Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Jolla C met Sailfish OS Review

Tegen de stroom is het kwaad roeien

24-10-2016 • 06:00

102

Jolla C

Het gebeurt niet vaak dat we een review publiceren van zo'n bijzondere telefoon. 'Jolla C' mag klinken als een variant van de eerste Jolla, die drie jaar geleden uitkwam, maar dat is het niet. Het is een geheel nieuw model, voorzien van Sailfish OS 2.0. De Jolla C is een telefoon met de opdruk 'limited edition' en dat is niet voor niets. Het Finse bedrijf heeft er slechts duizend van gemaakt. Een daarvan bevindt zich op de redactie van Tweakers. Collega Julian drukte zonder verder na te denken op Buy toen de Jolla C in de verkoop ging en heeft hem nu dus in zijn bezit. Het is bepaald geen vlaggenschip; hij kostte ongeveer 165 euro en is vergelijkbaar met budgettelefoons die nog iets goedkoper zijn dan dat.

Je kunt stellen dat de afgelopen jaren stormachtig zijn geweest voor Jolla, de Finse start-up die drie jaar geleden het meest van alle bedrijven Nokia's erfgenaam mocht heten. Jolla stak vol goede moed van wal. Met veel technici die aan Nokia's Linux-distro's Maemo en MeeGo hadden gewerkt, ontwikkelde het Sailfish OS, een eigen besturingssysteem. Aanvankelijk was er hoop dat de Jolla-telefoon zou aanslaan, met goede resultaten in thuisland Finland. Daarna kwam het bedrijf in zwaar weer terecht.

Voor de Jolla Tablet deed het bedrijf een crowdfundingscampagne. Uiteindelijk werd de uitlevering van de tablets een ware soap, waarbij de Finse fabrikant sommige tablets wel en andere niet heeft geleverd. Een snellere manier om je eigen fanbase boos te maken is er niet en even leek het erop dat het Finse bedrijf met man en muis zou vergaan. Vorig jaar besloot het bedrijf overstag te gaan en de koers te verleggen. Jolla splitste zich op in een hardwarebedrijf aan de ene, en een softwarebedrijf aan de andere kant. Dat softwarebedrijf ging Sailfish bovendien licenseren aan andere fabrikanten.

Kortom: het rommelde in de afgelopen jaren aan alle kanten. Nu is er dan een telefoon op de markt in India met Sailfish OS: de Aqua Fish van Intex. Die kwam deze zomer uit en het valt niet te ontkennen: de Jolla C en de Aqua Fish lijken zo op elkaar, dat je kunt stellen dat Intex simpelweg een ontwerp heeft gebruikt dat Jolla toch al op de plank had liggen.

Omdat we bij Tweakers dol zijn op alle smartphones, niet alleen die van de grote platforms Android en iOS, hebben we ons vol enthousiasme gestort op een review van deze relatief goedkope en in elk geval aparte telefoon.

Uitvoering Jolla C Rood
Mobiel besturingssysteem Sailfish OS 2.0
Schermdiagonaal 5"
Resolutie 1280x720
Relatieve schermgrootte 67,4%
Invoermethode Touchscreen
Schermtype Lcd
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 212 (APQ8009)
Aantal cores Quadcore
Processorsnelheid 1,3GHz
Geheugengrootte 2GB
Opslagcapaciteit 16GB
Geheugenkaart (mobiel) micro-sd, micro-sdhc
Aantal sims Dual
Simkaartslot 1 Microsim
Simkaartslot 2 Microsim
Cameraresolutie 8Mp
Cameraresolutie (voor) 2Mp
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Mobiele netwerken 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte, 4g - lte-a
Opmerking lte/4g-band 4g/lte 1/3/7/20
Wifi aanwezig Ja
5GHz-ondersteuning Nee
Bluetooth aanwezig Ja
Gsm-connector 3,5mm, micro-usb
Accucapaciteit (mAh) 2.500mAh
Accutype Li-ion
Accu verwisselbaar Ja
Hoogte / diepte 9,6mm
Breedte 72mm
Lengte 142mm
Gewicht (gram) 150g

Software

Wie een Sailfish-telefoon heeft, krijgt af en toe een lesje geografie. Net als Apple en Intel, die belangrijke producten vernoemen naar geografische locaties als Yosemite en Sierra bij macOS en Kaby Lake en Skylake voor processorarchitecturen van Intel, vernoemt Jolla Sailfish-updates doorgaans naar meren in Finland. Wij reviewden de telefoon met Aurajoki erop, vernoemd naar een rivier.

Jolla heeft iets met water. Die voorkeur verwijst terug naar de Nokia-roots van het bedrijf. Toenmalig Nokia-directeur Stephen Elop schreef vlak voordat de telefoonmaker bekendmaakte alles in te zetten op Windows Phone, een interne memo die uitlekte. Daarin vergeleek hij de toenmalige situatie van Nokia op de smartphonemarkt met een brandend olieplatform, waarbij Nokia de keuze had tussen levend verbranden en blind in zee springen. 'Jolla' is Fins voor 'reddingsboot'. Die reddingsboot bestaat voor Jolla vooral uit het besturingssysteem. Hij draait op Sailfish OS 2.0. Dat is een nieuwe versie van Jolla's mobiele besturingssysteem met de nodige verfijningen. Geestig genoeg doet de opbouw het meeste denken aan hoe MeeGo werkte op de Nokia N9 vijf jaar geleden. Het is duidelijk dat de technici de MeeGo-schepen niet helemaal achter zich hebben verbrand.

Het homescreen is een overzicht van openstaande apps. Vandaaruit kun je een paar richtingen op. Het scherm dat bereikbaar is met een veeg naar een van beide zijkanten, welke maakt niet uit, is wat in andere besturingssystemen de notificatiebalk zou zijn. Het is een overzicht met het weer en alle nieuwe meldingen, gegroepeerd op tijd en naar app. Veeg naar onder en daar tref je toggles aan, die aanpasbaar zijn. Een veeg naar boven onthult het menu met alle apps, op volgorde van installatie. Die zijn vandaaruit te starten. Als je een app start, zie je eerst het splashscreen op het homescreen in een thumbnail. Als het laden klaar is, vult de app het hele scherm. Als je vanuit een app terug wil naar het homescreen, is het genoeg om vanaf de linker- of rechterzijkant van het scherm naar binnen te vegen. Je minimaliseert de app dan. Hij blijft wel actief; de thumbnails op het homescreen zijn live en tonen de actieve app.

Binnen apps zijn opties zichtbaar door een gloeiende lijn aan de bovenkant. Vervolgens kun je naar beneden vegen, waarna een balk een van de opties uitlicht. Als je de juiste optie uitlicht, kun je hem selecteren door los te laten. Het is een slimme manier om een interface-element boven aan het scherm te bedienen, maar in de praktijk kun je snel vergeten dat de opties er zitten. Het is zeker wennen.

Sailfish OS is duidelijk iets anders dan andere besturingssystemen. Het minimaliseren van apps door vegen vanaf de zijkant went snel en is duidelijk genoeg, maar andere manieren van bediening, zoals het 'pulley menu', vergen veel gewenning en hoewel het strak en modern oogt, is het daardoor niet intuïtief.

Jolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshot
Jolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshot
Jolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshot
Jolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshot
Jolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshot

Android-apps

Het is een beetje raar, maar het is echt zo; het kunnen draaien van Android-apps is een kwestie van een vinkje in het instellingenmenu. In de Jolla Store, de downloadwinkel voor Sailfish OS, zijn de nodige Android-apps te vinden. Als je er meer wil, kun je het makkelijkst terecht bij de Amazon App Store of de Russische Yandex.Store, al is het ook mogelijk om onofficieel de Play Store te installeren. Wie dat allemaal niet wil, kan terecht op sites als ApkMirror. In tegenstelling tot op de Aqua Fish van Intex staat Play Services niet op de Jolla C en sommige apps werken daardoor niet of minder goed.

Sailfish OS maakt gebruik van een uitgave van Alien Dalvik en wie apps gaat installeren, ziet gelijk dat het niet gaat om een nieuwe Android-versie. De Jolla C heeft ondersteuning aan boord voor Android 4.4.4. Dat is nieuw genoeg om vrijwel alle moderne apps te draaien. Op ons exemplaar hebben we onder meer Facebook, WhatsApp en Slack aan de praat gekregen, al klaagde dat laatste wel herhaaldelijk over het ontbreken van Play Services.

Android-apps kunnen naast elkaar draaien, toegang krijgen tot de camera, gps en andere sensors, en kunnen bovendien notificaties sturen. Het is dus dankzij deze implementatie een volledige Android-smartphone, die je als budgettelefoon prima kunt gebruiken. Android-apps zijn ongeveer even snel als Sailfish-apps en dat wil zeggen: niet heel snel. Bovendien ziet de interface van Android-apps er heel anders uit. Wie in de smartphonemarkt van twee walletjes eet, heeft altijd met dit probleem te maken.

Jolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshot
Jolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshotJolla C met Sailfish OS screenshot

Design

De Jolla C lijkt haast net als de eerste Jolla een other half te hebben, want het ontwerp lijkt dat aan te geven. The Other Half is een systeem dat de eerste Jolla-telefoon gebruikte, waarbij de verwisselbare achterkant functies kon toevoegen via aansluitingen. Het is het meest vergelijkbaar met het systeem van modules zoals Lenovo dat nu gebruikt op de Moto Z-serie. Het bekendste voorbeeld van een succesvolle The Other Half is een qwerty-toetsenbord van een Nederlandse student.

De Jolla C heeft geen aansluitingen voor The Other Halfs, maar de voor- en achterkant zijn wel duidelijk van elkaar gescheiden. Aan de voorkant is niets bijzonders te zien: een regulier 5"-scherm met daarboven een frontcamera en sensors. Opvallend is de screenprotector, die er volgens de fabrikant per se op moet blijven.

De micro-usb-poort zit aan de bovenkant, net als de 3,5mm-jack. Aan de onderkant zitten acht gaten voor de luidsprekers, maar net als bij iPhones en sommige andere smartphones is dat puur een ontwerpelement. Slechts uit twee van de gaatjes komt geluid, in mono, en een derde gaatje is bedoeld voor de microfoon. De telefoon is niet water- of stofdicht. De knoppen zitten aan de rechterzijkant. Ze doen hun werk goed, maar zijn wel wat dun. Ze klikken in elk geval prima.

De achterkant is verwijderbaar en gemaakt van kunststof in fel oranjerood. Het geeft de telefoon meteen iets bijzonders mee en wie houdt van felrode telefoons, zoals de rode Nexus 5 destijds, zal dit ontwerp vermoedelijk kunnen waarderen. De telefoon is aan de grote kant voor een smartphone met een 5"-scherm en is bovendien dikkig voor een toestel met een 2500mAh-accu, maar dat is allemaal normaal in dit prijssegment.

Jolla CJolla CJolla CJolla C

Accuduur

De accuduur is acceptabel. Het is zeker geen topper op dit gebied, maar de 2500mAh-accu is dan ook geen grote. Veel telefoons met dit formaat kruipen tegen 3000mAh aan en op het gebied van accuduur geldt nog altijd dat hoe groter de capaciteit van de accu is, hoe langer hij meegaat. In het dagelijks gebruik is het mogelijk om het einde van de dag te halen, hoewel je bij intensief gebruik al snel gedurende de dag zal moeten bijladen. In stand-by is de accuduur helemaal in orde. Hij loopt niet snel leeg in de broekzak of tas, iets waar veel besturingssystemen moeite mee hebben.

Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Meizu M3 Note
10u51m
Moto G4 Play
9u14m
Wileyfox Swift
6u47m
Blackberry Passport
6u36m
Wileyfox Spark +
6u9m
Jolla C
5u41m
Meizu MX4 Ubuntu
5u24m
Jolla
3u43m

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Meizu M3 Note
12u5m
Moto G4 Play
10u58m
Blackberry Passport
10u42m
Wileyfox Swift
7u46m
Wileyfox Spark +
6u36m
Jolla C
6u25m
Meizu MX4 Ubuntu
6u15m
Jolla
4u5m

Scherm

Jolla C

Wie een goedkope telefoon koopt, kan niet te veel verwachten en de Jolla C voldoet aan de basics. De telefoon heeft namelijk een prima maximale helderheid en bovendien een goed contrast, waardoor hij in combinatie met de acceptabele reflecties in direct zonlicht af te lezen is. Bovendien is de resolutie met 1280x720 pixels niet hoog, maar voor veel mensen acceptabel. Dat zijn de basale zaken die je van een smartphonescherm verwacht en die zijn in orde.

  • Max helderheid
  • Contrast
  • Gem. kleurfout
  • Gem. grijswaardenfout
Maximale helderheid
Gemiddelde candela in cd/m² (hoger is beter)
Blackberry Passport
732
Wileyfox Swift
550
Jolla C
522
Meizu M3 Note
468
Meizu MX4 Ubuntu
440
Moto G4 Play
389
Jolla
218
Contrast
Smartphone Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Jolla C
1267:1
Meizu MX4 Ubuntu
1177:1
Moto G4 Play
1109:1
Wileyfox Swift
908:1
Meizu M3 Note
877:1
Blackberry Passport
837:1
Jolla
425:1
Gemiddelde kleurfout
Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Blackberry Passport
2,65
Meizu M3 Note
3,51
Meizu MX4 Ubuntu
4,90
Wileyfox Swift
5,10
Moto G4 Play
5,69
Jolla
6,00
Jolla C
6,65
Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Wileyfox Swift
2,20
Blackberry Passport
4,60
Meizu M3 Note
5,10
Meizu MX4 Ubuntu
5,50
Moto G4 Play
8,40
Jolla C
9,10

Daar houdt het op met het goede nieuws. Zelfs onder relatief kleine hoeken verkleurt het scherm en de kijkhoeken zijn dus niet al te best. Recht van voren zijn de kleuren bovendien niet al te accuraat en grijstinten zijn over de hele linie een stuk te blauw. Uiteindelijk zijn dat allemaal details. Kritiek punt van een smartphone in deze prijsklasse is dat het scherm voldoende scherp en altijd afleesbaar is, en daaraan voldoet de Jolla C.

Hardware

De Jolla C draait op een Qualcomm Snapdragon 212-soc en die is simpelweg onvoldoende om Sailfish OS te laten shinen. Alles kost tijd om te openen en zelfs het instellingenmenu heeft een splashscreen en enkele seconden nodig. De installatie en het updaten van apps kosten veel meer tijd dan op goedkope Android-telefoons anno nu en veel dingen draaien langzaam. De 212 heeft vier vrij antieke Cortex A7-processorkernen aan boord, met een maximale kloksnelheid van 1,3GHz, bijgestaan door een Adreno 304-gpu en een werkgeheugen ter grootte van 2GB.

We hebben geen benchmarks voor Sailfish OS en dus zijn de meeste benchmarks die je hier ziet, de Android-versies. Hou er daarbij rekening mee dat die alleen iets zeggen over de prestaties van Android-software op de Jolla C, niet die van Sailfish-apps. Dat zegt desondanks veel, omdat veel gebruikers bij het gebruik van deze telefoon het merendeel van de tijd zullen doorbrengen in de Android-runtime.

  • Native
  • Java
  • Java (singlecore)
  • Native (singlecore)
AndEBench - native
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Meizu M3 Note
12.403
Blackberry Passport
8.468
Wileyfox Spark +
8.015
Wileyfox Swift
7.588
Moto G4 Play
7.524
Jolla C
6.597
Jolla
3.507
AndEBench - Java
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Meizu M3 Note
1.252
Wileyfox Spark +
941
Moto G4 Play
843
Wileyfox Swift
773
Blackberry Passport
389
Jolla C
315
Jolla
141
AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Meizu M3 Note
314
Wileyfox Spark +
252
Moto G4 Play
233
Blackberry Passport
213
Wileyfox Swift
209
Jolla
116
Jolla C
96
AndEBench - native (singlecore)
Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Blackberry Passport
4.210
Meizu M3 Note
2.874
Jolla
2.532
Wileyfox Spark +
2.054
Wileyfox Swift
1.937
Moto G4 Play
1.922
Jolla C
1.743

Vooral bij de belangrijke Java-scores van AndEBench is te zien dat de Android-runtime op andere besturingssystemen het minder goed doet. De Jolla C houdt hierbij de BlackBerry Passport met Snapdragon 800 nog aardig bij en dat is een bewijs dat de Android-runtime op Jolla relatief goed is. Aan de andere kant: zelfs goedkope Android-telefoons lopen rondjes om de Jolla C op dit gebied.

  • T-Rex onscreen
  • T-Rex offscreen
  • Manhattan onscreen
  • Manhattan offscreen
GFXBench T-Rex HD - onscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Wileyfox Spark +
15,0
Meizu M3 Note
13,0
Jolla
11,0
Wileyfox Swift
9,7
Jolla C
9,4
GFXBench T-Rex HD - offscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Meizu M3 Note
13,0
Wileyfox Spark +
8,4
Jolla C
5,5
Jolla
5,4
Wileyfox Swift
5,2
GFXBench Manhattan - onscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Wileyfox Spark +
6,7
Meizu M3 Note
5,4
Jolla C
4,2
Wileyfox Swift
4,1
Moto G4 Play
1,8
GFXBench Manhattan - offscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Meizu M3 Note
5,4
Moto G4 Play
4,1
Wileyfox Spark +
3,0
Jolla C
1,9
Wileyfox Swift
1,8

Op grafisch gebied is het plaatje wat rooskleuriger. Natuurlijk, een Snapdragon 212 met Adreno 304-gpu is niet echt om over naar huis te schrijven, maar dankzij de relatief lage resolutie kan hij de grafisch pittige benchmark bijna even snel draaien als concurrenten in het goedkope segment.

  • Sequential read
  • Sequential write
  • Random read
  • Random write
Androbench - sequential read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Wileyfox Spark +
151,30
Moto G4 Play
143,89
Wileyfox Swift
138,36
Meizu M3 Note
131,49
Jolla C
129,80
Androbench - sequential write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Wileyfox Swift
53,97
Wileyfox Spark +
51,69
Jolla C
51,11
Moto G4 Play
45,24
Meizu M3 Note
12,07
Androbench - random read
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Moto G4 Play
17,92
Meizu M3 Note
15,44
Wileyfox Spark +
14,62
Wileyfox Swift
12,50
Jolla C
11,69
Androbench - random write
Smartphone Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Moto G4 Play
27,91
Wileyfox Spark +
6,88
Meizu M3 Note
5,74
Wileyfox Swift
4,69
Jolla C
3,81

De opslag is ook zeker niet al te traag onder Android. De Jolla C is ook hierbij geen snelheidsmonster, maar hij houdt de concurrentie tot op zekere hoogte bij.

PCMark Android - Work 1.1 (perf)
Smartphone Gemiddelde in punten (hoger is beter)
Moto G4 Play
4.229
Wileyfox Spark +
4.104
Wileyfox Swift
3.878
Meizu M3 Note
3.523
Jolla C
2.379

Als we de Work-benchmark van PCMark op de Jolla draaien, zien we wel duidelijk een verschil. De Work-benchmark voert dagelijkse, maar zeker geen lichte taken uit op een smartphone en meet hoe snel die verlopen. De Jolla C komt tot rond 2300 en dat is een stuk minder dan sommige concurrenten.

  • Peacekeeper
  • Kraken 1.1
Peacekeeper
Smartphone Gemiddelde peacekeeper in punten (hoger is beter)
Meizu MX4 Ubuntu
1.585,00
Moto G4 Play
571,00
Jolla C
303,00
Jolla
242,00
Kraken 1.1
Smartphone Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Meizu MX4 Ubuntu
4.097,00
Moto G4 Play
12.115,00
Jolla
14.381,00
Blackberry Passport
16.836,00
Jolla C
18.932,00

De enige benchmarks die we native op Sailfish kunnen draaien, zijn de browserbenchmarks Peacekeeper en Kraken. Daarop doet de Jolla C het opnieuw niet best. De scores zijn relatief laag, ook in vergelijking met telefoons uit dezelfde prijsklasse.

Er zijn ook positieve dingen te melden over de hardware. Zo heeft hij ondersteuning voor 4g, ruimte voor twee simkaarten en een micro-sd-kaartje. Dat doet Jolla niet zoals veel andere fabrikanten met een hybride slot voor een simkaart of een sd-kaart, maar er zijn echt drie slots in het toestel. Beide simkaarten kunnen verbinding maken via 4g. Het geluid uit de luidspreker klinkt voldoende hard voor incidenteel een filmpje kijken of via de speakerphone bellen in minder luide omstandigheden. Het geluid uit de 3,5mm-jack kan behoorlijk luid en klinkt ook voor zo'n goedkope telefoon meer dan acceptabel. In de doos is geen audio- of laadkabel te vinden.

Camera

Van de camera's hoef je niet veel te verwachten. Om te beginnen zijn de lenzen lang niet zo lichtsterk als je op andere telefoons vindt. Het gaat om f/2.64-lensopeningen tegenover, zelfs op budgettelefoons, lensopeningen van f/2.2 of f/2.0 en dat scheelt een slok op een borrel. Bovendien is de kwaliteit misschien net afdoende voor af en toe een kiekje, maar het levert weinig moois op.

Het is onbekend welke sensor het precies is, maar als we een gokje zouden mogen wagen, is het de OV8858 van Omnivision. Dat is een 1/4"-sensor van het PureCel-type met pixels van 1,12µ groot. Video's opnemen gaat standaard met 1280x720 pixels, een beperking van de Snapdragon 212, met 29fps en stereoaudio met een bitrate van 120kbit/s. De output van de camera is niet veel soeps. Er is een groot gebrek aan detail en het dynamisch bereik valt ook tegen. Wel een pluspuntje voor de camera-app. Hoewel de resolutie niet te sturen is, is er via een makkelijke interface van alles in te stellen, zoals iso, belichtingscompensatie, focus en scène. Het is basaal, maar desondanks meer dan we hadden verwacht op deze telefoon.

Aan de voorkant zit een frontcamera met een resolutie van maximaal twee megapixel. Het is aardig om een keer een profielfoto mee te maken, maar wie dol is op selfies, zal elders moeten kijken voor een telefoon.

Foto gemaakt met Jolla CFoto gemaakt met Jolla CFoto gemaakt met Jolla CFoto gemaakt met Jolla C

Conclusie

Wie hem koopt, is aan de grillen van de smartphone overgeleverd. Jolla levert geen ondersteuning bij het toestel en als er iets stukgaat, is het je eigen probleem, ook al is het een productiefout. Kopers kochten strikt genomen niet de telefoon, maar werden lid van een programma voor ondersteuning van Sailfish-ontwikkelaars en kregen daar deze telefoon bij.

De Jolla C is met recht een smartphone voor in de geschiedenisboeken. Het Finse bedrijf begon enkele jaren geleden veelbelovend, maar sindsdien is duidelijk geworden dat Jolla niet de erfgenaam van Nokia zal blijven. Wie wel? Vanaf volgend jaar komt het eveneens Finse bedrijf HMD Global met Android-smartphones op de markt, onder de merknaam Nokia.

Sailfish is een besturingssysteem dat prima werkt, gestoeld is op goede ideeën en er bovendien goed uitziet. Maar laten we eerlijk zijn: het is Microsoft, Canonical en Mozilla niet gelukt om de smartphonemarkt open te breken en Jolla heeft eveneens bakzeil gehaald bij zijn poging het duopolie van Android en iOS te doorbreken. Het is een fijne interface en een prima besturingssysteem, maar om in in het vaarwater van Android en iOS te komen, is kennelijk veel meer nodig dan dit.

Reacties (102)

102
99
73
4
0
11
Wijzig sortering
Ik heb zelf de Jolla C sinds juli in bezit en kan me wel vinden in de bovenstaande review. Ik heb hem voornamelijk gekocht vanwege Sailfish OS wat in mijn ogen echt het meest prettige OS is wat ik gebruikt heb. De eerste dag merkte ik meteen al dat de Jolla C grafisch gezien een stukje minder is dan de originele Jolla, het loopt net ff wat minder soepel en dat is jammer aangezien één van de speerpunten van Jolla is dat het Sailfish OS zo efficiënt is dat het op lowend toestellen 'smooth' moet lopen. Verder is de camera i.d.d. een grote teleurstelling evenals de accu; zodra je alien Dalvik aanzet en android apps gaat gebruiken vormt dat een behoorlijke aanslag op je accu.
Maar naast dat, het is verder een fijn toestel, fijne form factor, ligt extreem lekker in de hand (ik heb grote handen) en het OS is een genot om te gebruiken en handig met true multitasking en een overzicht van actieve apps, waarbij de meeste Sailfish apps ook geminimaliseerd nog functionaliteit aanbieden.

Jolla richt zijn pijlen overigens voornamelijk op Rusland en India als grootste afzetmarkten. Ze licenseren het OS aan telefoonmakers. Zo is in India onlangs de Intex AquaFish gelanceerd met het OS (wat overigens exact de Jolla C is).
Nadat Jolla bijna dood was vanwege het Tablet debakel zijn ze dit jaar weer volle kracht aan de slag gegaan. Er worden regelmatig nieuwe software releases vrijgegeven en ze zijn dus druk aan de slag om het OS aan de man te brengen..ook met Fairphone zijn ze nog steeds in onderhandeling.

Maar goed, hoe mooi het OS ook is, het blijft vechten tegen de giganten iOS en Android.

[Reactie gewijzigd door andrik1 op 24 juli 2024 11:04]

Ik heb er een sinds Juni, en ik ben het zeker met je eens voor wat betreft de UI. Ik kan me echter niet echt vinden in wat je zegt over de 'smoothheid' van de UI, ik vind de UI vrij smooth, de animaties zijn afaik wat trager ingesteld ten opzichte van vorige SailfishOS versies, misschien dat dat het veroorzaakt. Ik vind echter wel dat de apps (te) traag opstarten, maar als ze eenmaal in cache staan is dat ook niet zo'n probleem meer.

Van mij had de telefoon wel ietsjes kleiner gemogen, en ik ben ook geen fan van de vrijwel niet afgeronde hoeken op het toestel. Maar goed, ik snap dan ook niet waarom mensen 5.7" inch grote telefoons kopen. Dus lijkt me een kwestie van persoonlijke voorkeur, kunnen we Jolla opzich niet kwalijk nemen afgezien van dat ze meer verschillende toestellen zouden kunnen uitbrengen.
De UI smoothheid valt tegen in bepaalde menu's.
Ga maar eens in de e-mail app en open een mail, of swipe vanaf een account de inbox in. Soms gaat dat wat haperig, iets wat op de originele Jolla niet het geval was. Ditzelfde heb ik ook af en toe bij het op en neer scrollen in het system menu. De gpu is gewoon minder dan die van de Jolla 1. Als jij een fabrikant/software developer bent die een 'showcase' toestel neerzet (want dat was ook één van de doelen van de JollaC), wil je toch gewoon dat het super draait? Om maar te zwijgen over het inbouwen van een fatsoenlijke camera?

Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind juist al die afgeronde telefoons van tegenwoordig die allemaal hetzelfde lijken erg onaantrekkelijk. Ik heb altijd van vierkante modellen gehouden, omnia 7, de xperia's. Ja ik vind dit echt een mooie telefoon die ook gewoon heel goed in de hand ligt en niet uit je vingers glipt ;-). 5 inch scherm ook precies goed. De Jolla 1 was iets te klein om comfortabel van te kunnen lezen vond ik.
De C is uitdrukkelijk niet als een productietoestel verkocht, maar als een ontwikkelaarsdevice. Dus ja, performance is niet top. Maar het ding is wel aanzienlijk vlotter dan de eerste Jolla. Ook Android draait sneller. En inmiddels is het batterijverbruik van Alien Dalvik flink verbeterd, het toestel houdt het nu langer dan een dag vol bij normaal gebruik. Voorheen moest ik elke keer met een appje android support uitschakelen om te voorkomen dat er teveel ener

Ik heb SailfishOS ook geïnstalleerd op mijn Fairphone 2. Heel eenvoudige installatie en loopt ook soepel genoeg. Ik ga binnenkort de laatste versie installeren, dan kan ik ook beide simsloten gebruiken.

Veel andere ports:
Sailfish Community ports wiki

En natuurlijk is er een community ondersteunde Nederlandse vertaling van SailfishOS.
De Jolla C is niet als productietoestel verkocht, nee, maar de Intex AquaFish, wat een exacte kopie is, wel en op dat toestel is de performance dus ook niet top.
De Jolla C is zeker niet aanzienlijk vlotter dan de Jolla, dat is wat overdreven. Dit is ook in verschillende tests gebleken. En zoals gezegd, de GPU in de Jolla C is gewoon een stap slechter dan die van de Jolla 1.

ik ben wel benieuwd hoe lang je accu het volhoudt op de fairphone 2. Daar kan je geen Alien Dalvik draaien dus ik neem aan dat je toestel dan makkelijk 2 dagen mee kan op een charge?
excuus voor de vertraging...
Sailfish op FP houdt het net als op de C wel twee dagen vol. SF op FP is vlotter en de FP hardware, zoals de camera, is beter dan de C.
Maar de C reageert bij mij aanzienlijk vlotter dat de 1. Alleen de browser blijft traag. Meeste apps draaien sneller, evenals dalvik apps. Dus, ja, het mag misschien niet top zijn, de C is in gebruik wel degelijk een vooruitgang t.o.v. de 1.

Grootste probleem van de Aqua Fish is het ontbreken van het CE kenmerk. Ik zag een verhaal van iemand wiens Aqua Fish in Duitsland eerst door het conformatieproces heen moest.
Ik betwijfel of de Jolla C / AquaFish sneller is dan de Jolla 1, voor de meeste toepassingen. De 4 kernen worden nauwelijks gebruikt (dat ligt niet aan SailfishOS, maar gewoon hoe software gemaakt is tegenwoordig) en juist single threaded performance is nog steeds belangrijker dan alle octacore-quatsch. En dan wint de Jolla 1 het gewoon nog, zo blijkt ook uit benchmarks hierboven.
Tsja, ik merk wel betere respons. Ook start de C veel sneller op dan de 1. Maar misschien is het gewoon een kwestie van gevoel :)
Canonical en Mozilla niet gelukt om de smartphonemarkt open te breken en Jolla heeft eveneens bakzeil gehaald bij zijn poging het duopolie van Android en iOS te doorbreken.
Voor zover ik weet heeft Canonical nog geen bakzeil gehaald en werkt men gewoon gestaag verder aan hun mobiele plannen, zonder zich daarbij in financiële avonturen te storten door te snel de markt te willen openbreken.
De ontwikkelingen van Ubuntu Touch gaan bij Canonical anders wel erg langzaam. Mede hierdoor ben ik na bijna een jaar helaas afgehaakt.

Maar goed deze Jolla C gaat het hem ook niet worden. Een mobiel met garantie tot de deur dat zal niet veel kopers trekken. En de potentiële doelgroep is al afgehaakt bij de tablet debacle.

Leuk die alternatieve besturingssystemen voor smartphones, maar ik zie er helaas geen enkele gaan doorbreken. De bedrijven die erachter staan zijn simpelweg te klein om ten eerste voldoende geld in de ontwikkeling te kunnen steken en ten tweede om geld te investeren in marketing om voldoende userbase te krijgen waardoor ook andere bedrijven gaan investeren in bijvoorbeeld apps voor het systeem.
Het allergrootste probleem met Jolla is communicatie en visie. Ze communiceren nagenoeg niet, zodat niemand een flauw idee heeft of ze nog leven. Het zou me niet verbazen als ze er na een week/maand van wilde geruchten ineens failliet zijn.

Wat wel heel apart is, is dat er een redelijke trouwe fanbase is die massaal zitten te springen op een mid of high-end smartphone met Sailfish. Zonder rare trucjes, natuurlijk, want er zijn wat "alternatieven", zoals een Turing Phone, waarbij niet duidelijk is of het een hoax is of écht verkrijgbaar is, maar ook de Fairphone 2, welke een communityversie heeft van Sailfish OS zonder Android ondersteuning (lees: doodgeboren).

Dan is er deze telefoon, geïmporteerd uit India, nauwelijks tot niet beter dan de eerste Jolla, maar je betaalt er wel voor. Het enige bestaansrecht van het apparaat is als vervanging van een defecte Jolla "1". Er zijn, naast deze Jolla C (waarvan de verkoop een regelrechte farce was*), ook de Intex Aqua Fish te koop via Ebay India.

De huidige stand van zaken was een half jaar geleden ook bekend. Het grootste probleem, beschikbaarheid van mid tot high-end smartphones, blijft onbeantwoord. Het verbaast me, want dit is dé uitgelezen kans voor Jolla om geld binnen te halen. Alleen: ze doen het niet. En waarom niet, blijft al meer dan een jaar een onbeantwoorde vraag.

*De farce slaat op het feit dat Jolla een kleine batch in de verkoop zetten, op het moment dat vele, vele duizenden gebruikers een alternatief toestel wilden hebben. Die batch was binnen no-time uitverkocht. Daarna een tweede batch: zelfde verhaal. Tegen de tijd dat de meesten het nieuws konden lezen, waren de toestellen weg...hoe bouw je een slechte(re) reputatie op en voorkom je inkomsten?

[Reactie gewijzigd door Nas T op 24 juli 2024 11:04]

Ik vraag me af hoe hun winstmodel werkt. Heb je enig idee hoe ze aan hun miljoenen komen om lonen en kosten te betalen? Of Zijn het allemaal 'vrijwilligers'? Ze verdienen immers niets aan de hardware en de software is dan nog gratis... Of betaald de community alles met maandelijkse giften? Of bestaat er wel degelijk een long term businessplan met VC'of BA's?

IK vraag me ook af hoe ze nog relevant gaan blijven in de toekomt. Je kan toch moeilijk een nichemarkt bereiken als uw enige differentiator een simpele GUI is? Dan konden ze beter Android skinnen en meer focussen op hardware.

Bestaat er wel een toekomstvisie op zakelijk vlak?

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 11:04]

Bij de eerste Jolla phone betaalde je €400 voor een midrange telefoon. Duur, maar: Sailfish is het waard. Daarna zijn ze met de tablet gekomen, die aanzienlijk minder kostte. Waarschijnlijk ook om breder adaptatie te kunnen realiseren. Met de Intex Aqua Fish zullen ze, net als bij Google, een x bedrag per telefoon vragen voor het gebruik en onderhoud van het OS.
Je kan toch moeilijk een nichemarkt bereiken als uw enige differentiator een simpele GUI is?
Je weet duidelijk niet wat Sailfish is ;)
Sailfish is net als Android open source, maar bied je de mogelijkheid om de standaard apps (e-mail, kalender) wel of niet te installeren. Android staat bekend om zijn bloatware. Dan hebben we zo ongeveer het beste van Android gehad, want daarna willen allerlei apps allerlei gegevens van je en overladen ze je met reclame. Want: winst is goed. Om je een idee te geven: ik heb de Play Store op Sailfish staan. Om de een of andere reden wordt er GPS-data uitgelezen, ook al heb ik dit overal uitgezet. Dat is gewoon eng.

Jolla heeft met Sailfish een andere visie. Geen reclame, geen privacyschending.
En daarbij zijn alle Sailfish apps onbetaald. Dan krijg je er nog de mogelijkheid bij tot root-toegang en heb je native multitasking, loopt je geheugen niet vol met schimmige procesjes en is de user interface vlot, ook op low-end hardware.

iOS is helemaal gesloten en is enigszins hetzelfde qua beleid als Google. Wist je dat 70% van de omzet van Android winst is? En weet je hoeveel winst Apple maakt? De intentie van deze bedrijven zijn mij duidelijk en ik probeer er, zo ik het kan, uit de buurt te blijven.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 24 juli 2024 11:04]

Thx. Ik begrijp idd niet volledig wat Sailfish juist is en dat is net hun zwakke punt.
Wie begrijpt het wel? Enkel fans die elke blogpost lezen of devs?

Hun website is een klassiek voorbeeld van naast de kwestie communiceren. Ipv gewoon op 123 te bewijzen/tonen dat ze er staan met de juiste screenshots/animaties/mockups/video's/how to's... Nu vullen ze hun communicatie met irrelevante proza met af en toe een nietszeggend beeld. In de marketing/branding moet doen wat je zegt niet zeggen wat je doet.

Vb van proza van hooftekst website:
WE ARE UNLIKE
The world doesn’t need yet another smartphone – it needs a new way of thinking. That’s why Jolla was born. We want to challenge the dominant perceptions. We want to create an innovation platform for ideas, opportunities and openness. Open Jolla, a new way of thinking.


En dan komen de key features: (copy/paste wbesite)
- TRUE MULTITASKING
- ANDROID™ CAPABILITY
- GESTURE BASED

Ik denk dat Jolla nog wat problemen heeft om zijn identiteit aan een breder publiek te tonen. Ze missen beeldmateriaal, video, bewegende screens. Ze moeten vermijden dat ze de Linux worden van de pc-wereld. Ze zouden zich moeten profileren als een gezond Android alternatief voor elke smartphone. Als hun OS echt op punt staat zullen er wel hardwarefabrikanten volgen. Maar commercieel zal het sowieso worden en Zonder Google Play store wil je niet starten want ik anders staat de supportlijn rood van de mensen die geen Apps kunnen installeren.

Ondertussen ken ik sailfish al wat beter ;)
Thx
Ik denk niet dat het alleen aan jolla ligt dat het redelijk onbekend is. Ze staat namelijk op vrijwel elke telefoniebeurs, al jaren. Ze demo-en hun OS op verschillende telefoons. Het is echter een kleine organisatie. Ik dacht een man of 50. Veel media geven het aandacht, in de categorie van 'ah, kijk es wat leuk! een indie OS!, benieuwd of ze overleven! Goed en dan nu naar de nieuwste Galaxy, of Pixel, of whatever'. Ze kunnen niet concurreren met Samsung of Apple. Ze kunnen dus ook niet 'zo maar' even een heel programma met marketing en toestellen uit de mouw schudden.

Wat ze nu dus doen is het OS licenseren (zo verdienen ze dus hun geld om je eerdere vraag te beantwoorden). Daardoor wordt het OS ook bekend in landen als India en als alles goed gaat binnenkort ook in Rusland en NL. Dat is een logische manier om te groeien. Maar voor elk nieuw OS geldt...je moet op boksen tegen Android en iOS, twee OS'en die overal gepromoot worden; in de winkel, online reclames, etc.
Dat is pessimistisch, niet realistisch (zoals je zelf waarschijnlijk denkt).

Er hoeft er maar één een goed idee te hebben en dat zelf uit te willen blijven voeren, en je hebt er een concurrent bij. Apple en Google waren ook allebei ooit klein, en met name over Google is genoeg gespeculeerd over wie ze over zou gaan nemen.

Microsoft heeft geld zat om er tussen te komen, en blijkbaar is dat dus niet hetgeen dat er voor zorgt dat het zomaar lukt.

Persoonlijk denk ik nog steeds dat het Microsoft prima kan lukken, als ze nu eindelijk eens gaan beginnen met de juiste besluiten nemen m.b.t. hun mobiele OS.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 24 juli 2024 11:04]

Ik ben niet pessimistisch, maar realistisch.

Je kan wel een goed idee hebben, maar zonder dat je dan onvoldoende capaciteit hebt om het goed uit te voeren dan zal het niks worden. En als je dat dan lukt en je kan het niet aan de man brengen, dan zal het alsnog niks worden.
Lees de historie van Apple dan nog maar eens door. Als er iets is dat ze in het begin hadden, dan was het wel geld.

Waar de juiste ideeën en inzet zijn komt geld en capaciteit vanzelf.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 24 juli 2024 11:04]

Lees de historie van Apple dan nog maar eens door. Als er iets is dat ze in het begin hadden, dan was het wel geld.

Waar de juiste ideeën en inzet zijn komt geld en capaciteit vanzelf.
Dat was toen, in een tijd dat meeste "apps" als java applet werden verspreid, in een tijd dat een app geen donder voorstelde, zelfs niet de native Symbian apps. In deze tijd is het besturingssysteem zelf niet meer het belangrijkste, maar de Apps. Android/iOS zijn imho veredelde app launchers. Wil je nu in dezelfde markt betreden dan dien je een goed ecosysteem te hebben met alle belangrijke apps, van pokemon tot whatsapp. Anders kopen mensen voor hetzelfde geld liever een Android.

Ofwel het native kunnen ondersteunen van Android apps, is daarom een vereiste om als 3e partij er tussen te kunnen komen. Dat heeft Jolla dan ook goed door, jammer alleen dat er zulke trage hardware inzit. Het idee mag dan goed zijn, maar Anno 2016 is dat niet meer het belangrijkste.
De kunst van marketing is simpelweg iedereen het gevoel geven dat jíj hebt wat ze nodig hebben. Zoals we nu denken dat we niet zonder auto's kunnen dachten we dat jaren geleden over paarden.
Apple is niet groot geworden door geld. Ze hadden de juiste Combi: Steve Jobs stond altijd op voorgrond maar Wozniak heeft veel meer betekent voor Alle dan veel mensen denken. Jobs had het idee vaak half en Wozniak combineerde en verbeterde het. Waarop Jobs het marketingtechnisch weer aan de man bracht.

Ik hoop wel dat Jolla doorbreekt maar ze zijn naar mijn idee iets te onrealistisch.
Anoniem: 310408 @kakanox24 oktober 2016 11:46
Apple en Google waren ook allebei ooit klein
Maar die beide hadden allebei een oorlogskas met miljarden toen ze zich op de mobiele markt begaven. Jolla heeft geen geld. Ik durf dan wel te wedden wie er slaagt en wie niet.

Een goed idee is NIET genoeg om een marktaandeel te krijgen op mobiel. Zou mooi zijn als het zo was.
Ik heb het niet zozeer over de smartphonemarkt, maar over de markt in het algemeen. Er gaat heus weer een kleine toko opstaan die iets bedenkt waar wij nu allemaal nog niet op komen.

Die toko gaat gewoon weer heel groot worden, zoals Nokia en Blackberry dat geweest zijn en Google en Apple nu ook zijn.

Microsoft is een heel slecht voorbeeld. Dat bedrijf is altijd al het Philips onder de softwarebedrijven geweest - slechte timing van begin tot eind. Ze moeten niet hip willen zijn maar gewoon doen waar ze nú goed in zijn: B2B. Als ze daar hun telefoons ook eens écht op in zouden zetten hadden ze nu al een groot mobiel OS gehad.
Ja precies, als je met echt iets nieuws komt wat de concurrentie nog niet kan bieden, dan serveer je namelijk een nieuwe markt, niet een bestaande. Je zelf er tussen wringen in een markt die al gedomineerd wordt gaat gewoon niet, ook niet met geld (kijk naar microsoft).

Dit mobieltje biedt niks nieuws. Het is fijn niet afhankelijk te zijn van android/ios en dus keuze in os te hebben. Maar daar houd het voordeel dan ook wel op, de meeste consumenten geven hier geen drol om. Dus zolang dit apparaat buitenom het OS zelf geen meerwaarde bied is het bij voorbaat al een gefaald project.
Apple en Google waren in het begin klein in de smartphone business. Maar het zijn beide grote bedrijven met een hoop cash achter de hand. Als Microsoft het niet lukt om de duopolie van Apple en Google te doorbreken, hoe kan je dat dan verwachten van een klein bedrijfje? Android ondersteuning in Jolla is fijn, dan heb je meteen apps. Alleen als het daarna nog traag draait...
Het geeft de telefoon meteen iets bijzonders mee en wie houdt van felrode telefoons, zoals de rode Nexus 5 destijds
Hmm, als ik aan fel rode telefoons denk, dan komt de Nexus echt niet in me op. Eerder een Lumia.
De ontwikkelingen van Ubuntu Touch gaan bij Canonical anders wel erg langzaam. Mede hierdoor ben ik na bijna een jaar helaas afgehaakt.
Langzaam wel, maar moet het snel gaan? Als een kamikazepiloot frontaal de grote jongens aanvallen, is in eerste instantie misschien leuk, maar we weten wat er met Jolla is gebeurd...

Ik heb liever dat men rustig verder werkt onder de radar en geruisloos de markt binnensluipt.
Anoniem: 185331 24 oktober 2016 10:56
Ik wou altijd al een jolla, maar die ik kan er nauwelijks aangeraken. :? Als ze dit ding gewoon eens in de winkelrekken zouden leggen..., maar goed, heb er me bij neergelegd, voor mij geen jolla meer.
Ik zag op amazon.co.uk dat je daar de Intex aquafish kan kopen.
Ik was alleen bang dat er geen ik geen android apps erop kon draaien maar dankzij dit artikel weet ik beter.

De interface is wel wennen maar als je het eenmaal door hebt dan wil je niet anders meer.
Gelukkig zit er een kleine tutorial op die je helpt
Anoniem: 185331 @avanhel24 oktober 2016 11:50
Dat kan wel zijn, maar ze hadden sneller moeten zijn. Ik heb namelijk cyanogenmod leren kennen ondertussen. :) :)
De jolla c is praktisch identiek aan de intex aqua fish
http://www.ebay.in/itm/In...6317c8:g:egEAAOSwanRXhisG

85€ + 20€ verzending (ongeveer)

Het klinkt misschien raar, maar lowpriceshoppee is wel degelijk het officiele ebay account van intex india.
Dit is op de indische ebay, dus geen paypal beschikbaar daar (wel het achterlijke paisapay)
Zelfde verkoper heeft het toestel ook al op andere ebays te koop gehad, waar je wel met paypal kon betalen, mischien vind je er nog.

[Reactie gewijzigd door SaiKoTiK op 24 juli 2024 11:04]

wat mij betreft een zeer welkom O.S

de gevestigde orde is een beetje......de gevestigde orde aan het worden ;)

[Reactie gewijzigd door GCT-Zen op 24 juli 2024 11:04]

Tja... en toch is het Google en Apple niet zo lang geleden gelukt om de gevestigde orde totaal omzeep te helpen.

Nokia, Blackberry maar ook de andere makers hebben grote klappen gekregen van Apple en Samsung/Google.

Dat het MS niet geslaagd is... ach die hebben het al zo lang geprobeerd, begon met de PDA en hebben het gewoon nooit gesnapt.

Jammer dat nieuwe producenten het ook niet snappen.

Je moet met iets NIEUWS komen. Of in ieder geval iets vernieuwends op het juiste moment.

Een goedkope platte telefoon is gewoon niet iets dat de markt zal veranderen. En nee ik weet niet wat voor iets de markt wel zal veranderen maar dit in ieder geval niet.

Apple en Google hadden enigzins geluk, de bestaande makers lieten steken vallen en zijn konden zie daardoor binnen wringen. Wellicht dat de focus op de constant dezelfde platte telefoons het zwakte punt is van Apple/Google.

Jaren geleden zagen we soms gekke concepten maar daar is nooit wat van gekomen. Wil je echter een kans hebben als maker zul je toch echt wat moeten proberen.
Ik ben benieuwd wanneer de eerste telefoon uitkomt die alleen nog maar progressive-web-apps ondersteunt! Soort van chrome os maar dan zoals het zou moeten. Kijk er zelf nu al naar uit! Geen "updates" meer, geen fragmentatie, kleine apps en zo veel meer toegankelijker (uiteindelijk).
Is dat niet precies wat FirefoxOS had moeten worden? En volgens mij heeft Mozilla de stekker van FirefoxOS voor mobiele telefoons er uitgetrokken.
Die is er al.. Elke telefoon met Firefox OS. Helaas is dat doodgebloed
Dan zou je eens naar Ubuntu phone moeten kijken. Die maakt gebruik van webapps. Niet voorruit te branden.
HTML5 is superlangzaam.
Als collega Julian zijn blind gekochte Jolla C nog niet kwijt is, zou hij eens een bericht op de/het Jolla blog kunnen plaatsen. Daar zitten genoeg Jolla supporters (wil het woord 'fanboy' even vermijden) die achter het net hebben gevist en zo'n ding nog wel willen hebben. Succes met de verkoop.
Ik denk dat hij het op Tweakers ook wel zou kunnen verkopen. Ikzelf zou namelijk ook interesse hebben in het toestel, dus dan helpt hij de lokale community!
Ik denk dat hij het op Tweakers ook wel zou kunnen verkopen. Ikzelf zou namelijk ook interesse hebben in het toestel, dus dan helpt hij de lokale community!
Ik denk dat er veel geïnteresseerden zijn. Ik wil hem ook direct voor de orginele prijs overnemen.
Erg jammer dat deze telefoon in zo'n beperkte oplage verkocht werd. Ik heb de oude Jolla en de reden dat ik hem niet meer gebruik is dat de batterij 3 keer per dag leeg is. Verder was ik er erg blij mee.
Bedoel je daarmee dat je accu gewoon dood is? Zo ja, dan koop je toch een nieuwe accu?
Dat kan dus niet. Jolla verkoopt helemaal geen accu's.
Maar als je googled (je bent niet de enige met dit probleem) kom je er vanzelf achter dat de accu van de HTC Desire 310 precies dezelfde afmeting heeft en uitstekend werkt in de Jolla. Ik heb hem zelf ook gebruikt in mijn oude Jolla.
En die accu kan je volop online kopen.
En toch..

Ik zou dit mOS graag op een high end toestel willen zien, gewoon om dan eens te zien hoe het presteert.

Ja ik weet dat het raar klinkt maar de integratie van Android apps, is al een stap verder dan bijv. Microsoft ( ik tik dit op een 920).

Ik gun het een Europese club van harte om zich sterk te maken in deze markt, zeker met een eigen platform. ( ja ik ken de tablet tragedie en hoop dat dit snel afgehandeld wordt voor een ieder.)
Ik gun het een Europese club van harte om zich sterk te maken in deze markt, zeker met een eigen platform. ( ja ik ken de tablet tragedie en hoop dat dit snel afgehandeld wordt voor een ieder.)
Europese partijen die het in de tech-wereld maken, zonder funding uit de V.S. zijn echt heel erg schaars. Ik kan eigenlijk zo snel maar 2 bedrijven bedenken: Nokia (voortgekomen uit veel oudere bedrijven) en ASML (tevens een spin-off van een groot gevestigd bedrijf).

Ik denk dat je niet al te veel hoop hoeft te hebben op een tech-partij die (uit het niets) opstaat in Europa zonder funding uit de V.S., zolang Europa voor start-up investeerders niet aantrekkelijker wordt gemaakt...
Anoniem: 167912 @GeoBeo24 oktober 2016 09:13
Het is niet omdat jij ze niet kent dat ze niet bestaan. Volgens een rapport van GP Bullhound hebben de volgende Europese techbedrijven een waardering van meer dan 1 miljard dollar (van hoog naar laag): Spotify, skype, zalando, markit group, king digital, rightmove, supercell, yandex, pokerstars, rocket internet, yoox, rovio entertainment, asos, just eat , delivery hero, vkontakte, vente privee, hellofresh, criteo, mojang, avito.ru, adyen, klarna, skyscanner, blablacar, fleetmatics group, blippar, zoopla, conduit, wonga, ve interactive, evolution gaming, skrill, sitecore, global fashion group, anaplan, ao world, fanduel, transferwise, home24, auto 1, mobli, shazam, farfetch, funding circle, ironsource, mindmaze
edit: dit zijn overigens enkel de bedrijven die actief zijn in app ontwikkeling met bijhorende diensten. Tech is uiteraard veel meer dan dat

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 24 juli 2024 11:04]

Het is niet omdat jij ze niet kent dat ze niet bestaan. Volgens een rapport van GP Bullhound hebben de volgende Europese techbedrijven een waardering van meer dan 1 miljard dollar (van hoog naar laag): Spotify, skype, zalando, markit group, king digital, rightmove, supercell, yandex, pokerstars, rocket internet, yoox, rovio entertainment, asos, just eat , delivery hero, vkontakte, vente privee, hellofresh, criteo, mojang, avito.ru, adyen, klarna, skyscanner, blablacar, fleetmatics group, blippar, zoopla, conduit, wonga, ve interactive, evolution gaming, skrill, sitecore, global fashion group, anaplan, ao world, fanduel, transferwise, home24, auto 1, mobli, shazam, farfetch, funding circle, ironsource, mindmaze
edit: dit zijn overigens enkel de bedrijven die actief zijn in app ontwikkeling met bijhorende diensten. Tech is uiteraard veel meer dan dat
Mijn stelling was: Europese partijen die het in de tech-wereld maken, zonder funding uit de V.S. zijn echt heel erg schaars.

Probeer nu nog eens die lijst op te stellen die aan die voorwaarde voldoet...

Spotify en Skype gaan gelijk al de mist in (veruit de meeste funding, zo niet alle funding uit de V.S. en het zijn inmiddels voor wat betreft locatie van meeste omzet gewoon Amerikaanse bedrijven). Zalando noem ik nou niet bepaald een tech-startup (het is een schoenenwinkel).

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 11:04]

Anoniem: 167912 @GeoBeo24 oktober 2016 10:51
skype was wel degelijk 100% europees toen het al succesvol was.
Wat spotify betreft is dat nog altijd het geval, vziw hebben ze enkel obligaties uitgegeven die ongetwijfeld zullen gekocht zijn door amerikaanse investeerders, maar volgens die logica is er dan ook geen enkel amerikaans tech bedrijf dat niet van de grond is gekomen na investeringen door europeanen.
Als zalando geen tech bedrijf is, is amazon dat ook niet
Amazon maakte geen winst tot ze een cloud provider werden, zalando zal dus ook wel snel beginnen met hun cloud platform 8)7
Klopt helemaal die lijst, ik zelf doel hier op de Mobiele OS, danwel hybrid OS.
Juist om die reden hoop ik het wel, ik hoop dat er een stevige concurrent opstaat met funding en roots in/uit Europa.
Microsoft heeft de integratie van Android apps dan ook laten vallen, dus dat ze nu verder zijn lijkt me logisch.
Exact, hierom haal ik het ook aan.

Het integreren / compatible maken van je platform met iOS of Androids apps, is momenteel een redelijk belangrijke factor. Het zal de minder technische consument meer keus bieden, zonder in te hoeven boeten op het app vlak. Waardoor de acceptatie van een nieuw merk/OS makkelijker gaat.
Ah, zo, maar onthoud dan goed dat Microsoft met het kunnen omzetten van iOS apps al wel een behoorlijk stuk verder is, dus dat het Android integratiestuk voor Microsoft niet super veel uitmaakt ^^
Het is ook voor iOS apps al weer langere tijd stil vanuit MS, het is zelfs nog maar de vraag of dit ooit afgerond gaat worden, of dat ze toch op Xamarin gaan leunen.

Ik gun het MS om breder op de markt te kunnen komen, maar voor nu lijkt de focus er vanaf te zijn.
Het is ook voor iOS apps al weer langere tijd stil vanuit MS, het is zelfs nog maar de vraag of dit ooit afgerond gaat worden, of dat ze toch op Xamarin gaan leunen.

Ik gun het MS om breder op de markt te kunnen komen, maar voor nu lijkt de focus er vanaf te zijn.
Wat is stil? Er wordt nog druk ontwikkeld hoor! https://github.com/Microsoft/WinObjC
Dat er niets nieuws te melden is, is niet zo vreemd. Vanaf nu is het alleen nog kwestie van telkens door ontwikkelen totdat ze op een punt zijn aangekomen dat ze alle apps om kunnen zetten. Dat laatste is nieuwswaardig, maar alles daartussen niet tenzij je een ontwikkelaar bent van iOS apps.
Dus het is stil vanuit MS, dat er ontwikkelingen zijn is 1, maar dat er niet meer naar de users wordt gecommuniceerd en men dus zelf de github in de gate moet houden is 2.

Zodra men bij 2 komt, kun je stellen dat het stil is binnen MS, er dus geen marketing ruimte wordt geboden, of dat de ontwikkelingen zijn gestagneerd, waardoor er niks noemenswaardigs gemeld kan worden.

ergo, stilte houdt niet in dat er geen ontwikkeling meer is, enkel dat het marketing team de focus verlegd heeft en men dus de ruimte krijgt om exact dat te doen, wat ik nu doe, twijfels krijgen of dit product nog een echte release gaat krijgen ( en niet net als de android bridge een onoverkomelijk probleem krijgt ).
Wat moeten ze marketen dan? Een app bridge die nog in ontwikkeling is? Waar in de ontwikkeling nog geen duidelijk nieuwe mijlpaal is gehaald?
Er wordt nog volop aan gewerkt, maar het is geen klein dingetje dat ze eventjes doen. De zaken die nu nog openstaan zijn gewoon nog niet klaar. Dan valt er niets te communiceren. Dat wil ook niet zeggen dat de ontwikkeling stil is komen te liggen.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 24 juli 2024 11:04]

In de regel, als marketing hun focus op een product houdt, hor je ze letterlijk over elk zuchtje in de ontwikkeling ( spreekwoordelijk ).

In mijn optiek, is een beta-release een marketing mogelijkheid, zoals de release van 24 sept. Losstaand of mogelijk als aanvulling op bijv. nieuws: Microsoft bevestigt smartphones te blijven maken

Maar zoals gezegd, het zet enkel ruimte voor twijfel en dat vindt ik spijtig.
Mja, we hebben het hier over MS. Hun marketingafdeling is echt bedroevend slecht. Ze focussen op verkeerde plekken, maken het verkeerde soort reclame enzovoorts, dus ik weet niet of je in het geval van MS echt die conclusie kan maken ^^
Tja als je het zo stelt.. Kan ik je niks anders dan gelijk geven.. ZE zijn inderdaad verdomd goed in het vooral niet goed doen
Als Microsoft android/ios apps nagenoeg perfect gaat ondersteunen is hier naar mijn verwachting echt de stimulus eruit voor devs om native Windows 10 apps te ontwikkelen voor telefoons.

Iets dat we ook in de geschiedenis zien met bijvoorbeeld de C128 met een vrijwel perfecte C64 modus (waar zelfs het extra geheugen niet benaderbaar is.. uitgezonderd met trucs het VDC geheugen). Hoeveel native C128 programma's zijn er? (ze zijn er) maar afgezet tegen C64?

Android ondersteuning voor Jolla is misschien een beter idee, omdat dit platform zo klein is dat er naar mijn verwachting vrijwel geen native apps zullen uitkomen. Waarschijnlijk zul je het van 3rd party apps moeten hebben.

Misschien is er nog wel een usecase voor Jolla als zij juist alle android apps ondersteunen (+ spelletjes), maar juist ook insteken op de veiligheid van je persoonsgegevens... maar dan zit je weer met die playservices.
Klopt MS heeft Android apps laten vallen, maar iOS apps integratie niet.
Daar zijn ze nog mee bezig......vraag me af of ze dit ook gaan stoppen?
Als je kijkt hoe Microsoft heel 2016 schijt heeft gehad aan Windows Phone gebruikers, dan zal het me niks verbazen als ze dat ook laten vallen. De laatste tijd hoor je namelijk niet veel meer over die iOS bridge, jammer genoeg...

[Reactie gewijzigd door Stefan22 op 24 juli 2024 11:04]

Nee dat blijft gewoon. Maar het is niet dat ze iOS apps zelf draaien op de telefoons, maar het is eenvoudiger om de apps te porten naar WIndows 10 mobile/UWP.
Anoniem: 14842 @whoeier24 oktober 2016 08:46
Ik ben het helemaal met je eens.
Ik heb Jolla ooit eens geprobeerd: ik vind het wat lijken op BlackBerry OS10 en dat is helemaal niet verkeerd. De interface is intuïtief en sommige gebaren mis ik nog steeds in Android, zelfs met NMT (Pie).

Ik snap ook niet dat je dit nu weer op zulke goedkope hardware gaat doen. Dat kun je je gewoon niet permiteren. Sterker nog: ik zou zorgen dat Jolla gewoon geschikt is om op de meeste telefoons te draaien zodat de Tweakers het gewoon via XDA of iets dergelijks op hun Sony of Samsung kunnen zetten.

Als ik Jolla (of BB OS10 :P ) op mijn Z3 Compact of Mi 4 Pro kon draaien zou ik het meteen doen! :)
Sailfish is open source, het is al geschikt voor alle telefoons volgens mij.
Maar net als bij Cyanogenmod etc, moet het wel per device worden geport, en dat doe je niet zo maar even.
Dat ligt niet aan Sailfish maar aan (als je t mij vraagt) het ARM platform dat geen ACPI/EFI/BIOS oid heeft, OEMs die benodigde support niet upstreamen, en closed source GPU drivers.
Al zouden ze mss de Android kernels kunnen recyclen, maar die zijn al zo'n puinzooi, en dan zit je alsnog met de userspace GPU drivers.
Als ik Jolla [...] op mijn Z3 Compact [...] kon draaien zou ik het meteen doen!
Had je dit al gezien?
Sailfish is open source, maar de UI van Jolla niet (ben de naam kwijt).
Je bedoelt wellicht Silica?

Er is echter een veel groter probleem. Ja Sailfish is te porten naar allerlei telefoons, no problem. Maar, vervolgens kan je geen android apps draaien, want alien Dalvik is een aparte licentie. Dus zit je vast aan de apps die voor Sailfish OS zijn geschreven. Dit zijn vaak overigens wel goeie apps, maar dingen als Whatsapp kan je vergeten, aangezien onze vrienden van Facebook niet langer toestaan dat er thirdparty interfaces voor whatsapp worden gemaakt.
Het was wachten tot iemand dat hier postte ;)

Ik ben de auteur van de SailfishOS port naar de Xperia Z3c, ik heb alleen al een tijdje een Jolla C (en ik ga niet snel terug naar Android denk ik ;)) en ben daarom niet zoveel bezig geweest met het porten (sorry).

Ik heb jammer genoeg de kennis en tijd niet in huis om diepgaande problemen op te lossen met de port, en die problemen zijn er genoeg vanwege alle vage proprietary drivers en blobs. Sony is echter bezig drivers te open sourcen en in mainline Linux te krijgen, mochten ze daar ooit nog een functionele AOSP mee booten is de Sailfish port waarschijnlijk ook zo klaar.

Veel Android dingen kunnen via libhybris (bridge tussen libc en Android bionic) aangesproken worden, maar dan moeten de binary blobs die daarbij horen wel draaien, en daar ligt in mijn ogen het grote probleem. Van die blobs is niet duidelijk hoe en waarom ze moeten draaien en waarvoor, en sommigen werken gewoonweg niet omdat ze iets aanroepen wat in Sailfish niet draait (SELinux bijvoorbeeld).

Wat ik wel kan zeggen is dat Sailfish native apps een stuk sneller is op de Xperia dan op de Jolla C, maar dat is ook niet zo gek want de hardware is veeeel sneller ;)

Edit: hier is trouwens een lijst waarin de status van de meeste ports staat: https://wiki.merproject.org/wiki/Adaptations/libhybris

Mocht je telefoon daar niet tussen staan maar wil je wel Sailfish en heb je tijd over, kijk eens hier: https://sailfishos.org/develop/hadk/

[Reactie gewijzigd door maikoool op 24 juli 2024 11:04]

SailfishOS kan ik geen open source noemen.

Zie https://sailfishos.org/about/ onderaan. Bijna alles wat je telefoon voor de gebruiker nuttig maakt is proprietary. De Core is grotendeels open source, maar dat spreekt gezien de componenten die ze herbruiken eigenlijk voor zich.

Niets tegen SailfishOS, maar "open source" is in dit geval wat mij betreft echt geen argument. Integendeel, ik vind dat de term misbruikt wordt (al ligt 99,99.....9% van de consumenten er mogelijk sowieso niet wakker van).
Zodra het kan doe ik met je mee :)
Als ik de specs van de Jolla zo eens bekijk zou het goed kunnen dat het OS gewoon draait op een nieuwer broertje van die 920.
Beide inderdaad een proc uit de snapdragon serie, al is deze quad 1.3ghz, vs de lumia 920 met een dual 1.5ghz
Tja, leuk OS en zelfs al waren de specs uitmuntend... Als er geen goede ondersteuning is van apps of zoals in dit geval gebrekkig draaien van Android apps en altijd achterblijven van API-ondersteuning zie ik dit niet slagen. Het is heel moeilijk om er tussen te komen (Android / IOS) en de consument denkt over een paar jaar terug oh sailfish waren dat niet die telefoons waar je sommige Android apps op kon draaien? (dan waarschijnlijk meer mét ondersteuning van Google play services). Maar dan is het al te laat en vergeten. En dan nog, er is zoveel te krijgen op Android gebied, van budget tot high segment, tot het mid-high segment met een budget prijsje (xiaomi en consorten) dat ik denk dat sailfish bij voorbaat geen kans heeft. De rest pakt een iPhone en sommigen een Windows phone, alhoewel die laatste ook denk ik gaat uitsterven. Het duurt ook allemaal te lang voordat het enigzins interessant is.
De paar Android apps die ik draai op mijn Jolla C zijn:

- Play store + serivces
- Whatsapp
- Buienradar
- Firefox voor Android (als backup browser)
- Spotify

Opzich niet echt problemen met deze apps, ik heb Play services geinstalleerd dus die popup daarvan heb ik ook nog niet gezien.
Leuke review. Toch dood zonde van de matige processor. Verpest toch een beetje het hele toestel en OS. Wat in mijn ogen best wat potentie had/heeft.
Toch lijkt dit mij leuk speelgoed. Niet als daily phone. Maar gewoon om even te experimenteren met een ander OS dan Android, IOS of WP.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 24 juli 2024 11:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.