Linux-kernel 5.19 is uit, voor het eerst vanaf een Arm64-laptop

Linux-kernel 5.19 is officieel uit. De nieuwste versie van de besturingssysteemkernel introduceert een hoop nieuwe kleine functies en is voor het eerst uitgebracht vanaf een Arm-laptop, aldus Linux-bedenker Linus Torvalds.

Kernelversie 5.19 voegt onder meer ondersteuning toe voor met zstd-gecomprimeerde firmwarebestanden, Realtek 8852ce 5GHz-apparaten en 32bit-applicaties op basis van RISC-V-instructiesets op 64bit-systemen. Daarnaast zijn er meerdere verbeteringen doorgevoerd aan het Direct Rendering Manager-subsysteem en is er basale ondersteuning voor Loongsons Loongarch-cpu-architectuur en Arm's Scalable Matrix Extension toegevoegd.

Kernel 5.19 brengt ook ondersteuning voor Arc Alchemist-gpu's naar het besturingssysteem. Verder pakt de nieuwste kernel een probleem aan waardoor systemen met Intel-chips van de generaties Skylake tot en met Comet Lake minder heet worden en minder stroom verbruiken wanneer de systemen in slaapstand staan.

Torvalds benadrukt dat hij de nieuwe kernel op een Apple-laptop met een soc op basis van Arm-architectuur heeft uitgebracht, met behulp van Asahi Linux. Dit project is nodig om Linux op Apple-systemen te draaien. Hoewel hij het 'echte werk' op een ander systeem gedaan heeft, zegt de ontwikkelaar lang uit te hebben gekeken naar het gebruik van Arm64-hardware voor het project.

Door Yannick Spinner

Redacteur

01-08-2022 • 20:25

54

Reacties (54)

54
53
27
1
0
12
Wijzig sortering
Debian ondersteunde toch al langer arm 64?

Ik zit het met even te bekijken overigens. Ligt het aan mij of worden de meeste bugfixes door Aziaten gedaan?

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 24 juli 2024 15:00]

Debian ondersteunde toch al langer arm 64?
Het punt is hier dat Linus Torvalds tijdelijk een M2 Macbook heeft gebruikt als werklaptop, voor het uitbrengen van deze kernel. Voornamelijk om het werk van het Asahi Linux-team onder de aandacht te brengen.
Zo tijdelijk is dat niet. Linus Torvalds gebruikt al jaren Apple hardware. Wél met Linux, natuurlijk.
I’m have to admit being a bit baffled by how nobody else seems to have done what Apple did with the Macbook Air – even several years after the first release, the other notebook vendors continue to push those ugly and *clunky* things. Yes, there are vendors that have tried to emulate it, but usually pretty badly. I don’t think I’m unusual in preferring my laptop to be thin and light.

Btw, even when it comes to Apple, it’s really just the Air that I think is special. The other apple laptops may be good-looking, but they are still the same old clunky hardware, just in a pretty dress.

I’m personally just hoping that I’m ahead of the curve in my strict requirement for “small and silent”. It’s not just laptops, btw – Intel sometimes gives me pre-release hardware, and the people inside Intel I work with have learnt that being whisper-quiet is one of my primary requirements for desktops too. I am sometimes surprised at what leaf-blowers some people seem to put up with under their desks.

I want my office to be quiet. The loudest thing in the room – by far – should be the occasional purring of the cat. And when I travel, I want to travel light. A notebook that weighs more than a kilo is simply not a good thing (yeah, I’m using the smaller 11″ macbook air, and I think weight could still be improved on, but at least it’s very close to the magical 1kg limit).
Interessant qua mening. Ik denk dat dat enorm afhankelijk is van de use-case zoals hij dat tussen de regels in feite aangeeft. Clunky klinkt leuk maar gaat voorbij aan de reden waarom het clunky is. Ik wil lekker veel poorten in mijn werk laptop, goede batterij als het even kan ook (daar valt wel veel te halen voor pc laptops inmiddels) etc. Als ik mijn persoonlijke laptop gebruik voor lichtere zalen, dan zeker, liefst zo minimaal mogelijk.
Ja en whisper-quiet betekent meestal ook niet heel rap. Wanneer je regelmatig meerdere Visual Studio's open hebt en diverse Office applicaties, en een stapel Chrome instanties, dan is het toch wel fijn om een beetje power in je machine te hebben naar mijn mening.
Whisper quit kan ook betekenen genieten van leading N5 van TSMC waar de rest het met minder moet doen intel7= 10nm en N7 voor huidige zen3.
Piledriver 9 series vs intel 14nm.
Maar ja intel gaat met AL bijna of al over de piledriver 9 series kwa tdp heen .

We kunnen binnenkort zien wat Zen4 vs M1 M2 doet op N5
Ik develop op een MacBook Air met M1 cpu, en het werkt perfect. Ik gebruik Docker, IntelliJ IDEA Ultimate (meestal meerdere projecten open), Chrome, Firefox en Slack tegelijkertijd om te werken aan zowel Java als Node.js projecten. Mijn MacBook Air trekt dit zonder enig probleem en is dus steeds muisstil want hij heeft geen fan(s). Het is mijn beste (werk)laptop ooit.

[Reactie gewijzigd door seppevs op 24 juli 2024 15:00]

Apple hardware wel, maar normaal gezien geen Apple M-soc's. ;) Dát is nu alleen even voor de show, aangezien Asahi Linux nog niet volwassen genoeg is om een M* Macbook als daily driver te gebruiken.
Zeker, en andere Linux distributies ook. Het nieuws is hier dat Linus 5.19 heeft uitgebracht op een arm64 laptop. Daar zijn er nog niet zo veel van. De beste tot nu toe zijn volgensmij de Macbooks op basis van de Apple M SOC's.

Verder kan het goed kloppen dat er veel mensen uit Azië commits hebben in de kernel, er woont een gigantisch gedeelte van de wereldbevolking. Verder kan je in deze inmiddels ietswat oude afbeelding een paar bedrijven zien staan met Aziatische roots:

https://news.itsfoss.com/...-5-10-employers-stats.png

Huawei, Mediatek, Samsung

Edit:

Hier cijfers van 5.18: https://lwn.net/Articles/895800/

[Reactie gewijzigd door carlpls op 24 juli 2024 15:00]

Daar zijn er nog niet zo veel van. De beste tot nu toe zijn volgensmij de Macbooks op basis van de Apple M SOC's.
https://appleinsider.com/...-air-to-release-linux-519

In dit geval is het een M2 Macbook Air.
Wel triest natuurlijk, als je het zo beschouwd

Je kunt bij arm laptops zo’n beetje uit 2 soorten kiezen

De meest budget-budget-Butget chromebooks: je weet wel die ding met nog een tn paneel van 720p+.

Of de je kiest macbooks - maar die kosten dan wel gelijk een half maandsalaris

Geen vivobook pro arm oled, geen hp probook arm, en zelfs de arm van edities van Msoft’s surface zijn ruk at best

Wtf ik weet niet waarom dit -1 krijgt maar het feit dat er na zo’n lange tijd slechts één fatsoenlijke arm laptop is
Waarmee je dus je daily driver zonder netstroom ook een hele dag kunt gebruiken is gewoon heel verdrietig. Dat MS weigert om een fatsoenlijke compatibiliteitslaag in te bouwen of op zijn minst te zorgen dat alle in .net, java en andere runtime-talen oh wacht.

Zelfs zo’n bedrijf als framework biedt het niet eens

[Reactie gewijzigd door i-chat op 24 juli 2024 15:00]

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat dat komt omdat Microsoft haar besturingssysteem in de markt zet als backwards-compatible. Dat is eigenlijk het hele eieren eten; je kunt onder Windows 11 met minimale ingrepen software draaien die voor Windows 3.1 is geschreven. Daar wordt 't bedrijfsleven blij van (afhankelijk van wie je het vraagt, sysadmins draaien over het algemeen liever geen legacy meuk maar dat is een andere discussie).

Als ze Windows porten naar ARM gaat niet automatisch al die legacy software mee. Tot nu toe zijn de emulatie implementaties dusdanig traag geweest dat 't geen werkbare ARM-machine met Windows heeft opgeleverd.

Kortom, om over te stappen naar ARM moet Microsoft een heel groot selling point opgeven (voor zover ik tot nu toe heb ervaren) en dan wordt 't ineens interessant om naar alternatieven te kijken. Want op dat moment kun je ook kiezen voor:

- Apple die emulatie extensies in de hardware heeft meegenomen voor goede (of op zijn minst goed werkbare) prestaties van legacy software en die goed op weg is alles native te hebben
- Linux welke je van de grond af voor ARM kunt compileren, inclusief de applicaties die je wilt draaien

Als je de software die je wilt draaien niet zonder merkbaar prestatieverlies kunt gebruiken, waarom zou je dan nog voor Microsoft kiezen?
Kortom wat je zegt is: Apple heeft emulatie goed werkend gekregen
En geloof me het werkt echt heel goed
Dus waarom zou het ms dan niet lukken.
Dan heb je het over backward compatibiliteit bij Windows en uit heel wat ervaring weet ik dat die er nauwelijks is. Lees je maar eens in in de producten van een bedrijf als autodesk. Het kan zijn dat die hun leven inmiddels hebben gebeterd maar voor zeer lange tijd Was je bij elke service pack of windows versie weer maanden aan het debuggen van je deployment images.

Windows is tussen win2k en win 11 ook verre van compatibel gebleven
Waarom zou het MS niet lukken waar Apple het wel kan? Omdat Apple geen 40 jaar aan legacy meeneemt in het OS. Je kan vandaag niet zomaar code draaien op macOS die 20 jaar terug geschreven is, terwijl ik zonder veel moeite vandaag wel code kan draaien op Windows die 40 jaar oud is.

De belangrijkste reden wanneer backwards compatibility breekt is wanneer bedrijven gebruik gaan maken van niet gedocumenteerde functionaliteiten. Als die veranderen, dan breekt hun software. Een andere belangrijke is het drivermodel. Drivers zijn niet compatibel gebleven. En als je daarvan afhankelijk bent, dan verlies je dus over tijd ook ondersteuning. Maar gewone win32 software? Die blijft netjes werken.
Kortom wat je zegt is: Apple heeft emulatie goed werkend gekregen
En geloof me het werkt echt heel goed
Dus waarom zou het ms dan niet lukken.
Ik lees het meer als: MS heeft er gewoon geen belang bij, omdat klanten bij overstap naar ander platform moeten investeren in een herschrijven van de software, en dan net zo makkelijk voor een concurrerend platform kunnen – en deels zullen – kiezen.
Apple kan de hele tool chain forcen zo hebben ze hun eigen Obective-C en nu swift. Dat in hun eco er doorheen geduwd wordt.
In de win pc is c++ wat meer onder juk van legacy eisen van gebruikers gaat.
Je hebt bedrijven die legacy code afhankelijk zijn die black box is. Vooral als de developers die meuk al verlaten hebben. En om dat van scratch even op te leveren flinke en grote en langdurige investering kan zijn. En dat is de kracht van open platform. Dat kan bouwen op legacy code en ook hardware.
Daarin tegen is Swift schonere taal dan moderne c++ gedrocht.
Daar zijn ook alternatieven voor zoals D etc en verse Carbon
Ook Jai . Maar die kunnen niet zo hard pushen zonder compleet eco systeem volledig in eigen beheer. Dat is de kracht van apple. Compleet totaal oplossing.

MS heeft dat niet. Ondersteund ook meerdere platformen. En is open. En dus meer generieke en abstractere OS en dus meer overhead.

Zelfde als Cuda je boiler plate code hoeft dan alleen rekening te houden met Cuda capable gpu van nV. OpenCL moet de hele shabeng van cpu gpu dsp en ander onderstunde procs ondersteunen. En dat maakt openCL stuk generieker en heeft ook wat meer boilerplate code nodig. En is niet optimaliseerd voor specifieke lijn aan gpu. Dus ook wat abstracter. Zo zie ik MS os.
Of de je kiest macbooks - maar die kosten dan wel gelijk een half maandsalaris
Als je 2 keer modaal verdient wel ja.
Een MacBook Air met M1 kost 1219 euro.
Modaal nettoinkomen ligt net onder de 2400 euro.

Met andere woorden: niets mis met "half maandsalaris".
Dat spul was toch altijd veel duurder?
Ik zie er in de pricewatch in iedergeval ook nog 1 van 4,5K staan.
Altijd duurder weet ik niet, maar in de Intel-tijd betaalde je relatief gezien veel voor de performance die je ervoor terugkreeg.

Sinds Apple zijn eigen ARM-socs maakt, is de prijs/kwaliteit-verhouding uitstekend, vooral in de goedkoopste klasse (rond de 1000/1250 euro). De laptops dan, want er zijn ook de iMacs en de Mac Mini's, andere productgroep waar ik even geen rekening mee houd.

[Reactie gewijzigd door YStec op 24 juli 2024 15:00]

In het geval van All-in-ones is er ook geen alternatief voor de iMac zeker gezien de formfactor die dat ding heeft.

En als je kijkt naar kosten dan is het ook belangrijk om energiekosten mee te nemen. Een mac met M1 of M2 chip vreet maximaal zo’n 30W. Full tilt. Linus heeft een aantal vergelijkingen gedaan met de Macbooks tov intel laptops en die komen niet eens in de buurt van de prestaties onder die power constraints en doen ze het wel dan verbruiken ze minstens het dubbele. Zelfde geldt voor de mac mini en iMac. Een vergelijkbaar systeem dat pakt al gauw 60-80W.

Gezien de hogere stroomkosten is dat echt wel iets waar je rekening mee moet houden voor TCO plaatje op een jaar of 4/5. €200 meer in aanschaf heb je in no time weer terugverdient.
Welnee, dat valt reuze mee. Een Mac mini desktop met een M1 processor heb je al voor € 799. Een Mac houdt ook lang een hoge restwaarde als je gaat doorverkopen.

Het is een hardnekkig vooroordeel dat Apple altijd duurder zou zijn.
Een Mac houdt ook lang een hoge restwaarde als je gaat doorverkopen.
Als ik mijn macbook wil inruilen bij Apple's trade-in programma en het serienummer intik, krijg ik er helemaal niets voor bij aankoop van een nieuwe.
Idem voor een 27" iMac.
Beiden uit 2011. (mijn iMac uit 2007 laat ik dan maar buiten beschouwing ;) )
Restwaarde my @ss :)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 24 juli 2024 15:00]

Staat ook duidelijk dat je um moet doorverkopen, niet inruilen ;)
Als ik mijn macbook wil inruilen bij Apple's trade-in programma en het serienummer intik, krijg ik er helemaal niets voor bij aankoop van een nieuwe.
Wat Apple er voor terug geeft via hun trade-in programma is inderdaad echt belachelijk weinig, ik kan me ook bijna niet voorstellen dat iemand daar gebruik van zou maken. Zelfs niet-officiele refurbished Apple verkopers geven je meer voor een trade-in, laat staan als je iets particulier verkoopt.

Ik heb al mijn gebruikte Apple spullen telkens via marktplaats verkocht, en er komt altijd in no-time iemand voor die er een redelijke prijs voor wil betalen, zelfs voor zoiets als (om maar iets te noemen) een 5 jaar oude iPad mini (leverde nog 150 euro op).
Doorverkopen zeg ik ook. Kijk eens op Marktplaats.
Dan is je koopt macbook 2017 model in 2017 en trade je in en gaat voor nu een 2022 model.
Uiteraard is je e-wast niet veel waard. 11 jaar en 15 jaar dat is e-antiek
Een mac mini is geen laptop
En dan maakt het zuinigheidsvoordeel al veel minder uit.
Ik zeg ook duidelijk: Een Mac mini desktop. :z
Dat Apple altijd duur is is een hardnekking vooroordeel. Je moet met de hele levensduur en restwaarde kijken.
Er staat er ook één voor 1099 in de Pricewatch.

Je vindt eigenlijk geen competitie in die klasse voor dat geld. Prijs/kwaliteit is voor de instapper uitstekend.
Of de je kiest macbooks - maar die kosten dan wel gelijk een half maandsalaris
Dan ga je ergens werken waar je meer verdient, kost een Macbook ineens minder dan een half maandsalaris. Of je gaat ergens werken waar je er eentje krijgt van je werkgever, kost een Macbook ineens helemaal niets meer. Ik gebruik het als unique selling point bij de werving van personeel, Macbook en iPhone van de zaak.
Of je berooft een bank en koopt hem met het zuur verdiende geld van een ander.

Maar nu even serieus: het dan moet je maar rijker worden argument gaat gewoon niet op dat leidt er alleen maar toe dat jouw baas zn prijzen verhogen en zijn klanten de hunne en voor je het weet heb je torenhoge inflatie kost je MacBook straks 3x maandloon
Wat is "de meeste"? Meer dan 50% van de wereldbevolking woont op het Aziatische continent, dus ook niet zo gek dat daar veel wordt bijgedragen aan een Open Source project van wereldbetekenis.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 15:00]

Wat is "de meeste"? Meer dan 50% van de wereldbevolking woont op het Aziatische continent, dus ook niet zo gek dat daar veel wordt bijgedragen aan een Open Source project van wereldbetekenis.
Ik vermoed dat het percentage open source-bijdragen per hoofd van de bevolking gecorreleerd is aan het land en de cultuur van de bijdragers. Wellicht heb ik last van confirmation bias maar als ik bijvoorbeeld release notes of 'about's lees heb ik het idee dat Nederlanders en in mindere mate Duitsers oververtegenwoordigd zijn bij kleine projecten*. Blijkbaar hebben wij meer vrije tijd of meer behoefte iets voor elkaar te doen dan bijvoorbeeld Amerikanen. Hoe Open Source in de Aziatische cultuur ligt weet ik niet maar het lijkt me sterk dat het exact dezelfde status heeft als in Nederland.

*Wie de open source drivers van bijvoorbeeld Radeon schrijft is natuurlijk geen culturele maar puur zakelijke beslissing, ik bedoel eerder projecten als bijvoorbeeld Darktable of OpenSCAD, die waarschijnlijk nauwelijks zakelijke bijdragen kennen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 24 juli 2024 15:00]

Als het gaat om de Linux kernel dan zijn het niet echt mensen die het even in hun vrije tijd erbij doen. De meesten zijn betaald door hun werkgever.

Voor kleinere projecten is dat inderdaad heel anders, dat is waar. Daar zie je open source door bedrijven in China vaak gebruikt worden zonder de GPL te respecteren (dus de aangepaste source te openbaren). Zie je bij van alles als telefoons, webcams, printers enz.

Omdat de meeste ontwikkelaars niet alleen als hobby devven maar ook als werk zie je daarom denk ik nog veel westerse ontwikkelaars in FOSS. Omdat hun werkgevers daar vaak veel meer voor openstaan.

Zelf gebruik ik met name FreeBSD trouwens omdat dat nog echt door hobbyisten wordt gemaakt en daardoor minder als een speelbal van de grote bedrijven voelt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 15:00]

Blijkbaar hebben wij meer vrije tijd of meer behoefte iets voor elkaar te doen dan bijvoorbeeld Amerikanen.
Toch kom ik juist weer voornamelijk Amerikanen tegen bij de projecten waar ik dan even in duik...

DARPA, MIT, Berkeley, allemaal locaties waar heel veel bijdrages aan open source vandaan komen. En dan "vergeet" ik voor het gemak nog even het bestaan van Apple, Google, IBM, Microsoft en Oracle...
Ja, er zijn zat Amerikanen te vinden natuurlijk, maar als je het afzet tegen de bevolking is Nederland vaak oververtegenwoordigd. We zijn hier nu eenmaal vrij sterk wat betreft opleiding / technische kennis. Zeker t.o.v. de VS, maar ook t.o.v. andere landen in Europa. Je ziet bijvoorbeeld relatief vrij weinig Fransen, Italianen of Spanjaarden. Deels ook omdat de Engelse taal in de Nederlandse (en Duitse) cultuur vrij sterk is vertegenwoordigd, wat het aanzienlijk eenvoudiger maakt om in dergelijke ontwikkelingen mee te gaan.
Ja, er zijn zat Amerikanen te vinden natuurlijk, maar als je het afzet tegen de bevolking is Nederland vaak oververtegenwoordigd.
Zonder cijfers is dit niet meer dan een mening.
We zijn hier nu eenmaal vrij sterk wat betreft opleiding / technische kennis. Zeker t.o.v. de VS, maar ook t.o.v. andere landen in Europa.
Wederom geen cijfers en dus gewoon weer een mening. En ik plaats hier direct hele grote vraagtekens bij, het opleidingsniveau in de VS is gewoon hoog. Moet ook wel, want zonder goede opleiding ga je het in de VS niet echt redden. In Nederland kom je weg met een zesje, in de VS werkt dat niet zo.
Je ziet bijvoorbeeld relatief vrij weinig Fransen, Italianen of Spanjaarden.
In Zuid-Amerika heb je grote open source communities die uitsluitend in het Spaans en Portugees communiceren, maar wel veel goede software opleveren. Zelf gebruik ik veel Lua, wat op de PUC (Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro) is ontwikkeld. In Nederland wordt het bij mijn weten weinig gebruikt, hier kom je het veel tegen.
Deels ook omdat de Engelse taal in de Nederlandse (en Duitse) cultuur vrij sterk is vertegenwoordigd, wat het aanzienlijk eenvoudiger maakt om in dergelijke ontwikkelingen mee te gaan.
Dat speelt zeker een rol, maar is lang niet alles: Cultuur heeft ook invloed op de software die wordt gebruikt, die wordt gemaakt, etc. En daarmee ook invloed op de software waar jij als ontwikkelaar mee in aanraking komt. En wanneer jij alleen producten A en B tegenkomt, dan lijkt het net alsof producten C en D helemaal niet bestaan.
Wederom geen cijfers en dus gewoon weer een mening. En ik plaats hier direct hele grote vraagtekens bij, het opleidingsniveau in de VS is gewoon hoog.
Mijn gevoel zei ook dat NL qua opleiding boven de VS zou staan: Kom ik even bedrogen uit na wat opzoekwerk:
% tertiere opleiding afgerond
VS : 50.1%
NL: 42.6%
https://worldpopulationre...s/most-educated-countries
Is waarschijnlijk ook doordat er veel patches zijn specifiek voor loongarch (chinees alternatief voor intel en amd)
Anoniem: 390704 @JeroenED1 augustus 2022 22:58
Plus: in Amerika hebben veel techneuten een Aziatische achtergrond.

Ik was ooit bij MIT, en de grap was "MIT staat voor Made in Taiwan". Inderdaad veel Taiwanezen, en inmiddels waarschijnlijk ook andere Aziaten daar.

Een belangrijke Linux contributor is Ted T'so: "Theodore (Ted) Yue Tak Ts'o (曹子德) (born 1968) is an American software engineer mainly known for his contributions to the Linux kernel." Klinkt Aziatisch, maar is gewoon geboren in Californie.
Anoniem: 390704 @rob124241 augustus 2022 23:10
Linux ondersteunt al heel lang ARM64. Moet ook wel: Android is gebaseerd op Linux, en Android draait meestal op ARM64.

Maar het punt is: Linus heeft een snelle machine nodig om Linux te compileren. Tot nu toe gebruikte hij een AMD Threadripper: https://www.phoronix.com/news/Torvalds-Threadripper .
Oh, grappige Linus quote uit dat artikel uit 2020: "No, I didn't switch to ARM yet, but I'm now rocking an AMD Threadripper 3970x. "

Het nieuws is dus dat Linus die Mac M2 blijkbaar snel genoeg vond, en dat het werkte. En Linux op M1/M2 is work-in-progress vanwege alle speciale hardware in die Mac-machines: het is meer werk dan alleen de ARM CPU. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Asahi_Linux
Heeft linus nog geen build pipelines uitgevonden of zo.
Als kernel ontwikkelaar heb je wijzig aan build pipelines , dat is mooi voor een uiteindelijk product en dat je tests kunt draaien en verificaties, maar tijdens ontwikkeling wil je snel kunnen her compileren, debuggen en committee..
Je snapt dat 60% van de mensen op de planeet aziaat is toch?
Arm 64 al bijna tien jaar, zelfs voordat er apparaten voor waren.
Bron: https://www.phoronix.com/news/MTM2MzE
Valt wel mee toch? En maakt het uit? Ik zie een mix van veel nationaliteiten, waaronder een Amerikaanse Fin :).
Op basis van de namen?
Ben je ook Aziaat als je Nederlands bent met een Aziatische naam?

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 24 juli 2024 15:00]

Afhankelijk van de definitie, jazeker.

https://en.wikipedia.org/wiki/Asian_people
Asian people are the people of Asia. The term may also refer to their descendants.

Het is geen gekke aanname dat je 'descendants' op basis van naam doet. Dat is niet helemaal full-proof (adopties) maar is wel een redelijke aanname.
Ik mis een beetje de nieuwswaarde. Is dit niet zoiets als tweeten vanaf je telefoon dat je een huis hebt gebouwd? Nee, dat huis heb ik niet met m'n telefoon gebouwd, ik heb alleen de tweet verstuurd vanaf mijn telefoon.

Of zie ik iets over het hoofd?
Arm, been.. als je er maar op kan hacken... :+
Opvallend dat gekozen is voor een titel zonder populaire termen zoals Apple, Linus, Tovalds, hacken etc, terwijl dit veel meer kliks op zou leveren. Dan vraag ik me toch altijd af waarom? Er staan zoveel nieuwstitels op tweakers die minder nieuwswaardig zijn en die wel veel kliks krijgen, alleen al omdat er ‘hacker’ in de titel staat, ook al blijkt er nauwelijks een excuus voor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.