Jolla is na bijna tien jaar voor het eerst winstgevend

Het Finse Jolla is na bijna tien jaar bedrijfsactiviteit voor het eerst winstgevend. De reden hiervoor zijn de inkomsten die het bedrijf haalde uit zijn compatibiliteitslaag AppSupport, de licentiëring van Sailfish OS en de stabilisering van de kosten.

2020 was een belangrijk jaar voor het Finse bedrijf dat in 2013 Sailfish OS op de markt bracht en met dit mobiele besturingsysteem een alternatief wou aanbieden voor Android en iOS. "We maakten dit jaar 5,4 miljoen euro aan omzet, ongeveer 50% meer dan tussen 2019 en 2020", zei de man tegen TechCrunch. "Tezelfdertijd houden we de kosten op hetzelfde niveau en dat resulteert in mooie winstcijfers."

Deze winst komt er mede dankzij AppSupport. Dat is een compatibiliteitslaag voor Linux die Jolla aanbiedt aan bedrijven, waardoor deze platformen ook Android-apps kunnen draaien, zelfs op Android 10. Volgens Jolla zijn de prestaties van Android-apps die draaien via AppSupport gelijk aan die van apps die op native Android draaien.

Pienimäki vertelt aan TechCrunch dat voornamelijk autofabrikanten geïnteresseerd zijn in AppSupport. Zij kunnen op die manier Android-apps draaien op hun Linux-infotainmentsysteem dat in huis werd ontwikkeld en zijn op die manier niet meer van Google afhankelijk om Android-applicaties te laten draaien. "Via de digitale cockpit kunnen autofabrikanten zich van elkaar onderscheiden. Het is voor hen zeer belangrijk om het infotainmentsysteem zelf te beheren en te controleren", aldus de ceo. Het bedrijf zegt ook dat het naar andere markten kijkt om zijn diensten aan te bieden, waaronder iot en de zware industrie.

Het Finse Jolla werd in 2013 bekend om zijn Sailfish OS. Dat is een mobiel besturingssysteem dat draait op Linux en deels is gebaseerd is op het Mer-besturingssysteem. Dat was dan weer een afgeleide van het MeeGo-besturingssysteem van Nokia en Intel. In 2013 kwam Sailfish OS uit en in november van dat jaar verkocht Jolla ook zijn eerste smartphone die draaide op het platform. Eén van de speerpunten van Sailfish OS was het feit dat het besturingssysteem zonder problemen Android-apps kon draaien.

In 2015 presenteerde het Finse bedrijf de Jolla Tablet en ging het bedrijf zijn software ook licenseren aan andere fabrikanten. In 2016 bracht het bedrijf de Jolla C-smartphone uit in beperkte oplage. De meest recente versie van Sailfish OS is versie 4.1.0.24. Met Sailfish 4 zet Jolla nog meer in op beveiliging, privacy en de integratie van het platform in de zakelijke wereld. Jolla biedt met Sailfish X een officiële manier aan om het besturingssysteem draaiende te krijgen op Sony Xperia 10 en X-modellen.

Door Jay Stout

Redacteur

27-08-2021 • 17:07

82 Linkedin

Submitter: Anoniem: 193142

Reacties (82)

82
82
33
1
0
29
Wijzig sortering
10 jaar een onderneming runnen met verlies, hoe kan dat dan? na 1 jaar staat bij mij de deurwaarder al op de stoep.
Ze hebben van Nokia een oprot premie gekregen, dus de eerste financieringsronde was zonder gevolgen, de financiele problemen kwamen met de geflopte tablet, toen hebben ze 70% van hun personneel ontslagen en hebben ze partners gevonden in India en Rusland. Jolla is gewoon simpel en schoon en heerlijk Linux, gewoon ssh'en naar je telefoon en direct backups trekken, terwijl je wel Android apps kan draaien in een sandbox. Het is wel voor de liefhebber en het heeft een behoorlijk stijle leercurve, I'm heb self de moeite niet genomen om een Xperia 10 te kopen.
Ergens vind ik het dan ook wel jammer dat Nokia vervolgens hun telefoons helemaal dichtgetimmerd heeft. Mijn Nokia 5 krijgt nu geen updates meer van Android, maar omdat de bootloader niet is vrijgegeven kan deze niet worden voorzien van een custom rom of een alternatief zoals Sailfish. De wisselwerking tussen Nokia en Jolla zou dan toch juist kunnen helpen om een grotere user base op te bouwen...
Nokia is ook geen Nokia meer he*. Nokia telefoons worden gemaakt door HMD en die mogen de Nokia naam er op plakken. Hetzelfde als dat bv TP-Vision TVs mag maken waar ze de naam Philips op plakken.

Overigens is het wel zo dat HMD ook een Fins bedrijf is en als ik mij niet vergis ook op het terrein zit waar vroeger Nokia hun telefoons "bedacht". Nokia had vroeger dan ook nog eigen fabrieken in Europa, maar bij de laatste stuiptrekkingen hadden ze die al naar Azië verplaatst. HMD zegt gewoon letterlijk "Designed by HMD. Made in China"

* Of Nokia is weer wel Nokia: fabrikant van infrastructuur en aanverwanten. Maar telefoons maken heeft Nokia niet meer gedaan sinds ze de telefoon afdeling aan Microsoft hebben verkocht. Eerst had Microsoft vervolgens een licentie om telefoons onder de Nokia naam uit te mogen brengen. Dat was dan onderdeel van de verkoop voor een transitie periode. En daarna heeft Nokia de naam dan in licentie gegeven/verkocht aan HMD.

En wat meer on topic. Uit mijn herinnering is ook HMD een bedrijf opgericht door ex-Nokia medewerkers. En Jolla is dan ook ontstaan uit de ontwikkelaars van MeeGo die toentertijd in dienst waren van Nokia.
Daarnaast had Nokia toen weer een compleet andere afdeling, in Duitsland ergens, zitten die met weer een ander op Linux gebaseerd besturingssysteem draaide. Dat had volgens de geruchten moeten komen te draaien op feature-phones en veel weg hebben van MeeGo. Oftewel: een gevalletje het wiel twee keer uitvinden. En als contributor aan een app voor MeeGo heb ik toen ook een langere periode contact gehad met de main-developer van die app. En dat was dan een Duitser die aan dat andere besturingssysteem werkte. Toen Nokia daar de boel stopte heeft in mijn herinnering Canonical nog aangeklopt bij wat medewerkers aldaar. En o.a. die een is toen voor Canonical gaan werken aan de Ubuntu uitgave voor mobiele telefoons, die ook nooit is doorgebroken.

In dat opzicht is Sailfish dan ook het enige op Linux gebaseerde besturingssysteem dat al lange tijd mee gaat.

Maemo waar Nokia mee is begonnen heeft qua telefoons alleen op de N900 gedraaid (voorlopers waren meer PDAs en kon je dus niet mee bellen). Vervolgens is Maemo opgegaan in MeeGo samen met Intel. Maar de enige telefoon daarmee, de Nokia N9, was onder water nog grotendeels Maemo. En deze werd ook pas aangekondigd na de deal met Microsoft / Windows Mobile samenwerking. Dus was meer een "we zullen het toestel maar uitbrengen om nog iets van de R&D terug te verdienen".
Vervolgens heeft Nokia dan dat nieuwe besturingssysteem gemaakt dat nooit is uitgebracht.
Ubuntu Phone is nooit echt van de grond gekomen en heeft misschien net op één telefoon gedraaid.
Mozilla heeft nog iets geprobeerd met een mobiel OS maar dat is nooit wat geworden.
Palm met WebOS was volgens mij ook een open Linux variant, maar is via een omweg met ik meen HP uiteindelijk bij LG beland en draait sindsdien op TVs.
Blijft Jolla / Sailfish over. Met de "Jolla" telefoon (later dan de "Jolla 1" geworden) uiteindelijk effectief ook maar één toestel uitgebracht aangezien de opvolger nooit echt beschikbaar is geweest. (Staat mij iets bij dat ze maar één batch verkocht hebben. Als het zelfs niet alleen een eerste trial run van productie was). Waarbij Jolla nu dan wel nog steeds bestaat en Sailfish doorontwikkeld. Alleen dan gericht op het draaien op toestellen van anderen (Sony Xperia 10 & X dus).

Zelf heb ik mijn N9 en Jolla (1) ook nog ergens liggen. Toen ik ik meen vorig jaar de Jolla tegen kwam die eens aan gezet en kreeg ook nog mooi updates aangeboden tot de nieuwste versie. Maar niet veel later kwam dan het nieuws dat ze gingen stoppen met de ondersteuning.
Je hebt ook nog Tizen van Samsung. Is ook op meamo of meego gebaseerd.

Maemo zelf is toen Nokia stopte overgenomen door CSSU. Daar werkten weer Debian developers aan mee achter de schermen.

Wat betreft telefoon OS zijn er veel meer voor low budget phones die het ook al lang doen. Zo is er zelfs van GNOME een OS voor telefoons wat op Debian draait al weten veel mensen dit niet. (Als je een Phonephone hebt gaat er in 1 X een wereld open of Pinetab) Arch, Mobian, enz.

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 27 augustus 2021 18:37]

Tizen is een directe opvolger van het mobiele OS Bada. Die had ik op de Samsung Wave (S8500) draaien. Door het gebrek aan apps (zelfs in die tijd), slaagde Samsung er niet in om een alternatief voor Android te hebben naast hun Galaxy S1/S2 lijn.
Tizen is idd correct en had ik niet aan gedacht. Daarnaast zijn er natuurlijk nog wel meer projectjes geweest. GNOME noem je zelf, maar KDE heeft ook een aantal keren een telefoon of tablet variant proberen uit te brengen maar met weinig succes. Maar dat zijn natuurlijk niet de grotere (commerciële) bedrijven die echt hard- en software als een geheel uit brengen en vermarkten. Die KDE variant staat me bij dat ook in combinatie met een "lokale" fabrikant was of iets dergelijks of ook custom ROM voor bestaande toestellen. Voor support ben je dan ook op de community aangewezen. En dat is natuurlijk anders bij een Nokia, Palm (toen ze nog een naam hadden), Samsung etc. Dat zijn geen van allen "hobby clubjes" die eens proberen een telefoon OS te maken.

Overigens bedacht ik mij nu als andere variant ook nog postmarketOS. (Uiteraard) ook community driven project, wat zich richt op "standaard Linux zoals bv ook op desktop" voor op oudere telefoons die door de fabrikant niet meer ondersteund worden. Dat project bestaat ook al heel wat jaartjes bij mijn weten.
In dat opzicht is Sailfish dan ook het enige op Linux gebaseerde besturingssysteem dat al lange tijd mee gaat.
Android is ook op Linux gebaseerd. Bedoel je GNU/Linux?
Wel of geen GNU maakt me niet uit.

Gewoon een lekker open "Linux" systeem waarop je de terminal open kunt trekken en aan kunt sleutelen. Of zoals @slaapkopje hierboven aangeeft gewoon even vanaf de PC een SSH sessie naar de telefoon openen. Als iets niet via de GUI kan een tekst file aanpassen. Inter-process communicatie dat via DBus loopt met hier en daar wat standaarden v.w.b. IPC, zoals MPRIS dat je bij Sailfish moet implementeren om bv player controls op het lockscreen te krijgen allemaal net zoals op "desktop Linux".

Android is zo'n beetje Linux kernel (en dan ook niet eens mainline) en voor de rest compleet custom. De door mij genoemde toestellen draaien allemaal gewoon op de standaard "Linux" stuff. De N9 draaide Xorg, de Jolla Wayland. Ontwikkelen op basis van Qt dat volledig cross platform is. Packages installeren uit een deb of rpm repository. Dat is wat voor mij Linux Linux maakt, niet de kernel en of het "GNU/Linux" is omdat het de Linux kernel is met de GNU libraries & tools erbij.

Ben nu dan ook wel benieuwd wat je Alpine Linux vindt. In zoverre wijkt het IMO niet af van vele andere "GNU/Linux" distributies. Alleen gebruikt Alpine dus vele lightweight alternatieven voor de GNU libraries.
Ik snap je onderscheid niet zo goed. Het is Linux als het een terminal en Xorg of Wayland heeft? BSD en illumos bieden dat ook.
Linux is een kernel. Android is een Linux distro, totdat het op Fuschia overgaat.

Alpine is net als Android een wat uniekere distro, omdat je er geen programma’s op kan draaien die voor GNU/Linux gecompileerd zijn, omdat het musl in plaats van glibc gebruikt. Leuk is dat er steeds meer op musl gebaseerde distro’s komen zoals Adélie, Void, Serpent, Moccachino…
Uiteraard heb je een punt, maar Sailfish lijkt natuurlijk veel meer op een doorsnee Linux distributie dan android. Zeker als je er tegenaan kijkt vanuit b.v. commandline is het gewoon een linux distributie waar je rpm's op kan installeren.
Dus was meer een "we zullen het toestel maar uitbrengen om nog iets van de R&D terug te verdienen".
De toenmalig nieuwe CEO van Nokia, Elop, bracht onze N9 alleen maar uit omdat dit verplicht was onder het contract dat Nokia toen met Intel had. De MeeGo waar Intel toen aan werkte was trouwens totaal verschillend aan de MeeGo Harmattan die op de N9 draaide.

Bron: Ik ben één van de programmeurs die voor Nokia aan de N9 werkte.

[Reactie gewijzigd door freaxje op 28 augustus 2021 13:29]

KaiOS is de succesvolle opvolger van Mozilla mobiele OS maar is vooral groot in India. Heeft overigens zelf weinig of geen device drivers open source beschikbaar omdat die van de hardware leverancier zijn.
Overigens is het wel zo dat HMD ook een Fins bedrijf is en als ik mij niet vergis ook op het terrein zit waar vroeger Nokia hun telefoons "bedacht".
Offtopic
Volgens mij zat Nokia vroeger in Otaniemi en Keilaniemi en niet in Leppävaara, waar HMD nu hun kantoor heeft. Deze drie buurten liggen overigens dicht bij elkaar en horen bij Espoo. Als ik het goed heb zitten onder andere Aalto University, Microsoft en een aantal andere bedrijven, waaronder mijn huidige werkgever, in gebouwen die vroeger ook van Nokia waren. Zal het maandag navragen aan collega's die dit beter weten.

Volgens mij heb je gelijk dat Jolla is opgericht door ex-Nokia medewerkers

Ontopic
Afgelopen jaar geprobeerd een overstap te maken naar Sailfish OS op een Sony Xpera XA2. Ondanks dat het een geweldig OS is miste het de optie om NFC of USB binnen Android te laten werken waardoor ik geen KeePass kan gebruiken met een Yubikey en er is geen Sailfish native applicatie beschikbaar. Zodra dat mogelijk is, is de kans dat ik overstap op een telefoon met Sailfish erg groot.
Het is een mooi OS, jammer dat ik de geschiedenis niet zo bewust heb meegekregen; ik ben begonnen met iOS apparaten in 2009 als eerste smartphone en heb zo nu en dan een uitstap gedaan richting Android en afgelopen jaar dus Sailfish. Misschien dat ik komend jaar nog eens een nieuwe Xperia telefoon + licentie koop, als minimale vorm van ondersteuning voor ze ;-)
Ik gebruik al tijden ownkeepass wat prima werkt(maar vast niet met een Yubikey).
Keepass werkt prima, het gaat me inderdaad specifiek om de yubikey die ook moet werken.
Ubuntu Phone is nooit echt van de grond gekomen en heeft misschien net op één telefoon gedraaid.
Wel ietsje meer dan één telefoon hoor! :)

BQ had 2 telefoons en één tablet.
Meizu had 2 telefoons.
Op dit moment is de Volla Phone het aangeraden model.
Verder zijn er nog de Pro X1+ en last but not least : De PinePhone64 natuurlijk! :)

Als je op dit moment @ UBports rondkijkt dan zal je een hele waslijst aan telefoons zien van telefoons die door de tijd heen compatible zijn geworden met Ubuntu Touch en het hedendaagse UBports : https://devices.ubuntu-touch.io/

En de meeste courante : https://www.ubports.com/devices/promoted-devices :)
Jolla is gewoon simpel en schoon en heerlijk Linux,
De laatste keer dat ik keek leunde Sailfish heel zwaar op closed-source-componenten. De ironie hiervan is dat zij wel Android-code kunnen gebruiken maar andersom niet. Dat is is mijn ogen niet schoon en niet Linux.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 27 augustus 2021 17:44]

Niet dat de gemiddelde Android telefoon niet ook boordevol closed-source spul staat. Als je Android uitkleedt tot de OSS basis moet je het ook met significant minder functionaliteit doen.
Als je Android uitkleedt tot de OSS basis moet je het ook met significant minder functionaliteit doen.
Deze whataboutisme gaat maar ten dele op: voor zover ik weet is Open Source Android, AOSP, een volledig werkend besturingssysteem. Sailfish zonder SIlica is helemaal niets; je hebt standaard Linux API, een beetje Qt erbij... maar geen GUI. Het is dus aanzienlijk minder dan AOSP.

Ik zie graag een volledig open source-speler die succes heeft op de mobiele markt, maar Sailfish OS is het (nog) niet.
[...]

voor zover ik weet is Open Source Android, AOSP, een volledig werkend besturingssysteem.
Dat was het, Google heeft het de afgelopen jaren ontdaan van veel APIs en features, om deze later dan te betrekken in Google Play framework. Een strategie om daarmee mogelijke concurrentie een extra horde te geven.
Jolla is gewoon simpel en schoon en heerlijk Linux, gewoon ssh'en naar je telefoon en direct backups trekken...
Eigenlijk toch wel echt diep triest dat dit (een volledige backup trekken) anno 2021 een bijzondere feature is.

Maar ben het met je eens. Als Jolla op mijn telefoon zou draaien zou ik het er direct op zetten.
Eigenlijk toch wel echt diep triest dat dit (een volledige backup trekken) anno 2021 een bijzondere feature is.
Dat geldt voor heel veel andere dingen ook :
- De hoepels waar je doorheen moet om een ander OS op je telefoon te draaien.
- Iets als Dual Boot draaien is nog steeds een gedoe...
- Root rechten zijn niet vanzelfsprekend :F
- Iets van Convergence/Continuum is nog steeds geen algemeen bekende feature of standaard!
- Hardware keyboard anyone ?! ;)
- Stylus ?!

En vele andere dingen die ik even vergeten ben... ;(
Nee hoor, veel startups mogen net zo lang geld verbranden tot investeerders zeggen: nu is het klaar.
Als een bedrijf wel winstgevend wordt en blijft is de waarde soms enorm.
en slechts een klein deel van alle start-ups wordt ooit winstgevend, daarom lopen de investeerders ook risico.

Is echt supermoeilijk om een gaaf idee om te zetten in een kostendekkende activiteit. De eerste tijd kan je de software bv gratis aanbieden om een grote userbase te krijgen, maar op een gegeven moment zal je geld moeten gaan vragen aan adverteerders of gebruikers, die vervolgens bijna allemaal weg rennen.....
Zondag met Lubach heeft hier een goeie uitzending van die dit goed uitlegt :
https://youtu.be/VIc5crNUBBU
Als ik investeerders heb en daar eten van kan kopen is het voor mij al winstgevend :+
Succes met zoeken. :)
Nouja, Jolla is het al 10 jaar gelukt.
Investeerders, leningen of subsidies.
Dat hangt van je startkapitaal af natuurlijk.
Amazon verloor jaren lang baken me geld maar investeerders geloofde in het bedrijf en dat het op lange termijn winstgevend zou worden.
En als je buurman vervolgens de rekening betaald is er niets aan de hand. Zolang er investeerders zijn die geld blijven geven in de hoop dat het ooit winstgevend wordt kan het prima.
De deurwaarder staat pas op de stoep als jij je rekeningen niet betaalt cq. kunt betalen. Dat kan je zelfs overkomen als je winst maakt! Zolang je verlies draait, maar je betaalt netjes je rekeningen aan je schuldeisers dan zal niemand een deurwaarder langs sturen.
Kijk naar Spotify, een geldput van jewelste, maar de investeringsmaatschappijen erachter willen gewoon alle bedrijven weg concurreren en dan pas winst maken.

Wat dat betreft is Sailfish denk ik ethisch gezien een betere investering.
Het heeft even geduurd maar inmiddels is Spotify winstgevend

nieuws: Spotify heeft 158 miljoen betalende abonnees
In het afgelopen kwartaal maakte Spotify een bescheiden winst van 14 miljoen euro, terwijl dat een jaar geleden nog een verlies van 17 miljoen euro was en in het vorige kwartaal een verlies van 69 miljoen euro.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 27 augustus 2021 19:04]

Spotify is dan ook een zeer naar bedrijf dat je beter kan vermijden als je ziet hoe ze met hun klanten omgaan! :| :/
10 jaar een onderneming runnen met verlies, hoe kan dat dan? na 1 jaar staat bij mij de deurwaarder al op de stoep.
Er zijn enorm veel bedrijven die jaaaaaren lang geen winst maken, en toch kunnen bestaan.
Het bekendste voorbeeld is Spotify. In 2006 opgericht, en pas in 2018 voor het eerst winst gemaakt.
Als ze aan een jaaromzet van 5 miljoen winst hebben, dan is het geen enorm bedrijf. Een start investering van 10 miljoen is dan voldoende om tien jaar telkens een miljoen verlies te draaien.

Als investeerders het zien zitten is dat geen groot geld.

Daarnaast kan veel van het verlies op papier zijn: afschrijvingen en (top)werknemers die je met aandelen (die op papier waarde X hebben) betaalt.
Jaaromzet van 5,4 miljoen. Dat is geen volledige winst toch?
Kennelijk zijn de kosten (iets?) minder dan 5 miljoen. Heb je het hooguit over enkele tientallen werknemers dus inderdaad geen enorm bedrijf.
Neen. Maar als ze met 5,4M winst hebben zijn de kosten dus lager dan 5,4M. Oftewel houd het bedrijf zich draaiende voor een kleiner bedrag. En bij een investering van 10M zoals @Keypunchie aanhaalt zouden ze zelfs zonder enige omzet twee jaar kunnen draaien (met 5M verlies per jaar als gevolg). En doordat ze wel omzet hebben is het verlies al die jaren dus ook (veel) lager geweest waardoor zo'n bedrijf op een "kleine" investering dus heel wat jaren zou kunnen draaien.

Een bedrijf dat elk jaar 5M verlies draait zal natuurlijk sneller kopje onder gaan (/investeerders die de stekker eruit trekken) dan een bedrijf dat elk jaar 0.1M verlies draait. En het enige dat het artikel stelt is dat ze nu winst hebben gemaakt. Niet hoeveel winst, noch hoe groot het verlies andere jaren was. Want dat verlies kon net zo goed €1 zijn. (Maar net zo goed nu €1 winst en alle andere jaren 1M verlies).
Als je het originele artikel leest zijn ze bezig met een nieuwe investeringsronde van 20 miljoen. Daarmee komen ze dus weer een heel eind.
nee omzet is niet het zelfde als winst.
Jongens Jongens omzet is niet het zelfde als winst

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1269758 op 28 augustus 2021 12:55]

Omzet is wat er aan geld de rekening passeert en winst is wat je netto overhoudt.
We weten het.
Ieder software pakket moet eerst gebouwd worden. Je zal dus geduldige financiers moeten vinden of zelf moeten investeren.
Verlies maken betekent niet dat je geen liquiditeit meer hebt. Zolang er een kapitaal is om de schulden te betalen, kan je niet failliet geraken.
Ooit gehoord van investeringen? Capitaal erin pompen met dinderdaad het risico dat je het kwijt bent. (Dat doe je onder andere door bij de rijke families aan te kloppen of andere grote bedrijven)
Daniel Ek weet er alles van. Spotify had vorig jaar zijn eerste winstgevende kwartaal. Nog nooit is een compleet jaar winstgevend afgesloten.
Tsja kijk naar Takeaway of Uber. Als de financierders er in blijven geloven kun bergen verzetten- en de concurrentie uitschakelen.
Zo lang de rekeningen worden betaald, komt er geen deurwaarder aan te pas. Verlies maken wil niet per sé zeggen dat de rekeningen niet meer kunnen worden betaald. Het bedrijf heeft kennelijk financiering verkregen.
De meeste start-ups zijn pas na 2 jaar winstgevend. Als je niet winstgevend bent, maar wel een soort van kunt aantonen dat je in potentie winstgevend kunt zijn, dan zijn zulke dingen mogelijk.

Ook als je investeerders hebt is dit natuurlijk mogelijk.
10 jaar een onderneming runnen met verlies, hoe kan dat dan? na 1 jaar staat bij mij de deurwaarder al op de stoep.
Verlies draaien en deurwaarder hebben niet per se iets met elkaar te maken. Het gaat erom wat je in kas hebt. Als ik 10.000.000 in kas heb en ik maak 1.000.000 verlies per jaar, dan kan ik gewoon 10 jaar mijn rekeningen betalen. En als ik investeerders heb die iets in mijn product zien, dan zullen die ook wel blijven investeren. Sterker nog: dat betekent investeren: geld steken in iets om er op een later tijdstip meer voor terug te krijgen. Bedrijven als Amazon, Netflix en Spotify hebben er jaren over gedaan om niet zwaar verlies in de boeken te zetten. Dat heeft dan te maken met veel investeringen en veel gebruikers die je nodig hebt. Dat heeft tijd nodig en zoals ik al zei: zo lang je daar maar geld en investeerders voor hebt, is er niets aan de hand.
Netwerk effect. Er is een beoogd aantal gebruikers dat men gelooft te winnen waarmee het verlies snel genoeg goed gemaakt is.
Die twee zaken staan los van elkaar. Tuurlijk, bij kleinere bedrijfjes niet, maar bij grote bedrijven kan dat anders liggen. Zolang je maar liquide bent en je rekeningen op tijd blijft betalen dan kom er geen deurwaarder aan te pas.
Verlies maken betekent niet dat je schulden hebt. De buffer moet gewoon groot genoeg zijn :).
Een normale startup gaat misschien als ze heel goed zijn al na 4 of 5 jaar winst maken en zwarte cijfers schrijven.

Dat bij jou na een jaar de deurwaarders al komen is omdat blijkbaar niemand er vertrouwen in heeft dat het nog goed gaat komen. :P
Omdat er een verschil is tussen commercieel verlies en fiscaal verlies. :)
Er zijn veel bedrijven die jaren geen winst maken, dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.
Zolang je genoeg geld hebt om de rekeningen te betalen heb je geen probleem met de deurwaarder. Dat geld haal je op bij investeerders die geloven in de toekomst van je bedrijf.
Zo zullen de vroege investeerders in bedrijven als Amazon en Tesla heel blij zijn dat ze geld in een bedrijf hebben gestoken dat steeds maar verlies maakte.

Waarmee ik niets gezegd heb over de situatie van Sailfish, kan erg goed zijn dat dat bedrijf binnen enkele jaren verleden tijd is.
Dit OS verdient beter - meer hardware vooral! En ja - ik ben een tevreden koper.
Het zou mooi zijn om een Europees alternatief te hebben, maar dan moeten er wel telefoons komen met het OS erop...
Ik heb zelf een Xperia 10, maar ik heb er toch maar weer een custom Android op gezet.

Jolla's gestures kon ik maar niet intuitief vinden. BlackBerry 10 OS had dat echt veel beter voor mijn gevoel, daar was ik in een dag aan gewend. Bij Jolla is het soms echt priegelen om het wieltje met het naar beneden halen precies op het goede plekje te krijgen.

Ook was de camera, en alle aangeboden camera's in de Jolla store, compleet waardeloos. Echt minimaal 10 jaar achter op Android of iOS qua interface/opties/mogelijkheden en bediening.

En qua Android apps er op was het ook een hit en miss.

Op zich wel jammer, want ik vind de interface wel mooi/gelikt en ik gun het de wereld ook wel om wat meer privacy te hebben en meer keus.
Tegenwoordig alleen OS verkoop en geen hardware. Had graag gezien dat ze meer telefoons ondersteunen, Sony Mobile doet het steeds minder goed.
Sony doet het echter beter dan anderen als het gaat om het opensourcen van hun telefoonkernels(Open devices).Zelfs voor relatief oude devices is er nog een soort van best effort ondersteunin.
Jammer alleen dat die modellen spuuglelijk zijn en tweedehands vaak een versleten accu hebben die je eerst moet zien te vervangen... :/

Naast het feit dat ik Sony een heel naar merk vind en daar liever geen geld aan besteed!
Lol alsof andere merken minder naar zijn... _/-\o_
De rest stuurt geen S.W.A.T. of G.I.G.N. eenheid op je af omdat je hun hardware mod... :X ;)
Software aanbieden blijkt toch echt de enige echte winstmaker. Content aanbieders zoals netflix, twitter, uber en spotify hebben weliswaar software die ze aanbieden, maar mensen betalen/gebruiken voor de content waardoor volgens mij geen enkele van de genoemde bedrijven ooit consistent winst heeft kunnen draaien.

Misschien wel een leuke om ooit een tweakers plus artikel over te schrijven: Welke grote (tech) bedrijven maken nu winst, welke hebben nooit winst gedraaid, waar gaat dit naartoe uiteindelijk? Denk dat de uitkomsten voor veel mensen heel interessant en verassend zullen zijn ;)
Waarom zou je winst gaan maken als bedrijf? Dat is helemaal niet fiscaal aantrekkelijk.
Omdat je aandeelhouders/eigenaren hebt.
Winst maken is helemaal niet het doel voor netflix e.d. voor nu.
Het duurde tot het einde van dit nieuwsbericht dat ik erachter kwam wat Jolla nu eigenlijk is.
Misschien is het een lokkertje naar het Plus artikel.
Heb meer context gegeven bij de inleiding ;)
Dankjewel hiervoor, ik zie dit wel vaker bij artikelen dat op het einde pas duidelijk wordt wat voor soort bedrijf het is en andere relevante informatie die ik liever in het begin van het artikel zou willen lezen.
Al snap ik het ergens ook wel, je moet de aandacht vast proberen te houden van de lezer en zorgen dat je niet alle info aan het begin al prijsgeeft.
Juist het willen doorlezen naar het einde van het artikel moet het doel zijn.

Maar misschien is het handig om in een redactievergadering dit eens mee te nemen voor artikelen over dit soort bedrijven waar niet iedereen alles (of zelfs maar een beetje) van weet.
Het zou jammer zijn als bijvoorbeeld de meeste lezers na een paar zinnen al afhaken.

Natuurlijk hoeft ook niet alles uitgelegd te worden bij ieder artikel, want ik neem aan dat iedere tweaker hier wel bijvoorbeeld weet wat Apple, Intel en AMD is en wat ze doen.
Ik vind dat Jolla basiskennis is als je hier op tweakers komt. Extra toelichting vind ik persoonlijk nogal overdreven. Aangezien het een techsite is hoeft niet alles hapklaar te worden opgediend.
Misschien leuk om het forum wat over het OS gaat erbij te vermelden.
Je bent niet de enige :)
Het is me niet duidelijk om wat voor soort winst het gaat.
Daarbij vraag ik me vooral af hoe hierbij de verliezen van de afgelopen jaren meegerekend zijn. Helaas ontbreekt daarvoor een onderbouwing, terwijl die verliezen die over tien jaar opgebouwd zijn niet zomaar weg zijn met een jaartje betere omzet.
Draai nu paar jaar Sailfish en moet zeggen dat ik het heerlijk vind werken en superstabiel is. Android integratie werkt ook naadloos. Het leuke is dat je idd ook gewoon thirdparty repo's kan gebruiken.
Geeft je veel meer vrijheid, bv in android kan je al een tijd niet meer telefoon gesprekken opnemen(sinds v9 oid?), met Sailfish kan dat bv wel, al moet je dat specifiek wel aanzetten eerst.

Aan de andere kant heb je standaard natuurlijk geen Google account services waardoor betaal diensten niet werken maar ik meen dat je dat wel kan installeren als je dat zou willen al denk ik dat veel mensen juist Sailfish installeren om juist niet aan Google vast te zitten.

Was bang dat Jolla het toch moeilijk had omdat men in regel niet vreet wat ze niet kent dus goed om te horen dat ze financieel er goed voor staan.

Keep it up Jolla!
Dan kunnen ze nu eindelijk de overgebleven 125 euro terugbetalen die ze me hadden beloofd nav. hun mislukte tablet-crowdfunding-campagne.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee