Microsoft bevestigt smartphones te blijven maken

Tijdens een sessie rond de toekomst van Windows 10 Mobile op zijn Ignite-conferentie heeft Microsoft hints gegeven dat het door blijft gaan met het zelf maken van Windows 10 Mobile-telefoons en dat het verschillende oems heeft die dat ook zullen doen.

De sessie bij Ignite droeg de titel 'Discover what's next for Windows 10 Mobile'. Eén van de slides uit de presentatie toonde dan ook een tekst waaruit moet blijken dat Microsoft zelf verdergaat met investeren in 'verschillende first party-apparaten en een ecosysteem', meldt WinBeta.

Toch blijft nieuws over de vermoedelijk in april uit te komen Surface Phone uit op de conferentie. Dit is een toestel of een reeks toestellen dat gericht zal zijn op het draaien van win32-apps via Continuum. Zo toonde Microsoft in februari dit jaar samen met HP de HP Elite x3 met Continuum, alleen was het nog niet mogelijk om op die telefoon ook 'normale' Windows-programma's te gebruiken zoals Photoshop. Deze smartphone is inmiddels ook in Nederland en België verkrijgbaar.

Wat dit betekent voor de Lumia-lijn, werd niet duidelijk uit het verhaal omdat hier niet over gerept werd. Er gaan al tijden geruchten dat smartphones met het Lumia-merk helemaal gaan verdwijnen.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

28-09-2016 • 07:59

264 Linkedin

Submitter: matroosoft

Reacties (264)

264
249
136
6
0
27
Wijzig sortering
Als de wereld nou eens zorgt dat ze dan nu hun apps ook eens updaten. Partijen als Nu.NL, Rabobank, RTL, KPN nemen de windows Phone community helemaal niet serieus. Daar zou eens wat aan moeten gebeuren. Een community als Tweakers zou daar eens wat druk op kunnen uitoefenen :) Dus wie helpt mee :)
Waarom zou nu.nl een app moeten updaten (/ maken)? De site is toch genoeg?

Ik heb zelf een half jaar een Lumia 920 gehad en het voelde gewoon niet als een complete telefoon, dit heeft mij besloten om weg te gaan van Windows Mobile (nu Phone). En zolang Microsoft zelf er niet voor zorgt dat de grote spelers (Youtube etc.) voor Windows Phone gaan ontwikkelen, zie ik het KPN etc al helemaal niet doen.

Microsoft heeft genoeg geld op de plank liggen om ontwikkelaars daarin te ondersteunen (zoals Google/Apple op het begin deden en soms nog)
Ondertussen is het besturingssysteem wel een heel stuk volwassener geworden hoor. In het begin waren er inderdaad nog veel voor de hand liggende features die ontbraken zoals bijvoorbeeld het apart instellen van het beltoon en muziekvolume maar er is geleidelijk aan aan de weg gewerkt en er is veel vooruitgang geboekt.

Ik blijf erbij dat een midrange toestel met W10 mobile (en daarvoor WP 8.1) gewoon een stuk fijner werkt dan toestellen met een gelijkaardige prijs en specificaties op Android. Er is eigenlijk maar één moment waarop ik last heb gehad van bugs en dat was kort na de officiële introductie van W10 mobile. Deze bugs werden wel snel opgelost.

Wat ik iets minder fijn vind is dat Microsoft wel eens features durft wijzigen of weghalen uit meegeleverde apps. Zo is de Calendar app recent gewijzigd en is het menuutje om de tijd te kiezen een stuk slechter geworden. Het lijkt allemaal wat meer op Android en ik ben juist fan van de UI van Windows. Ook is de FM radio app verwijderd met een recente update en hoewel dat er andere apps in de store staan is het toch knap vervelend dat je ineens een losse app moet gaan zoeken.

Langs de andere kant worden er nog regelmatig features toegevoegd en is het geruststellend dat mijn 2 jaar oude Lumia 735 deze nog altijd meekrijgt.

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 28 september 2016 08:21]

Ik ben het met je eens dat Windows Phone prima is voor een mid-range telefoon. Mijn vrouw heeft een 640XL en dat is een heel fijn toestel voor het geld. Maar het toestel reboot regelmatig spontaan (laatste updates staan er op). Met de WP8 was het veel stabieler. Ik zou zelf best naar Windows Phone willen, maar de app-gap is gewoonweg te groot. Met alle onduidelijkheid rondom Windows Phone denk ik dat het alleen maar slechter gaat worden.
offtopic;
Probeer een hard reset, ik verwacht dat je daarna nog nauwelijks random reboots hebt. Als je na de hard reset opnieuw inlogt wordt alles vlekkeloos terug gezet.
Hier ook een Lumia 640XL, hiervoor een Lumia 1320. De 1320 had een stuk minder last van bugs icm Windows 10 Mobile en een collega heeft een 820 (oid) zonder al teveel problemen. Ik denk dat dit redelijk 640XL specifiek is, W10M draait er op zich prima op maar de hoeveelheid bugs is niet mals.

Spontane reboots, apps die niet willen updaten/installeren, camera app die regelmatig niet wil opstarten, foto's die opgeslagen worden en na een reboot verdwenen zijn, WIFI verbind vaker niet automatisch dan wel, bluetooth koppeling met de auto werkt wisselvallig, Live-tiles refreshen niet goed, er is een time-sync issue waardoor Outlook eens in de zoveel tijd accounts moet herstellen.

En zo kan ik nog wel even/ Grootste gedeelte van deze issues had ik niet op mijn Lumia 1320 en mijn collega herkent ze ook niet.
Ik vermoed dat de 640XL simpelweg niet "up-to-spec" is.
begrijpo ik niets van, mijn vrouw enm dochter hebben beiden een Lumia 640 (geen XL) en die draaien probleemloos ook met heel veel apps. Rebooten of slechte verbindingen, problemen met installeren etc? Nooit last van. Zeker niet slechter dan mijn Lumia 930 wat Windows 10 betreft
Ik ook niet, maar het is voor mij in ieder geval wel zo.. Ondanks hard-resets zonder terugzetten van back-ups.

Misschien is het exemplarisch en heb ik gewoon pech.. Ik heb maar ervaring met een enkele Lumia 640XL tenslotte.
Ik moet zeggen dat voor een aantal apps die ik mis er tegenwoordig goede mobiele webpaginas zijn die dat oplossen, zoals m.voetbal.nl voor de voetbaltoestanden van mijn dochter of de team.lisa.nl voor de hockey. Geen app meer nodig.
MS doet nog wel een paar dingen goed, maar het OS is naar mijn idee op dit moment gewoon inferieur. Ik heb hier toevallig pas geleden een tweakblog over geschreven.

De app support van derde partijen is 1 ding, maar wat doet MS zelf nog? Jij ziet toch ook wel dat MS veel minder doet dan een paar jaar terug, en het verschil tussen nu en toen is ook nog dat WP/WM nu wel bewezen heeft dat het niet gaat groeien, dat het app aanbod effectief terugloopt (hoeveel van de top 100 van Apple/Google hebben ze nu vergeleken met 2-3 jaar terug?) en daarbij zijn er gewoon een paar belangrijke apps/features verloren gegaan, terwijl ook de stabiliteit en design achteruit is gegaan. Voeg daar aan toe dat het stabiele karakter van WP7 na iedere nieuwe versie van het OS achteruit is gegaan, en de snelheid al lang geen plus punt meer is, maar vergeleken met de concurrentie gewoon een minpunt.

Windows 10 mobile moet het nu vooral van design hebben en nog een paar bijzondere features zoals Continuum, die helaas nog steeds niet voelt als echt doorontwikkelt.

Zolang MS niet een versie uitbrengt met een x86 compatible processor, dan zijn er gewoon geen echte pluspunten. MS moet dus zo'n telefoon heel erg snel op de markt krijgen om bedrijven en tweakers over de streep te trekken door alle voordelen, in de hoop dat deze groep steeds groter zal worden, want anders zullen ze gewoon uit de winkel verdwijnen en kunnen ze weer 'opnieuw' beginnen.
In mijn beleving doet Microsoft nog steeds van alles, ben nu een maand met een 640 aan het spelen, en het is een zeer aangename ervaring naast IOS. Zeker als je beseft dat een 650 op dit moment 130€ kost!, en ik die gratis van de baas krijg.

Microsoft heeft net de aniversery update voor het platform uitgerold, en ik zie bijna dagelijks updates voorbij komen van (microsoft) applicaties, vandaag toevallig die hele office suite die ook bij de telefoon hoort.
Microsoft had zelf een geweldige youtube app gemaakt. Maar vanwege de 'richtlijnen' van google hebben ze het moeten aanpassen, en dan erna moeten verwijderen. Dus ze hebben er moeite in gestoken, maar google blokkeerd het ;)
Op zich ook logisch als je alle filmpjes kan bekijken zonder reclame, oftewel Microsoft wilde profiteren van iemand anders zijn product.

Je kan het Google (of is het nu Alphabet) niet kwalijk nemen dat ze nu helemaal niet meer voor Windows Phone willen ontwikkelen.
Ja not, De Web API die google aanbood ondersteunde helemaal geen reclame. Microsoft had dus ook helemaal geen mogelijkheid om dit uberhaupt in te bouwen. Toen ze na samenwerking van Google/YouTube wel een versie had die reclame ondersteunde verbood Google na een paar dagen alsnog publicatie. Reden onbekend en vreemd aangezien er legio andere YouTube apps zijn op het Windows Mobile platform die en werken en reclame vrij zijn.

Dat die app niet gepubliceerd is komt gewoon door een smerig politiek spelletje.
Niet kunnen zien. Gewoon feiten:

eerst: Microsoft And Google Bury The Hatchet To Work On A Windows Phone YouTube App With Ads

daarna: Microsoft Calls Foul After Google Yanks YouTube Access In New Windows Phone App

Google negeert en blokkeert zoveel mogelijk van en op het gehele Windows platform. Er lopen niet voor niets EU onderzoeken naar Google voor misbruik (want dat is illegaal) van een monopolie positie (dat zijn is niet illegaal)

Deze bijvoorbeeld: Google faces EU antitrust investigation over Android

[Reactie gewijzigd door Yaz op 28 september 2016 09:19]

Begint dat gejank over Youtube weer. Een drie jaar oude beef wordt even uit de kast gehaald om aan te tonen dat Google Microsoft dwars heeft gezeten.

Het punt is alleen dat Microsoft de implementatie niet correct heeft gedaan. Dát is de reden waarom de App initieel geweigerd is en dat staat ook gewoon in de link die je doorstuurde.
Microsoft and YouTube are working together to update the new YouTube for Windows Phone app to enable compliance with YouTube’s API terms of service, including enabling ads, in the coming weeks. Microsoft will replace the existing YouTube app in Windows Phone Store with the previous version during this time.
Gaat niet om YouTube. Gaat om Google zijn concurrenten blokkeert, iets wat iedereen zou moeten intresseren. Maar ik doe mee met precieze quoten, leuk :)

Van dat andere artikel;

Quote 1:
Microsoft wanted access to the advertising APIs that Google itself uses, but was rebuffed.

Reden van weigering tot de API is niet gegeven maar als andere het wel kunne/mogen, waarom Microsoft dan niet?

Quote2:
Why, then, did the new application have its YouTube access cut off? In short because of a spat over building the application using native code, or HTML5. Google wanted Microsoft to build the application using HTML5, which Microsoft said that it cannot do because of technical limitations of its current Windows Phone platform. So Microsoft rebuilt its application — again, in native code — to meet Google’s three initial demands.

Google said in a statement that it wants everyone in its developer community to follow the “same guidelines.” That sounds reasonable: everyone builds YouTube apps with HTML5. Except Google. Google’s two mobile apps, for iOS and Android, are built with native code. Precisely what Microsoft wanted to do.


Dus iedereen moet HTML 5 gebruiken behalve Google zelf. Ook dat wordt door iedere jurist gezien als de concurrent blokkeren. En zoals een simpele zoekopdracht (op bing?) laat zien, de EU is al lekker bezig met onderzoeken. Geef het een paar jaar en de mega boetes worden uitgedeeld. Als dat dan nog zin heeft en de grillen van de maatschappij Android niet al verstoten heeft net zoals ze vele andere merken aan de kant schuiven voor de "next big thing".

edit: Ah, einde van de indents op tweakers. Dan stopt voor mij ook de discussie aangezien de leesbaarheid dan stopt.

[Reactie gewijzigd door Yaz op 28 september 2016 09:35]

Dus iedereen moet HTML 5 gebruiken behalve Google zelf.
En dat is toch goed recht van Google? Google weet immers zelf waar ze naartoe gaan met de ontwikkeling van Youtube en ze kunnen dan ook het beste daarop anticiperen. Om praktische en wellicht ook strategische redenen kunnen ze die informatie niet delen met derden, waardoor ze derden zullen voorzien van een alternatieve oplossing.

Ik bepaal in mijn huis zelf wel of ik de voeten op de tafel leg of niet. Als jij bij mij op visite komt verwacht ik niet dat je zo vrij bent om dat zelf ook te doen.
Initieel ja, en dan vooral omdat ze het destijds niet juist kónden implementeren. Maar waarom is dat het enige dat blijkbaar blijft hangen bij je? Het gaat toch om het eindresultaat? En dat is toch echt Google die drogredenen aanhaalt om de boel tegen te werken.
The company also told Google that it was willing to move to HTML5 in the future, when Windows Phone could manage it.
We hebben het hier over HTML5 hè. HTML5 is gewoon een internationale standaard die op het moment van de 'beef' weliswaar nog niet officieel was, maar waar alle grote partijen naartoe aan het bewegen waren inclusief Microsoft zelf. Weg van gesloten oplossingen zoals bijvoorbeeld Flash.

Dat Microsoft zelf op dat moment niet klaar is voor HTML5 is niet het probleem van Google, maar van Microsoft. Ze hadden de specs al een jaartje of wat in hun bezit. Als ik gewoon nul-komma-nul verstand heb van .NET, gaat Microsoft ook niet ineens de boel herschrijven naar PHP.

Verder:
De appllicatie toonde de advertenties niet goed, liet video downloads toe en voldeed niet aan de grafische eisen van Google.

Mijn App voldoet niet aan de grafische eisen van Microsoft en is ook uit de Windows Store geknikkerd. Eigen schuld, dikke bult. Ik ga daar ook niet om lopen janken.
Oh kom op, het is gewoon een kulargument. Wat heeft Google te maken met hoe jij een applicatie op een 3rd party platform implementeert? HTML5 zorgt niet voor een bepaalde experience. Noch implementeert Google zelf hun apps in HTML5, en ik kan je op een presenteerblaadje geven dat ze niet dat in een afzienbare termijn gaat doen, want het verandert namelijk in z'n geheel niets aan de situatie. Bovendien heeft Google blijkbaar maling aan de stuk of 5 andere native Youtube apps in de Windows store, zoals MetroTube.
Initieel ja, en dan vooral omdat ze het destijds niet juist kónden implementeren.
Ze konden het niet implementeren omdat Windows Phone op dat moment nog niet rijp was voor HTML5 (aka de toekomst). Niet Googles probleem maar Microsofts probleem.
Ze konden het niet implementeren omdat Google MS geen toegang gaf tot de juiste API's om advertenties te tonen. Dáár had ik het over.
Thanks voor de info, ik kon er al niet inkomen dat Google dat zomaar zou doen. Zoals ik eerder al aangaf kan ik Google helemaal gelijk geven, Microsoft had vanaf het begin af aan al moeten samenwerken. Maar Microsoft laat liever WM aan zijn lot over, zelfs eigen ontwikkelde apps op andere platformen zien er beter uit.

Maar zie al aan de reactie beoordelingen hier dat het niet gewenst is om kritisch te zijn.

[Reactie gewijzigd door Nogne op 28 september 2016 09:35]

Maar zie al aan de reactie beoordelingen hier dat het niet gewenst is om kritisch te zijn.
Het is gewoon een terugkerend onderwerp als het gaat om Microsoft en Windows Phones / Windows Mobile. Google heeft ze dwars gezeten, Google heeft geen apps ontwikkeld voor Windows Phone, Google heeft... Bladiebla.

Natuurlijk is Google geen heilig boontje, maar er is niets mis met je te houden aan internationale standaarden en van je partners te verwachten dat zij dat ook doen. Dan mag je wel Microsoft zijn, maar we weten allemaal dat die juist erg van de gesloten standaarden zijn.
Dubbel post

[Reactie gewijzigd door Nogne op 28 september 2016 09:35]

Dus als mensen het anders zien, terecht, dan is het janken?

Het is niet alleen dwars zitten, want dan breng je je eigen app niet uit. In dit geval geval is het zelfs actief tegen werken. Dubbel tegenwerken. En voor wie? Alleen voor hunzelf. En dan loop je het goed te praten?! Een serieus WTF momentje.
Dus als mensen het anders zien, terecht, dan is het janken?
Ja. Drie jaar na dato, terwijl de feiten gewoon op tafel liggen en je kunt concluderen dat Microsoft gewoon nog niet klaar was voor HTML5, ja... Dan is het janken. Zeker als het in de context gebracht wordt zoals Yaz het brengt, in de vorm van politieke spelletjes.
En tegelijkertijd is er MetroTube, gemaakt in native code, wat Microsoft niet mocht van Google want iedereen moet HTML5 gebruiken.... als ze Microsoft heten. Dat noem ik dus selectief dwarsbomen.
Je gaat voorbij aan het feit dat er natuurlijk ook wel wat andere dingen niet goed gingen in de Microsoft App. Over selectief zijn gesproken.
Er is niks mis met je concurrenten dwarsbomen zolang je de wet niet overtreed natuurlijk. Dat heet kapitalisme. Google doet dat fair en zonder onfrisse spelletjes. Microsoft wordt gewoon op zijn plaats gezet. Ik zou het nog geen koekje van eigen deeg willen noemen aangezien de koekjes die MS uitgevreten heeft in het verleden (toen ze nog groeiende waren en macht hadden) echt smerig waren en met rookgordijnen omhuld. Helaas voor MS ben ik dat vieze gedrag nooit vergeten!
Dat noem ik dus selectief dwarsbomen.
Het is ook wel typisch dat alles van Google net niet lekker rendert op WP. Zo kun je bijvoorbeeld die chat functionaliteit binnen google mail niet gebruiken in desktop weergave.
Google docs werkt ook net niet lekker.

MS heeft er geen belang bij die compatibiliteit te schaden.
De vraag is natuurlijk of het komt omdat Google opzettelijk de Edge / IE browser loopt te fucken, of omdat de Edge / IE browser gewoon achterloopt met het volgen van de standaarden.

https://html5test.com/results/mobile.html
Het feit is zoals ik hierboven zeg, dat Microsoft pas contact opneemt NA de blokkade van Google.
Microsoft had ook zoals Google/Apple hebben gedaan, eerst contact opnemen met de ontwikkelaars en die eventueel een zakgeld kunnen geven om een app te "kopen" voor het platform.
Alleen Microsoft kiest er voor om eerst zelf een app te ontwikkelen, en pas nadat Google het blokkeert, contact opnemen met Google voor de app.
Microsoft geeft wel vaker zakgeld om een app te ontwikkelen (door te ontwikkelen en downoads kan je zelfs toffe cadeaus krijgen) en doet ook onderhandelingen met bedrijven hierover. Bvb de app van BNP paribas is zo tot stand gekomen.

Voor Youtube snap ik niet waarom dat nodig zou zijn, als er een api is en ze gebruiken die voor een app te ontwikkelen (waar het voor dient toch?) net zoals elke andere ontwikkelaar dan zie ik niet in wat men dan nog even moet gaan vragen aan Google. Men leverde de app ook niet standaard mee op het platform (want in dat geval zou ik het wel snappen, bij Android en IOS draagt men daar ook voor af). Tuurlijk gaan ze dan na de blokkade contact opnemen om verhaal te gaan halen, lijkt me logisch, net als elke andere developer dat zou doen.

Anyway, oude discussie, ik ben er niet meer volledig van op de hoogte intussen, maar toen kwam het inderdaad gewoon over als Google die gewoon niet wou dat er een degelijke Youtube app op WP/WM kwam. Vooral qua zaken eisen die ze op dat moment zelf nog niet konden waarmaken. Ik denk dat het nu zelfs gewoon een link naar de site is, ik gebruik de app zelf niet.
Dat is een verkeerde voorstelling van feiten. MS heeft Google gevraagd om een Youtube app. Google gaf niet thuis (en dat is hun goed recht). Vervolgens doet Microsoft het zelf. De blokkade komt omdat de app blijkbaar niet voldoet aan de verwachting van Google. In eerste instantie terecht, want het toonde geen advertenties (omdat MS geen toegang had tot de advertentie API, dat dan weer wel).

Het ligt toch niet in de lijn der verwachting dat je contact opneemt met een partij die blijkbaar zelf niet is geïnteresseerd in het ontwikkelen van een app, of wat jij hebt gemaakt wel goed is? Natuurlijk niet, het staat iedereen vrij een Youtube app te implementeren. En het staat Google vrij dat te blokkeren om bepaalde redenen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 28 september 2016 10:36]

Ah kijk, dat wist ik dus niet en kon ik ook niet uit bovenstaande artikelen halen. Dit veranderd het inderdaad wel, daarbij als WM10 meer dan 40% marktaandeel krijgt zal Google (en andere) uiteindelijk met een app komen
Het begon naar mijn idee rond de tijd dat Google Exchange ActiveSync niet meer ondersteunde.
Ik heb een lange tijd enorm genoten van een HD2 met een costum ROM (Energie) van XDA. EN GMail.
Na het stoppen met Google Reader en de Exchange ActiveSync ondersteuning weg heb ik mijn rug gekeerd naar Google, Alphabet.
Naar mijn idee zijn ze de weg kwijt en erg wanhopig.., nou weer met de Allo chat app.. wat zijn ze aan het doen?

Edit: even 'geduckduckgoed';
http://hiverhq.com/blog/t...nd-what-it-means-for-you/
Een aardige uit een zetting. Ik gebruikte toen zelf nog Windows Mobile 6.5 OS.
Dat was een werkpaard naar mijn idee, USB host, USB toetsenbord en muis emulater.. de meest mogelijke rare fratsen met bluetooth.. verbinding delen via elke data verbinding (incl. USB).. Ik heb er van genoten :-)

[Reactie gewijzigd door Peran op 28 september 2016 12:09]

Het begon naar mijn idee rond de tijd dat Google Exchange ActiveSync niet meer ondersteunde. *knip* Na het stoppen met Google Reader en de Exchange ActiveSync ondersteuning weg heb ik mijn rug gekeerd naar Google, Alphabet.
Je kunt Google niet verplichten om de ondersteuning voor ActiveSync te continueren. Google moest namelijk een standaard fee per gebruiker betalen, ook al maakte die gebruiker gebruik van het gratis Gmail.

Dat kost ze dus letterlijk miljoenen per jaar, omdat jij en vele anderen ooit gekozen hebben voor een softwareleverancier die liever geen open standaarden heeft. Ik ben een voorstander van een open standaarden en ik mag aannemen dat jij dat ook bent. Dat zorgt namelijk voor échte innovatie en lagere kosten voor eindgebruikers en derden. Daar zijn we toch allemaal bij gebaat?
Naar mijn idee zijn ze de weg kwijt en erg wanhopig.., nou weer met de Allo chat app.. wat zijn ze aan het doen?
Op het gebied van Social Media / Google Plus is Google zelf gewoon echt ruk. Voor de rest zijn alle stappen die zetten prima verklaarbaar en kan ik niet zeggen dat ze de weg kwijt zijn.
De reden waarom de laatste app geblokkeerd werd is omdat Google alleen nog maar html5 wilde zien en geen native app. Wat gewoon een dubbele standaard is omdat de Youtube apps op Android en iOS ook gewoon native zijn. Dit was dus puur om MS een hak te zetten.

Dit was overigens niet de eerste keer dat Google met een lulsmoes kwam in het kader van "open standaarden". Zo zette ze eerder ook al exchange activesync stop voor gmail, contacten en agenda, om zogenaamd open standaarden als imap, CalDAV en CardDAV te promoten. Ware het niet dat ze een paar maanden later ook die laatste twee stop wilde zetten ten faveure van hun eigen proprietaire web API. Dat hebben ze uiteindelijk niet gedaan na enorm veel protest uit de community, maar het geeft wel aan hoe ze er eigenlijk over denken.

.edit: bronvermelding.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 28 september 2016 10:33]

Je bedoelt zoals Google alle nieuwsberichten van alle nieuwswebsite indexeert en op Google News laat zien?
Of tubecast. Een app waarvan veel mensen zeggen dat hij beter is dan de originele YouTube app op Android. Met liveview en chromecast ondersteunig. :)
Hij ondersteunt niet alleen die beperkte chromecast, maar ook de algemene standaard miracast. Je kan dus prima projecteren op je smart tv zonder die chromecast.
zeer goede app, gebruik het zelf ook. Maar ik had het over de inzet van microsoft zelf.
In ieder geval zijn er heel nice 3th party apps voor google software.
Waarom zou Microsoft in hemelsnaam een YouTube app etc. moeten maken? Laat Google dat zelf doen....voor de Xbox One kunnen ze het overigens wel....
Is de Youtube app op Xbox van Google? Ik dacht dat deze ook geschreven was door Microsoft.
Waarom moet Microsoft een Facebook app maken? Dat hebben ze ook lang gedaan voor Windows Phone voor er een officiële kwam. Developers laten het platform nog redelijk vaak links liggen, dus het was best wel fijn dat Microsoft met dergelijke initiatieven kwam :) al dan niet met succes. Om diezelfde reden werken ze ook samen met bedrijven om apps naar het platform te brengen.
Er zijn tal van prima YouTube apps voor Windows Mobile... ik begrijp dit gezeur dus totaal niet.
Ja en het leuke is dat Google er recent zelf mee kwam alsof het nieuw is.
Waarom zou nu.nl een app moeten updaten (/ maken)? De site is toch genoeg?
The app gap is real, helaas. Echter is dit in de praktijk lang niet meer zo'n issue als mensen geloven en nagenoeg alle techsites beweren. Verreweg de meeste apps (m.u.v. de games) hebben bestaansrecht omdat Apple ooit geen Flash op iOS wilde ondersteunen (naar mijn mening ook een goede keuze). In die tijd was "web 2.0" het buzzword en draaide, vanwege de interactiviteit bijna iedere site op Flash. HTML5 stond nog niet eens in de kinderschoenen.

Tegenwoordig gaan steeds meer en meer websites over naar een responsive design en is de webbrowser prima in staat om de meeste apps te vervangen, op enkele IM-apps als WhatsApp na. Ik zie de noodzaak om het aantal apps in de stores te vermelden dan ook niet, een gigantisch deel is gewoon overbodig geworden. Ikzelf mis in ieder geval eigenlijk alleen Snapchat, maar ieder keer als ik de Android tablet erbij pak heb ik de neiging om dat ding tegen de muur te smijten, simpelweg door de traagheid en slechte (natuurlijk enkel mijn mening) UI van Android. Ik zie uiteindelijk veel liever dat de techmedia vermeld welke populaire apps er wel en niet zijn in alle stores. Dit is al een mooi begin om het imago van Windows 10 op te krikken.
Microsoft heeft genoeg geld op de plank liggen om ontwikkelaars daarin te ondersteunen (zoals Google/Apple op het begin deden en soms nog)
Het is niet alsof ze het niet proberen. Snapchat is een goed voorbeeld. Microsoft heeft Snapchat min of meer aangeboden om alle ontwikkelkosten voor een app op Windows Phone/Mobile te betalen, maar de developper heeft gewoon een hekel aan Microsoft en begint er niet aan. Wellicht karma uit de jaren '90/'00 wat Microsoft nu ingehaald heeft. Een ander bekend voorbeeld in natuurlijk "Don't be Evil" Google, wat dezelfde vuile businesspraktijken tegen Microsoft gebruikt als MS zelf deed in de jaren '90/'00 door actief hun services kreupel te houden zodra ze detecteren dat je een mobiele Internet Explorer gebruikt.
Een ander bekend voorbeeld in natuurlijk "Don't be Evil" Google, wat dezelfde vuile businesspraktijken tegen Microsoft gebruikt als MS zelf deed in de jaren '90/'00 door actief hun services kreupel te houden zodra ze detecteren dat je een mobiele Internet Explorer gebruikt.
Over kreupel gesproken... Heb je gezien hoe kreupel Edge / IE zijn?
https://html5test.com/results/desktop.html
Maar om dat als reden te gebruiken om Microsoft zo actief te blokkeren? Google is hier gewoon onethisch bezig om een potentiële concurrent klein te houden. Zeg wat je wilt over MS in het verleden, de laatste jaren onder Ballmer en zeker nu onder Nadella is de koers compleet anders.

Maar we gaan nu off-topic door over voorbeelden te discussiëren i.p.v. de stellingen te behandelen. Ik zeg dat Google haar diensten expres kreupel houdt op mobiele IE/Edge browsers, terwijl dat niet nodig is. Haal dat eens onderuit. IE/Edge zijn misschien niet de beste browsers, maar als ik naar de mobile scores kijk, waar dit hele topic dus over gaat, is de score niet slecht ofzo. Het kan beter, maar Google weigert het goed te laten draaien, simpelweg om Microsoft dwars te zitten, niet omdat de browser het niet aankan.

@mind123
Met de mobiele IE onder WP8.1 (dus niet eens Edge) kan ik bijna iedere website zonder problemen bezoeken, ondanks dat het zogenaamd aantoonbaar ruk is. Een enkele website heeft wat banner- of renderproblemen maar alles van Google spant toch echt de kroon en het is gewoon niet nodig.
En je linkje van searchenigineland... Ja, jammer dat het zo gaat en ontzettend kinderachtig van Microsoft, maar dat maakt de werkwijze van Google niet opeens wel ethisch verantwoord ofzo. Ondertussen heb ik wel de MS Office suite prima werkend op Android, inclusief OneDrive. Andersom kun je Google-docs op Windows Mobile gewoon vergeten, of je bent van een derde partij afhankelijk. Niet omdat het platform het niet aankan ofzo, maar gewoon omdat Google dat zo wil. Dit is het recht van Google natuurlijk, maar precies hierom laat ik mij niet Android in chanteren. Dan maar geen Google-services op de Lumia, MS biedt toch betere alternatieven en ook meteen op alle platformen.

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 28 september 2016 17:17]

Maar om dat als reden te gebruiken om Microsoft zo actief te blokkeren?
De IE browser was en is gewoon aantoonbaar ruk. Edge doet het weliswaar beter, maar is dus nog steeds niet perfect. Pas als Edge beter scoort dan Chrome of Firefox en Youtube het bijvoorbeeld nog steeds niet doet, dan kun je mij ervan overtuigen dat Google ze opzettelijk de pas afsnijdt.

En stel nou dát er wel geblokkeerd wordt... So what?! Als iemand een ongure kop heeft, dan komt hij bij mij ook het pand niet in. Niet de juiste dresscode op de golfbaan? Wegwezen. Adblocker op Tweakers.net: byebye.
Google is hier gewoon onethisch bezig om een potentiële concurrent klein te houden. Zeg wat je wilt over MS in het verleden, de laatste jaren onder Ballmer en zeker nu onder Nadella is de koers compleet anders.
Uhuh... http://searchengineland.c...-to-other-browsers-248381

[Reactie gewijzigd door dakathefox op 28 september 2016 16:26]

Web 2.0 was vooral AJAX en animaties met JavaScript. Flash had daar weinig tot niks mee te maken.
Waarschijnlijk heb ik dat inderdaad verkeerd, maar het neemt niet weg dat erg veel websites op iOS onbruikbaar waren vanwege het gebrek aan Flash-support. Dit leidde tot het bekende "There's an app for that!"
Mijn dochter gebruikt specter in plaats van snapchat. Komt een aardig eind, al weet ik niet of die nog in de store staat. Naast google doet ook snapchat er alles aan om windows mobile uit de markt te krijgen.
Het was Windows Phone, het is nu Windows Mobile. Ik vind het zelf ook vervelend, waarom kon het gewoon niet WP blijven..
Omdat mobile apparaten verder gaan dan alleen telefoons. Dit is een veiligere naam voor de toekomst, waarbij er meer en meer draagbare apparaten zullen komen die behoefte hebben aan een OS.
Dat het nu daadwerkelijk Windows 10 is (OneCore) en ze er Mobile achter geplakt hebben omdat W10M duidelijker is dan W10P lijkt me eerder het geval.. W10P.. is dat dan Phone of Professional of??
KPN heeft juist een hele mooie app voor Windows Mobile.
Zie: https://www.microsoft.com/nl-nl/store/p/mijnkpn/9wzdncrdrh01
Oeh vintage WP7 look, ik dig dat wel
Ja app is frima binnen de functionaliteit die wordt ondersteunt.
Helaas geen MB's delen en geen inzicht in verbruik buitenland.
Anoniem: 816491
@Nogne28 september 2016 11:49
'Dit heeft mij besloten' >> Dit heeft mij doen besluiten :)
Waarom zou nu.nl een app moeten updaten (/ maken)? De site is toch genoeg?
Notificaties
Tja, dan is het misschien niets voor jou. Ik heb 2,5 jaar een 920 gehad, en ik ben nog nooit zo enthousiast geweest over een smartphone.
En kpn overtuigen om te ontwikkelen voor windows mobile is denk ik makkelijker. Youtube is van google. Zij gooien hun eigen ruiten in als youtube te goed werkt op windows mobile.
Dat merkte je in het begin ook sterk. Je had een goede, werkende app van microsoft, google wilde niets maken. Google bracht een update uit, en de microsoft app deed het een tijdje niet meer. Microsoft werkte de app bij, en google kwam snel weer met een verandering, waardoor de app niet meer werkte. Het voelde voor mij als gebruiker van windows phone aan als doelbewuste sabbotage van google, hoewel je dit soort verhalen natuurlijk snel krijgt zonder de info van binnenuit. Maar zo voelde het wel.
Ik ben het met je eens dat de apps en beschikbaarheid van apps beter moeten worden. Ik denk dat het voor microsoft volhouden wordt, en dat er langzaam steeds meer apps zullen komen. Diverse bedrijven moeten toch een keer beseffen dat ze, weliswaar voor een kleine doelgroep, een gigantisch voordeel oven hun concurrenten hebben met windows mobile ondersteuning. Bijv: Ik wilde een NAS kopen, en had al een paar maanden een modelletje van zyxel op het oog. Nu staat er een synology nas bij mij thuis. Reden? Windows mobile ondersteuning. En met zo'n tevredenheid, dat een volgende nas waarschijnlijk weer van synology zal zijn. Met mij zullen er meer windows mobile gebruikers zijn die soortgelijke voorbeelden kunnen noemen.
Het is toch helemaal niet rendabel om zoveel te investeren in een platform met zo'n klein aandeel? Er zijn wel multi-platform ontwikkeltools, maar zelfs dan kost het je tientallen, zo niet honderden, manuren om een fatsoenlijke App neer te zetten voor een specifiek platform.

Veel bedrijven willen die kosten helemaal niet maken, al helemaal niet als ze het in het verleden wel gedaan hebben en er maar 3 mensen de App hebben gedownload.
Klein platform? Er zijn inmiddels 400 miljoen active apparaten met Windows 10.
Dat is op desktops/laptops. Smartphone marktaandeel van Windows is inmiddels wellicht onder de 0,5% gedoken...
Dat is nu juist ook het mooie....die Windows 10 Apps draaien dus op AL die 400 miljoen Devices...variërend van smartphones, tablets, pc's, Surface Hubs, Hololenses en XBOX Ones. Tja...hoezo geen grote doelgroep voor je App.....
Het kan aan mij liggen, maar ik gebruik geen enkele Windows 10 App. Het eerste wat ik doe na een installatie is al die "Apps" eraf gooien. Ik kom ook nooit in de Store, ik heb vaker gekeken maar kwam alleen maar troep tegen. Nu zullen de meeste mensen niet zover gaan, maar ik ken eigenlijk niemand die Apps download uit de Store.

Ik heb helaas geen nummers van echte downloads. Ik weet alleen dat de App die we ooit in de Store hebben gezet geen enkele keer was gedownload, tegenover tientallen downloads voor Android en iOS. Ook geen schokkende cijfers. Toen is bij ons besloten om het hele Windows platform te laten vallen, vooral omdat het aandeel van Windows Mobile op dat moment afnam.

Maar wellicht dat er voor dit soort Apps de komende tijd inderdaad meer draagvlak komt. Ik vraag me wel af of je als bedrijf niet beter tijd kan steken in een goede responsive website die op elk platform werkt.
We hebben het hier dus over een kleine app die zelfs op ios en android maar tientallen downloads kent.....dat is niet te vergelijken met appstore als Facebook, Instagram en WhatsApp dus....slecht voorbeeld. En waarom verwijder jij alle apps op Windows 10...?
Hier hetzelfde.

Waarom 1. Ik gebruik ze niet, nooit gedaan en ook geen behoefte aan.
2. Ik vind ze er vaak niet uitzien. Ten opzichte van de website.
3. Dat hele Windows 10 vakjes ui is totaal niet m'n ding.

Dus dat alles is wat er het eerste afgaat als ik Windows installeer.

En natuurlijk is er een groep Die dit wel gebruikt maar ik betwijfel of deze substantieel groot is om voor bedrijven daar geld in te stoppen en dat het ook voor de mobiel werkt.

Voor osx heb je ook apps maar ook daar werk ik er totaal niet mee. Dus dit was niet ff Windows bashen.
Ja maar ik ken dus echt niemand die Windows Apps gebruikt via de Windows Store; de meeste kennen het bestaan er niet eens van.

Leuk dat het op elk Windows 10 apparaat werkt maar de effectieve doelgroep voor dit soort apps is toch meestal alleen de smartphone gebruikers, plus een uitzondering die het op een laptop/PC gebruikt.

[Reactie gewijzigd door !mark op 28 september 2016 14:01]

Toch is een App store goed bekend bij gebruikers. Ik denk dan ook eerder dat men er geen behoefte aan heeft.

Daarnaast doet men tegenwoordig veel meer op de mobiel dan op een pc. De pc gebruiken de meeste mensen voor specifieke dingen als gamen, it of ontwerp als voorbeelden. Ik ga niet ff Facebook of zo iets doen op de pc, dat kan veel makkelijker op de mobiel.

Windows zou dus op betere apps moeten spelen en investeren. Gooi daar je geld in, dat zou ik doen.

Met een goede appstore komen de gebruikers vanzelf. Hun hardware en os mobiel is best goed.
Ik ken er wel een paar...neemt niet weg dat het best beter gepromoot mag worden. Gelukkig verschijnen er ook steeds meer Win32 APPS in de Store...
Welke app draait èn op een W10 smartphone én op een desktop? Het zijn gewoon verschillende applicaties, als ze al bestaan. Je kan nu eenmaal geen x86 applicatie op een ARM platform draaien. Het is niet omdat je iets één naam geeft dat het in de praktijk ook hetzelfde is. Voorlopig is het allemaal Microsoft-marketing.
Eh....de echte UWP Apps zijn toch echt dezelfde Apps...gewoon gecompileerd voor de 3 platformen....niet meer en niet minder.

Dat marketing was bij Windows 8 en Windows Phone 8.x het geval...bij 10 zeker niet.....ik heb het over UWP Apps he...dus met minimale vereisten Windows 10. Nu weet ik dat de App van Nu.nl ook een UWP app is....en er ook een win8 versie in de store staat.....ben hier nl. bèta tester voor geweest....

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 28 september 2016 09:23]

Dat is het net, het is niet omdat je een app kunt compileren voor drie platformen dat je een goede app hebt voor die drie platformen. Een desktop app gecompileerd voor een telefoon zal nooit zomaar kunnen concurreren met zijn iOS of Android variant specifiek gemaakt voor een smartphone.
Dus wel. Voorbeelden genoeg. Denk aan een Deezer bijvoorbeeld.
Wellicht kan je beter voornamelijk over Apple zaken praten, want je mist hier de nodige essentiële informatie. De ellende is dat je dan oeverloze discussies gaat krijgen.
Tja, als de blinde niet wil zien... Waarom denk je dat developers niet "willen" volgen en dat smartphone gebruikers niet "willen" volgen?
Tja, als de blinde niet wil zien...
Tja, iets met een splinter en een balk...

UWP apps voor verschillende platforms maken gebruiken van één en dezelfde interface voor alle platforms. Het is een soort responsive app.
Je hoeft een app dus echt maar 1 keer te ontwikkelen.
Ja, ik geloof best dat je maar 1 keer hoeft ontwikkelen "tussen desktop en mobiel". Mijn punt is dat het resultaat qua user experience, op de smartphone of op de desktop, maar povertjes is als je het zo doet. Microsoft is mij ook volledig kwijt geraakt, sinds ik plots "apps" op mijn desktop zag verschijnen sinds Windows8. Microsoft is volledig in de war tussen mobiel en desktop en laat ons eerlijk zijn: op de desktop volgt de klant, want er is geen alternatief, maar op mobiel en met name de smartphone slagen ze er niet in hun verhaal te verkopen aan de gemiddelde gebruiker. Die wil gewoon dezelfde app als op iOS of Androïd, en daar kan UWP niets bij helpen. De gemiddelde developer ontwikkelt dus voor iOS en voor Androïd en dat is al twee keer. Nog een derde keer ontwikkelen "voor UWP" (dus voor Windows 10 Mobile, met nauwelijks nog marktaandeel), is dan hetgeen makkelijkst weggelaten wordt.
Verdiep je er eens in, zou ik zeggen. De app-code is toch echt daadwerkelijk hetzelfde of het nou voor PC of telefoon is. Enige verschil is dat de interface zich aanpast (lees: aanpast. Dus niet totaal anders is) naar verschillende schermgroottes.
De Instagram app voor Windows Phone is anders exact dezelfde app die op iOS draait en volgens mij is hetzelfde met de Facebook app gebeurd de iOS app 1 op 1 gekopieerd naar Windows Phone ziet er goed uit en werkt prima! En het idee achter UWP is juist dat je aanpassingen maakt aan de ui voor elk type device smartphone, tablet of desktop maar de code die is hetzelfde alleen de ui word aangepast specifiek voor elk device
Dat een applicatie er op Windows phone even goed uitziet als op iOS, dat is geen bewijs dat het er even goed zou uitzien als desktop applicatie. Het probleem is dat desktop en mobiel andere applicaties vragen, met een andere UI, en dat is meer dan "meeschalen".
Uberhaupt bekend met de term responsive design?
Zijn toch best veel partijen die zich daar mee bezighouden.
Kijk eens naar de website waar je nu op zit, Tweakers. Mooi responsief. Dezelfde website werkt even goed of je nou op een desktop of telefoon zit. Precies hetzelfde is mogelijk met UWP.
Uiteraard passen goed gebouwde websites zich automatisch aan aan de afmetingen van verschillende devices. Een website voor informatie-consumptie is echter geen app. Als een UWP-app niet meer is dan een responsieve website, kom je er niet tov iOS of Android apps...
En er komen per jaar 80miljoen nieuwe Windows 10 apparaten bij. Met uitgebreide mogelijkheden voor pen en touch en ook desktop.
hij heeft gelijk, werkende windows phone en w10m machines. Heb zelf een 950XL.
Neemt niet weg dat nieuw verkocht minimaal is en dus uiteindelijk de gebruikers groep snel zal krimpen. Geef het 2 jaar zonder goedlopende modellen en het is dood.
Windows 10 Phone heeft OEM nodig om weer aandeel te krijgen en bestaansrecht.
Laat ons eerlijk zijn "er zijn 400 miljoen W10 apparaten" en daarmee proberen aantonen dat Windows belangrijk is op de smartphone, dat is bij de huidige stand van zaken gewoon de Microsoft marketing napraten.
Windows is qua aantallen zeer klein op de mobiele markt, zeker zo. Maar dat neemt niet weg dat ook in deze markt geld te verdienen valt. Mij krijg je niet op een android of IOS machine en blijf dus lekker onderdeel van een kleine markt, voel ik me prima bij.
En na praten doen we allemaal vanaf onze geboorte, onderdeel van het leven.
Maar mij beschuldigen van Microsoft marketing na praten, haha welke marketing?
Met het huidige marktaandeel valt er helaas geen geld aan te verdienen. Dat is ook de reden waarom de apps niet volgen en waarom weinig hardware leveranciers zich nog wagen aan een telefoon met Windows.
Nee, voor de app-bouwers is hier geen geld aan te verdienen. Daarvoor is de user-base veel te klein.

Vergeet niet, het houdt niet op bij het enkel maken van de app. Hoewel dat door de verschillen tussen de UI's van de platformen ook geen sinecure is.

Een app moet echter ook onderhouden en ondersteund worden. Als bijvoorbeeld de Rabobank een WP app uit zou brengen, moet deze ook telkens updates ontvangen en moet er een helpdesk opgetuigd worden waar (die paar) gebruikers naartoe kunnen bellen bij problemen. En dat loont zich eenvoudigweg niet voor WP apps, zelfs niet bij -tig miljoenen gebruikers wereldwijd.

Bijkomend probleem voor WP is dat een groot aantal WP gebruikers (die paar die ik ken hebben het allemaal) een iOS of vaker een Android apparaat er naast hebben om de app-gap op te vangen. Daardoor is er al helemaal geen noodzaak meer voor de app-bouwers om WP te ondersteunen, want een groot deel van de WP gebruikers bereiken ze dus toch wel.
Als bijvoorbeeld de Rabobank een WP app uit zou brengen,
Hoezo "zou"? Die is er al lang. (Een jaar of vier) Net als apps van de andere grote banken, trouwens.
Bijkomend probleem voor WP is dat een groot aantal WP gebruikers (die paar die ik ken hebben het allemaal) een iOS of vaker een Android apparaat er naast hebben om de app-gap op te vangen.
Van de drie collega's die vandaag aan mijn bureaublok zitten, ben ik de enige die nog een alternatief toestel naast zijn (zelf-gekozen!) Windows-toestel gebruikt: een S40.. :P
Ze zeggen dat Microsoft op de mobiel voor hun belangrijk is. Je verdraait de tekst.

En ja, voor een groot deel kan je die grote getallen meetellen, voor UWP apps voor mobiel als tablet, laptop, desktop enz. Dan telt dat grote aantal aantal actieve W10 tablet, laptop desktop gebruikers wel degelijk mee in de te maken/gedane investering.
Het heet Windows 10 Mobile en niet Windows 10 Phone. Maakt verder niet uit maar Microsoft heeft geen OEM's nodig want van de verkochte W10M telefoons was 99% van Microsoft zelf. En dan heeft het als OEM geen zin een telefoon voor W10M te maken. Waarom HP nu met een telefoon komt - die gericht is op de zakelijke markt - is mij een raadsel.

O, en de Lumia lijn is gestopt, de 650 was de laatste Lumia. Tis maar een naam ..... Lumia.

[Reactie gewijzigd door GerCor op 28 september 2016 11:00]

verkopen = toekomstige gebruikers
minder verkopen = minder toekomstige gebruikers
Sorry, maar het marktaandeel is wereldwijd onder de 0,7% gezakt, en dan heb ik het over cijfers die dateren van juni 2016...

UWP is een mooi verhaaltje, maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig als het lijkt omdat een applicatie voor een telefoon nu éénmaal iets anders is dan een applicatie voor een desktop. UWP is uiteindelijk ook geen duidelijk concept, omdat het andere dingen suggereert dan wat uiteindelijk mogelijk is.
UWP is een mooi verhaaltje, maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig als het lijkt omdat een applicatie voor een telefoon nu éénmaal iets anders is dan een applicatie voor een desktop.
In welk opzicht verschillen die twee van elkaar volgens jou dan?
UWP is uiteindelijk ook geen duidelijk concept, omdat het andere dingen suggereert dan wat uiteindelijk mogelijk is.
Welke dingen suggereert het dan die niet mogelijk zijn?
Ik kan perfect een UWP app bouwen die één interface gebruikt en zich aanpast zonder daar een andere versie van de applicatie te hoeven bouwen.
Als je denkt dat een smartphone applicatie en een desktop applicatie alleen maar héél oppervlakkig van elkaar moeten verschillen qua UI heb je gelijk natuurlijk.

Het gaat niet over wat technisch mogelijk is. Het gaat over welk resultaat je krijgt qua user experience.
Het gaat niet over wat technisch mogelijk is. Het gaat over welk resultaat je krijgt qua user experience.
En zelfs dat valt allemaal in één applicatie af te vangen mocht dat nodig zijn, maar je zult je als ontwikkelaar altijd moeten afvragen of het zin heeft om een app te ontwikkelen voor alle platforms.
Een app waarmee je o.a. een foto kunt maken zul je niet gauw publiceren voor de xbox of desktop, maar die functionaliteit kun je eenvoudig weglaten voor die platforms waar het niet nuttig is zonder een hele aparte versie van te app te hoeven bouwen.
Van de Spotify app zou perfect een UWP variant gemaakt kunnen worden die zowel op mobiel, xbox als desktop zou kunnen draaien en gebruikt kunnen worden. Voor de gebruiker maakt het niet uit.
In 2014 haalde Android al 1,5 miljoen activaties........ per dag. Dus ja, Windows Phone is een zeer klein platform. Volgens Gartner ligt het marktaandeel rond de 0,7%.
ik snap de weg van de grote getallen wel, maar ook een aantal 100.000en gebruikers is niet om te negeren voor banken en app bouwers en daar wordt heel makkelijk overheen gestapt. Het blijven gebruikers van je service en die kan je niet verplichten richting IOS of Android.
Met een marktaandeel van 0,7% hebben van elke miljoen klanten die je hebt, er dus 7.000 een Windows Phone.

Dus zelfs een Rabo of ING hebben maar 30 a 40 duizend Windows klanten. Die mensen betalen 3 euro per maand voor hun betaalpakket. Stel dat 1 euro daarvan verstookt mag worden aan de mobile app (hoge schatting) dan heb je dus 400.000 beschikbaar per jaar om de app te bouwen, uit te breiden en onderhoud te plegen. Dat kan gewoon niet uit.

En dan zijn dit nog grote bedrijven. Voor kleinere bedrijven wordt het financiële plaatje nog ongunstiger.
Ben zelf geen software ontwikkelaar, maar stel 400.000 per jaar, dat is toch aardig wat man jaren software schrijven per jaar. Het blijven klanten die je bedient en service verleend.
De gemiddelde scheten app kost geen drol natuurlijk, maar een banken-app is toch wel even andere koek hoor. Biometrische beveiliging, contactloos betalen... ik wens je veel succes om dat voor een paar ton per jaar te bouwen, te onderhouden en te supporten.

Komt bij dat veel WP gebruikers een iOS/Android device als backup hebben om de app-gap op te vangen. Er is voor de banken geen enkele noodzaak om WP te ondersteunen.
Onderhoud valt wel mee, lijkt me; zolang er geen bug reports binnen komen en je geen nieuwe features toevoegt is die post €0.

Meeste kosten zullen uiteindelijk opgaan aan support, want ook de initiële ontwikkeling van de app is op een gegeven moment afgelopen.
Voor dat bedrag heb je toch zo'n 500 mandagen... als je daar geen app mee kan bouwen ?
Volgens mij hebben Rabo en ING veel meer Windows gebruikers. Kijk alleen eens naar de desktops. Met een UWP app bedien je dan niet alleen de mobiele klanten maar ook een enorme hoeveelheid PC gebruikers. Persoonlijk doe ik liever mijn bankzaken vanachter de PC dan vanaf zo'n pietluttig schermpje.

Natuurlijk kun je het via de website doen maar dan moet je eerst inloggen, naar overschriivingen gaan en vervolgens weer een Tancode laten opsturen of opzoeken. Allemaal gedoe in vergelijking met de simpele invoer van één code via de app.

En tja, wat kost zo'n app nu helemaal voor een bank die jaarlijks miljarden winst maakt? Ze kunnen er weer een flink aantal klanten mee pleasen en dat is ook wat waard.
Goed argument UWP, abnamro heeft een prima app, eigenlijk alle nl banken wel, inloggen doe je voornamelijk met een browser. Zal vanavond continuum testen met bank app. ☺
Je ziet het verkeerd, er worden 80 miljoen nieuwe Windows 10 apparaten verkocht, de helft daarvan kan gebruikt worden als tablet. Jou investering voor een app is dus helemaal niet gebaseerd op een kleine doelgroep. De UWP apps werken zo goed dat je op de desktop niet merkt dat je een app gebruikt die net zo makkelijk op een klein scherm kan worden gebruikt.

In de toekomst zou het juist achterlijk zijn dat je als bedrijf nog steeds apart voor mobile, tablet, iot apparat en desktop moet investeren en het op net zoveel verschillende platformen moet onderhouden.
100.000en WP gebruikers gaat je ook niet halen in Nederland als bank...
Als ze er niet in investeren dan zal het ook nooit groter worden.

Zo optimistisch als ik ben, blijf ik hopen dat ooit op een dag het beste platform het aandeel krijgt dat zij verdient.

Ik heb sinds ik een paar jaar geleden mijn 1e windows phone kocht (1520, nu 950xl, daarvoor android) nog geen dag spijt gehad. Het werkt heerlijk.
Voor mijn werk (ontwikkelaar) kom ik regelmatig nog in aanraking met Android en iOS maar daarbuiten liever niet.
Die ene keer dat ik eens door een Karwei loop, de app vermeld zie en ontdek hem niet te kunnen gebruiken veranderd daar weinig aan.
Alle belangrijke apps zijn er.
Als ze er niet in investeren dan zal het ook nooit groter worden.
Waarom zouden bedrijven als KPN/Nu.nl/Nos moeten inversteren in Microsofts telefoon?
Alle belangrijke apps zijn er.
Oh, wil je zulke statements voortaan even bovenin je reactie zetten? Dan had ik meteen kunnen stoppen met lezen.
Zo optimistisch als ik ben, blijf ik hopen dat ooit op een dag het beste platform het aandeel krijgt dat zij verdient.
Wie bepaalt hier wat het beste is? Er zijn genoeg voorbeelden te benoemen waar niet het 'beste' platform het grootste aandeel krijgt.
prima, beste naar mijn mening
en dat het beste niet persé het grootste aandeel krijgt kan ik me dus ook totaal in vinden. Ik blijf wel hoopvol.
Windows Phone, is alles behalve het beste platform...
Die ene keer dat ik eens door een Karwei loop, de app vermeld zie en ontdek hem niet te kunnen gebruiken veranderd daar weinig aan.
Alle belangrijke apps zijn er.
Je zal wel niet veel apps gebruiken dan. Familie van me heeft er een, via het werk, is toch een zeer beperkt platform hoor.
Email, Whatsapp, Telegram, Facebook, FB Messenger, Hangouts, Skype, Edge, Twitter, Agenda, Groove, Maps, Netflix, Flitsnav, Runtastic, Lastpass, Steam, Shazam, Chirp, Phonegap, Speedtest, ING, OneDrive, RDP, TeamViewer, OneNote, MijnBestellingen, SmartGlass, Office apps en dan nog wat spelletjes

Ik acht mezelf geen grootgebruiker maar vond het toch nog een aardig lijstje.
Klopt helemaal maar het is nog geen 10 procent van wat andere appstore's hebben. Filter daar nog de niet goed werkende en nooit upgedate apps bij en je duikt ver onder de 10 procent.
Mee eens, maar als Microsoft het zelf nou eens als eerste serieus zou nemen, dan zou dat een slok op een borrel schelen. Ik ben zelf fan van Windows Mobile, maar het beleid van Microsoft is om te huilen. Ja, ze ondersteunen hun apparaten goed, dat moet ik ze nageven, maar een duidelijke lijn is ver te zoeken. Zo hadden ze een hele serie met modellen, varierend van de Lumia 4-serie tot de 9-serie, maar vallen er nu steeds modellen tussenuit. Ik wacht met smart op een goede vervanger voor mijn 735
Het probleem was dat je 6 reeksen had met veel te kleine tussenstappen en veel te kleine prijsverschillen. Dit maakt kiezen voor de consument ook weer moeilijker. Bijkomend ziet MS liever dat third party bedrijven weer met telefoons komen om concurentie en innovatie aan te wakkeren dan dat zij de enige zijn die Windows telefoons bouwen.

Je 735 zou je kunnen vervangen met een 650. Ja het nummer is iets lager, maar dat zal je in dageiljks gebruik zeker niet merken.
Heb zelf mijn 735 vervangen door een 650. Dat heeft een maand geduurd, toen ben ik weer gillend teruggegaan naar de 735. Die 650 voelde echt als een downgrade. Scherm was stuk minder mooi en helder, filmen ging van 1080p naar max. 720p, noem maar op.
De 650 heb ik overwogen omdat deze qua specs in de buurt komt en een Amoled scherm heeft (wil niet meer zonder) maar op papier lijkt het al een downgrade en volgens Miuccia is dat dus ook zo. Gelukkig doet mijn 735 het nog*

* P_Tingen doet afkloppen
Deels mee eens. IK had altijd een 820, ik had liever nu een lumia 850 gehad, maar die bestaat niet. Dus nu toch maar voro de 950 gekozen. Qua besturingsysteem tipt er naar mijn mening helemaal niets aan Windows Phone.

Ik ben daarom wel blij om te horen dat ze door gaan, want ik zie het echt niet zitten om met het brakke android te werken of het overdreven gereguleerde Iphone (ja ik generaliseer)..

Windows phone voldoet wat dat betreft fantastisch.
Mijn eigen ervaringen met Android zijn ook niet bijster goed. Maar ook niet bijster actueel als ik eerlijk ben.

Mijn dochters lopen rond met respectievelijk een Motorola E 2015 en een Motorola G4+ en ik moet zeggen dat die het prima doen. Android is wel flink verbeterd in de laatste jaren.
idd Microsoft neemt zelf Android en ios serieuzer dan WinMo.
De Rabobank app doet het hier anders prima.
Ik ben het met je eens dat hij het prima doet.
Veel van de extra/nieuwe functionaliteiten ontbreekt echter.
Voor een deel vind ik dat juist wel prettig, want ik ben geen fan van de 'webapp' versie die de Rabobank nu voor bijvoorbeeld heeft voor Android.
De Rabobank heeft meer dan een jaar geleden toen ze de nieuwe Android versie uitbrachten overigens al 'belooft' dat later de Windows app vernieuwd zou worden, maar ze blijven daarin tot op heden nog in gebreke.
Dat klopt, maar verwacht niet dat die er nog komt. Zie reactie rabo:

"In 2015 is in eerste instantie aangegeven dat we bezig waren met de vernieuwde app en dat deze waarschijnlijk beschikbaar komt voor Windows Phone.
Omdat we sinds de introductie van de vernieuwde app technische problemen hadden is daar alle tijd en energie in gestoken om dat eerst op te lossen.
Dit heeft er o.a. voor gezorgd dat we nog geen nieuwe ontwikkelingen hebben kunnen doorvoeren op de Windows Phone. Communicatie op de website is hier ook op aangepast.
 
Verwachting is dat dit de eerst komende tijd ook niet gaat gebeuren. Zoals we op onze website aangeven, we zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken dus daarmee geven we aan dat de ‘’deur niet dicht is’’ maar dat het op dit moment ook geen prio heeft. Helaas kan ik op dit moment ook niet met zekerheid aangeven of de vernieuwde app beschikbaar komt voor Windows Phone.
 
Klanten met een Windows Phone kunnen gebruik maken van de oude app, dus mobielbankieren op een Windows Phone kan wel. Ik begrijp echter ook de wens van de klant om feedback te kunnen geven. Klant kan eventueel contact opnemen met de helpdesk internetbankieren 0900-0905 om de wens door te geven.
 
Ik ga dit signaal van de klant echter wel doorgeven, met name omdat we nu helemaal niets kunnen doen voor de Windows Phone gebruikers. "
Hij werkt, maar als je de android app vergelijk met de Windows phone app zie je wel duidelijk waar ze werk van gemaakt hebben, en welke ze totaal niet onderhouden en serieus nemen.
Zolang het marktaandeel onder de 10% blijft, zal er niet veel veranderen.
En het markt aandeel groeit pas wanneer er ook meer apps aanwezig zijn. Kip ei probleem dus.
Precies. Flitsmeister werkt wel, maar op hun website staat dat ze Windows hebben achtergelaten.
Ik gebruik al jaren WP en vind het heerlijk werken, maar dit soort keuzes (van bijv. flitsmeister) maken het wel moeilijk.
Dat klopt, het werkt, maar zit eigenlijk ook vol met bugs, waar ik zelf bugreports voor heb gemeld.
Als ik de A12 op ga vanuit Arnhem richting Utrecht, dan krijg ik elke ochtend te zien dat er file is op de A12 vanuit Den Haag richting Utrecht. Waarom ook echt? Daarbij, als ik dit weg klik (door op de back knop te drukken), komt het weer direct terug in beeld (met soms een crash), laat staan de responsiveness hiervan (op een Lumia 950 XL).. :(
Zo kan ik er nog een hoop op noemen, terwijl het op iOS veilloos werkt!
Wat ik voornamelijk lees van mensen die het eens geprobeerd hebben. Ze vinden het geweldig werken. Maar apps houdt ze tegen. alleen de app bouwers vinden het wel prachtig nu. En die boeit het echt niet of je nu wm of Android of ios gebruikt.
Microsoft heeft op dit moment nog maar 1% van de mobiele markt in handen. Er is geen droog brood te verdienen aan die handel. als ik Nu.NL, Rabobank, RTL, KPN zou ik er ook geen tijd in stoppen.
Met Xamarin maak je met gemak apps voor 3 platforms. De code is het zelfde, de investering is het zelfde.
Is niet helemaal waar. Er zijn altijd platformspecifieke bugs waar de dus tijd in zal moeten stoppen. Als slechts 1% windows phone gebruikt en van die gebruikers 1 op de 100 jouw app downloaden dan zou ik daar, hoe makkelijk het bouwen ook is, geen tijd in stoppen. De initiële investering is dan wel het zelfde maar wat volgt is kosten voor die paar users.
Volgens mij is er overigens zelfs niet eens (meer) een google maps app van google zelf en die hebben het over een groter marktaandeel.
Los daarvan moet je het niet over alleen mobiel spreken, met 80 miljoen nieuwe windows apparaten die voor meer dan de helft ook als tablet kunnen functioneren is een app zowel voor mobiel maar ook op de desktop te gebruiken.
Maar het gaat hier nou juist om Windows Phone en niet over de overige Windows devices. Microsoft heeft er gewoon een rommel van gemaakt met ARM support. Geen funding aan Google e.d. Voor degelijke apps. De platformen zijn niet volledig samengevoegd/plat dus wat er allemaal uit komt voor w10 komt zo goed als 99% niet uit op Windows Mobile/Phone dus daar is niemand mee geholpen.
Edit: had uwp verkeerd geïnterpreteerd

[Reactie gewijzigd door thijssie83 op 28 september 2016 19:01]

De websites doen het anders prima. Apps zijn zo 2014 ;)
Wat betreft tweakers en funda. ja die werken echt perfect. Rabobank is helemaal geen optie, die heeft niet de handigheid die de app wel heeft (die trouwens wel goed doet, maar gewoon sterk verouderd)

Verder zijn er nu ook veel zaken waar je niet aan mee kan doen, omdat er geen app voor is, of reclame acties (niet zozeer dat ik het mis), maar eigenlijk is dat iets van consumentdiscriminatie geloof ik, en volgens mij mocht dat nog steeds niet..

maar dat terzijde.
Microsoft zelf is ook een probleem, hun eigen apps hebben soms minder features en worden minder vaak geupdate dan bij Android en iOS.
Dat klopt. Wel komt binnenkort Visio uit voor WP en Android. Dat hij ook gelijk uitkomt voor Windows Phone viel me wel op, misschien zijn ze de focus op dit moment aan het verleggen.
Tja, Windows Phone heeft een marktaandeel van nog geen 1%. Voor bedrijven dus een begrijpelijke keuze om geen Windows Phone app te maken (of vaak bij te werken).

Ik ben het er mee eens dat het kip-ei verhaal is en dat meer concurrentie goed zou zijn (zeker nu Android 85% van de markt in handen heeft) maar blijkbaar is er geen plek voor een derde groot mobile OS.
In een ideale wereld zijn er een stuk of 5 mobile OS'en.
Concurrentie zorgt voor innovatie en goedkopere producten.

Meer keuze is beter voor de consument...
Ideaal voor wie? Je hebt op zich wel gelijk maar concurrentie en keuze heeft niet alleen voordelen.

Stel je voor dat er 4 Windows concurrenten waren, ieder met 20% martkaandeel. Dat betekent voor mensen meerdere OS-en leren. Het betekent voor developers tig keer meer werk en een versplinterde afzetmarkt. Het betekent allerlei compatibility problemen. Het betekent een enorme verspilling van produktiviteit.

Het concurrentie argument gaat op voor veel produkten, maar een besturingsysteem is een beetje een apart geval. Het is niet zo dat ze duur zijn voor een consument.
Als er vijf aanbieders zouden zijn waren er geen apps maar goede schaalbare html 5 websites. Dat gekut met die apps is echt inefficiency ten top.
Ja op één of andere manier "mag" Apple 100% marktaandeel halen, maar vervang Apple voor Microsoft en het hek is van de dam. De consument is heel selectief bevooroordeeld.
Yep. Al waren het maar 3.
Jammer dat de consument het niet ziet. Je ziet hier nota bene een aantal tegen die nr 3 'aantrappen'. Snap het ook niet.
En wat denk je dat Google aan het doen is... ze kijken ook naar de desktop en de cloud hoor.
Microsoft faciliteert meerdere manieren om een app gewoon naar het platform te porten zonder enige moeite, maar ontwikkelaars kiezen er alsnog niet voor dit te doen, terwijl ze er praktisch niets voor hoeven te investeren. 8)7
Voor niks gaat alleen de zon op. Er zijn manier om apps te porten maar dat is echt niet kwestie van op een knop klikken, even koffie gaan drinken en als je terug bent, heb je een Windows app. En het hang ook sterk af van wat voor App je al hebt voor de andere platforms.

Daarnaast moet de app getest worden op het Windows platform op batterij aan devices. Of vertrouw jij blind op de automatische portering en ga je er vanuit dat hij het wel gewoon zal doen?

En uiteindelijk moet de app ook nog gereleased worden in de store.

Al met al dus verre van gratis. En begrijpelijk dat bedrijven die investering niet willen doen. Zelfs als Microsoft de hele boel sponsort met een bonus als je een app maakt voor het Windows platform.
Als een bedrijf een IOS app heeft kan het de Windows bridge converter gebruiken. Dat is daarwerkelijk voor het grootste gedeelte one click and done. https://github.com/Micros...wiki/Quick-Start-Tutorial laat zien hoe makkelijk dit wel niet is
Is het aandeel Microsoft op mobiele telefoons nou echt significant groter dan bijvoorbeeld Linux op de Desktop? Daar zie ik grote partijen ook niet op inspringen, daar komen de meeste programma's ook uit de community. Waarom zouden grote bedrijven dan Microsofts besturingssystemen wel blind ondersteunen?
edit:
Even heel snel gezocht, niet gelezen, slechts de titel dus waarschijnlijk valt er wat te nuanceren aan de stelling dat
Linux een twee keer zo groot marktaandeel op de Desktop heeft als Windows op de mobiele telefoon.
Windows Phone market share sinks below 1 percent
Linux Desktop Marketshare Just Passed 2 Percent

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 28 september 2016 08:37]

Tja, dat MS echt expliciet moet zeggen dat ze het gaan blijven ondersteunen dat zegt wel wat over het gevoel in de markt en waarom niemand er apps voor update.

En ook het uitblijven van info over de toekomst van lumia / surface phone is nou niet echt bemoedigend, waarvoor moet ik nu mijn apps updaten zodat ze het over een jaar nog doen? Is dat win32 of w10m of ...?
Want niemand zit erop te wachten om nu investeringen te doen in updates om dan over een half jaar te horen dat alles overgaat naar win32.
Vervang "windows Phone" eens voor "Linux op de desktop" de userbase is bijna gelijk.

Ongeveer 5% van de wereld heeft windows Phone en ongeveer 5% van de wereld draait met linux op de desktop.

Ik meende dat het omslagpunt om te ontwikkelen voor een bepaald platform om en nabij de 10% licht.
Nu.nl is een paar dagen geleden live gegaan met een UWP app. Ziggo komt er ook aan met de Horizon app, is nu in beta. En de banken? Gewoon aangeven dat je achterloopt met functies bij de helpdesk van die banken.
En dat zijn gelukkig allemaal Windows 10 Apps....dus die draaien straks ook op de desktop en tablet (de Nu.nl app doet dat al btw).
Nu.nl had al een W10 desktop UWP app, ik weet alleen niet of de apps nu gelijk getrokken zijn, maar er zat een aardig verschil in.
nu.nl heeft geen nieuwe app voor windows phone. als ze dus een UWP app hebben, dan is dat één app voor de windows phone als voor de tablet. De tablet variant is nu een andere app (die trouwens prima werkt).. de windows phone app, krijg je te horen dat je moet updaten om het weer te zien of file informatie.. Dus helemaal geweldig is dat nog niet.

Ik ben wel positief over het UWP gebeuren, want dat vergroot marktaandeel en maakt het dus aantrekkelijker. Verder is Microsoft dan ook verder om telefoons/tablets/'laptop's/pc's verder samen te smelten naar one device for all.

Microsoft heeft trouwens de software om relatief eenvoudig een app te maken en die om te turnen naar iphone en android..Maar ja.. uiteindelijk bepaald het volk wat het wil..
Waarom zouden bedrijven geld en tijd moeten investeren in een OS die 0.1% marktaandeel heeft? Dat lijkt mij niet slim omgaan met je resources.
Met een marktaandeel van 1% ofzo zou ik als commercieel bedrijf precies dezelfde keuze maken to be honest.

Het gewoon een kip-ei verhaal aan het worden;
Zolang mensen niet de apps beschikbaar hebben die ze willen hoeven ze geen Windows Phone
Zolang het geen redelijk aandeel in de markt heeft gaat een bedrijf er weinig moeite insteken.

Op zich jammer, Andriod is het qua updates gewoon niet en een IPhone is al meteen 700+ euro
Tja, ik vind dit dus echt onzin. Microsoft heeft meerdere malen laten zien dat ze het hele mobile platform zelf niet serieus genoeg nemen. Je kan niet verwijten dat app ontwikkelaars Windows gewoon overslaan. Hun doelgroep is namelijk op IOS en Android te vinden, en in veel mindere mate op windows mobile. Ik denk dat het juist goed is dat alle grote app ontwikkelaars Microsoft niet echt serieus nemen, zodat hopelijk enkele mensen binnen Microsoft eens goed gaan nadenken hoe ze een innovatief product kunnen maken, maar vooral ook, goed in een community weet te lanceren.
Daar zou eens wat aan moeten gebeuren.
Je kan daar zelf wat aan doen. Neem een Android of iPhone.
Dat gezeur van Apps op W10M is raar. Als je zo'n toestel neemt, dan weet je dat er weing Apps zijn en dat die vaak slecht worden onderhouden.
Ik heb zelf een Lumia 920 en ik vind het altijd nog een fijne telefoon. Bij ons op de zaak is de iPhone het zakelijk toestel terwijl je juist zou verwachten dat het Windows Phone platform meer dan goed met Office 365 en Exchange zou werken. Dat de Windows Phone geflopt is als het gaat om de beschikbaarheid als applicaties als marktplaats.nl of Pokemon doet er even niets toe wanneer het hier zou gaan om een zakelijk toestel. Ik zie even niet onze CEO met een Lumia lopen, dat is toch niet cool?

Microsoft heeft al lang de strijd opgegeven om voor de consumentenmarkt te concurreren met de andere mobiele platforms. Zij zelf gaan zich richten op die zakelijke markt met de komst van de Surface Phone en Continuum heb je immers een complete werkplek op zak. De overige Windows Phone fans kunnen bij de OEMS terecht. Dat is zoals ik volgende artikel interpreteer.

Het trieste vind ik wel dat ze geen duidelijkheid verschaffen met de oudere toestellen waaronder die van mij. Ik heb een tijd met Windows 10 mobile rondgelopen en dan gaan ze niet upgraden. Het marktaandeel van de Windows Phone is gezakt tot 1%, Alleen Blackberry (RIM) verkoopt minder toestellen. bron
Nu.nl heeft anders recentelijk een nieuwe app uitgebracht, welke geschreven is voor W10M :*)
Voor de rest ben ik het helemaal met je eens.
ik heb geen nieuwe NU.nl app hoor, die er nu is, is er al meer dan een jaar. Als je naar verkeersinfo gaat klaagt hij over een verouderde app.. dus daar heb je niets aan.
Bij mij werkt de verkeersinfo wel gewoon.
Dit is een UWP app voor W10M, onder WP8.1 zal die het niet doen.
Hier kun je hem downloaden
Dus.. Ik had een andere nu app, wel van sanoma. Heb die van "jou" geïnstalleerd, ziet er een stuk beter uit. Ik heb W10 trouwens, Lumia 950. Oude app verwijderd. Ook weer opgelost.
Ik ontwerp zelf apps en laat ze in india voor een habbekrats bouwen en die knallen zo honderden apps per jaar op windows mobile eruit. Volgens hen is het wereldwijd ontzettend populair. De link met windows OS is gewoon veel beter. En ik geloof dat ook wel, want de visie van MS gaat veel verder dan wel/niet een headphone jack ofzo. De zakelijke markt is nog lang niet ontgonnen voor echt mobiel
KPN heeft gewoon een paar apps voor W10M hoor... Kan gewoon via de app mijn kpn inzien incl. datagebruik van mijn KPN (voormalig hi) mobiel inzien...
Persoonlijk vindt ik de laatste versie van de Nu.nl app erg prettig werken en deze is 19 september nog bijgewerkt.
Wat betreft apps van RTL en KPN en andere Nederlandse bedrijven heb je gelijk, de markt is gewoon te klein op dit moment om er geld mee te verdienen in Nederland.
Daarom maken ze wel apps voor op windows tablets? die markt is heel groot?

wat betreft de nu.nl app op windows phone.. die is al maanden niet gupdate..
De Nu.nl app op mijn Lumia 640 is toch 19 September 2016 voor het laatst bijgewerkt.
Is toch vrij recent naar mijn bescheiden mening.
Draai wel de Redstone2 insider build, geen idee of dat wat uitmaakt.
Nu.nl weer en verkeer werkt niet meer! geeft aan dat app verouderd is, maar een nieuwe is er niet!
l*l niet man, ik kom van Windows Phone. WP komt dr nooit meer in.
Dit zegt allemaal niets. Kan over een paar maanden weer anders zijn.

Ik voorspel dat ze binnen twee jaar stoppen. Als je minder dan 1% aandeel hebt dan is het gewoon zinloos om door te gaan.

En niemand zit te wachten op een mobieltje die Win32 kan draaien. Los daarvan heeft Intel net besloten niet meer te investeren in processoren voor mobiele telefoons dus dit is gedoemd om te mislukken.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 28 september 2016 09:33]

Intel laat het afweten dus plan A (plan Arm) gebaseerd op uwp strategie gaat gewoon door. Plan B (x86 surface phone) is hiermee voorgoed van de baan.

Hopelijk is ms hierdoor wat meer gefocust en niet aldoor maar 'hopend' dat intel over de brug komt. Is win10 mobile dood? Denk niet dat ms het ooit zal loslaten; ze zijn behoorlijk volhardend en zullen hun kansen afwachten. Ongeacht de kosten, ms kan het zich niet veroorloven mobile computing te laten vallen.

MS is geen Blackberry; de zakken van ms zijn veel, veel dieper en hun corebusiness is oneindig veel stabieler. W10 mob zal wss altijd blijven bestaan terwijl ms pruilend in een hoekje hun kans afwacht..

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 28 september 2016 10:55]

Ach, ik zag in Microsoft presentaties al een deemphasizing van mobieltjes en emphasizing van IoT (internet of things) apparaten.

Maar een UWP phone die Win32 applicaties via emulatie op ARM draait gaat al helemaal niet werken.
Punt is MS moet nu net als alle andere spelers in mobile beginnen op 0; ze kunnen zonder Intel niet terugvallen op win32 legacy apps. Uwp hoort de focus te zijn nu, devs lijken alleen niet snel te willen happen.
Anoniem: 256386
28 september 2016 08:45
Zoals ik toen enthousiast was over windows Phone moet ik het nu nog maar zien. Dit jaar zal wel geen surface Phone komen. Betekent pas over een jaar. Windows Phone was okt 2010 geïntroduceerd en we kunnen wel concluderen dat het mislukt is.
Er wordt blijkbaar veel hoop gevestigd op de mysterieuze Surface Phone, maar bedenk dat hoe goed deze ook is, het totaal niets oplost. WM heeft helemaal geen toestel of hardware probleem, het heeft een eco systeem probleem.
Anoniem: 256386
@Knippr28 september 2016 11:25
De hoop is allang verdwenen. Die puinhoop die ze gemaakt hebben in afgelopen 5 jaar.
Ze verdienen de credits niet meer. Ik zie wel waar ze ooit mee komen.
Exact hetzelfde als wat er met Blackberry is gebeurd. Hardware is goed, OS is intuïtief en vernieuwend, maar de apps, he.
Alleen met een groot verschil dat Microsoft wel veel geld heeft. Microsoft kan mobiel er bij doen. Versterkt door de geringere investering door OneCore.
De dure hobby's van MS zijn met het heengaan van Steve 'idiot' Ballmer afgelopen nadat de grote aandeelhouders hun ongenoegen hebben laten blijken.
Ik ben die "hints" zat.

Laat de MS directeur eens een normale belofte doen dat ze dit product op een goede manier willen ontwikkelen. Er is veel twijfel over hoe serieus MS hun eigen mobiele producten maakt.

En er is met die "hints" niets veranderd.
Door die hints ben ik terug gegaan naar Android, werd het simpelweg zat.
Dit hinten zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven hun support voor WP laten vallen. Puur omdat er veel teveel onzekerheid over het OS heerst, hierdoor vertrekken er steeds meer consumenten.

Wat mij ook irriteerde was dat er bij elke (grote) update wel weer een forse bug of bugs in het OS zaten.
Ik zat elke dag op updates te controleren met d'r hoop dat het opgelost zou worden, maar helaas..
Hierdoor ben ik nu overgegaan naar een iPhone en ik moet zeggen wat een verademing.

Microsoft neemt idd hun eigen mobiele tak niet serieus. Microsoft zelf maakt de apps voor andere platforms uitgebreider en eerder dan voor hun eigen platform.
Dus ja als zelfs micosoft het zelf al niet serieus neemt...
Ik heb een Lumia 735 met W10M. Ik hoop dat ze toch nog ondersteuning blijven bieden voor die oude Lumia's. Momenteel heb ik een probleem met MSN Weather: sinds die app een update heeft gekregen werkt die niet meer, en ik kan die ook niet verwijderen om terug proberen de app te installeren :(

't Wordt wel tijd dat MS stopt met al die geruchten en eens eindelijk uitleggen wat ze van plan zijn met W10M.
Nog een mooie is app's die permanent naar de klo**e geholpen worden door een bug in de store.
Na verwijderen van een app is het onmogelijk om die app te herinstalleren.
jep, hier hetzelfde met rtl-nieuws-app, Je blijft klooien.
Na 2 reparaties van mijn Nokia 930, 1,5 jaar verder en nog geen app die goed werkt.

Met de BTW- actie van MM in Januari2017 ,weer gedwongen terug naar android :( :( :(
Hmm, ik moet het nog zien. Microsoft is mij net te vaak opnieuw begonnen en de oude generatie laten vallen. Hoewel ik een liefhebber ben van Windows 10 mobile OS.
Dus... Windows Mobile 6.x en met Windows Phone 7, wat ruim op voorhand werd aangekondigd. En kunnen we Windows Mobile 6.x echt tellen als "opnieuw begonnen", vroeger was het gewoon de norm dat je systeem op dezelfde versie van een OS bleef draaien, zeker op mobiele toestellen.
Dus... Windows Mobile 6.x en met Windows Phone 7, wat ruim op voorhand werd aangekondigd.
• Windows Mobile 6.x
• Windows Phone 7
• Windows RT
• Windows Phone 8.1 (veel toestellen krijgen geen ondersteunde upgrade naar Windows 10 Mobile, ondanks dat Microsoft dat had beloofd)

Als je een apparaat kocht met Windows Phone 7 of RT, dan kwam je van een koude douche thuis omdat het hele ecosysteem werd verlaten. Hetzelfde met Windows Phone 8.1, enkele toestellen uitgezonderd.

Ik zeg niet dat Android het qua updatebeleid goed doet, maar veel applicaties die vandaag gemaakt worden werken ook op Android toestellen en versies van 3 jaar oud. Die stabiliteit zie ik nog niet bij mobiele versies van Windows. Telefoons hebben een kortere levensduur maar je wilt niet het risico lopen dat als je nu een toestel koopt, dat het binnen een jaar waardeloos is. Zoiets als dit is al gebeurd met WP 7, RT en 8.1.

Daarnaast is er de perceptie van stabiliteit. Iedereen die een Lumia 950 kocht was eigenlijk een betatester voor een besturingssysteem dat gewoon nog niet af was. Dat geeft ook geen vertrouwen.

Windows 10 Mobile werkt voor een select groepje gebruikers. Dat is echter niet de massa. En de massa heb je nodig om een noemenswaardig marktaandeel te verkrijgen (zowel qua applicaties als gebruikers). De grootste fout die Microsoft heeft gemaakt m.b.t. adoptie was het annuleren van het project om Android applicaties te kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 september 2016 09:06]

Zoals ik eerder zei, Windows Phone 7 werd ruim op voorhand aangekondigd dat upgraden naar Windows Phone 8 niet mogelijk zou zijn, zelfs Windows Phone 7.5 moest toen nog uitkomen en ondersteuning voor WP7 is pas eind 2014 stop gezet.

Windows Phone 8.1 is niet "opnieuw beginnen", ja, sommige toestellen hebben geen upgrade gekregen naar Windows 10 Mobile, maar dat waren haast uitsluitend toestellen die met Windows Phone 8 werden geleverd, niet 8.1, toestellen die ook al een kleine 3 jaar oud waren toen Windows 10 Mobile om de hoek kwam (toestellen van eind 2012, begin 2013). De enige grootte die geen upgrade kreeg naar Windows 10 Mobile en met Windows Phone 8.1 kwam is de Lumia 530.

Windows RT was dan weer op geen enkel vlak "opnieuw begonnen", dat is gewoon Windows voor een andere architectuur, die nog steeds tot 2023 wordt ondersteund en voorzien van updates en nog vorig jaar een feature update kreeg.
Wat heeft een klant er aan dat het "aangekondigd" wordt? Het eindresultaat is hetzelfde. Je bent gewoon genaaid.

Een collega van me had het moedige idee destijds WP te proberen. Paar maanden na aankoop dus al geen toekomst meer op dat toestel, en dit nog buiten de ontbrekende basis functionaliteit waar hij over klaagde. Gevolg: nooit meer WP voor hem.

Je zult nu ongetwijfeld de stuiptrekking hebben om Microsoft te verdedigen en deze collega de schuld te geven. Prima, maar zoals gezegd nooit meer WP voor hem. En uiteraard zal hij zijn kringen afraden ooit dit OS aan te raken.

Android en iOS zijn en blijven groot omdat wanneer mensen het eenmaal hebben, hun volgende toestel hetzelfde wordt. Hierdoor kun je ieder jaar een paar honderd miljoen smartphones vervangen/verkopen.
Ik ben het met je eens dat ze te vaak opnieuw begonnen zijn.
Maar je vergeet dat het huidige W10 voor een groot deel gelijk loopt met de desktop versie, even los van de mobile specifieke functionaliteit/apps misschien.
Ik zie ze daarom niet snel meer opnieuw beginnen, waar het met de nieuwe gedachten van Google ook maar de vraag is wat er mogelijk nog kan gaan veranderen.
Ik hoop het ook niet. Ik vind het OS aantrekkelijk, maar loop toch elke keer tegen hetzelfde aan. Te weinig apps die een goed alternatief zijn voor Android/iOs, en te weinig vrijheid als het gaat om sdcards en verkenner mogelijkheden zoals Android dat heeft.

Heb met de 920 nog de Win10 mobile gedraaid, maar was te frustrerend wat ik ermee wilde.
Als ik een jaar terug in de tijd had gemogen, had ik nooit gekozen voor een Lumia. Je werd toen enigszins lekker gemaakt met de port-projecten, maar nul resultaat heeft dat opgeleverd. Jammer, want an sich werkt het. Voor mij zijn de apps echter wel belangrijk (zal wel met de leeftijd te maken hebben). Microsoft moet gewoon een kapitaal investeren in betere en meer apps. Dat zou een boel schelen. En daarnaast moeten ze zich afvragen waar ze nog winst kunnen halen: Zakelijke markt? Zeker, maar daar haal je niet veel groei qua marktaandeel. Het is vooral bij jongeren die totaal niet merk vast zijn, maar die meegaan met hypes. Wat maakt het systeem uniek, enz. En dat is momenteel niks.
In de consumentenmarkt is juist steeds minder te verdienen. De race to the bottom is al nagenoeg bereikt. Het geld zit in de zakelijke markt.
Consumentenmarkt is slechts belangrijk om een stap naar de zakelijke markt te zijn.
Op dit moment zit alleen in laptop/hybride groei. Al het andere is gelijk of maakt een daling door.
Verdienen is wat anders dan marktaandeel. Het marktaandeel in de zakelijke markt is al prima.
Microsoft kan juist nog wel wat verdienen op de consumentenmarkt voor mobiele telefoons (andere producten lijken mij hier niet bepaald relevant), maar dan zullen ze wel met iets unieks moeten komen waar de gemiddelde consument wat aan heeft.
Hopelijk hebben ze geleerd van de fouten in het verleden en lanceren ze niet opnieuw met veel tamtam een vlaggenschip met een brakke OS.

Het is werkelijk waar te zot voor woorden dat gebruikers moesten overstappen naar de fastring, superfastring, de uberfastring om het beste uit hun 950 / 950 XL te halen. Daar koop je gewoon geen telefoon voor. Als het een Hololens is soit, maar dit is gewoon een f*cking telefoon. Hoe moeilijk kan het zijn Microsoft? Jullie bouwen al 16 jaar smartphones!
Ga voor de grap even een weekie met een fast ring toestel rondlopen dan merk je dat het echt niet het beste is.... random reboots en irritante bugs.

Release verliep alles behalve soepel maar de afgelopen maanden draait het gewoon perfect.
Nice dit is goed nieuws! Momenteel erg tevreden met mijn 950XL. Ik hoop dat App gebruik en ontwikkeling voor W10 meer op gang komt op de de andere systemen(xone, desktop tablet etc) omdat we daar voor mobile (meestal) ook profijt van hebben.

Aantal jaren overgestapt naar Windows(daarvoor UIQ en iPhone) en tussendoor Android, maar ben er nog niet klaar voor om terug te stappen(hoewel er wel een aantal i/android devices liggen). Maar als daily driver, mail, foto's, bellen, prefereer ik toch echt mijn 950XL.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee