Proximus schrapt downloadlimiet Internet Start tijdelijk - update

Proximus heft de downloadlimiet voor zijn Internet Start-abonnement voor vast internet tijdelijk op vanwege de coronacrisis en de toename van thuiswerken. Daarnaast sluit de provider maandag aanstaande al zijn winkels in België.

Het stoppen met datavolumes voor Internet Start is onderdeel van een pakket wijzigingen die Proximus in verband met de opleving van de coronapandemie aankondigt. "Om ervoor te zorgen dat we allemaal zonder zorgen thuis kunnen studeren of werken, hebben we besloten om de downloadlimieten voor al onze residentiële vastinternet-producten op te heffen."

Bij Proximus heeft Internet Start nog een downloadlimiet van 100GB per maand. Veel andere pakketten hebben al een 'onbeperkt internetvolume', maar daarbij geldt een fair-use-beleid: na gebruik van 3TB, beperkt de provider de snelheid van klanten tot het einde van de maand, tenzij ze 300GB extra volume activeren. Tweakers heeft vragen uitstaan bij Proximus of er ook veranderingen in dat beleid zijn. In maart stopte Proximus ook al met downloadlimieten, maar dat was tijdelijk tot het einde van die maand.

De Belgische isp stelt ook 10GB extra mobiele data ter beschikking aan personeel in de gezondheidszorg en biedt een maand lang korting aan café- en restauranthouders op producten die ze niet gebruiken omdat ze noodgedwongen gesloten zijn. Vanaf maandag sluit Proximus zelf ook zijn winkels en het bedrijf overweegt een andere rol voor zijn hoofdkantoor en andere fysieke kantoren, met werken op afstand als uitgangspunt.

Proximus meldt de veranderingen in een toelichting op zijn kwartaalcijfers. Het bedrijf kreeg er 57.000 mobielepostpaidklanten, 14.000 klanten voor vast internet en 11.000 tv-klanten bij in de driemaandelijkse periode.

Update, 13.50: Proximus meldt dat het stoppen met downloadlimieten een tijdelijke maatregel naar aanleiding van de coronacrisis betreft, en feitelijk alleen geldt voor het instapproduct Internet Start. De provider verklaart: "De FUP van 3TB blijft geldig, daarna wordt je snelheid verlaagd. Wie die 3TB ook effectief zou overschrijden kan gratis bijkomend volume aanvragen via MyProximus, in pakketjes van 150GB. Door een extra manuele stap in te voegen willen we enkel misbruik voorkomen."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-10-2020 • 11:46

132 Linkedin

Submitter: jordy-maes

Reacties (132)

132
128
50
5
0
59
Wijzig sortering
Ik snap dat de focus bij Tweakers op het datalimiet ligt, maar ik wil ook nog wel even weten hoeveel man hierdoor op straat komt te staan, want het sluiten van winkels is natuurlijk wel de grootste actie die ze doen imo. Dit is niet alleen maar positief nieuws...
Er wordt niemand onstlagen. De werknemers worden op "technische werkloosheid" gezet. Dit betekend dat ze 70% van hun loon uitbetaald krijven door de overheid ipv de werkgever.
70% van een brutoloon geplaffonneerd op 2500€ p/m ongeveer.

Kan zijn dat bij de winkelbediendes niet al te veel mensen daar over gaan, maar het is wel een stevige financiële aderlating.
Als ik 70% zou krijgen heb ik spaargeld nodig om de maand door te komen. Dat gaat al snel om honderden euros. Ik gok dat een hoop werknemers van Proximus dat ook hebben, dus dat is zeker niet prettig.
Als men aangesloten is via een vakbond dan krijgt men in veel gevallen ook nog een extra bedrag per dag ter compensatie.

Daarnaast (partner is grensarbeider) is me opgevallen dat de vakbond (acvlb oid) het geld bruto uitkeert. Daar zit dan ook het grote gevaar (mijn partner kreeg meer gestort toen hij moest doppen dan dat hij werkte): men lijkt meer te krijgen maar dit mag je straks allemaal terugbetalen als je aangifte doet. Voor de belgische lezers: hou dit goed in de gaten en zet geld opzij als je noodgedwongen moet doppen!
Waarom zit zoiets bij een vakbond en niet een verzekering? (oprechte vraag)
Het zit wel degelijk bij een verzekering (net zoals in Nederland) en zonder vakbond kan je er ook aanspraak op maken, maar veelal is de wachttijd dan langer en de papierwinkel veel groter. Zie in dit geval de vakbond dan ook als "het mannetje dat alles sneller gedaan krijgt omdat hij het voor duizenden mensen tegelijk doet en dus meer indruk maakt".
Offtopic, "doppen" heeft in NL een heel andere betekenis O-)
Is dat niet wat je doet als je in een lockdown gedwongen thuis moet zitten? }>
Bedankt hiervoor, nu valt dit niet meer normaal te lezen ook _/-\o_
"mijn partner kreeg meer gestort toen hij moest doppen dan dat hij werkte"

Het stukje "moest doppen" alleen al, omg.

