Belgische provider edpnet verdubbelt uploadsnelheid Fiber XL-abonnement

Edpnet verdubbelt de snelheid van zijn Fiber XL-glasvezelabonnement. De uploadsnelheid is nu 100Mbit/s; dat was 50Mbit/s. De downloadsnelheid is met 500Mbit/s ongewijzigd en ook de abonnementsprijs verandert niet.

Het is de tweede keer in drie maanden dat edpnet de snelheid van zijn Fiber XL-abonnement verhoogt. In maart werd de downloadsnelheid verdubbeld van 250Mbit/s naar 500Mbit/s en toen ging de uploadsnelheid omhoog van 30Mbit/s naar 50Mbit/s.

De snelheidsverhoging geldt alleen voor het Fiber XL-abonnement, dat 44,95 euro per maand kost. Edpnet biedt ook een Fiber XS-abonnement aan voor 34,95 euro per maand, met download- en uploadsnelheden van 110Mbit/s en 10Mbit/s. Die snelheden zijn ongewijzigd.

Edpnet biedt zijn glasvezelabonnementen sinds 2018 via het netwerk van Proximus. De abonnementen hebben geen datalimiet. In België zijn grote providers als Proximus en Telenet sinds 2018 verplicht om hun netwerk open te stellen voor andere aanbieders.

FiberXL

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

08-06-2020 • 10:56

135

Submitter: timoootjex

Reacties (135)

135
130
49
5
0
75
Wijzig sortering
Hierbij verkopen ze je een Fritzbox 7530. Dit ding heeft maximaal 300 Mbps VDSL internet. Ik neem aan dat dit de weinig is om de 500 Mbps fiber te halen en dat je hiervoor de 7590 zelf moet kopen voor 250 euro?
Proximus, die het fibernetwerk aanlegt, installeert altijd een 'Fibre Network Termination'. Dat is eigenlijk de modem. Uit dat bakje komt Ethernet, waaraan je dan een Fritzbox kan aansluiten.

De Fritzbox bouwt een PPP-verbinding op, maar het VDSL gedeelte wordt uiteraard niet gebruikt.
Je kan dus met een 7530 wel degelijk Gigabit-snelheden halen :)
Ik kan me vergissen maar ik dacht dat EDP net het in aanbouw zijnde fiber netwerk van fluxys gebruikt dat momenteel al operatief is in enkele grootsteden.
idd helaas nog niet ruim beschikbaar.
Ze gebruiken ook het netwerk van Proximus. Voor zover ik weet lijkt het niet de bedoeling te zijn om dubbele netwerken aan te gaan leggen.
Ik denk dat je Fluvius bedoelt? Fluxys staat nl in voor het groot-transport van gas.
Is het niet gewoon een media converter en wordt er p2p fiber gebruikt? Dan kan je gewoon iedere random media converter gebruiken. Dan is een 'modem' niet noodzakelijk, zelfs een router met sfp-poort kan je dan gebruiken mits je de juiste sfp kan bemachtigen. Op de afbeeldingen zie ik 2 fibers, dus waarschijnlijk p2p (PON werkt met 1 fiber).
Dat zal denk ik per regio verschillend zijn.
Ten zuiden van Brussel (Proximus glasvezel aansluiting) werken ze met GPON, de vezel gaat rechtstreeks in een Huawei mediaconverter, vandaaruit naar een (eigen) router. Een PPPOE verbinding over Vlan10.
Dat is de snelheid van het DSL modem in de Fritz!Box. Maar die wordt met fiber niet gebruikt. Ofwel plaats je een eigen router, ofwel gebruik je een 7530 waarbij enkel de ethernetpoorten gebruikt worden en op 1 van die poorten dus de fibermodem wordt aangesloten om een internetsessie op te zetten.
Haal jij dan 500 Mbps als dat zo geadverteerd wordt? Ja, misschien als je dicht bij de centrale woont...
Anoniem: 877483 @TheVivaldi8 juni 2020 11:43
Dit is glasvezel. Kent geen beperkingen zoals afstand tot centrale etc.
In dat geval moeten mijn ouders en diverse andere mensen die ik ken maar even een telefoontje gaan plegen met hun glasvezelproviders, want niemand van hen haalt de geadverteerde snelheid, ondanks dat ze het juiste modem hebben.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 12:12]

Kan liggen aan de onderliggende techniek die wordt gebruikt. Als er bijvoorbeeld GPON wordt gebruikt kan het zijn dat er een overboeking van 1:10 is bijvoorbeeld, waardoor je soms de volledige snelheid haalt, maar soms ook niet als anderen aan het downloaden zijn.
Dat zullen ze dan inderdaad moeten doen, want afstand tot de centrale is geen punt bij fiber.
Normaal snelheid ook niet, btw.

Ik neem bij XS4All 500Mbit af en dat is EXACT 500Mbit up/down, ook met een Fritzbox.
Om onduidelijke redenen krijg ik van XS4ALL zelfs 503 Mbps downstream, 590 Mbps upstream. Het zou gewoon 500/500 moeten zijn. Je hoort mij niet klagen ;-)
Dat gaat over VDSL, wij hebben het over glasvezel.
Het ging over klagen na een aanpassing ....

@MadEgg heeft 'meer' dan hij betaald, en klaagt niet
de link die ik stuurde had dat eerst ook, maar nu niet meer - en gaat dus klagen ( toevallig ook nog dezelfde aanbieder )
Om te beginnen, hoe is het getest? Vaak blijken dit soort beweringen te komen van testen via wifi, powerline etc. Altijd een pc rechtstreeks bekabeld op de modem aansluiten en dan testen. In de meeste gevallen wordt de geadverteerde snelheid gewoon gehaald, in een enkel geval kan er een technisch probleem zijn dat prima op te lossen is.
Hmz? Zo nieuw is gigabit ethernet nochtans niet, dat deden we vijftien jaar geleden al.
Gigabit is ook niks nieuws, die alleen volledig benutten is wat anders. Het is 128MB/s, en dat moet allemaal door je browser dicht getrokken worden in kleine chunks. Beetje jammer dat men het weer -1 mod, doe eens een speedtest op je PC en bekijk tegelijkertijd je cpu-load, je zal zien dat die fors toeneemt. Ik zit hier op een i5 2nd gen en die heeft er redelijk wat moeite mee om hem via de browser helemaal dicht te trekken. Via een dedicated applicatie gaat het al een stuk beter.
Die beperking is er wel degelijk, lengtes zijn fors meer afhankelijk van de optics maar 10, 20, 30 en soms 40 km zijn gangbare beperkingen. Plus het aantal lassen, al zal je in de dagelijkse praktijk amper voorbij de 10km komen kan je als er veel connectors en/of vuil tussen zit nog wat problemen ervaren. Doorgaans werkt het dan gewoon niet, maar de beperking is er :)
Heb een Edpnet Fiber abonnement en ik haal snelheden van 480 Mbps. Die 20 Mbps kan ik ze vergeven.
Die 500 is incl overhead.
Bij telenet haal ik exact 300/30 (incl overhead) excl is dat 270/280down 27/28up (wat je ziet bij een speedtest).
Bij Telenet heb ik 1Gbps en haal 930/47Mbps
Ik zou zeggen zoek het verschil tussen fiber en vdsl eens op ...
HU????? Ik volg je echt niet. Ik zit al bij edpnet en zou graag echte fiber hebben, maar er ligt hier in de wijk nog geen publieke fiber, op de grote steenweg (30m vanwaar ik woon) liggen er wel hoofd bundels (ik heb ze nieuwe zien blazen + naderhand lassen) maar moet nog afgesplitst worden.
Met Fiber krijg je vandaag 500Mbps
Met vdsl maximaal 100Mbps.
Fritzbox 7530 heeft gewoon 1gbps WAN verbinding, de VDSL limiet geld enkel bij (je raad het al) een VDSL verbinding.
Je kan deze skippen, en voor een doe het zelf installatie kiezen.
Dan kan je je eigen hardware gebruiken, je kan elke router gebruiken die vNet tagging supporteerd.
(Ja zelfs je oude Proximus Router)

Zo gebruik ik momenteel een Asus RT-AC88U zonder issue.
ALs je wil heb ik zelf een manual geschreven voor Netgear & Asus routers.

Dit is het minimum dat je router moet kunnen:
een PPP-verbinding kunnen opbouwen,
VLAN 10-tagging ondersteunen,
Gigabit Ethernet-poorten hebben (anders is de snelheid beperkt tot 100 Mbps).

[Reactie gewijzigd door Ryaka op 23 juli 2024 12:12]

Waar dient die vlan10 tagging voor?
Proximus TV / internet routing
Bij Proximus begrijp ik dat, maar edpnet heeft geen IPTV abonnement.
Of is telefonie wel op vlan10?
Telefonie bij EDPNet is zuiver VOIP, via sip.edpnet.be
zie ook deze link
Ikzelf gebruik de vaste lijn al een paar jaar niet meer (geen gemis imho)
Je kan dit natuurlijk ook zelf configureren in andere tools of door een VOIP/SIP telefoon systeem te plaatsen.
Voor €50 heb je een VOIP telefoon die je dan gewoon op de RJ45 inplugged, sommige zelfs met PoE.
Proximus gebruikt per definitie vlan tagging, dus afnemers op het proximus netwerk moeten dit ook doen. Als ik me niet vergis is de config bij Proximus als volgt:

- VLAN 10 = internet
- VLAN 20 = VoIP + modem management (TR-069)
- VLAN 30 = IPTV
Wat mij het meest verbaast is dat de upload snelheid niet synchroon is de download snelheid.
Het lijkt erop alsof ze niet willen concurreren met de ADSL te technologie.

Waarom is het in nederland wel synchroon en in belgie niet?
Omdat het optische netwerk GPON is dat TDMA gebruikt voor de upstream. Zie: http://www.gpon.com/how-gpon-works
Als ik me niet vergis gebruikt ook KPN dit in sommige regios.
Wellicht interessant: In Antwerpen zitten de kabels meestal aan de gevel. Hierin zitten 24 fibers van 250um. Per 2 huizen/appartementen zit een zwart kastje. Hierin wordt doormidden van een fusielas een dunnere kabel, met twee fibers aangesloten. Deze wordt binnen gebracht in de woning en aangesloten op de ONT.
Wellicht interessant: in sommige Nederlandse binnensteden en zelfs omliggende wijken zitten de kabels ook regelmatig aan de gevel. In het centrum van mijn stad zie ik dat ook en zelfs aan het appartementgebouw waar ik woon (buiten het centrum).
Anoniem: 877483 @TheVivaldi8 juni 2020 11:46
Klopt. Maar dit is het laatste stuk naar de woonkamer, daarvoor zit alles wel in de grond. In België gaan ook alle (of de meeste) kabels die in Nederland onder de grond lopen naar de verschillende huizen/appartement ook over de gevel.
Dat zeg ik: dat zie ik hier in het centrum van mijn stad en op mijn appartementgebouw dus ook dat het laatste stuk naar de woonkamer over de gevel gaat. Dus het is zeker niet alleen een Belgisch femoneen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 12:12]

Bij bestaande bouw wel, bij nieuwbouw wordt het al wel in de grond gestoken. Sterker nog, als er een nieuwe invoerkabel gestoken moet worden en het is een telefoonkabel dan wordt er al heel vaak een oranje wachtbuis naast gelegd om in de toekomst glasvezel binnen te steken. Zowel bestaande bouw als nieuwbouw. DSL gaat hoe dan ook altijd in de grond.
Ja, maar ze gaan daar enkel omhoog, je hebt geen kabels van huis naar huis en door de lucht in de straat in Nederland, nergens.
In Castelré hangen er stroomkabels op palen naast de weg ;)
Ook in de omgeving van gouda is dat nog zo.
Interessant, vond deze quote online:
Houten palen in Nederland, hier in de buurt van Waddinxveen. De reden om hier houten palen toe te passen is pragmatisch: het veenpakket is meters dik en iedere kabel of leiding in de grond verzakt of gaat juist drijven. Bovengrondse laagspanning houdt het langer vol en is sneller gerepareerd bij problemen. Maar zelfs zij zakken scheef, niets is immuun voor de bouwkundige verschrikkingen van metersdiep veen.
Hier te vinden: https://www.hoogspanningsnet.com/techniek/houtmast/

[Reactie gewijzigd door gepebril op 23 juli 2024 12:12]

Allemaal goed en wel casio1983 maar dan mag men het wel eens gaan uitrollen in Antwerpen stad. Op dit huidige moment is dat nog steeds niet het geval in het centrum van Antwerpen.
Mee eens. Ben ook maar een “user” die sinds vorige week kon aangesloten worden ;-)
Welke regio was dat in Antwerpen?
https://www.proximus.be/n...d/fiber-in-jouw-stad.html

Ik woon zelf in een gebied waar het nog paars is “fiberwerken gepland”. Deze kaart lijkt dus niet up-to-date aangezien ik al aangesloten kon worden. Ik raad om om de postcode check te doen op edpnet website.
Iedere glasvezelaansluiting die niet full duplex is is wat mij betreft geen echte glasvezel verbinding. De echte voordelen van glasvezel worden je op die manier gewoon onthouden.
Vertel, welke voordelen zijn dat? Het enige voordeel van glasvezel is een hogere snelheid en meer ruimte voor meer snelheden in de toekomst. Al de rest van pratende koelkasten en vliegende ambulances door glasvezel is marketing onzin. En ook GPON is full duplex, enkel wifi is half duplex en daar gaat glasvezel niets aan veranderen.
Ping. Hoge snelheiden kun je overal halen met de juiste technieken, maar 15ms op het Ziggo netwerk, daarin kan ik op mijn glasvezel verbinding 5x mee op en neer naar de AMS-IX.

Nou ben ik al even geen Ziggo klant meer, en misschien zijn er mensen die lagere pingtijden hebben, maar het internet staat vol met Ziggo klanten met ping tijden boven de 50ms. Voor mij zou dat onacceptabel zijn, maar normale consumenten zien het verschil niet.

@3raser haalt even full-duplex en synchroon door elkaar denk ik.

[Reactie gewijzigd door casberrypi op 23 juli 2024 12:12]

Ping is op DSL ook erg laag, dat is inderdaad een nadeel van coax. Ik begrijp dan ook niet dat mensen bij Ziggo en Telenet blijven als het hardcore gamers zijn, die beloven grote downloadsnelheden die je daarvoor niet nodig hebt.
Ik heb waar ik woon 2 opties. Een in theorie 30Mbit VDSL abonnement , dat in de praktijk nauwelijks 12 Mbit is. Of Telenet waar ik de beloofde 300 Mbit wel haal. Als je 300 Mbit gewoon bent wil je echt niet terug naar een 30Mbit lijntje. Dus ik mijn enige optie is Telenet. Enige probleem zijn de limieten op het unlimited internet van Telenet. Ik heb 2 jonge kinderen die veel youtube en Netflix kijken. (En het regelmatig vergeten af te zetten) Sinds kort ben ik Stadia aan het proberen, en aangezien mijn 8 jaar oude Game PC de laatste games niet meer zo vlot draait heb ik sinds enkele maanden ook een Shadow abonnement , wat prima werkt , net als Stadia (bijna) zonder Lag. Maar dus zeer veel bandbreedte verbruikt, waardoor ik regelmatig tegen de limiet van 360GB (tijdens de piekmomenten) aanloop. Ik kan een echt unlimited VDSL abonnement nemen, maar met die 12 Mbit die ik in de praktijk haal kan je niet veel beginnen, al is de ping een beetje lager.
Dan ken je de markt duidelijk niet. Blijkbaar val jij onder die laatste 10% van Vlaanderen ver van de centrale of ROP en is er op DSL geen hogere snelheid mogelijk. Er is echter nog een andere provider op de coax buiten Telenet dus je hebt meerdere opties :)
Ja je hebt ook nog Orange op de kabel, waar je al 15€/maand moet bijbetalen voor het boost pakket om 200 Mbit te halen. en waar je unlimited internet ook "maar" 750 GB is tijdens de piekuren. Zelfde als telenet trouwens. (Die 360GB uit mijn vorige post moet trouwens ook 750GB zijn) . Andere (particuliere) spelers zitten er bij mijn weten in Vlaanderen niet op de Kabel.
Allicht wordt er gedoeld op de beperkte uploadcapaciteit (1,25gbps v.s. 2,5gbps downstream) voor het segment (doorgaans 16 of 32 woningen). Echter kan men nog steeds een symmetrische verbinding aanbieden, 500/500 is prima mogelijk, zelfs 1000/1000 is mogelijk, hetzij is je overboeking iets groter, maar het is een consumentenlijn dus dat er overboeking op zit is vrij gebruikelijk. Het is niet dat een p2p fiber geen overboeking kent.
ik heb de 110 Mbps versie, dit zijn mijn stats:
- Download: 106,58
- Upload: 9,42
- Ping: 5ms
- Jitter: 0,86 ms
Of het full duplex is staat uiteraard los van de snelheden die worden aangeboden... full duplex betekent niet meer dan dat er verkeer tegelijk in beide richtingen kan ipv omstebeurt. Daarnaast is het grote voordeel van glasvezel ook niet perse de snelheden die je kan behalen, maar vooral de kwaliteit van de verbinding t.o. de oude koperlijnen... oftewel vrijwel geen verlies in snelheid over langere afstanden en een lage latency.
Hoe noem jij het dan? Het gaat toch echt over een glasvezel, er wordt licht gebruikt om de data te verzenden. Er is geen enkele reden om dit niet als glasvezel te bestempelen. En zolang voor de meeste mensen de downstreamsnelheid belangrijker blijft dan de upstream heb je ook daar geen enkel probleem.
Moest er nu eens een deftige (betalende) IP-TV oplossing beschikbaar komen zodat je naar alle gebruikelijke TV-zenders kan kijken, dan konden we af van de dure Proximus All-in-one paketten.
Met VTM-Go en VRT Nu geraak je al heel ver.
Of Stievie voor 10€ per maand. Werkt verbazend goed, ook via Chromecast op de TV.
In SD kwaliteit...
Valt wel mee. Proximus en Telenet doen ook geen 1080p hoor.
Wat is "heel ver"? Ik vind dat zelf erg weinig. Ja, als je alleen Belgische zenders wil, dan is het "heel ver", maar als je ook andere zenders wilt, bijv. Comedy Central, Discovery Channel, etc., dan kom je er niet "heel ver" mee.
Ach, als Comedy Central de band van South Park erin gooit of ik stream het van hun website, zoveel verschil maakt dat niet. Live tv is eigenlijk alleen nog interessant voor nieuws, actualiteiten, talkshows, sport en quizzen. Zenders als Comedy Central, Discovery etc programmeren gewoon series, "reality" prut en ander makkelijk spul en daar zijn betere wegen voor dan elke vijf minuten reclame ertussen. Om over films maar te zwijgen...

Overigens, over series gesproken, is het je toevallig al opgevallen dat de Viers, Vijfs, Caz etc zenders veel oude meuk uitzenden? Ik zie nog steeds The A-Team, Married With Children etc passeren en weinig nieuws. Sinds de Netflixen van deze wereld bestaan komen alle nieuwe series daar op en laat je daar nou net geen tv abonnement voor nodig hebben. Ik zie steeds minder toegevoegde waarde in een tv abonnement tov van een Android doosje bij je tv.
Op vier.be kan je ook al wat vinden, maar die hebben geen Chromecast ondersteuning.
Ik heb nu een pc die ik remote bedien en de video opstart in Chrome dan dan ChromeCast gebruik om het volledige scherm cast. Dan de remote connectie afzet en dat stottert het scherm niet meer.
Als je TV vlaanderen neemt, moet je wel het basis satteliet pakken, maar ken mensen die het abbo hebben en de satteliet nooit hebben geinstalleerd, aangezien TV vlaanderen ook een app heeft voor smart tv. Grootste nadeel is een gebrek aan opname mogelijkheden via hun iptv aanbod
Ikzelf verhuis binnen een maand en ga fiber XL abonnement nemen van EDPnet en wou dit in combinatie doen met telenet TV only abonnement.

Nu heb ik vorige week een LG C9 gekocht en het viel me inderdaad op dat hier een TV vlaanderen applicatie voor bestaat en nu lees ik je comment waardoor ik wel erg interesse heb in plaats van telenet TV (Anders moet ik ook nog eens een modem van telenet nemen aangezien ze de TV niet kunnen aansluiten op die van edpnet).

Op de website van TV vlaanderen lees ik toch dat je een CI module, schotel en sateliet abonnement nodig hebt. Jij zegt dat de schotel en CI module niet nodig zijn?
je kan je de vraag stellen waarom je nog überhaupt een tv abbo neemt.
ik ben zelf half jaar geleden volledig weg van prox en telenet naar edpnet. geen tv abbo meer. daarentegen stream ik alles met apps van VTM en VRT alleen 5 en vt4 hebben geen app en zit je vast met chrome cast.
Als je perse toch alles wil van standaard kanalen kijk dan eens naar stevie premium...
Had ik zelf inderdaad ook al voor gekeken, maar om dan elke keer je telefoon te moeten bovenhalen bij aanzetten van TV om het streamen in gang te zetten, zie ik (lees: vriendin) niet zitten.

De TV vlaanderen applicatie ziet er mij erg interessant uit, maar ik kan niet meteen afleiden wat je dan juist moet hebben... (Enkel internet, CI module, schotel, welk abonnement...). Misschien eens best een mailtje naar hun support :)
nou dan koop je gewoon een android stick of binnenkort de nieuwe Chromecast .
Je koopt stevie premium abbo en alles opgelost.

Het enige dat je (lees:vriendin) dan nog moet doen is een kanaal kiezen op tv (lees: HDMI 1-2 -3 )

lijkt me goedkoper en minder rompslomp dan alle andere tv oplossingen van bestaande providers.
Je hebt inderdaad het standaard schotel pakket nodig (soms doet TV vlaanderen promo's dat dit basis pakket gratis is)
Maar je bent niet verplicht deze aan te sluiten en kan gewoon de app gebruiken, waarom dit zo iets heeft iets te maken met licenties.
Is dus niet ideaal, maar wel mogelijk
Bij Telenet is een modem niet noodzakelijk voor een TV only abonnement. Dit is enkel zo als je ook interactiviteit erbij wilt (lees: terugkijk tv of vod via een digicorder). Als je een digicorder (of digibox) wilt zonder deze functies, of iets anders ipv een digicorder, dan is een modem niet nodig.
Wij hebben thuis TV Vlaanderen. De schotel (en LNB en coaxkabel en decoder) en CI module zijn enkel nodig om effectief satelliet-TV te ontvangen. Je krijgt dan een kaart waarmee je signalen van Astra 1,2 en 3 kan descramblen. De app staat hier volledig los van. Je logt in met je account van TV Vlaanderen zelf, en hebt daarmee toegang tot IPTV services, die gewoon over het internet lopen. Wij hebben dat een tijdlang gebruikt toen onze decoder kapot was, de schotel alignment kwijt was, en we geen tijd hadden om dat allemaal te fixen. De kwaliteit van het satellietsignaal is wel merkbaar beter dan de IPTV voor sommige zenders, omdat het veel meer bandbreedte krijgt. Hier gaan kabel/satelliet altijd een voorsprong op hebben.

TV Vlaanderen kan niet zien waar of wanneer jij je satellietkaart gebruikt. Dit is strikt eenrichtingsverkeer van de satelliet naar je decoder. Dat betekent dus dat je je kaart ook zonder problemen in het buitenland kan gebruiken (waar de IPTV app niet werkt zonder VPN, neem ik aan), of dat je ze gewoon ook kan laten liggen en niet gebruiken.

Als je ze een tijdje niet gebruikt, riskeer je wel dat de de sleutels op de kaart te verouderd zijn. Gewoon even op laten staan, elke paar uur is er een updatesignaal met nieuwe sleutels.

[Reactie gewijzigd door Gyzome op 23 juli 2024 12:12]

Wat die TV Vlaanderen app betreft, hoe ver kan je daar op 'terugkijken'?
Ben aan het kijken of het niet interessant is om een abbo te nemen, enkel voor deze app ;-)
Ik heb persoonlijk nogal een issue met Stievie, daar betaal je €10 voor een brakke app en 12 zenders.
[Geen native apple TV app, en als je niet opgenomen hebt, kan je niet terugkijken op alle zenders]
Je kan een week lang terugkijken op alle zenders, alle programmma's. Da's wel het mooie.
Ik gebruik al meer dan 10 jaar enkel internet. Eerst telenet gehad, dan skynet en erna edpnet, nu terug telenet.
TV kijken uiteraard gewoon via de site of app van de aanbieder. Met wat vertraging dus... In het verleden ook nog via Stievie gedaan. Maar je kan ook de app van telenet, proximus of TV vlaanderen gebruiken als je de logingegevens van iemand kan lenen :p
Is er toch ook gewoon oké wel illegaal maar ja legaal kan dat helaas niet
Het andere abonnement, Fiber XS, is een hele nette prijs voor €34,95. Als je meer bandbreedte nodig hebt, is die €44,95 voor XL ook keurig.
Ik meende dat internet in BE veel duurder was dan in NL, maar dit is prima. Zelf gebruik ik ook niet meer, heb geen TV, geen grote up- of downloads, regel m'n eigen telefonie via VOIP, en betaal een soortgelijk bedrag (Telfort €33 voor 40/10 maar in de praktijk 50/15).
Die eeuwige discussie over duur internet in België komt omdat heel veel Vlamingen niet verder kijken dan Telenet en blijven zeuren op de prijs en datalimiet zonder verder te kijken op de markt. De Vlaming is erg honkvast en durft geen kleinere spelers aan. EDPnet en Scarlet bieden een prima concurrerend alternatief aan en zakelijk is er nog veel meer mogelijk. Vergeet niet dat internet de laatste jaren in Nederland ook heel veel duurder geworden is, de 10 euro per maand cowboy providers van tien jaar geleden zijn ook al enige tijd verdwenen of opgekocht.
Hou er wel ook rekening mee dat indien je via kabel of xDSL een verbinding wil, dat voor heel veel mensen de kabel de enige mogelijkheid is met een snelheid die in de buurt kom. Als ik zou switchen naar een van de xDSL providers val ik terug op 50Mbit down en 14Mbit up. (en via telenet 200Mbit down en 20Mbit up). Onoverkomelijk. Neen. Maar ik vind dat extra comfort wel leuk (3 netflix streams waarvan 2 4k zijn hier niet ongewoon)

Nu vind ik de prijs op zich ook niet zo slecht van Telenet. De kwaliteit is er ook wel. En bij Telenet kan je indien gewenst ook nog opschalen tot 1Gbit down en 40Mbit up. Tot op heden het enige wat concurreert met de glasvezel optie die in praktijk zeer beperkt beschikbaar is.
Besef wel dat dat voor heel veel mensen niet eens nodig is. Niet iedereen neemt 4k Netflix, voor veel mensen is die 50Mbit/s meer dan maar zat en voor driekwart van de bevolking is 70+Mbit/s haalbaar op DSL. Voor de gemiddelde persoon die facebook gebruikt, 1080p Netflix en wat thuis werkt is dat perfect haalbaar. Waarom dan veel betalen voor hogere snelheden die je niet gebruikt? Niet iedereen heeft hetzelfde nodig he.
Dan nog kan je ook prima overgaan naar Orange waar je kan kiezen tussen 100/10 en 400/40. Beide ongelimiteerd. Ikzelf heb nu 1 gsm(vriendin) en internet only voor €49 per maand, waarbij dat voorheen bij Telenet op €69/maand uitkwam. Nu wel maar 100 down ipv 200 bij Telenet, maar is voldoende voor mij. Voor 3 netflix streams waarvan 2 4K heb je daar ruim voldoende mee.
Het feit is wel dit is een kleine provider waar je best zit als je wel wat kent van netwerken. Je kan er als gewone klant ook komen maar als er problemen zijn kan je sommige zaken zelf opmerken.

Wat je bij edpnet hebt en bij al de rest niet is dat je veel sneller iemand technisch aangelegd aan de lijn zal krijgen.
Mijn ervaring is dat het gewoon moeilijk is om "iemand" aan de lijn te krijgen, maar als, er dan uiteindelijk toch iemand tekenen van leven vertoond aan de andere kant, dat meestal wel iemand met aardig wat technische kennis is.

De klantendienst is nog steeds erg gericht op hun business klanten door enkel bereikbaar te zijn van 9 tot 17.

[Reactie gewijzigd door justmike op 23 juli 2024 12:12]

De 100 mensen die aansluitbaar zijn zullen tevreden zijn.
Ff serieus, de hoeveelheid gezinnen die aansluitbaar zijn, of zullen zijn de komende jaren is om te huilen...
Het proximus glasvezelnetwerk dekt toch wel meer dan 100 mensen. Afgelopen jaar ruim 100 000 aansluitpunten bijgekomen.
Maar als je niet in één van de grootsteden woont heb je gewoon pech:
https://imgur.com/PrcMW2F
Bron: Proximus website vandaag
Heb je een link naar de kaart zodat ik kan inzoomen ?
Ik krijg hier een kaart met daarboven een dialog om m'n adres in te geven.

Na het ingeven van m'n adres verdwijnt de kaart en krijg ik de melding dat fiber nog niet aanwezig is.

Bij een klant van me is fiber beschikbaar aan de overkant van de straat... langs hun kant (nog) niet. Aan de overkant zie ik inderdaad hun zwarte bakjes tegen de gevel hangen.
Gewoon inzoomen naar de regio waar je woont ;)
Blijkt enkel te werken in FF... niet in de nieuwe Edge.
Toevoeging: het lichtblauwe kleurtje onder kaart moet donker blauw zijn.
Of niet in nieuwbouw.
Hier ligt 100m verder glasvezel, maar het zal vast nog jaren duren tot ik die kan gebruiken.
grappig hoe je de indruk krijgt op het kaartje dat heel Brussel vol aansluitingen ligt, zoom je echter wat verder in geeft het toch een heel ander beeld
https://imgur.com/a/F3JnHKm betreft meestal 1 gebouw en al de grote vlakken behalve het centrum zijn industrie terreinen
Die 100.000 aansluitpunten betreft wel eerder business aansluitingen en niet woonwijken. Uiteraard snap ik dat het gewoon winstgevender is om dik betalende klanten aan te kunnen sluiten dan gewone gezinnen. En de nood van glasvezel is ook groter bij bedrijven. Maar dat maakt het wachten tot ik eindelijk aangesloten ben niet beter :P
Om bv in Antwerpen stad alleen te kijken, heel Deurne wordt aangesloten. Toch een flinke woonwijk en zo zijn er nog vele voorbeelden. Zie het kaartje van reutulus, hele buitenwijken van steden worden aangesloten nu.
Leuk voor de paar gezinnen die dit kunnen nemen, het lijkt alsof het fiber netwerk van Proximus al 5j enkel maar plannen heeft uit te breiden maar dat die uitbreidingen nooit plaatsvinden (voor particulieren)
Ze vinden wel degelijk plaats, maar het is traag en het is een lappendeken dat uitgerold wordt. Elke nieuwe verkaveling krijgt sowieso fiber, waar dan ook in België. Op bestaande locaties is het gewoon wachten of het er ooit zal komen.
Er is hier 2 straten verder een nieuwe verkaveling (welliswaar maar 1 straat met een twintigtal woningen) sinds vorig jaar, maar ook daar zie ik enkel 100/40 VDSL als mogelijkheid.
Hier wel in een nieuwe verkaveling met een 20-tal huizen uit 2016/2017.

Grappig genoeg hebben de meeste buren (inclus mezelf) Telenet.
Het fiberbakje (Fibre Network Termination) waar @Nicopara het over heeft hangt hier ongebruikt vooraan in de garage.
Gewoon uit nieuwsgierigheid, wat is de reden om telenet te verkiezen boven edpnet als er fiber aanwezig is?
Destijds bij het bouwen voornamelijk het televisie aanbod van Telenet ivm de concurrentie - plus ik was al 10 jaar Telenet klant.
De kabelaansluiting is ook doorgetrokken tot aan de patchkast zodat alles daar netjes samenkomt (Alarm, Telenet + batterijpack + Patchkast/Ubiquiti netwerk)

Er ligt wel een lege wachtbuis naast de fiber-aansluiting richting de patchkast. Moest het ooit interessant genoeg worden om over te stappen.
Van Edpnet had ik precies al jaren niks meer gehoord. Ik kende de naam, maar ik wist niet dat ze Fiber aanboden.

Nuja, ik sta niet te springen om over te stappen en alle miserie die er dan bij komt kijken. Daarnaast zijn combo abo's nog steeds voordeliger dan los internet hier en tv daar. Het tv-abo laten vallen wil de vriendin (nog) niet. ;)
Dat is natuurlijk relatief,
Nu heb ik:
EDPNet Fibre : €35
4x Mobile Viking: €45
NetFlix: €08
Stievie: €10 * om een tv ervaring te hebben voor m'n partner (lees de SBS zenders: 4,5,6)
Amazon Prime: €03

Totaal: €101

Bij Proximus kost me ditzelfde, zonder promo met TV: €143!
Bij Telenet kost me ditzelfde, zonder promo met TV (volgens de wizard): €126!

[Reactie gewijzigd door Ryaka op 23 juli 2024 12:12]

Ja ik kan mij voorstellen dat de combo’s wel goedkoper uitkomen voor families.
Ik zelf heb edpnet + mobile Vikings.
Is dus 45+29 Euro, maar betaal voor mobile Vikings meestal maar 20 in de maand door de Viking points. Nog geen enkel combo gevonden die mij iets interessanter kan aanbieden
edpnet is afhankelijk van proximus.
En omdat Telenet vandaag al 1Gbps aanbied over coax.
Met docsis3.1 kan dit over enkele jaren oplopen tot 10Gbps

https://be.hardware.info/...oor-10gbs-up--en-download

[Reactie gewijzigd door corpetter op 23 juli 2024 12:12]

Kan me niet voorstellen dat ik de komende jaren meer ga kunnen gebruiken dan de 500/100 verbinding die ik nu van edpnet heb.
Zeker als ik dan vergelijk hoeveel meer ik moet betalen bij Telenet
De meerderheid bij de providers heeft genoeg aan 300/20Mbps
Momenteel bied Delta NL125Mbps up aan over coax
https://www.delta.nl/nieu...-in-zeeland-tot-125-mbps/
Van zodra Telenet analoog uitschakelt kunnen ze ook 1000/125Mbps aanbieden over coax
In Nederlands is het zo dat ze dat alleen doen bij een X aantal woningen, ik meen 200, tenzij de aannemer/projectbouwer wat extra kosten op zich neemt. Kan mij voorstellen dat ze voor een paar huizen niet helemaal een glasvezel laten komen, zeker als er in de buurt geen glas beschikbaar is.
Als ik me niet vergis is, het hier ook idd de projectmanager of aannemer die dit beslist.
Klopt, ze lijken er wel werk van te maken maar het is eigenlijk echt huilen met de pet op.

Vorig jaar kondigden ze vol trots aan dat ze fiber zouden uitrollen in Kortrijk (waar ik woon). Tot je dan gaat kijken waar precies. Enkel een klein deel van de binnenstad krijgt effectief fiber en zelfs dan nog hoor ik weinig mensen vertellen over de beschikbaarheid ervan. Ik woon op amper anderhalve kilometer van de grote markt en wij zitten al niet meer in de zone waar het wordt uitgerold.

Wij hebben ons huis gekocht van een gepensioneerde Belgacom-man en die wist te vertellen dat er fiber loopt tot op de hoek van onze straat. Het moet dus echt wel kunnen maar er is zoveel achterstand opgebouwd en verdergeborduurd op VDSL dat de inhaalslag die ze nu moeten maken bijna een onbegonnen taak is.
Inderdaad. Ik was ook zeer benieuwd, maar op mijn adres noppes (zoals verwacht). Ik probeerde echter een tiental andere adressen (oude adressen, familie...), alsook enkele grote binnenstad-straten in onze hoofdsteden en overal was het noppes.
Toeval wil dat ze net vorige week bij mij langskwamen om eens te checken waar de kabels binnenkwamen. Installatie/laswerken gingen binnen 3-4 maand starten. En dan kan je kiezen om het fiber abbo te pakken. De man van Proximus wist mij toen ook te vertellen dat zowel Proximus en Telenet van die kabel gebruik zullen maken.
Onbeperkte traffiek!
Dat is wat je wil :)
Edpnet is in België echt daar een vechter in.

En hoe ze het doen weet ik niet want ze hangen eigenlijk af van proximus. Maar als je ziet dat proximus op haar duurste abbonementen buiten een soort veiligheidsmaatregel geen fup hanteert is dat wss de reden.
Off-topic, maar wat is het toch irritant dat sommige bedrijven hip proberen te zijn door hun bedrijfsnaam zonder hoofdletter te schrijven en verwachten dat iedereen hier maar klakkeloos in mee gaat (en ja, ik wijs wat dit betreft ook naar de Tweakers redactie). Ergste voorbeeld is de processorfabrikant ARM die inmiddels als 'arm' door het leven gaat (met alle verwarring van dien in zowel het Nederlands als het Engels).
Zegt de tweaker die zijn eigen nickname ook volledig lowercase schrijft...
Ik ben dan ook geen bedrijf, mijn beste.
Bij mij haalt eDPnet weldegelijk de geadverteerde snelheden. Nieuwbouw appartement in ghetto Willebroek.
Een reseller van Fluvius glasvezel.

In BE zijn 2 partijen in feite bezig met glasvezel.

https://glasvezel.fluvius.be/kies-helemaal-vrij-je-provider

[Reactie gewijzigd door timoootjex op 23 juli 2024 12:12]

Gemeenschappelijk persbericht Fluvius en Telenet
Vrijdag 26 juni 2020 — Netbedrijf Fluvius start gesprekken met Telenet over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen. De Raad van bestuur van Fluvius System Operator heeft daarvoor vandaag het licht op groen gezet. De keuze voor Telenet komt er na een voorafgaande marktbevraging. Het doel is om, voortbouwend op de gesprekken in het kader van die marktbevraging, een gemeenschappelijke aanpak te bepalen om in de komende jaren het datanetwerk van de toekomst voor iedereen in Vlaanderen te realiseren.
Wat Timootjex zei. RapidXS BE.
Hoe weet je nu of dat aanbod beschikbaar is op jouw adres?
Ze sturen een 'Doe-Het-Zelf pakket' op en dan kan je zelf de FTTH lijn trekken of hoe werkt dat?
Erg onduidelijk allemaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.