logisch dat telenet je niet helpt met netwerkapparatuur dat je hebt gekocht van derden. Afhankelijk van het probleem dat je met je mesh hebt is het vrij eenvoudig. Hang je computer met een kabel aan hun modem zonder iets anders eraan. Werkt dat goed? Laat telenet met rust, het is geen probleem bij hen. Neem vervolgens contact op met de leverancier van je mesh apparatuur voor hulp. Als je wil klagen over een service, doe dat dan wel over de juiste partij.
Het probleem lag namelijk bij Telenet.
Je kan die hun router niet open zetten. Waardoor je 2 routers achtereen hebt.
Hier heb je hun erouter voor nodig, en dit verkrijgen heeft veel gedoe gekost om te verkrijgen.
Waarvoor ze voor de nieuwste software versie de bridging modus eruit gehaald hebben ook.
Dat heeft dus een dozijn telefoontjes gekost eer er een werknemer was die wist wat het was en het was opgelost.

Een 0, en 2 commentaren die niet volgen.
Safeguard is nu wel echt van Telenet. Of moet ik daar ook terecht niet voor bij hun zijn? Want zij staken het op 1 de simkaart, 2 de telefoon, 3 dan was het Apple, 4 was het weer de simkaart.
Probleem was gestart exact toen hun stuff erop gezet is. Maar het kon daar nooit aan liggen. Ze hebben mijn moeder door 100 hoepels laten springen.
Ze belde mij. Apps eraf laten gooien en opgelost.
Ik en Pieeeeeee doelen op de problemen met je mesh netwerk. Feitelijk neem jij een dienst af van hen en die dienst werkt naar behoren. Dat je apparatuur van derden problemen geeft is in principe niet het probleem van de provider. Dan komen we echter bij de vraag of providers verplicht zijn om hun modem te bridgen. Grijs gebied maar feit blijft dat het probleem begonnen is met het plaatsen van apparatuur van derden.
Bridge modus is niet nodig. Kwestie van op je eigen wifirouter de dhcp server uitschaken en aansluiten op je isp modem via de lan poort ipv de gele wan poort. Doe dit al pak hem beet 20 jaar zo. (Bij ziggo raakte je wifihotspot toegang kwijt wanneer je bridge modus ging gebruiken).
Ik heb bij Orange 400/40mbit.

On topic: Helaas gaat Proximus voor gigabit down en slechts 100mbit up.
Ik moet zeggen dat ik jaren bij Telenet gezeten heb en alhoewel hun klantenservice geen hoogvlieger is, heb ik toch altijd mijn ding verkregen.

Ik zit nu 3 jaar bij proximus en ben redelijk tevreden over hun product (de meeste delen toch) Hun klantenservice daartegen is het slechtste dat ik ooit heb meegemaakt. Absurd slecht voor een bedrijf van hun grote. Sindsdien ben ik de klantendienst van Telenet toch wat meer beginnen appreciëren 8)7
Orange is leuk, maar echt concurentie kan je het niet noemen. Telenet bepaald indirect de prijs voor hun producten door de wholesale prijzen aan te passen en Telenet bepaald direct welke mogelijkheden Orange kan aanbieden omdat Orange klanten mee op dezelfde kabel moeten als de Telenet klanten.
Telenet past hun FuP zelfs toe op Orange klanten (vandaar dat de orange teller je verbruik niet goed aangeeft).
En dat is ook de reden waarom ik Orange niet zal proberen (VDSL zal dan sneller zijn dan smallband).
Telenet past geen FuP toe op Orange en kan dit ook niet (technisch onmogelijk door de set-up: gemeenschappelijke last-mile, maar eigen back-end.). Enkel Orange kan FuP toepassen op zijn Love aanbod.
Waarom volgt Orange dan exact dezelfde FuP als Telenet (incl corona piekuren)?
En waarom zou orange 2systemen hebben? (1tje die werkt en 1tje die verkeerd verbruik aan de klant toont)
Maar niet tussen 24 en 17 uur,dan is er geen fup toepassing.
Als ik samenstel wat ik heb bij telenet komt dat nauwelijks goedkoper uit (telenet business, 2 simkaarten, televisie, vaste telefonie, 300mbs). Mits een nieuwe modem kan ik normaal ook speedboost nemen voor 1000/50mbs, maar zolang die upload niet +100mbs is dat nutteloos imo.
Orange voor de doorsnee particuliere klant kan interessant zijn.
voor bedrijven of gewoon mensen die wat meer verwachten van hun internet verbinding is het niet veel waard.
En waarom niet? Ik verwacht ook bovengemiddeld veel van mijn verbinding en heb geen problemen met Orange. Ok, ik moet met mijn 100 mbps wat langer wachten op mijn Cod update, maar boeien dat het 10 minuten langer duurt. De latency is hetzelfde en downloadlimiet ook. Scheelt wel €20 per maand(34 ipv 54)
Je zit met een All in one modem/router (van betwijfelbare kwaliteit) waar je met dubbele nat moet werken als je er iets achter wil plaatsen.

Je kan geen vast IP krijgen
Bij Telenet heb je tegenwoordig ook een business abo nodig eer je een modem only krijgt. Vroeger kon je die nog eens aan de technieker vragen bij een gewoon abo, maar is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. Je hebt die aio modem ook nodig vanaf je digicorder gebruikt en de opnames hiervan ook wil kunnen benaderen vanaf een ander toestel.
Bij Telenet particulier abo dus ook aio modem, sterker nog: de modem van Orange ben je een stuk vrijer in kwa configuratie(en gelukkig ook niet op de manier van Telenet via hun site). Je kan er ook een Dyndns service in instellen, voor particulieren dus een prima alternatief ipv een vast IP. Dus zelfs als veeleisende particulier ben je zelfs beter af bij Orange(naast de uitgebreidere modem is er ook een speedboost optie(400 mbps)). Zie nu ook op hun site dat je Fiber optie (1000/200) kunt bestellen op een aantal plaatsen. Telenet biedt nog steeds maar 1000/40, zelfs business ook maar 50 8)7

Voor beetje bedrijf is het een ander verhaal, daar is een fix IP en modem only meestal wel vereist inderdaad.
Telenet levert geen modem only meer aan business klanten.
Dat is wel balen.
Ik kan niet eens een DHCP instellen voor mijn IoT apparaten.
De bedoeling was na COVID een modem-only te gaan halen

En de Router/AP van telenet zijn echt eersteklas brol.
Hoevaak die elkaar laten vastlopen. Ik kan de tel niet meer behouden

Heb je als zakelijke klant geen btw nummer nodig?
Compal CV8560E HGW 3.1 is in plaats van de modem only gekomen,heeft geen wifi

Pariculieren hebben geen BTW nummer nodig,willen ze business.
Ik betaal bij telenet €70/maand voor internet, TV & telefoon.
Als dat aan €60 minder kan sta ik in de rij!
Je zou denken dat telenet geen voorrang mag hebben, weet niet in welk Europa jij leeft (België wijkt toch niet zo veel af van de norm?) 8)7 Je snelheidstest bewijst niks. En je besparing klinkt verzonnen. Kan je misschien meer details geven over deze degelijke concurrentie en wat je ervaart? Het klinkt namelijk wel interessant maar..

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 28 november 2020 19:01]

Orange geeft maximaal 400/40Mbps
Telenet 1000/40Mbps particulieren
Voor business 1000/50Mbps.
Lol... bij mij nog erger, huizen met oneven nummer krijgen glasvezel en wij aan andere kant van de straat met even nummers krijgen geen glasvezel. Letterlijk over mijn huis hebben ze glasvezel.
Trek een kabel naar de buur?
Of een gerichte wifi? 😁
Telenet is ook glasvezel voor 95 procent. Alleen het laatste stukje naar je huis niet.

Met jouw oplossing is het laatste stukje ook geen glasvezel (en verdubbeld je overboeking)
Proximus kan niet anders dan dik investeren in glasvezel om nog enigszins te kunnen concurreren met Telenet. Met hun klassiek telefoonlijntje redden ze het niet meer. Ze blijven daar al een hele tijd steken op ocharme max 100 mb/s downloadsnelheid, ik denk ook wel omdat ze er niet meer in investeren en alles op glasvezel zetten. Glasvezel is hun redding en daarmee die vd Belgische bevolking om nog ooit eens aanvaardbare prijzen te zien voor internet en digitale tv.
Vandaag kan iedere Telenet klant over 1Gbps beschikken.
Het duurt nog minstens 20 jaar voor alle proximus klanten met fiber over 1Gbps kan beschikken.
Met docsis 4.0 kan 10/2Gbps over + 5 jaar over coax mits aanpassingen in de Node's.

https://www.cablelabs.com/technologies/docsis-4-0-technology
Idd Proximus loopt mijlenver achter.
Inderdaad. Zowel orange als proximus leggen hun nieuwe glasvezel op de wijk juist naast onze 'nieuwe' wijk.. Enige wat we kunnen doen is overschakelen naar orange maar 100Mbps down zie ik niet zitten.
Door de speedboost naar 400Mbps is het prijsverschil terug te klein.
Wat is dan het nut voor de gebruiker? is die 200mbit symmetrisch?
Afaik zelfs niet eens symmetrisch. Ze hadden het komen leggen in de straat terwijl we (ouderlijk huis) net aan het verhuizen waren. Uitgenodigd verderdoor in de sporthal voor gratis snack, friet en frisdrank. Na wat praten werd het duidelijk dat ze toen maximaal 200/50mbit gingen aanbieden voor meer dan telenet die doen al 500/50 aanboden en net 1000/50 hadden aangekondigd.

Leuk weetje: ze waren met hun kraan ingezakt voor onze garage

[Reactie gewijzigd door lachiu op 28 november 2020 02:22]

Je kan toch echt gewoon een 1000/100 afnemen ..
mijn vader heeft dit met zijn epic/combo pack
Als het om de snelheid moet gaan, dan wordt je toch gewoon Edpnet, die gebruikt de kabelinfrastructuur van Proximus en geen harde limiet. Ben 1 van de enige in de straat die aangesloten zit op de glasvezel, ik bereik een downloadsnelheid van 450mbps down en 96mbits up.
Bij mij gaat het nochtans sneller... 350 mbps. Zonder speedpack.
Het fibernetwerk van Proximus is ook opengesteld aan derden.
Ikzelf heb FiberXL van Edpnet ( 500Mbps down - 100Mbps up - echt onbeperkt volume ) en ben daar zeer tevreden van.
De installatie gebeurt door Proximus tot en met de FiberNT/ONT, de router daarachter installeer je zelf.
Hier ook. Schappelijk bedrag wat epd net telt
Het plan gaat voornamelijk over investeringen in Brussel en Wallonië blijkbaar. Een onvermijdelijke vraag gaat zijn in hoeverre Vlaanderen gaat profiteren. Gezien Proximus nog altijd een staatsbedrijf is en een ongelijke behandeling tussen de gewesten op veel vlakken gevoelig ligt.

Overigens zou het ze sieren als ze glasvezel ook gaan uitrollen op adressen die wat afgelegener liggen. Genoeg plaatsen waar ze niet verder komen dan 4MBit/s ADSL1 en waar geen coax ligt. Die mensen hebben het doorgaans harder nodig dan verstedelijkte gebieden waar iedereen 80+MBit/s haalt met VVDSL, daar valt voorlopig nog prima mee te werken.
Ga er maar niet van uit dat ze buitengebieden zullen aansluiten. In België
e zie je nu dat die gebieden gewoon telenet kabel hebben, vaak nog via palen met kabels. via de kabel kun je ook snel internet krijgen. dus heb je telenet kun je nog een tijdje vooruit. Geen telenet en alleen dsl dan maar hopen dat er ooit glas komt maar veel hoop geef ik niet.
straf, er zijn 2.9 miljoen huishoudens en 620.000 ondernemingen, dat zou willen zeggen dat elk huishouden en elke onderneming glasvezel zou hebben en nog eens een groei van 700.000 erbij. Ik denk dat er wat vergissingen zijn ivm cijfers van Vlaanderen en België
Fiber in de grond of fiber op de gevel? Die laatste kan je namelijk een pak sneller aanleggen. Daar was men hier aan bezig maar men ligt al jaren achter op de planning (als ze ooit nog verder doen).

Edit: https://www.fiberweb.be/
Een 10.000/10.000 verbinding op een paar km van mijn deur :) Verder duurder dan Telenet...

[Reactie gewijzigd door WhiteDog op 27 november 2020 22:18]

En EQT wilt toevallig ook KPN overnemen. Joh... wat zouden die willen bereiken.....
Oef... het bestaat dus nog dat niet overal glasvezel ligt en ik maar denken dat het al standaard was geworden.

Zit hier al jaren op glasvezel en iedereen om me heen heeft het ook of hebben coax.

Dat te bedenken dat ik hier probleemloos net zo snel als mijn netwerk gigabit kan afnemen up/down.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 november 2020 23:42]

Als tussen stap zouden ze beter Supervectoring 35b activeren, want moeten we nu echt nog een 5 tal jaar wachten hier op glasvezel ..... :O

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee