Modders ontgrendelen bootloader van Google Chromecast met Google TV

Een aantal modders hebben succesvol de bootloader van een Google Chromecast met Google TV ontgrendeld. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld andere besturingssystemen op de mediaspeler installeren, zoals LineageOS en Ubuntu 20.10.

Google biedt zelf geen mogelijkheden om de bootloader van zijn Chromecast met Google TV te ontgrendelen, in tegenstelling tot bij zijn Pixel-smartphones. Daardoor moesten de ontwikkelaars gebruikmaken van een aantal exploits, in het bijzonder een eerdere bootROM-bug in de Amlogic-soc van het apparaat, die in oktober werd ontdekt door securityonderzoeker Frederic Basse. Die exploits maakten het mogelijk om ongesigneerde code op de mediaspeler te draaien, schrijft ook XDA-Developers.

De mediaspeler dient voor december 2020 geproduceerd te zijn en moet een Google TV-firmwareversie van voor februari hebben. Dit is omdat Google het bootROM-probleem heeft verholpen in nieuwere hardwarerevisies. Google voerde in zijn software-update van februari 2021 softwarematige mitigaties door.

De ontwikkelaars hebben hun bevindingen gepubliceerd in een repository op GitHub. Gebruikers met een kwetsbaar Chromecast-model kunnen de bootloader daar ontgrendelen door de knop op het Chromecast-apparaat in te drukken terwijl ze een USB-C-naar-A-kabel inpluggen en via een pc de benodigde scripts te draaien. Gebruikers hebben daarvoor een 64-bit Linux-installatie nodig. Door de procedure komt de garantie van het apparaat hoogstwaarschijnlijk te vervallen, hoewel de ontwikkelaars melden dat gebruikers de originele bootloader weer terug kunnen flashen.

Een van de mensen die betrokken is, securityonderzoeker Nolen Johnson, meldt dat er 'binnenkort' LineageOS-builds beschikbaar komen voor de Chromecast met Google TV, schrijft XDA-Developers. Johnson staat op de LineageOS-wiki aangemerkt als trusted reviewer en developer relations manager. Frederic Basse, die de aanvankelijke bootROM-exploit ontdekte, wist eerder dit jaar Ubuntu 20.10 te installeren op een Chromecast met Google TV.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

01-08-2021 • 12:27

106

Submitter: Piet91

Lees meer

Reacties (106)

106
106
53
0
0
19
Wijzig sortering
Leuk, omdat het kan. Maar hoe nuttig is het nog werkelijk om Ubuntu op een Chromecast te zetten als je voor een paar tientjes een Pi kan kopen die net zo capable is? Of zie ik iets over het hoofd?

edit: s/me zo/net zo

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 19:04]

Omdat het kan, en als de cromecast niet meer wordt ondersteund vanuit google. kan je er een alternatief OS opzetten
Daarom zou het leuk zijn als dit met de eerste generatie Chromecasts zou kunnen.
Zeg nooit, nooit. als het met de nieuwe chhromecast kan zou het vast en zeker ook kunnen met de oudere versies.
Dat kan ook als de firmware niet te ver bijgewerkt is. Zoek maar eens op rCast voor de specifieke benodigdheden.
Welk alternatief OS zou je daadwerkelijk kunnen gebruiken voor TV kijken?
Het hele ding van die TV sticks is dat ze een OS hebben dat gemaakt is om TV mee te kijken, alle apps binnen handbereik en besturing met een afstandsbediening. Je kan er dan inderdaad een andere OS op zetten, maar op de kleine slaapkamerTV lijkt mij vanaf een paar meter afstand Ubuntu besturen niet het meest handig
Je hebt dingen zoals Kodi. In feite heb je dan iets wat er uit ziet als smart tv /setup box software. Je merkt dan niet eens dat Ubuntu er onder zit.

Ik heb dat overigens ooit wel eens overwogen te gaan gebruiken maar uiteindelijk toch voor een Apple TV gekozen. Na een werkdag wil ik gewoon een serie kunnen kijken, zonder uren in een command line te moeten rommelen omdat na bijvoorbeeld een update 'ergens' iets niet meer werkt.
Paar tientjes voor een pi had ik best gewild. Volgens mij zit je met die dingen ook al snel in de buurt van de prijs van zo'n google ding, als je ook sd kaart mee neemt in de prijs en wilt dat die printplaat nog iets van behuizing heeft.
Behuizing 3D printen. Kost je amper een euro. SD kaart 64GB SanDisk voor een paar euro bij de Action. Dan ben je er al. En de Pi 4 is wel een power house voor het formaat, een 2B is al voldoende voor Linux als media speler. (Huis ligt vol met 2B’s hier, ook ivm Homebridge enz)
Een 3D printer kost je dan al snel iets meer dan een paar euro, het ergens laten printen als je niemand in de buurt hebt idem. Plus in mijn opinie is de afwerking nooit heel fraai bij zulke prints.

Het liefste wil je ook niet op een SD kaartje vertrouwen (zeker niet met een normale Linux distro die niet geoptimaliseerd is voor een laag aantal writes) dus dan komt er al een USB stick bij. Op de Pi4 kan je volgens mij ook alleen van de USB stick booten, op oudere Pis zou je ook nog een SD kaartje nodig hebben voor de initiële bootloader.

Ik denk dat PrimusIP gelijk heeft en dat de prijzen aardig in de buurt komen. Wat betreft specs is deze Chromecast ook niet onaardig:
https://www.reddit.com/r/...hromecast_with_google_tv/

Pi4 met 4GB RAM zit al op 60 euro, dan moet je voor ~20 euro alle toebehoren (SD/USB, power supply, case, afstandsbediening, kabels, ...) erbij halen; succes. Pi4 met 2GB RAM is dan 40 euro en dan zou je wellicht iets goedkoper uit kunnen komen.
Starterkits zaten volgens de pricewatch rond de 120 euro (wat erg duur lijkt, maargoed).
Ik had een 3b en wilde die vervangen voor een 4. Uiteindelijk een hp t630 op marktplaats gekocht. Veel krachtiger, met behuizing en voeding en m2 ssd.
De kosten waren 50 euro tov 100 voor de pi.

Had ik veel eerder moeten doen.
Het verschil is dan wel dat de nieuwprijs bijna op 500 euro ligt.
Klopt maar die dingen zijn bijna altijd in nieuwstaat.

Mijne komt van een huisartsenpost.
Ik ben wel benieuwd: kreeg je die inclusief HDD/SSD en was die dan veilig gewist (i.v.m. de privacy van de patiënten van de praktijk)?
Vaak werken die remote op een systeem, er staat dan dus geen patiëntinformatie op de werkplek. Althans dat is bij de huisartsen waarvan ik het weet.
Ik ben wel benieuwd: kreeg je die inclusief HDD/SSD en was die dan veilig gewist (i.v.m. de privacy van de patiënten van de praktijk)?
Het is een Thin Client, het enige wat hier op staat is een minimale config om naar een remote desktop te verbinden.
Dit dus. Stond windows iot op die volledig nieuw was. En gelocked.

Op de ssd zelf kon niets geschreven worden.

Zelf heb ik er nu proxmox opdraaien en veel minder problemen dan met mijn pi.
Succes met het aansluiten van een aantal sensoren op je thinclient :+

Voor jou ene usecase zijn deze misschien gelijk, maar dit is natuurlijk een heel ander product.
Als je ‘m constant laat draaien dan is het stroomverbruik ook wel een dingetje. Max 15w tov 60w. Zeg dat het gemiddeld 15w scheelt dan kost je dat 25-30 euro per jaar extra. Het kan afhankelijk van het gebruik het geld wel waard zijn natuurlijk :)
Valt wel mee. De mijne doet nu 15 watt met 2 lxc containers en 2 vm 's. Eigenlijk is het 10 watt maar de z wave stick en externe hdd gebruiken ca 5 watt.

Met alleen proxmox erop was het 5 watt idle. Niet veel meer dan een pi.
Met welke meter meet jij het verbruik in watt van je systeem?
Ben op vakantie maar het is zo'n doorlus stopcontact met eigen batterij. Geen idee waar ik die ooit gekocht heb.
Oh dat is wel gunstig inderdaad!
Precies, iedereen is hier helemaal leip op een pi, maar eigenlijk zijn ze zwaar overpriced voor hetgeen wat ze doen.
Ik heb 2 HP T520 op marktplaats te koop gezet voor 30 euro per stuk maar ik vraag me af of ik ze niet beter kan houden.
Zou het daar ook op draaien???
Geen idee ligt er aan wat je er mee gaat doen. Ik draai er homeassistant en openmediavault op via proxmox. Voor mijn gevoel draait het erg soepel. Voor vm is meer ram wel aan te bevelen. Maar hier draait alles op 8gb.
Het liefste wil je ook niet op een SD kaartje vertrouwen (zeker niet met een normale Linux distro die niet geoptimaliseerd is voor een laag aantal writes) dus dan komt er al een USB stick bij.
Ik heb daar in vele jaren nog nooit last van gehad met industrial SD kaartjes die daarvoor gemaakt zijn. Die zijn niet eens significant duurder dan die standaard fotokaartjes.
Helaas kan ik je ervaring daarin niet delen en hebben mijn Pis al een hoop kaartjes opgegeten van allerlei merken en labels die er op geplakt zijn. Ik denk dat een groot deel ook te maken heeft met het feit dat SD kaartjes afhankelijk van het geheugen type relatief weinig cycles hebben en geen wear leveling hoeven te hebben (en dus vaak ook niet hebben), dus als een setje sectoren stuk gaat is het al gedaan met het kaartje. https://electronics.stackexchange.com/a/27626
Dit kan je tegen gaan met allerlei OS trucjes en door het minimale weg te schrijven maar voor een general purpose distro als Ubuntu zitten dat soort dingen in de weg en ben je toch continu aan het schrijven.

Ik target niet op industriële kaartjes dus je tip hierin zal ik meenemen en kijken of dat het verbeterd. Maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar fatsoenlijke USB sticks; SanDisk’s Extreme serie is bijvoorbeeld een goede en betaalbare optie met wat eigenlijk een fatsoenlijke SSD is in usb stick formaat :)

Anyhow dit is eigenlijk een discussie voor elders, heel on topic is het hier niet. Wel relevant is dat eMMC een mixed bag is wat kwaliteit betreft en als het stuk is, is het apparaatje stuk. Dus in dat opzichte heeft een Pi wel een voordeel.
Ik snap je argument over de SD-kaarten, deze zullen inderdaad niet ideaal zijn, toch zie je in servers nog regelmatig SD-kaarten terugkomen voor het opstarten van het OS. Ze zijn cheap makkelijk uit te wisselen en je kunt de voorbereiding eenvoudig offsite doen. Een USB-stick heeft veel van dezelfde voordelen, maar die zou dan vaak uitsteken, wat niet handig is in een datacenter.

Daarentegen snap ik niet waarom een USB-stick minder last zou hebben van het ontbreken van wear leveling, ik kan me niet voorstellen dat dit op veel USB-sticks is in gebakken.
Een 3D printer kost je dan al snel iets meer dan een paar euro, het ergens laten printen als je niemand in de buurt hebt idem. Plus in mijn opinie is de afwerking nooit heel fraai bij zulke prints.
Ik heb m'n behuizing, met fans voor extra koeling, gewoon schaamteloos besteld via AliExpress. Kost vaak niet meer als een paar euro. Ofwel 3,89 euro in mijn geval. Dit was nog voor de BTW tijd, dus reken er nu 21% bij.
Je vergeet de adapter voor stroom, want de Pi vraagt best wat A dus al die dingen die door het huis slingeren zijn niet geschikt.

En als je voor de pi 4 moet je ook nog een heatsink.

Ik ben aan het zoeken geweest voor een tweede pi maar de prijs loopt toch snel op alles bij elkaar. Je bent zo 80 euro kwijt, zonder behuizing voor de goedkoopste versie.
Mja de Pi 4 is best overkill. 2B is voldoende
Denk niet dat een PI 2B 4k kan afspelen zoals de chromecast
Nee, 4k playback wordt alleen ondersteund op de Pi 4. Wil je ook nog HDR, dan raad ik LibreELEC 10 RC1 aan. Draait als een zonnetje op een Pi 4 :)
€80 voor de goedkoopste versie…? Gisteren een Pi Zero W binnen gekregen. Kosten: zo’n €11 nieuw.

[Reactie gewijzigd door UncleEddy op 22 juli 2024 19:04]

Wilde net zeggen; bij een prijs van 80 euro heb je totaal geen moeite gedaan om verder te kijken.
Behuizing 3D printen. Kost je amper een euro.
Cool. Waar kan ik voor 1 euro een 3D printer aanschaffen ?
Óf je bent een paar honderd euro kwijt voor een eigen printer en toebehoren, óf je betaalt een paar tientjes voor het laten maken en verzenden via een website. Óf je moet iemand kennen die het voor de materiaalkosten voor je wil doen.
Of je hebt al een printer, en print er één. Dacht dat de 3D printen gebeuren groter was op Tweakers.
En een afstandbediening +ir/bluetooth?
Bluetooth zit er al in.
Omdat een Pi helemaal niet zo capable is. Hoe kom je daarbij? Deze SoC is beduidend sneller en veel beter in hardware decoden van video. De RPi is beduidend meer budget en veel minder gericht op video decoding. De beeldkwaliteit van de RPi is zelfs minder. De RPi4 heeft moeite met 4k video, zeker op hoge bitrate met HDR en een fancy audio stream. Bedenk even dat een AMlogic soc goedkoper kan zijn afhankelijk van de configuratie en gemaakt is voor dit soort media players. Een rpi4 is een aardige stap terug, waarom zou je dat doen? Een RPi4 is populair. Maar populair betekent niet ook goed in alles.

Zoek je een alternatief dat betaalbaar is, is een Odroid C4 met AMlogic soc of een cheap AndroidTV box uit China een betere optie dan rpi4.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 19:04]

Ik meende dat de Pi's al heel lang gewoon hardware accelerated video decoding hebben, ben ik abuis?
Dat hebben ze zeker. Maar er zijn nogal wat verschillende formaten en 'hardware accelerated video decoding' is niet overal hetzelfde. Ook HDR en/of 10bitverwerking kan op veel verschillende manieren. De drivers van de RPi4 onder bijvoorbeeld Libreelec zijn nog lang niet compleet en kunnen dus niet op een goede manier 10bit kleurtjes uitsturen. De Broadcom GPU in de RPi4 komt niet echt in de buurt van de Mali G31 serie qua media decoden. Met Kodi kun je fatsoenlijke HDR op een RPi4 vergeten. Op een S905X serie SoC kom je wat verder.

Een van de zaken die de AMLogic SoCs meenemen is motion adaptive hardware deinterlacing. De RPi4 heeft helemaal geen hardware deinterlacing. Dat zijn van die dingetjes die de mediaplayer SoCs van de algemene socs onderscheiden.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 19:04]

Het geeft je opties om dingen aan te passen. Ook in het normale OS. E.g. blokeer alle ads die google erin dumpt.
Ads blokkeren gaat tegenwoordig niet zo heel gemakkelijk meer als voorheen. Google wil ook vanaf valide domeinen ads serveren. Als je dan net een domein teveel hebt geblokkeerd, kunnen sommige apps dus ook niet meer functioneren.
Ads blokkeren gaat tegenwoordig niet zo heel gemakkelijk meer als voorheen. Google wil ook vanaf valide domeinen ads serveren. Als je dan net een domein teveel hebt geblokkeerd, kunnen sommige apps dus ook niet meer functioneren.
Precies, ook een van de redenen dat ik geen Android smartphone meer wil hebben.
Met bijvoorbeeld een iOS apparaat zal denk ik hetzelfde gebeuren. Het maakt dus niet echt uit welk OS je hebt op de telefoon. ;)
Ik ga ook absoluut niet voor een iOS apparaat, maar voor eentje met Ubuntu Touch, zo als de Volla Phone met Ubuntu Touch, die het volgens mij vader het aardig goed doet, je kan de belangrijkste dingen er mee doen, zo als telefoneren, en sms'en, en er zit een goed werkende browser op, en de camera doet het ook heel goed, en er komen steeds meer Aps uit in de Ubuntu Touch store.

Ik wil denk ik ook gaan voor deze Smartphone, en het is een Duits bedrijf.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 19:04]

Ik heb 0 ads op mijn Android toestel hoor. Al floept er soms 1tje door als Android Blokada weer eens killed. Maar goed ik gebruik eigenlijk ook niets van Google behalve de Playstore voor belangrijke apps (spelletjes en troep hark ik via Aurora en/of F-droid binnen)
Veel Apps gebruiken bijna alles van je smartphone, daar geef je toestemming voor, wanneer je het installeerde, en dat Googe met Playstore ook van alles kan en meer, nee ik wil helemaal weg van Google en welke enorme bedrijf dan ook, als ik dan niet meer mijn Apps kan gebruiken pech dan, dan leer ik maar andere Apps te gebruiken op Ubuntu Touch.
Soort desktop op je televisie waar je ook nog eens wat media op kan afspelen zonder dat je na 5 minuten reclames krijgt.

En Android-tv laat al zien dat je er verdomd veel mee kunt,
maar google lijkt android-tv een beetje links liggen omdat het daar nog relatief makkelijk is om het een en ander te vervangen. Google is hard op weg om een wandelend reclame-platform waar niet iedereen behoefte aan heeft en hoe meer die pushen, hoe meer alternatieven er zullen komen.

Raspberry is een simpel voorbeeld, maar zat fabrikanten die soortgelijk maken.
Om de 5 minuten reclame? Wat een onzin, enige 'reclame' die er mogelijk in zit, is in het hoofdscherm bovenin als 'aanbevelingen' voor series/films.
Bij youtube ?
Je weet wel, de eerste aanbevelingen van google zelf.
Maar dat ligt toch aan youtube zelf, niet aan de chromecast.
Soort desktop op je televisie waar je ook nog eens wat media op kan afspelen zonder dat je na 5 minuten reclames krijgt.
Geen idee of je er ervaring mee hebt,
Maar hier al een paar maanden de CCwGTV in gebruik, en geen reclame te zien.
Plex, Amazon, Netflix, Spotify en YT ( premium )

Voor een enkele verdwaalde advertentie die nog in een app zit, staat er adguard op ( sideloaded )
Het is toch erg veel compacter dan een Pi, die je direct in je HDMI poort knalt. :)

Edit: Plus als bonus, HMDI 2.1, dat krijg je met de Pi niet voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 22 juli 2024 19:04]

We zitten hier op Tweakers! Eerst gewoon lekker tweaken, daarna eens bedenken wat de plannen er mee zijn :P 8-)

Ik kan wel wat redenen bedenken, maar puur "omdat het kan" is al voldoende.

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 19:04]

Je hoeft geen paar tientjes uit te geven op deze manier.
De grootte en het gebruiksgemak lijken mij op zich al boekdelen te spreken. Met bijvoorbeeld Ubuntu op een dergelijk apparaat, heb je altijd jouw eigen installatie bij je, je hoeft het enkel in een scherm in te pluggen en je bent zo goed als good to go. Waar je bij een Pi wel wat meer moeite moet doen. :)
Met mijn Hp Spectre G4 heb ik ook mijn eigen install bij me.
Maar die was niet 'een paar tientjes' :+
Het probleem met de Raspberry l pi is dat zaken zoals Netflix al met hele lastige Workaround gedaan moeten worden omdat Google voor dit platform geen Chrome Build beschikbaar heeft gesteld

Zou Google voor de pi een chrimeOS image maken of beter nog een Google Chrome package
Dan zou ik je zeker gelijk geven maar met de huidige opties is bijna alles te prefereren boven de pi
- Hoe nuttig is het om lineageOS op een telefoon te zetten?
- Hoe nuttig is het om welke linux dan ook op een pc te zetten?
- Hoe nuttig is het om MacOS op een pc te zetten?

Je zou je beter af kunnen vragen waarom het eigenlijk niet kan (hint: vendor lockin)
en waarom er zoveel moeite gedaan moet worden om andere besturings software op je eigen device te zetten. Een van de huidige problemen is namelijk dat als de fabrikant besluit het product niet meer te ondersteunen, je ook geen beveiligings updates meer krijgt waardoor je product na enige tijd eigenlijk niet meer fatsoenlijk bruikbaar is.
Google propt dat ding steeds voller met ongewenste advertenties, dus als de Chromecast minstens te rooten valt kun je die troep er mooi uit slopen.
waar koop jij voor een paar tientjes een pi + storage + case + voeding? Want die wil ik wel hebben :)

[Reactie gewijzigd door segil op 22 juli 2024 19:04]

Het goedkoopste compleet zijn ze nog via alliexpres. Denk voor een pi 4 8gb ram versie incusief sd kaart van 128 gb met case, koelblokjes en ventilator rond de 100 euro zijn.
een PI 4 4gb kost lost al ruim 80 euro. Koelblokjes die er dan bij zitten zijn minimaal,

even een lijstje voor een betere setup/oplossing:

PI 4 4gb= 60 euro
128gb SD kaart= 15 euro
----------------
[aliexpress links zijn alleen als voorbeeld]
Heatsink case [no fan] 7 euro aliexpress
https://nl.aliexpress.com/item/1005003028527212.html?
Aluminium case 7 euro aliexpress:
https://nl.aliexpress.com/item/1005003041599485.html?
---------------
3d printed fan adapter = 1 euro
50mm fan= 4 euro
schroeven [various]= 3 euro
50mm Dust-filter= 2 euro [aliexpress]

totaal ben je minder dan 99 euro kwijt voor een PI mediaspeler die betere cooling performance heeft dan een standaard kit.
-----------------
de reden dat ik voor 2 losse cases koos is omdat de cases met elkaar kunnen werken, waardoor je de goede cooling-performance hebt van de Heatsink case.
en de looks van een mooie strakke case.

De pi 4 runt namelijk vrij warm, met goedkope heatsinks [kleine] is deze alsnog rond de 50 graden [P1 monitor] met een ventilator die erop blaast.

Met de heatsink case en een 50mm case runt mijn PI rond de 30 graden [P1 monitor]
--------------
Het is eigenlijk de DIY versie van de:
https://nl.hardware.info/...g-aan-voor-raspberry-pi-4

Voorbeeld van hoe het eruit ziet: [zonder de Top part/top case]
https://imgur.com/a/jreFOs5
Bedenk wel dat veel van aliexpress sinds 1 juni/juli(?) ineens mogelijk een heel stuk duurder kan zijn dan de vermelde prijs vanwege dat nu onder 22 euro ook BTW (en de schandalige inklaringskosten) gerekend kunnen worden.
Nee joh, je betaalt wel BTW van 21% maar tot 150 euro geen inklaringskosten. Ali draagt zelf de BTW af, dat hoeft de vervoerder niet te regelen dus ook geen inklaringskosten.
Nou, heb zelf al meegemaakt dat die inklaringskoaten toch ook voor veel minder dan 150 euro kostende artikelen waren.
Was dit bij bestellingen voor of na 1 July 2021?
De kosten die de pakjesdienst rekent om het pakje "aan te bieden" aan de douane zijn meestal rond de 10 a 15€ (vaste kost, onafhankelijk van waarde).
Dat is alleen als er al geen BTW bij checkout is betaald.

Dan krijg je de inklarinskosten.
dat doet aliexpress al bij checkout, dan rekenen ze al de BTW, dit is vooral om klanten de hoofdpijn te voorkomen dat ze ineens BTW+ inklarinskosten moeten betalen.

laatste grote bestelling die ik deed, was boven de 22 euro. en ik hoefde geen inklaringskosten te betalen.

De pakketen in de "consolidated" shippment hadden ook een CN22 markering. wat aangeeft dat BTW al is betaald.

----------------------------
Daarnaast is het 7 euro + 21% btw wat uitkomt op 8.47 euro.
wat altijd nog goedkoper is dan bij Kiwi-electronics
waarbij diezelfde case 15 euro kost
https://www.kiwi-electron...ng-voor-de-raspberry-pi-4

En dit is de prijs voor 1 van de 2 nodige cases.
bij aliexpress is het dan ongeveer 17 euro.
waarbij het bij Kiwi-electronics 30 euro zou kosten
-----------------
beide cases zijn bij ook Conrad te verkrijgen.
https://www.conrad.nl/p/j...ieve-koeler-zwart-2140237?
https://www.conrad.nl/p/j...-aluminium-zilver-2140231?

maar dan komt er nog verzendkosten bij. [alleen met kortingen zijn ze bij conrad net zo duur [ex verzendkosten]]
Heb je linkjes voor alle onderdelen? :)
Omdat het kan? ;)
Een model 4b 2GB begint bij de 40 euro, als je (zoals de Chromecast) 8GB wil dan moet je 80 euro neertellen. Als je er nog een voeding, case, SD en koeling bij telt zit je snel op de 120.

Een Chromecast met Google TV betaal je 80 euro voor.

Het is maar waar je voor kiest. Een PI is natuurlijk veel sneller en veelzijdiger, plus je hoeft niet moeilijk te met modden enzo.
Kan hiermee een aangepaste versie van de Chromecast software gedraaid worden zodat deze zonder Google account gebruikt kan worden? En kan hiermee de HDMI output automatisch op 24/50/60 Hz gezet worden zodat de refresh rate gelijk is aan de bronvideo?
Dat zou fijn zijn. 24hz. Vind het altijd zo raar dat het niet iets standaard is.
Als je het systemimage zo weet aan te passen dat je een root terminal hebt dan zou dat idd allemaal kunnen maar in principe zou je al root moeten kunnen krijgen zonder de bootloader aan te passen

Voordeel van root verkrijgen via een firmware flash is er overigens alleen als het apparaat alleen een rom image heeft dat je niet kunt aanpassen of waar een overlay niet werkt

Anders zou wat jij wilt al kunnen door gebruik te maken van een van de hiervoor benodigde code-execution buggs

Feitelijk zit je hier al een lag te diep

Code executie->
privilege escalatie ->
bootloader bug exploit ->

Het is vrij zeldzaam als iets niet in deze volgorde werkt. Het voordeel van de bootloader is dan dat je het bootimage kunt aanpassen om O wijzigen permanent te maken
Kan hiermee een aangepaste versie van de Chromecast software gedraaid worden zodat deze zonder Google account gebruikt kan worden?
Mogelijk.
En kan hiermee de HDMI output automatisch op 24/50/60 Hz gezet worden zodat de refresh rate gelijk is aan de bronvideo?
Google gaat dit toevoegen aan een toekomstige firmware.

Verder heb je wel het probleem met een custom firmware dat je Widevine L1 certificering verliest. Hierdoor werken streaming services enkel in lagere resoluties.
Grootste probleem hier is dat dat ding nog steeds niet officieel hier uutgebtacht is. Ja je kunt em via frankrijk of duitsland wel kopen.
Nee gewoon via bol.com of belsimpel :)
Bol: €86.95
Belsimpel: €83.95
Google (eu): €69.99
Google (us): $49.99

Daar verdienen Bol en Belsimpel goed aan...
Dat wel maar er is dus geen probleem om hem te kopen, hij is gewoon te koop in een Nederlandse webshop(waar die uiteindelijk vandaan komt is ander verhaal).
Dat zijn net zulke 'grijze' imports, nog steeds niet officieel verkrijgbaar in NL.
Dus nu kunnen we een werkende CheapCast verwachten? :P
Dus nu kunnen we een werkende CheapCast verwachten? :P
Cheapcast .. 79€ ;)
Een whitelabel AMlogic via Ali kan je voor rond de 25€ wel op de kop tikken

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 19:04]

Dan zal er binnenkort wel CoreELEC voor Chromecast TV komen.
Maar ik hoop meer op het omgekeerde: Chromecast ondersteuning in CoreELEC.
Hopelijk snel een custom OS welke wel framerate en resolution matching bied }:O
En dat is zoals het hoort. Hardware dient ten allen tijden open te zijn voor eigen gebruik.
Daar valt dus ook onder dat je je eigen firmware/OS op kan zetten zonder restricties en zonder dat er ook maar iets van de hardware uitgesloten is om te functioneren. (Dus geen speciale keys/closed drivers nodig om een bepaald chipje wel/niet te mogen gebruiken met alternatieve software)
Nu nog iemand die NTFS werkend krijgt op de GCCWGTV. Dat is tot nu toe wel het grootste gemis voor mij. Voor de rest is het een hartstikke leuk ding.
werkt exFAT niet gewoon? Maar waarom niet gewoon een netwerkdrive gebruiken via Kodi op de chromecast?
exFat kreeg ik nog niet aan de praat, bovendien kon ik nergens met mijn data naartoe.
Mijn nas is via Kodi wel gewoon benaderbaar. Nu nog een manier vinden om mijn externe HDD te benaderen; dus ik denk erover om die aan mijn router te hangen en kijken of het dan wel lukt.

Ik was al een stap verder door een goede usb C hub, usb-kabel en usb-adapter aan te schaffen. Toen werden sd-kaart en externe HDD in elk geval gezien. Nu weer de volgende stap uitvogelen.

Ideeën?
is het niet mogelijk om je externe HDD aan je NAS te hangen? en deze dan te sharen via NFS of Samba?
Als dat ook mogelijk is, is het misschien wel nog makkelijker idd.
Het is een Synology 413 en de externe HDD is van Seagate
aangezien je synology USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) heeft, vermoed ik dat je deze gewoon via een usb kabel kan aansluiten en delen
Dat zou helemaal mooi zijn. Komende dagen maar even in verdiepen wat ik daarvoor moet doen. Als het plug & play zou zijn, is het helemaal makkelijk :)
Zijn de Google home producten al eens ontgrendeld?
Zou leuk zijn als die hardware herbruikt kan worden voor een OpenSource Privacy-sensitive Spraakassistent (mocht er ooit een capable versie daarvan komen)
Bestaat er dan een goed opensource spraakherkenningsalgaritme voor de Nederlandse taal?
Wie heeft t over Nederlands. Ben prima met een engels alternatief, maar voor zo ver ik weet is Almond hetgeen wat er het dichtstbij komt maar die is nog niet goed genoeg
Tja helaas kan je ze nog steeds niet voor de fatsoenlijke prijs zoals hier krijgen. In de us zijn de 50 dollar dus zouden ze die 60 a 65 moeten zijn maar nee je mag hier weer een premium betalen en de support is en nog niet eens fatsoenlijk.
Typisch nederland. Zoals alles is het hier te duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.