Delta Fiber wil kwart van Nederland voorzien van glasvezel

Delta Fiber breidt zijn glasvezelnetwerk de komende jaren uit. Tegen 2025 wil het in een kwart van Nederland glasvezelinternet kunnen aanbieden, waarmee zo'n twee miljoen woningen en bedrijven aangesloten moeten zijn.

Delta FiberBij die uitbreiding naar twee miljoen glasvezelaansluitingen richt Delta Fiber zich met name op kleine dorpen en steden, meldt Marco Visser, directeur van Delta Fiber. Dit jaar hoopt de provider tot een miljoen glasvezelaansluitingen te komen. Het bedrijf legt ongeveer twintigduizend nieuwe aansluitingen per maand aan.

Voor de uitbreidingsplannen heeft Delta Fiber een investeringsbedrag van 1,45 miljard euro toegezegd gekregen, van onder andere ABN Amro, ING en Deutsche Bank. Dat bedrag kan met nog eens 600 miljoen euro uitgebreid worden.

Vanaf september betreffen alle nieuwe glasvezelaansluitingen XGS-PON-verbindingen die snelheden tot 10Gbit/s ondersteunen. Delta Fiber maakte in mei bekend dat 10Gbit/s-snelheden volgend jaar beschikbaar komen. Welke snelheden het bedrijf nog meer gaat aanbieden op plekken waar de techniek ingezet wordt, en welke maandbedragen klanten daar voor moeten betalen, maakt Delta Fiber binnenkort bekend. De XGS-PON-glasvezeltechnologie maakt op termijn snelheden van 25Gbit/s mogelijk.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-08-2021 • 07:40

229

Submitter: Mapje

Reacties (229)

229
226
101
9
0
90
Wijzig sortering
Volgens deze link zegt Delta:
https://nl24actueel.nl/de...-snelheden/?cn-reloaded=1
Vanaf september wordt alle nieuwe glasvezelaanleg gedaan op basis van de nieuwste glasvezeltechniek XGS-PON voor snelheden tot 10 Gbps. Dit is de opmaat naar 25G-PON technologie waarmee snelheden tot maar liefst 25 Gbps mogelijk worden. Binnenkort maakt DELTA de nieuwe hoge snelheden en de prijzen van de abonnementen bekend. Visser: “We maken gigabit-plus snelheden de nieuwe standaard en dat willen we voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk maken.”
Dan moeten ze toch kiezen voor een niet gedeelde kabel :?
[...]
Dan moeten ze toch kiezen voor een niet gedeelde kabel :?
Een PON is niet veel meer dan een optische splitter om meerdere afnemers aan te sluiten op dezelfde kabel.
Elke afnemer krijgt een tijdslot waarbinnen data verstuurd kan worden.
Op deze manier kun je een enkele vezel verdelen over 2,4,8, of zelfs meer afnemers.

Het maakt echter nogal uit of je PON geschikt is voor bepaalde frequenties (kleuren).
XGS-PON ondersteunt wavelength division multiplexing (WDM), dus je kan wel nagaan dat dit hele andere eisen stelt aan het stukje glas wat gebruikt wordt.
Als je dus wilt upgraden naar hogere snelheden, moet je in elk geval de PON's vervangen die in de straat staan en vaak ook de apparatuur bij de abonnee thuis (in elk geval de optics)

Dus qua structuur verandert er niet echt veel tov. de oudere PON technieken, maar het is wel verstandig om nu alvast de nieuwere PON versies neer te leggen aangezien het later vervangen een stuk duurder is dan nu de meerprijs van de hardware.
Niet dat ik verwacht dat je als thuisgebruiker snel een 10G (of uberhaupt sneller dan 1G) zal nemen, maar zo'n netwerk leg je neer voor langere tijd en de oudere PON generaties maken het onmogelijk om ook die ene grootverbruiker een snellere verbinding te kunnen bieden.
De crux zit in het 'voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk'. De PON (je deelt een vezel naar de 'centrale' met een aantal huishoudens) technieken zijn goedkoper in de aanleg dan point to point fiber. Helaas.
De meerkosten van iedereen voorzien van een eigen kabel zijn marginaal.
@Snow_King Het aanleggen van GPON (gedeelde glasvezel) geeft de kabelaar meer invloed op het beheer. Een vrije keuze wie je als provider wilt hebben gaat binnenkort de standaard worden, geef dan ook iedereen zijn eigen kabeltje zou ik zeggen.
9 juli 2021: https://www.acm.nl/nl/pub...gulering-telecomnetwerken
De ACM heeft de afgelopen maanden onderzocht of consumenten en bedrijven kunnen profiteren van een goede prijs-kwaliteitverhouding voor hun internet, televisie, vaste telefonie en dataverbindingen. Ook heeft de ACM de jaarlijkse prijsverhogingen van telecomaanbieders geanalyseerd in relatie tot de kosten die zij maken en de kwaliteit die zij bieden. Daarnaast heeft de ACM gekeken naar de tarieven en voorwaarden die KPN rekent aan concurrenten die toegang vragen tot zijn koper- en glasvezelnetwerken.
Op basis van deze onderzoeken ziet de ACM een risico dat de toegangsvoorwaarden van KPN het voor concurrenten moeilijker kunnen gaan maken om te concurreren. Dit kan in de toekomst leiden tot hogere prijzen voor consumenten en bedrijven en een lagere afname van snel internet. De ACM ziet dan ook aanleiding een marktanalysebesluit op te stellen waarin beoordeeld wordt of toegang tot de vaste telecomnetwerken moet worden gereguleerd en zo ja, op welke wijze.
Als de ACM hier uiteindelijk op in springt en KPN dwingt de prijzen te verlagen, dan is het toch ook opgelost?

Technisch is GPON niet slecht als ik het zo begrijp.
Klopt. En met PON heeft iedereen nog steeds een eigen fiber, tot the splitter. Dus het kostenverschil is nihil want je moet net zo veel kilometers graven.
Het grote verschil zit in het feit dat PtP/AON apparatuur met de features die een telco nodig heeft bijna niet verkrijgbaar is voor een redelijke prijs. Degenen die 10G PtP aanbieden gebruiken hier datacenterswitches voor, en komen er snel achter dat de features daarvan het erg lastig maken om een goede dienst te leveren aan klanten.
De telecomindustrie is overgestapt naar PON technieken, AOn/PtP heeft de strijd verloren.
Maar de kosten liggen een stuk lager. Uiteindelijk moet iemand die kabels betalen.

Wat is nu het echte probleem van GPON in de praktijk?
Omdat de lijn gedeeld wordt met anderen; een beetje terug in de tijd met nieuwe technologie. Belemmerd tevens de concurrentie (nadelig voor consumenten).

Het probleem dat ikzelf met GPON heb is dat de lijn gedeeld wordt met anderen. Da's terug in de tijd gaan met nieuwe technologie. Up- en download snelheid maakt mij geen ene drol meer uit. Ik heb liever 100mbit met een constante 1ms latency naar Amsterdam dan 25gbit met een variabele latency van eerst 1ms, en dan weer 5ms, omdat ineens de hele buurt aan het IPTV kijken is en de kinderen allemaal aan het Youtuben zijn.

Ieder z'n eigen lijntje is uiteindelijk beter voor de consument en voor de maatschapij (infrastuctuur), en zoveel goedkoper is GPON niet dat het tegen deze belangen opweegt.

Als Delta dit leest, doe Nederland een plezier en gebruik AON i.p.v. GPON.

[Reactie gewijzigd door Memori op 22 juli 2024 16:56]

Na de wijkkast is die lijn ook weer gedeeld hoor.
Behalve dat AON routed is en PON splitted. Niet voor niets dat we allemaal switches hebben in plaats van splitters. ;)
Ik geloof niet dat je goed begrijpt wat het verschil is. De splitter is alleen een manier om fysiek meerdere klanten op één port aan te kunnen sluiten. Of je nu 32 klanten op een 10G XGSPON aansluit of 32 klanten op een switch met een 10G uplink, het maakt helemaal niet uit voor wat de snelheid van de klant betreft.
De gedeelde fiber is geen bottleneck. De echte bottleneck zit niet tussen de klant en de eerste switch (of het nou PtP/AON of PON is), maar in het netwerk er achter. Een GPON node van KPN kan wel 16.000 klantaansluitingen hebben, terwijl de node met misschien 4x 10G aan het netwerk van KPN hangt.
Uiteindelijk gaat niemand 10G halen als alle 10, 50 of 1000 buren dit ook tegelijk willen gebruiken. Als je dat wil moet een een lijn huren direct naar de internet exchange - en voor 10G kan je dan duizenden euro’s /maand neerleggen.
Wat jij zegt klopt uiteraard. Ik heb een okay verstand van netwerken maar het is niet mijn dagelijke bezigheid. Mijn grootste argwaan is eigenlijk (als ik het wel goed begrijp) dat op het lijntje dat bij mij in de NTU aankomt het signaal van alle 32 aangesloten partijen achter de splitter ook aankomen. Da's mooi voor televisie maar voor internet zelf is het troep op de kabel. Je deelt dus gewoon de bandwidth al naar de eerste node en andere internet aanbieders komen hier fisiek niet tussen. Bovendien betekend dat (als ik het goed begrijp) er met GPON time sharing plaatsvind in plaats van QoS in AON wat niet ten goede komt van de latency.

[Reactie gewijzigd door Memori op 22 juli 2024 16:56]

Wat denk je dat het snelst een signaal doorgeeft, een splitter of een switch?

En zelfs al mocht het omgekeerd zijn, een switch meer of minder maakt echt 0,0 verschil. (Zelfs als je een daytrader bent, want de delay van die consumentenlijn is toch al zo hoog dat je sowieso verliest).
Zoals @Keypunchie al aan geeft: Vanaf de wijkkast deel je de fiber altijd nog. Heel veel dingen zijn een shared medium.

Als ik GPON zou hebben met:

- 1Gbit synchroon
- <5ms latency

En dat altijd zo werkt, dan heb ik er geen problemen mee. Ik heb het gevoel dat het allemaa, onderbuikgevoelens zijn dan dat het echte keiharde feiten zijn.
Men (DFN/EQT) heeft ingezet om tevens whole-sale partij te kunnen worden (net zo goed als KPN via KPNNetwerk een whole-sale partij is).
De techniek die over de langer termijn het meeste opbrengt, zal uitgerold worden -- Waarmee ik dus vrees dat je het met GPON moet doen.
Als jij naar Tweakers surft, heb jij dan een dedicated lijn tot aan de webserver? Neen? Waarom maakt het dan zoveel uit of die last mile aan je woning nog de dicated is of niet? Als die dedicated lijn eenmaal in de wijkkast toekomt wordt die daar weer gemultiplexed. Wow, je hebt dan 1% van de afstand afgelegd op een eigen private lijn.
Waarom het mij uitmaakt is dat ik nu op een GPON netwerk zit waar nu al de rek uit is. En nu er eenmaal glasvezel ligt is de kan vrij klein dat iemand het de komende 20 jaar (en dat is waarschijnlijk optimistisch) gaat upgraden.
Ik kan nu max 1Gb down en 500Mb up krijgen en dat zal de komende 20 jaar niet veranderen.
Met AON is dat een heel ander geval daar zit veel meer rek in voordat er iemand weer een nieuw netwerk in de grond kan gaan spitten.
Iedereen zijn eigen snelweg? Iedereen zijn eigen waterleiding? Iedereen zijn eigen stroomkabel?

Qua dienstverlening zijn er wel meer shared/overbooked zaken.

Overigens vraag ik me af welke toepassing jij hebt die de variabele latency van 1 tot 5 ms gaat merken! Sowieso vraag ik me af of die toepassing dan wel op een consumentenlijn moet laten vertrouwen!
Mensen met deze wensen kunnen een zakelijke dedicated verbinding afnemen.
Voor de gewone Nederlanders is 1:25 overbooked op een shared medium voor €40/m voldoende.
Mhm totdat het WK wordt gekeken en opeens al die kabelaars naar een storingsscherm kijken.

Of totdat Nederland weer eens massaal mag aan thuiswerken.

Of ... of...
De vraag is waarom niet, de bedrijven dienen de mens en niet andersom, tenminste, zo zou het volgens mij moeten gaan. De enige reden dat het niet wordt gedaan, is winstmaximalisatie met geen enkel belang bij het leveren van de beste dienst. Nee, je maakt je dienst in een paar segmenten net iets kutter zodat er iets te kiezen valt en je dus lekker geld kan scheppen. Tja. Waarom? Onderaan de streep is het werkverschaffing ipv één keer de boel goed regelen. Daar hebben we zelfs een hele economie omheen gebouwd, de afgelopen decennia. Niet alleen bij telecommunicatie.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 16:56]

De vraag is waarom niet, de bedrijven dienen de mens en niet andersom, tenminste, zo zou het volgens mij moeten gaan. De enige reden dat het niet wordt gedaan, is winstmaximalisatie met geen enkel belang bij het leveren van de beste dienst. Nee, je maakt je dienst in een paar segmenten net iets kutter zodat er iets te kiezen valt en je dus lekker geld kan scheppen. Tja. Waarom? Onderaan de streep is het werkverschaffing ipv één keer de boel goed regelen. Daar hebben we zelfs een hele economie omheen gebouwd, de afgelopen decennia. Niet alleen bij telecommunicatie.
Omdat dat kosten met zich mee brengt en de meeste Nederlanders geen €100/m voor hun internet abonnement willen betalen.

En winst maximalisatie? Pak een keer een investor report van KPN en dan zie je dat daar het geld niet tegen de plinten klotst.
Daytraders gaan die 4ms verschil merken in de portomonee.
Ik betwijfel of een daytrayder die thuis zit überhaupt in staat is timingverschillen van milliseconde te benutten.
Ben jij een daytrader, dan? Zoals gezegd, waarom dat dan op een consumentenlijn, in plaats van een dedicated lijn. Met die honderden miljoen euro's ga je het terugverdienen!

Voor gamers kan het vast verschil maken, maar 99% van de gamers is geen professionele gamer en heeft ongetwijfeld vooral plezier omdat hij lekker een potje met zijn vrienden aan het spelen is, niet omdat die 4ms "het" verschil maakt.

Programmeurs met een "botje". Berend Botje? Sorry hoor, maar je mag in je handjes knijpen als programmeurs de moeite doen om een website binnen de 2 seconden te laten laden. Wanneer je van consumentensoftware naar Enterprise-software gaat, is het vaak nog treuriger gesteld met performance.

Dus elke nanoseconde telt is een mooi theoretisch verhaal voor de overweldigende meerderheid van de gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:56]

Sorry maar het zijn kul redenen. Wanneer je dergelijke eisen aan je verbinding stelt moet je over op een professionele lijn en daar dan ook het bedrag voor betalen.
Ook een hobby mag, kan en zal veelal ook geld kosten.
Je kunt het kul redenen noemen maar het zijn wel de argumenten waarom ik zelf liever AON in Nederland zie dan GPON. Ik heb nu al AON hoor, het maakt mij persoonlijk niet uit, ik beargumenteer hier alleen in het belang voor jullie en de rest van Nederland. Ik zie namelijk niemand in het voordeel van GPON roepen. Het is uiteindelijk alleen goed in de portomonee van de internetleverancier. Goedkopere GPON aanleggen terwijl de internetprijzen niet zakken.

Maar ik heb mijn les geleerd. Geef nooit persoonlijke redenen op Tweakers want dat levert een zooi negatieve comments en -1's op van mensen die het anders niets hadden uitgemaakt.
Prima dat je persoonlijke redenen aanhaalt maar dat zijn het dan ook, puur persoonlijke redenen. Het gebruik is zeker niet representatief voor het overgrote deel van de Nederlanders.
Dit staat los van dat ik ook liever een AON heb maar dat is een andere reden, ik heb liever zomin mogelijk overboeking hoewel dit technisch en in de nabije en middellange toekomst geen verschil zal uitmaken.
Ik vermoed dat veel mensen, net als ik, zich niet in de geschetste scenario's kunnen vinden maar het is niet op jouw persoonlijk.
Die daytraders betalen daar dan ook al snel tienduizenden euro per maand voor. Heb jij dat er voor over? Want als je dat echt wenst, dan kan jij ook een dedicated lijn tot aan een internetknooppunt krijgen. Het kan wel zijn dat je enkele tienduizenden euro aan installatiekost gaat moeten betalen en daarna nog duizend euro per maand aan abbonementskosten. Maar het kan.

Feit blijft dat infrastructuur geld kost. Veel geld. Delta gaat hier 1,5 tot 2 miljard investeren en moet dat terugverdienen met abbonementen van enkele tientjes per maand. Hoeveel jaren voordat die investering winstgevend wordt? En voor dat je deze moet gaan overdoen om weer op te waarderen want het wordt alweer te traag?

Je verlangt een dienst zoals een daytrader voor een fractie van de kost. Als jij een manier kan aandragen waarop dat realiseerbaar is, denk ik dat er vele investeerders zijn die naar je zullen willen luisteren.
Prijsvechters kunnen niet meedoen op GPON omdat er geen eigen apparatuur in wijkkasten geplaatst kan worden. Hierdoor blijven de originele aanleggers "monopolisten" en wordt alles duurder voor de eindgebruiker.
Ik heb wel eens gekeken naar alternatieve aanbieders van glasvezel. T-Mobile is veeeel goedkoper dan wat ik nu bij Tweak heb, maar als je de reviews leest, springen de tranen je in de ogen. Ik weet niet of het eraan ligt dat het T-Mobile gewoon niet interesseert of dat partijen als KPN de concurrent op hun netwerk bewust benadeelt, maar de reviews zijn zo intens slecht met storingen die pas dagen later opgelost zijn als KPN langskomt, dat ik niet durf over te stappen, zeker niet nu internet ineens meer is dan alleen wat vertier buiten werk om, maar ook een directe verbinding naar mijn werk.
Zolang je een beetje fatsoenlijke mobiele verbinding hebt, kun je het meeste van je werk wel doen. Hangt uiteraard af van de aard van je werk.

Overigens, als je de reviews leest, dan heeft er nauwelijks iemand fatsoenlijk internet. Het probleem van een ISP is dat als ze goed werk leveren, je niet doorhebt dat ze bestaan. Je leest dus alleen maar klagers en vaak zijn het ook niet de types die zelf in staat zijn hun probleempjes op te lossen (een slecht geconfigureerd wifi-punt, bvb.)

Kortom: reviews van ISPs worden 90% gedefinieerd door domme mensen met een grote bek, is mijn ervaring.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 16:56]

Klopt. Er zitten (enorm) veel mensen die niet snappen hoe internet / modems/ wifi etc werkt. Bij mijn huidige en vorige werkgever waren er genoeg mensen die van 200mbit gingen upgraden naar 1 gig om eindelijk van 'slechte wifi' af te zijn. Hier zaten veel managers/directeuren (veel HBO/WO opgeleiden) tussen...

Telco's zouden 50% van hun budget moeten spenderen aan uitleggen hoe wifi werkt en hoe je het kan verbeteren en bij voorkeur kabel moet hebben als het kan :). Ik denk dat de NPS dan veel sneller omhoog gaat i.p.v. voorspelbare reclames te maken die aanhaken op achtergehaalde trends (thuiswerken, internet op vakantie, corona, gamen via 5g etc.)
Ik heb een heken aan WiFi vanwege het aantal klanten die daar over bellen. Het is met stip de meest gestelde vraag/klacht. En wanneer je een bedrade verbinding aanraad naar PC of laptop vindt 99% dit maar helemaal niets want dat is "ouderwets" en "alles is toch draadloos" en 'ik ga geen kabel dwars door mijn kamer leggen' en "het moet gewoon werken".

Eigenlijk hadden ze de WiFi-standaard moeten cappen op 5Mbps, of zo. Dus, wil je echt dingen gaan downloaden, gamen etc. dan wordt je wel geforceerd om een netwerkkabel te trekken.

[Reactie gewijzigd door lordsnow op 22 juli 2024 16:56]

Eigenlijk hadden ze de WiFi-standaard moeten cappen op 5Mbps, of zo. Dus, wil je echt dingen gaan downloaden, gamen etc. dan wordt je wel geforceerd om een netwerkkabel te trekken.
Het zou windows/macos/whatever sieren als ze een dock/toolbar dingetje bieden wat het % gebruik en beschikbare capaciteit van de aktieve netwerkverbinding toont. 100% gebruik van een 18Mbps verbinding als je een veel snellere netwerkverbinding hebt zou een lampje moeten doen branden....
Ik gebruik al een paar jaar een draad op mijn nieuwe computer. Op mijn oude computer werkte Internet via de draad helaas niet, dus moest ik wel een Wifi-stokje gebruiken. Eerlijk gezegd merkte ik weinig verschil bij de overstap, beide zeer stabiel.
Het kan ook gewoon prima werken. Maar dan moeten mensen zich wel verdiepen in hoe een goed wifi netwerk aan te leggen. Dat zij dat niet snappen is niet een reden om iedereen weer met een kabel op te schepen. Ik heb een nieuwbouw huis maar met op elke verdieping een access point werkt het prima!

Het probleem is dat er zoveel mogelijkheden zijn dat voor een leek door de bomen het bos niet meer te zien is. Zo klinkt een mesh netwerk heel lekker makkelijk maar is dat voor een nieuwbouwhuis niet handig (en met een bedrade backbone is het kwa bereik geen verschil meer met een paar AP's).

Maar voor de providers is deze onwetendheid big business. Die kunnen lekker apparatuur verhuren om de wifi 'in alle hoekjes en gaatjes' te krijgen.
Telco's zullen dat niet doen, voor hun is dit deels het verdienmodel. Een SuperUltraMegaTopSpeed abbo (want zogenaamd sneller) maar wel een budget gebruiksprofiel. Is gewoon gratis geld.
Dit heeft een klant gedaan zonder overleg met ons/IT leverancier. Klacht was dat “internet” traag is.

Na controle blijkt dat ze gemiddeld pieken tot 60 mbit hebben, een firewall hebben die de 1 gigabit niet aan kan maar max 600-800.
Maar pieken tot 60mbit is toch niet zo'n probleem als je een lijn hebt van 200? Hetzelfde voor de firewall.
Nee, maar hij bedoelt dat het upgraden van de snelheid, dus geen zin heeft. Dat was niet het probleem.

Dit is wel een veel-voorkomend iets. Ik krijg ook genoeg klachten van mensen die ‘maar’ 20 Mbit/s halen op hun telefoon, ergens aan de rand van een gebouw/de wifi-dekking. Mensen hebben logischerwijs geen idee meer welke snelheid je nu eigenlijk echt nodig hebt voor welke toepassingen.
Vorige week een klant schreeuwend boos aan de telefoon omdat 'ie maar 192 Mbps haalde van zijn 200 Mbps abonnement. :X
Vorige week een klant schreeuwend boos aan de telefoon omdat 'ie maar 192 Mbps haalde van zijn 200 Mbps abonnement.
Ooit eens de directeur van een it bedrijf met 200+ medewerkers aan de lijn gehad, hij beschuldigde ons dat wij als webhostingpartij zijn email kapot hadden gemaakt.
Een goed gesprek later bleek dat zijn eigen harddisk vol was. had hij allerlei waarschuwingen genegeerd.
Bestuurders zitten niet op hun plek vanwege hun capaciteiten op het computervlak ...
En ook vaak niet om een heleboel andere capaciteiten...
Een specialist weet heel veel van bijna niets, en een bestuurder bijna niets van heel veel.
Ohh andersom beredeneerd, natuurlijk. My bad :+

Ik moet zeggen dat ik het soms ook lastig vind in te schatten hoeveel snelheid een toepassing nou ongeveer nodig heeft. Zijn daar soort maatstaven voor?
De meeste reviews zijn om te klagen en er wordt wel eens wat overdreven of vertellen de halve waarheden. De meeste mensen die geen problemen schrijven ook geen review.
Bedrijven zoals Tweak proberen zich te profileren als "voor Tweaker". Apple en Tesla weten ook een loyale fanbase op te bouwen wat voor meer positieve reviews zorgt.
Voor grote bedrijven zoals KPN of T-Mobile is het beter om naar een klanttevredenheidsonderzoek te kijken zoals die van de consumenten bond
ach ja, de vorige bewoner had ook zogenaamd 1 Gbit tele2=T-Mobile . Totdat ik, gefrustreerd door de onbereikbaarheid van tele2, toch maar KPN glas aanvroeg (kabel ligt er al sinds 2011, zelf nog betrokken geweest bij het verglazings project in ons dorp.) Wat bleek, de glasvezel was letterlijk fysiek kapot, gebroken (door een verzakking in de straat) en Tele2 had dus nooit een verbinding kúnnen leveren. Wat bleek uiteindelijk: het was blijkbaar te duur om een glas mannetje te sturen, dus hadden ze maar een 4G oplossing in de meterkast gezet. :? 8)7
KPN heeft de glasvezel netje gerepareerd (waren ze een dag mee zoet, maar ok) en nu een stabiele verbinding.
Dan wil ik je graag op dit issue wijzen:

https://community.t-mobil...s-buiten-dordrecht-330279

6 weken lang heb ik geen goede VPN verbinding kunnen maken, omdat een netwerk kaart binnen AMS-IX moest worden herstart, hier kwamen ze pas 6 weken later achter. Al het verkeer door AMS-IX had 25% kans op falen.

Ook kon ik niet bij GIT, de routes richting AWS waren kapot, waar bitbucket zit. De credential check en alle acties die git moet doen voor een pull kosten meer dan 4 requests waar er altijd 1 van zou stuk gaan. Ik heb dus 6 weken lang op mijn mobiele verbinding moeten werken.

Om die reden ben ik dan dus ook overgestapt op KPN, wel duurder, maar hopelijk het geld wel waard.

En nee dit lag niet aan mijn router of mijn eigen internet, zoals je daar kan lezen lag een groot deel van de routes er deels uit (25% van het verkeer via AMS-IX ging stuk). Meeste mensen hadden er niet echt last van, want op HTTP verkeer ging het redelijk, na 1x F5 kreeg je de pagina gewoon weer te zien. Te merken was het bij dingen als GIT of iets dat meerdere requests deed (VPN).
Kortom: reviews van ISPs worden 90% gedefinieerd door domme mensen met een grote bek, is mijn ervaring.
Maar die domme mensen zitten niet allemaal alleen bij TMobile, dus je moet toch naar de verhouding klachten kijken.
Ik heb het idee dat reviews minder worden gegeven als het gewoon naar verwachting werkt.

Je wordt tegenwoordig altijd gevraagd om een review te schrijven en ik doe het bijna nooit.
Als hij dat gaat uitleggen, krijgt hij vast weer een +2. Wil je dat echt zien? }>
Voor een tientje vertel ik je hoe je ALTIJD +4 kan scoren.
Er zullen dan waarschijnlijk ook veel meer mensen T-Mobile hebben dan tweak, ook veel meer mensen die geen flauw benul van technologie hebben en waarschijnlijk gelijk in de pen schieten in plaats van een oplossing zoeken.

Ik heb echt intens slechte ervaringen met Tweak gehad dat ik het zelfs niet meer zou nemen als het gratis was.
Ik zit nu 3 jaar op t-mobile glasvezel, heb geen problemen ermee. Vaak hogere speedtesten dan waar ik voor betaal en het is erg stabiel. Kan niet commenten op wat er gebeurd wanneer er een lokale storing is though, dat heb ik nog niet meegemaakt.
Als je iemand bent met een klein beetje verstand van internet, dan zou ik vandaag nog overstappen naar T-Mobile. Ik maak er met veel plezier gebruik van, maar ze hebben wel veel last van DNS problemen gehad. Als je de gebruikte DNS servers gewoon even veranderd naar 1.1.1.1 en 8.8.8.8, dan heb je echt nooit problemen met T-Mobile.

Ik ben wel gestopt met non Tweakers naar T-Mobile verhuizen, zoals vrienden en kennissen, want die leg je dat allemaal niet even uit en als er dan problemen zijn dan ben ik zelf het eerste aanspreekpunt. :P
Herken dit totaal niet, en heb al een paar jaar T-Mobile Thuis. Verbinding heeft er nog nooit uitgelegen, op een landelijke storing een keer na.

Voor 3 tientjes 100/100 is best een mooie deal :)
oh wat gek ik ben eigenlijk al 2 jaar gebruiker van Tmobile en echt amper klachten gehad, en een aantal virenden van mij ook niet. Maar zou zoiets dan regio gebonden kunnen zijn. i heb 2 dagen gehad dat ik een storing heb gehad maar verder nooit

ik woon in het zonnige noorden
Niet op elke locatie heb je veel keuze vrijheid, wij kunnen maar kiezen uit 8 aanbieders op glas op dit moment. Met 1000 up en down, is tweak hier echt de goedkoopste, goedkoper dan wat ik als cheap ass ADSL had...
Ik heb nog nooit bij KPN gezeten en heb eigenlijk nooit problemen gehad bij diverse (budget) aanbieders, waaronder Tmob. Over KPN valt ook genoeg slechts te lezen.

Online reviews zijn niet waardeloos, maar je moet ze ook niet overwaarderen.
Ik heb T-Mobile thuis internet en mobiel internet. Heb hiervoor KPN gehad, maar overgestapt vanwege de alsmaar stijgende abonnementskosten.

Ik heb zelden last van storing en merk geen verschil tussen KPN en T-Mobile. Dit kan natuurlijke te maken hebben dat ik in de randstad woon.

Waar ik wel veel verschil in merk is in mijn portemonnee. Ik betaal nu 25 euro p.m. voor thuis internet 50/50GB - 5 euro korting omdat ik ook mobiel internet afneem - en dat is al die tijd zo gebleven. Geen jaarlijkse "inflatiecorrectie" van pak 'm beet 10% zoals KPN elk jaar onder dat voorwendsel deed.
Voor wat het waard is: ik heb nu ruim een jaar 1000/1000 via T-Mobile. Glas direct op eigen modem (Mikrotik). Werkt perfect. Maar één keer een langdurige storing gehad maar dat had niets met T-Mobile te maken.

Ze hebben wel een paar keer wat gedoe met DNS gehad maar als tweaker pas je dat natuurlijk sowieso aan ;)

Ben iig dik tevreden!
T mobile glas werkt hier goed. Maarrr ze bieden geen IPV 6 8)7
KPN de concurrent op hun netwerk bewust benadeelt
Dit soort indianenverhalen en duistere vermoedens gaan wel vaker de ronde, maar het openstellen van het netwerk is heel aardig gereguleerd en er wordt door de donorpartij vaak prima aan verdiend. Zo is het vastrecht op koper volgens mij nooit onder de 9 euro gezakt? Maar daar kan ik iets naastzitten. Er is echter altijd een hiaat in je dienstverlening wanneer je voor een essentieel onderdeel van die dienstverlening moet leunen op de bereidwilligheid van een ander om je te helpen. ;)
En daar valt iets voor te zeggen. Even advocaat van de duivel hier, de hele reden dat het oude kopernetwerk open moest is omdat KPN dat voor weinig geld had overgenomen van de staat en het was een manier om andere partijen een kans te bieden op de markt. Nu zijn prive partijen grote investeringen aan het doen om een glasvezelkabel aan te leggen in huizen en bedrijven en die willen ze uiteraard terugverdienen. Het voelt dan oneerlijk dat andere partijen op diezelfde kabels diensten mogen leveren terwijl zij die investering niet hebben moeten doen. Dit had allemaal voorkomen kunnen worden door netwerken voor te behouden aan een onafhankelijke beheerder zoals bij elektriciteit wel gebeurd is.
Toch kan je er dan ook garanties op geven dat de glasvezel discussie dan nu topic zou zijn geweest. Een goede kans dat dan nog steeds alles DSL was. Het is makklijk roepen dat als het bij 1 geoptimaliseerde partij ligt dat het in theorie efficienter kan zijn. Maar of zo een partij dat ook werkelijk zou doen is weer een geheel andere discussie. Dan kan je natuurlijk makkelijk roepen dat de overheid dat dan wel even kan afdwingen, maar als die overheid moet kiezen tussen 5 miljard investeren in verglazing voor heel NL of geen bezuinigingen op de ouderen zorg.... ik vraag we af of we dan zo ver waren als nu qua stabiel en hoog kwaliteit internet in Nederland.
En ja ik wil ook graag over op glas en baal als een stekker dat ik nog nergens op een lijst sta met mijn dorp (centrum Bodegraven, buiten gebied wel, nieuwbouw wijken ook, maar centrum heeft al prima internet dus die niet).
Net beheerders van stroom klagen al steen en been over investeringen in nieuwe innovaties (smart meters) en maken daar idiote keuzes (CDMA ipv GSM) waardoor ze binnen enkele jaren weer opnieuw moeten beginnen, en die rekening komt gewoon ongereguleerd bij de consument (want ze mogen kosten dekkend werken, hoe onzinnig die kosten ook zijn).
Via mijn werk èn thuis heb ik met Stedin als netbeheerder voor electriciteit te maken en de klantvriendelijkheid voor het aansluiten van nieuwe locaties laat echt sterk te wensen over. Voor een project al eens generatoren moeten laten plaatsen en de kosten bij Stedin in de maag gesplitst. Ik hoor dat ook van andere bedrijven in de regio. Accountmanagers wisselen ook vrij vaak, waarschijnlijk omdat het lastig is om een inflexible werkwijze te blijven verdedigen.
Thuis vind ik het als consument wel gaan qua klantvriendelijkheid van Stedin; toen mijn auto 2 fasen kortsloot was Stedin de volgende dag ervoor om de hoofdzekeringen te vervangen.
Of één netbeheerder-achtige partij dan de oplossing zou zijn voor het datanetwerk vraag ik me af. Misschien doen andere netbeheerders het beter?
Die eigen apparatuur plaatsen is ook niet goedkoop. Veel partijen kunnen dat niet eens betalen en daardoor het ook niet bij jou aanbieden.
In de gebieden waar de prijsvechters dat wel hebben gedaan zijn de verbindingen significant goedkoper. Dat scheelt je zo tien of twintig euro in de maand aan abonnementskosten.

Als GPON zo goedkoop is dat die extra apparatuur niet nodig is,maakt het onder de streep niet uit, maar dit heeft sowieso een impact op de prijs.
Bij bijna elk nieuws over glasvezel denk ik steeds maar weer opnieuw: waarom pakken allerlei private bedrijven het gefragmenteerd opbouwen van een glasnetwerk op?
Had de overheid niet één organisatie moet aanwijzen die op zowel de lucratieve als niet lucratieve plekken een netwerk neer legt dat open is voor partijen? Na coax (alleen Ziggo, mét TV) en koper (geen pair bonding voor derde partijen) moeten we toch beter weten? Ik bedoel voor het energie netwerk is het al in tweeën getrokken, net als het spoor.
Zowel koper als coax zijn door de overheid aangelegd. En veel onrendabele glasvezel is door coöperaties aangelegd.
Alleen is coax voor heel veel geld verkocht zonder verdere voorwaarden!
Ik zou toch echt zweren dat Proximus gebruik maakt van GPON en dat EDPnet op diezelfde kabel ook diensten aan biedt. Misschien dat die apparatuur dan niet meer in de wijkkast staat maar meer centraal, maar is dat dan slecht?
Is niet per-se waar, er zijn ook aanbieders die kiezen voor een P2P/ster aanleg (elk lijntje terug naar een PoP/wijkcentrale) met GPON, just om hun netwerk open te houden voor overige aanbieders.
Waarop baseer je deze twee beweringen? Ze lijken namelijk meer twee meningen.

Of je eigen apparatuur in de wijk kan plaatsen is vooral afhankelijk van ruimte en hoe GPON in de praktijk is ingericht.

Dat prijsvechters niet mee kunnen doen is in de praktijk meer een kwestie van willen. Als je geen eigen apparatuur hoeft te plaatsen (wat veel geld en onderhoud kost) kan je er voor kiezen om onder afspraken op apparatuur van de netwerkleverancier gebruik te maken. Grote glasvezelaanbieders als KPN, Delta en TMobile die gpon gebruiken hebben een open netwerk. Hoe je er voor betaald om er gebruik van te kunnen maken is de eigen keuze.
Hier werd een jaar geleden door Delta ook glasvezel aangeboden in de kleine kernen Meierijstad. Het probleem daarbij voor mij was dat je verplicht een abonnement moest aangaan met één van de drie door hen aangeboden providers waar ik niet echt van onder de indruk ben. Glasvezel aanbieden en dan een magere 100 Mbps downstream? Kansloos ! Bovendien wil ik geen vreemde snuiters die mijn WiFi omgeving beheren waar home-automation aanhangt en ook nog eens gedwongen worden tot een verouderd en traag WiFi protocol. Ze vielen allemaal direct af omdat ze niet toestaan dat je je eigen router gebruikt en kunnen daarbij ook nog eens een snelheid aanbieden die bedroevend was en/of tegen een belachelijk hoge prijs met ontbrekende TV zenders. Om de aanleg te starten moest 35% meedoen voor de deadline. Die aantallen werden dus niet gehaald maar men verschoof gewoon de deadline en ging weer agressief langs de deuren werven. Het schijnt er toen wel doorgekomen te zijn maar tot op heden is er nog geen enkele graafmachine te vinden die een glasvezel de grond insteekt voor de mensen die toen het contract hebben getekend. Op deze manier kun je wel overal glasvezel willen aanleggen maar de dekkingsgraad zal bedroevend blijven als de prijs gewoon over the top is. Ja.. ze roepen natuurlijk dat het hele gebied is voorzien van glasvezel maar hoeveel aansluitingen zijn er daadwerkelijk actief gemaakt in de meterkast? De overburen hebben wel getekend maar wachten al minstens een jaar op een update en beginnen ongeduldig te worden want ze moeten nu weer gewoon hun oude provider verlengen omdat Delta nog niks heeft opgeleverd na ruim een jaar wachten. Komen ze nog voor het eind van het jaar? Nee je mag minstens 2 jaar wachten na het aangaan van het contract of misschien zelfs wel langer. Ben blij dat ik niet met ze in zee ben gegaan.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 22 juli 2024 16:56]

Dat is idd de tactiek die wordt toegepast. Ook bij ons in de gemeente hebben ze ambassadeurs gehad die de 35% pushen anders krijg nooit meer snel internet of je moet een forse boete betalen. Het aantal werd niet gehaald en toch voeren ze het door. Het is misleidend, want je zit vast aan een prijzig abonnement.
Nu maakt het op dit soort snelheden niet meer uit maar je verbinding is asymmetrisch. Je upload is dus langzamer om het netwerk wat meer ruimte te kunnen geven voor deze download snelheden. plus natuurlijk wat mzziol zei.
Dat je 2,5Gbit bandbreedte moet delen met 64 aansluitingen?
25Gbit bedoel je denk ik? Hoe kom je bij 2,5Gbit in totaal?
Volgens mij staat daar juist dat elke eindgebruiker tot 2,5Gbit kan krijgen.
Verrek zeg. Ik had begrepen dat er 2,5Gbit switches stonden die alle data langs alle ONU's sturen. Ga het nog eens uitzoeken.
XPS GPON gaat zelfs tot 10/25Gbit per eindgebruiker.

Daarom zie ik het probleem van GPON niet.
Het probleem van GPON is dat het bijna onmogelijk is om bij een andere provider dan KPN(-dochters) af te sluiten. Danwel degene die het glas bij je binnen heeft gebracht in het geval van Delta. Dat is voor mij in elk geval de reden om niet weg te gaan bij Ziggo. Van de ene dure monopolist naar de andere dure monopolist vind ik geen verbetering, al zou de verbinding wel beter kunnen zijn.
Ik begin de glasvezel uitrol in Nederland steeds meer een faalproject te vinden.
Ja er wordt steeds meer en steeds sneller uitgerold; maar wat wordt er uiteindelijk in de grond gelegd?

Gedeelde fibers en gesloten netwerken. Uiteindelijk kan je internetsnelheid wel hoger worden dan DSL/kabel, maar de fiber is uiteindelijk net zo gesloten als DSL (KPN) en kabel (Ziggo).

Het had zo mooi kunnen zijn; ongedeelde fibers naar ieder huishouden/bedrijf (hetzij door overheidsbedrijf, hetzij door apart commercieel bedrijf) en dat elke ISP kon leveren.
Maar het wordt net zo gesloten en beperkt medium als DSL en kabel...

Hier heeft Delta ook fiber uitgerold. Eerst het buitengebied/streek onder de noemer "buitengebied" - ofwel de vastrechtvergoeding in 1 keer €1900 aftikken of €15 p/maand (geindexeerd; dus elk jaar verhoging). En daarna de kernen zonder vastrechtvergoeding. Duizenden euro's verschil terwijl je letterlijk naast elkaar kunt wonen.

En dan heb je Delta fiber liggen waar je keuze feitelijk alleen Caiway of Delta is. KPN, Tweak o.i.d. is geen optie en lijkt er ook niet te komen. Betaal je dus paar duizend euro om alleen bij Caiway/Delta een brak product af te kunnen nemen en dat alles werd dan aan de consument verkocht als "nodig" en "toekomstbestending" puur omdat je download/upload wat hoger ligt dan wat DSL/kabel kan bieden.
Geen wonder dat ik hier al heel veel huishoudens ken die na het verplichte 1e jaar direct zijn terug gegaan naar KPN dsl.
Ik snap de huishoudens wel die na een jaartje glasvezel weer gaan downgraden naar VDSL of kabel. Je moet als particulier wel erg veel data verbruiken om de meerprijs van glasvezel terug te verdienen. Ik denk dat anno 2021 100/30 VDSL al overkill is voor de meeste families.
Bij mij is glasvezel welkom, maar ben niet bereid om een meerprijs te betalen voor nutteloze snelheid.
Hopelijk wordt de dienstverlening dan ook aangepakt. Lees toch wel regelmatig negatieve verhalen over ze. Had laatst namelijk een folder van ze in de bus dat ze bij ons ook glasvezel gaan aanleggen dus even wat over ze gelezen want kende ze nog niet. Ze zijn de enige die dat bij ons bieden op korte termijn dus heb weinig keus.
Vroegah stond Delta bekend als ZeelandNet. Misschien dat dat een stuk bekender klinkt? Voor mij wel in ieder geval, mijn ouders die in Zeeland wonen hebben het al decennia. Maar dan wel via kabel (coax).

Delta is het Ziggo van Zeeland, want dat is de enige provincie waar je geen Ziggo krijgt.

Delta energie is inmiddels ook gewoon in heel Nederland te krijgen. dat had ik 10 jaar geleden nooit bedacht.
Dat is allemaal gesplitst en verkocht aan investeringsmaatschappijen. Vandaar dat het nu ook landelijk is net als andere energieleveranciers. Inmiddels is er niet zoveel Zeeuws meer aan eigenlijk :)
Delta (Fiber) en Caiway hebben hun kantoor nu in Schiedam naast het station.
Delta heeft nog steeds een kantoor in Vlissingen waar een paar honderd mensen werken als ik het goed begrijp. Veel vacatures hebben een keuze voor de standplaats.
Klopt. Delta NV -> PZEM -> Delta Energie.
DNWG (voorheen Delta Netwerkgroep) heet nu De Netwerk Groep
Enduris en DELTA Infra, deze beide infra onderdelen zijn verkocht.
Zeelandnet is samen met Delta Energie in Zweedse handen gekomen.
Delta Fiber heeft niets meer met het oude Delta te maken.

Onze toenmalig minister Kamp heeft meer kapot gemaakt dan nodig was met zijn splitsingswet.
Vroegah stond Delta bekend als ZeelandNet. Misschien dat dat een stuk bekender klinkt? Voor mij wel in ieder geval, mijn ouders die in Zeeland wonen hebben het al decennia. Maar dan wel via kabel (coax).

Delta is het Ziggo van Zeeland, want dat is de enige provincie waar je geen Ziggo krijgt.

Delta energie is inmiddels ook gewoon in heel Nederland te krijgen. dat had ik 10 jaar geleden nooit bedacht.
Het was ook de laatste provider in Nederland met een harde datalimiet :+
De dienstverlening van elk bedrijf is slecht als je internet moet geloven.
Ik snap natuurlijk wel dat de mensen die wat te klagen hebben sneller genegen zijn een beoordeling te schrijven. Maar als je vaak dezelfde klachten terug ziet komen, gaat het spreekwoord waar rook is, is vuur wel op.
Ik zit al een paar jaar bij Caiway/Delta en heb weinig te klagen. De snelheid wordt gehaald. Ik kan tv blijven kijken via DVB-C ( geen losse kastjes :) ) Zelden storing ( 1 kan ik mij herinneren de laatste jaren).

Ja ik heb ook wel wat te zeuren. IPv6 lijkt helaas niet echt veel prio te hebben daar....
Bij ons stond het alleen dicht op de firewall. Daar IPv6 toestaan en kreeg netjes een /48.

Wellicht werkt dit bij jou ook.
Bij Caiway? De laatste keer dat ik het heb gevraagd kreeg ik als antwoord dat ze het gingen uitrollen 'zodra de ipv4 voorraad op is'....
Bij delta ja, weet niet of het exact hetzelfde werkt bij Caiway maar als die hetzelfde netwerk hebben...
Met IPv6 zijn er veel (praktisch oneindig) meer IP adressen te vergeven dan op IPv4. Maar wat is het nut daarvan als er nu nog genoeg IPv4 adressen zijn? Het enige wat ik nu kan bedenken is dat een consumentenverbinding geen (gegarandeerd) vast IP adres heeft. Is dat het enige voordeel van IPv6? (gewoon een oprechte vraag waarom IPv6 nou eigenlijk zo belangrijk is)
Het feit dat ze wel degelijk op zijn. Zelf werk ik ook voor een ISP / Datacenter en als wij door onze eigen voorraad heen zijn hebben we wel een uitdaging, dan is de enige manier om meer adressen te krijgen de 2ehands markt op te gaan en een blok kopen van een ander, en dat wordt ook steeds schaarser en duurder. Als iedereen maar wacht tot het laatste moment gaan en onherroepelijk problemen ontstaan. Daarom is het zo belangrijk dat er nu onderhand echt is wordt begonnen met het standaard leveren van ipv6 naast v4. In sommige landen zijn ze hier al een stuk verder mee, oa Duitsland en Belgie. De reden is simpel, daar is de noodzaak al wat hoger. Sommige Duitse ISP'ers geven je een v6 adres en Carrier Grade NAT v4. ( DS-lite). Veel nederlandse ISP's hebben nog veel adressen en grote blokken doordat 'we' er in Nederland vroeg bij waren.

Andere reden, het is handig omdat je zo veel adressen hebt dat je geen NAT meer hoeft te doen. Elk device heeft gewoon zijn eigen ip ( dus wel goed firewallen).

[Reactie gewijzigd door 3dmaster op 22 juli 2024 16:56]

Dank voor de uitleg! Maar dat betekend dus dat je voor elk apparaat op je netwerk een vast IP(v6) adres kunt aanvragen? Of blijft het dan nog steeds zo dat er dynamisch iets wordt toegewezen? En zou het dan ook mogelijk worden om een vast mobiel IP(v6) adres te krijgen? Want dan zie ik nog wel toepassingen in IOT apparaten die ergens in de middel of nowhere kunnen staat om iets te meten. Of sla ik nu de spijker heel hard mis?
Als jij van je ISP een /48 krijgt toegewezen kan je alles binnen die /48 zelf inrichten. Dit kan je statisch doen, maar ook via RAs (Route Advertisements) of via DHCPv6. Maar in elk geval zijn alle apparaten dan direct te benaderen zonder dat je port forwards hoeft in te regelen. Wat je vaak ziet is dat je de router/gateway laat firewallen in dit geval. Beetje goede routers/firewalls (pfsense bijvoorbeeld) hebben standaard alles dan ook dicht staan. In theorie zou je alle mobiele devices ook een vast adres kunnen geven inderdaad.
Hier al zo’n 10 jaar glasvezel van Caiway (ondertussen onderdeel van Delta). Met internet zelden problemen en als er iets is een klantenservice die 24/7 bereikbaar is redelijke kwaliteit. TV is alleen wel een beetje jaren 90 dus hier nu al een paar jaar alleen internet met een aantal streaming abos, waaronder NL ziet voor Live Nederlandse kanalen.
Tja, hier n=1. Jaren geleden ben ik overgegaan van Delta naar Telfort, omdat de service toen en in mijn beleving echt om te huilen was.

Inmiddels zijn ze qua bedrijf wel veranderd en is wellicht de service verbeterd. Mochten ze hier ooit glas komen aanleggen of kabel met hogere upload snelheid gaan aanbieden dan zal ik ze opnieuw gaan overwegen.
Grappig verhaal, we zijn bezig met een nieuwbouwhuis en de brievenbus staat al op locatie (het huis ook wel grotendeels maar nog niet af). Wij kregen dus ook een brief van delta fiber over dat ze glasvezel gingen aanleggen en dergelijke. Toen ik er contact met hen over opnam kreeg ik tehoren dat de aanbieding niet voor ons zou gelden omdat 1. Wij buiten het aansluitgebied vallen en 2. Het huis nog niet af is. Waarom oh waarom stoppen ze dan die brief bij ons in de bus....
Dat is wel vreemd inderdaad. Had er zelf nog niet achteraan gebeld, alleen aangemeld dat ik geïnteresseerd was.
600 miljard? Dat moet ongetwijfeld 600 miljoen zijn.
Uiteraard. Ik heb ook nog toegevoegd dat XGS-PON snelheden tot 25Gbit/s mogelijk zijn. Delta Fiber heeft nog geen planning bekendgemaakt om toe te werken naar die snelheid, maar ze noemen het al wel.
Misschien moet Tweakers ook even goed uitleggen wat PON / XGS-PON / FTTH precies inhoudt.
Er is regelmatig discussie en onenigheid over de (on)mogelijkheden van de aangeboden glasvezels.
Ik zou het prettig vinden als ik voortaan kan verwijzen naar een Tweakersartikel die de hele rimram van huisaansluitingen van internetverbindingen glashelder uit de doeken zou doen... inclusief coax en koper ;)
Ik doe hier een kleine poging
bij koper en coax heb je dit materiaal tot aan het eerste knooppunt in het netwerk. Daar komt op de apparatuur de verbinding op glasvezel met het backbone netwerk.
Bij ov is er de mogelijkheid om iedereen afzonderlijk een glasvezel te geven terug tot aan de apparatuur.
Ofwel plaats je een optische splitter ertussen om meer aansluitingen op deze vezel te doen.
Echter dit is enkel op het laatste stukje van klant tot aan de apparatuur dwz de laatste honderd- honderden meter tot .. enkele kilometer.grootte orde.. Daarna gaat alles op apparatuur. Het is niet zo dat je zomaar een 1g bit aansluiting krijgt tot vb amx. Want als je gaat kijken wat daar de capaciteit is van de switches, weet je ook dat dit niet kan.Wil je rechtstreeks dan bestaan er andere formules bij de providers en wil je een direkte verbinding dan bestaat ook zoiets als dark fiber. Maar dit zijn andere prijskaartjes.
Elk netwerk, koper coax gsm 5g.. i.o.t internet is in feite een schakelaar en het is in praktijk onmogelijk dat iedereen constant met iedereen aan maximale snelheid een verbinding heeft.
dit als kleine toelichting
Ben hier ook benieuwd naar als iemand een heldere uitleg heeft.
Het is niet zo ingewikkeld en in de reacties die ook nu weer geplaatst zijn kun je redelijk de goede, ware, kloppende zaken filteren, maar het zou lekker zijn als de website Tweakers zelf een alomvattend vergelijkingsartikel(tje) zou maken.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 16:56]

Maar dan zit ik nog steeds met de vraag ,
kpn wil of sluit per jaar 750k mensen op glasvezel aan,

al weet ik niet hoe maar dit lopen ze elke jaar te gillen,

Welke kwart gaat delta dan doen in de 4 jaar ?

Want kpn zal tog inmiddels 3 kwart van nederland op glasvezel hebben als ik de berichten moet geloven,

Want ja kpn zeg al iets van 5-10 jaar het zelfde en ik zit nog steeds op hun dunne telefoon lijn.

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 22 juli 2024 16:56]

Als het om glasvezel gaat is er nog genoeg ruimte. Zie interactieve netwerkkaart KPN.
Dat zijn alleen de KPN glasvezels toch?
De glaskaart van Stratix is helaas niet meer zo up to date maar geeft wel aan dat Nederland inmiddels behoorlijk aan het verglazen is https://www.stratix.nl/glaskaart/
Dat jij nog geen glasvezel hebt betekend niet dat er in de rest van Nederland niet druk wordt aangelegd.
Welke kwart gaat delta dan doen in de 4 jaar ?

Want kpn zal tog inmiddels 3 kwart van nederland op glasvezel hebben als ik de berichten moet geloven,
Delta Fiber wil kwart van Nederland voorzien van hun glasvezel. Hier kunnen ook huishoudens tussen zitten die bijvoorbeeld al een KPN glasvezelaansluiting hebben.

In theorie kan die kwart overal zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:56]

KPN liegt een beetje. Ze deden bij mij ook flyers in de bus dat er glas zou komen. En jawel hoor, een graafmachine in de straat, wat Oost Europees sprekende mensen en een aanhanger met een grote rol erop met een grote buis met erin 4 kleine buisjes.

Dus ja, hier ligt glas. Tot aan de wijkkast. Daarna is het nog steeds koper.
Dit staat toch volledig los van de huidige uitrol. Het opwaarderen van de straatkasten voor vvdsl is inmiddels al weer een paar jaar achter ons. En in die brieven werd rond 2010 nog vaag gedaan ja, maar daarna stond er wel duidelijk in dat het om een aanpassing van het huidige netwerk gaat. Dat jij dat anders interpreteert betekent niet dat KPN liegt.
De flyer was van 2020/2021. Daarin werd duidelijk aangegeven dat er glas zou worden gelegd, en dat KPN een brief zou sturen voor een afspraak om in huis af te monteren (FTTH dus).

En toen gebeurde er niets meer.
De flyer was van 2020/2021. Daarin werd duidelijk aangegeven dat er glas zou worden gelegd, en dat KPN een brief zou sturen voor een afspraak om in huis af te monteren (FTTH dus).

En toen gebeurde er niets meer.
Van flyer tot schouwing heeft hier ook 3 jaar geduurd.
Van schouwen tot aansluiten .... nog niet bekend, ze zijn hier op de hoek van de straat geëindigd, vrijdagmiddag - tís bouwvak ;)

Dus zo raar is dat niet.
Hier ligt glas van Delta fiber, het prijspunt ligt in verhouding tot 100/30 via VDSL dermate hoog dat overstappen niet heel interresant is.

Aanleggen is leuk, maar hier in de regio hebben ze maar weinig daadwerkelijke klanten naar mijn idee.

Daarnaast is het triest dat KPN en Delta onafhankelijk van elkaar de stoep openbreken hier in Gouda met amper een jaar ertussen voor een soortgelijke Glasvezel.

[Reactie gewijzigd door nooberke op 22 juli 2024 16:56]

Niet iedereen woont in een gebied die het voor zijn kiezen heeft of dat xDSL niet verder gaat dan 12 mbps.

Overgens wel triest inderdaad dat 2 partijen allebei appart glasvezel aan gaan leggen in dezelfde wijk terwijl er genoeg gebieden in Nederland zijn die het moeten doen met slecht internet.

btw stoep "dichtsmijten" is heel normaal omdat de grond eerst moet zakken, daarna komen de echte stratenmakers om het weer netjes aan te leggen, dit kan niet in 1x goed.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 16:56]

Bij ons anders wel. Straat openbreken , woningen aanleggen en weer netjes achterlaten. Was reggefiber overigens dus kpn. Ze hadden een team die de kabels legden en mensen die de straat weer netjes maakten.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 16:56]

Ja en toen bleek in praktijk dat de stoep na x periode alsnog ging zakken dat hebben wij hier ook gehad van Reggefiber en kon de gemeente het gaan oplossen, dat is de reden waarom het vaak niet meer gedaan wordt in 1x.
Geen problemen mee gehad.
Een trilplaat doet wonderen.
Bij mij in het dorp heeft delta fiber ook glas aangelegd en hoewel dat de prijzen best hoog zijn ben ik al lang blij dat Ziggo het hier niet meer alleen voor het zeggen heeft (VDSL is hier dermate traag dat dat geen optie is).

Stoep openbreken nemen ze wel heel letterlijk trouwens daarna snel dichtsmijten en achterlaten alsof het een golfbaan is.
Als je een Caiw abbo neemt ben je toch goedkoper uit dan met Ziggo? Of zie ik dat verkeerd?
Leuk al dat glasvezel aanleggen maar het moet ook terugverdiend gaan worden en als ik deze bedragen weer zie heb ik niet echt het idee dat de consument voordeliger uit gaat zijn.
Je hebt bij Delta/Caiway al een 100/100 pakket voor minder dan 50 euro inclusief tv. Voor nog geen tientje meer is dat 400/400. Dat zijn in mijn ogen toch prima prijzen?
Je noemt een pakket en prijs op van de huidige situatie. In het nieuws staat dat ze ook forse investering hebben om hogere snelheden aan te kunnen gaan bieden en met nieuwe pakketten te komen.
De vraag is dus niet wat je nu betaald, maar wat het aanbod en kosten zijn als ze die investering in de praktijk brengen. Of mogelijk vervelender: of ze de huidige investering zo lang mogelijk willen volhouden en hun bestaande netwerken dus tientallen jaren nog niet gaan upgraden. Vanaf september aanbieden is niet zomaar het zelfde als het ook aanbieden in bestaande netwerken.
150 Mbps internetsnelheid (down- en up)
1 Veilig Internet licentie van F-Secure
Gratis wifi-modem
Gratis monteur
45 euro bij delta dus erg duur..
Ik vind het magertjes. Ik betaal 39,95 voor 1Gb symmetrisch (https://www.jonaz.nl)
Dat is internet only. Op zich nog een mooie prijs, want dat kost bij Caiway 65 euro per maand.
Hier hebben ze van Delta fiber alle glasvezel projecten geannuleerd omdat het te duur voor ze zou zijn… leuke marketing praat voor de aandeel houders maar ze doen niet wat ze beloven…
Glasvezel aanleggen gaat er toch om dat het rendabel is? Natuurlijk is het dan zeer onprettig als de marketing niet blijkt te kloppen met de praktijk, maar leg dan ook uit wat er niet klopt en welk nadeel je er van had. Als het te duur bleek en je hebt zelf geen enkele investering hoeven doen, wat is dan je probleem? Denk je dat ze het daardoor niet halen om een kwart van Nederland van glasvezel te voorzien?
De aanlegkosten zouden 1900 euro zijn en voor bestaande klanten 500. Meer dan de helft had al ja gezegd, maar omdat er te veel ‘water’ in de weg zat (slootjes) werd het te duur. Beetje ‘verdacht’ dat ze dat niet van te voren wisten want Caiway (onderdeel van delta en het initiatief) zit al heel lang met coax in dit gebied. Die wisten bij aanvang echt wel dat er veel slootjes liggen.
Wat is er volgens jou 'verdacht' aan dat een bedrijf iets gaat aanbieden, vervolgens zelf investering doet in het regelen dat een aannemer het wil aanleggen, om vervolgens van de aannemer te horen dat het duurder is dan het bedrijf verwacht? Ze kunnen niet leveren, ze investeren in mogelijke klanten, zijn de investering kwijt, de mogelijke klanten kwijt en de aannemer verdient er ook niets aan. Het klinkt op kleine schaal voor niemand voordelig. Op grotere schaal alleen voor investeerders die geen bewijs willen dat hun investering goede besteding krijgt.
Ze wisten vanuit ervaring van Caiway in het project dat er veel slootjes zijn…. Eventuele hogere kosten hadden ze dus prima kunnen bedenken voordat ze een dooie mus verkochten.
oh gemeente haarlem kan er ook wat van, in 2001 riepen ze ja haarlem als eerste grote stad glasvezel, nou kan je vertellen ligt nog geen spriet (op nieuwbouw na pas sinds laatste 2 jaar).

pas nu 20 jaar laten gaat zowel kpn als T-Mobile glasvezel leggen in heel haarlem.
In 2006 riep mijn stad hetzelfde. Samenwerking met KPN aangegaan en lokaal initiatief opgezet. In 2008 lag de hele stad vol glas, alleen de stukjes naar de woningen niet, dat zou komen als het industrieterrein de grootste kosten voor hun rekening namen.

Het is nu 2021 en mijn gemeente gaat dit jaar een nieuwe samenwerkingsverband met KPN aan om misschien volgend jaar weer glas in mijn stad neer te leggen.

We waren wel 1 van de eerste steden waarbij de DSL buitenringen/verdeelpunten het eerst verglast werden.

Dan liggen er vanaf volgend jaar 3 glasvezelnetwerken van KPN voordat consumenten er gebruik van kunnen maken. 8)7

Wat een verkwanseling van geld zeg.
Dat "verkwanseling" gaat niet op. Juist die laatste stukjes naar elk huis zijn veruit het duurste. Door investeringen in het achterliggende netwerk is DSL de laatste jaren er flink op vooruit gegaan. Ooit was ADSL1 tot 8Mbit/s, ADSL2+ tot 24Mbit/s, VDSL vectoring kan tot 100Mbit/s en met pairbonding haalt KPN het dubbele. Het grootste euvel was altijd de afstand van de koperlijn, juist door ROP's in te zetten in de wijk en de lange kabels naar de centrale te elimineren is dit mogelijk geweest. Verglazen kost tijd, veel geld en is heel erg veel werk naar elk huisje apart. Zonder deze investeringen had je vastgezeten aan de coax als alternatief (waar ook in geinvesteerd is) en was je nu aan het klagen over het monopolie van je coaxprovider.
Naast het DSL glasvezel, ligt er nu dus nog een glasvezel netwerk door de stad heen en gaan ze eind dit jaar / begin volgend jaar beginnen met nog een glasvezel netwerk.

Ze hadden het eerste glasvezelnetwerk uit 2006 kunnen uitbreiden en aan kunnen sluiten op de woningen. Maar nope. Daarna is het DSL netwerk deels verglast en gaan ze volgend jaar dus weer een compleet nieuw glasvezel netwerk neerleggen. Dan liggen hier straks 3 glasvezelnetwerken in de stad waarvan er maar 1 ftth wordt.

Sorry, maar dat is gewoon sund.
Anoniem: 390704 @batjes2 augustus 2021 16:03
2006, glas en KPN? Welke stad was dat dan?
In 2008 deed KPN volgens mij Fiber-to-the-Curb, wat later VDSL-vanuit-straatkast ging heten
Het is niet onder naam van KPN gedaan, KPN heeft samen met een lokaal bedrijfje en de gemeente 1 of andere stichting/organisatie opgezet die het glasvezel netwerk ging aanleggen en beheren. In de praktijk kwam KPN gewoon de kabel neerleggen en deden ze ook het beheer.

500 euro per maand voor 50/50 en minimaal 2500 euro aansluitkosten (afhankelijk van de afstand) 8)7 Goh wat raar dat het nooit aangeslagen is.
Delta speelt een vies spel. Ze willen “iedereen” aansluiten op glasvezel maar als je het gaat aanvragen kom je vaak tegen onverwachte kosten tegen die soms bovenaan soms slecht vermeld staan. Kosten van tussen de 15 euro per maand huur van de glasvezel met daarbovenop het abonnement. Andere optie is afkopen, tussen 1800 en 2200 euro aansluitkosten per adres. Ik was gevraagd door een behoorlijk aantal mensen na aansluiten het interne netwerk te verzorgen, maar die houden nu de boot af vanwege de belachelijke hoge ‘aansluitkosten’. Daarnaast heb ik geregeld met de klantenservice overhoop gelegen over storingen en fouten door Delta/Caiway. Vooral vaste telefonie, welke zakelijk nog best veel wordt gebruikt heeft helaas te kampen met veel onderbrekingen. Om deze reden al vele omgezet naar VoIP provider welke nu geen last meer hebben.

Wanneer vragen ze deze aansluitkosten? Wanneer Delta beslist dat je “buitengebied” bent, maar ondertussen aan de andere kant van een sloot van 4 meter breed een hele woonwijk gratis wordt aangesloten is gewoon krom! Is het buitengebied als je wijk of bedrijventerrein naast een dichtbevolkte woonwijk ligt? Is het buitengebied als je straat tegen een dichtbevolkte woonwijk ligt en of er zoveel huizen staan dat het zeker gaat lonen aan te leggen?

De kosten van de abonnementen liggen vrijwel gelijk met de tegenhanger KPN/Reggefiber, maar als deze voldoende aanmeldingen hebben leggen ze wel kosteloos de aansluiting binnen, zelfs mensen die op dat moment niet overstappen krijgen kosteloos FTTH kastje geplaatst. Delta doet dit overigens ook, maar gebruik maken kan pas na betaling huur per maand of afkopen.

Bepaalde gebieden in Nederland zijn dominant grondgebied van Delta/CIF, KPN/Reggefiber wil of kan er niet aanleggen. O.a. In het Westland is veel gemor tegen de exorbitante bedragen die Delta vraagt.

Edit: Als voorbeeld, KPN voorziet wel degelijk bepaalde delen in Westland van gratis glasvezel aansluiting, bestaande als nieuwbouw. Dan is het ongekend zuur als je toevallig onder Delta toewijzing valt en diep in de buidel moet terwijl letterlijk je buurman gratis door KPN/Reggefiber wordt aangesloten.
Sterker nog er is een appartementencomplex welke 2 glasvezelkastjes heeft in meterkast, CIF én KPN; maar de rest van de wijk enkel Delta 8)7 (bron: glasvezel kaart Nederland) voorbeeld van internet moet eigenlijk open zijn… zie het al dat iedere netbeheerder eigen stroomkabel of waterleiding naar binnen gaat brengen ;)

Lang verhaal kort, dat het internet in Nederland ‘relatief duur’ is dat is onlangs in de media verschenen. Veel internet aan willen leggen en daar lukraak 1800-2200 euro per aansluiting voor te vragen is in mijn optiek machtsmisbruik.

Edit2: KPN/Reggefiber als voorbeeld, maar wil benadrukken dat deze partijen ook niet compleet ideaal zijn. De koers die KPN nu vaart met XS4ALL verdient in mijn optiek beslist geen schoonheidsprijs.

[Reactie gewijzigd door phubert op 22 juli 2024 16:56]

Het ergste is dat, wanneer je je je aansluiting hebt af gekocht, je nog steeds in een "Delta provider" lock-in zit.
Geen vast IP adres, alleen tegen hoog tarief (min €15/maand)
geen vrije provider keuze

afkopen is altijd goedkoper. 2200/€15= 146 maanden = 12 jaar. is zo om.
Elke maand dat je het later afkoopt, is geld weggooien. de afkoop som blijft vast staan.

Voor € 2200 kon ik zelf niet graven +/- 1 km.

[Reactie gewijzigd door Jermak op 22 juli 2024 16:56]

Moet je wel zeker weten dat je niet gaat verhuizen binnen die termijn.
Zou ik ook je verwarming maar nooit vervangen of isoleren of glas in de kozijnen zetten.
Behoud toch z'n waarde |:(
Klopt, je koopt of huurt Delta aansluiting, maar je hebt als enige keuze Delta, Caiway.

Kleine kanttekening: Bij een zakelijke aansluiting heb je vaak ‘tussen providers’, maar dat is slechts marketing van ‘vrije provider keuze’… Het is het Delta pakket, voor prijs x onder sub-aanbieder a, b ,c etc…

Neem van mij aan, als je zakelijk onbezorgd en zuiver internet/telefonie wilt: zoek verder! Ze laten ondernemers in de vrieskou staan, en als je belt; overmacht… :? 8)7
ondanks glas een 10 mb adsl lijntje van XS4all voor voip :?
Tareiven voor buitenland , zijn bij Delta/caiway en partners zijn prohibitief

[Reactie gewijzigd door Jermak op 22 juli 2024 16:56]

Wanneer vragen ze deze aansluitkosten? Wanneer Delta beslist dat je “buitengebied” bent, maar ondertussen aan de andere kant van een sloot van 4 meter breed een hele woonwijk gratis wordt aangesloten is gewoon krom!
Maar als een provider voor duizenden euro's een gestuurde boring moet doen, of glasvezel moet omleggen om bij een gebied te komen waar nog geen glas is, dan is het toch niet gek dat je daar voor moet betalen?

Die glasvezels komen toch niet gratis naar dunner bevolkte gebieden. Dan moet het wel rendabel zijn. Het lijkt mogelijk niet eens rendabel in dorpen. Er is met regelmaat nieuws dat zelfs aanleg in dorpen niet door gaat omdat er veel te weinig vraag is. Het aanleggen is momenteel niet vraag-gedreven. Het is aanbod, waar providers vraag voor zoeken, waarna een provider als Delta mogelijk gaat aanleggen.
Ja dat is het wel.

Gestuurde boring? Dat heb ik meerdere malen gezien. Vele malen goedkoper en minder herstel aan bestrating dan graven. De boorkop is relatief duur, maar in buitengebied met veelal zand, klei, etc prima alternatief en snel. Destijds boring bij mijn huis binnen kwartier van straat tot meterkast… (10m). En 2 gaten, 1 in de straat en 1 bij de gevel huis.

KPN, T-Mobile leggen glas aan als het kan; zonder rekening van 1800-2200 euro in rekening te brengen. Ook rekenen aanbieders op KPN glasvezel geen “lijnhuur” per maand bovenop de abonnementsprijs.

Daarnaast, glasvezel gaat tot max. 20km in FTTH, hoever afgelegen wil je in Nederland zitten om hier overheen te gaan? Dit is sporadisch. Meestal heb je een behoorlijke dorpskern binnen de 20km… het loont altijd glas aan te leggen, de huidige generatie is geschikt voor 10gbps. En wellicht met vernieuwde techniek lukt het met 10-20 jaar over die zelfde fibers 40 tot 100gbps te halen.

Edit: gestuurde boring

[Reactie gewijzigd door phubert op 22 juli 2024 16:56]

Dus omdat de ene provider (nu wel) bijna heel Nederland wil voorzien en een anderen al jaren selectief zijn te investeren waar het rendabel lijkt en eigen tarieven te berekenen, verwacht jij dat ze even de kosten op andere klanten doorberekenen? En waarschijnlijk niet tegen lagere kosten dan nu? Want heel veel delen van Nederland zijn nu eenmaal dunner bewoond gebied en de vraag naar glasvezel is vaak laag. Anders had men net zo goed zelf glasvezel kunnen aanleggen als men echt wilde.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 16:56]

Mooie berichten van Delta Fiber maar wel weer makkelijk score. Helaas is er geen aandacht voor de aansluitingen die iets meer werk vragen en qua planning zou ik ze ook niet echt geloven meer.

Het project 'Westland & Midden-Delftland' was ineens onhaalbaar nadat ze de eerste partij hadden overgenomen die het aanvankelijk starten. En ja ook hier enorm verbaasd over het feit dat de glasvezel hier onder het fietspad door gaat maar niet naar de huizen aangesloten kan worden.

Coax (40/4) kost een vermogen en de beloofde upgrade naar 200Mbps blijft maar vooruit schuiven. Nu is de voorspelling al eind 2022.

https://www.deltafibernet...westland-midden-delfland/

Dit is het zoveelste voorbeeld dat het niet goed gaat en verdwijnt waarschijnlijk op de grote berg. Toch dit bericht met de zelfde vraag als de andere hier, hoe kan het dat dit niet voldoende aandacht krijgt maar wel een zoveelste 'mooie' bericht over glasvezel? Is dit makkelijk scoren? Ik weet de weg niet hoe ik dit probleem wel onder de aandacht kan krijgen in de media of waar dan ook maar wellicht kan @Tweakers aan daar mee helpen?
Als je meent dat een provider veel beloftes doet die het niet waar kan maken dan neem ik aan dat je dat met meer kan onderbouwen dan dit voorbeeld?
Via de pagina waar je naar verwijst staan kennelijk alle projecten die ze van plan zijn of waren. Kennelijk gaat het op veel plaatsen wel door? En waar het niet door gaat lijkt het aan te weinig vraag te liggen, of dat het veel te duur gaat worden. Wat je in het voorbeeld daarbij niet noemt is waarom die partij het liet overnemen. Dat kan net zo goed zijn omdat het hun ook niet bleek te lukken wegens te hoge kosten?
De gegevens die ik nog kan terughalen zijn dit voorbeeld.

Je mag aannemen als je mensen een behoorlijke bijdrage vraagt (1500 euro) en diversen bijeenkomsten plan met andere promotie momenten, dat er goed onderzocht is of een project haalbaar is. Dit is gewoon gezond ondernemen.

Glasvezel Buitenaf was een commerciële partij welke is gekocht door Delta Fiber. Caiway (hoort bij de Delta groep) heeft al lang tijd niet geïnvesteerd in de gebieden met coax of andere delen van het buitengebied.
Vlak voordat het nieuws kwam dat Glasvezel Buitenaf was gekocht door Delta Fiber, is er een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Glasvezel Buitenaf en de gemeente. Hier te lezen.

Over het verloop en de belofte is meer te lezen op de WOS website.

[Reactie gewijzigd door mvh0712 op 22 juli 2024 16:56]

Ik ben het met je eens dat verwachtingen redelijk moeten zijn. Alleen lees ik slechts één voorbeeld en ook nog in een situatie dat er kennelijk meer partijen waren die zich mochten afvragen wat redelijk is. Ik neem aan dat die klanten, voor zover er al voldoende waren voor een gewone situatie, er ook niet op zitten te wachten dat ze zelf de investering hadden moeten doen. Nu hoeven ze dus ook niet te betalen, en komen de kosten feitelijk voor de klanten in de dorpen die wel bereid zijn het tegen concurrerende kosten af te nemen.
Als je de artikelen lees, dan lees je dat er genoeg klanten waren en deze waren allen bereidt (kon niet anders) daarvoor een investering te doen van minimaal 1500 euro.

Ik heb verder geen voorbeelden op papier maar er zijn genoeg mensen die voorbeelden laten zien, hier en op andere forums, dat het vreemd kan gaan. Ook tijdens de bijeenkomsten kwamen genoeg voorbeelden voorbij van Caiway klanten met glasvezel in de straat maar geen aansluiting omdat ze aan de verkeerde kant woonde of weet ik wat voor excuses. Dit zou glasvezel buitenaf wel anders gaan doen was de belofte. Weer een glasvezel in de straat. Helaas, zij werden overgenomen en alles was weer het oude.
In één van de stukken staat ook, als er coax kan liggen, dan ook glas. Je blijft het hebben over 1 case, maar het is wel een verdomd slechte case.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.