Sailfish OS wordt 64bit en krijgt ondersteuning voor Android 10-apps

Het mobiele Linux-besturingssysteem Sailfish OS van Jolla wordt 64bit en krijgt ondersteuning voor Android 10-apps op de Sony Xperia 10 II. Dat zijn de hoogtepunten van de nieuwe 4.1.0 Kvarken-release van het OS.

De nieuwe release van Sailfish wordt de eerste versie van het OS dat 64bit draait. Met de update faseert Jolla ook direct het 32bit-systeem uit. Het nieuwe systeem werkt vooralsnog alleen op de Sony Xperia 10 II. Volgens de ontwikkelaars was het lang niet noodzakelijk om over te stappen op 64bit, ook al vroeg de community daar wel om. De overstap maakt Sailfish OS volgens hen nu wel toekomstbestendiger en toegankelijker voor smartphones met meer geheugen, en brengt het ondersteuning voor augmented reality en face ID.

Behalve de overstap naar 64bit brengt de update ondersteuning voor Android 10, waarmee apps voor die OS-versie werken met Sailfish OS. De Aptoide Android-winkel krijgt daarmee ook een update om op Android 10 te draaien.

Daarnaast heeft 'Kvarken', zoals de update heet, een aantal nieuwe features. Zo kunnen offline locatiedatapakketten gekocht worden in de Jolla Store, waardoor locatiebepaling verbeterd wordt, en krijgt het OS een nieuwe geluidsrecorder voor voice memo's en een plug-in voor Open Forti-VPN waardoor verbinding gemaakt kan worden met Fortinet VPNs.

Een paar kleine verbeteringen zijn de komst van een desktopsite-modus, de mogelijkheid om nieuwe zoekmachines voor de browser te installeren en een portretmodus voor de uitgebreide rekenmachine. Daarnaast zijn verschillende bugs aangepakt met het synchroniseren van kalender en contacten en willekeurig rebooten van de Xperia 10. Ook werkt berichtenapp Signal weer.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

28-05-2021 • 09:53

85 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (85)

85
84
35
12
0
41
Wijzig sortering
Dit is wel interessant zeg. Zijn hier mensen die SailfishOS als hun daily driver gebruiken, en hoe bevalt dit? Ik probeer toch langzaam van Google af te stappen en dit lijkt veelbelovend :)
Meh...

Naar mijn zin nog veel te veel stabiliteits-issues, zoals niet meer kunnen bellen vanuit de historie op dual-sim toestellen (zou Kvarken op moeten lossen). Handsfree bellen in de auto middels bluetooth is een drama. Mail- en browser-client zijn imho ook nog altijd niet om over naar huis te schrijven (Android Firefox is hierbij een uitkomst)

Het is twee keer per jaar zoeken naar wat nu de beste Telegram client is...

Ik heb Kvarken nu draaien op een nieuwe Xperia 10 II (met licentie), maar bijvoorbeeld de Aptoide store crasht gelijk na opstarten. Contacten zijn (nog) niet goed overgekomen van de backup van de XA2. Diverse native applicaties kunnen niet geïnstalleerd worden (vermoedelijk omdat daar nog een 64bit versie van gebakken moet worden).

Voorlopig blijft Sailfish wel mijn daily driver, al was het alleen maar omdat iOS en Android me meer tegenstaan.
Ah oké het is nog even behelpen dus. Ik hoop dat m'n Nokia het nog een jaartje volhoudt en dat Sailfish tegen die tijd weer wat volwassener is geworden. Misschien een 2e hands op de kop tikken om te testen, dat is wellicht interessant voor nu :) thanks voor de toelichting!
Voorlopig blijft Sailfish wel mijn daily driver, al was het alleen maar omdat iOS en Android me meer tegenstaan.
Held! Ik word altijd zo blij om te lezen van mensen die kiezen voor hun principes en daardoor een hoop ongemak voor hun kiezen krijgen maar toch gewoon doorzetten.

Ik hoop zelf uiteindelijk ook naar een non Google/apple os over te kunnen stappen. Maar het moet wel (goed) werken.
Ik. En meer dan uitstekend. Moet er wel bij vermelden dat voor het noodzakelijke ik nog Android ondersteuning heb (Whatsapp en een spelletje), maar Sailfish zelf is heerlijk. Helaas niet zoveel eyecandy als bij Android, maar goed, wat wil je met een minimaal ontwikkelteam ...
Ik heb hem een tijd als daily driver gebruikt maar voor mij was het hem helaas niet helemaal. Hoe het zit met BT en NFC zou mij wat verder, maar bv. als ik aan het rijden was met HERE Maps en ik werd gebeld dan lockte hij nadat het gesprek over was.

Maar grosso modo is het wel echt héél prettig om te gebruiken.
Ik zit dit nieuws nu te lezen en typen op mn Xperia XA2 met Sailfish OS. Ik gebruik vooral Android apps van F-Droid en die werken prima. Als je ook niet een heel intensieve smartphonegebruiker bent, moet het voldoen.
als je hem niet gebruikt voor NFC zaken en bankieren is het een prima OS, op dat vlak laten de grote spelers het afweten, er komt wel een dualboot phone Astro Slide, 300 gram in je broekzak, maar dan moet je nog steeds bankieren via android 11. maar het wordt steeds gemakkelijker om een bruikbare android of apple alternatief te vinden nu iedereen zich op ARM (64bit v8) stort, zijn er leuke mobiele linux distro's en toestellen. je hebt ook nog de volla en de Cosmo Communicator.

[Reactie gewijzigd door bbstreams op 28 mei 2021 12:42]

Maar ik begrijp uit je post dat Android banking apps niet werken op deze OSsen?
Mijn banking app werkt prima en het is een van de grote spelers, geen niche-instellinkje.
Welke bank? Welke werkt wel, welke niet? Werkt Bunq?
Heb zelf geen Bunq, maar heb de app effe geïnstalleerd. Krijg op het inlogscherm we melding dat de telefoon 'mogelijk geroot' is, maar je lijkt gewoon verder te kunnen inloggen.
Dankje. Hetzelfde had ik ook toen ik daadwerkelijk Bunq op een gerootte (?) Android (LineageOS + microG) telefoon draaide. Maar dat is wel al weer iets van 8 maanden geleden. Het werkte toen ook.
Je mag best reclame hier maken hoor. Boetevrij
Niet onwaarschijnlijk dat iemand die Sailfish gebruikt niet zomaar prijs geeft bij welke bank hij of zij zit :)
Dat is correct, maar dat ligt niet aan Sailfish of de Android-app-layer. Bank-apps hebben een check of het os waar ze op draaien een soort root-access heeft. Als dit het geval is, laten ze gebruik van de app niet toe (waarschijnlijk om vormen van misbruik te voorkomen).
ah ja precies. Dus dat wordt dan bankieren via een ander device.
Of via de browser, wat dan wel prima werkt (wat mij betreft - Rabobank), maar helaas niet voor dingen als NFC e.d.

[Reactie gewijzigd door Xmasjos op 28 mei 2021 13:14]

Note dat root toegang goed te verbergen is. (op Android 9 tenminste, niet zeker over 10 en hoger) Het is alleen niet aan te raden om bankzaken te regelen via een mobiel met root toegang als je er ook meerdere root apps op hebt draaien zonder eigen controle van wat die code doet.
Rabobank Android app werkt bij mij prima onder Sailfish.
Ik ben er heel tevreden mee.
Dus dit komt niet naar de Sony XA2 begrijp ik uit de blog post. Jammer :-( Ik gebruik SailfishOS niet permanent maar wel test er wel steeds mee als er een nieuwe versie is.

Edit: Aha, zo te zien komt Sailfish 4.1.0 wel naar de XA2, alleen het 64-bit gebeuren niet. Dat boeit me verder niet zo, want je hebt er verder geen meerwaarde aan op een apparaat met minder dan 4GB RAM. Android 10 compatibiliteit komt ook gewoon naar de XA2. https://forum.sailfishos....otes-kvarken-4-1-0/5942/1

Prima dus! De blog post van Jolla was hier niet erg duidelijk over maar de release notes gelukkig wel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 mei 2021 10:40]

Prima dus! De blog post van Jolla was hier niet erg duidelijk over maar de release notes gelukkig wel.
Nou ja, de release notes waren hier in mijn ogen wel duidelijk over, aangezien hier het volgende staat:
The download size of the update depends on the device type and on the OS version currently in the device. Some typical values below:
  • Jolla C from 4.0.1 to 4.1.0: about 460 MB
  • Xperia X from 4.0.1 to 4.1.0: about 420 MB
  • Xperia XA2 from 4.0.1 to 4.1.0: about 730 MB
  • Xperia 10 from 4.0.1 to 4.1.0: about 770 MB
Waarom zou hier een bestandsgrootte worden genoemd als hij niet ervoor uitkomt? Daarnaast staat hij er ook onder als supported phone.

Ook kreeg je als het goed is op je XA2 zelf een melding dat een update beschikbaar is, waarom zou je die anders krijgen? 8)7

EDIT: sorry, ik las het andersom (alsof het niet goed in de release notes stond en wel in de blog).Je hebt gelijk, hoe het in de blog staat is.... vreemd.

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 28 mei 2021 11:25]

Ik draai het sinds gisteren op mijn XA2 dual SIM en tot nu toe bevalt het wel.
Ook werkt berichtenapp Signal weer.
Deze heeft altijd gewerkt, al waren er problemen met het syncen van contactpersonen. Dat hebben ze nu opgelost. Wel fijn om te zien dat het dus niet aan mijn telefoon lag.
Dit kan ik bevestigen: Signal werkt, alleen was er nog geen sync contacten in adresboek.
(Xperia XA2 ultra)
Het ziet er fantastisch mooi uit, maar waarom wordt er nog steeds de Sailfish OS niet flink uitgebreid? Breder ondersteund of dergelijke?
Is een flink werk om al die verschillende apparaten te ondersteunen. Ik weet niet of je ooit een custom ROM hebt geinstalleerd, maar daar moet je ook altijd de specifieke versie voor jouw specifiek apparaat downloaden ipv een generieke versie die overal op werkt.

Daar is dus een reden voor ;)

[Reactie gewijzigd door orvintax op 28 mei 2021 10:17]

Is dat met custom ROMs niet makkelijker geworden met Project Treble?
In mijn ervaring niet. Bij elke custom ROM die ik heb geprobeerd (Xiaomi.eu, LineageOS, Pixel Experience) moet je steeds de versie van jouw apparaat selecteren. Het heeft geen nut om het met een andere versie te proberen want er zitten checks in en zelfs al zou je die weghalen is je install alsnog broken. (Dus probeer dit aub niet!)
Wellicht, maar daar heeft Sailfish weinig aan want dat is geen Android :)
Wat ik voornamelijk zie is dat er gemakkelijker GSI's kunnen worden gemaakt (ofwel generieke roms). Wat je bijv. terugziet in dat je Android beta's regelmatig op diverse toestellen kan installeren buiten Pixels om. Maar volgensmij zit nog altijd het meeste werk in de aanpassingen van bijv Samsung en hoe lang deze daar uiteindelijk over doen.

edit: moet beter lezen, dus een updated post ;)

[Reactie gewijzigd door blmp op 28 mei 2021 10:47]

Sailfish heeft een ander verdienmodel. Bij Android betalen smartphonefabrikanten voor Android, naast dat Google via Android data probeert te verzamelen.
Bij Sailfish heb je of een gratis versie, of je betaalt voor een licentie en kan gebruik maken van Android ondersteuning binnen Sailfish.

Sailfish is helaas (nog) klein. Veel mensen zijn verwend met de vele apps die Android/iOS bieden, Sailfish heeft dat zelf niet, omdat hun insteek niet (zo) commercieel is.
En daarom zweer ik bij Sailfish. Ik betaal niet teveel, niet teveel voor de hardware, niet teveel voor reparaties en ook niet met mijn privacy.
Het is al jaren een verademing ten opzichte van Apple en Google. Als je daarvan houdt, zou ik zeggen: koop een keer een versie van Sailfish, probeer het uit. Veel mensen blijven Sailfish gebruiken.
zie mijn reactie: onetime in 'nieuws: Sailfish OS wordt 64bit en krijgt ondersteuning voor Andr... .
Hoe vindt ik toestellen die Sailfish ondersteunen ?
Toestellen die Sailfish ondersteunen (vanuit de producent) zijn er niet echt, maar er zijn veel community ports:

https://forum.sailfishos.org/c/hw-adaptation/10
https://wiki.merproject.org/wiki/Adaptations/libhybris

Apparaten die vanuit Jolla ondersteund worden kun je terugvinden in hun shop:
https://shop.jolla.com
Heel simpel, wat betreft toestellen die te koop zijn: xperia 10 en xperia 10 - II.
Sailfish is helaas gelukkig nog klein.
Het is al jaren een verademing ten opzichte van Apple en Google. Als je daarvan houdt, zou ik zeggen: koop een keer een versie van Sailfish, probeer het uit.
Datgene wat veel mensen tegenhoudt is dat het slechts op een paar toestellen werkt. Je zal dus al bij aanschaf daarmee rekening moeten houden, en dus een toestel moeten kopen waarvoor Sailfish is uitgebracht. Heb je dat niet gedaan, dan houdt het op.
Draai het eens om: wat heeft Sailfish OS wat anderen niet hebben? Die overstap naar 64-bit is bij Android en iOS al een tijd terug gebeurd. Je moet wel iets hebben om de gevestigde orde opzij te duwen.
Wat het niet heeft? Grote telefoonproducenten die het ondersteunen
Ligt eraan wat jij belangrijk vind maar ze onderscheiden zich natuurlijk wel van Android of aantal vlakken. Bijvoorbeeld privacy en multi user acces.
Privacy is best belangrijk voor sommige consumenten. Maar dat mag je dan weer wegstrepen tegen features die ook belangrijk zijn en die Sailfish niet heeft. En voor alleen privacy, daar gaat een OEM zijn relatie met Google niet voor op het spel zetten. Dus wat is de killer feature? En als daar geen antwoord op is, dan heb je de rede waarom Sailfish maar in die niche blijft zitten.
De groep wordt wel steeds groter die privacy belangrijk vind. Maar wat mis jij bij Sailfish dan? Ik gebruik het zelf niet maar ik zou ook niet echt iets missen. Waarom het bij de niche blijft is dat mensen én ontwikkelaars gewoonte dieren zijn en daarom bestaat de duopoly nog met Google Android & iOS.

Kijk naar windows phone, ikzelf vond dat 1 van de beste telefoon os'en die er waren met oerdegelijke telefoon (de lumnia) maar het waren in feite de third party ontwikkelaars die windows phone de nek hebben omgedraaid.

[Reactie gewijzigd door ocrammarco op 28 mei 2021 11:54]

Als je Sailfish wil gebruiken voor de privacy zou het mooi zijn als de 'standaard' apps die je nodig hebt gewoon werken (niet via een android 10 toevoeging). Dan heb ik het over bank-apps, de standaard messenger apps die heel je familie ook gebruikt. Ja dat kan je nu draaien via android ondersteuning, maar ik ga er vanuit dat het privacy aspect dan meteen weer om zeep is.
Maar kijk ook eens wat er gebeurde toen Apple en Google met hun OS-en kwamen en Symbian, PalmOS en Windows Phone helemaal van de kaart veegden. Als er echt iets beters komt, dan gaan mensen heel snel om.
Ik geloof dat je de volgorde / time-line en ook de oorzaken niet helemaal juist hebt ;)
Herinner je je de Nokia Communicator nog? Een van de eerste smart phones. En we hadden al die handhelds van Palm met PalmOS en Microsoft die Windows Mobile had (aka Windows CE of Pocket PC)? En toen zei Steve "Oh, one more thing". Een paar jaar later was Nokia op sterven na dood, was Palm failliet en wist Microsoft niet hoe ze de boel weer vlot moesten trekken. En dat kwam omdat Apple en Google een killer feature hadden doordat ze een telefoon met een handheld combineerden, een gelikt OS presenteerden en ook nog vaart achter de ontwikkeling zetten. Je kon die killer feature ook nog eens krijgen zonder dat je ergens anders in moest leveren.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 28 mei 2021 20:03]

Ik gebruik nog steeds mijn Palm. Er is nog steeds qua OS niets beters. (sinds 2004!)
T-Mobile stopt met 2G per 1-7. Of ik ga over naar een andere provider, of naar een Nokia N900.
En al die privacy ondermijnende apps wil ik niet op mijn telefoon.
Op mijn linux pc perk ik de websites op Firefox wel in zover als ik wil. Noodzaak.
Privacy is belangrijk voor alle consumenten. Of ze dat nu weten/accepteren of niet...
Fair enough doelde natuurlijk vooral over de bewustwoording.
Ik denk dat bijvoorbeeld voor de Russen een killer feature is dat het geen Google is. :Y)
Sorry, verkeerd gelezen.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 30 mei 2021 21:29]

Anoniem: 435630
@pepsiblik28 mei 2021 11:26
Anderen hebben Google spyware en adware, Sailfish niet.
Je kunt ook gewoon Android gebruiken zonder google's ecosysteem en f-droid, alle voordelen van Android (en tenminste helemaal opensource itt sailfish), mocht je net als op sailfish android apps van de playstore willen gebruiken dan kun je die altijd nog sideloaden.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 28 mei 2021 17:59]

Anoniem: 435630
@blouweKip28 mei 2021 23:07
Tuurlijk kan dat.
Misschien vind je het dan positief dat Sailfish Europees is?
Verrek je hebt gelijk. Eigenlijk zouden alle Europese regeringen SFOS verplicht moeten stellen voor zakelijk gebruik bij EU- en overheidsinstellingen.
Doen de Russen ook.
Ter indicatie dat de EU niet de eerste zou zijn.
Ah gelukkig. Ik verwachtte eigenlijk een Rusland bash.
Mijn reactie ging meer over het feit dat je voorstelling van zaken incorrect is.

Of sailfish wel of niet europees is doet daar weinig aan af (het feit dat je geen inhoudelijke reactie geeft is natuurlijk wel een indicatie van de manier waarop je een discussie wil voeren :P)

Persoonlijk vind ik OSS > Europees, al vind ik persoonlijk wel dat we alle landbouwsubsidies mogen overhevelen naar onderzoek, ontwikkeling en ict om zo wat sterker te staan in deze wereld.
Echt sideloaden is niet meer nodig sinds Aurora Store. Op mijn Huawei telefoon moet ik wel de spoofing optie gebruiken omdat Google niet aan Huawei mag leveren. Via Aurora Store kun je zelfs de meeste apps waar je voor hebt betaald blijven gebruiken.
Ik snap dat er meerdere manieren zijn om software te installeren, maar utieindelijk is dat natuurlijk hetzelfde + je moet de store vertrouwen, ik snap zeker de aantrekkingskracht van Sailfish (sterker nog, ik was een grote fan van Meego toen het op de markt kwam net voordat Microsoft het gekilled heeft) maar kwa openheid vind ik eea wel tegenvallen.
Ik vind SFOS alleen al aantrekkelijk omdat het geen duizend-in-een-dozijn Android is.
Draai het eens om: wat heeft Sailfish OS wat anderen niet hebben?
  • Root-toegang zonder veel moeite.
  • Geen advertenties (in Sailfish apps)
  • Geen betaalde apps
  • Een gezond updatebeleid (t.o.v. Android)
  • Bescherming van privacy

[Reactie gewijzigd door Nas T op 31 mei 2021 07:55]

Is root toegang een killer feature voor de gemiddelde gebruiker?
Ok, dan betaal je voor een app. Heb je ook meteen het recht tot klagen.
Niet betalen = niet kunnen klagen
Maar ook beter dan iOS
Doet Apple toch ook?

Ik snap je lijstje best wel. Maar het is niet dat je zegt "wauw, dat moet ik hebben." Daarnaast heb je ook een serie van punten waar Sailfish het significant slechter doet dan de concurrent. Een van de eerdere posts klaagt zelfs over de stabiliteit. Tja, een stabiel OS is natuurlijk wel een must-have. En dus blijft alles bij het oude. Je zult op alle vlakken even goed moeten scoren als iOS en Android en dan op een aantal punten er boven uit steken.
Daarnaast heb je ook een serie van punten waar Sailfish het significant slechter doet dan de concurrent. Een van de eerdere posts klaagt zelfs over de stabiliteit. Tja, een stabiel OS is natuurlijk wel een must-have.
Qua stabiliteit is er niks mis mee. Ik gebruik Sailfish 7 jaar en de stabiliteit ervaar ik zoals Android. Heel soms een spontane reboot (enkele keren per jaar), dat is misschien bij Android iets minder. Ik herstart Sailfish net zo vaak als Android als dingen niet werken of de gehele gebruikerservaring iets te versnellen.

Over de serie van punten waarin Sailfish het slechter doet: dat ontken ik niet.
Maar bedenk ook dat de punten waar Google en Apple steken laten vallen, ze dit al jaren doen, terwijl ze beter kunnen. Het enige minpunt waar je Jolla eventueel op zou kunnen betrappen, is het niet aan kunnen bieden van betaalde apps. Dat is een voordeel en een nadeel.

Als je onderaan de streep kijkt, kan Sailfish meer op lange termijn bieden dan Android en iOS. Apple's ecosysteem blijft (te) duur en gesloten. Android's ecosysteem is ook te duur (in de vorm van privacy) en ze blijven maar verzaken in hun updatebeleid (het is ze vrij om de overeenkomsten met smartphonefabrikanten te veranderen: wil je Android? 5 jaar updates. Nu blijven ze de "schuld" leggen bij de fabrikanten, die zelf moeten kiezen om updates door te zetten, maar er geen belang bij hebben).

Sailfish heeft ondanks dat ze zo klein zijn en veel tegenslagen hebben gehad het beter voor elkaar dan iOS en Android. Een gezond updatebeleid, een (relatief) open platform, privacyvriendelijk. Het enige hekelpunt zijn apps. Maar dat zit ook voor een deel in de adoptie van Sailfish door consumenten ...

[Reactie gewijzigd door Nas T op 31 mei 2021 09:58]

De vraag was dus waarom mensen niet massaal overstappen op Sailfish. En mijn antwoord daarop is dat er geen groot verschil zit tussen al die mobiele OS-en. Waarom zou een consument moeilijk doen wanneer die een set problemen verwisselt voor een nieuwe set problemen?

En juist die apps waren de killer features voor iOS en Android. Dus op het belangrijkste punt laten ze het gewoon liggen, net als Microsoft, PalmOS, Ubuntu en al die anderen.

We kunnen er nog heel lang over door praten, maar er zijn gewoon duidelijk aanwijsbare redenen voor waarom dit OS niet aanslaat bij de gemiddelde consument. En dan moeten we niet de consument vervloeken, maar gewoon toegeven dat iets nog niet goed genoeg is.
Draai het eens om: wat heeft Sailfish OS wat anderen niet hebben?
Langere ondersteuning dan de standaard garantieperiode bij elektronica die je online koopt, en Google hoeft ook niet te weten waar ik ben, met wie ik bel, welke sites ik bezoek, etc. Dat is mij wel wat waard hoor.
De bal ligt bij telefoonfabrikanten, niet bij de makers van SailFish OS. Als bepaalde technische kennis niet vrijgegeven wordt of drivers niet worden vrijgegeven dan kun je als OS ontwikkelaar niet veel.

Ik zou graag zien dat Sailfish OS het soort 'go to' OS wordt voor fabrikanten die geen iOS of Android kunnen of willen leveren op hun toestellen. Een derde weg voor clubs als FairPhone bijvoorbeeld. Je hebt met SailFish wel de voordelen van Android (het app ecosysteem) maar niet de nadelen (de diepe integratie met Google met alle consequenties voor privacy).
Omdat het lastig is om een OS uit te bouwen door de bronnen die ervoor nodig zijn. Als de app-support beperkt is en er geen kant en klare toestellen in de winkel liggen, ligt er geen financieel motief om dit te doen en kost het alleen maar geld. Jolla heeft er een toestel op gebaseerd in het verleden, maar eigenlijk verkocht het alleen in Finland goed en verder nergens.

Misschien dat ooit een van de grotere namen het aan durft om een eigen OS te voeren, of een propositie weet te bedenken dat het logisch maakt, maar op het moment is het onbegonnen werk vs Android en iOS. Zeker aangezien appdevelopers deze overstap ook niet makkelijk maken.

Vergeet niet dat het maken van een goed OS niet het probleem is. Er zijn verschillende OS' in het verleden geweest, zowel recent als iets verder terug, die gewoon prima waren, naar mijn mening zelfs beter dan de grote twee van het moment. Maar de appsupport viel gewoon tegen en het motiveren van developers om achter een niet groot OS te gaan staan bleek lastig.
Android apps draaien er ook op hoor.
Niet als ze gebruik maken van google services. En het moet gesideload worden of via alternatieve stores, waarin ook niet alles te vinden is.
Ja, dat komt door het monopolistische gedrag van Google dat hun eigen Android vereist om software die anderen via Google store aanbieden te 'mogen' draaien. Daar zou iemand eens een klacht bij de EU over moeten indienen.
Dat zou eigenlijk best een interessante case zijn, hoewel de makkelijke uitkomst ook zou kunnen zijn dat Android apps niet ontworpen zijn om in een runtime te draaien en ze dus niet de support ervoor kunnen bieden en Google services voor een breed aantal zaken zorgen binnen een Androidomgeving en dus niet perse geschikt zijn om apps te laten werken in een runtimeomgeving van een ander OS.

Ik denk overigens dat het spelers als Sailfish of in het verleden BlackBerryOS10 niet zou helpen omdat de meeste gebruikers gewoon niet begrijpen hoe ze iets moeten sideloaden of dit gewoon niet willen doen.
Weet iemand wat precies de reden is dat ze steeds gebruik maken van Sony toestellen? Ligt daar een bepaald samenwerkingsverband? Zijn er misschien plannen voor Sony om als het moet een eigen OS te gaan voeren (ja, niet verstandig, blablabla, maar dergelijke contingencies hebben alle merken) of het te gebruiken op andere apparaten als walkmans?
Sony heeft hun Open Devices programma, waarmee ze het makkelijker maken om een alternatief OS te porten en installeren. Vandaar dat die telefoons ook vaak goede LineageOS ondersteuning hebben, redelijk werken met Ubuntu Touch, etc.

[Reactie gewijzigd door thomas_n op 28 mei 2021 10:53]

Goed. Tijd om een nieuwe Xperia te kopen. Deze was toch aan het stuk gaan hier en daar. Best lastig, zo'n OS dat wel goed geupdate wordt. Want dan gebruik je het tot de hardware errond stuk gaat. En die gaat uiteindelijk na veel jaren toch eens stuk.

Ik ga je missen, telefoontje.
Ik denk niet dat er veel mensen zijn die een nieuwe telefoon kopen omdat hun huidige telefoon geen updates meer krijgt...
De meeste interesseert het inderdaad niets tot ze tegen beperkingen aanlopen. Zoals dat bepaalde apps Android 9 of hoger vereisen bv terwijl ze nog op Android 4 zitten.
Zakelijk gezien gebeurd dat anders veel. Bij ons is 'een telefoon zonder security updates' in ieder geval niet geschikt meer.
Al naargelang je specifieke gebruiksscenario zijn er misschien kleine beperkingen, maar ik zou geen showstopper weten. Het bestaansrecht van dit OS ligt 'm in een Google-free ervaring, met Android compatibiliteit, gedragen door een professioneel bedrijf.
Net mijn Xperia XA gupdate. Moest wel even power en volume up button gebruiken om de telefoon te rebooten. Dat deed hij niet (progressbar scherm bleef meer dan een uur staan). Beetje raar maar telefoon bootte met de nieuwe versie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee