Jolla brengt Sailfish OS 4 met nieuwe browser en sandbox voor apps uit

Jolla heeft Sailfish OS 4 uitgebracht. De nieuwe versie van het besturingssysteem heet Koli, en bevat onder andere een verbeterde browser en een sandbox voor recent geïnstalleerde apps waardoor die geen toegang hebben tot de rest van het OS.

Jolla zegt dat Sailfish OS 4.0.1 met de naam Koli de grootste update voor het besturingssysteem in lange tijd is. Een van de grootste veranderingen aan het nieuwe besturingssysteem is de browser, een functie waar gebruikers al langer om vroegen. De browser is volgens de makers gebaseerd op Firefox met een verbeterde rendering engine. Dat is nu Gecko-versie ESR60. Dat betekent dat de browser voortaan Rust ondersteunt, waardoor de makers naar eigen zeggen sneller en makkelijker updates kunnen uitbrengen. Ook krijgt de browser nieuwe privacycontrols, zoals de mogelijkheid om per site permissies in te stellen.

Nieuw in Sailfish OS 4 is ook een sandbox voor apps. Die heet Firefail. Nieuwe apps die worden gedownload worden direct in die sandbox gezet. Daar kunnen gebruikers de permissies voor de app instellen zonder dat de app verder toegang heeft tot de rest van het besturingssysteem. Jolla zegt dat de developermodus wel beschikbaar blijft voor gebruikers die alsnog apps op andere manieren willen installeren.

Sailfish OS 4 heeft naast de nieuwe functies ook een verbeterde ux met her en der kleine veranderingen, en verschillende standaard-apps zoals de contactenlijst krijgen een nieuw uiterlijk. Er zit voortaan ook een qr-lezer in de camera-app, en sommige notificaties, waaronder die van e-mail, worden bovendien interactief zodat gebruikers direct vanuit de melding kunnen reageren.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-02-2021 • 08:17

37 Linkedin

Submitter: Ossebol

Reacties (37)

37
37
31
6
0
4
Wijzig sortering
Ik draai SailfishOS nu een jaartje op mijn tweede (zakelijke) toestel en ben er best tevreden mee. Het is een Sony Xperia XA2 met dual SIM en zelfs zo’n wat exotischere functie werkt prima. Ik heb voor €50 de versie met Exchange ondersteuning gekocht en ook dat werkt goed.

Wie er ook mee aan de slag wil, er is een topic op GoT voor.

Ik vind het gebruiken van de namen van Finse nationale parken overigens erg mooi. De voorganger van Koli heette Pallas-Yllästunturi 🙂
Ik ben wat aan het rondkijken voor een alternatief voor Android te draaien. Waarom heb jij gekozen voor Sailfish tov andere alternatieven (bv: ubuntu touch)?
Ik ben Maurits niet, maar wil best antwoorden.
Ik gebruik Sailfish sinds 2014 op de originele Jolla 1 en sinds eind 2019 op een Sony Xperia XA2. Voor mij was toen de overweging dat het er degelijk en solide uitzag en dat ik Whatsapp kon draaien via de Android-laag. Al die jaren zijn dit de enige telefoons geweest die ik gebruik.

Achteraf ben ik blij met die keuze, Ubuntu Touch is door Canonical zelf gestaakt en nog steeds een developers-OS die in beta lijkt. Ook Firefox OS is al snel geannuleerd door Mozilla en leeft nu deels door als KaiOS, maar dan met Google als investeerder.
Ik sta best wel open voor een Librem 5 (iets te duur voor mijn portemonnee) en de Pinephone. Beide zijn nog developers-telefoons en ik ben geen c-programmeur :) Ik zou best volledig van Whatsapp afwillen, maar als ik dat zou kunnen draaien via Anbox zou dat ook een goed compromis zijn.
Ik draai zelf Ubuntu Touch als hoofd-OS en ik kan me totaal niet vinden in jouw bevindingen. Het draait allemaal als een zonnetje en er zijn voldoende apps beschikbaar plus een app (Webber) om apps te maken van webapps.
En het OS krijgt zeer regelmatig upgrades.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 17 februari 2021 12:42]

Dank je voor de correctie :)
Ik zal vast nog oudere reacties van mensen in mijn hoofd hebben, toen het voor het eerst uitkwam op de BQ Aquarius toestellen. Ik volg het enkel van de zijlijn en wil het dan ook best mis hebben.
Ik heb destijds anders heel erg genoten van mijn BQ Ubuntu Phone en ik zit er heel erg aan te denken om hem terug te flashen naar Ubuntu Touch (Draait nu Android 5.1 geloof ik na het trieste nieuws dat notabene op 1 April naar buiten werd gebracht... W-T-F?!?! :F ) en de UBports variant daarna als upgrade erop te zetten! :)
Maar waarop draai je Ubuntu Touch en is het je daily driver zoals dat heet :?
Ja, het is mijn "daily driver" en ik draai het op een Poco F1.
Dat Canonical Ubuntu Touch ontwikkeling had gestaakt, wist ik nog niet. Ik ben vooral benieuwd naar de integratie van Android apps in Sailfish OS. Het zou zonde zijn om alle aangekocht programma's/films/boeken kwijt te zijn door af te stappen van een platform. Zeker de sandbox vind ik interessant om wat meer vat te krijgen op wat elke app kan benaderen.
Heb je toevallig ook ervaring met het draaien van Sailfish OS op een ander toestel dan de officieel ondersteunde? (ik zou het bijvoorbeeld op een OnePlus toestel draaien)
Dat Canonical dat gestaakt heeft betekent niet dat Ubuntu Touch gestaakt is, het wordt nu voortgezet door andere mensen. Is het belangrijk om Android apps te kunnen draaien, dan zou je naar Anbox kunnen kijken. Ik hoor daar al een aantal jaar wel wat over, maar ik durf niet te zeggen hoe goed het is.

Bij Sailfish is het toch wel handig als je vooral kiest voor Sailfish zelf, de Android apps zijn extra. Android apps worden enkel op de Sony telefoons ondersteund, een OnePlus heeft een community port zonder mogelijkheid Android apps te draaien, tenzij je dan weer kijkt naar Anbox. Persoonlijk wil ik liever niet afhankelijk zijn van een iemand die een community port onderhoudt, ik gebruik liever een officieel ondersteund apparaat. Op die manier heb ik goede garantie voor updates en de Android laag.
Een tweedehands Sony XA2 met Sailfish hoeft niet duur te zijn.
Ik zat toen nog op Windows 10 Mobile voor mijn tweede toestel en dat werd toch wel een beetje moeilijk :D Ik ben veel bezig met privacy en zo ver mogelijk bij Google weg komen dus Android was voor mij sowieso geen optie.

De keuze voor Sailfish kwam denk ik voornamelijk omdat ik de ontwikkelingen rond Nokia en daarna MeeGo destijds volgde. Sailfish is daar in zekere zin weer een voortzetting van. Vandaar ook dat er zoveel Finnen bij betrokken zijn.

Ik moet wel zeggen dat ik ook op Sailfish nooit iets met die Android compatibility layer heb gedaan dus ik heb er nooit Android apps op gedraaid. Ik volg de ontwikkelingen rondom Whisperfish (de native Signal app voor Sailfish) een beetje en verder kan ik zakelijk prima uit de voeten met wat Sailfish standaard meelevert. Het helpt natuurlijk wel dat ik daarnaast prive gewoon een iPhone heb dus niet volledig afhankelijk ben van Sailfish.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 17 februari 2021 11:43]

** edit **
verwijderd aagezien deze post onder de verkeerde reactie is terechtgekomen. Vreemd, aangezien ik een quote gebruikte van de originele post en die vind ik hierboven niet terug.

[Reactie gewijzigd door border op 17 februari 2021 21:47]

Ik zat even te kijken of dit ook op mijn telefoon zou draaien (Nokia 7.2) maar volgens deze lijst: https://wiki.merproject.org/wiki/Adaptations/libhybris draait het alleen op relatief oude telefoons.
Dat lijkt me vreemd, ik zou verwachten dat je juist nieuwere telefoons wil zodat mensen het echt gaan gebruiken, toch?
Zou je wel willen maar het ontwikkelen van een OS op andermans hardware kost veel tijd en moeite. Apparaten waar een port van Lineageos voor beschikbaar is, zijn vaak een goede start voor dit soort dingen, maar voor je een enigzins moderne kernel met een volledig los OS werkend hebt, kan het maanden als niet jaren duren.

Door de geslotenheid van bedrijven die (chips voor) mobiele telefoons maken, is het nu eenmaal een drama om zo'n OS vloeiend te laten draaien op moderne hardware. Dit zie je ook terug in bijvoorbeeld de telefoons waar de mobiele versie van Ubuntu naar geport is, of de apparaten die postmarketos draaien met een moderne kernel. Er zijn er maar weinig van, en de ondersteuning is vaak zeer beperkt.

Mocht je zelf in staat zijn om Sailfish op een nieuw apparaat werkend te krijgen, zou het project graag je hulp gebruiken. Er zijn een paar apparaten waarvoor je de software en ondersteuning kan kopen waar het officieel moet werken, maar als je een moderner apparaat wil hebben, moet je toch bij de Oneplus 6 zijn.
Maar hoe doen Google en Apple het dan (en voorheen Microsoft)? Die gooien er elk jaar een nieuwe versie uit die weer draait op de nieuwste hardware. En zeker bij Android is dat hardware aanbod behoorlijk divers.
Deze partijen ontwikkelen zelf aan de gesloten componenten of hebben toegang tot niet vrij verkrijgbare informatie, bijvoorbeeld onder een NDA. Het zijn vaak deze componenten die het moeilijk maken voor andere partijen om nieuwe en diverse hardware te ondersteunen.
Volgens mij is het bij android de fabrikant die de updates doet en niet Google, net omdat het hardware aanbod zo divers is.
Ieder onderdeel heeft weer zijn eigen drivers nodig. En denk dat zoiets moeilijk is voor ieder OS. Microsoft en Apple hadden/hebben het voordeel dat het hardware aanbod zo beperkt is. Er zijn geen duizend verschillende soc's met allerlei combinaties.

Daarom dat de Android versie van de Pixel niet gaat werken op een Samsung (twee willekeurige namen om maar iets te zeggen)

Zoals hierboven gezegd, als er Lineageos beschikbaar is voor een toestel, zullen de drivers beschikbaar zijn en kan je het eventueel gebruiken in andere OS'en

disclaimer : vermoed ik
Volgens mij doen Google en Microsoft dat niet. Die doen dat alleen voor hun eigen hardware.

Voor de meeste telefoons die Android draaien zal de toestelfabrikant dat zelf hebben gedaan. En dan is toegang tot gesloten hardware en drivers natuurlijk geen probleem.

De vraag is dus, kun je meer toestelfabrikanten (naast Sony) zo ver kunt krijgen om ook Sailfish te gaan ondersteunen. Ik zou wel graag zien dat het hét OS wordt waar alternatieve toestelfabrikanten als FairPhone etc. voor kiezen.
De chipfabrikanten delen hun broncode en specificaties niet zonder NDA en een hele bak geld. Daarom kan Sailfish niet wat Google Android wel kan.

Apple maakt hun eigen hardware, die hoeven ze niet te reverse engineeren en ze hebben alle broncode.

Google betaalt Qualcom een hoop geld met een contract dat zegt dat Qualcom minstens voor x tijd updates en security updates moet leveren. Qualcom levert namelijk de kernel die Google dan weer tweakt; in plaats van een driver installeren in het OS, installeren ze eigenlijk een OS om een driver heen. Datzelfde gebeurt ook veel bij andere varianten. Het is ook de reden dat de Linuxkernel van de allernieuwste Android-versie hopeloos verouderd is zodra er telefoons mee uitkomen.

Als de Qualcoms, Mediateks en Broadcoms van deze wereld hun broncode zouden delen, zou Sailfish naar een apparaat porten een relatief eenvoudige taak zijn. Helaas doen ze dat niet vanwege onder andere winstbelang en de angst veroorzaakt door de patentencultuur die in Amerika zelfs voor software geldt.

Als je een miljard telefoons per jaar produceert zoals Samsung dan kun je meer toegang krijgen tot broncode dan wanneer je een paarduizend mensen die Sailfish draaien een update wilt geven.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 17 februari 2021 11:25]

Werkt Sailfish officieel op de OP6?
Officieel niet, maar het werkt wel. Nog geen Sailfish 4 support, maar dat is niet gek voor een onofficieel project.
ik zou verwachten dat je juist nieuwere telefoons wil zodat mensen het echt gaan gebruiken, toch?
Potentieel werkt het ook op een PinePhone, en dat is toch best wel een nieuw toestel. :)

De PinePhone komt volgens mij nog niet op de lijst van officiële toestellen voor omdat er nog geen officiële kant-en-klare manier is om het te draaien. Mijn vermoeden is dat door de openheid en beschikbaarheid van de PinePhone dit straks wel gaat komen, en daarmee kan men ook langdurige ondersteuning verwachten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 februari 2021 08:51]

Goed om te weten: Sailfish !== Sailfish met Android-support. Als je Android-apps wilt kunnen draaien binnen Sailfish, zul je een Sailfish X-licentie moeten aanschaffen. Deze licentie is alleen beschikbaar voor toestellen die Jolla aanmerkt als X-device, zoals een trits aan Xperia-devices. Zie ook: https://jolla.zendesk.com/hc/en-us/articles/201440787#4

Offtopic: Als het even kan, ga dan niet voor de Xperia X. Dit toestel biedt onder water Android 4.4, wat echt uitzonderlijk oud is. Jolla heeft gezegd de X niet meer bij te werken naar een nieuwere Android-versie (>=8.1), omdat gebruikers dan hun toestel moeten reflashen (updaten kan niet over-the-air). De andere Xperia X-toestellen hebben dit probleem niet en draaien zelfs al op een nieuwere Android-versie (sinds Koli op level 9 volgens deze releasenotes).

Natuurlijk kun je Sailfish prima zonder Android-apps draaien, maar op basis van mijn persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat de meeste mensen dan niet ver zullen komen als ze Sailfish als daily driver willen gebruiken. De native apps zijn, ondanks de goede bedoelingen van de ontwikkelaars, meestal brak. Je kunt nog wel andere apps zoeken in OpenRepos (die zijn iets beter), maar toch.

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 17 februari 2021 09:24]

Ik zou graag terug willen naar sailfish, nou ja terug heb de voorganger jarenlang met liefde gebruikt (nokia n9).

Maar ondanks het fijne OS begon de app support daar wel een probleem te worden op een gegeven moment. Hoe zit dat tegenwoordig? Werkt bijvoorbeeld contactloos betalen onder sailfish (of android)?
Weet ik niet zeker, want ik gebruik Sailfish ook niet meer als daily driver. In deze iets verouderde wiki staat dat NFC in Android niet wordt ondersteund: https://together.jolla.co...ort-on-sony-xa2-variants/
Volgens de lijst inderdaad 0 uit 2020, 1 uit 2019, 2 uit 2018, 2 uit 2017, maar de meeste uit de periode 2011-2016, en dat is al 5 tot 10 jaar oud.
De 10 II heeft goede papieren.
Er was de hoop dat de Sony Xperia 10 II al ondersteund zou worden met deze uitgave. Er waren al wat hints in de communicatie, ook was hij al beschreven in sommige documentatie. Maar de Hardware-adaptatie voor Android 10 is nog niet klaar, dus we mogen nog even wachten.
Ik zit nog goed met mijn wat oudere XA2, hij voldoet prima voor me.
Ikzelf kijk ook naar de Xperia 10 II. Enig idee hoe lang nog te wachten of waar je dit kan opvolgen?
Gewoonlijk wordt er door Jolla pas iets aangekondigd wanneer het ook echt beschikbaar is :)

Wanneer het beschikbaar is dan komt het zeker op hun blog te staan:
https://blog.jolla.com/

Wil je discussies volgen dan is er het forum, al is er maar beperkt interactie van de medewerkers van Jolla:
https://forum.sailfishos.org/
Er zijn zat mensen die een oude telefoon nog niet weg willen doen omdat die nog prima werkt. Aangezien Android best log is (gezien hoe andere OSes op dezelfde specs soepeler draaien) kun je ook qua specs vaak nog een tijdje mee.
Ze hebben niet de capaciteit om meer telefoons te ondersteunen. En Jolla richt zich vooral op betaalbare telefoons. Sailfish is nog nooit officieel voor een topmodel uitgebracht.
Sony heeft een samenwerking met Jolla waardoor de “Sony Xperia 10, Sony Xperia XA2 product range en Sony Xperia X“ ondersteund worden.

Deze telefoons zijn heen stuk moderner.

Bron: https://jolla.com/sailfishx/
Ik zou best wel weer een sailfish telefoon willen hebben. Ik heb zelf hun eerste eigen telefoon gehad de Jolla 1. Vond het een fijn besturingssysteem, ook de bediening was opzich goed. Dit heeft android ondertussen een beetje overgenomen met hun gestures.

Misschien interessant als ze ook de 1+ 7t pro gaan ondersteunen :*)
Ik volg Sailfish al een tijd en ben eigenlijk toe aan een nieuwe telefoon. Weet er iemand of deze compatible is met Android Auto/Apple carplay? Voor mij gaat het dan vooral om Waze en Spotify.
Net geupdate, heb een oude Sony X en alles als een zonnetje zo als iedere update.

Wel raar dat als ze een major nummer omhoog gaan ze nog steeds een hele oude Qt (non LTS) gebruiken.Tenzij ik de notes niet goed gelezen heb. Het zijn vooral security & privacy updates.

In principe is dit mijn backup/prive telefoon (al sinds sailfish 2) goed voor bellen, sms, google calander en email en webbased toegang voor de meeste dingen die ik doen. Gebruik dus geen androis apps.

Ik ben benieuwd wanneer 4.0 op Pinephone komt, dan ga ik die ook proberen. Misschien dan ook anbox daarin?
Ik wil uiteindelijk op mijn PinePhone Manjaro Plasma Mobile als main OS gaan gebruiken.
Maar waar Sailfish smooth werkt (binnen de beperkingen) zijn alle pinephoneOSes work in progress. Al heb ik wel calls, sms, 4G wifi, cameras werked gehad. Veel apps kunnen niet goed met resolution of touch overweg.

[Reactie gewijzigd door pljanson op 17 februari 2021 12:28]

Ik heb een Sony Xperia 10 met daarop nu Sailfish 4.01 - en de upgrade is vlot verlopen.
Verder zal de ervaring nog wel komen zeker?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee