CodeSandbox-ide van Twentse studenten krijgt investering van 10,8 miljoen euro

De Zweedse investeerder EQT Ventures en andere investeerders steken 10,8 miljoen euro in CodeSandbox, een online integrated development environment die is gemaakt door twee studenten van de Universiteit Twente.

CodeSandbox gaat de investering van 10,8 miljoen euro gebruiken om zijn ontwikkelplatform uit te breiden en het bedrijf neemt daarvoor nieuwe mensen aan. CodeSandbox bestaat drie jaar en is opgericht door twee studenten van de Universiteit Twente, die vorig jaar al een investering van 2,4 miljoen euro ontvingen.

CodeSandbox is een online ide gericht op snelle webdevelopment. De omgeving moet het vooral makkelijker maken voor verschillende ontwikkel-, ontwerp-, test- en productteams om samen op afstand te werken aan webprojecten. Gebruik van de basisversie is gratis, voor uitgebreide functionaliteit is er een abonnement voor 12 dollar per maand.

Volgens CodeSandbox gebruiken twee miljoen ontwikkelaars de dienst elke maand, waaronder organisaties als Shopify, Atlassian en Stripe. Inmiddels zouden er meer dan tien miljoen 'sandboxes' aangemaakt zijn voor webprojecten.

CodeSandbox

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-10-2020 • 11:48

60

Submitter: GEi

Reacties (60)

60
58
27
3
0
17
Wijzig sortering
Kan iemand aan iemand met geen ervaring in webdevelopment uitleggen wat deze software concreet doet?
Vergelijk het met Word vs bijv google docs
- Oh, ik wil een documentje met iemand maken!
- Ik installeer word, de ander installeert word.
- Ik type wat en stuur het via de mail op.
- Oeps hij mist dat ene font wat ik heb gebruikt.
- Oeps de ander gebruikte stiekem LibreOffice en de opmaak is het nu net niet
- Oeps, we hebben tegelijk een wijziging gemaakt en moeten het bestand mergen
- Oeps we hebben tegelijk hetzelfde hoofdstukje getypt.

VS
- we openen allebij docs.google.com
- we zien elkaar regels typen en kunnen makkelijk communiceren wat we aan het doen zijn.
- we zijn wel iets gelimiteerd in mogelijkheden ivm de desktop versie

Dit is de google docs voor coden
Maar ik neem aan dat je wel in je eigen snapshot van het project werkt? Code changes moeten atomair zijn, je kan een project niet runnen terwijl iemand nog zijn change aan het implementeren is.
Als ik dit lees zie ik inderdaad niet hoe did beter moet zijn dan het gebruik van GIT.
Veel lagere instapdrempel misschien? :)
In essentie heb je het netjes en simpel uitgelegd, maar je mist nog wel een belangrijke factor.

Het gaat hier om 'fast development', 'prototyping' of 'scribbles'. Als developer wil je soms een idee uitproberen maar niet met de codebase aan de slag moeten waarin je doorgaans werkt, of kijken hoe iets in een ander framework kan.

Hiervoor kun je dit soort sandboxes gebruiken, waarin er meerdere projecten als scaffold voor je klaar zijn. Dit bespaart je een project en/of omgeving opzetten (kost vaak veel tijd) en zo kan je dus snel wat uitproberen. Je begint dus met een kaal project, puur om wat te proberen, niet om hierin je project te bouwen. Je haalt hier je bestaande project ook niet naartoe.

Het grote voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld 'Codepen' is dat je kan samenwerken op deze sandbox.
Word 2016 (Offline) vs Word Online (Office 365) had een logischere vergelijking geweest, maar verder niets op aan te merken.
Beetje offtopic, het is een duidelijke vergelijking maar inhoudelijk helemaal incorrect ;). Gooi een Word document in OneDrive, en deel de link. Je kan dan met z'n alle dan tegelijk werken in de desktop Word applicatie, net als Google Docs. Hiervoor heb je niet eens een M365 abonnement voor nodig. Een retail versie van Office en een Microsoft account t.b.v. OneDrive volstaat al.
En hoe gaat dat verder dan.. Wordt dit niet een beetje lastig later wijziging terug te vinden ivm version control?
Ligt aan hoe de server die de file host exact is ingeregeld, dat weet ik van google docs niet.

Sharepoint / OneDrive omgevingen echter kan je vaak zelf de nodige instellingen naar eigen gebruik inrichten en bieden ook die multi-user edit voordelen.
Als je nog in 2016 zou leven, dan zou je verhaal kloppen.

Samenwerken in word in combinatie met OneDrive/Sharepoint/Teams gaat perfect. :)
De laatste keer dat ik met meerdere mensen in 1 word documentje zat te typen in 365 ging dat toch nog wel redelijk regelmatig fout/desynced. Heb het idee dat dat bij Google Docs echt een stuk beter in elkaar zit.
Ik implementeer dagelijks beide oplossingen en kan garanderen dat samenwerken in Google vele malen beter en simpeler (wat nog belangrijker is) werkt. Sharepoint heeft hier niet veel mee te maken, dat is alleen de locatie waar je data opslaat (maar wat vereist is om samen te kunnen werken in Word). Je kunt een Word document al om zeep helpen door simpelweg deze te openen in Word Online terwijl de andere persoon in Word op de desktop werkt.
Dat klinkt meer als een support-nachtmerrie dan écht handig.
Precies dit dacht ik ook haha. 😅
Geen installatie / configuratie meer nodig om aan de slag te gaan. Dat kan heel nuttig zijn als je bijvoorbeeld bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat. Simpelweg inloggen op hun "code sandbox" en je kunt gelijk beginnen met programmeren en code committen/pushen :) daarnaast is het in tijden van thuiswerken ook erg nuttig dat je live samen kunt werken in zon sandbox. Een beetje als Google Docs maar dan voor development ipv documentatie.
Dus was Microsoft ook al heeft met hun Visual Studio (online)..
Je hoort mij zeker niet zeggen dat dit de enige oplossing hiervoor is. Ik heb in het verleden ook andere concurrenten kort gebruikt.
Is een ontwikkelomgeving, dus een code editor + integratie voor versiebeheer en de tool zorgt ervoor dat je gemakkelijk code examples kunt doorsturen naar iemand(bv ideetjes en concepten).
Werkt dit dan zonder cms zoals git of subversion?
Ik snap niet echt hoe deze online tool het makkelijker maakt voor verschillende teams om samen te werken tegenover een andere IDE icm Git.
Waarschijnlijk omdat je niets lokaal hoeft te installeren. Dat is toch vaak het doel van zulke ide's GITPOD is er ook een.Cloud ide houd alles online en werk gewoon normaal met git. Geen installatie, niets.
Maar ze zijn ook allemaal erg barebones, je wilt toch wel wat extensies die de ervaring verbeteren? Zo'n online tool is gewoon erg beperkt in bruikbaarheid en ik heb ook niet het idee dat je hier echt serieuze dingen mee gaat maken.
Klopt helemaal. Maar als je "ff snel" een demo wilt laten zien aan iemand aan de andere kant van de wereld (of die thuis werkt) kan je het snel en duidelijk opspinnen. Of als je een niet al te grote app wilt bekijken of aanpassen kan je dat hiermee gemakkelijk door de git integratie en dergelijke.

Heerlijke tool om ook te gebruiken in een juiste workflow, deze online editors.
Ik gebruik ook gewoon lokale installaties. Vooral visual studio wat ik persoonlijk prettiger vind dan code. Maar ieder zijn voorkeuren. Ik heb even gitpod geprobeerd en voor een standaard c/c++ workflow was het bruikbaar.

Tha_eraser snapte niet hoe een online ide dingen makkelijker kon maken. Daar gaf ik antwoord op. Ik ga absoluut niemand overtuigen dat online ide een goed ide is. Maar voor sommige situaties kan het heel nuttig zijn. Ik zie zeker geen reden dat je er niet serieuze dingen in kunt maken. Als mensen dat met dingen als VI of emacs kunnen kan het zeker met een webide.

Online ide's zijn ook weer een ramp als je voor je ontwikkeling hardware nodig hebt. Bijvoorbeeld een chip programmer. Dan moet je in het beste geval allerlei websocket proxies installeren. In het ergste geval werkt het gewoon niet.
Het lijkt erop dat ze github integratie aanbieden voor source control. Daarnaast is pair-programming dus mogelijk zonder dat je allebei naar hetzelfde 'fysieke' scherm moet kijken. Beter nog, je hebt allebei een toetsenbord en muis tot je beschikking.

-- edit, peer programming -> pair programming

[Reactie gewijzigd door stekeblind op 30 juli 2024 11:18]

Ik denk dat je Pair programming bedoeld, uiteraard doe je wel aan peer reviews ;)
oh, stom van me, maar inderdaad!
peer-programming
Ah op die manier. Bedankt!
Pair-programmen zonder naar hetzelfde scherm te kijken en je eigen muis en toetsenbord? :+

Zonder gekkigheid, denk ik dat pair-programming wel goed kan werken met een tool zoals dit. Maar daarnaast deel je natuurlijk nog steeds je scherm (ook remote) zodat je ook naar andere programmas kan kijken zoals terminals, issue-trackers, dashboards noem het maar op.

Ik pair-program dagelijks via Slack en kan me voorstellen dat een tool zoals dit handig kan zijn om dingen aan te wijzen of om kleine voorbeeldjes te typen om snel even wat duidelijk te maken. Daarnaast is het natuurlijk ook een valkuil dat je constant van driver/observer gaat wisselen of zelfs volledig wordt overgenomen.

Tot nu toe volstaat het potloodje om op het scherm te tekenen in Slack ook prima.

Zelfs zou ik eerder gaan voor een oplossing als https://visualstudio.microsoft.com/services/live-share/
Dat zijn goede punten die je aandraagt. Ik had er niet aan gedacht dat die driver/observer rollen natuurlijk belangrijk zijn. Op een gegeven moment zit je in heel ander bestand te werken dan de ander en ben je niet meer aan het pair-programmen.
Tja, dat is toch ook al redelijk lang mogelijk met bv Visual Studio, zelfs dat je gewoon kunt typen..
Online IDE is niets nieuws, kijk dus maar naar Visual Studio Online..
Git is geen cms.
Hij bedoelt scm denk ik (source control management)
Excuus, ik bedoel inderdaad scm
Ik denk dat het een middel is om veel obstakels te ontwijken die bij samenwerken vaak voor komen. Bijvoorbeeld: Dev 1 gebruikt Mac, Dev 2 Windows. De mac gebruiker heeft geen Internet Explorer beschikbaar om te testen. De Windows gebruiker heeft geen Safari om te testen. De webserver op de Mac doet iets anders dan de webserver op de Windows PC. De ontwikkel-omgeving op de Windows PC geeft andere opties en mogelijkheden dan de ontwikkel-omgeving op de Mac. Het delen van code-stijlen is niet mogelijk tussen de Mac en Windows IDE. De Mac gebruiker wil op een dev-server inloggen met zijn favoriete tool. De Windows gebruiker wil dit ook maar dit kan niet tegelijk. Dat soort fratsen. Het is allemaal goed te overkomen maar het zorgt voor extra barrières en inefficiëntie. En dat is wat deze website (denk ik) probeert weg te nemen.
Volgens mij haal je een aantal dingen door elkaar. De non-server-edities van Windows en Mac hebben geen webserver. Om die pijn weg te nemen heb je Docker. Wanneer je allebei dezelfde image pakt is er geen verschil.

Volgens mij voorziet deze tool ook niet in webhosting. De browsertests neem je hier ook niet mee weg. Je moet nog steeds weten hoe het er in Chrome, Safari, Firefox, etc. Uit ziet.
Ik neem aan dat je VCS (Version Control System) ipv CMS (Content Management System) bedoeld. Bijvoorbeeld Wordpress of Joomla zijn een CMS.
Is dit hetzelfde idee als GitHub/Visual Studio Codespaces?

https://github.com/features/codespaces
Jep, en net zoals codespaces is het gebaseerd op VSCode zo te zien.

[Reactie gewijzigd door Cebby op 30 juli 2024 11:18]

Sterker nog. Er staan nog overal referenties naar VS Code. Wat juridsch nogal glad ijs is want VS Code is een handelsmerk van Microsoft en je mag die naam, of hun backend services, niet gebruiken tenzij je de officiële versie van VS Code gebruikt.

Daarom ook dat de open source fork, VS Codium heet en niet gebundeld komt met de VS Code Marketplace:
https://vscodium.com/

Lijkt me dat ze nog even wat trademarks moeten weschaven ;)

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 30 juli 2024 11:18]

Dat is niet juist. Wanneer er sprake is van een copyright dien je toestemming te hebben voor het gebruik van het merk dan wel de broncode. Vaak is het dan ook zo dat wanneer je gebruik maakt van de broncode je dan ook nog eens aan bronvermelding moet doen. In dit geval gaat het om de MIT license (klik maar eens op de link van de post waar je op reageert) en daarin staat toch zeer duidelijk het volgende:
The above copyright notice and this permission notice shall be included in all
copies or substantial portions of the Software.
Die referenties staan er in omdat dit moet van de licentie. Zouden ze het weghalen dan voldoen ze niet meer aan de licentie en kan er juridisch tegen ze worden opgetreden.

Wat VS Codium doet is hetzelfde als wat Microsoft doet: ze gebruiken de broncode van Code - OSS (de officiële naam voor de open source broncode van VS Code die je op Github vindt) om daar een eigen versie van te bouwen. Ik denk dat de keuze om geen gebruik te maken van de marketplace eerder hun eigen keuze is die in lijn staat met het idee dat ze geen verbintenis met Microsoft willen hebben vanwege het hele "phone home" gedoe. Er zijn inmiddels meerdere projecten die van "Code - OSS" (zoals de open source broncode van VS Code officieel heet) gebruik maakt. Ze schieten als paddestoelen uit de grond.

En tot slot: er kan hier ook gewoon sprake zijn van een samenwerking met Microsoft. Dan is het niet onwaarschijnlijk dat ze meer mogen en kunnen dan wat de MIT license toestaat.

[Reactie gewijzigd door ppl op 30 juli 2024 11:18]

In je eerste punt haal je auteursrecht en handelsmerkenrecht door elkaar. De Code waarom auteursrecht rust is beschikbaar onder de MIT license. de Naam en het beeldmerk van VS Code is All rights reserved. Als je de code goed bekijkt, of de kritiekpunten van VS Codium doorleest, dan zie je ook dat deze beeld en handelsmerken niet onderdeel zijn van de repository.

Hier uitleg over hoe Microsoft wilt dat jij hun beeld- en handelsmerk gebruikt:
https://www.microsoft.com.../trademarks/usage/general

Het belangrijkste punt zit hem natuurlijk vooral in het verschil tussen 'attributie' en 'inbreuk'. CodeSandbox mag niet de indruk wekken dat ze VS Code of VS Code gerelateerd zijn, maar ze moeten inderdaad wel aangeven dat ze gebasseerd zijn op VS Code.
Ik denk dat de keuze om geen gebruik te maken van de marketplace eerder hun eigen keuze is die in lijn staat met het idee dat ze geen verbintenis met Microsoft willen hebben vanwege het hele "phone home" gedoe.
VS Code Marketplace Terms of Use:
https://aka.ms/vsmarketplace-ToU
1.b
b.
Visual Studio Products and Services. Your right to use any underlying Visual Studio Products
and Services will be governed by the agreement under which you purchased such products or services,
and will be subject to the payment of fees for such products or services, where applicable. Marketplace
Offerings are intended for use only with Visual Studio Products and Services and you may only install
and use Marketplace Offerings with Visual Studio Products and Services.
In je eerste punt haal je auteursrecht en handelsmerkenrecht door elkaar.
Ten eerste haal jij nu Nederland en de USA door elkaar, in de USA werkt dit iets anders. Ten tweede haal ik die 2 rechten niet door elkaar want ik heb het doelbewust bij elkaar geveegd. Het uitgangspunt is namelijk voor beiden hetzelfde in zowel de USA als in Nederland: je mag er pas iets mee wanneer je toestemming van de rechthebbende hebt verkregen.
De Code waarom auteursrecht rust is beschikbaar onder de MIT license. de Naam en het beeldmerk van VS Code is All rights reserved. Als je de code goed bekijkt, of de kritiekpunten van VS Codium doorleest, dan zie je ook dat deze beeld en handelsmerken niet onderdeel zijn van de repository.
Dan heb je het punt niet begrepen. Dit betrof het stukje waarin je het had over de vele referenties in de code naar Visual Studio Code. Zoals je in de MIT license hebt kunnen lezen (het is het stukje wat ik heb geciteerd) is dat omdat dit een verplichting is van de MIT license. Als ze dat weghalen dan voldoen ze niet meer aan de license, hebben ze geen toestemming van de rechthebbende meer en hebben ze een juridisch probleem. Het is dus exact het tegenovergestelde van wat jij impliceerde: het is het weghalen waarmee ze zich juridisch op glad ijs zouden bevinden, niet het laten staan.
...maar ze moeten inderdaad wel aangeven dat ze gebasseerd zijn op VS Code.
Exact de reden waarom er overal referenties naar Microsoft en Visual Studio Code zijn te vinden ;)
VS Code Marketplace Terms of Use:
https://aka.ms/vsmarketplace-ToU
Dit is uit de documentatie van VS Codium: https://github.com/VSCodi...md#extensions-marketplace
Daarbij verwijzen ze naar dit artikel van Gitpod.io die eigenaar is van de marketplace waar ze gebruik van maken: https://www.gitpod.io/blog/open-vsx/
In addition to providing a publicly hosted, vendor-neutral extension registry, we also make the code available as open-source. This way everyone can install their own registry and use it, e.g. inside a company network. As a result, you are not forced to publish proprietary extensions to a public marketplace, but maintain precise control over their availability.
Iets wat natuurlijk veel beter aansluit op de ideologie van VS Codium en waar ik ook op doelde. Juist dit is hetgeen wat er nu voor zorgt dat we zoveel van die alternatieven hebben en iets als CodeSandbox kan bestaan.
Exact de reden waarom er overal referenties naar Microsoft en Visual Studio Code zijn te vinden
Het belangrijkste punt zit hem natuurlijk vooral in het verschil tussen 'attributie' en 'inbreuk'. CodeSandbox mag niet de indruk wekken dat ze VS Code of VS Code gerelateerd zijn, maar ze moeten inderdaad wel aangeven dat ze gebasseerd zijn op VS Code.

Door overal VS Code te laten staan, doen ze meer dan 'attributie' geven. Goede attributie is een about pagina. Zie Firefox (about:license) of Chrome (chrome://credits/). Attributie geef je op een heldere manier, niet door hier en daar KHTML of NETSCAPE te laten staan. Zeker op plekken zoals de extensions-pagina verzaakt CodeSandbox in het helder onderscheiden van attributie en het willekeurig gebruik van handelsmerken.
Van hun eigen website: "Powered by VS Code"

Om je twee kliks te sparen: https://codesandbox.io/ide :)
Zie ook Eclipse Theia
https://theia-ide.org/

Theia is de online tegenhanger van VS Codespaces. Ook maakt het gebruik van Open VSX Registry, wat een tegenhanger is van de VS Code Marketplace, maar welke niet ge-vendor-locked is aan Microsoft

https://open-vsx.org/
De omgeving moet het vooral makkelijker maken voor verschillende ontwikkel-, ontwerp-, test- en productteams om samen op afstand te werken aan webprojecten.
Misschien geen slechte tijd om hier nu in te investeren.
Goed idee, misschien heeft EQT Ventures wel interesse
Gebruik het vaak om snel ideeën uit te wisselen met andere developers
Anoniem: 710428 30 oktober 2020 13:32
Waarom bestond zoiets niet al 10 jaar geleden....
https://stackblitz.com doet dat al 2 jaar of zo ? vaak gebruikt, werkt goed. ook monaco-based
Ik vind het een super idee, wel heb ik bij dit soort ontwikkelingen altijd wel van wat zijn de risico's als je dit online zo gebruik. Als je belangrijke code schrijft zou je dit willen afschermen in je eigen repository lijkt mij.
Fantastische tool - rapid webdevelopment zoals het zou moeten zijn.
Een heel tevreden klant uit BE.
Voor degene die het nog niet wisten, de studenten zijn afkomstig uit Assen. Leuk artikel van DVHN.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.