Sailfish komt uit voor Xperia 10 en 10 Plus

Jolla heeft zijn besturingssysteem Sailfish X uitgebracht voor de Sony Xperia 10-smartphones. Het is de recentste telefoon waarop het besturingssysteem van de Finse maker draait. De Xperia 10 draait standaard Android.

Het zijn bovendien de eerste toestellen waarop Sailfish de opslag standaard versleutelt, zegt Jolla. Dat is bij andere ondersteunde telefoons, waaronder de Planet Gemini en Sony Xperia XA2, niet het geval. Er is een gratis versie van Sailfish, maar wie Android-apps wil draaien en updates voor de levensduur van het apparaat wil, zal een licentie moeten aanschaffen voor momenteel dertig euro.

Jolla heeft ook duidelijk gemaakt dat de Android-ondersteuning voor de oudere Xperia X op Android 4.4 zal blijven. Nieuwere modellen hebben ondersteuning voor 8.1, maar dat is op de Xperia X niet mogelijk zonder een upgrade die via een pc loopt. Daarna zou Jolla twee versies van de software moeten onderhouden en daar is het bedrijf niet toe bereid.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-11-2019 • 16:14

45 Linkedin

Submitter: Ossebol

Reacties (45)

45
43
29
7
0
3
Wijzig sortering
Hoe staat Sony tegenover het installeren van dit alternatieve OS? Gaat het ten koste van de garantie?
Sony heeft het Open Devices Program waardoor sommige modellen kunnen worden gebruikt door developers. Sony werkt volledig mee door de bootloader te unlock'en, de firmware upload tool en de linux kernel drivers vrij te geven.
ttps://developer.sony.com/develop/open-devices/

Zover ik zie is de hardware nog gewoon onder garantie, maar voor software support moet je bij Jolla zijn.
Ik heb een XA2 en die valt ook onder het Open Devices Program. Het klinkt heel goed, maar er zit een addertje onder het gras:

Je moet de bootloader unlocken en die kan je niet relocken.
Als je besluit dat Sailfish niet echt jouw ding is en terug wilt naar de Sony Android versie, heb je een unlocked bootloader en krijg je geen OTA Android updates meer van Sony.

[Reactie gewijzigd door Marsanghas op 21 november 2019 20:42]

Let wel even op, er is een stukje DRM wat je overschrijft alsje een ander os installeerd. DRM is sonys camera enhances. Dus camera foto's onder sailfish is wat minder goed bij low light condities
Omdat Sony de enige telefoonfabrikant is waar Sailfish volledig op kan draaien, denk ik dat Sony hiermee juist een unique selling point heeft. Weliswaar een gering aantal devices, maar toch een aantal devices verkocht aan mensen die anders nooit een Sony hadden gekocht. Verder heeft Sony er ook geen enkele last van, gezien ze devices leveren en geen OS. De support na de verkoop kost alleen maar geld.

Extra voordeel: als Sony om wat voor reden Huawei achterna zou gaan en een Amerikaanse BAN krijgt, schakelen ze redelijk probleemloos over naar Sailfish als alternatief voor open Android.
Extra voordeel: als Sony om wat voor reden Huawei achterna zou gaan en een Amerikaanse BAN krijgt, schakelen ze redelijk probleemloos over naar Sailfish als alternatief voor open Android.
Dat zal niet snel gebeuren. Sony is Japans, en Huawei Chinees. En de Amerikanen hebben op dit moment qua handel, en in het algemeen, 'iets' meer problemen met China dan met Japan.
Extra betalen voor een mobiel OS zie ik eerlijk gezegd niet zitten. Smartphones zijn al duur genoeg tegenwoordig.
Extra betalen voor een mobiel OS zie ik eerlijk gezegd niet zitten.
Ik juist wel. Ik zou ook best 30 EUR willen betalen voor Android als alle tracking rommel eruit zou zijn gehaald. Bovendien steun ik liever een klein Europees bedrijf dan het grote Amerikaanse Google.
Smartphones zijn al duur genoeg tegenwoordig.
Koop je een iets goedkopere smartphone, met Sailfish licentie. In India zijn ook goedkope telefoons met Sailfish, en in Rusland ook.

Ze zijn trouwens als je puur kijkt naar de specs goedkoper geworden. Ieder jaar maar weer. Wat je tegenwoordig voor tussen de 100 en 200 EUR krijgt, betaalde je een paar jaar geleden zo 600 EUR voor. Of meer.

Alleen de high-end zijn duurder geworden. Maar je hoeft de Samsung Galaxy Fold niet te beta-testen. Laat dat lekker aan anderen over ;)

edit:
Ik zie trouwens dat het 50 EUR is. Het is 30 EUR voor bestaande klanten.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 21 november 2019 19:31]

Wut?! Smartphones zijn goedkoper dan ze ooit geweest zijn! Voor minder dan €200 heb je al een prima telefoontje!
Mwah ja en nee. Goedkope toestellen zijn beter geworden ... maar dure toestellen zijn duurder geworden.

Ikzelf zie ook niet waarom je nu nog veel geld uit zo geven voor een telefoon. Mijn Mi 9T werkt fantastisch en is al verkrijgbaar vanaf €300,-.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 21 november 2019 17:01]

Maar de Xperia 10 uit dit artikel is maar €299 bij Belsimpel, dat zou ik niet bepaald duur noemen, zelfs niet mét die losse Sailfish-licentie erbij.
De lage prijs bij Belsimpel komt doordat zij toestellen uit andere landen importeren. Mijn bij BS gekochte Galaxy Tab S4 komt oorspronkelijk uit Portugal, waardoor ze automatisch buiten de actie van een "gratis" koptelefoon viel die Samsung destijds in Nederland had. Wel iets om rekening mee te houden.
Ik heb bij al mijn sonys wel altijd de koptelefoon er bij gekregen en ik shop toch ook regelmatig 2-4 keer per jaar bij bel simpel
Dat is dan de verdienste van Sony omdat zij hun acties dan blijkbaar in meerdere landen aanbieden. Ik heb nog met de klantenservice van Samsung gebeld, maar zij gaven aan niks voor mij te kunnen doen.

Regionale acties gelden bij Samsung enkel voor toestellen die in de betreffende regio zijn gedistribueerd. Als je in je eigen regio een toestel koopt - bijvoorbeeld via een reseller of andere tussenpartij - dat zijn oorsprong uit een ander (EU-)land heeft, heb je dus gewoon dikke pech.

Achteraf gezien is het jammer dat die 20 euro besparing bij Belsimpel er voor heeft gezorgd dat ik een mooie koptelefoon van 100+ euro mis ben gelopen. Eigenlijk wel schofterig dat dit niet duidelijk bij BS is aangegeven; ze moeten eigenlijk een melding op hun site zetten dat de bij hun aangeschafte toestellen mogelijk buiten regionale acties van fabrikanten vallen.
Daar ben ik het wel mee eens
Dus? Het ging hierboven puur en alleen om de prijs.

Trouwens, niet alle toestellen worden geïmporteerd: mijn huidige toestel (geen Sony) is gewoon direct uit de fabriek geleverd, dus zeg maar net als bij andere winkels.
Extra betalen voor een mobiel OS zie ik eerlijk gezegd niet zitten. Smartphones zijn al duur genoeg tegenwoordig.
tja, die 30euro betaal jij met de persoonlijke lemming data, een paar honderd keer per dag 8)7
Vergeef mijn cynisme, maar ik vertrouw commerciële "derden" - in dit geval Jolla - ook niet op hun blauwe ogen dat zij geen data verzamelen.
er zijn anders ook genoeg tools om Android te strippen van google-services. Maar ik denk dat je daar ook niet geinteresseerd in bent. Of wel ? ;)
Ik gebruik een VPN firewall op mijn telefoon. Daarmee kan ik precies zien welke apps met internet verbinden en ongewenste connecties blokkeren.
blokkeer je ook google-diensten ?
Voornamelijk vanuit andere applicaties. De Play Store gebruik ik wel, maar het meeste overige Google spul wordt geblokkeerd.
Fijn Os, van een Europese bouwer. Eigenlijk zou de Eu omwille van de onafhankelijkheid best eens kritisch mogen kijken naar de duopolie die Android en Ios hebben.
Nu nog fabricatie in Europa en we zijn weer voor een klein deel gered...
Hoewel dat kwa prijs en functionaliteit natuurlijk niet echt goed concurreren gaat waarschijnlijk.

Ben bang dat er uiteindelijk dan een situatie ontstaat zoals met WhatsApp en Telegram / Signal etc. Men weet wel dat WA van Facebook is en niet het beste met ons voor heeft, maar het switchen naar een alternatief waar dingen prettiger gereld zijn blijf moeilijk. Met als gevold dat men uiteindelijk toch niet overstapt en dus nog massaal Chinese toestellen blijft gebruiken met Android en IOS.

Uiteindelijk lijkt gebruiksgemak het toch te winnen van privacy en zelfbeschikking. En als de kritieke massa eenmaal aanwezig is, wordt alles en iedereen daar naartoe gezogen.

Persoonlijk ben ik wel weer toe aan een nieuw fris OS met minder privacy inbreuken. Hoop heel erg dat Sialfish nu een beetje goed los komt. Die €30 zou ik maar al te graag betalen als dat betekend dat ik geen 10 extra voorgeïnstalleerde applicaties in m'n ROM krijg die er enkel met veel moeite weer uit te krijgen zijn. Ik was op dat vlak al heel blij met Nokia, maar HMD Global is natuurlijk ook gewoon een 95% Chinees bedrijf...
Ik denk dat de EU sowieso tegen Sailfish is omdat Rusland ook flink wat code bijdraagt...
Die dragen bij aan Aurora, de Sailfish versie voor Rusland. En als het FOSS is, zien we het misschien in SFOS terug. Er zit vziw geen proprietary Russische code in SFOS. Dat het in Aurora zit, tja, dat is geen wereldschokkend nieuws. Maar da's niet hetzelfde.
Ja, die dragen bij aan Aurora, MAAR er is ook al aardig wat code van Aurora in Sailfish terechtgekomen.
FOSS of proprietary? Proprietary is zorgwekkend. FOSS, is prima, is ook hoe het hoort te werken. De Linux kernel draait ook code van mensen over de hele wereld. Ook van Russen.
Anoniem: 181786
21 november 2019 17:09
Het is spijtig dat de telefoon niet interresant is. (De Xperia 10 heeft een te kleine accu) maar vind de ontwikkeling van dit besturingssysteem wel mooi. Hoop dat het spoedig voor meer telefoons beschikbaar komt en dat je als eindgebruiker gebruiksvriendelijk je telefoon kan omzetten.
Op de eigen site heb ik zo snel geen lijst kunnen vinden met ondersteunde telefoons.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 21 november 2019 17:10]

Hier bij punt 4 van de faq een lijst met ondersteunde telefoons.
En hier een uitgebreide lijst van de modellen

[Reactie gewijzigd door FortezzA_64 op 21 november 2019 20:11]

Thanks. Laat ik nu toevallig hier een Xperia X hebben liggen als back up telefoon. Eens kijken of ik het dit weekend aan de praat krijg.
humor is wel dat Purism5 met echt de HELFT vd specs vd Sony sneller opstart maar tijdens WebBrowsergebruik/Video is Sony toch sneller
Maar dit was de vorige versie van SailfishOS maar Purism zit ook niet stil.
Sailfish heeft wel AndroidApp support terwijl dit voor Purism5 nog op de lange baan staat
https://www.youtube.com/watch?v=LmlnwzqscfM

[Reactie gewijzigd door Tetraquark op 21 november 2019 16:33]

Wel fijn, maar geen enkele backer heeft z'n Librem 5 telefoon al gekregen. Er zijn veel geruchten dat de 4G chipset niet naar behoren zou werken, want in alle beelden die we van Purism te zien kregen is er geen netwerk ontvangst te zien.

Ik heb destijds de Librem 5 gesteund tijdens de crowdfunding, en heb recent mogen aangeven wanneer ik m'n telefoon wil ontvangen (vroegere batches zijn een onafgewerkt product, de laatste batch ergens volgend jaar zou afgewerkt zijn). Maar zelfs van de eerste batch is nog geen telefoon verzonden en werd er vandaag of gisteren weer een vertraging aangekondigd.

Ik wacht toch liever tot we eindelijk onafhankelijke evaluaties krijgen alvorens de Librem 5 de hemel in te prijzen.
van wat ik gelezen heb is het beter om te wachten voor de tweede editie. Zelfs de CEO van Purism gaf toe in een video dat de eerste editie wat verbeteringen nodig had. (helemaal voor de prijs)

[Reactie gewijzigd door Tetraquark op 21 november 2019 17:09]

Lijkt mij een redelijke aanname, en ik heb de campagne ook met dat in het achterhoofd gesteund. Het is niet zo zeer een telefoon die ik koop, maar ik help met het financieren van het opbouwen van een vrije software telefoon stack. Dat ik dan na een paar jaar een middelmatige telefoon terug krijg is eerder bijzaak.

Ik hoop wel dat er nog iets uitkomt, want meer en meer mensen beginnen in vraag te stellen of het hen uberhaubt wel gaat lukken om telefoons de deur uit te krijgen.
idd. wel jammer want ze hadden toch genoeg geld zou je zeggen. Toch switchen van CPU en zeer magere specs (hoe geoptimaliseerd je de software ook weet te maken). En steeds vertragen van deadlines zonder daar tijdig nieuws over naar buiten te brengen. Hopelijk gaat het lukken
Zelfs de CEO van Purism gaf toe in een video dat de eerste editie wat verbeteringen nodig had. (helemaal voor de prijs)
Bron?
YT kanaal The Linux Gamer
Vraag me af hoe lastig het is om je eigen telefoon te bouwen, via foxcon (3rd party) is praktisch alles los te koop, een soort Nokia n900 on steroids lijkt me we wat
Even ter info:

Om Sailfish te installeren moet je je bootloader unlocken. Ik weet niet hoe het met dit model zit, maar met de XA2 (die ik heb, en ook onder het 'Open devices program' van Sony valt) kun je 'm niet re-locken.
Dit heeft tot gevolg dat mocht je besluiten dat SailfishOS niet voor jou is, en je terug gaat naar de Sony Android versie, je met een unlocked bootloader zit en je geen updates meer ontvangt van Sony.

Dat is in ieder geval mijn ervaring. Als ik fout zit dan hoor ik dat graag!
Je kunt wel weer relocken maar je DRM keys zijn weg waardoor je nog steeds geen updates krijgt |:( .
Maar je hebt ook een hele grote kans (vrijwel zeker) dat je alleen nog maar groene foto's maakt.
Foto's zien er nog wel oke uit.
Relocken is mij overigens nooit gelukt.
Bijzonder dat de Xperia 10 ondersteund wordt en niet de Xperia 1 of 5. Weet iemand waarom dit is? De XA2 was ook een midrange model van Sony, dus in die zin zijn ze conceqent maar ik zou het wel tof vinden om ook een high end telefoon met Sailfish te kunnen testen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee