LineageOS 19 op basis van Android 12 komt uit

De ontwikkelaars achter custom-rom LineageOS hebben versie 19 van de firmware uitgebracht. De software is gebaseerd op Android 12 en heeft ook het nieuwe Material You-ontwerp. Ondersteuning voor veel oudere toestellen verdwijnt.

Het nieuwe besturingssysteem maakt geen gebruik meer van subseries; volgens het nieuwe releasemodel heet het OS LineageOS 19 'en niet 19.0 of 19.1', zeggen de makers. Dat doen de ontwikkelaars omdat de subversies 'voor gebruikers weinig toevoegden'. Met het nieuwe model volgt Lineage ook het model van het Android Open Source Project, dat aan de basis van LineageOS staat.

De nieuwe versie van het besturingssysteem heeft voornamelijk veel kleine updates. Zo zijn programma's zoals de Gallery, WebView en de eigen Jelly-browser bijgewerkt naar nieuwe versies. De dark mode is voortaan standaard in het OS en de volumeregelaar is verbeterd, zodat het een aparte pop-out wordt.

De makers waarschuwen wel dat veel oudere toestellen geen gebruik kunnen maken van het nieuwe OS. Dat komt doordat AOSP iptables heeft vervangen door eBPF als firewall in de kernel. Alleen apparaten die gebruikmaken van Linux-kernel 4.9 kunnen met eBPF overweg. "Normaal gesproken zou je dat kunnen backporten voor oudere kernelversies, maar op het moment is dat een uitdaging, zelfs voor iets dat er zo op lijkt als kernel 4.4", schrijven de makers. Desondanks komt er wel een backport van Lineage voor telefoons op kernel 4.4, maar de makers waarschuwen dat telefoons met kernel 3.18 of lager geen updates meer kunnen krijgen.

LineageOS 19

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-04-2022 • 11:25

107

Submitter: Mooiweer16

Reacties (107)

107
103
56
8
0
39
Wijzig sortering
In AOSP zat iotables en zit nu eBPF.
Maar wat heb je eraan op Android zonde root-toegang? Imho is een toestel met achtergehouden root-rechten een schending van consumentenrecht. Stel je eens voor, een Windows PC kopen waarvan alleen de fabrikant Admin rechten houd?

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 24 juli 2024 06:53]

Vind je dan ook dat we root rechten op auto's moeten krijgen? Ik ben het niet met je oneens, maar de grens tussen absolute vrijheid, en wat misschien verstandig is om je gebruikers een beetje te beschermen, is niet heel simpel.

Als iedereen makkelijk root kan worden, gaan er vast games en of applicaties komen die dit vereisen. Dat maakt het landschap inherent onveiliger.
Anoniem: 63072 @FireDrunk26 april 2022 13:49
Het is aan de fabrikant om een veilig systeem af te leveren en om te zorgen dat het systeem voor de economische levensduur ook veilig blijft. Anders is een product niet conform en zou je deze terug moeten brengen naar de verkoper.

Het is niet aan de verkoper om een eigenaar te beletten om zijn eigendom bewust onveilig(er) te maken wanneer hij dat wil. Dat is erosie van eigendomsrechten en zou hand en tand bevochten en verboden moeten worden.

Ook zou misbruik van EUCD door fabrikanten die zich allerlei extra rechten toe te kennen door het te koppelen aan een kopieerbeveiliging keihard aangepakt moeten worden. Beperkt jouw kopieerbeveiliging de eigenaar in meer dan alleen in de auteursrechtelijk voorbehouden, dan mag die omzeild worden. Gevolgen voor auteursrechtenhouder zij voor rekening fabrikant.
Vind je dan ook dat we root rechten op auto's moeten krijgen?
Op de meeste auto's van rond 1985 en ouder heb ik ook root rechten, dus... ja? :+
maar de grens tussen absolute vrijheid, en wat misschien verstandig is om je gebruikers een beetje te beschermen, is niet heel simpel.
Gebruikers beschermen, of geplande veroudering (d.m.v. missen van root gecombineerd met gesloten bootloaders) gecombineerd met het gesloten houden van de sandbox van de fabrikant om maar zoveel mogelijk reclame door de strot van de gebruiker te duwen?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 06:53]

In moderne auto's kan je dan waarschijnlijk allerlei opties wijzigen die niet verstandig zijn om te wijzigen:
- Piepje als je geen gordel om hebt
- Piepje bij het van rijbaan wisselen zonder het gebruik van je richtingaanwijzer
- En alle verdere veiligheidssystemen.

Ik snap dat vrijheid hierin misschien een consumenten recht zou moeten zijn, je bent immers eigenaar van het product, daar ben ik het ook niet mee oneens. Ik denk alleen ook dat er een keerzijde aan die munt zit.

Ik ben het 100% met je eens dat er een smerig nadeel aan zit met die geplande veroudering. Daar wordt ik ook giftig om. Ik zou het bijvoorbeeld mooier vinden dat je binnen de garantieperiode geen root krijgt, tenzij expliciet aangevraagd (tbv ons Tweakers :+), en na de garantieperiode het iets makkelijker zou worden, maar niet vanzelf.
Anoniem: 63072 @FireDrunk26 april 2022 13:41
Die auto is jouw eigendom en jij moet die vrij kunnen aanpassen.

Dat jij als je de auto zelf aanpast er niet mee de openbare weg op mag, maar alleen op het circuit of ander prive terrein mag rijden is een gevolg daarvan. Dus dat de fabrikanten functionaliteit inbouwen waarmee de politie bij controle kan zien of er door RDW goedgekeurde software op draait zou verplicht moeten zijn.

Net als dat jij - op eigen kosten - jouw software door hetzelfde goedkeuringstraject moet kunnen halen als de fabrikant van de auto.

Daarbij zou je ook nog een onderscheid kunnen maken tussen software die gekeurd moet worden zoals autonoom file rijden en dat soort zaken enerzijds en software die de user interface van je navigatie systeem en radio aanpast anderzijds.

Helemaal een klasse apart en wat m.i. gewoon verboden moet worden is software en hardware die je beletten zelf onderhoud en vervanging van onderdelen aan je hardware te doen. (Bijvoorbeeld een grotere accu in je BEV plaatsen. Of buiten de auto industrie: apple die uit 'beveiliging' cryptografisch je hardware vergrendelt en eigen modificaties en onderhoud onmogelijk maakt.)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 24 juli 2024 06:53]

Op de verkeerde gereageerd.

Koffie...

[Reactie gewijzigd door toro op 24 juli 2024 06:53]

In moderne auto's kan je dan waarschijnlijk allerlei opties wijzigen die niet verstandig zijn om te wijzigen:
- Piepje als je geen gordel om hebt
- Piepje bij het van rijbaan wisselen zonder het gebruik van je richtingaanwijzer
- En alle verdere veiligheidssystemen.
Bovenstaande drie punten zouden juist functies zijn die ik graag zou willen kunnen wijzigen. Als ik geen behoefte heb aan deze piepjes of veiligheidssystemen dan moet ik die toch gewoon uit kunnen zetten? Ik heb net als iedere weggebruiker in Nederland leren rijden en ik weet inmiddels na jaren ervaring hoe het verkeer hier in Nederland werkt. Daarnaast zitten deze systemen ook niet op oude auto's die wel aan het verkeer mogen deelnemen. Waarom zou de fabrikant dan moeten beslissen wat ik wel en niet moet gebruiken qua "veiligheids mogelijkheden".

Wat ik bijvoorbeeld erg vervelend vind in mijn nieuwe Mazda 3 is dat elke keer als ik de motor start de adaptive cruise control weer aan staat. Met veiligheid heeft dit mijns inziens niets te maken aangezien ik de adaptive cruise control juist onveilig vind in het verkeer in nederland (denk aan een auto die voor je invoegt wat ervoor zorgt dat jouw auto automatisch in de ankers vliegt op de snelweg).

Daarnaast hoor ik de "veiligheids piepjes" ook regelmatig wanneer ik voor een andere auto invoeg. Voeg ik dan te vroeg in? Het antwoord is waarschijnlijk "Ja" maar hier in Nederland is het verkeer dermate druk dat dit vaak wel moet als je ergens wil komen. Dit betekent voor mij dat ik die piepjes in veel gevallen al niet eens meer hoor omdat ik ze bewust negeer. Maakt dat het verkeer veiliger? Of zorgt het alleen voor extra ruis?

Dus zou ik dan als consument controle willen hebben over deze "handige" features? Ja, dat zou ik wel willen. Maar nou moet ik ook eerlijk zeggen dat de fabrikant bij mij ook al voldoende goodwill creeërt als ik de features gewoon uit zou kunnen zetten zonder dat ze automatisch weer aan gaan de volgende keer dat ik de auto start.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 24 juli 2024 06:53]

Wat ik bijvoorbeeld erg vervelend vind in mijn nieuwe Mazda 3 is dat elke keer als ik de motor start de adaptive cruise control weer aan staat.
(...)
Daarnaast hoor ik de "veiligheids piepjes" ook regelmatig wanneer ik voor een andere auto invoeg.
Dat zijn software fouten die de fabrikant kan oplossen + testen + laten goedkeuren.

Ik snap heel goed dat je deze dingen opgelost wilt zien. Maar het is onrealistisch om dat zelf te willen + kunnen + veilig te doen. Jouw vrijheid houdt op als het anderen ernstig in gevaar brengt. Liever zou ik als consument dan willen afdwingen dat de fabrikant een tijdje updates geeft.

Als je dit zelf dat soort features ingrijpend kan aanpassen, want dat betekend dat je jouw mede weggebruikers mogelijk in gevaar brengt. En dat is een no-go.

[Reactie gewijzigd door YaPP op 24 juli 2024 06:53]

Als ik geen behoefte heb aan deze piepjes of veiligheidssystemen dan moet ik die toch gewoon uit kunnen zetten?
Daarnaast zitten deze systemen ook niet op oude auto's die wel aan het verkeer mogen deelnemen
Dat is een redelijk onzinnige redenatie. Als je nu een nieuwe auto koopt, dan is het verplicht (wet) dat er dagrijverlichting op zit. Die oude auto is gebouwd in een tijd dat het niet verplicht was om auto's hiermee uit te rusten. Wil je die voorzieningen niet, dan moet je een oude auto kopen. Maar dat wil je waarschijnlijk ook niet, want je wil wel het comfort van een moderne auto. Elk "nadeel" heeft zijn voordeel
Persoonlijk vind ik oude autos juist een bepaalde charme hebben. Zelf heb ik echter een leaseauto en daar kan je niet voor occasions kiezen. Daarnaast denk ik niet dat nieuwe autos perse comfortabeler zijn. Nadeel aan een oude auto is natuurlijk wel dat er mankementen aan komen door leeftijd en kilometerstand dus uiteindelijk moet je wel voor een nieuwere auto kiezen en kom je niet meer onder al die "handige" features uit. Maar van mij hoeft het allemaal niet. Ik rij liever een auto zonder allerlei poespas.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 24 juli 2024 06:53]

Mijn auto begint jaarlijks 11 maanden na het laatste onderhoud te mekkeren dat ik nog een maand heb voor het volgende onderhoud. De melding moet elke keer dat de motor wordt gestart worden weggeklikt omdat je anders geen andere informatie te zien krijgt. Het is gewoon achterlijk! Ik heb het bij de dealer uitgelegd als dat een werknemer die 's morgens begint er de hele dag aan moet worden herinnnert dat hij 's avonds naar huis moet gaan. Elk jaar beloven ze me om de melding definitied te verwijderen en elk jar komt hij weer terug. Wat mij betreft mag de root togang tot auto's dus gewoon weer terugkomen net zoals ik dat voor telefoons en computers de gewoonste zaak van de wereld vindt. Je hebt het apparaat gekocht en dan hoor je het recht te hebben om ermee te doen wat jij wilt mits je je aan de geldende wetten houdt. Het argument dat de producent je wil beschermen is een fabeltje. De enige die ze willen beschermen zijn zij zelf en de deals die ze hebben gesloten met derden.
Op de meeste auto's van rond 1985 en ouder heb ik ook root rechten, dus... ja? :+
Die auto's waren een stuk eenvoudiger en kon je minder aan verpesten met een klein foutje, dus... misschien niet? :+
Ik vind dat root-toegang standaard uit moeten staan maar dat deze indien gewild wel toegankelijk moet zijn.
Nu ben ik pas 26, maar ik moet er niet aan denken dat wanneer ikkinderen heb die een telefoon hebben meteen Root-toegang hebben, of deze kunnen verkrijgen door hun telefoon te factory resetten. Wil niet zeggen dat ik de bootloader wil locken, helemaal niet. Ik wil dat het opgevraagd moet kunnen worden. Xiaomi heeft dit van wat ik begreep enigzins goed geregeld. Je moet een unlock code invoeren welke je kan op vragen bij de fabrikant en deze geven ze je dan ook.

Dit zelfde geld voor Windows. Op windows heb je als standaard gebruiker ook geen Administrator account. Ja.. je hebt een account dat in de Groep Administrators zit. maar dat is niet helemaal het zelfde, van wat ik begreep nooit echt de verschillen op gezocht..., als het standaard Admin account in windows. Eigenlijk als je écht veilig wilt zijn gebruikt niemand een Admin account in windows en zet je elke instal achter een wachtwoord. Wat je ook vaak hebt in bedrijven. Dan kan niemand zomaar wat installeren zonder dat jij daar de admin credentials voor moet in voeren.

Maar daar zit ook de crux.. Je kan het admin account gewoon activeren en je zelf een normaal windows account geven. en daarmee heb je als "Normale" gebruiker wel root toegang, of in iedergeval... meer toegang.
Ik vind die Xiaomi methode juist vrij smerig geregeld, ja, je kan je bootloader ontgrendelen maar je bent wel verplicht om eerst een Xiaomi account aan te maken en dan kan je pas na een bepaalde wachttijd de boel unlocken. Fijn dat ze de mogelijkheid bieden maar de manier waarop is niet de netste.

De Sony methode is een stuk consumentvriendelijker, ga naar de site, plug je foon in en volg de stappen, na wat gegevens van de telefoon ingevoerd te hebben en een paar bevestigingen, wil je het toestel echt, echt, echt ontgrendelen? En zo nog wat waarschuwingen is het een kwestie van klik en de boel is geregeld.
Niks verplicht een account in China maar gewoon op een nette Japanse manier.
Als jij, de koper en eigenaar van een toestel, ook de beheerder bent, dan kun je dit voor gebruik door je kinderen prima zelf locken door je kinderen een account te geven met beperkte rechten. Nu neemt de fabrikant de rol over van een ouder en of systeembeheerder. En dat is prima als je dat wilt, maar zou opt-in moeten zijn.

Anderen maakten al de vergelijking met rijhulpsystemendddie die wettelijk geregeld zijn.
De wetten zijn (min of meer) democratisch gevormd om de opembare weg op te mogen.

Er is geen wetgeving die computers zulke beperkingen geeft voor het gebruik op internet, maar Google en Apple hebben nu wel de vergelijkbare houding op het cyberdomein, een cybersoeverein dus.

Een totalitair cyber-regime waarbij de gehele maatschappij ondergeschikt wordt gemaakt aan het ideeologie van deze bedrijven.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 24 juli 2024 06:53]

Dat geldt voor sommige laptops al met de BIOS. Echt een verschrikking.
Stel je eens voor, een Windows PC kopen waarvan alleen de fabrikant Admin rechten houd?
Helaas heb ik dat op werk. Ik moet met Sodimas bellen om mijn software te updaten. Soms zijn ze niet bereikbaar, andere keren heb je geen zin om het initiatief te nemen om ze te bellen, want het duurt allemaal zo lang, met het resultaat:
1. Je software is out of date
2. Iemand die weinig verstand heeft zal nooit leren omgaan met administratie rechten. Als het pad geblokkeerd is met een obstakel, dan zullen ze ook niet de moeite nemen om het obstakel weg te halen (aldus het bellen naar het beveiligingsbedrijf voor admin rechten).

Het ergste nog is dat de firewall goede websites, zoals sourceforge, apkmirror en potplayer blokkeren, maar niet de websites die o.a. content hosten dat niet mag, vaak torrent websites of modded APK websites.
Dit soort schijnveiligheid slaat echt nergens op, want iemand met verstand hiervan weet een weg eromheen te maken, en iemand die er geen verstand van heeft, gaat of helemaal niets doen of wordt juist op het verkeerde pad geleid.
Ik zit heel erg te dubben of ik mijn Oneplus 5t over ga zetten naar lineage os, of dat ik een reset doe. Hij doet raar op dit moment, maar wellicht is dat met een reset wel opgelost.
Tegenwoordig heeft het stock OS wel voordelen. Sommige apps weigeren dienst op een custom ROM, ook al heb je het toestel niet geroot. Vooral banken en Google pay doen hier onnodig moeilijk over. Custom roms zijn imo een goede optie voor een ouder toestel dat de fabrikant niet meer van updates voorziet.
Mijn ervaring is dat juist de bank er weinig problemen mee heeft (ing), maar andere apps zoals Disney+ en nog wat dan weer wel.
Heel apart.

Denk dat ik eerst een reset doe. Qua updates komt er weinig meer vanuit Oneplus. Maar om nu een nieuwe telefoon aan te schaffen vind ik ook weer zoiets.
Je kan ook custom rom proberen en als het toch niet bevalt, terug gaan naar stock :)
Of dit nou het beste advies is, betwijfel ik ten zeerste. En ik spreek uit ervaring.
andersom lijkt mij in de praktijk stukken eenvoudiger en sneller te realiseren
N26 en Rabobank hebben tenminste 0 moeite met rooted devices.
Alleen heeft N26 dan weer problemen met hun controles op fraude en gisteren hebben ze onterecht een paar honderduizend rekeningen geblokkeerd. Veel vertrouwen heb ik daar dan ook niet meer in...
Zowel ING als ABN-AMRO als de Rabobank hebben van de Nederlandse autoriteiten miljoenenboetes gekregen wegens oa gebrek aan controle op fraude. Niets bijzonders dus van N26.
Of je zet een custom rom erop die wel Safetynet passeert en Widevine toegang heeft. AOSP based roms zoals Pixelexperience hebben dit. Mijn Poco X3 Pro draait al een tijdje op Android 12 Pixelexperience en heeft deze nadelen niet.
Ik heb jarenlang gebruik gemaakt van een custom rom en ben nog nooit een app tegengekomen die moeilijk doet dat je gebruik maakt van een custom rom (waarmee ik overigens niet wil ontkennen dat ze er zijn, maar ik zou niet weten welke). Root is wel een heel ander verhaal, verschillende apps zijn niet bruikbaar wanneer ze root detecteren op je toestel,

Al is dat laatste ook geen probleem, voor iedere issue waar je tegenaan loopt met root (security, drm, safetynet etc.) is er wel een Magisk module die dat oplost.
Daar zijn oplossingen voor.
Sommige apps weigeren dienst op een custom ROM
Gelukkig is er Magisk DenyList en Safetynet-Fix waardoor je eigenlijk gewoon alles kan.
Vroeger was er Magisk hide, dat root toegang verborg voor apps, maar sinds John Wu bij Google werkt, is er een elegantere oplossing gekomen door Magisk/root niet te verbergen, maar (in mijn woorden), te blokkeren.
Alles werkt zoals op een stock rom/locked bootloader.
Zet Pixelexperience op je 5T, deze wordt maintained door een goed team tot laatste android 12 en je hebt een toestel met safetynet pass en widevine. Sideload een goede gcam voor dit toestel en je haalt weer het maximale uit je toestel, in telegram vindt je communities voor je toestelmodel die gcam tweaken.
https://download.pixelexperience.org/dumpling
Dat is ook zeker een optie inderdaad. Widevine (heb ik hem toen nog voor opgestart om te laten upgraden) vind ik wel prettig en ook safetynet.
Ik zie geen reden om het niet te doen. Je 5T ontvangt immers al sinds 2020 geen updates meer.
Nou ben ik geen Android gebruiker, maar ik zou verwachten dat een OS het complete besturingssysteem is, inclusief kernel. Maar zoals ik dit artikel lees: begrijp ik dan goed dat de kernel zelf geen onderdeel is van LineageOS?
Waar het zoals ik het begrijp om gaat is dat drivers voor hardware zich bij Linux in de kernel bevinden. Als die drivers closed-source zijn (zoals bij de meeste telefoons het geval is) word de kernel als blob aangeleverd door de fabrikant. Dat betekent dus inderdaad dat in veel gevallen de open source initiatieven zoals LineageOS het moeten doen met reeds bestaande kernels en niet kunnen 'upgraden' naar nieuwere versies. Ze kunnen die niet compileren want ze hebben de nodige broncode niet.
Ik blijf dit toch wel een opmerkelijke keuze vinden. Als open source systeem wil je toch juist modulair zijn? Volgens mij is dit de grootste reden waarom Android niet als een normaal OS geüpdatet kan worden.
Klop aan bij Qualcomm en de rest zou ik zeggen.
Je kan drivers als module bouwen, maar ze blijven afhankelijk van de kernel versie. Dit is by design omdat Linux wil dat bedrijven open source drivers aanbieden.

Dit heeft in grote mate ook gewerkt: voor x86 Linux hebben de meeste fabrikanten (of de reverse engineering community) open source drivers ontwikkeld. Dit zorgt er voor dat je op de meeste computers helemaal niks van drivers meer moet installeren of configureren.

ARM is helaas een ander verhaal, waarbij veel fabrikanten support snel-snel met haken en ogen in elkaar hacken, op een manier die niet voldoet aan de kwaliteitsnormen van het Linux project. Bijgevolg doen die bedrijven ook geen moeite om hun aanpassingen in de Linux broncode te integreren en droppen ze gewoon eenmalig een kernel met aanpassingen en drivers, om die vervolgens nooit meer te updaten.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 24 juli 2024 06:53]

Het Linux project heeft niks met Android te maken - het is het Android project dat er voor koos om Linux als basis te nemen.

Het is dan ook niet de verantwoordelijkheid van Linux om hun proces, filosofie en code aan te passen om beter geschikt te zijn voor de Android telefoons. Google zou kunnen verplichten dat bedrijven ondersteuning blijven leveren voor hun hardware, of anders weigeren nieuwe toestellen van die makers Android en Widevine certificatie te geven, wat zou verhinderen dat diensten als Google Play, Netflix en dergelijk op hun toestel zou werken.

Echter is het ecosysteem van toeleveranciers zo complex opgezet, dat iedereen de verantwoordelijkheid bij een ander kan leggen. Hoewel ik geen fan ben van Apple als bedrijf, is de vertikale integratie die zij hebben wel een oplossing voor dit probleem.

Het probleem ligt niet bij Linux - het feit dat chipset makers geen updates voor hun drivers en kernel ontwikkelen is een symptoom van een economische realiteit, niet van de manier waarop Linux werkt. Ik denk dat qua security je meer schrik moet hebben van die bagger binary drivers, dan van een oude Linux kernel eerlijk gezegd.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 24 juli 2024 06:53]

Als Android z'n eigen kernel had (zie ook Fuchsia) was de driversituatie nog erger. Nu heb je (mogelijk) nog support omdat Linux ook buiten Android gebruikt wordt. Vergeet het maar helemaal bij de alternatieven.
Nee? De SOC open source driver development word steeds genaaid, omdat chipmakers proprietary software in de drivers doen (binary blobs) die zij niet vrijgeven. Hierdoor kunnen oudere telefoons zonder driver support niet zomaar de nieuwste Android draaien zonder een update van Qualcomm. Die drivers zitten ingebouwd in de kernel, daarom dat bepaalde telefoons op een kernel blijven hangen. Fairphone kan het nu omdat zij super veel moeite hebben gedaan in reverse engineering van 1 specifiek model en driver, en dat was geen lachertje.
Volgens mij snap je niet bepaald hoe het in elkaar zit.. hoezo accepteren? Ze kunnen moeilijk gratis software schrijven als de chipmaker niet meewerkt. Hoe jij het in je hoofd haalt dat het vervolgens de schuld van vrijwilligers is kan ik niet begrijpen :+
Ik snap niet helemaal waarom je zo graag de confrontatie opzoekt met "open source hippies" en waarom je zegt dat zij niet kunnen accepteren dat closed source software bestaat. Volgens mij heeft niemand hier die woorden uitgesproken en leg je nu woorden in de mond van de mensen waarmee je in "discussie" bent. Zou je kunnen uitleggen waarom je dit doet en wat je daarmee bijdraagt aan de discussie onder dit nieuwsartikel? Dat zou mij helpen jouw berichten in de juiste context te plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 24 juli 2024 06:53]

Windows is geen open source. microsoft en hardware leveranciers doen samen best wel hun best om onderling de ondersteuning goed te krijgen zodat het eind resultaat is dat beide kampen hun deel uit de bijdrage van de klant krijgt. Sterker, er worden dealtjes gesloten in de categorie: 'Werk met mij samen en niet met de concurent" envergelijkbare afspraken. En die worden dan natuurlijk ook weer aan alle kanten (net niet) geschonden en zo.

De opensource gemeenschap doet haar best om dat soort deals te voorkomen. In de linux wereld is daar een verschil tussen puur-open-source (debian bijvoorbeeld) of in-beginsel-opensource (ubuntu bijvoorbeeld) of niet-zeuren-maar-werken (weet zo even geen naam). of ze wel of niet de closed-source drivers/firmware mee nemen of uberhaupt leveren.
Probeer eens een Windows 10 driver op Windows 7 zou ik zeggen. Dat probleem is er altijd: als de fabrikant te lui is om support te blijven leveren zit je qua OS vast aan een bepaalde versie.
En hoe denk je dat het elders werkt?
Bij Windows zijn drivers geen onderdeel van de kernel.
Systemen zoals Windows garanderen in hun API voor drivers binaire compatibiliteit. Bij Linux is die compatibiliteit echter enkel op niveau van broncode gegarandeerd. Een nieuwe Linux versie (of een versie met een andere config) wil vaak zeggen dat je de driver ook opnieuw moet bouwen van zijn broncode.

Dat zou dus willen zeggen dat als je als bedrijf geen open source driver wil leveren, je voor elke nieuwe kernel versie die je zou ondersteunen een aangepaste driver installer moet aanbieden.
Uh, nee. Zolang je code compatible is en er geen APIs gebruikt worden die niet in de oude kernel zit kun jr de driver 1:1 overnemen.

Maar goed, daarom heb je ABI compatibiliteit
Dat blijkt dan toch niet te werken voor Nvidia, die daarom een eigen minimale source-based schil rond hun eigen binary interface gebruiken om een binary driver op verschillende kernel versies te kunnen gebruiken. Die open source wrapper wordt (meestal met DKMS) elke kernel update opnieuw gebouwd, net omdat er geen garantie is dat de oude .ko nog zal werken op een nieuwe kernel.
Ja, en waarom nvidia dat doet is een raadsel, want het is niet nodig. Waarschijnlijk omdat ze lui zijn en zo met zo min mogelijk aanpassingen hun zooi kunnen draaien op zo veel mogelijk kernels.
Qualcomm deelt de broncode voor een groot deel van hun kernel en drivers na een tijd meestal wel. Andere fabrikanten, zoals Mediatek en Allwinner zijn daar veel minder correct in.

Uitzondering is meestal de grafische driver en het gebruikt van een binaire blob voor de modem, maar voor de GPUs is er wel een reverse engineered driver die vrij ver gevorderd is en dit zorgt er voor dat voor mainline Linux te draaien, Qualcomm chips eigenlijk vaak de beste keuze is.
Enigste reden ook als je custom roms wilt dat je Snapdragon verplicht moet hebben. Maar iedereen kan het nog veel beter doen.
Niet zo zeer een vereiste meer zins Project Pebble, maar zeker wel nog te verkiezen.

En iedereen in de ARM wereld kan inderdaad nog veel leren als het op Linux mainline support aankomt. Ik vrees dat het echter een combinatie is van niet willen en niet kunnen helaas.
Dat is juist dichtgetimmerd. Een echte computer boot optioneel van externe bronnen. Stel je telefoons voor de een kernel laden van usb-stick die basis hardware-I/O mogelijk maakt, dus een scherm en toetsenbord.
Dan kon Android voor mij inpakken. Technischegezien is het een gedrocht dat de computer alleen maar beperkt.
Jawel maar ik denk dat ze gewoon een (al dan niet enigszins aangepaste) kernel gebruiken van de fabrikant van het toestel. Je kunt moeilijk voor ieder toestel een hele nieuwe custom kernel bouwen. Vaak zitten er ook specifieke drivers in.
LineageOS komt met een kernel voor het specifieke toestel. Door gesloten binary blobs van de fabrikant blijft die kernel op een specifiek niveau. Minor upgrades (4.4.x -> 4.4.y) kunnen ze wel doen, maar niet major upgrades (4.x -> 4.y).

Uiteindelijk wil je major upgrades doen, want anders ga je te veel achterlopen. Zo is bijvoorbeeld kernel 4.4 EOL, dus je krijgt geen upstream ondersteuning meer. Alles wat je dus wilt bereiken moet je dus zelf backporten van nieuwere versies naar oudere versies, zoals de nieuwe firewall zoals genoemd in het artikel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 06:53]

Een 'compleet besturingssysteem' is heel veel, waaronder kernel en interface. Sluit niet uit dat je verschillende kernel versies kan hebben natuurlijk. In dit geval is de kernel namelijk 'gewoon' een linux kernel maar dan een aangepaste build om alle dingen specifiek voor smartphones mee te nemen.
Mijn Redmi Note 7 van bijna 2 1/2 jaar is enorm opgeknapt sinds de overstap naar LineageOS. Batterijduur is nu makkelijk 2 dagen na gemiddeld gebruik. Misschien t.z.t. eens upgraden naar 19, alhoewel het nu op 18.1 ook prima draait, en maandelijks updates krijgt.
werkt bankieren(bank apps) ook gewoon ?
Nee, niet allemaal. Net als Netflix etc. Safetynet ontbreekt namelijk: https://lineageos.org/Safetynet/
In een paar minuten op te lossen met Magisk > root > MagiskHide Props Config > Fingerprint instellen
Je kan Netflix e.d. gewoon draaien, niks houd je in die zin tegen ik heb het jarenlang kunnen draaien op een google play service vrije telefoon.

Ik installeer al me apps via Aurora Store en F-Droid en het enige waar je tegen aanloopt is dat mobiel betalen weigerd omdat je geroot bent.
Ik ga er ook vanuit dat men een dergelijke app via de playstore wilt installeren. En dan heb je toch echt safetynet nodig om die apps überhaupt te kunnen vinden.
Via Aurora Store kan je de applicaties gewoon vinden in, installeren en actueel houden via de Play Store. Zie ook mijn andere reactie. Je hebt geen SafetyNet nodig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 06:53]

* Je hebt geen SafetyNet nodig als je de Google Play Store App niet gebruikt.

;)
Ik installeer al me apps via Aurora Store en F-Droid en het enige waar je tegen aanloopt is dat mobiel betalen weigerd omdat je geroot bent.
Workaround: PIN-pas mee in de hoes van de smartphone. Effectief hetzelfde. :+
Ik gebruik ook LineageOS en de Aurora store en mijn telefoon is niet geroot en ik kan ook niet apps kopen. Dat komt omdat je niet met een Anoniem account apps kan kopen die de Aurora store gebruik. Ik heb nog nooit geprobeerd met mijn eigen account in te loggen, het werkt wel prima zo.
Nee, niet allemaal. Net als Netflix etc. Safetynet ontbreekt namelijk:
Ik heb gewoon Netflix draaien. Weliswaar enkel SD resoluties, maar verder werkt het gewoon. Net als Disney+, Prime Video, ... Die maken geen gebruik van SafetyNet, maar van Widevine. Widevine L3 kan gewoon in software, dus werkt ook onder AOSP.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 06:53]

Als je Lineage installeert en daarna de playstore opent (flashen van nano gapps) dan is Netflix en nog een paar apps niet vindbaar vanwege het feit dat safetynet niet slaagt. Netflix buiten de playstore om installeren kan natuurlijk wel. Wil je het via de playstore, dan moet je safetynet echt eerst 'fixen'.
Als je Lineage installeert en daarna de playstore opent (flashen van nano gapps) dan is Netflix en nog een paar apps niet vindbaar vanwege het feit dat safetynet niet slaagt.
Ik heb Netflix gewoon uit de Play Store geïnstalleerd via Aurora Store (open source Play Store client). GApps heb ik niet nodig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 06:53]

Ja, dat kan, maar ik ging uit van de playstore. En via de playstore gaat het niet lukken zonder aanpassingen.
Jij spreekt over Play Store als applicatie. Ik spreek over Play Store als dienst.

Google's client boeit mij niet. De dienst is wat belangrijk is. Die kan ik nu gebruiken zonder in te loggen, wat goed is omdat ik toch enkel gratis applicaties gebruik die ik elders niet kan vinden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 06:53]

Dat Google jou niet boeit kan zo zijn, maar de Play Store is volgens mij toch synoniem aan "de Google Play Store" en dus ook de gelijknamige app :? Afijn, er zijn inderdaad meerdere wegen naar Rome. Maar indien je de google playstore app wilt gebruiken om al je apps te installeren, dan zul je voor sommige apps toch wel met safetynet aan de slag moeten. Zie nogmaals https://lineageos.org/Safetynet/
App developers can choose to enable a toggle in the app developer console to hide their app on the Play Store if a device doesn’t pass SafetyNet tests, or can choose to check the SafetyNet status of a device to disable certain functionality. Notable examples would be Netflix, which is hidden on the Play Store, and Android Pay, which checks SafetyNet each time the app is used. Devices running Lineage may have a smaller selection of usable apps in the Play Store as a result of these checks.
Dat Google jou niet boeit kan zo zijn, maar de Play Store is volgens mij toch synoniem aan "de Google Play Store" en dus ook de gelijknamige app :?
Verschillende dingen kunnen dezelfde naam hebben. Daarom mijn verduidelijking.
Dit is wel afhankelijk van de telefoon. Ik heb op mijn Poco F1 met Magisk Safetynet nooit aan de praat gekregen. Verschillende tutorials geprobeerd, telefoon een keer volledig gewist om vanaf nul te beginnen etc, maar geen succes.

Uiteindelijk ben ik gewoon op PixelExperience overgestapt omdat het daar wel gewoon werkte.
Oh, dat wist ik niet. Xiaomi RMN5 pro, Poco X3 nfc/pro en Poco F3, allemaal gelukt zonder problemen.
LineageOS > Gapps > Magisk > root > MagiskHide Props Config addon > Termux app > su > props > stappen volgen > reboot. Playstore app niet openen voordat je dit hebt doorlopen.

Maar inderdaad, andere custom roms spoofen dit out of the box. Lineage is daar principieel tegen. Is niet anders helaas.
Ik heb het process helemaal doorlopen, kon fingerprints kiezen en alles rapporteerde succes, maar als ik dan een SafetyNet check ging draaien was het nog steeds geen enkel niveau gepassed.
Dit kun je ook oplossen door in Magisk eerst Zygisk aan te zetten en vervolgens via modules de Universal SafetyNet Fix van kdrag0n te installeren.
Met de nieuwste magisk versie moet je Zygisk aan zetten en de denylist gebruiken, dat is de "nieuwe" magisk hide (hoewel het under the hood anders werkt, maar het resultaat wat we ermee proberen te bereiken is hetzelfde, alles werkt zoals het zou doen op een stock rom/locked bootloader). Voor safetynet kan je Safetynet-Fix gebruiken.
Sommige roms (volgensmij de meeste wel nu) kunnen de widevine versie behouden, waardoor je ook DRM kan draaien zonder gedoe (dus netflix in FHD/4k)

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 24 juli 2024 06:53]

Ik heb N26 draaien. Werkt zonder problemen. Met veel Nederlandse mobiele bankapplicaties schijnt er ook niets mis te zijn op een geroot toestel met AOSP. Je kan een waarschuwing krijgen bij de eerste keer gebruik, maar het werkt verder wel.
Bij mij werkt alleen de McDonalds app niet :p. LineageOs 18.1
Haha ja daar liep ik tot mijn verrassing ook tegenaan!

Online bankieren is geen probleem, maar McDonalds vertrouwt het niet
Ligt een beetje aan wat je erop gooit.

Als je geen gapps / microG installeert willen sommige banken vervelend doen.

N26 werkt niet zonder boven genoemde.
ING werkt alleen geen contactloos betalen.
Andere banken weet ik niet.
Abn Amro app werkt prima. Corona apps destijds ook.
Anoniem: 454358 @Leon-B27 april 2022 07:19
Bunq werkt hier op linragr 18.1 zonder problemen.
Hetzelfde toestel.
"Normaal gesproken zou je dat kunnen backporten voor oudere kernelversies, maar op het moment is dat een uitdaging, zelfs voor iets dat er zo op lijkt als kernel 4.4", schrijven de makers. Desondanks komt er wel een backport van Lineage voor telefoons op kernel 4.4,
De Redmi Note 7 draait op 4.4, dus het is nog even wachten op een upgrade. Origineel werd het toestel geleverd met Android 9, met uiteindelijk vanuit de fabrikant een enkele upgrade naar Android 10. Dankzij LineageOS straks twee extra upgrades extra gekregen!

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 06:53]

Anoniem: 454358 @red_arrow27 april 2022 07:22
18.1 op een redmi note 9s, werkt echt zoveel fijner dan miu, dat is traag en extreem bloated. Het is alsof je een compleet nieuw en sneller toestel hebt. Wel heb ik de standaard linragr camera app ervangen door de gcam app
De eerste LineageOS release die niet voor mijn OnePlus One beschikbaar komt door de veel te oude kernel (3.4). Ik snap het vanuit LineageOS/Android, maar man is het onzinnig dat mijn 6-jaar oude telefoon die echt nog prima werkt nu dus geen nieuwere updates meer krijgt omdat de SoC fabrikant te lui is om zijn werk goed te doen. En met LineageOS kwam ik tenminste nog tot Android 11, als ik op de officiële software van de fabrikant zou blijven zitten was ik helemaal outdated.
OnePlus One is uit 2014 en werd destijds met Android 5 geleverd. Er zijn allerlei redenen om SoC-fabrikanten lui te noemen ivm. te snel aflopende support. Lacking support van de OnePlus One is daar echter niet één van.
Begrijp mij niet verkeerd, ik noem de LineageOS devs niet lui. Ze doen geweldig werk om zonder manufacturer support een apparaat zolang te ondersteunen.

De fabrikant, OnePlus voor telefoon en voornamelijk Qualcomm voor de SoC, is echter wel lui. Of nou ja lui, het is planned obsolescence. Het zou verplicht moeten worden om Linux apparaten te shippen met mainline kernel support.
Verplicht afdwingen om Linux apparaten te shippen met mainline kernel support? En voor hoe lang? En wie moet dan de code onderhouden?

Dat is toch volstrekt irrealistisch om te eisen?
Na de garantieperiode kan de community dat prima overnemen. Er is ook nog steeds ondersteuning voor 386's, (hele) oude ARM-chips en zelfs de Nintendo 64 is mainline supported (zonder Nintendo). Als het apparaat bij release mainline draait en open source is, en het wordt populair, is dat juist een kostenbesparende maatregel voor langduriger onderhoud.
Ja daar zit ik ook mee vrees ik, maar dan met een Galaxy S4 Mini van 9 jaar oud.
Maar momenteel is het zo, dat je met Android 7 bijna alles nog kan, ouder dan dat stoppen steeds meer "belangrijke" apps met werken (bijv Digid).
Dus het duurt nog wel 4-5 jaar voordat Android 11 op datzelfde punt is beland.
Als je dan ook nog bereid bent tot consessies (bijv Digid vervangen door SMS, bankieren met pasje) kan je afhankelijk van je gebruik het mss nog wel een paar jaar extra rekken.
Na drie nieuwe beschermhoesjes in zeven jaar “bezwijkt” mijn OnePlus One uiteindelijk aan iptables. Haha. It was fun while it lasted. Trots dat ik het einde behaald heb.

Eén voordeel van een meer recente telefoon is dat ik nu wel payconiq zal kunnen gebruiken, want ze ondersteunen geen alternatieve besturingssystemen zoals LineageOS…

[Reactie gewijzigd door Verrukt op 24 juli 2024 06:53]

Hier een Samsung S10+ met Lineage OS 18.1, zonder play services maar met Aurora Store als app winkel. Werkt echt super. Sommige apps werken (gedeeltelijk) niet als ze bijvoorbeeld Google Maps gebruiken. Echter vrijwel overal een oplossing / alternatief voor, ik voel me niet beperkt. En Rabobank / Digid app werken ook gewoon.
En iedere week op woensdag updates, vaste prik. Ben er erg blij mee :)
Voor deze die toch nog Google services nodig hebben maar geen Play Store enzo willen installeren: https://lineage.microg.org.
Ben benieuwd of deze ook voor de Xiaomi Mi 9T beschikbaar komt!
Voor de moto g7 plus is ie al beschikbaar: https://download.lineageos.org/lake
Ik draai deze versie (XDA / LineageOS 19.1 / Android 12L) al een tijdje op mijn Galaxy S7. Tot nu toe heel tevreden. Fantastisch dat de community zo'n oude telefoon zo goed blijft ondersteunen.
LineageOS 19 Hands-On: This is what you get with the official builds: https://www.xda-developers.com/lineageos-19-hands-on/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.