Nu ja, genoeg gelachen. Erg rot als je naar 70% inkomen terug moet vallen, en dan nu nog even relatief meer geld gestort krijgen, maar op wat nog resteert dan over een half jaar bij de belastingen nog eens extra moeten inleveren. Terwijl je al minder binnenkrijgt, dus niet kan sparen. Dat is wel echt een financiële valkuil ja.
Ik vind 2.5k gewoon een redelijk bedrag voor iedereen. Veel redelijker dan wat we normaalgesproken mensen zonder werk betalen om van te overleven. Het is niet de bedoeling dat mensen van dat bedrag ook nog grof kunnen sparen of via hypotheek-aflossing vermogen opbouwen. Van 2.5k kan (nagenoeg) iedereen prima leven. We moeten het ook betaalbaar houden voor de jongere generaties die toch al drie-dubbel gef***t zijn door deze hele situatie en zowat de enigen zijn die praktisch geen ondersteuning hebben ontvangen. Ik ben geen fan van de Trump-administratie, maar de aanpak in de VS was m.i. veel socialer. Zij hebben gewoon alle burgers een paar duizend dollar gestuurd. Op die manier vissen families met een werkende en/of meerdere kinderen niet achter het net itt tot het systeem hier dat door de arbitraire caps veel misstanden creert.

Wat wel bizar is, is dat ze niet automatisch belastingen en dergelijke van dat bedrag aftrekken. Ten minste het minimaalbedrag van de belastingen (dus alsof die 70% je normale verdienst was) is toch te verwachten. Geen idee hoeveel dat zou zijn in Belgie, maar dat moet men bij de overheid toch wel weten. Vervolgens zullen alle mensen alsnog iets terug moeten betalen met de aangifte, maar het verschil zal veel kleiner zijn en zodoende mensen niet onnodig komend jaar in financiele nood brengen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 31 oktober 2020 00:13]

Vermoedelijk heb jij het niet helemaal begrepen,
tijdelijke werkeloosheid is 70% van je normale loon, met een maximum van 2500 euro.
Al heb ik nooit eerder van dat maximum bedrag van 2500 euro gehoord.

Als mensen werk hebben gehad is het normaal dat zij ook een uitkering krijgen, als ze werkloos worden, immers daar hebben zij ook aan bijgedragen, net als mensen die (nog) wel werk hebben dat doen.
Er zijn genoeg bedrijven die eerste jaar geen 100% maar 70% van je loon doorbetalen bij ziekte.
60% zelfs na de eerste maand. En niet betaald door het bedrijf maar door je ziekenfonds.
en het tweede jaar dan 110%?

Dan gaan ze er vanuit dat iedereen binnen 1 jaar weer volledig hersteld is.
En dat is dus de reden waarom er o.a. zoveel van mijn loon wordt afgehouden aan belasting, waar ik overigens geen probleem mee heb, ondanks dat ik totaal geen professionele gevolgen heb door covid-19.

Wat niet wil zeggen dat ik sta te springen om belastingen te betalen, want deze worden doorgaans niet efficiënt beheerd in België (in verhouding tot andere EU landen), maar dat is een andere discussie.

Voor covid-19 mogen ze van mij het systeem van tijdelijke werkloosheid uitbreiden naar kleine zelfstandigen.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 30 oktober 2020 13:06]

Ik denk niet dat we in NL ver voor of achter lopen in het wel of niet efficient beheren van het belastinggeld.
Het zou je verbazen hoor...

Nederland staat in deze ranking bv 8e, België zowaar 37e.
Die zelfstandigen krijgen een overbruggingsrecht bij sluitingen
Of niet natuurlijk, er zijn er zat die niks krijgen.
Sorry als je nu moet sluiten met je zaak dan krijg je overbruggingsrecht - Corona.
Geef is een voorbeeld van iemand die dat niet zou krijgen?
Euh tja in |Belgie is dat misschien anders. Maar in Nederland is dat gewoon werkeloosheid ;-).

Sterker nog de eerste maanden krijg je dan 75% ipv 70%
Geen uitspraken doen als je niet op de hoogte bent. ;)
Dit is een sluiting in verband met de, mogelijks, aankomende nationale lockdown in België. Deze zullen gewoon weer opengaan wanneer er terug minder restricties zullen zijn, net zoals de horeca. Dit is gewoon een maatregel om mee helpen de verspreiding tegen te gaan.

[Reactie gewijzigd door lommeva op 30 oktober 2020 12:24]

of: er komt toch bijna niemand meer langst, dus kunnen we even goed al het personeel op non-actief zetten, en laten betalen door werkloosheidskast, i.p.v. te moeten betalen om vingers te draaien in de winkels.
Die mensen worden niet ontslagen maar gaan op technisch werkloosheid.
Geen uitspraken doen waar je niet van op de hoogte bent ;)
Tot nader order vallen geen ontslagen en gaan veel op telewerk en ander op technisch werkloosheid. De Interims tussen, die hun contract wordt wel gestopt. ;)
De kans is bijzonder groot dat gewoon elke niet-essentiële winkel hier mag sluiten vanaf morgen. Andere maatregelen die op tafel liggen is dat je maar 5 km van je woning mag gaan en alleen moet winkelen en dergelijke.

Het zou eerlijker zijn dat de overheid verplicht om de winkels te sluiten en steun geeft, dan je de mogelijkheid te geven om open te houden, maar dat er eigenlijk geen kat in de buurt van je winkel kan komen en je geen steun krijgt.

Leveren mag uiteraard wel. Velen hebben de investering gedaan, maar voor sommigen is het waarschijnlijk niet haalbaar/leefbaar.
Er word niemand ontslagen, toch niet volgens de mail rondgestuurd.
Een deel word hergebruikt elders en een deel komt op technische werkloosheid.

Natuurlijk Proximus werkt met een pak contracters geen idee hoe het daar zit.
Contractors hebben gewoon pech natuurlijk, risico van het vak. Mogelijk wel met een belofte dat ze er terug terecht kunnen wanneer alles weer opent.

Ik ken het vak niet, maar zijn er ook effectief externe "winkelbedienden"?
Proximus is een groot bedrijf die hebben zowat overal externen zitten.
Uiteraard, maar als ik aan een contractor/externe denk, dan denk ik aan een hoogopgeleid iemand in de IT of HR, accounting, PR, management,...

Bij winkelbedienden zal dat dan eerder een interim job zijn misschien. Ook extern natuurlijk. Of vergis ik me? Zoals ik zeg, ik ken het vak helemaal niet.
Neen, natuurlijk veelal word met externe bedrijven gewerkt die hun personeel "leveren" dus niet afzonderlijke personen . Voor zowel retail als de mensen die bij je thuis komen zaken instaleren als werk aan de straat als keuken, kuispersoneel,... Zowat overal heb je lager betaalde externen .
Ah ja klopt, niet bij stil gestaan. Eerder een dienst die afgenomen worrdt dan een persoon dus eigenlijk.
Proximus werkt met oa zzp'ers, en onderaannemers, voor aanleg en onderhoud, hoe in de kantoren, winkels geregeld is weet ik niet.
Je leest het verkeerd, het afschaffen van de harde data limiet is permanent en de sluiting van de winkels ook. De vraag gaat puur over de fair-use policy, of die blijft zoals die is (dus met een reductie in snelheid) of dat die ook veranderd.
Misschien bedoel je het wel goed, maar mijn definitie van 'permanent' is toch echt 'voor altijd'. Nu is
'altijd' relatief en kunnen dingen altijd weer veranderen in de toekomst..
Maar de afschaffing van de datalimiet is niet permanent maar voor een beperkte tijd en het sluiten van de winkels lijkt me ook niet permanent, die zullen zometeen gewoon weer open gaan als het virus weer wat onder controle is.
In de "kwaliteitskrant" Het Laatste Nieuws:
Klanten zullen wel nog steeds op afspraak welkom zijn in de winkels, of digitaal kunnen spreken met de verkoopmedewerkers, zegt het bedrijf. Technische interventies bij klanten thuis gaan ook gewoon door, maar met strikte veiligheidsmaatregelen.
https://www.hln.be/intern...rsector-steunen~ae12d7c0/
Proximus meldt dat het stoppen met downloadlimieten een tijdelijke maatregel naar aanleiding van de coronacrisis betreft
Hij las dat gedeelte wel degelijk juist. De harde limiet is gewoon een tijdelijke maatregel.
Anoniem: 310408
@bbob30 oktober 2020 12:42
Tweaker had eerst antwoord op de vraag moeten krijgen voordat ze dit weer als nieuws brengen. Dus gewoon slechte journalistiek en hopen maar dat ze het antwoord krijgen van proximus en dat dan alsnog toevoegen.
Nee hoor, Tweakers geeft prima weer wat Proximus naar buiten heeft gebracht, lees de persberichten maar. Dat ze daar nog wat extra vragen over hebben doet niet veel ter zake.
Hoezo is dit slecht nieuws? Er is nieuws en dat brengen ze naar buiten. Dat nog niet 100% van de details bekend zijn maakt niet uit. Bedenk je dat er vaak op dergelijke vragen pas een week later op gereageerd wordt, terwijl die regelingen nu al ingaan.
Moet een nieuwsbericht uitgesteld worden tot die antwoorden binnen komen?
En stel dat er nog een vraag uit de antwoorden van Proximus voort komt, wil je dan dat het nieuwsbericht nog een week uitgesteld wordt tot die vraag ook weer beantwoord is?
Laatst was er een bericht waar er over 750GB werd gesproken. Daar gaf ik aan dat downloadlimieten niet meer van deze tijd zijn, maar dat áls je er een hebt 750GB wel een redelijk begin is.

Maar 100GB per maand? Ik ben me absoluut bewust dat ik geen gemiddelde gebruiker ben maar dat download ik soms in 1 of 2 dagen. Dat kan écht niet meer.
Dan moet je dus 2 maanden wachten om Modern Warfare Warzone te downloaden. En dan kan je niks anders doen op het internet.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 30 oktober 2020 11:52]

En dan krijg je er nog een patch van 50GB overheen :')
Je en dat meer dan 1x per maand per game...
Ja, het is je toch niet meer voor te stellen dat je niet maar dan 3 TB aan data kunt down- en uploaden. Al bij gewoon gebruik met dagelijks Netflix et cetera, gamen en het downloaden van legale content kom je daar gemakkelijk aan in een week of 2. Als je dan nog meer download dan is het helemaal een lachertje. Ik kan me het bij ons in NL nog wel herinneren met een FUP maar met de huidige snelheden (500mbit of meer) en UHD videostreaming.... jeetje.
Voor 3TB kun je heeeel wat netflix kijken hoor

Een gemiddelde netflix verzet zo'n 3 à 5gb per film. Kun je met 3TB dus 600 à 1000 films kijken per maand. Ofwel 20 à 30 films per dag. Om nu te claimen dat dit "niet meer voor te stellen" is, is toch een beetje overdreven ...
Gezin, gemiddeld 4 personen. 5-6 kijkuur per persoon per dag. Is niet zo heel ongewoon.

Als er 1 van de 4 een paar uurtjes per dag op 4k kwaliteit youtube gaat kijken (kost nogal wat meer bandbreedte dan 4k netflix), dan gaat het heel erg hard met die 3tb per maand.

Als je dan ook 1 op de 4 hebt die spellen als CoD speelt en die 3tb is om te janken.
Twee persoons huishouden hier: gemiddeld 500GB maand inclusief ong. 2 uur Netflix/dag. Die 50GB is net voldoende voor een beetje kantoorwerk.
Tja Netflix... ik kijk films met fatsoenlijke bitrate, dan zit je voor een Blu-ray REMUX snel richting 40G qua filesize en voor 4K nog wel meer.
40G is nog 75 illegale films die je kan downloaden op een maand tijd met 3TB.

Ik vind gewoon "3TB is niet meer voor te stellen" een straffe uitspraak. Hoeveel percent van de mensen met internet toegang zou werken elke maand meer dan 3TB verzetten ? 0.01 % ?
je redeneert vanuit het gebruik door 1 persoon, maar stel je hebt een gezin 4 personen:

Dat zijn 4 smartphones/computers/laptops/tablets die:
 • werken vanuit huis / school vanuit huis, inclusief het downloaden en uploaden van video en geluid
 • Netflix/ Videoland / spotify/ Online TV / Youtube
 • Gamen (games downloaden, online gaming etc.)
3 TB is in een gezin nog maar 750GB per persoon en dat klinkt mij bizar weinig in de oren. Iemand een idee of je bij ziggo je verbruik in kan zien?
Voor de bomma is dat echt wel voldoende hoor
En voor bomma en bompa samen ?
Vooruit komende tijd geen kleinkinderen op bezoek dan moet het lukken :)
Naja je hebt genoeg ouderen die Netflix op hun Tablet bekijken, mijn ouders van 76 en 78 wel, niet elk oudje is a technisch, mijn moeder is opgeleid tot o.a. systeembeheerder en mijn vader heeft zelfstandig zijn tablet geïnstalleerd inclusief google car :D
Hier is dat zelfs voldoende voor mama, papa & 2 tieners.
Dit moet over Telenet gegaan zijn.
Ik heb een unlimited internet abo bij Telenet maar er geldt een fair use policy van 750GB.

Ik kwam daar vroeger altijd kort bij in de buurt maar nu ze hun definitie van dal -en piekuren gewijzigd hebben bij het begin van de Corona crisis, blijf ik verder verwijderd van deze limiet. ;-)
Gelukkig telenet business, eerst 3tb limiet sinds tijdje geen limiet mee.
Nu moet je als doorsnee consument wel al aardig wat doen om 3 tb te halen.
Nee hoor, bij Proximus' Internet Maxi was er vroeger een "limiet" van 750 GB waarna je gratis volumepacks moest aanvragen. Tegenwoordig wordt bij datzelfde abonnement na 3TB je internetsnelheid gecapt op 5Mbps, waarna je zo eenzelfde gratis volume-uitbreiding moet aanvragen (bron).
Idem. Ik zocht recent eens op wat mijn verbruik was (Ethereum 2.0 testnet verbruikt meer dan verwacht). Maar Telenet is wel heel onduidelijk over hun fair use policy. Op de telemeter-pagina was echt niet duidelijk aangegeven wat ik maximaal mag verbruiken.
https://imgur.com/KN9m9Pt

[Reactie gewijzigd door Redondo77 op 30 oktober 2020 16:28]

Bedankt! Dus tijdens de daluren onbeperkt veronderstel ik (want dat staat niet aangegeven).
Yep. Zo interpreteer ik het toch ook ;-)
Sommige games zijn al groter dan 100gb. Maar is inderdaad erg weinig
Ik kan me niet voorstellen dat gamers het absolute basis internet abonnement zullen nemen
Anoniem: 14842
@Kenhas30 oktober 2020 13:49
Hoezo niet? De snelheid van je internet abbo zegt in principe niets over de latency...
In Canada bij Bell en bij het Amerikaanse AT&T heb je volgens mij bij pakketten ook nog een data limiet. Ik vermoed dat wij in Nederland uitzondering zijn op de regel.

Bell
https://www.bell.ca/Bell_Internet/Internet_access (check Fibre internet voor light users)

AT&T
Plans: https://www.att.com/internet/internet-services/
Limit: https://www.att.com/suppo...speed-internet/KM1010099/
Zijn we ook. Hebben we allemaal te danken aan vrije open markt en veel concurrentie gedurende de jaren 90/begin 2000. Zelfs in de huidige duopolie blijft het zelfmoord om weer bandbreedte limieten op te leggen.

Met dank aan partijen zoals XS4ALL.

[Reactie gewijzigd door batjes op 30 oktober 2020 13:58]

Anoniem: 1463186
@ApexAlpha30 oktober 2020 12:29
100 is inderdaad niet veel, ik denk echter dat je wel overschat hoeveel de gemiddelde gebruiker gebruikt.

Ik heb eens even gekeken op mijn laptop, en ik heb in de afgelopen 30 dagen 115GB gebruikt. Daarbij heb ik vrijwel iedere dag de hele dag op Zoom gezeten en savonds vaak nog Youtube en Netflix gekeken of een spelletje gespeeld via Geforce Now of Stadia (maar niet heel veel).
Als je dat laatste niet doet, dus wat veel mensen niet doen, kom je zeker als eenpersoons huishouden niet heel snel aan 100GB per maand hoor.

Mee eens dat het weinig is, maar het is dus ook geen abonnement bedoelt voor mensen die iedere dag hun filmbibliotheek willen bijhouden via torrents.
Er zijn zat momenten dat ik 100GB in een uur download, denk aan grote games (COD updates van 50GB..) of bijvoorbeeld werk gerelateerde zaken. Een beetje 3D scan van een gebouw is zo 30 - 60GB, met thuiswerken downloaden die mensen deze bestanden.

Zo ga je in een roef en een zucht door je limieten heen lijkt me.
So? Duidelijk geen abbonnement voor jou?

"deze auto kan maar 80 km/uur pff ik rij geregeld 120 wat voor brol is dat"
woops 2 tb per maand :X
De Belgische isp stelt ook 10GB extra mobiele data ter beschikking aan personeel in de gezondheidszorg en biedt een maand lang korting aan café- en restauranthouders op producten die ze niet gebruiken omdat ze noodgedwongen gesloten zijn.
Een mooi gebaar als je het mij vraagt. Hoop dat er nog meer bedrijven willen volgen, waar mogelijk is, om deze doelgroepen een extraatje te geven of ze te ontlasten bij dergelijke zaken.

Het zou veel bedrijven sieren om in deze tijden wat minder aan de winsten te denken en wat meer aan de maatschappij. Daarmee wil ik niet zeggen dat bedrijven gelijk hun winsten moeten vergeten, maar ik krijg toch altijd wel kippenvel als ik lees dat sommige bedrijven door de coronacrisis sterk profiteren (bijv: grote online webshops). Zij krijgen een grote kans om extra geld te kunnen binnen harken, waarbij de horeca bijv. juist die kans wordt ontnomen.

Dit geldt ook voor de zorg. Een heel groot aantal kan "veilig" thuiswerken (alhoewel het psychologisch effect ook echt niet onderschat moet worden) waar in de zorgsector het personeel dagelijks groot risico lopen.

[Reactie gewijzigd door Dhr.Maassen op 30 oktober 2020 11:59]

T-Mobile Nederland stelde in mei (?) al gratis simkaarten ter beschikking van studenten en scholieren. Daarop stond een beltegoed + 50GB data en deze waren een maand geldig. T-Mobile heeft spontaan deze kaarten nog minstens een maand verlengd met nog eens 50GB data extra.

Om eerlijk te zijn vind ik het late aanbod van 10GB van Proximus daarmee vergeleken nogal karig.
Ik vind download limieten op vaste aansluitingen niet meer van deze tijd. Vanuit de isp goed te begrijpen. Vanuit consumenten gezien niet. De prijzen in België zijn niet zoveel anders dan in Nederland. Maar je beperkt je bevolking wel meer. En dan voornamelijk de innovaties die meer en meer data verbruiken. 3 TB per maand haal ik snel. Omdat ik mijn spellen veel herinstallereer per maand, daar ik maar een beperkte SSD heb en een grote steam library. Daarnaast heb ik 3 verschillende streaming diensten en de familie die de hele dag streamen. Mijn hobby video bewerken is ook data intensief.
bij die 3 TB kan je steeds onbeperkt gratis paketten van 300 GB extra activeren
Waarom hebben de Belgen nog datalimieten dat is zwaar achterhaald, ik kan mij in beginfase van ADSL nog datalimieten herinneren maar dat werd vrij snel afgeschaft.
Omdat er twee partijen zijn die de markt bepalen in Vlaanderen. Gewoon omdat het kan.

In Wallonië hanteert Voo (de Waalse tegenhanger van Telenet) al jaren geen datalimieten meer.

[Reactie gewijzigd door bossom op 31 oktober 2020 00:20]

Vervelend voor al het winkel personeel!!
Maar data limits.... wat vreselijk ouderwets.
Telenet business 1Gbps heeft geen Data limiet.
jaa zakelijk, daar betaal je dan ook voor als bedrijf denk ik :P
Maar consumenten lijnen met data limiet is ook wel passe om eerlijk te zijn toch, zeker gezien alles tegenwoordig online plaats vind.
download limieten zijn zowiezo bizar..
Nouja, data versturen is domweg niet gratis. De prijs per maand is gebaseerd op een gemiddeld verbruik. Het is nogal krom wanneer een paar gebruikers excessief data verbruiken. Tegelijkertijd is 100GB/mnd gewoonweg niet zo duur meer om dat te verantwoorden, en zijn er gewone consumenten-situaties te bedenken waarbij dat niet genoeg is (PS4 game downloaden).

En blijkbaar kan het ook zonder problemen, want als de verwachting is dat het loslaten van limieten Proximus serieus geld zou kosten zouden ze het ook niet doen.
Voor elektra betaal ik ook een vast bedrag om die aansluiting te gebruiken, ongeacht hoeveelheid. Water idem dito, riool, op de weg.

Waarom zou dit voor internet anders moeten zijn?

Overigens kost bandbreedte onze Nederlandse providers bar weinig. De DSL providers betalen gewoon een vast bedrag voor de lijn (cq gebruikte techniek). Ongeacht hoeveelheid bandbreedte die een eindgebruiker opstookt. De kosten worden opgevangen d.m.v. overboeken.
Je betaalt een bedrag voor je aansluiting, afhankelijke van je verbruik. Wil je 3x25A stroom betaal je €20/mnd, wil je meer kunnen verbruiken 3x35A betaal je ineens €70/mnd.
Met daar bovenop je kilowatts daadwerkelijk gebruik.
Ik denk dat er wat practische en privacy bezwaren zijn om van iedere internetgebruiker z'n daadwerkelijke verbruik bij te houden en daar een prijs aan te hangen.
Dat is met internet toch niet anders? Gebruik je weinig bandbreedte, is een 20mb abo voldoende. Gebruik je wat meer, 100, grootgebruiker, 1gb.

Ik betaal daarbuiten ook voor de hoeveelheid internet die ik consumeer. Hetzij via betaalde diensten, hetzij via mijn privacy.

Het geld van de aansluiting gaat naar een andere partij dan het geld wat ik uitgeef aan het consumeren.

Ik zie het verschil niet :)

[Reactie gewijzigd door batjes op 30 oktober 2020 14:56]

Mijn Mobiel internet abo van KPN heeft 100 GB en die 100 kan ik in de hele EU gebruiken voor €35,- staat niet echt in verhouding...
100 gb in heel de eu gebruiken. https://shop.kpn.com/mobiel/sim-only/
bij unlimited data lees ik toch echt dit: Unlimited data geldt in NL, in de EU heb je 25 GB /mnd
Abbo's van 2019 vallen daar niet onder...en ik ben ook niet unlimited...

[Reactie gewijzigd door Marcel3X op 30 oktober 2020 12:47]

100 gb in heel de eu gebruiken. https://shop.kpn.com/mobiel/sim-only/
bij unlimited data lees ik toch echt dit: Unlimited data geldt in NL, in de EU heb je 25 GB /mnd
Dat is de vorige structuur, die waren nog één op één
Sinds begin dit jaar met de 'hussel' is het unlimited die 25GB buitenland.
Ook kan je max 25GB delen met huisgenoten ( voorheen had ik een 50GB bundel, dus veel meer kon ook niet ;) )
Ach het gaat over België. De infrastructuur daar is dramatisch slecht dus het is niet vreemd dat zoiets als data limieten nog bestaat. In Nederland is daar al 20+ jaar niet echt sprake meer van.
De infrastructuur is er juist in vele gebieden veel beter.
Daar waar je in NL alleen kabelinternet binnen een bebouwde kom hebt kom je telenet ook gewoon in veel buitengebieden tegen. Dus ja zelfs als boer kun je telenet krijgen snelle verbinding.
Proximus is dan weer een ramp qua snelheid zeker in buitengebieden.
Dat de infrastructuur vaak bovengronds loopt is ook weer een feit, zelf ik steden van gevel tot gevel.
Maar qua snelheid valt het op zich redelijk goed mee.
Probleem is eerder in vlaanderen het doupolie met proximus/telenet.
Overheid si grootaandeelhouder van proximus is.
De telecom waakhond die een schoothond is met veel oud werknemers van proximus en telenet en jawel politici bij bijbaantjes bij dit soort bedrijven hebben.
Dat alles is eerder het grootste probleem dat prijzen nog hoger liggen en er weinig concurrentie is.
Zelfde probleem als hier met KPN ;-). Het aanleggen van een kabel netwerk is volgens mij vele male duurzamer dan de draadloze netwerken.

Het koper net werkt is basis al 30 jaar ofzo hetzelfde. Elke 4 jaar moeten ze antennes vervangen. Nu is dat wel centraal dus ik weet niet in hoeverre dat iets uit maakt.

Grappig is in Nederland dat de kleine glasvezelboeren vaak wel het buitengebied deken waar KPN vaak alleen het veel rendabele centrum kiest.

Wat dan weer vreemd is dat ik voor 35 euro per maand gigabit internet heb. Waar KPN veel groter kan inkopen, veel goedkoper heeft aangelegd, zowel het abbo als de lijn heeft, toch nog (veel) duurder is.
Niet akkoord, infrastructuur is prima hier.
Vrijwel het hele land is voorzien van kabel en snelheden van 400mbps zijn doorgaans overal verkrijgbaar.

Het abo met limiet van 100 GB is een prijslokker van Telenet, niemand neemt dat.

Bij Telenet, Proximus heb je alleen die 750 GB ergens in de kleine lettertjes, maar het wordt helemaal niet gehandhaafd bij mijn weten.

Wat mij betreft wordt dit alleen vermeld om te vermijden dat mensen een bedrijf hebben met 20 kantoormedewerkers en dan een consumentenverbinding nemen en betalen, en daar dan een hoop servers aan hangen.
Ach het gaat over België. De infrastructuur daar is dramatisch slecht dus het is niet vreemd dat zoiets als data limieten nog bestaat. In Nederland is daar al 20+ jaar niet echt sprake meer van.
Ik denk dat je toch een vreemd beeld van onze zuiderburen hebt.

Belgie had eerder pre-paid mobiel dan 'wij'
Ook glas en DSL / Kabel zijn veel sneller en breder uitgerold dan hier
Telenet is grotendeels in handen van intercommunales (dus gemeenten), en Proximus in handen van de staat grotendeels.

andere aanbieders moeten kabel huren bij een van deze twee (zij het telefoon of TV kabel). "Vrije" markt dus... met veel beperkingen voor de vrijere spelers.

Infrastructuur is wel goed in België, zelf landelijk (ik heb bijvoorbeeld 85mbps/20mbps) voor een vrij gewoon abonnement. Ik had hier graag wat onderbouwing van je argumentatie. Heb je een histograam van de effectieve snelheden in Nederland, en België? Zodat we wat beter kunnen zien hoeveel nog een trage verbinding hebben.

Dit artikel zegt bijvoorbeeld dat BE beter dan NL doen sinds 2018: https://www.hln.be/ihln/b...internetsnelheid~a1a00226

Datalimieten zijn ook al voor een groot deel weg (of iets als 3TB), enkel bij de allergoedkoopste abonnement zijn er nog.

Nuja handnekkige vooroordelen over België blijven lang leven blijkbaar.
Mij lijkt het niet meer dan logisch dat grootgebruikers meer betalen? Dat sommige limieten laag zijn en de prijzen soms niet in verhouding, is een ander verhaal.
Dit is zo 1999.

Welke bejaarde heeft er nu nog data limieten (totaal verbruik dus) op zijn vaste internet?

1 dagje Youtube of spelletje downloaden /updaten en je bent 50-100gb verder....
Nu zijn er maar 2 providers in België dus misschien dat het een kwestie van slikken of niks is.
Proximus, Telenet, Voo, Scarlet, EDPnet, TV Vlaanderen, Destiny, Orange etc etc. Rare definitie van "2" heb jij...
En nu de verdeling in marktaandeel, gokje vlaanderen proximus & telenet 90% ?
Maakt het wat uit? Het aanbod is er, de mensen weten de weg er blijkbaar niet naar te vinden of zijn tevreden bij hun huidige provider. Mensen die blijven zagen en geen alternatieven opzoeken, wat kan de markt daar aan doen? Overigens kan Telenet nooit een dergelijk marktaandeel hebben aangezien ze niet leveren in het grootste gedeelte van Wallonië.
Maar zijn dat echt allemaal vaste providers of zijn dat Virtuele providers op 2 vaste netwerken die dus niks anders kunnen dan de download limieten die het netwerk stelt doorgeven?
EDPnet levert onbeperkt DSL zonder datalimiet, Proximus doet dat zelf niet (hoewel de 3TB met gratis blokken van 750GB in de praktijk weinig problemen geeft). Zij betalen een wholesale tarief aan Proximus maar regelen de rest zelf, de datalimiet is geen onderdeel daarvan. En dat is slechts een voorbeeld van een provider, zo zijn er nog.
Edpnet doet dit niet, Orange zal andere afspraken hebben met Telenet waardoor die wel downloadlimiet moeten hebben omdat telenet anders teveel klanten zou verliezen?
De opmerking van OP was heel kort door de bocht, maar de nuance is dat het netwerk enkel in handen is van 3 spelers (eigenlijk 2, afhankelijk of je in Vlaanderen/Wallonië woont):
 • Proximus (nationaal): het type kabel voor ADSL/VDSL, de naam ontglipt me even :)
 • Telenet (Vlaanderen): coax kabels
 • Voo (Wallonië): coax kabels
Ik ben niet zeker hoe het tegenwoordig staat met de regels, maar vroeger was het zo dat enkel Proximus concurrenten moest laten gebruikmaken van haar netwerk. Dus die concurrenten hebben helaas niet veel ruimte om een significant beter aanbod te leveren dan Proximus zelf.

[Reactie gewijzigd door HuRRaCaNe op 30 oktober 2020 12:32]

De techniek is wat het is. De vraag is wat je verstaat onder "aanbod". Het aanbod van VVDSL is afhankelijk van de afstand tot de kast op straat 100/30 met een bbox of bepaalde Fritzbox modems. Wat je verder aanbiedt aan VoIP, tv, poorten, e-maildiensten, cloud, tarieven etc is volledig te bepalen aan de provider, het enige dat Proximus levert is een poortje in de kast op straat en de kabel naar de klant toe. Dus ja, daar valt zeker op te concurreren.

En het staat eenieder vrij een netwerk aan te leggen, Fluvius is daar bijvoorbeeld al mee bezig op sommige plaatsen en verschillende providers bieden er hun diensten op aan.
Dat kopt, het enige dat Proximus levert is de infrastructuur, en daarbij horen natuurlijk de contracten en prijzen voor data die de kleinere spelers moeten betalen.
Scarlet is een dochteronderneming van Proximus, Destiny is enkel B2B, VOO is niet overal te krijgen, ...

Maar het zijn er inderdaad wel meer dan 2 al maken de meesten sowieso toch gebruik van het netwerk van Telenet of Proximus.
Voo is niet overal te krijgen, Telenet ook niet. Ik noem zo maar een rits providers en het is een vrije markt. Blijkbaar niet interessant genoeg voor veel partijen, de vraag is aan wie het dan ligt.
Nou, houd je vast. Wij hadden rond 2008, toen ik begon met geneeskunde studeren aan de KU Leuven, een limiet van 2 gigabyte. Deze hoeveelheid werd met 2% (40,48mb) per dag aangevuld....
Geloof dat het in 2013~2014 eindelijk eens werd verhoogd naar een limiet van 10gb.

Those were the dark days.... :+
Wow, ik heb dan nooit een limiet gehad, maar toch nog in 2008?
2gb?
Dat was mobiel al niet heel veel.
dus als je een pakket hebt bijvoorbeeld van 300/30 is dat nu ''onbeperkte-snelheid''/30 ? en dus dan die datacaps?
Ik lees niks over een snelheidlimiet die veranderd, alleen de totale hoeveelheid data.
Het gaat om hoeveelheid, niet om snelheid.
Downloadlimieten bestonden nog? Mijn god wat achterhaald.
Die formule kost 27,5 per maand (zonder promoties), wat krijg je daar in Nederland voor (zonder promoties)?
Ik heb even opgezocht, maar vind:
KPN begint vanaf 42,5/maand
Xs4all begint vanaf 47/maand
Tele2 begint vanaf 26/maand, maar dan heb je FUP + half zo snel als Proximus.

Ik heb ook liever limietloos, dus ik betaal 35/maand. Maar ik ken genoeg mensen voor wie 100gb genoeg zou zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee