Fiberklaar wil in 7 jaar tijd 1,5 miljoen Vlaamse huizen van glasvezel voorzien

Het Vlaamse bedrijf Fiberklaar wil tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse gezinnen voorzien van een glasvezelaansluiting. De uitbouw van een open fibernetwerk zal nog dit jaar in een aantal steden en gemeenten van start gaan.

Fiberklaar investeert in totaal meer dan 2,5 miljard euro, die moet dienen voor de uitbouw en operationele kosten van het glasvezelnetwerk. Dit netwerk zal open zijn voor alle operatoren en moet er volgens het bedrijf voor zorgen dat Vlaanderen zijn achterstand op het gebied van glasvezelaansluitingen, in vergelijking met andere Europese landen, inhaalt.

De aanleg zal het eerst plaatsvinden in die gemeenten waar de vraag naar een dergelijke aansluiting van de consument het grootst is. Fiberklaar wil in 2021 al in een tiental Vlaamse steden en gemeenten van start gaan, waarvan er drie in de maand april worden bekendgemaakt.

Lokale inwoners van deze steden en gemeenten krijgen voorafgaand aan de aanleg van het glasvezelnetwerk de mogelijkheid om in te tekenen op het aanbod van participerende serviceproviders. Diegenen die dat doen, hoeven geen aansluitingskosten te betalen voor de aansluiting.

Proximus en het Zweedse EQT zijn hoofdaandeelhouders van het bedrijf. Proximus zal vanaf de start van het project diensten aanbieden. In maart vorig jaar kondigde de Belgische telecomoperator aan de uitrol van het Belgische glasvezelnetwerk te willen versnellen. Toen vervroegde Proximus zijn eigen vooropgestelde deadline om in 2030 2,4 miljoen Belgische woningen te voorzien van glasvezelaansluitingen naar 2025 en kondigde het aan dat het op zoek was naar partners, die het uiteindelijk vond in Nederland.

Door Jay Stout

Redacteur

26-03-2021 • 11:31

71

Submitter: Vaganzza

Reacties (71)

71
66
22
1
0
36
Wijzig sortering
Proximus legt al een netwerk aan, Fluvius ook. Proximus heeft hier een groot belang in, dus richten Fiberklaar en Proximus zich op andere locaties?

Één, hooguit twee fibernetwerken die gewoon voor eender welke provider openstaan lijkt me meer dan genoeg.

Ok, dit stukje uit de FAQ geeft een hint:
Op welke gebieden richt Fiberklaar zich?

Fiberklaar richt zich op de middelgrote en kleine steden, gemeenten en dorpen in Vlaanderen.
Klinkt alsof ze de buitengebieden aanpakken.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 24 juli 2024 15:47]

Er zijn er reeds nog meer die er al mee bezig zijn. Kijk maar naar deze 2 voorbeelden:

https://www.eurofiber.be/
http://thelastmile.be/

Samen met Fluvius, Proximus en deze Fiberklaar zitten we dus al aan 5. Al vermoed ik dat Proximus in de gebieden van Fiberklaar geen extra kabel zal leggen, alhoewel dat ook weer niet als zekerheid mag gesteld worden...
Eurofiber lijkt zich niet op consumenten te richten. Het kaartje is ook redelijk beperkt. Thelastmile heeft écht weinig details.
Eurofiber is niet voor particulieren (dus geen huis aan huis aansluitingen).

Fluvius is slechts een proefproject van enkele tientalle straten.

Met dergelijke initiatieven gaan we er dus niet komen.
Eurofiber is momenteel nog enkel inderdaad bedrijven.
Vanaf het najaar gaan ze ook een joint venture oprichten met Proximus die zich op Wallonië zal richten om daar Fiber uit te rollen.
Daarnaast blijft Proximus fiber uitrollen waar ze nu fiber uitrollen en neemt het bijv. heel de Brusselse regio op zich, daarnaast voornamelijk de grootsteden. Waar de joint ventures zich vooral zullen richten op middelgrote steden en gemeentes.
Het is immers de bedoeling om 4,2 miljoen home passed aansluitingen te hebben tegen 2028 (80% van de bevolking) om dan uiteindelijk verder te evolueren tot 100%
Het klopt inderdaad de twee joint ventures niet zullen overlappen met het Fiber netwerk van Proximus en vice versa. Tenzij in bepaalde uitzonderingen.
Niemand wilt immers 5 fiber kabels over zijn gevel zien lopen.
In het artikel: Proximus en het Zweedse EQT zijn hoofdaandeelhouders van het bedrijf.

