Ondanks dat ik het zeker met je eens ben dat 'meer' opties beter is, denk ik tegelijkertijd dat je nu veel te simpel doet.
Veiligheid verbeteren moet niet leiden tot het blokkeren van alternatieve systemen
Natuurlijk kan dat het wel betekenen, bij veiligheidskwesties in een bedrijfscontext zet je vaak een minimum level op en blokkeer je voor de rest alles. Virussen die daadwerkelijk concrete banken aanvallen zijn redelijk zeldzaam, maar an sich zou ik me prima kunnen voorstellen dat een bank zou beslissen om het niet mogelijk te maken om op een desktop PC te internet bankieren. Aan de andere kant: De belangrijkste vraag is
Wie loopt er schade als een systeem onveilig is?. Bij zo iets als streaming DRM is dat niet de consument, maar de streaming site die in de problemen komt. In dat geval is het dus compleet te begrijpen dat ze strenge regels proberen te stellen. Aan de andere kant, in het geval van een bank - waar de consument het risico zover ik weet loopt - is het allemaal een stuk genuanceerder. Tot zover het de consument is die het risico op zich neemt: Heb gewoon een optie bij je bank die het standaard niet toestaat om te internetbankieren vanaf minder beveiligde omgevingen, maar die je met 1 telefoontje gewoon uit kunt zetten. Op die manier is het de consument zelf die beslist welk risico hij wilt nemen. In die zin ben ik het wel degelijk dus met je eens.
Dat LineageOS en Google gesprekken voeren maakt precies duidelijk dat we blijkbaar afhankelijk zijn van Google. Een Amerikaans advertentiebedrijf. Wil je daar je veiligheid neerleggen? Ik niet.
Uiteindelijk is de simpele realiteit dat je in een wereld met elektronika je zowel de makers van de hardware als de makers van de software moet vertrouwen. Dat is zowel waar met zaken waarvoor je betaald, als met zaken waar je via advertenties voor betaald, als ook met zaken (open source) waar je niet voor betaald. Wie je beslist te vertrouwen is typisch gezien een combinatie van direct vertrouwen (=hoeveel vertrouw ik persoon/bedrif X die het heeft gemaakt) en indirect vertrouwen (hoeveel mensen hebben het gecheckt? hoeveel mensen en wie gebruiken het? hoe groot is de kans dat een backdoor opgemerkt wordt?). Praktisch gezien verdient Google gewoon geld aan Android via de Play Store, dus Google afdoen als 'Een Amerikaans advertentiebedrijf' is gewoon extreem naïef. Of Google te vertrouwen is iets wat ieder van ons zelf moet beslissen, maar op z'n minst heeft Google zowel ideologisch als ook een extreem groot economisch belang erbij dat Android goed beveiligt is, dus in die zin heb ik dat vertrouwen persoonlijk wel.
[Reactie gewijzigd door David Mulder op 22 juli 2024 23:40]