Sailfish OS 4 is uitgekomen, maar voor wie is dit mobiele OS eigenlijk?

Jolla heeft Sailfish OS 4 uitgebracht, met onder meer een nieuwe browser, betere Android-app-ondersteuning en veel tweaks. Het Finse bedrijf is er inmiddels al jaren, maar voor wie maken ze eigenlijk hun alternatieve besturingssysteem?

De nieuwe versie van Sailfish OS brengt onder meer een nieuwe browser en sandbox voor apps met zich mee: een overzicht van wijzigingen is te vinden op de homepage van Sailfish OS. Het gaat om Sailfish OS 4.0.1, ook bekend onder de naam Koli, de vierde grote versie van het mobiele besturingssysteem.

Een korte geschiedenis van Sailfish OS

Sailfish OS komt voort uit een initiatief van mensen die bij Nokia waren ontslagen. Lang werkte Nokia onder de naam Meltemi of Maemo 6.5 aan een versie van het op Linux gebaseerde smartphonebesturingssysteem MeeGo voor goedkope telefoons .

Dat project was al zo goed als af en de toestellen lagen al haast klaar om uitgebracht te worden, maar medio 2012 besloot toenmalig Nokia-directeur Stephen Elop te stoppen met Meltemi en iedereen te ontslaan die eraan werkte, vooral in Finland en Duitsland. Een paar maanden later konden ook de laatste medewerkers die aan MeeGo sleutelden en die de Nokia N9 van updates voorzagen, hun biezen pakken.

Gek genoeg heeft Nokia zelf meegeholpen aan de oprichting van Jolla. Oud-werknemers konden met behulp van het Bridge-programma geld krijgen om eigen bedrijven te beginnen en dat zou een van de eerste financieringen zijn geweest voor Jolla. Het nieuwe Finse bedrijf stelde zich tot doel om smartphones te gaan uitbrengen op basis van Mer, een volledig opensource gemaakte versie van MeeGo. Dat werd Sailfish OS.

https://tweakers.net/i/Cy6RRI8j-Sw1iV3QPaG030twvqA=/656x/filters:fill(white)/i/1387547806.jpeg?f=imagenormal

De eerste Jolla-telefoon met Sailfish OS verscheen in 2013. Het was in eerste instantie de bedoeling om hardware en software te maken. De software onderscheidde zich door de bediening door middel van gebaren en door een andere manier van selectie van opties: niet door erop te tikken, maar door een selectiebalk van boven naar beneden te slepen en dan los te laten.

Op hardwaregebied heeft de eerste Jolla 'the other half' als geheim wapen. Dat is een concept om de achterkant eraf te halen en te vervangen door een 'other half' met andere functies. De achterkanten kunnen met nfc en pogo-pins communiceren met het pcb. De meest gedenkwaardige is een 'other half' met qwerty-toetsenbord van een Nederlandse student. Zijn Kickstarter-campagne slaagt en hij haalt 160.000 euro op om het toetsenbord in productie te nemen.

Other Half voor Jolla met qwerty-toetsenbord

Jolla probeert meer hardware te maken: er moet ook een tablet komen onder de naam Jolla Tablet. Dat is een traumatische ervaring voor het bedrijf. De tablet was aangekondigd en prototypes waren te zien op beurzen. Er waren problemen met de leveringen van het scherm en daardoor stelde het bedrijf de release telkens uit. In november 2015 kwam de aap uit de mouw: het Finse bedrijf zat in financiële problemen.

Jolla annuleerde de tablet, maar daarmee was de kous nog niet af: backers hadden betaald en die wilden hun geld uiteraard terug. Na een grote ontslagronde en nieuwe financiering kon het Finse bedrijf weer verder, deze keer als softwarebedrijf. Er kwam met de Jolla C wel een nieuwe telefoon, maar die verscheen in een oplage van duizend stuks.

Voor wie Sailfish OS nu is

Sailfish OS is nu een besturingssysteem dat in zijn huidige vorm meer dan zeven jaar bestaat en bij de vierde versie is aangekomen. Het heeft dus tijd gehad voor ontwikkeling en dat is ook gebeurd: er kwamen veel functies bij afgelopen jaren. Desondanks is het minder oud dan iOS of Android en zit er ook een veel kleiner bedrijf achter.

Sailfish OS 4

Jolla noemt Sailfish OS een alternatief mobiel besturingssysteem en het is gebaseerd op een Linux-kernel. Het heeft optioneel ook compatibiliteit met Android-apps, maar dat hoeft dus niet. Het heeft ook eigen apps. De browser heeft zijn basis in Firefox-engine Gecko.

Jolla heeft drie verschillende manieren geprobeerd om van Sailfish OS een product te maken om geld mee te verdienen. Het eerste is het besturingssysteem in licentie geven aan smartphonemakers om zo geld te verdienen.

Dat is een vrij klassieke manier: hetzelfde gebeurde bijvoorbeeld met Symbian al twintig jaar geleden, maar ook Microsoft deed dat lang met Windows Mobile. Google heeft dat systeem op zijn kop gezet: Android is in principe vrij en gratis te gebruiken, maar dan heb je geen Google-diensten. Voor Google-diensten is een contract met en betaling aan de zoekgigant vereist.

Die methode is voor Jolla niet bijzonder succesvol gebleken. Dat is logisch: het aanbieden van telefoons zonder iOS of zonder Google-diensten is een lastige opgave, omdat dan veel van de apps en diensten ontbreken die mensen zijn gaan verwachten op een smartphone.

Het rijtje fabrikanten dat in zee ging met Jolla om Sailfish OS in licentie te nemen, is dan ook kort: het Indiase Intex bracht vijf jaar geleden de Aqua Fish uit. Verder waren er apparaten van Qtech en Aquarius en het Russische Inio - weinig bekende bedrijven dus. Geen van die bedrijven lijkt nog Sailfish-telefoons te maken. Op de site van Intex staan alleen modellen van enkele jaren oud met Android. Inio stapte ook over op Android.

Intex Aqua Fish met Sailfish OS 2.0
Intex Aqua Fish

De tweede manier is het aanbieden als alternatief besturingssysteem voor overheden die niet happig zijn op afhankelijkheid van Google of Apple - immers beide Amerikaanse bedrijven. De eerste klant daarvoor was gevonden niet ver van Finland: Rusland. Jolla en de Russische overheid ontwikkelden Aurora OS op basis van Sailfish en dat is tot nu toe het enige mobiele besturingssysteem goedgekeurd voor gebruik bij de overheid. Het leek er in 2019 op dat Huawei wellicht tablets met Aurora OS zou leveren voor de volkstelling in Rusland, maar Huawei richt zich liever op het eigen HarmonyOS, schreef CFR vorig jaar.

Rusland was de eerste klant, maar is zeker niet de enige. De strategie om Sailfish aan te bieden om zo een eigen regionaal besturingssysteem te bouwen, heeft volgens Jolla ook aftrek gevonden in China en in Latijns-Amerika. In Bolivia kwamen in 2017 twee smartphones uit onder de naam Accione, maar die kregen tot nu toe geen opvolger.

Maar er is nog een derde ijzer in het Finse vuur: consumenten geld vragen voor de installatie van Sailfish als custom rom. Dat heet Sailfish X. Er is op de site een gratis trial beschikbaar, maar wie volledige support en functies wil, zal eenmalig tussen 30 en 50 euro moeten neerleggen.

Een struikelblok daarbij is wel dat het aantal apparaten waarop Sailfish draait, beperkt is. Er is een aantal wat oudere Sony-telefoons, de Planet Gemini-pda en dat was het. Door het ontbreken van populairdere opties als telefoons van Samsung, Xiaomi, Huawei of OnePlus, is het potentiële publiek beperkt. Een grote zak met geld zal dat dus niet opleveren. Sailfish draait dankzij vrijwilligers op diverse andere telefoons, zoals de Fairphone 2 en Pinephone.

Sailfish op Pine64 Pinephone via P-BootSailfish op Pine64 Pinephone via P-Boot

Van deze drie manieren van geld verdienen móét de tweede wel de succesvolste zijn. Er zijn te weinig fabrikanten geweest met te weinig telefoons om daar veel geld aan verdiend te hebben, terwijl er te weinig exemplaren van de ondersteunde toestellen in de markt zijn om van Sailfish X een initiatief te maken waar veel inkomsten uitkomen.

Het is tekenend dat Sailfish OS, nu dus bij versie 4, er nog is en dat Jolla nog overeind staat. Het Finse bedrijf bracht meer dan 7,5 jaar geleden zijn eerste telefoon uit, doorstond financiële problemen ongeveer zes jaar geleden en is nu nog altijd actief. Sailfish OS is nu vooral voor hobbyisten met een oud Sony Xperia-model en voor overheden die van de afhankelijkheid van Google en Apple af willen.

Jolla heeft door zich te afficheren als alternatief voor Android en iOS en door te werken met landen die de VS niet goed gezind zijn een niche in de smartphonemarkt gevonden. Het is vermoedelijk niet wat de oprichters al die jaren terug dachten toen ze na hun ontslag bij Nokia MeeGo wilden doorontwikkelen, maar Sailfish zwemt nog rond op de smartphonemarkt en dat is meer dan wat je van concurrenten als Firefox OS, BlackBerry 10 en Windows Phone kunt zeggen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

17-02-2021 • 13:37

95

Reacties (95)

95
94
53
14
2
35
Wijzig sortering
En ondertussen zitten de Tablet backers nog steeds te wachten op de beloofde refund.

En voor u uw rant begint over “risico van crowd funding” even een puntje van orde.

Jolla heeft tot op de dag van vandaag haar backers altijd voorgehouden de tablet te leveren, en toen dat een wassen neus bleek beloofd iedereen volledig te refunden.
Ipv open kaart en transparantie toe te passen zijn ze sprookjes blijven vertellen en hebben ze heel veel valse beloftes gedaan.

Veel backers hebben nog steeds niet de beloofde volledige refund ontvangen.

Heb dan de ballen en zeg, tja helaas pindakaas we hebben uw geld aan andere zaken uitgegeven (wat in werkelijkheid ook zo is) en u voor de gek gehouden.

Helaas blijft deze toko haar supporters van het eerste uur in het ongewisse houden.
Jammer en juist om deze reden een uiterst onbetrouwbare club met zeer dubieus managament.

[Reactie gewijzigd door cyclone op 25 juli 2024 13:32]

Dat soort berichten kwam ik ook veel tegen op hun blog en forum en IMHO moeten ze dat gewoon alsnog een keer in de toekomst aanpakken op het moment dat er budget voor beschikbaar komt!

Echt een flinke deuk in hun imago wat mij betreft! :/
Hier een mooie pagina met een overzicht van community ports van Sailfishos. Zowel op smartphones als tablets:

https://wiki.merproject.org/wiki/Adaptations/libhybris

Meest recente is volgens mij de Xiaomi Mi9T, dus nog volop ontwikkeling, al wordt meestal alleen maar een oudere versie van Sailfishos ondersteund en bieden ze ook geen van alle het Android 'subsysteem'.
Dat had inderdaad wel in het artikel vermeld mogen worden!

Ik vind het eerder een afkraak artikel dan echt nuttig/informatief... Beetje jammer! -O-
OpenSource op mobile projecten:
Plasma Mobile, postmarketOS, PureOS/Librem, Ubuntu Touch by UBports, LuneOS, Tizen, LineageOS
/e/ e.foundation, GrapheneOS.
Maar samenwerken ho maar. Iedereen op zn eilandjes.

e.foundation en Graphene vind ik nog het meest interessant want ze werken op moderne hardware en draaien uitgeklede versies van Android9 of 10. (met opties om Android Store te spoofen, etc. ;) )
Toch snelle hardware en veel privacy.
Als je op zoek bent naar een manier om écht van google af te stappen dan is een OS welke een fork van android is dan niet zo interessant. Nogal tekenend dat de opties die jij het meest interessant vindt ook gewoon andoid zijn.
Een fork van het open source project achter Android staat juridisch en technisch geheel los van Google. En verder heeft Android 70+ procent van de smartphone OS markt, dus compatible ermee zijn is super handig. Amazon heeft zijn Fire OS ook gebaseerd op een fork van Android en dat is stiekem een van de meest succesvolle alternatieven. Enige is dat Amazon behoorlijk wat moeite heeft moeten doen om te zorgen dat de compatibilteit met apps bewaard bleef, omdat Google het gebruik van Google API's nogal aanmoedigt en die APIs niet beschikbaar zijn op Fire OS omdat ze hun eigen store hebben. Dus moest Amazon min of meer gedwongen eigen services bieden die dezelfde API hebben. Dat vergt veel investeringen. Geen probleem voor Amazon, maar wel voor een kleinere speler.
Google Android is niet exact hetzelfde als Android (Open Source Project). Bij mijn weten kun je met AOSP icm een store als F-Droid gewoon Google-vrij draaien.
AOSP wordt voor 95% door google ontwikkeld. Het draaien van een Android kloon is daarmee gewoon gelijk te stellen met het aanmoedigen van het Android ecosysteem, waarmee impliciet je impliciet ook goedkeuring verleent aan wat google voor jou bepaalt door android te ontwikkelen. Bij de ontwikkeling van Edge moest microsoft op zo'n 50 plekken google zaken vervangen in de chronium code base die stiekem toch even naar google terugseinden. Aangezien ik nog nooit zo'n verhaal heb gezien van een Android kloon heb ik het vermoeden dat men er niet hard genoeg naar gezocht heeft. Ik wil niet weten hoe veel data je ongewild terugstuurt als je gebruik maakt van een Android kloon, maar het is sowieso te veel wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 25 juli 2024 13:32]

idd. als je de devlog van GrapheneOS een beetje volgt en ziet wat voor toeren zij uit moeten halen om "open source" android helemaal dicht te spijkeren....... zeer triest
Ja en met MicroG kan je de vereisten van google play services ook grotendeels omzeilen.
Ik vind dat eerlijk gezegd "niet alternatief genoeg" en eigenlijk nog steeds veel teveel met Google verbonden! :/

Bron : LG G2 met LineageOS 17.1 en microG meuk
Het enige dat met google verbonden is, is de push notificatie server. Die hoef je niet te gebruiken, en je hoeft ook niet in te loggen. Je registreert alleen je device ID.

Helaas is dat de enige oplossing omdat de server van de app ook met Google praat, dus als je push notificaties wil dan kan het niet anders.

De andere diensten zoals lokatie DB worden door privacyvriendelijke alternatieven vervangen :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 13:32]

Mja, ik heb nog een ander toestel dat ik moet flashen en ik denk dat ik daarop gewoon F-Droid ga gebruiken en kijk hoe ver ik daarmee kom! :)
Kan ook, de meeste apps werken sowieso wel, je moet vaak alleen een beetje inleveren op het gebied van push notificaties. Is wel mee te leven idd.
Als ik snel op de site van e.foundation kijk, zie ik oude (refurbished) modellen staan. Sailfish draait op een Sony Xperia 10, die nog 'gewoon' te koop is. En dat met support voor Android 9.

Tot nu toe wordt er ongeveer om het jaar een nieuw model van Sony aan de lijst met ondersteunde toestellen toegevoegd. Er gaan geruchten dat de Xperia 10 II binnenkort ondersteund gaat worden, met Android 10 support.
Ze hebben allemaal verschillende doelstellingen:

Plasma en Ubuntu Touch zijn UI toolkits. Waarvan Ubuntu van de laatste zelf de stekker er al uit heeft getrokken.

PostmarketOS is bedoeld om oude telefoons toch op de een of andere manier te gebruiken (bijv. in hardwareprojecten) maar ook als basis-linux telefoon. Waarbij je bovenstaande UI's weer zou kunnen installeren.

LuneOS is weer een voortzetting van WebOS dat eigenlijk ook al opgegeven is voor telefoons, wordt alleen nog voor LG TV's gebruikt.

Tizen is "de facto" puur van Samsung en alleen maar open source in naam, Samsung heeft het helemaal ingepalmd :) De oorsprong (MeeGo) is wel open maar reken maar dat je een probleem hebt als je hiermee een voor Samsung concurrerend produkt neer gaat zetten. Daarom blijft iedereen er ver vandaan.

LineageOS, eelo ("/e/"), Graphene zijn allemaal AOSP builds. Beetje zoals Linux distros.

Dus het zijn allemaal andere doelstellingen. Geen van deze projecten heeft de doelstelling om Android of iOS te gaan vervangen. Dus ik vind het gebrek aan samenwerking niet meer dan logisch. En als open-source zullen ze wel degelijk code met elkaar delen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 13:32]

Ubuntu Touch leeft nog gewoon, maar is niet meer van Ubuntu zelf en gebruikt eigenlijk alleen nog maar de naam : https://www.ubports.com/
Tizen is toch niet OpenSource, maar van Samsung voor hun smartwatches en TVs?

Ik zie hier ook geen brood in, zo weinig (courante) devices die gesupport worden.
deze Tizen https://www.tizen.org/
misschien een misverstand? ;)
zou kunnen, ik dacht dat het van Samsung was, maar blijkbaar niet. Anyway: jouw eerder punt houdt stand. Het verplinterde landschap van opensource draagt bij aan dat het nooit momentum gaat krijgen. Beetje zoals Linux op de desktop. In 1997 geloofde iedereen daar in en ruim 20 jaar later is het nog steeds gelul in de marge, ondanks de vele inspanningen.
Het is jammer dat het gelul in de marge is, ik hoop dat het ooit verandert.

Gisteren toevallig Gimp eens geinstalleerd. Bestaat toch al een tijd. Maar ik vind het zo ongebruiksvriendelijk. De UI is in vergelijking met Affinity Photo zo'n zootje, daar is niet wijs uit te worden. Ik ben een ultrabeginner en dus moet het intuitief zijn. Dat is opensource software trouwens bijna nooit.
GIMP is sowieso een slecht voorbeeld. Pak dan gelijk Krita, dat wordt ook steeds meer op scholen en zo gebruikt en is net zo open source, maar wel veel beter afgewerkt dan GIMP.
steeds gelul in de marge, ondanks de vele inspanningen.
Ja helaas wel maar POP!_OS komt nu aardig in de buurt en maakt serieuze verbeteringen de laatste jaren. Nu de Linux-certification van lenovo dichterbij komt wordt het hopelijk snel beter (misschien naief maar ik blijf hopen ;) ) @PageFault
Als ultrabeginner is Gimp helemaal niet voor jou bedoeld. Daar mag je het dan óók niet op afrekenen.

Iemand die dat beginner stadium voorbij is in de digital image editing kan behoorlijk rap er mee uit de voeten. Wennen moet je natuurlijk wel altijd een beetje.
Als ultrabeginner is Gimp helemaal niet voor jou bedoeld. Daar mag je het dan óók niet op afrekenen.
Natuurlijk mag hij het daar wel op afrekenen. Een goede user interface is intuïtief, zodat je ook als beginner snel je weg vindt. Ik heb zelf toevallig door de zure appel heen gebeten met Gimp en als je eenmaal alle quirks kent is het goed bruikbaar, maar ik zal het niet snel aanraden. Mijn ervaring is dat die quirks helemaal niet met 'expert-level features' te maken hebben maar gewoon slecht geïmplementeerd zijn.

Als ik een afbeelding open met Gimp dan opent hij een nieuw venster, maar geeft dat venster niet de focus. Of je wil iets sluiten en hij opent een modal maar die krijgt niet de focus... Zit je je af te vragen waarom Gimp niet meer reageert, om er achter te komen dat als je in de taakbalk die modal terugvindt en sluit, Gimp weer reageert. Sorry maar modal popups die dan achter andere vensters verstopt openen... is dat iets dat experts graag willen hebben of zo? Gimp zit vol met rariteiten die voor *iedereen* onhandig zijn. Je kunt dan zeggen 'maar het is voor experts' maar die vlieger gaat gewoon voor de meeste van die rariteiten niet op want ze bieden geen enkele meerwaarde, ook niet voor experts. Het is gewoon 'unpolished'.
Dat vond ik in het begin ook van GIMP, maar daar ben ik inmiddels behoorlijk overheen gegroeid.

GIMP is nu mijn favoriete en enige photo editor.
Mijne ook. Het is gewoon super fijn dat je hem overal kunt gebruiken zonder allerlei licentie gedoe.
En hij kan erg veel. Als je er achter komt hoe het werkt. Dat laatste lukt dan weer redelijk goed omdat er een grote community is die het gebruikt dus meestal kun je wel tutorials en YouTube filmpjes vinden die je uitleggen hoe je iets kunt bereiken.

Maar om nou te zeggen dat het polished is of een goede UX heeft... Nee. Na heel veel gebruik ben ik gewend aan de quirks maar de UI is eigenlijk echt ruk.

Een voorbeeld: Als ik een afbeelding wil exporteren naar JPG wil ik typisch graag de compressie settings veranderen. Heel vaak kun je een afbeelding veel kleiner maken zonder veel kwaliteitsverlies. Belangrijk voor websites! Druk je nu op Export, dan opent zich een dialog. Daar kies je dan .jpg en dan opent zich weer een nieuwe dialog over de oude heen. Die heeft allerlei settings maar als je daarmee speelt heb je geen idee van wat het doet. Er staat dan een vinkje 'Voorbeeld tonen in afbeeldingsvenster' en dan krijg je een preview, maar die zit dan dus altijd *onder* 2 dialogs, die je dan steevast eerst aan de kant moet schuiven. En omdat Gimp niks onthoudt, moet je elke keer opnieuw de JPG export dialog uitklappen en dezelfde vinkjes zetten en de vensters aan de kant schuiven om de preview te kunnen zien etc etc. Het werkt gewoon erg onhandig.

Ik heb even een screenshot gemaakt van wat ik bedoel: https://postimg.cc/YGW48c46
Je ziet daar een wit hoekje achter de twee vensters... Dat is dus de afbeelding maar die is nauwelijks zichtbaar voordat je die vensters aan de kant geschoven hebt. En nee, ik wil geen EXIF data exporteren. En niet de opmerking 'Created with GIMP' in de metadata hebben.... Maar hij onthoudt niks dus elke keer opnieuw die meuk weer uitzetten. Ik kan me voorstellen dat als je hier dagelijks mee werkt je daar langzaam aan helemaal tureluurs van wordt. Het niet onthouden van je laatste settings is niet een feature waar iemand op zit te wachten, zowel beginners als experts niet. Het is gewoon een gebrek aan afwerking.
Daar heb je wel gelijk in, maar het voordeel van GIMP is wel dat daar telkens weer een nieuwe verbeterde versie van uit komt die ook weer gratis is :)

Er zit wat GIMP betreft wel degelijk vooruitgang in de gebruiksvriendelijkheid en support voor een soepele workflow, maar het gaat héél langzaam.

Een voorbeeld daarvan is de evolutie van multi window mode naar single window mode. De eerste versies van GIMP hadden alleen maar losse vensters. Dat moet je maar net fijn vinden. Ik vond en vind het helemaal niks. Daarna kwam single window als optie, je moest het eerst zelf inschakelen. In de huidige versies van GIMP is single windows mode na installatie van GIMP de standaard instelling. Sinsdien vind ik GIMP véél fijner in gebruik.

Dus nee, GIMP is geen dood paard, het is meer een soort schildpad. Je... moet... er.... geduld... mee... hebben... het... komt... vanzelf... wel.. een... keer... goed... ;)

Ontopic: het is te hopen dat dit voor projecten als Sailfish OS ook geld. Ik zit echt met smart te wachten op een volwassen OS voor willekeurige smartphones dat zich op bepaalde punten vooral kan meten met iOS, maar telkens weer vallen de berichten tegen :'(

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 25 juli 2024 13:32]

Maar is het zo erg dat Linux op de desktop 'gelul in de marge' is? Ik vind van niet. Het is wat het is voor mensen die het willen.

Wat je met Linux ook heel erg ziet is dat zodra het te mainstream wordt, de nadelen van de andere mainstream OS'en ook weer mee komen zetten. Zie Ubuntu, de grootste mainstream distro. Hadden reclamedeals met Amazon, hebben hun eigen gesloten Snap store (en gebruiken snap voor alles en nog wat, zelfs apps die het niet nodig hebben en er alleen maar trager van worden).

Of kijk naar Android en ChromeOS. Grote voorbeelden van Linux voor de mainstream. En totaal onderhevig aan de grote nadelen van enorme tracking en geslotenheid. Als het zo moet dan liever niet. Hoe groter het wordt, vroeger of later moet er weer een partij winst uit gaan trekken en hoe dan ook zal het belang van de gebruiker dan niet meer voorop staan.

Persoonlijk vind ik Linux (en FreeBSD, nog beter) prima zoals het is. Wil je iets mainstreams dan zijn er keuzes zat. Waarom moet alles Linux zijn? Ik vind dat helemaal geen doel op zich.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 13:32]

Jouw mening is dan anders dan de meeste Linux fanaten die ik ken: die vinden het een heilig doel. Ik vind jou opvatting veel realistischer en kan me daar ook prima in vinden.

Voor bedrijven is Linux vaak lastig en dat begint al met de elementaire stap: welke distro? Vraag je het aan 2000 mensen, krijg je 2000 verschillende distros voor je kiezen.
De linux fanatiekelingen die ik ken (dus niet degene die ik online dingen zie posten) gebruiken toch allemaal Windows 10 of MacOS. Die concentreren zich toch vooral op servers / reken nodes.

Los van wat media pc's natuurlijk, zo draait mijn "TV" Ubuntu 20 :p

De vraag die jij hebt voor bedrijf is iets te simplistisch voor mjj... het gaat niet zozeer om de distro maar om de vraag of de software überhaupt werkt. Zo is het financiële boekings systeem bij ons op de zaak echt niet op Linux te draaien... gelukkig heb je steeds meer web achtige applicaties waardoor het software argument steeds minder belangrijk is

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 25 juli 2024 13:32]

Maar de discussie ging over desktops. Voor servers is het duidelijk, het aandeel Linux servers is veel groter dan andere OSen.

Voor bedrijven en overheid werd het jaren geleden als de heilige graal gezien om over te stappen want het zou goedkoper zijn. O.a. Munchen ging over en is nu weer met hangende pootjes terug bij Windows, o.a. om de reden die jij noemt. Je wil niet weten wat beide migraties aan geld en frustratie gekost hebben...
Maar de discussie gaat eigenlijk toch helemaal niet meer over desktops? De desktop is op sterven na dood. Ik bedoel ondergetekende zit nog op een echt ouderwetse desktop, maar de meeste mensen gebruiken tegenwoordig een laptop. En Macbooks draaien inmiddels op een mobiele ARM soc en aan de andere kant van het spectrum heb je Chromebooks en Android tablets die 'bijna laptops' zijn. Ik zie Apple ook nog wel iOS en Mac OS mergen tot één uniform OS voor al hun apparaten. Ik denk dat Microsoft zich zorgen moet gaan maken want 'de desktop' is een niche markt aan het worden. En Mac OS is Unix-based en Android ook. In die zin kun je wel degelijk spreken van een opmars van Open Source / Unix / Linus 'richting' de desktop.

Ik draai behalve Gimp en Microsoft Visual Studio Code en Chrome nog nauwelijks native software. Ik doe vrijwel alles in-browser met webbased diensten. En ik zie die trend ook om me heen. Who cares welk OS er op het apparaat draait als je toch alles browser-based doet?
Spraakverwarring: ik bedoelde desktop als tegenhanger van server. Een desktop experience kan laptop of "desktop" PC zijn. Overigens is de verkoop van desktop PCs afgelopen jaar bijna 40% hoger dan het jaar ervoor, dus op sterven na dood zou ik niet zeggen. Chromebooks en Android tablets zijn niet voor iedereen desktop vervangers, de nieuwe mac books zeer zeker wel.

Ik vind je laatste alinea heel relevant: ik wil niet meer afhankelijk zijn van het OS, maar gewoon platform onafhankelijk zijn. Je ziet ook dat Office365 en Google Workspace voor veel zaken prima online te doen zijn.
ik bedoelde desktop als tegenhanger van server.
Ja, wat ik bedoel is eigenlijk dat je ziet dat er steeds meer sprake is van 'clients', waarbij het OS nauwelijks meer relevant is. Of je nou met een telefoon, tablet, laptop of desktop gebruik maakt van de dienst maakt eigenlijk heel weinig uit. De ervaring is hetzelfde of het nou Windows is of Mac OS, iOS of Android. Alleen de fysieke eigenschappen van het apparaat (schermgrootte? Touch?...) zijn bepalend voor de ervaring. Alleen bij games zit je nog echt locked-in op Windows.
Ja en ik hou echt van dat concept. En ook van het streamen van een willekeurig device naar bijv. de TV.

Ik dacht dat bij games wel wat meer naar Linux kwam en in elk geval naar meerdere game consoles (ook lekker veel soorten....).
Voor Ubuntu was het bug #1 dat Windows succesvol is. Inderdaad ben ik het met je eens: laat Linux gewoon iets voor de fans zijn. Maar de Linuxers die op internet actief willen altijd evangeliseren en iedereen op Linux krijgen.
Zodat ze vervolgens de support moeten doen voor hun volgelingen... Veel plezier ermee.
Voor Ubuntu was het bug #1 dat Windows succesvol is
Dat vind ik redelijk onzinnig, Ubuntu is een prima volwassen OS voor zowel server als desktop.
volgelingen
Lekker toon zet je ook. Ik ben jarenlang die buurman geweest die je wel kon helpen met de PC, ik ben juist mensen Debian/Ubuntu gaan aanraden omdat er veel minder problemen mee zijn en voor bejaarden makkelijker te beheren zijn. Liever dat dan na elke Windows update weer bij al je buren langs voor een driverprobleem.
Het bug #1 ding is niet van mij hè, dat heeft Ubuntu zelf zo neergezet: https://bugs.launchpad.net/bugs/1

War betreft de support: sorry, wilde niet denigrerend zijn. Naar mijn mening is het beste gewoon niet alle buren te supporten. Het liefste heb ik mensen die Apple gebruiken, dat is a) makkelijk en b) weet ik er niets vanaf zodat niemand mij verantwoordelijk houdt als de pc het niet doet :)
Linux gelul in de marge. Draai jij het zelf?

Ik draai al jaren (Ubuntu) Linux voor werk en prive en het werkt echt top. Ik wil niks anders meer. Ik begrijp ook echt niet dat er niet meer mensen zijn die dit gebruiken. Nooit last van update-pop-ups in de rechterhoek. Alles wordt automagisch samen geupdate. Geen last van virussen. Clean. Simpel in gebruik. En ga zo nog maar even door.

Ja, het heeft geen groot marktaandeel, maar het gelul in de marge noemen vind ik de volwassenheid van het platform absoluut teniet doen.
Ja, ik heb er best wel wat ervaring mee. Vroeger met RedHat begonnen (jaren 90, toen het nog gratis was), via Mandrake, Suse bij Debian uitgekomen. Voor het werk CentOS (wordt in academische wereld veel gebruikt blijkbaar, dus die maar geinstalleerd) en Ubuntu. Dat jij het draait en niks anders wilt, doet niks af aan het feit dat de massa op Windows 10 zit. Dat kun je ontkennen, maar dat is een feit. Het is ook zeer zeker al meer dan 20 jaar (!) volwassen, begrijp me niet verkeerd, maar met een marktaandeel van onder de 2% noem ik het gelul in de marge. Simpel in gebruik: ja (meerdere desktop environments zelfs), maar dat vind ik van Windows 7 en 10 en macOS ook.

Windows wordt ook automatisch geupdate. Virussen heb je voor elk OS, heel recentelijk weer wat nare zooi voor macOS (ja dat draai ik ook) en ook regelmatig voor Linux. Je moet voor elk OS passende maatregelen treffen.
Wat? Jij hebt "regelmatig" virussen op Linux? Daar geloof ik echt niets van. Kan je me een paar voorbeelden geven van de virussen die jij de laatste tijd op Linux hebt gehad?
Troj/JavaDl-NJ, Boonana en nog een stapel rootkits. Ik heb ze niet gehad in de zin van last van, maar ze werden wel door de anti-virus geblokkeerd. Er is echt wel veel te doen, vooral omdat er zoveel web servers Linux / UNIX draaien.

En dat hakkefietje laatste met SUDO is ook niet echt hoopgevend. Alles is zo lek als een mandje, volg maar eens een half jaar bijv. de release notes van IIS (bleergh) vs Apache. Die gaan gelijk op met security lekken die gedicht worden (vooruit, dat is iets anders dan er daadwerkelijk zijn....).
Welke anti-virus gebruik jij op je Linux install? Ik zou graag eens kijken of er bij mij iets wordt geblokkeerd.

Natuurlijk zijn er root kits voor Linux. Dat weet ik. Maar om nou te zeggen dat "de boel zo lek is als een mandje" lijkt me extreem zwaar overdreven.
Sophos sinds een tijdje, dat is wel okay. Avast had ik op Windows al de schurft aan, dus dat durfde ik op Linux ook niet aan. Tijdje NOD32 gebruikt, maar vind dat toch te veel impact. Bij Windows heb ik ook een hele berg anti-virus waar ik slechte ervaringen mee heb (Avast, Norton, McKoffie, AVG, ....). Dus ik walg op zich van die pakketten, maar je kunt niet zonder :(

Weet je, elk OS is heel complex en bevat enorm veel regels code. Daarbij komt dat een aantal OSen ook dingen erven of lenen van een ander OS (freeBSD of whatever) of uitwisselbare componenten (zoals SUDO) en dan komt er zo nu en dan toch een oud lijk uit de kast met een vette open deur die er dan al 20 jaar of zo in blijkt te zitten. Of een nieuw lijk/memory leak, etc.

Zolang je zorgt dat je tooling hebt tegen malware, worms, virussen en niet teveel gekke dingen doet, dan blijft je doorgaans wel buiten schot. Maar in de waan leven dat alles maar 100% secure is: dream on!

Aangezien in de serverwereld heel veel Linux draait, zijn er best wel wat malware/virussen die zich daar op richten.
Mensen zeggen altijd dat je niet zonder anti-virus kunt.... Misschien waar voor de meesten maar ik draai dus al minstens 10 jaar zonder antivirus en ik heb in al die tijd nooit één besmetting gehad. Ik gebruik wel vrijwel alleen web-based software (dus gewoon website bezoeken in Chrome) en probeer zo min mogelijk programma's te installeren. En dus geen 'gehackte' games, want die zitten er vol mee. Ik zeg je kunt wel degelijk zonder antivirus als je verstand van zaken hebt en voorzichtig bent.

Het is ook tekenend dat al die grote instellingen die dan met ransomware geconfronteerd worden wel virusscanners draaien. Lekker nuttig als ze de ransomware niet herkennen. En dan ik weet niet hoeveel overhead geven om je cookies 'in quarantaine' te zetten. Ja, die tracking cookies, daar zijn we echt bang voor! Die antivirus bedrijven komen op mij allemaal heel onbetrouwbaar over omdat ze de gevaren schromelijk overdrijven terwijl ze behoorlijk slecht beschermen tegen de gevaarlijkste bedreigingen.

Kijk als je als organisatie alles in Word documenten en Excel sheets op een netwerk schijf hebt staan dan is het gewoon wachten op de problemen. Zet je data in een echte database, afgeschermd, alleen bereikbaar via een webdienst/-service en doe goede autorisatie en wat kan ransomware je dan nog maken? Of je gaat door op de bestaande manier, installeert een virusscanner voor het gevoel van beschermd te zijn en gaat dan na een tijd alsnog keihard op je bek.
Die zogenaamde fragmentatie van Linux is echt niet de oorzaak van de gebrekkige marktaandeel op de Desktop hoor.

Eersten heeft men in de praktijk nauwelijks last van die fragmentatie omdat vrijwel alles overal beschikbaar is en ook nog op de eigen repositories dus merkt men het niet eens.

De werkelijke reden is de gebrekkige beschikbaarheid in de winkel en de verslaafdheid aan MS Windows, zowel bij zakelijke software als op scholen.

Van dat laatste is bijvoorbeeld ChromeOS een goed voorbeeld dat het wél kan veranderen. Net als Android trouwens.

Velen verwachten overigens dat MS Windows over niet al te lange tijd Windows zal vervangen door een Linux met daarop een Linux Subsystem for Windows zodat de oude Windows software zonder vertraging kan werken op Linux. Enorme besparingen op ontwikkeling en onderhoud, als veiligheid en stabiliteit.

In feite heeft Linux allang gewonnen maar is de Desktop het laatste restantje dat nog moet overgaan _/-\o_
Velen verwachten overigens dat MS Windows over niet al te lange tijd Windows zal vervangen door een Linux met daarop een Linux Subsystem for Windows
Maar in feite is het nu andersom. Linux subsystem for Windows is in feite een Linux distributie die virtualized onder Windows draait. En ik zie ook eigenlijk niet in Waarom Microsoft dat zou doen. Ik bedoel Linux is goed hoor, maar Windows is ook goed. Echt heel goed. En als ze het toch zouden doen moeten ze nog steeds investeren in ontwikkeling alleen dan aan Linux. Ik zeg niet nooit, maar ik zie Microsoft dit voorlopig echt niet doen. En ja ik weet dat Edge inmiddels Chromium-based is. Dus dat MS bewezen heeft dat ze wel tot dit soort dingen bereid zijn. Maar waarom zouden ze het doen? Wat biedt Linux dat Windows niet heeft?
Zoals ik al zei draait alles op Linux behalve Desktops. Linux is veiliger, sneller, stabieler en flexibeler dan Windows. Echt heel veel! En in tegenstelling tot Windows is er nauwelijks

Daarnaast de kosten: de Linux Kernel wordt door alle grote IT bedrijven (incl. MS!) bijgehouden terwijl Microsoft in haar eentje de Windows Kernel moet onderhouden.

Ondertussen heeft Microsoft de belangrijkste delen van haar software stack ook geschikt gemaakt voor Linux dus die stap is tegenwoordig nihil.

Vroeger was het grote verdienmodel van Microsoft Windows en Office maar aangezien Office naar de cloud is gegaan en de licentieinkomsten van Windows fors is afgenomen terwijl MS haar geld nu voornamelijk aan de cloud verdiend is er eigenlijk nauwelijks nog reden om Windows aan te houden.

In feite is het belang van een eigen besturingssysteem teneinde zo een monopoliepositie te verwerven afgenomen in het voordeel van FOSS. Toen de kosten en baten, nu de kosten en nauwelijks nog baten.
Wat biedt Linux dat Windows niet heeft?
Voor mij een hoop rust die Windows 10 niet heeft en Windows 7 wel had :)

Linux/FreeBSD i.c.m. KDE of Xfce werkt voor mij veel fijner dan Windows 10 ooit zal doen!
Ja ok, maar ik bedoelde, wat biedt het voor Microsoft? Ze hebben al Linux binnen Windows draaien, waarom zouden ze het omdraaien?
Je kunt niet al die OS'en met elkaar vergelijken. LuneOS alleen al is een totaal ander concept omdat het eigenlijk een doorstart is van Palm/HP's webOS.

Overigens draaien Ubuntu Touch en LuneOS ook op moderne hardware.
Dat gaat alleen over officieel opgenomen hardware, maar Ubuntu Touch draait ook op genoeg moderne apparaten die daar niet op staan middels Halium GSI. Ik heb het ook draaien op de Poco F1 die niet op die lijst staat en het draait als een zonnetje. Er is eigenlijk niks wat niet werkt, behalve dan dat de vingerafdrukscanner soms niet goed ontgrendeld, maar hij werkt in principe wel. En de rest van de hardware- en softwarefuncties werken 100%.

Onder "draaien" versta ik 'in redelijke mate werken op', ofwel dat je in ieder geval de basisdingen kunt doen en gebruiken. En dan is de lijst toch redelijk lang, zeker als je de lange lijst apparaten meetelt die door Halium GSI ondersteund wordt.

Hier vind je meer informatie over Halium GSI: https://www.xda-developer...supported-android-device/

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 13:32]

Hier staat anders wel een gloednieuw toestel gewoon : https://www.ubports.com/devices/promoted-devices

En zo zijn er nog een aantal die het prima zouden moeten draaien :)
uuhhhh een OnePlusOne en een FairPhone2?
ik denk dat wij een ander idee hebben wat gangbaar is in 2021 ;)
Ik zal het maar uitspellen dan :

- https://volla.online/de/s...uct/page/3184/Volla+Phone
- https://www.fxtec.com/
- https://devices.ubuntu-touch.io/device/fp3/

Dat zijn drie vrijwel gloednieuwe toestellen dus kies er maar één zou ik zeggen! :)
Ik draai al een tijdje /e/ naar grote tevredenheid (op een S9) :)
Iemand ervaring hier met e.foundation? Ik zie dat ze de FP3 ondersteunen :D
Sinds het begin van Sailfish heb ik er gebruik van gemaakt.
De reden waarom is als volgt:
Vóór Sailfish was er een tijdje niets anders dan Android en Apple (iOS). Ik heb destijds een Samsung Galaxy S3 (vlaggenschip) gekocht, maar was niet te spreken over het (gebrek aan) updatebeleid. Een tijdlang zou er een nieuwe update komen, maar werd uitgesteld. Uiteindelijk kreeg een collega op dezelfde telefoon de update, maar ik niet. Later bleek de update te zijn teruggetrokken (zonder communicatie).

Daarvoor maakte ik gebruik van Maemo, op de Nokia N900. Dat zou je kunnen zien als voorloper van Sailfish. Maemo was er eerst, gevolgd door MeeGo (op de Nokia N9, heb ik niet gehad, omdat ondersteuning direct verviel vanuit Nokia). Maemo (en MeeGo) waren beter dan Android en iOS. Je had native multitasking, eenvoudig roottoegang en privacy was nog geen ding.

Die zaken heeft Sailfish nog steeds. Je betaalt of niks voor Sailfish zonder Android-support, of je betaalt €30 of €50 mét Android support. Op die manier kun je gebruik maken van bijvoorbeeld Whatsapp.
Daarnaast is geen enkele app uit de appstore betaald. Geen enkele (Sailfish-)app laat reclame zien en je gegevens zijn er beschermd.
Ook is het updatebeleid goed, gewoon jaren volledige updates.
Ook kun je eenvoudig roottoegang krijgen.

De enige nadelen die Sailfish kent, zijn de beschikbare hoeveelheid apps (geen Whatsapp bijvoorbeeld, behalve via Android support) en geen groot ontwikkelteam.
Dat zijn zaken die wel kúnnen veranderen.

De nadelen die Android en iOS laten zien, zijn nadelen die al jaren bestaan en waarin geen tot amper verandering in is geweest. Als een Jolla het zelfs beter kan maken met een fractie van het budget van Google of Apple, dan is het ondermaats dat Android en iOS niet de punten aanpakken.
Dit is al jaren het geval en ik geloof niet meer dat we daar onze geld en aandacht in moeten steken.
Het is het simpelweg niet waard: Android moddert al jaren aan met hun updatebeleid, maar vertikt het om hun overeenkomsten met fabrikanten te veranderen (door ze te verplichten een x aantal jaar aan updates te geven) en treft zelf geen blaam, volgens Google.
Apple is te commercieel en gesloten. Verschillende aanbieders zijn apple's voorwaarden beu en Google heeft een mooi kunstje geflikt door Stadia in de browser te laten draaien.

Dat is dus het landschap van Google en Apple: een ondermaats productbeleid en geen verandering in jaren. Dan steek ik liever mijn geld in iets wat wél potentie heeft: Sailfish. En ook al is de ontwikkeling traag, ik krijg er meer voor terug dan dat ik ook zou hebben gekregen en zou krijgen bij Android en iOS.
Heb je voorbeelden van die punten die ondermaats zijn bij ios/Android?
Ja:
- overmatige reclame in veel apps (Sailfish heeft geen reclame in apps die voor Sailfish gemaakt zijn)
- privacy: ondanks het rechtensysteem blijft het behelpen met de privacy in Android.
- root toegang is vaak niet (zomaar) mogelijk bij Android/iOS.
- updatebeleid van Android: er wordt al jaren over geklaagd, maar nog steeds is het niet veel beter dan jaren geleden.
- Appstorebeleid: in Android vind je veel malware, iOS vraagt een onevenredig deel van ontwikkelaars. Vandaar ook dat zelfs grote ontwikkelaars de appstore van Apple de rug toekeren.
Ja: gebrek aan integratie van essentiële "telefoon en communcatie-applicaties" Ik mis hardcore communicatie eerst mentaliteit met vanzelf sprekende interface zoals bij Nokia Maemo:
Om te bellen vertrek je je van het adressenbestand: beslis aldaar of je een gebruiker gaat FB, Wsappen, Signallen, Telegrammen, Wiren, Skypen, SIP bellen, XMPP-en,

Gebruiker beslist centraal welke dienst online is en welke offline, niet enkel hoofdschakelaar vliegtuigmodus..

Android vind ik steeds omslachtig: vandaag nog zoekopdracht gebruikt om mijn Voip applicatie te kunnen vinden in de wir war van icoontjes. Mijn hersenen hadden even geen zin of inspiratie voor de "normale weg". Nooit last van gehad bij Nokia Maemo / Harmattan op N9 en dat van dag 1. Die toestellen hoefden geen uitleg.
Bij iOS / Android heeft elk programma min of meer een idee van hoe de gebruikersinterface moet. Soms netjes volgens de stijl van het OS / thema. Maar nooit geintegreerd. (VOIP app CSSIP integreerde met telefoonapplicatie op Android maar die applicatie is dood?)
Apple doet iets beter maar geeft voorkeur aan dit vooral te demonstreren met eigen protocollen.

Sailfish Jolla heeft dit ook nooit in orde gebracht. Ze spenderen nogal wat tijd aan een internetbrowser / FB clients maar vergeten deze core functionaliteit. SIP integratie blijft jaren uit terwijl het werkt via commando prompt. Enfin, laten we even zien wat er veranderd is in 4.0.
Op deze manier wordt het erg lastig om te beslissen
In aanvulling op wat @Nas T al noemt (helemaal mee eens), nog een ondermaats punt van ios:

- Je mag het niet installeren op andere telefoons, je moet verplicht Apple telefoons gebruiken, met bijbehorende right-to-repair nadelen.
Geen enkele (Sailfish-)app laat reclame zien en je gegevens zijn er beschermd.
Dat hebben ze nu eindelijk aangepakt met sandboxes, maar toen ik nog voor Sailfish ontwikkelde was de enige beperking dat je als malafide ontwikkelaar wel een platform met meer gebruikers uitkiest om data te stelen: technisch was er geen enkele beperking.
Uitstekend artikel met de geschiedenis van Sailfish en Jolla. Misschien goed om te vermelden is dat het Aurora-project ook voordelen heeft voor Jolla. In de Koli-releasenotes is bijvoorbeeld te zien dat er vanuit Aurora ook donaties richting de 'reguliere' Sailfish-versie gaan. Normale gebruikers zoals jij en ik hebben dus kennelijk ook iets aan al die Russische inmenging op dit vlak. Hier is een gedetailleerde video over de nieuwste wijzigingen.

Verder is het ook goed om te vermelden dat er ontwikkelingen zijn om behalve Android-apps ook native Linux-apps te draaien op Sailfish via Flatpak. Dat is een manier om apps zonder afhankelijkheden te distribueren. Met andere woorden: de 'flatpaks' bevatten complete apps die in theorie meteen draaien.

Leszek Lesner is een Sailfish-ontwikkelaar en -gebruiker die mogelijk de moeite is om te volgen. Hij heeft onder andere een video gemaakt waarin is te zien hoe Angelfish - de standaard Plasma Mobile-browser van KDE - via Flatpak ook draait in Sailfish.

Ik meen me te herinneren dat Jolla bezig is met het onderzoeken van Flatpak-support, maar dat ze dit voorlopig niet willen ondersteunen, omdat dit nadelig zou zijn voor de performance van het OS. Niettemin is het eenvoudig zelf te activeren. Zie ook deze Github-repo.

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 25 juli 2024 13:32]

Ooit eens een alpha gedraaid op mijn ouwe Nexus 5, ondanks veel missende functionaliteit was het best een mooi OS. Zou graag zien dat ze Nokia's en andere merken gaan ondersteunen, dan ga ik er serieus over nadenken om Android te ditchen.
Ik snap die fascinatie voor bepaalde specifieke telefoon hardware niet zo. Jolla kan met Nokia niets afspreken, en met Sony blijkbaar dus wel. Wil je nu van Android af of niet? En wat is er nu eigenlijk mis met een Xperia 10?
Ja, beetje oud, beetje traag, geen top camera naar huidige maatstaven. Maar op Sailfish gewoon vlot. Het is gewoon kiezen: wil je de dikste hardware met alle toeters en bellen, VR, de hipste smartwatches, en de hipste apps, dan ben jij dus veroordeeld tot native Android of iOS. Wil je Android (zoals je zelf zegt)ditchen en gebruik maken van jarenlange updates van Jolla op Sailfish, dan moet je dus gewoon b.v. een Xperia 10 kopen: je koopt er een, koopt een Sailfish X licentie(optioneel, als je Android en MS exchange support nodig hebt), en volgt de officiële instructies op de Jolla site om hem te flashen.

Ik gebruik het al sinds de Jolla 1, en heb nu een Xperia 10. Bevalt goed, maar moet helaas bekennen dat ik nog steeds Whatsapp, Android firefox en de Rabobank app gebruik via de Android runtime, dus helemaal native ben ik niet.
Ik snap je punt, al was de strekking van mijn post eigenlijk meer bedoeld als "als ze nou eens wat breder hardware gaan ondersteunen zodat je niet vast zit aan relatief antieke hardware". Nokia zou extra leuk zijn vanwege jeugdsentiment, verder maakt het natuurlijk niet zoveel uit.
Ja, maar dat is dus niet zo makkelijk 'commercieel' gezien. Er zijn veel telefoons waar Sailfish(community edition) op werkt, maar er zijn er maar een paar waar je echt officiële ondersteuning op kan krijgen. Voor Jolla, of iedere andere toco die iets met telefoons, kernels, binary blobs, etc van doen heeft is echte(das iets anders als best effort bij b.v
android custom roms) ondersteuning(zeker op niet-Android basis) erg lastig.
En wat is er nu eigenlijk mis met een Xperia 10?
Nou...

- Ik vind Sony als merk gewoon niet interessant.
- Ik vind Sony toestellen vreselijk lelijk.
- Ik vind het een wonder dat je van Sony je toestel mag modden in feite, want bij de PlayStation sturen ze een S.W.A.T. of G.I.G.N. Team op je huisadres af als je die modt! :/

Helaas kwam ik er te laat achter dat een Xiaomi 9T een prima Sailfish OS toestel is, want dan had ik die nog effe last minute gekocht! :)
Ik zou dit wel op mijn S9 of N5X willen draaien.
Jammer, had ik nog wat meer uit de nog meer dan prima hardware kunnen halen.
Nu moet ik waarschijnlijk de S9 vervangen in April omdat dan de maandelijkse support stopt.
De S9 staat op de officiele support lijst van LineageOS. Met Lineage heb ik zelfs op mijn S5 toegang tot de nieuwste Android versie :)

Ik heb net een weekje een S9 met Lineage in gebruik genomen om te testen. Erg fijn en responsive.
Zet gewoon LineageOS op je S9
https://download.lineageos.org/starlte

Mijn oude OnePlus two krijgt via lineageOS nog wekelijks android 10 beveiligingupdates hoor :)


Eigenlijk schandalig dat het "ok" gevonden wordt om zo een dure toestellen als een S9 zo snel af te schrijven en dan maar een nieuwe te kopen omdat de fabrikant weigert van deftige en lange support te geven :(
Heb op vorige toestellen steeds LineageOS gebruikt (p2 en een LG) maar de camerakwaliteit was steeds een stap achteruit.

Hoe zit dat op de S9? Ik wil wel terug naar LineageOS maar de berichten die ik erover las waren niet positief.
Geen idee,

Ik heb het op mijn oneplus two staan. (en daarvoor op mijn Galaxy S5)

Ik heb geen klachten over de camera app, MAAR ik weet wel dat samsung HEEL GOEDE camera apps maakt en dat kan misschien wel een struikelpunt zijn, maar voor mijn gebruik is de camera app nog goed genoeg, bij mijn S5 heb ik wel zitten vergelijken tussen de camera app's en die van Samsung was wel betere, maar dat is wel al enkele jaren geleden.

bij mij zijn het trouwens altijd afdankers van de familie die ze weg doen waar ik dan een custom ROM op zet, ik heb nog nooit voor mezelf een telefoon gekocht, enkel voor de vrouw en kinderen :)
Dan zal je helaas toch nog een Google Camera App erop moeten zetten, want die schijnt op de meeste toestellen hele goede kwaliteit op te leveren voor zover dat mogelijk is met zo'n telefooncamera ;)
Over de kwaliteit van de foto's ben ik wel tevreden op de S9 al zie je tegenwoordig wel veel beter op andere telefoons. Google camera is wel een mogelijkheid, want Android zonder bijv. de PlayStore is toch wel net té beperkt. Ik probeer het eens met LineageOS opnieuw, de ondersteuning van de S9 door Samsung loopt helaas al op zijn einde.
Probeer Open Camera eens. Overdag minstens even goede foto's als de Sony-app op mijn Xperia XZ2 Compact. In de avond lever je wel wat in: dan mis je de algoritmes van Sony.
Lees net dat de officiële support van LineageOS voor de S9 ook beëindigd werd wegens tijdsgebrek.
Het lijkt mij wel leuk om hiermee te spelen en dus te installeren op een los toestel wat je zo hebt liggen.

Echter lijkt het mij dat niet zo heel eenvoudig is:
https://sailfishos.org/develop/hadk/

Iemand anders ervaring mee en die dat kan toelichten?
Als je iets wil hebben wat gewoon werkt, dan koop je een xperia 10 en een Sailfish X licentie.
Wil je een beetje aanklooien, dan zijnber andere opties.
Een kleine maar belangrijke sidenode is dat ondanks dat ze de open-source Mer middleware gebruiken zoals vernoemd in het artikel, de UI en de core apps (behalve de browser) proprietary zijn (wat het artikel dan helaas weer niet vernoemd). Laat dit systeem dus links liggen als je daarom geeft, en kijk naar alternatieven zoals de zovele genoemde OS's bij de PinePhone. Voornamelijk postmarketOS draait ook op veel Android telefoons.
Interessant, heb bij SailfishOS 3 speciaal een Sony XA2 gekocht om te testen.

Maar het viel me erg tegen, ondanks dat ze corporate gebruik erg veel noemen, miste de email client modern authentication over ActiveSync waardoor ik mijn werk email niet toe kon voegen (want geen MFA). Apps waren over het algemeen matig en crashten veel, ook veel rare visuele glitches en dit op een hardwareplatform dat officieel ondersteund was. Ook miste ik heel veel praktische fijne dingetjes zoals 'swipe' typen waar ik niet meer zonder kan.

Maar ik ga versie 4 nu weer opnieuw proberen. Wellicht komen ze er wel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 13:32]

Gebruik het ook als werk telefoon en erg stabiel, geen glitches o.i.d. En voor mij een aangenaam OS waar ik erg aan gewend ben geraakt. Geheel met native apps. Echter Modern Authentication is wel een ding wat ze mogen toevoegen aan de Exchange Support.

Ik hoop dat versie 4 je gaat bevallen.
Ze zullen zelfs wel moeten want MS gaat helemaal stoppen met de oude authenticatie over een maand of twee op exchange online (dus O365). Het gaat dan alleen nog op eigen exchange servers werken.

Op mijn werk is het daarom allang al dichtgegooid, en ook omdat je met basic auth geen MFA kan doen. Dus ik heb er zonder dat niet zoveel aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.