Fiberklaar is dus Proximus...
buitengebieden, gok er op van niet.
Zit je in België in een buitengebied heb je daar wel telenet met snel internet maar proximus is er niet te vinden of de snelheid is die van 15 jaar geleden.

In veel buitengebieden maar zelfs steden zie je in België ook nog kabels via palen of van gevel naar gevel lopen.
Dan zal nu mer giber net zo zijn.
Kabrls ingraven is veel en veel te duur, ze gaan gewoon op de gevel bevestigd worden.
Dit netwerk zal open zijn voor alle operatoren en moet er volgens het bedrijf voor zorgen dat Vlaanderen haar achterstand op het gebied van glasvezelaansluitingen, in vergelijk met andere Europese landen, inhaalt.
Heel goed, een onderscheid tussen infrastructuuraanbieder en dienstenaanbieders. Dat maakt concurreren eerlijker. Nederland kan hier met hun grootste netwerken nog wat van leren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 15:47]

Open netwerk wil niet zoveel zeggen. Aangezien dit een joint venture met Proximus is heb je dus nog altijd geen 100% splitsing tussen infra en dienst. Dat heb je bijv. wel met het glasvezel project van Fluvius. Zij voorzien de vezel, maar bieden zelf geen diensten aan.

Ik hoop ergens, maar vrees ervoor dat Fluvius en deze nieuwe venture in andere gebieden gaan beginnen. Maar als andere landen ons iets leren, dan gaan ze meestal in dezelfde vijver vissen.
Correct, aan de andere kant. Keuze tussen maar 1 infra-aanbieder is ook geen vrijheid hé...
Dan krijgen we situaties zoals de elektriciteit, je kan heel eenvoudig wisselen van leverancier... Maar die bepaalt maar de helft van je factuur... De andere helft wordt bepaald door de infra-aanbieder die een monopolie heeft in je regio...
Ik heb liever dat 2 aanbieders op verschillende locaties beginnen met uitrol zodat de uitrol snel kan gaan dan dat ze elkaar in dezelfde gebieden gaan proberen kapot te concureren zoals je in NL ziet met KPN. Van zodra een bedrijf daar aankondigt dat ze ergens glasvezel willen gaan aanleggen kan je er donder op zeggen dat KPN er ook met een uitrol gaat beginnen. En dat is ook niet goed voor de concurentie.

Daarnaast is bijna heel Vlaanderen voorzien van coax kabel waardoor je concurentie blijft hebben van dat netwerk waar de komende jaren ook gigabit snelheden op verwacht worden. De concurentie zal er dus wel degelijk zijn, zeker als de fiber blijft gebruik maken van GPON.
Nouja. Proximus en Telenet moeten hun kabels ook ter bechikking aanbieden aan andere providers. In principe ben je vrij om over hun kabels andere abonnementen te bestellen. Op de koperlijn heb je gewoon meer keuze. Coax is vrij beperkt.
Klopt en orange zit op de telent kabel.
Probleem is alleen er moet geld bij.
De vastgestelde tarieven door de telecom schoothond zijn zo hoog dat het totaal niet rendabel is om op die kabel te gaan zitten.
Vooruit dan het je proximus en hun dsl kabel nog. Ook niet veel concurrentie op dat gebied.

Op papier dus heel mooi, in de praktijk werkt het niet.

Vergeet niet Belgische overheid grootaandeelhouder bij proximus.
Ieder jaar leuke winst en zak dividend naar de overheid.
Nouja. Proximus en Telenet moeten hun kabels ook ter bechikking aanbieden aan andere providers.
Maar dat is in het nadeel van andere providers. Voor Proximus en Telenet is het een sigaar uit eigen doos.
Op de koperlijn heb je gewoon meer keuze. Coax is vrij beperkt.
Hetzelfde in Nederland, terwijl dat het niet hoeft te zijn.
Proximus levert over fiber 1gbit dus edpnet is echt niet sneller, en over koper kunnen ze ook max 100mbit aanbieden.

Was er maar meer concurrentie.
Anoniem: 1301524 @klakkie.57th26 maart 2021 19:11
Bekijk de site dan maar is voor particulieren
Op welke website zou ik wat moeten zien.

Proximus 1gbit.
https://www.proximus.be/n...one-giga-per-seconde.html
Met vader heeft deze aansluiting sinds een half jaar

En bij edpnet zie ik 500/100 staan maar mogelijks bieden zij ook een upgrade

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 juli 2024 15:47]

Niet zwanzen, BIPT regels zijn enorm streng op dat vlak en de OLO kan en zal dit in een gegronde zaak echt wel escaleren.

Daarnaast ben je glasvezel snelheden met VDSL2 snelheden aan het vergelijken. Terug naar af met je argumenten. :O
Is dat voor glasvezel niet al het geval? Wat ik er van begrijp is dat het glasvezel wordt aangelegd door partij A. Vervolgens kunnen in de wijkcentrale partijen B, C, en D hun apparatuur plaatsen en glasvezel diensten aan de consument aanbieden. Partij A is bij ons door de gemeente gekozen. Als bewoner hoef je niks te tekenen en ook geen glasvezel dienst af te nemen. Het enige wat je hoeft te doen is akkoord gaan dat er in jouw meterkast de glasvezel aansluiting kosteloos wordt aangelegd.

Als ik het artikel lees lijkt het erop dat je eerst akkoord moet gaan als bewoner dat je een glasvezel dienst gaat afnemen, anders moet je wel aansluitkosten betalen. Ik weet niet of dat gaat helpen om meer mensen over de streep te trekken om glasvezel aansluiting in de meterkast te laten monteren.
Was vroeger hetzelfde, met de vernieuwing van coaxkabels voor internet (na het zogenoemde 'rijgnet' in veel gebouwen). Bij initiele uitrol was het zo goed als gratis. Als je het nu laat plaatsen (omdat de vorige eigenaar weigerde), kost het je 500Euro En moet je zelf de coaxkabel etc in huis aanleveren...
Wat me niet duidelijk is in het verhaal is: wat verandert er ivm proximus?
Proximus is reeds bezig met hun eigen glasvezel netwerk uit te rollen. Wordt dit versneld? Is het een apart network (aangezien het ook open is) of wordt het bestaande fibernetwerk van proximus geïncorporeerd in Fiberklaar?
Proximus had belooft x aantal huishoudens van glasvezel te voorzien tegen 2025 -> worden dit er nu meer of vervroegd? (ze hadden reeds hun deadline van 2030 naar 2025 verschoven: is dit door Fiberklaar of is dit een extra push)
Het is een samenwerking tot.
Proximus richt zich vooral op de grootsteden en laat de middelgrote steden en gemeentes over aan Fiberklaar. Zowel EQT als Proximus hebben ongeveer 50% van de aandelen in handen van Fiberklaar.
Het is niet de bedoeling dat de twee netwerken samen smelten. Net zoals het netwerk van Proximus kan iedereen provider zich hier op aansluiten. Dat zal ook zo zijn bij het netwerk van Fiberklaar.
Natuurlijk zullen de home passed verbindingen van Fiberklaar wel meetellen in de cijfers van de Fiber uitrol. Want voor de eindgebruiker maar het immers niet uit of de Fiberkabel in de straat nu van Proximus of Fiberklaar is aangezien het eindproduct op beide kabels hetzelfde is.
Het netwerk van Fiberklaar is ook gewoon passief. De eindprovider voorziet zijn eigen apparatuur bij de klant en in de POP gebouwen
Wat vooral interessant is is het volgende zinnetje:

"De aanleg zal het eerst plaatsvinden in die gemeenten waar de vraag naar een dergelijke aansluiting van de consument het grootst is."

Proximus legt vooral fiber aan in steden, sommige industrieterreinen en bij nieuwbouwprojecten vanaf x aantal woningen. Heel leuk voor deze locaties maar fiber gaan aanleggen in gebieden waar op DSL 90Mbit/s download en 30Mbit/s upload leverbaar is terwijl ik hele voormalige weekendzones ken zonder coax en waar DSL niet verder komt dan 3,5Mbit/s voelt wat scheef.

Als er een partij tegen die laatste groep zegt "ik ga jullie aansluiten met belofte 100Mbit/s+, graag even hier tekenen", reken maar dat die klanten krijgen. Je kunt niet alles tegelijk aanleggen, daar moet je keuzes in maken. En Proximus heeft tot nu toe wat makkelijker locaties gekozen, waarschijnlijk omdat dat lekker door telt in aangelegd woningen en je kunt zeggen "kijk, ons bedrijf heeft al x aantal woningen aangesloten".
Ik heb eerder het idee dat er vertraagd wordt ten opzichte van de originele doelstelling in 2015 om op 10 jaar een groot deel van België van glasvezel te voorzien. Niet alleen wordt de deadline weer naar achtergeschoven, ook de dekkingsgraad lijkt mij ineens weer lager te zijn. Met 1,5 miljoen woningnen haal je nog geen 50% van de woningen in Vlaanderen. Daarnaast betrek je er een externa partij bij die ook weer een ROI wil zien, dus wat dat met de nu al hoge prijzen in België gaat doen is ook nog even afwachten.
1,5M woningen via de JV - eigen roll-out van PXS komt daar dan nog bovenop
"De aanleg zal het eerst plaatsvinden in die gemeenten waar de vraag naar een dergelijke aansluiting van de consument het grootst is."
En hoe kan ik dit "vragen"?
Je interesse kan je registreren bij Proximius.

https://www.proximus.be/n...mt-fiber-naar-je-toe.html

Even je adres opzoeken en dan kan je je registreren voor toekomstige updates. Zo weten ze bij Proximus al dat je het wenst.

Daarnaast verwacht ik dat ze ook in heel wat steden en gemeenten gewoon een bevraging gaan doen en mensen reeds vragen of ze willen intekenen.
Ik zie een aantal reageren met de vraag "Hoe zit de glasvezel in het koppelvlak?"

In een notendopje:
Fiberklaar is een 50-50 tussen EQT en Proximus. Alleen is EQT slechts aanjager en geldschieter.

De echte deal is dat DeltaFiberNederland Fiberklaar helpt starten (oa met technische ondersteuning ) in België, waarbij Promixus de rol speelt die KPNNetwerk in Nederland heeft.
Zodra Fiberklaar als organisatie eenmaal staat, zal Fiberklaar hetzelfde gaan doen als DFN: Vraagbundelingen opstarten, klanten werven en glasaansluitingen realiseren.
Goed nieuws voor onze zuiderburen! Nu hopen dat er 0 datalimieten komen.

[Reactie gewijzigd door AcidBanger op 24 juli 2024 15:47]

Eerste post op het artikel en al direct naar datalimieten wijzen... Heb je zelf even marktonderzoek gedaan naar de mogelijkheden in België? Keuze genoeg om een internetaansluiting zonder datalimiet te krijgen.

//Aan al diegene die willen minnen, bekijk eerst de verschillende abonnementen in België maar eens. Altijd dat gezaag over datalimieten hier op Tweakers, terwijl de realiteit helemaal anders is.

[Reactie gewijzigd door oscar oscar op 24 juli 2024 15:47]

Er is geen enkel abbonement zonder tenminste een FUP. En een FUP is nog steeds een soort datalimiet naar mijn mening.
Toevoeging daarop voor de "maar FUP is een limiet"-mensen: https://twitter.com/edpnet/status/1177636337945468928 en https://userbase.be/forum/viewtopic.php?t=51700

EDPnet komt er openlijk voor uit dat de FUP er is voor een klant die z'n 100Mbit dag na dag, week na week, maand na maand gewoon 100% volduwt, als dit dan ook invloed zou hebben op de ervaring van een andere gebruiker.

In de praktijk hebben ze nog nooit actie ondernomen. Als dat wel gebeurt ben je echt heel ver aan het gaan. En geef toe, op dat punt zou je 1 euro per TB traffiek betalen.

Voor eenieder die op een Telenet FUP zit waar de snelheid verlaagd wordt na 750GB maar wel klaagt over een provider die geen probleem zou maken van 12TB, get a life.
EDPnet is dan ook de enige, alhoewel de limieten van Proximus wel ruim zijn: 3TB en dan kan je gratis blokken activeren.
Eén voorbeeld = de uitzondering bevestigt de regel. Er werd boven jou beweerd dat er "keuze genoeg" is.
Nu schakelen de meesten gewoon terug op smallband. Technisch gezien is het dus onbeperkt, alleen trager.
Scarlet, Orange, Voo, United Telecom, Destiny en zo nog wat zakelijke partijen. In Nederland was internet tien jaar geleden cowboyland toen je DSL verbindingen kon bedingen voor €10,00 per maand, die tijd is ook al lang voorbij door alle fusies en overnames.
Klopt, maar helaas niet beschikbaar op mijn adres :).
Dan ga je maar heel weinig ISPs ter wereld overhouden hoor. Ook in NL houden de meeste ISPs netjes een FUP achter de hand voor het geval het nodig zal zijn. En aangezien we hier nog altijd over gedeelde verbindingen spreken en geen dedicated lijnen is een FUP ook niet meer dan normaal.
Weet niet waarom je een +2 krijgt want ik heb geen FUP bij edpnet
Er is effectief wel een FUP te zien in de voorwaarden, maar is nog nooit toegepast. Zelf ook edpnet klant met meerdere TB per maand erdoor zonder problemen
Eerlijk internet
voor een faire prijs
Zonder limiet.
Zonder kleine lettertjes.
Is letterlijk het eerste war ik te zien krijg als ik de website open, kan je mij verwijzen naar waar in de voorwaarden gesproken wordt over een FUP? Is echt geen aanval, zou het gewoon graag weten als ik er zo naast zit.
7.11. Alle ongelimiteerde aanbiedingen zijn onderhevig aan een Fair Use Policy. Dit houdt in dat alle verbruik “fair” is zolang geen enkele andere klant problemen ondervindt die te wijten zijn aan het zware verbruik van een enkele klant. Edpnet behoudt zich het recht voor de klant/abonnee te informeren van wie het verbruik regelmatig en aanzienlijk het gemiddelde verbruik van klanten/abonnees met hetzelfde internetabonnement overschrijdt. De klant/abonnee zal door edpnet schriftelijk en op naspeurbare wijze worden verzocht zijn verbruik te verminderen. Indien na drie (3) opeenvolgende schriftelijke verzoeken de klant/abonnee hieraan geen of onvoldoende gevolg blijkt te geven, behoudt edpnet zich het recht voor – om de stabiliteit van het netwerk en de kwaliteit van de dienstverleningen aan andere klanten/abonnees niet in het gedrang te brengen – om het profiel van de klant/abonnee neerwaarts aan te passen.
https://www.edpnet.be/nl/...liere-voorwaarden.html#p6
Oké, bedankt ik vond het even niet terug :)

Dan heb je inderdaad gelijk! Persoonlijk nog nooit gehoord van iemand dat ze ooit beperkt geweest zijn.
Ik had vroeger zelf een collega die een plex server draaide van meerdere TB's die hij met zeker meer als 20 mensen deelde (via edpnet fiber) en dan nog eens hopen aan nieuw materiaal binnentrok, zijn beweegredenen nooit begrepen, maar hij heeft nooit geen telefoontje gehad van EDP.

Nu FUP terzijde is EDPnet wel echt de beste provider ooit voor de tweakers onder ons, ze laten je helemaal vrij en je kan standaard je modem in bridge mode zetten zodat je bij eigen router geen dubbele nat hebt (ook mogelijk bij proximus, bij telenet normaal enkel bij bussiness abbo's).
EDPnet werk standaard met de fritzbox, maar je kan ook perfect de bbox3 gebruiken, aangezien ik deze tweedehands had gevonden voor 10 euro en ik toch in bridge ging werken heb ik dit gedaan ipv 50 euro te betalen voor de fritzbox.
Als je geen eigen modem wil gebruiken raad ik wel de fritzbox aan, want de bbox3 wil nog al eens terugschakelen naar de DNS servers van proximus en de box zelf heeft geen mogelijkheden om die handmatig te veranderen.
De DNS servers van EDP zijn ook niet de meest betrouwbare, maar dat heb ik opgelost door op de router 1.1.1.1 en 1.0.0.1 in te stellen.

edit: sorry ben weer helemaal aan het afdwalen

[Reactie gewijzigd door maevian op 24 juli 2024 15:47]

In Nederland heeft elk abo een FUP. Daar word je over het algemeen alleen maar op aangesproken als je de capaciteit van je wijk/straat om zeep helpt en andere klanten er last van krijgen. Bij DSL heb je dat probleem nauwelijks door vrij gerine overboeking, bij kabel is dat soms nog wel een issue. In het verleden wel mails gehad van @home, UPC en Ziggo... of het downloaden niet even wat minder kon :)
Helaas woon ik letterlijk op het einde van de telefoonkabel, en iedere keer dat ik dal wou laten aansluiten was dit niet mogelijk (toegegeven, ondertussen al meerdere jaren, want ben gewoon aan 200+ mbit die ik met dal niet kan hebben), dus moet op kabel blijven.

Noem mij 1 provider die (liefst kabel) mij ongelimiteerd data geeft en minstens 100mbit, uiteraard voor een goede prijs (nu minder dan 60 euro bij orange, inclusief tv en onverlet+8gb mobiel, met 750gb fup natuurlijk).
Uw 'keuze genoeg' gaat in de praktijk over 1 ISP die dan niet eens voor iedereen aansluitbaar is.
Die isp is te verkrijgen dmv een telefoonlijn. Lijkt me bijna overal mogelijk. Dan kan je ook stellen dat Telenet niet overal te verkrijgen is. Of zie ik iets over het hoofd. Het gaat toch over een virtuele provider op het proximus netwerk, nietwaar?
Laat ons eerlijk zijn, niet iedereen heeft een aanvaardbare snelheid over koper.
Daar sta je dan met je limietloze aansluiting maar een snelheid van 10/1.
Oké. Dat zag ik over het hoofd :)
Euhm ... nee hoor. Als je maar voldoende betaald kun je zelfs bij Telenet volledig zonder limieten gaan.
Ik ben zo iemand die noodgedwongen een pro abonnement heeft bij telenet, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn ? Als je bv in Nederland bij tweak 60 euro betaalt voor een all-in abonnement. Voor hetzelfde betaal ik bij Telenet meer dan het dubbele en dan heb ik nog niet eens een volwaardige 1000/1000 verbinding maar een 1000/50.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 juli 2024 15:47]

Er is maar 1 belgische provider zonder datalimieten en dat is EDPnet, voor veel belgjes is breedband over pstn niet mogelijk.
Proximus heeft er ook geen. 3TB en daarna zonder limiet gratis blokken bijvragen is geen enkel probleem en zie ik niet als een limiet.
Dan kan het toch ook gewoon zonder bijbedelen, zou je denken. Psychologische oorlogsvoering over je internet-gedrag is ook gewoon ranzig.
Vergelijk ook eens de prijzen van Edpnet & Proximus.
Ik moet niet vergelijken om te weten dat Edpnet de goedkopere is, ik weet het al :)
Prijs is niet alles. Proximus biedt daarnaast een totaalpakket met tv, vaste lijn, service, techniekers etc. EDPnet biedt enkel internet. Er is nog altijd een hele grote groep dat gewoon triple play neemt en zonder zorgen gebruik wil maken van deze diensten. Voor alles een markt.
Als je geen breedband van edpnet kan krijgen kan je het ook niet van proximus krijgen, proximus is dan ook nog eens 2x zo duur.
Allemaal zeker correct, maar er is dus niet één enkele aanbieder van onbeperkt internet zoals je beweerde :)
3TB is Corona maatregel, reken er maar niet op dat dit zal blijven duren
de meesten van ons kunnen al jaren betrouwbare coax-abbo's van meerdere 100'en Mbit krijgen, dus who cares over het uitpersen van telefoondraadjes
Ik baseer het op de berichten die ik geregeld of Tweakers voorbij zie komen. Maar rustig aan hoor ;) ik zal volgende keer eerst even een marktonderzoek doen voordat ik ergens op reageer. Ik zit hier met 1Gbit glasvezel en het is gewoon fijn dat ik nergens last van heb qua datalimieten, als jullie die al niet meer hebben is dat toch fijn om te lezen. Dan is het helemaal een goede vooruitgang. Heb nu sinds een jaar of 10 glasvezel en wil zeker niet meer anders, meest stabiele wat ik ooit heb gehad. De hoeveelheid problemen met Chello/UPC toen der tijd en T-Mobile/Orange/Tweak met ADSL/2 etc. was dramatisch. Nu helemaal blij sinds games echt belachelijke patch groottes af en toe eruit slingeren. Met 1Gbit is het niet zo erg om 30-40GB naar binnen te halen.
Raken we nooit van af denk ik. En ook de Fair Use Policy zie ik niet meteen weggaan.
Kom eens met een actueel argument of post dan niets. Waarom toch die fascinatie met datalimieten van 1 provider in een ander land van 15 jaar geleden? Wat is dat toch elke keer?
Dat zijn ze er ook. Proximus Start, 50/4, 100 GB/maand. Telenet Basic, 100/10, 150 GB/maand.[1][2] Deze maand een spelletje gedownload? Oeps… De goedkopere abonnementen in Nederland hebben bij mijn weten geen datalimiet.

Wel kon je bij Proximus altijd een "Volume Pack" kopen voor 7.50 extra per maand om het op te rekken naar 500 GB met blokken van 25 GB o.i.d. gratis erbij.

De duurdere abo's hebben tegenwoordig een redelijke datalimiet van 2 à 3 TB, enkele uitzonderingen daargelaten.

Het is m.i. dus zeker te hopen dat er nul datalimieten komen net als in Nederland i.p.v. de huidige situatie.

[1] https://www.proximus.be/e...ubscriptions-for-all.html
[2] https://www2.telenet.be/nl/producten/internet/abonnementen/
Dan is Fiber nog even niet klaar dan 🤭

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.