XDA brengt F(x)tec-telefoon met LineageOS en fysiek toetsenbord uit

Moddingplatform XDA heeft voor het eerst een eigen telefoon gemaakt. Het gaat om een toestel van F(x)tec dat draait op LineageOS en optioneel geleverd wordt met Ubuntu Touch of Android. De telefoon heeft een fysiek uitschuifbaar toetsenbord.

XDA zegt dat het de Pro1-X wilde maken om gebruikers een keus te geven in het besturingssysteem dat ze gebruiken. De telefoon draait daarom standaard op LineageOS, dat door XDA is ontwikkeld als opvolger van CyanogenMod, maar het toestel is ook verkrijgbaar met Ubuntu Touch OS en Android. Volgens de makers is het toestel vooral gericht op privacy. Dat is onder andere te zien in Privacy Guard, de functie in LineageOS waarmee gebruikers permissies kunnen regelen en kunnen bepalen welke data ze waarmee delen. De telefoon wordt geleverd met LineageOS 16, maar er komt binnenkort een upgrade naar LineageOS 17 uit waarin Privacy Guard wordt vervangen door de Permissions Hub van het Android Open Source Project. XDA werkt nog aan versies die op andere besturingssystemen draaien, waaronder Sailfish OS en Fedora.

De telefoon is gebaseerd op de F(x)tec Pro1, die vorig jaar uitkwam. Het model heeft een uitschuifbaar toetsenbord met 66 toetsen en is op een aantal punten onder de motorkap aangepast. Zo draait het op een Snapdragon 835-processor. Het is daarmee de eerste Ubuntu Touch-telefoon op een Qualcomm-cpu. Ook zijn het geheugen en de opslag omhooggegaan naar 8GB ram en 256GB opslag. Er zijn daarnaast modellen beschikbaar met 6GB en 128GB. De telefoon heeft verder dualsimondersteuning, een specifieke cameraknop aan de zijkant en een HDMI-aansluiting. Het toestel heeft een 6"-Amoled-scherm met een resolutie van 2160x1080 pixels en twee camera's van respectievelijk 12 en 5 megapixel.

De telefoon is nog niet uit, maar kan via crowdfundingplatform IndieGoGo vooruit worden besteld. Daar kost de 6GB/128GB-versie in het early bird-pakket 552 euro en de 8GB/256GB-versie 611 euro. XDA zegt dat de telefoons na de crowdfunding niet los worden verkocht en dus alleen via IndieGoGo kunnen worden gekocht.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

28-10-2020 • 14:42

96 Linkedin

Submitter: Maupertus

Reacties (96)

96
95
60
3
0
25
Wijzig sortering
Moddingplatform XDA heeft voor het eerst een eigen telefoon gemaakt
daarmee wordt eigenlijk bedoelt dat ze een samenwerking zijn aangegaan met een Engels bedrijf.
De telefoon is gebaseerd op de F(x)tec Pro1, die vorig jaar uitkwam. Het model heeft een uitschuifbaar toetsenbord met 66 toetsen en is op een aantal punten onder de motorkap aangepast. Zo draait het op een Snapdragon 835-processor.
Ik lees dat deze telefoon onder de motorkap is aangepast. Echter lijkt dat niet zo te zijn. De geheugen optie is mogelijk uitgebreid, maar dat lag op dat moment al op de planning.

Zoek de verschillen met: reviews: F(x)tec Pro1 - Fysiek toetsenbord en ontgrendelde bootloader

Ook bij de release op de IFA 2019, was de SD835 eigenlijk al te oud en ruim 1 jaar later natuurlijk al helemaal. (Ter vergelijking, die cpu zit ook in de Oneplus 5 en Xiaomi Mi 6).
Het enige wat XDA gedaan lijkt te hebben is het OS tweaken door Lineage OS erop te plaatsen en beschikbaar te stellen met o.a. Ubuntu.
Niet alleen het RAM maar ook de storage: "The RAM and storage have both been increased – from 6GB and 128GB to 8GB and 256GB respectively – and the Pro1-X comes in this new Discovery Blue color"

En: "Het enige wat XDA gedaan lijkt te hebben is het OS tweaken door Lineage OS erop te plaatsen en beschikbaar te stellen met o.a. Ubuntu." - dat is ook niet niks. LineageOS en Ubuntu optie out of the box zijn echt wel zeer grote selling points voor het publiek.
Zitten er echt mensen te wachten op een fysiek toetsenbord? Het blijft een klein toetsenbord, je kan er zoals het lijkt niet met 10 vingers op typen. De benefit is dan wat mij betreft al verloren. Ook jammer dat ze geen PureOS includen.

Edit: Wel erg cool dat ze ook Fedora in de toekomst ondersteunen. Dan is het misschien nog wel een leuk geek dingetje.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 28 oktober 2020 16:08]

Er zijn nog steeds mensen die een toetsenbord missen op hun toestel.
Ik herinner mij mijn n900, die had een kleiner toetsenbord als deze maar wat een zalig ding dat was kan ik je niet beschrijven.
Ik had de HTC Desire Z en kan beamen dat ik dat ding nog steeds mis. Ik kan vrij snel op een touchscreen typen, maar voor lange berichten wacht ik vaak tot ik ergens een normaal toetsenbord kan gebruiken. Dit zou de ideale tussenoplossing zijn.
Idd had ook een Desire Z heerlijk ding! Heb nu een Galaxy Z Fold2 en moet zeggen uitgeklapt typt het ook best lekker!
Hier ook de Desire Z nog in een la. Maar ik gebruikte dat toetsenbord juist minder en minder. Het toestel was er erg dik door. Ik kan me voorstellen dat anderen er wel veel plezier aan hadden.
Ja wat een toestel die n900, heel veel plezier aan gehad. Dat toetsenbord mis ik inderdaad nog steeds. Langs de andere kant zou ik zo'n dik toestel niet meer willen meezeulen...
Dat dikte was 1 van zijn minpunten maar de mogelijkheid om als langs mekaar te draaien of in de achtergrond dat was ver zijn tijd vooruit. Ik heb op een gegeven moment een 10tal apps gelijktijdig gedraaid. Heel handig als je van het 1 naar het ander schakelt met de keyboard sneltoetsen. Ah die herinneringen.
Heel handig als je van het 1 naar het ander schakelt met de keyboard sneltoetsen. Ah die herinneringen.
Dat herken ik! Met m'n Blackberry Key2 (android) ;)
Helaas was de layout qua special characters non-standaard. Daar hebben meer toestellen met keyboard helaas last van. Toetsenbord had weinig travel, knopjes klein. De F(x)tec Pro1(-X) lijkt me hardwarematig de opvolger. Als het toetsenbord je blij maakt that is. Softwarematig heb je diverse opties. Kijk naar wat zoal ondersteunt wordt door de OSen. PinePhone gaat voor 13 reviews: Telefoon met dertien besturingssystemen
Absoluut. Ik ben puur voor het toetsenbord geswitched naar Sailfish (dat was even wennen, maar achteraf geen spijt van. Een lekker OS waar de gebruiker, niet de adverteerder, centraal staat.) Er waren simpelweg geen nieuwe Android telefoons met toetsenbord meer. En zo'n bluetooth-bordje wat onderaan je telefoon bungelt en maar in 3 apps werkt is ook waardeloos.

Een fysiek toetsenbord typt zelf met 2 vingers nog veel sneller dan een touchscreen (die ook nog eens de helft van je scherm opeist). Ook onder moeilijke omstandigheden. Je voelt hoe goed je de toetsen raakt en corrigeert automatisch. Je kunt gewoon blind typen, copy-pasten, etc.
Hoewel mijn eerste gedachte bij dit artikel net 'hebbuh!' was omdat ik gelijk nostalgisch ben naar mijn oude Desire z... Moet ik zeggen dat ik eigenlijk denk dat ik tegenwoordig veel sneller ben geworden op een touch toetsenbord dan ik ooit op zo'n fysiek 2 duimen toetsenbord zou worden. Dat is ook waarom ik er nu denk ik toch niet voor ga.

Het grote verschil zit in de swype mechaniek die tegenwoordig in tal van touch toetsenborden zit. Ik hoef niet meer individueel elke letter aan te tikken maar veeg mijn woorden bij elkaar. Dat gaat niet altijd goed, maar vaak genoeg wel om ruimschoots te compenseren voor de keren dat ik het moet corrigeren.

Daarbij moet ik wel zeggen dat dit voornamelijk opgaat voor natuurlijke spraak. Als je veel code typt dan wordt een fysiek toetsenbord veel waardevoller. De [, ] en / om hier op Tweakers opmaak te gebruiken weet ik echter ondertussen ook snel te vinden op gboard, het touch toetsenbord wat ik gebruik.

Goed, dit is persoonlijk natuurlijk. Niet iedereen kan even goed wennen aan swypen en niet iedereen is even handig met zo'n fysiek toetsenbord, dus ymmv. Ik wou maar aangeven dat wat jij zegt niet universeel voor iedereen waar is :)
En het is natuurlijk ook niet echt eerlijk om als je zelf heel geoefend bent op een fysiek toetsenbord dit dan te vergelijken met je eigen compleet ongeoefende prestatie op een touch toetsenbord.

@Arrigi jij vergelijkt met full size toetsenborden maar dat is ook niet eerlijk. Ja op een full size toetsenbord ben ik ook sneller (kan blind typen). Maar die snelheid vertaalt zich niet een op een naar zo'n klein toetsenbordje.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 28 oktober 2020 15:56]

Ik zeg hooguit dat er schijnbaar toch een reden is voor fysieke toetsenborden. Die reden is voor een bepaalde groep net zo goed geldig op kleinere toestellen.

Ik heb nooit kunnen wennen aan virtuele toetsenborden en hun beperkingen en velen met mij.

Overigens is dit waarschijnlijk het eerste model van 2020 met zo'n toetsenbord en dan is het nog een rebrand van iets van 2019. Ondanks dat er dit jaar alleen al honderden varianten zonder toetsenbord zijn uitgekomen (echt, keuze genoeg) komt er dan weer kritiek op de éne die iets anders aanbiedt.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 28 oktober 2020 16:16]

Ik refereerde vooral aan dat je zei dat we toch ook niet allemaal enorme touchscreens als invoer gebruiken op pc's... Nee, dat doet vrijwel niemand. Maar het is dan ook totaal onvergelijkbaar. De kracht van touch toetsenborden ligt nu net in dat ze relatief goed werken op een klein formaat, waar fysieke toetsenborden een belangrijk voordeel (met 10 vingers kunnen typen) juist kwijt raakt. Het formaat is een essentieel onderdeel van de reden waarom je het een of het ander gebruikt (of de meeste mensen dan toch) dus ik vond het nogal een rare vergelijking.

Maar ik ben het met je eens dat het persoonlijk is hoor, ik snap ook helemaal waarom sommige mensen toch graag fysieke toetsenborden willen, ook op een telefoon. Ik heb ze zelf ook nog vrij lang gebruikt vroeger maar ondertussen ben ik dus wel helemaal gewend aan touch (en is de software naar mijn mening ook veel beter geworden dan in het begin).
Maar het is dan ook totaal onvergelijkbaar. De kracht van touch toetsenborden ligt nu net in dat ze relatief goed werken op een klein formaat, waar fysieke toetsenborden een belangrijk voordeel (met 10 vingers kunnen typen) juist kwijt raakt.
Dat is ook onvergelijkbaar, want op een smartphone touch toetsenbord gebruik je ook geen 10 vingers.

Een goede reden om een fysiek toetsenbord te hebben is schermruimte. SSH en RDP worden zo een stuk beter om te gebruiken.
Hoewel ik op het moment geen toetsenbord heb, kan ik dit wel onderschrijven. Het is een verademing. Ongeacht alle moeite (hoewel?) die in virtuele toetsenborden is gestopt, is het nog steeds typ-armoede die zuigt.

Er is geen alternatief voor dat gevoel.
We gebruiken toch ook niet allemaal gigantische touchscreens als toetsenbord in een laptop of aan de desktop? Kijk naar de feedback op de touch bar op macbooks. En ander macbook-ding: zélfs Apple is teruggekeerd na een verharde poging om hun butterfly keyboards op te dringen.
Schijnt dat mensen toch nog belang hechten aan een goed tactiel toetsenbord. Waarom zou die wens dan vervallen op smartphones?
PureOS brengt wat meer werk met zich mee ben ik bang. UBPorts, Sailfish en Android draaien namelijk allemaal op dezelfde Android kernel van Qualcomm. Een mainline versie zit er als het goed is wel aan te komen waardoor PureOS en eventueel andere mobiele distro's een realiteit kunnen zijn.

Iets anders leuks en zeker gerelateerd is Windows on ARM. Ook daarvoor zijn de eerste stappen al gemaakt.
Een mainline versie zit er als het goed is wel aan te komen waardoor PureOS en eventueel andere mobiele distro's een realiteit kunnen zijn.
Dit vind ik echt superboeiend om te lezen! Naast de prijs is het ontbreken van de mainline kernel voor 'gesloten' apparaten als de Qualcom SoCs voor mij namelijk wat me tegenhoud om toestellen als deze te kopen. Heb je misschien een bron of linkjes naar meer informatie hierover?
Voor een algemene samenvatting van de "featurecompleteness" van sd835 support kan ik je doorverwijzen naar de Wiki van PostmarketOS. Het is niet helemaal compleet, maar het bestaan van de Windows on ARM laptops en andere populaire 835 telefoons gaat als het goed is helpen.
https://wiki.postmarketos..._Snapdragon_835_(MSM8998)

Eerdere pogingen om het werkend te krijgen zijn al gedaan:
https://github.com/phhusson/linux/tree/fxtec-pro1

Ik ga er van uit dat deze support nog beter gaat worden.
Qwerty Androids

Ja dus :) Ik ook niet hoor, maar er is een markt(je) voor
Met twee duimen kan je op dit formaat prima handheld typen.
Ja, met full Linux en een terminal is een scherm toetsenbord soms echt een ramp (spreek uit ervaring met mijn pinetab, dat ding komt soms automatisch terug)
Ze noemen wel Fedora. Als ze dat ding met free software drivers leveren lijkt mij dat echt wel mooi. Anders is het snel gedaan met je distro.
Als je ooit met TalkBack of VoiceOver een tekst schreef op je virtuele toetsenbord, waardeer je een fysiek toetsenbord. Gaat stukken sneller.
Als BlackBerry keyTwo gebruiker.
Niet mee eens. Hoe snel ik speciale tekens kan vinden is niet te evenaren met een touchscreen.
Het kunnen voelen van de knoppen en de feedback die het je kan geven maakt het het waard. Zeker als het weinig gewicht toevoegt en zoals in dit geval geen ruimte kost aan scherm, is het helemaal niet verkeerd.

Autocorrect blijft toch een punt van falen bij onscreen. Maar ik moet zeggen dat met al die ultra wide schermen van tegenwoordig, dit toch minder prettig kan gaan uitwerken als je alleen horizontaal kan typen.
Persoonlijk had ik liever een portait uitschuif keyboard gezien dan zo'n wegklap keyboard.

Maar wat kan dit een topper zijn voor remote management van 3D printers / shell werk op afstand / kan dit top werken. En ik denk ook dat het voor bepaalde mobile games prettig kan zijn, niets geen virtuele joystick rotzooi meer. Maar goed, mobile gaming is een beetje dood naar mijn mening met al die reclame rotzooi en absurde microtransactieprijzen van tegenwoordig. Juist teruggrijpen op de oude "pay once" games van 4 jaar of langer geleden voelt tegenwoordig eigenlijk heel goed.
Ik vond het toetsenbord op de Sony Xperia Pro echt geweldig. En ik miste dat ook zeker toen ik over moest naar een nieuwe telefoon.

Ik kon zo prima SSH-en naar mijn VPS en was geen kostbare pixels kwijt aan een on-screen toetsenbord. Die on-screen toetsenborden pakken ook vandaag de dag echt nog veel teveel ruimte af, zeker op een kleine telefoon. Ook al kan het niet minder.

Ik weet niet of ik het tegenwoordig nog zal gebruiken. Ik moet hier even rustig naar kijken.
Het ironische is dat op Tweakers veel wordt geklaagd als de console van een auto slechts uit een touchscreen bestaat. "Het is lastig onder het rijden", "je moet kunnen voelen wat je aandrukt", "straks druk je op de verkeerde knop" is meer regel dan uitzondering in het commentaar. Als je het stuur zou vervangen voor een touchscreen, dan is deze website te klein om de kritiek te ontvangen.

Bij smartphone ligt dat blijkbaar anders. Als er een toestel uitkomt met fysieke toetsen, dan is de collectieve verbazing niet te meten: "zitten er echt mensen te wachten op een fysiek toetsenbord?".

Ja, ik dus wel. Graag zelfs. Mijn telefoon is een stuk gereedschap waarmee ik communiceer, informatie opzoek en informatie invoer. De meest nauwkeurige manier om dat te doen is met fysieke toetsen, je zou tenslotte ook geen middenconsole met auto-invoer achtige taferelen accepteren neem ik aan? Dat je links en rechts moet swipen, en de auto dat registreert als het inschakelen van ruitenwissers?

Mijn telefoon hoeft ook niet van glas te zijn, als ik 'm een dag heb gebruikt en ik kom thuis, gaat hij niet in een vitrine. Dat zou zonde zijn, afgezien van het feit dat alle telefoons op elkaar lijken dus welk toestel valt nog 'mooi' te noemen?

Het gemis van een 3,5mm jack vind ik ook krom. Natuurlijk heb ik een bluetooth headset met ANC en alles, maar waarom zou dat betekenen dat ik nooit meer een keer met AUX kabel iets zou mogen spelen?

Om een lang verhaal kort te maken, mensen hebben hun telefoon voor verschillende dingen. Voor mij is het een gebruiksvoorwerp, dus ik ben er niet mee geholpen als het scherm 0.18% bezel is, de achterzijde van glas, en zichzelf "de dunste ervaring ooit" mag noemen. Leuk als je thuis een sokkel hebt waar je je toestel op tentoonstelt, en als je Netflix kijkt in bed/op de bank dan zal een scherm met dunnen bezels vast wel handig zijn (ik weet het niet eigenlijk), maar daar schiet niet iedereen wat mee op.
Altijd interessant dit soort vragen bij bijna alle topics wel. Zitten mensen echt te wachten op X? Ja tuurlijk, je bent niet alleen in de wereld.
Absoluut.
Hoewel ik op mijn Note9 voldoende scherm over hou, vindt ik een fysiek toetsenbordje een stuk prettiger.
Ik ha d de HTC (type vergeten) en de Nokia N95. Allebei met toetsenbord. Heerlijk.

Doe mij maar een dikker toestel met een uitschuifbaar toetsenbord, en ik ben om
Ja, ik koop geen telefoon zonder fysiek toetsenbord. Maar dan wel een comfortabel toetsenbord - die Fxtec-toetsen zijn naar verluid nogal hard.
Zitten er echt mensen te wachten op een fysiek toetsenbord? Het blijft een klein toetsenbord, je kan er zoals het lijkt niet met 10 vingers op typen.
Zeker. Een fysiek toetsenbord kan vele malen fijner zijn dan een onscreen toetsenbord. Net zoals acizane80 had ik een Nokia N900 en dat was veruit het meest fantastische toestel ooit dat ik heb gehad. Een fysiek toetsenbord is (veel) minder typefoutgevoelig, plus je ziet praktisch altijd wat je typt.
het is nogaltijd klein maar het is niet 50-80% van je scherm weg aan een nog krapper toetsenbord, dus op dat punt snap ik het wel. heb sinds me sony X1 geen fysiek toetsenbord meer gehad op mijn telefoon maar typ ook lang niet zo graag op me telefoons zoals ik dat met de X1 deed puur omdat ik het on screen toetsenbord gewoon haat, het werkt maar wat een krappe boel, mijn telefoon is daardoor op vandaag meer een nieuws bron/dure mp3 speler dan wat anders..

als de camera zich nu een beetje kon meten met de high end van vandaag/pixel 4 (lijkt me onwaarschijnlijk), en er een accu in zat waar hij het wel 2 dagen (met redelijk gebruik) haalt zou ik eigenlijk zeker wel interesse hebben

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 28 oktober 2020 17:55]

Ik zit er niet op te wachten, want ik heb een Cosmo (Planet Computers) waar ik dit nu met 6 vingers op zit te typen. Ik wil niet meer zonder. Moest bijvoorbeeld vanavond even wat doen op een server via termux; ideaal.

Ik heb een N900 gehad en hoe fijn ook, de toestenborden van Planet (ontworpen door de ontwerper van de oude Psions) zijn superieur. Zeker dus voor meer-vingerig typen. 10 Vingers gaat je niet lukken, maar 6 is een eitje.

Ik heb de opvolger (Astro) al gefund op Indiegogo. Met een nadrukkelijker focus op wisselend landscape (toetsenbord) en portrait (bar) gebruik volgens mij helemaal ideaal.
Ik vind een fysiek toetsenbord nog steeds heerlijk en gebruik nog regelmatig m’n key2. Het typt niet zozeer sneller in vergelijking met een schermtoetsenbord maar ik maak wel significant minder fouten, kan daardoor de spellingscontrole gewoon uitzetten en ben helemaal eindbaas over wat, ik namens mezelf type. En doordat ik minder hoef te corrigeren gaat het ook sneller. Bovendien wordt niet de helft van mn scherm gehijacked door een schermtoetsenbord als ik iets type maar heb ik gewoon m’n hele scherm tot mn beschikking om e-mails, documenten en what have you te lezen en redigeren. Ik moet zeggen dat mijn usercase vooral zakelijke communicatie betreft, kan me voorstellen dat dat uitmaakt. Ondanks dat ik ook een iPhone heb kijk ik reikhalzend uit naar de key3 volgend jaar.
Als ik zelf behoefte heb aan een toetsenbord dan gebruik ik mijn reguliere (mega ergonomische) toetsenbord met een USB-C verloopje op mijn telefoon. Ik heb ook een tijdje een Microsoft foldable Bluetooth toetsenbord gehad. Die werkt ook redelijk goed voor de keren wat men wat meer wilt typen als bv notities in vergaderingen oid. Het typt iig goed met 10 vingers en dat gaat veel beter dan zo'n klein toetsenbordje op een telefoon. Een ander leuke alternatief is een Moko foldable. Die is namelijk ook iets vriendelijker voor mensen met brede schouders doordat de handen op een hoek staan. Voor 25 euri bij Amazon te krijgen. Echt geen geld.

Het is dus duidelijk niet een use case wat ik op zouden selecteren voor een nieuw toestel. Er zijn te veel goede alternatieven voor, bluetooth of bedraad. Typen doe ik het liefst niet met mijn duimen. Het gaat zoveel sneller met al je vingers...
Krijg er een nostalgische Nokia N97 / Nokia N900 vibe van O+
Ik vindt hem op de N950 lijken. (Met name de aluminium versie:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nokia_N950

Jammer dat die nooit is uitgekomen als opvolger van de N900.
je had overigens nog 'OpenPhoenux' in duitsland; die gebruikte oude N900's en voorzien die van een mobo-upgrade (meer ram, hippere cpu), een soort N900v2

Echter is dat volgens mij nooit van de grond gekomen; heb er geen kunnen bestellen (pre-orders was wel mogelijk)
Klopt, volgens mij is dat bedrijf failliet gegaan? En bestond het ook uit hobbyisten. Het bood volgens mij ook een upgrade voor de openmoko freerunner volgens mij?

Overigens klein bijzonder detail: de support voor de N900 werd al snel door Nokia aan de kant geschoven. (Updates) Daar waren veel mensen absoluut niet over te spreken. Uiteindelijk bleek dat een zegen. Veel code werd opensource en er kwam een cssu OS bovenop maemo gebouwd door met name Debian developers. Batterij ging in 1x veel langer mee en je kon hem ook veilig overklokken softwarematig. Van 600 mhz naar 1 ghz. Zonder al teveel in te moeten leveren op de batterij.

Uiteindelijk is het jammer dat Nokia te vroeg kwam met zijn batterijbesparings visie en zo op de verkeerde paarden wedde.

Ik hoop nog altijd dat HMD dit weer op gaat pakken zoals XDA dit nu doet. Meerdere OS enz.

Ik vraag mij wel af: is de hardware ook zo opensource van deze telefoon als die van de pinephone? Een vergelijking zou leuk zijn. (Ja er zit een slimmere soc in de pinephone maar dat is omdat die opensource is)

Klein dingetje; Ubuntu touch is ruk. Ze zijn aan het migreren van MIR naar Wayland. Dus Libertine wat ze hebben kan (nog) geen GUI apps draaien. Gevolg is dat je geen schrijfrechten hebt in Ubuntu. (Alles hangt met Bind links aan elkaar) Gevolg is dat iedereen op de Pinetab nu bijvoorbeeld allemaal andere OS'en probeert zoals Mobian. De vraag is dus nu. In hoevere moet je blij zijn met Ubuntu Touch op dit moment (daar kan nog verandering in komen)

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 28 oktober 2020 18:32]

Klopt, volgens mij is dat bedrijf failliet gegaan? En bestond het ook uit hobbyisten. Het bood volgens mij ook een upgrade voor de openmoko freerunner volgens mij?
Neo900 heette de upgrade. Het is initieel in samenwerking met Openphoenux/Tinkerphones opgepakt, dezelfde mensen als de GTA04-upgrade voor Openmoko-telefoons.

Door verschil in visie hebben de starters van het Neo900-project zelfstandig de ontwikkeling verder opgepakt. Golden Delicious (de BV zeg maar) had onder Duits recht niet het mandaat om bedragen over te maken naar de nieuwe organisatie. De kickstarter voor Neo900 verliep (oa) via Paypal. Door de grote toeloop heeft Paypal de tegoeden bevroren en is het project stil komen te liggen.

Best jammer, terwijl er al een vliegende start gemaakt was en het PCB van de GTA04 al 'bijna' in de N900/N950-behuizing paste.

Edit, toevoeging: de GTA04 is een van de weinige telefoons die na 8 jaar nog actieve ondersteuning en beveiligingsupdates krijgt van de fabrikant; vrijwel de volledige hardware wordt zodoende door mainline Linux ondersteund.

[Reactie gewijzigd door wankel op 29 oktober 2020 13:42]

htc tytn (n900 is/was nog steeds mijn beste telefoon ooit)
Ik krijg Nokia N97 vibes van dat toetsenbord. Goede oude tijd!
Hoe knullig traag ze ook typen op het toetsenbord in de promo, niet te doen :P
Heb er hier nog zo een liggen, een Nokia N97, was voor zijn tijd een erg fijn/prettig toestel, alleen is de accu van de mijne op, wat maakt dat i niets meer doet, wil daar nog steeds een keer een nieuwe van aanschaffen, bij AliExpress ofzo.
En nu ik dit toestel zo zit te bekijken lijkt het uit schuif systeem van dit specifieke toestel exact hetzelfde te zijn/werken, dus ik denk dat je er wel vanuit mag gaan dat dit erg robuust in elkaar zit, aangezien dat bij de Nokia N97 ook geld, haast niet kapot te krijgen die dingen.
:)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 28 oktober 2020 15:16]

Voor de toetsenbord/customsoftware fanaten zeker een optie. Maar gezien de batterij ben ik terughoudend.
Ook omdat de huidige generatie midrange toestel voor de meesten onder ons vaak voldoende zijn kwa rekenkracht kan je voor rond de 400€ al een degelijk toestel kopen. De custom Roms komen toch vaak beschikbaar voor de populaire toestellen. In de huidige markt twijfel ik of dit toestel een groot succes kan zijn. Ja je hebt de fanatieke gebruikers die interesse hebben, die zullen deze willen kopen. Maar de meerderheid zal het links laten liggen. Ik ben wel blij voor xda dat ze op een 2 tal uur hun doel bereikt hebben.

Als oud xda lid ben ik wel sterk geneigd om ze te ondersteunen, dat wel.

(Edit: schrijf fouten)

[Reactie gewijzigd door acizane80 op 28 oktober 2020 14:51]

Ook omdat de huidige generatie midrange toestel voor de meesten onder ons vaak voldoende zijn kwa rekenkracht kan je voor rond de 400€ al een degelijk toestel kopen.
Oké, maar hebben die een toetsenbord? Zo nee, waarom vergelijk je die met dit toestel? :?

Ik heb dit verwijt wel vaker gekregen als mensen vragen hoe duur mijn Key2 is. Simpel: zonder alternatief is dit het prijspunt. Leuk dat een toestel goedkoper wordt naarmate je er dingen uit/af sloopt (zoals het toetsenbord), maar als dat je uitgangspunt is dan moet je niks kopen, dat is namelijk gratis.
Niet iedereen heeft interesse in dit toestel omwille van zijn toetsenbord, er gaan een deel enthousiastelingen zijn die hem nemen omdat ze binnenkort dual-boot optie gaan hebben en de kracht van xda forum.
Daarom dat ik dat erbij gehaald heb.
Maar dat heb je op genoeg andere toestellen, het bouwen van componenten en images voor bestaande smartphones - ook verouderde - is tenslotte waar de community voor bestaat.

Ook is het toetsenbord een KSP, dat zie je aan de aankondiging.

Dus wederom snap ik de tegenzin niet. Ik zou een Note ook niet vergelijken met een XPeria omdat ik wél een pen wil maar een kleiner scherm. Dat loopt gewoon scheef.
Zie het meer als aanhalen van voordelen en nadelen. Ik kraak het ding zeker niet af, aangezien ik hem niet heb kunnen testen zou dat onlogisch zijn.
Voor zij die een keyboard willen, de vrijheid om hun is te kiezen en root access zonder zever is het interessant. Maar de meesten die root access als must zien zijn meestal al handig genoeg omdat te doen aan de hand van een paar tutorials. Dus dat is ook geen usp. Dan schiet er echt enkel de toetsenbord over die dit toestel uniek maakt.
XDA zegt dat de telefoons na de crowdfunding niet los worden verkocht en dus alleen via IndieGoGo kunnen worden gekocht.
Ik snap het wel, maar dit is erg jammer. De prijs is acceptabel om neer te tellen voor een smartphone, maar ik vind het wat veel om een gokje mee te doen op IndieGoGo. Bij een normale release is er de mogelijkheid om een paar weken te wachten en wat reviews te lezen.

Waarschijnlijk is de software van XDA prima, maar ze hebben zichzelf nog niet bewezen op de markt.
Ik heb zelf de Pro 1 besteld gehad bij Fxtec maar de leveringen waren een ramp.Volgens mij zijn er nu nog steeds mensen die wachten op hun telefoon die ze vorig jaar besteld hebben.
Ook zijn er nog wel wat productie foutjes geweest en kleine problemen. Daar is dan wel goed op gereageerd door FxTec. Ze hebben ook wel pech gehad met COVID. Zonde voor zon bedrijf met zo iets speciaals.

Maar voor mij was het na 4 maanden wachten en veel beloftes en productie updates wel een beetje klaar. Dus had mijn order gecanceld.

Weet niet precies hoe het staat nu maar denk dat er nu veel mensen zijn die niet wachten en deze gaan bestellen en de andere cancelen. Hopelijk overleven ze het en maken ze een beetje omzet en winst want er schijnt genoeg animo te zijn.
De telefoon draait daarom standaard op LineageOS, dat door XDA is ontwikkeld als opvolger van CyanogenMod
LineageOS is niet ontwikkelt door XDA.
Het is een afzonderlijke stichting en XDA word vaak gebruikt als forum voor ontwikkeling.

@Tijs Hofmans

[Reactie gewijzigd door Caseum op 28 oktober 2020 15:29]

Dat was ook mijn eerste reactie. Voor zover ik weet is de enige link tussen de twee dat meerdere LineageOS devs XDA toevallig gebruiken voor discussies. Best kans dat meerdere XDA gebruikers op die manier samen zijn gekomen, maar het zijn daarmee geen XDA developers.
Zo draait het op een Snapdragon 836-processor.
Is er een voorbeeld waar deze soc in heeft gezeten? Ken de 835 wel maar als ik snel even Google op de 836 komt er ook weinig (alleen geruchten) naar voren over dit model.

Never mind, het moet de 835 zijn volgens XDA zelf
Beyond that, many of the Pro1 specs have remained the same. There’s a 66-key full QWERTY keyboard that slides out from beneath the display, a Qualcomm Snapdragon 835 processor, Dual SIM support, a fingerprint scanner, a dedicated camera button, USB-C, and HDMI out, and far more. There’s also an 8MP front camera, a 12MP primary camera, and a 5MP secondary camera
.

Edit: toevoeging

[Reactie gewijzigd door CAD_Allard op 28 oktober 2020 15:35]

Het betreft gewoon een 835, dit melden andere bronnen waaronder XDA ook.
836 is dus tikfoutje...
Dat toetsenbord ziet er echt precies zo uit als die van de htc desire z... persoonlijk vond ik dit een geweldig toestel, touch en toetsenbord combi.
De Desire Z en de Dream/G1 hadden als extratje nog een trackpad/trackbal. Dat was toch de feature die ik het meest miste.

BTW de Z is nog steeds in gebruik als test telefoon (voor voice), Cyanogenmod 11 (Android 4.4.4) en een nieuwe batterij. Het toetsenbord heeft z'n beste tijd wel gehad, sommige keys hebben wat meer overtuiging nodig om te werken.
Ik dacht mijn desire z te vedrinken, heeft nog 20 minuten aangestaan in een emmer water :-)
Daarna deedtie t niet meer

edit: Ik bedoel; geen enkele (spat) water certificering

[Reactie gewijzigd door robbinwehl op 29 oktober 2020 11:38]

Persoonlijk vind ik een toetsenbord zonde van de ruimte en gewicht voor een dergelijke formfactor. Vanaf kleinere tables vind ik het al eerder een meerwaarde.

Voor het overige is het wel indrukwekkend. XDA is niet van de minste, maar ik herinner mij de smartphones van Asus die eigenlijk exact beoogden wat deze smartphone voor elkaar krijgt. Ik denk dat er zeker een markt is voor Linuxtelefoons met de achterliggende openheid (opensource maar ook open privacy settings) van het ecosysteem als hoofdgedachte.

Benieuwd hoe dit evolueert, ik hou het zeker in het oog moest ik van telefoon veranderen in de nabije toekomst.
Persoonlijk vind ik een toetsenbord zonde van de ruimte en gewicht voor een dergelijke formfactor. Vanaf kleinere tables vind ik het al eerder een meerwaarde.
Je moet niet vergeten dat je met een onscreen toetsenbord gewoon ~50% van je scherm kwijt bent zodra je iets wilt invoeren. Ik typ dit nu op mijn Key2 in korte tijd, mét leestekens en terwijl ik de reactie van @Bloodhoundje hieronder ook nog kan lezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee